Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Kultikus kardok krónikája I.

2014.10.09. 15:00 Titus Pullo Urbino

P1000778_1.jpgKáin és Ábel óta ismerjük az egymás mellett élőkben dúló szeretetet, de nem vagyunk állatok, hogy puszta körmökkel és fogakkal tépázzuk meg társainkat, elő hát a ”vasakkal”!

Ősidők óta kínzó kérdés, hogy mivel lehet elpusztítani a nálunk nagyobb, vagy erősebb, illetve gyorsabb ellenfelet? Az első kőbalta és ősíj készítői nagy szerencsének örvendtek, mert a prototípusokat senki sem viszonyította az előd fegyverekhez. A

Kőbalta.2.0

projekt megvalósítóját már csak az vezérelhette, hogyan csináljon működő- és ütőképesebb verziót a fegyver funkciójának elvesztése nélkül. 

Amikor a vadászok mellett a törzsi előkelők is a bőrszíjukra akasztották a fegyvert, holmi díszelgési, vagy pozíciójelzési célokból, már lehetett tudni, hogy a fegyvernek nem kizárólag ölési, hanem kultikus  feladata is van. Nézzük hát az ősöktől kezdve a kultikus vasak nem rövid történetét, nyilván a sokezer múzeumi és gyűjteményiPápu348.jpg darab bemutatását most hanyagoljuk, csak a főbb fejezeteket érintjük. A Bibliában és a hinduk szent eposzában ugyanúgy, mint a skandináv Eddában, a görög mítoszokban és az ősmagyar mondakörben is az első oldalakon találkozhatunk már a viszálykodások leírásával, valahol Odin lándzsája, valahol Heléna almája, valahol pedig

Attila kardja

a főszereplő.

4411_mihaly-d0000232522517a18bcce.jpgA Könyvek Könyvében Mihály arkangyal fegyvere az említett első kultikus kard, a hatalmas fegyver, amellyel a középkori ábrázolásokon mindig legyőzi a Sátánt, a gonoszt. Mihályhoz hasonlóan a bibliai arkangyalok és kerubok általában szárnyat is viselnek, hogy kellőképpen gyorsak legyenek a gonoszság elleni harcban, ehhez persze páncélzatul harci öltözék, lábvért, kard, pajzs és lándzsa is járul. Persze a hívők körében köztudott, de azért az átlag Lemilblog olvasó kedvéért mégis kinyitjuk a titokzsákot, Mihály arkangyal hatalmas kardjának ereje a hit és a szilárd lélek legyőzhetetlenségéből eredő varázserő. Aki a kultikus kardot magához vette, derekára kötötte

Mihály arkangyal kardját,

azt a kard ereje megoltalmazza minden sátáni beavatkozástól. Mihály mellett Gábriel arkangyal is többször megjelent karddal a kezében, Isten Bajnoka beavatkozásaként, mint hírvivő, mint bajnok, mint paradicsomi kiűző és mint a bűnösök védelmezője is. Csodája, hogy mindhárom világvallás szent könyvében szerepel, megtalálható az Ótestamentumban, az Újtestamentumban és a Koránban is, sőt, a mohamedánok hite szerint Dzsibril (Gábriel) volt az, aki fülbesúgta az elrendelés és megvilágosodás éjszakáján Mohamednek a Korán szavait. A mennyei szereplők fegyvereinek legendás ereje néha átszáll a földi szereplők fegyvereibe. Mi is szeretnénk olyan tulajdonságokkal bírni, mint ők, nekünk is lehet csodakardunk, nem csak nekik. E mottó jegyében a mitológiai kultikus kardok után nézzük meg egyet a legendás földi vasak közül. 

atilla_hun_kiraly_1263261_6436.jpgAttila, alias Etele, minden hunok hatalmas királya híres fegyveréről,

"Isten kardjáról”

legendák születtek, amelyek máig köztünk élnek. Móra Ferenc - aki egyébként rendíthetetlenül hitt Attila kultuszában - olyan regét szerkesztett a kultikus vas köré, ami gyermekek által is könnyen fogyasztható, így nem jelenthet túl nagy fejtörést, egyszerű motívumok, egyszerű történettel. A nagy király éppen világhódító terveit szövögette fejedelmi sátrában, amikor az égiek egy bűbájos erejű karddal jutalmazták olyaténképpen, hogy a nagy király egy pásztorfiú kezéből vehette át a súlyos erejű kardot. A földből kinövő kard, amely emberfölötti hatalommal bír, az Isten kardjáról szóló monda régiektől megtalálható a nomád népek legendavilágában.

A kard tisztelete régi szkíta szokás Hérodotosz írásai szerint, ezen kívül megvolt a rokon szarmatáknál is, akiknek egyik ágáról, az alánokról irja Ammianus Marcellinus, hogy "náluk nincs egyház vagy hasonló szent hely, csupán meztelen kardot szúrnak

barbár szertartások

közt a földbe s azt tisztelik Mars gyanánt." Mint minden őstudatból eredő jelenség (özönvíz, legendás kard, 7 szűk esztendő) közös legendákat szül és minden legenda kezdete, hogy egy pásztorfiú észreveszi, ahogy egyik jószága lesántul. Itt is így történt, a fiú a vér nyomába eredve a kiálló kardra akadt, amelyet kihúzott a földből és mint becsületes megtaláló, elvitt urának, Attilának.

A kézbesítési cselekedet magyarázata, hogy a pásztornép körében tudvalévő, hogy az értékes kincset a fejedelemnek kell beszolgáltatni. Máskülönben hogyan lenne Attila a világ ura, "Isten Ostora" ha nem a legendás erejű kard segítségével? Egyébként nemcsak a mondavilág, a hiedelmek erősítik meg ezt a verziót, a kortárs Priskos rétor és Jordanes történetírók is említik, hogy "Attila feltalálta a had istenének szentelt és sok század óta elveszett kardot."

