Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Az Alekszandrov-kórus 1.0

2010.07.20. 07:20 Lemilblog

Amint azt mindannyian tudjuk, legtöbbször a nagyobb egyszerűen jobbat jelent. Legyen az nagyobb  ország, zászló, Parlament avagy hadsereg. A világ hatodán terpeszkedő államnak értelemszerűen NAGY hadseregre van szüksége, ehhez pedig – a költségvetés kiadási oldalának növekedésén túl – bizony dukál egy tisztességes méretű (értsd: minimum száz fős) katonaénekkar. Ma róluk lesz szó, LittleWildGuy kolléga első posztjában.


A nagy orosz pusztaságot illik megtölteni, pont erre való az Alekszandrov Társulat (leánykori nevén A Vörös Hadsereg Kórusa). Alapítója azon kívül, hogy megírta a Szovjetunió himnuszát, 1928-ban élve jött ki a mosolygó(!) Sztálin irodájából, miután önként és (stílszerűen) dalolva ajánlotta fel tudását és kórusát a Népek Tanítójának. Rövid üdülések a transzszibériai
vasút építésénél, párizsi fesztiválok, miegymás – van dolga a zenekarnak.

Mi most nem azért hallgatjuk végig meg LittleWildGuy rövid válogatását, mert kell mi is jobban szeretjük, ha normális férfihangokat hallunk, mint ha tizenéves, festett hajú ágyútöltelékeket popzenekarokat.

Az oroszok három dolgot nagyon tudnak: inni, inni háborúskodni és inni zenélni. E háromnak egyenlő arányú keverékéből született meg az A. V.  Alekszandrov Orosz Hadsereg kétszeresen kitüntetett akadémiai ének- és tánckara, oroszul: Дважды краснознаменный академический ансамбль песни и пляски Российской армии имени А. В. Александрова. Leginkább A Vörös Hadsereg Kórusa néven él a köztudatban, lévén, hogy pályafutásuk legnagyobb részében ezt viselték.

Itt balra maga Alekszander Vasziljevics Alekszandrov, az alapító; jobbra fia, Borisz Alekszandrovics mint vezérőrnagy, a méltó utód az énekkar élén.

Egy katonakórus hivatalból katonadalokat, indulókat énekel; nincs ez másképp tőlünk keletebbre sem, főleg ha éppen lerohanja a szomszéd a virágoskertet. Lévén, hogy ez a poszt a kórus háborús repertoárjáról szól (igen, lesz második rész; van kertem, kutyám és macskám, félelmet nem ismerek), szóval csapjunk bele a scsíbe:

Az első világháborút hosszabításban élvező Oroszországban csúnyán összeveszett a Lenin és a jégcsákánnyal végződő Trockij vezette vörös csapat a cári érdekeket védő fehérekkel, és csináltak maguknak egy laza kis polgárháborút. Mindjárt szükség is volt a vodka mellett más buzdításra is, ebből áll itt egy csokor. A fehérek dalai (hogy - hogy nem) elvesztek az idők során...

Az első szám a vörös lovasságnak és első parancsnokuknak (Szemjon Bugyonnij) állít emléket, aki egy klasszikus (párt)katona karriert futott be: a legjobbkor megalapítja a Don-környéki kozákokból a későbbi 1. Lovas Hadosztályt, végigharcolja velük a polgárháborút, majd a jó irányba ápolja kapcsolatait – ez konkrétan Sztálint jelenti. Kizárólag a lovasságban hisz (ez a második világháborúban viszonylag komoly hátrány), de a sorozatos kudarcok után sem kerül Szibériába (na jó, egy rövid időre a Távol-Keleti erők parancsnoka, de ez azért mégsem ugyanaz); a Szovjetunió Hőseként vonul nyugdíjba.

Hogy mennyire biztonságban érezhette magát, azt egy '37-es idézet szemlélteti, amikor Gorodnikov – a szovjet lovasság parancsnoka - négyszemközt megjegyezte, hogy kicsit sok tiszt tűnik el mostanában: „Ne aggódj, csak a kis halakat viszik!” Diplomatikusan fogalmazva is megoszlanak a vélemények.

Közben véget ért a szám, jöjjön egy másik: „Üdv az úton!”

Eredetileg polgárháborús nótáról van szó, azonban érthető módon később is újra előkerült. Minden elveszti varázsát, ha túl sokat éneklik; még szerencse hogy a repertoár több mint 2000 dalból áll. Igen, két-e-zer. Előadáson kotta nélkül.

