Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Az Orosz HAARkály

2010.05.19. 08:30 Professor Pizka


A harkályok szép színes, és hasznos madarak, nem zavarnak senkit, leszámítva a farontó férgeket. Az orosz harkályt azonban évtizedekig utálták a rádiósok és azóta is számtalan elmélet alapja. Ez itt az én csapongó, kissé össze-vissza írásom az orosz fakopáncsról, csatahajókról, és más, elmét vidámító elegy-belegy dolgokról, kivételesen katonazene és altesti célozgatások nélkül. A képen egy fekete harkály látható, kizárólag vörös feje miatt került ide, és tagadta a KGB-vel való bármiféle kapcsolatát.


 

 

1976. július 4-én az amerikai rádiósok idegesek lettek. Szerény amerikai tapasztalatim szerint július 4-én az amerikai másnapos szokott lenni, ugyanis ez a kevés amerikai munkaszüneti nap egyike. Július 3-án este ezért aztán a dolgos amerikaiak általában rendesen berúgnak…

Andy Clark floridai rádiós (amatőr hívójele: W4IYT) rádiós azonban szolgálatban volt, így természetesen alkoholmérgezéstől vagy annak utóhatásaitól mentesen tapasztalta: azon a frekvencián, ahol neki egy transzatlanti repülőjárattal kellett volna beszélgetnie, valaki kb. 10-16 Hz frekvenciájú kopácsolást sugároz, jó hangosan és periodikusan ismételve. Persze a derék Andy nem amolyan jogászbőcsész, így nem misztikus jelenségeket sejtett a dolog mögött, hanem rendkívül bosszús volt, hogy ki az az idióta, aki harkálykopogással szórakozik a frekvencián. Rövid körkérdés után rájött: mindenki a közeli frekvenciákon a fakopáncsot hallja. A jel erőssége kizárta a környező gimnáziumok pattanásos, szemüveges stréberektől hemzsegő fizikaszertárait a gyanús források közül. Világos volt: itt valaki nagyban játszik.

 

A rádió-iránymérést (Däniken szerint) már az ókori Mezopotámiában is kiválóan ismerték; mitöbb, az inka uralkodók is rendszeresen megjelölték a rádiósnaplóban, hogy mikor hallották aznap harmadjára a „Háfánáná” refrénű számot. II. Ramszeszről feljegyezték, hogy jelen sorok írójához hasonlóan rajongott az Új zenei újságért és a vízállásjelentésért. Däniken elmélete vitatott, mindenesetre 1976-ban nem okozott gondot bemérni Gomel (ukránul Homjel, angol átírás: Gomel) városát  a Fehérorosz SZSZK területén. Ez a település máskülönben Gromiko elvtárs szülőhelye, de innen származtak el Kirk Douglas szülei is, akkor még Danielovics néven.

Douglas nagybátyja egyébként Danielovicsból Demskyre változtatott nevet. Tiboru, volna erre valami jó kis konteó?

Megszületett az Orosz Harkály elnevezés. Tudták tehát, hogy megint Ivánék szórakoznak.

 

Aki látta a Vadászat a Vörös Októberre c. alkotást, az tudja, hogy a világ legkeserűbb teáját hagyományosan a szovjet nagykövetek fogyasztották Washingtonban, Londonban, Párizsban, amikor ártatlan pofát vágva el kellett magyarázniuk, hogy már megint mi a fenét talált ki a nép kopasz/dús szemöldökű/térképhomlokú vezére. A fakopáncs kapcsán különösen sok extra keserű Assam TGFOP blend fogyott, ugyanis ez a harkály 13 éven  át kopogott lelkesen.

 

A rádióamatőrök annyit tehettek, hogy amikor csak tehették, zavarták a harkályt, hadd tekergesse Szerjózsa a potmétert, amíg talál egy tiszta frekvenciát. Szerjózsa annyira dinamikusan tekergetett, hogy meg nem erősített információk szerint utána évekig volt a legmenőbb szentpétervári DJ-k egyike.

Komolyabbra fordítva: az adás frekvenciája mindig a legoptimálisabb terjedéshez volt beállítva, de 100 kHz-es  lépésekkel folyamatosan változott; egy frekvencián 30 mp - 10 p közötti időt maradtak. Később megfelelő berendezésekkel négy különböző sugárforrást mértek be és a jelekben kódolást is felfedeztek. Ezek alapján arra következtettek, hogy az oroszok háromdimenziós radart alkottak, amely a közeledő célpont pontos térbeli pozícióját meghatározta. A hullámhossz alapján a radar 6-20 m nagyságú célok esetén volt optimális, így rakétavadász radart sejtettek a derék rádióamatőrök.

Ezeket az adatokat a Wireless World nevű angol rádióamatőr-magazin korabeli írásaiból vettem.

Ma már tudjuk az „igazságot” 

A rendszer nem más, mint az „Sz-225 Duga” radarrendszer. Arra találták ki, még a műholdak tömeges elterjedése előtt, hogy észlelje az amerikai rakétaindításokat. Természetesen ezek a radarhorizonton túlról jöttek, így a radar nem is magát a rakétát figyelte, hanem az általa az ionoszférában okozott változásokat. Az ionoszféra azonban a rádiójeleket nemcsak a sugárzás helye felé veri vissza, hanem másfelé is; így hallhatták Amerikában a veszett kattogást.

 

A Duga rendszert F. Kuzmin vezetése alatt fejlesztették, első példányát az ukrajnai Nyikolajev városában telepítették, a tesztüzem 1971. november 7-én (érdekes…) kezdődött. Sikeresen észleltek kamcsatkai és tyuratami (Bajkonur) indításokat, meg persze az egész népi Kínát, hiszen ekkoriban lőttek Mao-ék a békésen arató kombájnokra. A jó eredményeken felbuzdulva megépíthették a végleges változatot, ez lett a Duga-3. Telepítési helye a fehérorosz-ukrán határ közeli Gomel, illetve az onnan kőhajításnyira levő Csernobil volt. Később, a jobb lefedettség miatt az Amúr menti Komszomolszkban is épült egy radar (egyébként Komszomolszk-na-Amure városa ma a repülőgépgyártásáról ismert, a Szuhoj egyik fő üzeme itt van). Ezzel a teljes amerikai kontinenst és az óceánokat is szemmel tudták tartani (pontosabban fölöttük az ionoszférát).

A rendszer amúgy oroszosan filigrán,  nagysága a Flórián téri faluházé, kimenő adóteljesítményét 40 MW körülire becsülik. Összehasonlításképpen: a Kirov osztályú atommeghajtású csatacirkálók (a képen a Jurij Andropov, akarom mondani a Nagy Péter látható) ennek körülbelül a háromszorosát adják tengelyre, de például az Arleigh Burke osztályú rombolók csak a felét tudják. Röviden és magyarul: ez sok. Nagyon sok.

 

Ez a távoli rendszert egészítette ki a légvédelemhez, később önálló űrhadviselési egységekhez tartozó kisebb radarok hálózata. Ezeket Kutyaól (Dog House), Tyúkól (Hen House) és több hasonló néven ismerte a NATO. A Duga rendszer a „Steel Yard” (Vasudvar) nevet kapta, ami nem meglepő a beledolgozott, kb. hat csatahajóra elég acél miatt. Nem sorolom fel a települési helyeket, inkább pár érdekesség. Beregszász mellett egy „Dnepr” (Hen House) rendszer épült.

