Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Harcolnál-e az országodért?

2018.09.16. 11:17 tiboru

gallnyit1.jpgHárom héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy másik, legalább ilyen érdekes témát feszegető felmérés eredményeiről számolunk be az érdeklődőknek. Tesszük ezt most, az iskolai év kezdetén, amikor úgy tűnik, hogy a hazafias és honvédelmi nevelés bevezetésének egyre nagyobb a valószínűsége. A téma komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy maga Simicskó István, az elmúlt ciklus honvédelmi minisztere kapta feladatul a dolog megszervezését, ha már úgyis olyan szép eredményeket ért el a honvédség rendberakása területén.

A nemzetközi felmérésből (melynek rövid, angol nyelvű értékelését például innen tölthetitek le) sajnos Magyarország megint kimaradt, de fogjuk ezt fel elismerésnek és főhajtásnak: a Gallup biztosan rájött, hogy idehaza nincs mit felmérni, hiszen a magyar lakosságról látatlanban is tudható, hogy legalább a kétharmada hajlandó lenne harcolni a hazájáért. A nettó hazaárulókkal pedig nem foglalkozunk.honved.jpg

De hagyjuk a szarkazmust, összpontosítsunk a felmérésre, amit 64 országban 2014 szeptembere és decembere között végeztek, természetesen reprezentatív mintákon. Összesen 62398 főt kerestek meg a kérdezőbiztosok, vagyis átlagosan és országonként úgy ezret. 30 országban személyes megkérdezés volt, 12 országban telefonos, illetve 22 országban online kérdőívet töltettek ki az emberekkel. Az országonként kiválasztott minta 95%-os pontossággal tükrözi az adott állam felnőtt lakosságának összetételét, a statisztikai hibahatár 3% körül mozgott.

És hogy mire kellett válaszolniuk? A felvezető szöveg, illetve a kérdés a következő volt:

Ha az ön országa érintett lenne egy háborúban, harcolna-e ön az országáért?

Mint minden ilyen esetben, a válaszoló rendelkezésére három lehetőség állt:

- igen
- nem
- nem tudom/nem válaszolok

Az alapfelvetés nem tért ki olyan, a maguk módján lényeges részletkérdésekre, amelyek biztosan benned is megfogalmazódnak: milyen háborúról lenne szó, védekező vagy támadó fél lennénk-e, kik lennének a szövetségeseink, Máltával vagy az USA-val kéne-e háborúzni, hétvégén is lennének-e harcok, fizetnének-e túlórát, stb.

Az érintett országok lakosságszáma szerint súlyozott, összesített és kerekített eredmény szerint a 64 állam teljes felnőtt populációjának 60%-a igennel, 27%-a nemmel válaszolt, míg az emberek 13%-a a harmadik opciót (nem tudja/nem válaszol) jelölte be.

Lássuk a részleteket, mert tudjuk, hogy az ördög ezekben rejtőzik.

Először is vegyük szemügyre az élbolyt, vagyis nézzük, melyek a leghazafiasabb (vagy a legfüllentősebb?) országok, ahol a lakosság legnagyobb százaléka igennel felelt. Hangsúlyozom, hogy ez merőben elméleti kérdés volt, amire ugyancsak elméleti válaszok születtek. Fogalmunk sincs arról, hogy egy valódi háború esetén tényleg ezek lennének-e az arányok, vagy csak az történt, hogy karosszékben üldögélve kurvára egyszerű rábökni egy „igen” gombra, ami mondjuk egy konkrét katonai behívóparancs esetén már egy kicsit másként néz ki.igen_eleje.jpg

Nem akarok belemenni semmiféle nemzetkarakterológiai elemzésbe (ha van kedvetek, majd ti a kommentek között), az mindenesetre érdekes, hogy az Európai Unióból csak Finnország van az első ötödben.

Lássuk a lista végét: melyek azok az országok, amelyek lakossága a legkevésbé lelkesedik az ötletért, hogy harcoljon hazája érdekében.igen_vege.jpg Először a legkevesebb „igen”, majd a legtöbb „nem” szerint rendezve (ami ugye nem pont ugyanaz). Hogy a két verzió közül melyik az objektívebb, ezen lehet vitatkozni. Mindenesetre a határozott nemek arányát tükröző lista elképesztően érdekes; nemek3.jpgszámomra az Egyesült Királyság 51%-a legalább akkora meglepetés volt, mint Dél-Korea 50%-a. És persze azon is lehet spekulálni, hogy Németország és Ausztria 62%-a, továbbá Svájc 47%-a minek tulajdonítható ezen a listán.

