Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Marad a gyerek...

2010.05.30. 12:00 Neoprimitív

Gyerekkorom egyetlen igazi nagy pofonját akkor kaptam anyámtól, amikor kiderült, hogy a fehérneműk alatt tartott tartalékpénzből elcsórtam 30 forintot és megvettem rajta a PISZTOLYt. Tudtam persze, hogy nem szabad, azt is, hogy ki fog derülni és botrány lesz belőle, de képtelen voltam ellenállni. A PISZTOLY ugyanis valódi forgótáras hatlövetű volt, a tárat a csővel együtt le lehetett billenteni, műanyag patronrózsa volt hozzá, nem olyan papírra nyomott vacak, mint a többi játékpisztolyhoz. Akinek nem volt ilyen, az nem is számított teljes értékű harcosnak a ligeti rönkvár bevételéért folytatott ádáz ütközetekben, legfeljebb szívességből vették be a csapatba.

Az indiánosdiból idővel kinő az ember, a korombeliek nagy részének pedig a kötelező sorkatonai szolgálat élményei egy életre elvették a kedvét attól, hogy bármilyen, fegyverekhez vagy sereghez köthető dolog iránt érdeklődést mutasson. Vannak azonban nem is kevesen, akik lelkük egy rejtett zugában soha nem nőnek fel. A játékból hobbi lesz, a családtagok szégyenkezve magyarázzák az ismerősöknek, hogy "egyébként a Pisti egy rendes, komoly ember", "jobb, mint ha elkártyázná vagy nőkre költené". A paintball, airsoft, vagy a lövészklubok most kimaradnak, mert ezek alapvetően az adrenalinszint kordában tartását szolgálják. Persze, kell hozzájuk fegyvermánia, de fő céljuk a fegyver használata, az izgalom (vagy ez utóbbi levezetése). Ez a cikk viszont a felnőttek katonás játékairól szól.

Végy húsz deka műanyagot...

Kezdjük az apróságokkal. Fiúgyerek élete során szinte biztos, hogy legalább egyszer kapott ajándékba makettet valamilyen alkalomra. (Lánynál ritka, pedig a kiállítások nyílt programjain nagyon sok kislány is helyet követel magának az asztalnál.) Figyelem: hiába árulják játékboltban, a makett, a modellel ellentétben egy dologra tökéletesen alkalmatlan - arra, hogy a hagyományos értelemben játsszanak vele! A kész makettet csak nézni lehet, különben jó eséllyel atomjaira esik. Hasonló hatása van a portörlésnek is: egy makettező házastársának soha nem kell válóokot keresnie, elég ha leporolja párja életművének darabjait. Az ezt követő reakciók bármelyik bíróság előtt kizárják a békítőtárgyalásnak még a gondolatát is. Ha a makettező felnőtt, akkor a családi kassza fokozott védelemre szorul. Egyrészt bár vannak kifejezetten olcsó darabok, nem ritkák az hatszámjegyű árcédulát viselő készletek sem. Ezekhez egy vérbeli makettező könnyen összevásárol még hasonló nagyságrendben "nélkülözhetetlen" kiegészítőket, állandó kiadásnak pedig ott vannak a festékek, lakkok, pigmentek, ecsetek, reszelők és egyéb fogyóeszközök.

Ráadásul a makettező szoros lelki kapcsolatban áll a hörcsögfélékkel: nem azért vesz egy új készletet, mert éppen befejezte az előzőt és nincs mit építenie, dehogy! Azért veszi meg, mert a) végre X év után megjelent, b) már megvan, de nem ez a változat, festés, c) mert most valaki fél-harmad áron kínálja és így bűn lenne otthagyni. Ennek eredményeként nem is számít igazi makettezőnek, akinek nincs több összerakatlan készlete, mint amennyit a következő tíz évben meg tudna építeni. Néha persze elszégyelli magát (vagy kitör otthon a botrány), ilyenkor hosszas válogatás után kiárusítja a készlet egy részét - ilyenkor áll elő a többi makettező számára az előzőekben említett c) pont. (A képen nem egy bolt, hanem egy magángyűjtemény készletének kb. negyede látható.)

Az elborultság csúcsán az ú.n. scratchbuilderek és a dioráma-építők állnak. Nekik nem elég, hogy előre gyártott műanyag darabokat ragasszanak össze, ők maguk készítik el az egyes alkatrészeket, néha már olyan szinten, hogy ember legyen a talpán, aki egy jól bevilágított fotóról megmondja, hogy eredeti, vagy makett. A balra látható apróságon minden egyedi gyártású, kézi munka és bár ez nem látszik, de az irányzókerekek valóban működtetik a tornyot!

Az időigény? Változó. Egy "szimpla" géproncsot akár egy fél év alatt is össze lehet csapni, de vannak akik nagyban gondolkodnak. Egy luxemburgi úr pl. úgy gondolta, hogy mivel elég sok korabeli fénykép áll a rendelkezésére, megcsinálja Clervaux városközpontját úgy, ahogy az a II. világháborúban, az ardenneki offenzíva idején kinézett. Az 1/35 méretarányban készülő 6 négyzetméteres dioráma már négy éve készül, de még van vele munka...

Nem szoktam utólag módosítani a posztjaimon, de most megteszem. Eredetileg nem a fenti Ju-88-as képet szerettem volna itt szerepeltetni, hanem egy C130 Combat Talon balesetét megörökítő diorámát, mert a számomra hihetetlen volt az a pontosság, amivel annak készítője, Szabó Ákos visszaadta az eredeti fotókon szereplő részleteket. Sajnos szokás szerint a poszt élesítése az utolsó pillanatra maradt és csak akkor vettem észre, hogy honlapja idő közben új helyre költözött, ahol az általam keresett képek már nem voltak megtalálhatók. Közben viszont Ákos bejelentkezett a kommentekben és megadta a két galéria (a baleset és a makett) elérhetőségét, így most álljon itt ez a kép ízelítőül, valahol a 80. komment táján pedig megtalálhatók a linkek.