Móra Ferenc a megtalálás jóleső örömét így írja le: "Attila pedig fölnézett az égre, suhintott a karddal keletre, nyugatra, észak felé, délnek, és azt mondta hozzá: 

Csillag esik, föld reng:

jött éve csudáknak! 

Ihol én, ihol én pőrölyje világnak! 

Sarkam alá én a nemzeteket hajtom: 

Nincs a kerek földnek ura, kívül rajtam!"

E versike alaposabb megvizsgálása után három tényt kell leszögeznünk:

32081_563534519_big.jpg1. Irodalmi Nobel díjért a -nak -nak és -tom -tam rímpárok miatt biztosan nem indulhatott volna sikerrel a szerző.

2. Móra ismerte azt a szkíta legendát, hogy a Földre hulló csillagok (vagyis a meteoritok) ugyanolyan erővel bírtak, mint egy földből kihúzott kardlegenda. 

3. Attila a kard erejét uralmának kiterjesztésére kívánta használni.

Nemcsak Móra Ferencet ihlette meg a kard legendája, más, magyar forrású leírások szerint: "Attila átvette a kardot a pásztorától, aki neki ajándékozta, megmarkolta, suhintott vele a világ négy tája felé, és azt mondta: Isten kardjával a föld minden népét megbüntetem. Én leszek Isten ostora!”

Az Istenostoraságról, a Nagy Faltól a Rajnáig terjedő birodalomról, a félmillió harcosból álló hun seregről, hadi 01_a_becsi_szablya_ugynevezett_attila_kard_markolata_es_tokjanak_felso_resze_sm.jpgsikerekről, Róma bajuszának meghúzgálásáról most nem ejtünk szót, vizsgáljuk inkább meg a legendát és a kardot. Illetve az állítólagos Attila kardot.  A laikusok a Bécsben őrzött kardot fogadják el Attila fegyveréül, azonban - most a gyengébb idegzetű Lemil olvasók ugorjanak pár sorral lejjebb - a császárvárosban őrzött kard nem lehet Attiláé, ugyanis sokkal későbbi és talán nem is hun motívumú kimunkálást mutat. A történetírás lejegyzései szerint a kardról egy későbbi német krónikás, aschaffenburgí Lambert azt mondja, hogy a "magyar királyok birtokában volt, Salamon király anyja azonban 1071-ben a bajor Ottónak ajándékozta, mert a

kard szerencsétlenné

tette, aki viselte." Ezzel a leírással nem értenek egyet a mai történészek, valószínűtlennek tartják, hogy egy ilyen értékű kardot egy második vonalas anyakirálynő csak úgy elajándékozhatott volna, saját döntéssel, babonaságból. 

A gyengébb idegzetűek most ismét ugorjanak pár sorral lejjebb, iszonyatos megállapítás következik:

ez a fegyver nem is kard.

Persze a laikusoknak kard, de az igazi műértők tudják, hogy a kardnak mindkettő éle kifent, itt pedig ilyen nem található. Akkor ez mi?

Szablya,

mivel csak egy vágóéle van, mint ennek itt balra és ívelt a pengéje.

szablya_vegvar_XVI.jpgMivel azonban az Attila szablyája nem hangzik olyan40_normann_kar.jpg fennkölten, mint az Attila 
kardja, ezért - elnézést kérve a hozzáértőktől - mi a továbbiakban is a kard (mint jobbra) szóval illetjük e nemes fegyvert.

Móra Ferenc: "Különös kard volt ... aranymarkolatú." Na igen, a múzeumi tárgy szintén ilyen (Móra már tudta, hogy arany) de hogyan került oda? 

Az első variációt már hallottuk az előbb, "Salamon király anyja azonban 1071-ben a bajor Ottónak ajándékozta", így került ki a hős magyarok kezéből, Endre királyunk özvegye, Anasztázia királyné elkótyavetyélte holmi bőrnadrágos bajoroknak Attila csodafegyverét, a magyarság kincsét. 

Ezzel szemben a kincstár régészei azt a verziót ismerik, hogy e díszkardot Harun al-Rasid kalifa ajándékozta Nagy Károlynak, vagyis az egésznek semmi köze Isten Ostorához. Melyik variáció lehet igaz, vagy inkább úgy 068fej-iszablyaAttilakard.jpgfogalmaznék, hogy valószínűbb? A díszkard kultuszához hozzátartozott az az alapvetés, hogy a kard csak a kiválasztott tulajdonosát szolgálja, ha idegen célokért küzdő személy forgatja, annak halálát okozhatja. Hogy is írták a krónikások? "Salamon király anyja azonban 1071-ben a bajor Ottónak ajándékozta, mert a kard szerencsétlenné tette, aki viselte." Ez a szerencsétlenség konkrétan azt jelentette, hogy Lipót herceg, aki a kardot az oldalán hordta, lováról lebukván saját kardjába esvén, hős piros vére kifolyván, utolsó lehelete elszállván, ... szóval meghalt.

Mivel ez az eset a sokadik volt már, amelyben a kard vesztét okozta gazdájának, ezért a szent gyermeket felnevelő anyakirályné megszabadult tőle.

Vajon ez az a kard volt, amelyet Béla herceg a

korona helyett

választott, amikor Endre királyunk válaszút elé állította? Nem tudhatjuk.

Egy biztos, 1071. után senki sem ment vele csatába, csendes emléktárggyá szelídült. A történetírók feljegyzései szerint a fegyver a XIII. századtól a német császári jelvények között szerepelt, olyannyira, to075bm09c.jpghogy a koronázások helyszínén, mint koronázási kellék is feltűnt. A leírások szerint a kultközpontban, Aachenben õrizték 1794-ig, a középkori német koronázási jelvényekkel együtt, innen vitték el a francia és a napóleoni harcok idején a biztonságos Bécsbe 1800 körül.

Attila kardja ez, mi más lehetne? Hát..

