Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Afrikai címerek 1.0

2011.04.08. 10:00 hazitroll

Előre szólok, hogy egy roppant személyes kitárulkozást fogtok másodperceken belül olvasni. Bízom a diszkréciótokban, s tudom, hogy minden köztünk marad.

Nos, Tiboru alapító atya egyik gyermekkori rögeszméje (a számos felnőttkori mellett) a címerek és a zászlók. Egy időben komolyan foglalkozott a gondolattal, hogy tudományos népszerűsítő hajlamának megfelelően heraldikai és vexillológiai blogot indít (
tessék ide kattintani, ha nem hiszitek, hogy imádja a címereket), aztán egyéb elfoglaltságai támadtak, s szinte meg is feledkezett az egészről, mígnem pár nappal ezelőtt levél várta a postafiókjában.

El bírjátok képzelni, mit érzett, amikor Házitroll kolléga azzal kereste meg, hogy van neki pár posztnyi anyaga a különféle címerekről. Erőt vett magán, betördelte, és (fogcsikorgatva) kellemes szórakozást kíván mindenkinek.

 

Szavannák, fekete nők...

Egyik estémen rábukkantam egy számomra felettébb meglepő címerre, mikor utána akartam olvasni Benyovszky Móricznak, hogy mi is történt vele élete vége felé, miután már Madagaszkár királyává választották a törzsfők.

De nem a gróf-királyról fogok írni, hanem olyan országokról, amelyek címerei európai (talán nyugati civilizációval fertőzött) szememben némi megütközést váltottak ki. Akkor csak pár barátomnak küldtem el, hogy jé, hát milyen országok vannak, de azt gondolom, itt is értő közönségre találok, úgyhogy megosztanék veletek Afrikából pár címert, melyek legalábbis érdekesek, és
címer voltukból kifolyóan sok mindent elmesélnek az országokról. Heraldikáról nem fogok írni, inkább csak az őszinte rácsodálkozás hangján fogok bemutatni mindent.

Angoláról egy filmben azt hallottam, hogy két legfontosabb exportcikkük a
gyémánt és a műlábak, mivel a világ talán legelaknásítottabb országa. Címerük ezt nem tartalmazza, de cirka 27 év polgárháborúja és a világ második legrövidebb, születéskor várható élettartama mellett sem jöttem rá, hogy a machete-szerű eszköz a kapa mellett valamiféle mezőgazdasági eszközt jelöl vagy fegyvert. Hivatalosan az előbbi, sőt a mezőgazdaság fontosságát (az ipart jelképező fogaskerék mellett) annyira ezzel gondolják jelképezni, hogy még a zászlajukban is megtalálható. Végül is, egy kombájnnál sokkal elegánsabb...

Részben rejtettebb, részben sokkal egyértelműbb a fegyverábrázolás Zimbabwe címerében (itt alul).

Némi  némi polgárháború itt is volt, úgy mellékesen meg Rhodézia felbomlásából létrejött egypár szabad ország, mert az egyik legjobban szervezett fehér gyarmat volt urai gonosz elnyomók voltak. Most meg a lakosság 10%-a HIV-fertőzött. Konklúziót nem akarok levonni.

Lehetséges, hogy a gyarmati lét elveteti az emberekkel a józan észt; szerencsére a franciáktól való függetlenedés után 4 puccs (abból csak egy vér nélküli) elég volt, hogy 1991-ben Burkina Faso-ban megszüntették ezt itt felül.

El kell ismerni, hogy bizarr, elnyomó rendszerben bizarr címerek születnek.  Hailé Szelasszié volt az egyetlen olyan afrikai uralkodó, akinek az országát nem sikerült gyarmatosítani; Etiópiáról van szó. Hogy most épp a világ egyik legszegényebb országa, az más tészta, de Szelassziét egy kommunista junta döntötte meg, akik ezt a címert választották itt balra.

Azt hiszem, pár vidámabb képpel oldom is a hangulatot, mielőtt mindenki nagyon bekomorul.

