Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Légierő - Tuskegee Airmen

2008.04.15. 07:00 Neoprimitív

Neoprimitív barátunk vette a légierős vonalat, amivel a legutóbb előhozakodtunk, és amit majd igyekszünk a jövőben is erősíteni. Neo vendégposztos (volt) minálunk, így már bizonyított skót témában, kommentezőként is a hozzáértés jellemezte. Ekként érte őt az a megtiszteltetés, hogy mint szerkesztő, ezentúl saját nevén publikálhat. Ismét előállt tehát egy olyan témával, ami nekem is kedvencem. Következik a 99-es alakulat:


A harmincas évek végén valakinek feltűnhetett az Egyesült Államokban, hogy Németországtól a Szovjetunión át Japánig mindenhol piszokul fejlesztik a légierőt, miközben az övék nagyjából sehol sincs. Repülőt persze lehetett gyártani, de hiába mondták, hogy "Huss!", maguktól nem repültek, ezért Roosevelt elnök (F.D. – akinek esetleg kétségei támadtak volna) 1938-ban meghirdette a Civil Pilótaképző Programot - Civilian Pilot Training Program (CPTP). Ilyet már másutt is láttunk, hogy programot hirdetnek, esetleg ahhoz stratégiát is, de amerikai barátaink ezúttal komolyan is gondolták. A CPTP keretében évente 20.000 főiskolai/egyetemi hallgató adhatott szárnyakat a vágyainak. Már ha fehér volt történetesen a lelkem.

A fekete hallgatók, illetve a főleg feketéket oktató déli főiskolák előtt a program zárva volt, egészen 1939 májusig, amikor egy - akkor még ismeretlen - szenátor, bizonyos Harry S. Truman közbenjárására előttük is megnyílt a lehetőség. Az elzárkózás oka nagyon egyszerű volt: mint máshol is, ez a tanfolyam egyben rejtett katonai képzés volt, a pilóták pedig tiszti rendfokozatot kaptak - a feketéket viszont hivatalosan alkalmatlannak tartották a harci szolgálatra. (Elnézést a nem PC megfogalmazásért, de az állandó afro-amerikaizás kicsit szétzilálná a szöveget; ez nem szociológiai tanulmánynak készül.) Mint az összes többi csúnya előítélet esetében, az olyan nyilvánvaló cáfolatok, mint a polgárháború néger alakulatai, vagy az indiánháborúk legendás "buffalo soldier"-ei mit sem számítottak.

Az egyik első, kísérleti helyszínnek az alabamai Tuskegee Főiskolát jelölték ki. A hivatal jó érzékkel olyan helyet választott, ahol a legközelebbi reptér 40 mérföldre volt - adok én nektek repülést, beste bokszos kölkei! Az ötlet jó volt, de nem számoltak a diákok lelkesedésével, akik társadalmi munkával hamarosan létrehozták saját repterüket az egyetem által biztosított területen. Az első fekete hallgató vizsgája országos hírré vált, aminek köszönhetően egy, az ügyet támogató alapítvány itt tartotta közgyűlését 1941-ben. Az elnökség tagja volt Eleanor Roosevelt, az elnök felesége is, aki ragaszkodott hozzá, hogy tegyen egy kört az egyik néger oktatóval - a kísérő Titkosszolgálat emberei [US Secret Service – az elnök és környezete biztonságáért, valamint az amerikai dollár hamisítása elleni küzdelemért felelős szövetségi ügynökség; valójában nem túl titkos, csak ez a neve a szervezetnek] kitörő lelkesedéssel fogadták az ötletet. A First Lady viszont aggályaik ellenére épségben földet ért, és a reptér 175.000 dollárt kapott bővítésre az ország első asszonya alapítványától. Ezek után már csak azt az apró akadályt kellett elhárítani, hogy mivel nem volt fekete repülőalakulat, a végzett hallgatókat a sereg - őszinte sajnálatára - nem tudta befogadni. Ezt végül Roosevelt rendelete oldotta fel és 1941 júliusában 11 kadéttal és egy tiszttel létrejött a Class42-Cat Tuskegee kiképző alakulat.