Hogy miért nézik el nekik ezeket a nehezen tolerálható húzásokat? Mert mindezek mellett pozitív vonásai is vannak. Lehet, hogy sok pénzt elkölt a makettjeire, de cserébe minimális az egyéb igénye (kocsmára, bulizásra, szerencsejátékra nem csak a pénzt, az időt is sajnálja). Ideális házi ezermester nevelhető belőle, hiszen nehéz elhitetnie, hogy képes két 0,15 mm-es rézdarabból működő gyorszárat hajlítgatni egy Panzer IV szerszámosládájára, de nem tudja becsavarni a villanykörtét. Időnként ugyan hangosan káromkodva csapkod maga körül (amikor hetvennyolcadszorra bomlik szét a főárbócra készülő kötélzet az utolsó rögzítés előtt), de a hobbijához szükséges türelem az élet más területein is megmutatkozik. Ráadásul kedvenc témájáról olyan elképesztő mennyiségű háttérinformációt szedett már össze, hogy ha véletlenül helyzetbe kerül, akkor nyugodtan meg lehet spórolni a tárlatvezetést, mert garantáltan több és érdekesebb sztorival tud szolgálni. (Egy nemrég megjelent makettnél a gyártónak felrótták egy fórumon, hogy a dobozban lévő figura nem passzol korban a járműhöz. A gyártó azzal védekezett, hogy a londoni IWM-től kapták a referencia képeket. A reklamáló ezután felajánlotta, hogy akkor nagyon szívesen segít korrigálni a múzeum vonatkozó anyagát, mert a képen látható sapka a jelzett alakulatnál akkor még nem volt rendszeresítve...)

Társasjáték

A makettezés jellemzően magányosan művelhető elfoglaltság: bár vannak esetek, amikor az ember arra vágyik, hogy bár lenne még három keze, de egy vidám asztaltársaság elég zavaró a munka közben. A társaságra vágyóknak találták ki a wargaming nevű változatát. Előnye, hogy a hozzá felhasznált makettek picik, tehát jóval kisebb helyet foglalnak. Hátránya, hogy egy tisztességes játszmához sok kell belőlük, tehát igazából piszok sok helyet foglalnak. Mára a különböző számítógépes stratégiai játékok és az internet sok korábbi rajongót elhódított tőle (Rommel teljes Afrika Korps-a CD-n sokkal kisebb helyet foglal és még kézügyesség sem kell hozzá, hogy jól nézzen ki), de azért a közös játék egészen más élmény. A szabálykönyvek részletesen foglalkoznak az egyes egységek valódi - vagy fiktív - történetével, képességeikkel. (Igen fiktív, hiszen a wargaming egyik kedvelt fajtája különböző sci-fi vagy fantasy történetek világát dolgozza fel, mint a Gyűrűk Ura, vagy a Warhammer 40.000.)

Innen kezdve már csak egy méretes asztalra és vonalzóra van szükség és már lehet is kezdeni kiépíteni a pákozdi csata vagy a káosz űrgárdisták legnagyobb ütközetének frontvonalait. Az egyik fő vonzereje a játéknak éppen ez: a valóságos események visszajátszása, ahol aztán mindenki megmutathatja, hogy ő mennyivel jobb hadvezér lett volna.

Big is beautiful

A Gillette egyik legnagyobb húzása volt, amikor évekkel ezelőtt rájött, hogy ha a nőket is rá tudná venni a borotválkozásra, akkor 100%-kal tudná növelni potenciális vevőkörét. Hasonló ötlet vezérelhette az 1/6 babák, az un. Action Figures kitalálóit is: kellene csinálni egy fiúknak való Barbie-t. Az ötletet tett követte és ma már az egyszerű gyalogostól a harckocsiig vagy vadászbombázóig minden kapható - megfelelő pénzért. Egy "baba" már 30-40 dollárért a miénk lehet, de pl. egy rádióirányítású Tigrisért vagy Shermanért szemrebbenés nélkül elkérnek 3-5000 zöldhasút is. Hogy mire jó ez az egész, miért gyűjtögetnek felnőtt emberek harminc centis öltöztethető babákat? Mert utána el lehet velük játszani jeleneteket! Az egyik variáció, hogy valamilyen régi fényképet próbálnak meg minél pontosabban reprodukálni, mint ahogy itt a fenti képen látható. A másik ennél sokkal nagyobb szabású. A klubokba tömörült tulajok kitalálnak valamilyen szcenáriót, gondos munkával megtervezik a felépítését, kiosztják, hogy ki milyen figurát vesz meg hozzá, mit épít meg maga, majd hatalmas munkával összeállítják az egészet. A cél egy olyan, minél drámaibb fotósorozat készítése, ami első látásra akár egy hollywoodi film valamelyik kockája is lehetne. A mellékelt videón látható angol társaságnak úgy gondolom, ez tökéletesen sikerült.

Mi lehet még ennél is nagyobb? A második részből kiderül. (Macskám van, kertem nincs, a fenyegetések leperegnek rólam).

87 komment

Címkék: játék modellezés dioráma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paranoid T.R. marcipan 2010.05.30. 12:30:48

két részes? ejnye. nem vagy tekintettel az itt felbukkanó gyerekekre... :D

a helikoptert te csináltad?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.05.30. 12:40:12

Makettezés, jó téma, én is voltam benne egy ideig..

A helikopter negem is érdekel, miféle országnak vannak ilyen rejtőszinei?

Neoprimitív 2010.05.30. 12:43:52

@paranoid T.R. marcipan: @Sigismundus:

Nem, sajnos nem az én művem, az idei mosonmagyaróvári verseny egyik nevezettje. Ez a Szlovák Légierő új, digitális kamuflázsa, a képen kicsit árnyékban, de látható is a felségjelzés a gép oldalán.

Leadfoot 2010.05.30. 12:49:07

2. rész: Call of Duty és társai? :-) Na, arról tudnék mesélni...

Neoprimitív 2010.05.30. 12:53:54

@Leadfoot: Nem, nem a számítógépes játékokról lesz szó :-), egész más téma.

Jockey11 2010.05.30. 14:56:48

@Neoprimitív: Szerintem az 1/1 arányú hadijátékok lesznek, korabeli jelmezben, ágyúval, lóval, stb. Még a gépesített hirig előtti időkből vett csatákkal...

stoppos76 2010.05.30. 16:10:16

@Neoprimitív: "Hátránya, hogy egy tisztességes játszmához sok kell belőlük, tehát igazából piszok sok helyet foglalnak."