Különben is volt pár ország, ahol nem torkollott a gyarmati rendszer rögtön polgárháborúba, például Botswanában csikorogtak a fogaskerekek rendesen:
(A botswanai címerről egyszer régen én is írtam itt. tiboru). Persze fentebb némi malíciával emlegettem jobb sorsra érdemes országokat, végül is az európai címerek jelentős részében is találnánk fegyvereket, csak épp az aktuális kornak megfelelőeket. Bár nem néztem utána, az iparra, gazdaságra való utalások megjelennek felénk is, szintén a kornak megfelelően. Mint Dél-Afrika régi címerében is feltűnik:
Nekem tetszik Ugandáé is itt alul, pedig ez sem egy békés ország. Igaz, elnöke 25 éve van hatalmon, és mivel csak 67. életévét tapossa, még egy jó tíz
év biztos kitelik tőle. Igaz, Yoweri Musoveni olyan nagyon rossz emlékű elődöt váltott, mint Idi Amin, akinek uralmához százezer és félmillió közötti halott fűződik, jó barátságban volt szovjet, kelet-német vezetőkkel, és neki nem J. J. Cale, hanem Kadhafi volt a haverja.

Idi Amint aztán ’79-ben egy Tanzániával vívott háború buktatta meg, persze Tanzániában volt Uganda korábbi elnöke, Milton Obote. Sajnos már ő sem volt annyira jó a népnek, '81 után polgárháború tört ki, ez végül '86-ban Musoveni hatalomra jutásával fejeződött be. Ő is több háborúban vett részt, mint egészséges lenne, de februárban viszonylag demokratikus választásokon újította meg hatalmát újabb 5 évre. Egyébként, hogy milyen lehet Tanzániával háborúzni, egy érdekes kérdés. Az ő címerük nem szép, ellenben két nagyon vézna alak áll benne. Bár a nőábrázolás egyáltalán nem tipikus címereken, náluk is az együttműködést jelenti. Viszont a lakosság 80%-a él mezőgazdaságból, különböző listák szerint alig huszonpár országot előz meg az egy főre jutó GDP-vel.

Előzi például a kifejezetten rossz emlékű országot, Ruandát is, de náluk valahogy sikerült az Afrikára jellemző dolgokat felvenni; igaz, ez a címer is már az amúgy erősen értelmetlen hutu-tutszi ellentét lecsillapodása után került elő. Fogaskerék azért itt is van... A szép és új címer mellé érdemes lehet megjegyezni, hogy Ruanda a világ legjobban fejlődő országa, amennyiben a mindenféle természetes alapú logaritmusokat és köbgyököket használó HDI-indexet figyelembe vesszük.

Afrikai szimbólumok híján van a kenyai címer, szívemnek attól függetlenül kedves a bárdos kokas képe (felénk ezt így mondják és kész). Helyi szokások szerint ez gazdag jövőt jelent, én azért megrémülnék, ha bármely tyúkudvarban a szemétdomb királya ilyesmivel játszana. Azért az európai oroszlános szimbólum itt is megvan, igaz, afrikai pajzzsal. Meg az is igaz, hogy az oroszlán nem európai állat,  a középkorban  felénk mégis elterjedt volt anatómiailag pontatlanul pingálni. Ezt mondjuk remekül átvették. Más értelmes dolgot annyira nem sikerült; Daiel arap Moi nevű volt elnökük 1988-ban egy olyan nyilvános szavazási rendszert valósított meg, melyben a szavazóknak nyilvános helyeken a választottjuk képe mögött kellett felsorakozniuk. Mlolongo a rendszer neve szuahéli nyelven, és még afrikai mércével is problémás.

De térjünk vissza az anatómiailag pontos címerállatokhoz. Ha valakinek szüksége l
enne rá, talán segítséget jelent Csád címerében a két nyíl. Valaki a kommentekben komolyan megmagyarázhatná, hogy miért kell a kecskére és az oroszlánra is...

Egy gondolat erejéig még visszakanyarodnék Etiópiába, pontosabban Eritreába, ami talán csak akkor lenne jó úticél, ha tevegelni támadna kedvünk:
Lassan elérek a karakterszámlimithez, és meg is éheztem, de folytatom, ha van rá igény :) A kommentekben címereket ne nagyon linkeljetek, mert különben nem tudok miről írni legközelebb.

