Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Útlevelet vegyenek!

2010.09.27. 08:00 tucano



Akik emlékeznek még olyan időszakra, hogy útlevelet sem adtak, vagy volt az a bizonyos ablak nevű pecsét, amelynek birtokában néhány napra el lehetett hagyni a legvidámabb barakkot, szóval számukra meglepő lehet, hogy útlevelet, ráadásul teljesen szabályosat törvényesen lehet vásárolni, mint mondjuk egy kiló almát.


 

 

 

Tehát nem hamis útlevelekről, hanem úgynevezett “második útlevelekről” és “üzleti állampolgárságokról” lesz szó kérem szépen.

 

 

 

Pedig útlevél vásárláskor valahogy rögtön James Bondra asszociál az ember, vagy a Bourne rejtélyre. Esetleg maffiózóinkra, akik különféle tiszteletbeli konzuli dokumentumokat lóbálva, sikeresen megmenekültek mindenféle felelősségre vonástól. Hányszor halljuk a körözött bűnözőkről, hogy Thaiföldön, Andorrában, esetleg Dominikában bujkálnak és ott már teljesen beilleszkedtek. Persze, mert a kutya sem keresi őket, de erről később.

 

Az út és menlevelek adományozása  és adásvétele egyidős a bürokráciával (a feltaláló minden bizonnyal a pokol hetedik bugyrában töltötte az elmúlt néhány ezer évet). A témáról egyébként esett már szó a lemilen, mégpedig a Maunsell-féle tengeri erődök című írásban került elő az útleveleket is árusító Sealand Hercegség története. Gondoljatok bele hány esetben hallottunk már arról, hogy keresett emberek más államoktól kaptak hivatalos okmányokat menekülésük vagy túlélésük elősegítésére.

 

 

 

 

Például a magyar zsidók svéd menlevelei, vagy kicsivel később a menekülő nácik vatikáni útlevelei. De a történelem viharai (errefelé) csitulni látszanak, mégis egyre többen éreznek sürgető késztetést arra, hogy egy másik ország dokumentumaival lássák el magukat. Mielőtt rátérnénk a vásárlásra, nem árt tudni, hogy bűnözők vesznek a legritkábban útlevelet. Ugyanis rögtön lebuknának az igénylőlap kitöltésénél. Biztos van példa bőven arra, hogy egy bandita hivatalosan vásárolt útlevéllel tűnjön el, azonban számukra ehelyett sokkal egyszerűbb hamisíttatni vagy lopni egyet. Aránylag ritka a Moriarty professzor szerű bűnöző zseni, aki képes lenne egy ilyet úgy megoldani, hogy ne hívja fel magára a figyelmet, például amikor távolból kikéri az igényléshez szükséges magyar erkölcsi bizonyítványt. Vagy itt van az új-zélandi képviselő, aki túlságosan szerette a Sakál Napját.


Nehogy azt higgye valaki, hogy van olyan állam vagy ország, amelynek megérné eljátszani a (kisebb-nagyobb) nemzetközi hírnevét egy maffiózó vagy egy nagystílű sikkasztó pénze miatt. Ugye egész más, ha mondjuk háborús bűnösről, terroristáról van szó. Az ilyeneket valamiért a legnagyobb örömmel rejtegetik, látják el hivatalos dokumentumokkal, stb. Azt hiszem nem kell olyan messzire mennünk példákért ezügyben, de az ilyen gazemberek nem vásárolják, hanem kapják az útlevelet. Vissza a tárgyhoz, szóval legyen bármilyen eldugott kis közép-amerikai állam útlevél programjáról szó, mindenki rühelli a bűnözőket. Egyszerűen ártanak az üzletmenetnek. Előbb-utóbb úgyis lebuknak, magyarázkodni kell miattuk, ki kell őket adni. Amikor egy venezuelai tisztviselőt kérdeztem az útlevél programjukról, akkor pikírten csak annyit válaszolt, hogy nem az európai bűnözők szoktak venezuelai útlevéllel rendelkezni, hanem éppen fordítva...

Ha egy keresett bűnöző mégis útlevélhez jut, akkor sincs gond, csak el kell kezdeni az eljárást. Ugye arra nem lehet panaszkodni, hogy nem adják ki a bűnözőket, az sokkal valószínűbb, hogy a kereső állam rendőrségének egyszerűen nincs kapacitása (szándéka) arra, hogy megbüntesse a szökevényt. Ismét fel kell hívnom a figyelmet, hogy törvényesen vásárolt útlevelekről van szó, nem pedig olyanról, amely némi kenőpénz ellenében kerül tulajdonosához. Kérlek emiatt ne diszkrimináljatok országokat, mert korrupt hivatalnokok mindenhol vannak és mi sem állunk túl jól ezügyben, azaz hogy sajnos túl rosszul állunk korrupció terén.


Szóval a valóságban nem menekülő bűnözők és kémek, hanem a tehetős üzletemberek szoktak útlevelet vásárolni. Ők általában a kedvezőbb adózás vagy a névtelen üzletelés miatt gyűjtenek be második azonosságot.
Ezen a videón 18 pontban foglalják össze, miért lehet szükség második útlevélre:


Mielőtt rátérnénk a gyakorlati útmutatóra, fontos tudni, hogy mondjuk egy német állampolgárnak azért érdemes más névvel és útlevéllel rendelkezni, mert új személyazonossága segítségével nyugodtan nyithat bankszámlát vagy vezethet ismeretlenül céget bármely európai pénzügyi központban, persze nem lenne meglepő, ha Svájcot, Luxemburgot vagy Monacót választaná, de Szingapúr és Hongkong sem rossz döntés. A vásárlás hátterében mindig a diszkréció és az anonimitás áll. Van egy sokat vitatott téma, amit mi magyarok nem is érthetünk/értelmezhetünk, mert sohasem volt részünk benne, ez a pénzügyi magánélet, amely szintén kitűnő indok második útlevél megvásárlására. Aztán azért is vesznek emberek másik útlevelet, mert külföldiként olyan ajtók nyílnak meg saját hazájukban, amelyeken honpolgárként még csak nem is kopoghattak.

Érdemes előre gondolkodni útlevél vásárláskor. Például magyar állampolgár ne ott vegyen magának új személyazonosságot, ahonnan egy esetleges európai beutazáskor vízumot kell felvennie, mert az váratlan bonyodalmakhoz vezethet. Az viszont biztos, hogy a legkomolyabb bankok is örömmel fogadják, ha olyan ország útlevelét mutatja fel számlanyitáskor, amely biztosan nem adóztatja külföldi bevételeit, azaz senki sem zavarja a nyugodt kamatozást. Fontos tudni, hogy ez az iparág közvetítőkkel dolgozik és a csalók villámgyorsan megvezethetik a tapasztalatlan érdeklődőt, ezért nem árt alaposan körülnézni a törvényesen eladó útlevelek és állampolgárságok világában. Magyarul a témáról további információkat itt  érdemes keresni.

Hol lehet útlevelet vagy állampolgárságot vásárolni?

Üzleti útlevél programmal elég sok ország rendelkezik, de az állampolgárság megszerzése egészen más tészta, egyes közvetítő honlapok 170 országban ígérnek gyors ügymenettel útlevél vásárlást, de persze ez nem biztos, hogy igaz. Rettentő sok pénz birtokában a világ szinte bármely országában gyorsan nyílnak az ajtók, gondoljunk csak bele, hogy például hány külföldi sportoló lett gyorsan magyar, eredményeiknek és befolyásos támogatóiknak köszönhetően, nem is szólva a feltűnést sokkal jobban kerülő üzletemberekről. Meg merem kockáztatni, hogy a szigorú bevándorlási törvényeiről miatt is hírhedt Amerikai Egyesült Államokban sem kunszt útlevelet szerezni, ha pár tízmillió törvényesen birtokolt dollárral a számlánkon kopogtatunk az ajtón.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnépszerűbb azonban a panamai üzleti útlevél program, de kedvelt célországok Nicaragua és a Dominikai Köztársaság vagy Uruguay és Venezuela, de korábban Belize is. Az Európai Unióban Észtországot ajánlják, bár nem vásárolható dokumentumok, hanem a gyors és olcsó bürokratikus eljárás miatt.

A vétel

Minden ország törvényei eltérnek, azonban a legnépszerűbb panamai üzleti útlevél program az irányadó és talán a legegyszerűbb is. A program keretében panamai útlevélhez lehet jutni, állampolgársághoz nem.  Az eljárás lényege az, hogy egy öt éves betéti szerződést kell kötni a Banco Nacional de Panama pénzintézettel. A szerződés értelmében a bank havi 750 amerikai dollárnak megfelelő kamatot szed. Ehhez körülbelül 175.000 dollárt (majd 34 és fél millió forint) kell a számlára helyezni.  El kell menni Panamába, ehhez szükséges egy érvényes útlevél. Az ügyintézés harminc napig tarthat. És kész.
Az útlevél öt évig érvényes, gyakorlatilag mindenhová be lehet lépni vele vízum nélkül, öt év után lehet hosszabbítani, további befektetést nem igényel, a pénz egyszerűen a bankszámlán marad.

A név megváltoztatása

A szakértők azt javasolják, hogy nem elég a nevet megváltoztatni, ennél lényegesebb, hogy a csere ne szerepeljen az egyszerűen elérhető nyilvántartásokban. Ehhez zárt bírósági döntésre van szükség, így a név megváltoztatását bizonyító iratok egy jól elzárt bírósági raktárban pihennek majd. Ha nem bűnöző teszi ezt, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy bármely külföldi hatóság, rokon, hitelező stb. hozzáférjen az adatokhoz. Legalább két kormányzati hitelesítéssel ellátott dokumentumra lesz szükség. Az első az útlevél, a második általában a Közép-Amerikában csak „cedulla”-nak becézett fényképes személyi igazolvány, de egy helyi jogosítvány is megteszi.

Az állampolgárság

Nem árt az útlevél mellé állampolgárságot is beszerezni, persze ez sem túl bonyolult. A legegyszerűbb, ha a kérvényező eleget tesz a letelepedéshez szükséges  feltételeknek. Mondjuk vesz egy ingatlant és elkezdi intéztetni a szükséges dokumentumokat. Szinte nincs is olyan ország, ahol ne örülnének tehetős külföldieknek, akik ingatlant vásárolnak vagy befektetnek. Persze van ahol jobban örülnek, mint az európai átlag.  Az intézményesített megoldás az, hogy a kormányok olyan programokat hirdetnek, melyek keretében gyorsan állampolgárságot adnak az olyan kérvényezőknek, akik 250.000-450.000 USD körüli összeget fektetnek be általában kormányzati ingatlanprojektekbe vagy más hivatalosan támogatott beruházásokba. Így egy kijelölt (és valószínűleg brutálisan túlértékelt) lakóingatlan megvásárlásához jár az állampolgárság is.

Csalók és buktatók

Vannak nagyon naív emberek, akik minden kétség nélkül megvásárolják nem létező országok útlevelét, igen borsos áron. Ilyenek például Hutt River vagy a meglepő nevű World Passport. Hat évvel ezelőtt ellepték az internetet az olyan ajánlatok, amelyek korábban létező országok útleveleit árulták, mint Rhodesia (jelenleg Zimbabwe) vagy Brit-Honduras (Belize). A meglepő az volt, hogy el is fogadták ezeket határátkeléskor vagy bankszámlanyitáskor. Persze azóta mindenki rájött a turpisságra, de a mai napig lehet ilyen ajánlatot tartalmazó emailt kapni a nigériai levelek stílusában.
Sőt, olyan is történt, hogy egy középkorú, valóban jelentős vagyonnal rendelkező vállalkozó egy kis afrikai ország állampolgárságát megszerezve éppen vállalat birodalmát strukturálta át, amikor megkapta három évre szóló sorkatonai behívóját.  Arról nem is szólva, hogy van ahol megkövetelik, hogy mondjon le előző állampolgárságáról. Azzal is érdemes vigyázni, hogy a legtöbb afrikai ország útleveleinek láttán a bankok egyszerűen nem hajlandók számlát nyitni (kivéve Dél-Afrikában). Az ingatlanvásárláskor sem árt vigyázni. Például Ön vesz egy venezuelai ingatlant és cserébe kap állampolgárságot.

Minden tiszta, sőt a világ egyik legszebb  helyén szerzett aránylag elfogadható áron egy gyönyörű nyaralót is. Majd az első alkalommal, ahogy üresen áll, beköltöznek a hajléktalanok. És a bíróság nekik ad igazat, mert minden üresen álló lakóingatlant el lehet foglalni.

Egy második útlevél, állampolgárság megvásárlása összekötve egy névcserével általában bőven elég a tökéletes diszkréció elérésére.  Egy, a furfangosságáról ismert guatemalai szakértő a következő strukturát építette föl egy műkereskedőnek, aki nem kívánta megszellőztetni, hogy milyen megdöbbentő értékű műkincseket vásárolt fel roppant rövid idő alatt. Valószínűleg ez a legtökéletesebb törvényes álca a világon, nem olcsó, de az biztos, hogy legalább egy élet munkájára  van szükség a visszafejtésére, ráadásul bűncselekményről szó sincs, így eleve esélytelen a próbálkozás is. Szóval vett egy venezuelai állampolgárságot, majd megváltoztatta a nevét. Az új névre vásárolt egy panamai útlevelet. Az útlevéllel nyitott egy szingapúri offshore céget, amelynek bemutatóra szóló részvényei egy panamai alapítványt felügyelő belize-i vagyonkezelőnél vannak. A cég bankszámláját Svájcban nyitották meg, erről bonyolították a vásárlásokat. Ennyire extrém fokú diszkrécióra talán nincs szükség, de mindenesetre sok szerencsére és kitartásra lesz szüksége rosszakaróinak vagy a sajtó munkatársainak, ha a nyomára szeretnének jutni.

Végezetül összegyűjtöttem egy-két igazán döbbenetes álországot és szervezetet, akik nevében útleveleket árulnak, legalábbis kaptak már határőrök is röhögőgörcsöt beléptetéskor. Néhányat nem mertem lefordítani, azt hiszem a nevek magukért beszélnek.

Upper Volta, Dél-Vietnám, Újfuland és Labrador, Brit Nyugat-Indiák, Carolingian Bernician States and Dynasty, Castellania (kibocsátó szerv a Szabad Templomosok Nagymestere), Conch Republic, Amerikai Konföderációs Államok, Ecumenical World Patriarchate, Empire Washitaw de Dugdahmoundyah, Imperial Constantinian Military Order of St. George, International Humanitarian Society, International Society for Krishna Consciousness, Khalistan (független szikh köztársaság), Koneuwe Köztársaság (zürichi kommunista fiatalok kommunája), Kosmopolitan passport, Mohawk Nation, Oceanus, Patriarchate of Antioch, Romano Jumako Khetanipe, Wikingland és végül a World Service Authority, amelynek “hivatalos” útlevele olyan jól működött, hogy még hamisították is!
(A teljes lista itt található!)

308 komment

Címkék: üzleti útlevél második állampolgárság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.09.27. 08:26:51

szenzációs cikk.

de azt megnézném hogy pl a magyar ügyészséget meggyőzöd, hoghy nem is okirathamisítás más névre szóló okiratot lengetni, amikor a magyar nyilvántartás szertint te gipsz jakab vagy.

Iustizmord 2010.09.27. 08:31:26

illetve.

az útlevél emlkékeim szerint annak kifejezése, hogy te egy adott állammal állsz közjogi (állampolgári) kapcsolatban, s ezen állam biztosítja számodra a konzuli védelmet, akárhjová mész. továbbá a fogadó ország felé igazolja hogy te ki vagy és mely állam polgára.

szal ez a vegyünk más néven útlevelet állampolgárság nélkül , érdekes. met ha pl kapnál x országba egy letelepedési /bevándorlási engedélyt, é ehhez egy ottani szig-et, az ok. de az útlevél...

szal a koncepciót nem értem.

(az ügyészség se értené)

Iustizmord 2010.09.27. 08:57:24

bocs de nem hagy nyugodni a téma:

http://www.otm.gov.hu/web/otm_jogszab.nsf/0/D8271548428F7A99C125750E0047082C/$FILE/1998_12_tv.pdf?OpenElement

Értelmező rendelkezések
4. § E törvény alkalmazásában
a) úti okmány: az útlevél, valamint nemzetközi szerződésben, továbbá a Kormány rendeletében
meghatározott, a külföldre utazásra, illetőleg az onnan való visszatérésre jogosító hatósági
igazolvány, bizonyítvány vagy irat;
b) útlevél: a Magyar Köztársaság tulajdonát képező hatósági igazolvány, amely birtokosának
személyazonosságát és állampolgárságát, valamint

stb

namost 1 dolog továbbra se világos: hogy a rákba lehet egy német útlevelem hans regenkurt névre ÉS egy panamai / venezuelai pl horst wessel / alberto dos santos névre

ui az egyik szükségszerűen valótlan nevet tartalmaz. ha nevet változtatok 8venezuelában) akkor az eredeti német.