A fiúk tehát elkezdtek repkedni; előbb kiképzőgépeken, később P40 Warhawk-okon (képünkön) és P39 Airacobra-kon és minden hivatalos izélgetés ellenére (a bázis egyik parancsnoka pl. kijelentette, hogy nála ugyan soha nem lesz tiszt ezekből - szerencsére hamar leváltották) öten meg is szerezték a szárnyakat, s ők lettek a 99FS (Fighter Squadron) első pilótái (jelvényük képe itt jobbra).

1943 áprilisában megkapták a hajójegyeiket is, egyenesen Afrikába. Lehet, hogy ez is a katonai bürokrácia poénja akart lenni, mert eredetileg angliai áttelepülésre készültek. (A Tuskagee bázis egészen 1949-ig, a szegregált alakulatok hivatalos megszűnéséig használatban maradt, mint az egyetlen ilyen kiképző központ.)

Afrikában a már ismert P40-es újabb, korszerűsített változatán repültek, ami azt jelentette, hogy a reménytelenül lassú gépből eltávolították a fegyverzet és a páncélzat egy részét - ez minden pilóta álma. A gép ezzel együtt is lassabb volt, rosszabbul emelkedett és süllyedt, mint a térségben bevetett német vadászgépek, egyedül a fordulókat tudta szűkebbre venni. Ez azt jelentette, hogy ha már harcba keveredtek, akkor csak harcolni lehetett, lerázni az ellenséget vagy elmenekülni előle nem. A gépek teljesítménye miatt elsősorban támogató feladatokat kaptak, vadászbombázóként német földi célpontokat támadtak, néha bombázókat kísértek.

Egy ilyen bevetésen aratta első légi győzelmüket Charlie Hall egy Focke Wulf 190 felett és jutalmul megkapta a század páncélszekrényében április óta őrzött kincset - egy üveg Coca-Colat!

Más jutalom nem is várt rájuk, mert a 33. FG (Fighter Group) parancsnoka, akinek az alárendeltségébe tartoztak, addig is mindent elkövetett az ellehetetlenítésükre. Mint egy rossz hollywoodi filmben, volt minden: nem fogadott tisztelgés, tudtuk nélkül előre hozott eligazítás, folyamatos leminősítés a jelentésekben és a légi győzelem után hónapokig kizárólag földi támogató feladatok. Mindezt úgy, hogy az egyetlen kiképzőbázis miatt a század folyamatosan létszámhiánnyal küzdött, ezért a többi egységhez képest a pilóták leterheltebbek voltak.

Mikor a századparancsnok, Benjamin O. Davis Jr. alezredes (az alulsó képen a pilótaülésben ücsörög) szeptemberben visszatért az Államokba, hogy átvegye a megalakult 332FG parancsnokságát (ez tömörítette a fekete századokat - jelvénye itt), előbb még egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt volt jelenése. Felettesük kezdeményezésére ugyanis az egész századot fel akarták oszlatni, de legalább is hátországi őrszolgálatba vezényelni. Fegyelmezetlenség, megbízhatatlanság, harci szellem hiánya voltak a vádak, bizonyítékul az egyetlen lelőtt ellenséges gépet is felhozták.

Bár Davisnek már volt némi gyakorlata tiszttársai rosszindulatának kezelésében (a West Point-ot úgy végezte el, hogy négy éven át a parancsokon kívül senki egy szót sem volt hajlandó szólni hozzá), ezeken a vádakon kiakadt, hiszen most nem csak róla volt szó. A tárgyalás végül azzal zárult, hogy bár a javaslatot az áthelyezésre nem vetették el, előbb bekértek egy összehasonlító elemzést a hadszíntér más, Warhawkokat repülő századainak teljesítményéről.
Ez fényesen igazolta, hogy a 99. századnak nincs oka a szégyenkezésre. Az erkölcsi elégtétel mellett az is örömükre szolgált, hogy a huzavona miatt átkerültek a 15. Légihadsereghez, megszabadulva ezzel mind korábbi "jóindulatú" felettesüktől, mind a földi támogató feladatoktól. A közben már Olaszországba áttelepült század az anziói partraszállásnál kapcsolódott be újra a légiharcokba, rögtön öt FW-190-es lelövésével - önmagában is szép teljesítmény, különösen ha hozzávesszük, hogy a P40-es jó 140 km/h-val lassabb volt a német gépeknél.