71 komment

Címkék: afrika címer vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hazitroll 2011.04.08. 10:11:37

Én pedig Zsuzsitrollnak szeretném megköszönni az átolvasást!

Meg némiképp értetlenkedve állok a pixeleződés előtt, de majd legközelebb alaposabban megnézem, mivé konvertálódik az svg meg hogy. De az élvezeti értéken sokat talán nem ront :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.08. 10:32:51

@hazitroll:

Ez volt a maximum, amit ki tudtam hozni a képekből, sorry...

Ami a csádi címerben látható vörös nyilakat illeti, a legvalószínűbb, hogy a só egyik heraldikai szimbóluma.

Csád területén ugyanis évezredek óta bányásszák (illetve külszíni technológiával fejtik) a sót, ami pedig több kultúrkörben hagyományosan a tisztaság, a megvesztegethetetlenség és néha a halhatatlanság jelképe.

A mai csádi címert mellesleg egy Hervé Pinoteau nevű francia heraldikus tervezte 1969-ben.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.08. 10:37:39

Uganda címerében az ott nem egy habzó sörrel teli krigli, noha egyes címerverziókban kísértetiesen hasonlít rá.

lojzi1 2011.04.08. 11:10:49

Az afrikai címerek tényleg nagyon büntetnek.
Angola címere egyértelműen az 50-es évek kommunista megoldásait követi, (pl. a mi Rákosi címerünk, a régi NDK címer), körben a helyi mezőgazdaság jellegzetes növényei, néha ez kiegészítve az iparra utaló fogaskerék ívvel, alul többnyire az országzászlóból kanyarított szalaggal ami a jelek szerint Afrikában obligát módon jelszavakkal van súlyosbítva, felül egy (vörös)csillag, a címermező hátterében felkelő nap, előtte meg szintén a munkás-paraszt szövetséget jelképező keresztbe tett munkaeszközök ami néha még az értelmiség jelképeivel is kiegészül (pl. az NDK zászlónál a körző, mert ugye csak a mérnök számít).

A többi meg a tipikus nyugat-európai királyságok címereit majmoló megoldás, hogy két állat/ember közrefog egy pajzsot, alul szöveges masnik, a pajzs mögé dugva fegyverek ill. egyéb hosszúkás helyi jellegzetességek (pl. elefántagyar), a pajzson meg rém gagyi helyi sajátosságok, mivel az európai címerek többszáz év alatt kialakult bonyolult absztrakt szimbolikáját nem lehet pár év alatt reprodukálni. Talán egyetlen lekoppintható motívum a kék hullámvonal, ami valamilyen folyót jelent.

Ertitra címre nekem kakukktojás, talán néhány távol-keleti címerre emlékeztet (Mongólia, Kína?), ahol a kör közepén valami helyi látnivaló van, de azok a felismerhetőség mellett mind absztraktan vannak ábrázolva, ez meg olyan képregényszerűen, hogy inkább egy régi Camel reklámnak tűnik mintsem címernek.

Várjuk a folytatást!

hazitroll 2011.04.08. 11:22:18

@tiboru: Értem én, hogy a vén kecske is megnyalja a sót, de a lenti, szöveges részén is van három....

teddybear01 2011.04.08. 11:23:06

Nagyon látványosra sikeredett! Lássuk a folytatást is!

Egy megjegyzés: Etiópiát 1936-ban Mussolini hadserege meghódította. Az olasz hadsereg "erejére" jellemző, hogy a szervezetlen és még afrikai szinten is gyengén felfegyverzett etióp haderővel is nehézkesen boldogultak. Etiópiát egészen 1941-ig tartották megszállva, majd az angolok kiverték őket. Hallié Szelasszié csak 1944-ben kapta vissza az országát.

stoppos76 2011.04.08. 11:34:22

Hát heraldikai szempontól tényleg furcsák. :) Mintha az aki tervezte őket annyit tudott volna a dologról, hogy pajzs, meg szines, meg körülötte állatok. A régi román címer jutott eszembe róluk a három különböző árnyalatú zöld fenyőerdő előtérben olajfúró toronnyal.