Ugyan számos rokonom él arrafelé, fél gyerekkoromat a beregszászi hegytől látótávolságban töltöttem, töredelmesen bevallom, fogalmam sincs, hogy ez az izé pontosan hol van. A források felváltva írnak Munkácsot és Beregszászt, ami Amerikából nézve tökmindegy, leszámítva persze a hászid zsidóknak, mert a környéken minden nagyobbacska faluból származik egy rabbidinasztia.

Szóval, ha valaki tudja pontosan, ne habozzon beírni a kommentekbe. Köszönöm.

Később Munkács mellett, Pisztraházán egy „Daryal” típusút (NATO: Pechora) is akartak építeni. Itt a képen a Baranovicsiben épült példány látható, a munkácsi pont ezzel együtt érte volna el az európai lefedettséget. A helyiek valahogy nem akarták elhinni, hogy a lefelé hét, felfelé tíz emelet magas vasbeton épület valóban „tésztagyár” lesz, ahogy az agitprop kitalálta. Hát még ha szegények tudták volna, hogy ebből a dögből mindig kettő épül.

Valószínű, hogy nem a környéken virágzó kárpáti tárnics sorsa aggasztotta őket, hanem gondolom az udvaron grillcsirkévé változó tyúkok rémképe. A Daryal radar nem épült meg, a vasbeton szörny azóta is ott van. A tárnics mellett azóta a csempészet is virágzik.

 

Ez bizony eddig nem túl érdekes. A szovjetek építettek valami nagy (és nagy teljesítményű) izét. Ezt mozdonytól a lemezjátszón át a gátfutónőig minden diszciplínában tudták. Az írást még hízlalhatnám különféle technikai adatokkal, de nem ez az igazán érdekes. Hanem a jobbnál jobb teóriák. Következzék tehát
 

Occam turmixgépe

Fizikusok egyetértenek abban, hogy ha valami nagy, vasból készült dologból elektromágneses hullámokat sugárzunk ki, és figyeljük, hogy miről verődnek vissza, akkor ez radar. De ebben semmi igazán érdekes nincs. Illetve van, de ahhoz azt a sok egyenletet is be kellett volna magolni. Felejtsük el hát az egyszerű magyarázatokat, rázzuk össze az adatokat Occam turmixgépében!

 

Két elmélet verseng egymással. Az első szerint az oroszok tudtak valamit a Tesla titokból. A második szerint az összes ilyen drótszörnyeteg az orosz-amerikai (szovjet-amerikai) együttműködés eredménye, és valamiféle világ-összeesküvés része.

 

Mindkét szuperhatalom igyekezett a teljes frekvencia-spektrumot figyelni hírszerzési és önvédelmi céllal. 
 

A fizika törvényei mindenütt egyformák, ezért a két államban természetesen az antennák is nagyjából ugyanolyanok. Eddig a borotva.

 

Persze nem vagyunk hozzászokva mindenféle antennához, ezért az englishrussián és hasonló oldalakon látott példányok könnyen kelthetik bennünk az UFO-antenna képzetét. Itt csak pár képet mutatok, a ki tudja mire való erdei gömböt, meg persze a Nagy Titokzatos Tesla (esetleg Van de Graaff) Tekercset. 

 

 

 

 

 

 

Nade nézzük csak meg ezt! 

Ez a Sura komplexum, Nyizsnij Novgorodtól nem messze. A képre pillantva nyilvánvaló, ez bizony ugyanarra való, mint a HAARP. Mármint hivatalosan az ionoszféra radarvizsgálatára. A nyilvános források szerint persze 190 MW adóteljesítményével kisfiú a  3.98 GW-ot toló HAARP mellett, még az Uniónak is van egy nagyobb  Tromsö mellett, az 1 GW-ot tud. 

Az üzemeltető NIRFI rádiófizikai intézet honlapján mindenkit buzdít projektek közös lebonyolítására az ionoszféra kutatásában. Ahhoz képest, hogy a villanyszámlát a védelmi minisztérium fizeti és Nyizsynij Novgorod (akkor épp Gorkij) környékére tilos volt mezei halandóknak belépni, meglepő nyíltság. Aki azt gondolja, hogy egyszerűen pénzért árulják az antennát, hogy ki legyen használva, az már megint a borotvával jön. Igenis titokzatosság van és punktum.

Nem akarom elvenni a konteóblog kenyerét, ezért aki bővebben akar tájékozódni az ilyen antennaerdők rejtelmeiről olvassa el ott a HAARP-pal foglalkozó posztot. Pontosan ugyanezeket a teóriákat lehet olvasni a Sura rendszerről is, csak az óriási teljesítményű számítógépekről szóló mítosz nincs. Érdekes módon a tromsöi állomást senki sem gyanúsítja azzal, hogy a brüsszeli sok irracionális eseményt az okozná. Azt hiszem, kereshetnék egy kis pénzt, ha a konteóhívő közösségben elterjeszteném, hogy a sok 2500 m hosszú kifutópálya voltaképpen clusterbe kapcsolt óriási logarlécek hálózata.
 

Az interneten fellelhető írások kisebb részét azok a tudományos közlemények alkotják, amelyek a Sura tudományos használatáról szólnak. Ilyen például a WIND ionoszféra-magnetoszféra kutató szonda kalibrálása, amelyhez a jelet a Sura antennából sugározták. Álmosító.

 

De mit szóljunk ahhoz, hogy az a szép Duga-3 antenna Csernobil határában pontosan az erőmű közelében van? (a katasztrófa óta mellesleg nem működik, le akarják bontani, mielőtt összedől). Van olyan elmélet, amely szerint az egész csernobili katasztrófa azért volt, mert az erőműtől megrendelték a teljesítményt a radarra, csak valamit nem jól kapcsoltak és az erőmű meg jól felforrt. Másik elmélet szerint besugározták az erőművet és az forralta fel. Egyik jobb, mint a másik.

 

A legszebb az "amerikai szövetséges" konteó. Egyes rádióamatőrök a harkálykattogásban bizonyos átalakítások után olyan modulációt véltek felfedezni, amely kétségtelenül valamiféle kód továbbítására szolgál.


 

Ez a kód természetesen az időjárást befolyásolja/tudatmódosít/ufóknak üzen. De ennél is sokkal jobb, hogy össze van hangolva a HAARP működésével. A Sura komplex, a HAARP és a Duga valamiféle közös rendszert alkotott, hogy pontosan mire, az homályos, ízlés szerint ki lehet tölteni a hiányzó részeket.

 

De figyeljünk csak! Ugyebár a Duga tesztüzeme 1971. november 7-én indul. A Duga-3 1976. július 4-én kapcsol élesre.

És most legyünk résen: a Duga rendszer ikertestvére az USA-ban is működik, persze nem azért, amit az előbb írtam. Nem. Ennek a kattogásáról nem beszél senki, nem hallotta senki. A már említett angol szaklap szerint az ilyen radarokhoz viszonylag közel nem lehet venni a jelet, ezért lehet az, hogy az amerikai példányra nem panaszkodtak. Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy az orosz propaganda ne használta volna ki az ellen–kattogót. De hát ez csak duma. Az antenna nem a fizika törvényei miatt tök ugyanolyan, mint a Duga. Különben miért lenne a Maine állambeli Moscow városa mellett? Azzal meg senki ne próbálja szétrombolni az összeesküvés-elméletemet, hogy tavaly az egészet eladták ócskavasnak! 

