Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (158) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (11) rendvédelem (54) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A hóhér és kötele II.

2010.09.24. 07:30 Professor Pizka

Professor Pizka lendületből folytatja a kivégzésekről írt posztsorozatát az első rész után, s immáron a huszadik század kapuján kopogtat, amikor is eljutottunk odáig, hogy (legalábbis a nyugati világban) mindenütt arra törekedtek, hogy az elítéltnek gyorsan, minél kevesebb fájdalommal vége legyen. Megmaradt viszont a hóhér intézménye.

És hogy ebből mi következik? Megtudjátok a "tovább" linkre történő kattintás után.

 

Még hóhérabb a köteled 

Az előző rész tartalmából: Jenny beleszeret... izé... na.

Ha megnézzük
a három elterjedt kivégzési módot a XX. század első felében (lövés, akasztás, nyakazás) azt találjuk, hogy mindegyiknek az eredménye  egy erősen vérző (vagy másképpen undorító módon sérült) ember, akinek a megölése és hullájának eltakarítása mocsokkal, esetleg további vérrel jár. Ahogy a közhelyes szófordulat is mondja: „vér tapad a kezéhez” annak, aki ilyesmit csinál.

A hóhérszakma a modern időkre megváltozott. Megszűntek a pallosjoggal bíró városok és az Egyesült Államokban sem volt már minden falu szélén bitófa. Következésképpen a hóhér kikopott a minden városban megtalálható mesteremberek sorából. Ráadásul,
amikor az orvostudomány áttöri a középkori vajákolás gátjait, már nem a hóhér az egyetlen ember, aki látott vala eret, májat, szívet, csontot. A XIX. század nagy és véres tömegháborúi és csatái lökést adnak a sebészetnek. Jenner, Pasteur, Semmelweis munkássága is erre a korszakra esik. Ha ez az írás az orvostudomány történetével foglalkozna (tényleg, lehet majd egyszer írok katonaorvosost is), akkor sorolni lehetne a XIX. századi áttöréseket. Lényeg az, hogy a hóhér lassan kiszorul az egészségügyből is.

Marad a börtönudvar, az országonkénti egy-két (de maximum tucatnyi) ítélet-végrehajtó és az egyre alaposabb technika. Az előző részben leírt technológia odáig tökéletesedik, hogy a kivégzések jelentős százaléka gyorsan lejátszódik. Persze ezzel senkit sem akarok arra buzdítani, hogy időgéppel utazzon vissza és akasztassa fel magát a San Quentin börtönben vagy a Gyűjtő Kisfogháza előtt. Főleg, mert kivételek mindig vannak, és a legjobb hóhérnak is lehet rossz napja. Ezért is létezett az a szép intézmény, hogy a gyors (és hatékony) szakmunka reményében a hóhérnak szokás volt borravalót adni.

Ezen a ponton a szerző Baker street-i bérleményének öltözőfülkéjébe siet és néhány perc múlva Hankiss Elemérnek álcázva lép elő. Kopottas kardigánját megigazítja, majd a fotelbe ülve, cérnavékonyra változtatott hangon magyarázni kezd.

De a modernizmus szakmaiságát és technokratizmusát hamarosan a posztmodern áramvonalas világa, a szexuális forradalom és Ortega y Gasset munkásságának hatására megmutatkozó alapvető szocio-lingvisztikai folyamatok változtatják meg. Ezzel a világgal nem egyeztethető össze a szenvedéssel, hosszas bürokratikus eljárással, a vérrel, mocsokkal járó kivégzések világa. A hóhérral nagyobb tragédia történik, mintha akasztanák: kimegy a divatból. Ebből vezetem le jelen írásom tételmondatát [ezt majd abba a szürke keretbe tegye, kedves Watsonom]:

Az új és humánus kivégzések elsősorban nem azért születtek, hogy az elítéltnek jobb legyen (bár ezt mondják), hanem mert kihagyható belőlük a csuklyás vagy keménykalapos hóhér, az embert ölő ember.

[A szerző, miután  a lesben álló Watson kincstári Eley revolverének agyával fejbe kólintotta a filozofálásra a lakásba osonó, magát mindössze egy Steiger-féle szöveggyűjteménnyel filozófusnak álcázni akaró Moriarty professzort, kényelmesen hátradőlt, pipára gyújtott és hosszas magyarázatba fogott.]

Itt van mindjárt a villanyszék. 1887-ben New York államban bizottság ült össze.

Álljunk meg egy szóra, professzor úr!

Mi, akik a magyar belpolitikát éberen követjük, tudjuk, hogy azon a ponton, amikor bárminek a megoldására összeül egy bizottság, megette a fene az egészet.

A tevés-lovas közhelyet kihagyom.

Ebben a bizottságban Dr. Alfred P. Southwick fogorvos volt az, akinek a fejéből kipattant a szikra. Később  (találmányának köszönhetően) még elítéltek százainak fejéből pattogott szikra; igaz, generátor segítségével. Southwick doktor ötlete onnan származott, hogy szemtanúja volt, ahogyan egy részeg ember megfogott egy generátort és azonnal meghalt.

Southwick doktor (itt balra) tehát rájött, hogy elektromosan kell megoldani a kivégzést. Miután ő fogorvos volt, úgy gondolta, hogy az elítéltet székbe kell ültetni. Miként a rendelőjében. Na. Mindenki ellazul, hátradől, és elképzeli, hogy mi lett volna, ha Southwick nem fogorvos, hanem karmester, postás, vagy könyvtáros. Villany-pálca, villany-tértivevény, villany-olvasótermi-példány vigye-vissza-de-rögtön. A székkel még aránylag jól jártunk. Izé, jártak az elítéltek.

A baj az volt, hogy akkoriban ugyan már túl voltak azon a korszakon, amikor Jókai Mór még negyven oldalt írt egy villanydelej-kísérlet spektákulumról, de azért még voltak tisztázandó apróságok. Többek között folyt a War of Currents, vagyis az Edison és a Westinghouse  cég harca. Előbbi az egyenáramot, utóbbi a váltóáramot alkalmazta. A Westinghouse alkalmazottja volt például Nikola Tesla.

Az első villanyszéket végül Edisonék fejlesztették ki, Harold P. Brown és Arthur Kennelly vezetésével. Persze, hogy váltóáramot használtak, hogy lehessen propagálni annak halálosságát, a „veszélytelen” Edison-féle egyenáram mellett. Az új eljárás neve „electrocution” lett (az electronic-executionból), habár Edison azért megpróbálkozott a „to westinghouse” ige bedobásával a köztudatba.

Az üzleti etikát később találták fel, és széles körben azóta sem terjedt el.

Aztán az első elítélt, bizonyos William Kemmler elvesztette ugyan eszméletét az első áramütéstől, ám nem halt meg. A jelenlevő orvosok azonnal újabb és nagyobb sokkot rendeltek el. 2000 V feszültséget kapcsoltak Kemmlerre, akinek ettől szétrobbantak a véredényei, majd kigyulladt. Westinghouse szerint egy bárddal jobb lett volna...

Hóhér, az nem volt, helyette egy state electrician kapcsolta rá a feszültséget. Talán állami villanyásznak lehetne fordítani, mielőtt valamelyik ismeretterjesztő tévécsatornán állami villanyszerelő lenne belőle. Hogy mosolyogva a „Kapcsoltam!” felkiáltást hallatta volna, az csak egy - Magyarországon terjengő - legenda.

A cél tehát nem valósult meg. Egészen kicsi nyomozással további undorító részleteket lehet találni. Felrobbanó szemgolyók, görcsös székletürítés, a szétrobbanó véredényekből orron-szájon dőlő vér, égett szag, szenesedés, könyörgő, káromkodó elítéltek. Mégis Amerika-szerte elterjedt (főleg a keleti parton). Állítólag Churchill is villanyszéket szánt Hitlernek, az amerikai lend-lease keret számlájára.

Aztán ott van a hibaszázalék. 1946-ban például Willie Francis elítéltet (a rosszul felszerelt hordozható szék miatt) nem sikerült kivégezni és szerencsétlen üvöltözött, hogy engedjék el. A kivégzést nem lehetett befejezni, Francist visszavitték a siralomházba. Ügyvédei azzal érveltek, hogy végrehajtották rajta a kivégzést, ezért az újabb kivégzése a „double jeopardy” tilalma alá esne. Ez magyarul kettős értékelést (pontosabban annak tilalmát) jelent, vagyis hogy egy cselekménynek egy jogcímen csak egy jogkövetkezménye lehet. Ha most (kicsit sántító) analógiát használunk, akkor az ismételt kivégzés ugyanazért a
cselekményért már a második büntetés lenne. A bíróság a Francis v. Resweber esetben arra az álláspontra helyezkedett, hogy az elítéltet halálra, és nem kivégzésre ítélték, s ennek folyományaként Mr. Francist  1947-ben kivégezték.

Menjünk át a nyugati partra, ahol szélesek az autópályák, olcsók a motelek és chili van a hamburgerben!

Az amerikai nyugati part államaiban a jó öreg akasztófát nem a mindenféle beceneveken (Old Sparky, Gruesome Betty, stb.)
futó villanyszék, hanem a gázkamra váltotta fel.

Mérgesgáz-kivégzésből van többféle. A náci gázkamrák Zyklon-B gáza érdekes karriert futott be. Az 1920-as években Amerikában vagonok kártevőmentesítésére és mexikói bevándorlók ruháinak tetvetlenítésére használták. Még nemrégiben is gyártásban volt Csehországban Uragan néven, rágcsálóirtásra. Rendszerint valamilyen büdös anyagot kevertek hozzá, hogy figyelmeztesse a gyanútlan használót a méregre. A koncentrációs táborokba szállított méreg 95%-a tartalmazta a szagosító anyagot. A másik 5% volt „különleges” célra. A Zyklon-B levegővel érintkezve hidrogén-cianid gázzá alakult és ez mérgezett.

A cián a sejtek oxigénfelvételét akadályozza meg, a mérgezett levegőért kapkod, szívrohama van, tüdőödéma alakul ki, s ha szerencséje van, akkor néhány pillanat után már eszméletlen. A halál perceken belül beáll.

