Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

"A TEK - mint koncepció - szerintem jó". Nagyinterjú a TEK kommunikációs vezetőjével. Első rész.

2017.05.23. 16:45 tiboru

nyitokep.jpgRendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány napot), amit a Terrorelhárítási Központ nemrégiben kinevezett új kommunikációs vezetőjével folytattam. Rendhagyó a poszt, mert az interjú műfaját eddig nemigen kultiváltuk, s rendhagyó azért is, mert ilyen alapos, a TEK múltját, jelenét és talán jövőjét is érintő beszélgetésre nem igazán emlékszem a magyar sajtó történetéből. És hát úgy gondolom, a "hallgattassék meg a másik fél is" alapelvének érvényesülnie kell.

Előrebocsájtom, hogy Jasenszky Nándort (a Jasit, ahogy mindenki hívta) úgy 25 éve ismerem, ezért a tegeződés. Volt idő, amikor a Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatnál (ORFK SZBESZ)szbesz_paccs.jpg ugyanazon a folyosón rohangáltunk, hónunk alatt mindenféle dossziéval, ugyanazokon az értekezleteken unatkoztunk, s olyan is akadt, amikor ő és emberei vigyáztak arra, hogy szbesz_bevetes_paccs_2.jpgeste (vagy másnap, esetleg harmadnap) haza tudjak menni. És ez mindig összejött. Ezeket a dolgokat nem lehet elfelejteni, persze nem is akarom.

És akkor jöjjön a cucc első része. Kommentelni, vitatkozni, érvelni ér, gyalázkodni és személyeskedni nem. Nagyon nem, de ezt tudjátok.

Remélem, egy csilivili Q7-essel jöttél...

Naná, és két mozgássérült helyre parkoltam, keresztbe, mert nem csak simán érzéketlen vagyok, hanem gonosz is... És milyen jó, hogy ezzel kezdjük, rögtön tisztázhatunk is valamit. Arra kérem a tisztelt Lemilblog-olvasót, vegyen elő papírt és ceruzát és segítsen a TEK-nek kiválasztani a legmegfelelőbb műveleti szolgálati gépkocsitípust, amelyik megfelel a következő feltételeknek:

Különösebb probléma nélkül belefér négy, egyenként 80-100 kilós bevetési szakember (ezek a fiúk általában nem a pehelysúlyban versenyeznek), fejenként a 25-30 kilót nyomó fegyverzettel és személyi felszereléssel, az esetenként kábé 200-300 kilós műveleti eszköztárral. Hol is tartunk? Ez eddig úgy 800 kiló. És persze nem csak hogy be kell férniük (lehetőleg úgy, hogy egyikük könyöke sem lóg bele a másik szájába), hanem ennek a gépkocsinak képesnek kell lennie arra, hogy ezt a 800 kiló hasznos terhet a lehető leggyorsabban (mondjuk kéklámpa-szirénával 180-200 km/órával) elvigye A-ból B-be úgy, hogy sem a motor nem mondja fel a szolgálatot, sem durrdefekt nem fenyeget, szóval a lehető legbiztonságosabb körülmények közepette. És az se árt, ha múltja és megbízható szervízhálózata van idehaza, örülünk a flottakedvezménynek, és persze mindezt kormányzati közbeszerzési pályázaton keresztül, figyelembe véve az esetleges, már meglévő szerződéseket a magyar állam és egyes gépkocsi-beszállítók között.q7.jpg

Na, ha mindezzel megvagyunk, kérném szépen a tippeket a kommentek közé. Azt azért elmondom, hogy ha körülnézünk itt a szomszédságban, a központi műveleti egységek és a terrorelhárítók vagy VW Touareget, vagy Audi Q7-et, esetenként G-s Mercedest használnak a bevetéseik során. Talán érdekes lehet, hogy a TEK első Q7 autói az egykori Gyurcsány-testőrséggel kerültek hozzánk, hiszen még akkor kerültek beszerzésre.

Az elmúlt évek TEK-ről szóló sajtóhírei – valljuk be – főleg a szervezet fikázásáról és köpködéséről szóltak. Laikusok és szakértők, újságírók és politikusok egymás szájából kapták ki a szót, amikor Hajdu tábornok és csapata a közbeszéd fókuszába került. Majd konkrétumokról is kérdezlek, most – mintegy bemelegítésként – arra lennék kíváncsi, hogy úgy általánosságban hogyan éltétek ezt meg belülről?

A laikusoknak megvan a mentségük, rájuk tényleg nem haragszom, amikor – hogy finoman fogalmazzak – nem éppen szakszerű érveket sorakoztatnak fel a TEK ellen. Azt viszont el kell ismernem, hogy bánt, amikor szakmabeliek, általában hiányos információk alapján kritizálnak bennünket. És bizony olyan is akad a vehemens kritikusok között, aki szívesen jött volna, de nem felelt meg a feltételeknek. Akadt, aki azt hitte, hogy ezt is meg lehet csinálni okosba', mint annyi mindent az eddigi pályafutása során: a lövészet felvételin kapirgálta le szorgalmasan a korongokat a lőlapról, a másik meg szólt, hogy gyerekek, írjátok már be a harminc fekvőtámaszt és a tíz húzódzkodást, és meg volt sértődve, amikor szóltak neki, hogy ez – micsoda meglepetés! – most nem működik. És innen kezdve minden szar, amit a TEK csinál. Eh, ilyen mindig volt és mindig lesz.

A TEK szakmai koncepciója meggyőződésem szerint kifejezetten jó. Ezt szerintem a megalakulás óta eltelt idő egyértelműen bizonyítja. Kezdetben eretnekségnek tűnt a felderítésen belül a titkosszolgálati és bűnügyi képességek ötvözése, és a műveleti támogatás egy egységbe szervezése. Remélem erről még kicsit később tudunk majd beszélgetni. Persze az árnyalatok tekintetében, az egyes elképzelések megvalósításakor mindig van helye javításnak, az illesztések pontosításának, a finommegmunkálásának. Ezen vagyunk, ezen dolgozunk folyamatosan.

A kilencvenes évek elején már alezredes és osztályvezető voltál, ráadásul egy kiemelt egységnél, amint azt a bevezetőben is említettem. Volt egy Hajdu János nevű, akkor zászlós rendfokozatú beosztottad. Milyen érzés egy egykori beosztott beosztottjának lenni? Nem gáz?

Nem, egyáltalán nem. Azt is mondhatnám, hogy kifogástalan. Mi a tábornokkal úgy huszonöt éve ismerjük egymást, ugyanazt a nyelvet beszéljük, az egymással folytatott kommunikációnkban soha nem volt és most sincs szükségünk se tolmácsra, se közvetítőre, se körmönfont mellébeszélésre, se púderre. jasi_es_janos.jpg

Jobban fogod érteni: a hatvanas években volt a svéd jégkorong-válogatottnak egy legendás centere, Sven Tumbának hívták, a 245 mérkőzésen szerzett 186 góljával jelenleg is a leggólerősebb játékos a svéd válogatott történetében. Az egyik vébén, ha jól emlékszem, a kisdöntő előtt megsérült, eltört a kulcscsontja. A döntő meccsen felkötött karral nyitogatta az ajtót a többieknek. Ezt látva az egyik újságíró megkérdezte az akkor már negyvenes sportembertől, hogy milyen érzés a fiataloknak nyitogatni az ajtót? Tumba ránézett és ezt válaszolta: egy világklasszis csapatnál ajtót nyitogatni is hatalmas megtiszteltetés. Remélem azt mondanom sem kell, hogy az anekdota nem arról szól, hogy én repítettem a döntőig a világklasszis csapatot. Ha megengedsz egy civil hasonlatot: ők állítják elő a terméket, én csak árulom a portékát.

Hát ilyen.

Parádés válasz, nem is csodálkozom, hogy kommunikációs szakember vagy. És ha már itt tartunk: a tábornok hogy viseli azt a nyomást, amiből az elmúlt hat és fél évben azért rendesen kijutott neki? Nem igazán lehet ráfogni, hogy akár a sajtó, akár az ellenzék házi kedvence lett volna. Ő személyesen is kapott az arcára rendesen, nem csak az általa irányított TEK.

Ahogyan én látom, elképesztő erővel, és most nem a kötelező szakmai és alárendelti lojalitás szól belőlem. Ha ő olyan ember lenne, mint amilyennek sokan beállítják, már régesrég hagyta volna a fenébe ezt a tekezést és az egyenruhát, valami menő vagyonvédelmi céget vezetne (higgyék el, értene hozzá), napi néhány órát lenne bent az irodájában, este nyugodtan kikapcsolná a mobilját és most már milliárdos lenne. Ehelyett az állami bértáblának megfelelő fizetésért a nap 24 órájában kapja a hideget-meleget. jani_1.jpg

Nem tudom, hányan tudják úgy igazán elképzelni, hogy mennyi stresszel, felelősséggel és kockázattal jár egy ekkora szervezet irányítása, egy olyan szervezeté, ahol a több mint 1000 főből legalább ezer fegyveres, akinek bármilyen, a terepen elkövetett hibájával legelőször őt fogják szembesíteni, tőle fognak magyarázatot kérni, esetenként követelni. Ünnepélyesen megragadom az alkalmat és mindenkit megnyugtatok (vagy felidegesítek, ízlés szerint tessék választani): nem fog se összeroppanni, se depresszióba süllyedni, se lemondani. Állni fogja a sarat és teszi a dolgát, amire felesküdött.

Szó mi szó, nekem se tűnik különösebben lelkizős, túlérzékeny alkatnak. De menjünk tovább, hagyjuk a tábornokot és beszéljünk a TEK-ről. Először is tisztázzuk az egyik alapkérdést, ami sokak csőrét birizgálja: milyen szervezetről beszélünk, rendőriről vagy titkosszolgálatiról?

A TEK egy hibrid alakulat, hiszen egyaránt vonatkoznak ránk a rendőrségi törvény, illetve a nemzetbiztonsági törvény egyes paragrafusai. Állandó vád ellenünk (nem is részletezem, kiknek a szájából): senkiházi bűnügyesek gyülekezete vagyunk, akik belepofáznak olyan dolgokba, amelyek évtizedeken keresztül a titkosszolgálatok hatáskörébe tartoztak. Ami természetesen nem igaz, hiszen a TEK-nél (főleg a felderítőknél) a kétségkívül létező bűnügyi túlsúly mellett azért szép számmal vannak a titkosszolgálatoknál szocializálódott, ott tapasztalatokat szerzett kollégák is.

Ez egy képesség-kombó, és szerintem pont azért jó, mert az. Mindenki hozta magával a saját „vállalati kultúráját”, a specifikus gondolkodásmódot (aki nem ismeri be, hogy a bűnügyes és a titkosszolgálati mentalitás számos ponton jelentős mértékben eltér egymástól, az vagy hazudik, vagy fogalma sincs a szakmáról), ezek összecsiszolódnak, kiegészítik egymást és létrejön az a kombináció, amiről az imént beszéltem. A zsaru megismeri a titkosszolga agyának működését, a gumitalpú hozzáidomul a bűnügyes tempójához. Klasszikus win-win szituáció, szerintem.tek_2.jpg

Arról nem is beszélve, hogy ezen már rég túl kéne lépni, legalábbis a terrorelhárítási területen nem kellene folyton szembeállítani a titkosszolgálatot, a rendőrséget, a bűnügyi felderítést. Van a titkos felderítő munka, ennek vannak erői, eszközei és módszerei, vannak szigorú szabályai, amelyek egyaránt vonatkoznak a bűnügyi és a nemzetbiztonsági felderítőre is és kész. Hát valahol nem hóttmindegy (különösen az állampolgárnak), hogy annak, aki csinálja, milyen hatósági igazolvány van a zsebében és melyik szervezet folyósítja az illetményét?

Most hogy mondod, nekem személy szerint tényleg tökmindegy, hogy rendőr vagy titkosszolga kagylózza a telefonbeszélgetéseimet, egyformán zavarna. De ha már a lehallgatásokról beszélünk: a TEK tényleg bárkinek a magánkommunikációjára rácuppanhat, ha úri kedve úgy tartja?

A TEK bárkit lehallgathat, akivel szemben a lehallgatás törvényes (hangsúlyozom: törvényes) feltételei megállnak. Ilyen szempontból nem különbözik attól a másik hat vagy hét állami szervtől, amelyik ezt a módszert, illetve eszközt használja feladatai teljesítéséhez. Az egyetlen különbség az, amiről az imént beszéltem, vagyis hogy a TEK-re egyaránt vonatkozik a rendőrségi törvény és a nemzetbiztonsági törvény is. Röviden és egy kicsit leegyszerűsítve: a bűnüldözési célú lehallgatásokat a nyomozási bíró engedélyezi (akárcsak mondjuk a rendőrség vagy a vámnyomozók esetében), a nemzetbiztonsági célúakat pedig a miniszter (mint az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy az Információs Hivatal által folytatott felderítéseknél).

Érdekes, hogy ez (mármint a miniszteri szintű engedélyezés) 1990 óta működik - a nemzetbiztonsági törvény '95-ös -, de ez 20 évig nem igazán zavart senkit mindaddig, amíg csak a titkosszolgálatokat érintette. Amint azonban 2010-ben a TEK is megkapta ezt a lehetőséget, kitört a parasztgyalázat és mindenki az emberi alapjogok lábbal tiprását kezdte látni benne. Nem tudom, tényleg csak nekem furcsa ez a hozzáállás? Mert azt a leglucskosabb álmaimban sem merem feltételezni, hogy a kritikusok egyszerűen nem vették maguknak a fáradságot, hogy utánanézzenek a jogtörténeti előzményeknek és fellapozzák a nemzetbiztonsági törvényt. Amúgy meg felőlem nyugodtan lehetne bíró az engedélyező mindkét normában. Lehet, hogy nekünk is könnyebb lenne, mert elárulok egy belső infót: néha a minisztert nehezebb meggyőzni egy-egy lehallgatás szükségességéről, mint egy sokat látott és tapasztalt bírót.

Azzal kezdtem, hogy remélem, Q7-essel jöttél a beszélgetésre. De jobban utánagondolva, azt is kérdezhettem volna, hogy hol parkoltál a BTR-rel...

Hát igen, a másik kedvenc gumicsont, a páncélozott szállító harcjármű... Esküszöm, mintha legalábbis a Halálcsillagról beszélnénk. Nos, a TEK által esetenként használt BTR-eknek kétségtelenül vannak egyfajta, ha úgy tetszik: vizuális tartalmi elemei, a pszichológiaiakról nem is beszélve. A múlt december 19-i berlini események után pár nappal a budapesti karácsonyi rendezvénysorozat és vásár ezt ragyogóan ki is adta. Volt ugye egy BTR a Vörösmarty téren, volt egy a Mammutnál és egy a Westendnél. Markánsan más volt a célközönség mind a három helyszínen. A Vörösmarty téren például tipikusan falunap-fíling volt: a járókelők fényképeznek, simogatják, mosolyognak, örülnek, röpködnek a „köszönjük, hogy itt vannak!”-ok, a külföldiek pláne, hiszen ezt látják egész Európában.

Ez a „rettegnek az emberek és nem mernek kimenni az utcára”, na ez különösen nevetséges volt annak fényében, hogy a BTR-es kollégáim nem tudtak elmenni a sarokig, annyi volt az érdeklődő. Amikor aztán elővették a falatnyi, TEK-es logóval ellátott csokikat és a kis srácok nem csak hogy megérinthették a BTR-t és fotózkodhattak is vele, hanem még csokit is kaptak, na az volt aztán a fesztivál, tisztára gyereknap: egy óra múlva tele volt a Facebook fülig érő szájú, minden bizonnyal rettegő óvodás és kisiskolás fotójával, amint a páncélozott jármű előtt két kézzel nyomják magukba a csokit, amit ezektől a gonosz, vérivó TEK-esektől kaptak.btr_2.jpg

A Mammutnál más volt. Az utca túloldalán állt a BTR. Ott is rengeteg érdeklődő. Pár hónappal Nizza után voltunk ugye. Kaptuk rendesen a sallereket, jöttek a szakértőbbnél szakértőbb kritikák: mit tudna csinálni a BTR, ha megjelenne egy kamion? Mondjuk a szakértőket nem zavarta, hogy itt a tömeg jobbára a falon belül volt, a plázán belül, oda nem fog bemenni a kamion, csak ha bent szerelik össze. De induljunk ki abból, hogy ha ott megjelenne egy aktív lövöldöző, akkor az a kérdés, hogy az utca túloldaláról, 30 méterről tud megindulni a készenlét, vagy a légvonalban 7 kilométerre (közúton 11-re) található Zách utcai laktanyából. Ha ezen az időfaktoron elgondolkozik a tisztelt kritikus szakértő (éppen csak egy picit), akkor máris közelebb leszünk a megoldáshoz. És ha rááldozta azt a kábé 10 másodpercet, ami ennek az átgondolásához szükséges, talán belátja, hogy a BTR nem azért volt ott, hogy letapossa a Kisjézust és szanaszét szórja a betlehemes jászolból a szénát, kötésig belegázolva az emberek karácsonyi hangulatába.

A kérdés folyamatosan úgy merül fel, hogy miért van a TEK-nek tankja (nem, nem viccelek, sokszor tankról szól a vita, a Lemilblog olvasóközönségét ismerve ez nem is érdemel további magyarázatot). Akkor most megragadom az alkalmat és elárulom a titkot. Két szó, nem nehéz: mozgó fedezék.btr_mamut.jpg

Gondoljuk át együtt a következő (nem mellesleg valódi, megtörtént eseten alapuló) szituációt. Az elfogni szándékozott, ön- és közveszélyes, nagy valószínűség szerint fegyveres, sőt robbanóanyaggal is rendelkező célszemély háza egy vidéki településen van, egy nagyjából 30 x 30 méteres ingatlan, egy enyhén lejtős domb tetején, közvetlen szomszédok nélkül. A földút 20 méterre húzódik a háztól. A fene se tudja, mi mindent spejzolt be a lakásába. Na, azt az utolsó 20-30 métert, ami simán belőhető az ingatlan bármelyik ablakából, azt hogy oldod meg? A sok hozzáértő, aki természetesen mind volt katona és minimum szakdolgozatot írt harcászatból, ő hogy oldaná meg anélkül, hogy az embereit ne nevezze ki céltáblának? Ilyen körülmények közepette a nagy pajzsot, a gurulóst nem lehet felvinni, a kicsi meg kevés, mint lócitromban a vitamin, pláne, ha a másik fél esetleg egy csőre töltött, betárazott AK-47-tel várja a hívatlan látogatókat. Mit csinálunk, szétlőjük a házat, hívjuk a Gripeneket? Nem hinném, hogy a falu lakossága díjazná az ötletet.

A megoldás az, hogy valami mögé bújva az embereink megközelítik az ingatlant. Vagy ha falat vagy kerítést kell bedönteni. Emlékezzünk csak a két évvel ezelőtti felsőgallai esetre, ahol így is volt két halott... Ha akkor és ott a tárgyalónk nem beszéli le az elkövetőt a további lövöldözésről, akkor bizony a BTR bemegy, egészen a konyhai mosogatóig.btr_1.jpg

A BTR-es téma zárásaként: kiöregedett, leírt honvédségi készletből származnak, szinte egy fillérbe sem kerültek, ellenben sok odafigyelésbe, gondosságba, esetenként ráfordított szabadidőbe. A srácok hozták működőképes állapotba, kaptak egy festést és a mi céljainkra egyelőre megfelelnek. Ott állnak a laktanyában, hat darab van belőlük. Szigorú szabályok szerint vehetnek részt a forgalomban, hiszen nincs rendszámuk, túl méretesek: felvezető autó, speciális kiképzés, vizsga a vezetőiknek, nem sorolom.

És azt is elmondom (tudom, ez is ki fogja verni a biztosítékot), hogy előbb-utóbb ezek helyett be kell majd szerezni valami korszerű, az összes külföldi partnerszolgálat által is használt, városi környezetben, önállóan is bevethető, magas védelmi képességekkel bíró taktikai járműveket. És létrás autókat is be kell szerezni - bár inkább emelhető trepnisnek hívnám ezeket -, olyanokat, amilyenekkel például a bécsi kollégák dolgoztak idén februárban egy akció során. Hogy érthető legyen: egyszerre több műveletis felemelését teszi lehetővé akár az első emeletre is. Előre szólok, hogy ezeket sem szotyiért adják.letras.jpg

Ha már ilyen előzékenyen szóba hoztad a Halálcsillagot: fogadjunk, hogy nem Luke Skywalker a kedvenc Star Wars-hősöd.

Hát igen, a 2012 szeptemberi műegyetemi bevetés, ami számos derűs perccel örvendeztette meg a TEK ellendrukkereit. Ennek ellenére a mai napig vallom, hogy az egy mintaszerű akció volt: mindenki pontosan azt tette, ami a dolga. Mielőtt a tisztelt olvasó felhördülne, elmagyarázom, miért gondolom ezt.

Sajnos már nem emlékszem kristálytisztán, a magyar sajtóban mekkora visszhangja volt a nem egészen két hónappal azelőtt lezajlott denveri ámokfutásnak, de magát az esetet fel tudom idézni. Röviden: az amerikai város egyik bevásárlóközpontjában 2012. július 20-án egy Batman-jelmezes őrült lövöldözni kezdett egy filmbemutatón. A tragikus mérleg: tizenkét halott, több, mint ötven sebesült, köztük több gyerek. Ahogy az ilyenkor a világ valamennyi terrorelhárító szervénél lenni szokott, az esetet természetesen a TEK szakemberei is feldolgozták: megvitatták, kitárgyalták, elemezték, értékelték.

Nos, 52 nappal a denveri események után jön a riasztás, hogy egy budapesti egyetemi előadáson megjelent egy jelmezes személy, aki leült a hallgatók közé és kirakott maga elé az asztalra egy fegyvernek látszó tárgyat. Megnézném magamnak azt az illetékes parancsnokot, aki erre legyint egy nagyot. Riasztás, műveleti egység elindul, és kábé 8-10 perc alatt a helyszínen van. Intézkednek, hogy civil ruhásaink szivárogjanak be és próbálják beazonosítani azt az ominózus, fegyverszerű valamit. Mivel még néhány méterről is a megtévesztésig valódi fegyvernek nézett ki, megszületett a döntés, hogy az ismeretlent el kell fogni, ami meg is történt. Miután tisztázódott, hogy pontosan mi a helyzet és hogy játékpisztolyról van szó, a fiatalembert átadtuk a rendőrségnek és levonultunk. Ennyi történt, nem több és nem kevesebb.luke.jpg

Nem akarom tovább magyarázni a bizonyítványt, aki jót mulatott az eseten, hát egészségére. Fenntartom, hogy a TEK semmi mást nem tett, csak azt, ami a dolga. És csak azt kérném halkan és udvariasan: mindenki gondolja át még egyszer, mi történt, mi történhetett volna, ha az a jópofa legény nem egy gólyabulis filmforgatásra készül.

