Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Atrox: Gladiátorok 1.0

2009.09.07. 14:00 Lemilblog

Aki nem tudná, itt az idő, hogy szembesüljön a kegyetlen ténnyel: Atrox barátunk másodállásban nem filozófiából korrepetált középiskolásokat, nem krumpliszsákokat pakol avagy fenyőfát árul a Bosnyákon és még csak nem is zongorista egy kuplerájban (noha ez utóbbi opciótól szerintem nem zárkózik el, csak az ajánlatokat várja).

Nem bizony: Atrox gladiátor, s most egy kétrészes posztban meséli el (és ami talán még izgalmasabb: be is mutatja) ennek a szakmának a múltját, szépségeit, finomságait. Olvassátok, nézzétek és kommenteljetek!

Gladiátorok – az ókori nyugat harcművészei - első rész

(Élménybeszámoló a 10. Savaria Történelmi Karneválról, egy gladiátor szemszögéből)

Úgy adódott, hogy egyesületünk (a Collegium Gladiatorium Kulturális Hagyományőrző Egyesület) idén kilencedik alkalommal vehetett részt az évenként megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karneválon. Savaria a mai Szombathely területén található ókori település, lényegében Szombathely latin neve. A nagyszabású rendezvény általában az augusztus 20-i ünnepekhez van igazítva, így idén négy napon keresztül élveztük a város vendégszeretetét, és ugyanennyi ideig küzdöttünk egymással, illetve más csapatokkal a közönség szórakoztatására az arénában.

Megérkezés után rögtön kitelepültünk a Ferences-kertbe, ahol az aréna is található. A sors, vagy a rendezők szeszélye úgy hozta, hogy szálláshelyünk közvetlen a Norde Gard (Északi Gárda) névre hallgató, elsősorban viking harcászattal foglalkozó különítmény mellé esett, akikkel egyébként is igen jó viszonyt ápolunk. Az ezt követő négy nap – hála az együtt átélt megpróbáltatásoknak, no és persze a nem kevés mulatozásnak – a két csapatot még közelebb hozta egymáshoz. Körülöttünk az egész területet a különböző légiós, barbár és lovag-egyesületek sátrai töltötték meg.

A gladiátorok táborhelye a lelátó háta mögött:

Az alábbi élménybeszámoló a legfőbb, szombati nap eseményeiről készült, kiegészítve néhány, a témához kapcsolódó tudnivalóval.

Elsőként következett a Spartacus vezette rabszolgalázadás utolsó csatájának felelevenítése, amikor Marcus Licinius Crassus, a római hadvezér – később az első triumvirátus tagja, Caius Julius Caesar és Cnaeus Pompeius Magnus társaságában – által vezetett légiók végleg győzedelmeskednek a felkelőkön.

A Spartacus-féle rabszolgalázadás

Spartacus, a Trákiából származó gladiátor i.e. 73-ban lázad fel mintegy nyolcvan társával egyetemben, a capuai gladiátoriskola harcosaként. Fogvatartóikat lemészárolják, megszerzik az iskola, illetve az őrök fegyverzetét, majd kitörnek a városból, és a Vezúv hegyén keresnek menedéket. Ekkor már több környékbeli rabszolga csatlakozik hozzájuk. Az ellenük küldött első római sereget, a Claudius Glaber által vezetett, hírtelen felállított légiót szétverik, mire a lázadás híre tűzvészként terjed szét a birodalomban. A nagyszerű győzelem után az elkeseredett rabszolgák – köztük számtalan gladiátor – tömegesen csatlakoznak Spartacus seregéhez, miközben a romaiak csodálkozva és rémülten figyelik, hogy az általuk lenézett, szedett-vedett hordák képesek megsemmisítő vereséget mérni az ellenük küldött birodalmi seregre.

Az első sikerek után nem sokkal Spartacus legyőz még két ellene küldött légiót, majd seregével Itália déli részén telel ki. Tavasszal északra indul, és újabb megsemmisítő csapást mér a rómaiakra. Először a Cornelius Lentulus Clodianus, majd a Gellius Publicola által vezetett seregeket veri meg. Igaz, előtte a Spartacustól elszakadt – elsősorban gall, kisebb részben germán származású – harcosokat Publicola megveri és szétszórja. A gallok vezére, Spartacus régi harcostársa, Crixtus is elesik az ütközetben. Ezek után a fősereg – továbbra is Spartacus vezetésével – északnak tart, ahol újabb győzelmet arat, azonban az Alpok hegyvonulata megállásra kényszeríti őket. Így a felkelők hada ismét déli irányba vonul, és közben megveri Marcus Licinius Crassus két légióját.

Spartacus a felkelőket egészen a Messinai szorosig vezeti, amivel szemben Szicília szigete fekszik. A lázadók tárgyalásokba bocsátkoznak több kalózzal, azonban nem tudnak megegyezni, így azok nem szállítják át őket Szicíliába. Közben Róma minden eddiginél nagyobb sereget állít ki, és a légiók vezetését Marcus Licinius Crassusra bízza. A veterán, tapasztalt hadvezér végül egy utolsó, mindent eldöntő csatában győzedelmeskedik a felkelők felett; maga Spartacus is elesik. Egy maroknyi harcos azonban elmenekül a csatatérről, de őket nem sokkal később az időközben Itáliába visszatérő Pompeius seregei semmisítik meg, ezzel megölve vagy fogságba ejtve a legutolsó lázadót is.