 

Végezetül a maga a hang, vegytisztán: 
 

102 komment

Címkék: haditechnika szovjet hidegháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.19. 09:41:15

Szerintem is az ufókkal beszélgettek ílymódon :D

Titus Pullo Urbino 2010.05.19. 09:50:04

Atyaúristen, negyven megawatt adóvasakon? Az akkora teljesítmény, ami leszaggatja a fémgombokat a kolhozparasztok pufajkáján, kirázza a tömést a fogakból. Gondolom megfelelő védőtávolságot tartott mindenféle civilizációtól az adó.

Professzor úr, gratula az írásért, jó lett.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.19. 09:54:36

@proletair: igenigen, ezek képesek Kocsis Zoltánon a billentések határozottságát számon kérni, meg Anna Nyetrebkón a hangszínét. Annyira kedvelem azt a bandát :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.19. 10:04:56

@Professor Pizka:
Vagy ha el is kezdenek dicsérni valakit, biztosak lehetünk benne, hogy a második tagmondat már egy finomkodós letorkolás lesz.
És mindig tudnak újat mondani:)

vén betyár 2010.05.19. 13:24:28

@Professor Pizka: Dicséretes ez a szerteágazó érdeklődés és nagyfokú termelékenység!Csak nem az utolsó reneszánsz polihisztorok, netán újkori sztahanovisták egyike tetszik lenni?

Jockey11 2010.05.19. 13:28:02

Ö... Van itten egy kis nagyságrendi probléma:
A HAARP honlapja következetesen 3.6 millió Wattot, (máshol 3600 kW-ot) emleget, ami - szerintem - nem 3.6 GW, hanem 3.6 MW.
Ha a Novgorodi "társlétesítmény" 190 MW-ot tud, akkor nem ő kisfiú

Jockey11 2010.05.19. 13:39:37

Természetesen: novgorodi - kisbetűvel, hiába a kapkodás....

Stuntman_Mike 2010.05.19. 13:42:12

Bocsánat, én tényleg rendkívül rossz vagyok ilyenekből, de a teljesítményt illetően kb. hogyan kell itt elképzelni a MW arányt, mondjuk egy..mittomén...mondjuk egy széchényi-hegyi tévéadóhoz képest. Vagy hogyan kell ezt elképzelni? (látszik, a kérdező lassan megközelíti T.Anita szintjét...:))
Szóval ha van itt rádiózásban és ismeretterjesztésben jártas ember, igazán segíthetne. Nagyon köszi, a cikk pedig akár a konteo-ra is mehetne, de ott már volt ilyen. Ettől függetlenül nagyon élveztem, köszi.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.19. 13:45:02

@Jockey11:

Alighanem igazad van; megawatt lesz az.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.19. 13:50:48

@Stuntman_Mike:

Pontosan nem tudom (majd a szakértők), de nagyságrendje tíz körül van, a mértékegység meg kilowatt.

Jockey11 2010.05.19. 14:10:14

@Stuntman_Mike:
Hát én sem vagyok fizika-tanár, de az otthoni mikrohullámú sütőd (már ha van ilyened) úgy 0.8-1.5 kilowatt teljesítményű, és minden gond nélkül megsüti a grillcsirkét - igaz, rádiós léptékkel, igen kis távolságból (5-10 cm).
Na most a 40 MW ennek úgy a negyvenezerszerese, úgyhogy elég sok.
A környéken lakók mellett szól persze, hogy a beeső teljesítmény - ha jól emlékszem - az adótól való távolsággal négyzetes arányban csökken.
(Annyit viszont, mint amennyit a sokat vitatott mobilok leadnak, még sok tucat kilométerről is produkál!!)

pete_r 2010.05.19. 14:39:46

Csak kötözködésképpen a teljesítményhez: mivel elvileg lokátorokról van szó, nem mindegy, hogy az emlegetett számok impulzus, vagy átlagteljesítményt jelentenek (, merthogy a GW környéki impulzusteljesítmény nem egetverő). Bár az antennák méretéből és a felderítés távolságából gyaníthatóan nem impulzusteljesítményről van szó...
A poszt mindenképpen érdekes, gratulálok hozzá.

Jockey11 2010.05.19. 15:01:26

A teljesítményről eszembe jutott még valami:
A szovjet határőrség a 80-as végén használt két hordozható radart nagy kiterjedésű, sík területek (és nyílt vizek) ellenőrzésére. A típusszámukra sajnos már nem emlékszem, de összecsomagolva a kisebbiket 1 fő, míg a nagyobbat 3 fő tudta vinni a hátán. Alkalmasak voltak néhány száz méterről (max. 1-2 km-ről) gyalogos, gépkocsi, csónak, stb. felderítésére. A kisebbik folyamatos, míg a nagyobb impulzus-üzemű volt, az adóteljesítményükre szintén nem emlékszem, de a hasonló célú amerikai (AN/PPS-5) 1 kW-os (szerintem ezek ennél gyengébbek voltak). Arra viszont még ezeknél is határozattan felhívták a figyelmünket, hogy 50 m-nél közelebb még véletlenül se álljunk eléjük, mert még ez a teljesítmény is - ebből a távolságból - maradandó retina (látóideg?) sérülést, akár vakságot is okozhat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.19. 16:06:42

@Stuntman_Mike: A szovjet légvédelmi rendszerek felderítő és magasságmérő radarjai 1-2 MW-os csúcsteljesítményel bírtak kb. Kérdezd 'Volt tüzért' az index.hu légvédelmi rakéták topikjában.

Azért votl ezekben kraft rendesen. A máködési elvet viszont nem értem. Lényegében nem a test reflexiót mérték, hanem az ionoszfére változását? Ebből hogyan mérték ki a rakéta adatait? Mert az ionoszfére minden, csak nem állandó.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.19. 16:12:06

@Jockey11: bevallom, egy az egyben a wikipédiáról vettem a számokat, innen:
en.wikipedia.org/wiki/Ionospheric_heater

teddybear01 2010.05.19. 16:35:42

@molnibalage: Látóhatár alatti észleléseket végeztek, az ionoszférán visszaverődő rádióhullámokkal. Ennek az az oka, hogy egy ilyen rendszerű radart sokkal nehezebb közömbösíteni, mint egy műholdat.
Ehhez az ionoszféra változásait is folyamatosan figyelték, mert annak állapota(mármint épp hogyan, milyen szögben, és mekkora magasságban veri vissza a rádióhullámokat) alapvető a helymeghatározásban.

Stuntman_Mike 2010.05.19. 16:39:03

@molnibalage: Ez megint csak egy tipp, de lehet, hogy az összetevők változását mérték. (mint pl. a Nyolcadik utas a halálban a mozgásérzékelő-amit a robot talált ki-a levegő sűrűségének változását mérte) De ez csak kósza ötlet.

