Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Plakát/propaganda: A pangás virágai

2014.11.17. 06:00 Hiryu 2,0

 Nem tudom, rajtam kívül van-e itt még valaki, akinek anno az iskolában kötelezően néznie kellett a közvetítést Brezsnyev elvtárs temetéséről.  Legyünk őszinték, annak ellenére, hogy a nemhivatalos tetszési index 99.9%-volt, inkább néztük volna a Csillagok háborúját. Szürke, unalmas vontatott műsor. Sajnos nem volt jobb a helyzet a kor propagandaplakátjaival sem, amelyeknek a testvéri  népeket kellett volna buzdítania, hogy emelt fővel haladjanak a szocializmus építésének útján a világbéke  felé. 

Brezsnyev és kora

 

brezsnyev honecker.jpg

Első titkárként (1966-tól főtitkárként) Brezsnyev konzervatív fordulatot hajtott végre, véget vetett a hruscsovi szabadabb politikai szellemnek, a desztalinizációnak. Legfőbb támasza a pártbéli nómenklatúra volt, amely elvetett mindenfajta reformot, kizárólag hatalma és privilégiumai megtartására törekedett, segítségükkel visszavette a Legfelsőbb Tanács Elnöksége elnöki tisztségét is.

. Az 1960-as évek végére mélypontra jutottak a szovjet-kínai kapcsolatok, az igazi krízist azonban az 1968-as "prágai tavasz" jelentette. Brezsnyev az SZKP KB egyik 1965-ös ülésén leszögezte, hogy a Szovjetunió saját érdekövezetének (kvázi gyarmatának) tekinti a "baráti szocialista országokat", ez a Brezsnyev-doktrínaként ismertté vált elv alapozta meg a Varsói Szerződés intervencióját a "revizionista, szovjetellenes" dubceki vezetés letörésére, és a fegyveres beavatkozás kis híján megismétlődött az 1980-as lengyelországi krízis idején.

A (nemegyszer kijátszott) fegyverzetkorlátozási egyezményeket ugyan aláírta, de soha nem tett le a "szocialista elvek" akár erőszakos úton történő terjesztéséről.terjesztéséről: A szovjetunió a gyarmati rendszer széthullás után  Afrikában igyekezett befolyásra szert tenni, majd 1979-ben a Vörös Hadsereg bevonult Afganisztánba.

A  reformokat elutasító, bezárkózó, a  nyugattól minden téren egyre jobban lemaradó rendszer  a Brezsnyev-éra utolsó éveiben a stagnálás jeleit mutatta - ez az úgynevezett pangás időszaka. Ekkorra már tragikusan leromlott a pártfőtitkár-államfő egészségi állapota: 1976-ban a klinikai halál állapotába is került, ezután napi 2-3 órányi munkánál többre nem volt képes. Általános idegi-pszichikai gyengeségtől és agyi érelmeszesedéstől szenvedett, ráadásul a gyógyszerektől egyfajta narkotikus függése is kialakult.

Az l980-as évek elejéig azonban a szovjet gerontokráták úgy gondolták, hogy uralmuk majd örökké tart. Ennek érdekében mindent meg is tettek; például egyre horribilisabb pénzeket pumpáltak a Kreml-kórház és a kormányőrség felügyeletével működő különleges vidéki szanatóriumi hálózatba. Ezenközben igyekeztek minél jobban kímélni magukat. Ahogyan múltak az évek, a pártvezetés és kormányülés tanácskozásai egyre rövidebb ideig tartottak, mert a szovjet országnagyok öregedő serege fizikailag tényleg nehezen bírta már a gyűrődést. Az üléstermekből nyíló pihenőszobákban gyógyszeres táskákat szorongató, elsősegélyre berendezkedett Kreml-kórházbeli orvosok ilyenkor az EKG-gépek mellett gubbasztottak, attól tartva, hogy valamelyik idős páciensük hirtelen rosszul lesz. A pártvezetés tagjait vidéki útjaik során mindenhová nyugati műszerekkel berendezett rohamkocsi kísérte. Az országos rendezvényeken is bevetésre készen állt a KGB kilencedik részlege, vagyis a kormányőrség váratlan mentésre kiképzett orvosai. Néhányszor sikerült nekik megakadályozni, hogy a május elsejei, vagy a november 7-i díszszemlén nehogy összeessen a dísztribünön, netán tüdőgyulladást kapjon a vezetés valamelyik tagja. Az 1970-es évek végének zord novemberi időjárásában egyik alkalommal a Kreml-kórház kezelőorvosainak tanácsára Brezsnyev egyszerűen lefújta a moszkvai dolgozók felvonulását, amire pedig alattvalói hosszú ideig készültek.