Anzio után a Monte Cassinoért folyó harcok következtek és mire 1944 júniusában a 99. század csatlakozott a Davis vezette 332. FG-hoz már 500 bevetésen több mint 3200 felszállás volt mögöttük. 17 lelőtt ellenséges géppel ők lettek a 79. FG legeredményesebb százada. A 332-ek is túl voltak már több hónapnyi unalmas kikötői őrjáratozáson: a csoport végre megszabadult az elavult gépektől és megkapta a P-47D Thunderbolt vadászokat. A Jug (Köcsög), ahogy a katonák nevezték a háború legerősebb és kétségtelenül legszívósabb vadászgépe volt, amelyiknél nem kellett attól tartani, hogy az első repeszdarab kiüti harcból.

Ezzel a géppel már kísérővadász feladatokat is el tudtak látni, így június 14-én pl. éppen Budapest fölött "vendégszerepeltek". Még szinte idejük sem volt hozzászokni az új gépekhez, máris újabb csere következett, ezúttal a P-51 Mustangokra, amiken aztán a csoport a fegyverszünetig harcolt is. Ezt a típust a háború egyik legjobb vadászgépnek tartották, nem csoda, hogy a pilóták morálját is emelte az új gépek érkezése. Ekkor kezdték bevezetni az álcázó festés nélkül érkező, natúr fémszínű gépeket, a csoport pedig a Mustangok teljes farokrészét látványosan vörösre festette.


"Azt akartuk, hogy a bombázókon tudják, kik kísérik őket, a németek meg tudják, kikkel állnak szemben" - mondta egyikük. Tudták is mindkét oldalon és a csoport egyre büszkébben hirdethette, hogy a kíséretük alatt egyetlen bombázót sem sikerült még ellenséges vadászgépnek lelőnie - ez olyan fegyvertény volt, ami miatt érthető, ha a bombázókötelékek parancsnokai örömmel látták maguk körül a vörös farkú Mustangokat. (a képen egy ilyen bombázókíséret lett megörökítve a 99-esek P51B Mustangjaival) Ők voltak a 15. légihadseregben az elsők, akik légiharcban Me-262 sugárhajtású gépet lőttek le. A 332. FG végül 111 légi győzelemmel (összesen 136 levegőben és 237 földön elpusztított géppel) fejezte be a háborút, egy pilótájuk (Lee Archer a 302. századból - balra lent) öt győzelemmel ász lett. A győzelmeknek megfizették az árát is: az ezerötszáznál is több bevetés során 66 pilótájuk veszett oda, harmincketten pedig valamelyik német fogolytáborban élték meg a háború végét. A sok dicsőség mellé kínos baki is becsúszott: 1944. május 26-án Hathcock hadnagynak navigációs gondjai voltak és nagyon örült, mikor végre földet ért. A földi személyzet nagyon készségesen segített az eltévedt pilótának, aki kicsit későn konstatálta, hogy nem elég, hogy mindenki fehér, de ráadásul németül beszélnek. Ez volt az első, épségben német kézre került Thunderbolt és a németek azonnal Rechlinbe, a kiértékelő központjukba szállították.

Hollywood persze filmre vitte a sztorit Lawrence Fishbourne főszereplésével (második világháborús filmszerepekben érthető okokból nem dúskálnak a fekete sztárok). Idehaza is játszották A 99-es alakulat címmel, majd DVD kiadást is megért.

Ahogy az illik, a végén mindenki büszke volt és boldog, sajnos a valóság nem egészen így festett. Hiába bizonyították a fekete pilóták, hogy semmivel sem rosszabbak fehér társaiknál, az előítéletek és főleg a faji megkülönböztetés megszüntetéséhez ez nem volt elég. Olyannyira nem, hogy a Tuskegee-ben kiképzett 447. bombázó csoportot nem engedték harcba. Ők fehér parancsnokot kaptak, aki nyílt rasszizmusával végül is kiváltója lett a "Freeman Field-i lázadásnak". Az egység tisztjei, miután nem engedték be őket a csak fehéreknek fenntartott tiszti klubba, előbb egyesével, majd szervezetten, testületileg próbáltak meg bejutni. Eredmény: 101 letartóztatott tiszt. Hadbíróság elé végül is csak hárman kerültek (a felettesek jobbnak látták gyorsan lecsendesíteni az ügyet az európai győzelem örömében úszó országban), közülük is ketten csak pénzbírságot kaptak, a szolgálati lapokon azonban a 90-es évekig szerepelt a hátrányos minősítés.

