Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A vikingek 1.0

2008.10.19. 12:30 Mentula

Akár a személyes emlékeimben vájkálok, akár a vonatkozó sztereotípiákat veszem alapul, annyi bizonyos, hogy a skandinávok személyiség-szerkezete nem teljesen harmonikus. E sötét bugyrok adták a világnak pl. a skandináv death-metált, vagy ami még rosszabb, magát az Ikeát. És mindennek természetesen a viking korba nyúló történelmi gyökerei vannak, amelyeken ugyan nem rágjuk át magunkat, csak felvillantunk ezt-azt, ami hadtörténetileg érdekes lehet. Megpróbáltam olyan tömör lenni, mint egy rúnakő, de így is vagy három részt szabadítunk rátok, ráadásul engedve a kreatív indulatnak, az első kettőt most rögtön. Túlesünk a nyugat-európai viking kirándulásokról szóló viszonylag száraz részen, igaz, blogunkhoz illően szigorúan csak a véres fajtából szemezgetünk, némi haditechnikával és harcmodorral fűszerezve, és végül kiderül, hogy Für Lajosnak nem volt igaza. Szóval következzék megint egy kis múltidézés. Most szólok, hosszú lesz, bontsatok egy sört.

Kezdjük a viking szó eredetével, amelyről természetesen számos elméletet dolgoztak ki. A többségi elvet alkalmazva hirdetünk győztest: a legnépszerűbb fejtegetés szerint az óskandináv ’vik’ kifejezésre vezethető vissza (öböl, fjord), a viking pedig annyit tesz: olyan tengeri rabló, aki amúgy öblökben rejtezik, és hosszú utakra indul. Hát, tömör nyelv. Tegyük hozzá, az ellenérdekeltek nem így nevezték őket, hanem északiaknak, dánoknak, ruszoknak, stb.

“Tűzzel égetjük fel a tanyaházakat
És a lakók testét vérbefagyva hagyjuk
Heverni az utcán.”

A 700-as évek végén egyre többen elégelték meg a helyi szokásjog vérlázító igazságtalanságait (ez persze relatív dolog), a gazdagok tömérdek ágyasával járó túlnépesedést, ráadásul sokan voltak, akik valamely belső hatalmi harcban majdnem olyan durván elszámították magukat, mint Almássy Kornél, és emiatt jobbnak látták, ha mielőbb máshol építenek mézsörfőzőműhelyt. És véletlenül ekkortájt terjedtek el azok a hajók (pl. a híres gokstadi típus), amivel a norvég fjordokból két nap alatt Anglia keleti partjáig röptette őket a szél. Szóval minden készen állt egy jó kis balhéhoz.

Kutatóink a következő beszélgetést hallgatták le 793. júniusában, egy skandináv fehér éjszakán (sajnos sem régészeti bizonyíték, sem írásos forrás nem támasztja alá, illetőleg utóbbiak még nem kutathatók):
- Te Ulf, nem szörnyű, hogy mindent az elsőszülött testvéreink örökölnek, és nekünk nem jut se föld, se asszony, sőt, mézsör is alig ?
- De igen, Styrbjörn, főleg a mézsör. Hiába no, a magunk fajta deklasszálódott szabad harcos itt csak szív.
- Az egyik nagybátyám, Thorsten szerint nyugatnak hajózva némi fosztogatással szerezhetnénk egy kis vagyont, valami Lindisfarne nevű szigeten... khm. nem is tudom, őseink törvényei szerint ez így erkölcsös?
- Ah! Miazhogy, nagyonis!

Így hát nekivágtak. Lindisfarne kolostora elleni támadás az első írásos forrás által is megörökített, és nagyobb visszhangot kiváltó esemény, amelyhez a viking kor kezdetét a legtöbb szerző köti. Napra pontosan 793. június 8-a. Persze kisebb csetepaték már korábban is voltak, de a 8. század elejétől indult a nagy rajzás, ekkortól minden valamit is magára adó viking vezér tavasszal kihajózott kalózkodni. Első körben ugye a brit partok lakói senyvedtek, de az északi harcosok hamar ráéreztek a dolog ízére, és rögvest neki estek a kontinentális Nyugat-Európának. A dán vikingek jó ideje kóstolgatták a Frízföldet, egyes források szerint már 799-ben is raboltak arrafelé, majd 810-ben – bár ekkor állítólag kivételesen alapos külpolitikai megfontolásokból – taroltak egy sort. 820-ban 13 hajóval támadták meg a frankok fontosabb kikötőit, de kétszer is lepattantak a Nagy Károly által szervezett, és ekkor még jól működő partvédő őrségről, mire végül a harmadik helyszínen épp hogy nullszaldóra kihozták a projektet. Miután azonban a 840-es években Jámbor Lajos gyermekei egymásnak estek, és vagy két generáción át ennen magát marcangolta Nyugat-Európa, a szervezett védelem nélkül maradt vidékek felkerültek az évente kifosztandó települések listájára. És nem volt megállás: 844-ben az Ibériai-félsziget leányai kapnak ízelítőt erőszakos nemi bűncselekményekből, Vasakaratú Björn 859-ben pedig már 62 hajóval három évig turnézott Észak-Afrika és Itália partjainál. A svéd vikingek pedig időközben megindultak kelet felé, ahol majdan meg sem állnak Bizáncig, sőt.

Mivel sok könyv önálló témája a vikingek terjeszkedése, mi itt nem ragozzuk túl. Önkényesen három csoportba soroljuk a támadásokat, céljuk és összetettségük szerint.

Kezdetben vala a kalózkodás a part menti területeken. Ezt annyira kedvelték, hogy szinte az egész viking korban van rá példa. A dolog annyiból állt, hogy az egy méternél nem nagyobb merülésű hajókat nekikormányozták a tenger- vagy folyópartnak, majd a harcos a hajóból kiugrik - fut - öl - rabol - erőszakol - zsákmánnyal hajóra száll programot hajtja végre. A portyázó kötelékek a tengerparti sávok után sikerrel adaptálták a módszert a nagy folyókon felhajózva a kontinens belsejében is. Sőt, volt rá példa, hogy lovakat is szereztek, így a vizektől távolabbi célpontokra is sikerült váratlanul lecsapni, igaz, harcolni inkább gyalogosan szerettek.

„A véres kard most méltán
kap aranykoszorút”

A pár hetes, max. hónapos kimaradások egyre elnyúltak, és eljött az az idő, amikor vikingjeink télire is a célterületen maradtak. 843-ban elsőként egy sereg a keleti-frankok földjére mélyen benyomulva töltötte a telet, elűzött parasztok házaiban. 850-ben pedig a Brit-szigetek is elvesztették szüzességüket, a helyi krónika szerint "a pogányok egész télen itt maradtak, Thanet szigetén", majd 855-56-ban egy másik közeli szigeten építettek ki bázist, vagy két évre. Még ekkor sem törekedtek hódításokra, de annál inkább elterjedt, hogy bizonyos váltságdíj, ún. danegeld fejében hagynak békén egy adott területet. Esetleg szemérmetlenül kedvező kereskedelmi szerződések aláírását kényszerítik ki. Mindezeken felbátorodva pedig egyre nagyobb csapatok álltak össze, és több ezer (de az újabb források szerint legfeljebb két-három ezer) fős inváziós flották kezdtek komoly vállalkozásokba, amelyekhez posztgraduálisan elvégezték a várostrom szakot is. 845-ben az Elba, Rajna és Szajna körüli vidék összes városát kifosztották, beleértve Párizst és Hamburgot is. A vikingekhez pedig tonnaszám áramlott az ezüst danegeld formájában.


