Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Suomenlinna – észak Gibraltárja

2009.05.08. 10:00 Lemilblog

Kedves olvasónk és kommentelőnk, aki Kokas nicknéven osztja meg velünk bölcsességét most billentyűzetet ragadott és egy korábban tett felelőtlen ígéretének tett eleget. Hiánypótló cikkét bátran ajánlom a nyájas olvasóközönség számára. Íme olvassátok! Üdv, Zig Zag

Suomenlinna – észak Gibraltárja

Kinek-kinek mi jut eszébe Finnországról, nekem a vodka, szauna, salmiakki szentháromságon kívül még ezermillió dolog, de a finn identitástudat egyik legjelentősebb darabja ezek mellett mégsem a télapó, hanem egy erőd Helsinki partjainál. Ez pedig a Suomenlinna, aminek felkeresése minden finn kisiskolás kötelező programja legalább egyszer (a Fazer csokigyár mellett, ahol ingyenes és korlátlan a fogyasztás).

A szigetcsoport meglátogatása egyszerre hadi emléktúra és városnézés, alkalmas piknikezésre és még strand is van, de erről majd a helyén. A finnek nem high-tech nemzetként élték le az újkort, hanem jellemzően a svédek által elnyomott, legalábbis megszállt halászó, kissé primitív népként. Legalábbis ők ezt így mondják. Mármint a finnek, és ezt egyesek ott annyira komolyan gondolják, hogy jobbos-öntudatos honfi(nn)ként alkalomadtán svédeket vernek. Tény azonban, hogy amíg nem kezdtek el erődöt építeni azon a négy nevesincs szigeten, Helsinki csak egy halászfalu volt. De szerencsére jött egy öntudatos nő (itt balra látható) I. Erzsébet néven Oroszországban, aki uralkodásának jó húsz évét úgy kezdte, hogy némi területet lecsípett az akkori svéd királyi birtokokból. De akkoriban a svédek sem Nils Holgerssont rajzolták még a pénzeikre, meg is bízták Augustin Ehrensvärdot, hogy tegyen rendet a vizeken és a partokon.

A derék Augustin meg már akkor tudta, hogy a népet nem hülyére kell dolgoztatni, a svédek például a Volvo kamionokat is robotkarokkal beforgatják a munkások keze ügyébe, nehogy nekik meg kelljen erőltetni magukat. El is telt életének utolsó 25 éve a szigetek kiépítésével, cserébe kapott egy ilyen szép emlékművet (lásd itt lent), amit maga III Gusztáv svéd király tervezett 1772-ben. Augustin meg cserébe épített egy akkora szárazdokkot, mint addig sem sokan, és ahonnét aztán kicsit megverik az oroszokat, de nem nagyon, mert 1808-ban minden oroszoknak első Sándora úgy lealázza a negyedik svéd Gusztávot, hogy le is váltják a svéd királyt izibe. Ezt olyan lelkesedéssel tették, hogy még a parlament is megszavazta, a volt királyt elpaterolták Németországba, ahol évekkel később aztán elvált, de mindez annyiban érdekes csak, hogy lássuk, máshol milyen civilizáltan is zajlanak a történelmi folyamatok.

De egy kicsit vissza még az ezt megelőző svéd-orosz háborúra, ami Suomenlinna – akkoriban Sveaborg – első nagy próbája volt. Elsősorban pedig a hajógyártási kapacitásé, amiben egy Fredrik Henrik af Chapman nevű derék svéd jeleskedett, kifejlesztve a helyi igényeknek megfelelő alacsony merülésű fregattot.