A háború után a fekete pilóták nagy része is visszatért a civil életbe, a 332-esek pedig csökkentett állománnyal egészen 1949-ig működtek, amikor Truman hivatalosan végleg megszüntette a szegregációt a hadseregben. A pilóták közül hatan még a vietnami háborúban is repültek, hárman vadászgépen. Eredeti parancsnokuk, Benjamin O. Davis Jr. a légierő első fekete tábornoka lett, végül altábornagyként vonult nyugdíjba. 2007. májusában az alakulat túlélőinek George Bush adta át a Kongresszus által adományozható legnagyobb kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet. "Két háborút vívtunk. A szüleimért repültem, a fajomért, hogy elsőosztályú állampolgárok lehessünk és a hazámért. Az otthon maradt 14 millió fekete amerikaiért harcoltunk." - mondta Joseph Philip Gomer, az egyik ma is élő veterán.

62 komment

Címkék: usa vadászgép légierő ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.15. 07:30:22

Kiváló poszt, ráadásul számomra egy csomó új infót is tartalmaz!

Gratulálok esmént.

ekkerjoz 2008.04.15. 11:46:53

Ez igen jó post. Köszönöm.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2008.04.15. 13:22:44

Bizony jó kis poszt. Az biztos hogy a II VHban nyújtott teljesítményük a feketéknek, sokkal többet segített az elfogadás-egyenjogúság ügyében mint aztán később a lázadások, Black Panthers meg hasonlók.

Mentula 2008.04.15. 15:04:29

Nagyon jó ez.

tistedur linkje mellett van a fent említett filmből vágott Guns N'Roses klip, meg egy pár öntudatos fekete júzer (brotha) is feltett jó cucckat.

www.youtube.com/watch?v=wRSx2FQqptM&feature=related

esetleg ha valaki tudja, mi volt a címe a polgárháborús-négerhősösszivatós-rasszistafehéres
filmnek ?

ErrorFlynn 2008.04.15. 15:32:40

mindig-mindig tanul az ember.
ezekről nem tudtam eddig egy mukkot sem.

Sigismundus 2008.04.15. 15:34:40

" esetleg ha valaki tudja, mi volt a címe a polgárháborús-négerhősösszivatós-rasszistafehéres
filmnek ? "

54. Hadtest ?

spájdernecc 2008.04.15. 17:26:03

Apám elbeszélése szerint a fehérvéri bombázáskor lelőtt egyik gép valahol Ubald-puszta környékén pottyant le. Az ottaniak akkor láttak először "élőben" négert. Igaz, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy lelopják a kezéről az órát.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2008.04.15. 17:33:15

Tobak Tibor Pumák égen-földön-jében is emlitt egy lelőtt és kiugrott fekete pilótát, akihez az egyik Puma-századtársát hívták angolul tolmácsolni.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.04.15. 17:33:44

Szeged környékén hallottam is történetet arról, hogy lelőtt fekete pilóták/személyzet meg a helyi lányok között szövődött románc és születtek félvér gyerekek a bimbózó szerelemből. Akár még igaz is lehet. Mindenesetre érdekes történet.

Neoprimitív 2008.04.15. 18:23:59

Sigismundus

A harcok sajnos keveset segítettek, az emberi butaságot ilyen ócska érvelésekkel nem lehet zavarba hozni. Viszont kétségtelenül hozzájárultak a feketék öntudatának növeléséhez és ezzel a későbbi sikeres polgárjogi mozgalmakhoz. Nekünk már az is szinte érthetetlen, hogy valaki miért mozgat meg minden követ, hogy egy nyugis hátországi beosztás helyett - mint amilyen a Panama-csatorna őrzése lett volna - egy olyan helyre kerüljön, ahol jó esélye van meghalni, lévén 43-ban még távolról sem egy legyőzött Luftwafféval kellett harcolniuk.