Miután ennyit tekergette a hallgatóság a szabályozó gombokat, megkérném, hogy a továbbiakban hagyja egy magas értéken, és kapaszkodjon. Köszönöm.

Szóval ennyi hazafias üvöltözés után is volt még képük visszajönni a fehéreknek, majd jól hazazavarta őket a Dicsőséges és Legyőzhetetlen Vörös Hadsereg (no igen, a címhalmozás az megy...). Szóval a „Vörös Hadsereg a legerősebb", de azért a jogutóddal sem nagyon illik kekeckedni:

Miután a fent nevezett a polgárháborút és az ötéves terveket (no meg a tisztikar többségének eltűnését) túlélte, beköszönt ’41 és a nagy megrázkódtatás: jöttek a németek, és buldózerként gázoltak át mindenen, ami útjukba került. Most nem Sztálin döntéseit elemezzük, úgyhogy legyen annyi elég: Moszkva alatt megálltak. Addig is a szovjet nép tagjait inspirálva némi pluszteher vállalására, a kórus vezetőjét pedig néhány remek zeneműre.

Az alábbi előadás egy 1942-es felvétel digitalizált változata. A művet június 22-én (igen, ugyanazon az egyetlen napon, mialatt a németek átjöttek a kerítésen) szerezte A. V.  Alekszandrov, a címe: A szent háború.

Mondjuk úgy, hogy a megfogalmazás elég erős, egy-egy „átkozott fasiszta horda” becsúszik, de a túloldal sem volt ennél lágyszívűbb; ez egy Genfi Egyezményen kívüli háborúban még az enyhébb kategória.

Ilyen erővel azóta sem sikerült ezt a dalt énekelni – legalábbis nem maradt fenn. A felvétel elkészültekor a kórus mindössze fele létszámmal volt jelen, a többiek elestek, megsebesültek, illetve eltűntek. A háború végére több, mint 80%-os veszteségi arányt sikerül összehozni, ami egy nem harcoló alakulatnál elég komoly teljesítmény.

Ennek legtriviálisabb oka a német jelenlét: a front közelében tartózkodni sosem életbiztosítás, ráadásul a biztatásra mindig a legveszélyesebb részeken van a legnagyobb szükség – néhány kilométerrel Sztálingrád előtt, vagy a Vörös téri díszszemlén ’41-ben.

Nem húznám az időt: Indulás!

Közben idézném a szöveget; ha bárki jobb fordítást tud küldeni, tegye, örömmel veszem. Nem szokásom az ilyesmi, de (nem csak) ennél az egy katonadalnál a ritmus mellett a szöveg is nagyon fontos, és ez fejezi ki talán legjobban az akkori szellemet:

„Az utunk hosszú lesz
Keményebben, katona!
A zászlónk csak lobog és lobog
A hadnagy lába elöl dobog.

Menj, menj, csak menj!
És neked, édes lányom:
Leveled a fronton várom.
Viszlát! A harsona hív:
Katona – Indulj!

Mellettem egy jó barátom
Igazi katona-álom.
Ismerjük a dicsőséget,
Harcban szereztük meg mindet.

Menj, menj, csak menj!
És neked, édes lányom:
Leveled a fronton várom.
Viszlát! A harsona hív:
Katona – Indulj!

Jönnek később még szebb napok
Tanulás és munka vár.
Hogy megvédjük családunk s házunk
Most mi mindannyian indulunk

Hát menj, menj, csak menj!
És neked, édes lányom:
Leveled a fronton várom.
Viszlát! A harsona hív:
Katona – Indulj!

Ellenség, hát emlékezzél
Nem félünk, mi kiáltjuk:
Keresztülvertünk a fél világon
És megcsináljuk ha velünk játszol.

Menj, menj, csak menj!
És neked, édes lányom:
Leveled a fronton várom.
Viszlát! A harsona hív:
Katona – Indulj!
Menj, menj, csak menj!
És neked, édes lányom:
Leveled a fronton várom.
Viszlát! A harsona hív:
Katona – Indulj!

Némi gyakorlással meg lehet próbálni énekelni, a ritmusbeli eltérések ellenére is sokat nyom a latban – nem véletlenül fordították le a következő dalt a volt KGST legtöbb (ha nem minden nyelvére). Az előbbire egy keletnémet próbálkozás volt, a második világháború után egy „Katona, az utad még nem ért véget” egy kicsit durva, de az NDK-ban még mindig nem kirívó.