és ha netán hans regenkurt nevű egyén ellen (aki azonos horst wessellel vagy alberto dos santossal) eljárást indítanak, mivel fog védekezni? kérem szépen, a paramaribói városi bíróság alagsorában található xy számú határozat szerint már nen vagyok hans regenkurt? de akkor miért is használom azt az útlevelet?

tehát a dolgot max identitásváltásra tudom elképzelni, de kettős identitás fenntartása max akkor nem bcs, ha hivatalos fedőiratod van

(egy "sajátadatos útlevéllel határt léptem" c jelentés a személyes kedbencem)

bocs a hosszas lamentálásért.

Iustizmord 2010.09.27. 08:59:05

különben is csak a bikinis csajok miatt nézem a cikket.

mocskos trükk hogy jó nővel bármit, még útlevelet , útleveles cikket és patkánymérget is el lehet adni

:o)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 09:13:40

@Iustizmord: Lehet, hogy igazad van és nincs is magyar útlevélprogram. Mondjuk ezt nem is állította senki. Van viszont venezuelai, belizi, meg még néhány. A posztban elolvashatod, hogy ott hogy mennek a dolgok. Abban igazad van, hogy itt minálunk Magyarországon viszont másként mennek a dolgok (v.ö. E törvény alkalmazásában ;). Kétséges (határ)esetekben pedig, hogy mi itt idehaza milyen uti okmányt fogadunk el, a magyar Külügyminisztérium álláspontja a mérvadó. :)

Flankerr 2010.09.27. 09:31:39

Kiváló cikk..:)
Upper-Volta nevét nyugodtan fordítsd le Felső-Volta -ra, ez Burkina Faso régi neve volt, így beleillik a Rhodesia vonalba.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.27. 09:33:21

Jópofa ...
Azt én se hiszem, h ha egyszer nevet változtatott az ember, akkor más néven is futhat, már hivatalosan. Akkor a valódi hazájában is biztos meg kell változtatnia a nevét, okmányait.

hazitroll 2010.09.27. 10:18:11

Érdekes, bár számomra nem értelmes dolog, ennyi pénzem sosem lesz. Viszont a nemlétező országok kapcsán egy elvi kérdés. Ha én mondjuk Kelet-Macilaciország útlevelét megveszem, és az 10 évre érvényes, ám jövőre Nyugat-Macilaciország elfoglalja, akkor azok az útlevelek érvénytelenek lesznek, vagy mi? Konkrétan mondjuk az NDK útlevelekkel mi történt? Jó, azok nem voltak "értékesek" ilyen szempontból, csak kíváncsi vagyok. Afrikában meg háború általi elfoglalás könnyedén lehetséges.

s.d.i. 2010.09.27. 10:19:59

@Gloria Mundi: Bocs, félig talán off, de valamelyest ide kapcsolódik: a nagylányomnak, akaratán kívül, kettős az identitása.Ő egy trópusi szigetországban nemrég kapta meg az ottani állampolgárságot, de mivel a bennszülöttek képtelenek voltak a magyar nevét kiejteni, így elnevezték maguk között, s most erre a névre kapott útlevelet is. A magyar útlevelében természetesen maradt az eredeti neve. Ami meg az útlevél-állampolgárság vásárlást illeti: 5000 dollárért megkaphatta volna egészen rövid idő alatt, de inkább kivárta a három éves, szokásos eljárási időt.

xstranger 2010.09.27. 10:27:13

A brit nyugat indiak meg West Indies, egy krikettcsapat ami a regi brit karibi gyarmatok jatekosaibol all.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 10:32:05

@Gloria Mundi:
@s.d.i.:

Nem is kell trópusi szigetországig menni a két hivatalos névért.

Ismerek olyan kettős (magyar-román) állampolgárt, aki a román okmányaiban (pl. útlevelében) Gheorghe Sabo, a magyar okmányaiban Szabó György.

Amíg Románia nem volt EU-tag, a román útlevelével utazott pl. Törökországba (nem kellett vízum), Nyugat-Európába pedig a magyarral.

2007 óta persze már olyan nagy különbség nincs a két útlevél által biztosított külföldi jogosultságok között (noha a magyart még ma is valamivel jobb szemmel nézik egyik-másik nyugati országban, lásd még a francia és olasz hatóságok problémáit a román útlevéllel rendelkező, khm, romákkal).

tucano 2010.09.27. 10:32:24

@hazitroll: Erre a témára ki akartam térni, például a mai napig adnak ki szovjet útleveleket! Ugyanis a FÁK és a függetlenedett kis államok területén ügye vannak, akiknek még a régi van és csak meghosszabbítják, és vannak óriási elfekvő készleteik. Bárhogy nézem semmi értelme sincs, mégis működik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 10:37:24

@s.d.i.:

Az identitása is kettős, vagy csak az állampolgársága?

(Ne érts félre, nem a szavakon lovagolok, de a fenti dolog szerintem nem ugyanaz; ha én - bármilyen okból, pl. gazdasági megfontolásokból - megszerzem mondjuk a panamai állampolgárságot, attól még nem lesz kettős az identitásom, de egy budaörsi sváb család sarjától minden további nélkül elfogadom, hogy az identitása kettős, még akkor is, ha csak magyar útlevele van).

tucano 2010.09.27. 10:37:27

@Iustizmord: Nem lehet a karibi térséget megemlíteni bikinis csajok nélkül:) Ez valahogy velejárója a témának. Ráadásul se kommandós, se harci repcsis kép nem illett ide:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 10:39:39

@tucano:

Tényleg, az észtországi orosz kisebbség végül milyen útlevéllel rendelkezik?

Emlékszünk ugye a tallinni rendelkezésekre, amelyek észt kulturális és nyelvvizsgához kötötte az állampolgárság megadását azon oroszok esetében (is), akik esetleg már negyven éve élnek a balti köztársaságban.

tucano 2010.09.27. 10:40:44

@tiboru: Az én lányomat is két néven regisztrálták, ugyanis édesanyja miatt a tropikálok a teljes hajóvonta nevet bejegyezték, míg a magyar anyakönyvvezető közölte, hogy magyar gyereknek nem lehet ennyi neve(!!!!!) és simán máshogy jegyezte be. Kicsit meglepődtem, meg tiltakoztam is, de pont lexarta.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 10:40:52

@Gloria Mundi: Elvileg igazad van, de a világ valamennyi országára sajnos nem jellemző az a poroszos precizitás, mint ahogy például a magyar közigazgatás intézi ezeket az ügyeket. (Most nem vicceltem!) Vannak olyan országok, ahol például azt sem lehet pontosan megállapítani közhiteles nyilvántartásból, hogy az illető állampolgáruk pontosan hol született. És ez itt van Európában. Másutt már az is természetesnek számít, hogy pl. anyja neve nem deríthető ki (mert a nők nem jogképesek, ezért egyszerűen nem is tartják őket nyilván), vagy például mindenki január 1-én látta meg a napvilágot, mert egyszerűen nem lehet tudni, hogy pontosan mikor is történt az eset, örülnek, ha az évet eltalálják. Azt gondolnánk, hogy ez utóbbi két dolog extremitásnak számít a világ országai között, pedig nem. A névváltoztatás gyakorlata és annak adminisztrálása pedig... nos maradjunk annyiban, hogy sok ország esetén reménytelenül nyomonkövethetetlen.

tucano 2010.09.27. 10:41:48

@tiboru: Tudomásom szerint nem kapnak útlevelet. Most már biztosan rendeződik a helyzet, de a cél pont az volt, ha kilépnek egy pillanatra az országból, akkor ne jöhessenek vissza.

hazitroll 2010.09.27. 10:43:05

@tucano: Juteszembe, én hallottam olyat, hogy szürke útlevél. Észtországban egy srác mesélte, hogy neki olyan van, mivel amikor a SZU széthullott, akkor a szülei nem kérek észt állampolgárságot, viszont maradtak ott, így neki valahogy nincs állapolgársága (?!), viszont az ilyen szürke útlevéllel meg pl.: vízum nélkül utazhat Oroszországba és az EU-ba is. Szerintem nem értettem félre, amit mondott, de konkrétan nem is néztem meg az útlevelét. Ilyet ad abszurdum én is kaphatnék, ha lemondanék a magyar állampolgárságomról? ÉS akkor hova adózhat ő vagy én?

Iustizmord 2010.09.27. 10:43:51

@tiboru: na az mát, mert ott a gheorghe sabo és a szabó györgy ugyan azt a faszit takarta, csak más helyesírással.

gyakori pl hogy arabok nevének átírásakor ugyan annak az embernek a neve, anyja neve más-más karaktersorral kerül különféle okmányokba: jamal, jamaal, jemal, jamil, hogy egy gyakorit mondjak

a BÁH tudna tán erről mesélni

@Zig Zag: inkább úgy teszem fel, hogy mit szólna a határőrség, ha hans regenkurtnál egyszerre találna egy h.regenkurt névre szóló német ÉS egy alfredo di stefano névre szóló panamai okányt?

hazitroll 2010.09.27. 10:43:55

@tiboru: Azt hiszem, pont válaszoltam :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 10:44:59

@tucano: Portugál nyelvterületen sajnos nem tudom, de spanyolon pl. nem is számít rendes embernek, ha valakinek nincs legalább 4 neve.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 10:45:31

@Iustizmord: szerintem legalább is elgondolkodnának ;)

Iustizmord 2010.09.27. 10:45:40

@tucano: a bikinis csajok egyébként sokat emeltek a cikk színvonalán. úgy is mondhatnám, MELLesleg az útlevélkérdés eddig érintetlen aspektusai tárultak fel a kép SEGGítségével. :o)

tucano 2010.09.27. 10:49:12

@Gloria Mundi: Ahogy Zig Zag mondta, ez a poroszos iskola. Például, ha te mondjuk panamai Gloria Mundi névre kiállított szabályos útlevéllel jössz be Fhegyen és "Jó napot" helyett spanyolul köszönsz, akkor senki fogja megkérdezni, hogy bocsánat nem Kistelekffy Zsombornéhez van szerencsém? (Ne haragudj nem akartalak leleplezni:)
Minél bürokratikusabb egy rendszer, annál könnyebb átlépni felette, mert azt fogadod el valódinak, amiről a papírt lobogtatják.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 10:49:37

@Flankerr: Fizika órán pedig a Felső-Volta-i útlevéllel rendelkezőknek beír a tanárbácsi egy ötöst?

tucano 2010.09.27. 10:51:13

@Iustizmord: Semmit, ez történt a lányommal is. A név ugyanaz csak nm fért ki a 3 családnév, ezért teljesen átalakították, a fene se jönne rá, hogy ez valójában ugyanaz az ember. Én megkérdeztem a határőrt, mire közölte, hogy jó lenne, ha továbbmennék, mert nagy a sor.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 10:52:09

@tucano: Azért tegyük hozzá azt is, hogy (feltéve, de nem megengedve!) a Gloria Mundi névre kiállított panamai útlevél eredeti közhiteles okirat és kérdés nem fér hozzá, hogy a panamai hatóság annak a személynek állította ki, akit ők Gloria Mundi néven tisztelnek (ismernek).

tucano 2010.09.27. 10:54:07

@hazitroll: adózás ügyben ez a lényeg. Ha rutinosan csinálja, akkor sehova. Például fizetsz egy magyar tb-t külföldiként,amivel jogosult vagy EU adószámra és kész, probléma megoldva, bye-bye sarc. Ez persze minden szempontból szabálytalan és gondolom törvénytelen is.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 10:54:24

@Zig Zag: Az más kérdés persze, hogy közben kiderülhet, hogy a magyar hatóság pont Kistelekffy Zsomborné-ként ismerik a kérdéses (és igen gyanús) személyt, és lefényképezik, vesznek tőjle ujjlenyomatot, meg DNS profilt és közzéteszik, mint egy névvariánst (alias-t) - feltéve persze, hogy körözik.

Iustizmord 2010.09.27. 10:55:14

@Zig Zag: na erre ondom h a vaskalapos magyar ügyészség teljes szakmai tévedésében esetleg közokirathamisításnak meg tiltott határátlépésnek minősítené, a bíró meg bevenné ezt a szakmai maszlagot :o)))

amúgy valóban, több esetben ha megkérdeznek egy arbot hivatalos eljárások során, hogy mi aza anyja neve, nagy szemekkel néz: ugyan mi jelentőssége van annak? asszem sok útlevélben fel sincs tüntetve. és sok esetben csak egy keresztnevet említenek, pl: halime.

a születési adatot is alá tudom támasztani, gyanusín sok arab (pl szír) útlevélben láttam az 19xx.01.01 dátumot mint szül. dátumot. persze lehet hogy az útlevelet az szír követség adta ki és akkor van egy kis "játéklehetőség"

@tucano: van vmi szabály h magyar anyakönyvbe max 2 keresztnév egyezhető be, tehát pl Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg (nem vicc, ez a teljes neve) sem ezt a nevet viseli myagyar útlevelében. de pl a Johannes-Maximilien von Thurn-und-Taxis még beleférbne

a franiák meg valóban nem jogászkodni akarnak hanem 1szerűen kivágni pár százezer román meg bolgár romát (mondjuk valahol érhető, a BÁH is azért van hogy ellehettlenítse a nemkívánatosok idejöttét)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 10:56:15

@hazitroll:

"Hontalan utazási igazolványnak" mondják. Nekem is volt olyan másfél évig.

Hontalan = Heimatlos, apatride, statelessness

(New yorki egyezmény, 1954. szeptember 28.)

Adózni meg ott adózol, ahol élsz és dolgozol, ez független az állampolgárságtól.

Flankerr 2010.09.27. 10:56:29

@Zig Zag: Szerintem rögtön az év végit, nem kell elaprózni..:D És mivel Volta olasz volt, ezért olasz nyelvből is minimum ötös órai munkáért.:)

Iustizmord 2010.09.27. 10:56:33

blogmotor! futólépés!

Almaspite 2010.09.27. 10:58:19

Fentiek konklúziójaként: egyes országok vajon miért erőltetik a biometrikus azonosítójeleket is tartalmazó útlveletet?

tucano 2010.09.27. 10:58:37

@Zig Zag: Igen, igazad van, pont ezért eszükbe sem jut megkérdőjelezni, kivéve ha Glória mondjuk egy szakállas imám (ezt fel sem tételezem) és nem Oszamás trikóban érkezik meg. Ha meg furcsálnák, akkor sem tennének/tehetnének semmit. Talán ha arcfelismerő rendszerek lesznek és kidobja a gép, hogy máshogy ismeri a belépőt.

Iustizmord 2010.09.27. 10:58:59

@tucano: már sorry, de ahhoz el kéne tűnnie a magyar aliasodnak a magyar hatóságok látóköréből, tehát vagy holttá nyilvníttatod magad, vagy lemondasz az áp-ról. az h simán lelécelsz, és közld h mától giordano bruno vatkiáni áp vagy, még kevés.

ha jól gondolom

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:02:43

@Iustizmord:

Én törököknél láttam ugyanezt. Úgy valahogy magyarázták, hogy a hegyekből évente egyszer lement a járási székhelyre a falu elöljárója bejelenteni az elmúlt 12 hónapban megszületett gyerekeket, és nem szaroztak, hanem mindenkit január elsejére írtak be.

Nincs ezzel semmi gond szerintem; egyrészt biztosan nem felejti el az ember a Zasszony születésnapját, másfelől meg mekkor közös bulikat lehet rendezni újév környékén, megünnepelendő mindenki szülinapját is!

Iustizmord 2010.09.27. 11:03:17

@Almaspite: mert a drága techonógiához sok-sok még drágább kütyü fejleszhtető, és az dotálja az amcsi gazdaságot (bár ahogy az izraelieket ismerjük, az ELTA csinál majd jobbat), továbbá adatbázisépítés az amcsik kedvenc hobbija

és lehet h már folynak a kutatáésok a dns-mintha utólagos változtatására? :o)

igaz, apfizer fejleszt egy aktus utáni tablettát férfiaknak, ami hasonlót tud: megváltoztatja a vércsoportot :o))))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:05:35

@Almaspite:

Egyes?!

Az EU-nak van egy erre vonatkozó kötelező erejű ajánlása a tagállamok felé; az új magyar útlevélben már ott az RFDI-csip.

A "miért"-re pedig világos a válasz: Új Világrend, totális ellenőrzés, Nagy Testvér, konteó-hegyek!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:06:24

@tiboru:

RFDI helyett RFID olvasandó, bocs.

Iustizmord 2010.09.27. 11:06:51

@tiboru: innen jön biztos az újévi mulatozás :o)

aqmúgy praktikus gyakorlat, ez pil kizárja ezt:

hvg.hu/vilag/20100917_csecsemo_utlevel_uj_zeland

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:08:16

Ja, nem mondtam: szuper a poszt!

Iustizmord 2010.09.27. 11:08:38

@tiboru: tényleg, egypetéjű ikreknél a dns-minta is azonos? kiárja-e ez a chip h peti és pali, ikertestvérek, egymás adatait használják?