Legvégső lépésként ráébredtek, hogy egyes területeket megszállva tartva még jobban lehet maximalizálni a profitot, utazgatás nélkül lehet adóztatni a helyieket, ellenőrizni a kereskedelmet, földet szerezni stb. Angliát 865 után lényegében elfoglalta az un. “nagy sereg”, akiket Ragnar dán király fiai, Halfdan, Hubba és Ivar vezettek. Ők 20 (!) évig turnéztak, bejárva gondosan a teljes, akkor még négy királyságból álló Angliát, majd végül úgy megszerették a tájat, hogy le is telepedtek. Különféle viking csapatok még vagy 200 évig részesítették előnyben a környéket, beleértve a többször szintén teljesen meghódított Írországot is. Ezeken a helyeken a kis királyságokban gyakran viking vezérek, vagy a vikingek bábjaként uralkodó helyiek ültek a trónra. (A térkép jobbra a skandináv eredetű helynevek elterjedtségét mutatja.)


A hódítás másik útja az volt, hogy a vikingek által erősen szorongatott valamely uralkodónak egy másik, vagy akár épp a szorongatást okozó viking vezér nagyvonalúan felajánlotta, hogy amennyiben bizonyos part menti terület birtokosává válhatna, úgy a többi csibész vikinget távol tartja. Erre talán az első példa, amikor Harald Klak 841-ben a (mai Holllandiában fekvő) Walcheren-vidéket szerzi Lothar királytól, hogy aztán az első komoly támadónak, Ruriknak behódoljon. A szintén dán Gotfred sikeres hódító jellegű háborúja során a visszavonulás feltételeként szó szerint a keleti-frankok fele királyságának átadását (mégpedig naná, hogy a bortermő felét) jelölte meg. Frízföldet ugyan megkapta, de mivel az nem volt borvidék, tovább háborúzott, míg végül valahogy valakik – saját táborában - megölték. Lássuk be, a legnagyobb spíler az ilyen játékokban a későbbi Rollo herceg volt, aki 911-ben Normandiát szerezte meg, nem is akármilyen dinasztiát indítva útjára.

 

 “Kezemben kardom és
Vér a lándzsanyélen
Így járom a földet,
Hol a holló követ.”

A kontinensen a 880-as évek hozták az utolsó, talán legnagyobb támadássorozatot, ebből kijutott minden frank utódállamnak. Hasting vezér a tengerparti területeket támadta, 885-886-ban pedig Siegfried jelentős sereg élén újból megostromolja Párizst, és bár az makacsul ellenállt, két év blokád után is csak jelentős váltságdíj fejében távoztak. Más seregek közben a már emlegetett Gotfred nevű dán vezér alatt mélyen bennt a szárazföldön Kölnt és Triert fosztogatták, megint mások ekkor is Angliában vagy az íreknél garázdálkodtak. És akkor még nem beszéltünk a Kelet-Európában ténykedő kollégáikról.


A túloldalon hosszú évtizedekig nem találtak ellenszerre. A nagy partvidékek állandó védelme nem volt megoldható, a gyors hajókkal bárhol lecsaphattak, márpedig akkoriban egy Atlanti-Fal építése, partvédelmi ütegekkel, még nem volt opció. A folyókat próbálták hidakkal, torlaszokkal védeni, de mint tudjuk, ilyenkor a furmányos hajósok kikapták hajóikat a vízből, és kacagva megkerülték az akadályt. A városok megerősítették a falaikat, ami gyakran segített, bár a vikingek, mint ahogy szóba került, tudtak várat ostromolni, csak nagyon rühellték az ezzel járó tökölést. A lényeg azonban itt kb. az, hogy amíg a Frank utódállamok nem voltak képesek rendes központi hatalmat kiépíteni, nem volt esélyük. Nyugat-Európában végül a 10. század végére sikerült olyan ütőképes védelmet szervezni, hogy azt asztalra csapva kimondhassák: ami elég az elég! 890-ben, majd 891-ben a vikingek több komoly vereséget is elszenvednek (pl. Bretagne-ban, és a Karinthiai Arnulf által vezett német seregtől, a Dyle folyónál). Így hát a 10-11 századra a harcosaink célpontlistáján maradtak a Brit- szigetek, Írország, és Kelet-Európa. Na meg az új, ismeretlen terültetek...

"Összecsengnek dalunkban a sorvégek, leszünk mi még dánok is meg norvégek"

A vikingek esetében jellemző harci szervezetről nem nagyon beszélhetünk. Az alapegység nagy valószínűséggel a 'lid' (sereg, csapat) volt. Korábban úgy vélték, hogy ezek elsősorban a jól összetartó nemzetségekből szerveződtek, de mostanság arra jutottak, hogy a távoli pereputtynak mégsem volt olyan jelentős szerepe a viking társadalomban. A lidek inkább katonai társaságok, céhek, akik a rengeteg önjelölt király valamelyikére, akár egy jarlra (kb. gróf, az angoloknál earl) vagy egyéb vezérre felesküdtek. A főnököt vakon követték, amíg elég dicsőséget, és bevételt értek el, ellenkező esetben “leváltották”. Ismert olyan verzió is, ahol hajók tulajdonosai állnak össze egy liddé. Ezek a csapatok jellemzően pár száz főből álltak, de nagyobb vállalkozás esetén természetesen többen egyesültek, választva egyetlen vezért. Jellemző az a kettősség, ahogy az amúgy öntörvényű és féktelen népség a harcban vasfegyelmet tanúsítva tesz eleget a vezér parancsainak.

Nézzük a fegyverzetet. A jómódúak legmegbecsültebb fegyvere a közepesen hosszú, egyenes, többnyire kétélű kard volt, középen vércsatornával, ami könnyebbé is tette az eszközt, és kedvezőbb súlyeloszlást is eredményezett. Ezek úgy 80-100 cm körüli egykezes kardok voltak, 70-80 cm pengehosszúsággal. A markolat, és a markolatgomb díszítése a vagyoni státuszt is kifejezte. Az egyenes keresztvas volt a jellemző, de ritkán kicsit előre görbülő formát vett fel. A státusszimbólum kezdetben még a kontinentális (solingeni) import volt, de hamarosan vikingek is szakértően kovácsoltak, egyesek szerint értettek a különböző szilárdságú alapanyagok vegyes használatával járó finom tudáshoz, és “damaszkoltak” is, vagyis az eljárás során több fémcsíkot helyeztek egymásra, összekalapálták, majd újra és újra hajtották vagy fonták az anyagot. A kardjukat annyira szerették, hogy soknak neve is volt, pl.: Bryjubitr (sodronyevő) meg hogy: Gullinhjalti (aranymarkolatú). Aztán kézi fegyverként ott volt a harci fejsze, a csóróbbak kard helyett ezzel vagdalkoztak. Persze nem nélkülözték a lándzsa, valamint a dárda használatát sem, és használták a hosszúíjat és a parittyát is. Munkaruházatként sokan hordtak láncinget (lemezpáncél már-még nem volt), és az arcot félig védő, szemet és orrot borító sisakot. Viszont minden téveszmével szemben azokon semmiképpen, tehát SOHA nem volt szarv, tülök, vagy más ilyen szar. Végül ott volt a híres-színes-kerek fapajzs, fém pajzsdudorral.
 
