Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Villámposzt - Egy fénykép margójára

2012.11.24. 23:15 Hiryu 2,0

 

 

 A szó elszáll, a fénykép megmarad?

 

 

49187820900536811_m5anhgHf_b.jpg
  /Kis kiegészítés az előző blogbejegyzésemhez - egy másik történet egy másik háborúból/

Mind ismerünk fényképeket, amelyek az adott kor jelképeivé váltak: Capa fotói a normandiai tengerparton, Che Guevra  fotója, vagy épp az örökbecsű "Brezsnyev elvtárs beszél a munkásokhoz a traktorgyárban" címűt.

 

 

 

 

 

 

 

A mondás szerint egy kép többet mond ezer szónál. De van, hogy  ez az ezer szó sem meséli el a teljes igazságot.


Íme a vietnami háború egyik legismertebb fotója:

 


08.jpg

 

Gondolom ezt a fényképet mindenki felismerte.

 

Aki elkészítette nem más, mint a híres (front)fényképész, Eddie Adams  (Edward Thomas Adams /1933-2004/)  Koreában a tengerészgyalogosoknál szolgált. Élete során 13 háborút mutatott meg fényképeivel, és több mint 500 sajtódíjat nyert el munkásságával. Vietnamba az egyik legelső tengerészgyalogos egységgel érkezett az AP fotósaként. Nem hátországi sajtómunkás volt, rendszeresen az alkulatokkal tartott a terepre.

 

eawar.jpg

 

 

 

 

Egyike volt azoknak a fényképészeknek, akik az a hazai közvélemény szemében értelmetlenné  vált háborút annyira jelképező fényképeket elkészítették,  az olyanokat, mint például a háború ellen tiltakozó, önégető szerzetesé,



worldpress.jpg


  vagy épp a napalmtámadás elől menekülő megégett kislányé.

 


eddie_adams.jpg

 

 

De térjünk vissza a fenti képhez. A "fegyvertelen foglyot lelövő brutális vietnami tiszt" fotója, amelyért Adams 1969-ben Pulitzer-díjat kapott, azóta is a háborúk kegyetlenség ellen tiltakozó szervezetek, weblapok, etc. állandó kisérőeleme. Ez Adams legismertebb fényképe, a New York Times  is ezzel illusztrálta a fotóriporter nekrológját.
  Ugorjunk vissza az időben 1968-ig. A Tet-offenziva, az északiak hadmozdulata, amellyel döntő csapást akartak mérni az amerikaiakra és déli szövetségeseikre, megindul. Nem csak a a harctéren, a hátországban is: az alvó erők /szabadságharcosok/partizánok/terroristák, (kinek mi tetszik) is parancsot kapnak: támadják hátba az ellenséget, pusztítsák az utánpótlási vonalakat, zavarják az összeköttetést, likvidáljanak kijelölt személyeket, egyáltalán: okozzanak minél nagyobb káoszt és pánikot a hátországban. A terv többé - kevésbé be is válik.
 A megtámadottak reakciója hasonló: felfegyverzett osztagok rajzanak ki, /nemhivatalos előbb lőni, aztán kérdezni paranccsal zsebükben/ a legszebb hisztérikus - háborús hagyományok szerint.

lollitop_013_vietnam_35_years_later_files_3896502_v13_02010816.jpg
Adams és pár riporter  is csatlakozik az egyik ilyen járőröző alakulathoz, amit nem más vezet, mint Nguyen Ngoc Loan tábornok, a rendőrség egyik parancsnoka... Futár érkezik : sikerült elkapni  egy vietkongot.. Parancsot kapnak, hogy vezessék az addigra meglehetősen összevert  a foglyot a tábornokhoz. A merénylő civil ruhát visel, semmilyen rangjelzés nincs rajta. Amikor megérkeznek a tábornok hosszas kihallgatás helyett előrántja a pisztolyát és kiloccsantja a fogoly agyát. Adams elkattintja  a fényképezőgépet.

 

/Felhívom mindenkinek figyelmét az AK-ra a dél-vietnami rendőr kezében! Honnan került a kezébe?/

 

images5.jpg

Elküldi a képet New Yorkba, ahol a főszerkesztő hossza fontolgatás után címoldalra teszi,  egy olyan kép mellé, ami egy, az északiak áldozatául esett gyermeket ábrázol, hogy felhívja a háború borzalmaira a figyelmet. A másik képre talán már senki sem emlékszik, de a kivégzés fotója háborúellenes ikonná vált.


 Bűntett volt-e a kivégzés?

The Killing of America-1.jpg

 A nemzetközi egyezmények szerint az a harcoló fél, aki nem hord azonosító jelzést, civil ruhát visel, fegyverét rejtve viseli, nem kell hadifogolyként kezelni, a helyszínen kivégezhető. Tiszta az eset, ugye? Nem, mert a tábornok nem katonai, hanem rendőrségi egység parancsnoka volt, és nem katonai, hanem rendvédelmi akció zajlott, és így mindjárt más a leányzó fekvése a jogászok szerint.

 

De ki is volt a lelőtt személy? 

Nguyen Van Lem, alias /Bay Lo/  az egyik saigoni vietkong egység parancsnoka volt. A Tet-offenziva kezdetekor, mint már említettem, ezek az alakulatok megtámadták a reguláris erők alakulatait is, felvállalva a nyílt harcot. /A vietnami terv szerint a reguláris vietnami erők és a vietkong együttes támadása összeroppantotta  volna a déli erőket./  A százados alakulata rajtaütött a saigoni Go Vap városrészben a Co Loa tüzérségi bázison. Délelőtt 10 órára a könnyűfegyverzetű támadók elfoglalták a a bázist, köszönhetően dél-vietnami fegyvere erőknek: megadták magukat, vagy elmenekültek.  Az elfoglalt helyőrségben zsákmányul ejtettek tizenkét 105 mm-es  löveget is.

A harctéri jelentés (RCS: MACJ3-32)(K-1) szerint:

 

Az elfoglalt bázison Bay Lop elővezette a foglyul ejtett Nguyen Tuan alezredest, Loan tábornok személyes ismerősét és barátját, és felszólította, hogy mutassa meg a vele érkezett katonáknak a páncélosok kezelését. Az alezredes ezt megtagadta, ezért a vietkong százados kivégeztette a bázison élő alezredes nyolctagú családját, akik közül csak egy tízéves gyereknek sikerült súlyos sebekkel a atrocitást.

 A déli erők még aznap éjjel, hét halott és huszonöt sebesült árán,, mintegy 100 vietkongot megölve visszafoglalják a bázist, az életben maradt támadók elmenekültek.

 

Pontos volt a jelentés?

A kutatások szerint abban az időben a bázison nem állomásoztak tankok, így az alezredesnek sem parancsolhatták meg, hogy tanítsa meg a támadóknak hogyan kell kezelni őket. Viszont  pár APC igen, illetve a jelentések szerint mielőtt feladták volna a bázist, a védők használhatatlanná tették a 105 mm-es lövegeket, amiket megpróbáltak támadók működésbe hozni, sikertelenül. Az ellentámadás során ezeket sértetlenül visszaszerezték.  Lehetséges hogy a harctéri zűrzavarban az APC-ből, lövegekből lettek a szövegben tankok?

  Harminchat órával később a kínai negyedben, az An Quang pagoda, a kommunista erők egyik parancsnoki központja közelében elfogják Nguyen Van Lemp-et. A későbbi visszaemlékezések itt is zavarosak: egyesek szerint egy friss tömegsír mellett kapták el, ahová  belelőtték az általuk foglyul ejtett délieket, mások azt mondják percekkel azután kapták el hogy megölt nyolc embert, egy dél-vietnami tisztviselőt és családját.

 

Adams így emlékezett  vissza az esetre:

"Napokkal később tudtuk meg hogy az elfogott fickó vietkong hadnagy(sic!) volt, és megölt egy rendőrt másodpercekkel azelőtt hogy elfogták és a helyszínen kivégezték. Papírok voltak nála amik igazolták, hogy a vietkonghoz tartozik.

" Csak később tudtam meg hogy a kivégzett fogoly saját kezűleg ölt meg egy rendőr őrnagyot, Loan legjobb barátját, majd késsel végzett a rendőr családjával is.  A feleségével, hat gyerekkel, a nyolcvanéves anyjával...

Mikor elfogták, mindezt még nem tudtam róla.  Csak ott voltam a történteknél, és elkészítettem a fényképet.

 

 


Egy évekkel későbbi riportban így nyilatkozott:



" A tábornok kivégezte  azt a  vietkongot, én pedig a kamerámmal megöltem a tábornokot. A fényképek a legerősebb fegyverek közé tartoznak - az emberek hisznek a felvételeknek, pedig  azok hazudhatnak, akár bármilyen manipuláció nélkül is.  Van, amit a képek sem tudnak elmondani: "Mit tettél volna, ha te vagy az a tábornok, akkor és ott, azon a forró napon, és elkapjátok az az úgynevezett "rosszfiút", azután, hogy felrobbantott párat a saját katonáid közül?  Honnan tudod, hogy te nem húztad volna meg a ravaszt?

 



Később személyesen kért bocsánatot a Dél-Vietnam bukása után családjával Amerikába menekült tábornoktól, amiatt hogy besározta az  ő, és  családja  hírnevét. Nguyen Ngoc Loan- halála után pedig Adams az igaz ügy harcosának nevezte:


"Ez az ember egy hős volt, Amerikának siratnia kellene. Dühít, hogy anélkül kellett elmennie, hogy az emberek tudnának valamit róla."

222 komment

Címkék: kivégzés háborús bűn hadifogoly

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomycat 2012.11.25. 18:56:40

@Pepibubó: Hitlert az oroszok allitottak meg, nem Amerika. Nezd meg mikor szalltak partra. Elotte pedig total nem ingyen folyamatosan "ellattak" a briteket fegyverrel. Nem tunik fel? A haboru elott az angol/brit birodalom milyen eros volt? Utana meg erdekes modon milyen erosek lettek az amcsik....