Almaspite 2010.09.27. 11:08:42

@Iustizmord: Na és mi van akkor, ha én annyira fickós vagyok, hogy esemény után már annyiszor bevettem a vércsoportváltó tablettát, hogy már körbeértem és újra az a vércsoportom, ami eredetileg is volt? :-)

(Összesen hány különböző vércsoport is van, ha az RH faktort is figyelembe vesszük?)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:09:52

@Iustizmord:

A DNS sem azonos; az írisz-minta és az ujjnyom sem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:11:40

@Almaspite:

Az átlagember a 4 alapot ismeri, két RH faktorral súlyosítva ez nyolc, de egy magára valamit is adó szerológiai labor több tucat, jól elkülöníthető vércsoportot tud kimutatni (és akkor még nem is ástak túl mélyre).

Iustizmord 2010.09.27. 11:17:51

@Almaspite:

em értettétek vicc volt, az apaság bizonyíásának ellehetetlenítésére tett gyenge kísérlet volt a tréfa tárgya :o)

@tiboru: ld fent.

továbbá 1x néztem utána a daktiloszkópiának, ELVILEG 10 milliárd mintánként lehetne 2 azonos.

bár jabban már egyesek megkérdőjelezik a daktiloszkipia ezen alapvetését, ill h erre alapozva zárja ki hogy külön embereknek azonos ujjnyomata legyen.

igaz ma nem egyujjashanem 10 ujjas nyilvántartás van, ha jól tévedek, és ujjanként 10-14 azonosítási pont egyezése esetén mondja a szakértő h a két ujjnyomat azonos

Almaspite 2010.09.27. 11:18:25

@tiboru: Az eredeti kérdésre visszatérve, mi van akkor, ha az én Kis Pista névre kiállított magyar útlevelemben és a pld. Németországban kiállított, Stefan Klein névre szóló okmányban _ugyanaz_ a biometrikus jellemző található?

A gondos határrendész bedugja a leolvasóba Ferihegy kettőn a német okmányt, a képernyőn meg Pesta adatai jelennek meg? Gondolom megnyúlik az arca a csodálkozástól és feltesz pár kérdést. Akkor ilyenkor mi lesz? Még ha minden szabályos, akkor is? Kezdjem neki elmesélni ezt a cikket?!?!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:19:48

@Iustizmord:

A viccet értettem, de nem szerettem :-)

tucano 2010.09.27. 11:32:21

@tiboru: Köszönöm szépen neked is, meg persze mindenkinek! Közben találtam egy jogi egyetemet, amelyik levelezős úton 3000 dollárért kínál jogi diplomát. Ráadásul "szabályos", legfeljebb nem fogadják el. Úgyhogy lehet, hogy ledoktorálok távirati úton. Aztán jöhet az agysebész szak szintén 1 év, kicsit drágább, de a páciensekért mindent!

Iustizmord 2010.09.27. 11:34:40

@tiboru: értettem, kérek engedélyt meghunyászkodni !

@Almaspite: szvsz akkor semmi, mert a két név azonos, max más az átírása.

egy focis blogban pl sokat vitáztunk hogy egy szerb játékos eredeti Милош Красић nevét hogyan kell átírni (meg ejteni) európaiul. a hivatalos megfejtés: Miloš Krasić, miközben ezt mindenki krasiCS-nak ejti, a "ћ" eredeti szerb kiejtése palatalizált (jésített, lágyított), tehát a "cs" és a "ty" határán áll

Iustizmord 2010.09.27. 11:35:56

@tucano: szerintem deutsch (nemfür) tomi diplomáját feléért megkapod ő úgyse használja :o))))))))

legfeljebb a diploma nem a te nevedre szól, de majd csináltatsz hozzá dagesztáni útlevelet :o)))))

tucano 2010.09.27. 11:35:56

@Almaspite: Sztem nem német útlevelet érdemes szerezni, illetve persze igen. Ha célod a kettőség megteremtése, akkor jó messzire kell menni. Ennek főleg adózási okai vannak, illetve mondjuk uzsorások, emberrablók, visszahúzódó életmód, újságírók stb. Egy német útlevélnek van értelme, de semmiképpen sem alkalmas, az ööööö diszkréció elérésére.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:36:00

@Almaspite:

Erre egy komment keretein belül nem könnyű válaszolni...

A biometrikus azonosítás elvileg három módon történhet (és maradjunk az útlevélnél):

A.) Az utas útlevelében szereplő mintát (teljesen mindegy, hogy írisz, ujjnyom vagy DNS, esetleg koponyaforma) összevetik a határőr terminálján keresztül elérhető adatbankkal. Ha a két biometrikus azonosító mögött ugyanazok az adatok állnak, minden rendben.

B.) Az utas útlevelében szereplő mintát összevetik az utastól helyben levett mintával. Ha ez rendben (és ugyanakkor nem szerepel a rossz fiúk adatbázisában), továbbmehet.

C.) Az előző kettő kombinációja: három adatot futtatnak össze (útlevél, ember, központi nyilvátartás), és csak akkor kívánnak jó utat, ha ez a három fedi egymást.

Az általad vázolt eset jelenleg Ferihegyen nem történhet meg, mert (ha jól tudom) a magyar hatóság csak a magyar népességnyilvántartó adatait látja, tehát ő maximum a nemzetközileg körözöttek listájával tudja összevetni Stefan Klein német útlevelét, no meg az útlevél eredetiségét vizsgálja.

Meg hát te mondtad, hogy Kis Pista és Stefan Klein minden adata azonos (beleértve a biometrikus azonosítókat is), csak a nevük különböző, ez meg (ugyancsak laikus véleményem szerint) nem akkora gáz.

Amúgy az EU-belül (szerintem) előbb-utóbb lesz egységes biometrikus nyilvántartás, noha egyes országok adatvédelmisei (és egykori köztársasági elnökei) a hajukat tépik ennek hallatán.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:37:10

@tucano:

A szexuálterapeutai oklevél mennyi? Ismerek valakit, akit érdekelne.

Iustizmord 2010.09.27. 11:38:09

@tucano: pedig mennyi török ácsingózott német passportra a 80-as években... biztos nem adóoptimalzációs célllal :o)

Iustizmord 2010.09.27. 11:41:14

@tiboru: jól dereng hogy a SIS (schengen information sístem) adatait a teljes schengei régió összes rendészeti szerve "látja", tehát a ferihyegi határőr nem csak az (ex) KNYVH és a bűntettesek , körözött személyek nyilvántartásáról szolgáló mygarya nyilvántartást lája?

tucano 2010.09.27. 11:43:27

@tiboru: Már nézem is, de a gyakorlati órák aránylag olcsók Rioban:)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.27. 11:44:11

Köszönöm mindenkinek a leleplezést :P
Történetesen a gyerekeim itthon születtek, így max 2 vezetéknevük lehet, de elvileg 4-re lennének jogosultak, Portugáliában ... Azért jobb, ha nincs nagy kavarodás.
Egyébként a portugálok/brazilok sok neve tökéletesen alkalmas arra, h senki se tudja, ki kicsoda. Családokat is baromi nehéz végigkövetni, hiszen 2felől jönnek a vezetéknevek, újabb és újabb kombók jönnek létre.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:45:05

@Iustizmord:

Hogy a SIS pontosan milyen adatokat tartalmaz, azt melyik tagállam milyen intenzitással tölti és ki mit profitál belőle, egy nálam kompetensebb valaki szerintem hamarosan megválaszolja :-)

tucano 2010.09.27. 11:46:50

@Iustizmord: Igen, az okok különböznek! Viszont fordítva meg rengeteg német "Aussteiger" követi a vadlibákat délre:)Csak ők nem dolgozni, hanem el a világ zajától...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 11:47:53

@Gloria Mundi:

És mi van akkor, ha egy ilyen vegyesházasságban a magyar szülő neve (is) eleve kettős, a portugálé meg természetesen minimum az?

A rendelkezésre álló 2 magyar és 2 portugál családnévből ki kell választani kettőt?

Iustizmord 2010.09.27. 11:58:08

@tiboru: na EZ a dezinformáció :o)))

és igen, a családnév is mintha 2 tagú lehetne. elvileg pl lehetséges hogy kiss péter és nagy rozália gyermeke kiss-nagy pistike legyen, de egy pár összes gyermeke u.a. vezetéknevet kell használja. mármint a Csjt szerint.

de biztos van egy olyan belügyér (most pont nem tudom hogy híjják a belügyi tárcát) aki megszakértené hogy antonia rosa pinto morientes y da rocha és vitéz alsó- és felsőeördöghbeördöghy primor hétszilvafásshy kötsögh-kovács boldizsár gyermeke milyen nevet viselhet.

szvsz szabadon rakja össze a fentiekből mindaddig, amig 2 tagú marad.

Iustizmord 2010.09.27. 11:59:04

@Iustizmord: remélem étékeli valaki micsoda furmályos veveket dobok, anno pl a római jogi tankönyvekben egyszerűbbek voltak :o)

Almaspite 2010.09.27. 12:00:15

@tiboru: Bocs, nem a név tükörfordításán akartam lovagolni, ez félrevitte a kérdést. Tök más név, de ugyanazon biometrikus azonosítók esetén mi történik?

Tételezzük fel, hogy a teljesen szabályosan vásárolt, szabályos névváltás után más névre kiállított Dél-Amerikai Banánköztársaság Demokratikus Diktatúra által kiállított okmányban Antonio Coimbra Coronilla Y Azavedo név szerepel, DE az okmány tartalmaz biometrikus azonosítót is! Ezen okmány birtokában hazatér a jószág karácsonyozni. Ferihegy kettőn Buenos Diassal köszönti a magyar határrendészt, de az a kockázatelemzés miatt - Dél-Amerikai induló ország, kábítószerveszély - úgy dönt, hogy tételesen átnézi. Bedugja a leolvasóba az okmányt, na és ekkor jelennek meg Szabó János adatai a képernyőn, mert még ifjú korában itthon bekerült a rendszerbe.

A kérdés konkrétan az volt az előbb is, hogy vajon Kiss XXII. Ferenc határrendész őrmester is sík tisztában van a legálisan beszerezhető, alkalmasint más névre kiállított okmányok létjogosultságával?

Iustizmord 2010.09.27. 12:00:34

@tucano: hát a hamburgi kikötőnél palermo biztos hangulatosabb, bár st.pauli már megint más tészta :o)

Iustizmord 2010.09.27. 12:03:48

@Almaspite: na erre utaltam fent hogy a "legálisab beszerezhető, más nevére szóló okmány" a magyar jog szerint nonegzisztens fogalom (ill a Btk. 274.§ rendelkezik róla), leszámítva az esetet ha pl az Információs Hivatal munkatársaként Koszovóba mész... turistáskodni. mert arra jó eséllyel kapcsz egy eredeti fedőokmányt, más adatokkal.

Valandil 2010.09.27. 12:04:03

"Kérlek emiatt ne diszkrimináljatok országokat, mert korrupt hivatalnokok mindenhol vannak" - van olyan, hogy a nemzetközi elfogatóparancs ellenére beengednek valakit, aki hozza magával a dollármilliárdjait. Aztán vesz belőle luxusyachtot, focicsapatot, stb.

Van aki persze milliárdok nélkül is beutazthat:
www.youtube.com/watch?v=8BrDYOCxjL0

:D

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.09.27. 12:05:42

@tiboru: aztán amikor újévkor odaállítasz egy kristályvázával, hogy heppi börszdély, my little angyalbögyörő, akkor végigkerget a falun egy sodrófával, hogy április 4 az ő szülinapja, még ezt se vagy képes megjegyezni, és különben se öregítsd :)

tucano 2010.09.27. 12:09:45

@Iustizmord: Ez így néz ki:
-Kedves apuka milyen nevet írhatunk be?
-Gabrielle Christina Maria Albuquerque de Costas Ipoly-Nagyváradi.
-Már írom is:
"Nagyváradi Krisztina Gabriella"
-De nem mert...
-De igen. Viszontlátásra.

Szó szerint így játszódott le, bár a neveket átírtam egy kicsit.

tucano 2010.09.27. 12:13:53

@Almaspite: Tökéletes kérdés. Fogalmam sincs, hogy mi történne. De gyakorlatban valszeg az lenne, hogy ember átszáll Londonban, vagy Amszterdamban a banánköztársaságából érkező gépről a budapestire és máris senki sem fogja megnézni az útlevelét, legalábbis már fél éve nem is láttam magyar határőrt, pedig repülök rendesen.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 12:13:59

@Almaspite:

Ja, akkor félreértettem az első felvetést, bocs.

Szóval (véleményem szerint) a Magyar Köztársaságnak semmiféle beleszólása nincs abba, hogy az általad említett DABKDD kinek és milyen adattartalmú útlevelet bocsájt ki alattvalói számára. Ha Antonio útlevele (alakilag és tartalmilag) rendben van, ő azzal szabadon közlekedhet.

Ha a gép kidobja Ferihegyen, hogy Antonio (a biomterikus azonosítói szerint) azonos Szabó Janival, hát így járt oszt' jónapot.

Kiss őrmester meg első szolgálatbalépése előtt vagy kapott egy kiképzést, ahol ezt elmagyarázzák neki (remélem, így van), vagy van neki főnöke (Kovács hadnagy), no és ennek is van elöljárója (Nagy alezredes), de ha mindenkinek csődöt is mond a szakmai/jogi tudása, még mindig ott van Fekete főtörzs, aki harminc éve a szakmában van és mindent tud, amit tudni érdemes.

Ja, vissza az egész: Fekete főtörzs elment korkedvezményes nyugdíjba, mert tele volt a farka az egész inkompetens bandával és a nyugdíja amúgy is 3950 forinttal magasabb, mitn az utolsó nettó illetménye volt, márpedig 3950 forintból fix ötven kisfröccsöt lehet venni a Garai tér környéki borozókban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 12:16:17

@Radio Free Aberrania:

Ahogy a mesebeli főtörzs mondta volt Lentiben a kopaszoknak: kockázat nélkül nincs rizikó!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 12:21:17

@Iustizmord:

Vitatkoznék.

Persze nem a koszovói példával :-)

Szóval ahhoz, hogy egy okirat hamis vagy hamisított legyen, bizonyis ismérvekkel kell rendelkeznie.

Egy Antinio nevére Almáspite általi körülmények közepette kiállított dél-amerikai útlevél szerinted melyik ilyen ismérvvel rendelkezik?

Mert szerintem semelyikkel, tehát NEM hamis és NEM hamisított. A cselekmény (Szabó János, alias Antonio Coimbra stb. határátlépése) nem tényállásszerű.

Nem tudom, van-e olyan kötelezettsége egy magyar állampolgárnak, hogy külföldi állampolgárság megszerzését, esetleg külföldi (más néven történő), bármilyen nyilvántartásba vételét be kell-e jelentenie idehaza? Szerintem nincs, de lehet, hogy tévedek.

L. N. Peters 2010.09.27. 12:27:11

Nagyszerű cikk - mint itt szinte mindegyik.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.09.27. 12:32:01

@Iustizmord: A magyar okmányokban sem szerepel túl sokszor az Anyja neve rubrika. A személyiben van csak, meg a születési anyakönyvi kivonatban.
Egyébként azért néznek az iszlám országok polgárai boci szemekkel az anyja neve kérdésre, amiért ugyanilyen szemekkel nézünk mi az apja neve kérdésre. Ugyanis náluk azt kérdezik. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.27. 12:36:08

@tiboru: A 2 szülő több vezetéknevéből kell 1-et, 1-et kiválasztani. Ezt maguk a szülők teszik meg, joguk van hozzá, de még szülés előtt nyilatkozni kell róla (ha a házasságkötéskor nem történt meg), és kiállítanak egy új házas. akvit arról, h milyen vezetéknevet akarnak a közös gyerekeknek. Lehet csak az apa 2 vezetékneve (ebben az esetben asszem, nem is kéne nyilatkozni, mert itthon ez automatikus), vagy csak az anyáé is. Lényeg az, h nem lehet Mo.-n 2 vezetéknévnél többet anyakönyvezni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.27. 12:36:52

@Ahmet: Pedig az anya biztos csak. :P Ezért logikus, h arra kérdezzenek rá ...

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.09.27. 12:41:27

@tiboru: Alapvetően ha mindenhol lenne biometrikus leolvasó, akkor semmi szükség nem lenne az adatokra az útlevélben, sőt csipre se, hiszen mondjuk a retina szkenner megnézné a retinámat, és kidobná az eredményt, hogy engedd be/ne engedd be/bilincseld meg.
Jelenlegi formájában csak a hamisítás nehezítésére jó.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:04:32

@Ahmet:

Romániában például az apa utóneve + az anya utóneve kombó játszik másodlagos azonosítóként (mint idehaza az anya lánykori neve).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:05:41

@Ahmet:

Ez a verzió szerepel az adatvédelmisek és a TASZ-osok rémálmaiban :-)

Iustizmord 2010.09.27. 13:09:11

@tiboru: szerintem be kell itthon jelenteni ha más állammal közjogi kapcsolatot (állampolgárság) létesítesz... ugye vannak pl államok amik nem engedik a 2ős áp-t, talán svédo ilyen.

de a példádra visszatérve (örülök h kosovoban egyet értünk, kár hogy kosovoban a TÖBBIEK nem értenek egyet, on) szal a ferihegyi példád fekete ftőrm-mel zseniális, csak azt felejted ki, hogy az kurtára gyanús (szó szerint és büntetőjogilag is) ha 1 ember 2 külön névre kiállított okiratokkal flangál. egyszerre ui csak 1 neve lehet. mármint a magyar közt számára. hogy varga pista kubában esetleg még esteban vargas (csak egy betű, ugye!!!!) diaz néven is fut, itt nem jáccik. lehet h alakilag NAGYJÁBÓL ismeri ui fekete ftőrm hogy kábé milyenek a d-amerikai okmányok (nyilván valami minimális szabvány, nemz-közi megállapodás van) de pontosan ő se tudja (pl a BÁH ban is van mindenféle cucc amivel színre-szemre vizsgálják h eredeti vagy hamis-e bajdur tensi mongol vagy acifi niazi albán faszi útlevele), és ha látná h a magyar kovács pista emellett még egy lisandro lopez névre kiállított chilei papírt is lobogtat (ill ami neki kovács pista az az irat szerint lisandro lopez) akkor ott bezony gond lesz.