Az ütközetek előtt nem bifláztak harcmodorról írt szigorú szabálykönyveket sem, igaz a kalózos rajtaütések nem igényeltek ilyesmit. Néhány nyílt ütközet leírása azért fennmaradt, így tudjuk, hogy létezett pl. viking falanx is, vagy ha úgy tetszik, pajzsfal. Ebben a harcosok szorosan egymás mellé álltak, épp annyira, hogy a kerek pajzsok részben átfedjék egymást. Öt sor mély, de jóval szélesebb arcvonalú téglalapot formáztak eképpen, nagyobb csatákban több ilyen is működött. Az összecsapás pillanatában valamennyire széthúzódtak, mivel a tömör falban egymást akadályozták volna a fegyverhasználatban, ahogy ezt a mai hagyományőrzők is megerősítik. A Stamford Bridge-nél 1066-ban vívott csata során ellenben tisztán látszik, hogy Harald Hardrade (volt bizánci testőrparancsnok) norvég serege Für Lajos útmutatása alapján állt fel: a pajzsfal ez esetben kör alakot formázott, körkörösen védve középen a vezért, és az íjászokat, igaz, vesztettek. A falanxnak a háromszög alakú verzióját is használták, elől kettő, mögöttük három, majd öt emberrel, vagy többel. Mindezeket aztán rugalmasan variálták, és akár a képen látható alakzatot is használhatták.

 

A harci morállal általában nem volt baj. A vikingek vallása, világképe egyszerre generálta a harci dicsőség mindenek feletti hajszolását, és a halálfélelem kiiktatását. Ennek az elegynek a legbrutálisabb megtestesítői a berserkirek/berszerkerek. Ők azok, akik magukat semmivel sem védve sisak és páncél nélkül valóságos önkívületi állapotban, őrjöngve vetették magukat a küzdelembe, de még a pajzsukat sem védekezésre használták, hanem dühükben harapdálták (mint itt ez). Erre az eszelős viselkedésre megint vagy negyed tucat magyarázattal szolgálnak szakértők. Az egyik verzió szerint a srácok egyszerűen a harc előtt benarkóztak, sajnos a recept nem ismert. Mások szerint e kiemelkedő harcosok az epilepszia vagy a pszichopátia különféle fajtáiban szenvedtek, és hát ott sem volt OPNI, ezért praktikusan a harcban vezettették le a beutaltakkal feles energiáikat. Végül azt is írják, hogy nincs másról szó, minthogy ők egyszerűen különleges kiképzésben részesült elit katonák voltak. Arra mindenesetre van adat, hogy akiket ezzel a névvel illettek, gyakran voltak válogatott testőrök, de mindenképpen előretolt csapásmérők.

A vikingek sikerének másik kulcsa az lehetett, hogy tömegek foglalkoztak élethivatás-szerűen katonáskodással. Szó volt már a katonai testvériségekről, említsük meg a leghíresebb, irodalmilag megörökített ilyen csapatot, a Kékfogú Harald által gründolt Jormsvikingeket. Nos, ők vagy léteztek vagy nem, a régészek szerint nem, de számos leírás említi őket. Ezek szerint a mostani különlegeseket idéző felvételi rendszer után folyamatos intenzív kiképzésben részesültek, és hasonlóan szigorú szabályok szerin éltek. A sagák rettegett mitikus hősként emlegetik őket. Hatalmas erődjük, Jormsborg, valahol az Odera torkolatánál állott. Ami ténykedésüket illeti, az nem túl fényes: három részletezett vállalkozásuk az őket felbérlők halálával végződött. Annyi bizonyos, hogy ilyen jellegű zsoldos seregek tömegével léteztek, de jelenleg nem kizárt, hogy a Jormsviking-saga írói egy kortárs családnak fényeztek utólag őstörténetet.

 
A hajós tematikával külön foglalkozunk, és ígérem, találkozunk Olaf Tryggvasonnal és Villásszakállú Svennel, a másodk részben

158 komment

Címkék: haditechnika középkor hadtörténelem vikingek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyzee 2008.10.20. 00:52:42

Pedig a Jansida (vagy Jarnsida) is eléggé rímel az Ironside-ra. És szerintem mi biztosan ugyanarról a Björnről beszélünk, aki az egyetlen (jelentős) itáliai portyát vezette. Akkor Rómát is ki akarták fosztani, csak eltévesztették a házszámot.

Gyorsan megkerestem az angol Wiki cikket róla:
en.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Ironside

andras 2008.10.20. 04:24:58

Hat ez kituno olvasmany volt, en is gratulalok. Most azon torom a fejemet, hogy egy hideg, termeketlen videkrol szarmazo nepseg hogyan tudta tobb nemzedeken at sakkban tartani Europat. Hiszen a mersekelt egovon a mezogazdasag nagyobb lakossagot volt kepes eltartani mint a fjordok kozott.

A poszt is utalt arra, hogy a vedok nem voltak elogge megszervezve. Ezaltal kozvetve elismerjuk, hogy a fosztogato, barbar vikingeknek megiscsak volt valami kozossegi ontudatuk.

dr. Veér Farkas 2008.10.20. 05:38:57

A magyar helyesírást nem kéne kicsit tanulmányozni előbb, ha már írásra adod a fejed?

Olyan ökörségeket már említeni sem akarok - de fogok -, mint az angolból tükörfordított "ami elég az elég" (enough is enough) - a vesszőhibát már nem is említve ezt magyarul úgy mondják: ami sok, az sok.

ekkerjoz 2008.10.20. 07:34:08

Nahát, valóban, ilyen magyar helyesírással megírni ezt a posztot...
A magam részéről itt mondanék köszönetet dr. Veér szemfülességének, köszönet.
Hogy benézett, de jó, küldök is egy linket a vikingekről, csak a doktornak, hogy jól induljon a napja, jelzem, minden vessző a helyén van:
www.youtube.com/watch?v=Cr7neaMu59g

molaris 2008.10.20. 07:37:03

Tartalmas és dicséretes blog ez. Nem tökéletes, de mi az? Gratula, sokat fogok még idejönni, mint eddig is, bár lehet, hogy csak csendben.

spájdernecc 2008.10.20. 08:22:35

egy hete nézegetem a vázlatot, erre iderakjátok suttyomban:)
Na mindegy, majd a hajósoknál!
Grat. Mentula, szép és alapos.
Vérdoktornal pedig egész életében nagyobb gondja ne legyen!