Persze ezek az agyérelmeszesedett alakok azt is meghatározták, mi lehet az elfogadott művészet.  Aki beállt a sorba, jól járhatott: állami dácsa, kitüntetések, járadékok, utazás nyugatra... Akinek a művei viszont  nem nyerték el az uralkodók tetszését... Zaklatás, letartóztatás, börtön, "pszichiátria intézetek",  erőszakos "gyógykezelések", GULAG, szerencsésebb esetben száműzetés várt azokra, akiknek művei nem illeszkedtek a vezetőség által elfogadottak közé. A legszebb, máig követett szovjet/orosz hagyományok szerint...

(Szozsenyicin, Viszockij..)

A plakátművészt is "elsatnyult" ,a falragaszok az utcai, munkahelyi népnevelés igencsak hatástalan eszközeivé váltak.

Összehasonlításképp egy-egy ismert plakát a második világháború, és a sztálini korszak plakátjaiból.

Megjegyzés: Igyekeztem a blog témájánál maradni, ezért a "Gyártsunk több Zaporozsecet az ötéves terv sikeréért!" féle plakátok kimaradtak.

tumblr_mpqs0zhr4t1rwel18o1_500.jpg

 

Igen, Iván, a hős harcra kész. Látszik rajta, hogy ha kell, puszta kézzel fog a Tigris tank csövére csomót kötni,  miután ifjúkommunista Terminátorként végzett egy komplett SS hadosztállyal.

Itt pedig maga sztálinelvtelentárs kormányozza a nagy szovjet hajót. ( A zátonyt a képen  NEM ábrázolták.)

rare-poster-with-Stalin-1.jpg

 

Jó tudom, sehol egy kis szexuális utalás, megmentendő tépett ruhájú szőke hölgy, de higgyétek el, kenterbe verik a gyermekkoromban is mindenhol látott falmatricákat. Nem csoda hogy akkoriban akkora értéke volt egy félmeztelen hölgyet ábrázoló kártyanaptárnak.

Jöjjön hát, aminek jönni kell.

 Navigare nesesse est

 

Űrhajózni legalábbis, hiszen ebben az időszakban úgy tűnhetett a kor Ivan Ivanovicsának, a burzsujok csak messziről nézik a szovjet űrrakéták izzó lángjait. 

Az első képen a Nagy Medve figyeli gyanakodva a hátulról lopakodó űrsiklók árnyait. Vajon hová tartanak?

De azért leszögezi az igazságot: "A világűrnek békésnek kell lenni!"

békésnek kell lenni.jpg

 Ha jól látom, ez a plakát az Interkozmosz-programban résztvevő országoknak a zászlajait mutatja, akik természetesen a békés kozmoszért dolgoznak. 

 

 vsz1.jpg

 

Ahogy ez a galamb is. Hacsak nem egy végtelen pride rendezvényt reklámoz. Na jó, igazából  a galamb a SDI, a Stratégiai Védelmi kezdeményezés a reageni "csillagháborús" programja ellen tiltakozik

sdilegveszélyesebb.jpg

 

Aminek ugye a fő eszköze az űrsikló volt, az elvtársak szerint legalábbis.

peace141.jpg

 

A jó, a rossz, és a csúf

 

Kannásbornak nem kell a cégér, gondolhatták a  felelős appatátcsikok, így nemigen törődtek azzal hogy a katonai szövetségüket, a Varsói Szerződést reklámozzák az emberek előtt. Nem csoda , hogy alig  találtam ilyen plakátot. 

