Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Rendvédelem - Cesare Mori

2008.04.30. 16:20 Thaddeus Griffin

Thaddeus Griffin előbújt olvasói rejtekéből és egy izgalmas poszttal debütál. A jövőben látni fogjuk, hogy a téma (a Maffia és általában az olasz szervezett bűnözés) fiatal barátunk egyfajta rögeszméje, ami innen is látszik, s aminek csak örülni tudunk. Mai főhősünk Cesare Mori, az igazi, eredeti és megismételhetetlen Vasprefektus, aki - úgy tűnik - mindeddig az egyetlen, működő receptet tudta alkalmazni a szervezett bűnözéssel szemben, és akihez a mi megnyerő arcú Gergényi tábornokunk úgy aránylik, mint a Budapest tévé a BBC-hez.

Nagyon reméljük, az a tény, hogy szerző a Maffia szót következetesen kis m-mel írja, nem fog kihatni jövőbeli pályafutására; én a helyében mindenesetre erős rácsokat szereltetnék az ablakaimra.

És akkor jöjjön Peat, a feltörekvő nemzedék képviselője:


Az Index előszeretettel nevezi eme blogot Hadvédelemnek, holott rendvédelmi témákkal is foglalkozik. A korábbiakban főleg Tiboru és Zig Zag mesterek foglalkoztak hasonlókkal, most gyarapítanám magam is, remélhetőleg az oldal színvonalát semmivel sem rontva.

Először is, kezdjük egy találós kérdéssel. Mi a hasonlóság a képen látható két úriember között? Előbbin mai posztunk témája, Cesare Mori, utóbbin Giovanni Falcone látható. A válasz rendkívül egyszerű: mindkettőjük nevét rettegve ejtette ki a szicíliai Cosa Nostra. Talán a bevezetésből már sejthető, a maffia elleni örökös küzdelem egyik vezéralakjáról fogok írni.



Hogy mit jelent a maffia, milyen hatalommal bírt/ bír a mai napig Olaszországban és főleg Szicíliában, nehéz definiálni. Igyekszem rövidre fogni, ígérem.

A legegyszerűbben akkor érthetjük meg, ha úgy tekintünk rá, mint egy államra. Erős, centralizált szervezete van, saját törvényeket alkot, igazságszolgálató funkciót tölt be, kiterjedt önkormányzatiságot szervezett, katonaságot tart fenn, a védelmi pénzekkel mintegy adót szed, ideológiája van, és még sorolhatnánk a számos hasonlóságot. Mindennnek az oka Szicília és Olaszország történelmében keresendő. Az olasz egység a 19. század végén jött létre, de csak száz évvel később sikerült egy viszonylag erős államot létrehozni. A gyenge, tagolatlan állam kedvezett egy olyan szervezet megalakulásának, amely autoriter kormányzati elveivel ekkora roppant hatalmat építhetett ki magának. A történészek az 1860-as évekre datálják hivatalosan megszületését, azonban bizonyos, évszázadokkal korábban megszerveződött kezdetlegesebb formában.



Árnyékállamként való működése talán természetes módon szorította a teljes illegalitásba. Bár szívesen hinnék egyfajta romantikus képben, amit a Parasztbecsület című opera fest le, mely szerint a maffia nem más, mint maga a szicíliai néplélek, olyan emberek, akik a maguk kezükbe veszik a sorsukat és nem tűrik el a megaláztatást. Nem szabad azonban eltekinteni attól, hogy a maffia egy erőszakos szervezet, amely rettentő hatalmát többek között gyilkosságaival tartja fent. A maffia nem gyilkol; kivégez, akárcsak az állam. Már ahol az Alkotmánybíróság nem döntött úgy, mint kicsiny hazánkban... .

Mindegy, hogy védelmipénz szedés, rablás, emberrablás, csempészet, ingatlanspekuláció; mindent ő irányít. Ez az egyetlen dolog, ami nem változott a történelem során. A szervezet ellen nem lehetett harcolni. A markában tartott mindent és mindenkit. Ha valakit az utcán tucatnyi ember előtt lőtt le, nem akadtak tanúk. A rendőrség, ügyészség, a politikusok mind a maffia befolyása alatt álltak. Nagyon kevés ember akadt, aki fel merte venni a harcot ellene. Aki megpróbálta, az esetek többségében az életével fizetett, már ha időben nem menekült el a szigetről. Azonban akadt egy ember, akitől jobban féltek, mint egyszeri ballib publicista a fasisztáktól. A hasonlat nem véletlen, ugyanis Benito Mussolini hatalomrakerülése után a Cosa Nostrat majdnem felszámolták.

Antonio Calderon, egy úgyneveztt pentito (a maffiából kiugrott,a rendőrséggel együttműködő személyt jelent) így vallott Cesare Mori-ról: " A maffiára nehéz élet várt. Sokakat küldtek egyik napról a másikra a börtönszigetre. Mussolini, Mori, az igazságszolgáltatás emberei tették. Minden tárgyalás nélkül a maximumot ítélték, öt év internálást, majd mikor ez letelt, ismét adtak 5 évet !! Csak így egyszerűen. Egyetlen dekrétummal... A szicíliai családok mind megtörtek... Luigi nagybátyám, aki főnök volt, tekintély, odáig sülyedt, hogy lopnia kellett, ha legalább a kenyérrevalót meg akarta keresni..."

A legenda szerint Mussolini Szicíliába látogatott, ahol Piana dei Greci (később: Piana degli Albanesi) polgármestere, a tiszteletre méltó Don Francesco Cuccia megvetően legyintett a miniszterelnök elit testőrségére, majd a Duce fülébe súgta : "Velem van, a védelmem alatt áll. Mi szüksége ezekre az emberekre ?" Mondanom sem kell, ez milyen hatást gyakorolt Benitóra. Mintha csak fejbedobták volna egy kosár almával, akár Newtont, és rájött: addig hiába építi a fasiszta államot, amíg nem ő az úr a fiatal olasz nemzetállam teljes területén. Erre a feladatra választotta ki Morit, aki eddigre már bebizonyította, ő vele bíz' nem lehet packázni. Vasprefektus anélkül, hogy verseket írna.

Milano közelében nevelkedett, ahol szülei csak hétéves korában vettek tudomást róla, addig lelencházakban próbálta elsajátítani az alapvető szocializációs normákat. Ez is jelzi, milyen alulról küzdötte fel magát a kiváló képeségekkel rendelkező fiatalember. Ahogyan az ebben a korban szokásos volt, kevés pálya állt nyitva előtte: rendőr vagy katona. A mára megnyílt belügyminisztériumi akták tanulsága szerint hatalmas becsvággyal csapott a munkába, pályája meredeken ívelt felfelé. Többször kitüntették; először, amikor egy fegyverrel hadonászó fiatalt tartóztatott le, aki egy kiskatonát tartott sakkban, hogy őt egy prostituált leszúrhassa, vagy amikor felszámolt egy képviselőt zsaroló bűnbandát. Aztán közbeszólt a politika, akár a hollywoodi filmekben. Megmotozott egy helyi köztekintélyt, akinél gyanúja szerint fegyver volt, ő pedig ezt követően elintézte, hogy egy csúnya sajtóhadjárat után áthelyezzék.

