Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

május 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (158) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (11) rendvédelem (54) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vitaposzt - Az önkormányzati rendőrség

2011.02.17. 08:00 tiboru

A múltkori, nagy sikerű börtönposzt kapcsán több olvasónk kommentje érintette a hazai közbiztonság örökzöld témakörét. Mivel klasszikus (és általában komoly olvasottságra számító) vitaposzttal már jó régen rukkoltunk elő, a Lemilblog szerkesztősége úgy döntött, hogy ma egy olyan témát dob elétek, amelyről sokaknak van markáns véleményük.

Kedves olvasó! Itt a ragyogó alkalom, hogy kifejtsd álláspontod az önkormányzati rendőrség vonatkozásában. Segítsünk azoknak a politikusoknak és más állami, illetve önkormányzati döntéshozóknak, akik évek óta kóstolgatják a témát, de konkrét intézkedésre még nem szánták el magukat.


Azon keveseknek, akik nem tudják hová tenni a poszt címében szereplő fogalmat, pár mondatban összefoglaljuk a probléma lényegét.

Hazánkban jelenleg egyetlen rendőség van, amelynek hivatalos neve: a Magyar Köztársaság Rendőrsége. Általános állami (fegyveres) rendfenntartó, bűnmegelőző és bűnüldöző szervezetről van szó, amely az erőszak állami monopóliumának egyik (ha nem a) legfontosabb hordozója. A Rendőrséget a Kormány a rendészetért felelős miniszter (jelenleg a belügyminiszter) útján irányítja.

Abba most ne menjünk bele, hogy pillanatnyilag (2011. január elseje óta) az egykoron egységes rendőrség három, egymástól gyakorlatilag független szervezetből áll (ORFK, TEK és NVSZ), mert ez a helyzet külön posztot is megérne… A poszt további részében, ha azt mondjuk, hogy „Rendőrség”, akkor az ORFK-t, tehát a klasszikus rendőröket fogjuk érteni.

Az egyik oldalon tehát adott az egységes (állami) irányítású Rendőrség, amely (nagy vonalakban) közrendvédelmi, határrendészeti, bűnügyi és igazgatásrendészeti szakvonalakon tevékenykedik, s teszi mindezt a rendőrségi törvény, továbbá egységes szabályzatok alapján, ugyanolyan egyenruhában és azonos jogosítványokkal Budapesttől a Veszprém megyei Megyerig.

A másik oldalon ott az önkormányzati rendőrség, amire idehaza (még?) nincs példa. Ennek az a lényege, hogy azokban az államokban, ahol erre jogszabályi lehetőség van, egy-egy település létrehozhat saját rendőrséget. Ez a szervezet az önkormányzatnak tartozik felelősséggel (a központi állami költségvetésből finanszírozott Rendőrséggel szemben
innen kapja a pénzt, paripát és fegyvert), s csak az adott helység határain belül intézkedhet. 

A híres NYPD vagy az LAPD (New York, illetve Los Angeles városának rendőrsége) például tipikusan önkormányzati rendőrségnek minősülnek.

Az európai példa egy kicsit eltér az amerikaitól; kontinensünkön az önkormányzati rendőrségek általában kisebb jelentőségű ügyekben (szabálysértések, közlekedésrendészet, ilyesmi) rendelkeznek hatáskörrel, tehát bűnügyekben (főként bűntettekben) nem nagyon mocoroghatnak.

Rengeteget lehetne még szövegelni a témáról, de felvezetőnek legyen elég most ennyi. Ha van véleményed a két modellről, tisztelj meg bennünket azzal,
hogy megosztod velünk. Először is szavazz egy nagyot, majd a kommenteknél bő lére eresztheted rajongásod (vagy elutasításod), s megmagyarázhatod, hogy miért voksoltál úgy, ahogy.

Figyelem! Ne tévesszük össze az önkormányzati rendőrséget egy-egy település  közterületfelügyeletével (noha egyesek szerint ez a szervezet jelentheti a csíráját egy majdani közösségi rendfenntartó hatóságnak),  sem a polgárőrségekkel (amelyek tagjainak gyakorlatilag egy hanggal sincs több jogosítványuk, mint bármelyik másik állampolgárnak)!

Érezd át a vita jelentőségét, hiszen ne feledd: a Lemilblogot tényleg sokan olvassák azok közül, akiknek a jövőben szavuk lehet az egységes, állami Rendőrség fenntartása, illetve az önkormányzati (közösségi) rendőrségek létrehozása mellett (vagy ellen). Lehet, hogy pont a te érvelésed lesz az az utolsó csepp a törvényalkotási pohárban, amely eldönti, hogy a mérleg melyik serpenyője bizonyul súlyosabbnak.

A Visegrádi Négyek közül egyedül nálunk nincs önkormányzati rendőrség – csak mondom.

Ajánlott olvasmányok:

1.) Rendőrségi törvény

2.) A Rendőrség Szolgálati Szabályzata

Ja, és ne felejts el szavazni!

213 komment

Címkék: magyar rendvédelem vitaposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.17. 23:15:31

@tiboru:
@Professor Pizka:

Akkor helyesbítek.

Azok az infók, hogy XY kivel hányszor beszélt telefonon és mit, továbbá hogy ZU kinek a feleségét és milyen pozícióban - természetesen megfinanszírozhatók, mert értékesek lehetnek.

De hogy ki verte szilánkosra a 82 éves özvegy KI-né fejét, hogy elvegye tőle az 1650.- forint értékű Poljot típusú karóráját, valamint a 61 évvel ezelőtt az akkori vőlegényétől (a tíz éve halott KI bácsitól) kapott, s ma már mindössze 4,5 grammos jegygyűrűjét - ennek a kinyomozását egyetlen magánszemély vagy párt-titkosszolgálat sem fogja megfinanszírozni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.17. 23:16:57

@tiboru:

Úgy értem: akkor sem, ha lenne párt-titkosszolgálat. De mivel nincs, pláne.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.17. 23:28:48

@tiboru: mint ahogy senki más sem finanszírozza most sem, mert a százados úr százötvenezer fizetése meg a focus napi negyven km gurulása nem az.

2011.02.18. 02:33:59

@tiboru:

Pedig annyira nem megveszekedett ötlet ez, ha a mai trendeket nézzük. A nyomozati cselekményeket nagyjából úgy képzelem, hogy amikor a keresett bűnöző felbukkan a tökig bekamerázott város valamelyik pontján, az arcfelismerő szoftver besípol, amiután szép szál legények kimennek és begyűjtik az illetőt. A kamerákat, szoftvert és operátorokat az AllseeingEye™ biztosítja, a begyűjtést pedig a LoneStarTibiSecurity jól képzett emberei végzik. Az emberek folyton be vannak jelentkezve az akkori Facebookba, meg amúgy is naponta többszáz rekord készül róluk automatikusan, így az adatok elemzésével könnyen ki lehet majd szúrni, ha valami rosszban sántikálnak, ha meg valaki hirtelen levágja magát a hálóról, akkor azért gyanús (provided by HGBundy Systems®). A maradék ügyek, amelyeket nem lehet a fenti módszerekkel felderíteni, meg jellemzően olyanok, amik jelenetős mértékben ártanak a biznisznek, ezért profitérdekelt szervezeteknek is megéri utánamenni. A költségek miatt egyébként sem kell nagyon aggódni, mivel a polgár a Tacsko Complex Environmental Solutions (amelyik cég amúgy azt az alapítványt is "támogatja", aminek az iskolájába a gyerek jár) által épített és üzemeltetett lakónegyedben lakik, így max kap a lakbér és gázszámla mellé egy biztonsági szolgáltatások számlát is. Ennyit végülis megér, hogy az ember úgy érezze, hogy a jó vágányon fut az élete. A maradék dolgot, aminek értelme sincs és veszteséget is termel, de az emberek valami miatt mégis fontosnak érzik, nyugodtan rá lehet hagyni a maradék államra :)

Persze elismerem, hogy ez így együtt leírva elég meredeken hangzik, de a fenti leírásban a cégneveken kívül semmi nem az én ötletem, minden elemére lehet már ma is létező vagy legalábbis fejlesztés alatt álló példát mondani, mégpedig az ún.fejlett, demokratikus országokból, sőt leginkább onnan.

@proletair:
@Valandil:

Valóban hasonlít ez a cyberpunk sztorikban festett világhoz, úgy látom, hogy ezek szerzők elég jól eltalálták a társadalmi fejlődés irányát. Hozzá kell fűznöm, hogy annak ellenére, hogy sci-fi műfaj, ami alapvetően a jövőről szól, élt már az ember ehhez hasonló társadalomban, a feudalizmus idejében.

Kullancs1983 2011.02.18. 03:15:01

@ifsz: Ugye tudod mivel is foglalkozik Saburo Arasaka, az CP 2020 főmumusa? :P

Kentaur67 2011.02.18. 03:31:38

Tiboru!

Gratulálok a témaválasztáshoz, jó ötlet volt ez a vitaposzt!

@ifsz:

Azért egyelőre több a kára a rendszernek, mint a haszna.
www.ripoffreport.com/security-services/lone-star-security-a/lone-star-security-and-video-ab326.htm

www.complaintsboard.com/complaints/lone-star-security-amp-video-c189698.html

@Kullancs1983:
wiki.dumpshock.com/index.php/Lone_Star_Security_Services

“Clayton Wilson formed Lone Star Security Services on July 22, 2017 from the merger of Bartholomew Security and Absolute Software. In 2020, Lone Star secured its first citywide contract with Corpus Christi, when the Corpus Christi Police Department went on strike. The strikers were fired and Lone Star was hired. When the Seattle Police Department went on strike in Februrary 2023, Seattle Metroplex Governor Charles C. Lindstrom also made the decision to dissolve the Seattle PD and hire Lone Star. Lone Star achieved extraterritorial status on September 28, 2032. Due to Lone Star's disregard for civil liberties, in 2035, Corpus Christi canceled its contract with Lone Star and hired the Houston Police Corporation. The symbolic loss of Lone Star's first municipal contract caused a corporate shakeup. Clayton Wilson was replaced as CEO by his younger half-brother James Wilson when James had formed an alliance with board member Wendy Manderscheid. James Wilson was able to change corporate culture and inspire confidence enough that Corpus Christi switched back to Lone Star. James Wilson's handpicked successor, Theodore W.D. Winslow, became the current CEO in 2051.
In late 2071, Lone Star suffered a substantial setback as it was stripped of its contract to provide security for the Seattle metroplex, due to an apparent inability to apprehend the Mayan Cutter, and several failures related to the spread of tempo.”

Ráadásul az utolsó linket tekintve éppen visszarendeződés tapasztalható ezen a területen.

:-))))))))))))))))))))))
Na jó, a harmadik link csak vicc volt.

2011.02.18. 08:33:30

@Kentaur67:

Nyilván lehet egy csomó hibát találni ezekben a hightech rendszerekben, de amíg találsz egy fiaskót, addig 83 esetben meg jól működnek.

Mindezzel együtt a rabló-pandúr játék is egyre inkább technológiai verseny, ahol végső soron az lesz a pandúr aki viszonylag hosszú távon képes előnyre szert tenni, ehhez pedig baromi sok tőke kell, aminek az államok nincsenek mostanában bővében. Viccelődünk a cyberpunkkal, ami az itt és most problémáinak fényében tényleg csak móka inkább, de ha már a rendőrséggel kapcsolatos politika a kérdés, nem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket a folyamatokat.

A magánrendőrség kapcsán amúgy eszembe jutott egy múltheti sztori, az FBI egyik partnercégnek (google: HBGary) egy olyan fiaskója, hogy a fél világ rajtuk röhög. A sztori rámutat, hogy a magáncég nem garantáltan végez hatékonyabb munkát, de azt is meg lehet kérdezni az eset kapcsán, hogy hogy van az, hogy a retegett FBI egy ilyen céget bíz meg olyan feladattal, ami nagyon is a profiljába tartozik még ameriakai mércével is.