Ennyi beharangozó után jöjjön az „Amuri partizánok” eredeti nyelven:


A SZU-ban nem volt elvetendő ötlet a polgári lakosság beáldozása, a bekerített csapatokból pedig mindig bőven maradt néhány katona, aki meg tudta oldani a gyutacs-robbanószer-célpont háromszögelést, az igencsak megnyúlt német utánpótlásvonalak pedig megsínylették ezt a kombinációt. A feldolgozások kedvenc eleme egyébként mindig egy vonat kisiklatása/felrobbantása volt (bónuszpont, ha hídon történik). Ennek persze megvan a maga oka: sokkal látványosabb, mint egy teherautó ugyanilyen mutatványa (lsd a poszt elejét: nagyobb = jobb).

Szóval a hátramaradók ezt hallgatva harcoltak, a másfél millión túli szerencsés(?) pedig végigverekedhette magát Berlinig (néhány retúrjegyet váltott német társukkal a túloldalon).

Következzen „A frontharcos dala”:

Mint majdnem minden számban, ebben is egy nagy hadvezérnek állítanak emléket: nevezetesen Vorosilovnak, a finnekkel vívott téli háború parancsnokának, a Катынь-i (lengyelül Katyń) vérengzés paracsba adójának, és a magyar kommunizmus bevezetése felett őrködő bábának. Szó se róla, szép lista. Inkább a polgárháborúban jeleskedett, valljuk be.

Propagandadalból van még egy rakat (Zsukovos, Sztálinos, ami kell), ebből az utóbbi következik: „A tüzérek dala”.


No, nem a Generalissimus (címhalmozás, ugye) iránti tiszteletből, inkább a videótartalom miatt. A videót említve: a zene 0:40-kor kezdődik, a csatajelenetek hitelessége erős kritikával kezelendő – a tüzérségi állás, a roham, illetve a német reakciók leginkább a megmosolyogtató kategóriába tartoznak. Szövegszinten nagyjából annyi említhető meg, hogy mivel Sztálin parancsot adott rá, ezért lövünk mindennel, amink van, és visszazavarjuk a támadókat a Bierstubékba.

Ez persze nem egy rövid kirándulás; a légvonalban is 1600 kilométert négy évbe telt megtenni, és persze erre is volt induló: „Úton”.

A szöveg szerint a hadsereg menetelése önmagában is erőt sugároz (gondoljunk csak a díszszemlékre), de a vörösök nem csak mutatják az erőt, de harcban is bizonyítják: nincs, aki ellen tudna nekik állni. Ehhez persze hozzájárul egy majdhogynem kimeríthetetlen emberanyag, de a tény tény marad: feltartani és visszaszorítani lehetett ezt a sereget, végleg legyőzni azonban nem.

A harcok emléke nem csak a lábakban, de a fejekben is elevenen él, következzen „A hosszú utak”.

’45-ös a szám, sokak ekkorra már 3-4 évet töltöttek a fronton – már ha megérték. A fejekben más földjének látványával, a csizmákon távoli tájak porával búcsúzik a kórus a Nagy Honvédő Háborútól, én pedig ezzel zárom a – közel sem teljes – háborús válogatást.

Ha valaki szeretne többet is hallani, ajánlom ezt az oldalt  (google translate-el is el lehet igazodni), illetve a YouTube-on való keresgélést. Vigyázat, könnyen egy következő poszt anyagába pislanthat bele, aki nem figyel!

Ápdét: 2016. december 25-én lezuhant az Alekszandrov-kórust (is) szállító orosz repülőgép. Itt egy vitaposzt róla, nyugodjanak békében!

 

81 komment

Címkék: orosz szovjet ii világháború katonazene

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleWildGuy 2010.07.20. 08:09:48

A tüzérek dala a következő linken érhető el: www.youtube.com/watch?v=5hSTTPkp2x4
Így több értelme van a következő soroknak. (LWG el, és bújik hogy rossz linket rakott be)

Titus Pullo Urbino 2010.07.20. 08:37:00

@LittleWildGuy: ügyes vagy, gratulálok, csak így tovább!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.20. 09:09:37

www.youtube.com/watch?v=EbjQeW8KRn0&feature=related

Bár ez nem a kórus, de látványos. 6000 katona. Kihangosítás? Ugyan már... :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.07.20. 09:48:37

@LittleWildGuy:

A tüzérek dalának linkjét helyesbítettem. Én is elnézést kérek.

pobeda 2010.07.20. 09:49:52

Egy élmény volt hallgatni. :)
Grat!

