Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

"Párhuzamosság, ez a kulcsszó". Nagyinterjú a TEK kommunikációs vezetőjével. Befejező rész.

2017.05.26. 08:00 tiboru

tek_300.jpgFolytatjuk az elkezdett beszélgetést Jasenszky Nándorral, a Terrorelhárítási Központ néhány hónapja kinevezett kommunikációs illetékesével (hivatalosan: a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya vezetőjével). Az első rész eddig úgy 17 ezer kattintást kapott, szóval nem tévedtem, amikor azt jósoltam, hogy lesz érdeklődés a téma iránt. Lássuk akkor a folytatást. Előre szólok: nem rövid, Örkény-rajongók most nézzenek félre.

És mielőtt belevágnánk, egy kis pontosítás azoknak (barátoknak és ismeretleneknek is), akik magánüzenetben, emailben és különböző Facebook-oldalakon kifejtették azon véleményüket, hogy a Lemilblogot (illetve személyesen az interjú készítőjét) kilóra megvette a TEK (vagy a Fidesz). Nos, ki kell ábrándítanom mindenkit, aki ezt gondolja. Én jelentkeztem náluk és én kértem az interjút, ráadásul (amilyen élhetetlen balfasz vagyok) nem kértem cserébe semmit, pedig most így utólag egy Audi igazán jól jönne.

Dolgoztam annó a KBI-nél (ha még mond valakinek valamit ez a három betű), amit mindenki Horn Gyula kreálmányának tartott (részben jogosan, tegyük hozzá), de nem örültem, amikor engem, az egyszerű beosztott nyomozót Horn-bérencnek neveztek csak azért, mert azon szervezet keretein belül próbáltam tenni a dolgom.

A TEK-nél nagyságrendileg kábé ezer ember dolgozik, s talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy közülük legalább 90% ugyanúgy csak a munkáját végzi (amit esetleg még szeret, sőt, imád), ahogy én is tettem, mindenféle pártkatonai és ideológiai elkötelezettség nélkül. Na ők, ez a nagyjából 900 ember szerintem megérdemel annyit, hogy hétévente a szóvivőjük elmondja az ő álláspontjukat is, és ennek én helyet biztosítsak.

Szerintem nem diabolizálni kell a TEK-et, hanem mondjuk észérvekkel vitatkozni velük, rámutatni arra, hogy más vélemények is vannak, hogy másként is lehetne esetleg csinálni, stb. De mindehhez szükséges, hogy legalább egyszer (mondom: legalább egyszer) hétévente meghallgatni, hogy az ő kisbírójuk mit dobol és hogyan.

De akkor most már tényleg lássuk az interjú második részét.

 

Említetted, hogy a TEK jelenlegi létszáma valamivel több, mint ezer fő. Amennyire tudható, az állomány meglehetősen heterogén; jelen vannak a tűzszerészektől kezdve a személyi biztosítókon („testőrökön”) keresztül a fekete ruhás „kommandósokon” át a mesterlövészekig és a helikopterpilótákig számos rendészeti szakosodás képviselői.

Ezek mindegyike izgalmas szakmát reprezentál, én mégis a felderítőkről érdeklődnék, azokról a magyar Jack Bauerekről, akik gyakorlatilag nem szerepelnek a hírekben (érthető módon, teszem hozzá gyorsan). Mi lehet, mit szabad tudni róluk? Mi az ideális (egészséges) és az aktuális felderítők/nem felderítők arány? Kritikusaitok szerint túl kevés a felderítő és túl sok a harcimarci, legalábbis egy olyan szervezethez képest, amelyik a terrorelhárítást és nem a terrorfelszámolást viseli az elnevezésében.

Talán nem a heterogén a jó kifejezés, de – a komplex feladatrendszerből fakadóan – valóban sok szakterület képviselteti magát. Az önálló légi képesség hiányzik, így helikopterpilótáink nincsenek, hacsak a drónkezelőket nagyképűen nem hívjuk annak. A TEK honlapján is látható szervezeti és személyzeti adatokat böngészve bárki felfedezheti magának az igazgatóságainkat, köztük a felsorolásban elsőként szereplő Felderítési Igazgatóságot. Ennek pontos létszáma nem nyilvános, azt azonban elmondhatom, hogy a művelet/felderítés létszámaránya nagyjából és körülbelül 3:1. Hogy ez ideális-e? A fene se tudja. Lehet-e egyáltalán ideális arányról beszélni? Szerintem nem.

Az viszont (közel hét évvel a megalakulás után) szerintem lassan nyilvánvalóvá válik, hogy a névválasztás okozott némi zavart.szbesz_paccs.jpg A szervezet megalakításánál egyértelmű cél volt, hogy elnevezésében legyen megfogalmazva a fő feladata, ugyanakkor rövid, érthető, lefordítható és nemzetközileg is értelmezhető legyen. Egy cég nevében nem lehet rögzíteni a teljes feladatrendszerét, mert értelmezhetetlenné válik. Emlékezzünk csak, 1990-ben a megalakult központi bűnüldözési szervezet elnevezése Nemzetközi, Szervezett és Kábitószerbűnözés Elleni Szolgálat volt, az NSZKBSZ. A fejlécünk olyan volt, mint egy SZMSZ. Ez módosult 1993-ban Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatra, így jött létre a – szerintem legendás – SZBESZ.

Mert ha megvizsgáljuk a TEK feladatait, nem csak a terrorelhárítás és nem csak a személyvédelem tartozik ezek közé, hanem minden olyan rendőri beavatkozás is, amely különösen veszélyes, fegyveres bűnözők, mentálisan zavart, ön- és közveszélyes személyek elfogását, ártalmatlanná tételét célozza. A Műveleti Igazgatóságunk kiszolgálja a teljes magyar rendőrség ilyen irányú igényeit. Kiemelném, hogy ha a területi szervek megkeresnek, mi akkor is megyünk és besegítünk, ha nincs fegyveres célszemély, „csak” simán megszorultak és nincs elég emberük, erejük, technikájuk egy-egy akció eredményes és biztonságos lebonyolításához. Így állnak össze azok a kritikák, amelyek akkor érnek bennünket, amikor autótolvajokat vagy marihuána-termesztőket fogunk el, pedig ilyenkor nem teszünk mást, mint állunk a társszervek rendelkezésére. Tudomásom szerint olyan még nem volt, hogy valamelyik műveleti egységünk vezetője unalmában felhívta volna valamelyik budapesti kapitányság osztályvezetőjét és megkérdezte volna tőle, hogy figyelj öreg, nincs valami bolti tolvajotok szabadlábon, olyan szívesen kimennénk húsz fővel szombat este elfogni...

Bocs, de kanyarodjunk vissza a felderítőkhöz, ha lehet...

Már ott is vagyunk, csak azt akartam megindokolni ezzel a kis kanyarral, hogy szerintem nincs olyan, hogy „egészséges felderítő arány”, pláne, ha egy olyan műveleti létszámhoz viszonyítjuk őket, amely nem kizárólag terroros esetekben vethető be, hanem szolgáltatja a magas színvonalú műveleti képességet. Ami a felderítőket illeti, vegyesen jöttek a rendőrségtől (főként az NNI hajdanvolt Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztályától, de a BRFK-ról és megyei főkapitányságokról is), az Alkotmányvédelmi Hivataltól (ők ugye a polgári elhárításunk), de vannak kollégák, akik a hírszerzéstől vagy a vámnyomozóktól érkeztek. A felderítők nem csak a budapesti központban szorgoskodnak, hanem régiós kirendeltségeken is jelen vannak, akárcsak a műveletiek.

És hogy mivel foglalkoznak? Ha az ember fellapozza a rendőrségi és a nemzetbiztonsági törvényt a „titkos információgyűjtés” fejezeteknél, ott elolvashatja azoknak az erőknek, eszközöknek és módszereknek a felsorolását, amelyeket a felderítőink felhasználhatnak (és fel is használnak) munkájuk során, az informátorok bevonásától kezdve a fedővállalkozás létrehozásán keresztül a telefonlehallgatásokig és akár a fedett nyomozó alkalmazásáig. Amúgy ezek a lehetőségek természetesen nem a TEK kiváltságai, Magyarországon körülbelül hét olyan szervezet van, melynek szakemberei (a törvényes feltételek megléte esetén) ezeket jogszerűen alkalmazhatják.

Amit én látok, az a HUMINT, vagyis az emberi információforrásokra épülő felderítés globális visszaszorulása. Lassan eljutunk oda, hogy a „nyomozás csúcsát” a híváslisták és a cellainformációk lekérése jelenti. Ha körülnézel, már szinte alig találsz olyan szakembert – hál’ Istennek, ebből mi nem állunk rosszul –, aki tudná, hogy hogyan kell kiválasztani vagy tanulmányozni egy reménybeli együttműködőt, hogyan kell megközelíteni, beszélgetni vele és meggyőzni arról, hogy segítsen a hatóságoknak. Persze, nagyon klassz dolog a mindent látó drón, a banki átutalások nyomonkövetése, de kérdezlek én: mire fogod használni a legkorszerűbb lehallgatóberendezést és a műholdakat, amikor a terroristavezetők személyes, szóbeli utasításait egy szamáron közelekedő küldönc viszi egyik hegytetőről a másikra, majd a címzett fülébe súgja az üzenetet és nem emailen vagy Facebookon küldik?humint.jpg

Ha csak a költséghatékonyságot nézzük: egy jó helyen található, kiválóan képzett informátor belekerül mondjuk havi pár száz dollárba (oké, legyen ezer, de lehet, hogy pénzt se kér), egy műhold pár tízmillióba. És a műhold nem tudja feltérképezni, hogy mondjuk Ali nagyon dühös Ahmedre, mert Ahmed elszerette tőle Fatimát.

Kérdeztem is egyszer régen, még a kilencvenes években az egyik nyugati kollégától, hogy te, mit csináltok, ha kihúzom a villásdugót a falból, vagy ha ráömlik a kávé a processzorra? Rámnézett és csak annyit mondott: hát az nagy gáz lenne... Szóval erre mondom, hogy nagyszerű dolog a szövegszerkesztő meg a számítógép úgy általában, de ne dobjuk ki a spirálfüzetet se. Ott a Google Maps, óriási, tényleg, de mi van, ha nem működik a kompjúter? Úgyhogy legyen kéznél kinyomtatott térkép is és tanuljuk meg olvasni ezt. Párhuzamosság, ez a kulcsszó.

Erről jut eszembe: az egyik ismerősöm kartográfus és rajtam keresztül felajánlott a TEK-nek egy igen részletes Karmacs-térképet. Nem tudom, most átadhatom-e...

Ja, a másik horrorsztori, ami – ha valóban úgy történt volna, ahogyan azt kábé ezerszer megírták, megrajzolták és tán még szoborba is öntötték – tényleg joggal kaphatna helyet bármilyen kabaréválogatásban. Én erre csak Mark Twain szavaival tudnék reagálni, akiről európai utazása alatt az amerikai lapok azt írták, hogy elhunyt. Az író erre táviratozott a barátainak, a következő szöveggel: A halálomról szóló hírek nagymértékben túlzóak.

Izgalmas felvezetés, lehetne egy kicsit bővebben?

Hát legyen, de előrebocsájtom, hogy a valóság ebben az esetben sem olyan szórakoztató, mint a városi legendává és mémmé nemesült fikció. Akkor már megvolt a Teréz körúti robbantó (megjegyzem, őt is mi fogtuk el), s a karmacsi lakcímére igyekeztünk, biztosítani a helyszínt a házkutatáshoz és a többi nyomozati cselekményhez. Senki nem tudhatta, hogy mit és kit, kiket találunk ott, úgyhogy szép számmal vonultunk le a zalai faluba.

Szép számmal? Hányan voltatok, harmincan-negyvenen?

Hát mindenkit (tűzszerészeket, műveletieket, felderítőket, kutyásokat, objektumbiztosítókat, technikusokat, na és a főigazgatót, nem beszélve az ügyészségről és az NNI-ről) összeszámolva közelebb volt egy háromjegyű számhoz. Ha ez soknak tűnne, emlékeztetem a tisztelt olvasót, hogy mégiscsak egy olyan ember lakcímére mentünk, aki már akkor megalapozottan gyanúsítható volt egy olyan robbantás elkövetésével, amihez házilag készített pokolgépet használt. Nem tudtuk, vannak-e bűntársai, miként azt sem, hogy milyen esetleges meglepetésekkel készül üdvözölni a hívatlan látogatókat.