A felkelés után megtorlásaként és elrettentésként a rómaiak mintegy hatezer foglyot feszítenek keresztre a Via Appia mentén. A parancs értelmében ezek a keresztek még évek múltán is az út szélén díszelegnek, fennen hirdetve a birodalom dicsőségét és legyőzhetetlenségét.

Spartacus utolsó csatáját hat különböző egyesület felvonultatásával rekonstruáltuk. Róma oldalán felvonult a Legio Brigetio (Komárom), a Legio Savaria (Szombathely), egy osztrák légió, illetve kisegítő segédcsapatként dák harcosok Romániából. Spartacus seregét a már említett Collegium Gladiatorium és a Norde Gard harcosai alkották. Ezt a harcot kivételesen fából készült fegyverekkel mutatták be a csapatok.

Spartacus serege a minden eldöntő csata előtt:

A légiósok megérkeznek a harcmezőre:

Crassus szemlét tart csapatai fölött:

A csatatér, háttérben a táborokkal:

Az első összecsapás:

Az újabb roham:

Harc az utolsó emberig:

A maroknyi túlélő a légiósok gyűrűjében megadja magát:

A foglyok kivégzése:

Roma, Victor!

A nagyszerű győzelem után azokat az ellenséges harcosokat, akiket megkíméltek a kínhaláltól, újra az arénába kényszerítették, hogy vérüket adva szórakoztassák a római népet.

A gladiátorság eredete

A gladiátorok első küzdelme az etruszk időkből ered. Jelentős személyiségek, nemesek halála esetén bemutatott emberáldozat gyanánt szolgált. Ha egy ilyen személyiség életét vesztette, akkor annak rokonai rendeztek a temetése alkalmával kisebb viadalokat. Ekkor még szigorúan csak páros összecsapások voltak, és a harcosok száma sohasem haladta meg a 6-8 főt. Egységes felszerelésről, fegyverzetről ebben az időben még nem beszélhetünk, nem ritkán csak egy-egy karddal voltak felszerelve az ellenfelek. Gladiátorok kiképzése ekkor még semmilyen keretek között nem folyik, a küzdő felek a legtöbb esetben az elhunyt családtag közvetlen rabszolgáiból kerültek ki, akiknek követniük kellett urukat a halálba.

Ezt a temetési „szertartást” vették át a rómaiak az etruszkoktól, miután leigázták, és birodalmukba olvasztották őket. Ebben a korai időben még Rómában sem voltak nagyszabású, mindenki által megtekinthető viadalok, hanem megmaradtak a halott tiszteletére rendezett emberáldozatnak, melyen csak a közeli családtagok vettek részt. Ekkor még nem is gladiátoroknak, hanem bustuariusoknak nevezik őket. Sok időnek kellett még eltelnie ahhoz, hogy a gladiátorküzdelmekre egy egész iparág épüljön kiképző iskolákkal, profi kiképzőkkel, arénákkal, és kitűnően felkészített harcosokkal.

A legismertebb gladiátortípusok: samnis, thraex (trák), veles (lándzsaforgató), dimacheris (kétkardos), secutor, murmillo, retiarius (hálóvető), hoplomachus, andabates (vakon, bekötött szemekkel harcoló gladiátor), scissor, equites (lovon küzdő gladiátor).

Néhány gladiátortípus a legyőzött népek fegyverzetét vette alapul. Ilyenek például a thraex vagy a samnis. Mindkét nép véres háborúkat viselt Róma ellen, és bukásuk után a foglyok nagy része az arénában végezte. Fegyverzetük azonban oly jellegzetes, egyedi volt, hogy a későbbiek során egy külön gladiátor-fegyvernem alakult ki belőlük, minimális módosításokkal átvéve a népek eredeti fegyverzetét.

Más fegyvernemek a fantázia szüleményei voltak, ennek legjellegzetesebb képviselője a retiarius (hálóvető), aki háromágú szigonnyal és hálóval veszi fel a küzdelmet ellenfelével, aki általában a secutor, ritkábban a scissor fegyvernemben harcoló gladiátor lehetett.

A gladiátorok, főleg a korai időben kizárólag rabszolgákból, hadifoglyokból kerültek ki. A leigázott ellenségek leginkább hadra fogható, sokat bíró harcosait gladiátoriskoláknak – az úgynevezett ’ludus’-oknak – adták el, ahol aztán az iskola vezetője – a ’lanista’ – felügyelete alatt veterán fegyverforgatók, kiöregedett gladiátorok kitűnő harcosokat neveltek az újoncokból. Elmondható, hogy az ókori nyugaton egy jól felkészített gladiátor ellen párharcban, szemtől-szemben senkinek nem lehetett esélye. Még a jól képzett légionáriusok, pretoriánusok is alulmaradtak volna egy ilyen megmérettetésben. Mert Róma katonái remek harci képzést kaptak ugyan, de ők inkább a csapatharcászathoz, és a kötelékben, pajzsfalban történő harchoz értettek. A gladiátor azonban, ha lehet ilyet mondani, az ókor harcművésze volt.

A gladiátor élete a ludus falain belül egyhangúan telt. Edzés, amely úgy a fizikum erősítésére, mind pedig a technika csiszolására kiterjedt, továbbá evés és pihenés. A gladiátorok – rabszolga-státuszuk ellenére – a kor színvonalához mérten kiadósan és választékosan étkeztek. Nem sokat ért volna az arénában az éhezésben legyengült, erejét vesztett harcos. Hasonlóan színvonalas orvosi ellátásban is részesültek, persze a lehetőségekhez mérten. A kor számtalan, híres orvosa szerezett hatalmas rutint – elsősorban persze a sebészet területén – azzal, hogy gladiátorok sérüléseit kezelte. A leghíresebb ilyen orvos talán Galenus volt, aki később császárok (Marcus Aurelius, Commodus, Pertinax és Septimius Severus) udvari orvosaként folytatta pályafutását.