Iustizmord 2010.09.27. 13:09:47

@tiboru: kár h nem pénteki a poszt, péntek du pont egy TASZ-ossal söröztem.

tucano 2010.09.27. 13:09:59

@tiboru: Akkor be kellene lépni az üzleti retinák adás-vételi piacára:))

Iustizmord 2010.09.27. 13:15:44

@tiboru: @Iustizmord: ismerek olyan arabot aki miután kiutasították x néven, 1 azaz egy karakter megváltoztatásával új útlevelet szerzett szíriában (mármint a nevének európai átírása váltzott meg 1 karakterrel, hangzásra u.a) és simán bejött Mao-ra az "új" identitásával. aztán azzal is megdőlt, és már az új identitásávval is ki lett utasítva... de már beutazási és tartózkodűási tilalom megsértése miatt is, pedig:

1. nevet változtatott (biztos egy homs-i vagy damascusi vallási bírósági papír van vhol erről)

2. legáisan új utiokmányt szerzett. még csak államot se váltott hozzá, pedig egy szír vs egyiptomi iratcsere talán nem akkora ördöngősség... ha pl palesztinnak adja ki magát, és menekült, már el se csípik...

ezek a kötsögök meg ezt bűncselekménynek minősítették.

szal a cikk 1-2 állítása ITT megdől, de nem mondom hogy más aspektusból ne le(het)ne igaz.

Iustizmord 2010.09.27. 13:16:43

@tucano: pl kinai halálraítéltek holttestéből kioperált akciós retinák importvámja mi lehet?

tucano 2010.09.27. 13:23:34

@Iustizmord: Bűncselekményt említettél:) A cikk fele arról szól, hogy aki erre akarja használni 2. útlevelét, az bizony ráfázik.

"kinai halálraítéltek holttestéből kioperált akciós retinák importvámja mi lehet?"
Ebbe bele sem merek gondolni, meg kéne nézni a tarifakönyvben. De már látom magam előtt a piacon, ahogy kínálgatják a kis marokgolyós dobozban.

Iustizmord 2010.09.27. 13:29:40

@tucano: huhh, megnyugodta, én úgy értettem h most éppen felbújtod a jogkereső, akarom mondani jogjerülő közönséget :o)

Iustizmord 2010.09.27. 13:33:38

index.hu/tudomany/brittudosok/2010/09/27/foldonkivuli-ugyi_nagykovetet_nevez_ki_az_ensz/

neki milyen útlevelet adnak? mármint ha ensz-es lesz (ugye ad az ensz diplomataútlevelet, ugye?) akkor még mindig talány hogy a földönkívüliek miként léptetik be a jóasszonyt egy másik galaxisba? és mi lesz ha kiderül hpgy van neki egy panamai útlevele angelina costas dos perreira néven is?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:45:39

@Iustizmord:

Azért Acifi Nijazi nevének említése elég elgondolkodtató az érdeklődési területed illetően :-)

xstranger 2010.09.27. 13:45:51

Technologiailag lehetetlen hogy a bio azonositodat osszevessek ott 1mp alatt mindenki maseval (tobb szaz millio ember). Max annyit lehet hogy a nevedet kikeresik a korzott emberek kozul. Ha a keped (mert ma ugye ez a bio azonosito) nem stimmel a neveddel es a tarolt adatokkal akkor ugye azonnal kampec. A kep mas okbol is problemas (ugye nem egyedi) DNS meg nincs tarolva max az amcsiknal.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:51:08

@Iustizmord:

A beutazási és tartózkodási tilalom megszegése szerintem is megáll az általad felvázolt előzmények után.

De ha Szabó úr tiszta, mint Krisztus könnye, és mindössze az a bűne, hogy őt ott a messzi távolban Antonióként vették nyilvántartásba (és egyszerre csak egy útlevéllel igazolja magát), szerintem továbbra sem balhé - de a jogról (és főleg a jogászokról) persze tudjuk, hogy nem csak sokra, hanem mindenre képes(ek)...

Mindenesetre szívesen végighallgatnék egy igazán felkészült felek által lefolytatott ügyvéd-ügyész párbajt a fenti témában. Aztán persze (mint habot a tortán) végigülni a bírói összefoglalót és következtetést.

Iustizmord 2010.09.27. 13:57:40

@tiboru: de hát felmentették a szentemet.... minősített emberölésben. vagy rosszul tudom? :o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:58:08

@xstranger:

Szerintem a jelenlegi számítástechnika problémák nélkül végigpörget pár másodperc alatt több száz millió (digitálisan kódolt) biometrikus azonosítót és összehasonlítja azt az ellenőrzendővel.

DNS-tárolásra meg nincs is szükség szerintem; bőven megteszi az ujjnyom, esetleg a retina (vagy írisz?) lenyomata.

A DNS felhasználása ugye még komolyabb aggályokat vetne fel (különösen érzékenynek minősített személyes adatok pl. az egészségügyi determináltságról, betegségekre való hajlamról, stb.), míg egy ujjnyom maximum annyit árul el ráadásként, hogy fizikai munkás-e az illető vagy savakkal dolgozik :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 13:59:02

@Iustizmord:

Persze-persze, teljesen kóser a srác.

Izé, a kóser talán nem a megfelelő szó Acifire, de rendben lévőnek találtatott :-)

xstranger 2010.09.27. 14:11:44

@tiboru: igaz, sorry, most csinaltattam uj utlevelet es termeszetesen az ujjnyom van a chipen.

Utananezek hogy hogy csinaljak pontosan.

Iustizmord 2010.09.27. 14:22:17

@tiboru: kérlek twistelettel, te csináltatsz magadnak egy szír útlevelet tiboru abdelhaziz néven, igazolod vele magad ferihegyen, megdőlsz, megbízol engem (az ügyészt biztosítja a xviii-xix.ker ügyészség, a bíróság épülete mellett fasza kis piac van isteni lángossal meg sültkolbival), és élvezheted az élvezetes ügyész-ügyvéd kánont, és a végén kapsz bírói összefoglalót is. de azt ítéletnek hívnák. nem járnál jól, valami azt súgja :o)))

Iustizmord 2010.09.27. 14:24:10

@tiboru: pedig nagyon abajgatták . pedig a határon SAJÁTADATOS útlevéllel lépett be, mi az hogy lépett! ügyvédi segedelemmel begurult! :o)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 14:32:24

@Iustizmord:

Ha nem letöltendő a vége, a móka még meg is érné; gondold el, mekkora fles lenne blogot írni az események alakulásáról, valós időben :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 14:38:17

@Markgraf:

Nem voltak elég ügyesek, pedig sok százmillió van az ilyen bulikban :-)

hazitroll 2010.09.27. 14:44:13

@xstranger: Ööö. De. Indexelt keresés egy B*-fában is logaritmikus, de megfelelően kiegyensúlyozott esetben közel konstans. GiST-re meg nem mondom, de ide nekem a rozsdás bökőt, hogy ne lehessen reptereken olyan számítógépet összerakni, ami ne lenne képes egy ilyen keresésre. Egy erősebb adatbázismotor, SSD-n, indexelt kulcsokkal... Nem is kell in memory database-nek lennie, pedig egy reptér azt is ki tudná fizetni... Megkockáztatom, hogy az előttem levő PC-ben csak a wincsesztert kéne egy jobb SSD-re cserélni, és tudná. Jó, lehet, hogy nem 1 sec, de 2-3 alatt biztosan.

tucano 2010.09.27. 14:55:36

@Markgraf: Erre leginkább a máltaiak faragnak rá, mert van legalább 25 olyan hasonnevű "lovagrend", akik simán beillesztik a "Máltai" előtagot a nevükbe és kezdődhet a harács.

Iustizmord 2010.09.27. 15:02:00

@tiboru: nem lesz letöltendő, ez tkp garantált. bár ha a büntetlen előélet meg az erkölcsi kell a munkádhoz... igaz az előrehozott nyugdíjhoz nem kell és ha jól sejtem van3x szolgálati éved. esetleg máég a rendészeti iskolákat is beszámítva (ulanbatori tengerészeti attaséi időt duplán) :o)))

azért érdeklődési területedet khm... jelzio hogy acifi nijazi neve mondott vmit, sőt!

a viccet félretéve, néha nagyon vissza kell fognom magam h 1-1 okiratot ne tegyek közzé a neten, pdf-ben. ma is láttam ilyet, miszerint a büntetőbíróságon bizonyítékként felhasználni kívánt kamerafelvételről nem adnak ki másolatot a védőnek. egy életellenes ügyben.

jelzem, nálam is van pár dvd amit a bíróság/rendőrség másolt nekem, és mit ad isten, bűncselekményről készült kamerafelvételek vannak rajta.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 15:24:44

@Iustizmord:

ERKÖLCSI?!?!?! Az én munkámhoz? Ne viccelj már... Akkor ki dolgozna?!

:-))))

Iustizmord 2010.09.27. 15:40:56

@tiboru: öööö... mit is csinálsz? :o)

(remélem figyeled h a dekonspirációdhoz vezető kérdés milyen körmönfont trükkel van feltéve)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 15:43:28

@Iustizmord: @tiboru: A SIS két alap adatkategóriát ismer (a jelenlegi verzióról van szó v.ö. 2007. évi CV törvény): alap és kiegészítő adatok. Az alap adatok szűk körűek és pillanatok alatt a tagállamok hatóságai által gyorsan (másodperc) és könnyen lekérhetők - pl. a határőr beteszi az útlevelet a leolvasóba és máris le van kérve, hogy szerepel-e. A kiegészítő adat meg minden egyéb olyan adat, ami egy jelzéshez kapcsolódik. Pl. Pityi Palkóra találatot jelez a rendszer, akkor lehetőséged van (mint hatóságnak) a jelzést elrendelő tagállamot megkérni, hogy küldje el Pityi ujjnyomatát, hátha Pityi P. nem Pityi P., vagy nem ugyanaz a Pityi. Világos így akkor?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 15:53:34

@tiboru: akkor van egyéb állampolgárság bejelentési kötelezettsége, ha biztonsági kérdőív kitöltésére kötelezett. akkor bizony be kell írni, hogy van még vizigót, longobárd és illír állampolgársága. az illírre úgy tudom külön kényesek. aztán ha nem írja be és a szolgálat lefüleli, akkor jól nem kapja meg a "kockázati tényezőt nem állapítottunk meg" igazolást és mehet az illető a sóhivatalba.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.09.27. 15:55:11

Ez a poszt tökéletes példája annak, miért szeretem a lemilt: egy színvonalas, érdekes írás, amihez ilyen kommentek társulnak! Köszi mindenkinek :)

Almaspite 2010.09.27. 16:12:13

@Zig Zag: Ha az élelmes Kovács XXII. Ferenc határrendész őrmester lefülelte Szabó Jánost, hogy ő valójában Szabó János, hiába izazolta magát Antonio Coimbra de la Coronilla Y Azavedo névre kiállított útlevéllel - akkor mi van? Ha a SIS alapján körözés alatt nem áll, akkor hova, kinek kell jelezni azt a tényt, hogy valaki erre járt egy teljesen szabályos, eredeti útlevéllel? (Csak éppen más név volt beleírva, mint ahogy őt ténylegesen hívják!) Van jelen pillanatban kis hazánkban olyan szerv, ahova működő, kiépített információs csatornán az ilyen jelentéseket be lehet küldeni? Ez a kérdés messze vezet, mert annak idején 2001-ben sem gyűlt össze a megfelelő helyen a kellő információ...

tucano 2010.09.27. 16:20:42

@Almaspite: Miért kell jelezni? Ha vki nem bűnöző, akkor nem tökmindegy hogyan hívják vagy milyen állampolgár? Ha bűnöző, akkor persze igen, viszont az ő esetükben, meg sejthető, hogy nem próbál meg saját nevére szóló papírral házhoz jönni a pofonért.

Almaspite 2010.09.27. 16:25:06

@tucano: Hát ez az! Azt mondod: "Ha valaki nem bűnöző..."

Mi van akkor, ha MÉG NEM bűnöző? De pld. pár hét Microsoft Flight Simulator gyakorlás után elterel egy utasszállítót és belerepül az első, keze ügyébe kerülő Világkereskedelmi Központba?

vén betyár 2010.09.27. 16:47:55

Még a boldog nyolcvanas években ismertem vkit, aki Hollandiából szeretett volna olcsó spanyolországi nyaralásra utazni busszal.Törvénytisztelő állampolgárként elballagott a Francia Követségre vízumért.Amikor nem tudta pontosan megmondani, hogy mely napokon és mely határállomásokon kíván belépni, fejcsóválva elhajtották.Akkoriban éppen MO-t tartották a terroristák egyik átutazó, pihenő bázisának.
Emberünk nem esett kétségbe, Hollandiában befizetett, ha nem is egy spanyol útra, de egyhetes párizsira.Magyar szocialista útlevéllel, vízum nélkül, holland buszon, holland turistákkal egy hetet töltött Párizsban.
Vízum nélkül.

Iustizmord 2010.09.27. 16:49:41

@Zig Zag: vámtarifaszám? és végleges dömpingellenes vám sincs rajta? :o)

@Almaspite: szerintem az RRI-t (reptéri rendészeti igazgatóság - volt, most nemtom mi a neve) fogja értesíteni, mert ő csak azt látja hogy szabó jani MÁS NEVÉRE kiállított irattal igazolja magát ami közokirat-hamisítás. fenntartom hogy ez bűncselekmény, nem lehet vkinek két személyazonossága 1szerre

Krux 2010.09.27. 16:51:28

Többek is határőröket emlegetnek. Szerintem nálunk már nincsenek ilyenek...

Iustizmord 2010.09.27. 17:05:35

@Krux: nekem akkor is határőr marad. de tudom, integráció...

tucano 2010.09.27. 17:09:54

@Almaspite: Sztem akkor az nem bejelentési kötelezettség kérdése, hanem a különböző nyomozóhatóságok feladata,mármint az előrejelzés. Egyszerűen nem tételezhető fel minden belépő külföldiről, hogy bűnöző.

Iustizmord 2010.09.27. 17:20:46

@tucano: Egyszerűen nem tételezhető fel minden belépő külföldiről, hogy bűnöző.

akkor minek is az útlevél, meg az ellenőrzés???????

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 17:36:52

@Zig Zag:

Oké, persze, a különféle típusú kérdőívek hatálya alá esők más kérdés; én az átlagpógárra gondoltam, akinek mondjuk a "C típusú" kizárólag vitamint jelent.

Esetleg roma származású polgártársat, ha az illető, khm, a nemzeti radikális politikai táborba tartozik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 17:41:10

@Iustizmord:

Drága barátom, az NEM MÁS neve! Az (is) az ő neve! Feltételezve természetesen, hogy nem lopta, és hogy a dél-amerikai útlevélhivatal a számára bocsájtotta ki, mert őt ott Antoniónak hívják...

Ez a lényeg... Ugyanaz az ember, két (törvényes) néven nyilvántartva.

(Dobpergés; és itt lépnek be mindkét oldalon a jogászok!)

Iustizmord 2010.09.27. 17:52:06

@tiboru: ugyan az az ember két névvel... két férfi, egye eset, nem? megalol :o))) hát hogy a tarka lóbránerbe lehet valaki kovács pisti ITT és antonio lopez OTT, úgy hogy még ide is jön mint antonio lopez? biztos ezalatt kovács pisti meg ott van ahol kovács pisti maga antonio lopez...

miért nem mindjárt 12 külön névvel???

az én szerény jogászi műveltségem azt mondja hgy egy embernek csak akkor lehet két külön identitása, ha az egyiket valami fedőfoglalkozás keretében haszálja - és nem az asszony megcsalását akarja fedve végrehajtani.

megjegyzem, ha kovács pisti pénzt mos antonio lopez néven, akkor védekezhet-e azzal antonio lopez hogy nem tudta: üzleti partnere : kovács pisti pénze bűncselekményből származik? és tudják-e szembesíteni a két aliast?

és mnem skizoid dolog -em hogy kocsá pisto néz a tükörbe, de ott antonio lopezt látja?

fogas kérdések ezek...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:05:24

@Iustizmord:

"...egy embernek csak akkor lehet két külön identitása, ha az egyiket valami fedőfoglalkozás keretében haszálja - és nem az asszony megcsalását akarja fedve végrehajtani."