A külső gyűrű már biztosította a házat, mi a konvojjal közeledtünk a település felé. Akkor már nem volt semmi sürgős, tehát a három BTR nem az előre meghatározott, viszonylag egyenes (mondjuk úgy: árkon-bokron át) felvonulási útvonalon haladt, amin akkor mentek volna, ha a legrövidebb időn belül a helyszínre kell érni, zárni és biztosítani az épületet.karmacs.jpg

No, beérkeztünk a faluba a főutcán. Az egész falu kicsi, lehet vagy 800 lakosa és maximum 15 utcája, de lehet, hogy ezzel sokat mondtam. Bal kéz felől volt egy nagyon-nagyon szűk és eléggé meredek földút, amin egy kispolskival ragyogóan fel lehetne menni a gyanúsított házához, de páncélozott szállítóknak már egy kicsit szűk. Közvetlenül az út mellett jobbról-balról kertek, hobbitelkek megművelt ágyásokkal, tehát nem egy vadvirágos mezőt kell elképzelni. Megállt a konvoj, s miután a napszaknak megfelelően köszöntünk, udvariasan megkérdeztünk egy helybélit, hogy bátyám, nincs-e valami szélesebb kerülőút, amit igénybe tudnánk venni, hadd ne túrjuk szét a tizenakárhány tonnás BTR-ekkel a helybéliek veteményesét. Mondta az illető, hogy sajnos nincs. Hát, ha nincs, akkor nincs, nosza akkor néhány méter tolatás, fordulás, nekirugaszkodás, felmentünk és a terveknek megfelelően megcsináltuk a melót. Ennyi volt „a TEK eltévedt Karmacson” című népmese, dióhéjban. A megfélemlített lakosságról, a zokogó gyerekekről csak annyit, hogy ha vattacukrot osztunk és autogramot, akkor az lett volna a falunap! Sajnálom, ha csalódást okoztam volna, tudom, illúzióromboló vagyok.

Hát így valóban egy kicsit más a leányzó fekvése, hogy úgy mondjam. De ha megint a terepen elkövetett hibákról esett szó, hogy is volt az a 2013 decemberi eset, amikor az egyik TEK-es meglőtte a társát? Vagy ez is összeesküvés-elmélet?

Nem vagyok híve a mellébeszélésnek, ez nem konteó, hanem igen, megtörtént. Rögtön az eset után nyilatkozott is a tábornok, vittük a balhét és azonnal intézkedett az eset kivizsgálásáról. Azt is mondta, hogy nem hinné, hogy a vétkest aránytalan retorzióval kellene sújtani. Fegyverkezelési hiba volt, s mindent meg kell tennünk annak érdekében (például a kiképzés során), hogy ilyesmi soha többé ne ismétlődhessen meg. Egyetlen ilyen eset is sok, nem vitás, de engedtessék meg nekem még egy rövid reflexió ehhez a témához.

A TEK megalakulása óta eltelt 80 hónap alatt alsó hangon is kétezer éles, fegyveres bevetésre került sor, bevetésenként átlagosan 12-15 lőfegyverrel. Ugye ez 25-30 ezer fegyver. Ezek közül 1 (egy) esetben történt meg, hogy emberi, szakmai hiba miatt úgy sült el egy fegyver, hogy vétlennek okozott sérülést. Mégegyszer hangsúlyozom, mielőtt letépik a fejem: egyetlen ilyen eset az pont eggyel több, mint ami „belefér”. De az 1:30000, az azért nem tartozik a „felfoghatatlanul hajmeresztő” kategóriába. Nem akarok cinikusnak tűnni, de nálunk ezt hívják üzemi balesetnek. A figyelmetlen villanyszerelőt megrázza az áram, az óvatlan kőművesnek ráesik a tégla a lábára, a nem elég körültekintő rendőrnek véletlenül elsül a fegyvere. És mivel ez csapatmunka, a környezetében általában más rendőrök is tartózkodnak. Hál’ Istennek komolyabb következménye nem lett (a meglőtt kolléga felépült), s azon vagyunk, hogy ne legyen többé hasonló eset. A hibás mozdulatsor minden másodpercét és minden centiméterét százszor kielemeztük, a kiképzés és a fegyverkezelési gyakorlatok során szerintem még ezerszer szóba fog kerülni, tanultunk belőle. A világon nincs olyan színházi előadás, amit annyiszor elpróbálnának, mint mi egy-egy lehetséges műveleti, taktikai helyzetet.

Igen, kétségtelen, még Latinovits Zoltánnak is voltak pillanatnyi kihagyásai a színpadon... És ha már színpad: tényleg van színházterem és operatársulat a Zách utcában?

Tavaly januárban suhant végig a magyar sajtóban a felháborítónak szánt hír, mely szerint 25 millió forintból felújítjuk a színháztermünket. Igen, van színháztermünk, pontosabban egy, körülbelül 300 fő befogadására alkalmas nagy eligazítótermünk (nevezhetjük előadóteremnek vagy konferenciateremnek is), amit a katonai hagyományoknak megfelelően itt is színházteremnek hívnak, elvégre a Zách utcai Maléter-laktanya, ahol most a TEK központi telephelye és székhelye van, 2010 előtt honvédségi objektum volt. Azt mondom, hogy egy ekkora állománynak kell egy ekkora terem, ahová mondjuk az emberek 20%-át le tudod ültetni, ahol egy-egy igazgatóság tud szakállomány-gyűlést tartani, vagy ahol mondjuk le tudjuk ültetni a hozzánk látogató külföldi kollégákat egy-egy közös gyakorlat előtt és után. Hogy mást ne mondjak, amikor legutóbb itt voltak a lengyel, cseh és szlovák terrorelhárítók, akikkel közösen a V4 (Visegrádi Csoport) metró-gyakorlatát csináltuk, bizony jól jött egy ekkora terem a közös eligazításhoz és az értékeléshez. Bevallom, a mai napig nem értem, mi volt ezzel a probléma: hogy felújítottuk és nem pereg a vakolat, hogy a sajtóteremben most már van normális hangosítás és vetítési lehetőség? Vagy simán csak az, hogy mindez a TEK laktanyájában van?opera.jpg

Amúgy operatársulatunk még nincs, ezt csak majd a szimfonikus zenekar és a balettegyüttes után tervezzük megalakítani.

Azért túlságosan nem sajnálunk benneteket, elég sok lóvé ment el felújításokra és korszerűsítésekre az elmúlt években.

Ha valaki bejön a laktanyában és többé-kevésbé szakmai szemmel körülnéz, nem lát ott semmi olyasmit, ami luxusberuházásnak minősülne. Mit lát: például rengeteg Škodát; a főigazgató se egy zsírúj Bentley-vel jár, hanem egy többéves VW mikrobusszal. És ha bejössz az udvarra, látod, hogy szemre szépek az épületek, mert fel lettek újítva, de kettőből évek óta nem tudjuk kiirtani a csatornaszagot, mert olyan elrohadt eternit-csöveken megy a szennyvíz, hogy kedvezőtlen széljárás esetén égünk a külföldi delegációk előtt, mint a benzines rongy, bent meg (sajnos nem tudom másként mondani) penetráns ürülékszagban ülnek az emberek.

Tehát nincs aranyból a számítógépek billentyűzete, bármit is híresztelnek rólunk. Igen, van egy repülőgépünk, kétmillió forintba került egy komplett 737-es Boeing sárkánya (törzse), ennyiért hozták be a laktanyába. Az ezt leselejtező légitársaság örült, hogy nem nekik kell veszélyes hulladékként megsemmisíteniük, ami szerintem nagyságrendekkel többe került volna, mi meg örültünk, mert a továbbiakban nem kell kivinni az állományt Ferihegyre gyakorlatozni évente max. négyszer egy – ma már jószerivel sehol nem használt, Tu-154 típusú – repülőgépen. Ma akár hetente vagy naponta gyakorolhatnak, hiszen ott van az atlétikapálya közepén. És igen, van egy metrószerelvényünk is (érdekessége, hogy mérethű alagút-környezetben áll), amin szintén gyakorolnak a srácok, így nem kell lezárni az igazi metrót. Van buszunk, lesz villamosunk, ugyancsak gyakorlási célokra, de nem, nem fogja se a tábornok hazavinni, se én, se más. És most már van egy európai színvonalú műveletirányítási központunk is, amely megfelel minden nemzetközi szakmai standardnak.

Ha technikai fejlesztésekről beszélünk, nem hagyhatom ki a saját szakembergárdát, hiszen nem minden új cuccot kell megvennünk; van, amiket a mieink találnak ki, módosítva a már meglévőket, korszerűsítve, tökéletesítve ezeket. És ha mondjuk egy felderítőnek van valami különleges kívánsága műszaki területen, így szeretné rejteni a mikrofont vagy úgy a kamerát, hát azt kell mondanom, hogy láttam én már ezt-azt eddigi pályafutásom során, de néha bizony az én szám is tátva marad attól, amit ezek a srácok csinálnak.

Egyszer régen azt hallottam egy sokat tapasztalt külföldi kollégától, hogy minden speciális alakulatnak rendelkeznie kell egy olyan szakterülettel, amiben ők a legjobbak, amiben a többiek hozzájuk járnak tanulni. A TEK esetében van-e ilyen, bármilyen szűk terület, amiben ti vagytok az igazán menők?

Nehéz kérdés... Első körben természetesen azt mondom, hogy mindegyik szakterületen kiváló szakembereink vannak. Gondolom a Lemilblog olvasóinak sokat mond a tizensokszoros lövész világbajnok, Simonyi Ottó neve, nos, ő is a TEK sorait erősíti és a mesterlövészek felkészítéséért és irányításáért felel. Az alkalmazott közelharc képzés felelősei olyan nemzetközileg is elismert szaktekintélyek, mint Kelemen István 10 danos mester és Karacs Attila egykori K1 bajnok. A tűzszerészeinknek vagy a kutyásainknak sincs miért szégyenkezniük egyetlen nemzetközi megmérettetésen sem. Ettől függetlenül, ha ki kellene emelnem egyetlen területet, tek-medic.jpgakkor az egészségügyi műveleti támogatók megérnek egy misét.

Van egy másik nemzetközi szervezet is, a beszélgetés első részében már említett CTG-n kívül. Ez az ATLAS, az Európai Unió tagállamai különleges rendőri terrorelhárító műveleti egységeinek klubja, melynek ugyancsak tagjai vagyunk. Ez a szervezet 2001-ben alakult és az európai határokon átnyúló rendőri kommandós/műveleti együttműködést hivatott biztosítani. Olyan egységek vesznek részt az ATLAS munkájában, mint a francia RAID és GIGN, a német GSG-9, az osztrák Cobra, a brit SCO19 vagy a spanyol GEO, hogy csak olyanokat említsek, amelyekről szerintem az olvasók jelentős része hallott. Nos, az ATLAS-on belül a „frontegészségügyi” képzésért a TEK a felelős, évente ide járnak a többiek képzésekre és továbbképzésekre, s az általunk a résztvevőknek kiadott tanúsítványokat a SOTE is ellenjegyzi. Orvosaink és mentőtisztjeink (az úgynevezett TEK-Medic Team tagjai) minden éles bevetésen ott vannak és a laikus szemnek egészen hátborzongató dolgokat tudnak művelni, ha nagy a gond.

Olvasóink szeretik a hátborzongató dolgokat, kaphatnánk egy kis ízelítőt?

Hát jó, te akartad, aztán ne mondd, hogy nem szóltam. Van például egy olyan eljárás (a részleteket ne kérdezd, fogalmam sincs a dolog fiziológiai, biológiai hátteréről), ami abból áll, hogy ha a páciens keringése már teljesen összeomlott, a TEK-Medic megfúrja az illető sípcsontját és azon keresztül adja az infúziót, mert sehogyan másként nem biztosítható a folyadék-utánpótlás. Nem is olyan régen így mentettük meg az egyik elfogott személy életét.

Kemény... Hagyjuk is a további nyálcsorgató részleteket, s így, a hajrában ejtsünk még néhány szót az egyik trendi kifejezésről, a kiberterrorizmusról és a kiberbűnözésről. Hogy áll a TEK ilyen szempontból?

Nem, nem mi vagyunk a kiberrendőrség, amire szerintem rákérdeztél. Az NNI-nél van egy egész főosztály, ha jól tudom, erre nemrégiben elkezdték a toborzást, amiről a sajtó is hírt adott. Ne hagyjuk említés nélkül a Nemzeti Kibervédelmi Intézetet, illetve a Kormányzati Eseménykezelő Központot, akik az internetet támadási csatornaként felhasználó incidensek kezelését és ezek elhárításának koordinálását végzik. Szerintem az alkotmányvédőknél is van ezzel foglalkozó szakegység és hogy még komplikáltabb legyen, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-t is meg kell említenünk, mint olyanokat, akik a kiberbiztonság egyes vetületeivel egészen biztosan foglalkoznak. Természetesen mi is rajta tartjuk a szemünket az internetet és a kiberteret eszközként használó terrorgyanús egyéneken és csoportokon, de még egyszer mondom: ez a szakterület annak ellenére sem tartozik a TEK-hez, hogy benne van a bűvös „terrorizmus” szó. Bevallom: a jelenlegi létszám mellett ezt nem is tudnánk bevállalni.

A nemzetközi politika mennyire befolyásolja a partnerszervezetekkel folyó együttműködést?

Nézd, mi szakemberek vagyunk, nem politikusok, s azzal bátorítom magam, hogy ez külföldi partnereinkre is érvényes. Ez egy szakma, amelyben érzelmi megközelítéseknek nincs helye, annál nagyobb szerepe van a racionalitásnak és a folyamatosságnak.

Reméljük, hogy ezt a politikusok is így látják...