Itt pedig a legóvatosabb válaszolók láthatók: ezekben az országokban mondták a legtöbben, hogy nem tudják a választ/nem felelnek a kérdésre.nem_valaszol.jpg

Ha régiónként vizsgáljuk a válaszokat, a következő számokkal szembesülünk. A MENA a Közel-Keletet és Észak-Afrikát foglalja magában, vagyis gyakorlatilag az arab világ + Izrael. Már az első blikkre is látható, hogy Nyugat-Európa a legkevésbé harcos vidék, míg az arab világ és Ázsia a legkönnyebben mozgósítható. Nem hinném, hogy ez bárkinek meglepetést okozott volna.regiok.jpg

És akkor jöjjön a hab a tortán.

Megszokhattátok, hogy mi itt a Lemilblogon szeretjük a saját felméréseket és szavazásokat, s most sincs ez másként. A már bevált módszer szerint ugyanazt kérdezzük tőletek, mint a Gallup a többi 64 országban. Mindenki egy szavazatot adhat le, mégpedig kedd (2018. szeptember 18-a) 10.00 óráig. A részeredményeket nem mutatjuk, hogy ezzel se befolyásoljunk senkit. A végeredményről egy szolgálati közleményben számolunk be, valószínűleg szerda délelőtt.

Szívrepesve várjuk a (lehetőleg ontopic) véleményeteket hazafiságról, honvédelmi meggyőződésről, háborúról és békéről, satöbbi. A kommentek között meg lehet saccolni a voksolás végeredményét. Aki a legjobban megtippeli, hogy a Lemilblog olvasóinak hány százaléka lenne hajlandó harcolni Magyarországért (vagyis a végeredmény "igen"-jeinek arányát), kap tőlem egy dedikált Kémek krémje könyvet. Ha ez már megvan neki, választhat helyette egy konteókönyvet. A tippeket egy tizedes pontossággal kérem megadni, mert a végeredmény is ilyen formátumú lesz.

Szavazásra és kommentelésre fel!

Ápdét: a szavazási eredményeket tartalmazó értékelőposzt ezen a linken olvasható.

410 komment

Címkék: szavazás honvédelem gallup hazafiság tippverseny vitaposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2018.09.16. 11:34:32

@MTi: És néhány gondolat is! Habár határon túl élek, de kettős állampolgárként mindenképpen harcolnák Magyarországért. Igaz, nem vagyok már zsenge fiatal,de a magam módján és lehetőségei között megtenném, amire alkalmas vagyok.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2018.09.16. 11:42:24

Így, biankó módon a "nem tudom" tűnik a legpraktikusabb választásnak közép-európai szemmel. Ha mondjuk holmi hozzánk hasonló felszerelésű pirezek támadnának meg, akkor már nyúlnék is a kaszáért. Ha a Szovjetunió tenne baráti látogatást, hát akkor mennyi cucc fér a biciklire, mert szövik nélkül esélytelen.
Ha az agyevő szörcsökök tamadnának a Szíriuszról, akkor elemi érdek az ellenállás (pl.: hülye zenét kell hallgatni, vizet kell rá önteni, rá kell tüsszögni, vagy meg kell fertőzni számítógepes vírussal, vagy csak belevágni az atomot - esetleg fellázítani a Jaffákat :-P ).
Támadó háborúból meg inkább kimaradnék.
A cseheket mondjuk megértem: a huszita haborúkat meg az 1918-as műveleteket leszámítva fegyver közelében sem voltak és valahogy mégis megvannak. A svájciak meg külföldön élték ki az efféle igényeiket.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2018.09.16. 11:45:35

A felmerés fő üzenete: vietnamiakkal és finnekkel nem cicergünk, mert ők együttesen elkenték az összes komolyan vehető nagyhatalom száját.