Az amerikai módszer alapjaiban hasonló. A zárt kamrába beviszik az elítéltet, beszíjazzák a székbe, a szék alatt egy kis mozgatható kosárba kálium-cianid darabkákat tesznek. Légmentesen zárják a kamrát, az ablakai elől (mert ez egy ilyen komfortos helyiség, ettől kisebbeket is neveznek „fiatalos garzonnak” fővárosi albérlet-hirdetésekben) elhúzzák a függönyt és kénsavat vezetnek (kívülről, csövön át) egy tálba, amely a szék alatt van.  A tanúk innentől kezdve látják az elítéltet. Utolsó szavait elmondhatja, a szokásos eljárási cafrangok után (az ezúttal semmilyen különös névvel nem bíró) bévések egy kar meghúzásával a szék alatti kosárkában levő kálium cianidot beleborítják a kénsavba. Hidrogén-cianid gáz és kálium-szulfát keletkezik. A gáz elkezd felfele terjengeni (mandulaillata van), és ezt az elítélt látja. Valamelyik barokkos humorú hivatalnok kitalálta, hogy ilyenkor az elítéltnek tanácsolni kell, hogy lélegezzen mélyeket. Én úgy kipróbáltatnám vele...

A problémák: nem mindenki reagál egyformán. Ha nem tudja elég gyorsan belélegezni (összeugrik a légcsöve, lassan szívódik fel, stb.) akkor a két-három percből lehet tíz is... A legismertebb eset 1983-ban
történt. Jimmy Lee Gray (kétszeres kéjgyilkos, egy 16 és egy 3 éves kislány az áldozat) kivégzéséről nyolc perccel a gáz elindítása után kivezették a tanúkat. A szék mögött egy rúd volt, amihez nem rögzítették előírásszerűen a fejét. A gáz belégzése után a fejét ehhez a rúdhoz csapkodta, hörgött (tizenegyszer, a tudósítók megszámolták). Szájhabzás, elszíneződő bőr, satöbbi. Az elítélt még javában hörgött, amikor kiterelték a tanúkat. Később kiderült, hogy a gondatlan ítéletvégrehajtás a részeg személyzet miatt volt.

Voltak alternatív javaslatok szén-monoxiddal vagy tiszta nitrogénnel elárasztott kamrákkal, de hivatalosan sehol sem használtak ilyesmit. Az első gázzal kivégzett illető Amerikában 1924-ben egy Gee Jon nevű kínai volt, eddig az utolsó pedig egy Walter LaGrand nevű német 1999-ben.

Beláthatjuk, ez se jobb módszer a hagyományosaknál. Ha mosópor lenne, a gázkamra még az olcsó árfekvésű hagyományost se verné meg a gigamosógéppel mosott, helikopterrel kiteregetett életszerű lepedők versenyén.

A méreginjekció

A megmérgezés igen régi metódus, már Szókratész is a büröknek lett áldozata. A modern megmérgezős kivégzés injekcióval történik, de nem ám egyszerűen. Persze nem kell ármánykodó hercegnőkre, meg ilyenekre gondolni, de azért bonyolult.

Természetesen az orvos- és vegytudomány
ismer hatékony módszereket, de BV célokra más eljárást kellett kitalálni. Nem kis részben azért, mert a hippokratészi eskü miatt az orvosok nem végeznek ki senkit. Legalábbis kórházon kívül. (Kivétel a kivételek, ahogyan azt egyik angoltanárom mondta mindig, de ez most nem Mengele-poszt.)

Manapság két országban használatos ez a módszer, a Kínai Népköztársaságban és az Amerikai Egyesült Államokban. A két módszer azonban nem egyezik.

Az amerikai méreginjekció három lépcsős. Először nátrium-penthotált (másnéven tiopentál nátrium, Sodium Thiopenthal... komolyan, ennyi neve a boroskólának sincs, összegképlete: C11H17N2NaO2S) fecskendeznek az elítélt vénájába. Ettől eszméletét veszti, jöhet a pankurónium (Pavulon néven is ismerik), amely izombénító hatású. Leáll minden izom, a rekeszizom is, amitől az elítélt megfulladna, ha nem kapna egy kis kálium-kloridot, amitől leáll a szíve is. Elvileg végig eszméletlen. Eddig az elmélet, gyakorlatilag...

Gyakorlatilag ez a leghosszabb processzussal járó módszer. Onnantól kezdve, hogy az elítéált belép a kivégzés helyszínére, jobb esetben is eltelik húsz perc,
míg megindul a méreg. De volt olyan, amikor drogos vagy túl kövér volt az elítélt és háromnegyed óráig keresték a vénát. Bogár főhadnagy ennyi idő alatt négyet akasztott és még sietnie sem kellett...

Ezután jön az a probléma, amelyet a módszer feltalálója, Oklahoma állam vezető hatósági orvosszakértője, Jay Chapman így fogalmazott meg egy BBC-nek adott interjúban: "It never occurred to me when we set this up that we’d have complete idiots administering the drugs." vagyis: Amikor kitaláltuk ezt az egészet,  nem gondoltam, hogy komplett idióták adják majd be a mérget. Volt ugyanis olyan, akinek átszúrták a vénáját és izomba kapta meg a mérget, másoknak meg úgy szúrták be a tűt, hogy az a kézfej felé mutatott.

A soknevű első méreg nagyon gyorsan okoz eszméletvesztést, de ugyanilyen
gyorsan magához is térhet az elítélt. Egy hölgy, aki a már említett BBC-műsorban nyilatkozik (How To Kill A Human Being, a Youtube-on megnézhető), egy (elkefélt) szemműtét alkalmával ébren volt a túl gyorsan kiürülő első anyag miatt, és átélte a második hatását. Az ereibe fecskendezett égő kerozinhoz hasonlította. Szakvélemények szerint több elítélt is ébren van... csak nem tud mozdulni a bénítótól.

A kínai módszer egyetlen anyaggal, az állatok elaltatásánál is használatos pentobarbitállal operál. Hogy ez jobb módszer, vagy nem, arról lehet mindenfélét olvasni a neten. Az elítéltnek semmiképp sem jó, csak meghal itt is. Sokkal érdekesebb azonban a végrehajtás módja. Ugyanis túl drága volt Pekingbe, vagy más tartományi székhelyekre küldözgetni az elítélteket, akiket őrizni kell, hiszen mégiscsak halálra ítélt nehéz (na jó, legyen kemény) fiúkról van szó.
Ezért feltalálták a kivégzőbuszt. Ez egy teljesen szokványos külsejű rendőrségi csapatszállító furgon, ahol azonban belül egy falra szerelt, lehajtható ágy van, meg az infúzióhoz való felszerelés. Kamera, monitorok, és már kész is van. Reggel kimegy vidékre, letud három helyszínen hat melót, estére otthon van.

A kivégzés fájdalmasságával kapcsolatban nem sokat tudni. Más miatt van gond. Ahogyan a régi magyar jogban, a testet nem adják ki a hozzátartozóknak.  Nem is temetik jeltelen sírba, hanem nagyon hamar kremálják. Emberi jogi szervezetek szerint azonban csak azután, hogy minden használható szervét eladták. Hivatalosan ezt mindenki cáfolja.

No, hát ennyit a modern módszerekről. Amint azt fent már leírtam, tökéletes megoldás nincsen. A korszerű metódusokkal elérték, hogy nincs hóhér, nincs jeltelen sír, nincs megszégyenítés. A kivégzés azonban senkinek sem lett sem jobb, sem kellemesebb dolog.

Meggyőződésem, hogy ha a sokak által propagált tiszta nitrogénes megoldásra térnének át, annak is kiderülnek majd hátulütői. Sokak szerint egyáltalán nem kell fájdalommentessé tenni a dolgot. Mások szerint egyáltalán nem kell kivégezni senkit. Én, ahogy az elején is írtam, nem akarok állást foglalni. Csak azért írtam ezt az egészet, hogy lássuk: attól, hogy nincsen csuklyás pasas baltával, a kivégzés még nem lett, és nem is lesz humánus dolog.

Ha karakteres véleményed van a halálbüntetésről, de soha nem merted elmondani, mert féltél, hogy környezeted beszari fráternek, esetleg vérszomjas vadállatnak fog tartani, itt az alkalom!

SENKINEK nem áruljuk el az IP-címed, a véleményed, a nicked és a valódi neved közötti összefüggéseket, hacsak nem ígérnek többet az információért, mint te ennek titokban tartásért.

Az ajánlatokat a szerkesztőségbe kérjük; ugyanott olcsó kolbász eladó.

202 komment

Címkék: büntetőjog büntetésvégrehajtás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2010.09.26. 09:20:04

@Goompah: Akkor mondok egyet: a kokaint használják helyi érzéstelenítésre és külsőleg fájdalomcsillapításra.

Az elnevezése ilyenkor NOVOKAIN, PROKAIN, illetve LIDOKAIN. Utóbbit egy időben nagy mennyiségben vásárolták a magyar turistáktól az isztambuli bazárban a seftesek...

Iustizmord 2010.09.26. 10:26:00

@Goompah: nem értem sem a lekezelő stílt, sem az arcoskodást.

1. rájöttem
2. általában igen, az elütés meg elütés.

a morfin meg mintha a heroinnal mutatna rokonságot, és nem amfetamin-származék. vagy félreértelek?

Iustizmord 2010.09.26. 10:29:34

@teddybear01: továbbá metadon, kábszerfüggők )heroinisták) kezelésénél használják

emellett létezik a Depridol, ebben is metadon(származék) van

ennyit a nem-amfetamin-származékok terápiás felhasználásáról,

a kurtahétszentségit hogy már itt is van aki kioktatóan írogat. tiszta subba feeling

Iustizmord 2010.09.26. 10:39:16

@Goompah: Lásd pl. a magyar törvényeket és ítélkezési gyakorlatot. Állatkínzásért még senki nem kapott letöltendő börtönbüntetést.

rosszul tudod, több vh-t is kiszabtak már emiatt.

Goompah 2010.09.26. 12:27:58

@Iustizmord: "a morfin meg mintha a heroinnal mutatna rokonságot, és nem amfetamin-származék. vagy félreértelek?"