A CTG rövidítésről egy terrorelhárítónak biztosan nem a magzati szívhangmonitorozás, a kardiotokográfia jut eszébe, hanem az összeurópai, terrorizmus elleni munkacsoport, a Counter Terrorism Group. Ennek az a diszkrét bája, hogy 15 évvel ezelőtt eredendően vegytiszta titkosszolgálatok alapították, de – ha jól tudom – ma már a TEK is a tagok közé tartozik. A hírek szerint nem fogadták valami nagy ovációval, tapssal és lábdobogással a megjelenéseteket, mert nem értették, hogy mit keres egy tűzszerészekkel, kommandósokkal és mesterlövészekkel bőven ellátott szervezet (hogy a BTR-ről ne is beszéljünk) a kizárólag titkos információgyűjtéssel foglalkozók klubjában.

Először tényleg nem értették, hogy pontosan kik is vagyunk és mit is csináluk, ezt kár tagadni. Kicsit értetlenkedve nézték, hogy nálunk a két képesség (a műveleti és a felderítő) együtt van, ez nekik szokatlan volt. Aztán elfogadták, mint hungarikumot. Ennek a portékának az árulásában, a felderítőmunka új tartalommal való megtöltésében elévülhetetlen érdemei vannak Bodnár Zsolt tábornoknak, főigazgató-helyettesnek. Egész véletlenül ő is egykori SZBESZ-es, és egyébként a legtökéletesebb megtestesítője a felderítői szakmai képességek ötvözetének. Mellesleg szerintem a jövő bennünket fog igazolni, lassan-lassan más európai partnerek is le fogják vonni ugyanazokat a következtetéseket, mint mi, és meggyőződésem, hogy néhány év múlva nem a TEK lesz az egyetlen ilyen hibrid terrorelhárító szervezet Európában. Megsúgom: már most sem az, csak ez még nem publikus.

Mert azt nekem senki ne mondja, hogy milyen jó az, ha a forró, azonnalos intézkedést, beavatkozást igénylő felderítési információ keletkezését követő hosszú-hosszú percek (esetenként órák) azzal telnek, hogy két, egymástól nem csak fizikailag, hanem irányításilag is távoli alakulat vezetői egyeztetnek, leveleznek, neadjisten még vitatkozgatnak, értetlenkednek is egy csöppet... Nem akarok nagy szavakat használni, de az ilyen esetekben tényleg emberéletek múlhatnak minden elvesztegetett percen. Ehhez képest a TEK-nél valaki rácsap a virtuális vörös gombra, s ha olyan a helyzet, 5 percen belül az első kéklámpás műveleti kocsi már a Hungária körúton kergeti kétségbeesésbe az összes traffipaxot.tek_1.jpg

Benne kell lenni az elit klubban, benne is vagyunk. Fontos az összes hasonló nemzetközi szervezetben tagnak lenni: általános információs adok-kapok, kapcsolatok ápolása, rendszeres összejövetelek, telefonszám- és email-csere, de aki egy kicsit is járatos a nemzetközi kapcsolatok világában, az pontosan tudja, hogy az igazán komoly és eredményes együttműködés (lett légyen az rendőri, titkosszolgálati, de akár egészségügyi vagy oktatási terület), szóval az igazán gyümölcsöző kooperáció lehetősége az a kétoldalú kapcsolatokban rejlik. Hogy a rendőrös hasonlatnál maradjak: a Magyar Rendőrség Interpol-tagságának fontossága senkiben nem kérdőjeleződik meg, de azt minden szakmabeli tudja, hogy nem azért jó a kapcsolat mondjuk az osztrák, a román vagy a szlovák rendőrséggel, mert évente kétszer mindketten elküldjük a képviselőinket Lyonba, ahol az Interpol központjának menzáján 10 euróért háromfogásos ebédet kapnak egy pohár jóféle vörösborral, hanem azért, mert a magyar zsaruk konkrét ügyekben rendszeresen találkoznak osztrák, román és szlovák kollégáikkal. Mi is jóban vagyunk mindenkivel, akivel jóban kell (és jóban érdemes) lennünk.

Ha már külföld: te magadnak szoktad intézni az esetleges vízumokat, ha olyan országba utazol, ahol erre szükség van?

Ó, azt is megkaptuk, hogy mit akarunk mi külföldön, amikor vízumot sem voltunk képesek intézni magunknak. Az olvasó biztosan emlékszik, amikor 2012 tavaszán volt az a szíriai emberrablásos ügy, s amikor három napot csúszott a damaszkuszi beutazásunk, mert nem kaptunk vízumot. Nos, nem akarok senkire mutogatni, azt viszont tisztelettel kijelentem, hogy a vízumok beszerzése nem a TEK feladata, diplomáciai feladatokat hálistennek még nem lőcsölt ránk senki, és bevallom, nem is nagyon hiányzik. Miként azt is meggyőződéssel állítom, hogy ha egy magyar külföldön komoly bajba kerül (na nem olyasmire gondolok, hogy ellopják a rántotthúsos szendvicsét vagy elveszíti az útlevelét, hanem ha teszem azt emberrablók kezébe kerül), akkor önmagában a világ legtökösebb konzulja és legdörzsöltebb hírszerzője sem jelent megoldást. Oda olyan bűnügyi munkás is kell, aki egész életében ilyesmivel foglalkozott, aki ugyanazt a nyelvet beszéli (szakmailag értem), mint a fogadó ország zsarui.

Bizonyos vélemények szerint bűnüldözési hatékonyság szempontjából az az ideális állapot, ha egy ügy végig a kezdeményező szervnél marad, a felderítéstől egészen addig, amíg az ügyész vádat nem emel. Ismerjük ugye a mondást a közös lóról és az ő hátáról. Mindketten dolgoztunk olyan egységnél, ahol csak felderítés folyt, aztán csak néztünk, amikor egyes ügyek elhaltak, mert a nyomozó vagy a vizsgáló, aki megkapta, nem érezte a magáénak és szart rá. Röviden: nyomozóhatósági jogkört nem szeretnétek?

Szerintem ez egy nagyon komoly hiányosság, mert a jelenlegi állapotok szerint a felderítésnek nem igazán látjuk a végét, a nyílt nyomozást, a vizsgálatot. Az ügyet át kell adnunk más szervnek: az NNI-nek, a BRFK-nak, valamelyik megyének, ami (megint csak saját vélemény) nem biztos, hogy jó. És nem feltétlenül az kellene, hogy módosítsák a törvényt és adjanak a TEK-nek nyomozati jogkört (egyébként adhatnának). Simán meg lehetne azt is csinálni, hogy mondjuk delegálnak, átvezényelnek vagy berendelnek egy tíz fős nyomozói vagy vizsgálói stábot, osztály jogállással teszem azt a BRFK-ról, amelyiknek kizárólag az lenne a feladata, hogy a nálunk keletkezett, arra érdemes ügyeket átveszi a felderítőktől és lenyomozza, a büntetőeljárási törvénynek megfelelően. Vagyis hozzák magukkal annak a szervnek a nyomozati jogkörét, ahonnan vezényelték őket. Nincs ebben semmi varázslat, nem kell feltalálni a meleg vizet, volt már hasonló a magyar bűnüldözés történelmében és nem fordult ki sarkaiból a bolygó.

xxx   XXX   xxx

Eddig tartott az interjú első része. A másodikban többek között arról fogunk beszélgetni, hogy hogy is volt az, amikor eltévedtek Karmacson, akció közben hogyan lőhet hasba egy kommandós egy másikat, tényleg van-e operatársulat a Zách utcai laktanyában, miért van intenzív szarszag a TEK két objektumában, mi a helyzet a kiberterrorizmussal, vagyis megannyi kínzó kérdés... Szóval ha eddig nem tetted volna, vedd fel a Lemilblogot a könyvjelzőid közé, ha nem akarod, hogy a TEK kiszúrja a biciklid kerekének gumiját és közben még a kutyádat is lehallgatja!

Lapzártakor érkezett a hír a manchesteri terrortámadásról. Innen is részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok hozzátartozóinak és nagyon szurkolunk a brit terrorelhárításnak.

264 komment

Címkék: interjú magyar kommunikáció titkosszolgálat rendvédelem vitaposzt terrorelhárítás TEK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.23. 19:33:57

Bakker, meg kellett néznem a poszt beállításait, hogy véletlenül nem tiltottam-e le a kommenteket. De nem, egyszerűen csak nincs hozzászólás, közel ezer kattintás után... Ez elég furcsa, nem is értem: mindenki egyetért?

prukker 2017.05.23. 20:04:52

Hali,
Ok, tegyük félre a személyeskedést, egy kérdés:
Hogy lehetséges az, hogy a rajtunk átvándorló 300 ezer migránsból egyetlen egy sem volt terrosrista ?
Mert ugye az alap, hogy TEK-nek a felderítés is a területe és biztos, hogy véletlenül sem fordulhatott elő olyan állapot, hogy feladták az ország védelmét? Ugye?!

Az mondjuk nem jó válasz, hogy nem volt útlevelük, mert ha mindenkire ki lenne írva, hogy terrorsita, nem kellene TEK.

Fredddy 2017.05.23. 20:06:31

Érdekes interjú volt, várom a második részt!

Kullancs1983 2017.05.23. 20:09:21

Se biciklim, se kutyám. :)
Anno humorizáltam, hogy van az a pénz amiért lennék a TEK kommunikációs akármije, de látom találtak maguknak. És biztos hogy kevesebbért mit amit én kérnék...

Kullancs1983 2017.05.23. 20:12:05

@prukker: Laikusként úgy gondolnám, hogy a terroristáról vagy szólnak mások, hogy az, vagy észreveszed hogy szervezkedik valamit. Ha nem szól senki, ő meg itt nem szervezkedik semmit, akkor?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.23. 20:29:59

@prukker:

"Hogy lehetséges az, hogy a rajtunk átvándorló 300 ezer migránsból egyetlen egy sem volt terrosrista?"

Mondta ezt valaki?

proletair · http://lemil.blog.hu 2017.05.23. 20:40:22

A BTR-80 helyett tényleg logikusabb lenne más járgány. Nem tudom, mennyi a realitása, de az éledező magyar hadiipar is gyárt olyan járművet, ami talán megfelelne a TEK céljainak. Konkrétan a Gamma Komondorra gondolok.

Nebameg 2017.05.23. 20:40:32

@prukker: Amíg nem terroristáskodnak, tökre úgy néznek ki, mint egy átlagos ember.
@tiboru: Azt vártad, h ez elindít egy kommentcunamit? Arról a Szíriai mentőakcióról, viszont érdemes lenne pár szót még ejteni majd, ahol az oda baráti látogatásra érkezett, majd onnan kimentett CIVILEKNEK aztat mondja a Hajdú, h - de hiszen az már történelem. Bár attól félek, h ezt egy darabig nem is fogom megtudni, mire megtudhatnám, már rég nem fog érdekelni. Amúgy nincs is gond a mozgó fedezék koncepícióval, csak mongyuk a belvárosban inkább tűnik egy rendészeti nap kellékének. De értjük, erőt kell mutatni, attól nyugszik a nép. Magam részéről, csak aztat kívánom, minél kevesebb munkájuk legyen, ami mégis, azt meg legyen preventív.

Kismy 2017.05.23. 20:47:00

tiboru!
köszi a cikket, nagyon vártam már, hogy kikerüljön posztként:)
várom a második részt, aztán nyilatkozom;)

köszi még1x!

Norden 2017.05.23. 21:08:12

A BME-s balhénál, én sem értettem a köpködést. A TEK-nek annyi infó-ja volt, hogy egy hülyén öltözött pofa egy fegyvernek látszó tárggyal mászkál. Hagyni kellet volna a fenébe? Ráadásul 2009-ben a Pécsen is volt egyetemi lövöldözés.
Rá egy évre ott volt a Meki-s lövöldözés a Móriczon. Szóval nem lehet rá legyinteni, hogy ilyen csak Amerikában történik.
(Mondjuk valójában értetettem a köpködést, simán politikai alapon ment.)

BudapestScenes 2017.05.23. 21:08:40

Engem a legjobban az érdekelne, hogy egy ilyen kommunikációs szakember Hajdunak a "Mondj kevesebbet, akkor nem tudnak belekötni"-esetét hogyan magyarázná meg, remélem, szóba kerül a második részben.

Ez így nagyon cinikus volt, de amúgy végigolvastam az interjút, megérte rászánni az időt. Gáz, hogy egy olyan országban élünk, ahol a kétszerkettőt kell magyarázni, pl. a Luke Skywalker-es esetet, hogy miért kell kinn lenniük a tömegrendezvényeken stb. Közeli családtagom pl. véresszájú FIDESZ kritikusként minden alkalommal ki van akadva, amikor TEK-est lát a városban és kéjesen röhögött az egyetemi történeten is a TEK lyukra futása miatt és lehetetlen volt meggyőzni arról, hogy utólag persze könnyű okosnak lenni és tárgyilagosan értékelni a helyzetet, de bármilyen hasonló szervezet minimális információból tud dolgozni egy riasztásnál és a lehető legszopatósabb szituációra kell felkészülni. Valóban azt tették, amit kellett, normálisan működő ország nincs hasonló szervezetek nélkül.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.05.23. 21:39:37

@tiboru: hehe, igen én 1 órával a kikerülés után olvastam, csak nem akartam elsőzni, meg elsőként lenyomozódni:-)

A poszt jó, várom a folytatást. Jó végre megtudni a saját magyar rendőrségünkről is valamit. Főleg a TEKről, mert körülöttük tényleg sok a homály. Új kommunikációs igazgatótól jó húzás ha a 'független' blogoszférában is megjelenik.

Stenonis 2017.05.23. 22:27:24

Nekem a TEK-ről az maradt meg, hogy a főnöke bombaövekről hadovált a tv-ben. Meg kurva kemény kommandósnak szokott látszani. Ami szerintem inkább vicces.

Egy ilyen szervezet akkor működik jól, ha alapvetően nincs hír róluk a sajtóban. A TEK pont az ellenkezőjét csinálta, körbehaknizták sok esetben a médiát. Utána meg csodálkoznak, hogy közröhej tárgyaivá válnak. Főleg, hogy pár esetben tényleg nagyon durván futottak lyukra.

Az Audi prémium márka (luxusautó). Egy Nissan Navarra, Ford Ranger, Mazda X5 feleannyiból kijönne.

A BTR kiküldése bárhogy mentegetik orbitális baromság volt.

A példa, hogy mire használnák a BTR-t meg még nagyobb.
Ha engem kérdeznének, akkor az elfogást valamikor késő éjszakára időzíteném, és a kommandó szépen fellopakodik a házhoz éjjellátó készülékekkel. Mesterlövész fedez. Kurvára nincs szükség oda egy BTR-re. Ja és nem szirénázva vonulnék a helyszínre előtte :) Ha már olyan barmok voltatok, hogy szirénázva mentek oda, akkor várjátok meg azt a pár órát, amíg egy honvédségtől kölcsönkért BTR odaér. Bár az is kérdéses, hogy a honvédségünk mennyi idő alatt tudna összekaparni egy működőképes BTR-t :)

levvvvente 2017.05.23. 22:29:32

@prukker: Ezt hol álmodtad?

Az megvan, hogy Abdeslam Sopronban kávézott a spanjaival? És az, hogy a csapata a Keleti pályaudvarnál tartott előválogatót?

Arról nem is beszélek, hogy meggyőződésem szerint lényegesen többen fognak az itt átvonultak közűl "akcióba lépni", csak egy jelre várnak. De hangsúlyozom : ez utolsó mondatom "szerintem".

Az ezt megelőzők pedig tények.

Biro István 2017.05.23. 22:31:25

Legalább már nem lövik lábon egymást...ez is fejlődés.

axy 2017.05.23. 22:36:42

BTR. Volt elvileg konkret bevetes ahol a posztban leirtaknak megfeleloen hasznaltak. Toth Lorand konyveben volt a kovetkezo eset. Bv-s th. megkattant es megpattant gepkarabellyal.Tanyan elbarikadozta magat. Kivalo lovesz volt tobszoros bajnok. Mozgo macska 200 mrol. Seregtol kertek btrt. Kilotte a kerekeket es pilota prizmajat is ennek ellenere ezzel loktek be a falat. Addigra ongyilkos lett. Csak itt olvastam szerintem ti konnyebben ellenorzitek a valosag alapjat.

Stenonis 2017.05.23. 22:38:57

@BudapestScenes: @Norden:
OK, vonuljon ki a TEK.
De talán az egyik tökös kommandós bemehetett volna civilben az előadóba. Megnézi a srácot, megnézi a "fegyvert" és utána röhögve mondja a többieknek, hogy mehetünk haza, mert játékpisztolyról van szó. A fénykardról nem is beszélve.
És ha már titkosszolgálati területen is utaznak, nem ártott volna megkérdezni az egyetemet sem, hogy nincs-e véletlenül valami egyetemi rendezvény... Ezt a kiérkezésig le lehet zongorázni.

Ehelyett ajtóstul rontottak a házba és még a játékpisztolyos srácot is előállították.

Fredddy 2017.05.23. 23:17:16

@Stenonis: pickupok hátsó ülésére még golyóálló mellény nélkül is nehéz beülni, zárható csomagtartójuk nincs, és a sebességük is alatta marad az átlagos személyautókénak.

Ami a többit illeti: nyilván nem lehet mindenhová éjszaka odamenni, egy ilyen esetben még a konkrért helyzet alapos ismeretében is játszik vagy 10 féle variáció az akcióra, a BTR csak az egyik.

@proletair: az vajon mennyire van már bevethető állapotban?

Valandil 2017.05.23. 23:18:19

@Stenonis: "Mivel még néhány méterről is a megtévesztésig valódi fegyvernek nézett ki, megszületett a döntés, hogy az ismeretlent el kell fogni, ami meg is történt." Hogy gondoltad? Beszambázik egy TEKes, és elkéri a sráctól a fegyvert? Ha nem játékcucc, akkor pár lövést biztos le tud adni a kölök. Bocs, de inkább fektessék meg feleslegesen, mint hogy egyszer ne menjenek ki egy valódi esethez.

Biro István 2017.05.23. 23:30:29

@Valandil: Bemegy egy civilruhás, mintha ellenőrízné a projektort/hozna egy lézermutatót a profnak/megszögelné a padot/ és ellenőrzi a fegyvert.

Robinzon Kurzor 2017.05.23. 23:37:30

BME-n olyankor (diáknap?) minden évben ilyen, meg még ilyenebb maskarákban mászkálnak.

Ha még mindig nem látták be, hogy mekkora bakot lőttek azzal az akcióval, akkor még mindig nem ismerték fel, hogy mennyire képtelenek kontextusban értelmezni a rendelkezésükre álló információt.

Hajdú biztos kemény legény, meg profi a saját szakmájában, de ez egy másik szakma.
IQ, műveltség és tájékozottság kellene hozzá.

Valandil 2017.05.23. 23:45:54

@Biro István: "még néhány méterről is a megtévesztésig valódi fegyvernek nézett ki" Emeljem ki bolddal?

Robinzon Kurzor 2017.05.24. 00:00:09

@Stenonis: "A BTR kiküldése bárhogy mentegetik orbitális baromság volt."

Az egyértelműen politikai akció volt: a TEK-nek is kellett vennie a részét a kormányzati szintű beszarató kampányból (óriási veszélyben vagy, de majd mi megvédünk).

b0c1k4 2017.05.24. 00:00:22

Oszinten en H1-es Hummereket adnek a TEKeseknek :)
BTR helyett Komondor nem rossz... de oszinten en adnek rendszamot a BTR-re is aztan mindenki ugorjon felre...

@Stenonis @Robinzon Kurzor: Annyira jo hogy ilyen okosak vagytok utolag. Olyanok vagytok mint az atlag magyar. Ha van rajta sapka azert ha nincs azert verjuk meg a nyuszikat...

Ha nincs baj es a TEK kiszall az a baj, miert nem gondolja a TEK IQ-bol hogy csak hecc, ha baj van es a TEK nem kapja el/szedi le stb a csavot mielott mondjuk lelo 10-20-30 embert akkor meg milyen bena mar a TEK...

De komolyan, mar bocs de ha az en gyerekem melle ulne menne be barki egy fegyvernek latszo targyal akkor ott ordibalnek a TEK-el hogy szedje le egy mesterlovesz, nemhogy elfogjak. Ha lenne gyereketek gondolom ertenetek...

boldogito 2017.05.24. 00:01:58

engem az érdekelne nagyon, hogy az interjúalany mit gondol az ebben a cikkben elhangzottakról...
index.hu/belfold/2017/03/21/titkosszolga_orosz_fenyegetes_romagyilkossag_interju/

Stenonis 2017.05.24. 00:02:36

@Fredddy:

Én elég sokat használtam Nissan Navarrát.
Simán elfér a hátsó ülésen egy mellényes 120 kg-s 190 cm-es ember. És zárható a csomagtere.

A 10-féle variációból 1-nek teljesen értelmetlen 6 db-ot tartani.

Stenonis 2017.05.24. 00:04:54

@Valandil:
Mivel a játékpisztoly ki volt téve az asztalra, tök jó a meglátásod.

Odamegy és elveszi.

De könyörgöm... Nem tanulnak a kommandósok fegyverismeretet?

Stenonis 2017.05.24. 00:12:56

@b0c1k4:
Kurvára nem utólag vagyunk okosak.

1. Nem szoktak úgy terrorakciót elkövetni, hogy a terrorista akkurátusan kirakja a fegyverét az asztalra és elkezdi hallgatni az előadást. És még a fénykardjával is babrál egy kicsit.

2. Ugye nem fogod ráküldeni az 5 éves Pistikére a TEK-et a tapadókorongos pisztolya miatt...

3. Egy iskolai mészárlás esetén a TEK max a hullákat tudja összegyűjteni. Ha reálisan belegondolsz, az első lövés eldörrenésétől úgy 8-10 perc minimum kell a rendőrésg kiérkezésig. Addig egy kicsit is képzett ember, még maroklőfegyverrel is akár 100 embert is kivégezhet. Csak lőszer kérdése az egész.

Én sem azt írtam, hogy az a baj, hogy a TEK kiszállt. Az a baj, ahogy a feladatot megoldották.

b0c1k4 2017.05.24. 00:15:10

@Stenonis: Gratulalok itt egy kep a jatekfegyverrol:
www.origo.hu/itthon/20120912-visszakapja-jatek-pisztolyat-a-muegyetem-diakja.html

Ha errol megallapitod mondjuk 3 meterrol, hogy nem igazi akkor szerintem rogton felvesznek a TEK-hez...

Norden 2017.05.24. 00:17:21

Index címlap: Unleash hell!
Nem a forgatásról vitték el Darth Vader mellől, hanem beült a jelmezben egy előadásra.
Elvileg ezt:
starwars.wikia.com/wiki/Model_57_blaster_pistol
keverték ezzel
en.wikipedia.org/wiki/Mauser_C96#/media/File:Mauser_C96_prototype_1895Mar15.jpg

Ha Rumcájsz-féle csőátalakítás nem volt rajta, vagy akár azzal együtt is, simán kinézhetett valami hatástalanított fegyverből visszakókányolt pisztolynak.

Stenonis 2017.05.24. 00:17:31

@Robinzon Kurzor:

Hajdu kb. egy bevetési egység parancsnokának jó lenne.