Titus Pullo Urbino 2008.10.20. 08:51:36

Az igaz, hogy a Vinlandi hadjáratban részt vevő magyar kalandozó (?) ismertette meg a viking bajtársakat a szőlőművelésre? Van ennek valóságalapja, vagy csak legenda?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.20. 08:58:24

dr. Veér Farkas 2008.10.20. 05:38:57

Köszönjük, az egész közösség nevében; a vesszőhiba miatt (mmellesleg a te kommentedben is van egy vesszőhiba, de kivételesen most nem fogunk kiközösíteni), szóval a vesszőhiba miatt Mentula szerkesztőtársunk tízezer vesszőt kell leírjon büntetésből egy üres képernyőre.

Az olyan olvasók nélkül, mint te, az egész magyar blogszféra szegényebb lenne. Ezt komolyan mondom.

hphp 2008.10.20. 10:08:16

tartalmas bejegyzés ez kérem, még így hétfő reggel is.
itt kell megjegyeznem még, hogy olvasás közben egyedül csak a vesszőhibák zavartak, kérlek, erre figyeljetek oda a jövőben.

Balfake 2008.10.20. 10:53:49

Harmonikus rövid u, frank kis f, amúgy remek cikk.

Deepwater 2008.10.20. 10:54:06

Szeretném kifejezni gratulációmat a cikkhez, ami jól foglalja össze a mai köztudatban kialakult vikingképet.

Kiegészíteném esetleg azzal, hogy ez a kép viszont a történészek jelentős része szerint érdekes ferdítése a történteknek. A skandináv terjeszkedőkről kialakult kép ugyanis torzítottnak tűnik.
Szándékosan nem írok vikinget, tudtommal ilyen nevű nép sosem létezett, a "viking" szó cselekvést jelentő ige, cserkelést, zsákmányszerző bolyongást jelent ismereteim szerint.
Tudjuk azt is, hogy az illusztráción látható, jellegzetesnek mondott szarvas sisakot sem hordták ezek a harcosok. (Próbálj meg egy ilyenben harcolni és egyből rájössz, miért nem praktikus). A sisak védőképességének fontos része a csapások elvezetési képessége. Erre pont nem jó a tülök-rész.

Az északi népek is kereskedéssel kezdték, az alkudozást azonban szívesen megspékeltek némi fegyveres fenyegetéssel, amikor ez kifizetődőbbnek tűnt - ez a magatartás abban a korban gyakorlatilag minden népre és kereskedőre jellemző volt. Mondhatni, ez volt a standard eljárás. Ha elég erős a másik fél, akkor kereskedünk, ha esélyt látunk, akkor csak (el)veszünk, de nem fizetünk érte.

A mai "viking-kép" főleg a keresztény papok krónikáiból maradt ránk. Ennek következtében meg is van az egyoldalú ferdítés oka: a skandinávok évszázadokon át tűzzel-vassal küzdöttek a keresztény térítők ellen. A hozzájuk érkező térítő szándékú papokat rövid úton eltávolították az élők sorából. Az európai kereszténységnek Skandináviában sikerült utoljára megvetnie a lábát. Már rég szilárdan állt a magyar királyság és kialakult a megyerendszer, azaz stabil államunk volt, amikor a skandinávok lassan leszoktak a vikingelésről.
Igazából onnantól lett "menő" a kereszténység, amikor az uralkodó rájött, hogy az egyház őt mennyire támogathatja. Ez a korábbi vallásokban ugyanis nincs meg. Innentől viszont nyilván a nem-keresztények minden módon a gonosz megtestesítői lettek, rájuk is fogtak minden gonoszságot a helyi "PR-osok", akiknek a latin ABC általános elterjedésével idővel uralkodóvá vált a nézete.
A skandináv terjeszkedés oka világos: amerre kereskedelmi céllal megfordultak, azt látták, hogy mindenütt jobb a talaj, enyhébb a klíma, mint odahaza. Ez akkoriban elég indok volt a tömeges költözésre. Nyilván a régóta ott lakó, zömmel keresztény "szomszédok" ennek nem igazán örültek. Na, ők írták a krónikákat, amikből az iskolai tananyag készült.

Balfake 2008.10.20. 10:54:43

A pitsába, szóval rövid o, akartam mondani.

ErrorFlynn 2008.10.20. 11:45:26

wow, Mentula, gratu, ez nagyon jó volt :-))

berserkekről van néhány sajátos hangulatú mondája az északiaknak, nagy kedvenceim. a dramaturgiájuk kicsit meglepő, két haver békésen fosztogat meg öldököl együtt éveken át, együtt bújkálnak az erdőben, ha rájuk tör a berserk-düh, aztán az egyik leöli a másikat, mert ő van kéznél, mikor épp dühöng, és ittavége fusselvéle.

Mentula 2008.10.20. 12:30:20

Deepwater, ha elolvasod figyelmesen a posztot, láthatod, hogy a tülkös sisakról ugyanazt írtam.

A többi észrevételed alapvetően ok, de, ahogy a bevezetőben írtam, itt csak a harcos énjükkel foglalkoztam. Mind tudjuk, hogy kereskedők, kézművesek és parasztok is voltak, de ez az írás nem erről szól. A keresztény szerzetesek beszámolóit évtizedek óta nagyon óvatosan kezelik, olyannyira, hogy az újabb írások nem is támaszkodnak rájuk, de legalább kétszer gyököt vonnak belőlük. A fenti kép a vikingekről jelenleg is megáll, saját skald vereseik, rúnakő-felirataik, arab krónikák és a régészeti leletek stb.alapján.

A terjeszkedés meg nem úgy indult, hogy békés telpesek nekivágtak, és máshol kezdtek új életet...Ez a lakalan területeknél működött, meg ott, ahol előzőleg már fegyveresen helyet csináltak. A kalózkodás meg megint ténykérdés.

tim007 2008.10.20. 13:27:00

Deepwater 2008.10.20. 10:54:06

az nem szarvas sisak a legelso kepen hanem a csavo mogott egy emelkedo siraly szarnyai lathatok

ha felnagyitod a kepet 420 %-ra egy megfelelo szerkesztoprogival te is latni fogod

a siraly raadasul tojo

Condottiere 2008.10.20. 13:35:53

dr. Veér Farkas,

Jó arc lehetsz.

Deepwater,

Amit a keresztény papokról írtál az nem kétséges, de azért az elég sokat elárul egy kultúráról, ha a legtutibb túlvilági lét csak a harcban elesetteket illeti meg. Továbbá, akik kedvelt zsoldosok voltak egy időben, valószínűleg azért voltak azok, mert sokat gyakorolták a szakmájukat.

"Már rég szilárdan állt a magyar királyság és kialakult a megyerendszer, azaz stabil államunk volt, amikor a skandinávok lassan leszoktak a vikingelésről."