Mellette szól, hogy a történetírók több ízben leírják, kitől és hogyan került oda, kár, hogy 1071. előtti életéről csak találgatások vannak. Az aranyveret mutatja a gazdagságot, királyi, vagy fejedelmi urat gondolhatunk e tárgy gazdájának. Nem éppen csataszerszám kinézetű, sok páncélt nem vágtak vele, földben biztosan nem volt, szinte kifogástalan, ötvöstermi állapotban van még ma is. Bár néhány kopásnyom arra enged következtetni, hogy szabdalkoztak vele, igaz, nem sokat. Mellette szól az is, hogy nincsen rajta arab motívum, az ebből a korból származó Harun al-Rasid kard más, bagdadi, vagy még jellegzetesebb motívumokkal lenne díszítve, nem pedig a magyar tarsolylemezhez hasonló díszekkel. A szablyanyél markolati törése sem arab, inkább hun módi. A végső ütőkártya: a Kárpát-medencében több tucat olyan kardot találtak, amely megszólalásig hasonlít a bécsi kardra, tehát magyar eredetű a kard, akár lehetne Attila kardja is. 

Mi szól ellene?

A hunok általában egyenes pengét használtak, egyenes markolattal, ez meg egy markolatban megtört, ívelt szablya. A kard hossza 90,5 cm, ez egy hun lovas harcos számára túl hosszú. A pengehossz 73 cm, ez sem túl hun jellegű, figyelembe véve a hunok alacsony termetét és az átlagos 55 cm hosszú hun pengéket. A másik bibi, a markolat díszítése leveles, indás amely a IX. századra jellemző (a galgóci tarsolylemezhez hasonló minták), tehát honfoglalás kori, 500 évvel Attila utáni. Ellene szól az is, hogy sok forrás egyértelműen Nagy Károly kardjaként ismeri a fegyvert, így szerepel a múzeumban is, ennyi muzeológus nem tévedhet. Egy néprajzkutatónk, Hunfalvy megfogalmazása szerint Attila kardját, egy ilyen legendás kardot a nemzet legszentebb ereklyéjének tekintettek volna s nem igen hihető hogy a mondákban emléke ne maradt volna, az meg, hogy elajándékozzák, biztosan nem életszerű, ha valóban Attila kardjáról lett volna szó. A végső ütőkártya: a Kárpát-medencében több tucat olyan kardot találtak, amely megszólalásig hasonlít a bécsi kardra, miért pont a bécsi lenne Attila kardja? 

Egy biztos, történészeknek, régészeknek, néprajzosoknak, amatőr és profi fegyverszakértőknek választaniuk kell, legenda, vagy a tények makacs cáfolata? Sokan vallják a mai napig, hogy Attila király legendás kardját őrzik Bécsben a labancok, elrabolva a közös

magyar - hun múlt

egy jelentős emlékét és bizonyítékát. László Gyula szerint 070_kard_emlekmu.jpgÁrpád-házi fejedelem hatalmi jelvénye - tehát honfoglalás kori dísztárgy -  lehetett a szablya, amelyet Attila kardjaként emlegetnek. El fogunk még vitázni rajta jó sokáig. 

Visszatérve a földbeszúrt kardra, az ősi szkíta és alán szokásra emlékeztetnek legalább azok a XIII - XIV. századbeli kardok, amelyeket a

székelyföldi erdőségekben

rejtettek el titokzatos gazdáik és a XIX. században kerültek elő a helybéliek dák őslakók legnagyobb csodálkozására. A Pallas Nagy Lexikona forrásokra hivatkozva lejegyzi, hogy Bodzán, Páván, Dálnokon a földbe szúrva találtak ilyen emlékeket. Ezek a kardok úgy léteznek, mintha utolsó maradványai lennének a régi kardtiszteletnek, amely a szkítáktól, szarmatáktól, alánoktól és egyéb ősi törzsektől származnak. 

A következő kultikus kard az Excalibur lesz, türelem.

67 komment

Címkék: sorozat attila legenda hun kard szablya Mihály arkangyal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszindulatú Vászka 2013.08.01. 08:35:11

Nohiszen.

Excalibur. Csaxólnák. Aminek vasából Kartal vitéz kardját kovácsolták. Állítólag. Jó kis könyv volt, szerettem serdülőkoromba. Sihedernyi. Eh...

No meg ott van még a legendás tárgyak közt Longinus lándzsája. Spear of Destiny. Mekkora cselendzs volt az annak idején, az első rendes játék.

No meg a Hattori Hanzo-k ugye.

Nem beszélve a fénykardokról. Ugye, hogy ugye?

savaz 2013.08.01. 09:13:22

az alábbiakról szívesen olvasnék:
A japán császári hatalom jelképe a "Fűvágó" (Kusanagi-no-Tsurugi ).
Attila kardja (a bécsi Kunsthistoriches múzeumban őrzött magyar fejedelmi szablya).
Nagy Károly kardja (Joeyuse, a francia koronázási ékszerek megmaradt darabja).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.08.01. 13:01:20

Ez nem maradt félbe? (Negyedbe, nyolcadba?)

Kicsit olyan, mintha valaminek a közepét olvasnám - pedig olvasnám még sokáig...

ace22 2013.08.01. 14:40:25

Hol marad a Durandal, az Excalibur, a Balmung meg a Hadúr győzhetetlen kardja? A Ramajana is tele van névvel rendelkező isteni eredetű fegyverekkel, mint pl. a Gándíva íj.

Lehet, hogy hamarabb élesedett a poszt, mint tervezte a t. szerző?

Minorkavidor 2013.08.01. 15:24:37

Ez most könyvajánló, vagy posztsorozat bevezetője akar lenni?

Vagy csak a nyomda, bocs az internet ördöge tréfálkozott?

Sugyosa 2013.08.01. 15:24:52

Ez nem csak egy beveztő?