Itt kicsit szétfolyt arcú klónok menetelnek Nyugat felé. a szélmalomból gondolom, a célpontjuk Hollandia.

Russians Warsaw Pact.jpg.opt325x460o0,0s325x460.jpg

 

Itt pedig jönnek a tankok! Több, mint ahány működőképes páncélosa most lehet a magyar hadseregnek. 

Na szóval. Együtt legyőzhetetlenek leszünk etc....   Hirdeti ez a remek időzítéssel,  a harmincötödik évfordulóra 1990!-ben kiadott plakát.

1990-Together-we-are-strong-Warsaw-Pact-35-Years.jpg

 

Persze ahol fény, ott az árnyék is, ahogy Yoda mester coelhoi mélységekbe süppedve dünnyögni szokta. ( A képbe lassan beúszik egy csillagromboló. Palpatine gonoszul kacag)

A NATO! 

Erre az időszakra a plakátok szelídebbek lettek, az amerikai katonák már nem ették rajtuk élve a csecsemőket. 

Bár ínyenceknek itt egy későbbi  jugoszláv plakát:

tumblr_mwimblAoy31sul5q0o1_500.jpg

Tehát a NATO. Mit kell tudni róla? Például fejősteheneket reptetnek, hogy fenyegethessék a békét.

peace149.jpg

Ráadásul, ahogy ezen a sztálini korból itt maradt karikatúrán látjuk, addig ver, amíg pénzed van.

peace129.jpg

 

 Hogy aztán a kizsarolt pénzből csak fegyvereket gyártson, erőszakkal eladva a többieknek, hiszen a legfontosabb a profit.

peace133.jpg

 Mert ők bizony alig várják hogy üzembe helyezhessék a Skynetet.

 

peace146.jpg

 

 Persze mint tudjuk, az USA és a NATO is  mindent megtesz, hogy elleplezze a valós énjét: 

béke és reál.jpg

 

 De szerencsére mindenki tudja milyenek a lelkük mélyén:

peace152.jpg

 

 A bomba rossz! Ne szokjatok rá!

 

Na ja... Ezzel keltünk és feküdtünk. Az atomfegyverek hatása köszöntött ránk nap mint nap a faliújságokról, a levetített oktatófilmekből, a tankönyvekből. Előbb tudtuk, hogyan kell védekezni a kihullott radioaktív csapadék ellen, mint meglett volna a jogsink a Simsonhoz.

De azt tanították a XXI. század már atomfegyverek nélküli lesz, ha elég hangosan mondunk nemet.

peace114 (1).jpg

Elmondhattuk, burokban születtünk.

peace105.jpg

 

Hiszen a Szovjet testvérek őrzik a kapcsolót. Vagy az egyre gyakoribb áramszünetre hívták fel a figyelmet?

peace070.jpg

 

De akkor a csapból is a neutronbomba folyt... ami ugye épen hagyja az épületeket, csak az életet pusztítja el. Két plakát, ami egy akkor gyakran idézett versrészletre rímel. 

Megpróbálom idézni: 

"Megmaradt a Pieta és Mózes, 

és a Sixtusi-kápolna is megmaradt.

Csak Michelangelo volt az áldozatok között." 

Aki megfejti, mit akar ábrázolni a hagymakupolát evő mutáns csecsemő, vendégem egy italra.

 

neutronőrület.jpg

 

 peace118.jpg

 

 Ez a plakát pedig a neutronbomba láthatatlan, gyilkos sugárzására figyelmeztet(?):

neutronláthatatlan.jpg

 

 

 De ha  mind összefogunk, 

 

peace093.jpg

 

akkor a kardokból ekevas, 

lefegyvélet.jpg

 

 vagy épp húsdaráló lesz.

építnerombol.jpg

 

 Eljön végre a béke, ahol vidám gyerekek játszanak mindenfele.

peace022.jpg

 

 

 De kedves olvasók, kérlek titeket, addig se felejtsétek el: Az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt! 