Mást írtam?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.26. 12:45:02

@Goompah: a steril tűre az is egyszerű magyarázat lehet, hogy steril tűt, tucatos vagy százas kiszerelésben lehet kapni, fillérekért. Nem steril tűt meg nehéz vásárolni. Egyszerűen nem költség.

Goompah 2010.09.26. 13:03:35

@Professor Pizka: Igazad van, nemigen lehet nem sterilizált tűt vásárolni. Azonban a beszúrás helyét is fertőtlenítik (alkohol, jód), aminek már csak az lehet a célja, hogy felfüggesztés esetén nehogy már egy fertőzésbe haljon bele a fogoly.

A sterilizált tű használatának másik oka az is lehet, hogy védje a személyzetet, ha véletlenül valaki megszúrja magát a tűvel.

Goompah 2010.09.26. 13:07:09

@Iustizmord: Nosza, írj be néhány végrehajtandó börtönről szóló jogerős ítéletet, persze linkkel. Én is örülnék, ha látnék ilyeneket.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.26. 13:08:14

@Goompah: te élőben is ilyen kekec vagy? Mert boldogult iskolás koromban az ilyeneket mindig nagyon megrugdostuk.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.26. 13:10:31

@Goompah: amúgy, ha megguglizod azt, hogy "állatkínzás letöltendő", érdekes dolgoknak jöhetsz a nyomára...

Goompah 2010.09.26. 13:20:57

@teddybear01:

A Lidokainnak csak annyi köze van a kokainhoz, hogy a hígított kokainhoz Lidokaint szoktak keverni, hogy ne tűnjék fel annyira, hogy hígították. Ugyanez áll a novokainra/prokainra is.

Persze ezek előtt használtak kokaint is érzéstelenítésre, ahogy zsebkéssel is operáltak régebben szürkehályogot.

Goompah 2010.09.26. 13:28:58

@Professor Pizka: Megtettem már korábban, de a kedvedért egy link:

www.fn.hu/baleset_bunugy/20100208/megsem_jar_borton_allatkinzonak/

Részlet a cikkből:

"a másodfokú bíróság január 12-én a korábban kiszabott letöltendő fogházbüntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

[...]

Valamint arra az általános büntetéskiszabási gyakorlatra, hogy állatkínzásért nem szoktak letöltendő büntetést kiszabni."

Ez 2010. februári eset, ha azóta jogerősen kiszabott letöltendőről tudsz, feltétlen szólj.

teddybear01 2010.09.26. 13:52:05

@Goompah: Mind a három gyógyszer tartalmaz kokaint is, csak meg kéne nézned az apróbetűt is. Egyébként mindegyik gyógyszer fő hatóanyaga, a lidokain, a novokain és a prokain szerves észter, amiből egy jó gyógyszervegyész minden további nélkül tud kokaint előállítani. Csak elég sokat kapjon, hogy megérje beruházni a bandának.

A lidokaint meg többek között idegblokknál használják, akár a tiszta kokaint, mert az ingerület-átvivő anyagokat blokkolja a neuronok között, ahogy a kokain is. Azért használják inkább ezeket, mert a káros mellékhatásai enyhébbek a kokainnál.

teddybear01 2010.09.26. 13:53:14

@Iustizmord: Én ezt tudom, bár nem jártam még rehabklinikán.

Goompah 2010.09.26. 13:59:30

@teddybear01: Éppen van itthon Lidokaiom, megnéztem az apróbetűs részt is, de szó sincs kokainról.

Az, hogy valamiből lehet kokaint készíteni, messze nem azt jelenti, hogy az illető anyag tartalmaz kokaint.

Tudom, mire használják a lidokaint és társait. De az, hogy valamit olyan célra használnak, amire RÉGEBBEN a kokaint használták, megint csak nem jelenti, hogy az illető anyag tartalmaz kokaint.

@Goompah: Á igen, és a cik szerint ez lett volna az ELSŐ kiszabott letöltendő börtönbüntetés állatkínzásért, de ezt is felfüggesztettre enyhítették. Kaváncsian várom tőled és lustizmordtól is az állatkínzásért jogerősen kiszabott letöltendők listáját.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.26. 14:16:13

@Ahmet:

Laoszban meg mittudoménhol még elképzelhető magyar turista, de Tulceában kevésbé, csak ezért :-)

Amúgy köszi a fídbeket :-)

tudi 2010.09.26. 17:32:50

Jó poszt.
A témához, régebben én is a halálbüntetés pártján voltam, azonban mára kicsit "humánusabb" lettem, szerintem a 10-05 év, vagy életfogytig tartó kényszermunka egy kőtörőben/mély szénbányában napi 12-16 órában + kenyér és víz (na jó ünnepnap + vasárnap lehet más is)elegendő büntetés lenne. Bár persze ott vannak a különösen kegyetlen gyilkosok, sorozat és gyerekgyilkosok, na őket pediglen egy supermax szerű börtönbe zárni, lehetőleg 24 órára. Pár hónap elteltével belehetne adni egy kötelet, és várni.

taser 2010.09.26. 19:08:02

@Goompah: "szimpatomimetikumok, mint például adrenalin, noradrenalin, dopamin, efedrin, kokain, amfetamin stb.; (ezeket a gyógyszereket gyakran alkalmazzák sokk, asztma, allergiás reakciók kezelésére és egyes meghűlés elleni készítményekben; a noradrenalint és az adrenalint mindig orvosi felügyelet mellett adják)

Nem magamtól vagyok ilyen okos elővettem a párom gyógyszerészeti tudását. Nézz utána a fül- orr régészek és a szemészek mire használják a tisztán kokain alapú gyógyszereiket.
A novokainnak meg annyi köze van a kokainhoz, hogy úgy fedezték fel, hogy a kokain káros mellékhatásait akarták kiküszöbölni. Akkor miből is készül ???

Még a Coca Cola ( nomen est omen ) is tartalmaz koka levél kivonatot ( ugyan tagadják de 2003 ban kiderül e Coke-hoz közeli vállalat évente több száz tonna levelet importál Peruból és Bolíviából
@Professor Pizka:

Dottore parádés folytatás. A kínai kivégző buszt a Jinguan Auto cég gyártja. ( mellesleg páncélozott és a rendőrségi autók mellett )A rossz nyelvek szerint a Ford transit felfüggesztését használják a buszban, de a kínai hatóságok ezt vissza utasították. Még egy halálraítéltet sem tesznek ki ilyesminek. :)

Goompah 2010.09.26. 20:37:16

@taser: "A novokainnak meg annyi köze van a kokainhoz, hogy úgy fedezték fel, hogy a kokain káros mellékhatásait akarták kiküszöbölni. Akkor miből is készül ???"

Tehát mégsem kokain, igaz? Az meg tökmindegy, miből készül, mert akkor sem kokain, hiszen más vegyület.

Vagyis abszolút hamis teddybear azon állítása, hogy "a kokaint használják helyi érzéstelenítésre és külsőleg fájdalomcsillapításra. Az elnevezése ilyenkor NOVOKAIN, PROKAIN, illetve LIDOKAIN."

Ugyanez áll a Coca Colára is. Attól, hogy a növény levelének kivonatát tartalmazza, még nem tartalmaz kokaint.

Goompah 2010.09.26. 20:48:14

@taser: Talán ez a link felvilágosít arról, miből készül a lidokain:

en.wikipedia.org/wiki/Lidocaine#Preparation

Az alábbi is tanulságos:

"Lidocaine is often added to cocaine as a diluent.[14] Cocaine numbs the gums when applied, and since lidocaine causes stronger numbness[15], users get the impression of high-quality cocaine when in actuality, the user is receiving a diluted product."

Aha, szóval szerinted kokaint tartalmaz, azért használják a kokain HÍGÍTÁSÁRA ill. a hígítás tényének elfedésére. Na neee!

Ja, és még mindig nagyon várom justizmord és Professor Pizka listáját a Magyarországon állatkínzásért jogerősen kiszabott letöltendő börtönbüntetésekről. Mert justizmord szerint "rosszul tudod, több vh-t is kiszabtak már emiatt." Akkor meg lássuk azt a listát!

Avagy kedves professzorom, azért vagyok szerinted kekec, mert meg merem mondani, hogy justizmord nem írt igazat? Vagy le merem írni, hogy a lidokain nem tartalmaz kokaint? - Avagy csak azért tartasz kekecnek, mert rá merek mutatni mások tévedésére? Vicces hozzáállás.

Amadeo 2010.09.26. 20:59:45

Pedig nem vagyok olyan, de elgondolkodtam...:)
Ha a "humánum" nem számít, csak a tiszta, "vérmentesség", akkor igen jó megoldásnak tűnik az egyszerű
- vízbe, vagy nemszellező lyukbafullasztás
- éhen/szomjanhalasztás
is...

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.26. 21:28:41

@Amadeo: Na, megpróbálok harmadszor is írni. Eddig kettőt megevett a blgomotor, ez hátha sikerül.

Elsőre egy remek karóba húzást akartam küldeni, nagyon szép illusztrációval a gesztesi vár weboldaláról, megemlítve az olyan tanulságos népünnepélyeket, amelyeken egyfajta interaktív látványosságon vehetett részt a kor közönsége, egybekötve a kellemes kikapcsolódást és a szórakozva tanulást a mély, erkölcsi mondandóval...

A modern kivégzési eljárásokat nem nagyon értem. Egyrészt - a leginkább amcsi művelői - tizen-huszonéven át érlelik az elítéltet, majd azon problémáznak, hogy egészséges legyen kivégzéskor, ne koszolja össze a helységet, és gyorsan, fájdalommentesen halálozzon el, a lehető legrövidebb idő alatt. Ez kissé aljas,és álszent dolognak tűnik a páréves siralomház, illetve Guantanamo és az iraki börtönök országától.