A politikusok gyakran józanabbak és racionálisabbak, mint amilyen kép kialakul róluk a közvéleményben. Hadd mondjak egy példát, nem államtitok, noha eddig nem nagyon hallottam, hogy megírták volna, legyen a tiéd a dicsőség. Szóval azt mindenki tudja (na jó, majdnem mindenki), hogy a védett személy és az őt védő testőrcsapat, főleg ennek vezetője között speciális kapcsolat alakul ki. Ha van bizalmi állás a világon, akkor ez tényleg az. Nos, kapaszkodj meg: Orbán Viktor miniszterelnök személyi védelmét a 2010-es választások után körülbelül másfél évig ugyanaz az ember irányította (a TEK állományából), aki ezt megelőzően Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc személyi biztosítóinak a főnöke volt, gyakorlatilag a két egykori szocialista kormányfő főtestőre a Köztársasági Őrezrednél. Hogy miért? Hát feltételezem azért, mert akkor és ott ő volt a legmegfelelőbb erre a feladatra, s ezt Orbán miniszterelnök úr is így gondolta.tek_2_1.jpg

Bevallom, most megleptél és szerintem nem csak engem.

Ugye, hogy ugye? Ennyit arról, hogy a TEK-nél a párthűség az elsődleges szempont.

Na de térjünk vissza a nemzetközi kooperáció kérdésére, nem akarok kitérni a kérdés elől. Röviden: semmiféle mértékadó visszaesést nem tapasztalok a kétoldalú együttműködésekben, akár a magyar-német, a magyar-brit vagy akár a magyar-izraeli terrorelhárítási viszonylatról beszélünk. Hajdu tábornoknak vagy nekem egészen más feladatok szerepelnek a munkaköri leírásainkban, mint mondjuk egy miniszterelnöknek vagy egy kormányszóvivőnek. Példaként azt tudnám felhozni, hogy a kilencvenes évek elején-közepén a magyar-román államközi viszony nem volt kifejezetten felhőtlennek mondható, ugyanakkor ez volt az az időszak, amikor a két rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatai között olyan kiváló együttműködés alakult ki, ami végül (csak egy példát mondok a rengetegből) a budapesti Zsidó Múzeumból 1993 végén ellopott és Romániában felbukkant tárgyak hat hónappal későbbi visszaszolgáltatásában, a közös nyomozásban és az elkövetők felderítésében is megnyilvánult. Úgy vagyok vele, hogy a tanár tanítson, a pék süssön kenyeret, a blogger írjon blogot, a terrorelhárító meg kergesse a terroristákat. És ha mindenki becsületesen teszi a dolgát, nagy baj nem lehet.

Ha már voltál olyan úriember és megemlítetted a bloggereket: lesz-e hivatalos TEK-blog, Facebook-oldal, esetleg Twitter-fiók? Várható-e változás a sajtóval folytatott kommunikációban?

Akik ismernek, azok tudják, hogy én mindig is nyitott voltam a nyilvánossággal folytatott párbeszédre. Hajlandó vagyok tudomásul venni azt az amerikai tanítást, hogy „A toll mindig erősebb, mint a kard”. De szerintem egy rendvédelmi szerv és a sajtó közötti kapcsolatnak a korrektségen és egymás szabályainak elfogadásán kell nyugodnia. Az újságírónak tiszteletben kell tartania, hogy vannak kérdések, amelyekre akkor sem válaszolhatok, ha nyolcadszor kérdezi meg egy perc leforgása alatt, ugyanakkor időt kell adnia a válasz megfogalmazására, ha nem akarja, hogy tőmondatban feleljek. Véleményem szerint az is méltányolandó elvárás részemről (vagy bárki más illetékes részéről), hogy másnap az újságban vagy az online felületen azt úgy jelentesse meg, amit és ahogyan elmondtam, ne pedig olyan címmel, ami homlokegyenest az ellenkezőjét állítja. És a szakmai minimum: tájékozódjon egy icipicit azzal a témával kapcsolatban, amiről beszélgetni fogunk. Cserébe őszinteséget, korrektséget és egyenes beszédet kínálok, maximum azt fogom néha mondani, hogy erre a kérdésre nem válaszolhatok. Egy terrorelhárító szervezet transzparenciája mégiscsak más, mint egy általános iskoláé vagy egy közkórházé.

Ami a Facebook-oldalt és a többi közösségi médiumot érintő kérdést illeti, még nem tudok rá érdemben válaszolni. Érzem (akár azt is mondhatom: érezzük), hogy a TEK sajtója, nyilvános és szakmai imidzse rosszabb, mint amilyet ez a bő ezer ember megérdemelne, s én arra szegődtem, hogy ezen változtassak. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt a vállalásomat végigvigyem.

A múltkor az ELTE egyik hirdetőfalán láttam egy kis plakátot, ami egy előadást hirdetett, melynek egyik előadója te voltál. Ez már a kommunikációs offenzíva része, vagy egyszeri, vissza nem térő alkalom volt, s aki nem ment el, az így járt?elte.jpg

Nem nevezném offenzívának, de hasonló előadásokra már több egyetemen és főiskolán sort kerítettünk, és tekintettel a sok megkeresésre, a road-showt folytatjuk. Szeretnénk tudatosítani a fiatalokban (persze nem csak bennük), hogy reálisan mekkora veszély a terrorizmus, ráébreszteni őket, hogy milyen kihívásokat támaszt és ezekre milyen válaszaink vannak, milyen segítséget tud adni ebben a társadalom, a lakosság, az egyén. Bátorítom a hallgatói önkormányzatokat, hogy keressenek meg bennünket, a fellépést olcsón megszámítjuk (konkrétan: nem kerül semmibe, csak hogy ne legyen félreértés!). Ha időben jelzik az igényt és megszervezik, elmegyünk mi bárhová beszélgetni, előadni, de a vitától sem félünk.

Zárásként a jövőről pár szót. Milyen fejlesztések, beszerzések várhatók középtávon? Csillaghajó, halálsugár, tengeralattjáró?

Szerintem szabad szemmel is látható állománytábla-bővítés mostanában nem lesz, technikai fejlesztés igen. A tavalyi, terrorizmus elleni csomag terhére (amit még nem költöttünk el) lesz néhány eszközcsere, mert kitelt az idejük. Sajnos kampányszerűen jönnek majd a kiadások, mert hat és fél évvel ezelőtt, amikor a TEK megalakult, egyszerre történtek a beszerzések és ezek egy részének, például a védőfelszereléseknek egyszerre jár le a szavatossága. A Lemilblog törzsolvasói biztosan tudják, hogy például a lövedékálló mellényeknek is van szavatossága, bizonyos idő elteltével már nem biztonságosak, de ilyen kategóriába esnek a kevlársisakok is.

Élettartam-meghosszabbítás? Ez nem játszik?

Igen, van olyan, de ez a lövedékálló mellények esetében azt jelentené, hogy ki kellene küldenünk őket az USA-ba (ezek amerikai gyártmányok), ott bevizsgálják őket, majd visszaküldik, szóval többe kerülne a leves, mint a hús, tehát ez gazdaságilag sem vállalható opció. Az újak már európai beszerzésűek, magasabb védelmi fokozatúak lesznek és tíz éves szavatossággal rendelkeznek majd. Ha minden jól megy, egy árnyalattal ráadásul még olcsóbbak is lesznek, mint az amerikaiak voltak annak idején. A sisakokat innen vesszük, a szomszédból: a legjobb kevlársisakokat az osztrákok gyártják manapság; mindent tudnak, csak a gyereket nem viszik le a játszótérre és kávét nem főznek. És nem kizárt, hogy lesz egy komplett ruházatcsere is.kevlar.jpg

Vége a macsós, fekete ruhás időszaknak? Jön valami könnyedebb, esetleg ízléses, rózsaszín árnyalatú hajtókával, színes kiegészítőkkel?

Megfontoljuk a javaslatot, de inkább a praktikum oldaláról közelíteném meg a kérdést. Aki visel feketét, az tudja, hogy nadrágban, ingben, de autóban is a fekete a legkényesebb színek egyike, minden szösz és porszem meglátszik rajta. Ez így alakult ki történelmileg (mint Magyarországon annó az egypártrendszer): a kommandós feketét hord. Ezzel szakítanánk most. Lehet, hogy egy speciális, zöldesbarnás alaptónus lesz a megoldás. Van a kínálatban, szintén európai beszállítótól, ráadásul kizárólagossági záradékkal: ha megvetted, senki más nem rendelhet a felszerelés és a ruházat egyetlen darabjából sem ugyanolyat.

Fegyverzetfejlesztés?

Az is lesz, folyamatosan jönnek a HK-416-os gépkarabélyok, de ezzel párhuzamosan, bizonyos feladatokhoz megtartjuk a régi MP5-ös géppisztolyokat is, sőt az átalakított és módosított, egyszóval fejlesztett AMD karabélyainkat sem kívánjuk a szemétdombra vetni. És lesz egy korlátozottabb beszerzés hőkamerákból és éjjellátókból, ezek se olcsók, de nap mint nap látjuk, mekkora szükség van ezekből is az újabb, technikailag fejlettebb modellekre. A két létrás/darus kocsit és a páncélozott szállító járműveket a beszélgetés első részében már említettem; ez utóbbiból egyelőre ugyancsak két darabban gondolkozunk, olyanokban, amelyek a BTR-ekkel ellentétben – amelyeket szintén megtartunk a rendszerben – önállóan is közlekedhetnek, nem csak konvojban, felvezetővel. Lesz rendszámuk is, ráadásul vezetésük sem igényel olyan különleges előképzettséget, mint a régi szovjet járműveké. Méretüknél, kialakításuknál fogva alkalmasak városi környezetben történő használatra. Nagyjából ennyi, ami fejlesztésben és beszerzésben az elkövetkezendő néhány hónap, esetleg egy év során várható.

xxx XXX xxx

A Lemilbog olvasói nevében is köszönöm a beszélgetést Jasenszky Nándornak. Őszintén remélem, hogy ez a kétrészes interjú hozzásegíti olvasóinkat a tisztánlátáshoz és (ha eddig nem lett volna) a saját vélemény kialakításához. Hiszünk abban, hogy érdemben vitatkozni csak akkor érdemes, ha a vitapartner érveit meg is hallgatjuk. Azt ugyanis, amikor mindkét fél csak a magáét szajkózza és kurvára nem kíváncsi a másik mondandójára, azt nem vitának hívjuk, hanem veszekedésnek vagy fikázásnak. Ezt pedig meghagyjuk a nagyoknak. Kommentelésre fel, kíváncsiak vagyunk a (civilizált hangnemben megfogalmazott) véleményedre. A trollok és a gyalázkodók ki lesznek baszva, és abszolút nem fog érdekelni, melyik oldalt képviselik. 

178 komment

Címkék: interjú magyar kommunikáció titkosszolgálat rendvédelem vitaposzt terrorelhárítás TEK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H7.2R 2017.05.28. 11:24:57

@Untermensch4: üdv! Nem terelték vissza a párbeszédet kultúrált mederbe, szinte soha. Számtalanszor támadják meg őket, amikor a nagypapi erősen konvergál a csatorna szag felé, és az sem tűnik fel nekik. A járművet amivel mennek, meg próbálják a helyi rezervátumi sajátosságokhoz mérten, akár vasazásra is átalakítani, vagy csak szimplán szétverni. @zizolika: üdv! Én maradnék az öreg kontinensen, ha szükség van autóra pl egy Gelandewagen. Kicsit magas, dehát az nem baj, ha meg túl gyorsan haladnak, még egy subarut is tudnak borítani, mint pár éve fővárosunkban "valakik". @tiboru: üdv tiboru! Alapvetően átjött az interjú, és írhatom, hogy az eddigi negatív gondolataim ami irányukban volt, sikeresen +irányba mozdult. Alapvetően, viszont úgy gondolom, hogy nem a közvéleménynek kell megfelelniük, hanem a statisztikának. Működjenek titkosan, mint a szabadkőművesek, mindennemű politikai behatás nélkül, különben egy átmulatott éjszaka után pár bebaszcsizott politikus úgy dönt, hogy spórolnak, és azt hiszik ők a Ranger-ek.. Igen azok.. Akik tudják milyen, az alakulunk tehát vagyunk.. Meg megint.. A rengeteg kifolyó milliárdot nem tőlük sajnálom, hanem luivutton Árpika, helikopter Tóni, lézerjani-hoz hasonló élősködőktől. Stb Szóval, szép ez a nyitunk "kifele," és engem meg is térített, de soha nem fogják ezeket a srácokat megérteni, hacsak nem lesz egy olyan mint a Nicolas Sarkozy által levezényelt a RAID aszisztálásával befejezett 93' sikeres akció! NE legyen! Ahol is mellékesen, és viccesen Boulanger főtörzs ellen feljelentés érkezett... Tiboru ismét grat, szép munka, és köszönjük a nyilatkozatot, továbbá(sosem hittem, hogy ezt leírom)respect a srácoknak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.28. 12:25:25

@H7.2R:

Köszönöm az elismerést, igyekszem :-) És tényleg örülök, hogy átjött, amit el szerettem volna érni.

zizolika 2017.05.28. 12:41:53

@H7.2R: Hello. Jó a G-Merci, de:
1. Ára??? Most spórolni akarunk vagy nem? Van rajta sapka vagy nincs? :)
2. Menetteljesítmény? És most ne az legyen az alap, hogy akár tud menni 130-cal :) Terep nem annyira játszik, mivel az esetek kb. 90%-a urbánus környezetben realizálódik. A % nem 100% :)))
Ami meg úgy megy, mint teszem azt egy Q7, na annak az ára, ha jól emlékszem valahol 35-40 misinél van.
Na meg a méretek. Én már szorongtam eleget tökig felszerelésben pl. Ford Maverickben, Mitsubishi Pajeroban (egy fokkal jobb).
Nem véletlenül írtam az amerikai dögöket. Azokban is volt szerencsém lenni, és árban, méretben, menetteljesítményben nem tudok jelen pillanatban konkurenciát. Mondjuk ez lehet az én szűklátókörűségem.