Tobak Tibor könyve sajnos nincs meg nekem, de ha esetleg benne van a dátum, akkor talán be tudom azonosítani a lelőtt pilótát.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.04.15. 19:34:35

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/t/bibJAT00138010.html

Tobak Tibor: Pumák földön égen c. könyve gyerekkorom egyik kedvence volt.

tistedur 2008.04.15. 19:57:57

a róluk szoló film címe red tails remélem nem fordítják le magyarra :P

tistedur 2008.04.15. 20:00:03

illetve ez egy újabb film lenne a fiúkról :)

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.04.15. 20:58:41

tist,

ráadásul egy egészen más műfajban...

tistedur 2008.04.15. 21:12:45

tib!
:DD habár gondolkodnom kellett,hogy miért :P (hiába,nálam bizonyos tévécsatornák nem foghatóak)

Mentula 2008.04.15. 21:18:28

Na összeállt a kép nálam is, cöcö :)

Apafarkas 2008.04.15. 21:52:55

Ez nekem is teljesen új infó volt - bár a repcsik amúgy is homályos pont számomra
Jó volt!

neoprimitiv 2008.04.15. 22:06:24

A szárazföldieknél harcolt egy fekete páncélos zászlóalj (a számát most nem tudom kapásból), ők a tankok oldalára a Cool Studs feliratot pingálták, bár nem tudom, hogy a francia lyánykák mennyire értették a poént.

Sigismundus 2008.04.15. 22:25:43

393-as páncéltörö ezred, legalábbis Stephen Ambrose Civil katonák-jában ez szerepel.

Sigismundus 2008.04.15. 22:29:04

Illetve, helyesbítés, ez csak az egyik zászlóalj volt. Kilenc tábori tüzérosztály, pár légvédelmi és hat harckocsi és harckocsivadász zászlóalj mind fekete legénységgel.

Mentula 2008.04.15. 22:56:11

iigeen, az 54. hadtest. Hasonló sztori, csak más közeg és kor, meg rosszabb vég. De a fekete katonákhoz való viszonyulás az eltelt közel 100 év alatt nem sokat változott.

tistedur 2008.04.15. 23:23:10

hasonló történet a "férfibecsület" is :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.04.16. 10:11:10

nekem a "férfibüszkeség" jobban tetszik

Lili Marleen 2008.04.16. 14:45:32

Fhuuu..... Komolyan mondom meghatodtam egy kicsit. (ez szokatlan)


A red tails az valami indian porno?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.16. 15:00:28

LM,

nemcsak simán indián; egyenesen komancs!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.16. 15:02:10

ZZ,

férfibüszkeség?!

Vajh' csak én érzek ebben a szóban egy jókora adag freddymercurys fílinget?

neoprimitiv 2008.04.16. 15:37:39

Hűha, kezdenek nagyon elszabadulni társuló képzetek... Mi lett volna, ha a skót dudákról, izé dudásokról írok? (pironkodik)

Mentula 2008.04.16. 16:29:04

Neo, szvsz írhattál volna a gépek szárnyaira ható különböző erőhatások eredőjéről is...Olyan ez mint a Rorschach-teszt :)

limbekcs 2008.04.16. 17:01:21

micsoda, skót dugások? (bocs :)

tistedur 2008.04.16. 19:53:11

akkor lett volna a youtubéról néhány pasi szoknyában,nagy dudákkal..:P

tistedur 2008.04.16. 21:08:46

parancs értettem :)
meg is néztem jól..

csavargo 2008.04.17. 12:08:25

Én csak arra lennék kiváncsi, hgy anno a fehér déli fiúkat milyen propagandával győzték meg, hgy a szemét nácik a zsidókkal hgyan viselkednek, és hajrá szabadság meg, mindenki egyenlő, miközben a fekete- fehér ellentét talán még ennél is erősebb volt....

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.04.17. 14:35:59

Az emberek gondolkodása igen szelektív. Szerintem ez fel sem merült, hogy a közvetlen környezetben is vannak ilyen igazságtalanságok.

Neoprimitív 2008.04.17. 16:18:41

Nem győzték meg őket. Egyrészt a behívott katonákat nem kellett győzködni, másrészt - és ez inkább a kérdéshez tartozik - az európai, németek ellen vívott háborúban a Japánnal szövetséges Németország, angol barátaink és a demokrácia ellensége volt a célpont. A zsidóüldözéseket, különösen a koncentrációs táborokat az amerikaiak jelentős része el sem hitte addig, amíg beléjük nem botlottak (ld. Elit alakulat 9. rész és számos háborús regény), egy kisebb részük számára pedig az előbbi egyáltalán nem volt elítélendő - Amerikában sem mindenki filoszemita.