De max játék közben. Olyankor tényleg kell egy jó 4x5-ös szoba. :)

Kismy 2010.05.30. 16:52:25

egyetlen makettet voltam képes összerakni eddigi három évtizedem alatt, egy Chruchill MK IV-est. azóta pár doboz várja az újbóli lelkesedést, ami sosem fog eljönni. valakinek esetleg?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.30. 17:54:30

Klassz poszt, köszönjük!

És szabadjon ajánlanom egy modellező (pontosabban diorámázó) kézikönysorozat első részét:

www.harvar-d.hu/index.html

Nekem megvan, bi-bi-bí, de sorry: NEM ADOM KÖLCSÖN!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.30. 17:55:26

Már előre félek, milyen mániát fognak kifejleszteni magukban a fiaim :) Egyelőre a rombolásnál tartanak, tán egyszer eljön az építés ...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.30. 17:57:02

@tiboru:

Ja: természetesen magyar verzió is van belőle (még jó, hiszen magyar a szerző!), de a honlapon sajnos nem találom...

Neoprimitív 2010.05.30. 18:48:02

@tiboru: Pedig ott van az, csak a portfolio oldalon, lejjebb:

www.harvar-d.hu/portfolio2.html

Most készül a második kötete (a "tájépítésről"), az elsőre pedig nemrég jött meg a hivatalos kínai kiadási igény: ahhoz képest, hogy a szerző, Adóba László nem egy világszerte ismert makettező, hanem abszolút újonc (kiállításon is csak egyszer vett részt előtte), ez óriási szakmai siker.

Neoprimitív 2010.05.30. 18:56:01

@stoppos76: Nekem van olyan ismerősöm, aki saját bevallása szerint csak azért tartja fenn makettboltját, mert ott tudja tárolni hatalmas mennyiségű wargaming figuráját, nagyobb lakást cserélni meg nem szeretne...

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.30. 20:33:15

Na ez a poszt király lett:) Én is makettezem. 1/48, 1945-1975, csak amerikai repülőgép. Már 50 darab megvan. És igaz, hogy annak ellenére, hogy épp most jöttem el épülő makettem mellől, van még két dobozban lévő. ÉS az is igaz, hogy leporolni másnak szigorúan tilos ezeket. ÉS bizony néha trükkök százai kellenek a családi költségvetésben, hogy egy egy ritkább példányt megszerezzek:)
Aki pedig azt a szlovák Mi-8-ast lefestette, az egy igazi hangyás ember lehet:))

MTi 2010.05.30. 22:24:48

Klassz! Nagyon tisztelem a makettezőket aprólékos, összpontosítás igénylő precíz munkájukért. Azt gondolnánk, hogy ebben a rohanó világban már elképzelhetetlen az ilyen időtöltés - szerencsére vannak olyanok, akik ezt munkájukkal megcáfolják :) Nagy-nagy riszpekt!

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.05.31. 07:31:39

No a terepasztalos wargame-hez van némi közöm, több mint 10 éve művelem a dolgot, és nem lehet ráunni. :)

vén betyár 2010.05.31. 08:14:56

indig nagyon csodáltam a maketteket és különösen a vérbeli, igazi makettezőknek azt a fajtáját, amelyet a szerző olyan valóságosan, varázslatosan lefestett.
Gyermekkoromban, az 50-es években a Váci utcában volt Magyarország EGYETLEN modellező boltja a Váci utcában, sréhen szemben a Lengyel Klubbal, később lejjebb költözött a Dimitrov tér felé, a Tóth-féle Merklines.Tán van még egy-két öreg csont aki emlékszik rá.
Természetesen én is összeraktam egy-két repülőgép-modellt, de igazán soha nem volt rá elég idő, pénz, kitartás, türelem, megszállottság.Csodálom azokat, akik boszorkányos ügyességgel és kitartással maguk készítik a legapróbb élethű és működő alkatrészt is.
A 70-es években /sajnos csak Bécsben lehetett legközelebb hozzájutni/ mérethű japán műanyag fegyvermodelleket lehetett összeszerelni, na azokból szinte az összes megvolt.De nagyon műanyag és nagyon játék, ezért inkább a fém-modellekkel folytattam , meg belekóstoltam az igazi gyűjtők izgalmas és veszélyes életébe is.Éppen ezért később csak a szakirodalom gyűjtésével foglalkoztam /beleértve a Militária Modell Magazint is/.
Nagyon jó, tartalmas poszt, nagyon várom a folytatást, addig is köszönet!
Egy kérdés:Hogyan viszonyul a macs a modellekhez?Vagy kint lakik a kertben?

Titus Pullo Urbino 2010.05.31. 08:18:14

Gratula a poszthoz, jó sok türelmet és szabadidőt igénylő sportág ez. Még amikor gyerek voltam, én is építettem 1-48 arányú német II. vhs bombázókat, Ju 87, Ju 88, Ju 188, He 111, ilyesmiket, de aztán 21 éves koromtól hirtelen időhiányban kezdtem szenvedni és abbahagytam. Irigylem azokat, akik még ilyesmivel tudnak foglalkozni, sok türelmet és kitartást kívánok nekik!

GeoThrasher 2010.05.31. 08:46:16

Gyerekkoromban összeraktam egy Mi-24-est, festéssel, mindennel, gyönyörűen nézett ki, majd édesanyámnak sikerült "leporolnia" róla a főrotort. Na azóta nem tudtam kijönni a sokkból, pedig van már raktáron néhány Panzer...

Neoprimitív 2010.05.31. 08:47:40

@vén betyár: Természetesen emlékszem a Váci utcai boltra, meg a kis parafadugós üvegekben árult festékeire. Kiskölyökként mindig csak a nyálam csorgattam a bizományba beadott "igazi" makettekre, mert a Csehszlovák Kultúra Boltjának teljes választéka már megvolt, de ezeknek az ára persze nekem elérhetetlen volt.
A macs szerencsére nem sok vizet zavar, a makettek zárt dobozokban pihennek a gardróbban.