H7.2R 2017.05.28. 14:13:18

@zizolika: Tiszteletem! Ára? Hmm.. Irreleváns. Épp elég az a keret, amit a jog, törvények, vagy csak a bürokratikus keret ad az ilyen, és ehhez hasonló alakulatoknak, csapatoknak, stb. Őket köti a törvényesség, vagy annak látszatának megtartása

H7.2R 2017.05.28. 14:23:31

@H7.2R: jaj nem fejeztem be, és küldtem, a hsz-t szóval folytatom. Nem itt gondolnám, hogy spórolnunk kéne.. Kevesebb gázszerelőt az országba. Az a megoldás. Ezért venném ki mindenféle politikai elit kezéből a belebüfögést, az ehhez hasonló egységeknek az életébe, és úgy minden olyan ütődöttnek, akik a muskátli készítésből doktoráltak bárhol. Nem a közvetlen irányítókról brekegek. Egyébként a szinte tábornokokból, és ezredesekből álló honvédségnek is sikeresen lettek a G-k "berendezve" és azok tuti bírják a srapát. Szóval, tőlük nem sajnálom. Abban teljesen igazad van, hogy ettől függetlenül, ha csak a nagy egybesült államformából tudnak olyat, ami nekik a legjobb, nem is kérdés, mi lenne, és másra is érvényesnek gondolnám, ami nekik kell. Az öreg kontginens, azért szerintem jó kiszolgabáló lehet minden igényre

Trójai Csaló 2017.05.28. 14:23:34

Hatalmas gratula, Tiburu, ezért az interjúért! Kicsit sem alákérdezős, mégis tök jól csatornáztad és pont ezért respekt Jasenszky Nándornak is: profin csináltátok mindketten a magatok részét.
A TEK megalakulása óta "terhelt" politikával, előítéletekkel, baromira rájuk férne néhány hasonló interjú az Index-el, 444-el, HVG-vel, mittomén. Bevallom, én is úgy voltam velük sokáig (eddig?), hogy OV házirendőrei vagy pénznyelő díszhuszárai.
Viszont a névválasztás borzalmas mellélövés, sőt, szerintem egyértelműen politikailag motivált, mondhatni előfutára a mostani migráncsterror-propagandának. Így elnézve a feladatkörüket a SWAT (special weapons and tactics) valami magyar átirata lenne a találó.
A kommunikációjukról meg azt gondolom, hogy rég rossz, ha egy ilyen típusú különleges egységnek magyaráznia kell a bizonytványát. És nekik pont a korábban említett átpolitizált születés miatt kell. Szóval megint a szokásos: politikusok szivattak meg szakembereket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.28. 14:34:18

@rioide:

Köszi! Amit a politikusokról mondasz, tökéletesen találkozik az én véleményemmel is...

Trójai Csaló 2017.05.28. 14:34:52

@H7.2R: "Alapvetően, viszont úgy gondolom, hogy nem a közvéleménynek kell megfelelniük, hanem a statisztikának."
Há, bakker, mire bepötyögtem az egyetlen észrevételem, már le is írtad:D köszi!

Trójai Csaló 2017.05.28. 14:47:39

@tiboru: a gratuláció már réges-rég kellett volna menjen, évek óta olvasom a konteóblogot is (csak LUSTA DÖG vagyok bejelentkezni:) de ez most ráadásul minőségi újságírás.
Arra igazán kiváncsi lennék, mit mond egy gumitalpú négyszemközt arról, amikor legalább annyi terrort kell elhárítson, mint a saját "főnökei" által okozott kárt...

zizolika 2017.05.28. 15:53:55

@H7.2R: Teljes mértékben egyetértek veled, "mi egy ligában" játszunk :)
De, nem tudom olvastad-e az első rész utáni hozzászólásokat, ott kezdődött ez az ár kérdés. Volt olyan okostojás aki Nissan Navvarrát, Hummer H1-et és társait javasolta :)))))) ezért írtam amit.
Annyit még hozzáfűznék, az ugye megvan, hogy most cserélik illetve cserélték a G-ket Honvédségnél (Na jó a cserékben benne volt az összes régi UAZ is). És mire? Toyota Hiluxokra.
De még mindig fent tartom a méretbeli aggályaimat. Nem fér el kényelmesen 4 esetenként 5 kolléga talpig fegyverben 4-es, 4/A-as mellényben.
Akkor inkább a Merci GL. Ha márkahű akarok lenni.

zizolika 2017.05.28. 16:17:00

@rioide: Szia!
Az ugye megvan, hogy mik voltak a TEK jogelődjei?
1. Komondor
2. RKSZ - Rendőrség Különleges Szolgálata
3. TESZ - Terrorelhárító Szolgálat

Ennyit a névválasztás borzalmas mellélövéséről, meg egyértelműen politikailag motiváltságáról.
A központ meg teljesen magától értetődő, mivel minden "egy házban" van.
SWAT??? Ugye az is megvan mi van, volt a rendőrségi autók oldalán a "nyitás jegyében"? To protect and serve....tudod mennyit kaptak, kaptunk ezért anno...mondom bármit csinálsz, mindig lesz egy kurva hangos csoport akinek nem tetszik és beléd rúg...na ezért szoktam azt mondani, baszni rá.

Trójai Csaló 2017.05.28. 16:48:13

@zizolika: nem volt meg, úgyhogy köszönöm!
Így érthetőbb miért lett az, ami. Btw azt is érteni vélem, hogy a sok XCVBNENMH "rövidítés" után a döntéshozóknak miért feküdt jól egy érthető, össze nem keverhető hárombetűs. A fegyveres / rendvédelmi nevezéktan-hagyományokkal pláne nem vagyok tisztában, a SWAT-ot sem azért említettem, csak nekem, laikusnak, az pont tök érthető (pláne h én már bőven a SWAT-FBI-CIA hollywood-i szentháromságon nőttem fel).
Ez meg mégannyira kimaradt: a "Szolgálunk és védünk" szlogenből volt anno hisztéria? Bár nmtom min csodálkozom, a minden egyenruhától irtózó kurucos mentalitás nyilván ebből is minimum viccet csinált... Mondom ezt úgy, hogy nekem is bőven be kellett nőjön a fejem lágya, hogy ne az ÁVÓ-st lássam a magyar rendőrben (és még mindig folyamatban a benövés + ne vedd sértésnek, nem az, kamaszkori hülyeségmaradvány).
Baszni rá hát, olyan soha nincs hogy valami mindenkinek megfeleljen, hát még Árpád népének, hejj:)

zizolika 2017.05.28. 17:48:52

@rioide: Szívesen :)
"egy újszülöttnek minden vicc új" ;)
Azért nem emlékszel már rá, mert eltelt az ominózus 3 nap :)
Igazából majdnem 15 év telt el, szóval érdekes lenne, ha még mindig ezen rugóznának. 15 év múlva már a TEK sem lesz napirenden :)
Érdekesség, hogy a név kitaláló állami fiúknak van "humoruk":
Államvédelmi Hivatal....(a hideg víz kivert engem is, pedig 1900-ig folyamatosan volt a felmenőim között rendőr, csendőr)...de nem, ők az AH rövidítést szánták neki, nem az AVH-t.
Nem veszem annak, már én sem vagyok régóta a testűűűűletben :)
Amúgy én is azon nőttem fel, csak akkor még 38-as S&W, meg "Warning" puskával rohangáltak a SWAT-osok is :)
A warning puskát lehet, hogy nem fogod érteni, ez hatalmas anekdota volt a cégnél :)

Trójai Csaló 2017.05.28. 18:15:08

haha, az ÁH-tól engem is, nem volt őszinte a mosolyom amikor bejelentették: nem igazán tudtam eldönteni hogy ez most dark humor vagy finomutalás:D:D
Ne csak azért ne vedd annak, mert nem vagy a testületben, hanem mert én közben radikális hülyegyerekből szürke felnőtt lettem (elmúlt a fekete-fehérnek lenni a világ;)
Ó, hát a 38-as nagy klasszikus, ált.isiben ment is a box hogy ki legyen klintísztvúd. (Kultúrált kölykök voltunk, nna, nem csak brúszviliszből állt a világ;) És persze én voltam a hülye kocka, mert váltig állítottam hogy nem minden shotgun winchester:D
Nem, a warning kimaradt, de ha a szóvicc a vicc, akkor értem.

zizolika 2017.05.28. 18:22:52

@zizolika: Bocsánat elb..tam...nem Államvédelmi hanem Alkotmányvédelmi :)))

zizolika 2017.05.28. 18:35:01

Dirty Harry .44 Magnummal tolta, az S&W stimmel :)
Beletrafáltál a shotgun-ba, annak a csővére volt rá írva, hogy "warning" meg egy csomó figyelmeztetés, hogy pár lövés után kurva forró tud lenni a cső :)
De a mi angolul perfekt "lővészetvezető-pk" azt mondta, vigyázni, mert a warning puska nem viccel (Remington volt egyébként)
Ezt arra értette, hogy egy dupla 0-val vagy egy brennekével olyat odabaszott ha nem jól fogtad, hogy öröm volt nézni :)

zizolika 2017.05.28. 20:25:41

@tiboru: Köszi, ez nagyon jó volt :) Tényszerű, szerethető.
Több ILYEN doku kellene...
Ilyenkor mindig fel tudom baszni magam, hogy miért nem lehetett ezt mondjuk úgy 5 évvel ezelőtt megcsinálni. Kommunikációs szakember dettó.
Vagy ez a videó is már a Jasi érdeme?
Mondom én, hogy ha megkésve is, de elindult valami. Örülünk, Vincent :)

Untermensch4 2017.05.28. 21:33:00

@zizolika: "Érdekesség, hogy a név kitaláló állami fiúknak van "humoruk"... ...AVH"
Adó- és Vámhivatal... :) az inkasszó az új körömletépés... :)

H7.2R 2017.05.28. 22:55:54

@rioide: :D nem csodálkozom, az itt lévők közül sokan egy rugóra gondolkodnak:D ha még csinálok egy kv-t tuti én írtam volna azt amit te nekem:)
@zizolika: Nem olvastam, pótolnom kellett. Igen, hasonlóan vélekedtünk az itt leírtakról:) Szóval az ottani hozzászólásokkal nincs baj, de nem számítanak, nem szabadna, hogy bárhol, bármilyen szinten számíthassanak, nem szabadna, hogy legyen jelentősége, egyszerűen nem közvélemény kutatással kell ilyen beszerzéseket levezényelni, és főleg nem az alapján kell dönteni, hogy ki mit mond, ír.(úgy értem, hogy a kompetenseken kívül) Nem egy hozzá nem értő fasznak kell ilyenben dönteni, csak azért mert ő olyan beosztásban van, vagy akkora befolyással bír, hogy bele ugathat bármibe is, ilyen fontos dolgokban.(nem a hozzászólókra gondolok, és írok, hanem nagy általánosságában)ezért kéne kizárni minden hasonló dologból részrehajló, korrumpálható, hozzá nem értő delikvenst, és annak a lehetőségét, hogy adott esetben egy szakértő jár el, de részrehajlóan, mert külső ráhatással nem hagynak neki más választást. Nem.. Persze ide gondolnám azon eseteket is, hogy a retardált média nyomásra kell a legjobbtól eltérni ami adott esetben a legmegfelelőbb volna. Csak egy példa, biztos ismerős a sztori, hogy SEAL egységek bevetésre úgy mehetnek, hogy olyan fegyvert visznek, és azt amit ők választanak. Persze van rendszeresítve felszerelés, de vihet mást. (Tiboru mesternél olvastam:) Nem rendszeresítek nekik valami fost, a lóvé maradékából meg kimegyek Balira fütyit rángatni 1 hónapra. Azok, akik meg szopnak a szarral, vagy túlélik a napot, vagy nem. Szóval elég erőteljesen bele szólhatnának az adott egységek, mivel fognak parádézni, a kecskebaszók kergetése közben, vagy mivel fogják rövid úton lerendezni egy paradicsomba vágyó mihamarabbi megérkezését, oda ahova vágyik, úgy, hogy nem visz magával olyat, aki nem vágyik oda. Itt nem szabadna spórolni, és nem itt kéne példát statuálni, vagy a közvélemény negatív befolyásolásával, pokollá tenni, az egyébként sem egyszerű mindennapjaikat. Hilux? Ez visszalépésnek tűnik, persze attól függ mire akarják használni. :DD Nem tájékozódtam ez ügyben, a G-ket viszont tudtam, és ha eddig bírták az is közel 10év intenzív használat:) Viszont alapvetően, ahol használják szeretik őket, és nem közutálatnak örvendenek. Sem járgánynál, sem felszerelésnél nem márkát, vagy típust gondolnék ez alatt, hanem ami a feladatra, feladatokra a legjobb. Ne maradj márkánál, és ne köss kompromisszumot, nem az a feladatotok, hogy számvetést kelljen tenni, a pro-és kontra érvekről:D (én így gondolnám) ha te mint "felhasználó" számotokra jobbat tudsz, akkor kussolok, és azt szerzem be nektek, és nem azt ami nekem olcsóbban kijön, vagy a félig illuminált állapotban lévő, papíron felettesként cseppet sem tisztelt feljebbvaló "javasol" vagy mert jobban megfelel, pár fotelhuszárnak. Nem jó ha a Hörcsögvezér által vezényelt manipulált médián keresztül kikerülő dezinformációk miatt azon kelljen elmélkednünk, hogy "baszki a mellény nem fér rám, mert beverem a tököm a tanksapkába, és még így is az ablaktörlő lapátba kapaszkodok, mert a sisak meg kilóg a tetőn" szitu még csak ha elméleti síkon is, de fel sem merülhessen. Nem egy reguláris hadsereget kell felszerelni velük, az más. Alapvetően nem konvencionális helyzetekre, kell sok esetben reagálni, ez másképp nem megy. Ki kellene venni a média, és a politikai elit figyelméből őket. Szerintem.. Ez is csak egy vélemény, még ha baromság is:D