Tomycat 2012.11.25. 19:11:00

@Pepibubó: Nem elt jobban Del-Vietnam nepe mint az eszaki. Csak a kivalasztottak eltek jol, egy reteg amelyik az amcsikat kiszolgalta. Ha jobban eltek volna ugy altalanosan, akkor csak ugy mint Del-Koreaban, sohasem alltak volna HoChiMinh oldalan. Lehet probalni osszemosni, butitani de a koreai es a vietnami haboru meg csak koszono viszonyban sincs.
Delen a leglegitimebb vezeto Ngo Dinh Diem volt, de messze nem erte el azt a tamogatast amit HoChiMinh-nek volt es van maig. Miutan Diem-et a CIA kinyiratta, csak hiteltelen babok maradtak. Ok aztan nem kepviseltek Del-Vietnamot es annyira hiteltelenek voltak, hogy gazdaik az Amcsik 1972-ben le sem sz*rtak amikor kiegyeztek az Eszakiakkal.

sönki (törölt) 2012.11.25. 19:15:24

Ebből mi a tanulság?
Hogy legelőször a jelen lévő újságírókat, fotósokat, egyéb hippi-komcsi-füves bagázst kell belelőni az árokba. Majd kezdődhet a háború.
Igen, a vietkong pont ugyanígy, vagy még kegyetlenebbül járt el a foglyokkal.

A fotóriporter nagy hibát követett el azzal, hogy közreadta a képet a háttértörténet ismertetése nélkül.

Az is egy ostoba kérdés, hogy honnan került a déli katona kezébe az AK... hát éppen elfogott vietkongoktól gondolom. Csak nem hagyhatták a fogolynál a fegyvert.

Ez a fejlövés volt az egyetlen elfogadható eljárás ebben az esetben. Ha foglyul ejtik, lecsukják, akkor később esetleg megszökik, vagy a kiszabadításáért terrorcselekményeket követnek el a társai. Megjegyzem akkor szerintem a katona-rendőr határvonal nem volt olyan erős, amikor éppen szétlőtték a várost a kommunista terroristák.
Egy civil ruhában akciózó gyilkos nem katona, hanem terrorista.

jobbrolbandita 2012.11.25. 19:40:53

@fhdgy: "Szabadságharcos"? Egy kommunista...? Te tudod. A fickó többszörösen rászolgált a halálra. Még ha a diverzánsakciót nem nézzük, egy család kiirtását (gyerekek, öregek) miféle hőstettnek mondanád? A tábornok úr ezzel a fejlövéssel túlságosan is kegyes volt hozzá. Őszinte részvétem a halottidért. Nem értem a kérdésed. A szerbek vérszomjas hegyi-martalócok. Sosem tartottam őket hősnek, a balkáni háborúban pedig pláne nem voltak azok.

Pepibubó 2012.11.25. 19:42:24

@Tomycat:
Gratulálok, hogy a cirill mellett latin betűid is vannak már, igaz, magyar ékezetre már nem futotta!

Azért ahhoz pofa kell, hogy a máig kifizetetlen, elképesztő mértékű szovjet tartozást, amit az USA háborús segítségért számlázott, ennyire a semmibe se vegyétek. Sohasem lett volna sztálingrádi "csoda" és Moszkvánál katonai fordulat, ha nem éppen akkor ömlik a legnagyobb mértékű - katonai, polgári segítség, élelem, ruházat, energiahordozó, harceszközök akkori dollár milliárdokban mérve - Amerikából a Szovjetunióba.

A nyugati front lekötő erejéről nem is beszélve, amire Hitler már jóval korábban készült.

Dél-Vietnam népe sohasem "allt HoChiMinh oldalan", éppen mert tisztában volt vele, hol él sokkal jobban, szabadabban: pontosan tudta, hogy nem a ti kommunista diktatúrátokban.

fhdgy 2012.11.25. 19:52:16

@jobbrolbandita: Figyisz! Nem igazán olvastad el, amit írtam! Az 56-os hős forradalmárokról írtam a dicsőséges Vöröshadsereggel szemben!

az_igazi_trebitsch 2012.11.25. 19:54:33

Pepibubo:

" a máig kifizetetlen, elképesztő mértékű szovjet tartozást, amit az USA háborús segítségért számlázott, ennyire a semmibe se vegyétek"

Megnyugtatlak: az utolsó centig kifizették, méghozzá aranyrudakkal.

A Sztálingráddal kapcsolatos emeletes baromságodat meg vegyük úgy, hogy kicsit sokat ittál ma.

jobbrolbandita 2012.11.25. 19:58:57

@fhdgy: Egyre zavarosabb vagy. már bocs :) Szerbek által lemészárolt rokonokkal kapcs felteszel egy kérdést, hogy ki a hős aztán, most jössz '56-tal... :) Tudod nem akarok én igazán "beszélgetni" veled, pláne nem tudom miért kellene bármiféle kérdésedre válaszolnom... Próbáltam udvarias lenni, de inkább fejezzük az egymásnak válaszolgatást, mert a gondolati bakugrásaidat nem tudom és nem is akarom követni :). És a legkevésbé érdekel, hogy te kit tartasz hősnek. Az a te dolgod. Szal a magam részéről befejeztem, azt írsz amit akarsz, nem reagálok rád.

fhdgy 2012.11.25. 20:04:50

@jobbrolbandita: Kettő külön hozzászólásom volt! Egyik az 56-osokról, a másik a balkáni háborúról! Te írtál a szabadságharcosokról idézőjelben, arra válaszoltam, a balkáni háború a másik hozzászólásomban volt.Sajnálom, ha kettőig sem tudsz számolni! Nem kell, hogy válaszolj! Értem az értetlenségedet, aki kettőig sem tud számolni, az kettőig sem tud számolni!

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.25. 20:11:53

@Pepibubó:

Ideje lenne a személyeskedő hangnemen változtatnia, uram!

jobbrolbandita 2012.11.25. 20:11:56

@fhdgy: Ja már értem... Te csak simán egy bunkó komcsi vagy, aki szeret provokálni és sértegetni másokat. Csak hozod a fajtád jellegzetességeit. :) További jó fröcsögést, csak néha töröld le a képernyőről a nyálad. Pá...

Pepibubó 2012.11.25. 20:13:22

@az_igazi_trebitsch:

Tényleg elég sokat ittam ma: teát - nem szamovárból, az igaz.

Így meg is találtam, milyen, máig kifizetetlen szállítmányokkal, műveletekkel
segítette az USA Sztálint a II. Világháborúban:

A kölcsönbérleti törvény (angolul Lend-Lease Act) az Egyesült
Államokban 1941. március 11-én hozott jogszabály, amely lehetővé tette
az USA számára fegyverek és egyéb hadianyagok szállítását
szövetségeseinek, elsősorban Nagy-Britanniának és a Szovjetuniónak.

Nevével ellentétben a törvény nem csak kölcsönbérletbe adásra
hatalmazta fel az elnököt, hanem lehetővé tette számára azt is, hogy
"eladjon, jogcímet átadjon, cseréljen, kölcsönbérletbe adjon,
kölcsönözzön, vagy egyéb módon átruházzon" hadi és egyéb
felszereléseket minden olyan ország kormányának, amelyeket az elnök
fontos partnernek ítél meg az USA védelme szempontjából.

A program keretében összesen 50,1 milliárd dollár értékű árut
szállítottak le. Ebből 31,4 milliárd Nagy-Britannia, 11,3 milliárd a
Szovjetunió, 3,2 milliárd Franciaország és 1,6 milliárd dollár Kína
részére történő eladás volt. A 2005-ös vásárlóerő-paritáson számítva
mintegy százszoros szorzót alkalmazhatunk, vagyis például a
Szovjetunió mai értékben kb. 1100 milliárd USD szállítást kapott.

Az USA-ból a Szovjetunióba 1941-1945 között szállított anyagok főbb tételei:

Repülőgép 18 735 db
Harckocsi, önjáró löveg 11 567 db
Vontatott ágyú 9600 db
Vasútra szerelt, mozgó villamos erőmű 60 db
Mozdony 1981 db
Vagon 11 155 db
Speciális tartályvagon 1000 db
Tábori telefon 189 000 db
Tehergépkocsi 375 883 db
Dzsip 51 503 db
Motorkerékpár 35 170 db
Traktor 8071 db
Nehézvontató 1200 db
Tüzérségi vontató 5500 db
Parancsnoki törzsgépkocsi 1700 db
Szállítóhajó 90 db
Tengeralattjáró-elfogó naszád 105 db
Torpedónaszád 197 db
Hajómotor 7784 db
Szögesdrót 45 000 t
Cipő- és csizmavasalat 10 500 t
Szerszámgép 500 000 000 $
Acéláru és acélszerkezeti idom 2 250 000 t
Fémáru 912 000 t
Réz 400 000 t
Cink 8000 t
Juta 13 000 t
Alumíniumlemez 250 000 t
Ólom 18 000 t
Gumi 38 000 t
Kőolajtermék 2 670 000 t
Robbanóanyag 345 735 t
Telefonkábel 1 000 000 km
Élelmiszer 4 478 000 t
Félcipő 15 000 000 pár
Bakancs 43 000 000 pár
Katonacsizma 15 417 000 pár
Ruhagombok 1 647 000 $
Pamutszövet 88 507 km

A fizetési feltételek szerint a kölcsön törlesztése a háború után
kezdődött meg. Nagy-Britannia 2006. december 31-én
utalta át az utolsó törlesztőrészletet az Egyesült Államoknak, a
Szovjetunió a törlesztést megtagadta!!!

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kölcsönbérleti_törvény

Ehhez még annyit teszek hozzá, hogy a 70-es években én magam is nem
egy olyan egykori szemtanúval beszéltem, aki látta, hogy a fronttal
érkező orosz katonák kezében "Made in USA" feliratú fegyverek voltak tömegével.
Továbbá olyannal is beszéltem, aki 1944. őszén, az orosz front
közeledésekor
keletről nyugatra (!) tartó, harci eszközöket, tankokat,
tehregépkocsikat szállító német tehervonatok sorát látta heteken át
vonulni. Tehát a "csodás" orosz előretörés alapja nem csupán az
amerikai hadi és élelemtámogatás volt, hanem a nyugati front
elképesztő mértékű lekötő ereje is.