Új helyén a szokott szívóssággal vetette bele magát a bűnüldözésbe. Aki látta a Vaskabátok című angol vígjátékot, könnyen vizualizálni tudja. Számos panasz érkezett ellene hivatali visszaélések, durva módszerei miatt. Ne feledjük, a bűnözés tombolt ezidőtájt a szigeten, és mindegyikért a maffia volt felelős. Az I. világháború kitörésekor 400.000 szicíliait hívtak be katonának, és köztudott, ők ezért nem igazán lelkesedtek. Egy igazi szicílai nem tartotta magát olasznak. Akárcsak a székelyek. Románozz le egyet, a bicska máris a gyomrodban. De hogy ne térjek el a témától, ennek az óriási mértékű sorozásnak az lett az eredménye, hogy több ezren a hegyekbe menekültek, és felcsaptak banditának, hisz akkor az számított menőnek, nem az emo. Szicília az anarchia, Olaszország a felbomlás, Mori pedig valószínűleg egy pre-sztahanov mozgalom megalkotása  szélén állt.

Ez volt egészen 1917-ig, amikor Torino rendőrfőnökévé nevezték ki. Az élet itt valamivel unalmasabb volt, mint Szicíliában. Csupán baloldali fegyveres csoportok csaptak össze rendszeresen jobboldali fegyveres csoportokkal. 1919-ben Mussolini létrehozta fasiszta mozgalmát, amely kivívta a rendőrség hallgatólagos támogatását. A cél lényegében közös volt: létrehozni egy központosított hatalmat, ami megmenti Olaszországot a széthullástól. Egyedül Mori volt az, aki komolyan vette, hogy a fasiszták se zavarogjanak. Bele is lövetett a tüntető csoportba, aminek eredménye számos halott. 1922-ben Mussolini átvette a hatalmat, Morit pedig elbocsátották. Ez a magyar rendszerváltásokat ismerő olvasóknak szokatlan lehet, de azért higgyük el.

Ekkor egy újabb sablon lép be: Mori elérte, hogy visszavegyék. Van egy régi mondás, tán' dakota, de nem vagyok benne biztos, az élet mindenképp orális szexbe torkollik: ha nem tudsz nyalni... Barátunk tudott, és 1925. október 23-ától Palermo prefektusa lett. Ezzel kezdetét vette a maffia elleni háború.

Az első szakasz Gangi ostroma volt, 1926 első napjától kezdve. A még erősen másnapos maffiózók meglepve konstatálták, hogy körülzárták a várost, és mindenkit elvittek, akit csak azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban áll a barátok barátaival. Nóvumnak számított, hogy éjjel a  közvilágítás működött. Valakik ( a kiválló intuicíós készséggel rendelkező olvasók kitalálták) kilobbizták, hogy biztonságosabb sötétben közlekedni a városban éjjel, mint kivilágított utaknál, ezért Gangi utcái mindig kivilágítatlanok voltak. Eddig a napig. Az első, aki feladta magát, Gaetano Ferrarello "Madon Királya", hatvanhárom éves volt és már kábé 30 éve menekült a rendőrök elöl ( annyira azért talán mégsem). A vallomás után megölte magát. Mindenki higgyen, amit akar. Az ostrom után 430 embert tartóztattak le. Azt nem tudom, közülök hányan lettek öngyilkosok vallomástétel után ( netán közben).

Mori parancsára lerombolták azokat a falakat, ahová a luparás bérgyilkosok könnyűszerrel elbújhattak, hogy onnan hajtsanak végre orgyilkosságokat. A lupara a szicíliak kedvenc fegyvere volt. A képen itt látható. Megszüntették azt az eljárást, hogy a tanúknak a bíróság előtt meg kell jelenni. Ha valakiről azt állították, hogy a maffia tagja vagy segíti bármilyen módon, elítélték. Ezt persze a fasiszta kormányzat felhasználta politikai ellenfelei kiiktatására. Sikerrel. De nem csak a fasiszták, Mori is így szabadult meg néhány vetélytársától.

Mint egy fenti idézetből már ismert, rengeteg embert deportáltak minden különleges indok nélkül. Mondanom sem kell, köztük számtalan ártatlan embert is. Körülbelül 11.000 bűnözőnek kikiáltott egyént ítéltek el; ez csak Palermóban 5.000 embert jelentett. A maffia megtört és igyekezett eltűnni. Tagjai közül rengetegen Amerikába menekültek, ahol egy jobb élet/karrier várt rájuk. Hogy érhették el ezeket a sikereket? Ugyanazt a módszert alkalmazták, amit a maffia saját ellenségeivel szemben. A diktatúra - többek közütt - itt tér el a demokráciától. A lehetőségek szabadságában. Lehet vitázni ennek helyességéről, de egy biztos: látványos eredményekre képes.


1929-ben Mussolini bejelentette, teljes egészében  felszámolták a maffiát (akkor is mondtak nagyot a politikusok, nem csak ma, a kételkedőknek ajánlom II. Gyula pápa életművét), Morit pedig áthelyezték oda, ahol vizet sem zavart. Így búcsúzott:

 "...megmaradt az ember, Mori, a polgár, a fasiszta Mori, a harcos Mori, a férfi Mori, aki él és virul. Most rálép a látóhatár felé vezető útra, amely nyitva áll minden ember előtt, minden jóakaratú ember előtt. Megvan a csillagom, azt figyelem lankadatlanul, mert fénylik, és továbbra is fényleni fog a munka és a kötelesség ösvénye fölött. A haza fénye fog vezetni. Nos barátaim, még találkozunk."


Cesare Mori végül 1942-ben hunyt el.

A történet többi része ismert. A fasiszta rendszer megbukott, a maffia restaurálta hatalmát, kiterjedtebb, szervezettebb lett, mint vala, elég csak az úgybevezett "első" vagy "második" maffiaháborúra gondolni, hogy aztán kegyetlenebbül számolhasson le ellenfeleivel, mint eddig bármikor. Itt a bejegyzés elején említett Giovanni Falcone rendőrbíróra gondolok, akit 1992-ben a hírhedt "csúcsper" után brutálisan kivégeztek feleségével és kíséretének három tagjával egyetemben, akiről tervezek még egy posztot, már ha igény vóna rá'.