Egy svéd-orosz háborút mind az angolok, mind a hollandok, de még a poroszok is örömmel néztek volna, hisz az oroszok épp jókat akcióztak a törököknél, szóval megbízták a svéd királyi opera szabóját, hogy szabjon már pár orosz uniformist. Bár mindenki úgy tudja, hogy a másik gonosz nőszemély, II Nagy Katalin gonosz katonái voltak azok a lövöldözők, a casus belli adottá vált, még ha bűzlött is, mint az erjesztett hering. 1790 június 21-én egy elég tetemes pofonba futottak bele a derék svédek Vyborg öblében, de második felvonásként a nekilendülő orosz flotta – még 50 kilométerre voltak az akkor már nagyjából brutális erejű szigetektől – kapott akkora maflást Kotka városa előtt, hogy II Katalin cárnő adta a másikat. Ezt a csatát a benne résztvevő hajók száma alapján a világ legnagyobb tengeri csatája címen Svensksund helyszínnel tartják nyilván. 1808-ig nem is erőltették a derék viking-leszármazottakat, igaz, akkor már más a cár. Ekkora Sveaborg, a korabeli bulvárlapok által csak észak Gibraltárjaként emlegetve, bevehetetlen erődként élt a köztudatban. Ezt az oroszok vagy nem tudták, vagy a katonai disciplína azt mondta az egyszerű matróznak, hogy márpedig rommá kell lőni azt a nyavalyás csillagerődöt, ágyústól, svédestől-finnestől. Nem tiltakozott ott senki, lőtték két hónapig Suomenlinnát, amibe több orosz matróz halt bele, mint helyi védő. Nem véletlen, hogy a korabeli építészeti csúcstechnikával a borzalmasan kemény sziklatalapzaton 30 évbe telt felépíteni. De messze még az a kor, amikor Lordi Eurovíziós dalfesztivált nyer, (képünkön) így egy-két orosznak eszébe jutott, hogy ugyan hívatni kéne már a finn parancsnokot, végül is olyan népről van szó, ami szereti a vodkát. Carl-Olof Constedt becsületes, később aztán becstelen, nevű úriember volt ez a parancsnok, és mindmáig senki nm tudja, miért adta fel a szigeteket. Szerintem vodka volt, mert a fickó nem nyitott svájci bankszámlát, viszont az emberei meg nem lincselték meg, több mint tíz évet élt még. Meg hát a király is túlélte a balhét, egy szerény észak-német száműzetéssel. Kultúra, vodka, szauna.

Carl-Olof amúgy mindmáig elég rossz hírben áll arrafele, de egyesek szerint igaza volt, talán ezért nem lincselték meg. Mindenesetre az orosz birodalom majd hét évszázad svéd iga alól felszabadította Finnország népét. Testvéreink ők, nem? 

Egyébként a finn jobbosok nem vernek oroszokat. Mert az oroszok nem utaznak Finnországba, jegyzik meg a józanabb beállítottságú salmiakkievők.

Salmiakki – az alapanyaga ammónia és sósav reakciójának eredménye. Egyszerű molekula, medvecukorka-ízű. Egyesek (nem finnek) szerint borzalmas ízű, mások (finnek) szerint az élet alapvető sava-bors.

Egyébként az orosz időszakban vált Helsinki a fővárossá, mármint a finn tartomány fővárosává, sőt az a jelen pillanatban is működő legrégebbi finn sörfőzdét is itt alapították meg. Az oroszok tették ezt, 1818-ban, bizonyára mert tudták, hog a sok vodka nem vezet semmi jóra. Időközben a rossz hangzású Sveaborgot átkeresztelték Viaporira, hogy feledtessék azt a csúnya svéd rémuralmat. Aztán eljött a krími háború, és az angol-francia társaság úgy gondolta, hogy jó-jó ez a csetepaté itt délen, de azért északon is be lehetne fűteni az oroszoknak. Nosza, kapták magukat és 47 óra alatt (nem, a források szinte sosem két napot, hanem 47 órát említenek) rommá lőtték az erődöt. Ekkorra a kényelmes oroszok annyira hagyták elavulni a védműveket, hogy egyetlen ágyújuk sem érte el az angol hajókat. Kínos. De sör legalább volt. És időközben elkészült a világ egyetlen temploma, ami egyben világítótorony is. Az angoloknak viszont ennyi elég is volt, nem vették be a szigetet, nem szabadították fel Finnországot. Jött azonban egy másik orosz, II. Sándor, aki modernizálta az erődöt, de sok öröme nem volt benne, mert 1906-ban majdnem kitört itt az orosz forradalom. De ezt még leverték, sőt, felkészülve az első világháborúra még egyszer bővítették a védműveket, hogy Szentpétervárt meg tudják védeni tengeri úton. Végül is sikerült, mondhatnánk, Szentpétervárt sosem vették be tengeren.

Hálából vagy sem, az orosz forradalom alatt, után vagy miatt a szigeteket nem tartották meg az immár elvtársak, és visszaadták az immár szabad Finnországnak, akik ennek örömére rögtön be is rendezték börtönnek a finn kommunisták számára. (Mindig is imádtam a finneket a maguk csendes, lakonikus világlátásukért). Azt azért hozzáteszik , hogy a szigetek ezen felhasználása volt a legkegyetlenebb, legborzalmasabb dolog. Pontos számot nehéz találni, bár azt hiszem, bármely fogoly, aki Szibériába került, szíves-örömest felcserélte volna helyét ezzel, de biztos elfogult vagyok.

1918-ban átkeresztelik végre Suomenlinnává, a Finn kastéllyá. Megmarad hadi támaszpontnak, repülőgépeket, motoros szánokat is gyártanak itt, majd felkészítették úgy-ahogy a második világháborúra, és a világítótorony-templom hagymakupolás tornyait jelzésértékűen lebontják. 1973 óta civil terület, bár haditengerészeti akadémia van itt.