Ezt "hálálta" meg Sztálin azzal, hogy a háborút követően semmibe vette
az általa megszállt országokra vonatkozó ígéretét, szerződését a
Nyugattal. Amely szabad választásokról, a politikai és gazdasági
rendszerek
szabad kialakulásának engedélyezéséről szólt - volna. Ehelyett jött
a tönkretételünk, a DDR, a berlini fal, a vasfüggöny, meg a többi
gyalázat.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2012.11.25. 20:14:11

@az_igazi_trebitsch: khmm..én úgy tudom nem fizették ki.... végül megegyeztek tárgyalások utján egy összegben /pár évtized múlva/, hogy senki se veszítse el az arcát, és azt fizették ki.

megjegyzem, azért egyik oldal se szent

- a szovjetek ezek l a szállítások nélkül mentek volna a levesbe, bármit állított is a háború utáni komcsi propaganda.
- ha vörösök nem áldozzák fel több millió emberüket, és darálnak le x+1 német hadosztályt, nincs nyugati front. Szóval szvsz azt a kölcsönt rég kifizették már, katonáik életével.

fhdgy 2012.11.25. 20:17:37

@jobbrolbandita: Azt igérted, nem válaszolsz! -:)

Pepibubó 2012.11.25. 20:18:37

@proletair:
Szerintem eltévesztette a címet, uram! Nem én vádolom részegséggel az elvtársakat, hanem fordítva. Ha pedig ön szerint is vitatható, amiről írok, azt nem személyeskedésnek hívják, hanem ízlésnek, beállítottságnak, állásfoglalásnak.

Persze ha az a legmeggyőzőbb "érve", hogy törli, amit írtam, akkor tegye meg! Önminősítő tett volna.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2012.11.25. 20:24:53

@proletair: off
szerkesztői csillaggal jár az azonnali válaszcsapás elrendelésének jogosultsága.

Azaz, ha már vki elég energiát ölt a lemilbe, és úgy gondolja, eldurvult vhol a hangnem /belértve engem, ha felkapnám a vizet/ és kiküld a Predatort a mod R-AtOR cuccal, részemről rendben.

on

ui. az előbb kicsit takarítottam, de lehet hogy egy ártatlan is beleesett a szórásba egy hozzászólása erejéig. Sorry.

az előbb kicsit takarítottam, netikettileg, l

Ludovikás Levente 2012.11.25. 20:30:25

@fhdgy:
Bugyuta átlagamerikaiaknak 30-40 éve beadagolt féligazságokkal akarnak itt megetetni. Ráadásul olyan bénán, hogy az egyik mondatban még északi behatoló, a másikban már vietkong a lelőtt muksi

Sok víz lefolyt már azóta a Mekongon

Kaptabakta 2012.11.25. 20:34:26

@Pepibubó: izééé, nem akarlak kiábrándítani de az ez európai 40-es évekbeli "hakni" leginkább az USA gazdaságának fepörgetésére volt jó illetve a politikai befolyásának növelésére.
El ne hidd, hogy pusztán az európai emberek két szép szeméért volt.
Sajnos geopolitikában ne keress jótékonykodást

Pepibubó 2012.11.25. 20:42:20

@Kaptabakta:
Tudod, erre mondják, hogy mindenki magából indul ki, a saját lelkét látja másba!

Egyébként, ha ez így van, akkor meg add nekem ingyen az autódat, vagy valami más vagyontárgyadat: ezek szerint ez lenne "legjobb" fölpörgetése a gazdagságodnak!
Aztán még jól be is mártanálak, nehogy ám valaki jótékonykodást keressen a tettedben! :-)

Szép lenne, mi?!

Rosszindulatú Vászka 2012.11.25. 20:45:12

@Hiryu 2,0: csak csendesen, "szép szerénbe" jelezném (á lá Villa Negra), hogy lehet ám törölt köommentet visszaállítani is, ha a feketelőporfüst oszlásával tisztulna a horizont.

fhdgy 2012.11.25. 20:46:34

@Ludovikás Levente: Egyetértek. Csak itt elszabadultak bizonyos embereknél az indulatok! Aki az egyik oldalt kiáltja ki terroristának, az hogy gondolhatja, hogy nem biztos, hogy terrorizmusról van szó! Egy látszólag messzeeső példa: Többször jártam a kufsteini várban és elmélkedtem azon, hogy a reformkor minden valamire való magyarja is járt ott ( no, nem jószántából mint én ), szóval, valahol mély nyomot hagy bennem a hely szelleme! Viszont egy dolgot nehezen vagy sehogysem tudok megemészteni: a drágalátos sógoraink még 2005-2006-os állapot szerint is egy tablón azt írják, hogy "Ludovit Kossuth, der Hochverrär" ( am. Kossuth Lajos, a felségáruló ). Hangsúlyozom, hogy még 2006-2006-ban is! Magyarázd meg akkor egy sógornak, hogy Kossuth Lajos, Magyarország Kormányzója! Ebben a mai témában is valami ilyesmi van!

Rosszindulatú Vászka 2012.11.25. 20:47:14

@Pepibubó: márpedig a nagy tömegű állami megrendelések bizony húzzák a gazdaságot és megannyi sok munkahelyet teremtenek.

Rosszindulatú Vászka 2012.11.25. 20:56:01

@Hiryu 2,0: gondolom az nagyon fájt a jenkiknek késöbb, hogy sok amerikai vas meglódította a ruszki hadiipari fejlesztéseket.

Pepibubó 2012.11.25. 21:00:01

@Rosszindulatú Vászka:

"A nagy tömegű állami megrendelések" fedezete az égből pottyant? Azt előbb meg kellett termelnie az amerikai gazdaságnak. Nekik nem volt ám "Európai Uniójuk", gazdag nagybácsijuk, aki állta az állami megrendelések számláját.

fhdgy 2012.11.25. 21:04:24

@Pepibubó: Hát, a telek az semmi? ( az elrabolt indián földekre gondolok ), a sok millió néger rabszolga, az semmi? Az első Vh.-ás hullarablás, az semmi?

Rosszindulatú Vászka 2012.11.25. 21:10:29

@Pepibubó: volt egy csomó aranyuk, amit a szovjetektől kaptak, most tanultam. Meg biztos ott is volt hadikötvény, mint nálunk. Meg még ott volt a viszki jövedéki adója. Sőt, még a maffia is beszállt a biznicbe.

Greg36 2012.11.25. 21:16:52

@Hiryu 2,0: szerintem az AK nem a VChez tartozott. (azt nehéz is lenne abban a cuccban rejtve viselni.) inkább az a pisztoly lehetett nála, amit az egyik katona a csövénél fogva cipel.

Ludovikás Levente 2012.11.25. 21:18:57

@fhdgy:
Az Index a 2 agysejtes kommentelők kedvenc játszótere

Az egyik csapatnak az egyik agysejtje jön izgalomba egy bizonyos dologtól, a másik csapatnak meg a másik, így jól kiegészítik egymást. Tárgyi tudás, mérlegelési készség meg zéró

Kíváncsi volnék, hányam jártak rajtam kívül valaha is Vietnamban a kommentelők közül

Pepibubó 2012.11.25. 21:19:25

@fhdgy: @Rosszindulatú Vászka:

"Zseniális". Az indiánok földje, Sztálin aranyfoga, a whisky jövedéki adója, meg a maffia pénze - "ezekkel" nyerte Amerika a II. Világháborút, nem ám a gazdaságával, iparával.

Milyen "egyetemen" tanítják ezt, fiúk?

Rosszindulatú Vászka 2012.11.25. 21:23:59

@Pepibubó: azon, amelyiken azt is tanították, hogy hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni.

@Ludovikás Levente: az hány pontot ér?

fhdgy 2012.11.25. 21:28:58

@Ludovikás Levente: Az egész ország egy ilyen játszótér! Elég régóta megvan a kuruc-labanc megosztottság! valamivel kevesebb mint a fele labancosdit játszik, egy másik valamivel kevesebb mint fele kurucosdit és van az a +- néhány százalék, aki ido-oda csapódik!Az egyik oldal nem érti a másikat, a csapongó pár százalék nem ért semmit, csak élvezi a libikókát! A hosszútávon döntetlen szinezetű belsőharc meg nekünk nem ad semmi jót! Ellenséget sem kell keresnünk, mert ők köszönik, jól elvannak, amíg mi egymással okoskodunk!

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.25. 21:40:49

@Pepibubó:

Ennél azért több kell, hogy moderáljak, de egyszerűbb, ha intelligens álarcot vesz fel, és magát moderálja. Nem kell feltétlen olyanná válni, aki minket fikáz.

Ludovikás Levente 2012.11.25. 21:43:48

@fhdgy:
Ez a focidemkrácia. Elég egy rongylabdát bedobni, a két csapat meg a két szurkolótábor összejön magától

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.25. 21:43:59

@Hiryu 2,0:

ugyan kérem, türelem, nagyvonalúság, aztán ha ez is elfogyott, akkor nyomok egy gombot. de ezt ma már Kismy kolléga ha minden igaz megtette, jó oka lehetett rá, mert nem az a terminátor típus.

Amúgy remek posztjaid után érlelődik bennem a reaktiválódási vágy:)

Rosszindulatú Vászka 2012.11.25. 21:48:05

A demokráciát kicsit túlbecsülik, úgy vélem :)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2012.11.25. 22:14:06

@proletair:

hmmm.....
ez itt a reklám helye: lassan elkészül egy kis vietnami színes, kultúrálisan, aztán egy hihetetlen kémsztori, eléggé eszeelment/heroikus-hazafi katonákkal, adunk az atomnak, majdelmegyünk futni a tengerészgyalogosokkal, aztán hülyén sétálunk, meglátogatjuk a hősöket akik nem kellettek senkinek, jön a ballada a senki fiáról, aztán irány a szigetvilág.

Nagyjából ennyi kész van. Remélem heti-egy kettő fel is kerül, hacsak rám nem esik egy műhód.

ja és találtam egy témát, ami olyan árkot áshat, de olyant....

Tomycat 2012.11.26. 05:28:39

@Pepibubó: hat az elottem szoloknak van igazuk. Te total elvakult tudatlan vagy. Logikad sincs. Akkor most feketen feheren hogy a butak is ertsek:
USA Del-Vietnam Eszak Vietnam
Penz van nincs
Legiero van nincs (Delen)
kulfoldi katonak ~ 600 ezer ~ 3 ezer
Hadsereg ~ 850 ezer max 450 ezer
Hadi flotta US nincs
Nepi tamogatas nincs van

A fentiekbol 2 dolog latszik:
1. A neptamogatasa dontott, hiaba volt tobbszoros tuleroben az USA es deli babkormanya. HoChiMinh nemzeti felszabadito mozgalma mellett t.i. csak a nep allt. Ennyivel volt tobbjuk.
2. Pepibunko frocsog es trolkodik, mert annyira hulye nem lehet, hogy ne lassa mi van.... vagy ha megis akkor valjon egeszsegere. Menthetetlen.