Hehe; tényleg, érdekelne a szakmai véleményed: hogyan minősítenéd büntetőjogilag annak a gumitalpúnak az esetét, aki a saját fedőokmányait arra (is) felhasználja, hogy a hitvesét időről időre megcsalja, enmagát más embernek kiadva?

Az eset természetesen légbőlkapott, minden hasonlóság megtörtént eseményekkel kizárólag a rosszindulatú véletlen műve, no és mindannyian tudjuk, hogy ilyesmi maximum a Piréz Köztársaság polgári hírszerzésénél fordulhatott elő.

De azoktól minden kitelik.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.09.27. 18:07:19

@tucano: Igen, sajnos ez a szomorú. Ma már minden jött-ment bolond alapíthat egyesületet, amit hívhat lovagrendnek és magát lovagnak/nagymesternek titulálhatja. Szánalom a köbön...

Super 64 2010.09.27. 18:09:18

@Iustizmord:
A Budapesti Határőr Igazgatóságból lett Repülőtéri Rendőr Igazgatóság.

"nem lehet vkinek két személyazonossága 1szerre"

Szvsz. lehet: kimegy a Légióba, idővel lesz francia útlevele új névvel, jogszerűen. De attól még a magyar útlevele és neve is korrekt. Két személyazonosság, bcs. pedig nincs. :)

Egyébként van mód a kettős személyazonosságra itthon is - és ez sem bcs. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:10:46

@Iustizmord:

Amúgy meg mondok én egy gyors példát arra, hogy hogy lehet valakinek két névre szóló frankó igazolványa:

Kovács Piroska kiváltja az útlevelét, lediplomázik, majd férjhez megy és (konzervatív család gyermekeként, aki a feminizmust ugyanannyira kerüli, mint a fellációt) felveszi férje nevét: innen kezdve Szabó Ferencné.

Viszont nem cserél útlevet és ezzel utazik. Most ez Európában nem nagy kunszt (Schengen, satöbbi), de bizony ezzel voltak Tájföldön is a férjével, aki jól menő fröccsöntő kisiparos.

Hogy téged idézzelek: hogy a tarka lóbránerbe lehet ez? Egy nőnek két neve?

Bűncselekmény?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:12:00

@Super 64:

Köszi a légiós példát; most csak azon bosszankodom, hogy nekem is eszembe juthatott volna :-)

Igen, ez is érdekes helyzet.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 18:18:00

@Almaspite: No akkor játszunk el egy kicsit. Szabó Jánost már lefülelték és az irodájában el is fogták: www.fn.hu/baleset_bunugy/20100217/elozetesbe_kerulhet_zrinyi_rektora/
Másrészt, szvsz ha egy magyar áp. egy másik állam útlevelével érkezik a magyar határra és történetesen annak a másik államnak az útlevelébe egy teljesen más név van, mint ahogy idehaza ismerik, nos az sem cselekmény magában. Az útlev. frankó, a név is (!) csak éppen nem az, ami idehaza szerepel a nyilvántartásban. Ebben a tekintetben egyik állam joga sem előzi egymást - azaz mindkét név érvényes, mindkét okmány érvényes. Két kiegészítés: 1. hacsak nem egy bűncselekmény miatti felelősségrevonás elől akar ezzel elrejtőzni az illető - mert akkor legalábbis eszközcselekménnyel állunk szemben, vagy esetleg értékelhető előkészületi magatartásnak is akár. 2. A magyar jog a kettős(többes) állampolgárokat, ha az egyik állampolgársága magyar, akkor magyarnak tekinti. Persze ez nem okvetlenül derül ki pl egy határátlépéskor, ha nem kerül elő másik útlevél.
Egyébként nagyjából a teljes Balkán többes állampolgár - úgyhogy ez egyáltalán nem egyedi eset. Akkor válik ez igazán érdekessé, ha mindkét államban van sorkötelezettség (visszakanyarodunk a kályhához!), vagy pl a két ország fegyveres konfliktusba keveredik egymással, de még lehetnek ezen kívül is izgalmas esetek.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 18:19:29

@Super 64: Például az Rtv alapján. Ugye erre gondoltál? ;)

Super 64 2010.09.27. 18:21:42

@tiboru:
Nincs mit. :)
Dekóztad az utolsó mondatomat előre, csak mert nem kapkodtam el a komment bepötyögését... :P :)

Nemrég olvastam a hírekben amúgy, hogy egy derék kék nézegette a térfigyelőt, amikor kiszúrta Józsit. Kizavarta a járőrt és bevitette velük a yardra, mert vagy tucat körözés volt ellene. Csak Józsi időközben légiósnak állt, de semmire nem ment a francia útlevelével, mert a derék rendőr mondjuk éveken át sütögette vele együtt a homoktortát az oviban. Minő pech. :)

Super 64 2010.09.27. 18:23:06

@Zig Zag: Én? Dehogy. Az Rtv. az nem a Magyar Rádió és Televízió rövidítése? :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 18:28:15

@Super 64:

Hát igen. Erre mondják az okosok, hogy a véletlenszerű humán faktort a legjobb kiképzés sem tudja teljesen kiküszöbölni.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 18:35:14

@Almaspite: az előkészület minősített esete :)

Almaspite 2010.09.27. 18:41:28

@Super 64: Khm... SZÁNDÉKOSAN említetted az óvodát?

Iustizmord 2010.09.27. 18:42:52

@tiboru: nekem valami azt modnja h ha van frankó fedőokmányod azt csak szolgálati okból használhatod. tehát ha a félrekúráshoz használod az nem frankó , itt nem közokirathamisítás lesz, hanem minimum egy hivatali bcs: hivatali visszaélés (vö jogellenes előny szerzése), estleg államtitoksértés dekoncpirációnál, esetleg katonai bcs: szolgálati visszaélés (vö ezredes a soréállománnyal nyaralót építtet) , parancs iránti engedetlenség (vö a parancs nem félrekúrásra szólt)

@Super 64: igenám, csak ha vki a légióhoz csatlakozik, a francia állammal közjogi viszonyt létesít. tehát nem magánjogi meg magánérdekből való a dolog (mármint a 3. közt. részéről) szal van itt elhatárolási kérdés, hogy buzimód jogászkodjak

továbbá a házasság: valóban jó példa hogy a házassági név a szül. névhez képest változhat (vö dajcs-für tamás, ho necsak a csajoknak lehessen), de ez nem aliasváltás mert a Csjt-n alapul, kifejezetten lehetővé teszi a törvény. és miután van ugye házassági anyakönyvi is, viszonylag könnyen utána lehet nézni. quite a difference.

most ennyi hirtelen.

és az RRI-ben igazad van.

Iustizmord 2010.09.27. 18:43:56

@Super 64: baszki nem hitt az őrmi a francia papíroknak? a szemének hitt, és nem a papírnak? aztakurva :o)))

Iustizmord 2010.09.27. 18:48:15

@tiboru: jah és még 1 vmi a házassági névhez.

dereng tehát tévedhetek, de mintha lenne olyan hogy adatváltozás kötelező bejelentése, nem? *** pl ilyen esetben más tarifája van az okmány,iállításának, úgy rémlik.

*** NEM KEVÉS ember szívta meg és került előzetesbe, mert a lakcímváltozását "elfelejtette" bejelenteni , a bejelentett lakcímén nem találták és ezt hatóságok előli elrejtőzésnek minősítették, és a Be. 129§ (2), b, pontja alapján (TIBORU VAZZ, HA EZT GOOMPAH LÁTHATNÁ... priceless lenne) szal azb eljrejtőzés okán jól előzetbe baszták. pedig magyarázta hogy csak adminisztratív hiba, meg csak elfelejtette, meg a nagynénikéje öccse még most is ott lakik...

Tájfájter 2010.09.27. 18:57:20

Én hallottam olyat, hogyha valaki arab Izraelbe utazik az útlevelével, és egyszer utána arab országba szeretne menni, akkor igényelhet egy másodlagos útlevelet, mert az eredetivel nem biztos, hogy beengedik ha benne van az izraeli pecsét... vagy akár fordítva.

Erről tud valaki bővebb infót, hogy tényleg lehet két útlevelem ilyen módon?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:01:18

@Iustizmord:

Annak az ügyésznek az arcát egészen közelről megnézném, aki ebben a kúrós esetben a jogtalan előny létezését bizonyítja mondjuk az alig harmincas bírónőnek :-)

Jogtalan előny? Ahogyan azt illik, a vádnak kell bizonyítania, hogy XY (valódi név) nem tudta volna ágyba vinni a nőt, csak ZU (fedőnév) :-D

Super 64 2010.09.27. 19:03:15

@Almaspite: Szándékosan, de találomra, mert álláspontom szerint ez elég egyértelműen jelzi, hogy az eltelt idő miatt ez elég hülye magyarázat a holtbiztos felismerésre (gőzöm sincs, miről, miért és hogyan ismerte fel, bár utóbbira tippem van: "Jééé... B+, ez a Józsi!!!" :D). Megjegyezném még, hogy a Józsi általam adott név.

@Zig Zag: Akkor jól sejtettem. Én ugyanis arra gondoltam, hogy az is teljesen legális dolog, hogy a Kulka János néven közismert színész esetenként Dr. Mágenheim Jakab (vagy mi) néven tevékenykedik. Legálisan! (Hogy a Stohl András - Bordás Attila r. őrgy. példát már fel se hozzam, márpedig ez tuti törvényes, hiszen erről mindenki tud, így - ha nem lenne legális - a kollégái már régen lebuktatták volna, ugye.)
:)))

@Iustizmord: Oké, ez tiszta sor, de két személyazonossága van, azt pedig Ferihegyen a kék ugyan meg nem mondja, hogy mire fel tett szert az útlevélre - a tag meg nyilván nem fogja elárulni.

Ha jól emlékszem, ügyeletes tiszt volt az éber leleplező, így valszeg nem őrmi volt, de ez érdektelen. Ha bekerült így a dolog a hírekbe, akkor az nekem azt súgja, hogy lecsekkolták "Józsit" és kiderült, hogy anno az oviban még nem Jean-Jaques volt, hanem Józsi, vagyis a rendőr jól tette, hogy nem hitt a papíroknak.

Iustizmord 2010.09.27. 19:03:49

@tiboru: a bűntett megtörténte és a bizonyítása nem ugyan az. de most ugye elméleti jogászkodunk. :o)))

tucano 2010.09.27. 19:05:23

@Tájfájter: Külön papírra kell kérni a vízumot, vagy az izraeli belépő pecsétet! Olyan biztosan van.

Iustizmord 2010.09.27. 19:05:29

@Super 64: Hogy a Stohl András - Bordás Attila r. őrgy. példát már fel se hozzam, márpedig ez tuti törvényes, hiszen erről mindenki tud, így - ha nem lenne legális - a kollégái már régen lebuktatták volna, ugye.)
:)))

az RSZVSZ simán benézte, ennyi :o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:06:02

@Tájfájter:

Ez nem csak arabokra érvényes. Van jó pár állam a világon, ahová nem engednek be senkit, ha az útlevelében izraeli pecsét van. Ilyen pl. Líbia, Szudán, Irán, Szaúd-Arábia, Jemen, és asszem Szíria is.

Ezért szokták az izraeli határőrök előzékenyen felajánlani a turistáknak, hogy nem az útlevélbe, hanem egy pótlapra pecsételnek.

És igen, lehet két útleveled (például ilyen okra való hivatkozással, de azt is mondhatod, hogy sokat utazol olyan országokba, ahová vízumkötelezettség van, és az egyik útleveled gyakran bent van különféle nagykövetségeken).

tucano 2010.09.27. 19:08:26

@Iustizmord: Ha veszek egy útlevelet egy másik államtól, akkor az nem minősül közjogi viszonynak? Ezt hogyan bizonyítják be, ha nincs nálam egy számla 1 db. útlevél vásárlásról?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:11:01

@Super 64:

De arról se feledkezzünk meg, hogy van ám olyan, hogy maszkirovka meg kitaláció meg legenda; a Lemilblogon elég sok ilyen poszt született :-)

Szóval az is lehetett a háttérben, hogy a szerv tuti infót kapott pl. Józsi egyik ellenségétől, aki befújta szegény légióst. És mivel a forrást védeni kell, kitalálták ezt a történetet az éber rendőrről, aki felismerte a Józsit :-)

Olyan ez, mint a kizárólag filmekből ismert névtelen telefon a vámosoknak, hogy a Ló utca háromban illegális pálinkafőzde működik. Bemegy a finánc és nincs pálinkafőzde, de mit ad isten, ötven tő szépen fejlett indiai kender viszont ott hajladozik a konyhában.

Ez egy régi amerikai filmben volt; mától nálunk már szabad pálinkát főzni, úgyhogy ez amúgy sem működne.

Iustizmord 2010.09.27. 19:11:21

@Super 64: jó szerintem mindenki érti Én mire gondoltam: ti hogy gondolok 1 nagyot, és holnaptól alternatíve vagyok kovács jóska magyar áp vagy antonio lopez, panamai útlevéllel. szal hogy váltogatom mint az alsógatyát, mikor hogy tetszik. ez biztos nem kóser, és különbözik attól hogy x időponttól deklaratíve és ellenőrízhetően mások az adataim, de tudni lehet miből lett a CSEREbogár. ez a szóvicc most jutott eszembe, bocs.

ahogy @tucano: is írta, a lényeg ott van hogy kimegyek x néven, nevet változtatk amiről gyakorlatilag SENKI NEM TUD, titokban is tartom, és visszajövök / továbbmegyek más aliuassal.

sok pínzbe lefogadom hogy az amcsik igen idegesek lennének, ha pl kiderlne hogy a 9/11 elkövetői korábban pl magnus gustaffson vagy olaf larsen (de akár ahmad incenoglu és rasoul tabrizi) néven születtek volna, csak szíriában "más aliast" kaptak volna... érthető a gondolatmenetem vagy kusza?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:12:22

@Iustizmord:

"Az RSZVSZ simán benézte, ennyi..."

Ó istenem, biztos ez lenne az első mellényúlásuk!

Iustizmord 2010.09.27. 19:13:44

@tucano: ugyae egy jogviszony jogok ÉS kötelességek összessége, pl mint magyar áp hadköteles (vagy) voltál, lojalitással tartozol az országnak ilyesmi.

ha veszel egy útlevelet (...) mint egy jegyet a vurstliba, vajh milyen kötelességeid keletkeznek a kiadó országgal szemben? hol van közjogi viszony? pl suffragium (tiboru, gecibuzijogászos, ugyi?)

vagy volt példa vmely létező lovagrend. annak tagjai tán nem német, francia, stb áp-k is egyben???

Iustizmord 2010.09.27. 19:16:10

@tiboru: Szóval az is lehetett a háttérben, hogy a szerv tuti infót kapott pl. Józsi egyik ellenségétől, aki befújta szegény légióst. És mivel a forrást védeni kell, kitalálták ezt a történetet az éber rendőrről, aki felismerte a Józsit :-)

A NYÓCKERBEN? a faszt. kapott 3 pofont és elmondta hogy ő a józsi. a nay mellek és a borotvált láb, tüllszoknya ugyan elbizonytalanította az üti-t, de az addig üti, amíg az ügyet meg nem oldja, tehát üti józsit is, aki mostmár őszíntén és TÖRedelmesen vallja be h tényleg Ő a józsi, senki más. :o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:17:13

@Iustizmord:

Volt valami lengyel elnökjelölt is a kilencvenes évek elején, aki kettős (PL-USA) állampolgár volt.

Vagy ott volt a boldogult emlékezetű Rózsa Flores Eduardo, aki minimum hármas állampolgár volt: magyar, horvát és bolíviai - a többit most inkább ne firtassuk.

Iustizmord 2010.09.27. 19:18:04

@tiboru: asszem egy leslie nielsen filmben számon kérik drebin felügyelőt hogy miért lőtt le a parkban 5 civilt. mire az közli hogy azok a leplekbe öltözött mániákusok épp meg akartak késelni valakit. erre tájékoztatják hogy az a Julius Caesar szabadtéri színházi előadása volt...

Iustizmord 2010.09.27. 19:18:53

@tiboru: donald tusk, most is ő a kormányfő, vagy nem? az információs hiavatal mit mond erről?

Iustizmord 2010.09.27. 19:19:31

@Iustizmord: leslie nielsen vs brigitte nielsen, micsoda death match lenne :o)))

Iustizmord 2010.09.27. 19:20:21

@tiboru: Vagy ott volt a boldogult emlékezetű Rózsa Flores Eduardo, aki minimum hármas állampolgár volt: magyar, horvát és bolíviai - a többit most inkább ne firtassuk.

melyik papírról volt számlája?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:22:50

@Iustizmord:

Én nem rá gondoltam (és számomra új, hogy kettős állampolgár lenne).

Az IH pont most hívott, hogy én vagyok-e tiboru, meg hogy ha igen, akkor ne hülyéskedjek. Amúgy meg van nekik mostanában elég bajuk, nem érnek rá blogokkal foglalkozni.