lojzi1 2011.04.08. 11:40:49

@stoppos76: vagy Észak-Korea a magasfeszültségű vezetékeivel :)

stoppos76 2011.04.08. 11:46:39

@lojzi1: No igen a klasszik vízerőmű. :)

Sosem értettem, hogy ha komcsik annyira burzsoának találták a heraldika szabályait, akkor mégis miért vettek át egyáltalán elemeket belőle.

rudai gyerek 2011.04.08. 11:50:10

@lojzi1: Azt hiszem, nem véletlen, hogy Angolában még a kommunista időszakban bevezetett zászlót és címert használják, mert (ha jól tudom) ott a kommunista utódpárt van még hatalmon.

Amúgy tetszett a poszt, várom én is a folytatást.

rudai gyerek 2011.04.08. 11:52:40

@tiboru: Nekem a csádi címerben szereplő nyilakkal kapcsolatban a fejlődés szükségességének hangsúlyozása jutott eszembe először - de a sós magyarázat jobban tetszik :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.08. 11:55:17

@hazitroll:

Hát a megvesztegethetetlenséget nem lehet elég sokszor hangsúlyozni :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.08. 11:56:50

@rudai gyerek:

Akkor berakhattak volna egy grafikont a csádi GDP töretlen emelkedéséről is :-)

GergoV 2011.04.08. 12:31:41

Nem tudom, van-e köze a gyakori heraldikai megjelenítéséhez, de oroszlán az ókorban még előfordult a mediterrán Európában, így errefelé sem volt teljesen ismeretlen.

stoppos76 2011.04.08. 12:35:48

@geritwo: Úgy emlékszem a római korban pusztult ki európában az oroszlán. Viszont a címerek szabályozása már középkori történet. Az hogy milyen állatok (igazi-mesebeli) szerepelhetnek a címereken már ebből a korból származik.

lojzi1 2011.04.08. 12:37:35

@geritwo: egészen biztosan van, ez mélyen fixálódott az európai gondolkodásban, pl. oroszlános kapu Mükénében, Oroszlánszívű Richárd, Velence oroszlános címre, ill a Bibliában is Júda oroszlánja, stb.

stoppos76 2011.04.08. 12:47:33

@lojzi1: Pedig milyen büdös állat is az. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.08. 12:59:01

@stoppos76:

Szerencsére a heraldika nem ábrázolja a szagokat :-)

lojzi1 2011.04.08. 13:13:22

Ki ne felejtsük a kalasnyikov motívumot! Ezt először egy Kalasnyikov születésnapja kapcsán megjelent cikkben olvastam, hogy a népszerűségére jellemző, hogy több afrikai ország címerébe is bekerült!

hazitroll 2011.04.08. 13:27:52

@stoppos76: Megkockáztatom, hogy a középkori európaiak 99%-a számára egy oroszlán legalább annyira mitikus állat volt, mint egy egyszarvú.

hazitroll 2011.04.08. 13:29:07

@lojzi1: Arról is szól a második rész majd :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.04.08. 14:37:33

tiboru, arra a her-vex blogra egy (első? :) olvasónak jelentkeznék :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.04.08. 14:40:18

@lojzi1: nem csak afrikában obligát a dolog. angolszász szokás ez, és a gyarmatok meg ugye...

stoppos76 2011.04.08. 15:22:55

@hazitroll: Mondjuk az tuti. Ráadásul mennyivel keményebben néz ki egy oroszlán, mint egy rák. Pedig azt sem akármiért adták. :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.04.08. 16:16:18

@hazitroll:
A maradék 1% viszont egész közelről is megszemlélhetett egy oroszlánt valamelyik arénában:)

Jó poszt lett, gratula!

rudai gyerek 2011.04.08. 16:49:08

@tiboru: Nemrégiben Malawi zászlaját változtatták meg (a felkelő napot egy felkelt nappal cserélték ki), mert az elnök szerint az ország fejlettsége ezt indokolja - ezzel párhuzamosan pedig megtiltották a régi zászló használatát.