Agyverzes 2018.09.16. 12:20:06

Hát ez így ja.. Nehezen megválaszolható, főleg amiket a cikkben is fejtegettél azok miatt. Szerintem.. Támadó hadművelet nem érdekel, nincs is mivel meg miért se. Védekezés megint más, akkor nem kérdés.
Nem éltem meg háborút de más politikai ambíciói miatt dögöljön meg lehetőleg ő ne az ország szopjon (mondjuk szopás tekintetében pont jó helyről írok)

Dhxeusjkrkfnsgga 2018.09.16. 12:45:35

Ahogy elnézem jellemzően a kamuzós népek, vagy a fundamentalista vallásosak országaiban becsülték aránylag magasra az igeneket. A nemek meg jellemzően a magas bevándorlóarányú országokban, úgyhogy egyik sem meglepő.
Ezeket figyelembe véve a hazai eredményt olyan 70%-ra tippelném, de mivel nem reprezentatív a minta, inkább 41,0%-ot tippelek magas talán arány mellett.

Pootj 2018.09.16. 13:40:12

64,4%, mert a Lemilblog olvasói között aránylag kevés a feketöves pacifista...
A felmérés eredményén meg nem lepődöm meg, ennek is köszönhető az egész mostani állapot. Ismeritek, miszerint kemény idők kemény embereket teremtenek, kemény emberek jó időket teremtenek, jó idők gyenge embereket, gyenge emberek meg rossz időket teremtenek. Na, Európa most a 3-4. fázisban van. Tőlünk dél-keletre meg némi fáziskésés van...

Kullancs1983 2018.09.16. 13:50:18

42%. Lehet hogy optimista becslés, de benne van az élet, a világmindenség, meg minden. :)
Egyébként úgy tartják, hogy ami értékes, azt érdemes megóvni. Magyarország úgy látszik csak kevéssé az.

radiris 2018.09.16. 14:08:20

az en tippem a vilagatlaghoz all kozel: hogy ne legyen kerek szam, mondjuk 58,8 'igen' szazalekot valoszinusitek

Bundasian 2018.09.16. 14:15:07

@MTi: Akkor is harcolnál a magyarok mellett, ha pl. egy ukrajnához hasonló szituációt kreálna Felvidéken az oroszbarát magyar kormány a ruszkikkal a háta mögött? Én inkább ellenük fognék fegyvert egy ilyen szituban.

Bundasian 2018.09.16. 14:19:08

@sirdavegd: A finnek talán az egyik (ha nem az egyetlen) EU tag, ahol sorkatonai szolgálat van. Itt dolgozom, kolegák közt van tankelhárító, lövész, mesterlövész is. Az egyetemet végzettek tisztként szolgálnak. A finnek többsége hazafi, és bár szerény emberek, arra nagyon büszkék hogy sikerült megőrizni a függetlenségük a II.vh során. Nem tekintenek azonban győzelemként a ruszkik elkenésére.

Mócsy Gábor 2018.09.16. 14:22:26

A tippem,hogy 66 százalék lesz az igenek aránya. Én a nem
tudomra szavaztam,mert az a biztos.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 14:32:58

@Bundasian:

Úgy tudtam, hogy Svédországban, Dániában, Észtországban, Görögországban és Cipruson is van kötelező sorkatonai szolgálat.

hunTAR 2018.09.16. 15:03:27

Mivel a lemilblog, azaz nem feltétlenül fegyver- és egyenruha gyűlölő követőire vonatkozik a kérdés és feltételezhető, hogy elsősorban védekező háború lehet a mögöttes elgondolás, ezért betippelek egy 67,2%-ot az igeneknek. A nem tudomokat olyan 25% körülire saccolnám, a maradékot meg ki sem számolom, mert meg sem érdemlik.

Madarász Henrik 2018.09.16. 15:10:00

A nem tudomra szavaztam, mert a háború jellegétől függne. Mondjuk ha a románok támadnák meg az országot, vsz harcolnék. Viszont ha például USA szövetségben mi támadnánk meg az oroszokat, akkor nem.

scsaba1 2018.09.16. 15:23:11

@Bundasian:

Jó kérdés, nem egyszerű a válasz. A Kárpátok természetes határvonal. Kárpátalja a 1920-as évekig 1000 éven keresztül a Magyar Királysághoz, ill. az azokból létrejövő utódállamokhoz tartozott. Nemigen volt idegen megszállás alatt. Rajtunk kívül kvázi még a szlovákoknak is több joguk van rá, mint a szovjeteknek volt, ill. a Szovjetunió felbomlásával az ukránoknak.
Viszont az oroszokkal üzletelni olyan, mint a maffiával, szóval először jó ötletnek tűnik, de ne lepődjön meg az ember, ha utána meg egy lófejet talál az ágyában...