18e9a347b133d23ea48e8ec54a8e412b.jpg

 

 Zárásul a szerző magánvéleménye. A fentiek fényében is értetlenkedve figyelem azokat, akik ebbe a korszakba rángatnák vissza országukat. Nekik üzenem: 

HEZ.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2012/11/08/30-eve-halt-meg-leonyid-brezsnyev

http://www.xxszazadintezet.hu/rendezvenyek/neha_furcsa_hangulatban_azok/kun_miklos_a_szovjet_gerontokr.html

35 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.11.17. 08:01:40

"Aki megfejti, mit akar ábrázolni a hagymakupolát evő mutáns csecsemő, vendégem egy italra."

szerintem ügyesen burkolt rendszerkritika:
"Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!..."

2014.11.17. 10:14:10

Szerintem a hagymakupolás csecsemő a neutronbomba hatására utal. Az élethez fontos fehérjéket veri szét. Az anya és a csecsemő testrészei vannak utalásként befeketítve.

A húsdaráló meg szvsz. kőműveskanál avagy fangli. :)

nandras01 2014.11.17. 10:50:38

@Hadrian77:
a fangli és a kőműveskanál nem ugyanaz :)

Titus Pullo Urbino 2014.11.17. 11:11:43

"Aki megfejti, mit akar ábrázolni a hagymakupolát evő mutáns csecsemő, vendégem egy italra."

A szöveg alapján egy nagyon humánus elme sült el a plakáton, aki felhívja a figyelmet a bombák veszélyességére és az anyatej hasznosságára. Láthatjuk is a képen, a gyerek már 15 kilós.

2014.11.17. 11:11:46

Azt hiszem rájöttem mit akar ábrázolni a csecsemős kép:
Ez az ún. "littai Madonna", amelyet a "leningrádi" Ermitázsban őriznek és sokan Leonardo da Vinci művének tartanak.
www.sk-szeged.hu/statikus_html/kiallitas/leonardo/festmenyei.html
Pontosabban annak "negatívja", amely az atombomba utáni világ sivárságát jelképezi (az ablakok mögött eredetileg kék ég volt, most egy "atomsivatagra" láthatunk rá)
(A kezében pedig nem hagymakupolát, hanem eredetileg egy tengeri csigát/kagylót fog. A Katolikus Lexikon szerint ez Mária "szimbóluma" - mert Jézus az igazgyöngy, amit magában rejtett. Na így már mindenki tudja, hogy miért így tartja a Kis Jézus. Mivel könnyű volt bombává is stilizálni, így Kis Jézus = jövő nemzedéke lényegében abból táplálkozik.)

2014.11.17. 11:15:12

@nandras01: kösz, figyelmetlen voltam. :)

@Piere de La Croix: ezzel üzennek a kapitalistáknak. Aki másnak Ermitázs, maga esik bele.

Titus Pullo Urbino 2014.11.17. 11:16:26

Nyolcadikos voltam, amikor Brezsnyevet temették, néztük a tévében, ez tényleg így volt. Emlékszem egy akkori viccre:

"- Miért csak három nap múlva közölték Brezsnyev elvtárs halálhírét?

- Senki nem merte neki elmondani a rossz hírt."

Én ezt akkor nagyon viccesnek találtam.

2014.11.17. 14:30:39

@Titus Pullo Urbino: Állítólag ez arrafelé amúgy is szokás volt... (Lásd Sztálin)

Trónkövetelő 2014.11.17. 19:14:39

A felülről 14. plakát (a gombafelhős-halálfejes) rohadt ütős, ha amerikai B-52-es pilóta lennék, simán felfestetném a gépem oldalára, csak a feliratot cserélném le "Don't Stead on Me"-re :) Esetleg magamra tetováltatnám :)

Crip Lee 2014.11.17. 19:55:27

@Titus Pullo Urbino: Arra emléxem, hogy vmi jó gyerek műsor ment volna amúgy erre a TV bemondó benyögte, hogy mindenki kérésére Brezsnyev eftárs temetését közvetítik. Rögvest agyf@ct kaptam:)

Crip Lee 2014.11.17. 19:57:01

@Titus Pullo Urbino: Ja ezután hullottak a főtitkárok mint ősszel a legyek. Ugye Csernyenko stb. Akkor ment az a vicc is is, hogy miért nem jön haza Kádár eftárs Moszkvából? Megvárja az újabb temetést:)