Egy akasztás, de akár egy tarkolövés sem nem túl költséges, sem lassúnak nevezhető, biztos, gyors halál, sokkal nagyobb macerával, takarítással, sem jár, mint egy átlagos napon, nagyjából bármely orvosi rendelő kitakarítása, a mindenféle álszent szöveg csak arra jó, hogy saját maguknak hazudozzanak egy kicsit, fenntartva egy tulképp általuk is le sem szart látszatot. De igazán nem lep meg a dolog...

messze korrektebbnek érzem a kínaiakat. Világosan elmondják, mikor, miért, milyen halálbüntetés jár, nem kekeckednek sokat, hamar elvégzik, némi okulásként, és költségoptimalizálásként kiszámlázzák a rokonságnak a műveletet (végülis ők nevelték ilyenné a csemetéjüket), majd szépen hazamennek.

És se a kínai buszosoknak, se a guantanamói foglároknak nem igazán kell a napi munkájuk után pszichiáterhez járniuk...

Ezt a vergődést meg a lidokain-kokain világáról marhaságnak tartom. Rá lehet keresni a neten, megkérdezni valemi gyógyszervegyészt, és nem kínlódni itt, mint az oviban, hogy deee, nekem ezt mondta az apukám, neked meg neeeem, nahát.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.26. 21:29:40

Jé!, Elment a kommentem! Most jó nekem, bár persze sokkal zagyvább, mint azok, amik nem mentek el. De örvendek ennek a kis részsikernek is...

Goompah 2010.09.26. 21:47:52

@Vérnűsző Barom: "Ezt a vergődést meg a lidokain-kokain világáról marhaságnak tartom. Rá lehet keresni a neten, megkérdezni valemi gyógyszervegyészt, és nem kínlódni itt, mint az oviban, hogy deee, nekem ezt mondta az apukám, neked meg neeeem, nahát."

Én rákerestem a neten. Az pedig csak a te buta korlátoltságodat bizonyítja, hogy a hülyeség kitalálóját (a lidokain stb. kokaint tartalmaz) egy szintre helyezed a hülyeség kijavítójával.

taser 2010.09.26. 21:53:04

@Goompah:

Mi van akkor a te állításod valóság tartalmával ?:

"A Lidokainnak csak annyi köze van a kokainhoz, hogy a hígított kokainhoz Lidokaint szoktak keverni, hogy ne tűnjék fel annyira, hogy hígították. Ugyanez áll a novokainra/prokainra is."

Ezt te állítottad. Ebből ugye az derül, ki, hogy a novokainnak semmi köze a kokainhoz, csak annyi, hogy ezzel hígítják.
Ennél azért kicsit több köze van hozzá, ( erről szólt a én hsz-m)Figyelmes olvasás csodákra képes.

A wikipédia számomra nem mindenható sőt...

Visszatérve az alap kérdéshez a kóser vágásnál semmivel sem szenved többet az állat mint a normál levágásnál, sőt kevesebbet, mert a nyaki erek a légcső és bolygóideg átvágása egy mozdulattal kell, hogy megtörténjen, nyiszálni nem szabad és életlen kést sem használni. Ha ez megtörtént a gyors vérveszteség miatt pillanatokon belül eszméletét veszti az állat ( kvázi elalszik az oxigén hiány miatt ).

Itt megint csak volt egy kis bibi az állításaid körül. ( vö a kóser vágásnál az állat végig tudatánál van.)

Állatkínzásért szabtak e már ki letöltendő büntetést?

Sztem igen, de nem minden ítélet kerül fel a netre. Képzeld a lakosságnak kb 33-38 % a netezik csak. A többit hidegen hagyja a virtuális világ és észosztás.

A magyar netes újságírók szakmai felkészültségéről információik megbízhatóságáról megint csak ódákat lehetne írni.

Ja és várom a listát azokról a fecskendőt gyártó cégekről akik gyártanak nem steril tűket is. "Kivégzéshez ONLY címkével." :)

taser 2010.09.26. 21:57:35

@Vérnűsző Barom:

A kínai buszos kivégzőosztagot és a gitmói őrséget azért elég meredek dolog egy kalap alá venni. Az ottani őrség senkit nem végzett ki ( főleg nem rutinszerűen) :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.26. 22:03:25

@Goompah:
Egyezzünk meg. Írásba adjuk, hogy igazad van, te meg abbahagyod ezt a hangnemet.
Kijavítani lehet másokat és itt szokás is az ilyen. Példának okáért büntetőjogból is van amikor valaki pongyolaságot ír, vagy netán római jogból. Miután írogat ide néhány szakember, akinek ez a szakmája, megteszi. Udvariasan.
Justizmord kollega is kifakadt, most én is megteszem. Többek között azért, mert azzal a hangnemmel, amelyet előadsz, a valóságban naponta találkozom, és zsigerből undorodom tőle.
Ha úgy gondolod hogy valamiben igazad van, annak elővezetésére megvannak a módok és manírok. A kokainnal, a heroinnal és más kábítószerekkel kapcsolatban tudjuk, hogy millióegy rokon vegyületük van, a majdhogynem identikus izomerektől kezdve a csak funkciócsoportjaikban egyező rokonságig. Erről lehet beszélgetni. Sőt, kell is.
Butának, korlátoltnak, bunkónak nevezni másokat viszont nem finom dolog. Én tudom, hogy ezt sokan nem értik meg ebben az országban. Naponta látom, hogy nem adjuk meg a másiknak a tiszteletet. Ez a blog arról nevezetes, hogy itt van egy bizonyos minimum, ami alá nem szokás süllyedni, altesti poénkodás és egyebek közepette sem.
Leköteleznél, ha te sem tennéd.

Goompah 2010.09.26. 22:56:19

@taser: Ha figyelted volna, mire válaszoltam, akkor nem jönnél ilyen butasággal. A válaszom arra volt reakció, hogy valaki azt írta, a lidokain kokaint tartalmaz. Ami színtiszta hülyeség. Persze ha összefüggéseiből kiragadsz mondatokon szeretsz rugózni, akkor jó szórakozást kívánok hozzá.

De ha már lesüllyedünk a te óvodás szintedre, akkor egy idézet tőled:

"A novokainnak meg annyi köze van a kokainhoz, hogy úgy fedezték fel, hogy a kokain káros mellékhatásait akarták kiküszöbölni."

Ugye ennél is több közük vagy egymáshoz, nem?

A kóser vágással kapcsolatban elismerem, igazad lehet, ha úgy történik, ahogy írod. Azt azért fenntartom, hogy az elektromos kábítás utáni vágás jóval kevesebb fájdalommal jár.

Az állatkínzásért jogerősen kiszabott letöltendő börtönbüntetésekkel kapcsolatban furcsa az érvelésed:

"Sztem igen, de nem minden ítélet kerül fel a netre. Képzeld a lakosságnak kb 33-38 % a netezik csak. A többit hidegen hagyja a virtuális világ és észosztás."

Az, hogy a lakosság hány százaléka netezik, hogyan jön ide? A híreket újságírók teszik fel a híroldalakra, nem a netező lakosság. De felőlem blogokban is kereshetsz ilyen ítéletet.

Na de nem a te véleményed számít, hanem a tények. Én azt állítottam, hogy Magyarországon még nem volt ilyen. Ezt csak az összes ítélet átnyálazásával lehetne igazolni, amit inkább passzolok. Sokkal egyszerűbben tudnád te és justizmord igazolni azt, hogy volt ilyen, elég csak hivatkozni egyetlen ilyenre. Hidd el, a net ilyen téren megbízható, mert egy ilyen ítélet igen nagy port verne fel.

"Ja és várom a listát azokról a fecskendőt gyártó cégekről akik gyártanak nem steril tűket is. "Kivégzéshez ONLY címkével." :)"

Hol írtam ilyet?

Goompah 2010.09.26. 23:03:31

@Professor Pizka: Ha justizmord kulturáltabban fakad ki, jóval nagyobb esély lett volna arra, hogy visszafogom magam. Igazad van abban, hogy talán túl erősen fogalmaztam, ezért elnézést kérek. De a "kurtahétszentségit" akkor sem nevezhető kulturált megszólalásnak, ha egy betűt megváltoztat.

Na meg ha egy magát jogásznak mondó valaki leírja azt, amit ő leírt az állatkínzásért kiszabott jogerős végrehajtandó börtönről, akkor igazolja is az állítását. A kulturált vitastílushoz hozzátartozik az állítások igazolása is, főleg ha szakmabeliről van szó.

Goompah 2010.09.26. 23:04:26

@Professor Pizka: Ha justizmord kulturáltabban fakad ki, jóval nagyobb esély lett volna arra, hogy visszafogom magam. Igazad van abban, hogy talán túl erősen fogalmaztam, ezért elnézést kérek. De a "kurtahétszentségit" akkor sem nevezhető kulturált megszólalásnak, ha egy betűt megváltoztat.

Na meg ha egy magát jogásznak mondó valaki leírja azt, amit ő leírt az állatkínzásért kiszabott jogerős végrehajtandó börtönről, akkor igazolja is az állítását. A kulturált vitastílushoz hozzátartozik az állítások igazolása is, főleg ha szakmabeliről van szó.

Iustizmord 2010.09.27. 05:48:36

tisztázzunk 1-2 apróságot:

1. a nickem nem "j" hanem kapitlis 2i" betűvel indul. archaikusan

@Goompah:
2. ha már annyira szőrszálhasogatunk, írtam én olyamit hogy JOGERŐSEN? vagy elsőfok nem is számít? de majd utánakérdezek az FB-n.

továbbá index.hu/bulvar/killem1122/

nemtom mi lett 2.fokon, de ha vki többszörös halmazatban, többszörös visszaesőként kap arrafelé első fokon töltőst, a másodfok nem egy nagy esély neki...

aztán: www.retimajor.hu/node/633

kiemelés az utsó bekezdésből: "Angyal József egyébként másodjára járt így: a férfit három évvel ezelőtt 1750 forint értékű hal tiltott halászata okán is állatkínzásért ítélték el. Akkor 13 hónapot kapott, tízet le is ült. Mellesleg korábban orvvadászatért is leültették 22 hónapra. Angyal azt ígéri, többet nem rapsickodik, tanult a lebukásokból. Állása van, élettársi kapcsolatban él, szeptemberben gyereke születik. Kérte, hogy amíg nem döntenek perújítási kérelméről, ne kelljen börtönbe vonulnia. Még nem kapott választ. Július 21-e már nagyon közel van."

aztán még: www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/allatkinzas-lelotte-a-galambot-probara-bocsatottak-264512

itt is olvasd alulról a 3. bekezdést, bár jogerőt valóban nem ír

3 eddig már lehülyéztél itt 3-4 embert (taser, vérnűsző, teddybear, én, als minimum) , ezzel legalább dobogós vagy a blogon. fogadd őszinte elismerésem.