@Titus Pullo Urbino: Ez teljesen tipikus, a legtöbb makettező gyerekként kezdi el, majd az első komolyabb barátnős/álláskeresős időszakban abba hagyja, hogy aztán legközelebb az első gyerek 5-6 éves korában, jó tíz-húsz év kihagyás után újra belevágjon.

Neoprimitív 2010.05.31. 09:53:03

@Kismy: A www.makettinfo.hu portálon a Fórumban van egy Cserebere rovat, oda fel tudod rakni azokat, amelyektől meg szeretnél szabadulni.

stoppos76 2010.05.31. 10:03:32

@Neoprimitív: Te jó atya úr isten! :))

Az enyémek bedobozolva elférnek két polcon. Pedig azokból is össze lehet hozni egy 3000 pontos sereget 40K-hoz.

Viszont ideje tényleg nincs az embernek rá. Se játszani, se foglalkozni velük. Ahogy a posztban is, a fele ott áll érintetlenül.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.05.31. 10:06:00

Anno én is felakasztgattam a csillárra random tematika szerint összeválogatott repülőgép makettjeim. Lancaster, He-111, F-16, Fokker-D.VII. A kedvencem mégis egy BMW R-75-ös, oldalkocsis móka volt, amit már-már nagyítóval kellett összerakni. Sajnos azonban rá kellett jönnöm, hogy a szobám a maga 9 négyzetméterével nem igazán a legtágasabb ebből a szempontból, így én is félretettem a dolgot. No de majd egyszer...

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.31. 10:11:19

@Neoprimitív:
Az az oldal egy aranybánya. A makettjeim 75%-a onnan van.

Bokszos 2010.05.31. 11:41:19

Se idő, se pénz :)
A poroláson kívül még a költöztetés jár nagy veszéllyel, egy polc leejtése hatalmas károkat tud okozni a gyűjteményben :(
Mekkora élmény volt, mikor sikerült hozzájutni az első 1/72 Italeri F-14-es makettemhez '89 táján vidéken! :)))

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.05.31. 12:11:55

@Jockey11: en.wikipedia.org/wiki/Eglinton_Tournament_of_1839

@Neoprimitív: jahaaahaaaaj! most felevenítetted gyermekkorom legtraumásabb emlékét ... amiben szintén édesanya (Nyugodjon békében!) és portörlés szerepelt :( Ehhez tegyük hozzá azt is, hogy errefele makettet csak elvétve és naaagyon nagy protekcióval lehetett szerezni :(

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.31. 15:15:36

Úgy látszik, hogy minden makettezőnek mumus, ha valamely családtag puszta jószándékból megpróbálja portalanítani a makett életművet ;)
Köszi a hiánypótló posztot, Neó!

dr. Pascal 2010.05.31. 16:31:00

a családi vitrinben virítanak nekem is a makettek (1/144 - 1/48, hajók, repülők, tankok, helikopterek, de még egy F50es Ferrari is). Kicsit furán néznek ki a kristálypoharak mellett...

Egyébként anyu portörlése azért nem mumus, mert már történt ilyen bátyám repülőivel, szóval az én "játékaim" szentek és sérthetetlenek - de legalább hozzájuk érni nem szabad.

Nálam valamikor gimi tájékán volt a fék behúzva, 1xűen nem volt időm pepecselni. Viszont néha-néha még mindig becsúszik egy újabb "doboz", na majd egyszer összerakódnak... remélem

Kismy 2010.05.31. 17:19:56

@proletair: egy M7 HMC "Priest" és egy SdKfz.9 "FAMO"

@Neoprimitív: köszi a tippet, megnézem!

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.31. 17:25:36

@Kismy: hm. reménykedem, hogy valami repülőféle. De én is csak azt javaslom: makettinfo.hu. Tutira el tudod passzolni!

Neoprimitív 2010.05.31. 19:38:02

A portörlő feleség/anyuka/nagymama olyan kötelező toposz minden makettező életében, mind a nagyszájú vicces néger volt régebben az amerikai vígjátékokban.

Egyébként döbbenetes az a minőségi változás, ami ezen a területen is végbement az elmúlt pár évben. Én egy dobozban őrizgetem a valaha általam összerakott összes makett építési utasítását. Van köztük egy oldalkocsis BMW R75 is, amilyent MuellR kolléga említett. Italeri gyártmány, a maga korában (úgy húsz éve) nagyon szépen kidolgozottnak számított és még ma sem néz ki rosszul. Ez 54 darabból állt. Nem rég vettem egy újabb kiadást (persze kínai :-) ), ez már több mint 120 darab, plusz külön rézből maratott küllők a kerekekhez, gáz és fékkarok, stb. Némelyik darabot az ötszörös nagyító alatt is alig látom, brutális.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.31. 19:49:23

@Neoprimitív:
Egy éve összeraktam (frászt, újjáépítettem) egy Testors (ex Hawk) F2-H Banshee-t. Az "összeállítási" útmutató 1 (egy!) lépésben lerendezte a makettépítés fáradságos folyamatát:) 1952-ben gyártották a makettet.
Én anno Matchbox makettekkel kezdtem a hobbit. Mai szemmel nézve elnagyolt makettek voltak, de kiválóan meg lehetett tanulni az alapokat. Ma ha egy kis srác makettezni szeretne, akkor csak drága és bonyolult maketteket talál, amikkel az esetleges (és borítékolható) kudarc lehet, hogy egy életre elveszi a kedvét. Meg a szülők kedvét, merthogy még egy elrontani való makettre nem adnak pénzt. Szóval hiányolom a Matchbox szintű készleteket.

ihasz laci 2010.06.01. 02:53:38

En most keszulok megvivni a masodik kurszki tankcsatat 1/72 meretaranyban. Az ,,alakulatok feltoltese'' kb 1 eve tart. Az utkozet kimenetele meg nem eldontott, de ha a felesegem meg parszor letakaritja az elkeszult maketteket, valoszinuleg el se fog kezdodni:)

Neoprimitív 2010.06.01. 06:14:27

@proletair: A makett nem vész el, csak átalakul. Szerencsére ma is kaphatók kezdőknek való készletek, csak mivel nem ezek a nagy számok, ezekről kevés szó esik. A megszűnő gyártók présformáit megveszik mások, a Matchbox cuccai pl. tudomásom szerint a Revellhez kerültek, a tankok biztosan.