Ez azért így ebben a formában nem állja meg a helyét. Kékfogú Harald 965-ben vette fel a kereszténységet, ekkor az országban már voltak püspökségek. Ugyanakkor azt is feljegyezték, hogy bár a dánok ekkor már keresztények voltak, azért biztos, ami biztos más isteneket is imádtak, ugyanúgy mint nálunk az ezredfordulót követően. Norvégiában szent Olaf 1015-30- ig uralkodott, Svédországban sokáig imádták a pogány isteneket a kereszténységgel párhuzamosan. Ezért nem lehet alapvetően a skandinávokat egy kalap alá venni, akik a megerősödő Német-római birodalom határán voltak, gyorsabban léptek. Akik messzebb voltak, lassabban, mert kevésbé volt szükségük a nagy szomszéd barátságára.

sammy 2008.10.20. 13:46:51

a litvánok meg a poroszok jó része még a 13. század elején is pogány volt, pedig ott szívtak a NRB mellett

Deepwater 2008.10.20. 14:01:25

Kedves Mentula,

Egyetértek veled és nem vitatkozás volt a célom. Katonai oldalról közelítve a dolgot teljesen o.k. (Tülkös sisakot sem vitatom, csak megerősíteni tudom).
A kora-középkori Európában senki nem ment békésen terjeszkedni, viszont mindenki kalózkodott, aki és ahol tudott. Akkoriban ez volt a hétköznapi módszer, bár manapság nekünk min. szokatlan lenne:-)))
Amúgy mégegyszer gratulálok a cikkhez és várom a folytatást.

Api 2008.10.20. 14:18:18

...:) na végre ismét vmi izgis:)
mikor lesz folytatása holnap?:)

Deepwater 2008.10.20. 14:18:34

Kedves Condottiere,

A XII. század előtti esetekben az általánosan elfogadott időpont meghatározásokkal én nagyon szkeptikusan állok, inkább a Heribert Illig-féle "részben kitalált középkor" teória irányában teszem le a voksom.
Minden korábbi dátum ugyanis az egyházi krónikák néhol ellentmondásos leírásaira alapozott későbbi visszaszámolásból keletkezik, az Anno Domini (azaz Krisztus utáni) időszámítást a XI. század előtt egyáltalán nem alkalmazták. Viszont minden király szívesen dicsekedett uralkodási jogának ősi eredetével.
Szóval, óvatosan a kereszténység első megjelenését igazoló írásos dokumentumokkal! Ez kicsit olyan, mint az április 4. Papíron már nem maradtak harcoló német-magyar csapatok 1945.04.04-én, ugyanis Sztálin ezt várta el.
Az egyház is szívesen állított ki korábbi időszakra szóló írásokat, főleg a keresztség minél régebbi hivatalosságát igazolandó.

De ez nem harcászati téma, ezért bocs.

Condottiere 2008.10.20. 14:51:09

Deepwater,

Jajj, Heribert Illig... Uram irgalmazz!

Condottiere 2008.10.20. 14:54:39

Csak egy apróság: Illig folyamatosan lovagol azon, hogy nem maradtak kőből épült romok a korszakból. Kár hogy akkroriban mindent fábol ácsoltak, mert egész Európa egy nagy büdös erdő volt.

Condottiere 2008.10.20. 14:56:32

Persze úgy könnyű, hogy csalónak nevezek mindenkit, magamat meg meg nem értett zseninek.

Deepwater 2008.10.20. 16:00:45

Ejnye Condottiere,

az nem érv, hogy "Jajj, Heribert Illig... Uram irgalmazz!" Ennél több észt néztem ki helyből az itt kommentelőkből. Lehet, hogy tévedtem...bocs.

Csak egy apróság: csak nem hiszed, hogy Nagy Károly birodalma és a "karoling-reneszánsz", ami után újra sötét lett a középkor, csak fát használt... Fura császár lehetett Európa akkori ura...:-))) A hatalmas Frank Birodalom, amelynek hajóhadai visszaverik a vikingelőket, nemhogy köveket, sem pénzérméket, sem fémtárgyakat nem hagy hátra...

"Persze úgy könnyű, hogy csalónak nevezek mindenkit, magamat meg meg nem értett zseninek." Hol állított ilyent Illig? Vagy csak te fogod rá?

Lehet vitatkozni Illiggel (vagy velem is akár), de nem tettél ki egyetlen tényt sem az asztalra. ez így nagyon gyenge...
A História cikkében sem látom a tények cáfolatát, inkább lekezelő. Végülis könnyebb lekezelni, mint cáfolni tényeket...:-)))

ErrorFlynn 2008.10.20. 16:32:45

nem muszáj mindig érvelni, néha csak az érzelmeit fejezi ki az ember... ugye, Condottiere? :-) az érvek szép dolgok, de lazítsunk néha, és merjünk jajongani, ha valami fáj, anélkül, hogy cáfolhatatlanul megindokolnánk, hogy jogunk van fájni. amondó vagyok.
ettől még az ember nem lesz észtelen, csak érzelmes :-))

Leif Eiríksson 2008.10.20. 17:43:40

Urbino:
A Grönlandi sagában ez áll (sajnos nem a szó szerinti ford., hanem Helge Ingstad: Vikingek az Újvilágban, de tudtommal hamarost megjelenik Bernáth István hiteles verziója is):

"Tyrkir domború homlokú, ragyás arcú, ugráló szemű emberke volt, de ügyes kézműves. Leif megkérdezte tőle: 'Miért jössz ilyen későn, nevelőapám, miért nem tartottál lépést a többiekkel?' Tyrkir előbb hosszasan beszélt németül, forgatta a szemét, grimaszokat vágott. A többiek nem értették, mit mond. Egy idő után normann nyelven szólalt meg: 'Nem mentem messzebbre, mint ti, mégis újságot tudok mondani nektek: szőlőre találtam.' 'Igazat beszélsz, nevelőapám?'- kérdezte Leif. 'Mindez így igaz - válaszolta Tyrkir -, hiszen én olyan vidéken születtem, amely bővelkedik szőlőben."

Mindenesetre ebből az tűnik ki, hogy Tyrker nem volt magyar, csak a neve miatt (türk) gondolják egyesek annak.
A szőlő meg (szerintem) csak meseelem. Valami igazán kívánatos dolgot akartak beleszőni a történetbe, és ennek a szőlő számukra pont megfelel. Ezért kellett egy déli ember is a történetbe, aki beazonosítja azt, hisz a grönlandiak olyat soha sem látak.

Nagyzee 2008.10.20. 18:05:59

Illiget már 1000+1-szer megcáfolták. Csillagászati megfigyelésekkel, régészeti leletekkel, stb. Amúgy sem vág igazából a poszt témájába az elmélete. (Csak marginálisan.)

Látom, a Vasbordájú Björn-ös megjegyzésemre több reakció nem érkezett sajnos a szerző részéről. Én továbbra is tartom, hogy nevének mind az angol, mind az óskandináv alakja ezt jelenti.

capcabi 2008.10.20. 18:15:40

Olvastam hogy egy várost úgy vettek be hogy a vezéruk halotnak tetete magát koporsoba beviték a városba hogy keresztény modra temesék ell,a vikingek fegyvertelenul koveték a koporsot ,majd a templomba a vezér felugrot a koporsobol elokerulte a fegyverek és kezdodot a party,talán párizs lehetet,és még egy kérdés,hogy kerult a sisakra szarv??mert ez már-sajnos-közhelynek számit.