66 komment

Címkék: olasz életrajz szicília rendvédelem cosa nostra cesare mori

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töppedt gomba 2008.04.30. 17:03:36

Lenne rá igény. ;) Legalábbis részemről lenne.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.30. 17:04:14

A maffia írásmódja, hogy úgy mondjam, legalább akkora vitákat kavar, mint a pszichoanalízis vs humanisztikus pszichológia:) Ez talán abból fakad, hogy a kifejezés eredete mai napig nem tisztázott. A kis m-el való írásmód pedig tudatos, követve John Dickie történész(?)munkásságát:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.30. 17:18:02

Demokrataként többször kényszerültem szembesülni önmagammal, amikor arról folytattam eszmecserét barátaimmal, hogy egy demokratikus társadalomnak van-e joga antidemokratikus módszerekkel fellépni pl. a kőkemény szervezett bűnözéssel/bűnözőkkel szemben.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.30. 18:08:18

Té,

azt hiszem először azt kellene tisztázni, mit nevezünk demokráciának és milyen tartalommal töltjük fel. Aztán olyanokat, hogy minek a védelme a legfontosabb: állam, közjó, állampolgár emberi és szabadságjogai.

Ha egy szervezet veszélyezteti mind az állam, mind a polgárai biztonságát, akkor úgy vélem, minden eszköz megengedett a felszámolására

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.30. 18:13:06

Hú, és mindezt egy négynapos ünnep előtt?!

:-)

Amúgy pont az a szó az utolsó bekezdésben ("minden") a kérdéses... Fene se tudja; ha a minden-t egy jelzővel ("törvényes") megtoldjuk, nem is vitatkoznék senkivel.

Jelző nélküli "mindent"... Hát, nemt'om...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.30. 18:23:46

A minden törvényessel egyetértek, csak ugye, ki hozza a törvényeket? Gondoljunk csak Amerikára és Guantanamora. Tövényt hoznak róla, hogy a terrorista nem hadifogoly, egyből mennyi mindent lehet kezdeni a letartóztatottakkal.

Tegyük fel, törvényt alkotnak, hogy vallatáskor akár kínzást is alkalmazhatnak a maffia gyanús személyeknél. Így már beleesik a minden törvényes kategóriába, mégis kétségeket vet/vethet fel

cromwell 2008.04.30. 18:27:32

Peat, Té! Legyetek nyugodtak! Az állam, és polgárainak nyugalma MINDENT legitimál! Jeltelen sírokba tömeglövetést, akármit. Karóba húzva egy hétig is el lehet élni! Szenzációs! Egyik kedvenc szerzőm Sienkiewicz mondatja Jeremy gróffal (Tűzzel, vassal) egy a kozákoktók visszafoglalt ukrán falu határában: asszonyokat, kölyköket elzavarni (eredetije szerintem kicsit más!), parasztokat felakasztani, kozákokat karóba húzni! Érezzék, hogy meghalnak! Emlékezetes kijelentés! És igen! Minden megengedhető!Tudnék javasolni egy riportot, amit az ítéletalkotás előtt meg kell nézni...

Jepüjababa 2008.04.30. 18:48:36

Bányapeat igény lenne a folytatásra, kérdés ezek után megéred-e a következő publikációt.
Szóval kerüld a sötét sikátorokat és Szicíliát

Törvényesség: Igen minden ezköz lehet törvényes, aztán egyszer csak rá jön egy fineszes szakember, hogy ezeket a módszereket nem csak a bűnöző, terrorista, húsvéti nyúl ellen lehet alkalmazni, hanem politikai célokra is és akkor kezdődik az igazi baj.

Mentula 2008.05.01. 00:06:28

Cesare olyan módon osztott igazságot, kb. mint Sulla, sőt maga is egy kis Sulla volt. A szándék eredendően jó, de a mellékhatások megkérdőjelezik az egészet.

Nem beszélve arról, hogy ebben a formában kilátástalan az egész, de ezt majd holnap, most jöttem egy ballagási gardenpartiról, örülük, hogy eltalálom a billentyőt. :)

Mr nemo 2008.05.01. 09:37:17

Kicsit OFF, de én úgy tudtam, hogy a terroristák soha nem számítottak hadifogolynak, és ezért a Genfi Egyezmény paragrafusai sem. Pl. ezért lehetséges, hogy az anti-terrorista egységek olyan speciális lőszereket használhatnak, amit amúgy tiltan a tóparti városkában született papíros.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.01. 12:48:27

Mr Nemo- most kapásból nem tudom megmondani hogy mi, de volt valami hasonló érvelés annak idején

Mentula- nem igazságról volt szó, hanem rendről:)

Jepüjababa- ne is mondd, azóta reggelente mindig félve nézek le az ágyban a lábaimhoz, nem-e találok ott egy levágott lófejet vagy az aranyhalaim szálkáját:) A politikiához annyit, hogy Mussoliniék fel is haszálták szép számmal. Ebben egyébként az az elgondolkodtató, hogy mindenből lehet politikát csinálni

Mr nemo 2008.05.01. 14:28:18

Bányapeat - igazad van Guantanamo-val kapcsolatban. Csupán arra világítottam rá, hogy ez nem új keletű jelenség a hidegháború alatti időkben, mikor Carlos, az RAF, a hatalma csúcsán lévő IRA és sok más terrorszervezet aktívan robbangatott, gyilkolgatott és térített el gépeket, már akkor sem tekintették őket hadifoglyoknak.
És nem is értem miért kellen így tennünk...

"- Halott már maga az emberi jogokról?
- Nem hallgatok hip-hop-ot."
South Park

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.01. 14:40:30

Mr Nemo- annyira nem ástam bele magam ebbe a témába, ezért csak feltételezem, a különbség az a Guantanamon fogvatartott terroristagyanús és terrorista személyek közt, hogy míg ide egy idegen országból elrabolt személyeket vittek, pl Irak, Afganisztán, mondhatni foglyulejtettek, addig pl az IRA esetében egy adott országban történt terrorcselekedet megelőzésekor/bekövetkeztekor tartóztattak le. Nem egy másik országból rabolták el.

De remélem erről az okosak bővebben tudnak nyilatkozni:)

SP pedig örök:) Bújj a csokik mögé-hadművelet:)

Mr nemo 2008.05.01. 14:46:31

Igazad van ez lényeges különbség! Bevallom elsiklottam fölötte, bár tény, hogy az iszlamista radikálisok felőlem... szóval nem csípem őket. Persze biztos vannak ott olyanok is akik ártatlanok, de elvileg nem lehetnek, mert a CIA pontos hírszerzési munkát végzett ami alapján elkészült a lista :-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.01. 18:00:49

(1)Ha egy szervezet veszélyezteti mind az állam, mind a polgárai biztonságát, akkor úgy vélem, minden eszköz megengedett a felszámolására - mondod te, Kedves Peat. A posztban pedig (ami mellesleg kitűnő) ezt írod: (2)Mint egy fenti idézetből már ismert, rengeteg embert deportáltak minden különleges indok nélkül. Mondanom sem kell, köztük számtalan ártatlan embert is. (3)Most pedig képzeld magadat az ártatlanul meghurcolt emberek egyike helyébe, aztán rögtön meglesz a válasz arra, hogy megengedhető-e minden eszköz.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2008.05.01. 18:44:07