De totálisan nem ért az elhárítási munkához, ami nem kommandós, hanem titkosszolgálati.

Szóval Hajdu olyan magasra jutott a ranglétrán, hogy már komoly oxigénhiánnyal küzd.

Az a szerencsénk, hogy olyan szinten jelentéktelen az ország, hogy egy kibaszott rongyfejűnek sem éri meg magát felrobbantania itt. Pedig marhára puha célpont vagyunk.

b0c1k4 2017.05.24. 00:18:05

@Stenonis:
1. Amerikaban mar tortent ilyen, amugy eleg ha ez fenyegetes nemkell hogy lovoldozzon
2. Amennyiben ugy nez ki mint egy igazi fegyver kurvara rakuldenem
3. Kiveve ha mondjuk latja valaki mikozben megkozeliti az iskolat, es szulokent mar bocs 100 vagy 101 nagyon nem mindegy ha az az 1 a tied.

b0c1k4 2017.05.24. 00:19:17

@Norden: Az origos cikkben van konkret kep csekkoljadazt

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:20:37

na alapból BTR mint ide oda mászkálós jármű.

hogy mennyire páncélvédett, azt ne firtassuk, amíg nem lőnek rá, vagy nem rak ki valaki egy IED-et, addig oké....

hasonló megoldásokat- kiselejtezett lövészszállító amerikai kisvárosok Swatjainál látni , maximum, de parasztvakítani itt jó.

kettő.. emléxik valaki iraki konvojkisérésekre? ott is aszfalton mászkáltak a magyar katonák, nem terepen, és bitanggyorsan kiderült hogy kb 300 kilométert bír aszfalton a BTR abroncsa, aztán kuka.

nem filléres tétel, de ki a francot érdekel.

ha meg házhoz akarnak odarongyolni vele, kérem kezdjük olyannal mint fordulókör, meg ilyesmi... jó tudni, hogy a rosszarcok mind sugárutak mellett laknak.

Norden 2017.05.24. 00:23:19

@b0c1k4: Akkor az előző komment tárgytalan. SIG Sauer P320-nak néz ki.

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:24:41

De tetszik ez a ravasz terrorelhárítás is: csokiosztogatással....

bzmeg elképzelem, hogy a mai manchesteri terrortámadás után a Yaman leparkol egy páncéloossal a Siratófal elé és csokit osztogat a gyerekeknek...

vagy hogy az FBI túszmentői kimennek disneyworldbe nyalókát osztogatni?

Stenonis 2017.05.24. 00:24:55

@b0c1k4:

Tök jó a meglátásod. Egy TEK-es kommandósnak 3 méterről ki kellene szúrnia. Tekintettel, hogy fröccsöntött műanyag az egész. :)

Tudod, nemcsak attól jó kommandós valaki, hogy le tud nyomni 200 fekvőtámaszt, járatos harcművészetekben (bár pár éve a TEK-eseket jól elverték egy versenyen), jól tud célba lőni és tök jó kiképzése van különféle harcászait módszerekről, hanem attól is hogy fel tudja ismerni, hogy a szemben állónak a kezében egy Beretta van vagy egy Sig Sauer vagy egy kibaszott fröccsöntött játékpisztoly.

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:27:37

Összegzem a TEK-ről a véleményem: (bocs hogy így darabokban de kétpercenként beáll itt a net.)

TEK: Magyar Narancs Reload.

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:29:06

@Stenonis:

Több méterről fegyvernek látszott...

akkor kezdhetnek rettegni az airsoftosok...

Stenonis 2017.05.24. 00:35:29

@Hiryu2,01:
Az a gond, hogy egy rendőr őrmesteri szintű (nem akarom megbántani az őrmestereket, fontos feladatokat látnak el) vezetőre van bízva a teljes magyar terrorelhárítás. És csak azért töltheti be Hajdu ezt a posztot, mert Viktort védte évekig.

Szóval, ha komolyan vesszük, nem csak az airsoftosoknak kell rettegni...

b0c1k4 2017.05.24. 00:35:39

@Stenonis: Komolyan? 100%-os biztonsaggal ki kellene tudni szurni egy TEK-esnek tobb meterrol hogy a fegyver kamu? Mertugye ha az csak 90% akkor mar ott a hibazasi lehetoseg (gondolom te szivessen vallalnad a felellosseget ha megsem az es elkezdenek lovoldozni).

Komolyan szivessen csinalnek egy kiserletet hogy lerakok egy ilyen-t meg egy igazit egymas melle egy teremben es te az ajtobol mondd meg mondjuk hogy melyik az igazi. De legyen tetje a dolognak, mert ha hibazol mondjuk akkor labon lojjuk valamelyik csaladtagod (es meg jol jarsz).

Az a baj ezzel az orszaggal hogy itt mindenki Kommandos, Komuves, Orvos, Pilota es faszomtudja. Mindenki kurvara ert a masik szakmajahoz, es feljogositva erzi magat hogy beledumaljon. De komolyan @Stenonis most mar erdekel, hogy neked mi a foglalkozasod, hogy tudod hogy egy TEKesnek mit kell tudni felismerni 100% biztonsaggal, mert ez olyan mintha valaki aki facebookozott mar feljogositva erezne magat, hogy beledumaljon, hogyan irjak meg egy szoftvert.

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:36:05

De induljunk ki abból, hogy ha ott megjelenne egy aktív lövöldöző, akkor az a kérdés, hogy az utca túloldaláról, 30 méterről tud megindulni a készenlét, vagy a légvonalban 7 kilométerre (közúton 11-re) található Zách utcai laktanyából.

induljunk ki abból hogy ha Bombakészítő Dzsihad Abdul hacsak nem teljesen hülye, akkor nem harminc méterre áll neki lövöldözni a lövedékálló mellényes,tökig felcuccolt kommndósoktól...

b0c1k4 2017.05.24. 00:36:59

@Hiryu2,01: Az airsoftos sem viszi ki a fegyvert az utcara es lobalja, vagy megy be egy etterembe es rakja le az asztalra...

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:45:45

@proletair:

khmmn... komondor egy MRAP jármű, ahhoz illő méretekkel, a V alakú megemelt alváz miatt magas is.

na meg a magyar hadiipar eme büszkesége is aranyárban van (miközben Irak, Afganisztán után "halomban áll" az USA-ban ez a kategória a raktárakban, ha jól tudom több ezer darab eladó, tetszőleges méretkategóriákban)

bár, ha most jut eszükbe hogy te, kéne a kommandónak egy létrás autó (lehtőleg magyaros közbeszerzéssel) akkor máris nehéz komolyan venenm a társaságot, mert ez a jármű tényleg "alapcucc" -gondolj csak egy repülőgép megrohamozására

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:49:16

@b0c1k4: nem kell hülyének lenni.

túltolták és most magyarázzák a bizonyítványt.

ha kicsit képbe van, meglátja hogy jedinek öltözik, játék fénykardot lóbál, akkor első látásra beugrik -általános műveltség ugye- hogy bameg ez Han Solo stukkere a starwarsból... és ahhoz idomítja a foganatosított eljárást végrahajtását.

Bloodscalp 2017.05.24. 00:50:05

@tiboru: prukker kérdését átfogalmazva-szerintem ő is így gondolta..az itt átvonuló/áthajtott tömegből miért nem emelték ki őket? Nem akarták (parancsra,vagy jobb helyzetre várva)
vagy nem tudták (beazonosítani őket). Jó eséllyel úgysem tudjuk meg..de minek riogatnak migránssal ha szabadon sétálnak át az országon a terroristákok?

Hiryu2,01 2017.05.24. 00:51:51

@Hiryu2,01: na megnéztem az origos ciket is, nem hansolo, de ah ezt a játékcuccot valamelyik rendőr igazinak nézi, akkor rendszeresítsenek vakvezető kutyákat is a TEK-nél.

Measurer 2017.05.24. 00:59:50

A BTR látványa melengeti a szívemet. Igaz, ėn nem BTR-en hanem kėtėltű változatán, PTSZ-en "dolgoztam"!

Robinzon Kurzor 2017.05.24. 01:03:53

@b0c1k4:

Ennyi ésszel a te gyereked nincs annak kitéve, hogy a Műegyetemen biokémia előadáson mellé üljön egy Jedi-jelmezes figura.

Ha egy terrorelhárítást egy ilyen kamu bejelentéssel ugrasztani lehet, ott komoly bajok vannak.
Pár ilyen "megalapozott" bejelentés és nem marad senki a laktanyában, mert az összes harcos farsangi pókembereket hajkurászik.
És akkor lehet a valódi akciót indítani ... ezt már tudja a TEK-ről mindenki.

Bloodscalp 2017.05.24. 01:04:10

@Hiryu2,01: és volt képük azt nyilatkozni hogy nem lehet első látásra megállapítani hogy igazi-e

Robinzon Kurzor 2017.05.24. 01:07:47

@Hiryu2,01: "ha meg házhoz akarnak odarongyolni vele, kérem kezdjük olyannal mint fordulókör, meg ilyesmi... jó tudni, hogy a rosszarcok mind sugárutak mellett laknak."

Majd tolnak egy ipszilont :D

index.hu/napirajz/2016/10/21/ipszilon/

Bloodscalp 2017.05.24. 01:08:42

@Robinzon Kurzor: hát elég izzadtságszagu magyarázata van hogy mi volt Ámerikában pár hónapja..de hogy miért az 5dióptriás fegyvermestert küldték hogy megerősítse a szitut... rejtély

b0c1k4 2017.05.24. 01:29:20

@Robinzon Kurzor: Uhh, te aztan csak tudod. Utolag te is konnyen dumalsz.

"Ha egy terrorelhárítást egy ilyen kamu bejelentéssel ugrasztani lehet, ott komoly bajok vannak." - Ezt komolyan leirtad? Jezusom...

Szereny velemenyem szerint, a TEK akar csak a Rendorseg, minden bejelentest ugyan olyan komolysaggal kell hogy kezeljen.
Az hogy te es a pajtasaid (akiknek semmi felelosseguk nincs mondjuk) szerint nem kellett volna kiszallni, vagy fel kellett volna ismerni X meterrol, hogy az egy jatekfegyver (megjegyzem, nemismered a konkret korulmenyeket, a tavolsagot amilyen messzirol, honnan lehetett elvegezni a felderitest) mert UTOLAG kiderult hogy jatekfegyver az kurvara lenyegtelen.

Ha valaki bombafenyegetest tesz ugyan ugy kiuritik az epuletet, akar van bomba akar nincs. Ha valaki pisztoly rak az asztalra ugyan az lesz az eljaras akar jatek akar igazi. Es ez igy helyes, mert lehet hogy 10 kamu bejelentes jon de csak 1 ne legyen az...

Es bar nem ismerlek, de feltetelezem nem vagy TEK-es, nem ismered sem a belso utasitasaikat, szabalyzatukat stb.
Nagyon szep hogy (utolag) ugy gondolod hogy tultolta a TEK, de szinten laikuskent en meg ugy gondolom nem, nem tolta tul, hanem megfeleloen jart el.

ps: "Ennyi ésszel a te gyereked nincs annak kitéve, hogy a Műegyetemen biokémia előadáson mellé üljön egy Jedi-jelmezes figura." - te csak tudod, hiszen te egy szemelyben vagy fegyverszakerto, tanar, sot meg TEK-es is...

Bloodscalp 2017.05.24. 01:32:06

@b0c1k4: értjük hogy fideszes vagy / vagy rendőr rokonod van

b0c1k4 2017.05.24. 01:38:11

@Bloodscalp: Sok minden vagyok, na Fideszes pont nem. Es nem nincs se rendor se TEK-es rokonom. Egyszeruen logikusan gondokodok. Mar bocs de tudsz barmit a felderites korulmenyeirol? Milyen tavolsagbol mennyire lehetett megkozeliteni, megfigyelni? Komolyan elhiszed hogy ertesz hozza? Ertem en hogy 10 millio fegyverszakero orszaga vagyunk es pont te fogod megmondani egy TEK-esnek hogy mit hogyan kell csinali, es mikor jar el helyesen...

Igazabol attol van herotom, hogy ebben az orszagban mindenki kurvara ert mindenhez, es belepofazik olyanba, amihez mondjuk koze nincs (de o ert hozza mert 1x olvasott valamit valahol). De komolyan en sw fejleszto vagyok, vallalom, nincs kozom sem a TEK-hez, sem a Rendorseghez, de ha egy ilyen mint te belepofazna hogy miert jo a funkcionalis programozas es miert hasznalok TDD-t akkor kb korberohognem mint teged a TEKesek.

haacsee 2017.05.24. 01:56:46

Jármű ügyben:

Funkcionális értelemben a Q7 valóban kézenfekvő megoldás, a világ összes szakszolgálata elsősorban két járműfajtát használ csapatmozgatási célra, nyilván nem véletlenül: nagy SUV-t és kisbuszt (8-10 személyes). A gond az akkori.. khm.. kontextussal és a Q7-es magyarországi imidzsével volt.

Javaslatok a jövőre nézve, amik az utóbbi szempontból mindenképp jobbak: VW Tuareg (műszakialag és méretben a Q7-tel azonos), VW Transporter (ilyenjük most is van) ill. Mercedes V-osztály (mindkettőből van emelt, összkerekes is). Ezeknek amúgy a valós flottás beszerzési árai kb. azonosak egy (pláne már akkoriban is kifutóban lévő 1. gen. ) Q7-esével, szóval tényleg csak PR szemponból jobbak. Viszont egy ilyen szervezetnél ez is lényeges, még ha szakmai szempontból (helyesen) sokadrendű is. Olcsóbb kategóriában, de hasonló méretben új játékos a Skoda Kodiaq (középnagy SUV) - bővítve a PR-szempontból dícséretesen jelenleg is alkalmazott Skoda Superb flottát.

Bloodscalp 2017.05.24. 01:58:36

@b0c1k4: már azt hittem megjártad a Légiót

Skankhunt42 2017.05.24. 06:19:51

@Hiryu2,01: tök jó, h ahhoz képest, h fogalmad sincs miről beszélsz, a magabiztosságod fordítottan aránylik

2017.05.24. 06:42:00

Hmm, csak elképzelem, hogy bemegy egy civil ruhás, felveszi az asztalra kitett műanyag pisztolyt, és megnézi. Egy másik közben akár állhatott volna a Batman mögött biztos ami biztos. Realizálják hogy ez bizony játék csak, s itt a vége. Nincs hír, nincs blama...

Baldrick68 2017.05.24. 07:28:35

Engem az érdekelne, hogy ki őri az őrzőket?
Van egy ismerősöm aki a TEK-nél dolgozik még abból az időből ismerem amikor még sima rendőr volt.
A lényeg, hogy a közösségi oldalon olyan tartalmakat oszt meg amelyeket valamilyen ruszki dezinformációs oldalról származnak.
Amikor finom felhívom a figyelmét, hogy bocsi ez egy ruszki propaganda oldal,akkor ő van megsértődve.
És ez nem valami beépülős meló, a részéről mert egyszer képet osztott meg arról, hogy egy rendőrségi helikopterről lógott kötélen.
Akkor finoman privátban közöltem vele, hogy ezzel a képpel nem tudod elhitetni a népekkel, hogy te nem a rendőrségnél dolgozol hanem a bivalybasznádi TSZ könyvelője vagy ahogy a profilodban állítod.... :D :D :D

Baldrick68 2017.05.24. 07:31:07

A másik dolog.
Amikor ezeket jelvényeket vagy mit terveztétek nem volt egy grafikus se a környéken?
Komolyan ha egy közepesen képzett grafikus ránéz ezekre a jelvényekre savat önt a saját szemébe.... :D

Stenonis 2017.05.24. 07:43:41

@b0c1k4:
Igen, ki kellene szúrni 1-2 méterről a nyilvánvalóan kamu fegyvert.

Mivel ki volt rakva az asztalra, ezért nyugodtan mellésétálhatott volna a civil ruhás/karbantartó ruhás TEK-es. Ha ügyes még kézbe is vehette volna az az műanyag vackot.

Hogy most mi a foglalkozásom az lényegtelen. A katonai pályafutásom egy (akkor még gépesített) lövészdandár hadműveleti csoportjában fejeződött be. A szomszédos irodában Kovács József alezredes tevékenykedett (most a KNBSZ-t vezeti altábornagyként), aki 10-es skálán 10-es szinten volt sötét. De ilyen volt az a szakma, a durrantani való bunkókból lesznek a tábornokok (jó, azért vannak kivételek).

Stenonis 2017.05.24. 07:51:39

@Baldrick68:
Az egyszerű bevetési általában jól ért a szakmájához, de azért nem ő a legélesebb kés a fiókban...

Az meg már a vezetés hibája, hogy egyáltalán engedik őket facebookozni.

hazitroll 2017.05.24. 07:57:00

Az egész BME-s sztorival egy gáz volt szerintem: amikor elkapták a srácot és kiderült, hogy játékfegyver, utána még elég sokáig ott pózoltak mindenféle fegyverrel a Gellért téren. Na, az volt a bazári látványosság. Azt lehet védeni, hogy ez kari napok voltak vagy épp micsoda - igen tudhattak volna róla, lehet érvelni, hogy de komolyan kell venni minden hívást - igen, komolyan kell venni. Ez egy dolog. De a pózerkedés ott felesleges volt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 08:14:07

A jegyzőkönyv kedvéért: egy idióta, kisebbrendűségi komplexusban szenvedő visszatérő trollt kitiltottam :-)

Baldrick68 2017.05.24. 08:22:21

@Stenonis:
Jó de azért durva, hogy azok nyomják az FSZB propagandát akiknek elvileg ránk kellene vigyázni.

Erre mondják, hogy ha ilyenek vigyázzák az országot, akkor tulajdonképpen nincs is szükségünk ellenségre.

CyberPunK 2017.05.24. 08:40:54

Igen, a TEK legfőbb problémája, hogy ennyire hype-olja magát, gondolom felsőbb utasításra. Rengeteg olyan eset volt még a megalakulásakor, amikor rendes talpas járőrök is megoldhatták volna az ügyet, de bekellett várniuk a TEK-et, akik persze magát az elfogási akciót lezavarták fél perc alatt, majd pózoltak a médiának napokig. Egyrészt röhelyes volt, másrészt akkor nagyon sok rendőrnek is telelett velük a tökük (rendőr ismerősöktől az infó).

Amit viszont nem értek az a katonai külföldi missziók, leginkább Líbia. Nem az ilyenekre tartjuk fent a hadsereget? Azoknak nincs valami bevethető elitalakulatuk? Én értem, hogy a TEK kurvakemény, meg erős, meg szarráképzett, de ha ott belefutnak RPG-be, aknavetőbe meg géppuskába, akkor mit csinálnak? Vagy a TEK katonai felszereléssel is rendelkezik? Az megint mmás kérdéseket vetne fel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 08:54:45

@CyberPunK:

A líbiai eset nem katonai misszió volt, legalábbis nem a szó klasszikus értelmében. A katonai elitalakulatok és a rendészeti kommandók feladatrendszere, kiképzése, módszerei és taktikája közötti különbségek elég jelentősek, amik kifejtésére most nem ez a megfelelő fórum, egyszer majd talán erről is írunk. Addig is maradjunk annyiban, hogy (szerintem) a líbiai "akció" valóban inkább TEK-es feladat volt, és nem mondjuk a Bertalan Árpád KRE-re szabott.

CyberPunK 2017.05.24. 09:06:22

@tiboru: "A másik variáció ennél is macerásabb lett volna, a 200 kilométerre lévő tunéziai határig kellett volna valahogy eljutni. A vasárnap este a repülőgépről lepakolt tengernyi TEK-es felszerelés valójában ezeknek a mentőakcióknak a biztosítására szolgált volna."

Forrás: index.hu/belfold/2011/02/28/nem_volt_biztos_hogy_mindenki_tuleli/

Ebből gondolom én, hogy ez katonai akció is lehetett volna. Ha ott kell bármilyen support NATO egységtől (mert nem az interpol volt a környeken, ugye) azt a TEK képes lett volna kezelni?

Persze, nem volt baj, örüljünk neki, de ez már nem meríti ki a felelőtlenség vagy még jobban a veszélyeztetés fogalmát? Illetve érdekelne az a tengernyi felszerelés, mennyire rendvédelmi alakulat a TEK?

CyberPunK 2017.05.24. 09:11:57

Ja, és ez a legjobb: "Délután, a tervezett indulás előtt nem sokkal kiderült, hogy egy magyar és két brit van még az épületben, akik szeretnének a géppel hazajutni. A magyar követség őket azonosító munkatársait a kommunikációs nehézségek miatt a budapesti külügy érintésével, műholdas telefonnal és átjátszóállomásokon keresztül sikerült elérni.

Kiderült, hogy a három embernek csak fénymásolt irataik vannak, és mivel pótlásuk egy napba telt volna, Hajdú úgy döntött, nem várnak rájuk."

Tehát volt egy magyar állampolgár, akit a követség munkatársa azonosított(!!!), de csak fénymásolt irat volt nála, egy napba került volna elküldeni egy rohadt papírt, és ezért otthagyták. WTF? Ennél még az is jobb megoldás lett volna, ha bilincsbeverve utazza végig az utat. Az angoloknál ugyanez fennáll szerintem.

prukker 2017.05.24. 09:22:01

@tiboru: Nem, de azt sem mondta senki, hogy elkaptak akár csak egyet is.
Pedig ha bármit csinál a TEK, elég nagy hype van körülöttük, ezért is hívják őket egyesek operett huszároknak.
Visszakérdezek: kiemeltek akár csak egyetlen terrorista gyanús elemet is az országon átözönlő 300 ezer migránsból?
Pedig minden az jön a médiából, hogy a migránsok mennyire veszélyesek....

És ugye azt a franciák derítették fel, hogy (igaz eus útlevéllel), de itt dzsemboriztak a terroristák Magyarországon.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 09:25:51

@CyberPunK:

"Ha ott kell bármilyen support NATO egységtől (mert nem az interpol volt a környeken, ugye) azt a TEK képes lett volna kezelni?"

Hát erre csak egy TEK-es tudna érdemben válaszolni, én innen a partvonalról csak azt tudom mondani, hogy meglepne, ha nem lett volna lebeszélve és bebiztosítva valamelyik nyugati partner beavatkozása, ha úgy adódik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 09:29:12

@prukker:

"Kiemeltek akár csak egyetlen terrorista gyanús elemet is az országon átözönlő 300 ezer migránsból?"

Fogalmam sincs, de ismerem a "the absence of evidence is not the evidence of absence" kriminalisztikai aforizmát :-)

Fredddy 2017.05.24. 09:37:13

@Stenonis: és mennyire imbolygott, mikor 180-nal hirtelen sávot váltottál?

@b0c1k4: a Hummerrel az a baj, hogy az amerikai utakra lett tervezve, az Audi sokkal keskenyebb, jobban elfér egy magyar forgalmi szituációban. A Honvédségnek egyébként vannak géppuskatornyos, páncélozott Hummerjei- az ugyanúgy felvezető autóval megy, mint a BTR.