Nagyzee 2008.10.20. 18:40:07

A legenda szerint ez az eset a bejegyzésben is említett itáliai kaland alatt történt Luna városánál.

mentula 2008.10.20. 18:51:41

Nagyzee, úgy tűnik, tényleg egy Björnről van itten szó, a fene se érti miért így fordították.
Ugyanitt pl. Villásszakállú Sven Hegyesszakállúként szerepel. Egyénieskednek. Vagy eddig mindenki más tévedett.:)

Condottiere 2008.10.20. 18:56:11

Deepwater,

Ennyire ne szívd mellre. Az általad hiányolt egyik ellenvéleményt a sok közül belinkeltem.

item vala még 1x :
www.historia.hu/archivum/2003/0302orosz.htm

Nem vagyok a témának nagy szakértője, a vikingekről olvastam egy keveset. Mivel sem a latin, sem a görög tudásom (de még az arab sem)nem engedi meg, hogy a témával kapcsolatban úgy csináljak mint, aki saját kutatásaira támaszkodva cáfol meg valakit, ezért belinkeltem más tollából egy ellenvéleményt , ami számomra sokkal szimpatikusabb.

Figyelmen kívül hagyni a kalibrált c-14-es módszereket elég merész. Szegény őstörténészek nagy bajban vannak ez alapján.

A fából építkezés nem hülyeség. A német lovagrend is sokáig palánkból építette a várait még jóval később is. Kőépületet például a várak központi tornyait, azokat használták jobbára, amit a rómaiak meghagytak.

A fegyverekre olyannyira nem igaz, hogy eleinte rengeteg viking kardnak a pengéjét frankföldön kovácsolták, a műhelyek neveit is ismerjük.

egy ilyen kutatási eredmény kinyilatkoztatásához perfektnek kell lenni görögből, arabból, latinból, valamint a régészet és a művelődéstörténet területein kell nagyon pengének lenni. A legtöbb történésznek ebből egy is sok egy egész életre. Gyanús az, ha valaki úgy érzi mindehhez egyszerre ért. Legalább a látszatát megadta volna hogy komoly kutatás húzódik a háttérben.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.20. 18:57:44

Az AA.-k utólagos elnézésére számítva:

dr. Veér Farkas: kapd be!

Heribert Illig&Co-féle "elméletek": kifelejtették Xenu-t :P Egyébként ez a fundamentalista teremtéshívőkre, valamint a nacionalista "történészekre" is jellemző, azaz, hogy ha valami ellentmond nekik, akkor azt letagadják. L. szemléltető példaképpen C-tin Daicoviciu munkáit Erdély történelméről.

Egyébként szívesen olvasnék I. István varég testőrségéről ... valamint a népszavazás alkalmával Tiboru Aa. brazil telefonos lomjai elé helyezett valóban érdekfeszítő témákról :P :P :P

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.20. 19:07:51

M,

mondd kérlek, hogy valaki visszaélt a nickeddel!!!

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.20. 19:11:39

Visszavonom, ne kapja be :P

(egyébként van némi lomom a számodra, ha érdekel :P )

Lucius Flavius Arrianus 2008.10.20. 19:16:09

Deepwater,

miből gondolod, hogy nem maradtak építészeti emlékek a Frank Birodalom idejéből? Az aacheni kápolna akkor micsoda? Vagy, közelebb, szűkebb hazámban, Zala megyében a mosapurgi (zalavári) romok?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.20. 19:16:35

Hohó, nanáhogy! Tedd félre és a legközelebbi látogatásod alkalmával megejtjük a konspirált átadást-átvételt, esetleg rejtett, tárgyi postafiókot használva.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.20. 19:17:25

Előző kommentem persze M-nek szólt, bocs.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.20. 19:19:06

Ez a tudathasadásra való uszítás minősített esete :P

apropó, némi ZZ-féle lomra én is számítok! (tefélére is, majd ha ideje lesz)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.20. 19:24:09

Jaja; semmit sem felejtünk, semmit sem tanulunk :-)

Neoprimitív 2008.10.20. 19:54:21

M: nem moderálok, de kérlek, hogy ne!

Dr. Veér Farkas: szerzőtársaim nevében is merem állítani, hogy igyekszünk a magyar nyelv szabályai szerint, érthetően és nem túlbonyolítva írni. Ezzel együtt előfordulhat nyelvtani és/vagy stilisztikai hibai írásainkban, ezekért a blog olvasóinak elnézését kérjük. A magam részéről ehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy bár hivatásszerűen foglalkozom szövegekkel, korrektúrázást soha nem vállaltam, a sajátomat pedig mindig mással nézetem át, mert sokszor értelmezve olvas, különösen, ha egy sokszor átszerkesztett, módosított szövegről van szó, aminek a tartalmát a szerző már fejből ismeri. Ezzel együtt, ha ezeket tartja a blog legnagyobb hibájának, akkor remélem a pozitívumok miatt el fogja nézni nekünk és továbbra is olvasónk marad!

Deepwater: Illig érvelése gondolatkísérletnek érdekes, de alapvetően egy régi, vegyészeti Murphy-törvényt idéz bennem. Sikeres az a kísérlet, aminél az eredmények kevesebb mint felét kell kidobni az elmélet alátámasztására. Ez a fajta összeesküvés-elmélet feltételezi, hogy az érintettek saját korukban mindenkire maradéktalanul rá tudták kényszeríteni akaratukat, mindenkit képesek is voltak elérni (nem maradt ki a szórásból egyetlen kolostor, egyetlen íródeák sem). Ez nyilvánvalóan kizárt. Az emberi társadalmak történetében elképzelhetetlen, hogy ne legyen valaki, akinek érdeke és célja, hogy a másiknak keresztbe tegyen, vagy legalább is megörökítse a másik sumákságát.

Neoprimitív 2008.10.20. 19:55:52

Upsz, hosszan írkáltam, tiboru megelőzött.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.20. 20:05:39

Neo: újfent elnézést kérek Tőled és a többi AA-tól, de a VF-féle alakok nagyon az idegeimre tudnak menni. Egy szót se értenek az egészből, de kekeckednek ... lehet, hogy alapelv a "don't feed the troll" de akkor se bírom megállni ...

(egyébként meg negedd meg, hogy kifejezzem hidegvéred iránt érzett csodálatom ... )

_ámul és bámul, majd leveszi süvegét_

mr nemo 2008.10.20. 21:07:30

"Tiboru Aa. brazil telefonos lomjai"

Na ekkor majdnem kiestem a székemből a röhögéstől.
Utána persze mélyen elborzadtam a gyalázaton!

mr nemo 2008.10.20. 21:08:17

A vesszőhibáért elnézést kérek :-)

Mentula 2008.10.20. 21:22:27

Nagyzee, reagáltam no.


M, mr nemo, nem kizárt, hogy tiboru bő 1 órája, berszerker módjára tombol, káromkodik, majd elszámol ezerig, és csak aztán válszol, így talán nem kell később saját magát moderálnia :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.20. 21:46:05

grhhh, grhhh, grhhh...

(Nem tudom, figyelitek-e; semmi vesszőhiba!)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 07:20:54

tiboru · lemil.blog.hu 2008.10.20. 21:46:05
grhhh, grhhh, grhhh...

(Nem tudom, figyelitek-e; semmi vesszőhiba!)