Tomycat 2012.11.26. 05:41:37

@Pepibubó: (Bocssi, ujrakuldom. Elment a formatalas). Szoval az elottem szoloknak van igazuk. Te total elvakult tudatlan vagy. Logikad sincs. Akkor most feketen feheren hogy a butak is ertsek:
................USA Del-Vietnam..VS..Eszak Vietnam
Penz............van..................nincs
Legiero.........van..................nincs (Delen)
kulfoldi katonak.~ 600 ezer......... ~ 3 ezer
Hadsereg........~ 850 ezer...........max 450 ezer
Hadi flotta.....US Navy..............nincs
Nepi tamogatas..nincs................van

A fentiekbol 2 dolog latszik:
1. A neptamogatasa dontott, hiaba volt tobbszoros tuleroben az USA es deli babkormanya. HoChiMinh nemzeti felszabadito mozgalma mellett t.i. csak a nep allt (Itt jegyeznem meg, hogy az USA nepe is amikor raebredtek mi van). Ennyivel volt tobbjuk.
2. Pepibunko frocsog es trolkodik, mert annyira hulye nem lehet, hogy ne lassa mi van.... vagy ha megis akkor valjon egeszsegere. Menthetetlen.

Tomycat 2012.11.26. 05:46:20

@Pepibubó: Na ez az, errol beszelek - Eladas. Az USA hulyere kereste magat mert azt egy hulye is tudja a hadi szallitmanyok nyeresege minimum 70% vagy meg sokkal tobb.
Nem artana ha azt is megnezned, mi mindent adott el az USA a fasiszta Japannak es meddig. Az is jo buli volt am.

Tomycat 2012.11.26. 06:10:05

@Pepibubó: Meg egy dolog amit erdemes lenne megertened:
HoChiMinh nemzeti felszabadito mozgalma nem az USA ellen harcolt ugy altalanosan sot meg csak nem is a kommunizmust vedte! Gyarmati es fuggosegi viszonyt akart megszuntetni. Esze agaban nem volt az amerikai emberek ellen harcolni, azokkal meg a haboru ideje alatt is szamtalan akadaly ellenere barati viszonyban volt. Az USA nepe tuntetett is eleget a haboru ellen, meg rendori sortuzzel sem tudta az USA kormany megakadalyozni, megszuntetni a tunteteseket. Most, hogy vege a haborunak a baratsag megmaradt. Gyulolet ami volt es van akkor sem, most sem a nep ellen szol, igy az amerikai emberekkel nagyon jo a kapcsolat most is. Miert is valtozna?
Most nem erted mi van ugye? Tanulj es mashol trolkodj es eld ki vak kommunista ellenesseged. Szoval lyukat rugtal haver, mert hiaba predikalsz itt az USA nepe mellett vagy akar Vietnam nepe mellett, nem hianyzol egyinek sem, nincs problemajuk egymassal mert nagyon nagy szerelemben elnek egymassal. :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.26. 07:24:09

@Tomycat:

Kis pontosítás: Délnek volt légiereje, nem is kicsi. Ez persze a megállapításodon nem változtat.

@Hiryu 2,0:

Nekem is van egy vietnami témám, de úgy látszik szerencsére nem érinteted. Itt az ideje, hogy megírjam:)

drazsé 2012.11.26. 08:22:41

@Tomycat:

Fasiszta japán. Nice. Sok hülyeséget sikerült leírnod, de ezen azért elmosolyodtam.

drazsé 2012.11.26. 08:24:07

@Hiryu 2,0:

Ha überárokásós téma, akkor... Laconia incidens?

Tomycat 2012.11.26. 08:29:10

@drazsé: Miert? Szerinted a masodik vilaghaboru elott es alatt milyen iranyzatot kovetett Japan? Kinek volt a szovetsegese? Volt-e fajelmelet? Embernek tekintette-e a kinaiakat? ....stb?

Rosszindulatú Vászka 2012.11.26. 08:33:57

Talán itt lenne az ideje ebben az új évezreden helyesen használni a fasiszta, kommunista és szocialista szavakat is, úgy vélem ezügyben nagy a homály a fejekben országszerte.

Úgy engem nem zavar mindig, meg néha még szórakoztat is az itt is, nyomokban fellelhető zsigeri és a priori igazságosztás, csak az érdemi vitát nem könnyíti meg az efféle összemosás, se a fekete-fehér világkép, sőt mi több, az egyáltalában nem támogat semmiféle vitát, úgy meg minek.

A legmókásabb mindenesetre a "magadat minősíted" riposzt, ami amúgy meg semmit sem jelent, ha jobban belegondolunk. Meg a ki volt itt előbb.

Pepibubó 2012.11.26. 09:08:05

@Tomycat:

"mi mindent adott el az USA a fasiszta Japannak es meddig. Az is jo buli volt am."

No, akkor megérkeztünk a régi jó bolsevik hazugsághoz, amikor azt tanították nekünk, hogy a csúnya Nyugat milyen sokáig, "sunyin" elnézte Hitler térnyerését, s már "csak akkor" lépett be a háborúba, amikor nem volt más választása. Csak arról feledkeztek meg az elvtársak szólni, hogy Hitler térnyerése Sztálin elvtárssal szövetségben történt! A "fasiszta", az NEMZETISZOCIALISTA Hitler és Sztálin együtt osztották fel Európát és csak amikor összekaptak a koncon - Lengyelország KÖZÖS lerohanását követően -, akkor lettek ellenségek!

Kedves, "személyeskedésre" érzékeny bloggazda!
Tomycat elvtárs ugye nem érdemel figyelmeztetést?!
Milyen "érdekes"!

Tomycat 2012.11.26. 09:23:48

@Pepibubó: Mi koze van Sztalinnak, Hitlernek, Europa felosztanasak a vietnami haboruhoz? Miert is igazolnanak barmit is amit az USA tett Vietnamban?

Az Usa nyereszkedese a masodik vilaghaboru elott es a haboruban viszont elozmenye a vietnami haborunak, mert Vietnamban folytattak. Nem is eloszor, Korea megelozte Vietnamot. Vietnamban durvult el.

Szemelyeskedes reszemrol nem lesz, ha magad is lemondasz rola es a szamokkal felsorolt tenyadatokkal is foglalkozol es valaszolsz ra.
Amig nem foglalkozol tenyekkel, bizony nem tudok maskeppen nezni iromanyodra mint egy trolera.
Tudod, amit te sem szeretsz, mastol se vard, hogy elturje :)

Pepibubó 2012.11.26. 09:42:38

@Tomycat:
"Mi koze van Sztalinnak, Hitlernek, Europa felosztanasak a vietnami haboruhoz?"

Nagyon sok, még akkor is, ha egy magadfajtának ezt nehéz felfogni. Tudod, éppen azt a bolsevik gyalázatot igyekezett megállítani az USA, amit az elvtársaid szovjet katonai támogatással műveltek például a hazámban, amikor 1948-ban Rákosi elvtársad kommunista puccsát, Magyarország tönkretételét lehetővé tették.

A szovjetek által ellopott amerikai atombomba árnyékában ez a megállítás csak 40 évvel később sikerült. Így azóta a hazámban már csak több darabba vágott gilisztaként tekergőzik a bolsevik maffia, mint azt a közéletbe és egyes blogokba beleröfögő elvtársak mutatják.

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.26. 09:51:27

@Pepibubó:

Személyeskedő hangvételt csak az Ön kommentjeiben érzek.
Árulkodni meg egy bizonyos kor felett ciki...

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.26. 10:13:51

@Pepibubó:
Mondjuk ez a hozzászólása tőrölmetszett személyeskedés.
Az inkriminált kommentet lehetett volna ám tárgyilagosan is megírni.

Én például sok részével nem értek egyet. Például a bolsevik szó ott már nem helyes. De ezért nem fröcsögök.

"...egy magadfajtának ezt nehéz felfogni"

"...Rákosi elvtársad..."

"...egyes blogokba beleröfögő elvtársak..."

Az ilyen fogalmazástól ráz a hideg. Disztingváljon, uram!

Tomycat 2012.11.26. 10:22:44

Vietnam a japanok ellen szovetsegese volt az USA-nak. Egy oldalon harcoltak - szenatorok latogattak Vietnamot. HoChiMinh az amerikai alkotmanybol tanulva irta Vietnam elso alkotmanyat. Akkori kormanyanak tamogatoja/tagja volt maga Bao Dai kiraly is, Ngo Dinh Diem szinten ott aszisztalt szabadon. Akkor a franciak eppen sehol sem voltak mert elmenekultek a japanok elol. Maradhattak volna szovetsegesek az Usaval, ha az Usa nem arulja el szovetsegeset akkor amikor Vietnam kerte, hogy az Usa mint volt gyarmatisorban levo allam, ismerje el Vietnam fuggetlenseget - akkor Sztalin, Mao labdaba sem rughattak volna! De az Usa ehelyett a franciakat lefizette (haborus koltsegvetes 60-80%-at allta), hogy harcoljanak tovabb - utana elszabotalta az otvenes evek vegere kituzott altalanos demokratikus valasztast. Dien Bien Phu-nal Churchill fogta meg a kezuket, hogy OHO! NE TOVABB! NE DOBJATOK LE A KOVETKEZO ATOM BOMBAT! - Utana mert a kamu valasztason nyert Ngo Dinh Diem sem akart haborut, kinyirtak es maga fogott bele a haboruba, de gondosan ugyelt arra, hogy vedencei a Del-vietnami emberek nehogy mellejuk alljanak, t.i. napalmmal egette a falvakat es terelgette az embereket (tobb mint 3000 falubol kb 1800 falunak jutott ilyen sors). Ember mondom neked, rossz helyen kommunistazol! Ha Magyarorszagod erzed hazadnak, az az enyem is. Faj nekem is amit a Szovjet hatalaom neveben itt muveltek, foleg az otvenes evekben, de csupan ezert nem kellene elvitatni egy masik neptol azt a szabadsaghoz valo jogat amit elodeink 1848-ban es 1956-ban ha sikertelenul is de megprobaltak kiharcolni!

Pepibubó 2012.11.26. 10:24:30

@proletair:

"Személyeskedő hangvételt csak az Ön kommentjeiben érzek."

Ó, most már tudom, milyen egy "tárgyilagos" értékvilág! Mert ugyebár itt nem érzett "személyeskedő hangvételt":

"@Pepibubó:... Te total elvakult tudatlan vagy. Logikad sincs. Akkor most feketen feheren hogy a butak is ertsek:....
Pepibunko frocsog es trolkodik, mert annyira hulye nem lehet, hogy ne lassa mi van.... vagy ha megis akkor valjon egeszsegere. Menthetetlen."