Untermensch4 2017.05.29. 05:14:41

@H7.2R: " Szóval elég erőteljesen bele szólhatnának az adott egységek, mivel fognak parádézni,..."
Ezt soha nem értettem hogy pl az egyenruha(váltás), fejfedő, akármi kapcsán mindenféle dologgal érvelnek, kivéve egyet, hogy milyen 12-24 órában hordani...
A hilux nekem gyanús hogy nagyonokos spórolás, "ha technikal-nak tartós és költséghatékony világszerte akkor biztos jó olcsó lesz" -logikával. Kár hogy a sovány gerillák és a kevésbé nyeszlett kommandósok helykitöltése nem aazonos :(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 07:55:45

@zizolika:

Az első rejszolós puskás lövészetem után akkora, válltájéki véraláfutásaim voltak, hogy otthon nem mertem levenni a pólóm a zasszony előtt vagy tíz napig, mert kitört volna a botrány :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 07:56:30

@zizolika:

Szerintem ez már Jasi keze nyoma :-)

zizolika 2017.05.29. 09:36:25

@H7.2R: Abszolút nem baromság, teljesen jól látod, így kellene, hogy menjenek a dolgok normáliséknál, de itt unortodoxiaban?!
Jó, azért nem kell most panaszkodni, mert tényleg van pénz, paripa stb. Pici finomhangolás és jó lesz ez :)
Azért én emlékszem arra, amikor nagyon nem volt ez így....rákkeltő bevetési ruha a'lá Pintérné művek....de onnan jött a bőrjakó 87000-ért, miközben 40-ért olyan Brandont kaptál, hogy besírsz, és akkor még nem írtam az MP5 beszerzéséről, ami akkor nagyon kicsapta a biztosítékot...
SEAL-nél nem tudom, hogy megy, így hiszek nektek :)
Életemben egyszer találkoztam SEAL-essel, akiről tudtam, hogy az. Kint az usában volt, versenyen, űridővel megnyertük az akadálypályát, akkor jött oda a Federal Air Marshal-ok vendégeként, és elkunyizta a pólóm :) persze kaptam cserébe egy SEAL-est :)))))
Azt viszont tudom, hogy a sheriffek, járőrők kaptak anno minden évben 1000 dodot és olyan fegyvert vettek, amilyet akartak. Volt akinek a kocsi hátuljában volt 5 subgun, shotgun. Kurva messze vagyunk még ettől. (nem tudom, hogy így volt-e minden államban, gyanítom nem)
Hilux: ez már másfél éves sztori, akkor voltam ÖMT-s és akkor hozták őket, frissen-ropogósan. Nem tudom mi volt a beszerzés fő oka, ott nem láttam bele a dolgokba. Valami olyasmit rebesgettek, hogy 13 milla volt a keret.

H7.2R 2017.05.29. 10:06:45

@Untermensch4: Tiszteletem! Nem tudnék erre biztos választ adni, gondolom azzal nincs olyan probléma, hogy kilincselni kelljen egy tervezett cserekor. Ezek szerint az elmegy kategóriát megüti, de egy biztos, ha valamiből nem jót kapnak, az hatványozottan visszaüt.. Szerintem. A hilux story, nekem is annak tűnik. Nem is értem.

H7.2R 2017.05.29. 13:58:50

@zizolika: hmmm.. Örülök, ha valamiben tényleg jól állunk felzárkózásban. Az meg pláne jó, ha nemzetközi szinten is versenyképes egy ilyen kvalitású csapat. Majmoljunk már értékeket is, ne csak a baromságokat. Követni kell a "trendet", de még jobb, ha mi találjuk ki az aktuálisat

Untermensch4 2017.05.29. 20:00:17

@H7.2R: Jármű ügyben lehet hogy off irányba tartok (és/vagy hülyeség) de mintha lett volna néhány prototípus, "szöcske" (vagy mifene) becenévvel. Amit olvastam/hallottam róla annak alapján olyan katonai, hummer-porsche szuperhibrid-nek tűnt. Mondjuk se az árát nem tudom, se azt hogy nem pont azzal az egyetlen (kettő egyetlen) katonával beszéltem-e akik szerint bitang jó, se azt hogy ami katonáknak jó az kommandósoknak milyen...

Untermensch4 2017.05.29. 20:05:29

@H7.2R: " Az meg pláne jó, ha nemzetközi szinten is versenyképes egy ilyen kvalitású csapat."
Ha jól emlékszem korábban is előfordult hogy magyarok mentek swat-jellegű (arra még emlékszem hogy szituációs lövészet volt benne) szakmai versenyre. És bár alig volt (magán) pénzük a repjegyre, a versenyhez meg előtte a helyszíni gyakorláshoz lőszert a texasi nemzeti gárdától kaptak adományként (*), dobogósok lettek (háromnál jóval több induló csapatból)...
(*) bár ott semmilyen ak-féleség nem voot rendszeresítve, véletlenül volt nekik kéznél kb 2millió hozzávaló lőszer...

Kullancs1983 2017.05.29. 21:38:30

@Untermensch4: A Szöcske az már vagy húszéves történet, anno a Kisváros egyik részében is benne volt. Épp kommandósoknak való jármű, bár a megbízhatósága, sebessége, terepjáróképessége a fene se tudja milyen. A Hiluxokkal a G-Merciket váltják/egészítik ki, se fegyver, se páncél, de megy, és legalább nem ázik, nem fázik benne a katona.

Fredddy 2017.05.29. 23:08:45

@Untermensch4: gondolom, a mexikói határ közelében azért foglalnak le néha AK-tartozékokat:)

@Kullancs1983: Szöcske teljesen felejtős, valamelyik SAS-es vagy deltás faszi írta, hogy nekik volt Irakban ilyen buggyjuk, de az csak addig jó, amíg egy sortban csapatja az ember a tengerparton, mert igazából egy könnyű kis valami egy semmi kis motorral, beleül három megtermett kommandós+lőszer+fegyver, meg se bír mozdulni.

Kullancs1983 2017.05.30. 07:42:07

@Fredddy: Utánanéztem, 200 lovat azért nem neveznék kis semminek. :) Az amerikaiak a mai napig használnak ilyeneket kommandózni, meg járőrözni a határon, de az már nem katonai alkalmazás.

axy 2017.05.30. 09:47:45

@zizolika
Nem tom mi a problema a glockokkal. Teny, hogy nem az ergonomia csodaja, de a félvilag azt hasznalja.
Jelenleg a magyar rendorseg legjobb fegyverei koze tartoznak, dehat meg sok a kakasos fegyver hivo itthon.
Vetlen loves. Ugye ehhez kapcsolodva ketfele ember van....
Ugy tudom hogy urites kozben kovetkezett be. Alapbol nem ertem az azt az idiota utasitast ami eloirja levonulaskor ezt. Normalis ember ha lehet nem kezel varosi kornyezetben millio ember kozott fegyvert, erre valo a homokkal teli hordo a fegyverszobanal.

H7.2R 2017.05.30. 10:47:28

@Untermensch4: ez fájt. Magán pénz. Kit képviselt? Na azoknak kéne állni. Jármű. Szerintem azon kívül, hogy erős, gyors, átalakítás után is használható kéne, (pl páncélozás ha van, stb) hogy maradjon, úgy hogy védjen, is, nincs hasonlóság. Alapvetően városi, város közeli használatra teljesen más kell, mint erdei, vagy sivatagi környezetbe. Az önmagában semmit nem jelent, ha van 200 ló bármilyen gépben. Traktorokban sincs annyi, mégis elhúzol vele szinte bármit, mert olyan nyomatéka van amit ráadásul alapjárattól kicsit magasabb fordulaton ad le teljesen, de pl egy 1000 suzuki gsxr 180le-vel, és kb 160kg al ezt nem tudja, de rettentő gyorsan lehagyod az őrangyalod. Ez megint felhasználás függő. Terep cipőben nem futok betonon, mert kényelmetlen, és gyorsan kopik

Digitális Dzsihád 2017.05.30. 11:06:50

@axy: Az a lövés egy elfogás közben következett be, a Ferenciek tere kellős közepén, az esti csúcsforgalomban.

zizolika 2017.05.30. 12:17:26

@axy: Ha megígéred, hogy nem lesz belőle hitvallási vita, akkor szívesen elmondom a véleményem.
1. Mit váltott le a Glock? Az USP-t. Szerintem már innen nem is kellene megmagyaráznom, miért volt rossz döntés. Remélem használtad annyit a H&K-t, mint én, és akkor tudod miről beszélek. H&K előtt ugye a Jericho volt, azt sem kell ecsetelnem, hogy az milyen állat volt minden szempontból. Ha lőni kellett vele pontot, taktikait, duplát, mindenben kurva jó volt, de oldalablakot betörni is alkalomadtán. (1992-99 beszélek)
H&K elsőre furi volt, vissza is sírtam a 941F-et. Orrnehéz, nem ment elsőre se a taktikai lövészet,se a dupla stb.
Dupla: Jericho max.2 cm, H&K 5-10cm között. Ha ismered a dupla jelentőségét, tudod miért írtam. Glocknál jó ha 15-20 centire össze tudtam húzni. A fogásról nem is beszélve. Előbbiek beleöntve elsőre a kézbe, a Glocknál még 5000 lövés után is kerestem a fogást gyors lövések után. pl. El Presidente.
Lövésszám. Jericho, USP kb. 1500 lövés után magadénak érzed, Glocknál még 5000 után sem. Mint írtam beszélgettem most is aktív TEK-esekkel a mai napig (7 év) utálják, nem magabiztosak, és biztos, hogy több ezer lövés van a kezükben nekik is.
Ez a fenti elődökkel elképzelhetetlen lett volna.
Ennél csak egy jobb fegyvert ismertem a Sig P226.
Kinti versenyre nem tudtuk kivinni a saját fegyvereinket, ott kaptunk. Én Siget, pár kollégám Glockot. Na a Siggel elsőre olyat lőttem, mint az USP-vel 5 év után. Nem akartam hinni a szememnek, s a kezemnek. Na onnantól már értettem, hogy miért ezt a tipust használják a legjobb swat csapatok (versenyen az első 15 helyezett). Glockot elvétve látsz a mezőnyben, azt is a közepétől inkább hátrébb. Ja a Glockos kollégáim iszonyat sok hibát lőttek az adott számban (36 db. steel 15 méterről, 1 steel átmérője 10 cm, ja és előtte volt kb. 400 méter sprint plusz egy 24 méter magas toronyba felmászás, leereszkedés, utána lőttél) pedig voltak legalább olyan jó lövők, mint én.
A duma a cserénél pont a spórolás hangzott el, ami kurva vicces figyelembe véve a 15 milliárdos keretet. Kb. 100e volt olcsóbb, mint az USP, Sig. 500-as tételnél 50 milkáról beszélünk, olyan eszközről ami a legfontosabb a munkában (MP5 után). Vicc.
Megmondjam miért használja a fél világ...(és nem sértésnek szánom, de ez a valóság)...nyomás alatt bestresszelnek a "jól" képzett rendőrök és nem biztosítják ki a fegyvert. Annak idején csináltunk a rendőr-szakközépiskolában teszteket, igaz ott PA63-al harcoltak a hallgatók. 10-ből 8-szor csak csőre töltöttek, de nem biztosítottak ki, mire rájöttek mi a baj "hadnagyok" voltak. Na ezért használnak Glockot.
Szóval nem külső kakas hívőség-nem hívőség kérdése. Amúgy használtam S&W MP9-et elég sokat, ott miért tudták megoldani, hogy jó legyen rajta minden???
Ürítés közben? Hmmm...akkor más információink vannak :)
Amúgy én nem tudok ilyen belső utasításról, mármint hogy üríteni kellene meló után közvetlen. Én már basztam le anno kollégát, mert alighogy betettük a delikvenst a kocsiba ürített is az autó mellett, hogy a paraszt jól láthassa. Ha beértél a bázisra, akkor állsz vissza nyugalmi poziba. Mondjuk mi haza vihettük a szolgálatit, szóval szinte mindig csövön voltam.
De hozzáteszem lehet, hogy már van náluk ilyen utasítás (csodálkoznék) utánakérdezek. Normális ember nem kezel városi környezetben fegyvert? Mármint ürít? Miért ne? Ha fegyvered Te vagy, akkor mi a gond? Tegyük fel lövés volt a melóban. Akkor is ürítened kell, ráadásul millióan lesznek körülötted akik nézni fognak. (ügyész, kapitány, főkapitány stb.)

zizolika 2017.05.30. 12:25:44

@axy: Legalább elolvastad volna azt a cikket amit belinkeltél!
Rögtön az első sora így kezdődik: "Belenyúlt az elsütő billentyűbe", amikor eltette a fegyverét.
Tehát nem ürítés közben....amit később idéznek benne, háááát nagyon szakmaiatlannak érzem, hogy rögtön bilincselés után üríteni kellene, na meg még a tárat is üríteni kell....Istenem.....jó hogy nem vissza kell tenni a lőszeres dobozba a lőszert. Érteni vélem, hogy mit akartak, mielőtt valaki...

tucsilg 2017.05.30. 17:29:34

@zizolika: Tenyleg csak kivancsisagbol kerdezem, ha van vmi jol bevalt fegyver akkor (azon kivul hogy vki nagyot kaszal rajta) miert kell lecserelni ???? Ami esetleg elromlik azt javitani, nem hinnem hogy annyit hasznalnak hogy a csocsere (mittudom en) dragabbra jojjon ki es erdemesebb legyen lecserelni az egesz garniturat. Nem teljesen ertem hogy miert nem lehet akar 20-30 eves bevalt fegyvereket hasznalni, nem szamitogepek ezek hogy 4-5 evente cserelni keljen oket....