Amerikában ugyan tényleg halomban állnak az eladó MRAP-ek, de azokat egyrészt azért adják el, mert az első példányok eléggé kiforratlanok, nehezen karbantarthatók, borulékonyak, stb voltak, msárészt meg ezek nagy része még Irakban és Afganisztánban van, és egyszerűen a hazaszállításuk annyiba kerül, hogy már az sem éri meg. A BTR-nek huszonéve van itthoni karbantartó-javító háttere.

A pisztolyfelismerés képről viszonylag egyszerű, de élesben azért nagyon más. Ráadásul most már éles pisztolyokat is készítenek mindenféle színben.

CyberPunK 2017.05.24. 09:51:16

@tiboru: Tény, hogy laikus vagyok, de én azért kétlem, hogy katonai menekítés kérése, illetve fedezőtűz kérése ugyanaz a szint, mint erősítés kérése a Váci/Dózsa sarkára. De az is igaz, hogy soha senki nem vallaná be, ha tényleg csak kockáztattak.

Stenonis 2017.05.24. 09:51:54

@Fredddy:
A Navara nem tud 180-at. 160-nal lehet vele menni, de az már komolyan meglátszik a fogyasztáson. Szerintem elég stabil volt.
De ha ennyire kell valahova sietni, akkor használjanak helikoptert.

Flankerr 2017.05.24. 10:01:01

@Stenonis: Városban, Budapesten a helikopter használhatatlan, nem tudsz vele mindenhol leszállni, vagyis csak alig pár helyen.
Plusz igen durva helikopterhiányunk van/volt, közepes méretűből

De vehettek volna hasonló méretű Volvo XC90-t is, pár millióval olcsóbban is/autó. ert az megértem hogy a méret és a lóerő az kell, mással nem pótolhaó

SzLH 2017.05.24. 10:05:43

Szia Tiboru! Kissé keserűen jegyezted meg a hozzászólások mennyiségét. Ezzel a hozzászólással szeretnék neked örömet okozni, hogy lásd nem hiába dolgoztál. ;-)
Amikor a TEK-et életre hívták, már négy tsz dolgozott, tette a dolgát. A piacon megjelent ötödikben riválist láttak, láthattak. Valószínűleg az sem töltötte el örömmel a szívüket, hogy az újonnan létrehozott szerv részére "terülj asztalkám" volt, míg egy vidéki rk-n máló vakolattal, felgyürődő melegburkolattal lehet találkozni.
Amit én láttam a videókon keresztül, az arról árulkodott, hogy a szervezeti felépítés, fellépés nem volt még kiforrott.
www.youtube.com/watch?v=q12IqMAvWUA

Mire gondolok? Miért kellett a főigazgatónak a bevetésen részt vennie? Miért kellett narancssárgába öltöztetni és egyenruhások sorfala között végig vinni az őrizetbe vett embert?
"Érted haragszom, nem ellened."

2017.05.24. 10:08:32

@Stenonis:
Annyira aranyos, mikor nulla hozzáértéssel pofázik bele valaki a nagyok dolgába. De azért ne hagyd abba. Engem kifejezetten szórakoztat, ahogy égeted magad az ökörségeiddel. :)

Stenonis 2017.05.24. 10:09:31

@Flankerr:
De Budapesten nem is lehet 180-nal száguldozni...

2017.05.24. 10:10:44

@Stenonis:
"De ha ennyire kell valahova sietni, akkor használjanak helikoptert."

:DDD Ez kész! LOL
Mintha én akarnék kioktatni egy fizikust a húrelméletről. :))

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.05.24. 10:12:24

Láttam vele az interjút az Echo Tv bűnügyi műsorában. Ma már azért jóval idősebb, mint itt a legfelső képen. Teljesen ősz.
Kitért a Brad Pit ügyre, amikor is a fél magyar média megpróbálta idiótának beállítani a Teket, hogy hatástalanított géppisztolyok után vizslat a filmes kelléktárban. Miközben mára bebizonyosodott, hogy a sok merényletet épp visszaalakított hatástalanított fegyverekkel követtek el, (pl. Charlie Hebdo).

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2017.05.24. 10:12:27

@b0c1k4: Ez ügyben bizony @Robinzon Kurzor kommentársnak van igaza. A kapacitáslekötési célú kamu balhé évtizedes trükk minden kisváros betörői között, még a legbutább civil vagyonőr is ismeri. Szóval, ha a TEK nem saját szereplési vágyától indíttatva rohanta le a jedit, hanem valami előírást követve, miszerint mindenre ugraniuk kell, akkor azt az előírásgyűjteményt meg kell változtatni.

A bombafenyegetős hasonlatod azért nem állja meg a helyét, mert azok a bejelentések jellemzően arról szólnak, hogy "ebben és ebben az épületben bomba fog robbanni" és kész, ennyi az infó. Nem részletezik, hogy a második emeleten jobbra, a folyosó végi férfi WC-ben az ablaktól számított harmadik piszoár alá van feltéve kacsaszalaggal egy marék százas szög fél kiló akciós semtexbe gyúrva. A jediről viszont egészen pontosan lehetett tudni, hogy hol van, hogyan néz ki és milyen potenciális veszélyt jelent.

u.i.: bár valóban nem univerzális szakértő mindenki, de ezen a fórumon azért elég sokan vannak, akikhez viszonylag közel áll a hadi vagy rendvédelmi szakma.

2017.05.24. 10:12:29

@Stenonis:
"De Budapesten nem is lehet 180-nal száguldozni..."

www.men.hu/wp-content/uploads/2015/11/5662_bigger.jpg
:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 10:22:08

@SzLH:

Igen, a riválisos megjegyzésed szerintem is áll: senki nem szereti a vetélytársakat, a régieket sem, de egy újat pláne :-)

Ami a főigazgató helyszíni megjelenéseit illeti, nem tisztem se magyarázni, se indokolni, ezért csak egy, ide vonatkozó szubjektív megjegyzés:

Hajdu tábornok bevetési szakemberként ("kommandósként") kezdte, mindig is a szíve csücske volt ez a szakma, ez nem titok. Engem személy szerint nem lep meg, ha testközelből is szereti megnézni, mit és hogyan csinálnak az emberei. Ez persze kétélű dolog: egyfelől motivációs tényezőként ösztönzőleg hat(hat) a végrehajtó állományra ("Itt a nagyfőnök, nehogy most basszuk el!"), másfelől persze feszélyezheti is a srácokat vagy a középvezetőket ("Mi van, nem bízik meg bennünk, látni akarja, mit csinálunk?").

Hogy melyik hatás az erősebb és mikor, azt én a karosszékemből nem tudhatom.

chrisred 2017.05.24. 11:08:23

@levvvvente: Abdeslam nem átvonult Magyarországon, nyilvántartott és megfigyelt terroristagyanús uniós polgár volt, aki nyugodtan héderelt Pesten napokig, anélkül, hogy a TEK-nek vagy a többi hírszerző szervezetünknek feltűnt volna. Tök jó, hogy vegyíteni szeretnék a bűnüldöző és a titkosszolgálati munkát, csak ne az legyen a hibridből, hogy egyikre sem képes. Mert az európai muszlim terrorizmus alapja és jellege a nemzetközi szervezett bűnözéshez áll közel, míg az európai társadalmat fenyegető orosz kémtevékenység ellen klasszikus titkosszolgálati eszközökkel lehetne küzdeni.

konrada 2017.05.24. 11:26:58

@chrisred:
Ezeket te honnan tudod róla? Személyesen elmesélte neked???

...avagy valaki mégis megfigyelte, de mivel nem volt ok lekapcsolni - pláne külön riportműsort közölni erről a tévékben (elvégre nem követett el addig semmit, így nem volt közszereplő, ezért lehet, pont te kiabáltál volna legjobban, ha egy uniós - de betelepülős hátterű - állampolgárt meghurcoltak volna.)

...s hogy mennyire nem lehetett vel mit kezdeni: utána hónapokig élhetett nyugodtan, így nem a magyar szolgálatok voltak ebben az ügyben a legbénábbak, elvégre te valahonnan mégis csak tudod, hol járt, és nem onnan, hogy személyesen ismerted...

SzLH 2017.05.24. 11:30:42

@tiboru: Teljesen egyetértek veled. Annyit szeretnék hozzáfűzni, egy tábornok a tisztsége méltóságának megőrzésének végett nem tehet meg mindent, amit a szíve diktál.
Járművek: szükség van páncélozott szállító harcjárművekre, valamint az "emelhető trepnisekre" is.
Amikor Großprielben elfogták az ámokfutót, ők is egy járművel "kopogtak" be.
www.news.at/_storage/asset/4084399/storage/newsat:key-visual/file/49424990/austria-crime-shooting.jpg
Végére egy rendőrségi akció BTR-rel:
www.youtube.com/watch?v=VexXJdkZC9s

chrisred 2017.05.24. 11:47:35

@konrada: Ez rém nagy ostobaság. Soha senki nem tiltakozott egy erôszakos cselekményekért korábban többször elítélt és bizonyíthatóan terrorista kapcsolatokkal rendelkező bűnöző titkos megfigyelése ellen. Egyébként nem tudhatom, hogy figyelték-e, csak azt, hogy eredménye nem volt, mert a párizsi és brüsszeli merényleteket zökkenőmentesen elő tudta készíteni. Ez e verzió még aggasztóbb lenne.

konrada 2017.05.24. 12:03:43

@chrisred:
Nem is erre céloztam, hanem arra, hogy - mivel addig semmit nem követett el (s mivel a titkosinformáció attól titkos, hogy nem teszik közzé a sajtóban) - egy EU-s állampolgárt - aki segíteni akart üldözött társain - meghurcolnak a magyar hatóságok.
...s mivel te többet nem láttál belőle - mint ahogyan az alkalidás hitszónokban is csak a szabadság felé rohanó áldozatot, akit felrúgott egy rasszista operatör - pont úgy háborodtál volna fel ezen is...

...a végével meg igazad van: tényleg aggasztó, hogy több országon átívelő titkosszolgálati megfigyelés közben is meg tudta szervezni a párizsi merényleteket.
...de ebben nem a magyar titkosszolgálatok voltak a ludasok....

prukker 2017.05.24. 12:05:22

@levvvvente: Nem álmiodtam, ez ténby.
És jó hogy emlíetted, a párziszi robbantót..... mert az sem a TEK érdeme, hogy egyáltalán kiderült, hogy itt járt és itt jaszkarizott, hanem a franciáék küldtek megkeresést rá...

prukker 2017.05.24. 12:09:29

@tiboru: Persze, igazad van, és amit én feltételezek, az "csak" közvetett dolog, ami az előzmények figyelembevételével és nem"szövegkörnyezetből kiragadva, egyetlen példaként" értelmezhető.,
Ezek alapján ha elkaptak volna akár egyetlen terrorista gyanús fickót is,
-a kormányztai komunikáció azonnal rácsapott volna
-a TEK exhibicionista vezetése egyből pózolt volna vele
-ahogy a két nyugger fickóval, aki egyenesen Orbánt akarták megmerényelni.Aztán kiderült, hogy nem is.

Paxton 2017.05.24. 12:22:58

A BTR páncélozott járművel kapcsolatban valamit nagyon nem értek az interjúban: "Szigorú szabályok szerint vehetnek részt a forgalomban, hiszen nincs rendszámuk, túl méretesek: felvezető autó,.." Én amikor sorkatona voltam (1999-2000), vezettem BTR-t közúti forgalomban, mindeféle felvezető autó nélkül, de rendszámmal együtt. Ráadásul megkülönböztető jelzés (villogó, bóbita, stb..) sem volt a katonai BTR-en. Valami jogszabály változott, hogy a TEK BTR-en nincs rendszám, de megkülönböztető jelzés használatával sem közlekedhet közúti forgalomban? Ráadásul minek a felvezető autó, ha ott a villogó a BTR-en is?

5perc 2017.05.24. 12:27:31

Szerintem keveset kell beszélni, akkor nem tudnak belekötni.

chrisred 2017.05.24. 12:31:11

@konrada: Jó lenne, ha ezt a "meghurcolnak" kifejezést képletessé tennéd, mert nálad sok minden belefér. Valóban nem az az elvárásom az adófizetők milliárdjaiból fenntartott speciális erőszakszervezettől, hogy minden nekik ellenszenves barnabőrű személyt felrúgjanak műholdnak. Erre amúgy is van jelentkező nálunk, az úgymond egyszerűbb lelkületű honfitársaink körében.
Nyilvánvalóan több információval rendelkezel nálam, mert azt sejteted, hogy a magyar hatóságok Abdeslam budapesti ügyködéséről időben és szakszerűen tájékoztatták a nyugati partnereket, csak ők bénák voltak. Tudtommal meg pont fordítva történt, és csak a merényletek után.

JanaJ 2017.05.24. 12:37:53

@Stenonis: A Q7 drága, ezért használjanak helikoptert?

JanaJ 2017.05.24. 12:39:23

@Flankerr: Nem tudom ez volt e az ok, de VW csoport gyárt kis hazánkban, a Volvó nem. Nem véletlenül ül a magyar rendőr Audiban meg Mercedesben.

JanaJ 2017.05.24. 12:42:22

@Stenonis: Mé' nem lehet? Megállítja a rendőr? Megkülönböztető jelzést használló járművekre nincs sebesség korlátozás. Hogy jött ide Bp.? Autópálya?

Mikhail Ignatyev 2017.05.24. 12:48:26

Elvtársak semmi gond, az európai NSA- bábok meghívott migrincei végzik a dolgukat.

wideshut.co.uk/gladio-b-the-origins-of-natos-secret-islamic-terrorist-proxies/

barátilag,

Mikhail Ignatyev, a CEU rektuma, orosz ügynök s.k.

JanaJ 2017.05.24. 12:51:08

@Paxton: Nem értek hozzá, de tudtommal a BTR-t nem vezethetnéd forgalomban, nem kaphatna rendszámot alapból. Túlméretes, nem látsz ki, nem rendelkezik az alap felszereltséggel sem (index, stb.) Katonai konvojnál kellene felvezetés. Ennek ellenére én is láttam felvezetés nélküli BTR-t, gondolom nem állítja meg őket a helyi zsaru, hogy izzó készletet ide. :-)

konrada 2017.05.24. 12:57:16

@prukker:
Aham. A franciáknak van egy olyan szerkezetük már - mint egy ismert scifiben - amelyben visszafelé tudtak nézni az időben, és úgy állapították meg, ki hol volt, mit csinált.
Hát nem semmire vagyunk mi még tőlük!:(

...mert ha nem volt külön csippel ellátva, és kifejezetten ráállítva műhold, térfigyelő a francia rendszerben, akkor a megkeresést én buta csak úgy tudnám elképzelni, hogy megkeresik az adott ország illetékes hatóságát, amelynek elvileg egy schengeni határon mozgó EU-s állampolgárról nem valami sok adata lehetne hónapok távolságából...
...kivéve, ha figyelték...

JanaJ 2017.05.24. 13:02:55

[irónia ON]
Egy szó mint száz, az összes TEK-es béna hülye.

Fura világban élünk, hogy ha nem az az egyetemista a hülye, aki fegyvernek látszó tárggyal megy be órára, hanem a zsaru, aki kimegy egy bejelentésre.

A témához teljesen világtalan baromként megjegyzem, hogy semmit nem tudunk az előadóról, ahol azt a fegyvert meg kellett szakérteni. Elképzelem ahogy Kis főtörzs a a 120 kg-jával besaszzézik a Jedi gyerek mellett űlő lányhoz, hogy nincs egy pzs.-d. Itt javaslom 50kg-os fotelkommandósok felvételét ilyen jellegű munkára.

Tudtommal a fakabátoknak nagyon sokszor nincs mérlegelési joga. A szept 11.-i támadás után nálunk is megerősítették a MH Bp.-i érdekeltségeit. Gondolom nem azért, mert minden magyar katona hülye, hanem mert ez volt meghatározva valamelyik NATO fejléces lapon.

Igazából az egészet nem értem. A KMZ-t szereti a nép, a TEK-be meg mindenki bele rug.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.05.24. 13:06:48

@chrisred: Mégis hogyan kellett volna "feltűnni" nekik? Igazoltassanak minden füstös képűt Budapesten?
A tömeges illegális bevándorlás ezért is veszélyes és kártékony, hisz a terroristák könnyebben vegyülhetnek el a nagy tömegben..
Másrészt meg a francia titoszszolgálatok előtt különösen ismert figura volt, mégis képes volt fegyvert szerezni, azzal jó sok embert megölni, ezután pedig jóóó hosszú ideig bujkálni.

CyberPunK 2017.05.24. 13:20:06

@JanaJ: "Igazából az egészet nem értem. A KMZ-t szereti a nép, a TEK-be meg mindenki bele rug. "

A TEK, mint szervezet, egy bazári majom. Itt fent is lenyilatkozta a poszter, hogy kimennek falunapra a Vörösmarty-ra és osztogatják a csokit. A TEK. Védelem közben. Én már csak azon csodálkozok, hogy az MH nem pakol ki néha egy Gripen-t a Deákra...

Még egyszer, nem a TEK-es legényekkel van a baj, hanem amit a kormányzat csinált a "névvel".

Roan 2017.05.24. 13:48:08

@Norden: A BME-s ügyön én a megvalósítást nem értettem. Kimentek, civil bement, nem tudta megállapítani, hogy fegyver-e, ez OK. De ha igaz az infó, vége lett az előadásnak, mire a TEK beállt az ajtóba, és egyenként engedett ki mindenkit, és mikor a srác kiment volna, akkor kapták el. Na mármost, ha tényleg lövöldözni akart volna, a kiengedési művelet alatt egy egész tárat ellőhetett volna, míg a TEK a kifelé menekülőktől valahogy bejut. Ezt egy magát szemtanúnak valló illetőtől hallottam, persze lehet, hogy nem minden így történt.

chrisred 2017.05.24. 13:48:53

@csentecsa: Franciaország nem schengeni határország - illetve csak az Egyesült Királyság felé, ami jelen esetben érdektelen.

prukker 2017.05.24. 13:51:22

@csentecsa:
Azt ugye tudod, hogy mindez utólag történt?
És az, hogy a franciák más szemlélettel küzdenek a terrorizmus ellen, még nem jelenti azt, hogy a mieinknek pont ezektől a -szerintem életképtelen protokollokat használó--franciáktól kellett megtudniuk, hogy vazze, két hónappal ezelőtt itt majomkodott az arab.

chrisred 2017.05.24. 13:57:13

@EU zászlót mindenhova!: Az tényleg baj lenne, ha pusztán ez a módszer áll a TEK rendelkezésére. Élből elég lett volna azokat megfigyelni, akik hamis útlevêllel jöttek át a szerb-magyar határon.

prukker 2017.05.24. 13:58:42

@konrada: Figyelj, leírom lassabban:az, hogy a arab itt járt, nem mi jelentettük a franciéknak, hanem ők kérdeztek rá.
És mi kb 3-4 hónappal később vettük észre(külön kérdésre !!), hogy itt volt, miután itt talákkozott a párizsi robbantás részvevőivel és jókat dumcsiztak a Keleti környékén.

levvvvente 2017.05.24. 14:01:53

@chrisred: Abdeslamról én sem állítottam, hogy az átvonulók között volt, de azt igen, hogy a brigádjából többen is a Magyaroszágon átvonultak közűl kerültek ki.
Lássunk néhány nevet is:
"Bilal C. -
A feladatát – hogy mérje fel, mennyire nehéz az egyes határokon átjutni, illetve hogy működnek az egyes hatóságok – Brahim Abdeslamtól, Salah Abdeslam testvérétől, a párizsi öngyilkos merénylők egyikétől kapta.
Ayoub El Khazzani és Abdelhamid Abaoud 2015 augusztusában jött Magyarországra Szerbiából. Néhány nappal később Ausztriába, majd Németországba mentek.
Ayoub el-Khazzani volt az, aki az Amszterdam–Párizs vonaton akart lövöldözni, de három, szabadságon lévő amerikai katona megakadályozta ebben.
Abdelhamid Abaaoud pedig a párizsi terrortámadás helyszíni parancsnoka volt."

konrada 2017.05.24. 14:04:42

@csentecsa:
...hát azért nem akkora ászok a magyar hatóságok, hogy a schengeni határon 100 km-es sebességgel átguruló emberkéről egyből kiszúrják hogy gyanús, és neki kezdjenek olyan adatokat gyüjteni, ami alapján tudható hónapok múlva is, mit csinált itt.

...így van egy olyan érzésem, hogy erre kaptak az adott országból egy fülest.

...persze nem úgy, mint egyes fórumtársaink elképzelik:
...az Index címlapján fizetett hirdetésben, hogy ők is láthassák...;))

konrada 2017.05.24. 14:07:56

@prukker:
Én értelek, most hogy így lassabban írod: A magyar hatóságoknak van ilyen idővisszanéző gépük, így kerestek rá!

Visszavonva az egyik előző beírásom: a franciák vannak sokkal hátrébb!;))

konrada 2017.05.24. 14:09:55

@chrisred:
Persze, persze...
Csak arra kellett volna figyelni, hogy miközben ezt ellenörzik, nem tarthatják vissza szabad mozgásukban már a zöldhatáron sem....

zizolika 2017.05.24. 14:15:09

Van itt egy-két Isten barma, aki TEK-est is csak fényképen látott. Kurvára ért hozzá, de jogszabály(oka)t ami alapján működik egy ilyen egység egyet sem olvasott el, és akkor a belső szabályzókról, "tegy"-ről nem is beszélve. Tessék olyan helyre kerülni ahol meg tudod változtatni ami nem tetszik, nem itt fotelhuszárkodni. Kezdetnek jelentkezz a TEK-hez. Aztán majd rájössz, hogy könnyű-e megkülönböztetni élest a játékfegyvertől.
Az interjúhoz hozzászólva teljesen korrekt, két apró megjegyzés:
1. "a lövészet felvételin kapirgálta le szorgalmasan a korongokat a lőlapról" => találat ragasztó....ezen a szinten azért...khmmm
2. javaslom az illetékes osztályvezető, főosztályvezető, főigazgató úrnak (akinek inge vegye magára de azonnal), hogy menjen már le azokra a szintekre is, ahol az IGAZI harcosok vannak és nem azok a bólogató Jánosok tisztek, főtisztek (a tábornokkal csak a véletlen egybeesése) akik TEK szakot végeztek, vagy ejtőernyővel kerültek oda ahová, és akkor mindjárt kikristályosodna miért szar az egész. Egy hete kb. 5 órán keresztül hallgattam a szarcunamit a rocsosoktól.
A koncepció amúgy tényleg oké, csak a kivitelezés lett magyaros :(
Azt meg előadni, hogy nálunk volt ilyen először, megint csak...khmmm

Stenonis 2017.05.24. 14:15:11

@JanaJ:

Egy átlagos hétköznapon akkora a forgalom Budapest utcáin, hogy még megkülönböztető jelzéssel sem tudsz 180-nal menni. Na jó, éjjel 3-kor lehet, csak figyelni kell a lámpánál állókra.

Autópályán természetesen lehet annyival tolni, de a 20 km/órás különbség miatt nem kellene kétszer drágább autókat beszerezni.