Bandi Simon 2014.11.17. 20:39:24

@Crip Lee: Akkoriban kérdezgettem apámat: "Miért halnak meg ilyen gyorsan a szovjet bácsik?"

pushup 2014.11.17. 20:40:50

@Crip Lee: jaja, meg hogy Gorbacsov neve mit jelent ...
ahonnan jött: GORkij
akik után jött: Brezsnyev, Andropov, CSernyenko
és ami hajtja: Orosz Vodka

Hiryu2,01 2014.11.18. 08:15:46

@Crip Lee: .... na és amikor megszakadt a Kacsamesék?

Tehéntőgy 2014.11.18. 08:34:33

@Crip Lee: Meg ugye a másik klasszikus:
Melyik osztály adja az egyes országok vezetőit?
USA: a nagytőkés osztály
Magyarország: a munkásosztály
SZU: az intenzív osztály

Egyébként ha jól emlékszem a vaszjugáni hantik egyik temetési szokásának, a koporsóra erősített piros kendőnek a kapcsán szembesültek vele végül a lelkes néprajzkutatók, hogy egyszerűen csak Brezsnyevé volt az első temetés, amit a hantik láttak a tévében.

2014.11.18. 10:11:47

Meg volt a vicc arról is, hogy mi a különbség a baj és a tragédia között.
Tragédia, hogy meghalt Brezsnyev elvtárs. De nem baj. A baj az, hogy döglenek a nyulak.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.11.18. 16:13:02

jó a cikk, ez a béke hadserege megunhatatlan frázis volt.

minő véletlen nálunk is éppen ma szovjet plakátok vannak soron
talán nem haragszik meg a szerző, ha idelinkelem:
Nincs isten - Vallásellenes plakátok a Szovjetunióban
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/11/18/nincs_isten_254

és az egykori amerika-ellenes plakátokból is volt poszt:
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/04/30/amerika_ellenes_plakatok_a_szovjetunioban

Gazz 2014.11.18. 16:56:47

"Aki megfejti, mit akar ábrázolni a hagymakupolát evő mutáns csecsemő, vendégem egy italra."

Megragadta a figyelmemet a csecsemő meglehetősen amorf formája. Aztán arra gondoltam, hogy eléggé hasonlít a Szovjetúnió formájára a térképen.

fefe79 2014.11.18. 17:07:18

A válogatás frankó, valaki meg mondja már meg a szerkesztőknek, hogy a címlapon a világháború továbbra is kis betű, mert minden alkalommal elbasszák.

sanyikám 2014.11.18. 17:44:07

@nandras01: Nem ugyanaz. A fangli amivel kimered a maltert a talicskából. A kőműveskanál meg amivel kiszeded a fangliból a maltert, hogy felkend a falra. :)

nandras01 2014.11.18. 18:02:18

@sanyikám:
"Nem ugyanaz"
ezt mondtam én is, csak nem adtam meg a megfejtést :)

fidesz=mszp 2014.11.18. 18:11:00

Utolsó plakát egy jelenet a Casino Royale-ból.

sanyikám 2014.11.18. 20:03:49

@nandras01: Bocsánat. Eggyel feljebb terveztem válaszolni. :)

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2014.11.18. 21:54:55

Nem tudom, hányan olvastátok László Zoltán (2005): Hiperballada. Budapest: Inomi című könyvét, az ott leírt alternatív történelemben elég érdekes eredménye lesz a posztban megírt gerontokráciának.
moly.hu/konyvek/laszlo-zoltan-hiperballada

sóskatáska 2014.11.19. 00:40:30

1946-tol a hivatalos megnevezése Szovjet Hadsereg a vállapjukon is ez volt, "CA"
Töletek ennek azért alapnak kellene lenni.