Silent Bob 2013.08.01. 16:13:38

@Rosszindulatú Vászka:
" No meg a Hattori Hanzo-k ugye."
Ez ugye csak vicc volt? :)

Archenemy 2013.08.01. 16:53:45

@Silent Bob: keress rá vaterán vagy ilyesmi helyeken... simán vannak "hattorihanzó"ként hirdetett kardok :)

teddybear01 2013.08.01. 17:03:23

@Archenemy: Ezzel csak az a baj, hogy ez a klán egy nindzsa, jelen esetben a sógun testőrklánja. Nem kard a jelképük, hanem két, keresztbe tett harci sarló, azaz kama.

Ami azt illeti, nem hiszem, hogy a vaterán valódi szamurájkard előfordulna, azok ugyanis 5-10 ezer dollár körül kezdődnek, és a fene tudja hogy meddig mennek fel.

Amerikában egy második világháborús gyári kard is több száz dollárt kóstál.

Tyeplica 2013.08.01. 19:10:12

@Archenemy: Ugyan, mindenki tudja, hogy Hattori Hanzo nem is létezett, csak Quentin Tarantino találta ki a Kill Bill c. filmhez!

Ezzel szemben Aragorn kardja, Andúril (Nyugat lángja), ami levágta Szauron ujjáról az egy gyűrűt, az egy teljesen valós, létező dolog volt.

:-D

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.01. 19:45:12

oh, kardok....

par sor Matolcsitol es rohan az ellenseg.

ja es ne terjunk ki a legkinzobb kerdes elol amire a valaszt generaciok lesik:

a fenykard vagy excalibur kardja erosebb???

2013.08.01. 20:39:43

Egy jó kis damaszkuszi pengés szablya az 1500-as évek végéről :)

Köves D. Gábor 2013.08.01. 20:56:02

Nem ide tartozik, csak szólok, hogy Zulfikar.

Minorkavidor 2013.08.01. 20:56:47

@teddybear01:

25 ezer dolcsinál, de az igazán jó minőségűek és a leghíresebb kardkovácsok termékei 50 ezret is kóstálnak.

Amikor még 2001-ben egy cigány megölt egy másikat karddal, azt a kardot szamurájkardnak kiáltották ki. Az árát is közölték: 50.000 ft-nak mondta a média.
No innét tudtam, hogy ez hamisítvány, az 50 ezer rugó akkor 200 dollárt ért.

teddybear01 2013.08.02. 02:19:13

@Tyeplica: Hattori Hanzo egy kis nindzsa-klán feje volt, és Tokugawa Ieaszu híve.
Iga tartományban élt legtovább, és Ő építette a Sainenji templomot is. Később a klánja rendfenntartói és testőri szerepet vállalt a Tokugawák mellett("kertészek" lettek Edóban). Az edói(tokiói) birodalmi palota egyik kapujának neve mind a mai napig "Hanzo kapuja (Hanzomon)".

Hattori Hanzo-t a korabeli írások szinte varázshatalommal ruházzák fel, rendkívüli lándzsaharcosként, és különös képességek birtokosaként említik.
A leírások szerint el tudott tűnni egy szempillantás alatt, majd nagy távolságokat tudott megtenni igen rövid idő alatt. Telekinetikus erőt is tulajdonítanak neki, és egyéb misztikus képességeket is.

teddybear01 2013.08.02. 02:29:19

@Minorkavidor: Hát a kardok ára eléggé visszaesett mostanában, illetve ott is akad silányabb minőségű. Persze mondjuk egy 16. századi legendás mesterkovács műve már egészen más kategória.

Amit nálunk lehet kapni szamurájkard néven, az még a másolat meghatározást sem érdemli. Nemrég a kezembe került egy ilyen, és a pengéje nikkelezett rézből, a markolata meg műanyagból volt....
A kicsit is jobbakat legalább acélból marják ki, ezt nevezik itthon szamurájkardnak, ez az 50 ezer forintos kategória, de ezt sem lehet katanának nevezni...

ace22 2013.08.02. 05:07:34

Hattori Hanzo feltűnik a Goemon c. filmben, az összes emberfeletti képességeivel együtt. Ugyanitt tűnnek fel az európai páncélok is a nagykutyákon, de a film annyira lendületesen kezeli a (z általam ismert) japán történelmet és a különleges effekteket, hogy nem igazán lehet hiteles forrásnak elfogadi. :-)

Tourist quality katana: az a rézkatana még nem az "oszlop vége", nekem alumínium (!) pengéjű jutott a Duty Free shopból, mondjuk ez az árában is meglátszott...

Titus Pullo Urbino 2014.10.09. 15:18:43

Újra itt, egy év, kettő hónap és nyolc nap után végre elkészült az írás, ami akkoriban csak tévedésből, rossz időzítés miatt jelent meg. Hiába, a jó munkához idő kell.

pushup 2014.10.09. 16:17:41

@ace22: aluméniom? az drága! spiáter lesz szerintem :D

2014.10.09. 17:01:37

@Titus Pullo Urbino: ajánlom az íráshoz az 1976-os A kard c. filmszatírát! ;)

vén betyár 2014.10.09. 18:14:15

"...!Orm elreugrott, és a kardok szikrázva összecsendültek. Ekkor a másik megszólalt:
Röda Näbb,te éles penge!Szikra röppent,keményet értél.
Orm gyors vágást mért saját pajzsára, és hangja teljesen megváltozott,amikor válaszolt:
Barát, szavad idejében hangzott. Mert Röda Näbbtalálkozott Blotungával.
Kardjukat leeresztették, és szótlanul álltak.- Légy üdvözölve, Orm Tostesson, hajósok vezére. Mi dolgod a göingeiek között?- Légy üdvözölve, Toke Grogullesson, Lister harcosa! Mi dolgod a virdek között?Egymás szájából kapták el a szót, és mindketten nevettek, mert jó barátok voltak, és rég volt, mikor utoljára találkoztak.- Sok mesélnivalónk lesz - szólt Toke. - Szerencse, hogy gyors vagy averekedésben, jól megtanítottalak rá, mert különben még mindig vagdalkoznánk. Deúgy hiszem, az én verseim jobbak a tieidnél.- Elismerem, tied az elsség - ismerte el Orm. Meg hát amióta útjaink szétváltak, nem sokat gyakoroltam a versfaragást.Toke végighúzta ujját Rödnäbba pengéjén:- Megmaradt a nyoma, ahol megmarták egymást állapította meg. - Ez azels karcolás, amit kapott. Orm is végigsimított kardja élén:- Ezen is meglátszik - mondta. - Andalúz fegyverkovácsok munkájánegyedül andalúz kardél hagy nyomot...." hu.scribd.com/doc/46479444/Vikingek-Rode-Orm-II