stoppos76 2011.04.08. 16:59:51

@rudai gyerek: Egy év múlva pedig polgárháború fog kitörni a felkelőnapisták és a felkeltnapisták között. A nyugati média természetesen a felkeltnapistákat fogja támogatni, amitől sokakban az az érzés fog kialakulni, hogy az egész mögött a Moszad áll. :)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.08. 18:15:03

@lojzi1: "A többi meg a tipikus nyugat-európai királyságok címereit majmoló megoldás ..." ezt egy kicsit is hozzászagoló úgy mondaná, hogy a többi nagyjából vagy egészében követi a heraldika szabályait. Sutor, ne ultra, crepidam :P

Ezzel kapcsolatban: címer az, ami pajzson van ábrázolva. Nincs pajzs, nincs címer. Az ú.n. "Rákosi-címer" vagy a @stoppos76: által emlegetett román "címer" se volt az, mivel hiányzott a pajzs.

egyébként meg Eritrea logója annyira tetszik, hogy hajlandó vagyok akár címerként is emlegetni :D

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.04.08. 18:36:30

@NagyTeve:
A kádár címerBEN meg ott volt a pajzs. Kicsit tudathasadásos "címer" volt az:)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.08. 18:41:36

@proletair: ben? nem AZ volt a címer? A vörössel ezüsttel zölddel vágott barokk pajzsra gondolok.

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.04.08. 18:53:56

Én arra gondolok, hogy kalászosok, nemzetiszín és munkásvörös szalagokkal díszített, legfelül sugarait szóró vöröscsillaggal ékített izé közepén ott volt a pajzs. Ami ma pölö a honvédség egyik jelvénye.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.08. 19:40:13

@proletair: volt egy pajzs. voltak pajzstartók (kalászok). volt egy sisak vagy sisakdísz (a vörös csillag). Az ábrázolás stílusa nem a klasszikus heraldika ismérveit követte, de attól még el lehet fogadni ...

MTi 2011.04.08. 19:54:57

Gratula a lemil "házitrolljának"!
Tiborunak pediglen köszönöm az újabb comming outot: már azt hittem, a telefonkártya-gyűjtés az egyettelen perverziója, pedig... :)

ace22 2011.04.08. 19:54:58

Európában sem kell messzi menni az érdekes címerekért, lásd Tito cimerét...

Jól látom, hogy Tanzánia címerében szőke az afrikai hölgy?

@lojzi1: A Towerben van az Oroszlánkapu, hogy fokozzuk az oroszlánok jelenlétét.

ace22 2011.04.08. 19:57:06

Európában sem kell messzi menni az érdekes címerekért, lásd Tito cimerét...

Jól látom, hogy Tanzánia címerében szőke az afrikai hölgy?

@lojzi1: A Towerben van az Oroszlánkapu, hogy fokozzuk az oroszlánok jelenlétét.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.08. 19:57:55

@MTi: tiboru perverziója a gyepének vad harci macskák által történő meggyalázása :P

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.08. 20:01:01

Apropó, jut eszembe: a botswanai címer jelmondata [és az ország (????)pénznemének elnevezése] sztem elég sokatmondó ... de a megfejtést természetesen tiborurara hagyom :D

Minusz 2011.04.08. 21:19:14

@stoppos76: Most mért, Ugocsa címerében tök zorall ahogy a fekete rák készül becserkészni a nagymacskát:D

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.09. 09:45:04

"Az oroszlán nem európai állat" megjegyzéshez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az ókorban igenis voltak Európában oroszlánok (nem cirkuszi, hanem vadon) a Balkánon, első sorban a mai Görögország területén. Az Adriai tengerben pedig cápa, de ez már nem ide tartozik.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.09. 09:51:17

Ja, és természetesen nagy gratula a posztért Házitroll barátunknak!

hazitroll 2011.04.09. 10:06:37

@Zig Zag: Ezt nem tudtam, én a máltai törpeelefántokat tudtam csak... Ellenben törpekecskét lehet, hogy egyszer fogok tartani :)