@Kullancs1983: Hát van egy pár tippem, de szabad a gazda :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.18. 08:54:29

A független, helyi problémákra érzékeny helyi rendőrség szép ötlet, és van is abban valami, hogy Pusztakotkodácson akár félállásban is lehet seriffnek lenni.
Figyelembe kell azonban venni két dolgot:
1. A magyar helyi önkormányzati képviselő-testületekben uralkodó mérhetetlen sötétség. Az magyar önkorm. rendszer érdekessége, hogy nem a matektanár meg a hivatalvezető indul a választáson, hanem a kocsmáros meg a helyi disznóhizlaló vállalkozó (vö. meggazdagodott kondás). Ezek közig. hivatal hiányában az utóbbi másfél évet végig garázdálkodták, mostmár talán megfékezik őket egy kis törvényességi felügyelettel. De ennek a felügyeletnek önkorm. rendőrség esetén szakmainak és törvényességinek is kell lennie, mert különben simán elrendeli a testület hogy rendőr vezessen villanyt a kerítésbe, hogy este kijárási tilalom legyen a cigánysoron, etc. A helyi rendőrök meg végrehajtják, mert ugye az a dolguk.
2. Kérdés hogy akkor a törvényességi-szakmai felügyeletet hogyan lássák el? Mi az ami még felügyelet és mi az ami már szolgálati út? Kimegy a megyeszékhelyről az állami rendőr főhadnagy (kitűnő RTF eredmény, ráhúzott egyetem, nagyszerű szakmai kvalitások) a kisvárosba és ott mit csinál a önkormányzati rendőrség őrnagyával, aki esetleg selejtes és hibát-hibára halmoz? Vagy akkor megtaláltuk végre a sok alezredes helyét a rendszerben? :-)

Nisoria 2011.02.18. 09:44:02

@Professor Pizka: Az önkormányzatok feletti törvényességi felügyeletet természetesen törvényességi ellenőrzésnek akartad írni, csak egy pillanatra figyelmetlen voltál...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.02.18. 09:48:06

@ifsz: csak az a bökkenő a magánrendőrséggel, hogy nem a köz érdekében tevékenykedik, hanem annak érdekében, amit kenyéradó gazdája, aki a pízt fizeti meghatároz. Javasolom, olvasd el Pinkerton magándetektív és életművészről szóló posztot Tiboru tollából és látni fogod, hová fejlődhetnek az magáncégek, ha hatósági feladatot kapnak:

lemil.blog.hu/2010/09/11/kemek_es_hirszerzok_allan_pinkerton

A másik olvasnivaló pedig a PMC-k kérdésköre, amikoris magáncégek háborús feladatokat látnak el:

lemil.blog.hu/2008/11/06/haboru_gebinbe

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.18. 09:56:29

@Nisoria:

A professzorból előbújt a büntetőjogász :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.18. 10:54:32

@Nisoria: az észrevétel teljesen jogos, tiborut a megjegyzéséért természetesen már áthelyezték a diósgyőri vasmű környékének közrendvédelmét megszervezni, természetesen piros-kék, Hajrá Szpari! feliratú láthatósági mellényben. :-)

Elgondolkodva a dolgon, a felügyelet-ellenőrzés-irányítás trióból lehet hogy még az utóbbi sem lenne a valóságtól elrugaszkodott. Csak akkor meg minek független rendőrségesdit játszani...

Nisoria 2011.02.18. 11:04:47

@tiboru: Na, ja! Vannak, akik leragadtak annál a tételnél, hogy "Aki mást úgy öl meg, hogy az meghal..." :-) Komolyra fordítva a szót, lenne véleményem a municipiális rendészettel kapcsolatban, mivel az állami szervek hatékonysági vizsgálatának egyik nélkülözhetetlen elemével kapcsolatban már tettem le valamit az asztalra, de félek, hogy a szellemi f'szverés (elnézést, intellektuális pettinget akartam írni) irányába vinné el a társalgást, azt meg nem akarom. Ha valakit érdekel, van szakirodalom a témához.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.18. 11:18:35

@Nisoria: engem spec. érdekel.

A "belügy" mint tevékenység nem véletlenül lett központosítva, és nem véletlenül volt ez a nünükéje az összes Habsburg uralkodónak.
Így (vulgárisan megfogalmazva) szerintem az önkormányzati rendőrségnél szakágak és hatáskörök szerint is nagyon körültekintően kell válogatni.

A szakágakat ha szétbontjuk irodistákra és pisztolyosokra (mert ilyen pongyolák vagyunk) akkor elég nyilvánvaló, hogy az irodisták egész nyugodtan lehetnének önkorm alkalmazottak, állami ellenőrzés/felügyelet alatt, attól függ mennyire fél a hatalom a partikularizmustól.

A partikularizmus veszélyes dolog. Miután tiboru már kiugratta a büntetőjogászt a bokorból most kiugrik a polgári jogász:
JElenleg ahány földhivatal/cégbíróság, annyi megcsontosodott helyi jogszokás van ("Fővárosra a kérelem nyomtatványt is fel kell tüntetni a mellékeltek között, de a TEÁOR számokat nem, viszont Szabolcs megye csak TEÁOR számokkal fogadja el, de a nyomtatványt nem kell önmagához mellékel ni mert elutasítják...")
Ez a jelenség a gazdasági életben is épp elég bajt okoz, és jelen van a mai közigazgatásban is. Ha viszont a rendőrség közig funkcióit helyi kézbe adjuk, akkor azt csak félig meddig tehetjük meg. Persze, tudom van robotzsaru, van azonnalos prioráló rendszer, tehát központosított és az is maradna sok minden. Ugyanakkor én nem szeretném a helyi önkorm rendeletekkel ízesített rendőrségi igazgatási tevékenységet. Egy önkormányzat viszont mi a fenéért venne ki gebinbe valamit, amibe semmi beleszólása nincs, cserébe azt kapja, hogy a rendőr ha keveset kap, már nem Pintér Sanyi bácsit fogja utálni, hanem a köcsög polgármestert.

Az utcai (pisztolyos) rendőrök (közrend, vagyon- életvédelem, közlekedés...) hasznosak lennének ha a helyiekkel hatékonyabban működnének együtt, az aggályaim ugyanazok, mint az adminisztratív tevékenységnél.
A vége szerintem az lenne, hogy minden megyei rfk-n lenne egy iroda akik a hülye önkormányzati rendőrök után járkáló hülye központiak lennének. (egymás szemében)

Nisoria 2011.02.18. 11:19:23

@Professor Pizka: Diósgyőrt már annyira széthordták (szétlopták), hogy jószerivel már környéke sincs... Az állami szervek függetlensége meg csak elvileg létezik. Szerintem. A felügyelet/ellenőrzés kérdéskörben a múltkor írtam egy cikket, de ez itt nem a reklám helye.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.18. 11:35:42

@Nisoria: a felügyelet/ellenőrzés/irányítás elhatárolása Kilényi profnál beugró kérdés volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.02.18. 11:50:07

@tiboru: A Talmudot mindig lehet tanulmányozni vicc jutott eszebme. :)

teddybear01 2011.02.18. 12:38:52

Akkor had foglaljam össze, ami a hozzászólások közben az eszembe jutott.

A rendőrségtől már elkülönítettek egy csomó, a régmúltban még általuk ellátott funkciót. Ilyeneket, mint okmányokkal kapcsolatos teendők. Erre hozták létre az okmányirodákat, amik működnek is. Pont a rendőrség tehermentesítésének szándékával. Annak idején sem egyenruhások intézték az ilyen dolgokat, úgyhogy most sincs szükség ezzel újra leterhelni az állományt.

Maffiásodás. Hát most is komoly probléma, de ha a helyi kiskirályok még jobban beletudnának szólni a rendőrség dolgaiba, akkor lenne csak igazán sűrű a dolog. Mint amikor az amerikai alkoholtilalom ideje alatt a helyi rendőrök ellenőrizték, hogy nehogy saját piát vigyen valaki a zugkocsmába.

És ez csak a vezetés nagyobb disznóságai. Ehhez még hozzáadódik a helyben felnőtt állomány ezernyi kis stiklije, mini bizniszei. Most is sok a fegyelmi és saját zsebre dolgozó rendőr, akarunk még többet?

Az állomány szakmai színvonala. Ajjaj, ez elég forró téma. Már most is elég mélyen van, de ha többféle oktatás lesz, több rendőriskolával akkor lesz csak kacifántos.

Létszám. Ez is forró téma. Sokkal több rendőr van most, mint a szoci időkben, de még több lenne az önkormányzati rendőrségek idején. Főleg az irodista rendőrök száma nőne meg, hisz több főnökre lenne szükség. Ezt Parkinson Törvénye örök időkre leszögezi.
De ott vannak a létszámproblémáikkal az üdülőövezetek is. Siófok például kb. hatvan-ezer lakossal rendelkezik télen de majdnem 200 ezerrel nyáron. Ha a nyári körülményekhez elegendő rendőrt vesznek fel, akkor mit csinálnak télen? Ha meg csak a téli igényekhez eleget, akkor mi lesz nyáron, ki tart rendet? Vagy ősszel kirúgják a felesleget, tavasszal meg újra felveszik? Esetleg őrző-védő kft.-ket vetnek be kiegészítésként? Nem vált be úgy istenigazában.

Nem mellesleg az átvezénylések. Ha önkormányzati rendőrségek lennének, akkor csak a helyi vezetők engedélyével lehetne átvezényelni rendőröket szükséghelyzetben. Ez mindenképp nehézkessé teszi a dolgot, de talán lehetetlenné is. Elég lenne hozzá egyetlen helyi vezető, aki nem hajlandó átengedni az embereit. A mostani rendszer azért sokkal rugalmasabb.

teddybear01 2011.02.18. 12:48:34

Ja még hozzá.

Mibe fájna ezt az átszervezést megejteni? Mennyibe kerülne átszervezni az egész rendszert, kidolgozni a fegyelmi, szakmai és törvényességi ellenőrzések szabályait, felállítani az ezeket végrehajtó szerveket?

Véleményem szerint jobb lenne ezt a szerény becslésem szerint is legalább több tízmilliárdot, de lehet hogy inkább száz-milliárdos összeget jelenlegi rendőrségre költeni. Ráfér!

És akkor még ott a megnövekedett létszám miatti bér, felszerelés és ellátmány költsége is.

Nisoria 2011.02.18. 12:56:18

@Professor Pizka: Igazad van, az egységes jogalkalmazói gyakorlatot egy esetleges önkormányzati rendőrségnél sem láthatjuk biztosítottnak. Egyébként a helyi jogszokások eluralkodásának a csúcsa számomra az volt, amikor a "szobajog" kifejezés pontos tartalmára kérdeztem rá az egyik közszolgánál. A válasz az volt, hogy mivel bizonyos kérdésekben a hivatalon belül sincs egységes jogalkalmazói gyakorlat, szobánként próbáltak meg kialakítani... Na, erre varrjál gombot!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.18. 13:03:24

@Nisoria: nem újdonság, a bírósági szervezetben ez úgyszólván mindennapos. Egy-egy másodfokú tanács egész városi bíróságok gyakorlatát kézivezérli.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2011.02.18. 13:18:05

dr. Christián László: ALTERNATÍV RENDÉSZET c. doktori értekezése 6.3. fejezetében (ÖNKORMÁNYZATI RENDŐRSÉG – KÖZÖSSÉGI RENDÉSZET címmel) tárgyalja a kérdést. Érdekes olvasmány, nem csak ez a fejezet.
www.jak.ppke.hu/tanszek/doktori/letolt/cl.pdf

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.18. 13:28:41

@B. Capelluti: Miazhogy! Nagyonis! :-)
(enbékettes alkotmányjogászok, állítólagos jogtudósok és más beszólásai máig a fülembe csengenek :-) )

Nisoria 2011.02.18. 14:04:02

@B. Capelluti: Emlékeim szerint a témavezetők egyike - aki nem K. Laci - is követett el az aktuális témában cikket. Ő határozottan elutasítja az önkormányzati rendőrség gondolatát.