vén betyár 2014.10.09. 18:38:34

@vén betyár: Ez elég gyalázatosan sikerült, de tisztelettel ajánlom a kedves olvtársaknak az eredeti művet: www.ekultura.hu/olvasnivalo/o/cikk/2004-03-09+00%3A00%3A00/frans-gunnar-bengtsson-rode-orm

Digitális Dzsihád 2014.10.09. 23:08:49

ALERT! EZ EGY TAVALYI POST!

Nézzétek a hozzászólások dátumát!

De vajon miért tették ki újra, mai dátummal?

Titus Pullo Urbino 2014.10.10. 06:10:06

@Digitális Dzsihád: tavaly csak a bevezetője jelent meg, pár óráig volt éles. Ezt tette az internet ördöge. Az alvó posztot tegnap befejeztem és újra kitettem. Kérdés?

vén betyár 2014.10.10. 08:10:52

"...AZ IGAZSÁG

Két élű kardnak szokták ábrázolni, mely elválasztja a jót a rossztól, az igazat a hamistól, ezáltal a dualisztikus világ jelképe is, mint a pozitív és negatív oldal.

A rend és káosz, a sötétség és világosság, a nappal és az éjjel, élet és halál, tehát a világot működtető ellentétes erők.

A középkori keresztényeknél Isten kétélű kardja Isten szavát, ítéletét jelentette.

A hüvelyébe dugott kard a keresztényeknél a mértékletesség szimbóluma.

LEGENDÁK

Surt a skandináv mitológia óriása, tüzes karddal harcol az Istenek és az alvilági teremtmények csatájában.

A muszlimok szerint a hullócsillagok tüzes kardok voltak, mellyel az angyalok harcoltak a sötét erők ellen.

Arthur király legendája szerint az Excalibur vízből származik , a Tó hölgye ajándékozta neki, mitikus földről származik, mely legyőzhetetlenné teszi birtokosát.

Kínában, ha egy nő karddal álmodik a legenda szerint nagy szerencse fogja érni.

..." magikus-szimbolumok.mindenkilapja.hu/html/18620507/render/a-kard

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2014.10.10. 09:00:53

@teddybear01: Hattori Hanzo Ieyasu egyik hadvezére volt, de a ninjákhoz semmi köze - csak később, a popkultúrában lett belőle ninja (ahogy a ninja figurája is a popkultúra terméke.)
Kicsit bővebben:
napimaflas.blog.hu/2011/05/11/a_legendak_harcosai
napimaflas.blog.hu/2012/06/28/a_ninjutsu
Azután itt még lehet kotorászni ninjutsu ügyben.
Ami Titus Pullo Urbino posztját illeti, nekem bejön. Folytasd! :)

Titus Pullo Urbino 2014.10.10. 10:52:32

@Napi Maflás: köszi, remélem lesz rá időm.

@vén betyár: küldjél időt is az írás mellé, úgy könnyebb lesz átrágnom magamat rajta.

tucano 2014.10.10. 12:52:23

@teddybear01: volt egy :( Szomorúan mondom, mert egy aikido mester barátom kapta a japán mesterétől(hivatalos történettel, stb vmi csoda) és annyira megszorult, hogy el kellett adnia :( Sehol sem talált senkit, aki a becsült érték közelében járt volna, aztán mindent megpróbált, szerintem a vaterát is és végül kotyavetye.

2014.10.10. 13:25:22

Egyszer régen a Deltában volt egy bejátszás, ami arról szólt, hogy a viking kardokat hogyan készítették. Három fémrudat izzítottak fel, összefonták őket fogóval, mint a fonott kalácsot és utána addig ütötték forrón, amíg össze nem állt az egész eggyé. A régészek azért álltak neki kipróbálni, mert kíváncsiak voltak, hogy ettől az eljárástól van-e az, hogy a több száz vagy akár már ezer éve földben lévő kardok is sokkal jobb állapotban vannak megtaláláskor mint más fajták.

Titus Pullo Urbino 2014.10.10. 13:37:44

@Hadrian77: a bécsi kardot is megvizsgálták, három dologról árulkodik a pengéje:

1. sosem volt földben, sem hosszabb ideig nedves helyen
2. nem sokat használták harci célokra, a penge csorbasága és kopása kis mértékű
3. damaszkolási technológiával készült, hasonló eljárással, mint amit írtál:

lfg.hu/9114/rpg/szuro-vago-fegyverek-gyartasa-reszlet/

Fredddy 2014.10.10. 13:53:42

Érdekes cikk, köszönjük!

Az angyalokkal és kardjaikkal kapcsolatban szerintem kicsit pontosítani kéne a megfogalmazást, maga a Biblia nem nagyon megy bele ezekbe a témákba mélyebben, időnként szerepelnek kardos angyalok, de ennyi.
A legrészletesebb fegyverzetleírás talán Pál apostolnál van, az efézusi levélben, ebben gyakorlatilag egy római katona fegyverzetére ismerhetünk: ,,Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a Lélek kardját, vagyis az Isten szavát."