És igen, az országos hatáskörrel rendelkező TEK-nek lehetne egy helikoptere. Természetesen más szolgálatokkal közösen. Mert egy Záhonynál begőzölt ukrán csempészhez azzal azért gyorsabban odaérnének, mint a Q7-esekkel.

Az utóbbi időben minden, kicsit is problémás esethez a TEK-et hívják.

prukker 2017.05.24. 14:18:10

@konrada: Most már kínosan lasan írom, mert amikor azt hitted, hogy megértetted, kiderült, hogy nem.
Tehát nem, nincsidővisszanéző gépünk. Ami a baj, hogy olyan szervünk sincs, akik meg tudnák állapítani, ki terrorista gyanús és ki nem.
Maguktól.
Lehetőleg megközelítőleg online időben.

Nem fél év múlva, úgy, hogy egy másik országból rákérdeznek.

CyberPunK 2017.05.24. 14:20:46

@prukker: Egyetlen dologban megvédem a magyar hatóságokat, Franciaországban és Belgiumban több terroristagyanús elkövető volt. Ment a rizsa elkövetés után, hogy de megfigyeltük őket. Kösz, sok értelme volt.

Stenonis 2017.05.24. 14:22:23

@JanaJ:
Egy titkosszolgálati, hírszerző munkát végző cégnél (a TEK ilyen) rég rossz, ha csak 120 kg-os Kis főtörzsek vannak.

chrisred 2017.05.24. 14:26:24

@konrada: Ami azt illeti, pont ez lett volna a lényeg, úgy megfigyelni, hogy észre se vegye, ergo nem kellett volna akadályozni a szabad mozgásában. Miféle zöldhatár? Még egyszer leírom, most lassabban, hogy megértsd: a hamis útlevelet használókat kellett volna megfigyelni.

Minorkavidor 2017.05.24. 14:33:44

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi:

Csatlakozva hozzád engem az is érdekelne,-erről itt még nem volt szó- volt e pánik. Mert ha tényleges a fenyegetés, akkor bizony az emberek pánikolnak. Valós helyzetben velem is ez történne. ARRA akarok kilyukadni, hogy mikor kiértek volt-e pánik a környéken, hiszen ha valaki valós fenyegetést okoz egy tanteremben, azt hamar észlelik a környéken is plussz az okostelok és a mobilnet korában néhány perc alatt értesül a net népe is. mert ha nem akkor az miért nem tűnt fel nekik, miért nem gyanakodtak?

JanaJ 2017.05.24. 14:34:38

@CyberPunK: Ne vedd személyeskedésnek, de ha neked az jön le a fenti cikkből, hogy ők falu napra mentek ki, akkor nem megy az értő olvasás. Nem falunapozni mentek ki.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 14:35:12

@CyberPunK:

A tegnapi manchesteri robbantóról is az olvastam, hogy "a brit elhárítás előtt nem volt ismeretlen".

JanaJ 2017.05.24. 14:40:41

@Stenonis: Akkor most vegyenek egy olcsó autót Bp.-re, meg egy drágát vidékre? Ne menjenek bringával, az zöld is?

Tudod hány üzemképes állami helije van M.o.-nak? Tudod mibe kerül egy heli?

BTR ugyan ez. Hülyék, hogy BTR-ük van (ingyen), hülyék mert nem vettek - arany árban - spéci létrás kocsit. Azért nyugis TEK-esnek lenni, mert axióma, hogy hülye vagy, bármit is csinálsz.

JanaJ 2017.05.24. 14:42:06

@Stenonis: Olvasd el a hsz.-om első sorát.

chrisred 2017.05.24. 14:44:56

@csentecsa: Még egyszer kérdem, hogy tűnt volna fel nekik, hogy elhagyta Franciaországot, ha nem volt francia határellenőrzés? Kifelé Törökországba Olaszországon és Görögországon át ment. Pont azért állították vissza a belső határellenőrzéseketaz Unióban, mert a schengeni határországok biztonsági ellenőrzésének szintje a nullával egyenlő.

CyberPunK 2017.05.24. 14:47:19

@JanaJ: Értem, szóval szabványfelszerelés a TEK-es csoki. :)

konrada 2017.05.24. 14:48:21

@prukker:
Aham. Most hogy lassan mondod, már értem.
Így már szerencse, hogy olyan rendőrállam van itt, melyben minden ide beérkező külföldit úgy megfigyelnek, hogy hónapok múlva is percre pontos adatokat tudnak arról adni, kivel hol találkoznak.

chrisred:
...tulajdonképpen már csak annyi a probléma, hogy az abban az évben belépő 200 ezernyi migránst teljes magyarországi útjukon megfigyelő titkos ügynökökre is legyen kapacitás, olyan mennyiségben, hogy az inkognitójuk megörzése miatt válthassák egymást...

...tényleg olyan bonyolult megérteni, hogy ha volt arról információ, hogyan, hol, és mikor találkoztak, akkor ahhoz forrás is kellett??????

Minorkavidor 2017.05.24. 14:54:18

@tiboru:

Az állami szervek korrupció elleni védelmét miért hagyták fenn? Elvégre az állami szervek korrupciója már törvényes.

konrada 2017.05.24. 14:54:24

@chrisred:
Ja értem. Ezek mind olyanok voltak, akik szépen megálltak a határon, és leadták az útlevelüket, majd kivárták az ellenőrzését.
...aztán a magyar hatóságok szépen megállapították,kinél van hamis útlevél, aztán engedték tovább azokat is emberségi okokból.
A zöldhatáron átjövés meg nem játszik, ott csak azért jöttek, mert nem akartak sorban állni a határátkelőn a kamionok között, és egyébként is egyből keresték a határendészetet, hogy az útlevelüket megmutathassák, hogy azok eldönthessék, melyik hamis, és így ráállíthassák a szolgálatokat míg végig mennek az országon...

chrisred 2017.05.24. 14:57:16

@konrada: Ezzel az erővel azt is figyelniük kellene, hogy a visszatérő gólyák tartanak-e a csőrükben időzített bombát. Ez felesleges erőforrás- és időpocsékolás lenne. Aki hamis útlevelet használ, nyilvánvalóan kapcsolatban áll a szervezett bűnözői körökkel (minimum), tehát potenciális terrorista.

konrada 2017.05.24. 15:06:34

@chrisred:
...vagy csak egyéb vaj van a fején, például iraki, esetleg afgán, vagy szomáli...

...de mivel a belépők túlnyomó többségét Nofingersprint Alinak hívták, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, és az arab világ szent szűlési napján, január 1-én születtek, ráadásul nem is akarták az azt igazoló okmányt bemutatni - legfeljebb akkor, ha már elfogták őket, de akkor is csak azért, mert akkor el kellett őket engedni - a kapacitásnak eléggé túlméretesnek kellett volna lennie, mert a végével egyetértünk, sokkal többen jöttek hamis útlevéllel, mint a gólyák...

JanaJ 2017.05.24. 15:12:52

@tiboru: Ha ez nem off, akkor szerinted mennyire rossz a helyzet az EU-ban terrorveszély kapcsán? Kellene az erélyesebb fellépés az államok részéről, vagy csak túlfújja a dolgot a média?

qwertzu 2017.05.24. 15:17:09

@CyberPunK: Aztán az NNI-nek annyira elege lett belőlük, hogy egy 70 éves vén trotyhoz nem hívták ki a kommandósokat, mert mi baj történhet, elég lesz oda 2 "talpas" rendőr:
2 halott.

chrisred 2017.05.24. 15:18:50

@konrada: Az agyatokban lapuló migránsmumus képébe mindig belezavarodok. Korábban arról volt szó, hogy eldobálják a papírjaikat, hogy utána az autópályákon kószáljanak. Most meg kiderül, hogy mindegyiknek ott lapult egy hamis útlevél a zsebében, hogy be tudjanak jelentkezni egy zuglói szállodába.

prukker 2017.05.24. 15:19:05

@csentecsa:
Úgy látszik valamit rosszul kommunikálok :)
Abdesalam kibe járkálása egy dolog.
A másik dolog, amit legelső beírásomban is említettem, hogy a TEK orra előtt itt vidámkodtak terroristák és erről nekik fogalmuk sem volt.
Nem emeltek ki egyet sem a 300 ezer átáramló arabból, akik a kormány szerint egytől egyig potenciális terroristák voltak.
Aztán jött a párizsi robbantás és kiderült,hogy az elkövetőkből jópáran (2-3?)itt mocorogak jó ideig, innen telefonáltak az orrunk elől,stb.
Tehát a kérdés: mi a faszt csinált a TEK?
Az átbicegő 300 ezerből hány általuk elkapott terrorista van?
Magyarán a TEK simán leküzdi a strandpapucsos cigány uzsorást, éppen csak a terroristákkal nem tud semmit kezdeni.

konrada 2017.05.24. 15:20:32

@qwertzu:
...pedig egyébként mekkora röhögés lett volna itt az indexen, ha az öreg nem lő...
...de az lelőtte a poént. (Sebaj, maradnak még olyanok, amikor a poént nem lötték le...)

konrada 2017.05.24. 15:22:37

@prukker:
...persze, persze...
...még szerencse, hogy "valakiknek" azért volt adatuk arról, mit csináltak itt, amikor "senki nem figyelte" őket...

CyberPunK 2017.05.24. 15:25:23

@qwertzu: Na, de erről ki tehet? Illetve arról ki tehet, hogy az egész fegyverkezéses balhé kitöréséhez kellett a két halott, addig mi a francot csináltak a szervek?

prukker 2017.05.24. 15:26:39

@konrada: Gondolom meglepő, hogy a terroristák nem írják ki magukra, hogy terroroista vagyok.
Ezért kell egy egység, aki ellenük küzd.
Ezért kellenek ennek az egységnek speciális jogosultságok.
És ezért lenne elvárható, hogy ezeket a speciális jogosultságokat és a rendelkezésre álló eszközeiket tudják használni.
A TEK ezeket sima rendvédelmi-bűnüldözői minőségben teszi,lecsap az atlétatrikós nyugdíjasra,amikor eltéveszti a házszámot.
Ellenben a nem túl erős fedésben lévő, az országba ki-be járkáló terroristákról fogalma sincs.
ps:
Ne tőlem kérdezd, hogy ezt hogyan kellene csinálniuk,hiszen ezt jelenleg nekik kellene tudniuk. De láthatóan nem nagyon vannak képben.

qwertzu 2017.05.24. 15:35:29

@CyberPunK: Hát arról hogy lelőtték őket, nem a TEK tehet az 100%.

És ez tényleg arról szól, hogy piac után minden kofa okos. Az öreg egy centivel se nézett ki veszélyesebben, mint a jedi.

chrisred 2017.05.24. 15:37:08

@csentecsa: Nem hinném, hogy a francia szolgálatoknak lenne potenciálja arra, hogy a helyi iszlamistákat napi 24 órában figyelje. Ott azért százszámra lehetnek, nem egy-kettő, mint itt.

chrisred 2017.05.24. 16:04:50

@csentecsa: Erről nem engem kell meggyőzni. Tisztában vagyok azzal, hogy zöldhatáron kóborló népségnek fogalma sem volt, hogy éppen hol van. Míg a terroristák előre kidolgozott terv szerint mozogtak, a helyi alvilág koordinálta és készítette fel őket, és gondolom, nyomást is gyakoroltak rájuk, mondván, elvállaltátok a feladatot, baszkikáim, most már nem léphettek vissza, mert annyi nektek.

Stenonis 2017.05.24. 16:40:47

@JanaJ:
TEK-nél vagy? :)

Amivel mentegette a fickó, hogy miért van BTR-jük az baromság. Simán megállapodhatnának a honvédséggel, hogy szükség esetnék kölcsönözzenek egyet.

Arról, meg ne nyissunk már vitát, hogy az elmúlt 25-30 évben mennyire hanyagolták el a had- és rendvédelmet. És miért nincs helikopter.
Szóval ne fárassz már, hogy a TEK nem tud megmozdulni luxusautók nélkül. Miért nem egyből Porsche Panamerákkal és Cayenne-nel rohangálnak?
Felsoroltam pár sokkal olcsóbb és megfelelő autót.

Ingyen nincs semmi. A BTR-t karban kell tartani és tankolni is kell bele.

A TEK-nek nagyon sok mindent máshogy kellene csinálnia. Sokkal kevesebb pozőrködés, sokkal kevesebb nagy sajtónyilvánosságot kapó elcseszett akció és sokkal több szerénység. És az a nyomorult Hajdut - totális alkalmatlanság miatt - úgy kirúgni, hogy a lába se érje a földet. Lehet belőle egy bevetési egység vezetője, kb az a legmagasabb parancsnoki szint, amit rá lehetne bízni.

prukker 2017.05.24. 16:50:25

@csentecsa:
Te nagyon kevered a szezont a fazonnal
1. sehol nem írtam, hogy orbán a hibás, ezt te valamiért beleképzelted. Tudod, hogy miért? :)
2.A hírszerzés egy dolog, azt végzik néhányan, szépen csendben, ahogy kell. A terrorelhárítás viszont a TEK feladata, az ezzel kapcsolatos felderítés is. Na ezt éri részemről kritika. Hogy lófaszt se csinálnak ezügyben. De mivel demagóg vagyok ezzel a kijelentésemmel, nyilván parádésan tudod ezt cáfolni. Uccu neki, nyomd a pofámba!
3.Most nem a franciákról szól ez a poszt, hanem a TEKről.
4.A franciák terrorellenes világképe az, hogy megfigyelik és mindent tudnak majd róla, ha elkövet valamit. Ez a policy lófaszt nem ér, 2017 tavaszára ez már világosan látszik.

SzLH 2017.05.24. 17:06:07

@Stenonis: Kemény szavak. Mivel tudod alátámasztani?

JanaJ 2017.05.24. 17:10:12

@Stenonis:

Igen, lebuktam. Én vagyok a troll elhárító.

Egyértelmű, hogy dilettáns és hülyeségeket beszél. Még csak 24+ éve ales. és biztos ezredesként kezdte csak lefokozták. Némi tiszteletet azért tanúsíthatnál az embertársaid felé. Hogy az önkritikáról már ne is beszéljek.

Simán megállapodhatnának, hogyne. Mekkora hülyeség hogy ott van hat és használják.

Lövésem sincs mennyire jól vagy rosszul dolgoznak, mert nem értek hozzá. Még jó, hogy te igen.

Valóban zseniális terv, hogy a feladatra alkalmatlan pickupokat használjanak, mert nehogy már luxusautóval menjenek bevetésre. Vegyünk inkább milliárdos tételben helikoptereket nekik. Biztos kevesebbe kerül a repórája mint a Q7-nek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 17:26:38

@JanaJ:

Egy kicsit off ugyan, de még belefér.

Ép elméjű ember szerintem nem kérdőjelezi meg, hogy az Unióban a terrorizmus egyike a legnagyobb veszélyeknek/kihívásoknak. Két és fél lehetséges módot látok ennek a veszélynek a csökkentésére (és nem megszüntetését, mert a terrorizmust nem lehet megszüntetni):

1.) A felderítésre szánt erők, eszközök és módszerek szélesítése, fejlesztése. Ez mehet nemzetállami szinten is, csak ugye egy Magyarországnak vagy Bulgáriának sokkal korlátozottabbak a lehetőségei, mint mondjuk Ausztriának vagy Belgiumnak (hogy a nagyokról most ne is beszéljünk). Márpedig egy lánc erősségét mindig a leggyengébb láncszem adja.

2.) A nemzetközi együttműködés hatékonyságának fokozása, akár egy egységes európai terrorfelderítő intézmény ("EUTEK") létrehozásával.

A harmadik (vagy két és feledik) lehetőség az Unión kívüli átmeneti szűrőtáborok felállítása, uniós ellenőrzés alatt. Mindenkit, aki menedékjogot akar kérni az Unióban, vagy be akar vándorolni, ide kéne szállítani, leellenőrizni, majd egy kvóta szerint beutaztatni az EU-ba és szétosztani (igen, szétosztani) a tagállamok között azokat, akikkel szemben nem merült fel kizáró ok. A többiek pedig sorry, de nem jöhetnek.

Tudom, hogy ez a táboros dolog nem szünteti meg a második-harmadik generációs bevándorlók közül kikerülő terroristák által jelentett veszélyt. Erre per pillanat nem tudok még elméleti megoldást sem túl azon, hogy az integrációjukat valahogy fel kellene gyorsítani és meg kellene könnyíteni. De hogy ezeket az embereket nem lehet "vissza"küldeni se Szíriába, se Afganisztánba, se Líbiába (ahonnan szüleik vagy nagyszüleik érkeztek), az is biztos..

Stenonis 2017.05.24. 18:38:51

@SzLH:
Nézzél meg egy tetszőleges interjút Hajdu ddtbk-val :)

Kommandósnak első osztályú, de egy terrorelhárító ügynökség vezetésére nem a legtökösebb kommandós a legalkalmasabb.

Stenonis 2017.05.24. 18:46:15

@JanaJ:

A tisztelet nem a rendfokozattal jár...
Hogy én mennyi barom magas rendfokozatú tisztel találkoztam. Simán volt olyan eset, hogy a fötörzsbe több intelligencia szorult, mint a zászlóaljparancsnok alezredesbe.

Van a TEK-nek 6 db BTR-je, de nem használják. Mert ugye az nem használat, hogy totál értelmetlenül kiküldjük egy terrortámadás után Budapest egyik forgalmas helyére pózolni és parasztvakítani.

Tök vicces. Bevallod, hogy nem értesz hozzá, de azért teli pofával tudod osztani az észt :)))

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.24. 18:52:14

@Robinzon Kurzor: Nem. Te vagy az aki itt egy dolgot nem lát be. Tegyük fel, hogy mondjuk egyikünk a BMEn vérengzést tervezne. Mi az ideális alaklom? A diáknap, mert akkor nem mindenki jelenti a fegyvert, sok a maskara, a jelmez megnehezítheti az azonosítást és a rendezvények okán az átlagosnál több célpont lesz egy helyen.

A bejelentők jelentős része éles helyzetben is jelmezre, forgatásra gyanakodna, még akkor is, ha éles fegyvert lát (hiszen lehet abban is vaklőszer a forgatáshoz), mégis az érintett személyeket és a programokat jól ismerők is indokoltnak tartották a riasztást.

Ha kivársz, stb. akkor azzal emberi életet kockáztatsz :)

Ha feleslegesen dolgozol az csak egy kaland annak, aki az egészet buliként kezelte. Ha viszont úgy gondolod, hogy felülbírálod információ nélkül a bejelentőt, mert leszarod a többiek jogait és ebből baj van az emberéletekbe kerül.

Azt hiszem sokat elmond az, hogy szerinted ezek az információk mit indokolnak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.24. 18:57:04

@prukker: Egy dolgot ne feledj. A TEK feladata nem az, hogy a terroristával Magyarországon legyen a balhé, ha csak át is utazna. Az a feladata, hogy minket megvédjen a terroristáktól. Azt pedig, hogy "vagy bezárjuk, hogy ne tudjon csinálni, vagy ha azt mondják inkább engedjük tovább, akkor tovább visszük, ne itt csinálja meg a balhét" minket megvéd.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.24. 19:12:30

@Stenonis: Szerintem itt inkább a te hozzáértéseddel van a baj. Létezik egy nagyon egyszerű koncepció: Úgy hívják, hogy Defense in Depth. A lényege tulajdonképpen arról szól, hogy egy védelem nagyon sok független rétegből áll.

Ennek a védelemnek a része akár az elrettentés is. Akár az, hogy hírszerzési adatokra építve előbb kapcsolod le a terroristát. De éppen így része a védelemben az is amit itt az interjúban olvashatunk: Baj esetén előbb vagy ott. De az is, ha elhiteted a terroristával, hogy a szomszéd könnyebb célpont.

Egyik sem 100%-os védelem. De mindegyik ilyen réteg növeli az esélyeidet. Ha pár elkövető más célpontot választ, más meg letesz róla, akkor kevesebbel kell komolyabban foglalkozni, több figyelem jut egy komolyabb problémaforrásnak, és ezen sok múlhat.

Valandil 2017.05.24. 19:23:37

@Stenonis: Olyan szép, ha valakinek más véleménye van, mint neked, akkor az vagy TEKes, vagy fideszes. Ilyen komoly toleranciaszintet hol tudtál összeszedni?

Kullancs1983 2017.05.24. 20:11:05

@prukker: Mikor robbantott/lövöldözött Magyarországon migráns? Mert csak azért, hogy esetleg megtenné, még nem tartóztathatsz le senkit. Vagy akkor csukjanak le minden cigányt, hogy ne lophasson? Csak az EU, és értékei védelmében persze.
Emezt meg (mint azt már sokszor próbálták neked elmagyarázni) annak ellenére hogy legálisan tartózkodott Magyarországon, alighanem megfigyelték, ezért tudtak róla beszámolni a franciáknak. Csak erről nem fognak beszámolót tartani. ("Igen, Ahmed H. bizalmas informátor értesített minket hogy jön, ezután ő, és még két bizalmas informátor elmentek kávézni, itt van róluk a kép. Ha esetleg jön még valaki semmi baj, Ahmed H. és barátai továbbra is beszámolnak róla, hisz ki gondolná, hogy nekünk dolgoznak, igaz?")

JanaJ 2017.05.24. 20:47:44

@Stenonis:
Nem mondtam, hogy a rendfokozatot kell tisztelni. Ő 25+ éve művel egy szakmát, amit tanult, gyakorolt. Te meg itt megszakérted. Gondolom te nem tanultad a szakmá, csak értesz hozzá.

Attól, hogy te hülye tisztekkel találkoztál, attól még nem mind hülye.

Most megint nem értelek. Hülyék, mert BTR-t használnak és nem nindzsa skilre gyúrnak éjellátóval és azért is hülyék mert nem jól használják? Szemetek ezek mind, biztos csokit is azért adtak a gyerekeknek, hogy elhízzanak és cukor betegek legyenek.

Nem tudom mi a bevallás ezen. Veled ellentétben egyetlen briliáns ötletemet sem osztottam meg a nagyérdeművel. Nem gondolom, hogy annyira képben lennék, hogy lenne alapom osztani az észt. Egyedül a te ötleteidben található logikai bukfencekre próbáltam rávilágítani egy kis trollkodással fűszerezve.

Persze nem tudom min lepődök meg, mikor páran elvárják, hogy az 1-2 ezres TEK minden pizsamásról mindent tudjon.

Stenonis 2017.05.24. 21:00:42

@Válasszunk:
Le leghatásosabb védelmi rétegünk az, hogy totál jelentéktelenek vagyunk.

Stenonis 2017.05.24. 21:02:59

@csentecsa:
Meg Esztergomban Suzuki. Mégsem törték magukat a politikusaink érte...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.24. 21:15:26

A TEK kapcsán hasonló a helyzet, mint CIA esetén. Ha buknak, akkor mindenki röhög, a sikereikról meg senki vagy alig tudnak.

A mai média és a TEK politikai háttere miatt meg a hírekbe naná, hogy úgy tálalva kerülne be a dolgok, ahogy...

Stenonis 2017.05.24. 21:17:31

@JanaJ:
Lészi olvasd el a 2017.05.24. 07:43:41-es hozzászólásom.