Némi, de lényeges kiegészítés Mori sziciliai ténykedéséhez. Mussolini azért váltotta le 1929-ben mert túlságosan magas körökbe jutott el a nyomozása. Legnagyobb visszhangot kiváltó fogása egy bizonyos Alfredo Cucco. Az illető a Sziget fasiszta pártszervezetének titkára, parlamenti képviselője és mellesleg orvos volt. Utóbbi tisztségében hamis orvosi felmentéseket adott egészségeseknek hogy ne kelljen bevonulniuk a seregbe. Ezt ugye egy hazaffyaskodó fasiszta párt tagjaként tette.. Aztán a további nyomozások oda vezettek hogy 1927 januárjában feloszlatták a palermói fasiszta szerzvezetet majd újászervezték.
Mussolini ezek után kezdte az egekig dícsérni Mori müködését és megígért neki minden támogatást, de ekkor már el volt döntve hogy le kell váltani...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.01. 20:12:19

Sigi,
Ezt a technikát, úgy tűnik, ellesték a jó öreg Duce-től. "Megerősítették beosztásában..." kezdetű hírekre gondolok, meg olyan közéleti szereplőkre, akik társaságát az ide vonatkozó sajtóhireket követően rövid idő múlva mégis nélkülöznünk kellett. Csak az a kérdés, hogy ezzel a vezetői eszközzel - mert hogy ez egy vezetői eszköz, nem vitás - mit akart(ak) elérni, aki(k) alkalmazta(k)? Úgy értem, Zimbabwében.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.01. 20:14:56

A kérdés persze költői, hisz' már jól ismerjük Zimbabwét.

Mentula 2008.05.01. 20:35:13

Ha már jogállamilag akarunk fellépni, érdekes párhuzam sejlett fel, bár most csak silány emlékezetemre hagyatkozok.

Valahogy úgy rémlik, hogy az 50-es, 60-as évek USÁ-jában rádöbbent az FBI, hogy mégis kikkiel áll szemben. Elsőként ugye nem ártott, ha bűncselekménynek számít pusztán az, hogy valaki egy bűnszerevezet tagja, netán vzetője. Nálunk idáig 1999-ben sikerült eljutni. Plusz a maffia pechje, hogy titkosszolgálati módszerek, főleg a lehallgatás, ekkor lett általános a "sima" bűnüldözésben. Ma már megdöbbentő, hogy a keresztapák az otthoni telefonjaikon adtak ki parancsokat gyilkosságokra, meg egyebekre.

Most a terrorizmus elleni harc ürügyén hasonló forradalom zajlik a rendvédelemben, csak talán a szokásos "szabadságjogok vs. államérdek" serpenyő soha nem lengett ki ennyire.

Carnivora (törölt) 2008.05.01. 20:46:26

Egy igazi szicílai nem tartotta magát olasznak. Akárcsak a székelyek. Románozz le egyet, a bicska máris a gyomrodban.

-

Eddig olvastam ez mindent elárul a szerző nulla szakértelméről ... ilyen hülye példát, mintha a székelyek románok lennének.

Mentula 2008.05.01. 21:12:48

Carnivora, ez most mellément, vagy viccölsz. Külföldi, vagy sajnos az átlag sutyerák magyar nézőpontjából jogos a párhuzam, nem beszélve a szerző személyéről, de hát nem akarok személyiségi jogokat sérteni, miszerint ki hol született...

Mr nemo 2008.05.01. 21:47:26

Ne politizáljunk.. Bombázzunk!!! :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.02. 12:34:46

Zig Zag- Ez valóban, nehéz, összetett kérdés. De az államok már csak olyanok tapasztalatom szerint, hogy vállalnak kisebb áldozatokat a nagyobb áldozat elkerülése érdekében. Maradva a terrorizmus példájánál: ha eltérítenek egy repülőt, amin 100 ember utazik, és bele akarják vezetni egy épületbe, aminben 5000 tartózkodik, akkor helyes ennek a gépnek a lelövése? Elismerem, tényleg nagyon nehéz döntés, de azt hiszem, szükséges. Az ártatlan áldozat szemszögéből tényleg katasztrófa, de az államok nem ez alapján mérlegelnek. Azt hiszem, az átlagemberek sem, ha arról van szó, hogy megvédjék a családjukat, önmagukat.

Sigismundus- Cuccot nem akartam említeni, így is sok minden kimaradt. Pusztán név nélküli utalás szerepelt róla: "Ezt persze a fasiszta kormányzat felhasználta politikai ellenfelei kiiktatására. Sikerrel. De nem csak a fasiszták, Mori is így szabadult meg néhány vetélytársától." Azonban Cucconak 1931-ben sikerült tisztáznia magát ezek alól

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.02. 12:39:20

Carnivora- abban egyetértünk, hogy nem vagyok szakember a hadtudományokban:) De áruld el nekem, hol románoztam le a székelyeket. Javaslom, olvasd el mégegyszer az említett mondatot(nem kell az egész posztot, ha nem tetszik), és akkor menni fog a helyes értelmezése.

Azt hiszem, az székelység kérdésében pedig eléggé érintett vagyok, mert nekem nem a polómon van, hogy "székely vagyok, nem piskóta" :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.05.02. 13:42:57

Hadd segítsek Carnivorának:

Peat szerint a szicíliaiak ugyanakkora akkora sértésnek tekintik, ha olasznak nézik/nevezik őket, mint a székelyek, ha románnak.

Amúgy meg béke van, uraim! Béke és tavasz!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.02. 13:48:21

Hmm, köszönöm Csurtusnak a kiegészítést:) Písz, láv, heppinessz:)

executor 2008.05.02. 13:54:34

Fantasztikus ez a blog, a maffiás poszt is jól sikerült, gratula.

OFF:
higgye, higgyük és nem higyje, higyjük... - tudom, hogy nem ez a lényeg, de a tartalmilag magas szintű posztokon ne hagyjatok már ilyen fogást.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.02. 14:23:29

executor- abszolút igazad van, próbáltam is javítani, de valami hibát ír ki folyton. Köszi az észrevételt és a dicséretet:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.02. 14:47:06

executor,

valamennyi szerző nevében köszönöm én is az elismerő szavakat! Maradj állandó olvasónk!

tribonianus 2008.05.02. 16:31:14

Abból mi igaz, hogy a maffiajelentése állítólag titkos társaság vagy mi ügyünk?
Egyébként MAria Puzzo A szíciliai c. könyvében ad pár adalékot a megalakuláshoz. Ezek szerint a középkor elején a rómaiak után jöttek mindenféle vándornépek, normannok, szaracénok, bizánciak,franciák és isten tudja kik. Ők uralkodtak és szipolyozták a népet, ezért a parasztok mikor rájöttek, hogy nem lehet a reál világi hatalomtól védelmet nyerni vagy remélni szépen kidolgozták a maffiát, amibe (kapaszkodni mindenféle felekezet emberei bekerültek kersztények, zsidók stb.) A maffiát pedig tisztelni kezdték, mert elkezdte megvédeni a basáskodó uraktól a parasztokat, akik ekkor jobbágyokként éltek. Aztán, mint mindig kicsit megváltozott a cél.És inkább kezdett tehertétel lenni. Olyanok lehettek eredetileg, mint a jakuza Japánban. Ők pld. a kobei földrengés után amíg az állami segítség meg nem jött élemet, vizet és takarót adtak a szerencsétlenül jártaknak, mert a főnökök tudták, kikből élnek. (Persze ettől a jakuza nem lett katolikus legényegylet.)