A nevezetes angyalok rendfokozatai, kultikus fegyverei, és a character sheetjükön szereplő többi információ részletes kidolgozásáért általában a középkori hagyományok felelnek. Tovább bonyolítják a helyzetet az ábrázolások, a reneszánszig általában minden festő és szobrász a saját korának fegyvereit jelenítette meg (lásd még: Antiochiai Szent Kézigránát), így vannak például olyan képek, ahol a Jézust Pilátus elé állító római katonák tetőtől talpig díszes késő-középkori gótikus lovagi páncélban nyomulnak.

A nagy értékű német személygépkocsi csomagtartójából szóváltást követően előkerülő fajta szamurájkardok sokszor nem is vágnak, csak zúzott sérülést okoznak. Legtöbbször nem is fegyvernek, hanem egyszerűen szobadísznek készülnek, csak júzerek még ilyen szinten sem tudnak (vagy akarnak) különbséget tenni a kettő között.

2014.10.10. 13:59:26

@Titus Pullo Urbino: idézve a szövegből: "Az ív belsõ felén, a közepétõl kiindulva éles, kemény szerszámmal apró, finom ütésekkel bevágásokat ejtve feszítették a pengét"
Nagyanyám erdészetben dolgozott, hosszú nyelű sarlóval vágták ki a csemeték közül a sokszor keményszárú gazokat. Nagyapám a sarlót sosem fente, hanem az élen végig egy lapos végű kalapáccsal milliméterről milliméterre végigment, nyújtva vékonyítva az anyagot.

Fredddy 2014.10.10. 14:07:39

@Hadrian77: ásót, kapát így kell élezni, ha simán reszelnéd vagy csiszolnád, 1-2 év múlva már csak a nyele lenne belőle meg.

GrofZero 2014.10.10. 20:52:03

Ki ne felejtsük Anakin Skywalker kultikus kardját sem :)

Titus Pullo Urbino 2014.10.11. 05:54:39

@GrofZero: jó, hogy szóltál, majdnem kimaradt...
@Hadrian77: @Fredddy: Móricz Zsigmond novellából, vagy személyes megtapasztalásból írjátok ezt? Én szoktam kaszálni, a fűnyírás előtt, ha már nagyon magas az anyag, a kaszát fenni tudom, de néha ki kell kalapáltatni, azt viszont már nem tudom megcsinálni. Édesapám tudja, én már nem. Legközelebb, ha csinálja, végignézem. Meg kell hozzá egy tüske is, amit egy tönkbe kell ütni. Ami érdekes, hogy a kasza pengéje vékonyodik, a "fénkő" megeszi.

Titus Pullo Urbino 2014.10.11. 07:19:47

@teddybear01: @ace22: @Fredddy: @Hadrian77:
A katana téma külön poszt lesz, ne menjünk az idő elébe. Azért annyit előzetesen, hogy a rézből és a bronzból készült kardok a Jajoj korszakban teljesen szokásosnak számítottak, a curugi és a dajso, majd a nihonto fejlődése kellett a katana tökéletesítéséhez, meg persze a kovácstechnika újításai. Erről majd később. Türelem.

mel gibson 2014.10.11. 07:31:34

idegen hüvely edzi a kardot!
: D

2014.10.11. 14:10:58

@Titus Pullo Urbino: ha arra gondolsz, hogy kalapáltam-e, párszor régebben nagyapámmal próbáltam. Türelem és gyakorlat kell hozzá. :)

Fredddy 2014.10.11. 14:44:06

@Titus Pullo Urbino: kapát és ásót éleztem már kalapáccsal, de régen, és jó szar is lett, ne tőlem akard megtanulni :) Apám meg tudja csinálni rendesen.

A kaszát én is úgy tudom, hogy kővel fenik. Egy ilyen kis bádog tokban lóg a fenőkő a kaszás derékszíjáról.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.10.11. 16:18:36

is- is

Fenik is de időnként ki is kalapálják a pengéjét.

teddybear01 2014.10.11. 17:29:56

@Titus Pullo Urbino: Ami azt illeti, a kaszát, sarlót, kapát, ásót ki tudom élezni kalapáccsal, meg fenőkővel, használni is tudom mindet. Megtanultam apámtól gyerekkoromban. Ami azt illeti, nem jövök zavarba egy kertben, bár most egy panellakásban élek.

Az a tüskét kaszaüllőnek hívják, alapfelszerelés volt a kasza élezésekor. Apám egy arasznyi vasúti síndarabot használt ilyen célra.

teddybear01 2014.10.11. 17:42:48

@Titus Pullo Urbino: Izé, azt ugye tudod, hogy a valódi szamurájkardokat a Kamakura-kortól( XII.-XIII.-század) készítettek, a hajtogatással rétegzett acélpenge kifejlesztése után?
A bronzfegyvereket többnyire meg csak öntötték, kovácsolni nem nagyon kovácsolták. A formájuk is eltért a katana formájától, elsősorban szúrófegyverként használták.

Titus Pullo Urbino 2014.10.11. 17:54:21

@teddybear01: a folytatásban lesz róla szó, századokra és kovácsműhelytitkokra lebontva.

Minorkavidor 2014.10.11. 20:37:33

Az egész fegyverkezési verseny létrejötte a kajáról, no meg a csajokról szólt:)) Ui., mint a kőkori szakácskönyvekből tudjuk a mamut volt a non plus ultra, nála finomabb étek nem volt, elkészítésének 179 féle módját ismerték: mamut mamuttal (dupla és tripla), mamut zergével, őzzel, vizilóval, erdei bogyókkal stb.. Igen ám csakhogy a mamutvadászat veszélyes mulatság, igazi férfi munka vala. Az okosabb hordafönök kitalálta, csinálják meg a szomszédok a veszélyes melót, majd a többit intézzük mi. Az igazi lángész tovább fejlesztette a metódust. Vigyék haza a jószágot, grillezzék meg, de enni már mi esszük meg. Utána meg hancúr a lányokkal.
Így kezdődött: az ideológia és politika csak később jött, az első államok kialakulásakor:))

ace22 2014.10.13. 06:58:43

A japán kardokhoz, amiket az amerikai katonák szuvenírként hazahoztak a II. világháborúból, a Mechanix Illustrated 1946-ban útmutatót is adott "Some Jap swords are good" - a neves kardkovácsok csiszárbélyegjeit is felsorolja, no meg a sorozatgyártott és sorszámozott darabokat is megemlíti, sőt értékbecsléssel is szolgál a hadizsákmány értékesítéséhez a GI-oknak...