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.07.20. 10:03:45

@molnibalage: már épp picsogtam volna, hogy a világ legszebb himnusza nincs linkelve, köszi :)

(azért meghallgatnám, a honvédség hogy szólna hasonló helyzetben...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.07.20. 10:10:19

"A szent háború" tényleg alkalmas arra, hogy lúdbőrözzön az ember. Pláne, ha tisztában vagyunk a világháború szovjet veszteségeinek egy-két statisztikai adatával...

pisces 2010.07.20. 10:25:00

"A fehérek dalai (hogy - hogy nem) elvesztek az idők során..."
Nem vesztek el:
A Benkó Dixieland Band anno a nagy Szu-ban turnézott, nagy sikerrel. Egyszer a vendéglátók közül valaki azt monda nekik, hogy szép és jó a repertoárjuk, de kellene egy igazi orosz népdalt is játszaniuk dixie stílusban.
Erre az egyikőjük kellő vodkával felszerelkezve meg látogatta az éjszakás portást, majd közös éneklésbe kezdtek, amúgy multikuli módra, egymás kultúrájából át-átadva népdalokat.
Az ott hallottakból három számot dolgoztak fel, majd adták elő a következő koncerten.
Első szám lemegy, a közönség őrjöng, tapsol, folytatást követel. Igaza lett a házigazdának.
Nosza, belecsapnak a következőbe: döbbent csend, majd még egy számot lenyomnak, de a végére már transszibériai fagyos lett a hangulat.
A koncert végén minden zenekari tag mellé beállt egy-egy háromajtós szekrény méretű kísérő, majd elbeszélgettek velük, hogy mi volt ezen a koncerten.
Később kiderült, hogy az éjszakás portás fiatal korában a fehér orosz gárdában szolgált és az ott tanult katona dalokat is énekelte Benkóéknak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.07.20. 10:36:17

@pisces:

Jó sztori, köszönjük!

Mondjuk az átkosban idehaza se nagyon díjazta volna a politikai vezetés, ha pl. a Queen budapesti fellépésén Freddie Mercury eldúdolja az "Ott, ahol zúg az a négy folyó"-t :-)

www.youtube.com/watch?v=05fWeVTahhE

A szovjetekkel ellentétben a Népstadion közönsége viszont biztosan nagyon díjazta volna :-D

hechtgrau 2010.07.20. 11:13:39

Elég nehéz latin betűkkel orosz dalt keresni, de megvan!

www.youtube.com/watch?v=9CzKZU8dm0o

Az "Iván Csonkin" is ezzel kezdődik! :)

pobeda 2010.07.20. 11:38:18

@pisces: Már csak a YT-os linkek hiányoznak. :)

papaten 2010.07.20. 11:50:10

Néhány évvel ezelőtt a Duna TV-n adták az Orosz Hadsereg Művészegyütesének ( talán így hívják) ünnepi műsorát II. János Pál születésnapja alkalmából. A produkció lenyűgöző volt, a táncosok, zenészek, énekesek felejthetetlenek. Minden igyekezetem ellenére sem találtam erről semmit a neten, ha valaki látta, tud róla, kérem tegye közkinccsé.Köszönöm!

pisces 2010.07.20. 12:04:11

@pobeda:
A történet idején még csak internyet volt, Youtube még nem.
1982-ben adták ki a könyvben, tehát már akkor sem lehetett túl forró a story, különben nem adják ki.
http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=1572174&type=10&_v=Koltay_Gabor_Benko_Dixieland_Band_Story

Michael Collins 2010.07.20. 12:08:16

Vessetek a mókusok elé, de én nagyon nem szimpatizálok a szovjet Krásznájá Ármíjá-val! Szerintem a vezetőiknek az elkövetek bűnök miatt az idők végeztéig a kénköves pokolban kellene szenvedniük. De ezek a dalok tetszenek. Persz lehet, hogy azért, mert kisdobosként már a minta mókust kellett tanulnom :). Remélem lesz majd a másik oldal nótáiról is egy cikk! Mert azok se rosszak, uygan nem ennyire monumentálisok :)! Ja és azoknak a vezetői pont beférnének a kénköves pokolba az elvtársak emmé!