tribonianus 2008.05.02. 16:34:09

MAria=Mario

Szerintem semmilyen körülmények között nem engedhetőek meg egy magéát demikratikusnak állító politikai berendezkedésű országban az, hogy a szervezett bűnözést ilyen módszerekkel számolja fel.Mert az később az állampolgárok erkölcseinek kikezdésén keresztül fog visszaütni az államhatalomra.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.02. 17:27:43

tribonianus,

a Cosa Nostra jelenti azt, hogy "a mi ügyünk" (mások szerint: "a mi dolgunk").

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.02. 18:34:00

tribonianus,

a Cosa Nostra valóban azt jelenti, h "mi ügüynk".

Az eredete azonban már kétséges. Egyrészt, fontos elkülöníteni a Cosa Nostrát a többi Dél-Itáliában levő bűnözőcsaládtól. Ilyenek pl a Sacra Corona Unita, a 'Ndrangheta(ezek meglehetősen fiatalok), a Camorra(ami feltehetően idősebb is a Cosa Nostránál), de mindezek közül a Cosa Nostra a legkiterjedtebb, a leghatalmasabb.

No, de visszatérve az eredetére. Számos legenda terjedt el, különböző magyarázatok, amiket Puzo is igaznak fogad el. Az általad írt függetlenségi attitűd( Morte Ai Francesi, Indipendenza Anela- halál a franciákra,éljen a függetlenség), valamint hogy senkihez nem fordulhattak ezért a saját kezükbe vették az igazságszolgálatatást legendája 1992 tartotta magát az olasz közvéleményben, Falcone meggyilkolásáig.

Én magam is erre alapoztam a tanulmányomat, amit épp most írok, aztán szembesülnöm kellett vele hogy erre semmi bizonyíték nincs. Sőt, sokáig maga a maffia terjesztette magáról ezt a képet, ezzel védekezve, hogy "ez valójában összeesküvés-elmélet, amit az olasz kormány terjeszt, hogy ezzel is a derék szicíliaiakat megbélyegezze" valamint, hogy "azért találták ezt az egészet ki, mert nem értik a szicíliai gondolkodást".

Egy 19. század végén élt szociológus, Alfredo Noceforo írt eg tanulmányt a Jelenkori barbár Itália címmel. Ez szerepel benne: "a szicíliai embernek a vérében van az örök lázadás és a féktelen önimádat- röviden, tökéletes mafioso".

John Dickie írt eg kitűnő könyvet a maffiáról, ebben így fogalmaz: a maffia és a szicíliak választóvonalának elmaszatolása következtében ugyanakkor hiábavalónak tűnhet a bűnözők elleni törvényes mondás. Ahogy egy olasz mondás szól: ha mindenki bűnös, akkor senki sem bűnös. A maffia mintegy másfél száz évig nagy sikerrel házalt ezzel ahazugsággyűjteménnyel aminek a legalatomosabb következménye a következménye a tudatlanság és a kétely gerjesztése volt"

Ezt én teszem hozzá, hogy ha él egy ilyen legenda , mondhatni ideológia, akkor a követőit felmenti, mert egy magasztos célért harcolhatnak.

Ami biztos, a maffia születését a történészek az 1860-as évekre teszik. A Puzo által is használt legenda végülis beilleszthető, de tudományosan nem igazolt. Pedig mennyire fel akartam használni ezt, mint a társadalmi szerződés elméletekre analógiát:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.02. 18:38:25

Sorry, kicsit hosszú lett és kusza, de olyan komplex ez az egész, hogy csaponganak a gondolataim:)

tribonianus 2008.05.02. 23:16:30

tiboru, bányapeat

Köszönöm a válaszokat, és érthető sőt követhető. Egyre több a jó színvonalú cikk.(Na jó eddig is így volt.):) (sanda mosoly)

A társadalmi szerződéssel csak egy gondom van, szerintem marhaság. Előbb alakult ki az elmélet, majd a részben vallási okokból üldözött angolszász, német és németalföldi keresztények a későbbi USA egyik tagállamában (talán Pennsylvániában) írtak egyet, de az sem volt sokáig hatályban. Ha komolya vennénk a társadalmi szerződés elméletét, akkor nagyon sok kormányt, kormányzati intézkedést nem lehetne végrehajtani legyen az jó vagy rossz elképzelés a közjó szemszögéből nézve. Szerintem inkább az állhat közelebb a valósághoz, mint a jog kialakulása idején egy idő után nem volt elég az erkölcs megfékezni az egyszerű szolgasorba döntött embereket és akkor kezdték kitalálni a büntetést is, meg a szabályokat.

Az rendben, hogy 1860-as években alakult ki a mai maffia, de mi volt annak a társadalmi oka? Csak nem volt valami társadalmi ok, szegénység elnyomás,kilátástalanság? És hogyan voltak olyan hülyék a derék jenkik, hogy a felajánlott segítséget elfogadták a szicíliai partraszállás során?
/Ivott már valaki szicília zöld teát? Én sajnos nem. Az Eu-ban egyedül ott terem meg a tea , érdekelne az íze./

Falconét tényleg nászajándékként érte a merénylet valamelyik nagyfőnök lányának esküvőjére? Én legalábbis hallottam ilyen verziót.

A nőket és gyerekeket nem ölünk szabály legenda vagy egy időben valóság volt?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.03. 00:30:28

tribonianus,

a társadalmi szerződésekre sokan úgy tekintenek,mint egy valóságos szerződésre, holott ezek leginkább politikaelméleti írások.Az emberek többsége annyit tud róluk, hogy az uralkodóval kötöttek egy szerződést, és ha azt megszegi, akkor el lehet kergetni. Csakhogy ezek az írások jóval többről szólnak. Hobbes, Locke, Rousseau, hogy csak a legismertebbeket említsem meglehetősen másként látták ezeket az elméleteket ( például hogy az emberek egymással kötötték a szerződést, vagy az uralkodóval, a hatalom elkergethetőségének lehetősége, egyház és állam viszonya stb). Mindannyian egy természeti állapotról beszélnek, és a szerződések létrejöttét onnan számítják, ahogy megalakultak az első társadalmak. Az általad említett Pennsylvániai szerződés ezért is különösen mókás:)