Super 64 2010.09.27. 19:28:42

@tiboru: Ezekről csak itt olvastam eddig, ezért azt hittem, ez az írói fantázia szüleménye. Viszont @Almaspite: szándékosságot firtató kérdése után kezdek kissé parázni, hogy tévedtem. :)
Ha a sztori mese, akkor én arról nem tudhatok; ha tudok, akkor meg nem pofázhatom el. Másrészt meg elég életszerűen hangzik ahhoz, hogy én - mint naiv polgár - be is vegyem. Tehát jó kis mese. :)

@Iustizmord: Érthető, de pontosítsuk: lehet több személyazonossága valakinek legálisan és nem legálisan is. A legálisról szükségképpen tudnak mások is, aztán vagy titkolják vagy nem.
Ha csak én tudok az új személyazonosságomról, akkor ott biztos, hogy valami nem stimmel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:29:51

@Iustizmord:

Chico amúgy nem a számlák megszállottja volt :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:31:27

@Super 64:

"...ezért azt hittem, ez az írói fantázia szüleménye".

Ahogy mondani szokás: az írói fantázia gyakran csak a valóság nyomában kullog :-)

Super 64 2010.09.27. 19:34:37

@tiboru: Ajjajj... ez nem túl bíztató.
Azt nem tudod, hogy @Almaspite: kinek dolgozik? A franciáknak vagy a mieinknek? És melyik a jobb nekem? :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:34:41

Most csak úgy eszembe jutott egy gondolatkísérlet: mi lenne, ha a török vagy az olasz állam útlevelet ígérne minden olyan európai, közel-keleti és észak-afrikai lakosnak, akinek ősei valaha az oszmán vagy a római birodalom alattvalói voltak..?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 19:35:44

@Super 64:

Ha talpraesett, akkor bárkinek, aki megfizeti :-)

tucano 2010.09.27. 19:47:51

Nem találtam semmit arról, hogy milyen számlát adnak útlevélvásárlásért vagy adnak-e gyáltalán Panamában, de azt igen, hogy ha adnak, akkor hét százalékos az Áfa rajta.

juditmanó 2010.09.27. 20:01:24

@tucano: Ez így van, külön lapra pecsételnek, ha kéred, mert még valamilyen arab országba akarsz menni, kivéve Jordánia, ott nem gond az izraeli pecsét.

juditmanó 2010.09.27. 20:05:36

Bocs, tiboru megelőzőtt. Iustizmord (úgy is mint Justizmord), elképesztő vagy :)))

taser 2010.09.27. 20:14:54

Hát nem csak az izraeli pecséttel vannak problémák.
Magyar diplomata útlevél benne afgán vízummal. 3 órás helyben járás Bruxellesben. Ua útlevél 2 órás helyben járás Dubaiban. Madridi utazás előtt kedves külügyes, hölgy javaslata, inkább a civil útlevéllel tessék menni mert ezzel a vízummal be se léptetik :)

Iustizmord 2010.09.27. 20:33:58

@juditmanó: ezt dícséretnek veszem, de máramennyiben mire tetszik gondolni a naccságos nemzetes asszonynak? :o)))

@Super 64: Ha csak én tudok az új személyazonosságomról, akkor ott biztos, hogy valami nem stimmel.

igen, ilyesmire gondoltam.

@tiboru: Most csak úgy eszembe jutott egy gondolatkísérlet: mi lenne, ha a török vagy az olasz állam útlevelet ígérne minden olyan európai, közel-keleti és észak-afrikai lakosnak, akinek ősei valaha az oszmán vagy a római birodalom alattvalói voltak..?

VILÁGBÉKE. vagy világháború...

chico és a számlák... ezt úgy érted h megszállottan maga mögött hagyta őket? csak nem magyar építési vállalkozó volt az alapkiképzése ? :o)

juditmanó 2010.09.27. 20:42:30

@Iustizmord: Hát persze, hogy annak szántam :)), végig olvastam az összes hozzászólást, és erre a következtetésre jutottam. Azért nem írtam rögtön lenyűgözőt, mert az tiborunak szokott járni :P.

juditmanó 2010.09.27. 20:43:21

öhhh, eltűnt-e a kommentem, vagy nem ?

Almaspite 2010.09.27. 20:45:11

@Super 64: Dehát én csak reszelgetem a körmeimet és közben hülyeségeket beszélek... :-)

Iustizmord 2010.09.27. 20:56:14

@juditmanó: aberdankesőn, a bonbont megettem, a virágot hová küldessem? :o)

MTi 2010.09.27. 20:59:05

Azért egy valódi "banánköztársaság" útleveléért nem kell ám D-Amerikáig szaladni. Az EU küszöbén egyensulyozó Montenegró (előbb-utóbb be is rántják!) is bevezette az ún. gazdasági állampolgárság intézményét: az országba 100 ezer eurót - papíron hivatalosan - befektető külföldi megkérheti és meg is kapja a Fekete Hegyek Országának állampolgárságát és útlevelét! A hülyének - az orosz, ukrán, albán maffiának akik már amúgy is ott vannak és a pénzt mosniuk kell - is megéri... Az EU-s határőr meg pisloghat ha jön Szergej, Yurij meg Saban montenegrói papírokkal :)

Almaspite 2010.09.27. 21:01:52

@Super 64: Dehát én csak reszelgetem a körmeimet és közben hülyeségeket beszélek... :-)

juditmanó 2010.09.27. 21:09:34

@Iustizmord: gern geschehen, majd a következő lemilbulin, ugye tiboru? :)

juditmanó 2010.09.27. 21:10:56

miért ilyen lassú a blogmotor?

Super 64 2010.09.27. 21:16:52

@Almaspite: Ühüm... Láttam én már körömreszelővel csúnya dolgokat elkövetni, szóval: blogs.houstonpress.com/hairballs/big-brother-poster.jpg
:D

Iustizmord 2010.09.27. 21:18:43

néhány remark:

1. tiboru kérésére minősítettem ha valaki fedőokmánnyal stikában (rerepgyakolat / műveleti előkészítés címszó alatt) csalja az asszonyt. valami lehet itt mert nem válaszolt rá...

2. zigzag (?) írta h tulképp legálisan lehet a magyartól különböző nyilvánttartás szerinti adattal idegen passporttal idejönni.

akkorvázolom h egy VÁDIRAT ezt hogy trtalazná:

gipsz jakab ismeretlen időben és körülmények között a panamai köztársaságban közreműködött abban, hogy a nyilvántartottaktól elérő, fiktív adatokkal ellátott panamai útlevélhez jusson, melybe saját arcképe került, mellyel 20yy.mm.dd nappján megkísérelte hogy a magyar köztársaságba ferihegy I terminálon kresztül belépjen. a határőrség az útlevélellenőrzés során észlelte, hogy az antonio lopez névre kiállított úti okmányt valójában gipsz jakab használja, aki a kiállítás körülményeit és az adatok vaósiságát hitelt érdemlően igazolni nem tudta.

gipsz jakabot vádolom ezért a Btk. 274.§ (1) zakaszába ütköző és a (2) bek ??? pontja szerint minősülő közokirathamisítás bűntettével, melyet tettesként követett el.

stb

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.27. 21:27:57

@Iustizmord: a magyar igazságszolgáltatásnak nem ez e
lenne az első baklövése

tucano 2010.09.27. 21:30:03

@Iustizmord: tettestárs a panamai köztársaság? Mi történik, ha ez akkor derül ki, ha már ismét külföldön van az ember? A Magyar Köztársaság kéri hivatalos jogsegély keretében (első röhögőgörcs Panama cityben), hogy adják ki (2. röhögőgörcs) g. jakabot állampolgárság elkövetésének bűncselekménye miatt (3. r.g.)?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.27. 21:37:50

@tiboru: általában orosszal. Ritkán észttel is ... ezért is van a cirkusz ... nem AKARTAK észt állampolgárságot ...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.27. 21:39:07

@tucano: az íreknél pl. beírják a nevét és egy (vagy két) keresztnevet, aztán külön öldalon feltüntetik a teljes nevét, akárhány sorban.

Iustizmord 2010.09.27. 21:40:31

@Zig Zag: mondjad 1 ügyésznek és ottletartóztat :o) kicsit vaskalapos 1 banda :o(

@tucano: a faszt elrendelik a panamai köztársaság: 1. körözését, 2. letartóztatását. 3. távollétben elítélik

viccet félretéve, aki meri próbálja meg, szívesen leszek a védője. felőlem bloggolhatjuk is...

Iustizmord 2010.09.27. 21:43:47

@NagyTeve: már akartam kérdezni a kisép okán: volt olyan h royal camel squadron vagy ilyesmi? 1st royal timbuktu camel lancers? 2nd queen's own sahara camel corps? mert a badge ezt hozza :o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 21:45:03

@Iustizmord:

Megvolt a válaszod, úgy emlékeztem, hogy meg is köszöntem, de ezek szerint csak szándék volt.

Szóval akkor most köszönöm, én is valami hasonlót prognosztizáltam, azzal a kiegészítéssel, hogy szerintem nincs az az ügyész, aki felvállalna egy ilyen (szerintem a büntetőeljárás sikere szempontjából eleve halott) ügyet, hacsak a piréz hírszerző nem a speciális költségcsoportból fizette magának és kedvesének a bérelt kocsit, a párizsi utat és a vörösboros vacsorákat a Latin Negyedben.

De ilyen hülye még a közmondásosan gyengeelméjű burkusoknál sem fordulhat elő, hát még a saját rafkójukra oly büszke pirézeknél.

Super 64 2010.09.27. 21:49:49

@Iustizmord:
Csatolja a bizonyítékokat, ügyész úr! A védelem keresztben lenyeli, attól tartok... :)

Jockey11 2010.09.27. 21:54:53

@Zig Zag: Most azon felül, hogy Önről egy kiváló szerző, kiváló posztja jutott eszembe ...

A Btk. 3.§. szerint: "A magyar törvényt kell alkalmazni a ... magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény".
Az államoknak ugyanis van egy olyan hülye szokásuk, hogy a saját szuverenitásukból bizonyos "főhatalmakat" vezessenek le, pl. a területük, meg a polgáraik felett. Tehát G.J. leszarhatja, hogy mit gondol róla a magyar állam, de az MK meg leszarja, hogy G.J. tevékenysége pl. a venezuelai Btk. szerint nem bcs. ha a magyar szerint az, úgyhogy G.J. intellektuális közokirat-hamisítása megáll, és még csak nem is baklövés.

Jockey11 2010.09.27. 21:58:54

@Super 64: Kb. kell az útlevél, amit ugyi lefoglalt a rend éber őre, meg az útlevélkezelő vallomása, hogy nevezett G.J. ezzel a valótlan adatokat tartalmazó közokirattal kívánta magát belépéskor igazolni.

Iustizmord 2010.09.27. 22:01:02

@tiboru: nincs az az ügyész, aki felvállalna egy ilyen (szerintem a büntetőeljárás sikere szempontjából eleve halott) ügyet

tarkafaszt, megírják a vádat oszt meglássák a billegő vádaknak meg alányúl a bíróság és megmenti.

elsőbálozó hozzállás amit ekörben felhozol. az ügyészség... Mao legkevésbé felügyelt szerve, nagyon önjáró és vaskalapos. pedig szakmailag amúgy jók. csak nem precízek, és khm... meg akarnak felelni a ki nem kondott elvárásnak is, ld m. cozma ügy. na ott nagyon. és a bíróság meg alányal sokszor.

@Super 64: téged is kiábrándítalak, sok amcsi faszságot nézel. a szegedi bíróság elnökhelytese meg is mélytorkozna ha nyelni akarsz... volt rá példa. védőnek jogai....lehetőségei... tik melyik országban jártok bünmtis tárgyalásra?

cross reference: professor piska

Iustizmord 2010.09.27. 22:03:26

@Jockey11: thx, thx, újabb adu az igazam mellett.

(ps most hívott egy haverom lakcímbejelentés-társasház_ráépítés-jogvita-parkolás stb körben és nagyon penge vltam, magamat is megleptem a komplexitásommal és összefüggés-elemzésemmel. ez itt a reklm hlye, ez itt a reklám helye)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 22:06:49

@Jockey11:

Megkockáztatva, hogy ismétlem önmagam:

Az intellektuális közokirathamisítás megvalósulásához az kell, hogy az okiratban (jelen esetben az útlevélben) szereplő adatnak (ez ugye csak a név) valótlannak kell lennie.

De azzal kezdtük (még tán valamikor a délelőtt folyamán), hogy GJ abban a messzi-messzi országban megváltoztatta a nevét és erre kért útlevelet! Az Antonió tehát NEM valótlan adat, hanem valódi.

Iustizmord 2010.09.27. 22:09:19

@Jockey11: meg az útlevélkezelő vallomása, hogy nevezett G.J. ezzel a valótlan adatokat tartalmazó közokirattal kívánta magát belépéskor igazolni.

ami 3-5 évvek aktus után így néz ki:

Bíró: - emlékszik mi történt 20yy.mm.dd 13:25-korferihegy I-en?
Tanú: régen volt, tehát nem
B: akkor ön ott szolgálatban volt mint határendész.
T - biztosan így volt, ha papír van róla
B- van. találkozott-e ön g.j vádlottal?
T- nem emlkszem, de ha papír van róla...
B- van. a jelentés szerint g.j vádkott hamis adatokat tartalmazó panamai útlevéllel akart belépni mao-ra, ezt ön jelentésben rögzítette, ezt ön elé tárom.
t- az aláírás az enyém. A JELENTÉSBEN FOGLALTAKAT MINDNBEN FENNTARTOM, HA AKKOR ÚGY ÍRTAM LE, ÚGY IS VOLT.
B- köszönöm, nincs több kérdés

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 22:10:43

@tiboru:

Arról nem beszélve, hogy lehetne egy-két kört futni a társadalomra veszélyességről is: miért is gáz az, ha a saját (igaz, ottani) nevemre kiállított útlevéllel utazgatok?

Iustizmord 2010.09.27. 22:12:40

@tiboru: igen de az is ott vót h erről xy bíróság irattára tud csak, tehát AMÍG a névcsere legális módja nem bizonyított (és mao-n ugye be nem jelentett) addig közjogi szempontból a mara belépő antonio cortez dos santos mg kovács pisti... akinek az is vót a célja h őt Mao nem kovács pistiként hanem antonio cortez dos sanosknt rekognizálja

na itt az intellektüel kozokirathamm&eggs

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 22:15:47

@Iustizmord:

"...megírják a vádat oszt meglássák..."

Hát akkor csak nekem volt eddig szerencsém (vagy balszerencsém) kevésbé bevállalós (hogy ne mondjam: fosós) ügyészekhez; ha egy kis kétely merült fel bennük, máris mondták:

- A [moderálva] fog ebben vádat emelni; nekünk 94 százalékos a váderedményességi mutatónk, nem fogjuk ezzel elszarni; dolgozzatok még rajta és szóljatok, ha minden csilivili.

De attól tartok, lassan túl belterjessé válnak a kommentek...

Iustizmord 2010.09.27. 22:17:23

@tiboru: de milxyen OTTANI név, könyörgök?

ha itt meg tt is van feleséged az bigámia, pedig kinek fáj az OTTANI asszony????????

Iustizmord 2010.09.27. 22:18:46

@tiboru: kat ügyészség 1. nyomozóügyészség 2. civil ügyészég 3.

hát így.

Iustizmord 2010.09.27. 22:20:42

@Iustizmord: kettős házasság, btk szerint, asszem

Super 64 2010.09.27. 22:20:50

@Jockey11: Jó, oké, én is itt élek, szóval láttam már karón varjút, de azért ez nekem még mindig sántít. Nem kívánjuk kifaggatni a panamai/venezuelai hatóságokat az ügyben, csak úgy, a poén kedvéért? :)

Egyébként ez a) (nem nyúlt hozzá) vagy b) (hülyeség) vagy c) (ugyan kérem) pont lenne? De leginkább: hogyan kívánjuk ezt bizonyítani?

@Iustizmord: Nem vitatom, de halkan megjegyezném: ültek már emberek ártatlanul (külföldön biztosan, nálunk nem tartom valószínűnek, sőt)...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 22:27:43

@Super 64:

Mondjuk tényleg megérné elmenni egy próbaperig, majd benyújtani a számlát egy többmilliós kártérítési összegről.

Elinnánk a 158. lemilbulin.

Jockey11 2010.09.27. 22:30:58

@Iustizmord: Ez kérem így pontos! Talán csak annyi eltérés megengedett, hogy az utolsó fordulat tapasztaltabb "tanúk" szájából már a kérdések előtt elhangzik: "Kérem, én már nem emlékszem semmire, de az egész biztos, hogy minden úgy történt, ahogy jelentésemben leírtam."

Super 64 2010.09.27. 22:36:43

@tiboru:

Oké! :D Addig is:

Szereposztás:
ügyész: Jockey11
védő: Iustizmord (de immáron a védelemre koncentráljon! :D)
bíró: Prof. Pizka
rendészeti attasé (Panamai Köztársaság): Tiboru
határőr: Super_64
Gipsz Jakab: önként jelentkezőt kérünk (leülni nem kell, nyugi)

MTi 2010.09.27. 22:39:32

@Super 64: örökös Tanú: Pelikán József!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 22:39:36

@Super 64:

Tisztelettel: katonai, légügyi és tengerészeti attasé szeretnék lenni, ha van rá mód; mégiscsak 11 dollárral több a napidíj.