4 "magát jogásznak mondó" na ez a kedvencem.
innen nem szoktam másokkal vitatkozni.

Iustizmord 2010.09.27. 05:50:08

@Iustizmord: kapitális "i"

de legalább nem minuszkuláris "L"-nek nézték. haladás.

Iustizmord 2010.09.27. 05:53:15

@taser:
Ja és várom a listát azokról a fecskendőt gyártó cégekről akik gyártanak nem steril tűket is. "Kivégzéshez ONLY címkével." :)

pricelessssss :o)

Goompah 2010.09.27. 12:39:32

@Iustizmord:

2) Végrehajtandót írtál. A nem jogerőset szerinted hogyan hajtják végre? Megsúgom: sehogy.

Az orvhalászatnál világos, hogy nem az állatkínzás, hanem az orvhalászat büntetése a cél, amint a cikkből világosan ki is derül - hiszen ha a hálóval való halászás állatkínzás lenne, akkor az összes halászt el lehetne ítélni. Az csak a jogalkotó faszsága, hogy oda sorolták be. Attól, hogy az orvhalászatot állatkínzásként büntetik, az még nem lesz állatkínzás. Tudom, te állítólag jogász vagy, ezért a törvény betűjét nézed, de azért van egy olyan jogelv is, hogy a törvény célját kell(ene) nézni, nem a betűjét. A jelen eset nem más, mint a törvénnyel való visszaélés, ami akkor is áll, ha éppen egy bíróság követi el.

Az eset kb. arra hajaz, amikor Al Caponét adócsalásért ítélték el.

3) Te is dobogós vagy a szemellenzős jogászkodásoddal. Gratulálok!

4) Lehet, hogy valóban jogász vagy, én nem tudhatom, nem láttam, hogy valahol is leírtad volna. Volt már errefelé olyan alak, aki az egyik blogban egy nagy cég diplomás vegyészmérnökének mondta magát, a másikban meg egy világcég nagy tapasztalatú rendszergazdájának. Igaz, nem zárható ki, hogy egyszerre mindkettő, de elég valószínűtlen.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:19:39

Akkor a csapos most közbeszól:

Személyeskedésért első körben figyelmeztetés, másodikban kitiltás jár.

Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy az úri kaszinók nemes hagyománya szerint kommentelőtársát kihívja párbajra, ami felőlünk akár a kultúr előtti döngöltföldes parkoló is lehet, akár recézett élű rohamkéssel vagy fekáliával megtöltött nylonzacskók dobálásával súlyosítva.

De nem a Lemilblog felülete.

Köszönöm a figyelmet.

Goompah 2010.09.27. 13:20:04

@Iustizmord: Valóban priceless barom, aki ilyesmit ír. Így aztán a tőled jobbra lévő hely is foglalttá vált a dobogón.

Goompah 2010.09.27. 13:57:27

@Iustizmord:

"eddig már lehülyéztél itt 3-4 embert (taser, vérnűsző, teddybear, én, als minimum) , ezzel legalább dobogós vagy a blogon. fogadd őszinte elismerésem."

Hol hülyéztem le bárkit is? Kérlek, pontosan mutasd meg!

Mindegyik alkalommal egy VÉLEMÉNYT minősítettem, nem a vélemény leíróját. Nagy különbség! Értelmes ember is mondhat alkalmanként hülyeséget - igaz, az értelmes ember különbséget tud tenni a vélemény és a személy minősítése között.

Goompah 2010.09.27. 14:02:37

@tiboru: Miért is? Kérlek, te is mutasd meg pontosan, hol hülyéztem le bárkit is! Jogod van bárkit kitiltani, akár ok nélkül is, a te blogod, tedd meg nyugodtan, nem zavar különösebben. De ha meg is indoklod a kitiltást, akkor kérlek, valós indokot hozz fel. Egy vélemény minősítése messze nem azonos a véleményt nyilvánító személy minősítésével.

Ha a személyeskedés az ok, akkor kérlek, figyelmeztesd Justizmordot is, aki elsőként tett engem dobogós helyre egy kommentjében, mert az is személyeskedés, nem lévén köze a tárgyalt témához. Természetesen jogod van igazságtalannak és részrehajlónak is lenni, bár ez nem igazán passzol a fentebb vázolt fennkölt elveiddel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 14:24:35

@Goompah:

Távolról sem taxatív felsorolás azokból a megnyilvánulásaidból, amelyekhez ezen a blogon nem nagyon szoktunk hozzá, noha kétségtelen, hogy számos helyen ezek mindössze egy "helló"-val érnek fel:

1.) "Érthetően is tudsz írni? "

2.) "Az pedig csak a te buta korlátoltságodat bizonyítja..."

3.) "Ha figyelted volna, mire válaszoltam, akkor nem jönnél ilyen butasággal."

4.) "De ha már lesüllyedünk a te óvodás szintedre..."

5.) "Valóban priceless barom, aki ilyesmit ír."

Ne érts félre, ez nem a Miasszonyunkról elnevezett zárda internetes fóruma. Vitákhoz hozzá vagyunk szokva, de ahhoz nem, hogy jön egy (nálunk legalábbis viszonylag új) kommentelő és röpke 48 óra alatt ilyen kategorikus stílusban kioszt több hozzászólót.

És mielőtt rákérdeznél: igen, a múltnak és az eddigi pályafutásnak a Lemilblogon is van súlya, elvégre ez itt egy majdnem katonablog, márpedig (korrekt vagy nem, itt és most indifferens) a seregben mindig is számított, hogy valaki öreg, gumi vagy kopasz.

Jól írsz, érvelni is tudsz, tájékozott is vagy, sajnálnám, ha nélkülöznünk kéne a jelenléted, de a stílusoddal és a hangnemeddel nem mindig tudok kibékülni.

Köszönöm, hogy átolvasod és átgondolod. Szép napot.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.27. 15:05:10

@Goompah: nem olvastam az orvhalászos cikket, ezért csak általában írom, hogy van pár rabsic módszer (pl a gereblye, a villanyozás) ami messze csúnyább halál az állatnak, mint ha kihalásszák és elkészítés előtt egy csapással megölik.
Szintén értelmező rendelkezés, hogy a kollega valószínűleg szakzsargont használt, amikor a végrehajtandót az "ülős" értelemben használta és nem a "jogerős és végrehajtható" értelemben.
Az, hogy ez az ítélet nem megfelelő neked, nem Al Caponét, hanem Woody Allent juttatja eszembe, aki egyszer azt mondta, hogy: "Volt már orgazmusom, de az orvosom szerint nem a megfelelő fajta"

Goompah 2010.09.27. 15:40:21

@tiboru: Értelek és köszönöm, hogy kifejtetted a véleményedet. Alapjában véve egyet tudok érteni vele, némi finomítás után, amelyeket az alábbiakban részletezek. Azért szeretném, ha nem fajulna el ennyire a dolog, hogy a kommentelés már csak szemrehányásokból álljon, ezért kérlek, tedd félre kicsit a múltbéli érdemek méltánylását és próbáld legalább pár percre ezek nélkül értékelni a dolgokat.

1) A hivatkozott komment valóban érthetetlen volt, nem csak az elírások miatt. Sajnos a kommentelő nem vette magának a fáradságot, hogy kijavítsa az értelemzavaró elütéseket. Én ezt a többi kommentelő lenézésének értékeltem, mert adjuk már meg egymásnak azt a tiszteletet, hogy ha már írunk valamit, akkor azt érthetően tegyük, akár az esetleges hibák kijavításával. Ezzel egyetértesz?

2) A reakcióm erre a kommentre szólt: "Ezt a vergődést meg a lidokain-kokain világáról marhaságnak tartom. Rá lehet keresni a neten, megkérdezni valemi gyógyszervegyészt, és nem kínlódni itt, mint az oviban, hogy deee, nekem ezt mondta az apukám, neked meg neeeem, nahát."

Szóval vergődés, marhaság, kínlódás, oviban... Csupa tiszteletteljes, udvarias szavak. Légy őszinte: ezek a minősítések nem voltak sértők? Ezek a szavak beleillenek a blogod vitakultúrájába? Ha igen, akkor az enyémek miért nem? Ha nem, akkor miért csak engem rósz meg?

3) Taser írt valamit, amit én butaságnak minősítettem. Nem őt minősítettem butának, hiszen elég értelmesnek tartottam ahhoz, hogy feltételeztem, csak azért írta, mert nem olvasta el alaposan, amit korábban írtam. Ebben hol a sértés vagy személyeskedés?

4) Mint fentebb említettem, ő beszélt ovis szintről. Neki szabad provokálnia, nekem nem szabad az ő stílusában válaszolnom a provokációjára? Avagy itt is az a hibás, aki reagál a provokációra, nem pedig az, aki provokál?

5) Mire is volt ez válasz? Arra, hogy Justizmord szerint priceless poén azt a listát kérni, mely gyártók gyártanak kivégzésre szánt tűket. Mivel ilyesmit senki nem állított, senki nem írt (taser sem, ő csak a listát kérte), senkire nem is vonatkozhatott a priceless barom minősítés. Kit sértek meg azzal, ha baromnak nevezem egy senki által le nem írt vélemény szerzőjét?

Kérlek, te is gondold át, miért bűn reagálni egy provokációra, miért bűn minősíteni egy véleményt (nem a képviselőjét!), és miért bűn baromnak nevezni egy nem létező személyt.

Tudom, némi azrvesztéssel járna elismerned, hogy olyasmiért róttál meg engem, amit szó nélkül elnéztél másoknak. Tudom, a kopasz meg az öreg katona esete. De annyira azért mégsem vagyunk katonák, hogy teljesen félretedd az egyenlő elbírálás elvét, vagy igen? Esetleg egy évi itteni kommentelés után nekem is elnézed mindazt, amit most még csak nekem nem, de másoknak igen?