Bronco07 2011.04.11. 18:10:41

@Neoprimitív: Ha jól tudom a II. vh-ban ég nem volt sorozás, és az elit alakulat 9. része egy az egyben kamu. Annál a résznél az elején a visszaemlékezések egész másról szólnak, másrészt az amcsik nem is szabadítottak fel "koncentrációs táborokat" (51' ig nem is volt ilyen kifejezés) csak néhány vacak hadifogolytábort.

teddybear01 2011.04.11. 20:37:04

@Bronco07: Rosszul tudod. Egyrészt rendkívül sok volt ugyan az önkéntes, végül is még akkor jelentett valamit a haza védelme, de soroztak is. Az általános hadkötelezettség már akkor sem volt új dolog. A sorozást az USA-ban a vietnami háború után törölték el.
Másrészt az amerikaiak is belefutottak pár koncentrációs táborba, volt ugyanis a nyugati térségben is, ha nem is annyi, mint keleten.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/WW2-Holocaust-Europe.png

folti_ 2011.04.11. 22:03:13

@Bronco07: Sorozott haderő a polgárháború óta mindig is volt az USA-ban, de a nálunk megszokottól annyibban különbözik, hogy csak deklarált háború idején soroznak. Békeidőben a csak önkéntesekből álló hadsereg(Regular Army) az aktív. Hadiállapot esetén ez adja az sorozott katonákkal kibővített haderő(National Army, teljes nevén Army of the United States, aktiválásához a Kongresszus engedélye szükséges) magját.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az RA állománya új rangot kap az NA -ban (arra érdemesek rögtön buknak felfele párat) és nekiállhat kiképezni a kopaszokat. A hadiállapot elmúltával a sorozott haderőt szélnek eresztik, mig az RA személyi állománya visszakerül a régi rendfokozatába, esetleg ott bukik egy-kettőt felfelé. Ez a viszzarendeződés jól látható pl az első világháborút megjárt tisztekre (Patton, Bradley, Marshal pl), akik a National Army deaktiválása után ezredesi rangból léptek vissza századosira 1920 -ban.

Bár sorozás törvényileg nincs engedélyezve 1974 óta, maga az infrastruktúra megvan hozzá, ha úgy hozná a szükség.

Bronco07 2011.04.12. 13:02:10

@folti_: Ahh, akkor ezért emlékeztem rosszul! Valami törvényi tiltás rémlett, csak nem tudtam mikortól. Gondolom nem kellett akkoriban lasszóval fogdosni katonákat. Úgy vehették át a behívót, mint egy nyeremény utazást. (és igen, az arra érdemesek felfelé buknak, patton nem :)

@teddybear01: háát, ez a térkép nem tűnik túl hitelesnek. (ahogy a wiki sem ebben a témában) de hát kinek lehetne hinni, amikor annyi indulat van? (és a történelmet, mint tudjuk a győztesek írják)

teddybear01 2011.04.12. 13:32:08

@Bronco07: Ízlés dolga. Ha az egész tömeggyilkosságot hazugságnak tekinted, akkor hamis. De akkor nem itt kéne tartózkodnod. Itt a történelmi hűséget tartjuk elsődlegesnek.
Másrészt, a nyugati térségben nem volt elsődleges megsemmisítő tábor, csak gyűjtő. Azokat a már bejáratott megsemmisítő táborok elegendőek voltak a célra.
Nyugaton jóval kevesebb tömeggyilkosság is történt, de azért volt.