A gladiátorok bevonulásra várnak:

Ave Caesar, morituri te salutant! (Üdv néked, Császár, a halálba indulók köszöntenek!)


Néhány gladiátor-felszerelés:

Csapatküzdelem, háttérben a mindig vérre szomjazó közönséggel:

Két thraex fegyverzetű gladiátor párharca. Tökéletesen megfigyelhetők a fegyvernem jellegzetességei. Taréjos, hatalmas karimával ellátott, zárt sisak, combközépig érő lábvasak, kis pajzs, a fegyvert forgató kezet védő szegmenspáncél, a ’manica’ és a megtört pengéjű kard, az úgynevezett ’sica’:


Andabates gladiátorok összecsapása. Ezek a harcosok vakon küzdöttek meg egymással. Fegyverzetük egy tőr és egy roppant kis méretű ökölpajzs volt mindössze. Fejüket zárt sisak, testüket gyűrűpáncél védi. Az összecsapás során két rabszolga irányítja, „tereli” őket egymás felé. Minden alkalommal elkeseredett, véres küzdelmet vívtak egymással:


Folytatás következik, további véres részletekkel, csak itt, a lemilen!

86 komment

Címkék: róma ókor gladiátor vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titus Pullo Urbino 2009.09.07. 14:08:47

Nagyon jó, remek, gratulálok Atroxnak, jó kis móka ez. Lóma a balátunk!

jonnglenn 2009.09.07. 15:18:44

Titus Pullo Urbino 2009.09.07. 14:08:47
Nagyon jó, remek, gratulálok Atroxnak, jó kis móka ez. Lóma a balátunk!

ez mind rendben való , de mi történt a szalonban ?!

Lucius Flavius Arrianus 2009.09.07. 15:32:49

Lóma ölök, glatula!
Tiboluval pedig a gladiátolképzőbe, de dulván!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.07. 15:34:08

Tök jó, egy félig vallási szokásból lett milliós üzlet. Hm....

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 15:39:06

Ez az andabates vakon kaszabolás, ez kemény lehetett...

Na nem mintha a többi a lezserségével emelkedne ki a szürke egyhangúságból.

Kismy 2009.09.07. 15:43:21

@Lucius Flavius Arrianus: mi ez az impeltinencia? eleven banda!

Mentula 2009.09.07. 15:49:28

Dulván jó:)

És is ismeltem egy gladiátolt, valami Nolcius Maximus... vagy ilyesmi.

Mentula 2009.09.07. 15:51:17

Atrox, és mindig ti veszítetek? :)

Atrox 2009.09.07. 17:13:11

@Mentula: Azért nem. De ha egymás ellen küzdesz, akkor valamelyik gladiátor csak veszít :(
A következő részben jön majd a teutoburgi ütközet. Ott végre Róma csillaga is leáldozik :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 17:51:39

@Atrox:

Nincs olyan, hogy lepacsizzák az öltözőben és kihozzák döntetlenre?

Atrox 2009.09.07. 17:54:58

@tiboru:

Nincs nagyon. Azonban a vesztes gladiátor sokszor életben marad. Ha jól küzd, akkor az élete a jutalom. A valóságban igen ritkán végezték ki a vesztes gladiátort. Ez persze csak a későbbi időkre vonatkozik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 18:02:57

@Atrox:

Hát persze, logikus; egy jó gladiátorban egy csomó pénz van (egyrészt a múltbéli befektetés, másrészt a jövőbeli győzelmek reménye, nézők, stb.), nem voltak hülyék hatra-vakra kivégezni még akkor sem, ha esetleg vesztett is olykor.

(Hogy is nézne ki, ha egy kurva szoros, 1:0-ás Real-Barca meccs végén mondjuk felakasztják a katalánokat...)

BTW: a nyilvános gladiátor-küzdelmekre szedtek belépőt, vagy ingyenes volt - illetve mondjuk a császári udvar vagy valami helyi potentát finanszírozta?

tenegri 2009.09.07. 18:21:56

@tiboru: Végül is a majáknál (ha jól emlékszem) volt ilyen labdajáték, ahol a végén az egyik csapatot feláldozták az isteneknek :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 18:26:54

@tenegri :

Ja, olvastam, hogy azok voltak ám az igazán motivált meccsek; semmi lazsálás, semmi beletörődés :-)

Mellesleg egy Vlagyimir Alekszandrovics Kuzmiscsev nevű szovjet, izé, orosz fazon könyvében (A maja papok titkai) egy nagyon szemléletes leírás olvasható a Szent Játékról.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.09.07. 18:37:29

@Lucius Flavius Arrianus: nem kell képzőbe küldeni ... egyenesen az alénába vele!

... és a cikk íróját se ártana odalökni ... látom, ragadós a kliffhengerezés ...(

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.07. 19:17:34

Aszt kell hogy mondjam, esz asz írász iszmét élveszeteszre szikerült, de esz a szok kliffhenger asz őrületbe kerget. A Lemil Népe Front nevében kérdem: mit adtak nekünk a kliffhengerek?