Az, hogy milyen intézkedéseket hozhat egy kormányzat, illetve mi egyáltalán a közjó, ismét eltérő a szerzőknél. Ha jobban érdekel ez a téma, küldhetek ezzel kapcsolatban anyagokat összefogalva:)

Visszatérve a maffiára:)

A kialakulásának az oka szvsz elsősorban az állam szinte teljes hiánya. A szegénység, kilátástalanság mindig is kedvez a bűnözésnek, és ha nincs egy állam, aki ez ellen fellépjen, akkor azt hiszem, egyenes út vezet oda, hogy mindent megtehessünk. Azt hiszem, ezt a kijelentésemet ismét sokan fogják vitatni:) Az anarchistákat leszámítva pedig természetes igény van az államra. Persze úgy, h mi irányítsunk. Úgy gondolom, ezt értette meg a maffia, és próbálta betölteni ezt a szerepet. Sőt, a 20. században, míg össze nem borultak a Kereszténydemokrata Párttal, addig a szeparatista mozgalmakat támogatták, remélve, hogy Szicília kikiáltja függetlenségét, és akkor ők lesznek az urai. Persze az igazsághoz hozzátartozik, a szicílaiai politikai elit nagy része akkor is a zsebükben volt.

A partraszállás érdekes dolog. Az előző részben említett John Dickie könyvében( Cosa Nostra- az olasz maffia történelme)szintén foglalkozik a kérdéssel. A napokban írtam a saját blogomon erről egy posztot, ott is szóbahoztam ezt a kérdést. Ott ezt írtam:

"Tudományosan az sem igazolható, amit oly szívesen hangoztat mindenki, mégpedig a maffia segítségével foglalták el az amerikaiak Szicíliát a II. világháborúban. A legenda szerint a börtönben ülő Lucky Luciano megegyezett az USA kormányával, hogy a szigeten levő kapcsolatait felhasználva a jenkik szinte veszteség nélkül szállhatnak partra. Aki olvasta Puzo A szicíliai című regényét, ismerős lehet a dolog. Érdekes, hogy a valóságban tényleg létezett egy Don Caló nevű tiszteletre méltó férfi, aki segített az amerikai csapatoknak, majd restaurálta a maffia hatalmát magas egyházi tisztséget viselő testvérei segítségével. De ettől függetlenül nem bizonyított (és persze akik hisznek az összeesküvésekben, a kormányzatok titkos, piszkos játszmáiban, nem győzik meg), hogy a maffia ily módon résztvett volna a hadműveletben, hiába is szolgálta érdekeit.

Apropó, emlékszünk, hogy hívták ezt az embert a regényben? Don Croce Malo. És valakinek rémlik a testvére? Arról már nem is beszélve, hogy meg voltam győzödve, Salvatore Guiliano történe fikció, holott a valóságban szinte minden úgy történt, ahogy Puzo írta. Csak kevésbé romantikusan"

Szóval a történelmi kutatások igencsak UL-nek tartják.

Falcone ügyében erről még nem hallottam. John Dickie sem foglalkozik ezzel, mármint a legendával. Akkoriban a nagyfőnök Toto Riína volt, és egy meglehetősen véres maffiaháború következtében lett a főnökök főnöke. Két év alatt több, mint ezer embert öltek meg. Riína mindenkin bosszút állt, aki elárulta a maffiát, helytelenítette stratégiáját. Falconet szintén az ő utasítására gyilkolták meg, bosszúból.

Nőket és gyermekeket nem ölünk legenda részben igaz. Addig nem ölnek nőket és gyermekeket, ameddig nem veszélyezteti a tevékenységüket, egyes embereket. Alapvetően elítélik ezt a fajta gyilkosságot, de ha a túlélésük a cél, nem gondolkodnak rajta. Becsületbeli ügynek tartják, hogy így legyen, de amint veszélybe kerülnek, az lenne becstelen, ha nem cselekednék meg.

Giovanni Brusca, aki mellesleg felrobbantotta Falconet, elrabolta egy barátja gyermekét, aki nem használta fel politikai kapcsolatát, hogy megakadályozza a csúcspert. 26 hónapig tartották fogva, majd amint betöltötte a 14. életévét, megparancsolta, hogy fojtsák meg és oldják fel savban a testét. Ez 1996-ban volt.

Hogy más időben is hasonlóan volt azt egy asszony története tanúsítja(nevet most nem tudok előkeresni), 19. század végén történté az eset. Vegyesboltja volt, s a helyi csendőrkapitány a lányának akart udvarolni. Ettől már megbélyegezték, hogy besúgó. Ugye ez az egyik legnagyobb árulás. A helyi főnök pénzhamisítással foglalkozott és a boltban próbálta beváltani a hamis pénzt, amit a nő nem fogadott el. Pár nappal később az egyik rivális feldota a fönököt, és azt hitték, hogy a nő tette bosszúból. Eredmény: megfenyegették, előtte rágalmazóhadjártot indítottak ellene, hogy a lánya kurva, erkölcstelen az egész család, emellett besúgók, megszegte az omertát, majd megpróbálták megölni. A lányát találták el, aki életét vesztette.

Úgyhogy ezek alapján nem nagyon mondható el, Leon alapszabálya: nőket és gyermekeket soha.

No, ez megint nem lett rövid:)

Jepüjababa 2008.05.03. 04:06:42

Peat hozzászólásai egy külön posztot érdemelnének!
Sok sok Peat postot!

tribonianus 2008.05.03. 07:32:21

Peat

Köszönöm a válaszokat. Sokat tanultam belőlük. A legenda szerint a partraszállást segítő tiszteletreméltó férfi még tábornoki rangot is kapott az USA-i hadseregben (legalábbis én erről olvastam valahol).

A blogod megfogom nézni biztos jó lesz.:)

Kérlek küld el a közjóval, a kormányzat által tehető intézkedésekkel foglalkozó anyagokat. Hálás köszönetem a segítségért.

Pennsylvánia azért lehet érdekes, mert valahogy (gondolom én) az állam, közösség megalapításkor írták meg a már ismert elvek alapján, de aztán rájöttek a valóságban nem működik. Hans Gropius természetjogából nagyon sok mindent kitudtak lakítani az utódok.Lett is beleőle felvilágosodás, felvilágosult abszolutizmus, angol és francia forradalom.:) Nemmindig olyan szép a valóság, mint az elméletek tisztasága és szépsége.

Vissza a maffiára.