Gomes 2014.10.14. 11:05:05

Boldogult egyetemista kormora esett a millecentenárium, egyik professzorunk (nevét most személyiségi okokból elhallgatnám) egy előadás helyett elvitt minket a Nemzeti Múzeumba, megnézni és megvitatni az időszaki kiállítást.
Az egészet a bécsi Attila karddal reklámozták, az volt a plakátokon is. A prof viszont felhívta a figyelmet, hogy a kiállított tárgyak között sehol nem fogjuk látni.
Elmesélte, hogy többek között ő volt az egyik, aki tanulmányt írt róla, hogy egy, ha jól emlékszem X. századra datált esküvői ajándékról van szó, a sógorok pedig erre hivatkozva nem adták haza időlegesen sem.

teddybear01 2014.10.14. 11:38:23

@Gomes: Már nagyon régen, középiskolában magyarázta el a töritanárunk, hogy tulajdonképp propagandacélokból állították a honfoglalók, hogy a hunok az őseink közé tartoztak. Ez ugyanis egyfajta "rangot" adott a korabeli Európában...
Ami persze ténylegesen hazugság, mert a hunok egészen más népcsoportba tartoztak, mint a magyarok. Csak éppen mindkét nép életmódja hasonlóan főleg nomád, állattenyésztő volt.

A profod korrekt elemzése is igaz, "Attila kardja" egyáltalán nem is hasonlít a régi hun kardokhoz.

2014.10.14. 13:18:21

@teddybear01: a honfoglalók hun ős propagandájának volt olyan vetülete is, hogy már egy korábban birtokolt terültet szereztek csak vissza, nem csak jött-mentek, így igazolva a honfoglalás jogosságát.

teddybear01 2014.10.14. 15:02:35

@Hadrian77: Alapvetően a honfoglalást az igazolja, hogy képesek voltak az őseink elfoglalni a területet, és főleg az, hogy volt elég erejük meg is tartani. Persze lehetett költeni hozzá csinos magyarázatokat, de ha nem lett volna elég katonai erejük, egyszerűen elzavarták volna őket.

A jog alapja mindig az, hogy a hatalom be tudja tartatni a szabályokat. Ha erre nem képes egy szervezet, akkor az lesz amit a legerősebb diktál, és be is tud tartatni.

Tehéntőgy 2014.10.15. 11:16:56

@teddybear01: Illetve érdemes megkülönböztetni a nép és a dinasztia eredettudatát. Bár ezen is vitatkoznak, de az azért valószínűnek látszik, hogy az Árpád-ház, legalábbis egy idő után komolyan hitt abban, hogy ők,(de nem az alattvalóik!) valamilyen módon Attilától származnak (pl. még Anonymus is csak ennyit állít, szó sincs nála hun-magyar rokonságról, azt először Kézai Simon írta le Magyarországon). A bécsi szablyát is Salamon király idején szvsz nem szándékos hazugságból nevezték Attilától származónak (bár természetesen semmi köze a hun kardokhoz), ez középkori fogalmak szerint kb. olyasmit jelent, hogy ez egy "nagyon régi" értékes fegyver, ami generációk óta a család tulajdona - és ez igaz is volt, egy ilyen díszes honfoglalás kori szablya a 11. század második felében biztos kuriózumszámba ment.

Titus Pullo Urbino 2014.10.17. 13:57:31

@Hadrian77:

idézet az általad belinkelt cikkből: "A magyar nép legközelebbi - genetikai szinten igazolható - rokonai a lengyel, az ukrán, továbbá a horvát nép."

Ez így is van, a lengyelekkel meglepő a géntérképi hasonlóságunk, ez persze köztudott. A horvátok rokonságáról tudtam, az "ukránok" helyett én a ruszinokról hallottam, pluszban még bejönnek a szlovákok, akikkel szintén nagyfokú az egyezés, köszönhető a török korszak menekültpolitikájának. Minorkavidor erről egy teljes cikket írt:

lemil.blog.hu/2014/09/01/etnikai_valtozasok_a_magyar_kiralysagban_1790-ig

Fredddy 2014.10.17. 17:26:53

@Tehéntőgy: az aquincumi amfiteátrumot pedig Attila várának tartották.

Tehéntőgy 2014.10.18. 12:58:15

@Hadrian77: Úgy tudom, Mende Balázs Gusztávnak vannak a fehérvári csontanyag (+ talán egyes ereklyék) genetikai elemzésére tervei, de ott először is az Árpád-házi csontvázakat kéne kiválogatni valahogy a többi közül, ami nem lehetetlen, de közben nagyon kell remélni, hogy egy-két észrevétlen maradt királynéi félrekufircolás nem szakította meg már jóval 1301. előtt az igencsak vékonykán csordogáló fiági vonalat :-) Szvsz ez nem tiszteletlenség, valós kockázat, Könyves Kálmán neje lebukott hasonlóval, vagy legalábbis megvádolták. A hagyományon kívül voltaképp semmi garancia rá, hogy pl. az alkoholista és vak II. Béla gyermekeinek valóban ő volt az apja, ha nem, akkor a 12. század közepétől semmi biológiai köze nem lenne az Árpádokhoz a magyar uralkodóknak (mielőtt valaki félreértené, ez csak egy légből kapott szentségtörő és elvetemült ötlet, de hasonló dolgok simán befigyelhettek).
Nem értek a genetikához, de szvsz bármiféle "hun gént" kimutatni (vagy a meglétét cáfolni) egyetlen család ötszáz-hétszáz évvel későbbi maradványaiból teljesen reménytelen lenne, akkor is, ha nevezett maradványok közül az egyetlen 100%-ig fix módon uralkodóhoz tartozó teljes csontvázról el tudná dönteni a kutatás, hogy az most tényleg III. Béla, vagy esetleg Kálmán király (ez utóbbi Tóth Endre véleménye).