Ettől ugye nem rázta a hideg, csak a "nehéz felfogás" kifejezéstől, Rákosi és az elvtársai megnevezésétől?! Disztingváljon, uram!

Tomycat 2012.11.26. 11:13:12

@Pepibubó: :) amit kaptal az onnan jon, hogy hianyltad a ciril betuket meg az ekezeteket stb....
Irtam mar, ha nem birod elviselni mastol, magad is tartozkodni sziveskedj a szemelyeskedestol. Egyebkent meg viseld el.

Most pedig olvasd el amit irtam az Usa/Vietnam haborus kapcsolatarol (eggyel feljebb van az irasodtol) es lathatod milyen feleslegesen kommunistazol itt.

Egyebkent arulkodos/feljelentos irasodbol erzesem szerint amolyan jo kis kader lehettel anno. Talan meg III/III-as is voltal. Azok is hangosan antikommunistak. Van mit takargatnotok.

Kullancs1983 2012.11.26. 11:25:41

A LeMil volt az első blog, ahol nem csak a cikket olvastam el, ahnem a hozzászólásokat is, mert érdemes volt. De vannak kivételek. :P

Pepibubó 2012.11.26. 11:51:19

@Tomycat:
"amolyan jo kis kader lehettel anno. Talan meg III/III-as is voltal."

Na végre, capisco! Akkor most bingó, elárulom, hogy egyszer együtt voltunk eligazítón! Végre neked is kezd derengeni, "elvti"! :-)

stoppos76 2012.11.26. 11:58:54

Index címlap lett? Csak mert olyankor szoktak ekkora számban tobzódni az egy egységsugarú állampolgárok. :)

Tomycat 2012.11.26. 12:01:27

@Pepibubó: Na akkor tudjuk ki vagy - de megint lyukat rugtal, 80-s evekben szulettem :). Massal lehettel eligaziton.
De terjunk a targyra, akkor miert is gyozott a Vietcong? Milyen alapon mondod nem allt mogotte a nep? A szemelyeskedesen tul ha nincs erved mar akkor nyugodtan leirhatod tevedtel.

Ludovikás Levente 2012.11.26. 12:09:28

@proletair:
A tonkini incidens, ami gyakorlatilag az USA hadbalépését hozta elég érdekes téma lenne, és gyanítom sokaknak újdonság az itteni alultájékozott kommentelők közül. Persze nem igazán forró topic, miután 2004-ben már deklasszifikálták és a következő évben megjelentek a tanulmányok arról, hogy alaposan becsapták a jónépet, sőt (talán) még az elnököt is. Nagyjából ugyanannyira volt igaz, mint a Szaddám Husszein atomfegyvereiről szóló híresztelés

Pepibubó 2012.11.26. 12:10:51

@Tomycat: Ha elhessegeted a vörös ködöt a szemed elől, akkor megtalálod a választ a kérdéseidre, korábbi hozzászólásaimban (is).

Tomycat 2012.11.26. 12:17:17

@Pepibubó: Ez van. Nincs erved. Meg jo, hogy nem a Bibliat ajanlottad mint forrast. No azert jo volt par szot valtani veled. Vegul is abban mindenkeppen igazad lehet, azert tulzas nyilt elismerest varni toled. Tovabbi jo napot neked.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.11.26. 12:28:55

Köszönöm! Jó írás. Nem tartozik a lényeghez, de a "Napalmos kislány" fénykép (Nick Ut felvétele) nem oldalhelyes. De a gondolaton - természetesen - ez a körülmény cseppet sem ront.

Tomycat 2012.11.26. 12:33:16

@Ludovikás Levente: Szeritem ha valaki irna egy topikot arrol, hogyan sikerult a vietnami embereknek kibekulniuk minden multbeli ellensegeikkel az talan nem csak erdekes, de meg tanulsagos tema is lehetne.
Egyreszt a volt ellensegeknel laknak egy csomoan, masreszt a volt ellensegek beruhaznak, epitenek es nyaralnak Vietnamban, sot tartanak megemlekezest egy-egy nagy utkozetrol.

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.26. 12:34:27

@Ludovikás Levente:

A tonkini incidenst ha jól emlékszem már tárgyaltuk a blogon, de amúgy így újraértelmezve sem rossz ötlet. Nekem ennél egyszerűbb ötletem van: az amerikaiak katonai szövetségeseiről akarok írni, akik vietnamban harcoltak. És míly meglepő, ott vannak a dél-koreaiak is.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.11.26. 16:37:33

@proletair:

Na igen, az valahogy el szokott sikkadni, hogy az ún. Free World Forces közül a dél-koreai kontingens sokkal több atrocitást követett el a háborúban, mint az amerikaiak.

Az Operation Speedy Express is egy olyan mozzanat volt, ami szépen eltűnt az emlékezetlyukban:

www.thenation.com/article/my-lai-month

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.11.26. 16:48:12

@Rammjaeger83:

Én csak addig jutottam, hogy a koreaiak iszonyatosan gyűlölték a vietnamiakat, és ezért igen kegyetlenül bántak velük. Na de ne is spoilerezzünk:)

Ludovikás Levente 2012.11.26. 17:41:03

@Tomycat:
El kell menni az ottani emberek közé (nem csak a turistaparadicsomba) egy-két hétre, és könnyebb megérteni. Teljesen más mentalitás, sokkal türelmesebbek egymással meg a fehér emberrel, meg az állandóan zuhogó esővel is

Én a háborúnak kevés emlékét láttam, forgalmasabb helyeken főleg a saigoni piacon állt lesben néhány koldus, aki a napalmégette sebeivel akart egy kis baksishoz jutni

Tomycat 2012.11.26. 18:43:36

@Rammjaeger83: rettenetes. nem is tudom milyen erkolcsi alapja van az USA-nak meg barmit is tenni a vilagon.

@Pepibubó: olvasd el amit Rammjaeger83 belinkelt. tanulsagos es meg fogod erteni, miert is nem gyozhettek az amcsik es csatlosaik. Ha nekunk nem is hiszel, masoktol is megismerheted az igazsagot.

Ludovikás Levente 2012.11.26. 20:05:20

@Tomycat: Légy erős, nagyjából ugyanez fog kiderülni Afganisztánról, csak most még korai volna szivárogtatni a népnek. Majd ha történelem lesz és csak a művelt kevesek olvassák úgy 40 év múlva

Addig is levágják Assange meg a hasonló illetéktelen szivárogtatók pöcsét az lesz majd fáklya helyett a newyorki Szabadságszobor kezében

Pepibubó 2012.11.26. 22:40:58

@Tomycat: " amcsik es csatlosaik"

Mi is a "csatlósaik" vagyunk, népszavazáson döntöttünk. Nem amerikai tankon jött a miniszterelnökünk, nem lőtték rommá Budapestet és halomra a magyar fiatalokat az Üllői úton például, mint 56-ban a szovjetek, hogy a Varsói Szerződés tagjai legyünk.

Érdekes, hogy a nácizmus, fasizmus utálata milyen sokkal magától értetődőbb egyeseknek, mint a elismerten legalább annyi áldozattal járt kommunizmusé. Miért is?

Ludovikás Levente is belepottyan a komcsi csapdába, amikor jó szándékkal ugyan, a tárgyilagosság felé hajolva, de mégis összemossa Afganisztánt Vietnammal. Mintha egy szuverén ország szovjetek általi bekebelezése - vagyis annak kísérlete - azonos lenne egy támadó rendszer megfékezésével, vagyis annak kísérletével.

Persze, én is sajnálom a napalm égette vietnami civileket, de a kommunista agresszor áldozatai ők is, mint ahogyan valójában a bankrabló áldozata a túsz, aki lehet, hogy épp egy rendőr lövésétől hal meg a tűzharcban.

Ha valamiért, akkor az USA-ra meg azért haragszom, mert ennyire naivak és nem törődnek a propagandájukkal. Mégiscsak abszurd, hogy nekem kell itt tépnem a számat helyettük, pusztán mert engem zavar a hazugság, őket meg nem különösebben érdekli a róluk szóló hazug propaganda. Igazán megtanulhatták volna már, hogy a hazugság szárba szökkenése mindig fegyveres konfliktushoz vezet - szarba szökkenés a vége.

Kullancs1983 2012.11.26. 23:37:23

@Pepibubó: Neked sem kell. Nagyon nem.

Pepibubó 2012.11.26. 23:47:25

@Kullancs1983: Ezt ebben a pillanatban olvastam:

"Nem volt egyetlen egy se, akit kivittek az akasztófához és sírt volna, könyörgött volna, mindnyájan egy felkiáltással, »Hazámért halok meg!«, »Istenért, vigyázzon Magyarországra! «, »Becsülettel a hazáért!« felkiáltással végezték életüket – fogalmazott Fehérváry István, a vasárnapi együttműködési megállapodást aláíró Politikai Elítéltek Közösségének elnöke."

itt:

atv.hu/cikk/20121125_elhurcoltak_emleknapja_gulag

Bizony, hogy KELL, amikor szándékosan elhallgatják ma is, milyen szenvedéseket kellett elviselni a magyar népnek, csak mert szabadon, szovjet rabság nélkül akart élni!

...rettenetes. nem is tudom milyen erkolcsi alapja van a kommunistáknak meg barmit is tenni a vilagon...

Rosszindulatú Vászka 2012.11.27. 00:02:49

@Pepibubó: az ATV valóban egy független és tárgyilagos médium, történelemszemléletét tekintve sem nélkülözi a legigényesebb szakmaiságot, én külön köszönöm, hogy megmutattad nekem, ezentúl figyelni fogom.

Továbbá azt is köszönöm, hogy felnyitottad a szemem és megmutatattad a normális világ arcát, és megtanítottál a kommunizmus izzó gyűlöletére, megváltozott az életem.

Pepibubó 2012.11.27. 00:13:02

@Rosszindulatú Vászka: Szívesen!
Én pedig külön köszönöm a jóindulatodat. Te is felnyitottad a szemem.

Rosszindulatú Vászka 2012.11.27. 00:23:19

@Pepibubó: ugyan semmiség.

Milyen kár, hogy nem is annyira sok ember tévesen nézve a dolgok velejét, a felszabadulásként élték meg Hazánk lerohanását, csakis önös érdekből, saját javukat, és nem a Hazát nézve. Ezt mér régebben olvastam.