tucano 2010.07.20. 12:43:03

Nagyon érdekes volt! Ez ugyan csak a tánckar, de vmi hihetetlen:

www.youtube.com/watch?v=xEDydy_TbxY

tucano 2010.07.20. 12:44:23

Vmi van a blogmotorral:( talán most átmegy:

www.youtube.com/watch?v=xEDydy_TbxY

ez a tánckar, de valami döbbenet!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.07.20. 12:58:02

Hiába na, a kommancsok a hatalom megszerzéséhez és a propagandához értettek igazán... Egy barátom megtalálta egy KISZ képző iskola dalos füzetét a '70es évekből, egyszerűen fantasztikus. Következő lemil-bulira elviszem :D

Kismy 2010.07.20. 12:59:15

LWG! kösziköszi! már láttam, hogy közeleg a posztot, de kibírtam, hogy ne olvassam el előre :) imádom az Alexandrov-kórust, van itthon vagy három cd-nyi anyag tőlük - a szomszédok örömére időnként csutka hangerőn szoktak szólni :)
remélem nem lövök le poént, de nekem ez a kedvencem:

www.youtube.com/watch?v=JIRQY04_xM4&playnext_from=TL&videos=6iScwRGrtos

emelett hihetetlen amit a legendás Leningrad Cowboys Menni Amerika c. film zenekarával alkottak/alkotnak mind a mai napig. nem kicsit telt "házas" koncerteket nyomnak:

www.youtube.com/watch?v=gw_kfVhun-o

Kismy 2010.07.20. 13:14:25

@Kismy: ja, és október 13án fellépnek a Sportarénában!

Michael Collins 2010.07.20. 15:05:42

Közben meghallgattam néhány német/náci katona zenét. Teljesen más. A dajcsoknál valahogy a hangszeres zen sokkal nagyobb szerepet kap. De ez asszem a történnelmi trtadiciók eredménye. Volt is itt egy cikk a német katona zenéről.

Michael Collins 2010.07.20. 15:08:47

Ezt most találtam! Ír dal, angol katona nótává lett és ruszkik éneklik! Ez az internacionalimus!

www.youtube.com/watch?v=5QkXvDeDdlQ&feature=related

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.07.20. 18:08:57

@tucano:

Ezeket a kunsztokat szerintem kizárólag a legújabb fejlesztésű antigravitációs csizmával lehet megcsinálni...

tistedur 2010.07.20. 20:29:31

végre valaki, aki értékeli orosz katonazenét :)
ha már előkerültek azok a sáros, csizmamarasztaló utak..ez is egy érdekes feldolgozás :)
www.youtube.com/watch?v=jdkW_Yi5UE4&feature=related
(az eh, dorogi, a tyomnaja nocs, a zemljanke meg az egyik szolovi szerintem a világ legdefetistább katonadalai közé tartotnak)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 21:00:35

@Kismy: Ez valami elképesztő!

Dobjunk már össze valami hasonlót! Van itt elég katonai berkekben otthonosan mozgó mókus, aki esetleg össze tudná kalapálni a honvédségi támogatást (tudtommal a legjobban felszerelt, ellátott, kiképzett magyar katonai alakulat a katonai zenekar, kórusa meg csak van), megfelelő rockzenekart is hamar össze lehet füttyenteni, a többi meg már csak talpalás kérdése.

Eseményt meg kerítünk hozzá hamar, ha a szándék megvan, hype-ot meg csak csapunk hozzá, ha felszívjuk egy kicsit a púpunkat.

És elmondhatjuk, hogy csapunk végre egy rendes bulit, amivel egy kicsit a honvédség megítélésén is dobhatunk egy kicsit.

Super 64 2010.07.20. 21:17:24

Október 13-án ismét fellépnek Budapesten - ha esetleg valaki kedvet kapott volna hozzájuk élőben. :)

Kismy 2010.07.20. 21:26:32

@Vérnűsző Barom: a Honvéd Férfikarban régi iskolatársaim énekelnek tucatjával (a legjobb haverom is tagja volt évekig), szóval kapcsolat van.

hasonló próbálkozás, persze magyar méretekben volt :) ezek a bizonyos cimborák szálltak be az Amorf Ördögök zenekar pár bulijába, plusz az egyik cd-re. az alábbi linken ők a "szerenád-kommandó":

www.youtube.com/watch?v=7nnJbaY36zU&playnext_from=TL&videos=BJj2sU9Lkvs

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 21:40:18

@Kismy: Ok, akkor semmi akadálya annak - technikailag -, hogy összerakjuk a bulit.
Bohókás ifjúságomból még ismerek pár rockzenészt, hamar rálehetne venni őket bármilyen hasonló ökörségre.