Nekem inkább az internet nagyon ellentétes hatása jelenti a gondot. Egyrészt soha ilyen könnyű nem volt referenciákhoz jutni, kis keresgéléssel szinte bármiről lehet korabeli fotókat, leírásokat találni. Másrészt viszont a kész makettek netre felkerülő képei egyszerre ösztönzőek és elriasztóak szerintem. Azok alapján ugyanis úgy néz ki, mint ha mindenki két lépcsővel a szuperprofi szint felett alkotna, a fórumokon is döntően ilyenek beszélgetnek egymással.

A hangulat amolyan makettező "jó tanuló felel" szerű: egy kezdő csak néz és sajnos sokszor, ha megkérdez valamit (ami már valóban százszor elhangzott és a profiknak triviális) akkor leugatják - pedig az első próbálkozásai mindenkinek hasonlók voltak. Tavaly a jászberényi verseny rendezői kérték, hogy akinek van otthon ilyen "így kezdtem" makettje, az hozza el bemutatni - érdekes darabok voltak és szerintem nagyon jó kezdeményezés.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.01. 06:36:16

@Neoprimitív:
Igazad van, a Revell-Matchbox átdobozolást elfelejtettem. Mondjuk ez is csak a ritkább makettekre vonatkozhat.
Abban is egyetértek, hogy egy pazar makett látványa kétféleképpen hat: ösztönzően, és önbizalom romboló. Ugye jól érzem, hogy szoktál makettinfót olvasni?:) Mert ott néha nagyon le tudják építeni az ember önbizalmát. Bár volt példa kifejezetten segítőkész profi makettezőre is.

Nekem egyébként egy Matchbox T-2C Buckeye volt az első makettem, 180 forintba fájt (rohadt drága volt) és nem lett lefestve, csak rá lett nyalva sok matrica.

Neoprimitív 2010.06.01. 07:43:27

OFF:

@proletair: Persze, szoktam, de ez külföldi fórumokon is előfordul, legfeljebb azért ritkábban, mert mondjuk az Armorama-n vagy az ML-en szinte soha nem találkozol kezdővel.

Sajnos a makettinfo sem mentes a hazai általános kulturálatlanságtól. Én is ismerek olyan "profi" makettezőt, aki azért hagyta ott, mert unta a századszor feltett kérdéseket, de ez sajnos annak az oldalnak az átka: magánszorgalomból, nagy lelkesedéssel de egy mára elavult szoftveres háttérre épült. Én nem tudom kárhoztatni az újoncokat, hogy nem akarnak esetleg több ezer kommentet végigolvasni, ha valamit keresnek és örülök, hogy jelen vannak a kezdők.

Neoprimitív 2010.06.01. 07:53:22

Még annyit azoknak, akiknek a kedvét esetleg most vettem el a makettezés kipróbálásától a fenti hiper-szuper cuccokkal: itt is a postás harapja meg a kutyát elv érvényesül. Az kap visszhangot, arról jelennek meg cikkek, ami valamilyen szinten extrém. Az, hogy valaki összerakott magának egy makettet, ami neki tetszik és közben jól szórakozott, az nem hír.
Azt szokták mondani és nagyon igaz, hogy a makettezés nem küzdősport: csak az a lényeg, hogy saját maga örömet találjon benne az ember, mások véleménye csak akkor számít, ha össze akarom mérni velük a tudásom. Ennél szórakoztatóbb és kézzelfoghatóbb történelmi és technikatörténeti ismeretterjesztés kevés van.

stoppos76 2010.06.01. 10:14:38

@Neoprimitív: Érdekes, az ember azt gondolná, hogy ilyen nyugodt emberek nem bunkóznak. Nekem legalábbis mindig az volt a tapasztalatom, hogy segítenek, amiben csak tudnak. Mivel fess, hogy fess, milyen színekkel szárazecsetelj, stb...

FritzBarbarossa 2010.06.01. 10:27:46

az anya-témához visszatérve: az egyik haverom egyszer arra tért haza hogy az anyja nem leporolta a maketteket... hanem könnyed eleganciaval lezuhanyozta őket. többek közt a féltve dédelgetett negyed évig készülő Spitfire mk. V-ben nagyobb kárt tett mint egy g-6-os messzer harmincas gépgyuszija. szegény gyermek akkor rugott be először bánatában (lehetett úgy 12-13 éves). én egyébként akkor szoktam maketthez nyulni ha éppen vége van egy csajügynek (ahogy a srác a 40 nap és éjszakában:). szép kis légierő összegyűlt már... :(

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.01. 10:28:59

@Neoprimitív:
Bizony igaz, az ember magának makettezzen, aztán ha nagyon megy neki, menjen versenyre.
Amúgy én a hajómodellezőket tudom tisztelni, pont ahogy a posztban is írva volt, azért. Mert én csak ránézek egy kötélzetre és azonnal elfáradok.
Viszont van egy tervem, igazi scratchbuild: Az Idő urai című méltatlanul elfeledett rajzfilm elején látható hatkerekű járgány megépítése. Ha sikerül, azonnal benevezem egy versenyre:)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.01. 10:37:38

@stoppos76:
ne legyünk igazságtalanok, a többség még mindig nagy türelemmel válaszol a kezdők kérdéseire, és a jótanácsokat tényleg barátian adják, nem lekezelően.
Én is futottam már bele építő és romboló kritikába. Az utóbbi ráadásul alaptalan volt, így magát járatta le a szaktárs.

janos900 2010.06.01. 10:39:06

Sziasztok!

Én a wargame történelmi ágát űzöm közel 2 éve, egy londoni klubban. A klub több mint 30 éve működik, a költségcsökkentő nyitott tagtoborzó nap az évek során, Európa legnagyobb wargame rendezvényévé nőtte ki magát, 12.000 négyzetméteren, 5000 látogató több mint tíz országból. A hobbi újkori alapjait a híres Sci-fi író H.G.Wells (Világok harca, Láthatatlan ember stb.)tette le a magyarul is kiadott Kicsiny háborúk című szabálykönyvében.
Magyarországon is létezik történelmi wargame, szombaton pl Győrben lesz bemutató a Gyermekek Házában rendezett Makettkiállításon. Szentendrén is működik klub, Budapesten is 2-3, főleg 1:72-es második világháborús kategóriában. A magyar honlap: wargame.hu

A tipikus játékos az ötvenes évekből, az ismert színész Peter Cushing, a STAR WARS I-ben ő volt Tarkin Moff birodalmi tábornok :-):
www.britishpathe.com/record.php?id=639

az angol rendezvény:

www.youtube.com/watch?v=GGBzT9gKVk4

Ha van rá érdeklődés, és a cikk írójának terveibe se zavar bele, szívesen írok egy cikket az angol klub életről.