Akkor ha jól értem, függetlenül attól, hogy impulzus, vagy átlagteljesítmény, ha beindították az orosz bébiket, akkor a környéken a vasvillára szúrt és feltartott steak öt perc alatt ropogósra sült?
Nyilván nem volt ilyen akaratuk medvés barátainknak, de a baszomnagy mikrohullámú sütő vs. atomerőmű nem okozhatta a csernobili katasztrófát? No meg milyen szar lehetett, hogy Nils Holgersson és Kákalaki Akka épp arra nyomul mikor beindítják, aztám már potyog is a sült liba a muzsikok szájába! :) (a pockot a Ványa pisztrángozáshoz elhasználta :D)

paranoid T.R. marcipan 2010.05.19. 16:59:54

ááá, ez nem harkály. ez a szomszédom. nem tudom, h régebben hol kopácsolt, de az annyira nem is érdekes. de minek engedték el onnan?? kérem szépen visszavinni.
(megint fenemód on vagyok...:) )

Stuntman_Mike 2010.05.19. 17:01:52

@paranoid T.R. marcipan: nem is tudtam, hogy a Duga mellett laksz?!?! :)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.05.19. 17:06:24

@Stuntman_Mike: hehehe...ezek jó hasonlatok.
Az étel neve lett volna: Töltött liba bundában :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.19. 17:10:36

@teddybear01: Továbbra sem értem. Az ionoszféráról mindenféle szmötyi is visszaverődhetett. Hogyan mérték, hogy hanyadik visszverődés van? Mert távolság mérése csak pontos időméréssel lehetséges, amihez kell valami verődésszám átlag legalább.

Azt sem vágom, hogy egy kb. 100 tonnás vastömeg mennyire befolyásolja az ionoszfrát. Mintha az én lélegzetvételemet akarnád kimérni a budpesti metróban levő légmozgásokból. Legalábbis és kb. ezt érzem.

Nem azt mondom, hogy nem működött, csak nem értem. :(

teddybear01 2010.05.19. 17:50:53

@molnibalage: Az elv meglehetősen egyszerű, viszont a megvalósítás már nem.
Egyrészt a vizsgált területről kellett egy pontos referencia-felvétel. Másrészt a visszaverődött és torzult jelek analizálásához egy komoly feldolgozó egység is kellett. Ez a referencia-adatok segítségével szűrte ki a torzulásokat. Az időmérést a kisugárzott jel kódmodulációjával intézték el, valahogy úgy, mint a radar-magasságmérőknél.

Nem mondom, hogy egyszerű, és azt sem hogy olcsó. Ráadásul akkora számítógépes és műszaki ráfordítással jár, hogy kisebb államoknak ez az út talán még most sem járható. De meg lehet csinálni.

teddybear01 2010.05.19. 17:51:24

@Vészmadár: Ja. Mint a Röppencsben, mi?

Super 64 2010.05.19. 17:53:31

@Professor Pizka:
Wikipedia? Hmm... ez olyan... nem finom. :)
A szokott kiváló minőség - mármint mindkét poszt, persze.

Ezzel együtt is nehezményezem, hogy még mindig nem jelent meg az Alexandrovról szóló, látatlanban is nyilvánvalóan kiváló írás. Tudom, tudom... sokáig a parádéra készültek, aztán meg együtt rúgtak be a többiekkel a nagy sikerre való tekintettel és azóta sem józanodtak ki, de ez szakmailag nem elfogadható magyarázat.

Jockey11 2010.05.19. 18:18:15

@Professor Pizka:
Igen, igen, a hír igaz...
Meg a nagyságrendek kapcsán arról se feledkezzünk meg, hogy egy olyan társaságról (amerikaiak) beszélgetünk, akik a milliárdot is "billion"-nak ismerik...

paranoid T.R. marcipan 2010.05.19. 18:25:40

@Professor Pizka: jajjmár. nem mondjuk meg, h a wikipédiáról van. aszondjuk, kiszámoltuk. ha ez nem elég, akkor azt, h vaszilij vaszilijovics: a frenkvencia komparatív elemzése a kvantumbiológiában című, délhottentotta nyelvjárásban íródott könyve alapján tettük. ha erre is kötekednek, lesajnálóan javasoljuk, h járjanak könyvtárba. kellően szofisztikált és értelmetlen szavak használatával elérhető, h a kedves kötekedő mélyen magába nézve ráébredjen, mekkora egy proli is valójában. ezen jót röhögünk, de akkor sem mondjuk meg, h a wikipédián találtuk.

sarius 2010.05.19. 18:36:22

@Jockey11:
De még ők sem mondják a megát gigának :)

Jockey11 2010.05.19. 19:51:25

Tisztelt Megák és Gigák!

T. paranoid T.R. marcipan-nak igaza lett: tényleg prolinak érzem magam, de ha már kötözködni kezdtem, akkor kötelességemnek éreztem, hogy nézzek utánna a vitatott adatoknak.
A saját honlapok alapján a "Tesla-antennák" erősorrendje stimmel a postban szereplővel:
I. hely: HAARP - 3.6 MW
II.hely: EISCAT (Tromsö) - 3 (UHF,HF,VHF)antenna: 1.6, 2, és 1.2 MW csúcsteljesítmény
bronzérem: SURA (NYízsnij-Novgorod) 3 antenna, darabonként 250 kW tejesítmény.

Jockey11 2010.05.19. 19:54:08

És végül de nem utolsó sorban: mindentől függetlenül csak köszenet illeti a Szerzőt a cikkért, mert egy számomra ismeretlen történetet írt meg nagyon jól!

paranoid T.R. marcipan 2010.05.19. 20:20:42

@Jockey11: a proliérzés itt elkerülhető. hintsd el, h kislány vagy, 90-60-90es paraméterekkel. ez egy szexista bagázs, onnantól kezdve nagyon kedvesek, megértőek és segítőkészek lesznek, bármekkora ökörséget is írsz le :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.19. 20:27:18

@paranoid T.R. marcipan: ezt meg honnan veszed? Esetleg ez egy kísérlet a poszt kommentjeinek az erkölcsi fertő felé terelésére?

paranoid T.R. marcipan 2010.05.19. 20:31:55

@Professor Pizka: ideje lenne. mióta kevesebb időm olyan, túl sok értelmes, ontopic komment érkezik :)

Jockey11 2010.05.19. 20:32:38

@paranoid T.R. marcipan:
Elismerem, hogy nem rossz ötlet, de ilyen esetekben kirívóan magas a dekonspiráció veszélye:
elhintem, beveszik, mindenki látni akar a következő blogbulin. Hogy magyarázom meg, hogy a 90-60-90 valójában 188/130 (és most nem a vérnyomásomra gondolok). Adódik, hogy - ha másért nem is de megfelelő dijazás ellenében - elküldök magam helyett egy 90-60-90-et, de annak meg hogyan magyarázom el a m,ega, meg a giga közötti különbséget? (Persze van rá esély, hogy tőle ezt nem is kérdezné senki...)

Higany 2010.05.19. 20:33:52

@Jockey11: volt lokátoros honvédek mesélgetik, hogy a P-akárhánytól (P-15?) 1-2 kilométerre is felvillant a glimmlámpa, ha épp arra fordult a radar... Szerintem ebben van némi túlzás, de kétségkívül jól hangzik.
190MW fix teljesítmény jól hangzik, a Mátrai Erőműnek vannak pl 200MW-os blokkjai.

Voltak még titokzatos szovjet radarok, pl. a BARS troposzférikus radarállomások, melyekből itthon is volt 4db (Középső-Hajag, Galgamácsa, Szentes, Debrecen) és igazából nem nagyon tudni, hogy mi célt szolgáltak, talán valamiféle hírközlési rendszert alkothattak.