Harcimaci 2011.02.18. 15:06:19

Tisztelt egybegyültek! Nem látjátok az önkormányzati rendőrség lényegét. Több vezető pozició a családnak ismerösöknek haveroknak. Több közbeszerzés meg még több lenyúlási lehetőség.
Ez Magyarország......
Nem önkormányzati magánhadsereg kell,hanem a meglévő rendőrség renoméját kéne vissza adni.
De ez csak egy egyorru polgár véleménye.....

Kentaur67 2011.02.18. 15:38:33

@ifsz:

A fenti JELLEMZŐ hibákat éppen azért másoltam be, mert a rendszer lényegéből adódóak.

Másrészt én nem látom, hogy a világ az általad felvázolt irányba tartana, holott most éppen egy olyan városrészben lakom, ahol — ha valahol egyáltalán — erre lenne, lehetne igény illetve fizetőképes kereslet. Ehhez képest talán minden 5. lakás előtt van kint a tábla, hogy valamely cég felügyeli a területet. (És szinte mindenhol más-más cég.)

Kentaur67 2011.02.18. 15:39:54

OFF

VITAposzt, ráadásul ilyen témában, és nekem ilyenkor nincs időm kommentelni. Hrrrrrrrr.

OF

Kentaur67 2011.02.18. 16:00:07

Csak még egy hsz., kicsit messziről indul a téma, de a lényegét tekintve gyönyörűen mutatja, hogy kis hazánkban a következő 20 évben (amíg az emberek gondolkodásában és elvárásaiban is ki nem alakul egy demokratikus minimum) miért kell vigyázni minden ilyen kezdeményezéssel.

BAZ-megyében a '90-es években a következő volt a felálás (amiért senki nem emelt szót, vagy inkább senki nem mert):

► Cs-né vezette a Miskolci Városi Bíróságot
► CS. úr vezette a B-A-Z. Megyei Ügyészséget
► Mivel addigra felcseperedett, így Cs-ék tehetséges kisfia vezette a rendőrség tevékenységét felügyelő megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalt. (Vagy ki tudja, akkor éppen mi volt a nevük, lehet, még Katonai Ügyészség?)

Egyébként ugyanebben az időben a városi rendőrség vezetőjének a neje ügyvédként védte a városi rendőrség által folytatott nyomozás eredményeként kezdett ügyekben a rosszfiúkat. És főleg azokban, mert a Házban ajánlották a nyomozók kötelező jelleggel minden nagyobb ügyben.

VAGY

A Megyei Kap. vizsgálati osztályának vezetője és a gazdaságiak osztályvezetője egy nyomozás közepén gründolt egy BT-ét, ahol az 5%-ával a beltag egy korábban általuk letartóztatott bűnöző lett, és gyorsan fel is vettek (és persze kaptak is) 20 milliónyi hitelt a BT-jük nevében, (figyelem, 1993-at írunk, az most nem annyi) attól a banktól, amelynek vezetője ellen éppen adatokat gyűjtöttünk egy 560 milliós (91-92-es sikkasztás, ugye, ez sem annyi manapság) hitelezési csalás ügyében. Ahol a stróman végül a fránya újságírók által biztosított, bár egyáltalán nem kívánt publicitásnak köszönhetően nagy nehezen börtönbe került, de pl. az ügyben tevékenyen résztvevő, azt szervező-lebonyolító ügyvédei ellen még csak vádat sem emeltek. Mint ahogy végül a bank papírokat aláíró megyei elnöke ellen sem, akinek egyébként kedvenc horgász és vadászpajtása nem volt más, mint a megyei ügyészséget vezető Cs.

Szóval, véleményem szerint nagyon jó dolog az önkormányzati rendőrség, de Magyarországon egyelőre nem kellene erőltetni, mert a közmorál jelenlegi állapotában véleményem szerint többbaj forrása lenne,mint amennyi hasznot hozna.

Jockey11 2011.02.18. 16:24:00

@Kentaur67: Nem maga kereste a RAF-os csehekről szóló könyvet 2 poszttal korábban?
Szerintem megtaláltam (választ lásd. ott).
Ez az?

Kentaur67 2011.02.18. 16:37:36

OFF
@Jockey11:
Köszönöm, az volt az, amit ajánlottál. Ha Dallaszban jársz, jó vagy nálam egy kupicára.

ON

Jockey11 2011.02.18. 16:40:32

@Kentaur67: Vigyázz!! Szavadon foglak...

Kentaur67 2011.02.18. 16:40:49

@Jockey11:

Elnézést a csendőrpertuért, csak a blogszférában elterjedt a tegeződés. Ha 44 évesként ezt felajánlhatom, akkor én maradnék ennél, ha beleegyezik.

ON

Kentaur67 2011.02.18. 16:44:39

OFF
@Jockey11:
Őszinte leszek, itt (amennyire én meg tudom ítélni antialkoholistaként) nem nagyon van jófajta pálinka, bár a mexikóiak azért tudnak valamit e téren, csak a rossz és még rosszabb sörök.:-(
Viszont az alkoholmentes O'Douls-uk kitűnő!

ON

Jockey11 2011.02.18. 16:46:50

@Kentaur67: Én is csak viccből szoktam magázódni!!

Jockey11 2011.02.18. 16:56:17

@Kentaur67: Az USA-ban egyszer jártam és akkor is csak "Kolumbia Megyéig" jutottam, de az már biztos, hogy ritka szar söröket tudnak összehozni.
Ha itthon közös bulit szerveztünk az amikkal, akkor Beck's-et vettünk (valahol mindig volt rá leárazás) amitől beszartak, mert - elmondásuk szerint - náluk ez a non plusz ultra, ráadásul méregdrága.

Iustizmord 2011.02.18. 17:01:17

isnten őrízz hogy a sok városi rambó, a sok önkéntesrendőr ránk telepedjen. a jogt nem fogják ismerni, csak odabasznak mindenkinek akinek gondolják. több kár lenne belőle mint haszon. aki nagyon önkéntesrendőrködni akar, manjen el a magyar gárdába oszt mennyen ki a cigánysorra emberkedni.

Kentaur67 2011.02.18. 17:01:41

OFF
@Jockey11:

Rengeteg féle sört lehet kapni, de a többség a lópisi Budweisert issza, meg Bud Light-ot.

ON

Nisoria 2011.02.18. 17:54:44

@Kentaur67: Csak a történelmi hűség kedvéért: a megye akkori főügyészének a felesége soha nem volt bíró. Gyógyszerészként dolgozott mindig.

Kentaur67 2011.02.18. 18:08:12

@Nisoria:

Én speciel másképp emlékszem, persze, 15-20 év távlatából akár tévedhetek is. Mindenesetre küldtem egy mailt egy volt kollégámnak, remélem, ő megerősít vagy felvilágosít, hogy valóban tévedtem.

Iustizmord 2011.02.18. 20:04:51

@Nisoria: viszont úgy 2004-2005 körül azért szignáltak át rengetek ügyet az egri bíróságról más heves megyei bíróságokra, mert a városi főügyész helyettese (asszonka) meg a városi bírósági elnök(helyettese, a férj) férj-feleség voltak. asszonyka mint vezető beosztású ügyész értelemszerűen sok ügyben eljárt, és az akkori ÚJ szabályok szerint ezzel a férje vezetése alatt álló bíróság ki lett zárva az asszonka által is érintett büntetőügyek elbírálásából. pedig a férj asszem a polfgári elnökhelyettes volt.

de mondom, az az ÚJ Be szabályai miatt volt...

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.18. 21:17:58

Dőre, és ostoba dolog egy megoldást kinyilatkozni addig, ameddig nem történt olyan helyzetelemzés, probléma elemzés, sőt a problémák struktúrálása sem történt meg. Hogy valami nagyon nincs rendben, az egyértelmű. Az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióról szóló 2005-os Országgyűlési Határozat is megfogalmazza, hogy SZAKPOLITIKÁRA ÉPÜLŐ FEJLESZTÉSEKRE VAN SZÜKSÉG. Országunkban ez az, ami hiányzik: a szakpolitikára épülő fejlesztés. Éppen azok az elvárások nem lettek összegyűjtve és éppen azok a nemzetközi elvárások nem lettek átültetve, amelyekből most a hiányérzet ered. Az Országgyűlés illetékes szakbizottságának feladata a szakpolitikákra épülő fejlesztési tervekről dönteni, majd a kormány részére feladatul a saját részét meghatározni. Jelenleg fordítva történik, a kormány diktál ciklusonként pártpolitikai érdekek szerint. A feje tetejéről a talpára kell állítani a dolgokat, a Parlamenti Bizottságok pedig végezzék a dolgukat. Az ilyesfajta agymenések, amelyek itt is történnek arra jó, hogy a háborgó tömegnek odadobjanak egy adag csontot, időtöltésre. Ezzel a probléma még nem oldódik meg.
kibogozom.blogter.hu/458870/on-line_felmeres_a_biztonsag_fogalma

A felmérés befejeződött, a diskurzus folytatódik, lehet bekapcsolódni, a saját érdekünkben.

Kentaur67 2011.02.18. 22:18:15

@nanesz:
”Az ilyesfajta agymenések, amelyek itt is történnek arra jó, hogy a háborgó tömegnek odadobjanak egy adag csontot, időtöltésre. ”

Jééé, ugyanez jutott eszembe, amikor az általad ajánlott posztot elolvastam. :-))))

Komolyra fordítva a szót, elég szomorú ez a tipikusan magyar hozzáállás, hogy ha valaki bármi hasonlóba kezd, mint te, akkor ahelyett, hogy összefogva, egymást segítve-kiegészítve próbálnátok meg jobb eredményt elérni, azonnal igyekeztek amatőrnek, hozzá nem értőnek bemutatni a másik felet, holott valójában mindketten ugyanarról beszéltek.

Persze, ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy az, aki így viszonyul egy, a sajátjához hasonló kezdeményezéshez, az valójában az általa felkarolt ügyet, vagy pedig saját magát szeretné menedzselni. :-(((

És akkor az ajánlott anyagról:
Elolvastam az általad ajánlott posztot, és bár a szerző igyekezett a kérdést ”tudományosan” előadni, de ettől bizony az a kétflekknyi anyag csak tömény bullshit, amelynél az itt kommentelők többsége két kommentben jóval többet és okosabbat elmond. A BVR-es táblázatocska többé-kevésbé (inkább kevésbé) helytálló a komolyabb vagyon elleni bűncselekményeknél, de a mai magyar társadalmat jelenleg legjobban aggasztó ún. megélhetési bűnözés, illetve a mind inkább elharapozó hétköznapi erőszak esetében abszolut indifferens.

Egyébként mi a véleményed az önkormányzati rendőrség bevezetéséről?
(Ugyanis hogy ez sem az általad ajánlott bejegyzésből sem az itteni hozzászólásodból nem derült ki számomra.)

Kentaur67 2011.02.18. 22:20:35

@nanesz:
Hogy ne legyek ennyire negatív:

Amit a kormányzat-lakosság sajnálatos szerepcseréről írsz, az teljesen helytálló (azéletminden területén), és mindaddig, amíg az emberek azt gondolják, hogy a kormánynak van egy országa, és nem az ország lakóinak egy kormánya,ez nem is fog változni. Tartok tőle, ezen változás nem holnap fog megtörténni.