Bronco07 2011.04.12. 19:49:44

@teddybear01: Nem, nem tartom annak, a wikipediát tartom megbízhatatlannak. De amit mondasz az engem igazol. Hogy az elit alakulat 9. (8.?) része mese. Az általad nagyra értékelt történelmi hűség lábbal tiprása. Csak ennyit állítottam.

teddybear01 2011.04.12. 21:57:40

@Bronco07: Ez sem jött be. A leghosszabb ideig üzemelő Dachau KZ-t az amerikaiak szabadították fel 1945 április 29-én. A táborban megfordult kb. 200 ezer fogoly közül hozzávetőleg 43 ezer halt meg. A többségük a rossz bánásmódba, betegségekbe haltak bele, de sokat kivégeztek.
Igaz itt nem voltak gázkamrás kivégzések, de azért építettek krematóriumot 40-ben, addig az egyik müncheni krematóriumban égették el a holttesteket. Különösen rettegett kápó volt például egy Meansarian nevű, akit az amerikai katonák lelőttek a tábor felszabadítása után. Az amerikaiak lelőttek Buechner hadnagy jelentése szerint további 560 SS hadifoglyot, beleértve a kórházban talált sebesülteket is. A kivégzettek közül 40-en tartoztak a koncentrációs tábor személyzetéhez, a többiek Waffen-SS katonák voltak, közöttük magyarok is. Ez a gyilkosság dachaui mészárlásként ismert.
www.humanitas-international.org/archive/dachau-liberation/index.html
Az amerikaiak megállítottak egy halálmenetet, ami április 26-án, 6 887 fogollyal, gyalogosan indult volna el Tegernseeig Pasingon, Wolfratshausenen és Bad Tölzen keresztül. Ezt a megerőltetést sok ember már nem bírta volna ki.
Az utolsó foglyokat 27. -én indították további megsemmisítőtáborokba innen.

Bronco07 2011.04.12. 23:18:41

@teddybear01: Ezt most nem vágom, hogy jön ide.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.13. 08:35:13

@Bronco07: A BB egy FILM. Néhol feláldozták a történelmi hűséget bizonyos dolgok bemutatására. Hogy itt is ez történt -e, azt meg kell nézni.

www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10006152

forums.wildbillguarnere.com/index.php?/topic/9295-landsberg-concentration-camp/

www.google.hu/search?hl=hu&biw=1903&bih=893&q=landsberg+lager+liberation+101th&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Sok szerencsét.

Attól függetlenül a jenkik találták meg és szabadították fel.

No offense, de más topikokban is kicsit nácimosdató tevékenységet folytatsz...

folti_ 2011.04.13. 10:39:56

@Bronco07: Nem, békeidőben és az indiánok hajkurászásánál az USAnak egyszerűen nem volt szüksége sorozott haderőre, így nem pazarolta rá az erőforrásokat. Ez viszont rendszeresen visszaütött amikor nagyobb anyagháborúra volt szükség. Például polgárháború első 2-3 éve arra is ment el, hogy az addig alacsony rangokban parkolópályára állított tisztikar beletanuljon a feléjük addig ismeretlen méretű hadseregek irányításába illetve kirostálódjanak a hadvezetésre alkalmatlanok. Az első világháborúba belépésük után annyira felszereléshiányuk volt, hogy az amerikai expedíciós haderőt a britek és a franciák látták el jópár esetben.

Maga a sorozás(és az önkéntes katonaság) megítélése is változó volt, általában nem örvendett túl nagy népszerűségnek, emiatt volt szükség arra hogy a bevezetése előtt nacionalista propagandával tegyék elfogadhatóvá a népeknek. Pl 1917 -ben eléggé komoly németellenes propaganda volt, amit csak segített a német tengeralattjárók atrocitásai, 1940 körül szintén hasonló a helyzet.

Koncentrációs táborok. Jópárat a szövetségesek szabadítottak fel, mert egyszerűen ők értek oda előbb. Például Buchenwaldot is, ahonnét másnap Edward R. Murrow tudósított: www.otr.com/ra/450415%20CBS%20Edward%20Murrow%20On%20Buchenwald.mp3 vagy www.youtube.com/watch?v=wYVn0hzcSs0

folti_ 2011.04.13. 10:39:56

@Bronco07: Nem, békeidőben és az indiánok hajkurászásánál az USAnak egyszerűen nem volt szüksége sorozott haderőre, így nem pazarolta rá az erőforrásokat. Ez viszont rendszeresen visszaütött amikor nagyobb anyagháborúra volt szükség. Például polgárháború első 2-3 éve arra is ment el, hogy az addig alacsony rangokban parkolópályára állított tisztikar beletanuljon a feléjük addig ismeretlen méretű hadseregek irányításába illetve kirostálódjanak a hadvezetésre alkalmatlanok. Az első világháborúba belépésük után annyira felszereléshiányuk volt, hogy az amerikai expedíciós haderőt a britek és a franciák látták el jópár esetben.