Neoprimitív 2010.06.01. 11:35:07

@janos900: Én szívesen olvasnék róla, de várjuk meg az "alapító atyák" véleményét. A videóban a kalózos és repülős wargaming nekem teljesen újdonság volt, ez utóbbinál valami teleszkópos botokkal imitálják a magassági fölényt?

janos900 2010.06.01. 12:02:46

@Neoprimitív:

Igen, wargame mindenből van, de tényleg. Indiana Jones? Gyűrűk ura? Star Trek? Simán! Idén volt Star Wars Lego lépegetőkkel és figurákkal. Hajós, repülős, 6mm-től 54mm-ig a paletta végtelen. A Games Workshop a Gyűrűk ura szabályrendszerére fejlesztve, van kalózós szabálykönyv, meg western is, General Cluster vs Indiánok, Alamo védelme a Mexikóiak ellen, Polgárháború, ezek skirmish játékok, 20-30 figurával. De ezek nem a komoly történelmi szimulációk, csak nagyon klasz kikapcsolódás.

A legjobb Első világháborús repülős játék a Wings of War(Fanatsy Flight Games, van második világháborús verzió is), ebben a gépek mozgékonyságát kártyalapokkal szimulálják, és a gépek egy két részre szedhető kis oszlopra vannak rakva, jgy van két magassági szint. A videóban látható játék ennek a feltuningolt veziója, múszerfallal stb.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.01. 14:46:58

@janos900:
@Neoprimitív:

Részemről nincs akadálya. Ha Zig Zag is beleegyezik, küldd el valamelyikünknek a nyers szöveget (doc vagy txt) és az esetleges illusztrációnak szánt képeket (gif vagy jpg).

A szerkesztőség a változtatás és a vágás jogát fenntartja, de a végső megjelenés előtt mindig kikérjük a szerző hozzájárulását.

Még csak annyit, hogy a terjedelem lehetőleg ne legyen nagyobb 1500-1800 szónál (ez kábé 10-12 ezer karakter).

nandras01 2010.06.01. 18:57:07

üdv az olvasóknak, és mégüdvebb az íróknak :)
érdekes és informatív a poszt, egy kissé én is belekóstoltam a modellezésbe, még anno sok évvel ezelőtt, de nem vittem valami sokra - bár én jól szórakoztam.
a hajómodellek voltak a kedvenceim, ma is szívesen elnézegetem a neten az ilyen jellegű oldalakat.
már nem tudom, hogy honnan keveredtem arra az oldalra, amelynek linkjét közzé teszem, de nekem a kedvencek között van. leginkább azért, mert az igen látványos modellek mellett komoly hangsúlyt fektet az egyes modellek, ill. az eredeti hajók törtnelmi képbe helyezésére is.
olcassátok:
olli.freeweb.hu/

ihasz laci 2010.06.01. 19:15:32

@nandras01: a hajomodellezes nekem is mindig a nagy kedvencek koze tartozott foleg azok a fajtak amik olyan nagyobb uvegpalackban vagy miben vannak, azokat mar igazi muveszet osszerakni!

Nathaniel Arthur Parrott 2010.06.01. 21:04:30

Nemrégiben én is belekóstoltam a wargamingbe név szerint a Csatakalapács 40000-be(ha esetleg szabályokba szeretnék segítséget kérni, kihez fordulhatok), méghozzá zöldbőrű haverjaink oldalán. Igazából nem is a játék részét élvezem, hanem a festést, mivel itt szabadon szárnyalhat a fantáziám(igen, eltaláltátok, nem érdekel a hivatalos leírás a színekről), de megjött a kedvem a sima makettokhoz is. Szerintem tank illetve repülőgép vonalon mozognék. Nem tudnátok valami egyszerűt ajánlani(kézügyességem nulla)?

Zárásul pedig, szép kis poszt lett, örvend a szívem ha ilyet láthat.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.01. 22:34:15

Kérdés a dilettánstól: Ha nem szabad a maketteket leporolni, akkor mégis hogyan tisztítjátok?

Restaurátortechnikákkal? Vagy megépítitek, aztán had porosodjon?

Neoprimitív 2010.06.02. 00:08:52

@neccharisnyás útonálló: Több variáció van. A legelegánsabb, ha a maketteknek saját zárt tárólóhelyük van. Ez lehet egy sima doboz is, persze ilyenkor csak a gazda tudja, mi van benne, vagy üveges vitrin, stb. Ha ilyenre nincs mód, akkor a maketteket puha szőrű ecset és a billentyűzetek tisztításához használt légfúvó labdacs segítségével lehet nagyon óvatosan leporolni. Az igényelt odafigyelés valóban a régészekéhez vagy restaurátorokhoz áll a legközelebb.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.02. 00:46:07

@nandras01:

"már nem tudom, hogy honnan keveredtem arra az oldalra, amelynek linkjét közzé teszem..."