Tán még az is lehet, hogy nem is olyan egyszerű ez a történelmi tanulság dolog, mint a mozifilmekben?

De nem, csitulj gonosz hang, távozz kétség, hisz lám csak mennyire könnyű az igazt és nem csak a valót meglelni, bár, ahogy a Megváltó is jelezte, bizony keskeny az ösvény.

Ludovikás Levente 2012.11.27. 00:56:33

@Pepibubó:
Nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: mit szólsz ahhoz, hogy Usák bácsi favoritja a jelenlegi parlamenti pártok közül az Emeszpé, akiknek van némi priusza úgy 1948-tól kezdve a komenizmus történetében, hogy a régebbit ne is említsem? Vagy ez a topic nem szerepel a brosúrában amiből idézni szoktál? Ideje volna apdétolni!

És még egy apróság, csak hogy a jövőben ne kelljen égetni magad: Newyorkot ne a Szovjetúnióba képzeld, sőt kapaszkodj meg, már nem is létezik Szovjetúnió

Tomycat 2012.11.27. 07:42:47

@Pepibubó: Magyarok csatlosa voltunk a Szovjetunionak Jaltanak koszonhetoen. Amerikaval katonai szovetsegben vagyunk. Nagy kulonbseg.

A kommunizmus nem jart annyi aldozattal mint a nacizmus, de nem szeretem a "bodycountot" legyen igazad, nem all szandekomban vitatni.

A bodycount viszont igen csak kedves szorakozasa volt az amcsiknak Vietnamban. Volt olyan parancsnok, aki minden amerikai halottra 67 vietnami civil eletet oltotta ki.

Szerinted, bar "sajnalod", de tokeletesen normalis, hogy az amcsik 500 vietnami not, gyereket es oreget lemeszarolnak (My Lai) mert az oroszok 56-ban levertek a magyar forradalmat. Ja a tizeneves sincs lanyokat a nagyokkal egyutt lemeszarlasuk elott kortol fuggetlenul meg is eroszakolnak mert ugye par perc mulva a sortuz utan ugyis mindegy nekik (es neked is sajnos sajnos de mindegy ha jol ertem). Utana 1968-tol egyeszen 1972-ig szinte minden honapban ennyi fegyvertelen civilt megint csak rengeteg novel es gyerekkel kozottuk gyilkolnak le. Es mondod, hogy ez az orosz kommunistak bune. Az amerikai jo ember, csak mert a kommunistak 56-ban Budapesten gyilkoltak, most az amerikai kenytelen par vietnami asszonyt, leanykat megeroszakolni aztan szetloccsantani a fejuket. Sugallod, nem is erti az amerikai, mi a feneert tamgotja a vietnami ember HoChiMinht, amikor o, az amerikai csak megdugdosta a feleseget a vietnaminak meg par gyereket le is lott. Hat mi baja a vietnaminak ezzel? Te viszont tovabbra is azt fajlalod, 56-ban a kommenistak magyarorszagon gyilkoltak, talan meg meg is eroszakoltak noket. Micsoda gyalazat! Szavaid szerint az eroszak, gyilkolas sajnos sajnos azt vietnamban kell csinalni, a kommunistak ellen. 3-4 millio aldozat sem szamit. Az sem, hogy amerika a sajat 2-ik vilaghaborus szovetsege ellen fordult. Az sem, hogy az USA szabadsagrol es demokraciarol papol, de amikor Vietnam ezen jogok tamogatasat keri a 2-ik vilaghaboru utan, az USA durvan a gyarmatosito franciakat finanszirozza, hogy rabigaba hajtsa vietnam nepet. Demokratikus valasztast pedig kategorikusan megtagad, sot tevolegesen megakadalyoz.

Ha az 56 szelleme amit itt eloadsz, akkor mar total jogos lenne az oroszok leszamolasa a forradalmunkkal - a vietnami es ki tudja hol elo asszonyok es gyerekek vedelmeben. Csak hogy ezt nem veszem am be, 56 nem errol szolt es talan rajtad kivul nem is jut eszebe senkinek, hogy 56-ot a vietnami civilek, gyerekek legyilkolasaval kell megvedeni 10 ezer kmre Magyarorszagtol.

Tudod, en maskeppen gondolkozok. Ha kommunista gyilkol civileket, akkor en a kommunistat fogom gyulolni, ha meg "alszent demokracia" neveben gyilkol valaki, legyen az amerikai vagy akar magyar honfitarsam is, azt en gyulolni fogom. Nekem nincs olyan szent ugy es ebben 56 sem kivetel, aminek neveben civilek gyilkolasa, gyerek lanyok eroszakolasa elfogadhato lenne. Latod ebben kulonbozunk.

Pepibubó 2012.11.27. 08:22:06

@Tomycat: " Ha kommunista gyilkol civileket, akkor en a kommunistat fogom gyulolni, ha meg "alszent demokracia" neveben gyilkol valaki, legyen az amerikai vagy akar magyar honfitarsam is, azt en gyulolni fogom. Nekem nincs olyan szent ugy es ebben 56 sem kivetel, aminek neveben civilek gyilkolasa, gyerek lanyok eroszakolasa elfogadhato lenne. Latod ebben kulonbozunk."

Nem ebben különbözünk, mert éppen ebben értünk egyet. Amit itt leírtál, az pont annak az igen helyénvaló elutasítása, amire minden kommunista és nem kommunista aljasság alapul:

"A cél szentesíti az eszközt."

Ezzel szemben a valóság az, hogy a mocskos eszköz bemocskolhatja a tiszta célt is, akkor is, ha eredetileg védelmezni akartunk valakiket. Például a fent említett "felszabadulásunk" fogalmát 1945-ben a később világossá vált cél mocskolta be. Rákosiék szovjet hadsereg által támogatott, 1949-es puccsáig 1945. valóban felszabadulás volt. Nemzeti rabságunkkal, a világossá lett valódi céllal "értékelték" át az elvtársak.

Azonban más a helyzet akkor, amikor már a cél is mocskos. Amikor népek leigázása, önrendelkezésük megcsúfolása a cél. Mocskos célhoz mocskos eszközzel mi lehet az eredmény?

Amiben különbözünk, veled és ezen a topikon egybegyűltekkel, a rajtam kívül mostanra itt maradtakkal, az a tények ismeretének mértéke. Magam sem állítom, hogy mindent tudok, de hogy ti nagyon korlátozott szeletét kaptátok az igazságnak, az biztos.

"Nem bontották ki számotokra az igazság minden szeletét" - (hogy egy klasszikust citáljak).
Nem most, hanem régóta nem. Amit most egyetlen alkalommal én sem fogok tudni pótolni.

Rosszindulatú Vászka 2012.11.27. 08:55:48

@Pepibubó: hát ecsém, sztem te ütöd magad valamivel.

Lazíts, itt nem az igazságot keresik a megannyi sok népek, csak kis történelmet tanulunk és megdumcsizzuk a posztban felvetett témát szabadon, de kultúrált mederben.

Elárulok neked egy hatalmagos nagy makszimega titkot: ahogy a való világban többnyire, itt sem számít kinek van igaza, vagy ki mond nagyobbat, a csevely leglényege és szubsztanciája maga a vita. Tudod, ez olyan, mint egy boxmeccs, vagy az ivarkodás, ott sem a győztes a legérdekesebb, hanem maga az aktus, mert az jó, abban jó benne lenni. Fényesíti az elmét, bevilágít elmén setét rejtekibe, de leginkább szórakoztat.

Rengetegsok tematikus blog van, ahol a saját igazukat keresik a bloggerek, sőtmitöbb, elég mahar meglelik, ez nem olyan.

Sztem.

Tomycat 2012.11.27. 08:57:02

@Pepibubó: "Azonban más a helyzet akkor, amikor már a cél is mocskos. Amikor népek leigázása, önrendelkezésük megcsúfolása a cél. Mocskos célhoz mocskos eszközzel mi lehet az eredmény?" Ez az, pl egy Vietnami haboru.

"Nem bontották ki számotokra az igazság minden szeletét" - beszeltem szemtanukkal, olyanokkal akik ateltek. Beszeltem olyan del-vietnami (babkormany) katonaval, aki kerkedett (mert kulfoldi vagyok) falun hogyan eroszakoltak, mert ugye nem tudni mikor eri oket a halalos loves, hat nem hagyhattak ki lehetosegeket. Szemet parasztok meg nem szerettek oket, pedig ok voltak a szabadsag katonai.
Tudod, egy kicsit szemtanu is vagyok. Olvastam is USA documentumokat.
Sajnos, amit fent leirtam, csak csep a tengerben ahhoz kepest amit az amcsik elkovettek.

Pepibubó 2012.11.27. 09:37:55

@Rosszindulatú Vászka: " az aktus, mert az jó, abban jó benne lenni"

Csakhogy veled is egyetérthetek valamiben! :-)

@Tomycat: Igazad van, én tényleg nem voltam Vietnamban és nem beszélgettem "bábkormány" katonával, aki a kegyetlenkedéseivel kérkedett. Biztosan nem olvastam sok mindenről, "amit az amcsik elkövettek." Még azt sem állítom, hogy az amerikai legfelső vezetők közt nem volt, aki sunyi módon járt el, amikor a beavatkozásról döntöttek.

Azonban a "célokat" illető lehetséges kételyek abban a pillanatban eloszlottak - úgy 1976. táján - amikor az USA haderejének távozása után Észak-Vietnam bekebelezte Dél-Vietnamot, és nem demokratikus választásokat rendezett, hanem vérfürdőket és máig üzemelő politikai fogolytáborokat létesített. Utólag is "ragyogó" példát szolgáltatva, mit akart megakadályozni az amerikai fellépés. Hogy a térség amerikai távozást követő egyéb borzalmairól, az egymilliónál több ártatlan életet követelő Vörös Khmer uralomról már ne is beszéljek! - pont abban az időben, amikor nálunk a Népszabadságbán "Éneklő búzamezők, virágzó ipar" szellemiségű "tudósítások" jelentek meg Kambodzsáról.

Igen, nyilván nem tartottak IQ-tesztet a nem mocskos célért harcolók lelki tisztaságának fenntartása érdekében. Igen, sokszor valóban nehéz volt tisztán tartani a célt, távol tartani a mocskot és biztosan nem is mindig sikerült.

A világon minden arányok kérdése.

Sztem.