Kullancs1983 2011.04.09. 10:38:10

@ace22: Szerintem inkább valamiféle fejkendő akar lenni rajta, de ezeknél az afrikaiaknál sohase lehessen tudni..:)

teddybear01 2011.04.09. 12:03:10

@Zig Zag: Még mindig van az Adriában, sőt az egész Földközi-tengerben macskacápa. Halásszák is, húsát megnyúzva és szeletelve árusítják a halpiacokon.

teddybear01 2011.04.09. 12:03:52

@Kullancs1983: Vagy csak agyaggal kente be, a helyi divatnak megfelelően.

ph34rb0t 2011.04.09. 13:38:25

@tiboru: persze annak a grafikonnak tényleg emelkednie kell akkor. A nép meg azonnal elkezdené lázlapnak hívni.
Az ország lázlapjának :)

@ace22: hát tudod, mivel összetartást ilyesmit szimbolizál a dolog, akkor biztos az államalkotó két entitást jelképezi: a férfi büszke harcos Tanganyikából, a hölgy meg biztos a zanzibári szultáni hárem szépe volt egykor (akinek valamelyik ősét Európából rabolták valamikor) ;DD

ph34rb0t 2011.04.09. 13:40:58

van bp-n a Józsefvárosban zászlómúzeum is, pár (7-8?) éve egy bp-i út során sikerült időt szakítanom rá, akit érdekel a téma annak ajánlom.
Csak hogy legyen aktuálpolitikai kikacsintás, már akkor is röhögtem azon, hogy bizony Kadhafi elvtárstól személyes ajándékként van ott a zászló valami plakettel ilyesmivel, fénykép az ajándékozásról.... az ezredes adott a PR-ra :D

Jockey11 2011.04.09. 14:46:18

Az miaz az eszköz az etióp címerben? (Most lehet, hogy bebuktam: nem vagyok elég földműves?)

franta 2011.04.09. 16:42:38

Na ja. Elhangzott már, hogy heraldikai szempontokból lehet csak vizsgálódni.
Kérdésem: megfelelnek-é eme címerek a heraldika követelményeinek?
Ha igen, akkor jó.
Ha nem, akkor nem jó.
OFF topic: szerintetek az ír zászló narancssárga színe belefér a heraldikába?

franta 2011.04.09. 16:53:20

Bocsi. Ti. a heraldikában nincs narancs szín.
Más. Emlékszem még rá, hogy a kilencvenes években mentek az éjjeli témák a tévében. Oszt azt mondta egy heraldikus, hogy a komcsi címerszerkesztő palik arra voltak képesek, hogy elővették a szerszámosládát, és annyi: NDK címer a körző-vonalzóval, a román címer egy vízlépcsővel, a magyar címer a sarlójával, stb.
Tény, hogy a komcsi címerek semmiféle heraldikai követelményeknek nem feleltek meg.

rudai gyerek 2011.04.09. 17:06:56

@Jockey11: Nekem az etióp címerben az a valami ekének tűnik. De lehet, hogy tévedek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.09. 18:53:07

@franta:

Narancssárga nincs, de cserszín (tenné) van. Igaz, egyesek szerintez nem szín, hanem fém (mármint heraldikai értelemben).

Aszongyák, hogy a CC5500 hexa-színkód közelíti meg a legjobban.

Máskülönben a narancsszín elég régi heraldikai és vexillológiai múlttal bír; lásd például az Orange/Oranje-Nassau házat...

Ha jól emlékszem, a kommunista román címerben nem volt vízlépcső, hanem "csak" egy fúrótorony; a vízlépcsősök az észak-koreaiak :-)

Az igazi fles az egészen korai román címer volt, de ez olyan kemény, hogy még a komancsok is csak három hónapig bírták 1948-ban :-)

ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Coat_of_arms_of_the_Popular_Republic_of_Romania_%28January-March_1948%29.svg

KalAmona 2011.04.09. 19:47:47

OFF

Origo cimlapon Otto Skorzeny by Tiboru!
Gratula!