És hogy milyen érzés itt sétálni? Mint egy békés álomországban, egy óriás keblén, ami hűen őrzi a polgárok álmát, legalábbis a templom körüli régi hajóágyúk, a part menti még mindig valósnak tűnő világháborús ütegek mind ezt súgják. Komp jár át a kikötőből, sima helyi tömegközlekedés, előtte érdemes a piacot meglátogatni füstölt rénszarvashúsért és minden másért, amit Finnország nyújtani tud a nem túl népes turistaseregnek. Suomenlinna ma Helsinki egy kerülete van bolt, iskola, és egy civilek által nem használt alagút köti össze a szárazfölddel, vész esetén a mentő például itt jár. De a Királyok kapujánál megy el a komp Stockholm és Tallin fele is, és a 9 emeletes tengerjáró monstrumok mellett nem csak mi, hanem az erőd is eltörpül, mutatva azt, hogy bizonyos értelemben milyen elavult már az, ahol sétálunk. Van strandja is a szigeteknek, kemény két méter széles. De nem is pálmafákat keres az idelátogató, hanem pazar kilátást, ágyúkat, behatárolhatatlan fegyvereket és életérzést. Októberben jártam itt, akkor sajnos csak egy múzeum volt nyitva, ez a szigetek történetével foglalkozott, volt benn kétfejű sas, és élvezetes történelmi-doku.

Elvileg van játékmúzeum is, de vagy kisebb mint a strand, vagy egy bunkerben van, viszont a hadi múzeumot megtaláltam, jó nagy lakat alatt. Annyira azért nem vészes a hiánya, kárpótol Suomenlinna skanzen-jellege, ágyúk, alagutak szabadon megtapogathatók, járni-kelni lehet a történelemben. Esztétikum iránt fogékonyak pedig hajóágyúkból és hajóláncból készült kerítést is találhatnak.

33 komment

Címkék: finn orosz svéd erőd haditengerészet vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvarcman 2009.05.08. 10:26:08

Nagy köszönet, valóban hiánypótló volt számomra.
Csak egy megjegyzés. Azon oroszok szerint akiket én ismertem/ismerek, a sok vodka igenis csak jóra vezet, és valóban szeretik a sört... a vodka mellé kísérőnek. :)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.08. 10:26:53

Hű, ezt megnézném magamnak!

Jó poszt, köszi; a szalmiakkit azért egy kicsit bővebben is kifejthetted volna, mert így hiányérzetem van, amit csak egy Finlandia vodkával tudok kielégíteni.

hazitroll 2009.05.08. 11:02:40

@tiboru: Köszi! :)
A salmiakki íze a fekete haribo-gumicukor, a lejárt szavtosságú negro és a kanalas gyógyszer környékén van, ha a medvecukorkát nem ismered, akkor talán így lehet leírni. Van a házi verzió, amikor ezt a cukorkát - amiből van füstölt ízesítésű is - egy húsklopfolóval összetörik és vodkában feloldják. Ez szerintem ihatatlan. Van a bolti, ami valamivel lágyabb ízű, némileg édeskés, az sem jó, de elviselhető legalább.

saul 2009.05.08. 11:51:31

@kokas_lemilre:

Nálunk a svédek ugyanezt kajolják lakrix néven.
Van cukorka ami csak sós, van ami már csilivel "dúsított", fene a gusztusukat. Viszont jól megy az Absolut vodkával.

Lucius Flavius Arrianus 2009.05.08. 12:12:42

@saul:
a dánok is, lakrydskonfektként :)

Titus Pullo Urbino 2009.05.08. 12:43:56

Köszönjük a cikket, jó lett, kedvet csinált egy odautazáshoz.

juditmanó 2009.05.08. 14:26:06

@tiboru: tiboru, a fekete haribo, az a Lakritzenringe vagy Lakritzenschnecken, és kicsit sós-savanyú szalmiák íze van, némi enyhe ánizsos beütössel. Szerintem borzasztó :)

hazitroll 2009.05.08. 14:43:27

@juditmanó: Ebből is látszik Juditmanó jó ízlése :)
Egyébként van egy olyan verziója is ezeknek, hogy sópasztilla. Mindazonáltal semmilyen finn Salmiakki-származék nem olyan rossz, mint az izlandi Brennivin, amit azért találtak ki, hogy a rohasztott cápahús ízét elnyomja...