Kérlek, te is olvasd ezt át, ahogy én is átolvastam a te kommentedet. A továbbiakban neked is szép verőfényes őszi napot kívánok.

Goompah 2010.09.27. 15:58:19

@Professor Pizka: Akkor érdemes lenne elolvasnod. Az említett cikkben hálóval orvhalászott az illető, ezért is méltatlankodott, hogy állatkínzásért ítélik el. Abban egyetértek, hogy vannak igen durva módszerek, de a Justizmord által felhozott példában nem erről volt szó.

Ha jól tudom, a "kollega" (azért az idézőjel, mert nem tudom, kinek kollégája, nekem biztos nem) nem egy jogászfórumban kommentelt, így elvárható tőle a nem jogász kommentelőkkel szemben annyi tiszteletet tanúsítani, hogy számukra is érthető és egyértelmű nyelven írjon. Tiboru fenti kommentjéből azt szűrtem le, hogy ebben a blogban lényeges az egymással szemben tanúsított tisztelet. Vagy ez Justizmordra nem vonatkozik?

Mellesleg ő a vh. rövidítést használta, ami eleve nem egyértelmű (végrehajtandó != végrehajtható), márpedig tudtommal a jogi nyelvben az egyértelműség eléggé követelmény. Elvileg, persze.

"Az, hogy ez az ítélet nem megfelelő neked, nem Al Caponét, hanem Woody Allent juttatja eszembe, aki egyszer azt mondta, hogy: "Volt már orgazmusom, de az orvosom szerint nem a megfelelő fajta"

Az ítélet nem nekem nem megfelelő, hanem a törvény szellemének nem felel meg és mellesleg csúfot űz az állatvédelmi törvénnyel, amellyel rondán visszaél. Avagy miféle dolog, hogy ha engedéllyel halászok hálóval, az nem állatkínzás, csak az, ha engedély nélkül teszem ezt. Ilyen megkülönböztetés max. egy hóhér esetében állhat fenn, mert ő adott esetben ölhet engedéllyel.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.27. 16:08:39

A kollega szót azért használtam mert egyébként hasonló munkakörben dolgozunk.
"Szegény" orvhalász akkor valószínű, hogy annak lett az áldozata, hogy a sok disznóságért nem tudtak mit ráhúzni. (bár a lopás azért elférhetett volna, ki tudja. nem láttam a vádiratot.)
Mellesleg sokszor a büntetőjog gondolkodása eltér a köznapitól. A bíróság gondolkodhatott úgy is, hogy az engedélyezett módszerek kíméletesek (hiszen ezért vannak engedélyezve) míg a többiek kíméletlenek (hiszen ezért tilosak). Egy példa: az emberölésről szóló BK iránymutatás (Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiuma, ha jól tévedek az 5. számú lesz a gyilkosságos) szerint a különös kegyetlenség fogalmába beletartozik, ha az áldozat már az első ütéstől meghal, és a további negyvenhetet nem érzi. Köznapi értelemben a halottal már nem kegyetlenkedik.

A szakzsargon sajnos szakzsargon. Ülős, hazamenős, ottalvós...

Goompah 2010.09.27. 17:11:38

@Professor Pizka: A lopás nem fért volna bele, mert túl alacsony volt a kárérték. De attól még erős kifacsarása a törvénynek, ha olyasmiért ítélik el, amit nem követett el. Az a hal nem tudhatja, hogy neki most nem szabad szenvednie, mert engedéllyal halásszák ki a hálóval, miközben ha orvhalász halássza ki a hálóval, akkor szenvednie kell derekasan, mert egy idióta törvényhozó vagy bíró ilyen marha distinkciót talált ki.

A római jog hogyan minősítené ezt az ítélkezést?

Amit írsz példát a különös kegyetlenségre, szerintem bőven érthető közember számára is, hiszen egyrészt a törvény a szándékot is figyelembe veszi, nem csak a megvalósult bűncselekményt (lásd pl. terrorista cselekmény előkészülete), a gyilkos meg nem biztos, hogy tudta, hogy az áldozat már az első ütésre meghalt.

Másrészt a különös kegyetlenség a módszerre is vonatkozik, nem csupán az áldozatnak okozott fájdalomra.

Szakzsargon használata nem szakmabeliekkel legalábbis erős udvariatlanság, a másik fél lekezelése és kirekesztése, de a megalázás szándéka is bőven belefér. Az meg már egyenesen aljas vitastílus, hogy ezek után az illető diadalmasan előrántja a kalapból a szakzsargon általa értelmezett jelentését, ezzel kívánván megcáfolni a vitapartnert. Kb. annyira fair, mint valakit egy számára ismeretlen nyelven folytatott bírósági eljárásban tolmács nélkül elítélni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.27. 17:16:56

@Goompah: na, akkor meg is vagyunk, egy szabs. (szabálysértési) értékű lopás helyett bűncselekményt lehetett megállapítani. Erre Iustinianus mit mondott volna? Azt, hogy nagyon ügyes :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 17:27:43

@Goompah:

Elolvastam a válaszod, korrekt meglátásokat is tartalmaz, de szövegelemzési teendőket most nem szeretnék elvégezni, mert annak sosincs vége; viszonylag rutinos bloggerként ezt nagyon jól tudom. Nem csinálok titkot abból sem, hogy olykor bizony szubjektív vagyok és (nagyritkán) pozitívan elfogult az öregekkel szemben :-)

De hát ez a blogműfaj egyik előnye; nem kell minden körülmények közepette megjátszanunk az erőltetett objetivitást.

Szerintem te is érted, hogy én mit akartam mondani és én is értem, te mit akartál mondani. És ahogy elnéztem a hozzászólásaidat, az aktív és passzív szókincseddel sincs baj. A Lemilblognak nem célja a mindent beborító rózsaszínű hangulat megteremtése, ahol mindenki mindenkinek a kebelbarátja, tehát vitázni eddig is és továbbra is lehet.

További élénk hangulatú, ám korrekt szóhasználatú kommentelést kívánok mindannyiunknak, valamennyiünk épülésére és okulására :-)

Goompah 2010.09.27. 17:43:53

@Professor Pizka: Nagyon ügyes, csak épp ellentétes az állatvédelmi törvény céljával és szellemével. Na de én azt szerettem volna megtudni tőled, mégpedig komolyan, elment volna-e egy ilyen eljárás, egy mondvacsinált váddal, a római jogban. Valamint a magánvéleményedet is szívesen olvasnám, konrétan erről az orvhalászos ügyről, a hozzá kreált bűncselekményről.

Figyelem, az előző hozzászólásom utolsó bekezdésében ismét csak Justizmord eljárását minősítettem, NEM magát Justizmordot. (Utóbbit megtette maga az általa választott eljárás, de erről már nem én tehetek...)

Iustizmord 2010.09.27. 18:10:42

sitenem istenem, micsoda turbózás megy itt.

nem akarok itt jogdogmatilkai vitákba belemenni állítólag nem-jogászokkal.

1. a vh valóban a végrehajtandó szabvesztet jelöli, tolvajnyelven

2. egyébként valóban a jogerős ítélet hajtható végre, de az lehet pl pénzbüntetés is. mellesleg a PB-t is lehetett függeszteni. de májustól már nem. ettől függetlenül létezik az 1. fokú ítélettel elrendelt előzetes is, ami rokon a vh-val.

mind1, pongyola voltam. majd kizárólag @Goompah:

kedvéért jogászias pontossággal fogok mindig fogalmazni, bár más blogokon (...) ekkor kapom meg hogy hagyjam abba a buzi jogászkodást.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:13:53

@Iustizmord:

Az útleveles posztban pont buzi jogászkodásra hívtalak fel az egyik kommentemben :-)

Iustizmord 2010.09.27. 18:16:22

@Goompah:

"Mire is volt ez válasz? Arra, hogy Justizmord szerint priceless poén azt a listát kérni, mely gyártók gyártanak kivégzésre szánt tűket. Mivel ilyesmit senki nem állított, senki nem írt (taser sem, ő csak a listát kérte), senkire nem is vonatkozhatott a priceless barom minősítés. Kit sértek meg azzal, ha baromnak nevezem egy senki által le nem írt vélemény szerzőjét"

továbbá erre mondta nagyapám hgy nem a kútba szartam hanem a kávájára, csak belelöktem.

valamiért több embert zavartak a beírásaid, mert személyeskedésnek, bántónak vélték. azok is voltak. nem az a kérdés te hogy látod, vagy minek szántad, ha 4-5 embernek nem tetszik, fogadd el, hogy ha nem is vetted észre, de átléptél egy határt ugyanis itt a másik VÉLEMÉNYÉT sem szokás visszakézből és otrombán minősíteni. de már ennyi elég is volt az értelmetlen stiláris vitából.

Iustizmord 2010.09.27. 18:26:30

szóltak ma az FB-ről, 21.Bf.5129/2010/8 számon egy ürgével szemben róttak már ki JOGERŐS ÉS VÉGREHAJTANDÓ fogházbüntetést álltkínzás vétsége (? bűntette? - ez nem tiszta) okán

valami vagyonelleni bcs próbaideje alatt követte el.

Iustizmord 2010.09.27. 18:28:08

@tiboru: buzulok is, ne félj, de az fogósabb annál h rutinból meggyőzzelek. :o)

mint a letutkóbb védőbeszéd:

Tisztelt Bíróság, a vád szerint védencem lopta el a sértett pénztárcáját.

Nem úgy volt!

Ezért felmentést indítványozok.

Iustizmord 2010.09.27. 18:32:47

@Goompah: "Mindegyik alkalommal egy VÉLEMÉNYT minősítettem, nem a vélemény leíróját.

vs "Hol hülyéztem le bárkit is? Kérlek, pontosan mutasd megMindegyik alkalommal egy VÉLEMÉNYT minősítettem, nem a vélemény leíróját. "

itt:

"Valóban priceless barom, aki ilyesmit ír" @13:20

ha te is érzed az inkoherenciát, abba is hagyhatnánk.

thx

flame off

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:39:11

@Goompah:
@Iustizmord:

Köszönöm mindkettőtök megértését.