Jockey11 2010.09.27. 22:41:55

@tiboru: Egyébként: G.J. magyar állampolgár? Mert ha igen, akkor az MK meg azt szarja le, hogy ki, és miért adott neki másik nevet, ugyanis pont az általam emlegetett szuverenitás elvéből fakadóan másnak névváltoztatásra való jogát G.J. felett nem ismeri el. Kettős állampolgár esetén pedig csatlakozom Iustizmord kollegához a bejelentési kötelezettség okán. Bár ebben az esetben kétlem, hogy emberünk megtarthatná mindkét nevét, hogy azokat kénye-kedve szerint külön-külön használja.

Super 64 2010.09.27. 22:45:24

@MTi: Róla hogyan feledkezhettem meg?! :)
@tiboru: Ámen. És persze rendészeti is (további 3 dollár/nap + 1 csillag). :)

Jockey11 2010.09.27. 22:46:01

@tiboru: Ha voltál főkapitány lehetsz még rendészeti(?)-belügyi(?) is, bár sokkal kevesebb helyen.

tucano 2010.09.27. 22:48:08

Majd megírom napi tudósításokban és élces megjegyzéseket tennék rá, hogy mire költik az adófizetők pénzét, óvodaépítés helyett:)Amikor hazaengedik megérdemelt panamai otthonába a gyanúsítottat, akkor pedig vmelyik bulvárcsatorna kamerájával elkísérném az üdvözlő partyra:
community.sportsbubbler.com/blogs/gridiron_girl/Panama%20City%20Beach%202009%20005.jpg
persze csak hivatalból, a tájékoztatás elvének tisztelete miatt!

Iustizmord 2010.09.27. 22:52:40

@Super 64: ismerek embert aki a maximálsian lehetséges 3 évet kinyomta előzetben egy életfogytos kábszerügyben... és felmentették csontra.

@tiboru: akarsz mesélni ? akarjáááá! :o)

mondjuk a kat ügyészek hugyozni is csak elvágólag, a nyomozóügyészek nagyokosok, a mezei ügyész meg vaskalapos. érdkes 1 banda.

továbbá próbaper büntiben? normáááááális, margit?

egy próba-beer,az igen.

de ha akarod a próbapert, állok renlekkezésedre grátis, a milliárdos kártérítést majd riszteljük. csak nehogy 46-os magyar pengőben számolják...

cyd 2010.09.27. 22:53:51

Két dolog (de lehet, hogy kicsit több):
- újfent érdekes poszt
- sírvaröhögős kommentek
- a lisandro lopez névre keresztelt fedőokmánnyal rendlekező kiss béla félrekúrása nem az, hanem műveleti cselekmény, ezügyben kérem a tisztelt DéeR urakat, hogy olvassák el a vonatkozó lemil postokat (Sorge és tsai)
- leszek Gipsz Jakab. Bíróságra fel!

theo 2010.09.27. 22:54:28

@Iustizmord: Az általad felállított vádiratban azt nem értem, hogy mi dönti el, hogy mi a valós adat. Létezik erre valami specifikáció, ami megmondja, hogy Magyarországon mi az? És történik ha Panamában az útlevél, vagy a kérelmezés során benyújtott papírfecni az?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:01:30

@Super 64:

Ha a 3 dollár plusz helyett ötöt kapnék, egyet leadnék neked belőle...

Jockey11 2010.09.27. 23:02:51

@theo: Válaszolhatok? Ha a vádlott magyar állampolgár, akkor az a valós adat, amit róla a KEK KH személynyilvántartása személyes adatként (név, szül.név, anyja neve, szül. hely idő, szem. szám, állandó és ideiglenes lakhelyek, és családi állapot) tartalmaz.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:03:19

@Jockey11:

No, főkapitány még nem voltam, de ha a ljubljanai belügyi attasé általános szakmai kvalitásaira gondolok, akár elismerésnek is vehetem, hogy kimaradtam ebből a megtiszteltetésből...

MTi 2010.09.27. 23:04:25

Legyen az ország Parrador Köztársaság (volt egy filmben) ami természetesen Pirézia közvetelen szomszédja (olykor hadban is állnak egymásal!) és T természetesen katonai, légügyi és tengerészeti attasé vezéraltábonoki rangban! (ez, ha jól számolok még 3,25 dolláros emelés a napidíjnál)
A vádlott neve pedig legyen inkább Josef K. - őt mindenki Vádlotként ismeri

Iustizmord 2010.09.27. 23:04:33

@Jockey11: ez kérem így még pontosabb :o)))) bezony.

s védői kérdésre

t: nem mi mindig aztírtuk le ahogy volt. nem. tévedni nem szoktunk. az okirathamisítás. nem emlékszem. de, ahogy leírtam. sosem hamisítottunk. igen, volt hogy a kollégá jelentését olvasatlanul alávéstem, de az akkor is úgy olt. erre viszont emlékszem.

@MTi: tisztelt bíróság, módosítom a valloomásom. pelikán is ügynök volt tőlem kapta a fizetését.

:o)

Jockey11 2010.09.27. 23:04:45

@Jockey11: Ha van személyi igazolványa: akkor fénykép is

tucano 2010.09.27. 23:05:09

Van a névváltoztatásnak bejelentési határideje? Teszem azt, ma megváltoztatom a nevem Tucano-ról, Arapapagaio-ra, akkor mennyi időm van rá, hogy ezt a magyar állam tudomására hozzam? Illetve hogyan, hiszen Panamában nincsen magyar nagyköv, hanem a kubai az illetékes, sztem esélye sincs a hivatalos ügyintézésnek:)

cyd 2010.09.27. 23:05:48

@tiboru: Ehh! Amatőr! Kell nektek egy könyvelő...
Ha nem csukattok le a panama-ferihegy-XIX ker. bíróság vonalon, akkor kaphatsz 6USD/nap-ot is és Super64 1-n felül csak 0,5-t kérnék, asszem méltányos

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:05:54

@Iustizmord:

Ha jól számolom, legközelebb úgy 2038 júniusa körül kezdhetek igazából sztorizgatni.

Addig maradnak az ostoba amerikai színesfilmek, sok-sok színésszel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:09:05

@Iustizmord:

Az ajánlatot pedig köszönöm; a mai vérzivataros időkben sosem lehet tudni, mikor lesz szüksége az embernek:

1.) ügyvédre;
2.) okmányhamisítóra;
3.) pálinkafőzőre;
4.) búvóhelyre külföldön.

Ami engem illet, pálinkafőzőm még nincs.

:-)

Jockey11 2010.09.27. 23:10:11

@tiboru: Mééér? Talán egyetlen élettársad sem használta egyetlen szolgálati kocsidat sem???

Iustizmord 2010.09.27. 23:10:50

@theo: azt nem értem, hogy mi dönti el, hogy mi a valós adat. Létezik erre valami specifikáció, ami megmondja, hogy Magyarországon mi az?

az ügyész, pl??? (zuerst)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:11:05

@cyd:

Szerintem nem is kell tovább szarozni: megegyeztünk!

Iustizmord 2010.09.27. 23:13:00

@tiboru: kivárom. de kérek előzetest. nem úgy.... storyból. :o)

Super 64 2010.09.27. 23:14:26

Tegyük fel, hogy lelépek a kínaiakhoz. Éldegélek, megkapom az állampolgárságot, de mivel a magyar nevemet a kutya sem képes ott kimondani, ezért kapok egy, a helyiek számára szimpatikusabb nevet, mondjuk Lee Chang 64. :)
Időközben lejár a magyar útlevelem, a változások bejelentését letojom, mert csak.
Hazajövök akármiért a kínai útlevelemmel, kiderül a határőr számára, hogy nem vagyok kínai, mert pont nem úgy nézek ki. Megbuktam.
Nekiáll az MK leszarni mindent, ahogy fentebb olvastuk, én meg - lévén jogom van hozzá - elmesélem a (kínai) konzulomnak a történteket.

Valami azt súgja, hogy miután Pekingben a magyar nagykövet lábon kihordott pár infarktust, a KüM rövid időn belül olyan oltári ordítozást csap az ügy miatt, hogy jópáran megtanulnak repülni a reptéren és az ügyészségen is, gép nélkül.

(Jelezném, hogy a nevemben a 64 az IQ-m kétszerese, szóval ezt még én sem gondolom komolyan... :D)

@tiboru: @cyd: Legyen 6 dollár, de kettőt kérek vissza. Cyd-et meg feladjuk a panamai Korrupcióellenes Hivatalnál további 10 ezer dolcsiért, amit természetesen elfelezünk. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:14:35

@MTi:

Az a Josef K. folyton azzal védekezik, hogy őt csak megrágalmazták.

Majd két pofon után észhez fog térni.

Iustizmord 2010.09.27. 23:14:36

@tiboru: kkor ügyvéde már 2+ is :o)

(azért ne költsed el az ulanbatori tengerészeti attaséi napidíjad egészét sonkás szenyára, nőkre és pezsgőre... gondolj az ügyvéded nőjére, pezsgőjére és szendvicsére...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:15:33

@Jockey11:

Használni használta, de amilyen kis idióta, nem a szolgálati MOL-kártyával tankolt bele, hanem saját zsebből...

Jockey11 2010.09.27. 23:15:58

@tucano: Csak ismételni tudom magam: ha nem vagy kettős állampolgár, akkor ne fáraszd magad a bejelentéssel, mert hiába teszed meg: NEM LESZ LEGÁLIS AZ ÚJ NEVED.
Kettős állampolgároknál lila fingom sincs, hogy mennyi a bejelentési idő, de arra mérget ihatsz, hogy ha a BM elfogadja a másik állampolgárságon megváltoztatott nevedet, akkor azt az összes magyar iratodba is át kell vezettetned.

Iustizmord 2010.09.27. 23:17:40

@Super 64: a KüM rövid időn belül olyan oltári ordítozást csap az ügy miatt, hogy jópáran megtanulnak repülni a reptéren és az ügyészségen is, gép nélkül.

max ha a repiköltségüket úgy megvágják hogy lavazza d'oro helyett chibo classic kerül az államtitkár kávéjába...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:18:24

@Super 64:

6 rongyot kérek a tízből, Cyd pedig mehet a levesbe. Kis vesztegető, mégis mit képzelt: hogy megúszhatja..?

Jockey11 2010.09.27. 23:19:12

@tiboru: Fogadni mernék, még össze se törte, amilyen kis elővigyázatos...

Iustizmord 2010.09.27. 23:20:18

@Jockey11: na végre 1 el nem szállott arc.

te ugye nem műveleti tervező vagyol? :o))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:20:25

@Super 64:

Amúgy ez a panamai Korrupcióellenes Hivatal, ez kurva jó... Most kapcsoltam csak és itt röhögök magamban.

Olyan lehet, mint a grönlandi Hideg Elleni Minisztérium, vagy az orosz Alkoholizmus Elleni Tanács.

cyd 2010.09.27. 23:20:28

@Super 64: Hombre! (csak hogy próbáljak autentikus panamai lenni) Te most a bloggazda üzletét rontod? Biztos vagy Te ebben? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:23:42

@Iustizmord:

Okédzsoké.

Amúgy az ügyvédekkel ugyanaz a helyzet, mint a lőszerrel: ha nagy a balhé, sosem elég belőle, de békében csak lehúzza az ember zsebét.

cyd 2010.09.27. 23:24:14

@tiboru: eine kleine problem: a PKE-nel az ekkora összegek pont az ellenkező irányba áramlanak.
Amennyiben feldobnátok, akkor a hivatal vezetőjének unokaöccse - aki közreműködött közvetítőként - felveszi a jogos jutalmat a két banánközépeurópai meg hoppon marad
(arról nem is beszélve, hogy ugye senki sem szeretne az érintett Urak közül némi khm... vagyonosodási vizsgálat elé nézni)

Jockey11 2010.09.27. 23:25:10

@Iustizmord: Nem. Nincs nekem érzékem a műszaki dolgokhoz...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:25:24

@Jockey11:

Á, dehogy; pedig mondtam neki, hogy semmi probléma nem lenne, mert a kincstár megjavíttatja az adófizetők pénzéből, csak nekem kell egy pár apró okirathamisítást elkövetnem.

Iustizmord 2010.09.27. 23:26:19

@tiboru: a katona háborúra készül, arra trenírozik. a béke csak felkészülés a harcra. továbbá aki 220 cm átgrására készül, a 200-at versenyhelyzetben is megoldja, sörözés után.

aszem megyőztelek a békeidős gyakorlás fontosságáról. jogilag.

de a hasonlat: mastercard. aka priceless..

Super 64 2010.09.27. 23:27:37

@tiboru: Nálam sem jobb a helyzet... Belegondolva az orosz Alkoholizmus Elleni Tanács elnöke kb. Oroszország háromszoros Hőse lehet, ami annyit tesz, hogy egymaga megsemmisít esténként vagy 5 láda vodkát. :D

@cyd: Én?! Én kerestem neki 5 ezer dolcsit! :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:28:39

@cyd:

Hm, attól tartok, valami végzetes félreértés történt és a szavaimat a szövegkörnyezetből kiragadva értelmezték (félre).

Vagyonom amúgy meg azóta nincs, amióta Frankfurtban elkobozták mindkét Zippómat.

Iustizmord 2010.09.27. 23:29:12

@tiboru: Amúgy az ügyvédekkel ugyanaz a helyzet, mint a lőszerrel: ha nagy a balhé, sosem elég belőle

továbbátévedés: több ügyvéd nem jobb.

1 ügyvéd jól megfizetve, akinek vannak jó kollégái (akár megfizetve) akikkel megkonzultálja. 2-3 fogadott ügyvéd verseng h ki mondja meg a frankót. legyen 1 , akinek van háttere, akárcsak jó informális egyztetésre (pl aki fel tud hívni 1-2 bírát, ügyészt szondázni... nem az ítéletről, a patternről.)

Super 64 2010.09.27. 23:30:27

@cyd: Pontosítok: _majdnem_ kerestem neki 5 ezer dolcsit. Szóval egy dollár a tiéd és szent a béke? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.27. 23:32:50

No kollégák, én lassan nyugovóra térek, de előtte még meg kell írnom az összefoglaló jelentést a mai hozzászólásokról.

Ne féljetek, kíméletes leszek. Ma ilyen napom van.

Jó éjt!

cyd 2010.09.27. 23:34:16

@Super 64: Ha nem tudnám, hogy én vagyok a legfiatalabb jelenleg a társaságban, akkor azt hinném, hogy a korotokból adódó heveskedés miatt van ez a pillanatnyi nagy összegű harácsolás minősített esete a biztos hosszútávú jövedelemszerzéssel szemben favorizálva.
A PKE-nél való feldobálásom már csak azért is bonyolult művelet lesz, mert akkor én már rég a magyar igazságszolgáltatás vendégszeretetét élvezem Iustizmord ügyfeleként.

Jockey11 2010.09.27. 23:35:51

@Iustizmord: NAGYON KÉRLEK NE VEDD MAGADRA, DE:

Tudod ki a sztárügyvéd?

Akitől nemcsak az ügyész, de a bíró is el meri fogadni a kenőpénzt.

EZ A VICC PERSZE NEM A MAGYARORSZÁGI HELYZETET KARAKÍROZZA, HANEM A DÁNIAIT!!!

Iustizmord 2010.09.27. 23:36:22

@tiboru: szerntem meg jó kis hadgyakorlat volt, néhol élessel. én etalonná avatnm aka red flag

jóccakát

Iustizmord 2010.09.27. 23:38:16

@Jockey11: hehe, de én tudom ez nem így van. és erre pínzt is adhatsz. az 1db kivételt meg ismerem personaliter, és nagyon sajnálom is... :o(

theo 2010.09.27. 23:43:05

@Jockey11: Persze, és köszi a választ. Kérdezném, hogy mi a helyzet többes állampolgárság esetén, de látom lejjebb arra is kitértél :)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.28. 02:22:29

Hát, a kommentek alapján arra jutottam, hogy vagy nem lesz panamai útlevelem (pedig nagyon vágyom rá, de méginkább egy tuvaluira), vagy nem azzal jövök majd haza, ha úgy adódik, hogy mégis visszaesz a hazaszeretet.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.28. 06:45:08

@Iustizmord: en.wikipedia.org/wiki/Camel_cavalry

lehet válogatni :)

egyébként a jelvény az Imperial Camel Corps-é

Iustizmord 2010.09.28. 08:31:53

@NagyTeve: na, akkor a 2nd queen's own sahara camel corp-sal bele is nyúltam... asszem jelentkezem sandhurstben h én akarom az alakulatok elnevezéseit kitalálni, már kiismerem magam az angoloknál:

pl prince of wales' 3rd highland & tyneside paratrooper anti-submarine dragoons

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.28. 09:06:53

@Jockey11: @Super 64: @MTi: @tiboru: Urak, ezek szerint itt nagy igény volna Amerigo Tot (ha még élne) keresztrefeszítésére, mikoris jönne olasz útlevelével az nagy magyar határon és felismerik. - Nézd az anyját! Nem Tóth Imreként próbálkozik! Tartóztassuk le rögtön! -- Na nemá!

tucano 2010.09.28. 09:16:20

@Zig Zag: Börtönbe Andy Vajna és Joe Eszterhas nevű közokirat hamisítókkal is!

tucano 2010.09.28. 09:47:39

@tucano: És mi van a lányommal, akinek a magyar állam változtatta meg a nevét teljesen másra? Neki akkor az összes tropikál iratán át kellene vezetni a változtatást? Sztem nem, inkább forró olajat a bürokratákra:)

Jockey11 2010.09.28. 09:54:37

@Zig Zag: @tucano: Értem én, hogy az említettek ezt a művésznevet használják(-ták), DE:

1./ Első kérdés: milyen állam polgárai: magyar, külföldi vagy kettős?