@post
Honvédő háborúban simán, főleg úgy, hogy a közelmúlt háborúinak szerves része a népirtás, a civil célpontok támadása, meg úgy általában a Genfi egyezmény arconhugyozása stb..., szóval ilyet csak úgy lehet megakadályozni, hogy már a határ közelében megállítjuk az ellent azzal a 8 db T80-as harckocsinkkal, amink van.

Támadó háború: Mi számít támadó háborúnak? Magyarországot saját területei veszik körül, nemritkán jelentős magyar kisebbséggel.
Az támadó háború, ha mondjuk Kassa környékéről elkezdik bevagonírozni a magyarokat és a vonatok valahogy eltűnnek a Tátra szirtjei között, erre a felelős magyar vezetés (haha), utasítja a jól felszerelt és ütőképes és elhívatott honvédséget (hihi), hogy ugyan ránduljunk már át szlovák barátainkhoz rákérdezni, hogy: "és ez így most hogy?" ?

David Bowman 2018.09.16. 15:40:52

Nem tudom. Hülye kérdésre nem lehet értelmes választ adni.
Sirgraved ma elemében van :)

Bundasian 2018.09.16. 16:13:16

@tiboru: Ezt nem tudtam, kösz az infot. mintha úgy rémlene hogy a svédeknél ezéven vezették be.

Bundasian 2018.09.16. 16:16:34

@scsaba1: Annak hogy a szlovákok magyarok ellen szervezzenek népírtást elég kicsi az esélye, bár az illi-baromizmus terjedése talán lehetőséget teremt majd rá. Szlovákiában a nemzetiek az oroszokat testvér népként kezelik, a Nocsnij Vlci putyinista kevéséb szelíd motorosok is jelen vannak már egy alig leplezett kiképzőbázissal.

Thomas Dantes 2018.09.16. 16:18:21

Nem. Semmi kedvem értelmetlenül meghalni, és embert ölni sem akarok. Harcolni?
Gondoljuk már végig. Mi is a háború? Amikor két vezető a saját kis önző érdekeik, hatalmi mániájuk miatt háborút robbant ki.
Én meg ezért haljak meg? Kösz nem.

A hazafiasság nem abból áll, hogy az ember ölne, vagy ostoba birka mód vágóhídra vonulna.

Ellenben, azt a kérdést kéne feltenni: például ha 1944-45-öt írnánk, hányan tennék meg, hogy a saját életük kockáztatásával az üldözött embereket -a honfitársaikat! -befogadják, megmentsék?

Kismy 2018.09.16. 16:20:34

felvállalom, hogy nem.
azonnal húznék családostul a világ legtávolabbi csücskébe, ahol béke és nyugalom van

nulysses 2018.09.16. 17:21:19

Az első gondolatom a "hülye vagy, harcoljon a faszom, azonnal pucolnék az ellenkező irányba" volt. Aztán jobban belegondolva, el tudnék képzelni olyan lehetőséget, hogy személyes okokból, vagy esetleges (belülről fakadó, és nem eszmei, mer'ahhoz már öreg vagyok) idealizmusból fegyvert ragadnék és mennék. Szóval esetleges kérdésre esetleges választ adtam: nem tudom.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 17:35:37

@Thomas Dantes:

Még körülbelül százezer (vagy egymillió) kérdést fel lehetne tenni, de az százezer (vagy egymillió) másik felmérés lenne.

scsaba1 2018.09.16. 17:41:54

@Thomas Dantes:

Rossz hírem van: egy hatalmi mániás vezető is elég, nézd már végig a II. Vh. első felét. Nyilván a cseheknek vagy a hollandoknak is minden vágyuk az volt, hogy pöcsméregetésbe kezdjenek a kor legerősebb európai hadseregével...

Tegyük fel: a szüleid meg a családod egy része Békéscsabán élnének, a tesód Szegeden, amit az első hullámban foglalnának el 3-4 nap alatt. Minden kapcsolat megszakad, semmit nem tudnál róluk. Akik átszöktek a fronton, mindenféle híreket hoznának a kegyetlenkedésekről stb...Csak ennyi lenne a reakciód, hogy viszlát és kösz a halakat? Bocs, én pacifista vagyok, eltűztem Svájcba?

scsaba1 2018.09.16. 17:45:49

@Bundasian:

A '90-es évek rendszerváltó genezisében is lehetetlennek látszott, aztán nézd meg mi történt a volt Jugoszláviában. Követni sem tudtam már, hogy éppen mikor és ki, milyen háborús bűncselekményt követett el...