Számszon, asz eszküszegű szeszariánusz

juditmanó 2009.09.07. 19:30:09

Lóma nekem is a balátom,:))
Atrox, köszi, ez milyen érdekes poszt!Imádom a szandálos filmeket (bevallom, szerettem A gladiátort Russel Crow-al). Tényleg, szakértői szemmel, abban milyenek voltak az arénás jelenetek?

Atrox 2009.09.07. 19:48:00

@juditmanó:
Hát, korhűség nem sok volt benne. Mint a legtöbb ember, a film készítői is keverték a középkort az ókorral. Egy csomó középkori páncél, fegyver feltünt a filmben (láncos buzogány???). A gladiátor tipusok egyáltalán nem jelentek meg, össze-vissza felszerelést viseltek a harcosok. Commodus természetesen nem így halt meg, és a köztársaságot sem állították vissza. Lehetne még sorolni, de túl hosszú lenne a lista...
Persze, ettől függetlenül egy ilyen filmnek is örülnünk kell.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 20:00:39

@NagyTeve:
@Thaddeus Griffin:

A legújabb cliffhangerért (is) én viselem a felelősséget; a 37 fotó miatt gondoltam, hogy egy posztban egy kicsit túl sok lenne, ezért szerkesztőként kettőbe vágtam.

Igen: ide lőjetek!

juditmanó 2009.09.07. 20:02:29

@Atrox: Hűha, és én naívan azt hittem, ez a film még a jobbak közül való :(

Titus Pullo Urbino 2009.09.07. 20:06:16

@juditmanó: kengyelvasba dugott lábú lómai lovasok szelepeltek a filmben, nagyon égő...

@Atrox: a teutonburgi ütközet volt az, amelyik után a germánok feldíszítették a fákat légiós holttestekkel és egy év múlva sikerült csak a légiósoknak a bajtársak tetemcafatait eltemetni? Durva, mint Tarzan sarka.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 20:06:49

@Atrox:

A lemilbulira készülj fel további illúzióromboló információkkal; a lányok imádni fognak :-P

Titus Pullo Urbino 2009.09.07. 20:16:31

az igazi Titus Pullo centurio harcolt a germánok ellen a XIII Legio kötelékében, persze Lucius Vorenus oldalán. A Roma sorozatban ez a kettő név valós, annyit költöttek csak hozzá, hogy a filmben Pullo egyszerű légiós volt és nem centurio (százados)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.07. 20:29:51

@tiboru: Ne tegyél ilyen felelőtlen kijelentéseket ebben a mai, őrült világban :)Van, akinek kevesebb is elég, mondjuk egy zabhegyező ;)

Atrox 2009.09.07. 20:43:09

@Titus Pullo Urbino:
Nono, ne nagyon spoiler-ezzünk, mert rád uszítom Vorenust, valami olyan dumával, hogy közelebbről ismerkedsz a feleségével :) Teutoburg és a germán mulatság a következő részben.

@tiboru:
Szinte csak illúzióromboló információ van a tarsolyomban, de ennek fényében az elkövetkezendő két hétben továbbképzem magam :)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.09.07. 21:17:44

@tiboru: rendben! a 9 vagy a 10 mm-el parancsolod? Előtte természetesen közjegyzői nyilatkozatot adsz, miszerint ez eutanázia volt :P

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.09.07. 21:20:13

@tiboru: egy esetben kegyelmezek meg: ha a bulira hozol/szerzel cdüket olyan izgi programokkal ...

MTi 2009.09.07. 21:32:38

@Titus Pullo Urbino: és persz Volenus és Titus is balátok voltak.. és lómaiaka! :))
@NagyTeve: jóféle KGB-s Stechkint neki! :))
A poszt meg nagyon kerályos!
Gondolom, látogatnak bennünket más hagyományőrzők is - hátha kedvet kapnak, és megosztják velünk élményeiket!

juditmanó 2009.09.07. 21:34:43

@Titus Pullo Urbino: Látod erre már nem emlékeztem, Atroxot persze hogy imádni fogjuk :)), főleg, ha valamelyikőtökkel páros gladiátorbemutatót tart...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.09.07. 22:01:48

Roma Victor: ez a Gladiátorban is nagyon bosszantott! Roma (Róma) nőnemű főnév, tehát a hozzá illő jelző victrix és nem victor, ugye ... Bár csatakiáltásként ezt dübörögni sztem nevetséges lenne ... De jó felépítésű pasikat római egyenruhákban látni mindig is elbűvölt, sajnos :) Középkori lovagok is jöhetnek :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.07. 22:33:13

@Gloria Mundi:

Nem is tetszik válogatósnak lenni, pffff...

Középkorú lovag nem jó, csak középkori?

audax 2009.09.07. 23:37:26

@tiboru:
A késői köztársaság- és császárkorban a gazdagabb városok arénáiban ingyenesek voltak a gladiátorjátékok. Egyfajta választási kampányfogás volt: fizetem a fényes látványosságot, de akkor tessenek a Tisztelt Urak (mármint a csóró, de szavazati joggal bíró csőcselék) rám szavazni! A császároknak persze nem kellett a szavazat, de elégedett, nem lázadozó városlakók igen.
Egyébként nem csak úgy szabadon becsődültek az arénába a nézők: előtte városszerte tartottak kortes-rendezvényeket, ahol ingyenes belépőket osztogattak (ezek ilyen kis, fából vagy csontból faragott, négyzet alapú hasáb forma izék, Pompeiben kitúrtak néhányat, rajta az ülőhely pontos adataival - tehát már akkor is konkrét helyre szolgáló belépők voltak).
A plebs idővel meg is követelte a játékokat, ugyanúgy jussának tekintette, mint az ingyen gabonaosztást.