ON

hazitroll 2011.04.09. 20:04:12

Apropó fejlődés, címerváltás: a dél-afrikai címerben'32-től volt a kistraktor, előtte kordé volt benne, most találtam, miközben a második részt írtam: flagspot.net/flags/za%29coa.html#1930

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.09. 20:14:21

@hazitroll:

A kordé legalább köthető a Nagy Vándorláshoz (de Groote Trek); a búrok ezekkel cuccoltak ide-oda.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.09. 23:57:53

@franta: @tiboru: bocsika, de van. Ha mértéknek a megszakítás nélkül élő heraldikát vesszük (Anglia és Skócia) akkor van. Mi több, ők még a legnagyobb eretnekséget is képesek voltak elkövetni: ugyanannak a színnek több árnyalatát is használták (valamelyik RAF vezér címerén használtak sötét- és világoskéket, most nincs itt a könyv és nem tudom idézni).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.10. 00:27:37

@NagyTeve:

Nekünk, kontinentálisoknak a brit szigetek csak égetett szeszben és sörben jelenthetnek követendő példát!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.10. 09:05:55

@tiboru: hát, komyhaművészetben például biztos nem :P Viszont heraldikába ők a mérce sztem - most kapásból egy olyan országot se tudok említeni, ahol megszakítás nélkül a 14. század óta van címermester (Skóciában a Lord Lyon King of Arms - Angliában 1415 úta a Garter Principal King of Arms).

rudai gyerek 2011.04.10. 15:53:28

@tiboru: Mondjuk a mostani etióp címerhez képest (remélem, hogy nem spoilerezek) ez a kommunista címer maga a művészi összetettség...

rudai gyerek 2011.04.10. 15:55:16

@rudai gyerek: Na jó, nem címer, hanem logó :-)

hazitroll 2011.04.10. 19:21:30

@rudai gyerek: Nem, azt nem terveztem bemutatni, szimplán ronda, és még annyira nem is érdekes. Bár nyilván mindez a személyes tetszésemet is tükrözi.

rudai gyerek 2011.04.10. 19:24:10

@hazitroll: Nekem is jobban tetszik a túlcsicsázott, bonyolult címer/logó, mint az egyszerű. Bár utóbbiaknak bizonyára könnyebb értelmezni az üzenetét.

Jani2 2011.04.10. 20:18:15

Nagyon szépen köszönöm, elképesztően jó volt.

A „FOR GOD AND MY COUNTRY” feliratú képpel kapcsolatosan eszembe jutott, - mivel földhözragadt vagyok- , hogy a Faterom bort akart venni Húsvétra a Zemplén megyerész, Gönc nevű településen. Amíg tárgyaltak, közben a nézelődő tyúkok szemelátára megtámadott a Kakasuk. Rám rontott kitárt szárnyakkal, az összes futóműve felém irányult hanghatásokkal. Utólag értékelve azt tudom mondani, hogy nem tudott a paraszt ballengőről és a jobb belső passzról. GPS valószínűleg nem lehetett nála, mert koordináta zavarnak értékeltem a viselkedését.

lojzi1 2011.04.11. 08:39:26

@NagyTeve: köszönöm a kioktatást meg a latin nyelvleckét, de nálam többet tudóktól szívesen tanulok, úgyhogy írj bátran a témáról!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2011.04.11. 16:54:39

@lojzi1: a heraldikának vannak szabályai. Ezeket betartani nem "majmolás" hanem illik (hogy ne mondjam azt, hogy muszáj). Ha pe dig valóban érdeklődöl, kezdehted a wikin: en.wikipedia.org/wiki/Heraldry
de.wikipedia.org/wiki/Heraldik
fr.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9raldique
hu.wikipedia.org/wiki/Heraldika

ajánlom a magyar és az angol szöveg összeolvasását - az angol jóval teljesebb, a magyar pedig megadja a szükséges szókincset.

rudai gyerek 2011.04.18. 10:32:59

Elnézést a pofátlan kérdésért, de mikorra várható a folytatás?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.18. 13:11:44

@rudai gyerek:

Szerkesztés alatt, csak adódott egy kis - lemilen kívüli - elfoglaltságom...
süti beállítások módosítása