Például itt, a lemilblogon (a Rokonok, jók oldaldobozban) is kattintható a linkje kábé másfél éve, Hadihajók, haditengerészet felirattal :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.02. 09:39:36

@Nathaniel Arthur Parrott:
Szerintem ha egyszerű, és könnyen építhető makettet szeretnél, kezdj hozzá egy olyanhoz, ami lehetőleg nem terepszínű:) Mondjuk gondolok egy MIG-21-re, amit le lehet festeni ezüst színűre (alumínium egész pontosan). Ha 1/72-ben fognál hozzá, egész olcsón megúszod, és túl sok buktatót nem is rejt. A tankokhoz azért egyel magasabb skill kell:)
@neccharisnyás útonálló:
Természetesen lehet portalanítani, csak azt ne más csinálja, mert nem tudhatja, hol kell biztonságosan megfogni, vagy mi az ami egy pöccintésre letörhet. Az egyik F-105-ös makettem elég nagy, és relatíve súlyos, a futói meg piszkafák és alig tartja meg a gépet. Na ha ezt valaki elkezdené amolyan házvezetőnősen takarítani, tuti megrogyna. Én sajnos a makettjeim felét két-három hetente kénytelen vagyok portalanítani. De készül már a vitrin:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.02. 09:58:41

Évekig pepecselsz, hogy összerakd, utána meg életed végéig pepecselsz, hogy tisztán tartsd. Nem semmi.
Mindenesetre az életedből hátralévő idő eltöltésére kiváló. Főleg ha közben semmi másra nem akarsz gondolni.
No mindegy. Én maradok a lelkes bámuló közönség soraiban.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.02. 10:02:22

@neccharisnyás útonálló:
Nem olyan rossz az:) Ilyenkor mindig megnézegetem a repcsiket, hümmögök, hogy milyen szépek, sajnálkozom, hogy milyen mostoha a sorsuk, stb. Többet foglalkozom ezekkel, mint a vitrinben lévőkkel, azok nem porosodnak. Jó ez így:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.02. 10:48:47

@neccharisnyás útonálló:

"Évekig pepecselsz, hogy összerakd, utána meg életed végéig pepecselsz, hogy tisztán tartsd."

Vagyis olyan, mint mondjuk a családi élet vagy a szakmai karrier :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.02. 10:55:10

@tiboru: Igaz. Viszont egy gyerek állandóan beszél hozzád, látod felnőni, büszke vagy a sikereire, unokáid lesznek, akiknek megtaníthatod mindazt, amit neked tanított az élet. Ja, és jó esetben te már nem látod, mikor az enyészeté lesznek.
Ellentétben a már korábban emlegetett zuhanyzó repülőmodellekkel.

Bocs, nőből vagyok. Abból is a szentimentálisabb fajtából. :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.02. 11:04:48

@neccharisnyás útonálló:
Nos, nekem is van egy 2 és fél éves fiam, akivel nap mint nap megnézünk egy repcsit. Általában ő akarja. Ő megforgatja a propellereket, van egy pici ecsetje amivel "segít" portalanítani...
Azt hiszem megfertőztem:)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.02. 11:23:47

@neccharisnyás útonálló:
Á, nem hiszem. Én sem örököltem senkitől, és a három öcsém is csak játszani akart a makettjeimmel, de összerakni egyet sem raktak, el is felejtették ezt az őrületet.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.02. 11:41:04

A hagyományok ilyenek. Valaki elkezdi. Aztán valaki folytatja. Nem biztos, hogy a következő szinten, lehet csak második generációban. De ne tessék temetni. Maguk férfiak úgyis annyira szeretik emlegetni, hogy miket csináltak annak idején az öreggel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.02. 12:34:17

@neccharisnyás útonálló:

Hát igen... Engem apám mindenféle útravalóval ellátott, csak bordélyházba nem vitt el a 18. szülinapomon, hiába mondtam neki, hogy egy mértékadó könyvben olvastam, hogy kultúrcsaládokban ez a szokás.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.02. 12:45:23

@neccharisnyás útonálló:
hááát... jóapám hobbija a kapcsolási rajzok bújása és a nyomtatott áramkörökben történő elveszés volt. Igaz, hogy néha ennek melléktermékeként kaptunk a modellvasúthoz működő piros-zöld LED-ekkel világító jelzőket, meg vasúti átkelőt. Sőt, a játék mentőautóm valódi, elemmel működő villogó kék fényt, szirénahanggal. Mondjuk ez utóbbit szerintem megbánta:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.02. 12:53:44

@tiboru: Életkor firtatása nélkül, voltak még akkoriban bordélyházak? Azt hittem, dicső szocialista nemzetépítő apáink bezáratták a polgári létforma eme mételyeit, egyúttal jelentősen felfuttatva a kamionstoppolást létformaként űzők karrierjét.

Mondjuk az is izgalmas lesz, mikor majd mesélem a kisebbeknek, hogy annak idején miket söröztem az öreggel vasárnap ebéd után kinn a kertben a teraszon. Dehát kéményseprő is megmondta, hogy talpraesett kis nő vagyok, amiért nem féltem a csinosra lakkozott körmeimmel utat vágni neki a szárítókötél - csempe - famorzsalék szentháromságában a gázmelegítő kivezető csöve felé.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.02. 12:57:25

@proletair: Az öregem is nagy ezermester. De szerintem ez a véretekben van. Kb. mint nekem a tortalap-gyártás. Szerelt már lámpát, ajtózárat, fregolit, vízvezetéket, zuhany átváltógombját. Asszem csak egy vasaló bírt kifogni vele, mert nem bírta szétszedni (pattintják a kis nyomik a műanyagot, nem csavarozzák) Ja, és a halálom, mikor valami szerszámot kér, mert rendre rossz kerül a kezembe.
De ő meg bájosan teszetosza a konyhában.

taser 2010.06.02. 13:29:40

@neccharisnyás útonálló:
Ühümm!! Látnád a család nőtagjait. Amihez nekem spec szerszámok kellenek azokat ők megoldják egy rózsszínű hajgumi és egy körömreszelő segítségével.

Bordélyházakat ugyan bezárták anno, de felvilágosult családapák jól tudják, hogy melyik sztráda hotel illetve masszázs szalon,( wellnes, fitness spa etc) szolgáltatásait kell keresni. :)

A poszt megest jóra sikeredett, de ezt már annyiszor leírtam, hogy legközelebb csak kopi+ pasztával fogom beilleszteni.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2010.06.02. 13:36:03

nagyon jó poszt, a videó meg hatalmas a végén! :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.02. 13:38:17

@taser: Rágógumit kihagytad. 8)

Amúgy bocs mindenkitől, hogy ennyire elvittem offba a topikot.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.06.02. 14:13:11

@proletair: Köszönöm szépen, megpróbálkozom vele.

Elektrolakatos · http://www.makettinfo.hu 2010.06.02. 14:30:23

@Neoprimitív:
Sajnos az említett oldalt látogatókat jelenleg megszűrni nem lehet. Moderálásuk folyamatosan történik, egyszer csak lesz előre lépés.