Jockey11 2010.05.19. 20:40:32

@Higany: Bátyám hiv.tiszthelyettesként rádiót szerelt az MN-nél. Ő mesélte, hogy a Csepelekre szerelt nagyobbacska (értsd: az egész teherautót elfoglaló)rádióállomások (t.k.m sem tudja a típusukat) belsejében a megfelelő helyen feltartott neoncső öngerjedt.

Higany 2010.05.19. 21:01:54

@Professor Pizka: A másik oldalról ott volt pl a Distant Early Warning (DEW) Line:
www.lswilson.ca/dewline.htm
pl Grönland kellős közepén a DYE-2 állomáson kalandos lehetett az élet:
hornsund.igf.edu.pl/tmo/grenlandia/galeria/g_raven_en/

A BARS-ot ennél kisebb radarok alkották, Galgamácsán talán 1-2 éve szerelték csak le őket. Hajagon méretes állványok árválkodnak a hegytetőn.
www.panoramio.com/photo/9710517
invitelweb.hu/quiz/hobbi/holeopard/holeopard.htm

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.19. 22:36:12

@Professor Pizka:

Nekem elég gyanúsak azok a (majdnem) Árpád-sávos izék.

teddybear01 2010.05.19. 22:38:26

@Jockey11: Dolgoztam ilyenen. A legkisebbet R-118-as rádióállomásnak nevezték. Morze, AM, SSB, és géptávíró üzemmódban működött. 400 W max. kimenőteljesítménnyel.
De volt olyan is, ami két csőrös Csepelre volt felépítve és 1 kW-os kimenőteljesítményt tudott.

teddybear01 2010.05.19. 22:43:25

@Higany: A fenébe! Akkor ennek az építkezéséhez vezényeltek ki a rádióállomásommal.
Négy napig voltam kint másodmagammal az erdő közepén, kaja meg minden nélkül Galgamácsa felett.
Ha nem lövök egy vaddisznót, éhen döglöttünk volna.

Iustizmord 2010.05.19. 23:12:13

@teddybear01: Ha nem lövök egy vaddisznót, éhen döglöttünk volna.

akkor te 1 db kiváló "tábírász és lőbész" vagy :o)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.19. 23:15:09

@teddybear01:

Remélem halálsugárral lőtted :-)

teddybear01 2010.05.19. 23:54:35

@Iustizmord: Harmadosztályú rádiós, mert a csuklóm túl merev a morzekulcshoz. És mesterlövész, mert ahhoz volt nagyobb érzékem.
@tiboru: A disznót meg AMD-vel lőttem, úgy 400 méterről.

bet-li, kínai játékos 2010.05.20. 02:16:14

Ha egy gyakorlott rádiótechnikai felderítőt kérdezel,akkor hangra megmondja melyik lokátor kapcsolt be. Az, hogy egy lokátor milyen frekvencián dolgozik, csak egy a rengeteg alapadatból. Kell még impulzus ismétlődés idő (a radarnyalábok milyen sűrűséggel érkeznek), antenna forgási idő (a távolfelderítő lokátoroknál), vagy éppen az ún. bólogatási idő (a magasságmérőknél).
A horizonton túli lokátorok (Over the Horizon-OTH) a rövidhullámú frekvenciatartományban üzemelnek, a hullámterjedés sajátosságai miatt.

Akit érdekel:

http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=xjy2uejF6mRVPudS0wclKg**?id=78398&trackingCode=50331808&type=22&_v=Dekany_Istvan_Szonyi_Istvan_A_magyar_katonai_radiofelderites_tortenete

A könyv borítóján egy R-1301-es rövidhullámú iránymérő állomás látható (leánykori nevén pelenka szárító). Aki Szombathelyen volt sorkatona a 80-as években, láthatott ilyet.

A hely hiány miatt most nem foglalkoznék külön a fázisvezérelt rácsantenna sajátosságaival.:)

BTW: nagyon jó a poszt, eddig azt hittem, hogy San Franciscóban találom meg Michael Douglast és családját:)

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.20. 08:51:10

@Jockey11:
anyósom öccse, lévén rádiótechnikus, ilyenen Csepelen (vagy hasonlón) szolgált sorkatonaként a hatvanas évek közepén. A családi legendárium szerint egy évvel a leszerelése után fehérvérűségben megbetegedett és meghalt. Átnéztem az iratokat, leleteket - és tényleg. Lymphomás volt, két hónap alatt elvitte.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.20. 09:19:17

@paranoid T.R. marcipan: hát, a tudományos sznobéria szerencsére távol áll tőlem. :-)

teddybear01 2010.05.20. 10:39:15

@Lucius Flavius Arrianus: Nem függ össze a kettő.
Én is dolgoztam ilyeneken, és köszönöm semmi bajom.
Valószínűleg mindenképp meghalt volna a rokonod, esetleg később, vagy előbb.
Egyébként kár érte.

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.20. 10:45:29

@teddybear01:
már hogyne volna összefüggés, nézz csak utána.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.20. 13:07:38

@Lucius Flavius Arrianus: Van valami statisztikád ami alátámasztja?

Elég sok helyen üldögélnek radar közelében operátorok, de valahogy nem hangos a sajtó a rákos esetek kirívó számáról.

Miért van az, hogy egyes emberek képtelenek elfogadni azt, hogy akkor is lehetsz rákos, ha nem voltál Csernobilban és nem ücsörögsz radar alatt? Persze nagyon egyszerű kiválasztani a "bűnöst"...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.20. 13:13:18

@Lucius Flavius Arrianus:

Statisztikád van?

Nagyon sok ember dolgozik radar közelében, mégsem lesz mind rákos. Nem hallom, hogy a sajtó világgá kürtölné, hogy Ferihegyen milyen sok rákbeteg van, ahogy az AWACS operátorok sem hullanak.

Igazság szerint tele van a tököm azzal, hogy egyesek képtelenek elfogadni azt, hogy az emberek véletlenszerűen is lehetnek rákosak. Mindig könnyű rábökni valamire amit bűnösnek gondolnak...

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.20. 13:37:27

@molnibalage:
lásd Thuróczy-Bakos: Kémiai és fizikai karciogenezis (Kémiai és fizikai tényezôk szerepe a daganatok kialakulásában). Magyar Onkológia, 50. évfolyam 1. szám 2006. Fenn van pdf-ben a neten.