-d(-_-)b- 2009.05.08. 15:58:36

Ha jól tévedek, a hely neve Suomenlinna, tehát nem ou, hanem uo.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.08. 16:03:39

@juditmanó:

Áááá, ne is emlegesd, mert máris az orromban érzem, mint a pastist vagy az ouzót...

hazitroll 2009.05.08. 16:07:16

@-d(-_-)b-: Igaz, finn jóbarátom is jelezte már. Zigzag, légyszíves javítsd! A szövegben jól írtam, az elejét viszont nem én tettem hozzá :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.05.08. 16:15:11

javítottam, kösz az észrevételt.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.05.08. 16:28:20

Még nem volt szerencsém járni itt, de eszembe jutott róla a Prevlaka félszigeten épült erőd, ami a kotori öböl bejáratát védte. itt volt az OMM haditengerészetének a 2. számú bázisa. lásd itt: www.prevlaka.hr

subVito 2009.05.08. 17:47:05

csak én nem látok egy illusztrációt se?

MTi 2009.05.08. 17:54:36

@subVito: Én sem látom a képek :( - de az írás így is nagyon élvezetes, kösz kokas!

Sanpellegrino Chinotto 2009.05.08. 18:22:07

Istenem ez jó volt. :)

De megjegyezném, (mint a téma olyan szaktekintélye, aki kettőnél tőbbször italozott a szigeten), hogy Lapin Kulta ködébe vesző emlékeim szerint, simán csak "finn erőd"-nek nevezte minden ismerősöm és nem kastélynak.

Sanpellegrino Chinotto 2009.05.08. 18:24:48

És még 1 megjegyzés, lakrits über alles!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.08. 21:22:49

Érdekes, most már én sem látok fotókat...

subVito 2009.05.08. 21:35:34

Kurva jó ez a poszt, de a képek hiánya fájdalom! Különösen a lordis képet hiányolom:-(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.08. 22:02:41

Megpróbáltam helyrebillenteni a képeket - ha nem pont oda kerültek volna, ahová a szerző és a szerkesztő eredetileg szánta őket, elnézést...

MTi 2009.05.08. 22:10:48

Yes,... megjelentek a képek! Kösz t!

subVito 2009.05.08. 22:15:59

és bazmeg télleg Nils Holgersson van a pénzükön, azt hittem, ez csak vicc.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.08. 22:23:08

@subVito:

A franciák egykori ötvenesén (ha jól emlékszem) meg a Kis Herceg volt...

Mi is felrakhattunk volna legalább egy Fehérlófiát vagy Kincskereső kisködmönt a kétszázasunkra...

hazitroll 2009.05.09. 11:03:41

@tiboru: Nagyjából jók így is a képek. De nekem tegnap is megjelentek, meg másoknak is... Esetleg böngésző-probléma?
@subVito: Arrafele nem viccelnek, legfeljebb isznak rá még egyet :)

MTi 2009.05.09. 11:33:37

@tiboru: Nemecsek Ernőt és Nyilas Misit a pízre! :)
@kokas_lemilre: Ezek szerint arrafelé is az a mondás járja: "Ha az ivás nem megy, úgy az eröltetni kell!" :))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.09. 13:01:08

@kokas_lemilre:

Hm, ez volt az egyetlen poszt, amelyből nem láttam a képeket - Tűzrókázom máskülönben, jogtiszta (!!!) XP alatt...

A többiek, akiknek szintén problémájuk volt, milyen konfigurációt használnak?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.05.09. 13:32:26

@kokas_lemilre: személyes kérdés: te álldogálsz ott a torpedővetőcső és a mozsár között?

MTi 2009.05.09. 16:07:37

@MTi: Ja, meg Vágási Ferit - megérdemli, olyan becsületes volt szegény.... :)

juditmanó 2009.05.09. 16:51:38

@kokas_lemilre: köszönöm,kicsit késve válaszolok. Én nagyon régen voltam Finnországban, az áfonyára meg a vodkára emlékszem, meg a szaunára másnap (homályosan) :)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.05.09. 20:55:18

@Zig Zag:

Amennyire vissza tudok emlékezni a lemilbulira, ő az :-)

hazitroll 2009.05.11. 07:56:51

@Zig Zag: Igen, szerény személyem az.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2009.05.13. 22:55:54

Jartam ott es nagyon nem bantam meg. A sziget utan ajanlott a katonai muzeumot is megnezni, ami a komp kikotojetol alig par perc setara van. Annyira bejott az is, hogy a vegen lekapcsoltak a vilagitast, csak tuzzon mar el ez az orult magyar. :)

ll 2014.12.12. 18:29:37

Aza hajós kép tuti jó? Csak mert nem tudom,a latinnak nevezett vitorla hogyan muzsikál egy jó kis északi viharban. A derék mediterránoknak is meggyűlt vele a bajuk hasonló helyzetben..
süti beállítások módosítása