Untermensch4 2017.05.30. 19:14:26

@Fredddy: A buggy azért eléggé tág kategória. A "kiciócó" 125 köbcentis kerekes gyerekfürdetőkádtól asszem az amcsi v8-as motoros (és ahhoz méretezett testű) gépekig sokminden "buggy".
Ez kb olyan mintha a motorkerékpárokat kerekítve úgy írnád le hogy két személlyel alig 40 a végsebességük (mer' a simsonnak igen).

H7.2R 2017.05.30. 20:11:02

@zizolika: asszem látatlanba is, még a leírásod előtt pont erre céloztam, amit vázoltál. Szarból várat szindróma. Az meg, hogy évek múlásával ugyan úgy utálják, és még szarabbul is teljesít(h)e nek vele, és senki nem foglalkozik vele, na az bicska nyitogató.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.30. 21:50:13

@H7.2R:

A "szarból várat" akár az egész magyar BM/HM mottója is lehetne az elmúlt 27 évről :-(

Fredddy 2017.05.30. 21:59:20

@Untermensch4: jajj már. A Szöcske a VW transporterre alapul, az azért nem a sokliteres amcsi V8-as.

Az amerikaiak (talán Chris Kyle, de lehet, hogy a Bravo 2-0-s arcok), akiket írtam, az LDV-ket használták. Az tényleg 200 lóerős, de amikor beleültek hárman, géppuskákkal és több napi ellátmánnyal, elég gyenge teljesítményt produkált. Ismétlem, ez nem saját okoskodás, hanem az írta, aki próbálta. Lehet, hogy nem a 200 lóerő volt a kevés, hanem az áttétel meg a futómű nem arra volt méretezve, hogy a 600 kilós kocsi fél tonna cuccal megdörrentve is úgy menjen, mint üresen.

Arról nem is beszélve, hogy ezek offroad járművek, szóval TEK-es szempontból nincs értelme velük foglalkozni.

H7.2R 2017.05.30. 22:29:18

@tiboru: bakker, ne haragudj, de én jót röhögtem

Kullancs1983 2017.05.30. 22:34:59

@Fredddy: Chris Kyle esetleg, a SAS-nak saját járművei vannak. De jól mutatja milyen szubjektív tud ez lenni, a kb. egytonnás amerikai járgányban kevésnek érezték a 200 lovat, a papír szerint 890 kilós magyarban meg az erősebb motor volt 85 lovas, mégis mindenki el van tőle ájulva. A téma szempontjából egyébként tényleg mellékes.

zizolika 2017.05.30. 23:15:12

@tiboru: Most ugye nem az AK-k átalakítására gondolsz 1,5 milláért ;)

zizolika 2017.05.30. 23:27:35

@tucsilg: Erre nem tudok válaszolni...talán egy illetékesnek kellene nekiszegezni...mondjuk a tábornoknak, mivel Ő döntött ebben....igaz az ő válaszát már ismerem, voltak annak idején vitáink erről, de az ő szakmai érvei eléggé bullshitek voltak....azért kíváncsi lennék, hogy most is ugyanazokat hozná-e fel.
"Nem teljesen ertem hogy miert nem lehet akar 20-30 eves bevalt fegyvereket hasznalni".....a USP-ket 1998-ban kaptuk először, aztán 2008-ban megint kaptunk egy új eresztést. Szóval 2-12 éves fegyverekről beszélünk. A legöregebben is volt max. 50000 lövés (pl. az enyémben), az újabbikban 10000 se. Mindkettő teljesítménye a gyári újnak felelt meg.
Kik kapták meg, miután lecserélték a Glockokra? A TEK objektumőrei. No comment.
Amíg én ott voltam, addig egyetlen egy USP nem kellett azért szervizelni, mert elromlott volna benne valami. (Több száz darabról beszélünk, több mint egy évtizedet átölelve)

H7.2R 2017.05.30. 23:38:46

@zizolika: én értem, és nagy valószínűséggel, a régebbi kommentjeink között van a válasz, pedig nem is vagyok szakértő.

H7.2R 2017.05.30. 23:41:58

@H7.2R: úgy értem, hogy akik erre választ adtak a ( pl nektek) kérdezőknek, elméletileg szakavatottak, és több infójuk van mint a logikus gondolkodás, és a józan paraszti ész

zizolika 2017.05.31. 00:02:55

@H7.2R: Arra, hogy erre nem tudok válaszolni, úgy értettem, hogy sajnos nem voltam olyan pozícióban, hogy a "kerekasztalnál" megkérdezték volna a véleményem ;)
Elméletileg ez annak idején úgy zajlott, hogy beszereztek egy csomó féle-fajta fegyvert, kiadták csapatpróbára pl. az RSZKK-ra a Simonyi Ottónak (a TESZ után odament, most meg ugye a TEK fő lőkiképzője) és ők adtak rá áment. Hogy ebben mennyire játszott szerepet a Combat-Milpol keze nemtom ;)
(ugyanis a H&K-t és így az USP-t, MP5-öt akkor kizárólag ők forgalmazták csak)
De, mint írtam tudnék arról mesélni, mi mennyibe került, és azért mit kapott a cég és utána mi jutott le belőle a végfelhasználóhoz. Nem a magyar királyi rendőrség járt jól az tuti ;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.31. 00:04:50

@H7.2R:

Értem én, meg ötleteim is vannak, de most úgy két hétig sajnos nem lesz annyi időm, hogy egy ilyenbe belefogjak... Június második felében lehet, hogy nekiállok :-)

zizolika 2017.05.31. 00:10:07

@tiboru: Gyere mesélj :) ne csak az én "lábnyomom" maradjon itt meg.

H7.2R 2017.05.31. 10:00:08

@zizolika: :) ezt eddig is sejtettem, hidd el, hogy nem szemrehányásnak szántam, hogy miért nem rúgtátok rájuk az ajtót, és kukorékoltok bele a döntéshozatalba pár kedves, barátságos kollégáddal:) ( mármint amikor be vagytok báli ruhába öltözve), hogy svájci bicskát is akartok, azt is rendeljenek:) ha annak érződött, sorry @tiboru: csendben várok és figyelek, de el ne feledkezz az olvasótáborodról:)

Untermensch4 2017.05.31. 19:40:34

@Fredddy: "Arról nem is beszélve, hogy ezek offroad járművek, szóval TEK-es szempontból nincs értelme velük foglalkozni."
Ez az a része ami "nem ugyanaz kell a katonáknak mint a kommandósoknak". Transporter alap? Amiről én hallottam azt porsche motorral csinálták. Vagy legalábbis volt olyan is mert a prototípusoknak víz- v lég-hűtéses, hátsó- v összkerékmeghajtású változata volt. Katonák szerint a vízhűtéses összkerekes volt a legjobb. Lehet hogy a léghűtéses hátsókerekes meg egy nyomi buggy szintjét hozta..?

Kullancs1983 2017.06.01. 01:40:41

@Untermensch4: Katonai kommandóknak épp jól jöhet, de egy rendőri mit kezdjen vele? A Szöcskének meg szerintem olvass utána, a magyar katonai legendák varázslatosabbak mint a népmesék. :) No meg nem szabad elfelejteni, hogy 1993-94 körül még csodásnak tűnhetett a kockaladához szokott népnek, de 2017-ben ugyanaz a nép már csak a száját húzná...

axy 2017.06.01. 18:41:15

@zizolika:
Köszönöm a részletes választ. USP vs. Glock kb. Ujpest Fradi. Jó pár USP usert ismerek szerintem a rendőrség kréme, de olyannal még nem találkoztam aki az USP után szeretné a glockot. Legfeljebb olyannal akinek tök mindegy, mi van kezében mindennel jól lő. Érdekes nekem az USP nem jön be, nem utálom de nem lettünk barátok. Ettől jó fegyver. Valahogy úgy alakult szinte mindig strikeres fegyverrel lőttem. Glockkal van a kezemben tízezres nagyságrend, azzal mondjuk állítólag pontosan lövök. Ami tetszik benne, hogy nincsenek bizbaszok rajta. Nyilván Glock az alap típus az újabb fegyverek egyre jobbak, a p320 v. a vps9 már megszorítja az SA/DA fegyvereket.
A sig 226-al egyetértek, a szolgálati fegyverek audija, bár most cseréli le a SEALs is. Méghozzá legalapabb G19 lesz az alapfegyver a frissen felszerelőknek SEALnél és a MARSOC-nál is. Az FBI is 9 mm Glockot rendszeresített. Szinte minden tender vittek tavaly egyedül a legnagyobb falatot az ARMYet bukták, az a P320 lett.
Ürítés olyan mondta, aki nem szokott hülyeséget mesélni.
Egyébként mindegy, nem lehet olyat mondani, amit nem hinnék el a Rendőrséggel kapcsolatban. Legfeljebb kérdezek mint Ábel, DE MIÉRT?

axy 2017.06.01. 18:54:48

@axy:
vps9 = hk sfp9. Elbaxtam.

zizolika 2017.06.02. 14:59:25

@axy: Írtam az elején, hogy ne legyen hitvallási vita, erre jössz a fradi-újpestel :))))
Ennél már csak azt utálom jobban, aki a szekrénytár-forgótár témában akar szkanderezni. Mindenki azt használjon amit akar. (mondjuk lehet nem véletlen haltak ki a forgótárasok, úgy mint a dinoszauruszok)
"Jó pár USP usert ismerek szerintem a rendőrség kréme, de olyannal még nem találkoztam aki az USP után szeretné a glockot" - talán ez nem véletlen, az-az semmi köze a külső kakas hívőség-nem hívőség kérdéséhez, lehet, hogy inkább nem akarnak lecserélni egy audit egy vw-re? :)
Amúgy ha neked a sig az audi, akkor mi a rolls-royce? :)
A Glock térnyerését csak az árára tudom vissza vezetni. (ott gyártják iszonyú nyomott árral 300 dodo körül, így igazából szinte senki nem tud labdába rúgni ellenük)
P320 nem használtam még, erről talán Csomán Janit kellene megkérdezni, de legutóbb azt mondta, illetve írta is az oldalán, hogy más ligában játszik, mint a Glock, pedig annak 21 évig fanatikus, felkent papja volt.
csomantactical.com/index.php/sportloveszet
miközben az itthoni ára pár 10000-rel drágább a Glocknál és így nem lát már okot, hogy valaki a Glockot választaná a Siggel szemben, mint régebben amikor jelentős volt az árelőnye a Glocknak.

wazelin 2017.06.03. 13:29:55

Köszi az interjút, érdekes volt.
Nekem két bajom van:
- a többi szervhez képest kiemelkedő fizetés.
- a kommunikáció sokszor visszás nagyon.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.06.04. 10:54:17

@wazelin:

Ami a 2010 óta folytatott kommunikációjukat illeti, hát igen, ezt asszem kiveséztük a két poszt több száz kommentje között :-)

Ami pedig a fizetést, hát az a helyzet, hogy a "kommandósok", a személyi biztosítók és a terrorelhárítók a világon mindenhol többet keresnek, mint a KMB-s, a járőr vagy a kerületi nyomozó. Hogy ez így arányban van-e a megterheléssel, a felelősséggel, a befektetett munkával, idővel és energiával, hát ezen gyakorlatilag a kezdetek óta folynak viták. Miként arról is lehet vég nélkül eszmét cserélni és érvelni pro és kontra, hogy össztársadalmilag ki végez hasznosabb munkát: a terrorelhárító, az óvodapedagógus, a fogorvos vagy a földműves.

Untermensch4 2017.06.04. 19:21:54

@wazelin: "Nekem két bajom van:
- a többi szervhez képest kiemelkedő fizetés"
Cseréld le a tehenes magyar szemüveget és úgy nézd. Két fizetés között kétféle módon lehet különbség, az egyik túl magas vagy a másik túl alacsony.
Ebben az esetben akkor lenne "túl magas" ha pl több nettót kapnának mint az osztrák kommandósok. Ha ez a helyzet akkor bocs, nem szóltam.