2014.10.18. 13:34:34

@Tehéntőgy: na igen, mindezt úgy, hogy I. István gyakorlatilag minden közeli rokont kiiktatott vagy így vagy úgy és Imre halála miatt már az utána következők is viszonylag távoli családi ágakról kerültek kerültek a trónra.

Tocvarek 2014.10.19. 01:32:27

@Rosszindulatú Vászka:
Több mint egy év után meg tudom jegyezni, hogy a Kartalban, Szavatartó Lóránd lovag kardját csak:"Olyan acélból verték, amilyenből a mondabeli Arthur király csodakardját, az Exkaliburt kovácsolták."!
:)

Minorkavidor 2014.10.19. 17:34:50

„A kézbesítési cselekedet magyarázata, hogy a pásztornép körében tudvalévő, hogy az értékes kincset a fejedelemnek kell beszolgáltatni. Máskülönben hogyan lenne Attila a világ ura, "Isten Ostora" ha nem a legendás erejű kard segítségével? Egyébként nemcsak a mondavilág, a hiedelmek erősítik meg ezt a verziót, a kortárs Priskos rétor és Jordanes történetírók is említik, hogy "Attila feltalálta a had istenének szentelt és sok század óta elveszett kardot."

A fentiek más miatt is érdekesek! Híven mutatják, hogy mit tartanak értékesnek az olyan népek történetírói, krónikásai író és költői, akik a közelharcot, s így a kardot kultiválták. Mi sem természetesebb, hogy felfogásukat rávetítették olyan népekre is, akik a távolsági harcot, jelesül a nomád, lovas íjász harcászat és hadászat nagymesterei voltak)
A közelharc kultusza (igaz ekkor még híres, néven nevezett kardok nélkül) az Iliászig vezethető vissza. Hja, már az ókori görögök is) Homérosz egyik kedvenc jelzője volt a „közelharcot vívó”. A harc általában úgy indul, hogy először dárdát dobnak egymásra, ha nem találtak, akkor közelharcot kezdeményeznek a 2. lándzsával, ha az eltörik, csak akkor jön a névtelen kard Az eposz tele van olyan képekkel, mint „bronzba öltözött akhájok”.
Az íjászokról, jelesül Parisz hercegről az alábbiakat írja: „Te íjász, tisztátalan harcos Szépséges fürtjeiddel, fiatal lányok bámulója. Ha kiállsz velem az erős harc fegyveres próbájára/ nem fogod semmi hasznát sem látni íjadnak.”
Nem véletlen, hogy szép Helenét egy íjásszal ’”raboltatja” el és nem egy kardforgatóval, na jó, az Iliászban inkább lándzsaforgatóval)
Homérosz után évszázadokkal egy haldokló spártai így panaszkodott: „A halál nem számítana, ha nem egy gyáva íjász okozta volna.”
Sztahón, -az i.u. I. században élt földrajztudós – hogy Hellászban látott egy ígen régen vésett feliratot, amely tiltotta a lőfegyverek használatát. Értelemszerűen az íjakról lehetet szó!
Hogy ebben lehet valami, az a gasztropetesz rövidre sikerült pályafutása mutatja. A gasztropetesz, egy nagyméretű, de még egy ember által hordozható számszeríj-típus volt. Ez egy olyan elképesztő erejű fegyver volt, amely képes volt bármely akkori páncél átütésére. E fegyvert, mint a hadviselési kultúrájukat fenyegető újítást előbb betiltották, majd agyonhallgatták. A saját szempontjukból igazuk volt, mert Kínában, ahol ekkor terjedt el a számszeríj, a közelharcra szerepe jelentősen csökkent. Kínában már Szun-ce is említi művében a számszeríjakat, legkorábbi feljegyzés használatukról az i.e. 341-ben lezajlott ma-lingi csatáról szóló elbeszélés.
A hunok lovas íjász nép lévén nem a kardjukban, bocs a szablyájukban bíztak, hanem villámgyors lovaikban és íjásztudományukban. Feltehetően róluk énekeltek dalaikban is, de mivel kultúrájuk nem az írásbeliségen alapult, nem maradtak fenn a dalszövegek. Az már régen rossz volt nekik, ha kényszerültek.
Mivel Priskos rétor és társai egy másik kultúrkörből érkeztek, így a „kardot” tették meg kultikus fegyvernek. Ennek magyarázata, hogy a görög-római kultúrán nevelődött olvasó közönségük más magyarázatót nem értett volna meg.
Azzal nem vitatkozom, hogy rangjelző és/vagy díszítő szerepe lehetett a fejedelmi kardoknak.
Ammianus Marcelinussal meg vigyázni kell ilyen lovas nomád ügyekben, mert a nyereg alatt puhított hús étkezési célú használatát, az állatgyógyászati helyett, ő dobta máig tartó hatállyal az európai köztudatba.

teddybear01 2014.10.20. 11:51:54

@Minorkavidor: " Kínában már Szun-ce is említi művében a számszeríjakat, legkorábbi feljegyzés használatukról az i.e. 341-ben lezajlott ma-lingi csatáról szóló elbeszélés.

Ami azt illeti, az Agyaghadseregnél is találtak egyféle számszeríjat, ráadásul egész egységek voltak felszerelve vele. Azaz már az említett csata előtt másfél évszázaddal mindennapos fegyver volt a kínai hadviselésben.

2014.10.20. 21:59:22

@Minorkavidor: ezek a görögök ilyen elfuserált idealista b*zi művészek voltak. :)
süti beállítások módosítása