GlaP 2011.02.18. 22:31:01

Hát, ez érdekes kérdés. Egyrészt, a helyi érdekeltségű szervezeteknek mindenképpen megvan az az előnye, hogy alapos helyismerettel és/vagy személyes ismeretségekkel rendelkeznek, ami sokat jelenthet.
Én valahogy úgy tudnám elképzelni, ha valahogy az adott település civil lakossága is bevonható lenne, akár csak valamiféle támogatóként, akár teljesértékű állományként, egy kicsit az USA Nemzeti Gárdájához hasonlóan, csak persze alapvetően rendvédelmi profillal. Ez szerintem azért lenne fontos, mert a lakosságot így talán jobban érdekeltté lehetne tenni a közrendvédelemben, aminek -szerintem- az egyik jelenlegi nagy problémája (a többi nyilvánvaló mellet), hogy a társadalom atomizálódott, bizalmatlan, nincsenek helyi közösségek vagy szerveződések, emiatt pedig könnyű terepet nyújt a bűncselekmények elkövetéséhez.

A helyi kötődés azonban nem csak előny, hanem hátrány is. Időről időre lehet hallani, hogy még a Rendőrség különböző szintű helyi szervezetei is korrupcióba és más bűncselekmények elkövetésébe keverednek, nem tudnak(?)/mernek(?)/akarnak(?) fellépni bizonyos esetekeben, valamilyen eszközük/lehetőségük hiánya köti őket, nem tudják rendesen "lefedni" az illetőségi területüket, stb.
Ezeknek a problémáknak egy jelentős része a pont a helyi kötődésre vezethető vissza, ami alapján feltételezhető, hogy egy deklaráltan helyi kötődésű szervezetet még jobban érintenének.

Itt most tennék is egy hátraarcot és kifejteném kicsit azt az elképzelésemet is, hogy, ha a helyi kötődésű rendvédelmi szervezetek jelentőségéről beszélünk, akkor beszéljünk egy olyan szervezet jelentőségéről is, ami -pont az előzőleg említett problémák miatt (is)- semmilyen szinten nem helyi kötődésű.

Konkrétabban, egyfajta csendőrségre gondoltam (most az utóbbi időben a kifejezéshez társult dolgokat hagyjuk ki ebből, ha lehet...), ami kifejezetten katonai struktúrájú, erősen központosított, stb.
Valahogy úgy, hogy lenne pl. 2-3 központ az országban, nagy laktanyával, stb., ha keleten kell balhézni, a nyugatiak mennek, ha nyugaton, akkor a keletiek, stb.

Persze ez csak bizonyos problémákra jelentene megoldást, ilyen szervezettel nem lehetne mindenféle rendvédelmi feladatot ellátni. De sokmindent igen. Pl., amikor azt lehet hallani, hogy Borsodban dél-afrikai jellegű viszonyok kezdenek eluralkodni, mert az egy szem körzeti megbízott nem tud egyszerre 10 helyen lenni, meg egyébként is be van fenyítve esetleg, vagy olyasmi, pl., hogy valami fajsúlyosabb társaság komolyabb csempészetet (és csatolt tevékenységeit) folytatja a keleti végeken (és már esetleg nem is rejtőzködik annyira), sőt, esetleg sejteni lehet, hogy a helyi rendvédelem sem teljesen tiszta már (ld. problémák, feljebb), akkor szólnak pl. a szombathelyi iylen egységnek, felmálházzák szépen (pl.) a BTR80-asaikat, Mi17-eseiket, műszaki eszközeiket (szögesdrót/homokzsák/útzár/stb.) és mennek Borsodba osztálykirándulni. Ha odaértek, akkor pedig nekiállank csapaterővel kabulosat/bagdadosat játszani: útzár (EÁP), járművek átvizsgálása, FOP-ok felállítása, rendszeres őrjáratok az érintett területeken, a "no-go" zónákba beköszönnek a BTR-ekkel és átkutatják az épületeket, stb.
Az iylen feladatok projektjelleggel mennének, a legfelsőbb szintű parancsnokot is a "projekt" időtartamára neveznék ki (corporate bullshitül: "projektmenedzser"), akitől elvárt lenne "hasonló területen szerzett tapasztalat" (hogy a feladatát el tudja látni) de nem lehetne állandó a kinevezése (a személyi-kapcsolati problémák esetleges kialakulása miatt, ld. feljebb), de időről időre újra kaphatna "projektet" (pl. szabályozva lenne, hogy évente max. egyet, vagy ilyesmi).

Egy ilyen felállás nyilván megkövetelné, hogy a "csendőrök" néhány területen kibővített jogkört kapjanak, ami viszont aggályokat is felvethet. Ezt szerintem kompenzálni lehetne, hogy a "projektek" időben (pl. 6 hónap) és térben (pl. egy megye) korlátozva lehetnének. Emellet további "mechanizmusokat" is ki kellene építeni, hogy a többi rendvédelmi szervezettel/egyéb hatóságokkal történő együttműködés legalább annyira problémamentes legyen, amennyire egy ilyen helyzet problémamentesnek nevezhető.

Végül, fontos megemlíteni, hogy az ilyen jellegű feladatokra ez valószínűleg sokkal költséghatékonyabb volna, mint a "sima" rendőrök alkalmazása. Fontos szempont, hogy az állomány nagy része nem kell, hogy különösen képzett legyen, alapvetően katonai ismeretekkel kellene, hogy rendelkezzenek, pl. hogyan működjenek raj/szakasz/stb. szinten, hogyan kell berúgni az ajtót és hátrakötözni a delikvensek kezét, stb.
Elegendő lenne, ha a tisztek és esetleg néhány altiszt rendelkezne speciálisan rendvédelmi ismeretekkel is. Őrjáratozni, ellenőrzőpontnál ácsorogni, "mindenhol ottlenni", stb. drága a rendőr és nem biztos, hogy hatékony, mert talán nincs is belőle elég.
Ugyanígy, a felszerelésre is igaz, hogy sok cucc fekszik "házon belül" is, amik a Honvédségtől lassan kiöregednek, de ilyen célra többé-kevésbé még használhatók lennének. Nem véletlenül említettem pl. a BTR-80-asokat. Nyilván, nem lehetne egyben mindent kiszuperált katonai eszközökkel megoldani és a tevékenység jellegéből adódóan is szükség lenne "célszerszámokra", de sokmindent azért fel lehetne használni a meglévő készletekből is.

A felszerelésen túl, talán még egy kis know-how-t is lehetne importálni a Honvédségtől, bizonyos dolgok abba az irányba mutatnak, hogy a COIN tapasztalatok (talán az a nagyon kevés is) jól hasznosíthatók ilyen esetekben. Ld.: katpol.blog.hu/2009/12/03/knn_coin_on_the_home_front

Szóval, hogy visszakanyarodjak az elejére, fontos a helyi kötődésű rendvédelem, de amellet, hogy választ ad bizonyos problémákra, újabb kérdéseket is felvet, amikre a válasz (talán) egy deklaráltan nem helyi kötődésű "megoldás" formájában képzelhető el.

Iustizmord 2011.02.18. 23:09:17

@tiboru: kiss ernő nyá. ddtbk-t láttam ma fel alá séteálni a markóban, először h.gábor meghatalmazott szemfényvesztő, majd b.péter exigazságügyér társaságában. melyik ügyét tárgyalják vajh? azt amikor az alteregója szétkúrt pár parkoló kocsit?

zum trucc 2011.02.18. 23:22:36

Lehet, hogy most nem leszek népszerű. (Biztos, de mi ebben az új?) Én az önkormányzati rendőrségre szavaztam. Aztán valaki megemlítette, hogy a közterület-felügyelet mintegy az önki. rendőrség előképe.
Nahát, annál primitívebb, korruptabb, kellemetlenebb, a szó szoros értelmében mocskosabb, hozzá nem értő bandát nem is ismerek, mint a közterület-felügyelők. (Régi, már-már feledésbe merülő nevükön Demszky-huszárok.)Ezen a nyomon nem szabad továbbmenni.
Mert a rendőrök is gyakran primitívek (tisztelet a ritka kivételnek), a gyengékkel erőszakosak, az erősektől félnek, hát bizony korruptak is, mint állat (na jó, csak a 90%-uk), meg sok köztük a műveletlen tahó. (Mondtam, most nem a népszerűségre hajtok.) Aki még ebbe a rendőrségbe sem fér bele, az megy közterületesnek. Visszataszító, félbűnöző banda. Nem fejlesztendő irány, a szavazatom visszavonva.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.18. 23:53:09

@nanesz:

Ne haragudj, de meg kell kérdeznem: csak én vagyok nagyon fáradt, és te mindig érted, amit írsz?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.18. 23:54:42

@tiboru:
@nanesz:

Vagy csak szerettél volna pár kattintást generálni a blogodnak...

teddybear01 2011.02.19. 00:05:59

@Kentaur67: Bocs, hogy nem kértem az engedélyedet, de az egyik Börtönvilágos kommentedet érvként bekopiztam az egyik előző hozzászólásomba, mint érvet.

teddybear01 2011.02.19. 00:11:00

@GlaP: Erre való a központi rendőrezred, tudod a Kerepesi úti laktanyában.

Nem mellesleg, a régi csendőrséggel kapcsolatban, az akkori hatékonyságot lehet visszasírni, de a módszereik miatt szerintem most több lenne belőlük az ügyészségi fogdán, mint bevetésen.

Kentaur67 2011.02.19. 00:24:00

OFF
@teddybear01:

Nem poszt, csak egy rövid sztori, ráadásul gondosan feltüntetted a forrást, ugyan mi több kellene ennél? Ugyanezen blog egy másik posztja alá írtam, szóval ugyanennek a nyilvánosságnak.

ON

GlaP 2011.02.19. 01:04:57

@teddybear01:

Hát, lehet, hogy erre való, de nem tudom hogy valójában elegendőek-e abból a meközelítésből, amit írtam, meg, hogy ilyen szempontból ugyanazt teszik-e.

Szerintem ettől függetlenül hasznos lenne egy olyan katonai elvek alapján szervezett alakulat, ami tevékenységében/felszerelésében/stb. is közelebb áll a katonásdihoz, ahogy leírtam. Mégpedig a COIN elvek alkalmazhatósága/alkalmazandósága miatt (ld. a Katpol-os linket).
Az sem volna utolsó szempont, ha ez nem a jelenlegi Rendőrség keretein belül lenne, mert így bizonyos problémáktól talán könnyebb lenne távol tartani, annak ellenére is, hogy párhuzamosan egy önálló szervezet létrehozása/fenntartása nehezebb, mint egy meglévőt bővíteni.

A régi Csendőrséget pedig nem sírja vissza senki, én főleg nem, arról meg végképp nem volt szó, hogy a módszereiket is át kellene venni.
Azt viszont szorgalmazom, hogy egy ilyen szervezetnek (meg a rendőröknek is akár) bizonyos esetekben bővebb jogköre legyen. A bővebb nem azt jelenti, hogy pl. passzióból megverhetnek puskatussal. Azért ennél árnyaltabban is lehet gondolkozni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.19. 01:29:03

@Iustizmord:

Azt nem tudom, csak annyit hallottam, hogy a Roosevelt tér környékén is fel szokott bukkanni, merthogy a miniszter úr egyik személyes tanácsadója.

Nisoria 2011.02.19. 11:30:28

@Iustizmord: Ne csodálkozzunk a személyi összefonódásokon, ez egy kis ország, szinte természetes a szakmabeliekkel való házasságkötés (akár többször is). A gond akkor jelentkezik, ha mindkét fél halad a ranglétrán. Így fordulhatott elő egy hivatalban lévő alkotmánybíró+IM államtitkár kombó... Több embernek okozott fejtörést.

2011.02.19. 12:44:33

@Zig Zag: Tudatában vagyok az általam vázolt rendszer hibáinak, nem is arról van szó, hogy egy ilyen rendszer bevezetése mellett érvelek, inkább az aggodalmaimnak adok hangot.

@Kentaur67: Kívánom, hogy legyen neked igazad, térjünk vissza a kérdésre 15 év múlva :)

Jockey11 2011.02.19. 14:25:07

@tiboru: Hasonlót hallottam én is, de aztán más források azt állították, hogy ez urban legend.
Merthogy - a korábbi barátságra hivatkozva - valóban bepróbálkozott, de aztán finom értésére adták, hogy a "múltat (ezesetben) el kell törölni", személye ugyanis vállalhatatlan.