Nagyjából jól foglaltad össze a véleményem a TEK-ről :)

Hajdu egy bevetésis. Ahhoz ért. De a TEK-nél titkosszolgálati módszereket is kellene használni.

De komolyan, miért kell a Terrorelhárítási Központnak egy családi viszályhoz vagy uzsorásokhoz kivonulnia?

A terrorizmus ellen csak a legvégső lépés a kommandós akció. Abba akár jó is lehet a TEK. Csak az azt megelőző sok-sok apró lépés hiányzik.

És Hajdu 25+ évig kommandózott, védett fontos embereket, de lövése sincs a titkosszolgálati munkáról. Mivel ezzel életében nem foglalkozott a TEK-es kinevezése előtt. Ráadásul az AH-tól átszervezték a TEK-hez a terrorcselekmények felderítését is. Ami kimondottan titkosszolgálati feledet, nem kommandós.

Stenonis 2017.05.24. 21:21:35

@csentecsa:

Én az interjúalany példájára hoztam fel, hogy oda fölösleges a BTR.

Az oroszoknak van egy eléggé forró Kaukázusuk, meg kb. 15 millió muszlim lakosuk.

A TEK eddig pózolásra használta a BTR-eket. Ahhoz meg egy kicsit drága. Nem véletlenül írtam le többször, hogy olyan esetben, amikor tényleg szükség lenne egy BTR-re, kérjenek kölcsön a Honvédségtől.

Untermensch4 2017.05.24. 21:32:05

Ezt a BTR-fóbiát soha nem értettem. Asszem a lengyeleknél már egyszer ki kellett maxolni az elszemtelenedett oroszok-ukránok miatt a tűzerőt. Amikor úgy tudták hogy az épületben sok fegyver van és felszólításra nem adták meg magukat akkor szilánkokká lőtték az egészet. A romok között volt vállról indítható rakéta, az helikopterre, pszh-ra is veszélyes (meg x km-en belül az eltévedt lövés lakott területen...).
Mióta leradírozták azt a helyet, a lengyeleknél nem hallottam róla hogy bárki kemény arc háborúzni akarna velük.
Tekintve hogy mifelénk "két család" piaci vitájából lett tömegverekedésben másnap a megyei rendőrkapitány KÖZVETÍTETT... egyáltalán egy ilyen sztori másnap hogyan tarthat még? Úgy mezei állampolgárként nekem az tetszene a legjobban hogyha vmi van akkor a rendőrök kulturáltan intézkednek, ha meg erre egyesek erőszakosan reagálnak akkor a következő az hogy apokaliptikusan odaszakad vmi kommanócsapat és mindenkit összecsomagolnak és begyűjtenek kevésbé kulturáltan. És nincs de.

Nylul 2017.05.24. 21:34:08

@Stenonis: Egyszerűen nonsense, amit itt az egész 100+ hozzászólást tartalmazó kommentfolyamban leművelsz.

Hadd mutassam be két haveromat: Dunningot és Krugert! Ismerkedj meg velük: en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

Lövésed sincs se a hírszerzésről, se a taktikai harcászatról, se ezeknek a hátteréről.

De azért bőszen osszad csak az észt! És őszintén nem kívánom, hogy egyszer nehogy majd ott _ne_ legyen egy BTR, amikor épp neked vagy a családodnak van rá szüksége.

Untermensch4 2017.05.24. 21:41:44

@Stenonis: "De komolyan, miért kell a Terrorelhárítási Központnak egy családi viszályhoz vagy uzsorásokhoz kivonulnia?

A terrorizmus ellen csak a legvégső lépés a kommandós akció. Abba akár jó is lehet a TEK. Csak az azt megelőző sok-sok apró lépés hiányzik."

Ha jól emlékszem még a készenlétis időkben az volt a helyzet hogy kis ország, szerencsére kevés az igazi terrorista. A folytonos ugrásra kész de ritkán "élesben" levezetett feszültség miatt meg az állományt vitte el apránként a gyomorfekély. Ennyiből talán jobb ha többet gyakorolhatnak. Meg uzsorásban is van olyan aki nagyon keménynek gondolja magát mert egyben a saját pénzbehajtója is (nagy a munkaerő-hiány, multifunkciós vállalkozói szemlélet...).
Családi viszálynál meg ha egy megyei rendőrkapitányságtól egyetlen km-nyire a rendőrök nem tudnak meggyőzően elfojtani egy tömegverekedést akkor ott sem ártana némi plusz erő. Főleg olyan szubkultúra-beliek ellen ahol pr-értéke is van a dolognak ("ha a símaszkosok jönnek akkor ne csinájjá' semmit tezsvírem mer' nagyon fájni fog ha bekóstolod őket") :)

Minorkavidor 2017.05.24. 22:23:42

@tiboru:

"Tudom, hogy ez a táboros dolog nem szünteti meg a második-harmadik generációs bevándorlók közül kikerülő terroristák által jelentett veszélyt. Erre per pillanat nem tudok még elméleti megoldást sem túl azon, hogy az integrációjukat valahogy fel kellene gyorsítani és meg kellene könnyíteni. De hogy ezeket az embereket nem lehet "vissza"küldeni se Szíriába, se Afganisztánba, se Líbiába (ahonnan szüleik vagy nagyszüleik érkeztek), az is biztos.."

Esetleg az irányított bevándorlás?
Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a gazdasági bevándorlók közül a képzett vándorok 75 %-át az USA "csekkolja" le, amíg az EU tagországai 8 %-ot visznek (a fennmaradó 17% Ausztrália, Kanada Új-Zéland és a többi régió). Ezzel szemben a képzetlen bevándorlók 80 %-át az EU fogadja.
A képzetlenekkel az a gond, hogy nem lehet őket integrálni. Hogy miért? Mivel képzetlen hová megy a gettóba, hiszen csak anyanyelvi társakkal tud kommunikálni. A beilleszkedés első lépcsőfoka a befogadó állam nyelvének megtanulása lenne. Ezzel a való életben az a gond, hogyha nem használod az idegen nyelvet az oktatásodra elköltött pénz minden fillérje a "kukában" landol, mert csak a tanfolyamon hallja a nyelvet. A gettósodás másik ritkán említett problémája, hogy méretétől függően önfenntartó, minél nagyobb annál inkább. PL Párizs többszázezres muszlim közössége hány olyan fodrászt, szakácsot, vendéglőst virág- és kebab árust, villanyszerelőt, festő-mázolót, lakatost, orvost, védőnőt stb. tud eltartani akinek nincs szüksége francia ügyfélkörre. Csakhogy ez messze nem 100 %. Pontos adatok erre nincsenek, de 50 % alatt lehet. A fennmaradó 50-60+ %-nak viszont igen. Csakhogy Ali azt látja, hogy Ahmed megtud élni kebab árusításból francia nyelvtudás nélkül ő miért nem? Ráadásul kitörni sem nagyon tud, mert visszahúzza a közeg, marad a munkanélküli segély, a képzetlen munkakörök.
Ezzel szemben az irányított befogadásnál a tagállamok határozzák meg, hogy milyen képzettségű munkaerőre van szükség, mivel ismerik a demográfiai és foglalkoztatottsági mutatóikat. Ezeket összegezve lehet megállapítani az éves kvótát.
A képzett munkaerő beilleszkedéséhez viszont kevesebb ráfordítás kell.
De szerintem ez még nem elég, hanem már A Hobbes által is említett társadalmi szerződést kell kötni a bevándorlókkal (és persze a már ittlevőkkel is). Ebben meghatározzuk, hogy mit adunk és cserébe mit várunk el. Pl. a muszlim kultúrában van olyan ami nem egyeztethető össze az európai értékrenddel. Itt nem a disznóhúsevés és az alkoholfogyasztás tilalmára gondolok (az előbbinek a vegánok, az utóbbinak az Alkoholellenes kifejezetten örül), hanem pl. a saria alkalmazásának tilalmára. Ezenkívül demokratikus intézmények, a befogadó nép kultúrájának elfogadására és tiszteletére, a befogadó nép nyelvének ismeretére. Aki ezeket nem fogadja, mehet vissza.Hogy mit adunk? Politikai, emberi jogokat, lét-és jogbiztonságot stb. Egy mondatban: a befogadás páros tánc, amely világos játékszabályokon alapul.
Ezeknek a világos szabályoknak a rögzítése már csak azért is fontos, mert pl. a 2001/09/11-i terrortámadást nem prolik követték el, hanem legalább a középosztályhoz tartozó egyének (az Al-Kaidánál egyébként is követelmény volt a minimum középiskolai végzettség, sokan még diplomával is rendelkeztek).
Hogy mit kezdjünk a már itt levőkkel, elsősorban a képzetlenekkel és munkanélküliekkel? A foglalkoztatási mutatok ismertek, első körben őket kell képezni a hiányszakmákra, de ez nem elég, mert meg kell törni a gettósodást. Továbbá törekedni kell, hogy imámjaik helyi születésűek legyenek, beszéljék a befogadó ország nyelvét, pl. a Belgiumban működő 114 imám közül csak 6 beszéli a flamand és francia valamelyikét. A helyiek képzése azért is fontos, hogy ne jöjjenek be az olyan keményen nyugatellenes muszlim szekták, mint a szunnitákhoz tartozó vahabbiták. Meg kell tiltani, hogy az ilyen szekták európai mecsetek és vallási iskolák létesítését finanszírozzák. Jelenleg Szaúd-Arábiából legtöbb támogatás, mely a vahhabbita tanok kötelező terjesztésével jár együtt. Az iszlám toleráns irányzatainak támogatására kell törekedni, mint pl. Basszán Tibi által fémjelzzett euroiszlám irányzatot. Továbbá megállapodást kell kötni az iszlám helyi közösségeivel, hogy vállaljanak felelősséget tagjaik cselekedeteiért. Ez ellentmond az európaiak egyéni felelősségre alapozott rendszerével, csakhogy az iszlámban a közösség, az umma szerepe sokkal erőteljesebb.

JanaJ 2017.05.24. 22:36:25

@Stenonis: Minek? Pont te írtad, hogy nem jelent semmit a sok csillag. Akkor most mivan?

Ha egy gumi talpú lenne a főnök, akkor meg a bevetésisek rinyálnának.

Miért ki menjen ki? Kovács főtörzs a helyi zsaru? Ha van egy specializált egységed erre, akkor miért ne ő menjen? Gondolom minden faluba van túsztárgyaló is. Amúgy ezért megint miért ők a hülyék? Gondolom nem ők döntik el, hogy mit írnak elő a fejük felett.

A szokásos séma, elfogytak az "érvek" és tények, jön a mellé beszélés.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.24. 22:40:21

@Stenonis: Felhoztál valamit, a "kivárjuk az éjszakát" szöveggel. 3 gond is van ezzel.

1. Nem tudod kit ölne meg addig, azaz a kivárjuk az éjszakát ilyen helyzetben sem vállalható
2. Eddig egy emberes helyzetről van szó, mi a garancia arra, hogy nem lesz több ember benn pár házban?
3. Amikor gyorsan kell reagálni nem mész máshova kuncsorogni
4. Seregtől technikát, embert, stb. belügyi kérdések kapcsán kölcsönözni... Hát nem sok esetben lehet.
5. A főnök nem hírszerző ez igaz, de van ott hírszerző is. Képzeld csak el annak idején a nagyon nagy főnök, a fegyveres erők főparancsnoka, a köztársasági elnök is nyugdíjas civilből lett. Most legalább "harcképes korú" :)

GK 2017.05.24. 22:44:18

Nagyon fontos, hiánypótló cikk / interjú, várom a folytatást.

Pár dolog:
1. Már fentebb írták, hogy a TEK megitélése sokszor van rajta sapka - nincs rajta sapka szintű. Pl. gondoljunk vissza a tavaly ősszel történt esetre, ahol nem hívták a TEK-et, és egy főnyomozó meghalt, mert a 75 (?) éves fickó egy illegális AK-val lelőtte. Képzeljük el, hogy a TEK-et hívják, akik annak rendje és módja szerint, hajnalban elfogják a fickót _és_ a feleségét, és a sajtót körbejárja az esetről készült videó, ahogy a 2 idős embert összevizelt alsóneműben húzzák végig a kerten (szándékosan sarkítok, de láttunk már ilyen felvételeket). Ebben az esetben, függetlenül attól, hogy a házkutatásnál hány AK-t és lőszert találnak hetekig attól lett volna hangos a sajtó, hogy a TEK milyen erőszakszervezet és megsérti az idős magyar állampolgárok jogait.

2. Nagyon hiányzik, hogy tényleges kommunikáció legyen a TEK (és a többi rendfenntartó szervezet) valamint a civilek, állampolgárok között. És itt nem csak a szakzsargonban a sajtónak előadott közleményekre gondolok, hanem arra, hogy ki tudjon alakulni egy bizalmi viszony a polgárok, és az őket védők között. A 90-es években az akkori "kommandósok" szinte minden falunapon ott voltak, csináltak bemutatókat, törték a téglákat. Tisztán emlékszem a Nők napjában megjelent címlapos cikkre, ami a kommandóslányok izgalmas életét mutatta be - nyilván a női magazinok széles eszköztárával.
Ez a kölcsönös bizalom, ami nagyon hiányzik.

3. Itt a lemilen is linkelve volt egy több részes beszélgetés sorozat a Tilos rádióban, ami a magyar különleges rendőri erők történetéről szól. Kiss Dávid, aki a témáról beszél szerintem nagyon jól felkészült, érdemes meghallgatni. Sokkal több ilyen is kéne, akár a TEK által szponzorálva: lemil.blog.hu/2015/07/28/musorajanlo_vi_a_magyar_terrorelharitas

Stenonis 2017.05.24. 22:57:01

@Nylul:
Igen, lövésem sincs a taktikai harcászatról.
:)
Csak azt nem értem, hogy dolgozhattam egy gépesített lövészdandár hadműveleti főnökségén :)

OK.
Te leszel a 10. akinek elmagyarázom.
A TEK eddig csak pózolásra használta a BTR-eket. Arra meg teljesen fölösleges. Ha tényleg kell, kérjenek kölcsön a Honvédségtől.

Kezdem unni a sok read only módban létező kommentelőket :)

Stenonis 2017.05.24. 23:03:49

@Válasszunk:
Ha reálisan nézzük a dolgokat:
A BTR csúcsebessége aszfaltozott úton 80 km/h.
Szóval nem gyorsreagálás során vennék hasznát. Mire Budapestről mondjuk Szegedre leér, alsó hangon 2,5 óra.

Tanuljanak meg együttműködni a rendőrök és a katonák. Minden csak elhatározás kérdése.

zizolika 2017.05.24. 23:03:57

Fentebbi hozzászólásomban írtam, hogy van itt egy-két Isten barma, de úgy látom nem értette az egyik és tovább írogatja a faszságait, tanúbizonyságot téve, hogy kurvára nem ért hozzá. Ha nem értesz hozzá, akkor ne kinyilatkozz, hanem kérdezz. Rólad van szó Stenonis.
Neked Hajdu fóbiád van az tuti, mert kurvára beakadt a tű és nem tudsz leakadni róla.
Volt egy parancsnokom, aki magasan a legképzettebb parancsnok volt Magyarországon, úgy hívják Salgó László tábornok. Nem véletlenül vitte országos rendőr-főkapitányi beosztásig. És emberi tartását mutatja az is, hogy amikor átlátott a szitán felállt a székéből és azt mondta, a szava és a becsülete többet ér. Na ő mondta azt egy állománygyűlésen, hogy egy parancsnoknak-vezetőnek nem kell a legokosabbnak lennie és mindenhez értenie, de, olyan emberekkel kell körülvennie magát akik a legjobbak az adott szakterületen.
Miért írtam le ezt?
Mert, ha Steninos figyelmesen elolvasta volna a cikket és nem hatalmasodott volna el rajta a Hajdu fóbiája, akkor láthatta volna és fel is foghatta volna, hogy a TEK főigazgató-helyettese a Bodnár tábornok úr. Ugye nem kell szájbarágósan kifejtenem miért írtam amit írtam.
Még mindig hülyének tartod a Hajdut?

Stenonis 2017.05.24. 23:10:15

@JanaJ:

Teljesen fölösleges egy szervezetbe összevonni az észt és az izmot. Főleg, hogy az izom lesz a főnök.
Kell egy felderítési ügynökség. Ezek teszik a dolgukat. Ha valami eredményre jutnak, akkor megmondják Hajduéknak, hogy ide menjetek és azt az ajtót rúgjátok rá a rossz arcúakra.

És igen, egy családi viszályhoz vagy egy uzsoráshoz Kovács főtörzs menjen ki. Egy Nobel-díjas fizikust sem arra használsz, hogy kiszámolja meddig gurul a kiskocsi, ha egy lejtőn elengedjük.

zizolika 2017.05.24. 23:17:15

Azért mert egy gépesített lövészdandár hadműveleti főnökségén dolgoztál, még kurvára nem jelenti azt, hogy értesz a taktikai harcászathoz, főleg nem a rendőri taktikai harcászathoz, de hozzászólásaid alapján úgy látom, hogy a KRE-jéhez sem, hogy maradjunk katonai vonalon. És ha azt hiszed hogy egyenlőség jel van a rendőri és a katonai között, akkor még hülyébb vagy, mint gondoltam.
Ha valakinek read only üzemmódban kellene ezen az oldalon lennie az Te vagy.

Stenonis 2017.05.24. 23:23:19

@zizolika:
Ez egy szabad ország. Amíg a blog gazdája le nem tilt, nyugodtan írogathatom a "faszságaim".

Nincs fóbiám :) Csak roppantul irritál, hogy valakit azért neveznek ki egy kulcsfontosságú szervezet élére, mert a főnök testőre volt évekig. És ezen csak egy kicsit javít a dolog, hogy a helyettese megfelelő kompetenciákkal rendelkezik.

És igen, még mindig alkalmatlannak tartom Hajdut a feladatra. Menjen el, és vezessen egy bevetési csapatot, arra alkalmas.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 23:23:27

@zizolika:

Nocsak, valaki, aki lát is, nem csak néz :-)

Stenonis 2017.05.24. 23:30:36

@zizolika:
Igen, egyből őrnagyként kerülnek az emberek a hadműveleti főnökségre és csak a zászlóalj és annál magasabb egységek harcászatát ismerik. Természetesen fogalmuk sincs arról, hogy mi az a lövész raj. :)

Ha már egy szakértővel hozott össze a sors, légyszi valami konkrétumot is írj arról, hogy mik a "faszságaim" és mi ezekkel szemben a helyes és jó.
Szeretnék tanulni tőled :)
:D

zizolika 2017.05.25. 00:12:32

"Csak roppantul irritál, hogy valakit azért neveznek ki egy kulcsfontosságú szervezet élére, mert a főnök testőre volt évekig."
Az egy cseppet sem zavar ugye, hogy ilyen szervezet előtte Magyarországon nem létezett. Azt nem írhatom, hogy a Hajdu fejéből pattant ki az egész, mert volt előtte már példa külhonban, hogyan kell egy ilyet felépíteni, látta a jó és rossz oldalát is (évekkel a TEK előtt már beszélgetett velünk erről, hogy van egy ilyen "víziója" amennyiben nyer a Fidesz). De hogy Ő gründolta ezt össze és az Ő érdeme, és ez érte a "jutalom".

Te írtad, hogy a rendfokozat semmire nem "bizonyíték" és erre jössz azzal, hogy őrnagyként hová kerültél. WTF??? Miközben akit fikázol meg vezérőrnagy és Te ezt sem tudod, mert ddtbk-zod fentebb.

Tőlem nem fogsz tanulni, és idézni sem fogok konkrétumot, mert már vagy 4 ember leírta korábban konkrétan milyen faszságokat beszélsz és az sem hatott meg. Tudod az autópályán forgalommal szembemenőt sem lehet meggyőzni.
De azért vicces, az utolsó kommentedben, hogy lövész rajt írsz, bizonyítva a szakértelmedet. Nem sokkal feljebb pont ezt írtam a TEK és a KRE taktikai harci elemeinek "hasonlóságáról". Erre pont beböffentesz egy ilyet. Gondolom most már Te is tudod, hogy egy rendőri taktikai egységben mennyi lövész raj van. Megoldás => 0
Szóval mégiscsak tanítottam valamit basszameg.

Hiryu2,01 2017.05.25. 00:16:45

@csentecsa: @Skankhunt42:
NEM FOG VÉDELMET NYÚJTANI AZ A BTR

Ugyanis késelős, lövöldözős Terror Abdul, Iván, Francois, Pistike, (nem kivánt törlendő)nem ott fog megmerényelni, ahol parkol a birodalmi lépegető.
Kérem felsorolni az utóbbi két év civilek ellen elkövetett merényletek helyszínét, és a a eszközöket.

Kés, bomba, autós gázolások, lőfegyverek, ami hirtelen eszembe jut.

Ahol nem kifejezetten határőrök-rendőrök-voltak a célpontok ott bizony hullottak a civilek, amíg nem sikerült közbeavatkoznia egy fegyveres civilnek, vagy ott járőröző katonának/rendőrnek.

Hiryu2,01 2017.05.25. 00:27:29

ja, mellesleg

jobb helyen nem az a lényeg, hogy 120 kiló legyél, ha már országod elit terrorellenes egységébe bekerülj, hanem hogy átmenj egy bacottul szigorú többlépcsős válogatási rendszeren....

AZTÁN jöhet egy hoszzú és kemény képzés....

namost hangosan gondolkodva:
- vagy eleve jóska.pista egységeinél, ahonnan összerántották a zállományt, legyezőtánccal (Pen-y-Fan) és tsaival válogatták az embereket, vagy a khmm..ponthatárokat vitték lejjebb, csak hogy a Tekintetes úrék házi SEAL egysége seperc alatt létrejöhessen?

_varacskos_ 2017.05.25. 01:02:44

"A BTR-es téma zárásaként: kiöregedett, leírt honvédségi készletből származnak, szinte egy fillérbe sem kerültek, ellenben sok odafigyelésbe, gondosságba, esetenként ráfordított szabadidőbe. A srácok hozták működőképes állapotba, kaptak egy festést és a mi céljainkra egyelőre megfelelnek."

Ettől összerándult a gyomrom. Valahogy nem kiöregedett, leírt honvédségi készlet jut eszembe, amikor felidézem a hódmezővásárhelyi laktanya telephelyéről "lenyúlt", szinte tökéletes állapotú BTR-eket. De biztos hallucináltam.
"A srácok hozták működőképes állapotba...." :D Hiteles.

Én leszarom, hogy elvitték (felvitték nekik) bohóckodni a jó gépeket, ezzel durván leapasztva az amúgy is szűkös akkumulátor készleteket, de akkor legalább korrektül nyilatkoznának róla.

Arra biztosan nem gondoltak, hogy lesznek még élő szemtanúi a dolognak, ezért engednek meg maguknak efféle nyelvbotlásokat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.25. 01:11:41

@Stenonis: Messziről jött ember azt mond amit akar. Te azt, hogy mekkora szakértő vagy. Mivel nem ismerjük a neved, bármilyen nevet ideírhatnál ezt nehéz megítélni.