Akkor ez kicsit hasonlít a nők és gyerekek ügyében az albán hegyi törzsek kódexére. Ott a mai napig eleven hagyomány a vérbosszú nők és gyerekek nem vesznek benne részt, de ha egy nő nadrágot és férfi inget húz, akkor a társadalom szerint férfasítva van és azt tehet, amit egy férfi (ülhet kocsmában, cigizhet, beveszik a döntések megvitatásába), de vérbosszú esetén úgy is bánnak el vele. A legszebb? az egészben, hogy ez a rendszer a '90-es években még működött. (Ja és ezek a törzsi emberek voltak azok is, akik rendszeresen kiverték a német megszállókat a területükről, mondván van a háború, az egy dolog, de mit keresnek a földjükön idegenek.:)

Ha már KDNP mi lett szegény Gulio Andreotti örökös miniszterelnök perének vége? Azt láttam hírekben, hogy perbe fogták és volt tárgyalás,meggyanúsították az Aldo Moro gyilkossággal, stb. Elítélték vagy felmentették?
Mitől lett a '90-es években hirtelen ilyen erős és eredményes a rendőrség, bííróság, ügyészség? Csak nem változott meg jelentősen a Dél társadalma? Vagy lett túlságosan is nehéz a maffia és a többi társaság igája nehéz az emberek nyakán?

Mentula 2008.05.03. 10:53:51

Don Pietro, tényleg ellőttél egy posztnyi infót :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.03. 12:17:58

Hmm, köszönöm a dicséő szavakat, és nem szerénységből mondom(mert akik ismernek, tudják, nem vagyok az:) ), de nem vagyok rá méltó:) Mint Té találóan írta, ez egyfajta rögeszme nálam, azért tudok oly sok mindent róla, de egyéb had- és rendvédelmi dolgokban már inkompetens vagyok:)Bár van még egy két ötletem Falcone bírón kívül, de ez legyen meglepetés:)

Tribonianus,

a blogon nem nagyon fogsz találni hasonló dolgokat, mert nem erről szól, igazából én sem tudom megmondani, miről szól:)

Picit magamhoztérek, aztán válaszolok a többi kérdésre is + keresek infókat az ígért dolgokhoz:)

tribonianus 2008.05.03. 15:36:32

Peat

Közben benéztem a blogodba.Valóban sok érdekes "szösszenet"van rajta. Azért a John Dickie könyv olvasása korrekten dokumentálva van rajta:)

Jó az a blog.

Locke szegény Rousseauval együtt megérte,hogy kezdik őket a liberális gondolkodók közzé sorolni. Locke nál ennek van is némi alapja, de R-nél?

tribonianus 2008.05.03. 15:37:40

Köszönöm a fáradozásod!!!!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.03. 16:22:04

Tribonianus,

ne viccelj örömmel teszem:)

Az albán analógia szerintem azért nem állja meg a helyét, mert ott a nők szabad elhatározásból öltik fel a férfi szerepet, míg a maffiánál ez nem áll meg. Ha veszélyezteti szerinte az érdekeit(netán bosszúból), akkor evidens, hogy ki kell végezni.

Andreotti ellen a már oly sokat emlegetett Tomasso Buscetta vallott. A vád az volt, hogy megöltett egy újságírót, aki zsarolta.

Az első tárgyalásnál az volt a vád, hogy összejátott a maffiával. Ez 99-ben volt és felmentették.

BÁr a vádat nem bizonyíották, attól még igen csak valószínűsíthető, hogy igaz volt. Csakhogy a 80-as évek végén történt egy fordulat, amikoris a politikának kezdett kínos lenni a maffiával való közelség. Ekkorra már számos "kiválló halott"-at követelt a maffia, vagyis ügyészeket, újságírókat, hírességeket, politikusokat. Az egyik ilyen áldozat Salvo Lima volt( ez '92-ben történt), aki Andreotti barátja, mondhatni, összekötője volt a maffiával. Lima szintén politikus volt, a Kereszténydemokrata Párt egyik nagykutyája Palermoban( érdekesség, az ő nevéhez kötik Palermo "kirablását"). Állítólag Lima nélkül Andreotti sem sem lehetett volna miniszterelnök.

Pentitok vallomása szerint azért ítélték halálra, mert ígérete ellenére nem akadályozta meg a csúcspert. Sőt, hogy a valódi célpont maga Andreotti volt, és ezzel csupán figyelmeztették.

2003-ban ismét megpróbálák elítélni, de szintén felmentették. A vicc az egészben, azért nem tudták lecsukni, mert olaszországban van egy korlátozó törvény: mindezek rég történtek(70-es, 80-as években). A bíók azt fűzték hozzá:a történelem előtt kell felenie. Mire ő: "Tárgyalásnál engem csak a végkifejlet érdekel. Ebben az esetben ez pozitív. Ami a többit illeti, ámen" :D Azért eléggé vastag bőre van:D:D

A könyv írásának évében(2003) mégis elítélték ebben az évben 24 évre a fentebb írt újságíró meggyilkolásárt, de várták a Semmiítőszék megerősítő határozatát. Kerestem friss infókat, de nem találtam. Akkor azt valószínűsítették, hogy felmentik.

tribonianus 2008.05.04. 15:40:44

Peat

Köszönöma választ. Ha jól értem, akkor az örökös miniszterelnök ügyét csak úgy mint anno Pinochetét a biológiai megoldás felé toltákel lassan, de biztosan. Gondolom ez csak véletlen.

Abban igaza van, hogy neki elsőrendű érdeke a felmentés volt. Mikor ő már történelem lesz nem biztos, hogy ez a folt a múltján olyan komolyan esik majd latba. Lásd Báthory István esetét, aki sok magyar nemest jelentett fel egykor, majd mikor Illés Miklós pere után mint komoly vagyonnal bíró erdélyi nemes ő lett a soros a bécsi udvarnál (cél a vagyon elvétele volt). Akkor hirtelen felkelt a nagy elnyomás ellen és kitört a nagy felkelés és Erdély ország végleg elkülönült az udvartól, mint önálló hatalmi centrum. A török szultán garantálta függetlenségét.

Ha jól értem erősen etikai relativista volt erkölcsi felfogását illetően Signore Andreotti.

Mentula 2008.05.05. 12:31:58

Peat, ké' látta-e az "Egy keresztapa élete" vagy ..."visszaemlékezései" című tv-sorozatot ? Nem derült ki a film felvezetéséből sem, hogy létező személy-e a don. Bizonyos Castelli-Maresi család tagja, majdan feje volt a főhős, vót ilyen ?

(Na abban rengeteg szó esett a 2. VH-s szerepvállalásról, meg egyéb itt is boncolgatott témákról.)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.05. 13:38:26

Joe Bonnano, akinek az életéről szól a film, létező személy volt. Sőt, ő maga írta a könyvet az életéről, amiből a filmet forgatták. De elég sok minden nem úgy történt, ahogy írta. A Nagymenőkben, amikor a film elején Henry mesél a boldog békeidőkről, van egy mondat: mindez a nagy lebukás előtt, mielőtt őrült Joe megindította háborúját a hatalomért. Ez bíz róla szól:)

No, most azonban elmegyek vizsgázni, este bővebbe válaszolok:)

Mentula 2008.05.05. 20:04:44

Ájjáj, ezek az önéletrajzi írások...Főleg, ha egy keresztapa a szerző :) Az ő verziója szerint igazi demokrata és antifasiszta volt - ezért kellett az USÁ-ba mennie, ahol belerángatták a szeszfőző biznicbe. De itt is kitünt a kompromisszum-kereső, békés természetével, bölcs, kreatív ötleteivel, mint pl. a bizottság létrehozása. És nem ő, hanem a Lucky Luciano, meg még más donok voltak a gennyládák. A film végére nem is volt érthető, hogy ez a nagyszerű ember mit keresett a börtönben...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.05. 21:03:42

Erról a Lucky Lucianóról olvastam valahol, hogy amerikai egyenruhában, amerikai harckocsiban vonult be Szicíliába és komolyan gondolkozott azon, hogy a sziget csatlakozzon 50. (51.?, 52.?) államként Uncle Samhez.