Jockey11 2011.02.19. 14:26:33

@Jockey11: Hogy melyik az igaz verzió, azt nem tudom: kis hazánkban minden elképzelhető.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.19. 16:20:25

@Jockey11:

Hát nem tudom; az egyik forrásom egy héttel ezelőtt vélte látni a BM-ben, persze lehet, hogy csak ottfelejtett valamit.

Meg aztán lehet, megint van olyan funkció, hogy "titkos tanácsos"...

:-))))

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.02.19. 16:44:16

@ifsz: ez jó hír, mert akkor már legalább ketten tudjuk. nincs más hátra, terjeszteni köll :)

Kentaur67 2011.02.19. 16:57:11

@Nisoria:

Neked volt igazad, a megyei főügyész és a nyomozó hivatalbeli ifjú egy család, a bíróságot vezető hölgy egy másik, most már csak arra kellene emlékeznem, hogy az ő férje minek volt az atyaúristene (talán megyei bíróság)?
A francba az öregedéssel, agyam, mint a szita.

Nisoria 2011.02.19. 17:50:11

@Kentaur67: Az ő férje is szakmabeli, de soha, semminek nem volt az atyaúristene.

Minorkavidor 2011.02.19. 18:04:30

Tkp az a kérdés, hogy visszaállítjuk az önkormányzati rendőrség rendszerét. Noha sokan berzenkedtek ellene, de hazánkban évtizedekig működött, mégpedig jól, az önkormányzati rendőrség. Egész pontosan 1867-1918 (1944) között.
Hazánk rendőrsége már a dualizmus kezdetétől állami és önkormányzati rendőrségre oszlott. Az önkormányzati rendőrséget egyaránt létrehozhatott város és község. De, mivel a létrehozás költségei nagyok voltak, így csak a városok hoztak létre rendőrséget, melyek a hazai rendőrség gerincét alkották. Úgyhogy ebben a kérdésben nem értek egyet tizmával.
A városi rendőrség az illetékes önkormányzat irányítása alatt állt, a belügyminiszter közvetlenül nem szólhatott bele a munkájukba, csak az önkormányzaton keresztül gyakorolhatott törvényességi felügyeletet. Most is így lesz, vagy a BM több jogosítványt kap? Az önkormányzati rendőrség tisztjei azonban önkormányzati tisztviselőnek minősültek és így nem vonatkozott rájuk az állami alkalmazottakat megillető kedvezmény. Most, hogy lesz? Gondoljunk csak a rendőrség nyugdíjazási rendszerére.
A városi rendőrségek szervezetileg eltérhettek egymástól, de a struktúra lényegesebb elemei minden helyen azonosak voltak. A rendőrség élén a kapitány állt, aki a kapitányi hivatalon keresztül irányította a testületet. A nagyobb városokban a hivatal osztályokra tagozódott pl. közigazgatási, bűnügyi, őrtestületi. Az osztályokon belül a munkatársak egy-egy ügyre specializálódtak. A közepes méretű városokban csak az osztálytagozódás alakult ki, azon belül szakterületekre történő szakosodás nem. Sőt a kisvárosokban még osztálytagozódás sem volt. Ez a fajta változatosság most is kialakul? És megengedhető, hiszen pl. akkor még meg nem volt kábszer elleni csoport, a kábszer fogalmát sem ismerték. A kapitányi hivatalhoz tartozott még a fogda, a számvevőség, a segédhivatal és szolgaszemélyzet is. A legénység többsége az őrszobákhoz tartozott, azonban kisebb helyeken nem volt őrszobai rendszer. A városi rendőrség szervezetébe tagolták a mező-és éjjeliőröket is, sőt néhány helyen a helyi tűzoltóegyletet is. Ha éjjeliőrök ma nincsenek, de mezőőrök még mindig vannak és megjelent az ún. polgárőrség, a tűzoltóegyletek mai megnevezése önkéntes tűzoltóság. Velük mi lesz?
A nagyobb városokban a múlt századfordulón megjelentek a detektívtestületek is. Ez felvett egy igen fontos kérdést. Többen elmondtátok, hogy az angolszász rendszerben a helyiek a kisebb ügyekben nyomoznak, komolyabb ügyekben, pl. gyilkosság, jönnek az államiak, pl. FBI. A magyar rendszerben viszont nemcsak tyúklopási és kihágási ügyekben nyomoztak, hanem komolyabb ügyekben, pl. gyilkosság is! Most akkor átvesszük az angolszász rendszert, vagy marad a magyar rendszer. Természetesen a kisvárosi rendőrségek komolyabb ügyekben segítséget kérhettek nagyvárosi kollégáiktól.
Igen érdekesen alakult az állami rendvédelem ügye. Az köztudott, hogy a vidék karhatalmi ereje a Magyar Királyi Csendőrség volt. De a Csendőrségen kívül volt még állami rendőrség is. Ilyen volt a Magyar Királyi Határrendőrség, ebben semmi különös, de állami rendőrség volt a Fiumei Állami Rendőrség és a Budapest Székesfővárosi Államrendőrség. A budapesti rendőrséget ti hova raknátok?

Iustizmord 2011.02.19. 19:09:25

@Nisoria: csak szólok hogy polt péter felesége, maga is korábbi legfőbb ügyészségi ügyész, most a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma egyik államtitkára...

Iustizmord 2011.02.19. 19:12:43

@Minorkavidor: már bocs, de hülye a felvetésed, mert feltételezi, hogy valami ésszerű , előzőleg átgondolt logika mentén és nem politikai indíttatásból , sofort állna fel egy ilyen testület. vö. TEK.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2011.02.20. 11:51:03

Nagyonis szükséges lenne az önkormányzati rendőrség, és a hálózatára javaslatot is tettem, mint városgazdász:
podo-pro.hu/alulrol-az-ibolyat/

ihasz laci 2011.02.20. 16:13:53

A londoni megoldast peldaul eleg eletkepesnek tartom. Van egyszer a MET Police ami egy teljes hataskorrel es szakagakkal rendelkezo rendori szervezet, mukodesuk csak Londonra terjed ki. Es ott vannak meg a PCSO-ok Police Communiti Suport Officers, ami egy szinten helyi egyenruhas rendfenntarto szervezet, hasonlo jogositvanyokkal rendelkeznek mint a MET Police de kevesebb szakaggal is. A fo tevekenyseguk a jarorozes es az aktiv jelenlet az utcakon, amivel tehermentesitik a rendorseget a jarorozes alol es igy tobb elerheto rendor marad a riasztasokhoz valo kivonulashoz, ahova mindig idoben es nagy letszamban erkeznek.

bundazsák 2011.02.20. 19:47:33

Úgy gondolom, a helyzet most nem alkalmas erre. Mindaddig, amíg a rendőrség egy központi irányítású szerv, központi költségvetésben van a "pénz, paripa, fegyver". A jelenlegi helyzetben, amikor szinte at összes önkormányzat adóssághegyeket görget, aligha lehet ezt a feladatot is anyakukba varrni, mert amennyire a tapasztalataim jók, a pénzt a zállam majd jól nem adja rá. Első lépés: az önkormányzati adósságok igen jelentős lecsökkentése. Utána érdemes ezt a kérdést ismét elővenni, mert a valódi jövő ebben lenne.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.20. 21:38:21

@tiboru: és akik nanesznak válaszoltak, kommentemet itt adom közre:
kibogozom.blogter.hu/460570/az_onkormanyzati_rendorsegrol

A kérdések között azt a választ jelöltem meg, hogy nincs még határozott álláspontom, de beszélni kell róla. Én a blogomban beszélem ki a mondandómat, osztva véleményemet Biagio_egy_másik -kal, miszerint a helyzet most nem alkalmas erre. Mindaddig, amíg a rendőrség egy központi irányítású szerv, központi költségvetésben van a "pénz, paripa, fegyver".

Küzdeni kell a változásért, erre jó alapot ad a blogomban is említett ET 216/2007.sz. Community Policing című Recommendation dokumentum, amit országunk kormányának és önkormányzatainak ajánl az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága. Ha már közpénzen részt vett e doksi véglegesítésében a külügyminiszterünk, gondolom nem véletlenül tette. A doksi harmonizálása a tagországok döntése. Itt lenne az ideje! Én ezt az irányt képviselem, és sürgetem.
Az önkormányzati rendőrség pedig igen, nagyon aktuális, ám egyetértek dr. Christián László disszertációjában megfogalmazottakkal, azt kell eldönteni, hogy melyik irányban induljunk el.
Remek TDK-t írt erről a témáról Orsos András miskolci egyetemista, a téma egyik legkiválóbb kutatója, bűnmegelőzési ifjú, a jövő egyik nagy reménysége.

Tucsko1 2011.02.20. 22:16:37

@nanesz:
Bocsánatot kérek, ritkán írok de sokat olvasok :D
Szóval ezekkel a TDK, stb.., dolgokkal az a problémám, hogy annyit érnek mint az én szakdolgozatom anno. Megvitattuk és gyakorlatilag nem lett belőle semmi.

Nos egy egyetemista pedig akinek gyakorlatilag csak elméletben van köze a rendvédelemhez nem lehet a téma egyik legkiválóbb kutatója. Ezt szögezzük le. Amit utána írtál szegény srácról el is felejtettem, mert lehet tényleg lesz belőle egyszer egy normális ember, és nem akarom hogy az ömlengés jusson róla az eszembe.

Szóval én ettől kapok sikító lábrázást, amikor valaki disszertációval, tudományos alapon akarja ezeket a problémákat megoldani. NEM! Ehhez tapasztalt szakemberek kellenek és nem elméleti tudósok.

Ami pedig a témát illeti álláspontom szerint Isten mentsen bennünket az önk. rendőrségtől. Megint az lenne, mint amit fentebb az igazgatásrendészeti és szabálysértési tevékenység kiszervezésénél elkövettek a "rendőrség munkájának könnyítése céljából", hogy vinnék a melóval a "státuszt" is, vagyis a dolgozót és a "bérhelyet" is. tehát nem lehetne helyette felvenni senkit az utcára, mert nem lenne státusz!

Na akkor ki dolgozna az utcán?

A másik dolog amit kevesen tudnak az "irodisták" irodistasága. Nos egy vizsgáló aki vádelőkészítő munkát végez mondjuk egy emberölésben ritkán megy ki az utcára, de ettől komoly bűnügyi munkát végez. A nyomozó akinek ki kellene menni, az meg belefullad a papírba... Mert annyi adminisztárciós teher van rajta, hogy effektive nem tud nyomozni.

A Be. ( Büntetőeljárás jog)-t alapjaiban kellene megváltoztatni, hogy a nyomozó tényleg nyomozzon, a járőr pedig tényleg járőrködjön. Most a fizetésbe, a felvételi követelményekbe nem mennék bele, hiszen az a kommentekből is látható, hogy mekkora elmaradás van mind a lóvéban, mind az emberanyagban ( Nem a TEK az más! :) ).

Tehát addig, amíg nincs egy működőképes, normális emberanyaggal és társadalmilag és anyagilag megbecsült állami rendőrség, addig az önk. rendőrségnek még a gondolatát is el kell vetni.

Őszintén! Aki nem tud normálisan etetni egy kutyát, annak mi a bánatért még egy???