Másfelől, bárki lehet rákos, még akkor is, ha nem volt Csernobilban. Nem is állítottam az ellenkezőjét. Azt állítottam, hogy két év katonai szolgálat után valaki egy éven belül meghalt limfómában. Hogy összefüggés lehet a katonai szolgálat helye és a halál oka között, az ebben az esetben eléggé nyilvánvaló. Ennyit írtam.
Továbbá: "A sugárzási károsodások a nagyenergiájú elektronoknak, nukleonoknak, hasadási termékeknek, illetve a nagyenergiájú elektromágneses sugárzásnak kitett élő szervezetekben, valamint élettelen anyagokban fellépő káros átalakulások. Az élettelen anyagokban a károsodást az elektrongerjesztések, ionizáció, transzmutáció vagy az atomok helyükről való kilökése okozza. Élő szervezetekben ezek a folyamatok változásokat okozhatnak a sejtekben – megváltoztathatják a sejtek genetikus szerkezetét, meggátolhatják az osztódásukat, vagy egyszerűen megölhetik őket. Az emberekben ezek a változások a sugárzás nagy dózisának hatására sugárbetegséghez, radioaktív égéshez, vagy különböző típusú hosszútávú károsodáshoz vezethetnek, amelyek közül a legsúlyosabbak a rák különböző formáit eredményezhetik (például leukémiát, fehérvérűséget)."
Forrás: www.tankonyvtar.hu/konyvek/oxford-typotex-fizikai/oxford-typotex-fizikai-081029-47

Máskülönben: a stílus, az maga az ember.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.20. 13:49:27

@Lucius Flavius Arrianus: És hogyan jön ide az utolsó mondat? Egy volt tanárom is meghalt 6 hónap alatt rákban. Radar közelében sem járt soha? Ahogy írtam, véletlenek vannak. Esetleg kérdezd meg az index légrakos topikjában, hogy mennyire halnak a volt légvédelmisek. Tavaly mikor a légrak múzeumban jártam temérdek ex. légvédelmis volt...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.20. 13:50:17

@molnibalage: Ja, és a katonai szolgálatt alatt biztos még véletlenül sem találkozott sem mérgező, sem rákkeltő anyagokkal ugye? De persze azér egyből a radar a hibás...

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.20. 14:02:53

@molnibalage:
azt hiszem, hogy a szövegértésed hagy némi kívánnivalót maga után. Nem minden radaros lesz rákos, de - objektív okoknál fogva - előfordulhat, hogy egy radaros nagyobb valószínűséggel lesz rákos, mint a nem-radarosok. Erről írtam. Így érthető?
Máskülönben, a rákosok kénytelenek elfogadni a saját állapotukat, mert mást nemigen tehetnek; arról pedig joguk van elgondolkodni, hogy miért is kerültek olyan helyzetbe, amilyenbe. Amikor az a fiatalember meghalt, a hatvanas évek közepén, nemigen lehetett feltenni a magától értetődő kérdéseket - vagy legalábbis nem volt tanácsos. Érdekes, hogy te így reagálsz.
Amúgy tökeid állapotához ("tele") gratulálok, csak így tovább.

hazitroll 2010.05.20. 14:55:48

@molnibalage: @Lucius Flavius Arrianus: No, béke van! Nyilván vannak olyan témák, amikre egyikünk-másikunk ugrik, ez most egy ilyen lett. Azért ne reagáljátok túl!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.20. 15:15:32

@Lucius Flavius Arrianus: Te egy 1 fős mintából vezeted le, hogy a radartól lett. Nem vet fel ez benned bizonyos kérdéseket?

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.20. 15:41:05

@molnibalage:
"Nem minden radaros lesz rákos, de - objektív okoknál fogva - előfordulhat, hogy egy radaros nagyobb valószínűséggel lesz rákos, mint a nem-radarosok."
Kénytelen voltam ezt újólag leírni. Mivel az addig amúgy teljesen egészséges fiatalember nem csónakbalesetben halt meg, hanem egy olyan haematológiai megbetegedésben, aminek a patogenezise igencsak köthető katonai szolgálatának körülményeihez, tökéletesen érthető, ha a családja - akkor is, most is - úgy gondolja, hogy ez nem véletlen. Olvasd el az általam említett tanulmányt. A statisztikáknak ehhez semmi köze.
Te tényleg nem érted azt, amit olvasol? Miféle statisztikáról beszélsz? Egyébként pedig a dühödet, azt nem értem. A tököd tele levését. És most már nagyon OFF lett ez a diskurzus, ezennel be is fejeztem a polémiát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.20. 17:30:59

@Lucius Flavius Arrianus: Milyen dühömet? Ez nem düh. Inkább sajnálokozás. Fel tudok sorolni kapásból 5 okot, ami okozhatta azt, hogy rákos lett. Ők mégis kipécéztek egyet. A kollegái is rákban haltak meg és szolgálat után? Mondom, 1 fős mintából vezetsz le valamit. Ez komolytalan.

teddybear01 2010.05.20. 17:39:21

@Lucius Flavius Arrianus: Nem a rádiótól lett rákos. Ha igazad lenne, akkor az összes műsorszóró adó környéke hemzsegne a rákos betegektől. Erről meg szó sincs. Sem Lakihegyen, sem Solton, sem másutt.

Hogy mitől tört ki rajta a fehérvérűség? Nem tudom, kevés az adat. Nem dolgozott szerves oldószerekkel? Például festékekkel? Nehézfémmel? Permetezőszerekkel?

xstranger 2010.05.20. 19:47:13

@Lucius Flavius Arrianus:

"Hogy összefüggés lehet a katonai szolgálat helye és a halál oka között, az ebben az esetben eléggé nyilvánvaló."

Na ez egy kapitalis tevedes, amit amugy manapsag rendkivul gyakran elkovetnek. Pusztan azert mert ket esemeny egymas utan kovetkezik nem jelenti azt hogy az elobbibol kovetkezik az utobbi.

Azt hogy mi a ket esemeny kozott a kapcsolat tovabbi informacio megszerzeseig ELDONTHETETLEN.
Se nem veletlen se nem ok-okozati. Ez nagyon fontos kulonbseg akkozott hogy NINCS osszefugges vagy hogy VAN. Ha tul gyorsan felallitasz egy hipotezist akkor esetleg a tovabbi vizsgalatokat mar ennek a hipotezisnek a bizonyitasara probalod felepiteni, ami nyilvan nem helytelen.

Kov dolgok megfontolandok:
-Mas katonak is kaptak-e feherveruseget ugyanabban az egysegben.
-Altalaban milyen a statisztika radarok kornyeken.
-Rokonod csaladod orvosi tortenete.

xstranger 2010.05.20. 19:51:33

Azt hogy nem hemzsegnek rakosok az adok kornyeken nem meglepo, mivel eleve ugy epitik meg oket hogy ne a lakossag fele menjen az ero, nyilvan segit az is hogy ezek egy magas ponton egy toronyban vannak.

Egy sima balesetben kaphatsz olyan dozist amitol rakos leszel.

Emlekszem az egyetemen vegeztunk mereseket mikrohullamu adoval es azt csak az kapcsolhatta ki meg be aki bement az adohoz piszkalni, es akkor sem szabadott belenezni. Es ez csak egy szutyok egyetemi kiserlet volt.

Szoval tuti lehet magadnak kart okozni ha akarsz.

sztalaktit 2010.05.20. 19:56:14

A cikkhez. Steel Yard = Acél Udvar. Vas = iron. '94-ben jártam Munkács környékén, akkor láttam a "tésztagyár"-at. Csakhogy az én tudomásom szerint a létesítmény műholdelfogó rendszer része lett volna, a krasznojárszkival együtt. Az energiaellátása kétblokkos atomerőművel lett volna megoldva. Természetesen, ettől még "klasszikus" radarfeladatokat is megoldhatott volna. A rákos megbetegedésekről vitatkozni meg szerintem értelmetlen dolog ilyen laikus szinten. Magam több mint 36 évet dolgoztam sugárveszélyes munkahelyen, ebből 22-őt reaktorvizsgálóként és semmi bajom. Be kell tartani a szabályokat a saját érdekünkben és ennyi.

teddybear01 2010.05.20. 20:02:47

@xstranger: Kh. Lakihegyen az adó a falu belterületén volt. Egy-kétszáz méterre az antennától lakóházak épültek.
Többen tapasztalták, hogy a káposztafejekben a reggeli locsoláskor zümmög az adás. Volt aki a kerítése segítségével lopta az áramot.
Solton az adó őrségének szolgálati épülete az antenna mellett van, épphogy kívül az antenna rögzítésén. Még sincs közöttük sok rákos.