Untermensch4 2017.06.04. 19:27:59

@tiboru: Meg még olyan elvontabb filozófiai kérdések is felmerülnek hogy ha a mentelmi joggal bíró törvényhozók többsége bűnöző akkor annak alapján hogy a törvény kijátszása eleve törvénytelen, hogyan lehet ez ellen fellépni ha vki esküt is tett a törvényre..?
Ha csak nekem merülnek fel akkor bocs az offolásér... bár vhol olvastam olyat hogy volt már pár diktátorféleség akibe saját személyvédelmi szakembere pl beleeresztett egy tárat egy ihletettebb pillanatában, pedig jó fizetést kapott... :)

9mmPara 2017.06.04. 20:20:34

@tiboru: Először is szeretnék gratulálni az interjúhoz! Neked is és az új kommunikátornak is. A TEK-re igen nagyon ráfér, hogy javítson a közönségkapcsolata minőségén.

És ugyanezzel a lendülettel szeretnélek biztatni, hogy keress hasonló kapcsolatot Kövér László félprivát kommandójához. Nekik is volna mit megmagyarázni, különös tekintettel az utóbbi idők eszközeire :)

9mmPara 2017.06.05. 10:25:20

@zizolika: Végre valaki, aki szakmai alapon meri utálni a Glock-okat :) Én csak sportlövészeti oldalról találkoztam/próbálkoztam egy-kettővel, de azóta is, amikor meg merészeltem említeni bárhol, hogy bármit választanék, csak Glock ne legyen, én lettem a ..., aki ...

Pedig csak két bajom volt: a rettenetesen ótvar ergonómia és a csővonal távolsága a csuklótól. Megfogni se tudtam normálisan és minden lövés messze elcsavarta a kezem. Másodpercekig rendeztem az irányzékot két pukkantás között.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.06.06. 20:07:29

@9mmPara:

Köszi! És hát most mit mondjak a Parlamenti Őrségről..? Rajtam nem fog múlni, habár szerintem nekik nehezebb dolguk lesz megmagyarázni bizonyos dolgokat :-)

Digitális Dzsihád 2017.06.07. 12:54:06

@tiboru: Képzelt riport az Országgyűlési Őrséggel:

- Igaz-e, hogy titeket azért hozott létre magánhadsereg gyanánt Kövér Laci bácsi, hogy ne a Köztársasági Őrezred jelentsen róla Pintér Sanyi bácsinak, hogy kivel, mikor mit csinált?
- Őőő, ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem áll módomban...

:-D

zizolika 2017.06.07. 19:54:12

@9mmPara: Szia!
Valamit félreértettél, én nem utálom a Glockot :)
Azok a TEK-esek akikkel beszéltem, ők utálták. Most már ugyan nem, de régebben "fegyverbuzi" voltam (kinőttem), szóval nem utáltam-utálok egy lőfegyvert sem, de voltak olyanok amit, azért annyira nem szerettem, na ilyen volt a Glock is. De ha az lett volna a szolgálati fegyverem, akkor addig használtam volna, amíg nem lett volna az "enyém".
"bármit választanék, csak Glock ne legyen" :))), azért én tudnék mondani pár olyat (csak azok közül amiket volt "szerencsém" használni szolgálati fegyverként) amik helyett inkább könyörögnél egy Glockért. pl. R78, PA63, P9R, P9RC, na jó az R78-at csak versenyen használtam, meg amikor apukámnak az volt a szolgálatija a 70-es, 80-as években, akkor kint a szőlőnkbe lőhettem párat még 8-10 évesen :) utána meg PA63-mal amikor korszerűsítés gyanánt azt kapott.
Szóval minden csak viszonyítás kérdése :)

g.d 2017.06.08. 09:17:51

@9mmPara:
a lövő balf@szságát ne kenjük már a használt fegyverre...

axy 2017.06.08. 20:28:40

Lehet nagyon jól lőni Glockkal, erre pont az előző hozzászóló az egyik jó példa. Ő pl kifejezetten jól keni vele. ;)
A legjobb jellemzést amit hallottam róla, az az volt: Nem más mint egy szerszám, amivel elvégzem a dolgom.
A fegyvernél messze lényegesebb a vele és a gyakorlással eltöltött idő és ellőtt lőszer mennyiség. Aki ezzel beletol a falba havonta egy nagy kockát annak sanszos hogy engedelmeskedni fog, pont úgy mint a többi fegyver.
@zizolika: Volt 1,6 milkás pisztoly a kezemben, az azért már S-class.
A p 320-at 207 $/db veszi a US Army. És nem véletlenül szereti a Jani tényleg jó pisztoly. Bár szolgálati fegyvernek a ti szintetekre való, szerintem túl jó a sütése az évi egyszer lövő állománynak. Oda inkább a p250 amíg ilyen körülmények kevés gyakorlás és az idióta szabályozás köti meg a rendőrök kezét.

zizolika 2017.06.08. 22:38:01

@axy: lehet jól lőni a Glockkal, senki nem állította az ellenkezőjét. Amit én mondtam, annak az volt a lényege, hogy standard változatban (tehát nem tuningolt, könnyített elsütővel stb.) sokkal több lövés kell ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt elérjük, mint az általam felsorolt fegyverekkel. (átlag lövőkről, rendőrökről, kommandósokról beszélünk, nem Todd Jarrettekről)
De ezt Te is leírtad: "A fegyvernél messze lényegesebb a vele és a gyakorlással eltöltött idő és ellőtt lőszer mennyiség. Aki ezzel beletol a falba havonta egy nagy kockát annak sanszos hogy engedelmeskedni fog, pont úgy mint a többi fegyver." csak egy jobb fegyvernél sokkal kevesebb skulóból...s ha nem a magyar királyi rendőrség fog ellátni vele, hanem saját zsebből, konyhapénzből játszol, akkor ez kurvára nem mindegy.
Na meg a másik: "A legjobb jellemzést amit hallottam róla, az az volt: Nem más mint egy szerszám, amivel elvégzem a dolgom.
Hááát én nem ilyen jellemzést adnék egy olyan fegyverről, amit nagyon kedvelek. De ez persze én vagyok. Egy szó, mint száz, nem rossz fegyver a Glock, egy PA-hoz, P9R-hez viszonyítva, de egy Jerichohoz, USP-hez nézve már gyengusz (direkt rendszeresítettekhez néztem).
"Volt 1,6 milkás pisztoly a kezemben, az azért már S-class" -
nem standard fegyver volt ugye? Mert itten eddig arról ment a diskurzus, nem széttuningolt ipsi célszerszámokról...azért megnézném szolgálatban hogyan működnének ;)
amúgy nekem is volt, pont hasonló árkategóriájú a kezemben pár alkalommal (Springfield 1911-ből indult valaha a gyárból) de nagyon oda kellett rá figyeljek, hogy ne hagyjam el a tárat, annyira ki volt hegyezve a tárkioldó, nem az én kezemre volt gyártva na...
207 dodo??? Ne már!!! Itthon meg 280 db. Mátyásért kapod meg...nincs igazság

axy 2017.06.09. 11:21:53

Akirol beszeltem, o se rajongo volt.
A 207 dolcsis arhoz 500 000 db kell a teljes army megrendeles 5 evre, de mar tobbi haderonemnel is ez nez ki.
A p320 600$ koruli a kisker ara az usaban meg az se rossz.

Tzp 2017.06.10. 03:39:24

A TEK-kel az a baj, hogy politikai okok miatt jött létre. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szakmai alapja a különböző szervezetek összevonásának, meg az is nyilvánvaló, hogy terrorelhárításra szükség van. De, sarkítva, durván fogalmazva, minden diktatúrának szüksége van saját, lojális erőszakszervezetre. Ezért jött létre a TEK és e szerint is kezeli a kormány. És e szerint is ítéli meg a nép.

Minden szervezetnek szüksége van jó kommunikációra. Manapság ez már egyértelműbb mint korábban. Az interjúalany viszont nem éppen tündököl ebben. Nem tudok elmenni amellett, hogy állandóan lenézően beszél a kritikákról. Egy kommunikációért felelősnek akkor is egyfajta szerénységet kell mutatnia, ha nem korrekt kritikákat kap.

Az is probléma, hogy megerősíti azt a kritikát a TEK-kel kapcsolatban, hogy nem hogy erősödött volna, hanem csökkent a terrorelhárítás képessége az országnak. A tényleges erő használata már csak a vége a dolognak, a terrorelhárítás elsősorban titkosszolgálati feladat. A kettő vegyítése ráadásul eléggé macerás dolog, amit még az interjúalany is elismer. Ráadásul maga a titkosszolgálati rész az amiben gyenge a TEK. Legalábbis ez is fő kritika velük kapcsolatban. Az meg csak hab a tortán, hogy a kormány túlzott oroszbarátsága bizalmatlanságot kelt a szövetségesekben. Sajnos tudjuk, hogy jogosan.

A TEK felszereltségét illetően is így értelmezhető a kritika. Egy terrorelhárító szervezet nem olcsó. Túl sokat nem lehet spórolni se a járműveken, se az eszközökön, fegyvereken, se az emberállományban. Viszont ordító a kontraszt a hadsereggel összevetve. Annyit látni, hogy a miniszterelnök személyes hadseregének jut minden fegyver és paripa, míg a hadseregnek csak morzsák jutnak. Egyértelmű az oka is. A TEK a kormányt védi (ezt a kormányt, nem a mindenkorit), míg a hadsereg veszélyes lehet rá. A kormány már valójában át is lépte a határt, vagyis az alkotmányon túllépett, ami morális alapot adna a hadseregnek a beavatkozásra. Ezért tartja szándékosan alacsony szinten a honvédelmi képességet a kormány.

A mai politikai helyzet sajnos olyan, hogy a kormány már távozni nem fog magától a hatalomból, így előbb-utóbb valamiféle forradalomszerű események lesznek. Az lesz a TEK főpróbája, az hogy kinek az oldalára fognak állni.

g.d 2017.06.10. 20:55:32

@zizolika:
én P226-ról váltottam G17-re és számomra tényleg ég és föld a különbség a kettő között - az utóbbi javára.
A minden lövésnél azonos elsütési erő, a sokkal rövidebb trigger reset, a strapabíróság, korrózióállóság, a gyári alkatrészek, kiegészítők lényegesen alacsonyabb ára és azonnali elérhetősége...

BTW szerintem egy DA/SA sütést _rendesen_ begyakorolni sokkal több időbe/lőszerbe kerül, mint a Glock-éhoz hozzászokni.

9mmPara 2017.06.11. 09:04:17

@g.d: "a lövő balf@szságát ne kenjük már a használt fegyverre..."

De, de, kenjük csak! Másodpercig nem vitatom, hogy megfelelő mennyiségű és intenzitású gyakorlással kb. bármivel el lehet érni jó eredményt. De -- szerintem -- korántsem mindegy, hogy mennyi az a gyakorlás, amire szükség van. És legfőképp az nagyon nem mindegy, hogy mennyi kihagyás után mennyi időt igényel, hogy újra készség szinten tudd kezelni az adott fegyvert.
Nekem pl. nemrég sikerült focizás közben eltörnöm a jobb csuklómat. Ez kb. három hónap lövöldözési szünet. Amit biztosan tudok, hogy MCM-mel, 1911-gyel és P99-cel három-négy tréning és nagyjából szintre kerülök.

Merthogy ezek olyan fegyverek, amikről tudom, hogy megfogom, megemelem és mire szemmagasságba kerül a cső, rendezve van az irányzék. Nem kell a fogással bíbelődnöm, igazgatnom a kezemben, nem kell attól tartanom, hogy ha duplázni akarok, az első lövéstől elfordul a kezemben. Csak a célra és a sütésre kell koncentrálnom. És ezt a biztonságérzetet már az első 20 lövés alatt megadták.

Ezt hiányoltam, de nagyon, amikor kipróbáltam valamelyik Glock-ot és emiatt gondolom jogosnak, hogy a lövő balfékségét legalább részben a fegyverre kenjük.