De úgy gondolom, ha értenél hozzá, akkor pontosan tisztában lennél pár dologgal. Például azzal, hogy a sereget polgári lakosság ellen miért nem használják. Bűnözők ellen sem.

Hogy ezért miért van sok helyen szép SWAT feliratú harcjármű.

Aki ezek után a "kérjenek a seregtől", nyilván katonákkal együtt alapon érvel, az látványosan nem tudja, hogy milyen különleges jogrend és miért kell egy ilyenhez, mennyi az átfutási ideje egy ilyen döntésnek, stb.

Csupa olyan dologban tudatlan, amivel kapcsolatban az átlagemberek jelentős része is ismeri a tényeket. Így igen kétséges a tapasztalat léte, de ha van is, ott is felmerül a gyanú, hogy a feladatra alkalmatlan volt az illető.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.25. 01:18:28

@Válasszunk: Sőt továbbmegyek: Ha a jogi feltételei adottak annak, hogy a terroristák ellen a hadsereg is bevethető legyen, akkor közel sem biztos, hogy ott 2 szervezetet akarsz egy helyen, akik meglephetik egymást.

És amikor már sereg kell, és erre a különleges jogrend lehetőséget ad, és sereget viszed ki, akkor nem az a kérdés, hogy mit szól a falu népe, ha elfogás helyett szétlövöd a házat...

2017.05.25. 02:12:43

@Stenonis:

"Igen, lövésem sincs a taktikai harcászatról.
Csak azt nem értem, hogy dolgozhattam egy gépesített lövészdandár hadműveleti főnökségén :)"
Valószínűleg úgy, hogy a dandárok hadműveleti főnökségére legtöbbször azokat osztják be, akik az alegységeknél kudarcot vallottak. Láthatóan te is azért kerülhettél oda. :)

.

"Ha tényleg kell, kérjenek kölcsön a Honvédségtől."
Aranyom!
Ha valami halovány fogalmad lenne róla, hogy:
- mennyi idő egy teljesen másik szervezettől elkunyerálni bármit
- hogy az a szervezet az adott technikát vajon mennyire tartja minden körülmények között megfelelő színvonalon
- hogy ennek egyáltalán milyen jogi akadályai lehetnek,
akkor nem beszélnél ilyen hülyeségeket.
Te kis hadműveleti főnök... :)

.

"A BTR csúcsebessége aszfaltozott úton 80 km/h."
A 100-at még simán ki lehet hozni belőle.
De ültem már 120-as tempónál is benne. ... Jaj bocsesz, ezt nem szabadott volna elmondanom egy hadműveleti tisztnek! Ők papírból tudják a tutit. :)

.

"Mire Budapestről mondjuk Szegedre leér, alsó hangon 2,5 óra."
És amíg a teljes hercehurca átfut a két szervezet között, az még további 4-5 óra. Gratulálok! :))

.

"Tanuljanak meg együttműködni a rendőrök és a katonák."
Az azért még megvan, hogy a hadsereg feladata és a rendőrség feladata teljesen más? Vagy ilyen piszlicsáré apróságokat bátran hagyjunk figyelmen kívül? :)

.

Komolyan az az érzésem, hogy te azért jársz ide, hogy engem szórakoztass... :)

Stenonis 2017.05.25. 06:11:37

@zizolika:

:)

Értő olvasás? :)))))

Amikor utoljára láttam Hajdut még dandártábornok volt, de úgy tűnik jól fizet a TEK-es meló. 1500 embernek vagy a főnöke vezérőrnagyi rangban :)

Mert a TEK előtt nem volt se titkosszolgálat, se bevetési egység Magyarországon :)

A TEK megpróbálta összelopkodni a már meglévő szolgálatokból az embereket és technikát. Ha nem volt, akkor a seggük alá toltak bármit amit kértek.

Stenonis 2017.05.25. 06:18:09

@zombigyilkos:
Neked sem működik az ironiamétered :))))

Mennyi a BTR várható élettartama, ha 120 km/h-s sebességgel tépnek vele? Milyen időközönként kell gumit cserélni rajta?

És természetesen a szar kiváló ízű, mert a sok milliárd légy nem tévedhet :)

Ha TEK le tud nyúlni honvédségi járműveket azért, hogy még keményebbnek tűnjön és bohóckodhasson vele, akkor azért nem annyira nagy az átjárhatatlanság a honvédség és a rendőrség közti út.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2017.05.25. 08:17:48

@tiboru: Jasenszky ez az, akiről a 90-es évek elején megjelent "Mesél a pesti zsaru" c. könyvben írnak? Ex-hokijátékos, stb?

A "Jedi-ügyről": a napokban írta a BBC (vagy a Reuters?), hogy az Államokban egy "grand jury" megtagadta a vádemelést egy rendőr esetében, aki egy játékpisztollyal hadonászó atyafit lelőtt. És ez nem az első eset. Gondolom, ez kissé más fényt vet a TEK döntésére ...

jágör68 2017.05.25. 09:34:51

@NagyTeve:
Meg van kb. tízezernyi más ügy, ahol a demokratikus, zamerikai rendőr felszólítás nélkül lelőtte a- nem feltétlenül játékpisztoly, csak személyi igazolvány, jogsi stb- után a zsebébe nyúló állampógárt, mert a rend őre fenyegetve érezte magát.
Mindenféle bírósági jogászkodás nélkül. Előtte vagy utána senki se kérdezett semmit.

jágör68 2017.05.25. 09:37:23

@Stenonis:

Melyik papírhadsereget igazgattad a Total War- ban, te nagy szakértő?

SzLH 2017.05.25. 10:10:07

@Stenonis: "De komolyan, miért kell a Terrorelhárítási Központnak egy családi viszályhoz vagy uzsorásokhoz kivonulnia?

Gyakorlat teszi a mestert.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:20:48

@SzLH:

A holnap megjelenő második részben erre is lesz válasz :-)

CyberPunK 2017.05.25. 10:22:03

Amúgy félretéve a BTR meg pózolás dolgot, ért el sikereket is a TEK? És itt most nem arra gondolok, hogy rutinból adnak járdapuszit bármilyen helyi vagánynak, hanem olyan sikerekre, amire alakult.

SzLH 2017.05.25. 10:30:39

@Válasszunk: Ausztriában a megkergült vadorzó ellen a rendőrök a hadsereg segítségét kérték.
images03.oe24.at/panzer_apa.jpg/116.270.433

Tehát nem ördögtől való gondolat.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:33:28

@CyberPunK:

Ők erre a kérdésre általában azt válaszolják, hogy a sikereik nem nyilvánosak. És visszakérdeznek: te fel tudsz sorolni az elmúlt 7 évből jelentős MI5-ös, Sin Bét-es vagy BfV-s sikert? Vagy csak a kudarcaikról olvashattunk?

:-)

CyberPunK 2017.05.25. 10:39:05

@tiboru: Ők nem is pózoltak látványosan egy-egy kirakatügyben. :)

A kérdésemre választ amúgy nem annyira a publikus médiából vártam, hanem mondjuk Tőled, és van annyi respected, hogy egy egyszerű igen-t is fenntartások nélkül elfogadok. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:41:37

@CyberPunK:

Ó, köszönöm (tényleg!).

Akkor röviden: amennyire én tudom, voltak sikereik is.

Paxton 2017.05.25. 10:44:45

Az interjú nagyon jó, és minden elismerésem a TEK kommunikációs vezetőjének felkészültségéért. Azonban a személyes környezetemben tapasztalt reakciók alapján úgy gondolom, hogy TEK-ről kialakult kép az esetek túlnyomó többségében nem nélkülözi a politikai előítéletet/tapasztalatot. A TEK szakmai felkészültségéről, felszereléséről, szervezeti struktúrájáról nem akarok beszélni, mivel nincs rálátásom és tapasztalatom ezekről. Viszont sok emberben felmerül a kétely, hogy egy olyan fegyveres szervezet összeállításánál, amely bevallottan a „both our first and last line of defense”, vajon milyen önmérsékletet tud tanúsítani az a vezető politikai erő, amely bármely személy kinevezésnél kizárólag a „szeretve tisztelt” (copyright by Jókai Mór) vezető iránti vak lojalitást nézi, a szakmai rátermettséget pedig egyáltalán nem. Nagyon kirívó és szélsőséges példaként, de egyik barátom még azt is felhozta, hogy a Szovjetunióban annak idején doktrína írta elő, hogy a BTR-80 harcjármű a 20mm-es gépágyújával tömegoszlatásra bevethető.. Én el tudom fogadni az interjúban elhangzott szakmai érveket, de remélem Jasenszky Nándor alezredes úr is megérti, hogy egy olyan országban ahol már van precedens rendvédelmi erők politikai ellenzék elleni bevetésére (2006, REBISZ), miért kelt képzelt (vagy jogos) aggályokat egy ilyen katonai eszközökkel felszerelt alakulat. Elnézést a politikai vonal felhozásáért, de úgy érzem, hogy a TEK iránti előítéletek jó része innen ered.

CyberPunK 2017.05.25. 10:45:51

@tiboru: Mondhatni megdolgoztál érte, hogy az egyik leghitelesebb blogger legyél. :D

Köszönöm! Igazából talán ez a legfontosabb egy szervezet megítélésében, nem?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:53:17

@CyberPunK:

Ne hozz zavarba, mert belepirulok :-)

Ami egy szervezet megítélést illeti, az a helyzet, hogy erer is igaz az örökbecsű mondás kicsit módosított változata: nem elég profinak lenni, annak is kell látszani... És itt jön a kommunikáció, a külső PR szerepe, amiben az elmúlt években a TEK kritikán alul teljesített.

CyberPunK 2017.05.25. 10:58:17

@tiboru: Igen, de még mindig jobb a helyzet, hogy ha csak PR problémájuk van, illetve, ha nem volt értelme a megalakulásuknak. ELég sok negatív véleményt kaptak, hogy semmi értelme nem volt, minek kellet, etc, és erről nem olvastam az elmúlt években, hogy végülis kinek volt igaza.

CyberPunK 2017.05.25. 11:01:52

@csentecsa: Persze, de ezt itt is többször mondtam. Amúgy nem teljesen a pózolással van a bajom, hanem nem értem, hogy miért kell ennyire erőltetni őket. Igazából ez főleg az elején volt, alakulás után, amikor minden hülyére ők mentek, illetve a Líbiai eset ami nagyon kiverte a biztosítékot nálam.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 11:13:15

@CyberPunK:

Azért valljuk be, hogy az ellenzőknek is vannak megfontolandó szakmai érveik. Egyszer majd talán összegyűjtöm a legerősebb pro és kontra érveket és rittyentünk egy kemény vitaposztot róla :-)

2017.05.25. 11:35:25

@Stenonis:
"Mennyi a BTR várható élettartama, ha 120 km/h-s sebességgel tépnek vele?"
Melyik járműnek lesz hosszú élettartama, ha teljes tempóval tépnek vele? Csak mert ilyen esetekben sokszor fognak vele teljes tempóval tépni.
/Egyébként nagyon ügyes volt a terelés, amit csináltál. Ugyanis a sebességet nem az élettartam miatt írtam, hanem csak arra, hoyg olyanról beszélsz, amiről élesben fingod sincs és csak papírról tudsz ezt-azt./

.

"Milyen időközönként kell gumit cserélni rajta?"
Elhiszed nekem, hogy a gumi a legkisebb gond?

.

"a szar kiváló ízű, mert a sok milliárd légy nem tévedhet"
Nagyon szép próbálkozás. De ettől még marhaságot beszélsz. :)

.

"Ha TEK le tud nyúlni honvédségi járműveket azért, hogy még keményebbnek tűnjön és bohóckodhasson vele, akkor azért nem annyira nagy az átjárhatatlanság a honvédség és a rendőrség közti út."
Magyarázom, hogy te is megértsd.
- Az "A" helyzet:
Egy tárgyalássorozat során a két fél vezetői szépen, kávézgatva megbeszélik, hogy átadunk nektek pár BTR-t. Ezután beírják parancsba mindkét oldalon, rájön egy állami ellenőrzés, hogy minden okés-e. Ez úgy jó esetben 1-2 nap alatt bekerül a parancsba. Utána az átadó fél felkészíti a BTR-t, megnézi, megvan-e minden alkatrésze. (Van fogalmad arról, hogy egy BTR-nek mennyi járulékos alkatrésze van, ami átadáskor elszámolásköteles? Nem merül ám ki egy izzókészletben meg egy elakadásjelző háromszögben! Egy külön könyv van erre, emlékeim szerint mintegy 130 különféle alkatrészt felsorolva. Ennek átadása nem két perc, mivel tételesen ellenőrizni kell. Ugyanis egy alkatrész ebbe nem két forint, és senki nem szeretné, ha tíz- meg százezreket HTK-znának rá azért, mert átadáskor nem volt meg valami.) Utána ha végignézték, megvan-e minden, átadják, ami pár óra. És máris át van adva a gép, mindenki boldog.
- A "B" helyzet:
Jön egy riasztás, és mintegy 5 perc múlva indulni kell a járművel.

Kezded már érteni, mi a gond? :)
Még egy adott alegységen belül sem működik az, amit te írsz. Egyedül hadi felhasználás esetén működhet, mert olyankor a hadianyag könnyen leírható veszteségként a háborús helyzetre hivatkozva. De békehelyzetben való felhasználás során egy többmilliós technika alkatrészeivel, üzemanyagával, kenőanyagával, TASZT készletével el kell ám számolni. Az üzemeltethetőségéről, fegyverek beszabályozásáról, karbantartottságáról nem is beszélve. Teszem azt átadjuk 2 perc alatt, és bevetéskor derül ki, hogy a nehézgéppuska nem működik. Vagy beülsz és mivel nem te vagy az alapértelmezett irányzó, ezért nincs is beszabályozva a géppuska, így pontatlanul lősz vele.
Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a hadsereg laktanyája és a TEK laktanyája tudomásom szerint fizikálisan nem egy helyen van. Ergo szépen venné ki magát, ha a Pestről induló bevetési egység átmenne a legközelebbi (pl. szentenderei) laktanyába, hogyaszonygya: "Srácok, zizi van, ugyan adjatok már egy BTR-t saccperkábé 1 percen belül!".

Szóval ilyen ez, mikor olyanról oktatsz ki másokat, amit te soha nem csináltál. :)

zizolika 2017.05.25. 11:38:59

@tiboru: Amikor reflektálsz az irányodba szánt pozitív megnyilvánulásokra, mindig Bástya elvtárs örökbecsű szavai jutnak eszembe: "Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység" :))))

Azt hiszem nem vagyok egyedül, akik várják majd ezt a vitaposztot, csakúgy, mint a 2. részt.

Ehhez előzetesen annyit hozzátennék, hogy aki ellenzi, az hol él??? Mert nem az 1970-80 Magyarországa van, "a béke szigete", ahogy akkor mondták a rendőri vezetők? A világ minden valamire való országában vannak ilyen erők, akik szükség esetén megoldást jelenthetnek egy adott problémára.

Vicces az egészben, hogy amikor csak Komondor volt, azt utálták, igaz csak akkor felsőbb vezetői szinteken (pl. kinek a hatásköre legyen az irányítás és egyéb faszságok), mert a pórnép nem tudott sokat róluk. Amikor RKSZ volt, na akkor már a népek is kezdtek zúgolódni, nem kímélve a híresebb Neutron Bev. Oszt. sem. A dolog pikantériája, hogy az RKSZ (j.u. TESZ)- Neutron között olyan ellentét volt, hogy a fal adja a másikat. De gondolom, azt nem kell ecsetelnem, hogy nem a harcosok generálták. Szóval mindig megvolt a fikázás, csak az iránya nem volt mindig azonos, honnan jön, igaz volt olyan korszak amikor össztűz alatt voltunk ;)

CyberPunK 2017.05.25. 11:39:18

@tiboru: Félek, hogy pont azok nem vállalnák fel a nyilatkozást, még inkognitóban sem, akik igazán eldönthetnék a kérdést.

CyberPunK 2017.05.25. 11:43:06

@zizolika: "Ehhez előzetesen annyit hozzátennék, hogy aki ellenzi, az hol él??? Mert nem az 1970-80 Magyarországa van, "a béke szigete", ahogy akkor mondták a rendőri vezetők? A világ minden valamire való országában vannak ilyen erők, akik szükség esetén megoldást jelenthetnek egy adott problémára."

Lehet én vagyok a tudatlan, de a TEK tudtommal pár létező hivatal összemosása során jött létre, és a leghangosabb szakmai érv az volt ellene, hogy ezek a hivatalok (szolgálatok) sokkal eredményesebben működnének egyedül, mint összevonva. Illetve a másik érv az volt, hogy valami eszetlen habzsidőzsi ment a TEK-nek, amit a többiek szenvedtek meg, és ezek a költekezések TEK-en belül se voltak teljesen kiegyensúlyozottak.

zizolika 2017.05.25. 11:46:27

@zombigyilkos: Szívemből szóltál :)

Az egészben tudod mi a legszebb?
Hogy a "magasan" kvalifikált főtisztünk végig sem gondolta, azt amit fentebb írtál, tipikus előbb jár a szám, mint az eszem.

Sőt tovább megyek. Nem kurvára mindegy neked Stenonis, hogy ki az üzembentartója??? Ugyanúgy állami pénz megy el rá, kurvára mindegy, hogy azt most melyik zsebből húzzák ki.

2017.05.25. 11:53:14

@zizolika:
Esküszöm, rákerestem, mi az a TESZ. A "Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat" jött ki a gugliban. Feltételezem, nem ez lesz. :) Minek a rövidítése pontosan?

2017.05.25. 11:54:30

@zizolika:
"Ugyanúgy állami pénz megy el rá, kurvára mindegy, hogy azt most melyik zsebből húzzák ki."
Ott a pont! :)

zizolika 2017.05.25. 11:56:51

@CyberPunK: Most hadd ne meséljem el, hogy történt, volt rálátásom, de nem az én tisztem ez. Van erre egy kommunikációs szakember is hála az égnek :) és ezt teljesen komolyan gondolom. Eleinte ezt nem volt ennyire egyértelmű. De fel tudnék sorolni még pár hiányosságot, igaz ezek idővel a helyükre kerültek, mikorra a gyerek betegségeket elhagyták. Azért sajnos van még sok minden amiben lehetne változtatni, de ezt már egyszer leírtam.

Minden összevonás előtt az a bullshit duma, hogy a szolgálatok egyedül való működése sokkal sikeresebb. Ha benne voltál, vagy a rendszerben nem nehéz átlátni kik mondják és miért. (Akik nincsenek benne azoknak elárulom nem a harcosok vagy a fedettek, vagy helyszínesek stb.)
Én hiszek benne, hogy amit létrehoztak az jó. De bővebben, mélyebben majd a poszt kirakása után, és ott is csak ameddig lehet ;)

zizolika 2017.05.25. 12:01:42

@zombigyilkos: Terrorelhárító Szolgálat

2017.05.25. 12:02:36

@zizolika:
De azért valahol mégis a lelki szemeim előtt van, amikor a katonai laktanyába jön a hívás, hogy kéne egy BTR. ... Majd fél perc múlva a TEK-es sofőr meg a honvéd telephely-ügyeletes kéz a kézben rohannak a legelső útjukba eső BTR irányába, pánikszerűen szaggatják le róla a ponyvát, pöccre röffentik a ki tudja mióta ott rohadó motort, a TEK-es csapat tépi ki az ajtót és pakol befelé a járgányba, a toronylövész behevederezi a maga által hozott lőszert, lead a vakvilágba pár próbalövést a két géppuskával mondjuk a szemközti fal repedéseire vagy egy távolabbi fára célozva, majd elhúznak vele bevetésre...
:)

2017.05.25. 12:04:24

@zizolika:
Jézus, mennyi szervezet, mennyi név. El nem igazodok lassan, ki kivel van. :)

zizolika 2017.05.25. 12:15:55

A büdzsé...hmmmm....igen ez egy sarkalatos pont.....magyar ember nagyon szeret turkálni mások zsebében...mindent tudunk olcsóbban stb....
Mint minden csúcsszerv létrehozása, fenntartási ktg-e k... sok pénzbe kerül. De én úgy vagyok vele, inkább erre, mint még egy stadionra :) amúgy az előbbi olcsóbb...sokkal...
Természetesen van alapja annak, amit mondasz, nagyon sok pénzt kaptak az elején és hirtelen nem csak a legfontosabb eszközökre költötték. Ez, plusz más szervek, hivatalok ktg. stopja is ott volt, ez így egy kis kiszivárogtatással együtt már címlapgenerátor lett, amit ráadásul "jól tálaltak" a fogyasztónak és látjuk mi lett belőle. Erre volt a TEK válasza az az eleinte tényleg sok önigazolás. Itt is igaz a mondás, a kevesebb néha több.

zizolika 2017.05.25. 12:34:54

@zombigyilkos: "kéz a kézben" Ez jó volt :)))))))))))
Ne jegyezd meg, egyik sem létezik már, csak néhányunk emlékeiben, meg pár videón a youtube-on.
Amúgy lehet a TEK-et sem kell sokáig a fejedben tartanod, majd jövőre elválik. Kétségem sincs afelől, hogy ha más klientúra jön robbantják az egészet, mert lesz pár idióta tanácsadó, akik annyira fognak érteni hozzá, mint.....abba is hagyom, politika..
Pedig a koncepció szerintem kiváló, az időfaktor kiküszöbölve és a különböző vezetők habitusa, kivagyisága, nárcisztikus hajlamai kiküszöbölve. (Mint azt jól tudjuk régen nem volt felhőtlen, zökkenőmentes a társszervek együttműködésre való hajlama....mindegyik azt akarta megmutatni kiafaszagyerek...lett is belőle jópár sérüléssel, halállal végződő meló. Be is fejezem, mert nagyon belelendültem)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.25. 12:55:46

@SzLH: Azt ne feledd, hogy Ausztria az Ausztria, más a jogi környezet és ennek másik a történelmi okai. Ha ilyen esethez különleges jogrend bevezetése indokolt más körülötte a politikai körítés is, de sokkal több dolgot lehet különleges jogrend nélkül is ott elképzelni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 15:04:26

@CyberPunK:

Időközben eszembe jutott egy eset, amikor a kezdeti, röhögvetérdetcsapkodós mémről ("Kellékfegyvereket foglalt le az idióta TEK!") egy kicsit más hangulatú hír született:

444.hu/2017/05/04/hatastalanitott-de-konnyen-aktivalhato-fegyverek-ezrei-mozognak-az-europai-feketepiacon

És aki most azt mondaná, hogy "444, pfúj, hazudnak éjjel-nappal!", azoknak a figyelmébe ajánlom, hogy mi a forrás:

magyaridok.hu/belfold/szlovak-fegyverek-jutottak-maffiozokhoz-terroristakhoz-1653808/

Hiryu2,01 2017.05.25. 15:22:56

@tiboru: csak Shin Bet ügyben nyilatkozhatok.

Kb napi hír az izraeli sajtóban a hadsereggel végrehajtott akciójuk, főleg Judeában és Szamariában (aka Nyugati Part) elfogások, bezsákolások, lenyomozott terroristák begyűjtése, fegyvergyártó műhelyek, etc (főleg az israelnationalnews hozza ezeket a híreket).