A magyar méretekről meg - lássuk be - megoszlanak a vélemények. Egy augusztus 20. Hősök tere, de akár kecskeméti repülőnap, vagy hasonló esemény meg csak a „politikai akarat” kérdése. Azon meg csak átrágja magát pár kellőképp feltüzelt főtiszt.

A többi meg már megy magától, ha van rá egy kis pénz...

Super 64 2010.07.20. 21:43:58

@papaten: Szerintem az Alexandrov volt, több havi fizetésemet tenném rá. :)
Ez az első rész: www.youtube.com/watch?v=OdrBWJCv8HE&feature=related
A folytatásokat ki tudod guberálni...

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 21:45:43

@tistedur: Tizenéve nem szerveztem koncertet. Ideje ismeg belevágni...

Super 64 2010.07.20. 21:47:28

@Super 64: Elcsesztem, bocsánat.
Szóval a YouTube-on keress rá erre: Russian Army Choir - Tribute to Pope John Paul II
Fent van az egész, bár több részben.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 21:56:18

@Super 64: Höhö. Ugyanez a csapat énekelt Lengyelországba menet János Pál ifjúkorában, illetve ők adtak volna emlékkoncertet akkor is, ha sikerül az a kis merénylet? Szép gesztus egy ilyen szülinapi koncert, na!

Kismy 2010.07.20. 22:09:37

@Vérnűsző Barom: okés, rákérdezek. cimbora úgyis jön holnap borozni :)

Super 64 2010.07.20. 22:21:11

@Vérnűsző Barom: Valóban bizarr némileg - de ennek ellenére II. János Pál nem kérte ki magának a dolgot...

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 22:32:46

@Kismy: ok. A hét második felében kifaggatom én is a zenészcimbiket, meg elkezdek túrni valami „politikai-gazdasági” kapcsolatot.
Bár abban talán ti jobban álltok.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 22:34:41

@Super 64: Mi a fenét tehetett? Jó politikusként bólogatott hozzá, a gesztust meg tudomásul vette. Gyomor kell a „magasabb” politikához...

Kismy 2010.07.20. 22:49:18

@Vérnűsző Barom: hát én most pont nem... :P

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.20. 23:07:21

Ejnye-bejnye. Nem gondoltál a jövőre...?
Körbekérdezgetek, és a hét a második felében csak okosabbak leszünk.

Iustizmord 2010.07.20. 23:53:45

A REDARMY THE STRONGEST c. dal naon ismerős... vezesd a harcra, sok diadalra a népek táborát vagy ilyesmi...

Iustizmord 2010.07.21. 00:01:37

sőt, munka hadának a lépte dobog zendülő ének az égre lobog, hajnali fényzözön földre leszáll kézhez a kéz és a vállhoz a váll, repülj te lángoló tűzszínű zászló vezess az égnek éjjén át, vezess az harcra, sok sápadt arcra derítsd a hajnal bíborát .... és innen nem tudom.. elő kell vennem a best f communism ii-t...

Iustizmord 2010.07.21. 00:17:29

egyébként a Hős Szovjet Városw kitüntetésre én már most feltejesztem a százados elvársat évtizedes munkájáért. sieg heil za sztalina und kitartás!

Iustizmord 2010.07.21. 00:19:58

@Michael Collins: cimbi, túl azon hogy a krumplizabálóknak drukko,sz ami springbok-fanság esetén ri-di-cu-lo-us, ez nem politika, ez művészet.

:o)

Michael Collins 2010.07.21. 08:53:09

@Iustizmord: Tudom, nem tartozik ide, de ha már szeméyesen megszólítottál:
1. Miből gondolod, hogy sprongbok fan vagyok?
2. Igen ez művészet és közben kőkemény propaganda is.

Iustizmord 2010.07.21. 13:16:03

@Michael Collins: ÉN vagyok springbok fan, a mezed alapján te nem az afrikaanerekre mész el , de no offense just kidding. :o)))

de valóban, politika és művészet itt kéz a kézben van...

Michael Collins 2010.07.21. 13:35:48

@Iustizmord: Egy biztos a fekete mezt egyikünk sem szereti, bár én speciel nagyon tisztelem!