9mmPara 2017.06.11. 09:08:30

@Tzp: személyes benyomásom szerint a TEK úgy jött létre, hogy a miniszterelnök két focimeccs közben véletlenül megnézett egy James Bond filmet és megtetszett neki, amit abban látott.

g.d 2017.06.11. 18:17:35

@9mmPara:
sajnos akadt az életemben több olyan időszak is, mikor mindenféle kölcsönpisztolyokkal voltam kénytelen versenyezni és általában már akkor is a Glock-okkal lőttem a legjobban mikor a sajátom még nem az volt...pedig a híresztelések ellenére egyáltalán nem vagyok ufó...

zizolika 2017.06.13. 22:20:42

@g.d: bölcsen odatetted, hogy "szerinted". Ez így a helyes, mert ha egyetemes igazságként írtad volna, akkor most kapnád a csomagot :)
9mmPara-nak abban igaza van, hogy azt a lövő balfaszságának beállítani, mert egy bizonyos fegyverrel rosszat lő, mert annak a típusnak van egy bizonyos feature-je, hááát eléggé erős.
Akkor én visszakérdeznék. Neked, hogy nem ment úgy a SA/DA fegyverekkel a lövészet, akkor Te is balfasz vagy?
Mivel volt szerencsém lőkiképzőként igen sok harcost képezni, átállítani erről-arra, nagy számban láttam azt, amit 9mmPara leírt. Most akkor minden kollégámnak, beosztottamnak mondtam volna, hogy balfasz vagy fiam, miközben USP-vel (bár nem tudom, hogy ki vagy) versenyen megvertek volna. (és most nem a "balettintézetes" ipsi versenyekre gondolok, hanem életszerű lövészetre)
Az még szembe jutott, ami a múltkor nem, és pont a sütés miatt fontos, egy fegyverváltásnál nagyon nem mindegy, hogy MP5-ről USP-re váltasz, vagy Glockra. Ezt a felmérések nagyon jól visszaadják, amit még anno meglőttek mondjuk 8 másodpercre 118/120 köregységre, azt most inkább 9-10 sec és 113-115/120 megy csak. Tehát lassabban sütnek, mert nem biztosak.

g.d 2017.06.17. 23:02:10

@zizolika:
azért én a helyedben elgondolkoznék rajta hogy vajon miért lehet az, hogy az utóbbi pár évben kb. mindenki (legalábbis aki használja az eszét) próbál az állandó elsütésű oldalfegyverre áttérni, még azon az áron is, hogy cserébe elveszti a "second strike" lehetőségét...tuti hogy azért van mert olyan marha könnyű azt a DA/SA dolgot megtanulni...

Tyeplica 2017.06.19. 10:25:35

Én nem lőttem annyit, mint az előttem szóló Nagy Gyilkosok, de azért némi lőporszag rám is ragadt az évek során.

Pár évvel ezelőtt láttam egy szuperlassított felvételt egy Glockról (igaz, a sorozatlövő verzióról). Na, az betette a kaput nálam a Glockkal kapcsolatban.

Nagyhirtelen rákerestem tecsőn, ez nem az a videó, amit én láttam, de ez is jó lesz:

www.youtube.com/watch?v=56CkWA6j_bc

A lassított felvételen látszik, ahogy a szán hátrasiklik, az erők hatására az egész műanyag tok nyeklik-nyaklik, hajladozik, mint a búzamezők a szélben! Semmi tartása nincsen! Mintha puding lenne, vagy zselé! Néztem és csak arra tudtam gondolni, hogy ha maga a fegyver tokja ilyen hajlékony, akkor ezt hiába tartod vasmarokkal célra, a műanyag hajlékonysága miatt ez akkora szórásképet csinál, hogy kis túlzással tíz lépésről még egy elefántot is elhibázik vele az ember! Na és akkor ott én egy életre könnyű szívvel lemondtam a Glockról.

zizolika 2017.06.19. 21:36:42

@g.d: Hát barátom....gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán válaszra méltassalak egy ilyen komment után....nem sokkal feljebb azt kértem, hogy ne legyen hitvallási vita, de arra nem számítottam, hogy észérvek helyett személyeskedni fog valaki...bár mire számítottam, mikor tök ismeretlenül lebalfaszozod 9mmPara-t, engem meg lehülyézel....
Na akkor nézzük használom-e a fejem....Mikor állt rendszerbe a Glock? 1982....tehát azóta lehetne arra hivatkozni, hogy ez a legjobb fegyver, mert mindig azonos a sütése, meg a többi blah, blah, blah.
Akkor nézzük tovább...Mindenki aki használja az eszét ezt választja....és ezt arra alapoztad, hogy most 2016-ban elnyert három nagyobb tendert. Navy Seal - 80'-as évek...mit is használt? Beretta 92F...utána Sig Sauer 226...utána-mellette...HK45C....tehát ez 30 év...előttem van a döntéshozó tábornoki kerekasztal, hogyaszongya:
-Uraim, ez most már teljességgel tűrhetetlen, évtizedek óta egy harcost nem sikerült kiképeznünk, aki tudott volna két egyeneset lőni, és ez mind a DA/SA miatt volt, tessék most már egy kicsit gondolkodni, használni az eszüket, a kurvaIStenit....
-ÚÚÚÚÚÚ bammeg tényleg, erre nem is gondoltunk...
-Akkor ez eldőlt, amíg világ a világ, innentől csak strikeres lesz, punktum...
A Sig leváltásnál tudod mi volt a fő érv? Méret, súly, ár. No comment.
Mint mondottam nem tudom ki vagy, de érzéseimre hagyatkozva nem voltál, vagy hivatásos, nem szolgáltál spec. alakulatnál, hovatovább nem voltál döntéshozó, nem vettél részt döntés előkészítésben. Mert ha részt vettél volna benne, tudnád, hogyan működik. Tiboru szerintem megerősít ebben, hogy katonáéknál is hasonlóan történt, történik mint BM-nél.
Nekem mindegyikben volt részem. Ha vetted volna a fáradtságot, és elolvastad volna a hozzászólásaimat, nagyjából képben lehetnél mit csináltam eddig, mert szivárogtattam már egy kevés infót.
Vissza kishazánkra, mégiscsak erről szólna a cikk. Anno amikor az USP, MP5 kerültek renderesítésre részt vettünk páran a döntés előkészítésben, tesztekben, mint lőkiképzők. A döntésben legnagyobb súllyal az RSZKK-n akkor ott tevékenykedő Varga Károly r.alezr. (olimpiai bajnok sportlövő), Simonyi Ottó r. alezr. (többszörös lövész világbajnok) véleménye nyomott. Gondolom ők is mindketten idióták.
A TEK-es beszerzésnél meg már leírtam, hogyan történt. Van egy több száz fős mintavételi halmaz, ami TÉNY....Te meg jössz egy ilyen légből kapott dumával, hogy mindenki ezt használja, aki használja az eszét.....Istenem bazdmeg.....
Na akkor még egy tény és be is fejeztem....mint írtam már ezt is, nem egyszer (10x) voltam kint USA-ban versenyezni... na már most, van egy tök jó dolog, mégpedig az, hogy a kinti kommandósok, L.A. SWAT, Federal Air Marshal, Nasa Swat stb. nem kell a közbeszerzésen kapott fegyvert használniuk, hanem olyat vehetnek amilyent akarnak...és képzeld el, ezek az idióták egytől egyik sig 226-ot, vagy az 1911 valamelyik clone-ját használják, és nem Glockot vagy strikerest, pedig megtehetnék, nemde?
Azért a végére ideszúrom, hogy nem a strikeres ellen vagyok, de már ezt is írtam, és elméletileg a mindig azonos reset miatt, könnyebb a lövőket megtanítani...elméletileg...de a gyakorlat mást mutat, ami tény és nem elmélet....és nem a todd jarretteket, hanem az átlag pl. rocsosokat...de ezt is már írtam....
Nem kell válaszoljál....részemről ennyi volt....nem kívánok leereszkedni a szintedre, mert legyőzöl a rutinoddal....Peace

zizolika 2017.06.20. 23:31:24

Milyen érdekes ez a digital footprint....kis background investigation és máris feltárul g.d múltja...egy másik fórumban pár éve emígyen szólott:

1. kommentelő beírása: "A CZ75 valóban jó fegyver, de a Glock egyértelműen jobb és sokkal könnyebb is. Pontosságban is jobb."

2. g.d válasza: "Mi az hogy "jobb"?
Sportlövészetre (akármelyik ágáról van is szó) egyenrangú vagy jobb a CZ mint a Glock. Még ha esetleg utóbbi _elméletileg_ pontosabb is (amiről egyáltalán nem vagyok meggyőződve), átlagjúzernek akkor is sokkal többet kell gyakorolnia vele ugyanahhoz az eredményhez."

Itt meg pár sorral fentebb ezt írtad nekem: "BTW szerintem egy DA/SA sütést _rendesen_ begyakorolni sokkal több időbe/lőszerbe kerül, mint a Glock-éhoz hozzászokni."

Vadász-vadász....... :)))

9mmPara 2017.06.21. 08:38:59

@Tyeplica: a jegyzőkönyv kedvéért szeretném megjegyezni, hogy a (talán) megtisztelő megszólítással ellentétben annyira hóvirág lelkű vagyok, hogy még sörösdobozból is csak alkoholmentesre vagyok képes fegyvert fogni :)

g.d 2017.06.22. 13:08:25

@zizolika:
kicsit se zavarjon hogy eddig nem sport (pláne nem pont)lövészetről volt szó ("valaki" ugye még az IPSC-t is le "balettozta")...és ugyan ismerek néhány kissé elvarázsolt figurát a sportlövők között (is), de olyannal még nem találkoztam, aki DA-ben lőtte volna a pontot...

g.d 2017.06.22. 13:29:18

@Tyeplica:
remélem az Erzsébet-hídra se mész fel, meg toronyházba, kilátóba se, hát hogy kilengenek már ha erősen fúj a szél...!

Tyeplica 2017.06.23. 12:10:06

@g.d: Igen? És? Ez mennyiben szakmai érv az általam felhozott porbléma ellen?

Amit beírtál, az a relációanalízben az az eset, amikor mind a két állítás igaz, de rohadtul nincs köztük kapcsolat.

Konyvtaroslany 2017.06.23. 12:47:39

@g.d: Bocs, hogy beleugatok, de pont a napokban olvastam a Burj Kalifáról, hogy annak a kilengése (a 828 méteres magasságához képest) csak 1,2 méter. Az kevesebb, mint másfél ezrelék.

g.d 2017.06.24. 22:12:20

@Tyeplica:
annyiban hogy probléma az esetben (porbléma meg pláne) kizárólag szerinted létezik.

Tyeplica 2017.06.24. 22:53:27

@g.d: Inkább úgy fogalmaznék, hogy én tulajdonítok neki jelentőséget.

Szerintem nincs tartása a Glock műanyag házának. Szerintem rontHATja a szórásképet. (Érvelésemet alátámasztom technikai, fizikai magyarázattal, belinkelek videót.) A te válaszod ez: De nem! Mert az Erzsbet híd is kileng!

Hát, mit mondjak, a te érvelésed nem győzött meg, hogy Glockot vegyek magamnak.

g.d 2017.06.25. 12:33:12

@Tyeplica:
igen, tulajdonítasz neki - ebből is látszik hogy mennyire fogalmatlan vagy.

Digitális Dzsihád 2017.07.05. 00:12:30

@Hiryu2,01: Jajj, ne vedd szó szerint! Az egy allegória, egy metafóra a parlamenti őrségre!

:-D

Arra utal, hogy annak Laci bácsi a góréja, nem pedig Sanyi bácsi. Így kötődés híjján talán nem jelentenek róla.

Gondolom Jani bácsiról meg azért jelentett Vityának a TEK, mert Hajdú Vitya testőre volt.

fantomböske 2017.07.07. 08:49:36

Minden elismerésem a szóvivő, akarom mondani, kommunikációs igazgató úré. Én eddig azt hittem, hogy a TEK, agyatlan verőlegények csapata, akiket maga a Fő Agyatlan Verőlegény igazgat. Erre kiderül, hogy legalább egy értelmes ember keveredett közéjük. Aki ennyire értelmesen, összeszedetten és összefüggő mondatokban képes magyarázni a magyarázhatatlant, azt bizony meg kell becsülni.

Yeto 2017.07.08. 15:13:15

Köszönöm az interjút, hasznos végre a másik felet is hallani ilyen szinten, és nem csak a szokásos "minden a vonatkozó jogszabályok szerint zajlott" dumát.

Stenonis 2017.12.23. 09:59:37

"A biztosítási feladat során a végrehajtáson van a hangsúly, nem a saját járműveinket, hanem az embereket igyekszünk megvédeni. Nem arra rendezkedtünk be, hogy ilyen jellegű, festékszórásos eseményeket akadályozzunk meg. Erre ezek szerint a jövőben pluszerőt kell biztosítanunk, és biztosítunk is."

"Váltásidőben történt."

És még sokan megpróbálták megmagyarázni, hogy nem bohócok gyülekezete...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.12.23. 12:58:16

@Stenonis: Az meg fel sem merült senkiben, hogy pont annyi idő megbabrálni a jószágot, vagy mondjuk némi robbanóanyagot telepíteni.

Stenonis 2017.12.24. 00:11:10

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Korábban meg is írtam, hogy csak parádés kocsinak használja a TEK a BTR-eket.
Erre jöttek a nagyokos őrmesterek, hogy milyen fontosak lehetnek.

Most pl térdíszként funkcionálnak és ki is dekorálták az egyiket.

Az a szerencsénk, hogy Magyarország olyan szinten pont nulla, hogy még terrortámadást sem éri meg itt elkövetni.
Pedig iszonyatosan puha célpont vagyunk. Köszönhetően a TEK felkészültségének is.

wazelin 2018.01.06. 09:33:36

@tiboru: Kicsit megkésett a válaszom :)
A fizetést úgy értettem, hogy szerintem kellene egy rendszernek lennie a rendőrség-titkosszolgálatok-ügyészség-bíróságok között, és a négy szerv közötti arányokat fent kellene tartani.

Ez az, ami az én ismeretem szerint teljesen szétcsúszott, és ennek része a TEK-esek magas fizetése, de lehet azt is mondani, hogy az ügyészek és a bírók keresnek keveset :)
süti beállítások módosítása