Girhes 2018.09.16. 17:52:11

Nem. Szerencsére van hová mennünk és mennénk is, amíg lehet.

Wikus Van De Merwe 2018.09.16. 17:53:23

Kérem szépen, honvédő háborúban, a hazámért igen.
Hogy valaki, valamely szövetség oldalán, egy másik országot, népet megtámadva...hát úgy már nem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 17:56:58

@Balango:

A poszt végén ott van a szavazógép. Ha nem látod, akkor a böngésződ beállításával van valami probléma, eddig már sok százan szavaztak, szóval tényleg ott van.

Bundasian 2018.09.16. 17:58:57

@Wikus Van De Merwe: Érthető. Ha jobban belegondolok ez a következőképp lehetséges. Putyin mindkét országban támogatja az extrém nacionalistákat. Ha szeretne egy az EU-t végleg szétziláló konfliktust gerjeszteni, egymásnak kell ugrasztania a szlovák ,,honvédőket'' és a magyar ,,nemnemsohás'' urakat. Jelenleg még nagy az összeborulás, de semmi sem lehetetlen ahogy írtad.

midnightcoder2 2018.09.16. 18:04:30

@sirdavegd: +1

Igen, alapvetően a helyzettől függ.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.16. 18:11:18

ha az "országért" magában foglalja a fegyveres harcot egy diktatúra kiépítésének megakadályozásárért is, akkor igen.

sarius 2018.09.16. 18:27:57

A "nem" listán az első tízben hat, erősen sörös ország található. Véletlen lenne? Aligha :-)

A tippem a magyar igenekre: 48,1 százalék.

Lazacc 2018.09.16. 18:30:57

Az a baj, hogy a hazának teljesen mindegy, hogy ki uralja. Budapest, a Mátra, a Balaton ugyanott marad, nem tudja onnan elvinni senki...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2018.09.16. 18:32:20

Az ország védelmében vagy Nagy-Magyarország visszafoglalásáért feltétlenül, ENSZ-békefenntartó akcióban soha.

fuszujka 2018.09.16. 18:35:03

Nem az országokért kéne harcolni, hanem együttes erővel mindig időben kivégezni az összes politikai felelőst, akik képesek országokat háborúba hajszolni.

sarius 2018.09.16. 18:37:31

@frikazojd: ilyesmire gondoltam én is. Forradalomban vagy egy igazságtalan hatalom elleni felkelésben talán részt vennék, ha meg behívót kapnék, bevonulnék persze, de hősködjön az, akinek ez a mestersége. Politikust biztosan nem látnánk a tűzvonalban, oda kihajtanák az olyan megvezethető barmokat, mint mi.

winterrain 2018.09.16. 18:41:18

Kérem szépen, véleményem szerint a szavazók 63,2 %-a menne önszántából a vágóhídra.

2018.09.16. 18:41:27

Nem. Semmiképp. A háború tökéletesen értelmetlen dolog, főleg manapság. Ahogy visszatekintek, az első és második világháború alatt felfoghatatlan szenvedés, elképesztő pusztítás történt, az égvilágon semmi értelem vagy cél nélkül. Egyszerűbb lett volna, ha minden ország leöldös a saját polgárai közül milliókat, és felrobbantja a saját városait. Az eredmény ugyanaz lett volna. Ebben részt venni? Soha. Menjenek a politikusok, fogjanak fegyver, essenek egymásnak. Minden háborút ők és a vezetők robbantottak ki. Oldják meg, és hagyják a polgárokat élni és dolgozni békességgel. Én egy lépést se teszek miattuk.

jandera 2018.09.16. 18:43:30

Az országért nem, a családomért, barátaimért igen.

2018.09.16. 18:50:53

Ugyan voltam sorkatona, de a mai világban erősen meggondolandó, hogy harcolna az ember akárcsak egy honvédő háborúban.
Teszem azt, ha a szerbek támadnának, akkor nincs az az Isten aki őket megállítja. Egyrészt a vérükben van. Másrészt hasonlítsd össze a szerb és magyar hadsereget plusz a technikát darabszámot és már el is dőlt a háború egyetlen lövés nélkül.
A technika és a számok beszélnek.
Olyat meg, hogy szövetségbe egy nagyhatalmat megtámadnánk?
A sárga földig lenne lebombázva az egész ország, még akkor is, ha atomot nem használnának.
Hiába van a kezedben AK, ha fejlődött a technika és műholdról mérnek be. Annyi neked.

bontottcsirke 2018.09.16. 18:52:21

@MTi: Nék. Harcolnék. Például sörcsata?