De a "figyelitek-e" után nem kettőspont kéne következzen? Csak úgy kérdem ... :P

Titus Pullo Urbino 2008.10.21. 08:44:00

Leif Eiríksson, köszönöm válaszod. Igényes volt, alapos és megnyugtató. Köszi. Leromboltál egy illúziót, de valószínűleg ez lehet az igazság.

kicsikriszta 2008.10.21. 08:47:07

off
Tiboru legfrissebb ajánlatához itt oldalt: most jöttem haza 8 hónap belgiumi tartózkodás után és azt kell hogy mondjam, hogy a flamand/vallon csendes belháború szerintem soha nem látott magasságokba emelkedett.

Nagyzee 2008.10.21. 10:20:11

Mentula, köszi.:)

Amúgy tényleg eléggé kavar van a magyar fordításokban ilyen téren. Sven is jó példa. De pl. Harald Hardrade-t (sp?) is láttam már mind Keménykezű Haraldnak, mind Zordszavú Haraldnak fordítva.

ErrorFlynn 2008.10.21. 10:28:14

M, nagyon megkedveltelek most téged.

_kuncogkuncog_

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 10:53:22

Error: a májam most nagyot hízott :D

De sajnos foglalt vagyok, és ráadásul fülolajológus a párom :P

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 10:53:55

Ja, és ő is állandóan reklamál a "lomok" miatt :(

ErrorFlynn 2008.10.21. 11:11:51

jóvan, azért még nem a kezedet kértem meg :-))

fülolaj........

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 11:34:57

ha meg nagylelkű akarok lenni: "írásolvasás iskola" :P

ErrorFlynn 2008.10.21. 11:55:43

Hegar íð Finnur hetta sær.
Mannspell var at meini,
Skapti hann seg í varglíki:
Hann feldi allvæl fleiri.

andras · http://www.schonberger.org/ 2008.10.21. 12:08:55

Deepwater 2008.10.20. 10:54:06
>
> A skandináv terjeszkedokrol kialakult kép ugyanis
> torzítottnak tunik. .... A mai "viking-kép" foleg a
> keresztény papok krónikáiból maradt ránk. ... a gonosz
> megtestesítoi lettek, rájuk is fogtak minden gonoszságot
> a helyi "PR-osok"

Kösz, ez hasznos kiegészites volt. Nincs is szükség egy
teljes évezredre ahhoz, hogy a propaganda megtegye a hatását.
A mai hirek is teljesen mások, attol függöen, hogy az ember
a BBC-t vagy a Fox News-t nézi.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 12:14:41

Nnna most nem értem, te boszi vagy én meg szét kéne tépjelek? :P

ErrorFlynn 2008.10.21. 12:37:28

mire nem jó a gugli, mi? :-))

nem, csak dicsekedni akartam, hogy ilyeneket tudok.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 12:42:07

Hogy te milyen okos vaaagy ...

_teljesen elképed_

Mentula 2008.10.21. 12:42:30

Error, te tudsz óskandinávul verselni ? Hmm.
M, te meg megérted ?!

Én azt sem tudtam, hogy az amúny is hiányos klaviatúrámra - kevés a vessző benne, vagy sok - hogy lehete ilyen egzotikus betűt felvedrezni.

ErrorFlynn 2008.10.21. 13:06:36

bedugom az agyalapi csatlakozómba a kábelt, usb-porttal fel a gépre, erősen rákoncentrálok a felülhúzott zöngés d-re, az agyhullámaim írásjel formában megjelennek a kurzor helyén.

vagy ctrl C ctrl V.

Condottiere 2008.10.21. 13:10:01

Akik abszolút viszik a pímet, azok Szőrösnadrágú Ragnar és az a fickó, akinek "Majdnem-hajnalodik" a vezetékneve.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 13:27:17

Agyalapi csatlakozó???? Te kis Data, te :P Vagy inkább Trinity? :P

Titus Pullo Urbino 2008.10.21. 13:33:18

Emlékeim szerint az 5. Waffen SS hadosztály Wiking névre hallgatott. Északi önkéntesek adták a magját. Harcolt 1945-ben Magyarországon a januári Konrad I. és Konrad II., majd februárban és márciusban a Konrad III. hadműveletben is. Gyakorlatilag feljesen felmorzsolódott, feltöltés után Ausztriában fejezte be a háborút. Állítólag az ő sisakjukon sem volt szarv.

ErrorFlynn 2008.10.21. 13:48:46

M, mostantól csak többesszámban szólíthatsz meg! :-)

az amúgy tényleg érdekes, ki rajzolt a fejükre először szarvat, és miért. van valami La Tène sisak szarvakkal, de az kelta, sokkal régebbi, valami 1-2. szd ie, és nem tudom, akkoriban mennyire lehetett egyáltalán elterjedt ez a forma.

SgtPepper 2008.10.21. 13:48:52

Ahogy Tiboru Mester is rögzítette egy bloggal arrébb:

hadtori.blog.hu/2007/06/17/5_7

Condottiere 2008.10.21. 13:55:36

Error,

A La-Téne sisak is állítólag valami hatalmi jelvény, vagy szertartási kellék lehetett, mert nagyjából annyi védelmet nyújtott viselőjének, mint egy cilinder, vagy valami ilyesmi.


ide teszek pár vesszőt, innen lehet a hiányzókat beilleszteni: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

mentula 2008.10.21. 14:00:52

Köszi, error...

De én sem vagyok 7/9-ed, a borg dolgozó. Ok, hogy kivág-beilleszt, de nincsenek olyan progik, amiket, ha letöltök, minden nyelvek betűivel tudék írni?

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 14:04:11

Igenis, megértettem, kedves ErrorokFlynnek :P

Mentula:

www.tavultesoft.com/

innen szedtem le az amhari nyelvűt pl ...

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.10.21. 14:04:57

Apropó, hogy írta Karinthy: az éjjel azt álmodtam két kismacska vagyok és játszottam egymással :P

Mentula 2008.10.21. 14:13:59

Ááá, ez lesz az. Köszi.

Condi, vannak jó kis beszélő nevek, Véresfejszéjű Erik, Hosszúkardú Vilmos (mán a normand), Errornak ajánlom figyelmébe Széphajú Haraladot, akinek a fia állított helyre e a feminim elhajlást, Véreskardú Erik Néven.

Valahogy így néztek ezek ketten:

ErrorFlynn 2008.10.21. 14:34:49

chö. és ezek közül mégis melyik a széphajú?

ErrorFlynn 2008.10.21. 14:42:16

tudom, az amelyiknek a haját takarja a korona. (korona?)
azért az kedves, hogy mikor körbeturnézták európát, összevésegették a rúnagrafitijaikkal a környéket, hogy aszongya Nagyizmú Hring szereti Berát, vagy itt járt Rosszmájú Ingimund, vagy Odin a király.