@Mentula: Nem mindig mi veszítünk. Nézd csak meg a következő részt a teutoburgi csatáról!

@juditmanó: A Russel Crowe-féle Gladiátor-filmet nyilván könnyű és kényelmes sarazni. Amikor megjelent, sportot csináltunk abból, hogy összegyűjtöttük a hibákat, korhűtlenségeket, emlékeim szerint száz körül untuk meg. Akkortájt ismertük be magunknak, hogy minden hibája ellenére mi tulajdonképpen szeretjük ezt a filmet. Szépek és hitelesek a szereplők ruhái, jók az épületek és a szobrok, lenyűgözőek a madártávlati képek a városokról és a légióstáborról. Nekem még a film eleji csata is tetszett, annak ellenére, hogy kb. ötszáz év fegyverzetét és részben parádéra szánt díszpáncélokat vonultatnak fel egyetlen jelenetben. Összességében jó film ez, mindenesetre összehasonlíthatatlanul jobb, mint némelyik azóta készült "ókori témájú" film, mondjuk a Trója vagy a 300, hogy csak a legszörnyűbbeket említsem.

juditmanó 2009.09.07. 23:43:34

@audax: köszi a kiegészítést :). A másik két említett film nálam sem ütött meg semmilyen mércét, szegény Homérosz meg Leonidasz biztos forgott a sírjában.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.08. 00:03:19

@audax:

Köszönöm én is az infókat.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.08. 00:04:59

@audax:
@juditmanó:

Azért a 300-at ne tessenek bántani; persze nem dokumentumfilmként kell nézni, hanem meseként, illetve a hazafiságról szóló példázatként - annak szerintem kiváló - és látványos.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.08. 00:06:34

@tiboru: Épp most akartam írni, h csak szimplán hagyod, így beszéljenek a 300-ról, de a frissítés megelőzőtt :)

Spártaiak, mit mond a kutya?!!

juditmanó 2009.09.08. 06:57:00

@tiboru: meg a kidolgozott hasizmok szép példája is :)))

Lucius Flavius Arrianus 2009.09.08. 08:02:01

@tiboru:
érdekes, hogy a 300 c. filmben olyan beállítások vannak, amik egészen pontosan visszaadják a vörösalakos vázákon látható atléta-ábrázolásokat, a mozdulatsorokat. A látványtervező és az operatőr szép munkát végzett.

Titus Pullo Urbino 2009.09.08. 08:09:46

@audax: a Trója és a 300 jó filmek voltak, látványosak, érthetőek, bár kissé hálivúdi egyszerűsítésen mentek keresztül, ugyanígy járt a Roma HBO sorozat is (de ennek ellenére a Roma sorozat a kedvencem)

Amerikában ugyebár nehéz elképzelni az olyan történelmet, ahol a vasútállomás nem a város időben első építménye. Egy texasi túrista nagyon okos kérdése Egerben: Gyönyörű ez a bazilika, de miért építették ilyen közel a vasútállomáshoz?

Atrox 2009.09.08. 09:10:50

Hát, a 300-ról épeszű, ókort kedvelő ember nem beszélhet pozitívan. Persze fantasy filmnek lehet, hogy jó, meg látványos, de másnak...
Csak a legfontosabbak: hol vannak a görög vértek a harcosokról (tudom, a nők csorgatták a nyálukat a hasizmok láttán, de a hoplita nehézpáncélos harcos volt), hogy néz ki a perzsa király, hogy néznek ki a Hallhatatlanok,...?

Ehhez képest a Gladiátor tényleg ütős film, a Roma sorozat meg maga a kéjmámor :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.09.08. 09:11:15

Végigolvastam a posztot, megnéztem a képeket, remek poszt lett ez, őszinte elismerésem.
Azonban lehet hogy átfutottam rajta, de nem leltem a gladiátor szó eredetére vonatkozó utalást. Íme:

Gladius: kétélű rövid kard

Az arénában a vesztes gladiátor kivégzését néha az elöljáró részéről szóbeli parancs is kísérte: "recipe ferrum!", azaz "fogadd a vasat!" (kardot)A kivégzést sokszor nem a győztes gladiátor végezte el, hanem egy hóhér.

Gróf Úr 2009.09.08. 09:27:19

Kiváló poszt, köszönjük!
Egy kis kiegészítés: Spartacus sporttársat nem annyira az Alpok vonulata állította meg, hanem a hír, miszerint nincs miért Hispániába vonulnia, mivel Quintus Sertorius felkelését, melyhez csatlakozni akart seregével időközben - némi árulással - leverte a Nagy Pompeius.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.09.08. 09:40:29

Hehe, nem gondoltam volna hogy egyszer illusztrációként fogok(fogunk) szerepelni a lemilen:D kösz Atrox, remek a poszt!