Kellékfegyverek: nekem úgy rémlik, anno olvastam egy filmes fegyvermesterrel egy interjút, ezeket eleve úgy hatástalanítják, hogy azzal éles lőszert már nem tudsz kilőni.Hivatalosan, lepapírozva, engedéllyel szállítva. Gondolom nem úgy működik, hogy a filmesek feldobnak a pár láda boltban vásárolt emtizenhatost a kamionra, aztán viszik akár a Föld tulső felére, ahol épp forgatnak?

így a két fenti cikk, abszulút nem igazolja a kellékfegyverre rárepülésüket.

A hatástalanított feketepiaci fegyverek pedig emlékeim szerint azért mozoghattak a feketepiacon, mert a származási országban nem követelték meg az olyan szintű hatástalanítást, hogy az max dísztárgynak lehessen jó... Megint emlékezni próbálok, de pld úgy rémlik Angliában a hatástalanított fegyver max bunkósbotnak lesz jó, behegesztett cső, etc...

Hiryu2,01 2017.05.25. 15:26:15

Update: miféle csődugóról beszél a fazon??????

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 15:29:00

@Hiryu2,01:

Nem értek a fegyverek hatástalanítási procedúrájához, ezt csak azért linkeltem be, hogy CyberPunk kolléga eredeti kérdésére ("volt-e a TEK-nek említésre méltó eredménye?") válaszoljak: a hír szerint igen, volt ilyen.

"Napjainkra kiderült, hogy a szlovák, a lengyel, a svéd, valamint az olasz hatóságok is felfigyeltek a TEK akciójára. Az operatív felderítést követően pedig – mások mellett – a nálunk lefoglalt fegyvereket egykor útjára indító közép-európai fegyvermesterek is célkeresztbe kerültek. Ennek köszönhetően Szlovákia is szigorított a korábban túlzottan megengedő, „kellékfegyverekre” vonatkozó jogszabályain."

Hogy Angliában hogy hatástalanítanak, bevallom, fingom sincs és különösebben nem is érdekel, mert nem látom ennek kapcsolódását az eredeti hírhez :-)

Fredddy 2017.05.25. 15:48:32

@tiboru: magyar fegyvergyűjtők számára nagy probléma, hogy itthon is változik időnként a hatástalanítással kapcsolatos procedúra, és ilyenkor aztán akinek egy régebbi brosúra szerint hatástalanított fegyverhez bármi köze van, ízlés szerint zaklatható lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt. És egy ilyen nyilván eléggé ,,low hanging fruit" a rendőrnek, hiszen ugyanúgy egy strigula a statisztikában, mint Iván Maffiaszkij az Uzival. Egy gyűjtő pedig nem egy szitává lyuggatott meg minden lyukba beöntött cuccot, hanem az eredetihez minél közelebbi állapotú fegyvert akar.
Aztán erre jönnek rá a nemzetközi szabályozás hiányosságai, miközben a schengeni határokon bármi átjöhet.

Kalasnyikovokat egyébként Afganisztánban kéziszerszámokkal, fújtatós kovácsműhelyben meg flexszel is gyártanak, szóval egy jobban felszerelt műhelyben azért nem lehet annyira nehéz egy nem elég jól hatástalanított példányt helyrepofozni.

Stenonis 2017.05.25. 18:53:26

@zizolika: @zombigyilkos:
Tetszik, hogy mennyi energiát öltél abba, hogy megmagyarázd, hogy miért nem lehet.
Kb. ennyi idő ráfordítással azt is le tudnád vezetni, hogy lehetne megoldani. :)

Szar állapotban van a honvédség, de azért annyit nézzünk már ki belőlük, hogy talán össze tudnak vakarni egy működőképes, akár 5 perc alatt bevethető állapotba hozható PSZH-t. Ami nem éppen gyorsreagálású erő :)

De, igazatok van. A rendőrség és a honvédség két külön bolygón él és fizikailag lehetetlen az együttműködés a két szervezet között.

És igazatok van abban is, hogy a TEK nélkülözhetetlen része a BTR állomány. Amit természetesen elengedhetetlenül fontos a bevetéseken és nem parádés kocsiként használják.

Azért a következőkre kíváncsi lennék:
- Mennyi éles bevetésen vettek részt a BTR-80-asok (terrortámadás után parasztvakításként budapesti utcákon parkoltatás nem az)?
- Kellett-e használni az éles bevetésen a nehéz géppuskát/gépágyút (nem láttam közelről, így nem tudom, hogy sima 80-as vagy 80A-s)?
- Melyik rendőrségi (nem honvédségi) lőteret használják éleslövészetre?
- Milyen gyakran tartanak éleslövészetet?
- Hol tartják a nagyjavításokat a TEK-es BTR-eknél?
- Komolyan gondolják, hogy a 7 mm-es páncélzat komolyabb tűzerő ellen megfelelő védelmet nyújt?
- Mennyi az éves futásteljesítményük?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.25. 18:58:38

@Stenonis: Áh, értem. Akkor a te logikád szerint a US Navy F-14 kifejlesztése haszontalan volt, mert a USA soha nem lőtt le vele egy orosz bombázót sem...

A BTR arra kell, hogy kb. az acélmagvas 7.62-es lőszert megfogja, annál fentebb itthon nem lövöldözget senki.

2017.05.25. 20:29:28

@Stenonis:
"ennyi idő ráfordítással azt is le tudnád vezetni, hogy lehetne megoldani"
Nagyon egyszerű ez.
Oda kell adni annak az alegységnek/egységnek, amelyiknél az adott készenléti szint el van rendelve, ergo amelyik használni fogja ilyen célra. Átadják pár nap alatt, és így onnantól a használó alegység sofőrjei vezetik, a toronylövészei tartják karban a toronyfegyvereket, stb. mintha az a sajátjuk lenne. Utána ha bevetésre mennek, akkor azzal az eszközzel mennek bevetésre, amelyiket ismernek, amelyiket ők tartják karban, amelyik az ő nevükön fut, stb. Hasonlót csinál a honvédség is saját berkeken belül. Ha egy alegység kimegy gyakorlatra és kell neki X mennyiségű technika és mondjuk a saját hiányos, akkor előfordul, hogy másik alegység ad át neki eszközt az adott időtartamra. (Természetesen nem 5 perc alatt.) Ergo így az adott eszköz a saját eszközeik közé kerül, tehát szükség esetén egyből indulhatnak vele, nem kell átadogatni, papírozni, stb. A sofőr átveszi a gépet, a toronylövész a toronyfegyvereket, bekerül az alegység gépei közé, üzemanyag utántöltését, karbantartását is az alegység technikusa inztézi, stb.

De tudod, ezt már kitalálták ám korábban mások!
Pl. a TEK éppen így csinálja.
Pont így vették át a Honvédségtől... :))

.

"igazatok van abban is, hogy a TEK nélkülözhetetlen része a BTR"
Szerintem nem írta itt senki, hogy nélkülözhetetlen lenne. Én meg főként nem írtam ilyet. Csak a baromságaidon röhögtem, meg azokat cáfoltam. :)
Szerintem a BTR nem nélkülözhetetlen. Mint ahogy a golyóálló mellény sem. Viszont adott esetben hasznos lehet. És miért ne használnák, ha van rá lehetőség? Vagy a hadműveletiseknél nem szokás olyanon agyalni, hogy a kiküldött katonának minden lehetséges eszközt megpróbálunk megadni a túléléséhez?

.

"Azért a következőkre kíváncsi lennék:"
Kérdezd meg őket. Ők az illetékesek ezekben a kérdésekben.
Sok sikert! :)

Hiryu2,01 2017.05.25. 22:14:34

ja még valami.

ha benn van a rosszarc, nem rongyolunk be páncélozott járművel "akár a konyháig" Azon egyszerű oknál fogva hogy lejöhet az emelet a földszintre.

Ha kívánjátok összeszedem az ilyenkor számbajöhető lehetőségeket:)

Vaalhol ott van a lista végén, hogy egy páncélozott járművel nyitják az ajtót. (e egyenlő tömegszer a sebesség a négyzeten)

DE...arra az esetre van szerelve hidraulikusan-mechanikusan működtethető adapter a jármű elejére, egy lényegében egy "faltörő kos-ezezl nyomják el az ajtót és az esetlegesen mögötte lévő dolgokat a helyéről.

qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-efcb1abf1b16e50c144f77705d6eaef5

c2.staticflickr.com/8/7675/26733618983_185fb49a8f_b.jpg

Kullancs1983 2017.05.26. 08:19:20

@Hiryu2,01: Ha jól emlékszek a kellékfegyveres ügyre, ott az volt a baj, hogy nem a magyar törvények szerint voltak hatástalanítva, és könnyen vissza lehetett volna alakítani őket. Ettől függetlenül nem kellett volna szerintem a TEK, a sima egyenruhások is lefoglalhatták volna, és kész.

JanaJ 2017.05.26. 09:44:56

@Hiryu2,01: Legjobb tudomásom szerint épületbe nyílászárón belépni nem a hosszú élet titka. Nem azért ütnek lyukat a falon mert részeg a soför.

bomih 2017.05.26. 13:26:17

Nem mondott újat, a szakmai koncepció továbbra is védhetetlen. Ami mégis jó benne, azt pedig a Készenléti Rendőrségen kellene alkalmazni. Persze, az öntelt gőg szerint, csak ők tudják időben „megnyomni a gombot”, a riporter pedig rendesen alákérdez azzal, hogy a nyomozókat és a vizsgálókat fikázza.
Akinek nem főnöke az országos rendőrfőkapitány, az ne rendőrködjön. Ennyi. Amúgy meg tökéletesen benyalt Hajdúnak, hagyjuk is ....

bomih 2017.05.26. 13:30:29

@tiboru: Jogos a kérdés, hiszen kontroll nélkül özönlöttek be és ki a migránsok tömegei. Mintha se hírszerzés, se határvédelem, se rendőrség, se TEK nem lett volna

bomih 2017.05.26. 13:34:01

@Sigismundus: Csalódni fogsz. A TEK nem rendőrség, hanem "hibrid" (Jase)

bomih 2017.05.26. 13:38:00

@levvvvente: Tehát a TEK sikeresen megakadályozta őket abban, hogy Magyarországon robbantsanak. Szegény párizsiak pedig mire menTEK TEK nélkül O.o

bomih 2017.05.26. 13:57:31

@Valandil: akkor mondhatom erre, hogy inkább "fektessenek meg" téged "feleslegesen", mint engem ? hihihi

bomih 2017.05.26. 14:16:22

@CyberPunK: "....mennyire rendvédelmi alakulat a TEK?" Amennyire csak akarjáTEK, hiszen többször is elhangzott : hibrid (Jase). Dehogy Líbiában is védi a rendet, no az elég vicces

bomih 2017.05.26. 14:21:00

@Flankerr: "Városban, Budapesten" senki ne menjen 120-nál gyorsabban, mint nincs arányban az ezzel keltett veszély-szitu.

radiris 2017.05.26. 18:21:40

@bomih: ezt majd magyarázd el annak, akit a rohammentők 135 km/órával visznek szívrohammal a Ferihegyi úton. Megörtént, nem is olyan régen, a sztrókos az egyik hozzátartozóm. Szerencsére megúszta, a doki szerint kábé 5 percen múlt.

radiris 2017.05.26. 18:22:56

@bomih: te a főnöködet biztos elküldted volna a kurva anyjába egy interjúban, amilyen tökös gyerek vagy :)

bomih 2017.05.26. 19:50:48

@radiris: Hogy én milyen vagyok, azt majd megtudod, ha velem készül az interjú /hihihi/ De a véleményem máris megtudhatod: a szervilizmus nem szolgálja sem a szakma, sem a nemzet érdekét.

bomih 2017.05.26. 19:52:53

@radiris: A hozzátartozód szerencsére megúszta a karambolt 135-tel. Ennek örülök.

Hiryu2,01 2017.05.26. 20:14:20

@Fredddy: khmmmm... Cal Gustaf géppisztoly homemade változatait szakmányban gyártják kis gépipari műhelyekben Gázában és a Nyugati Parton. (FaLnak hála, fegyvercsempészet baromira necces lett, egy eredeti gépkarabély ára 15-20 000 dollár is lehet.
A "Carlo machine gun"-ok viszont olcsón kihozhatók, gyilkolni közelről viszont OK)

Épp ezért ha lebukik a szaki, viszik az esztargapadot etc az izraeliek.

Hiryu2,01 2017.05.26. 20:16:08

@JanaJ: hogyan lyukasztod ki BTR-el a falat a harmadik emeleten?

Flankerr 2017.05.26. 20:46:46

@bomih: Nem csak a végsebesség számít, hanem (sokkal jobban) a gyorsulás is. Azt meg mikrobusszal baszhatod.

Fredddy 2017.05.26. 21:34:40

@Hiryu2,01: az arrafelé régi divat, a zsidók a Sten géppisztolyokat gyártották így 1948 előtt. Azt a típust ráadásul kifejezetten barkácsgyártásra optimalizálták.

A Carl Gustafot egyébként az egyiptomiak gyártották licenszben, Port Said néven, és használta a hadseregük az arab-izraeli háborúkban. Onnan jöhet a know-how.

zizolika 2017.05.26. 21:40:37

@Flankerr: Szerintem addig, amíg az életben nincsen benne az illető, el sem tudja képzelni miről beszélsz. Ezzel így voltam én is. Nagyjából voltak elképzeléseim, de az első felvezetésnél amikor 2k-val az R100 1 méterre jön mögötted, azért akkor átgondolod a történetet. De azt, hogy milyen tip. a gk., annak a fontosságát szerintem az szemléli a legjobban, amikor UFO-ban voltam egy 3 literes Q7-tel, és a harmadik kereszteződésben már nem értünk oda a főnök 4.2 A8-ához. Szóval kell a kraft, bárki bármit mond. És nem egyszeri alkalomra kell.

JanaJ 2017.05.31. 11:51:40

@Hiryu2,01: Megoldható, de miért kellene mindenképpen kilyukasztani. Ne trolkodj.

No name est omen 2017.06.01. 16:44:00

Nem szeretném kritizálni a TEK munkáját, mert nem értek hozzá és bár a poszt alapján lehet, hogy nem úgy tűnik, de minden tiszteletem azoké akik a biztonságunkat védik nem keveset kockáztatva. Elég együgyü dolognak tartom azon lovagolni, hogy Audi Q7 a szolgállati jármű, szerintem messze nem ez a felszerelés legdrágább része és nem árt ha használató, megbízható eszközöket használnak olyan feladatok elvégzéséhez ahol életek múlnak a megfelelő felszerelésen (pl. mentőorvosi kocsikból is lehetett volna Mercit venni mint Prágában és nem egy sx4-et). Mégis laikusként, ha rám bíznák a beszerzést vagy tolóajtós kisbuszt állítanék csatarendbe pl. MB Vito, vagy kicsit terepesített kombit mint amilyen a Volvo XC70 vagy A6 alroad. A Q7-hez hasonló autókat könyebb megpördíteni, borítani, ha fedezéknek kell és mindenáron terep akkor talán inkább Toyota Landcruiser.
De mindenképpen felszerelnék egy motoros egységet, mint az angolok: www.standard.co.uk/news/london/revealed-the-new-face-of-antiterror-policing-in-london-a3310691.html
Amennyire egy civil szemszögéből megitélhető, nekem teljesen úgy tűnik, hogy hátradőltünk, hogy nem mi vagyunk a terroristák elsődleges célpontjai és remélem is, hogy ennyivel megússzuk, de igazán építhetnének az önkormányzatok olyan beton virágágyásokat a sétálóutcákba, hogy ne lehessen 100-al végiggangolni rajtuk kamionnak. A fesztiválok, rendezvények védelmén is lehetne még mit javítani pl. a rendezvénytől leválasztott beengedő szektorral, kapuval, táskaröntgennel. Csak jobb azzal a hírekbe kerülni, hogy érthetetlen az óvatoskodás, mint azzal, hogy baj történt.

Shenella 2017.06.08. 22:54:09

@Stenonis: föleg, hogy a ch.c.14-be be lehet jutni/latni a szerves tanszék felöl, szembe vele a tabla mellett oldalról, a föbejaraton oldalról ill. tök jól be lehet látni a k épületböl is, mivel bazi nagy ablakai vannak a teremnek. Mesterlövész kellene hogy legyen a csapatban, az nem tudott volna valahonnan ràzoomolni a tárgyra?

fantomböske 2017.07.06. 00:25:40

Nem olvastam végig, volt már olyan kérdés, hogy mi indokolja ma Magyarországon egy zászlóalj méretű ( megközelítőleg 800 fő) különleges rendőri alakulat létét, miközben pl a világelsők között jegyzett GSG-9, megközelítőleg 250 főre rúgó, a RAID nagyjából 200 főt számláló állományt tart fönt? Ilyen komoly terror fenyegetettség van itthon? Lépten-nyomon azt hallom, hogy itt rend van, terror mentesség, béke honol mindenhol, miközben Európa szerte tombol a féktelen terror...

Kullancs1983 2017.07.06. 10:14:46

@fantomböske: Egyrészt mindhárom szervezetnél nagyobb számokat olvastam, másrészt a GSG-9 mellé van SEK és MEK, a RAID mellé GIPN és GIGN.

fantomböske 2017.07.06. 19:44:07

@Kullancs1983: Nem jön ki a matek: a németek több, mint nyolcszor annyian vannak, egy majdnem négyszer akkora országban, mint a mienk. Komoly terrorfenyegetettség mellett. Azt, mondjuk nem tudom, mennyire gyakran lövöldözik egymást hasba ilyen létszám mellett...:)

Kullancs1983 2017.07.06. 21:12:15

@fantomböske: Miért, mekkora a TEK pontosan, mekkora a GSG-9, és mennyi a SEK és MEK létszáma? Ha ezt letisztáztuk beszélhetünk arról hogy miért kell az ex-szoc országokba nagyobb rendőrség, mint az ex-imperialistákba.

fantomböske 2017.07.06. 22:40:31

Nos, a tiboru.blog vonatkozó cikke, amit már udvariassági okokból is illik itt alapul venni, azt írja: 280-330 fő között mozog a GSG9 állománya. A SEK és MEK tartományi alakulatok, nem találtam forrást a létszámukra, mennyire becsülhetjük a létszámukat? Tartományonként 150 fő, az indokolt lehet? Az, felfelé kerekítve is nem több 3000 főnél. A fenti cikkből az derül ki, hogy a TEK esetében "több mint 1000 főből legalább ezer fegyveres" irányítása, micsoda teher a Főigazgató úr számára. Vaslogikával következettem a TEK létszámára.
Most akkor beszéljünk arról, hogy miért kell a terrorcselekményekkel nem "túlpenetrált" Magyarországra ekkora rendőri erő, miközben a németeknél, akik naponta több, mint egy műveletben vesznek részt, sem kell ennyi?

Kullancs1983 2017.07.07. 02:54:29

@fantomböske: Fogalmam sincs mennyi lehet az indokolt, de jobb híján tegyük fel hogy annyi. Ezesetben nyolcszoros lakosságra háromszor annyi kommandós jut sacc/kb. Van ez így máshol is (pl. a titkosszolgálatos cikknél én a francia és a magyar létszámot hasonlítottam össze) szerintem szocialista örökség, ahol a rendőrség és a titkosszolgálat is kiemelt szereppel bírt, és arányait tekintve is nagyobb volt mint nyugaton általában. De azért ha megnézed a másfélszer akkora Hollandiát, ott van a csendőrségnek egy kb. 400-as kommandója, a rendőrségnek van külön kommandója és VIP-védelmi részlege, ráadásul terrorcselekmény esetén a haditengerészet kommandósai is bevethetőek. A szintén tízmilliós Portugáliában a rendőrségnek van egy kb. 200-as univerzális kommandója, emellett nekik is és a csendőrségnek is van saját letartóztatással és saját testőrködéssel foglalkozó egysége. (Létszámot nem tudok.)
A terrorcselekmény egy másik dolog, de a TEK (és a német hárombetűsök) nem igazán ezzel foglalkoznak csak megmaradt így. Hagyományos bűnözéssel Magyarország is elég jól el van látva, és minden rázósabb ügyhöz a TEK-et kell hívni. Ez is megdobja szerintem a létszámot, ami még mindig lehet túlméretezett, de így már lehet hogy nem annyira,

fantomböske 2017.07.07. 07:37:55

@Kullancs1983: Oké, értem én, hogy az ex-cuccalista országokban több rendőr és titkosszolga kellett ahhoz hogy, a szép és igazságos világrendet mindenki a sajátjának érezze. De azóta már mindenki boldog és magától is elégedett! Ugye! UGye?:)
Nekem teljesen indokolatlanul az az érzésem, hogy a TEK-nek csak addig van ennyi teendője a terror elhárításán kívül, amíg a többi rendőri szerv tehetetlenségi együtthatója a kiképzés, javadalmazás, felszereltség elmaradásának okán, nőttön nő. Azaz, önmagát erősítő és indokló folyamatként nő a TEK állománya és szerepe. Én ezt, a történelmi események tükrében, nem nagyon tartom üdvösnek.

Kullancs1983 2017.07.07. 13:28:27

@fantomböske: Ja, ha már titkosszolgálatok az egykori III/3 dolgozóit sem rúgták ám ki, hanem (mert kell a jó szakember) áttettték őket a többiekhez. Aztán ez a felhizlalt állomány megmaradt.
A TEK elődje a TESz volt, de ők is főleg bűnözőket hajkurásztak... Ha feloszlatnák a TEK-et, az emberei nagyja visszakerülne a Rendőrség soraiba, ahol talán fel se tűnne mennyien vannak.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.07.18. 01:11:21

@tiboru: egy érdekes lehetőségre hívta fel a figyelmet egy idegenvezető (!)

Az öngyilkos merénylő jellemzője, hogy abban hisz, hogy megtér a lelke a nemes cselekedetet követően. Az elmélet szerint a dicső tett után az elhunyt maradványait sajtónyilvános malacalkatrésszel vegyítéssel kell tisztátalanná tenni, mely által a jövőbeni elkövetők azt a fontos kapaszkodót elvesztik, hogy lelkük jó helyre kerül.

Hogy ez a gyakorlatban hogy kivitelezhető? Elég fura lenne, ha a "tömegrendezvény" helyszínére bárki aki nem rendfenntartó beballaghatna a körömpörivel, vagy a hentestől kért fél liter gyesznyóvérrel, hogy a cafatokat meglögybölje kicsit...
Ha meg rendfenntartó, akkor meg intézményesíteni az eljárást elég nehézkes volna bármilyen testületben.

Kullancs1983 2017.07.18. 11:31:36

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Juj. Erre volt az a remek ötlet, hogy disznózsíros bödönöket kell elhelyezni pl. buszokon, mint Izraelben(?). Csakhogy ez úgy baromság ahogy van, mert 1. meggyőzik a merénylőt, hogy nem igaz, nincs ilyen, 2. meggyőzik a merénylőt hogy nem számít, mert a Koránban ír valamit amivel meggyőzhetik, 3. nem számít, az öngyilkos merényletek kezdenek kimenni a divatból.
süti beállítások módosítása