Alick 2018.09.16. 18:52:32

Fegyver ragadni...? hát igen, lehet hogy pl. John Hinckley jr. is csak a hazáját szolgálta. :)

A rossz politikai döntés általi háborúzásnak (kockázatos) alternatívája lehet a dezertálás vagy a partizánnak állás. :)

Pozitív esetben viszont felmerül a megfelelő (haderőnemi, szakirányú) kiképzés igénye, mert ma már nem annyira a hirtelen berángatott bokorugrók döntik el a kimenetelt.

bontottcsirke 2018.09.16. 18:54:51

@Pár dollárral többért:Egy bármiulyen támadó hadsereget meg lehet állítani, például ha savanyú uborka levára innának tejet. Kérdés mennyire lehet rávenni őket. De a példám szemlélteti, hogy inkább manapság ésszel, mint kalasnyikovval kell háborúzni. Bár általában egy mocskos kézitusa a vége. Csak az ne legyen.

Alick 2018.09.16. 18:56:18

@Pár dollárral többért: A jól átgondolt háború mindig a politikai keretrendszer része, nem a semminől robban ki és azon túlmutató céljai kell, hogy legyenek.
Ha ennek bölcsessége, mértékletessége meglett volna Hitlerben, lehet hogy Európa egyesítőjeként tekintenénk rá...

William Kidd 2018.09.16. 18:57:21

Természetesen igen. Nincs mese, ha menni kell, megyünk.

M1nd3gy 2018.09.16. 19:02:23

Igen harcoltam.

Ma már ezekért a tolvaj politikusbűnözőkért harcoljon a kurva anyjuk.

2018.09.16. 19:06:00

Ha csak abba belegondolok, hogy a 120-130 ezer magyar veszett oda a Don kanyarban, úgy, hogy nem volt megfelelő a felszerelés. A ruha a fegyverek totálisan alkalmatlanok voltak arra, hogy felvegyék a harcot a szovjetekkel. Mindezt úgy, hogy a magyar vezetés küldte őket a vágóhídra abban a ruhában, azokkal az elavult fegyverekkel.
"A háború a politika folytatása más eszközökkel."
Carl von Clausewitz
Ha ez így van, akkor menjenek ki a politikusok a harctérre fegyverekkel, ágyúkkal aztán lőjék ki egymást!
Ne gyártsanak ideológiát a háború mellett és ne propagálják, hogy a másik nép az milyen.
Legyenek férfiak és hívják ki párbajra azt a másik államférfit akivel összekülönböztek! Intézzék el egymás között!

2018.09.16. 19:07:15

@frikazojd: hupsz! Érdekes felvetés...lehet, meggondolom magam?

paráznabillegető 2018.09.16. 19:10:14

nem. mert kit és miért is kéne ölnöm?
ugye.

2018.09.16. 19:12:20

@Libsit akarok ÖLNIIII !!!: az jó lenne. Csak azt kell tisztázni, mi az a libsi.

Vilmos Rácz 2018.09.16. 19:16:39

Az egész kérdés megtévesztő. A cikkben szó van arról, hogy azt nem kérdezték, hogy védekező, vagy támadó háború... a kérdés, pedig az, hogy harcolnál-e az országodért! Az országomért nyilván! Azért, mert mások támadják. Ha mi támadnánk valakit, akkor már nem biztos... mások oldalán, hogy mások érdekeiért megtámadjunk valakit? Nem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 19:16:54

Szolgálati közlemény

Na, a mai első faszfejet kitiltottam.

tamask 2018.09.16. 19:22:56

Sokan szerintem harcolnának az országért (hazáért), de mondjuk a kormányért nem.

Az azért elég tipikus, hogy a szibarita nyugat-európaiak a saját hazájukért se fognának fegyvert. A virulensebb ázsiaiak, afrikaiak le is nyomják őket idővel. A túlszaporodás, "teleszülés" is fegyver ma már.