Maga a sorozás(és az önkéntes katonaság) megítélése is változó volt, általában nem örvendett túl nagy népszerűségnek, emiatt volt szükség arra hogy a bevezetése előtt nacionalista propagandával tegyék elfogadhatóvá a népeknek. Pl 1917 -ben eléggé komoly németellenes propaganda volt, amit csak segített a német tengeralattjárók atrocitásai, 1940 körül szintén hasonló a helyzet.

Koncentrációs táborok. Jópárat a szövetségesek szabadítottak fel, mert egyszerűen ők értek oda előbb. Például Buchenwaldot is, ahonnét másnap Edward R. Murrow tudósított: www.otr.com/ra/450415%20CBS%20Edward%20Murrow%20On%20Buchenwald.mp3 vagy www.youtube.com/watch?v=wYVn0hzcSs0

Bronco07 2011.04.13. 11:14:55

@molnibalage: Mea Culpa, hogy nagy nemzetvezető Churchillről rosszat mertem mondani. Ezt azért nem merném nácimosdatásnak állítani.
Az a blog elég meggyőző, ahol arról vitatkoznak, h ki szabadította fel. Végre nem wiki. Akkor visszaszívtam, úgy néz ki, az a rész sokkal reálisabb, mint gondoltam volna.
Négy dolgot állítottam két kommentben, abból kettő nem volt igaz. Kár, hogy az egyetlen igazán érdekes témát, az enigmáról, mindenki lesz@rja.
A dolog világi egyszerű, tiltsd le a kommentelésem, látható h nem értek eléggé a történelemhez.

teddybear01 2011.04.13. 11:41:45

@Bronco07: Az Enigmáról.
A háború előtti, kereskedelmi forgalomban kapható Enigma gyakorlatilag teljesen más volt a háború alatt, katonai célokra használt verzióknál.
Először is, sokkal kevesebbet tudott, azaz a permutációs száma nagyságrendekkel volt kisebb. Másodszor, nem rendelkezett cserélhető kódtárcsákkal, és még más szempontból is szerényebb kivitelű volt.
Szóval, az akkori gépek alapján nem lehetett visszafejteni az modernebb, katonai verziók kódolását.

teddybear01 2011.04.13. 11:43:29

@Bronco07: Azt hogy Churcill ivott mint a gödény, és szivarozott, senki sem vitatja. Nem ez a teljesítménye érdekes.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.13. 12:19:47

@Bronco07: No offense, de Churchillt finoman mondva én sem tartom nagyra...

Tudtommal az Engima kereskedelmi forgalomban kapható változata jóval egyszerűbb volt. (Márcsak azért is, mert igen hirtelen lecsaptak rá odafentről. Ők sem voltak hülyék, ésd azok sem, akik fel akarták törni.Ö

Hiába volt az elv hasonló a pusz beépített változtatások miatt más visszafejtési mód kellett, más gépet kellett visszafejteni.

Ne feledd, hadveres visszafejtés volt. Olyan számítógépet építettek, ami egy Enigma típus visszafejtésére volt alkalmas. Ha a gép szerekzete megváltzik, akkor a gépet is át kellett volna építeni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.13. 12:20:24

@molnibalage: Közben látom, hogy teddy is válaszolt már.

hiryu2,0 2011.04.13. 13:23:57

Hogy is mondta?

"No sport!"

hiryu2,0 2011.04.13. 13:32:11

@Sigismundus: www.blackww2museum.org/761tankbattalion.htm

"...hen came the Battle of the Bulge starting on 16 December. The 761st was always attacking, and General Patton said "The Negro tank battalion attached to my command fought bravely in the critical battle of Bastogne." General William Miley, commander of the 17th Armored Division said, "During the Ardennes operation, we had very little armored unit support, but of what we had, the 761st was by far the most effective and helpful."

The 761st met the Russians 5 May 1945 in Steyr, Austria, at the war's end.

The achievements of the 761st tank battalion were among the reasons why President Truman desegregated the armed forces in 1948.

ja és volt esőernyős alakulat is:
süti beállítások módosítása