És hajrá, mindannyiunkra várnak az új témák és kihívások :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:40:14

@Iustizmord:

Ez a védőbeszéd qrvajó, köszi!!!!

taser 2010.09.27. 20:04:52

@tiboru:
Na a priceless barom is be(le)szól. Hiányoztam amikor a tolerancia nevű tárgyat okították Szolnokon.

@Goompah: OFF: ON
Mindig szeretek tanulni pláne olyan emberektől akiknek a macskasz@r tisztítástól a bentley hűtőrácsán át a dívány blog-ig mindenütt van hozzászólása netszerte. Természetesen mind nagyon mélyenszántó és hozzáértő, ellentmondást nem tűrő és szakértő. Hogyan is maradhatott meg eddig ez a militáns blog egy ilyen zseniális elme nélkül ???

Ezen okból kifolyólag szeretnék személyesen is találkozni korunk új Leonardójával, hogy képet alkothassak arról mi is lakozik a fejében. ( erre egészen jó, bár nem túl kifinomult módszereket ismerek :)még az óvodából)

Nem kell attól félned, hogy nem találsz meg a nagyvárosi dzsungelben, minden nap három óra után a Hős u Zách u sarkán,leszek hogy láthassam fényességes arcodat élőben is.
Onnan fogsz megismerni ( először), hogy egy novocain injekció lesz a kezemben ( steril tűvel) :)

OFF:OFF
Jöhet a figyelmeztetés személyeskedésért.

Mikor lesz a következő lemilbuli ? Nehány embernek jönnék pár üveg malátaszörppel és egyéb legális tudatmódosító szerrel.

Iustizmord 2010.09.27. 20:36:05

@taser: pontosítanék, a priceless barom én vagyok, kérek ne sajátítsad ki magadnak e kitüntető címet.

a sarki steril novocainos mondatot felírtam :o)

Iustizmord 2010.09.27. 20:52:26

jah még 1 vmi.

rájöttem mi volt korábi félreértés az állatkínzás - szabadságvesztés relációban.

azt írtam, h többen kaptak már ebben "vh"-t, tehát végrehajtandó szabvesztet. ami igaz is: első fokon végrehajtandót adtak amennyiben nem függesztették fel. csak védői fellebbezésre nyilván nem lett jogerős ÉS végrehajtható, aztán MÁSODFOKON az eredetileg "VH"-s tehát "töltős" ítéletet enyhítették a a "vh"-t, tehát a végrahajtást próbaidőre felfüggesztették

na remélem mostmár mindenki elégedett, nyugodtan kortyolgatja a sörét, higgadtan veri az asszonyt, ÁLLATKÍNOZVA rugdossa a kutyát és a kikapós szomszédasszonyra veri az....ideg, mert túl hangosan visít ha a férje megrakja (asszony verve jó)

Iustizmord 2010.09.27. 20:54:54

@Iustizmord: ítéletet enyhítették a a "vh"-t, tehát

húbassz, alkúrtam a központozást , az "enyhítettek" után kimaradt a vessző (,) remélem nem jutok mikrobi kartács sorsára...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 21:14:33

@taser:

Figyelmeztetés.

Más.

A lemilbuli időpontja és helyszíne természetesen titkos. De olyannyira, hogy egyelőre még az Alapító Atyák sem tudják, ami már önmagában oximoron.

Várható időpont valamikor november második fele (inkább harmadik harmadot mondanék); helyszín a székesfőváros valamelyik, nyilvánosság előtt is (legalább részben) megnyitott szórakozóhelye.

Amint konkretizálódik, a megfelelő óvintézkedések, továbbá a belső és külső konspiráció szem előtt tartásával elkezdjük a toborzást.

Iustizmord 2010.09.27. 21:22:52

@tiboru: pl kértek 1 működési engedélyt a csehóra?

:o)

Iustizmord 2010.09.27. 21:35:20

tiboru, bannoljál engem kicsit, akkor se bírom megállni mert @goompah: mert ez az ő oldala

cicaoldal.uw.hu/index1.html

most nem arról van szó hogy nem szeretem a macskákat, mert nagyon nem szeretem őket, bár enni még nem sikerült, de asszem goompah érzi a beírásaimban hogy egy telivér falkabaszó kuvasz kan gazdája vagyok és azért nyávog meg karmol (taser nyitotta fel a szemem)

nem is tudom, lehetne h egy lemilbulira goompah hozza a cicusokat én meg a kuvasz gyártmányú blökimet? csak hogy nehogy uncsi legyen ha helyesírási kérdésekről diskurálunk.

és most magalol :o))))))))

Iustizmord 2010.09.27. 21:52:49

@tiboru: a múltnak és az eddigi pályafutásnak a Lemilblogon is van súlya, elvégre ez itt egy majdnem katonablog, márpedig (korrekt vagy nem, itt és most indifferens) a seregben mindig is számított, hogy valaki öreg, gumi vagy kopasz.

azért én szeretném (pirulva) hozzátenni, hogy , ahogy tuskó hopkins alias hermannthorze is mondta: én civil úr vagyok.

bár mostmár egyre inkább sajnálom a kihagyott szolgálatot, csa 1/100 részben a sorállományú kalocsaii / szombathelyi savariás / stb szívást hanem a az értelmes (ha Mao-n van ilyen) egyenruhás közszolgálatot értem.

néha kedvem lenne a turulosokhoz (NEM a jobbik) jelentkezni ott a HM háta megett az antikárusokkal szemben...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 21:53:36

@Iustizmord:

Te is kapsz egy figyelmeztetést. Frankón hagyjátok Goompah-t békén, mert ennyire nem leszek elfogult az öregekkel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 21:55:54

@Iustizmord:

Nem t'om, hány éves vagy, de akárhány is, szerintem csalódnál.

Meg aztán itt a lemilen összeszedtél annyi fekete pontot, hogy nem győznéd mosogatni :-)

Iustizmord 2010.09.27. 22:42:24

@tiboru: fegyelmezetten tudomásul veszem a lebaszást. kérek engedélyt lelépni.

"Nem t'om, hány éves vagy, de akárhány is, szerintem csalódnál"

35 körül. szal még az utsó sorozásokba beleestem volna, van 2-3 haverom aki pont igen. nem ezt sajnálom, de meggyőződésem hogyha kibulizhatatlan lenne a sorozás elkerülése ÉS nem az ÉRTELMELEN (!) szivatásról szólna, vö nem 19 éves nyírségi parasztgyerek csicskáztatná a 24 éves közgazdászt (extrém példa de volt már ilyen), lenne értelme. pl az előfelvételis rendszer, apám, az exfőnököm is így szolgálz a 18-24 hót, ha jól emlékszem. felvételi egyetemre (tehát nem veszít a kortársaihoz képest és még fiatal is) oszt bezupálás. közben azért képzés is, apám honvéfból let a leszerelésig... törszzászlós? alhadmagy? ilyesmi . tarcsis főhadagyként hagyta abba 88 körül. apósom meg tarcsi százados 85-től, kb.

szal pl alázatosságra (nem szervilizmusra és meghunyázkodásra hanem min. kötelező tekintélytiszteletre, én-vagyok-az -isten approach eltörlésére) nevelés, rendre nevelés (pl hogy kell, inget kivasalni, később is hasznos), testgyakorás, alpkiképzés ami jelenthet alap-villanyoságtant, alap autószerelést (vezetést, ugye mhsz), alap vízszerelést, kűművességet, logisztikát, társadalomismeretet... sok mindent amit 18 évesen nem tud senki, lenne értelme egy 8-12 hós sorállományú szolgálatnak.

a ivatásos dolog meg már egészn más, azt most nem fejtem ki. de assem érted. bajtársiasság, állami repjegy a garáti kubába, nato-ellátás bxl-i kagylóvacsorával és grimbergennel :o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:36:30

@Iustizmord:

Értem amit mondasz és egyet is értek.

Kivéve az utolsó bekezdést :-)

vén betyár 2010.09.28. 09:05:12

Supka Géza írja A hatalom szimbolikája című könyvében, hogy:
"Kevesen gondolnak arra, hogy maga a jog fogalma. a "JUS" is a "JUGUM" /iga/ szóból ered, vagyis jog az, amit a leigázó annak hirdet ki - de még maga a magyar "jog" szó is eredetében az "iga" származéka.
A hatalom birtokosa nemhiába az élet és a halál ura.Még azt is megszabhatja, hogy az alája rendeltek minő halállal múljanak ki.A különböző népek büntetőkódexei bőséges lajstromokkal szolgálnak arra nézve, hogy kit minő halállal végeztethetett ki a hatalom ura.Ranglétrája támadt a halálnak."
Állitólag Ney marsallnak megadatott, hogy maga vezényelte a rá sortűzet adó kivégzőosztagot.Nemes, bátor halál!

vén betyár 2010.09.28. 09:52:53

A sok elméleti fejtegetés után "egy kis gyakorlati" bemutatása mindazon szörnyűségekről, amit "kivégzés" témakörben modern korunk "embere" megvalósított, a teljesség igénye nélkül, csak erős idegzetűeknek:
szentkoronaradio.com/jacks-corner/2010_07_17_szerb-tomeggyilkossagok-1944-1995-iv-resz-a-bleiburgi-meszarlas-utoszo-kepek valamint:

tarfor.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=35:a-horvauschwitz-jasenovac&catid=14:egyetemes&Itemid=32

Goompah 2010.09.28. 10:10:02

@Iustizmord: "egyébként valóban a jogerős ítélet hajtható végre, de az lehet pl pénzbüntetés is."

A bibi csak az, hogy mindketten végig börtönbüntetésről beszéltünk. A pénbüntetés meg nem börtönbüntetés, még akkor sem, ha nemfizetés esetén elzárásra váltható.

"Valóban priceless barom, aki ilyesmit ír" @13:20"

Nem sértésnek szánom, de jogász létedre lehetnél kissé figyelmesebb is. Taser blogtárs a kivégzésre szánt, "for executions only" vagy hasonló feliratú tűk gyártóinak listáját kérte tőlem. Mivel senki nem írta, hogy létezik ilyen gyártó bárhol a világon, a "priceless barom" minősítés ennek a nem létező személynek szólt. De ezt korábban le is írtam. Arról nem tehetek, hogy egy nem neked szóló, nem rád vonatkozó minősítést magadra veszel. Hogy miért tetted, annak okát firtatni sem merem.