Kelly és a szexi dög 2018.09.16. 19:25:27

Ez lett a liberalizmus eredménye: kiherélt Japán és Németország - mondjuk ez is volt az egyik cél!

nu pagagyí 2018.09.16. 19:33:36

Csak akkor harcolnék, ha békeidőben szabadságot és jogokat biztosít az országom minden polgárnak. És nem mindegy a cél sem, semmiféle rabló hadjáratban nem vennék részt, csak olyasmiben, ami az ország védelmét szolgálja.

Persze a hatalom képes kényszeríteni embereket, hogy meggyőződésük ellenére is vágóhídra menjenek, de az annyit is ér.

A jelenlegi országért nem harcolnék.

ace22 2018.09.16. 19:42:24

Remek cikk, sok érdekes elméleti gondolattal.

Egyrészt az embereket háború esetén legritkább esetlen szokták megkérdetni, szeretnének-e a fotelből a harctérre vonulni. Van ilyen is, pláne ha az adott országnak erős katonai hagyományai vannak, és az ellenséggel személyes elintéznivalója van a polgárnak.

Gyenge propaganda (Istenért és Hazáért szintű), primitív patriotikus propaganda, az ellenség démonizálása (a WWII propagandák kis tanulmányozását ajánlom, nagyon durva dolgokat engedtek meg a felek), végül az általános mozgósítása katonaszökevények felkoncolásával.

Másrészt sokkal könnyebb egyet klikkelni, miközben büszke macsónak tekinti magát az ember, mind a harctérre vonulni.Ezért azt gondolom, hogy a felmérés enyhén pontatlan lehet.

Ezzel együtt 40,5%-lenne a tippem.

nu pagagyí 2018.09.16. 19:43:58

@Libsit akarok ÖLNIIII !!! : Úgy látom te is a Don-kanyarnál akarsz kipurcanni, ahová a gazdád küld majd békés lakosokat gyilkolászni.

HEL Blog · http://he-liga.blog.hu 2018.09.16. 19:44:36

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának Figyelő Bizottsága álláspontja.

A hazát nem lehet hatékonyan megvédeni kényszerített emberekkel csak önkéntesekkel. Ezt az álláspontot sok magas rangú hivatásos katona tagunk is megerősíti és támogatja.

Mivel van elegendő önkéntes nem is szükséges a kényszert alkalmazó sorozás.

ace22 2018.09.16. 19:45:05

Még egy gondolat: ha a haza egy gyönyörű palota, de egyetlen téglán sem szerepel a neved, mindjárt kisebb a motiváció kockáztatni mások vagyonáért, akik feltehetően nem is a frontvonalban harcolnak...

Macska rúgja meg 2018.09.16. 19:46:34

A megközelítése rossz szerintem a kérdésnek. Hogy harcolnék-e? Nem tudom, attól függ.. - hogy egyetértek-e az üggyel, vagy a háborúval, vagy bármivel, amiért harcolni kell; és a csatát megvívandónak is gondolnám. Azért harcolnék, amiért megéri, akkor, abban a pillanatban. Lehet az egy hely, egy személy, egy közösség, eszme.. De csak azért nem harcolnék, mert valaki azt mondja - legyen az elnök, tábornok, vagy a szomszéd.

paráznabillegető 2018.09.16. 19:49:15

@Könnyen elkaptuk, uram!: he?
szerintem fogalmi zavarban szenvedsz, koma. hogy egy hülye egyik pillanatról a másikra ön-, és esetleg közveszélyessé válik, az még nem háború.

2018.09.16. 19:49:21

Érdekes egyébként, hogy a délszláv háború alapvetően függetlenedési háborúnak indult a horvátok részéről.
Tito halála után mindenhol nacionalista politikusok voltak a vezetők. Milosevics, Tudjman, Izetbegovic.

Viszont amiről kevés szó esik a délszláv háborúval kapcsolatban az az, hogy evés közben jött meg az étvágy a horvátoknál is. A szerbek eleinte egyben akarták tartani Jugoszláviát, majd elengedték a szlovénokat. Viszont a horvátok is nagy Horvátországot akartak. Bosznia területéért ment a harc. Majd a bosnyákok is beszálltak az adok-kapokba.
Már az magában kérdéseket vet fel, hogy nem csak az elszakadásért harcoltak a horvátok, hanem plusz területekért amelyek a bosnyák tagköztársaság tulajdonát képezték.
Itt már két variáció van. Lehet azt mondani, hogy a függetlenségért harcolna az ember, de a bosnyák területekért meg nem. Ez egy háború volt. A szerbek is maguknak akarták Boszniát.
Létrejött Bosznia egy rendkívül szegregált ország, külön vannak a bosnyákok, horvátok, szerbek. Ott mi lenne a szavazás eredménye? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 19:53:12