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.20. 22:32:26

@Tucsko1: Na, én is sokat is olvasok, nincs ebben semmi baj. A TDK-kat ne becsüljük le, a baj az, hogy a műhelymunkáknál nem olvassák. Számos remek dolog van benne, majd a gyakorlatias gondolkodók- amilyennek vallod magad, vagy szerénységem is- remekül felhasználhatják. Hidd el, fontos ez is. A régi problémákat nem lehet ugyanazon a szinten megoldani, ahol keletkeztek, ebben talán egyetértünk.
Az önko.rendőrség pedig az én értelmezésem szerint éppenhogy nem új rdséget jelent, hanem ...de ez benne van a REMET-OCBBM kézikönyvében, javaslom ismerd meg. Nekem szimpatikus az elgondolás, sőt! Amíg nincs más meggyőzőbb, az nekem nagyon is tetszik. Kár, hogy közel 20 éve csak maszatolás folyik, és félresikerült megtorpanások történtek. Remélem, lesznek sokan, akik megismerik a vázolt alternatívát, és tudásukkal, akaratukkal végre kiforrja magát a működőképes modell.
Saját személyes tapasztalatommal csak megerősíthetem, hogy hol lett elrontva korábban, s sajnos a BM ma sem képes átlépni saját árnyékát sem.

sarius 2011.02.20. 23:23:33

@nanesz: nekem az tetszik borzasztóan, hogy a rendőrségtől gyakorlatilag elüldöznek olyan szakembereket, mint Kovács Lajos ezredes és kijelentik, hogy nincs szükség rá, ugyanakkor meg huszon- és harmincéves ifjú titánok bukkannak fel a semmiből és két tdk-val és egy szakdolgozattal a hátuk mögött osztják az észt a minisztériumokból. Ismerős mesélte, hogy neki volt kellemetlen, amikor egy tábornok és két ezredes (fejenként minimum 25 év gyakorlati tapasztalattal) vigyázzban állt egy köcsög (már bocsánat) helyettes államtitkár előtt, aki öt évvel ezelőtt még azon izgult, hogy átmegy-e az éppen esedékes szigorlaton.

Magyarország, én így szeretlek.

(törölt felhasználó) 2011.02.21. 08:29:52

@Tucsko1: Ha már szóba kerültem (közöm nincs hozzá...). Egyetértek Veled abban, hogy önmagában egy TDK és pár év - elsősorban, de nem kizárólag - elméleti kutatás kevés, és hogy inkább Nanesz elfogultsága mondatja ezeket a túlontúl dicsérő mondatokat, semmint a realitás, de attól még nekem jól esik. :)

Amikor védtem ezt a dolgozatomat, én is azt mondtam, hogy ez mind szép és jó, de sose fog központi szinten hasznosulni, mert nem jut el oda. Ebben tévedtem - és így Te is. BM-es ismerősöm elkérte a minisztérium és az ORFK számára. Tehát annyiban mégis hasznosult, hogy legalább elolvasták.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.21. 14:54:51

@Orsós András: András, a magam részéről nagyon örülök, hogy TDK-dat elkérték azok, akik fejében a szemléletváltásnak meg kell történnie. Talán a TDK-d olvasása segít nekik is.
Az eltelt idő alatti történések viszont már olyan tények, amelyeket a fejlődés lépcsőjén nem szabad figyelmen kívül hagyni, s mivel a TDK-d idejében sem voltak ismertek, így nem is kerülhettek bele.
Ezek egyik része az a tény, hogy a nemzeti önkormányzati delegációnk, amikor kiutazott az ET soros kongresszusára 2007-ben, akkor az utijelentése mellé elfelejtették csatolni azt az ET 216/2007.sz. REcommendation dokumentumot, amelynek harmonizálását, átültetését javasolják a tagországoknak (így nekünk is), a helyi biztonságpolitika átalakításának céljával. Sok ország megtette már, csak - ahogy lenni szokott - a miénk van ismét lemaradva.
Persze, az utijelentés azért már utalt a rendőrség reformjának ajánlására, és a jó példák gyűjteményét tartalmazó 1 db könyv, amit a nemzeti önko.delegáció hazahozott,itt van nálam, mert érdeklődésemnél fogva nekem adta a delegáció tolmácsa. Azóta keresem, hogy ki foglalkozna vele valóban országunk jobbítása érdekében (s nem pusztán egyéni karrierje sepergetésére).Aki kérte, annak nem adtam, mert tudtam, hogy egyéni céljaira használná...
A korábbi kommentemben is hivatkozott REMET-OCBBM kézikönyv, nagyvonalakban le is fedné az ET 216/2007.sz. Ajánlást, ezért mindenképpen fontosnak vélném, ha megismernék mindazok, akik valóban jobbító változást szándékoznak országunkban, s nem ismét egyéni ambíciók vezérlik. Beleértve akár a minisztériumi dolgozókat is, aki bizonyára már a Svájci partnerségi alaphoz is törik a fejüket. Sajnálatos, hogy évek óta nem volt bátorság elmozdulni a holtpontról, vagy nem volt bátorság döntést hozni az elmozdulás irányára. Most itt az alkalom, hiszen remek TDK kutatási anyag mellett a közelmúltban én magam is feltártam azokat a megoldásokat, amelyek a hivatkozott 216/2007.sz. Ajánlás szöveges részérben szereplő, többi ajánlás anyag felkutatásával olvasható, s ezekből láthatjuk, hogy más országokban már ezek működnek a gyakorlatban vagy törvénnyel bevezetve, vagy a TDK-dban is említett gyakorlatok útján. A helyi biztonsági és bűnmegelőzési partnerségek jó gyakorlatától kezdve, a belső és külső minőségügyi mérés elvárásával bezárólag, számos remek dolog, csupán utána kellett kutatni. Ez a közelmúltban megtörtént, de publikálására még nem volt idő sem TDK, sem más módon, hiszen nagyon frissek. Ezekkel egészülhetne ki nagyszerűen a most már halasztást nem tűrő változtatási szükséglet.
Itt olvasható az ET 216/2007.sz. Recommendation anyaga angolul:
wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1123875&Site=Congress&BackColorInternet=e0cee1&BackColorIntranet=e0cee1&BackColorLogged=FFC679

magyar fordításában pedig a már elkészült és terjesztés előtt álló REMET- OCBBM kézikönyvben olvasható. Azt gondolom, a BM-nek is érdemes lenne támogatnia ezt a vonalat, hiszen a jövő egyik fontos megoldása ebben található.
REmélem, ezek az információk is eljutnak valahogy a változtatással kacérkodókhoz, mert túl vagyunk a 24. órán, s a BM-et is kötelezik az újabb takarékosságra. Ez, remélhetjük kedvezően hat majd abba az irányba, hogy a legolcsóbb és számos országban már a leghatékonyabb, legsikeresebb megoldást kézbefogja és cselekedjen megfelelően.
Legalábbis remélem, hogy a gőgösség lazul és az emberközeli közösségi megoldások is helyet kapnak.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.21. 15:23:15

@sarius: Minden okozatnak van oka - dr. Kovács Lajost személyesen is ismerem, tisztelem, régi jó ismerős, ezért nem kívánom személyesen megvitatni a történteket. Sőt, talán nem is rendelkezem kellő információval, egy biztos, nem ebbe a nyitott témába fér bele a kérdés kitárgyalása.

Itt az önkormányzati rendőrség szükségességéről vagy nem szükségességéről folyik a diskurzus, ezért indult e poszt nem?
Változatlanul álláspontom, hogy lehet róla beszélni, főleg azért, hogy egyáltalán mi hozta fel ezt a megoldást.
- Azért mert volt régen is?
- Vagy azért mert néhányan szükségét látják?
- Vagy csupán azért mert a V4--eknél van?
- Netán, mert volt várospolitikus, aki erre
esküszik, mint megoldás? Mire megoldás? Erről kell beszélni.
ARRA VAN SZÜKSÉG, HOGY VÉGRE A LAKOSSÁG KERÜLJÖN ELŐTÉRBE, A LAKOSSÁGOT FOGLALKOZTATÓ FÉLELEMÉRZET, VAGY BOSSZANTÁSOK TÖMKELEGE, ÉS AZ ERRE ADHATÓ VÁLASZOK MODELLJE, MÓDJA, GYAKORLATA.

Az önkormányzati törvény 8.§-a is megfogalmazza, hogy a helyi önkormányzatok a lakossági igények és az önko.meglévő forrásai szerint közreműködnek a helyi közbiztonságban. Mintegy 20 éve lakom a főváros egyik kerületében, ám itt soha senki nem mérte fel a lakossági igényeket a közbiztonság szempontjából. Az EU városi biztonság c.közleménye megfogalmazza a lehetséges teendőket, csupán alkalmazni szükséges.
A helyi biztonsági audit pedig országunkban is alkalmazható lenne, ha nem sumákolták volna el. Soroljam még? Nem teszem, mert csak magamat bosszantanám fel, s ez fölösleges. Nézzük már meg, hogy a sok hazahozott lehetőség miért nem fejthette ki hatását, kik, miért szabotálták el a remek lehetőségeket, s miként működik az elvárható információs rendszerek útja?

Tucsko1 2011.02.21. 19:56:36

@Orsós András: Nem azt írtam írtam tesó, hogy nem értesz hozzá, hanem azt, hogy én még nem neveznélek szakembernek. Attól, hogy elméletben tudom hogyan kell úszni, még belefuladhatok a Dunába/Tiszáma/Berettyóba/ stb... kinek mi a szimpatikus. Örülök, hogy az ORFK-n olvassa valaki a dolgozatod, de ez annak az embernek a pozitív hozzállását tükrözi, az "I" re a pontot viszont a Kormány teszi fel. KOnkrétan van-e pénz valamire, vagy nincs? Van-e konkrét kormányzati akarat egy pozitiv megvalósulásra, vagy nincs? ( NINCS! 20 éve NINCS!)

@nanesz: "Tehát addig, amíg nincs egy működőképes, normális emberanyaggal és társadalmilag és anyagilag megbecsült állami rendőrség, addig az önk. rendőrségnek még a gondolatát is el kell vetni. "

Erre kérnék egy választ tőled tisztelettel, kiegészülve azzal, hogy "jogi háttere sincs a dolognak" mint azt fentebb írtam. Vagyis nyomozó/vizsgáló=adminisztrátor!!! Most... Itt...

@sarius: Én is így szeretem ;)

(törölt felhasználó) 2011.02.21. 20:25:45

@Tucsko1: Nincs vita közöttünk. A decentralizált (nem csak dekoncentrált) rendőrség nem fog a közeljövőben megvalósulni. Pintér Sándor a bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy "lila köd, amiben mindenki hisz". Nem mindenki (ld. pl. Balla Zoltán), de nem ez a lényeg, hanem a "lila köd". Egy ilyen reform megvalósítása nem csak hatalmas, több éves megfeszített munka, hanem borzasztóan nagy pénz is. Az eredménye pedig kétséges, mert ami jó külföldön, elbukhat itthon. Japánban a kobant egy porosz ember ötlete alapján valósították meg tán kétszáz évvel ezelőtt, aki az otthonában nem tudta ezt implementálni.

Magyarországon 20 éve zajlanak x időközönként különféle közösségi rendőrségi modellprojektek. Tudomásom szerint most több is - egymástól függetlenül - a tervezőasztalon hever, melyek közül egyre pont a BM-ORFK igyekszik pályázati forrást elnyerni. De ugyanilyen magyar kezdeményezés ért el második helyezést az EUCPN (Európai Bűnmegelőzési Hálózat) pályázatán. (Oké, elismerem, hogy ez utóbbi csak csírájában az, amiről mi beszélünk.)