Az idei berényi versenyt remélem megtiszteled ismét jelenléteddel. ;)

lwcolors 2010.06.02. 14:56:26

Nagyon jó cikk született, annak is érdekes, aki nem makettezik, a makettező pedig jót derül, de közben bevillan, hogy amit olvas, igaz...

Üdv: Szabó Ákos

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.02. 17:43:31

@neccharisnyás útonálló:

Hát apám is pont ezzel védekezett: hogy már nincsenek, sőt, már az ő fiatalkorában sem voltak, ami szerinte is nagy kiszúrás.

Életkor firtatása meg nem gáz: az idén lesz a 30. érettségi találkozóm.

Neoprimitív 2010.06.02. 18:32:22

Az előző bejegyzésem a blogmotor áldozatává vált, ha mégis előkerül, akkor majd törlöm:

@lwcolors: A cikk nagyon az utolsó pillanatban lett kész, ezért elnézést, hogy nem tudtam előre engedélyt kérni a kép felhasználásához, de igyekeztem a creditet megfelelően feltüntetni. Igazából a C130-ról kerestem a képeket, ahol megvolt az eredeti referencia is, de azokat már nem találtam az új oldaladon.

@lktro: Remélem le tudok jönni, bár valószínűleg csak egy gyors szombat délutáni börzefosztogatásra. Amit a makettinforól írtam, azt nem kritikának - főleg nem a lelkesedésből érte dolgozók kritikájának - szántam. A magyar net átlagához képest egyébként azt hiszem, hogy egészen jó a helyzet, a "hogyan lenne jó" témát pedig szerintem többször végigagyaltuk minden szinten, mint ahány gulyás készült...

indiscriminating power 2010.06.02. 19:37:03

Nekem is van olyan teknősbékamakettem, mint a képen.

Bicskas 2010.06.02. 21:57:40

huh az a helikopter nagyon kemény, de hogy oldják meg hogy a rotorok ne törjenek le? én egy elgyengült pillanatomben vettem egy black hawkot de a rotorok 2 hétig se bírták pedig senki se nyúlt hozzájuk

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.03. 00:17:12

@Bicskas:

Családtagok tagadnak, ugye..?

Így szokott lenni.

CyberPunK 2010.06.03. 07:54:35

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy "For the Emperor". :)

Murhauz 2010.06.03. 10:39:25

Sziasztok!
Modell-mániás párom olvastatta el velem a cikket és nagyon jókat mosolyogtam rajta. Ő warhammer rajongó, van játszó szobája, amit 90%-ban egy terepasztal tesz ki, 10%-ban pedig 5 hadsereg.

Miután vagyonokat fektetett egy sereg összeállításába, közölte,hogy most az inkvizítoron fél áron árulnak egy kezdő dobozt, na ez mennyire megéri. Ez laikusok számára becsapós lehet, ugyanis egy doboznyi katonával nem lehet játszani, kell még hozzá vagy hat. Ráadásul még az előző sem volt összerakva. És rettentő gonosz voltam, hogy ezt nehezményeztem :D

Egyszer láttam rajta gyermeki lelkesedést, amikor megjelent az új WH szabálykönyv és egy kezdő dobozt adtak hozzá ajándékba.

Szerelme zálogául egy anyahajót adott nekem. (ez egy modellezőtől felér egy aranyékszerrel :) )

Már nekem is nagy praxisom van palástok és lovak festésében :D

Mindemellett airsoft mánia is van, szerencsére ezt a hobbit közösen űzzük :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.03. 11:12:16

@Murhauz:
Na ezt nevezem ideális kapcsolatnak!:)

lwcolors 2010.06.03. 13:57:02

@Neoprimitív:
Aki netre tesz fel dolgokat, az számolhat vele, hogy felhasználják. Te ezt mindenféle szempontból tökéletesen oldottad meg, külön köszönet ezért!
A roncs C-130 makett:
www.albatros.extra.hu/makettek/2006/mc130/index.htm
És az eredeti baleset:
www.baaa-acro.com/Dossier Photo/85-0012-1.htm

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.03. 17:07:44

Egy kicsit off ugyan, és nem is makett, de a játszani szeretőknek biztosan jó hír:

www.cdprojekt.hu/news.asp?id=75

Neoprimitív 2010.06.03. 17:34:22

@lwcolors: Köszönöm Ákos a linkeket! Mindenkinek ajánlom, érdemes megnézni a két galériát! (A második linknél valamit vacakolhatott a blogmotor, természetesen a záró .htm-ig tart a link.)

Nem tudtam megállni és két képpel kiegészítettem az eredeti cikket, ha már ez volt az eredeti elképzelésem!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.03. 19:42:59

@Neoprimitív:

Elképesztő... Minden elismerésem Ákosé!

Monty H. 2010.06.09. 19:17:16

Nagyon jó és nagyon jópofa összefoglaló, drakulálok.

"Ennek eredményeként nem is számít igazi makettezőnek, akinek nincs több összerakatlan készlete, mint amennyit a következő tíz évben meg tudna építeni."

Ez különösen szíven ütött, mert ez is nagyon igaz!!! :-) Nekem is volt ilyen időszakom, ma már szerencsére csak azok a készletek vannak meg, amiket tényleg meg akarok építeni, a többit elpasszoltam.

zssch · http://wargame.hu 2010.07.19. 18:12:26

Szeretnék egyet hozzáfűzni:

wargame.hu/

A középen látható római diorámáról pedig részletesebben itt olvashattok:
wargame.hu/#article=157;

Szép napot, jó olvasgatást!

ll 2013.11.11. 21:17:10

Azóta már megvalósult a közös építés vágyálom is.
Igaz még csak 2 alkalommal ( tavaly és idén) de igyekszik a Pelikán Makettklub kicsiny csapata az éves rendezvényük rendszeres megtartása kapcsán, ezen a fronton is.
Úgy hívják ezen műsorszámot, hogy 24 órás építés. 15 jelentkező egyféle makettet épít. Hozzájuk csatlakozhat bárki a saját művével, igaz az nem vesz részt a versenyen.
süti beállítások módosítása