Budapest. A Szabadság-hegyről az egész város be van sugározva. Mégsem erre vezetik vissza a megbetegedéseket.

teddybear01 2010.05.20. 20:13:01

@xstranger: Még valami.
A mikrohullámú sugárzás veszélyes. A frekvenciasávtól függ a veszély mértéke, de általában a következő károsodásokat okozhatja:
Terhes nőknél vetélést, ezért tilos nőknek bemenni a ferihegyi reptéren a radarlaborba.
Sterilizálást a férfiaknál, egyszerűen túlhevíti a heréket a még elviselhető hőfokon.
Vakságot. A szemgolyóban keletkező hő kicsapja a szemben található fehérjéket.
Egyéb belszervi problémák. Szintén a mikrohullámú energia hőhatása miatt. Trombózisok, vérömlenyek alakulhatnak ki.

teddybear01 2010.05.20. 20:21:56

@xstranger: A mikrohullámú berendezések üzemeltetését szigorú szabályokhoz kötik. Ez azért van, mert komoly sérüléseket okozhat.
Terhes nőknél vetélést. Ezért tilos például nőknek bemenni a ferihegyi radarlaborba.
Férfiaknál sterilitást. A sugárzás hőhatása túlhevítheti a heregolyók érzékeny fehérjéit.
Vakságot. A mikrohullámú sugárzás hőhatása kicsapja a szemgolyó fehérjéit, és vakságot okoz.
Egyéb belszervi problémák. Trombózisok, bevérzések.

Nem véletlenül nem mehettetek be, ez már nem játék, aki nem tudja, hogy mit csinál, annak kívül a helye.

teddybear01 2010.05.20. 20:22:38

Francba! Hülye a blogmotor!

Iustizmord 2010.05.20. 20:57:59

@bet-li, kínai játékos: A hely hiány miatt most nem foglalkoznék külön a fázisvezérelt rácsantenna sajátosságaival.:)

pedig örülnénk... hiánypótló lenne.

márha KÖZérthetően, ugyi :o)

teddybear01 2010.05.20. 21:13:35

@Iustizmord: A fázisvezérelt antennarács működési elve elég egyszerű.

Ha van több egyforma antennád a megfelelő távolságban egymástól, akkor a kisugárzás iránya az egyes antennákkal sugárzott energia fáziskülönbséggel befolyásolható. Így egy álló antennarács szimulálni képes egy pásztázó antennát. Amennyiben az antennarácsot vételre kapcsoljuk, úgy a fáziskésleltetéssel a fő vételi irányt tudjuk változtatni.

Ez azért jó, mert például a pásztázást így nem befolyásolja a vadászgép repülésmódja. A hagyományos elektromechanikus antennák mozgatása bizonyos esetekben nem lehetséges.

Ami a bonyolult, az a megfelelő működtető elektronika megépítése. A radarfrekvencián elég nehéz a megfelelő érzékenységet, és feldolgozási sebességet biztosítani.

Amennyiben a működési frekvencia túl kicsi, a megfelelő mennyiségű antenna telepítése sok helyet foglal el. Így ezért épülnek fel az antennafarmok.

brutuska 2010.05.20. 21:24:16

A radarállomás neve valóban ОРТУ "Берегово", de konkrétan Munkács határában van. Gyerekkori cimborám ott szolgált szovjet, majd ukrán katonaként, látogattam ott annó.

xstranger 2010.05.20. 23:43:15

@teddybear01: "Többen tapasztalták, hogy a káposztafejekben a reggeli locsoláskor zümmög az adás. Volt aki a kerítése segítségével lopta az áramot."

Huh, te mint szakerto, nem tunik ez egy kicsit Urban Legendnek? Mondjuk tobbszor is hallottam mar. Szoval erdekelne.

Amugy ez is jo kerdes hogy mikor van valaminek hatasa. Ha pl szar a viz valahol, ez mondjuk rakot okoz es ez a rakos megbetegedesk szamat mondjuk az orszagos atlag fole viszi 10%kal azt mar ki birjak szurni. Ez mondjuk @Lucius Flavius Arrianus: esetenek ellentettje, amikor okozat van es keresni kell egy okot mert az biztos hogy letezik.

A Szabadsaghegyi ado meg messze van. Ha van is valami hatasa akkor az csak az ado kozvetlen kozeleben lehet.

teddybear01 2010.05.21. 01:07:23

@xstranger: Ami az áramlopást illeti, ez az első műsorszóró adók óta rendszeresen előjön. Nem kell más hozzá, csak egy(vagy több) nagyobb antenna, ebben az esetben a facölöpökre kifeszített drótok, meg egy nagyfrekvenciás egyenirányító dióda. Nem ad nagy teljesítményt, de több mint a semmi. Ráadásul az adóteljesítményt is megcsapolja.

Ami pedig a teljesítményszintet illeti, az egyik tanárom elvitt minket a lakihegyi adóhoz. Az út szélén állva, az antennától pár tucat méterre a kezében tartott neoncső világítani kezdett. Nem volt sehova becsatlakoztatva, csak úgy csupaszon tartotta.

A káposztafejeken a vízcsöppek és a levélfelület egyenirányító diódaként működtek, és a létrejövő áram rezgette meg a leveleket. Erről több helyi is beszámolt.

"A Szabadsaghegyi ado meg messze van. Ha van is valami hatasa akkor az csak az ado kozvetlen kozeleben lehet. "

Viszont az adó kisugárzását vízszintesen eltérítik. Semmi értelme ugyanis a csillagok közé pazarolni a teljesítményt. Így aztán sokkal nagyobb terhelés éri a földfelszíni részt.

taser 2010.05.21. 08:15:02

A Szabadsag hegyi ado kozeleben mindig vegeznek vizsgalatokat mert a bp-i atlagnal tobb a daganatos ( nem rakos, mert nem minden daganat rak) megbetegedesek szama. Termeszetesen mindig az a megallapitas, hogy nem az ado a felelos. Ami teny es magam is tapasztaltam, a kozeli foiskola legfelso emeleten ha felvetted a telefont akkor siman hallottad benne a kossuth radiot. ( 2006 utan eltunt ez a plussz " szolgaltatas")
Annak idejen dolgoztunk egyutt troposzfera relesekkel. ( meg kellett oket tamadni :) ) a rele tanyerja allandoan az eg fele nezett, megis ki kellett tenniuk a sugarveszely tablat. Nekunk is megmondtak, hogy az antenna sugarzas iranyabol sose " tamadjunk" :)

A cikk ellenben kivalo, dottore hozta a formajat ( meg a stilusat)

nick: 2010.05.22. 01:30:28

@molnibalage: látom, továbbra sem bírsz kibújni a bőrödből... :-S

kár, mert sokan itt inkább értelmes beszélgetéseket folytatnának

engem is jobban érdekelnek a konkrétumok, mint a gyakori és fölösleges vagdalkozásaid

lehetne inkább a témánál maradni?