Véleményem szerint az önkormányzati/municipiális rendőrség azért nem szerencsés megnevezés, mert tematizálja a beszédet. Ezért használtam most a decentralizált vagy közösségi rendőrség megnevezést, mert ebben nincs benne az, hogy feltétlenül az önkormányzat alá rendelnénk. Ez ugyanis csak egy alternatíva az alternatíván belül. Ha úgy dönt a kormány, hogy decentralizál, akkor azon külön el kell gondolkodni, hogy milyen formális viszonyt alakítsanak ki a helyi rendőrségek az önkormányzatokkal.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.21. 21:04:50

@Tucsko1: Értelek Tucsko1, tökéletesen értelek. Tudod, eszembe jut, amikor mintegy 8-10 évvel ezelőtt az ORFK-v volt egy jogász srác, az ő dolga volt a feladat-térkép naprakészen tartása is. Ugyanakkor, mivel a jogi osztályon dolgozott, kissé beleláttam a tevékenységébe: jöttek véleményezésre "felülről" a doksik, akkor éppen az állatok szállítása közbeni ellenőrzés volt előtte. Hát kire is javasolta rátenni? Nem fogod elhinni. Hát az utcai rendőrre. Amikor döbbenten kérdeztem hogy miért, azt mondta, mert nincs más. Tehát, azt akarom mondani, hogy sok olyan dolgot pakoltak az állami rendőrségre - mert nem volt más - ami talán nem is az ő dolga lenne, de az ifjú titán szerint csakis az állami rendőrre lehetett pakolni. Most itt az eredménye, mennyi mindent pakoltak rá.
Ami pedig a túlterheltséget illeti, igaz, évek óta, sőt generációk óta.
Arra persze szívesen olvasnálak, hogy a Btk-ban mit gondolsz módosítani, de sztem sokkal összetettebb a megoldás.
Bizony, jól gondolod, hogy ott a magasságos fentnél kell A SZÁNDÉK ÉS AKARAT A VÁLTOZTATÁSRA. Bár állítólag most is megvan a szándék a rendőrségi állapotok jobbítására, a koncepcióra el kell olvasni a Fidesz választás előtti Biztonság és rend koncepcióját, vagy egyenesen Lázárt kérdezni. Korábban megtettem én is, de csak annyit tudtam meg, hogy TISZTÁBAN VANNAK a rendőrség ramaty állapotával, a kedvező változás részletei homályban maradtak.
Gondolod, hogy a politikusok tudják a szükséges változtatás módját? Én nem gondolom. Mintegy 20 éve készülnek mindenféle tervek, célokkal, csak éppen a rendőrségről, akinek kitüntetett szerepe van a cselekvésben, róla nem készül kellőképpen megoldás.
Tudod, eszembe jutnak a Franciák (egyébént dr. Finszter is a Francia vonalra esküszik), akik komplexen nyúltak a dologhoz:
1. Készült egy törvény a Rendőrség modernizációjáról,
2. Létrehozták a Polgármesterek szövetsége a biztonságért egyesületet,
3. a helyi önkormányzatok mellett létrehozták a civil közbiztonsági tanácsokat, akiket forrásokkal láttak el (nálunk is van a Helyi közlekedési és közbiztonsági Bizottságok lehetősége, általában a helyi RK korábbi nevén Közbiztonsági Osztály vezetője vezetésével, csak éppen forrásokat nem kapott)
4. A helyi problémákat begyűjtik, a polgármester és a rendőrkapitány pedig a partnereket a megoldásra,
5. Kidolgozzák közösen a megoldásokat, kiszámolják a költségét, aminek a kormány kell, hogy biztosítsa a fedezetét

és... azért nem folytatom, mert nem szeretném, ha valaki ezt készpénznek venné. Ez pusztán egy ország példája, ők így oldották meg.
Az angolok másként, s gondolom minden ország másként, bár nem olvastam több, a franciákéhoz képest többoldalú megoldást.

Az Északír példa az még, ami igazán figyelemre méltó, hiszen ott a rendőrséggel való komoly elhatározást mi sem jelzi jobban, minthogy REndőrségi ombudsman is lett. Több részlete a tavalyi online- zsaruban dr. Kozáry Andrea előadásáról szóló tudósításban olvasható. (valahol megvan, eltettem).

A franciáknál figyelemre méltó a törvényi elhatározás, mert tévedsz, hogy elég a kormányzati szándék. A szándék fontos, de mivel a kormányzat "csupán" az OGY által meghatározottak végrehajtásáért felelős, így OGY szintről kell a biztos indítás, nem elég az ígérgetés a kormány részéről. Nekem ez az álláspontom. A kormány jön-megy, a friss eldobja az előző ígéretét, ezért tartunk itt, ahol tartunk.

Amit még fontosnak tartok megjegyezni a franciák kapcsán:
Készült egy törvény a Rendőrség modernizációjáról,
amiben bizonyára benne voltak a változtatások irányai, elgondolásai (bocs, de szakpolitika szót kell ismét használnom, ez az összegyűjtött elvárásokat jelenti, beleértve nemzetközi, ENSZ, Európa TAnács, EU, és hazai mindent, és ebből kell egy koncepciót készíteni, majd cselekvési programot, egész projektszintig levíve, s a leglényegesebb, A FOLYAMATOS CSELEKVÉSEKHEZ A FORRÁSOKAT HOZZÁRENDELVE.
Amíg nem tudni, hogy mit akarnak a rendőrséggel, addig persze, hogy forráshiányos folyton, és csak a hiányokat tologatják, valódi változás 20 éve nem volt.
Ragozhatnám, de talán így rövidre fogva is érthető, mi a bánatot akarok mondani, amikor komplex megközelítésre utalok. Erre van szükség nálunk is. Végezetül: mivel közel 20 éve nem történt ilyen komplex hozzányúlás a rendőrséghez, a különféle elgondolások is jó szándékúak. A státuszok elcsenése nem más, mint a takarékosságok lépése balga módon.
Aklapvetően egyetértek álláspontoddal, ha ez megnyugtat, ezennel kijelentem, és megerősítem:
"Tehát addig, amíg nincs egy működőképes, normális emberanyaggal és társadalmilag és anyagilag megbecsült állami rendőrség, addig az önk. rendőrségnek még a gondolatát is el kell vetni. "
Így rendben?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.21. 21:55:41

@Orsós András:

Pintér hamarabb harapná le a saját mogyoróit, mint beleegyezne egy önkormányzati rendőrségnek akár csak a futó gondolatába is.

De - ha hinni lehet a rosszindulatú pletykáknak - ez a probléma még az idén megoldódik, egy új belügyminiszter kijelölésével. Aztán majd jönnek az új szelek - önkormányzati rendőrség témában is. Legfeljebb a Teve utcai tábornokok majd sivalkodnak egy jót, oszt' jónapot.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.22. 13:30:18

@tiboru: Tiboru, írod:
"Pintér hamarabb harapná le a saját mogyoróit, mint beleegyezne egy önkormányzati rendőrségnek akár csak a futó gondolatába is."

Álláspontom: hasznos lenne megismernie a döntéshozóknak Orsos TDK-ját, amely remekül bemutatja sok ország remek gyakorlatát. Országunkban is sokan akarják már, kis gyűjtemény a visszajelzésekből itt:

kibogozom.blogter.hu/383756/a_kozosseg_eletben_tart_-_visszajelzesek

A hazai modell TOVÁBBLÉPÉSI lehetőségét pedig a REMET-OCBBM kézikönyve mutatja be, országunk részéről az EU Közösségi rendészeti szakértője tollából. Remekül ismeri sok ország példájának GYAKORLATI MEGOLDÁSÁT, s a vázolt hazai modellhez leírja mindazt, ami országunkban is jelenleg hiány, s mi az, amivel lehetséges a működőképességet felépíteni. Nem nagy ördöngösség, hiszen a nálam lévő könyv is leírja a megoldást, csupán itt arról van szó, hogy eddig, egyes személyek, emberek, saját érvényesülésük érdekében nem engedték felszínre ezeket a jobbító törekvéseket.

Orsós Andrásnak: S hogy drága lenne? Ugyan! Ezt csak egy helyen olvastam, dr. Korinek egyik tanulmányában odabiggyesztve, de valós számokkal alá nem támasztva.
Miután a rendszer alapeleme a költséghatékony megoldások alkalmazása, így önmagában hordozza a takarékossági törekvéseket.
Az kétségtelen, hogy minden újnak van költségigénye, de Te is tudod, jobb megelőzni, mint utólag gyógyítani, számos baját a bajnak.
S ha kerül is bármibe, egy épeszű kormánynak, egy haladó szellemiségű Parlamentnek, és az összes önkormányzatnak bőségesen megtérül a befektetés, hiszen a lakossági elismerés, a bizalom szinte pénzben ki sem fejezhető.
A lakossági elégedettség pedig tényszerűen mérhető. Kell-e ennél több?

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.23. 18:38:39

Vajh, mi ez a csönd?

Remélem, nem azért van csönd, mert itt összeállt egy kép, és már az illetékesek dolgoznak a megoldáson, jó fizetésért, kiszívva innen a tudást?

Nehogy azt gondolja bárki is, hogy lehet más ország mintájára automatikusan nálunk is átültetni gyakorlatot! Erre volt számos példa más minisztériumoknál, és csodálkoztak, amikor csődöt mondott a gyakorlat. Vagy említhetném a közel 2-3 évvel ezelőtt egy korábbi minisztérium által kreált Integrált Városfejlesztési Stratégiák gyakorlatát, amikor EU anyag alapján összetákoltak olyan IVS módszertani könyvet, és osztották ki a polgármestereknek, amely a közbiztonság vonalán totálisan idegen volt a mi országunk szabályaival, törvényeivel. Bajnai, aki akkor ÖTM miniszter volt, honnan is ismerhette volna ilyen mélységben a hazai törvényeket, így nem is ismerhette fel az IVS_ek-ben lévő közbiztonsági volan csalfaságát. Ám országunk számos önkormányzatánál elkészültek az IVS_ek - merthogy számukra volt ez lehetőség - és vajon mi került bele többnyire a helyi biztonság, és közbiztonság vonalán? Nem hiszitek el. Az IVS módszertanija csak annyit rögzített, hogy az önkormányzatok, akiknél magas a bűnözés (mintha tudnák ők egyáltalán), vegyék fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel és egyeztessék a teendőket. Az EU ajánlás említette ugyan a community policing-et is, ám ezt sem a helyi önkormányzatok, sem a helyi rendőrség nem ismerte még kellőképpen, így nem is kerülhetett be az IVS-ek fejlesztési programjába.
Viszont számos helyen a helyi biztonság, a helyi közbiztonság fejlesztése kimerült a térfigyelő rendszerek fejlesztésének ötletébe, s mivel az elkészült IVS_ek hatásai ma is hatnak, hát ma is a térfigyelő lobbi terjed. Angliában persze már felmérték ezek költséghatékonyságát, és nem véletlenül hozott a kormány döntést a hatalmas térfigyelő rendszer terjedésének megszüntetésére.
Persze, a térfigyelő fontos, de kellőképpen megalapozva, hogy miért és hová, s nem nyakra-főre.

S had említsem végül Finn-országot, mert ez is figyelemre méltó. Ott a kormány egy mondatba foglalta, hogy Finnország legyen 20 év múlva Európa legbiztonságosabb országa. Egy mondat volt csupán, de elég volt ahhoz, hogy olyan Belső biztonsági nemzeti stratégiát készítsenek, amelybe minden olyan téma bekerült, amely a belső biztonságuk szempontjából fontos. Olyan modellt alkottak, amely néhány év alatt a lakossági elégedettséget 92%-osra emelte, mert filozófiája is megérdemelte. A komplex belső biztonsági programjukban kellőképpen méltó helyet kapott a Community Policing is, de az a szemlélet is, hogy a Rendőrtiszti Főiskolájukon létrehoztak egy olyan adatbázist, amivel elérhető, hogy ami hiba egyszer előfordult, az többé ne történhessen meg. Ismereteim szerint a Finnek kapcsolatban állnak a jelenleg átalakulás alatt álló (volt RTF-fel), és kilátás van egy újabb finn delegáció érkezésére, vélhetően a jövőbeni közös munkálkodások érdekében. Ez pld. remek kiegészítője lehet a már meglévő REMET-OCBBM kézkönyvnek, a későbbi projektekben, hiszen valóban fontos gondolat ez is.