Leif Eiríksson 2008.10.21. 14:54:00

Nincs abban semmi különös, hogy egyes vezérek több néven is ismertek. Pl. Széphajú Haraldot korábban Loncsoshajú Haraldnak hívták (fogadalmat tett, hogy addig nem fésülködik és nem mos hajat, amig nem egyesíti Norvégiát). Az ő fiát én Vérbárdos Erikként (esetleg Véres fejszéjűként) ismerem. Keménykezű Haraldot (Harald Haarderade)ritkábban Zordszavúként is említik. Ilyen lehet Vasbordájú Björn (Björn Järnsida) is.
Hegyesszakállú Svennek viszont ez a helyes neve, a Villásszakállú egy korábbi pontatlan, de mára teljesen elterjedt fordítás következménye.
Darócnadrágos Ragnarnak (Ragnar Loðbrók) viszont csakis ez a neve. Mindenféle szőrös nadrágú-lábú a fordító hülyesége lehet, aki nem nézett utána, hogy akiről szó van, annak már (helyesebben) lefordították a nevét.

bacee 2008.10.21. 14:57:05

Ha jól tudom Szent István királyunk egyetlen dokumentált tárgya is egy normann típusú kard, ami meg is van, ha jól tudom Prágában...

Titus Pullo Urbino 2008.10.21. 15:08:24

"bacee 2008.10.21. 14:57:05
Ha jól tudom Szent István királyunk egyetlen dokumentált tárgya is egy normann típusú kard, ami meg is van, ha jól tudom Prágában..."

plusz még néhány 11. századi háztartásban szokásos használati tárgy, például Szent Korona, koronázási palást. Viszont ezeken sincsen szarv...

Leonov 2008.10.21. 15:16:36

"Te is fiam Blútusz "

A poszt Yo !

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.21. 16:50:39

Egyszer, amikor haveri körben a (tényleg nagyszerű) viking nevekről cseréltünk eszmét, elhitettem az egyik cimborával, hogy volt egy olyan nevű jarl-feleség, hogy Mélytorkú Inga.

Abszolút nem csodálkozott.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.21. 16:52:38

Leif Eiríkssontól külön elnézést :-)

Mentula 2008.10.21. 18:48:16

Leif Eiríksson 2008.10.21. 14:54:00

Na mostmár némileg tisztábban látunk, ami a neveket illeti, thx.


Tiboru, szerintem biztosan van ilyen művésznév, de ha nincs, majd Kovi jól lenyúlja :)

Herbert West 2008.10.21. 19:51:44

Harald Hardraade neve etimológiailag a nehéz/komoly uralkodás/tanács szevakból áll össze, úgyhogy, megtartván mondjuk a név dallamosságát és beszélőségét, plusz a jó öreg kenning hagyományokat, jónak tartom az Erőskezű, Mélyszavú, stb elnevezéseket, de őszintén szólva, varjú-etető mindenkibe, aki óskandináv neveket le mer fordítani, kivéve ha mondjuk vörös, magas, stb a név.

Empty 2008.10.22. 03:16:21

Ne haragudjatok, olvaslak titeket, de eddig nem sóltam hozzá, most viszont sok lett a víz a bóléban, s nem bírom kihagyni, ezt:

www.youtube.com/watch?v=TAe3NLbaZfU&feature=related

peelou75 2008.10.22. 12:34:31

Lehet, hogy csak álmodtam, vagy egy Koestler könyben olvastam (ami tul. képpen ua.). Vagy a Levedi népe c. könyben volt ez? Szóval lehetséges az, hogy amikor Kazár fennhatóság alatt abászkodtak őseink, akkor ők ott folyam-partvédelemre voltak alkalmazva a folyamon fel-le hajózgató vikingek (ruszok) ellen? És akkor biztosan össze-össze mérték az erejüket néhány parázs autós-kártya csatában...

Tilikov 2008.10.22. 13:02:18

Jaja, biztos azért vették később a vikingek ÉNY-ra az irányt, hogy minél jobban elkerüljenek minket. Úgy beparáztak az etelközi magyaroktól, hogy még a kontinenst is elhagyták félelmükben.

ErrorFlynn 2008.10.22. 13:07:20

és amikor épp nem velünk csatáztak, akkor antonio banderast vitték föl magukkal északra, hogy egy egyenes északi kardból görbe arab szablyát köszörülhessen egy köszörűkövön.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.10.22. 13:20:17

innen származik az a mondás, hogy "mint majom a köszörűkövön" :)

tribunus 2008.10.22. 21:25:20

Szuper a poszt,gratulálok!A betámadlak-bevédelek szisztéma azóta is népszerű bizonyos körökben.Hiába:nincs új a nap alatt!

tribonianus 2008.10.23. 18:04:21

Tetszika poszt. Azért Britanniában voltak elég sikeres ellen állások is, mint Nagy Alfrédé, aki rendesen hazavágta a viking túrázókat, oly annyira, hogy kb. 20 évig békén hagyták őket a negy verés után. Nekem az tetszik, hogy a ruszokból lettek az oroszok később, ha jól emlékszem olvasmányaimra. Bizánc sem tökölt velük sokat, ha máshogy nem ment elővették a görögtüzet és a flottájukat is beáldozták a döntetlenért.Nekem egyébként az tetszik a történetükben, hogy a"semmiből" törtek előre és remegtették meg Európát szervezetten. Aztán ránk hagyták a sheriff és a 12 fős esküdtszék intzéményét és oly sok más ma angolnak hitt jogintézményt. Thor volt az az isten, akinek kalapácsát hsználták és persze kultuszát is a kereszténység elleni küzdelemben. Izlandon akkor vették fel a keresztséget, amikor a papok megígérték, hogy őseik is bekerülnek a Paradicsomba. (Addig, aki pogányként halt meg, az irányadó teológia szerint nem léphetett be a Paradicsomba.) Kedvenc jelenetem, amikor a hős szívéből kihúzza a nyílvesszőt, majd azt megnézve azt mondja a király jóltáplált bennünket megy vissza a csatába meghalni. Ha jól tudom Szent Olaf volt e király, akiből később csináltak iránymutató szentet.
Szexuálisan is elég hiperaktív társaság voltak e derék harcosok. em voltak prűdek sem.

A.Laci 2008.10.29. 13:28:31

Őszintén gratulálok. Ez remek volt.

Yme 2008.10.29. 17:37:28

Zseniális a poszt, grat.

Y

tehéntőgy 2008.11.05. 17:55:19

A szarvas sisakokhoz: vannak dániai szarvas sisakleletek, de még bronzkoriak, szóval több, mint ezer évvel régebbiek, mint a viking kor. Tudtommal ezekből ered a viking szarvsisak elterjedt toposza, nem a kelta kúpszarvas sisakokból. A The Mud people c. régi (gyakorlatilag beszerezhetetlen) koppenhágai kiadású könyvben láttam róluk egyszer régen reprót. Egy pár van belőle, a homloklemezen stilizált szempár, a két szarv pedig nagyon hosszú és egy S-formát írnak le, végükön gömbbel. Ezek is inkább díszsisakok, persze. És vannak mindenféle bronzkori dániai szobrocskák is, amiken egy harcos ikerpár ilyen sisakot visel.

NAR 2008.11.29. 13:07:00

Annyit tennék hozzá, hogy Birkában (viking "főváros" Stockholmtól nem messze) vegyesen taláktak keresztény és viking vallási szimbólumokat, tehát valószínűleg nem vágták le egyből az összes beérkező hittérítőt... Továbbá a nagyszámú fésű, amit találtak, arra utal, hogy a viking harcosok nem csak erőszakos természetük miatt értek el sikereket a nőknél, hanem a frizurájuk is sokkal jobb lehetett, mint a kontinentális parasztoknak és városlakóknak :-)
süti beállítások módosítása