Tomycat 2012.11.27. 12:32:16

@Pepibubó: Nem nagyon fontos de Vietnam teljes felszabaditasa 1975-ben volt. Eszakiak nem rendeztek verfurdot utana, viszont "atnevelo tabornak" nevezett bortonokben rabositottak. Ott az elobb emlitett eroszakoskodoval es tarsaival egyetemben volt szep szammal olyan is bebortonozve, aki nem igazan erdemelte meg. A taborok 1990 korul megszuntek. A lakoik tobbsege kesobb az USA-ba koltozott (szabadon) csaladjukkal egyutt mert az USA befogadta oket es tamogatta kesobbi ottani letelepedesuket. Ma mar tobben visszakoltoztek vietnamba, mert az amcsi nyugdij jobb eletet biztosit vietnamban. 1975 utan Vietnam kb 10 evig sztalinista vezetes alatt volt, sokan menekultek el akkor. 1985 utan a vietnami vezetes az akkori szovjet tanacsadok bosz tiltakozasa ellenere a Magyarorszag inditott 1968-as Fock Jeno, Nyers Rezso reform kommunista vonalat valasztotta es az orszag rohamosan elkezdett fejlodni. Ma mar nyugati gazdasaga van.

Kambodzsaban a Vietnamiak szuntettek meg a maoista remuralmat. Ekkor ismet konfliktusba kerultek az USAval mert Peking mellett az USA is tamogatta a Pol Pot rezsimet thai szovetsegesen keresztul - a voros khmerek tamogatasaval az USA "ragyogoan" pont az ellenkezojet bizonyitotta annak, amit szeretnel mondani roluk, t.i. nem volt idegen szamara, hogy Pol Pot par millio embert lemeszarolt es eluzott (csak ugy mint az USA vietnamban). Azert is tudott Polpot oly sokaig fennmaradni.

Ma mar Kambodzsaban a mai vietnaminal lenyegesen demokratikusabb rendszer van. Szabad valasztasokon rendre a vietnamiak altal tamogatott Pol Pot ellenes part gyoz. Pol Pot voros khmerei nem tudnak labdaba sem rugni a kozutalat miatt. A Pol Pot elol elmenekult part, amely kivulrol probalt javitani a khmer emberek helyzeten mig Pol Pot letezett nem kapott tenyleges tamogatast mert az USA es Kina is a voros khmerek tamogatasara koncentralt.

Vietnammal kapcsolatosan az USA a 2.-ik VH-s szovetsegese elarulasaval, a kesobbi tomeggyilkossagokkal, hatalmas teruletek dioxinozasaval es vegul a voros khmer Pol Pot tamogatasaval egyertelmuen bizonyitotta rosszhiszemuseget.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2012.11.27. 15:45:11

@Pepibubó: bevehetné az öreg a Cavintonját.

@Tomycat: nyugat gazdasága, mélyvizű kikötői,, kurva alacsony munkabérei meg egy olyan mentalitású hadserege, ami jól jön ha Ázsiában megint kínai seggeket kell rugdosni.
Szóval akár be is vezetheti a sariát, az se érdekeén semmilyen politikai vezetőt a művelt nyugaton sem.

Pepibubó 2012.11.27. 16:18:52

@Hiryu 2,0: Nem tudom, ki itt az "öreg" és mire való a Cavinton. Az személyeskedés elleni szer? Mert az jól jönne neked, ahogy látom. Azt ugyanis itt szóvá teszik egyesek, de persze "csak az én szövegeimben érzik", az ilyen cavintonos dumában biztos nem.

@Tomycat: "Vietnam teljes felszabaditasa 1975-ben volt" Az évszám tényleg nem olyan fontos, mert "felszabadításról" szó sem volt. A kételyek eloszlására írtam 1976-ot, mert kb. ekkora derült ki végleg, mit is óhajtott az északi kommunista diktatúra délen művelni. Vérfürdőt, "azt nem", hát "persze", gondolom a Pravda is megírta. Bezzeg a "gonosz" USA, "milliókat mészárolt le" Vietnamban, "csak úgy", mint Pol Pot.
Gondolom, itt is a Pravda a forrás.

S hogy Pol Potot támogatta az a csúnya USA? Már az is baj, ha egy kiváló kommunistát támogat?

Kullancs1983 2012.11.27. 16:31:33

@Pepibubó: Na, egyszeriben lettek kiváló kommunisták is? Dél-Vietnámot pedig (mint már mondtam) ne az NSzK-hoz hasonlítsd, hanem inkább Paraguay-hoz, Nicaraguához, Salvadorhoz, és hasonlókhoz, rögtön nem lesz olyan éles a különbség. Ja, és kicsit mintha ellentmondanál magadnak, nem? 1976-ra derült ki mit is akarnak (elég gyenge kifogás amúgy) de biztosan nem támogatta őket senki, mert tudták mi lesz. Persze.

Pepibubó 2012.11.27. 16:40:44

@Kullancs1983: Már hogyne volnának kiváló kommunisták. Azért milliók meggyilkolásával kevés "büszkélkedhet"!

Dél-Vietnam idején hol volt Dél-Korea és hol van ma? Előbbre, mint az egykori NSZK. Kommunista iga nélkül Dél-Vietnam is valahol ott tartana mára.

Látom, nehéz megbirkózni az ilyen bonyolult fogalmakkal, mint "lehetséges kételyek eloszlása". Az nem ám azt jelenti, hogy ne tudta volna 10 évvel korábban is minden normális, hogy mit lehet várni egy bolsevik diktatúrától.

Kullancs1983 2012.11.27. 16:56:04

@Pepibubó: Aha. És akkor már nem is baj, ha az USA támogatja őket. Akit viszont nem támogat, annak a kurva anyját, mindegy hány embert öl meg? "Érdekes" mit ne mondjak...
Dél-Korea valóban elég mélyen volt (a japán uralom, és a testvérháború után nem is csoda) de épp akkor kezdett feljönni. A németekhez azért talán ne hasonlítsd őket, nemhogy az egykori NSzK-t, de az egyesült Németországot sem érik még el. Ehhez visoznt elég rögös út vezetett, és a kormányról is sok rosszat el lehet mondani, de még mindig fényévekkel voltak jobbak a korrupt és tehetetlen dél-vietnámi vezetésnél. Szóval álmodozhatsz te Németországnál is erősebb Vietnámról, csak épp hülyeség. De (már nem is tudom hanyadszor) mondom, nézz szét Dél-Amerikában. Chile, Peru, Bolívia, Salvador... Ott nem jöttek a kommunisták, sokra is vitték, nemigaz?

Pepibubó 2012.11.27. 17:06:58

@Kullancs1983: "És akkor már nem is baj, ha az USA támogatja őket." Egy szóval se írtam-mondtam, hogy "nem is baj".

"Ott nem jöttek a kommunisták, sokra is vitték, nemigaz?"
Csak ámulok és bámulok, hogyan lehet ilyen fekete-fehéren látni a világot egyeseknek! Szerinted ha azt mondom, csúnya dolog lőfegyverrel ölni, akkor ezzel azt mondom, hogy késsel viszont szép?

Nyilván minden diktatúra, emberi szabadságot semmibe vevő hatalom undorító és kontra-produktív. Teljesen mindegy, milyen színű álarcot ölt. Nekünk "csak" az nem mindegy, melyik tette tönkre a hazánkat.

Kullancs1983 2012.11.27. 17:19:53

@Pepibubó: Azt írtad, hogy már az is baj, hogy támogatta? Ha szerinted nem baj, akkor miért kérdezted?
Csak ámulok és bámulok, hogyan lehet ilyen fekete-fehéren látni a világot egyeseknek! Szerinted ha nem jönnak a komancsok, akkor ma Vietnám Dél-Koreával és Németországgal lenne egy szinten, vagy nem ezt írtad? Dehogynem.
És akkor most te azért véded mindenhol szegény amerikaiakat (akik biztosan rettenetesen rád vannak ám szorulva) mert útálod a magyar kommunistákat, és ezért mindenki más aki bárhol bármikor sz9vetkezett velük, az maga a földreszállt patásördög személyesen? Hát igen, tényleg jó, hogy te nem olyan fekete-fehérben látod a világot, mint egyesek...

Tomycat 2012.11.27. 17:41:42

@Pepibubó: adjal forrast, hogy hol es milyen verengzesek voltak az Eszakiak reszerol 1975 utan, hany aldozat volt. En mondok 2-t USA-tol My Lai es kornyeke kiirtasat illetve 1972-ben a Hanoi Kham Thien lakotelep leszonyegbombazasa karacsony este. Majd meg mondok ha tudsz valamit felsorolni.
Most te jossz:
1.-
2.-

"S hogy Pol Potot támogatta az a csúnya USA? Már az is baj, ha egy kiváló kommunistát támogat?" Persze hogy baj minden normalis erzesu embernek baj ha szovetkeznek a tomeggyilkosok. Tok fajo az is, hogy nalad egy magyar embernel az kap "kivalo" jelzot, aki milliokat gyillkol. Nem ertem mi bajod Sztalinnal es pribekjeivel hiszen a te "kivalo" mercedet ok is utottek. Az amcsik vietnamban ertelemszeruen nalad szinten "kivaloak" hiszen ok nem csak vietnamban erdemeltek ki e cimet nalad, de kesobb masutt is tustenkedtek.

"Dél-Vietnam idején hol volt Dél-Korea és hol van ma?" A "szuveren" Del-Vietnamot az USA szuntette meg Ngo Dinh Diem megolesevel mert Diem is egy olyan beket/tuzszunetet akart mint a koreaiak. Haborut, az amerikaiak bevonulasat meg nem. Meg kellett halnia emiatt es beke sem lett persze. A masodik beke lehetoseg Jonhson ciklus vegen lehetett volna, de Nixon megfurta. Szolt Thieunak, ne engedjen Johnson nyomasanak, ne legyen mar beke, majd ugyis Nixon fog nyerni a valasztason es kuld ujabb segelyt. Beke nelkul meg hogyan fejlodjon gazdasag?

Amerikanak csak az elhuzodo konfliktus kellett sok harccal, az nagy buli volt nekik mert akkor az amerikai polgarok adojat fegyverbeszerzes meg hadikoltseg cimen talicskazhattak haza. Most kapaszkodj meg, gyozni sem akartak. Egy csomo ismert Vietcong 100% csak hadi celpontot egyszeruen nem volt szabad tamadni.

drazsé 2012.11.27. 18:14:57

en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in_Vietnam

Csak wiki, de hát szegény ember vízzel főz.