Minorkavidor 2014.11.19. 08:26:56

Tök jó, végig röhögtem a posztot:))

Azért az sem volt semmi, hogy Brezsnyev elvtárs az utolsó években a függöny mögül nyújtott kezet a külföldi diplomatáknak:))

ihasz laci 2014.11.19. 21:55:20

@Hiryu2,01: A Kacsameseket Antal Jozsef halalkor szakitottak felbe. Emlekszem ra marha merges voltam:)

Zolee69 2014.11.24. 06:00:55

A cikk tetszett, de sokat levon az értékéből, hogy a szóközöket időnként nem, vagy ellenkezőleg, túl sokat használod. Néha vessző helyett pontot raksz, vagy fordítva.
Remélem a cikk tartalmában nem fordulnak elő hasonló nyalánkságok, amivel minket, tudatlan embereket befolyásolsz...

teddybear01 2014.11.24. 11:07:32

@Zolee69: Tudod itt nem sokat adunk a nyelvtannácizásra. Inkább az érdemi mondanivaló az ami számít.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.11.24. 18:41:37

@Hadrian77:

A tanítónéni a "tragédia" fogalmát szeretné megtanítani a gyerekeknek. Meg is kérdezi Pistikét, hogy tudna-e példát mondani a tragédiára. Pistike nem habozik:
- Hát például tragédia az, hogy a nagypapámnak döglenek a disznói!
- Nem Pistike, tévedsz: ez valóban nagy baj, de nem tragédia! A tragédia az volna, ha a mi nagy vezérünk, Rákosi elvtárs hirtelen és váratlanul elhalálozna! Érted?
Néhány hét múlva szakfelügyelő érkezik az iskolába, és a tanítónéni imponálni szeretne neki, ezért ismét előveszi a témát, amit már olyan jól elmagyarázott.
- Gyerekek, meg tudná nekem valaki mondani, mi a különbség a baj és a tragédia között? Pistike?
- A tragédia az, ha a mi nagy vezérünk, Rákosi elvtárs hirtelen és váratlanul meghal, de nem baj...

Zolee69 2014.11.24. 20:19:08

@teddybear01:
Akkor:
Sieg Heil!
Viccet félretéve:
Tetszik az oldal és a mondanivalója is, rendszeres olvasótok vagyok.

Biztos paranoiássá váltam. Arra gondoltam, ha a szóközök nem mennek, akkor a többihez is ennyire lazán álltok... :)
Amihez értek, vagy inkább, amiről van némi fogalmam, abban eddig nem találtam hibát. (Nem olyan nagy kérés, csak olvassátok át megjelenés előtt plíz!)

Akosb1 2014.11.27. 00:08:52

Az az utolsó kèp biztos szovjet? Pàrolt bèbirèpa ,zöldborsó, zsenge zöldbab ès egy steak ( mèdium ha jól làtom) ràadàsul az ifju èlmunkàs is túl jól öltözött. Gyanus...

lomposfarkas 2014.12.02. 17:06:04

Mindig foglakoztatott, hogy a klasszikus párttitkári csók valóban smaci, vagy csak csücsörítenek :))

Elnököt, de honnan?
- Honnan választják az amerikai elnököt?
- A tőkésosztályból.
- A magyar elnököt?
- A munkásosztályból.
- És a szovjet elnököt?
- Az intenzív osztályról.

Írtatok itt 1-2 régi viccet, úgyhogy maxiriszpekttel ajánlom ezt a könyvet, nagyon jó szórakozás:
mek.oszk.hu/00500/00540/00540.pdf
Politikai viccek gyűjteménye 48-88 közötti évekből. Félelmetes, hogy rengeteg viccben 1-1 nevet, helyszínt kicserélünk és 100%-ban aktuális lesz.

De van közte mese az orosz néplélekről, ami akár egy mikrorövid Csehov novella is lehetne :)

A behavazott szibériai tajga kellős közepén órák óta áll a vonat.
- Miért állunk itt ilyen sokáig, Iván Ivanovics?
- Mert mozdonyt cserélünk, Sztyepán Sztyepanovics.
- Miért cserélünk mozdonyt, Iván Ivanovics?
- Vodkáért. Sztyepán Sztyepanovics.
- És akkor hogyan megyünk tovább, Iván Ivanovics?
- Részegen, Sztyepán Sztyepanovics.
süti beállítások módosítása