2./ Ehhez képest mi van beírva az állampolgárságuk szerinti útlevelükbe? (Mer' hogy nem "Andy Vajna" az hótziher)

3./ Az így előálló lehetőségeket már korábban kifejtettem, így nem ismételném magam.

De, mégis:
@Zig Zag:
Egy darab körülbelüli dátum nem lenne a számomra?
(Nem sürgetés, csak a dátum kb. hogy megnyugodjon kicsi lelkem)

Jockey11 2010.09.28. 11:07:13

@tucano: Akkor már csak az első kérdés marad...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.28. 11:10:21

@Jockey11: kettős (feltéve, de nem megengedve)

tucano 2010.09.28. 11:11:06

Fogalmam sincs és a határőr se fogja megkérdezni:)

Jockey11 2010.09.28. 11:38:37

@tucano: Nem is, mert ez szerepel a legális útlevelekben. Kíváncsi is lennék, hogy a "legális" másod-útlevelekbe mit írnak be?

@tucano: @Zig Zag:
1./ Ha csak USA-polgár a csávó, akkor OK.
2./ Ha csak magyar, akkor az USA nem fog neki útlevelet adni (mert az nem Panama).
3./ Ha kettős, akkor az USA útlevelében Andrew Vajna, a magyar irataiban meg vagy ugyanez, vagy Vajna András (Endre?). Mert úgy tudom, hogy a kettősöknél elfogadható a másik állampolgárság hivatalos nyelve szabályai szerinti átírás, de nem a teljesen más név!!!

De:

- Erről valami tényleg illetékes tudna érdemben nyilatkozni.

- Én meg megyek és beleülök a forró olajba...

(Főleg, hogy dátumra sem lettem méltatva)

Jockey11 2010.09.28. 11:39:18

na mi lesz blogmotor

tucano 2010.09.28. 12:03:07

@Jockey11: Az üzleti útlevelekbe a valódi nevet írják be, amelyről a valódi és hivatalos papírokat benyújtották. Az üzleti útlevelet semmi sem különbözteti meg attól, amit mondjuk egy született panamai, venezuelai, dominikai stb. kap utazáshoz. Aztán, ha valakinek van kedve, akkor változtathatja a nevét, pont ugyanúgy, mint itthon, csak lehet zárt tárgyalást kérni. És akkor új útlevelet kérvényezhet, már másik névre. Az ilyen útleveleket az egész világon elfogadják beutazásra, sehol sem találtam arról információt, hogy felmerült bármilyen probléma, pedig kerestem.

mig8 (törölt) 2010.09.28. 21:28:46

Bocs srácok, hogy csak most írok - látom nagyon elszaladt a vita -, de van egy jó sztorim a névváltoztatásról.

Történt, hogy megházasodni készültem (jójó, tudom, ilyen hibát férfiember csak egyszer követhet el az életében), és az anyakönyvvezető pár adatot egyeztetni akart, hogy minden rendben legyen. Vhogy szóba került az anyám neve is (XY), hát nosza rajta, ellenőrizzük le. Nem az volt, hanem XZ. Hiába erősködtem, hogy dehát XY, ő váltig ragaszkodott ahhoz, hogy XZ, mert az van a gépben. Stratégiaváltás: nemrég digitalizálták az adatokat, nem lehet, hogy elírták? Hát, őőő, de.... De ő addig is ezt fogadja el hivatalosnak, amig nem mutatok más papírt (ami ugye nem volt nálam, miért is lett volna). Egy kör haza, a szüleimhez. anyámat ritkán látom idegesnek, de akkor az volt. Még a keresztlevelét is hozzámvágta, hogy azt is mutassam be. Megtettem. Mondjuk az eset után az anyakönyvvezető kicsit pironkodott...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.28. 22:03:17

@Iustizmord: esetleg a Deuxieme Regiment des Meharistes Parachutistes Alpines de la Marine? :P

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.28. 22:06:11

@Jockey11: sztem ebbe ne menjünk bele mélyebben, mert kéne néhány kötet a taglalásához ... pl. mi történik akkor, ha a magyar-szaúdi kettős állampolgár töbes házasságot köt? Ez a saría szerint teljesen jogszerű, a nem-muszlim alapú törvénykezés szerint meg nagyon is büntetendő (l. bigámia).

3006 2010.09.29. 13:08:02

Na szóval meg egyszer elkezdem mert valami volt.
Jó pár évvel ezelőtt sűrűn láttam el migránsok képviseletét ( meg szállítóikét is)
Szóval egyszer kellett mennem egy menekült táborba ( tán Kiskőrös? ) ahol egy albán családot kerestem megbízásból.
A külföldi rokonuk megküldte részükre a hivatalos beutazó vízumot az egyik kantonba (az irodám is a bp.-i sváci konzultól kapta diplomata futár útján az iratokat) Próbáltam intézni az ügyeket, de a magyar migrációs hivatal nem engedte ki 9 tagú albán családot azzal, hogy nincs semmilyen útlevelük.
Más okmányaik voltak, amiből a személyazonosságuk megállapítható volt, de útlevelük nem volt, ezért nem engedték ki őket. Az itt senkit nem érdekelt, hogy Svájc beengedi őket.
Végén felhívtam a migrációs hivatalban egy Dobó
nevű f@szfejet, aki valami minisztériumi főosztályvezető volt akkor
Mondtam nekik, hogy mivel Mo. tagja a nemzetközi szervezetnek, adjanak minden családtagnak egy un.
Nansen útlevelet, amit a hontalanok kapnak meglehetősen rég óta.
Ez a figura erről tőlem hallott először és természetesen hallani sem akart az eljárásról.
Nyakunkon is maradt az egész család.

odeon 2010.09.29. 14:10:10

Mostanában idehaza a vadászoknál a szlovák tartózkodási játszik, mert az is kaphat vadászfegyvert, akinek itthon bevonták az engedélyét, meg a szlovák jogsi, aminek nincs érvényességi ideje (igaz a magyart le kell adni)

Iustizmord 2010.09.29. 21:09:19

@NagyTeve: a tengerészeti alpinista jó, de max d-frao-ban. cannesnál partraszáll, oszt fel a hegyekbe.... nagyon speckólehet :o) ill a mediterránium d-i vége, algír körül, az is. de max ennyi.

@3006: tanulságos.

@odeon: lassan fél mao szlovák áp-re vált. de a nyelvtörvény miatt megvonják. kéne már egy perszonálúnió.

Iustizmord 2010.09.29. 21:13:37

@NagyTeve: húbazz, próblom fordázni.

eje alpesi tevés tengerészek?

tengerészeti tevés alpesi eje?

ha még a tengeralattjárós tratégiai páncálos nehézbombázós huszárt is belekombinálod...

Iustizmord 2010.09.29. 21:18:25

@NagyTeve: a kettős szaudi-magyar áp házaságokról nannyit:

közjogi klauzula. (79. évi 13. tvr)

a magyar llam az időben 1.-t fogja elismerni mert a 2. MAGYAR közrendbe ütközik

(egy amúgy tök színvonalas FB-s ítélet 2-3 éve az TELJES iráni jogot minősítette a magyar közrendbe ütközőnek /tkp a családjogi részre utaltak benne, ott a csaj csak taxatív okbl-esetben válhat/ , de ezt az Ítélőtábla /fellebbezésre/ helyretette) (MI nyertünk 90%-ban. sok sok smiley volt)

tucano 2010.09.29. 22:32:53

@Iustizmord:
"egy amúgy tök színvonalas FB-s ítélet 2-3 éve az TELJES iráni jogot minősítette a magyar közrendbe ütközőnek"
És ezt így hogy? Mert ha mondjunk egy állampolgáron össze baxunk Panamával, akkor megsínyli a panama kalap import, meg biztos rohadtul érdekli őket, hogy egy k-európai offshore krumpliköztársaság mit vaker. De Irán azért elég fajsúlyos szereplő, gondolom nem kevésbé megalapozott törvényekkel, mint a mieink. Illetve, ha itt nyer valaki úgy, ahogy írtad, akkor azt ott elfogadják? Vagy azonnali kövezés, ha visszamegy?

Iustizmord 2010.09.30. 04:24:26

@tucano: kissé elnézte a bíró, tkp a házassági vagyonjog x részére értette, de úgy írta meg h "az iráni jog a magyar közrendbe ütközik". aztán a tábla "elegánsabban" talált vissza a magyar joghoz a ius forii alapján. mert belátták hogy a "teljes" iráni jog, ami ugyan úgy ismer a házassági vagyonjog, vagyonelkülönítés, stb rendszerét, komplett kétezerpárszáz §§-os Ptk-val, családjkoggal en gross mégse lehet a magyar közrendbe ütköző (hiszen akor miért ismerné al Mao az iráni házasságot házasságnak, az iráni szerződést pactumnak, stb)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.30. 06:47:32

@Iustizmord: én most speciel a büntetőjogi vonatkozásaira céloztam az esetnek. Ha kettős állampolgár Mao-ra látogat mind a 4 feleségével és feljelentik a magyar hatóságoknál, akkor mi lesz? Tovább megyek: Mao-n (és általában Európában) a házasság alsó korhatára 14-16 év ám más oszrágokban ennél jóval alacsonyabb (pl. Yemenben és Kuwaitban nincs alsó határ). Akkor most mi van, ha a kettős állampolgár legálisan házas Kuwaitban egy 11 éves csajjal és a házasságból kifolyólag magyar állampolgárságot kíván szerezni a feleségének is? Akivel, horribile dictu, el is hálta már a házasságot? Pedofília? Érvénytelen házasság?

Más: ha Mao-n a nagy nyílvánosság előtt kijelentem, hogy Mohamed dilis és a Korán vécepapír, ez a szólásszabadság fejezet alá esik. És ha elutazom Iránba vagy Afganisztánba? Az ottani bíróság kötélre ítélhet?

MTi 2010.09.30. 07:21:30

@NagyTeve: ezekbena kultúrkörökben inkább a megkövezés játszik...

Jockey11 2010.09.30. 07:37:37

@NagyTeve: Mivel a Btk. nem tartalmaz semmilyen kivételt a kettős állampolgárokra: el kell(ene) járni, ráadásul kötelezően, és feljelentés nélkül is, mert mind a kettős házasság, mind az erőszakos közösülés hivatalból üldözendő.

Ez idáig a tv. szelleme és betűje.

Az már más kérdés, hogy (a helyi hatáskör okán) az illetékes rendőrkapitányság bűnügyi vezetője - némi erős fejvakarás után - felkeresné a helyi vezető ügyészt és együtt kiötölnének valami igen balfék indokot, amire gyorsan megtagadják a nyomozást.

Az utolsó esetben simán felakasztanak - persze előbb lesz némi diplomáciai szájkarate - mert kinn a helyi Btk. területi hatálya alá esel, és félek, hogy ott mindezért kötél jár.

Jockey11 2010.09.30. 07:58:53

@Jockey11: Ez utóbbival kapcsolatban jut fejembe:
új-zélandi csávó angolt tanított Thaiföldön sok-sok évig. Annyira belejött a helyi életbe, hogy írt egy könyvet, amiben az ottani korrupcióról is hosszasan értekezik. Kis idő múlva hazatért, majd - immár csak turistaként - vissza. Kellemetlen meglepetésként azonnal le is tartóztatták, mert amíg otthon volt felségsértésért körözést adtak ki ellene. Tán négy évet kapott is jogerősen, amire persze beindult az a bizonyos diplomáciai óbégatás.
A történet végét nem ismerem, aki tudja írja ide...

Jockey11 2010.09.30. 08:04:51

@Jockey11: Nem osztogatnak, fosztogatnak:

A csávó ausztrál volt és "csak" 3 évet kapott.

33 nap után királyi kegyelmet kapott és kiutasították.

Na ennyit belőlem.

Iustizmord 2010.09.30. 11:42:07

@NagyTeve: @Jockey11: szerintem meg a kettős (többedik) házasság magyarországi MEGKÖTÉSE lenne tényállásszerű a kettős házasság körében. mert amúgy sem a személyi, sem a területi hatály elve alapján nem tartozna a MK joghatósága alá az ügy. és ez ugye nem is nemz.közi jog által üldözött bűncsel.

Iustizmord 2010.09.30. 11:43:00

@Jockey11: na, lesz még itt is olyan tényállás hogy felségsértés... amint viktort megkoronázzák :o)))

odeon 2010.09.30. 12:13:57

@Iustizmord: tengeralattjárós tratégiai páncálos nehézbombázós huszárt ott szolgál a lelkipóttartalékosorvostanhallgatógépkocsiszeroszlopban?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.30. 14:34:17

@Iustizmord: Royal Marine Mountain Assault Engineer Mounted Artillery (Airborne)

avagy

Regiment Mehariste Laotienne d'Artillerie Lourde d'Assaut Sousmarine

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.30. 14:35:03

@Iustizmord: jó-jó, de ha elhálta? egy 12 évessel, aki a kuweiti jogrend szerint törvényes felesége?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.30. 14:36:27

@MTi: az csak házasságtörésért jár. Sztem a Próféta gyalázásáért minimum karóba húznak (l. Guillaume Apollinaire: Ezer vesszőcsapás. Kiskorúaknak tilos!)

Iustizmord 2010.09.30. 16:15:41

@NagyTeve: akkor irigylik.... nálunk 12 éves csak felszentel r.kat papoknak jut...

Royal Marine Mountain Assault Engineer Mounted Artillery (Airborne)

a Medical, Light , Reconnaisance , Batallion kimaradt

továbbá TIZENEGYEZER vesszőcsapás. twistelettel.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.09.30. 16:56:33

Ez remélem nem volt még:

www.manchukuo.org/index33e.htm

Itt Mandzsukuo (!)állampolgára lehet bárki, aki befizet 7 amcsi tallért :)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.09.30. 19:59:10

@Iustizmord:

"Royal Marine Mountain Assault Engineer Mounted Artillery (Airborne)

a Medical, Light , Reconnaisance , Batallion kimaradt" - ja, és hozzá a Special Amphibious :D

"továbbá TIZENEGYEZER vesszőcsapás. twistelettel.
" - mit akarsz, nálunk már évek óta megtörtént a denominálás ... denominalizáció ... szóval, amikor 10000-ből lett egy ... :P

Iustizmord 2010.09.30. 20:31:43

@NagyTeve: aggyunk má' be egy közös páylázatot a MinofDef-be hogy s(z)erény díjazásért vállajuk a teljes angol haderő átdesignolását, inc. ezrednevek, jelképek, coat of arms, badge, etc.

10000-->1 = megtizedelés a köbön???? (húha ha ezt a gimis mattanárom látná és az irodalomtanár értékelné... de jogász lettem, egyik se lenne büszke)

Iustizmord 2010.09.30. 20:33:27

@NagyTeve:
"Royal Marine Mountain Assault Engineer Mounted Artillery (Airborne)

a Medical, Light , Reconnaisance , Batallion kimaradt" - ja, és hozzá a Special Amphibious :D

továbbá a tardicionális dragoon vagy lancer elnevezést is be kéne tenni.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.30. 20:44:09

@Jockey11:

Azért kíváncsi lettem volna, hogy a thai király ugyanilyen nagyvonalúan intézi-e a kegyelmet akkor is, ha az elkövető nem ausztrál, hanem mondjuk magyar, montenegrói vagy kongói...

Iustizmord 2010.09.30. 21:01:54

@csurtus: persze. mit neki hekuba. a lényeg a kegyelem. gyakorolhatja, és

1. az alattvalói morált nem rombolja
2. a nemzetközi morált erősíti.

Jockey11 2010.09.30. 21:37:51

@csurtus: Mondjuk ismerek egy-két montenegrói figurát, akinek én se adnék kegyelmet.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.10.01. 06:54:44

@Iustizmord: esetleg még a Fusiliers vagy a Rifles is megjelenhetne, nem?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.10.01. 06:58:27

@Iustizmord: háááát ... a nevekbe benne vagyok, de a badge-eket nem vállalnám ... nem igazán szeretnék a Garter Principal King of Armsnak magyarázkodni ... tudod, időnként olyan abszurdan erőszakos tud lenni Thomas bácsi ha a munkájáról van szó ...

Iustizmord 2010.10.01. 08:25:38

@NagyTeve: gurkha! das ist ein muss.
süti beállítások módosítása