Titus Pullo Urbino 2009.09.08. 09:43:54

@Markgraf: Szénási Tamás bajtárs barátomat Esztergomból ismeritek?

rognork 2009.09.08. 10:35:25

Jó kis móka lehet. A Gladiátort meg ne tessék szidni, aki ezt fiatalon megnézi, annak talán nem spangli meg a boroskóla lesz a kedvenc időtöltése.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.08. 11:14:18

@rognork:

Egy életem, egy halálom, kövezzetek meg: inkább egy spanglival és egy pohár VBK-val nézzek farkasszemet, mint két tigrissel az arénában :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.09.08. 11:19:58

@tiboru:
atyavilág, VBK... akkor már inkább a tigis:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.08. 12:15:45

@proletair: VBK-ról van egy csodás sztorim: törzskocsmámba betévedtek valami gimnazisták, kiscsaj előttem, pultnál:
-Szia, egy VBK-t kérnék.
-Milyen borból?
-Ööööööö, fehérből

butatót 2009.09.08. 12:51:38

Lányok nincsenek köztetek? Evileg ugye női gladiátorok is voltak, habár ritkán, mindazonáltal az úri közönséget biztos nem hagyná hidegen pár tüzes amazon...

Más hagyományőrzőknél előfordulnak:
www.ludus.org.uk/pics/archeon_women_lawrence.jpg

Ez meg egy autentikus női gladiátor öltözet (a lábbelire külön felhívnám a figyelmet):
images.buycostumes.com/mgen/merchandiser/31944.jpg

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.09.08. 12:57:15

@Thaddeus Griffin:

:D

Tigrist! Országomat egy tigrisért!!!

És kapott????

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.09.08. 13:00:09

@butatót:
ühüm. Az a lábbeli félelmetes fegyver lehetett, engem megdöbbentett a sarok láthatóan gyilkolásra kiképzett része.

Atrox 2009.09.08. 13:02:18

@butatót:
Vannak lányok is, de náluk még nagyobb a lemorzsolódás, mint a fiúk között. Valójában nem volt túl sok női gladiátor, és egy különösen véres összecsapás után be is tiltották szereplésüket (nem emlékszem pontosan, hogy ki rendelte el a tiltást, de fennmaradt egészen a gladiátorság megszünéséig).

butatót 2009.09.08. 13:04:29

@Atrox:
Meglepődtem, de a wikin van gladiatrix címszó. Az ott írottak szerint Septimus Severus tiltotta meg a nők részvételét valamikor 200 körül.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.09.08. 13:13:24

@Titus Pullo Urbino: Nem ismerős eme név...

@Atrox: Septimius Severus volt a "bűnös" Kr. u. 200-ban

És igazán kár hogy most is hiány van gladiátorlányokból, mert szeretjük őket :)

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.09.08. 13:13:40

A kis 300 nekem tetszett. Mese, meg képregényadaptáció, a meéskben megszokott túlzásokkal, de ettől még párbeszédek, ömlengések zöme egykori, fennmaradt szöveg, a spártai fegyverzet megjelenítése talán a legjobb a "szandálos" filmekből, a kisebb csoportok beállítása és lelassított, kimerevített képek szinte mindegyike megtalálhatü az egykori amfórák oldalán, és még a spártai politikai viszonyok bemutatása is egész jóra sikerült, persze szükséges túlzásokat leszámítva.
A mesével együtt is korrektebbül összerakott kis film, mint a Gladiátor. Ami persze ettől még szintén kellemesen nézhető, látványos mese.

Atrox 2009.09.08. 13:19:59

@Vérnűsző Barom:
Ha valaki hiteles képet szeretne a spártaiak életéről, küzdelmeiről, annak ajánlom a következő könyvet:
Steven Pressfield: A tűz kapui

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.08. 15:28:57

@butatót:

A gladiatrix képét nézegetve megerősítve látom azokat a kósza híreket, melyek szerint a szilikonbányászat már az ókori Róma gazdaságának is az egyik húzóágazata volt.

butatót 2009.09.08. 15:55:52

@tiboru:
Bizony, bizony, és jó oka is volt a dolognak. Képzeld el, hogy mint gladiátor, ilyen hölggyel kell harcolnod. Biztos, hogy nem a kardjára fogsz figyelni. Arról nem is beszélve, hogy a mesterséges domborulatok talán bizonyos védelmet is nyújtanak a mellkasi sérülések ellen. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.08. 16:13:54

@butatót:

Hát az biztos, hogy a csaj nehezebben kap tüdőt vagy más, mellkasi nemes szervet érő szúrást, mint egy férfi-kollégája.

Legalábbis úgy 10-15 centivel hosszabb penge kéne hozzá.

audax 2009.09.08. 16:22:54

@butatót:
Elképzelem, ahogy a bige parázs küzdelembe bonyolódik ezekben a tűsarkakban, 10 centi mély homokban...

Vannak köztünk női gladiátorok, de nincsenek könnyű helyzetben. A női anatómia alapvetően nem arra lett kitalálva, hogy nehéz vasakat pakoljanak rá. Indulj ki abból, hogy mindannyian kb. a saját súlyunk negyedének megfelelő felszerelést cipelünk harc közben, ez egy 60 kilós lányon 15 kg. Kétségtelen lelkesedésük ellenére, vagy éppen azért gyakran lesérülnek, gerincük, térdük, bokájuk nem bírja a túlterhelést. Az ókorban sem volt állandó program a gladiatrix-ek szerepeltetése, inkább ritkán bemutatott kuriózum, amin a műértő közönség hümmentett egyet: lám-lám, csinosak, de hát ez mégsem olyan, mint az igazi.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.08. 17:09:11

Mennyire van pontos forgatókönyve a csatának? Előre megvan h ki kivel harcol, ki lesz hősi halott vagy kivégzett?