Azt hiszem, jó pár gondolat rögzült itt a posztnál, de arról nem esett még szó, hogy a Community Policing képzés folyik már a jelenlegi kmb-seinknél, nem is akárhogy, készségszinten! Ám az a tény, hogy volt kmb-s, aki inkább nyugdíjba menekült a jelenlegi káosz elől, ez igazolja, hogy valami nagyon el lett puskázva korábban. Mondhatni, itt az eredménye, hogy nem rendszerszemléletben folyt az építkezés, hanem egyes személyek szubjektív koncepciója alapján.
Az sem lehet véletlen, hogy a lakóhelyemen 10 évvel ezelőtt létrehozott, és önkormányzati működtetéssel fenntartott Bűnmegelőzési Centrumot a közelmúltban, forrás, és a törvény szerint nem feladat címmel megszüntették. Ez tökéletesen igazolja, hogy valami 10 évvel ezelőtt létrejött, csak éppen a működtetés forrásait nem adták oda, és a hatályos önkormányzati törvénybe nem tették bele a feladatot, mert akkor a forrásokat is oda kellett volna adni. Így az önkormányzatok hiába végeznek jelenleg is közbiztonsági, bűnmegelőzési feladatokat, jelenleg csak önként vállalt feladatként van jelen, már ahol van. A jelenlegi forráshiányos helyzetben tuti, hogy mindent lerúgnak, ami nem feladat a törvény szerint, hacsak nincs összefogás a komplex szemléletű építkezéshez.

Országunkban a NFT II előtt az akkori Belügyminiszter kapta feladatul, a NFT II-be a biztonság horizontális vonal beemelését. Nem történt meg, s ennek hatása ma is érződik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.23. 19:02:07

@nanesz:

Az úri közönségünk az arab világban elindult változásokat tárgyalja egy friss posztban :-)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.23. 19:16:39

@tiboru:
Láttam az új poszt címét, de abba nem folyok bele. Maradok ennél, ez is elég nagy falat, ha van időd, olvasd csak el, mennyit próbáltam már tenni érte...
Egyenlőre hasztalan, de nem adom fel.

Hát, igen, az is gyűrűzik, persze, fontos. Ezért nem épül közel 20 éve a hiányzó modell, mert folyton eltérül más események okán a kezdeti fellánbolás. Én maradok a hazai hiányosságok pályáján, hiszen meggyőződésem, hogy fontos témát feszegettünk. Remélem, még megélem a hazai hiányok helyett egy sikeres modell működését.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.23. 19:19:16

@tiboru: E Vitaposztot megtiszteltem azzal, hogy a Facebook-os oldalamra is kitettem, had lássák csak.

Pá, szép estét.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.23. 19:20:37

@nanesz:

Köszönjük!

Szép estét neked is!

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.24. 10:05:54

Ma a nálam lévő blogba készült egy friss bejegyzés itt található az utolsó kommentként:
kibogozom.blogter.hu/458870/on-line_felmeres_a_biztonsag_fogalma

Egy lényeges gondolat belőle:
"A lakóhelyi biztonság kapcsán olyan komoly összefüggések vannak, amelyeket nem lehet néhány riasztó beszerelésével, pár szórólappal, kampánybeszéddel, ötleteléssel kiváltani. Tényleg szükség lenne a gondolatok cseréjére, a mások véleményének megismerésére és a egy szintetizáló hozzáállásra."

Amikor elolvastam, rögtön az itt folyó diskurzus jutott az eszembe, s az, hogy milyen jó is lenne, ha egy kicsit nálam is időzne a lakóhelyi biztonság témakörében ez az úri társaság. Tényleg érdekelne a meglátásotok, jó lenne Veletek is kivesézni a lakóhelyi biztonság kérdéskörét. Miért is? Mert mindnyájunkat érint, ám csak akkor vesszük észre, ha közvetlenül is érint egy eset kapcsán. Most kellene a megoldást megtalálni rá, és nem utólag sopánkodni.

Tiboru, talán még nem volt ilyen kérés irányodba, de én most megteszem: kérlek, egyél egy kirándulást hozzám a kedves olvasótáboroddal, és boncolgassuk velük együtt a lakóhelyi biztonság dolgát, hogy a megoldáshoz is közelebb kerüljünk.
Persze, csak akit érdekel a dolog.

Amadeo 2011.02.24. 11:44:25

lakóhelyi biztonság top kérdések állampolgárként:
- ne lopjanak (tárcát, kisebb tárgyakat, autókat)
- ne törjenek be a lakásomba/házamba (és onnan ne lopjanak)
- ne raboljanak
- ne erőszakolják meg a lányomat a vasútállomásról hazafelé.

Jobb helyeken a 3.4. még viszonylag megvan, de az első kettő szinte sehol sem érezhető az országban :(

Tucsko1 2011.02.24. 19:33:59

"Nehogy azt gondolja bárki is, hogy lehet más ország mintájára automatikusan nálunk is átültetni gyakorlatot!".

Ezt eddig is tudtam! de olyan jó volt hogy te írtad le és nem én! :DDD Minden tiszteletem a tiéd ezért!

Üdvözlettel: Megyek máshová, mert ezt a témát "bulvárszinten" kiveséztük. A megadott források viszont át fogom böngészni!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.24. 19:48:24

@nanesz:

Természetesen egyetértek azzal, hogy aki úgy gondolja, fejtse ki nálad is a véleményét - de a lemileseket ismerve ehhez nincs szükség az én hozzájárulásomra :-)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.24. 21:06:49

@tiboru: Kösz, nem is a hozzájárulásodra apelláltam. Inkább arra, hogy bátorítod úri olvasóközönségedet, egy mindnyájunkat érintő témát Veled együtt kivesézni, s ez az analyzis a bulvárszintnél több lenne.
BIZTOS NEM OKOZ GONDOT SEM NEKED, SEM MÁSOKNAK AZ ÉN BLOGOMHOZ ÍRNI, MERT UTÁNA ÖSSZEGEZÉST VÉGEZNÉK.
A Te véleményedre is kíváncsi vagyok.

Tudniillik van egy helyi biztonsági audit módszertan, ami sok-sok szempont szerinti előzetes helyzetelemzést igényel, s ezután érdemes a továbblépést megtervezni. Most a biztonságot (szűkebben a lakóhelyi biztonságot) vesézzük, hisz ez mindnyájunkat érint.
Tehát, folytatást kérném itt, köszönöm:
kibogozom.blogter.hu/458870/on-line_felmeres_a_biztonsag_fogalma

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.24. 21:07:47

@Amadeo: nagy kérés lenne, ha itt írnád? Később összegezzük:
kibogozom.blogter.hu/458870/on-line_felmeres_a_biztonsag_fogalma

Köszönöm előre is.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.24. 21:09:13

@Tucsko1:
kibogozom.blogter.hu/458870/on-line_felmeres_a_biztonsag_fogalma

kösz, ha nem csak bulvárszinten folytathatjuk. Fontos lenne, megtisztelnél vele, s mindenki részéről megtisztelőnek veszem, ha bekapcsolódik.
Kösz előre is.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.24. 21:10:51

Kedves Olvasók,

felmérést végzek a biztonság megítéléséről, ki mit ért alatta. Kapcsolódj be Te is, fontos.
Címszavakban csupán, kinek hogy jó.
Itt:
kibogozom.blogter.hu/458870/on-line_felmeres_a_biztonsag_fogalma

Köszönöm előre is.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.02.25. 23:25:53

Pintér: Más típusú rendőrséget szeretnénk
forrás: InfoRádió, szerző: , dátum: 2011.02.25.
2011-02-25
inforadio.hu/hir/belfold/hir-415779

A belügyminiszter a közbiztonság és a közrend javításáról, az országos rendőrfőkapitány a rendőrség önbecsülésének visszaállításáról beszélt a szervezet múlt évi tevékenységét értékelő állománygyűlésen.

Jó lenne, ha nevesítené, segítsünk neki?
Végre elindulhatnának a folyamatok!

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2011.05.10. 20:31:31

Az utolsó bejegyzés óta mintegy 2 hónap telt el. Az eredeti kormányszándék szerint erős rendőrség vonala van jelen, amelyet kizárólag vele együttműködésben lehet a rendet fenntartani.
Nálunk ismét a pártok ötletelése folyik a megoldásokra, van, aki Btk.módosításba kezd,a másik éppen országjárásra készül, stb.
Időközben indul az új Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is, konkrét elgondolásokkal, bevonva az összes önkormányzati érdekszövetséget is.
Hogy mi sül ki belőle, majd meglátjuk, ám az idő megy...
Angliában pld. egy törvényt fogalmaztak meg, és ott rendeltek el helyi partnerségek létrejöttét,s ebben a speciálisan képzett helyi közösségi rendőrök kaptak jelentős szerepet. Nem véletlenül nyerte el 2 angol közösségi rendőr 2008-ban az Európai Bűnmegelőzési Nagydíjat. De nem is sorolom, hogy miként tették ott a sikeres és mai napig is fennálló modell megteremtését. Úgysem ez épül jelenleg. Tudom, a pártoknak - általánban - 4 évük van bizonyítani, s most is a bizonyítási kényszer hat.
A REMET - OCBBM időközben elkészült
kézikönyve rögzíti a magyar modell lehetőségét, csupán indítani lenne szükség.
www.remet.hu/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=1
S nem utolsósorban a tisztelt Parlamenti pártok részéről egy egyezség, a rendőrség modernizálásáról, ahogy ezt ajánlja az Európa Tanács 2007-es helyi és regionális kongresszusán elhangzott gondolatok.
ÉN a hosszútávú megoldások híve vagyok, amit meg is kell alapozni.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2014.01.30. 00:56:54

@Zig Zag: Zig Zag 2011.06.08-án írt utoljára, az LMP közösségi rendőrséget akarásáról.
Az eltelt idő alatt a koncepció elkészítőjével volt szerencsém személyesen is beszélni, vettem az időt és energiát rá.
Ezen túlmenően konzultáltam az EU CEPOL igazgatójával is, csak azért, mert sok európai ország rendőrei részére az ő szervezésükben folyik a közösségi rendészeti, v. közösségi rendvédelmi tréning. Magyarországról is sokan részt vettek már, csak éppen nem itthon hasznosul a felvett tudás.
Az EU CEPOL igazgatója megerősítette meglátásomat, hogy az LMP keveri az önkormányzati rendőrséget és a közösségi rendvédelmi modellt. Nem csoda,mondom én - hiszen a ciklus elején is önkormányzati rendőrséget hirdetett meg, most meg már az elnevezésében is keverik. Fogalmuk sincs a dolgokról, így aztán politikusként koncenciót gyártanak illetéktelenül, és járták vele az országot.
Napjainkra pedig, mivel 2014. január 30-at írunk, már tökmindegy mindez, hamarosan választások jönnek, s majd kiderül, merre tovább.
Addig pedig a NKEgyetemen a Rendészetelméleti Kutatóműhely által meghirdetett 15 témakörben, közte a közösségi rendészet témában is lehet pályázatokat készíteni, írni.
Úgy jól elvan mindenki.
Ma pedig már tudhatjuk a Belügyminiszter évértékelőjéből, hogy az országban rend van, a közbiztonság, közrend szilárd.
Így aztán - ha humoros tudnék lenni -, mondhatnám, nincs is szükség tovább agyalogni, hiszen minden a legnagyobb rendben van.
Igaz, hogy a közbiztonság, közrend szavaknak még a definíciója is hiányzik a magyar jogrendből, de szilárd, hallhattuk. Ebből eredően pedig mindenki nyugodtan hajthatja álomra a fejét naponta. Mert a Belügyminiszter megmondta, hogy rend van, és a közbiztonság, közrend szilárd. További agyalgásnak helye sincs már ezek után.
Ezek után a Facebook oldalamnak is kétséges a szükségessége, ugye?
www.facebook.com/pages/Orsz%C3%A1gos-Civil-Biztons%C3%A1gi-%C3%A9s-B%C5%B1nmegel%C5%91z%C3%A9si-M%C5%B1hely/163664626995786?fref=ts
Meglátjuk.
Punk, tum!
süti beállítások módosítása