...előre is köszönöm

Iustizmord 2010.05.24. 23:48:31

@teddybear01: thx, hasznos volt, laikusként most értette meg miért volt oly nagy szó a 80as években a fázisvezérelt fedélzeti lokátor pl a mig 31-esen. ha jól emlékszem, akkor és azon...

teddybear01 2010.05.25. 00:11:17

@Iustizmord: Annál is inkább volt nagy szó, mert akkor még létezett a COCOM-lista. Az ebben szereplő országoknak, vagyis az egész keleti blokknak, tilos volt a legmodernebb technikát átadni.
Szóval az oroszoknak a Fazotron vállalatnál mindent saját kútfőből kellett összehozni. Prímán sikerült, sem a hatótávval, sem pedig a tudással nem vallottak szégyent. Ekkor még az amerikai gépek szinte kizárólag elektromechanikus kitérítésű antennájú radart használtak.

teddybear01 2010.05.25. 00:48:23

Megint elnyelte a blogmotor a hozzászólásomat!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.25. 08:47:50

@nick:: Mi abban a vagdalkozás, hogy linkelek egy hasznos oldalt? Nem szarkazmus vezérelt. Pusztán egy referencia link. Pilanatnyilag ma ez az oldal a legrészletesebb dolog, amit találhatsz. Már töbször próbálták törölni, mert egyesek szerint annyira szenzitív dolgok vannak benne.

Elnézést kérek minden ittlevőtől és tiborutól különösen, de amúgy is jól indult a napot. A te posztod a korona a ma reggelre. Takarodj a jó büdös francba, te gyökér.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.25. 08:51:33

@teddybear01: Nem szinte, tudtommal csak olyannal! A hajókon talán már volt ilyen cucc, de hát ott több hely van az ilyen cucchoz. 1 tonnás volt tokkal-vonóval a cucc. Volt benn anyag és kraft. :)
Nagyon nagy szó volt az a radar a maga korában.

A saját kútfős dícséret részt viszont nem értem. Mindenkinek abból kell dolgozni. Az F-22, X-15, stb. terveit sem a marslakók hozták.

Žďárský 2010.05.25. 13:54:51

Néhány kép a Csernobil-Pripjaty közelében rohadó egyik Duga-3-ról. Hogy senki nem hordta még el ócskavasnak...
www.artificialowl.net/2008/12/abandoned-giant-duga-3-system-antenna.html

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.25. 14:08:39

@Свобода: Hát, ha ez egyszer összeroskad, akkor a szeizmométerek még Párizsban is kilengenek.

Berkut 2011.04.28. 08:42:03

Nem tudom, mi idegesít jobban: A tudatlanság, vagy a tudás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.10.06. 19:49:22

www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1316863469&no=334

A rejtélyes ojjektum. Ha jól emlékeszem, akkor erről volt szó.

David Bowman 2012.02.01. 15:30:10

Hát, Kedves Piszka, nem tudom, 1ről beszélünk-e, de a munkácsi tésztagyárnak valami ilyesmi antennája volt. Én láttam, amikor Dnyeper tipusú oldalkocsos motorkerékpár vásárlása okán a helyi TSzCs szajréraktárában jártam.
Itt van:
wikimapia.org/1154153/hu/Munk%C3%A1csi-Dnyeper-2-t%C3%ADpus%C3%BA-nagyhat%C3%B3t%C3%A1vols%C3%A1g%C3%BA-radar

David Bowman 2013.08.07. 13:07:18

Van összefüggés a radarozás, és a korai halál között. Németország egyesülése után a radaros katonák utóélete összehasonlításánál derült ki, hogy aki az NSzKban volt radaros, sokkal gyakrabban rákosodott meg, mint NDKs sorstársa. A különbség állítólag egy beépített ólomfüggönyben volt.
Valamelyk katonai radarnak volt gigawattos impulzusa. Három kapcsoló kapcsolta a teljesítményt. A gigawattos le volt plombálva. Sajnos a radar tipusát nem jegyeztem meg, amikor a barátom ezt említette. Műszerész volt valami radarosoknál.

BiG_ 2014.07.15. 19:55:15

"A helyiek valahogy nem akarták elhinni, hogy a lefelé hét, felfelé tíz emelet magas vasbeton épület valóban „tésztagyár” lesz, ahogy az agitprop kitalálta."

Jééé, anno, mikor kárpátaljai rokonoknál vendégeskedtünk (Munkácson és Beregszászban is), élőben hallottam erről a "tésztagyárról". Régi emlékek...
Érdekességképpen megjegyzem, hogy a rokonok mind hozzátették a tésztagyárhoz, hogy "radarállomás".
Ennyit a maszkirovka hatékonyságáról :-)

BiG_ 2014.07.15. 20:30:29

"Itt csak pár képet mutatok, a ki tudja mire való erdei gömböt, meg persze a Nagy Titokzatos Tesla (esetleg Van de Graaff) Tekercset.
Van de Graaf tekercs nincs :-) Az sztatikus elektronyossággal üzemel.

A képen a gömböt nem tudom mi, de a jobboldali egy nagyfeszültségű transzformátor-rendszer, de semmi köze Teslához, sem a Tesla-tekercshez. Ez egy szimpla nagyfesz-trafó rendszer, a sok fényes vastagkolbász a térerősség csökkentésére (a csúcshatás kivédésére) szolgál. Azért ilyen magas, hogy ne csapjon át a földbe, hiszen MV-okat tud, illetve a kúszóáramút is elég nagy legyen.

Ez a trafós rendszer egy szibériai telepen van, egy Marx-generátorral (nem a balos Marx, ez egy másik) együtt, ami egy nagyfeszültség-keltő rendszer. Sikerült a szovjeteknek egy rekord: 250 méteres szikrát tudtak vele csiholni. Egész mini-villám lett.

BiG_ 2014.07.15. 20:40:16

Az ionoszféra figyelés meg abból áll, hogy a felbocsátott interkontinentális rakéta áthatol az ionoszférán és a súrlódása, illetve a kifújt forró gázok megváltoztatják az ionoszféra rádióhullám-visszaverési képét. Illetve a szimpla tükröző hatást megzavarja, mintha ott egy nagy fémtest lenne. Ezt ezekkel a nagy radarokkal lehet figyelni.

Rádióamatőrök egy másik hasonló hatást használnak csomagrádiózásra, méghozzá a légkörbe csapódó meteorok ionizált "uszályait". A felizzó meteorok erősen ionizált csóvát alakítanak ki maguk mögött, amik a rádióhullámok számára tükrözőfelületet jelentenek.
Gondolom, ennek a megfigyelése vezette a kutatókat arra, hogy a rakétafelbocsátás is hasonló hatást kelt az ionoszférában, mint a meteorok és ezt ki lehet mutatni távolból.
Csak míg a csomagrádiózók a fejük fölötti eget használják erre a célra és viszonylag kis teljesítménnyel, addig ez a radarozást a Föld túlfelén kell megejteni, ezért kellenek a megawattok.

Tarkedli 2017.08.28. 20:36:18

Hátha még olvassa valaki az eredeti cikk megjelenés után sok évvel a hozzászólást:
Ma láttam a Sundance TV csatornán Az orosz harkály c. dokumentum(?)filmet. (The Russian Woodpecker). Akár igaz, akár nem, kicsit lefagytam tőle. Iszonyatosanrettentőborzasztó, hogy mi mindent művelhetnek a fejünk felett anélkül, hogy halvány sejtésünk lenne róla...
süti beállítások módosítása