Glafira Ivanovna 2010.07.21. 13:49:04

A fehérek dalait az emigránsok nyomatták: Tokarev jut csak eszembe.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.07.21. 14:57:13

na, addig lustálkodtam, míg valaki megírta helyettem, de jobb így mert én nem csináltam volna ilyen jól, gratulálok!

Önreklám Önreklámovics Önreklamov:

raerunk.blog.hu/2010/07/21/uj_zenei_ujsag

Valandil 2010.07.21. 15:49:09

@Professor Pizka: OFF

Professzor Úr!

A blogot olvasván egy dolog jutott eszembe: maga nem normális! :D

taser 2010.07.21. 18:07:55

@Professor Pizka:

Ezt buktad dottore Jönnek a trónkövetelők és (nem is rosszul ) teszik a dolgukat.

Gondüzőnek egy kis kommersz zenei aláfestés

Ez már nem nagyapáink Vörös Hadserege de nekik magamtól is odaadnám a Doxát :)
www.youtube.com/watch?v=nabYYdQkS58

Super 64 2010.07.21. 19:23:58

@taser: A Doxát IS... :D

@Iustizmord: A linkelt videón nem a Tatu a lényeg, hanem az Alexandrov dobosai. Nagyon komoly!

Iustizmord 2010.07.21. 21:43:11

@Super 64: egyébként észrevettem, ez a szomszéd dobon való tam nekem új volt.

Iustizmord 2010.07.21. 21:44:13

@Super 64: azért a pink tank vs think tank akkor is odabasz

Super 64 2010.07.21. 22:13:56

@Iustizmord: Nekem is új volt, de annál inkább tetszett ez a trükkös dobolás.
A pink tank valóban odabasz, elismerem. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.07.21. 22:37:05

@taser: valamiért az első szó, amely eszembe jutott, az a tripper volt a klipet nézve.

Brüsszeli csipke 2010.07.21. 23:40:43

Köszönet a postért, lenyűgöző. A szovjeteke voltka ebben a műfajban a királyok.
@molnibalage: Huh, ez döbbenetes

Valami viszont nekem még hiányzott a korszakból, bár nem az a klasszikus harci induló:
www.youtube.com/watch?v=aVhnSC_u3i4&feature=related

LittleWildGuy 2010.07.21. 23:49:14

Elnézést a késői válaszokért, eltáv. Szóval:
@Kismy: Igen, a harckocsizók dala is bőven befért volna ide, de így is túl sok lett már.
@Super 64: Az ihlet innen származik :)
@Iustizmord: 1 lelőve, de maradt még bőven, nem kell félni. A dobosok pedig... egy bulis videón láttam a norvégokat gyakorlatozni, kizárólag ahhoz hasonlítható. Az a rózsaszín tank szerintem is elmebeteg, a Mig-31-es az közelebb áll a szívemhez.
@Norden: A gond ezzel az, hogy két változat kering a neten ebből a számból - egy amerikai és egy orosz (szovjet). Eredetileg a filmhez az Alexandrov Kórusét (akkor még Vörös Hadsereg Kórusa néven) akarták felhasználni, de beszólt a politika: miszerint ez egy kommunista dal, amit kommunisták énekelnek, ezért nem kerülhetett be a filmbe (újraénekeltették egy amerikai kórussal). Hogy melyik melyik nem orosz anyanyelvűként nehéz eldönteni, egy támpont van: amelyik jobban (erősebben) szól (ha kell nagyon halk, viszont érezni benne az erőt), az a nagyobb kórus, ergó az eredeti verzió.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.22. 10:30:54

@LittleWildGuy:
Szép volt uram! Mi lesz a következő?
@Professor Pizka:
Detudtam hogy egyszer meg fogod ezt írni!:)

massziv 2010.07.22. 14:38:33

Én a tavalyi budapesti fellépésükön láttam/hallottam a kórust,igazán megérte elmenni.
A dobosok meg hihetetlenek!

massziv 2010.07.22. 15:20:35

Na most kétszer küldtem el:-)

Iustizmord 2010.07.22. 18:26:53

itt viszont 1: 35-től szép koreográfiával oldják meg a fiatal szovjet mérnökök a KÖR NÉGYSZÖGESÍTÉSÉT:

www.youtube.com/watch?v=IH42Gme4oIg&feature=related

és MELYIK DAL SZÓL KÖZBEN? NAH MELYIK?