Mekkora buli lett volna...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.05. 22:00:40

Az ő verziója, h antifasiszta volt, hát, lehetséges. Ha a fasizmus ugye egy erős rendpártisággal jellemező ideológia, a maffia pedig kevésbé érdekelt a rend fenntartásában, akkor mondhatjuk antifasisztának:) Nem tudom pontosan, hogy mikor menekült el, de feltételezem Mori idejében, sokakkal együtt.

A bizottság megalaptása azért is vicces, mert korábban is volt már bizottság, szóval nem ők hozták létre. Ők jobban centralizálták Lucianoval. De ez is inkább Lucianohoz köthető. Ő ölette meg mind Salvatore Maranzanót(Bonanno főnökét), mint Joe Masseriat(saját főnökét) 1931-ben.

Ez a kompromisszumos dolog azért vicces, mert ő robbantotta ki a háborút a többi 4 család ellen, hogy ő legyen a főnökök főnöke. Aztán legyzőték és azt hiszem, Arizonába költözött.

Például mindig tagadta, hogy köze lenne a droghoz. Ehhez képest, 1957-ben ő hozta össze a Palermoban azt a csúcstalálkozót, ami során az amerikai szicíliai maffia és a Cosa Nostra leosztotta egymás közt a heroinüzletet:) Ott volt Buscetta barátunk is ezen:)

A lényeg, igen csak megszépítette a dolgokat, mint ahogy volt. Egyébként csak két esetben volt sitten pár évre. Először 8 hóónapot, mert akadályozta a nyomozást fiai drogügyében, másodjára 14 hónapot, mert nem tanúskodott a new yorki családok ellen.

A könyv, amit említettél, 1983-ban jelent meg, Tiszteletre méltó férfi címen.

Té,

az, hogy Szicília kiváljon Olaszországból és Amerika fennhatósága alá kerüljön, nem volt hülyeség. A maffia pont ezért támogatta a szeparatista mozgalmakat. Úgy gondoták, ha ez megtöténik, ők lesznek a sziget igazi urai. Aztán a szeparatisták elbuktak, ők pedig összejöttek a Kereszténydemokratákkal.

Lucianoval kapcsolatban azonban nincsenek bizonyítékok. Viszont egy kis érdekesség a végére. Visszatoloncolták Olaszországba. Annyira nem volt hatalma, hogy egyszer Nápolyban az úton felpofozta egy kisstílű csibész, és ő semmivel nem tudta ezt megbosszulni. Holott egyik fő szabály: ha valaki megaláz, azt meg kell bosszúlni.

Mentula 2008.05.05. 22:12:48

"A könyv, amit említettél, 1983-ban jelent meg, Tiszteletre méltó férfi címen."

Ez igen találó cím :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.05. 22:18:23

Azért is ezt a címet adta:)

VÁáá, kezdődik a Showder klub:D

Dav85 2008.05.07. 11:36:45

Hogyne lenne rá igény :)

limon · http://www.limonilunari.freeblog.hu 2008.05.10. 20:39:22

Bányapeat, ugye nem felejtetted el, hogy Puzo "csak" egy író, és nem valós történelmi forrás?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.12. 12:44:21

Limon- én nem is Puzora hivatkoztam, mint forrás:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.29. 22:58:02

@Bányapeat: Rendben, szóval ő volt Cesare Mori. Kösz! Nem gondoltam, hogy hozzá tudnék fűzni valamit, aztán mégis:
siculo, mondják régiesen a szicíliaikra, és...
ha ma olaszul meg akarod nevezni a... székelyeket! Etimológiájáról ne kérdezz!:))

Zzoorroo 2008.12.30. 09:50:43

Hát mégse a Szíriusz játszik, hanem egy sz@ros földközitengeri sziget?

:) BÚÉK mindenkinek! :)

neddie 2011.06.06. 00:32:39

"Egy igazi szicílai nem tartotta magát olasznak. Akárcsak a székelyek. Románozz le egyet, a bicska máris a gyomrodban"
Hát ez nagyon buta példa volt. Ezek szerint a székely anyanyelve a román? Oktondi, zavaros, buta párhuzam.

limbekcs 2011.07.19. 15:41:35

@neddie: hát, a szicíliai anyanyelve sem az olasz. azért is beszélnek olyan szépen (olaszul), mert az iskolában tanulják az irodalmi olaszt, és nem a saját kapanyeles akcentusukról gondolják, hogy az már az, mint pl. Lazióban.

tömören: anno a lazianót simán értettem (bár hallottam rajta, hogy tájszólás), a sicilianóból nem fogtam egy árva szót sem.

ZorPrime 2017.06.24. 11:47:52

"Egyedül Mori volt az, aki komolyan vette, hogy a fasiszták se zavarogjanak. Bele is lövetett a tüntető csoportba, aminek eredménye számos halott."

Ennek dacára (vagy épp ezért?) visszavették a testületbe. Hiába, a határozottság + a szakértelem pártfüggetlen tulajdonságok és a rendvédelmi pályán ezek elengedhetetlenek. Erősen hasonló eset Heinrich Müller (közismert eposzi jelzővel Gestapo-Müller) esete, aki a Weimari Köztársaság idejében rendőrtisztviselőként bizony Adolféknak is odavert rendesen, nem csupán a randalírozó vörösöknek. Minden bizonnyal beszaladt a nadrágjába a csokirúd, mikor a Machtergreifung után Heydrich hívatta (valószínűleg elköszönt Müller ekkor a családtagjaitól), azután nem kicsit döbbenhetett meg, mikor az RSHA ura megkínálta egy magas beosztással öt év kötél helyett. Hozzá kell tenni, hogy Müller a maga területén kiváló szakember volt, a rendőrség kívánatos működtetéséről szóló monográfiája a rendvédelmi szervek számára (nem csak Németországban!) szabályos breviáriumként funkcionált. Hja kérem, a hozzáértés nem pártfüggő.

P.s.: mivel régen éltem ki grafomán hajlamaim és talán elférne itt egy ilyen cikk, érdekelné a T. Olvasókat egy szösszenet a yakuzáról?

ZorPrime 2017.06.24. 12:13:23

@Thaddeus Griffin: Tévedés, az őrült Joe ("Crazy Joe") Joseph Gallo volt a Profaci, majd Colombo családból :)
süti beállítások módosítása