"valamiért több embert zavartak a beírásaid"

Ez előfordulhat. Hadd idézzek tiboru egyik fentebbi kommentjéből:

"A Lemilblognak nem célja a mindent beborító rózsaszínű hangulat megteremtése, ahol mindenki mindenkinek a kebelbarátja..."

Úgy érzem, mi soha nem leszünk kebelbarátok, de attól, hogy személyed elleni támadást kiáltasz, még nem valósul meg e támadás. Ha megengeded, a te korábbi, Villon legszebb költeményeit idéző kútbaszarós példád stílusában fogalmazom meg: Attól, hogy a kurva kevesli az aktus után az asztalon hagyott pénzt, még nem valósult meg a nemi erőszak.

"További élénk hangulatú, ám korrekt szóhasználatú kommentelést kívánok mindannyiunknak, valamennyiünk épülésére és okulására :-)"

Remélem, ebben a kommentemben sikerült mindenki teljes megelégedésére korrekt szóhasználatot megvalósítanom.

Goompah 2010.09.28. 10:16:53

@Iustizmord: A kalocsai sem volt olyan rossz. Bármennyire szívattak bennünket az "öregek" (utálták az előfelvételiseket), ők is és mi is tudtuk, hogy mi már rég újra civilek leszünk, amikor ők még bőven a bakaruhát hordják. Ennek tudatában meg hát a legszarabb kitolások közben is csak mosolyogtunk, főleg akkor, amikor az "öregek" látták.

Másfelől érthető volt a másik oldal szórakozásának forrása is. A civilben utcaseprő szakaszparancsnoknak sem azelőtt, sem azután nem kínált az élet alkalmat arra, hogy nála nagyságrendekkel értelmesebb embereket ugráltasson. Lefogadom, hogy élete legszebb éveiként emlékezik vissza erre az időszakra. Hiába no, az élet nem olyan igazságtalan, mint sokan gondolják, mindenki kap valami jót is.

Goompah 2010.09.28. 10:43:12

@Iustizmord: Bár nekem soha nem volt kutyám, a kommented meggyőzött arról, hogy a kutya valóban legalább olyan hatásos pénisznövelő, mint mondjuk egy Ferrari, de öszehasonlíthatatlanul olcsóbb.

@vén betyár: Internacionalista segítséget kellene kérniök Kínától, ott biztos bőviben vannak a vegyszernek. Mellesleg a cikk írója-fordítója eldönthetné végre, hogy nátrium vagy sodium (vagyis magyarul vagy angolul akarja megnevezni a szert).

Iustizmord 2010.09.28. 13:12:45

oh, most látom vén betyár már belinkelte, sorry.

Iustizmord 2010.09.28. 23:16:38

@bet-li, kínai játékos: olyan vót-e már h az akasztás kötélhiányban vagy a nyakazást palloshiányban halasszák? aligha.

ócska modern kütyük...

hazitroll 2010.10.01. 17:14:36

Megkésve bár:
1. A cikk jó.
2. A kivégzéseket mostanában töketlenül hajtják végre.
3. Iustizmord baromi zavaróan és nehezen olvashatóan ír. Ennek ellenére értelmeseket úgy általában. Szerintem ezen nem kéne lovagolni.
4. Goompah vs többiek: szerintem tegye ki mindenki a pöcsét az asztalra, és akinek a legnagyobb, annak van igaza. Amennyiben valamely résztvevő hölgy, akkor kitalálunk mást.

pobeda 2010.10.02. 10:50:14

Mivel a napokban többet hallani róla:a szén-dioxid elég hatásos,kíméletes és gyors.

Hullafotós 2010.10.04. 16:40:01

Profnak jár a kupica.

teddybear01 2010.10.04. 20:03:26

@hazitroll: Jó az ötleted, de engem nem érdekel más mütyürje. A saját családfám méregetését még tini koromban sem gyakoroltam, elég volt annyi, hogy működik, saját és lányismerőseim örömére.
Most sem érdekel, hogy kié a nagyobb. Működik, és ez a fő.

marcoromano 2010.10.05. 18:49:54

Azért a maffiának is voltak humánus módszerei a kivégzésre.
Például ott van az olasz maffia köteles módszere ami arról szol, hogy úgy kötik az áldozat behajtott lábait jó szorosan a nyakához, hogy az előbb utóbb a láb be görcsölése miatt megfojtja saját magát.Jó pár óráig eltarthat ameddig küzdesz, de szép lassan csak rá szorul a nyakadra kötél.

vén betyár 2010.10.06. 14:19:33

Amikor eljött az ítélet-végrehajtás kitűzött időpontja, először az agyonlövetésre "kedvezményezetteket" vezették elő. (Haynau és az egész osztrák hadbíróság részéről vérlázító, orbitálisan aljas gaztett volt, hogy hős katonákat, s a magyar miniszterelnököt, egy ősi arisztokrata család sarját - az európai és hazai jogszokásokat és íratlan ítélkezési normákat lábbal tiporva - erőszakos, köztörvényes bűnelkövetőknek kijáró módon, akasztásra ítélt.) Miután Dessewffyt, Kiss Ernőt, Lázárt és Schweidelt a vár hátsó kapujánál húzódó sáncoknál lévő vesztőhelyre vezették, felsorakozott 12 gyalogos katona töltött fegyverekkel, s az ima, majd az ítélet felolvasása után elhangzott a tűzparancs. Három tábornok azonnal meghalt, Kiss Ernő, aki előzőleg nem hagyta bekötni a szemét, életben maradt, mert csupán a vállát érintette egy golyó. S ekkor a vitéz magyar tábornok örök időkre szóló példát hagyományozott a kései utódokra arról, hogyan hal meg katonához méltóan és férfias bátorsággal egy nemzet mártírja. Kiss Ernő jól érthetően a következő parancsot adta a kivégzőosztagnak: "Miféle katona az, aki még célozni sem tud?! Isten büntesse meg hazám hóhérait! Cél: Kiss Ernő honvéd altábornagy! Tűz!

Dixi. 2010.10.07. 18:06:04

én is vennék kolbászt....bár kissé megkésve...de érdekelne a dolog....
Át nyálaztam a kommenteket érdekes személyiség harcaitok vannak:-)
És ezt nem szeretném kommentálni:-)

DE A KOLBI TÉNYLEG ÉRDEKELNE. VAN HURKA IS?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.10.07. 19:20:27

@Mantlesorrow:
@Dixi.:

A kolbász sajnos elfogyott, viszont a Lemilközösségbe továbbra is szabad a belépés.

recruit 2010.11.15. 11:24:12

A cikk tetszett.
Jó ismeretterjesztő munka.
Kritikának mindössze annyi, hogy én a hóhér személyének-személyiségének pszichés terhelését jobban kiemeltem volna.
Tényleg egy "szakma", de a szakmai ártalmak erősen öregítenek. (a bér-szorszó még csak-csak, no de a szolgálati idő bónusz!)

És többek közt ezért is nem mindegy a kivégzés formája.
Az elítélt és a végrehajtó(k) közötti fizikális távolság, tevőleges-közvetlenség, többszörös áttételek, .. stb. olyan dolgok, amik a kivégzésben résztvevőkre erősen hatnak.
Mekkora a "szakmunkások" személyiség torzulás nélküli limitje? (Magyarul hány embert lehet megölni akár napról-napra folyamatosan anélkül, hogy mentális tüneteket produkálna?)

No és még egy apróság!
A jogbiztonság. A gondok akkor ugyanis sokszorozódhatnak, ha a jogi környezet hirtelen esetleg radikális változásainak következtében utólag revidiálják a likvidálási verdiktet.

Egyszerű moralizálás, de remélem valamennyire sikerrel átment a gondolatmenetem.

vén betyár 2010.11.23. 06:55:27

Nagyon érdekes!Gyakorlati útmutatóval, emberi és technikai oldala ennek a balesetveszélyes szakmának:

tisztabeszed.blog.hu/2010/11/22/az_utolso_magyar_hoher

Nervus 2010.11.23. 08:19:09

Hat most olvaslak eloszor, de ez konyvjelzo. Halalian irsz a halalrol is ;)

HúszTíz 2011.02.07. 10:40:05

Én a kivégzésnél valami humánus módszerre gondolnék. Számtalan olyan esetet ismerünk, hogy adott esetben öngyilkosok hogyan vetnek véget életüknek, már olyan módon hogy az ne fájjon. Emiatt nekem pár ötletem lenne, hogy ezt a kivégzéseknél hogyan lehetne alkalmazni.

1 - Például az altató, majd agyonlövés kombó.
2 - Valami fagyasztókamra szerűség, ahol az elítélt szépen lassan elalszik, majd megfagy.
3 - Egy olyan gázkamra, ahová először valami erős altatógázt eresztenének, csak azután a mérges gázt.
4 - Kissé beteg megoldás, de például ha valaki úgy öli meg magát, hogy felvágja az ereit és utána belefekszik a kád vízbe és szépen lassan elalszik- majd halálozik a vérveszteség miatt; de hogy ezt hogyan lehetne a kivégzésnél megvalósítani, azt nem tudom.

Szóval én abból indulok ki, hogy a tényleges halálos akció végrehajtása előtt az elítéltet mindenképpen el kellene altatni, hogy magából az ítélet végrehajtásából már ne érezzen semmit. Szerintem így lenne humánus. Másrészről viszont azt sem felejtsük el, hogy akit kivégeznek, az az esetek döntő többségében olyan cselekedetet hajtott végre, ami miatt rászolgált arra, hogy őt megfosszák az életétől. Tehát ebből a szempontból (hangozzon ez gonoszul is) nem muszáj sajnálni.

hower 2011.04.10. 18:45:52

Mindig lenyűgöz, hogy a homo sapiens egy mekkora balfasz az univerzum rendjében.

hiryu2,0 2011.04.13. 13:47:03

Khmm... most elolvasva kimaradt a kerékbetörés és a magyar /drakulaspecialitás: a karóbahú
zás... Na meg a bibliai idők óta meglévő megkövezés...
süti beállítások módosítása