@audax: a bigeségnek velejárója a túlfejlett koordinációs készség, ami abba nyilvánul meg, h 10cm mély homokban, tűsarkúban is megállunk a lábunkon, és ez még látványosabb, ha olyanokkal hasonlítjuk össze, akik ezzel a speciális tulajdonsággal nem rendelkeznek:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.08. 18:52:34

Amúgy egy ennyire zárt sisak egy rendes csatában nem hátrányos a viselője túlélési esélyeire? Mennyire lehet egy ilyenben rendesen átlátni a helyzetet?

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.09.08. 20:02:02

@butatót: Úgy tudom hogy vegyespáros nem volt, csak nő harcolt nő ellen

@paranoid marcipan: nagy vonalakban lebeszéljük és lejárjuk a csatát (mikor, kinek hova kell mennie, ki győz, ki veszít) de ellenfélválasztás nincs. Akinek a forgatókönyv szempontjából életben kell maradnia az megmarad, a többi megy a lecsóba:)

@szs.: Perifériás látás nuku, hallás lecsökken és a légzést is akadályozza. De erről a gladiátor kollégák többet tudnak mesélni:)

Atrox 2009.09.08. 21:36:08

@szs.:
Zárt gladiátorsisakban egy valakit látsz: az egy szem ellenfeled, és nem sokat hallasz. De a gladiátorok azért ritkán küzdenek csapatban, ők szinte mindíg páros küzdelmeket mutatnak be, így ez nem akkora hátrány@paranoid

marcipan:
Mivel valóságban lezajlott csatákat elevenítettünk meg, ezért meg volt határtozva, hogy melyik fél nyerjen. De hogy a csata alatt ki kit üt, és ott ki hal meg, az szabad :)

Gladiátor viadalokon általában megbeszéljük, hogy kinek kell nyernie, és csak azt szokták kivégezni, akinek már nem lesz több küzdelme.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.08. 21:42:30

A Spartacus féle lázadásban női rabszolgák is részt vettek valamilyen módon? Őket is keresztre feszítették, ha voltak ilyenek?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.08. 21:44:34

@Atrox: A Róma az tényleg jó volt. A Gladiátorban szép zene van, de nekem túl halivúdias. :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.08. 21:47:41

@proletair: Hú, bevallom, azt már nem figyeltem, mert úgy elkezdtem röhögni a pultossal együtt, hogy inkább bementem a pult mögé, és kiszolgáltam magam egy sörrel, mert ha Tündin múlik, szomjan halok.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.08. 21:49:02

@Titus Pullo Urbino: Aha. Még asszem több évvel később is visszamentek és találtak maradványokat. Mai napig vannak olyan helynevek, amik utalnak az eseményre.

A mondást meg úgy ismerem, hogy kemény vagyok, mint Tarzan talpa. :)

saul 2009.09.08. 22:12:03

Kedves @juditmanó, a Trója c. mozi egy megdöbbentö érdekességgel szolgált, mivel az Agamennon és törzstisztjei eredeti asszír vezéri egyenruhákban feszitettek. Ez nem tekinthetö inkorrektnek a déli ión törzsek heroikus történeti vonatkozásaival. Csak persze Brad Pitt különítménye, a korabeli sealNAVY római egyenruhái befeketítve a mai korhoz szóltak, de nagyon elrugaszkodva. A szimbolák is megfelelöen feküdtek a görögöknél, de a szkíta határör-kereskedöváros, Trója szobraival, emlékeivel akkora kavarodást csaptak, hogy az csak gúnyolódásnak megy el...

Atrox 2009.09.08. 22:46:56

@saul: Ha már Trója, akkor kritizáljuk meg ezt is, Homérosz írását 'tényként' kezelve (és még az istenektől is eltekintve):

1): A filmben Agamemnón egy felfuvalkodott kéjúr, miközben a valóságban Achilleus után a legnagyobb görög hős, mindíg az első sosrokban harcol, meg is sebesül

2): Agamemnón meghal Trójában (ráadásul nevetséges módon Briszéisz öli meg). Ez hülyeség, mert Agamemnón életben marad, és el is indul hazafelé. Otthon azonban felesége - Klütaimnésztra - összeállt időközben Aigiszthosszal, és megölik a diadalmasan hazatérő Agamemnónt. Őt végül fia, Oresztész bosszúlja meg évek múltán.

3): Achilleus a falóban bejut Ttrójába. Valóság: ekkor már nem él, Paris már jóval korábban, nem sokkal Hektór halála után lenyilazza.

4): Paris túléli az egészet. Valóság: Menelaosz megöli, miután bejutnak Trójába.

5): Hektór megöli Aiaszt (Ajaxot). Valóság: Aiasz túléli a harcokat, és mikor Achilleus fegyvereit kell szétosztani, akkor alulmarad szónoklataiban Odüsszeusszal szemben, aki megkapja az összes fegyvert. Erre Aiaszt megőrül, lekaszabol egy csomó állatot, majd megöli magát.

6): Parisz és Menelaosz párviadala végén Hektór leszúrja Menelaoszt. Valóság: Menelaosz győz, Parisz elmenekül, majd a trójaiak esküt szegnek, és nem adják fel a várost. A lényeg: Menelaosz életben marad (és a végén végez Parissal).

7): a film végén Paris megszólit egy kis senkiházit, akinek odaadja Trója kardját. Ő nem más, mint Aeneas (Éneász). Valóság: Aeneas Priamosz és Hektór után a legjelentősebb Trója környéki herceg, nagy harcos, hatalmas vagyonnal, sereggel, nem egy kis senki. Ő az, aki a Romulus és Remus monda másik változataként megalapítja Róma városát. így a rómaiak a trójaiaktól származtatták magukat.