Huh, koreaiak kissé felülprezentáltak.

Nem léteznek fényes páncélos gáncstalan lovagok, soha nem is léteztek.

Pepibubó 2012.11.27. 18:53:00

@Tomycat: "The post-war executions, concentration camps, and deportations probably produced several hundred thousand additional deaths."

econfaculty.gmu.edu/bcaplan/museum/comfaq.htm

A fentieket a Vietnam fejezetben találod a kommunizmus "hőstetteinek" aranybetűs oldalain. Tehát több százezer áldozat kivégzések által és "átnevelések" által a déli országrész "felszabadítását" követően!

Hogy pontosan milyen nevű falvakban, városokban?
Nem mindegy?! Gondolom a TASSZ (vagy ha így jobban megy: TACC) tudósítóit hiányolod. Miért is nem voltak ott, mint ahogyan a REUTERS ott lehetett My Lai-nál, és fényképezett?! Ahogyan vissza is élt vele a komcsi propaganda.
Az elvtársak mindig kínosan vigyáztak, hogy a lehető legkevesebb tanú előtt gyilkoljanak. S most ezt rajtam kéred számon? Azt, hogy a nyugati mentalitás még harci helyzetekben is elsődlegesnek tartja a nyilvánosság kontrollját? Ugyanakkor a kommunizmus százmillió áldozatának megöléséről kérsz dokumentumokat? Nem lesznek, mindről nem. A tizede, ami dokumentált -, az is sok, a hiányzók hiánya, az is "elég".

A "kiváló" jelzőt a magyarban szó szerint is értheted, senki sem mondta, hogy csak pozitív - ettől ő még lehet "kiváló kommunista". Kiemelkedő, ha úgy jobban tetszik, mennyi embert megölt ez a Pol Pot nevű gyilkos. "Páratlan teljesítmény" az emberiség történelmében, amit véghezvitt.

@Kullancs1983: "Már az is baj" -, igen így kérdeztem a kommunisták barátaitól. Hogy nekik, nektek már az is baj, hogy komcsit támogatott? Ettől függetlenül szerintem tényleg baj, hogy komcsit támogatott, de ez tőlem nem meglepő. Mi itt az ellentmondás?

Ha szerinted az a fekete-fehér, hogy ami kommunista, az rossz, akkor tényleg nekem sem színes a világ. Csak az a bökkenő, hogy a nácikat, fasisztákat, egyéb diktátorokat ugyanúgy utálom. Akkor most megállt a tudományod?

Kullancs1983 2012.11.27. 20:22:07

@Tomycat: Khm, ebben azért nem kis része volt annak is, hogy az amerikaiak ott csak kisegítők voltak. Ráadásul az általad emlegetett tilos célpontok közt voltak például a légvédelmi ütegek, amikre nem azért nem lőttek, mert örültek neki ha leszedték a gépeiket, hanem mert részben szovjet katonák kezelték őket, és tartani lehetett tőle, hogy ha egy amerikai gép lebombáz pár szovjet katonát, akkor a hidegháború átmegy forróba. Azt meg senki sem akarta.

@drazsé: Na, Korea az én Izraelem (bár arra a színvonalra nem szeretnék lesüllyedni) szóval vegyük tekintetbe (nem mint felmentő, hanem mint enyhítő tényezőt) hogy alig pár évvel vagyunk a koreai háború után, ahol elég durva dolgok is történtek, ezért nem meglepő, ha a koreai katonák Vietnamban is az otthoni módszereket alkalmazták. De igen, valóban felülreprezentáltak. De nem csak ennyiből állt az ottani tevékenységük, valahol olvastam, hogy állítólag létezett egy belső utasítás a vietkongban, hogy a koreaiak környékén csak akkor akciózzanak ha nagyon muszáj.

@Pepibubó: Aztakurva! Egy hét alatt kommunista zsidónáci lettem! (Ezzel azt hiszem sokat fogok dicsekedni. :P) Ha arra gondoltál, hogy a kommunisták barátait zavarja, akkor úgy kellett volna kérdezned, hogy NEKTEK már az is baj? Ez egy. Továbbá, szerinted a kommunisták maga a gonosz, őket senki nem támogatja, mert ők a gonosz, ugyebár. Ehhez képest ha az amerikaiak támogatják őket (mert csak) akkor ők nem gonoszok, sőt, biztos csak jót akartak a szegény meggyötört kambodzsai népnek, mikor támogatni kezdték őket. És ez nem rossz. Ez kettő. Ezenkívül magad is azt állítod, hogy neked a világ fekete-fehér, és ami kommunista, az mind rossz. Ez három. Továbbá szóba került itt mindenféle csodálatos ország, amikhez a csak a te fantáziádban létező Dél-Vietnámot hasonlítottad, örülnék ha letisztáznád, hogy akkor hogy is van ez. Ez lenne a négy. Ötödik pont viszont nincs, hogy kit útálsz és kit nem, az senkit sem érdekel. (Bizony, még a kommunistázós rész sem.)

Ludovikás Levente 2012.11.28. 12:56:21

@Pepibubó:
Megértem hogy nem válaszoltál a kérdésemre

Egy moralizátornak nehéz lehet szembenézni a ténnyel, hogy a hatalom gyakorlása elsődlegesen nem morális kérdés. Legfeljebb annyiban, amennyiben a hatalom támogatottsága megkívánja a moralitás LÁTSZATÁNAK fenntartását. Nincs benne semmi meglepő hogy Usák bácsi könnyű kézzel támogat bármi véres diktatúrát, ha a vélt vagy valós, a hatalmi lobbik által artikulált érdeke úgy kívánja. Legfeljebb többet költ majd píárra a hozzád hasonlók komfortérzete kedvéért

A szovjetekkel se az volt az elsődleges problémája, hogy túl drasztikusak voltak, hanem hogy nem respektálták eléggé az érdekeit. A szembenállás még így se volt frontális, azt megintcsak a hozzád hasonlók kedvéért játszották el újra meg újra. '56-ban eszük ágában se volt beavatkozni, megüzenték a szovjeteknek hogy intézzék el lehetőleg gyorsan. '89 után se lelkesedtek azért hogy hatalmi vákuum marad a szovjet kivonulás után, jobban örültek volna ha még maradnak legalább egy darabig

Usák bácsi lám most is kedvesen megsimogatja a "jó" vagyis neki hű nómenklatúra fiúk buksiját a rosszakat pedig befenyíti, hogy ejnye-bejnye hogy bántok ezzel a derék Hodorkovszkij elvtárssal

Tomycat 2012.11.28. 13:58:09

@Kullancs1983: Teny, kerultek a kulfoliek altal vedett teruleteket. A Kinaiak legvedelem cimen pl fenyszoroval pasztaztak az eget radarozas helyett, lehetetlen volt nem eszrevenni. De ez csak egyik jele volt annak, hogy nem akartak gyozni, csak helyi haborut. Sokkal erosebb erv az, hogy a helyi lakossagot nem is akartak maguk melle allitani. Bar azok vedelmet hirdettek, a hazaikat felegettek, lakosaikat gyilkoltak. Vedo, felszabadito sereg helyett inkabb tatarhordakent viselkedtek. Nem hagytak hatra egyetlen jelentos civil epitmenyt, gyarat stb...Onmagaban tehat nem elegseges megallapitani, hogy az Amcsik es csatlosuk a Deli rezsim nem rendelkezett a nep tamogatasaval. innentol mar @Pepibubó:-nak is-> Hozza kell tenni az amcsik nem is akartak, a Deli vezetok pedig szemethunytak azon, hogy idegenek majd evtizeden at gyilkoljak a videki lakossagot. Erthetoseg kedveert egy pelda:
Magyarorszagon elkepzelhetetlen, hogy a Fidesz es Orban ne tamadjon ra arra aki 3 Miskolc kornyeki falu lakossagat sortuzekkel lemeszarolja majd magat Miskolcot B52-es szonyegbombazassal rombolja le karacsony este. Ami nalunk elkepzelhetetlen, Del-Vietnamban napi gyakorlat volt, Thieu, a Deli fonok vaknak tetette magat a sortuzeknel, tapsolt a szonyegbombazashoz. Mi jarna Thieunak es tarsainak ezek utan a haboru vegevel ha nem borton? Nos ezert ugy gondolom azzal, hogy az orszag teljes felszabaditasa utan sokan (tisztviselok, nem csaladok) atnevelotaborban kotottek ki nem csoda. Aztan az HO program kereten belul eltavozhatott az orszagbol akit akart az USA, mert nekik sem kellett am onnan mindenki - valoszinuleg jobban tudjak miert. A taborok szigora messze elmaradt az amcsik Con Dao szigeten uzemeltetett tigris ketrecek kegyetlensegetol vagy az amcsi szovetseges kinai csatlos Pol Pot Tuol Sleng iskolatol (mai valtozatuk Guantanamo... na ki a gazdija?). Megjegyeznem itt, volt alkalmam beszelni mind 3 intezmeny volt lakojaval.

Macropus Rufus 2014.08.22. 15:12:31

@Fotós Zoli: ja jól tudom, akkor a kislányból békeaktivista lett. A BBC-nek van egy sorozata "A Mi xx.százdaunk" címmel. Annak egy része a "Háború és dicsőség". Ott mutatják videón is ezt a kislányt. (szegény... a háta teljesen rommá égett).
Aztán mutatják x évvel késöbb felnőt asszonyként, mint emberjogi aktivista.

rapitzsuakoloh 2014.12.31. 08:13:37

hú bazzeg
jól összejöttek itt kommunisták nacionalisták anarahisták kapitalisták
fideszesek jobbikosok maszopposok gyurcsányisták
békeharcosok militaristák

hát tuggyátok, kapjátok be mind!
hogy semelyiknek nem jutott eszébe
hogy elsősorban egy EMBERNEK a saját jólétével kell foglalkozni, majd a a családjáéval, végül pedig a hazájáéval
MAGASRÓL teszek rá, hogy a rohadt amerikaiak meg a mocskos szovjet zsidók mivel akarják a saját és a többi népet megvezetni
NAPALMot rájuk

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.11.10. 13:36:23

index.hu/tudomany/til/2015/11/10/a_saigoni_kivegzes_igaz_tortenete/

Ezt nevezem pofátlan lopásnak. És már nem először van ez. Az index pofátlanul másolja le forrás megjelölés nélkül a lemil posztjait...
süti beállítások módosítása