Randomizer 2010.07.28. 19:40:06

93` mokas eveben -finn bohocokkal- a Leningrad Cowboys-al turneznak. Eljutnak Berlinbe, s Helsinkibe. .

www.youtube.com/watch?v=NhIMEMDYxZE&feature=related

Panzer 2010.07.30. 12:54:43

Ha mar szoba kerult a Alexandrov Korus es a Leningrad Cowboys egyuttmukodese, szerintem messze ez a "legdurvabb" kozos notajuk:

www.youtube.com/watch?v=LE8Vj3OzbGQ&feature=related

A Kalinka-val indul, de nem az a lenyeg (bar az is szep.)
Hanem 5:22-tol jon a Gimme All Your Lovin' - amit onmagaban is nehez elrontani, de itt valami olyan eloadasban nyomjak, hogy azt nem lehet leirni, azt latni kell!!! :)

Intizar 2010.07.31. 01:00:53

Nagyra becsült Blogszerzők!
Tiszteletem és lelkesedésem jeléül szívesen készítek valódi (vagyis tisztességes, mindazonáltal énekelhető) fordítást a "V puty" nótáról, ha vagy egy eredeti szöveget (akár fonetikus átiratot) tudnak mutatni nekem, vagy pedig olyan fölvételt, amelyen EGY darab ember énekel, lehetőleg jó artikulációval.
Előre is köszönöm.

LittleWildGuy 2010.08.02. 18:26:38

@Intizar: Hétvégére tudok ígérni eredeti szöveget, előre is köszönöm. Az enyémnél csak jobban sikerülhet :)

LittleWildGuy 2010.08.06. 12:14:23

@Intizar: Privát üzenetben ment. (Egyedülit nem sikerült találni, vagy nagykórus vagy csak zene).

Super 64 2010.09.18. 16:19:55

@Intizar:

В путь

Путь далек у нас с тобою
Веселей солдат гляди
Вьется вьется
Знамя полковое
Командиры - впереди

Солдаты в путь в путь в путь
А для тебя родная
Есть почта полевая
Прощай труба зовет
Солдаты в поход

Каждый воин - парень бравый
Смотрит соколом в строю
Породни... роднились мы со славой
Славу добыли в бою

Солдаты в путь в путь в путь
А для тебя родная
Есть почта полевая
Прощай труба зовет
Солдаты в поход

Дни теперь для нас настали
И учебы, и труда.
Чтоб спокойно расцветали
Наши села, города.
Солдаты, в путь, в путь, в путь...

Солдаты в путь в путь в путь
А для тебя родная
Есть почта полевая
Прощай труба зовет
Солдаты в поход

Путь далек у нас с тобою
Веселей солдат гляди
Вьется вьется
Знамя полковое
Командиры - впереди

Солдаты в путь в путь в путь
А для тебя родная
Есть почта полевая
Прощай труба зовет
Солдаты в поход

В путь в путь в путь
А для тебя родная
Есть почта полевая
Прощай труба зовет
Солдаты в поход

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.10.05. 14:45:22

Kedves Kollegák,

tervezi valaki a 13-ai koncerten való megjelenést? Mert ez esetben, megbeszélhetnénk valami közös alapozást :)

Kismy 2010.10.14. 12:43:01

remek volt a tegnapi koncert!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.10.14. 16:23:15

@Kismy: Hajajj, csak megerősíteni tudom! Az óráink megmaradtak, arról nem is beszélve, hogy nyilván több vodkát megittak, mint én, de annak a forgásnak a 2%-ától elhánytam volna magam, amit ők leműveltek :) Számomra határozottan az év egyik legjobb koncertje volt. Mondjuk vicces lett volna, ha utolsó szám előtt feláll OV, hogy "ruszkik haza" :D

Kismy 2010.10.14. 19:01:33

@Thaddeus Griffin: ugyan kérlek, OV most már szereti őket!
a két zászló díszlépéses behozatala bennem erős történelmi felhangokat gerjesztett, de ettől eltekintettem :)
egyszóval zseniálisak voltak!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.10.15. 18:30:00

@Kismy: Nekem nem az fura, hogy OV szereti már őket, hanem hogy széljobbon Oroszország és Kína a minta :)

A két zászló behozataláról lemaradtunk, pont amikor leültünk, akkor kezdték el az első nótát. Azt viszont nem tudod megmondani, ki volt a hegedűművész nő? Nem hallottam a nevét, csak hogy "Ágnes" és csodálatosan játszott
süti beállítások módosítása