És ezek csak a legdurvább csúsztatások voltak filmben (remélem, jól emlékeztem a dolgokra, és nem írtam nagy hülyeséget) :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.08. 23:14:45

Hú, ezt ki kell írnom magamból, terápiás jelleggel:

A Tróját néztük dvd-n, amikor egyik cimborám már nagyon- nagyon izgult, amit ő nem szeret, szóval megkérte egyik haverunkat, aki már látta moziban, hogy mondja el, mi lesz a film vége. Én javasoltam neki, hogy állítólag megjelenik majd könyvben, csakúgy, mint a Passió, érdemes lesz elolvasni, mert sokkal jobban kifejti a dolgokat. Ráadásul röviden, mert versben van.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.08. 23:27:51

@Thaddeus Griffin: A Passió már megjelent?? én meg lemaradtam róla.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.08. 23:30:32

@paranoid marcipan: Jajaja, csak a csókát, akiről szól, lenyomta a Beatles, úgyhogy ezért kerülhette el a figyelmed

butatót 2009.09.09. 00:18:26

@paranoid marcipan:
Pedig állítólag a legtöbb nyelven és legnagyobb példányszámban valaha is kiadott könyv. ;)

juditmanó 2009.09.09. 06:59:50

@Atrox: ez mind így van, de én sem vártam egy amerikai filmtől, hogy Homéroszt is bevonják a forgatókönyvírásba :)). Nagyon jól emlékszel a részletekre.

juditmanó 2009.09.09. 07:01:08

@saul: Ha jól tudom, Achilleusz a mürmidónok vezére volt, lehet tudni, hogy ők milyen viseletben harcoltak? Valamilyen különleges cucc volt?

juditmanó 2009.09.09. 07:02:28

@juditmanó: Ráadásul Aphrodité árulta el Parisnak, hol lehet megsebesíteni Achilleuszt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.09. 08:05:56

@butatót:

Na, csak nem Lenin írta ezt is?!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.09. 08:07:54

@juditmanó:

Na, Aphrodité neve hallatán Gloria Mundi máris hegyezi a ceruzáját :-)

Atrox 2009.09.09. 09:15:28

@juditmanó:
Feltehetően ők is hoplita fegyverzetben küzdöttek, ahogy az ókorban a legtöbb városállam katonái. Persze nyílván voltak más fegyverzetűek is, de általában a hopliták adták a sereg fő erejét. Amíg a falanx állt, addig volt esély a győzelemre. Alexandrox kitűnően képzett, nem túl nagy számú Makedón hoplitája segítségével igázta le az akkori ismert világ felét. És nem mellesleg a 300-ban is ilyen felszerelésben kellett volna küzdeniük a spártaiaknak :)

caminar.files.wordpress.com/2007/11/hoplita.jpg

Athéni hoplita a gorgó fővel (amely Athéné jelképe volt):
www.xyfos.com/athenea/images/Panoplia.jpg

Spártai hoplita a Lambdával (Lakedónia jele), és a vörös köpennyel:
www.enciclopedia.com.pt/images/hoplite_2065.jpg

subotei 2009.09.22. 10:43:52

A Gladiátorban vicces volt, amikor a rómaiak a csata kezdetén ballistákkal a germánokra és magukra gyújtották az erdőt, aztán eldöntötték a csatát egy lovasrohammal a bozóton keresztül (hősies dolog, de az ellenség biztos jót röhög, amikor a lovasság maradványai szétziláltan /mert a fákat kerülgetni kell ám/, összekaszaboltan /azok a fránya ágak!/ és foghíjasan /az erdő talaja nem túl egyenletes egy lovasrohamhoz/ előtántorognak a sűrűből.
Az már csak hab a tortán hogy a rómaiak fennállásuk során mindvégig a középnehéz gyalogsággal művelték a hadat, a lovasság kiegészítő fegyvernem volt. Amikor pedig égető szükség volt ütőképes lovasságra, inkább a segédnépekgez fordultak (lásd numidák vagy szarmaták).

subotei 2009.09.23. 09:42:17

@Atrox: Nem. Alexandrosz a középnehéz lovassága segítségével hódította meg a világot, az volt a csapásmérő erő. A nehézgyalogság - mint hopliták - addigra "megkönnyebbedett", mert a Fülöp fater rendesen átszabta: egységes hosszúságú szarisszákkal látta el és a nyolc égtáj felé harcképessé tette őket. Ez pedig csak a mozgékonyság növelésével, azaz a felszerelés könnyítésével lehetséges. Azaz Fülöp papa a középnehéz gyalogság és hasonló lovasság kombinációjával gyűrte le sorban a hoplita-hadseregeket (a perzsákat hagyjuk, az egy más tészta).

Atrox 2009.09.23. 10:18:15

@subotei: Hm, azon lehet vitatkozni, hogy végül melyik fegyvernem okozott nagyobb károkat, ölt meg szám szerint több ellenfelet. Ezt lehet, hogy a lovasság követte el. Azonban a makedón falanx mindíg a végsőkig kitartott, ők fogták fel az ellenség derékhadát, sőt a legtöbb esetben nem csak védekeztek, hátráltak, hanem szép lassan átvették az irányítást, és elkezdték tolni az ellenséges gyalogságot. Így persze a lovasságnak volt ideje és helye megfelelően manőverezni.

Persze lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, mert ezt a taktikát elsősorban a perzsák ellen alkalmazta hatékonyan, amikor még túlnyomó részt csak a hazai egységekre támaszkodhatott.
süti beállítások módosítása