@nu pagagyí:

Ugyan, ez el se jutna a sorozóbizottságig, mert az első jelre szívszélhűdést kapna a rettegéstől :-) Ismerem a típust, ezek azok, akik falkába verődve emberkednek a gyengébbel, aztán az első pofontól lefelé görbül a szájuk.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.16. 19:56:54

A Magyar Erkölcsös Emberek Országos Körének két tanítása is van fen a blogunkban a témában:

1 A haza védelme a Don-kanyarban

"A haza védelme minden férfi kötelessége."Elmebeteg egy idézet és elmebeteg egy elképzelés, hogy a hazát 1500-2000 km távolságban a Don-kanyarban lehet a legjobban megvédeni. Akkor védték volna a hazát a valóságban, ha akkor nem mennek el onnét más hazájába. Akkor ma Magyarország 4-5 megyényi területtel nagyobb lenne.

erkolcstan.blog.hu/2018/06/22/a_haza_vedelme_a_don-kanyarban

2 Nők hadkötelessége

Aki oda van a sorozott-katonaságért, férfiak és apák, esetleg lányos apák, sőt még minden férfi kötelessége szólamokat is pufogtat, annak megemlíteném, csak gondolat kísérletnek, hogy a a "hazafias" hős férfiaknak szükségük van ám tábori "hazafias" lány "nemi kielégülést" végző szolgáltatásra is. Volt is ilyen már és kellene is. Az ilyen felfogású apák lányai lehetnének az első ilyen kötelezően besorozott leányok.

erkolcstan.blog.hu/2018/06/08/nok_hadkotelessege

Ez meg csak egy ráadás érdekességnek. mit_akar_a_fidesz_1365314831.jpg_798x960

Ez a dokumentum a Fidesz 1989-es programjának kivonata:

erkolcstan.blog.hu/2013/04/07/egyhazaktol_mentes_allamot

Projektmenedzser 2018.09.16. 19:58:57

Mi már beszéltünk erről a családdal. Ha bármilyen háború lesz, vagy elmebeteg háború, mi húzunk az országból. Pontosabban már jóval előtte, mielőtt lezárnák a határokat. Ha a környező országok hazatoloncolnának, akkor már jóval előtte elmennénk akár egy isten háta mögötti országba is.

Dögöljön meg az ország, és harcoljon érte az Orbán, a Lázár és a Mészáros. A saját gyerekem orvosi ellátását zsebből kell fedeznem, mert amúgy 8 hónapos várólista lenne, így részemről sz.rok erre az országra.

Az egyetlen dolog, ami még itt tart, hogy elérjem az általam meghatározott havi bevételt, és utána húzok a családdal egy angol nyelvű országba. Otthonról dolgozom angol nyelven, ha kell, a zöldhatáron át is elhúzok. Biztos, hogy nem tudják lezárni az egész nyugati határt, de ahogy mondtam, ezt már nem várjuk meg.

Magyarország meg megérdemli, hogy újabb 40 évre vagy az oroszok legyenek itt, vagy egy diktátor. Demokrácia van, az emberek választották ezt. Nagyon komolyan gondolok mindent.

Stenonis 2018.09.16. 19:59:48

Tartózkodtam.
Majd eldöntöm, hogy megéri-e.

De nem véletlenül szereltem le...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 20:01:58

@Pár dollárral többért:

A boszniai közvéleménykutatás eredménye:

Igen: 55%
Nem: 39%
Nem tudja/nem válaszolt: 6%

2018.09.16. 20:04:07

@Macska rúgja meg:

"Azért harcolnék, amiért megéri, akkor, abban a pillanatban."
Érdekes amit felvetettél.
Tudom fikció nem megtörtént eseményeken alapul, de a Kelly hősei című film jutott eszembe. Persze ettől még idegen hadserege idegen országban fosztogathatott.

Ha egy ilyen közegbe pottyanék le, akkor havi 50 $-ért nekem se lenne kedvem harcolni egy másik kontinensen vagy akár a hazámban.
14 ezer rúd arany azért megmozgatná az ember fantáziáját. :)

2018.09.16. 20:06:43

@tiboru:

Köszi

Gondolom nem tudod tovább bontani a statisztikát. Arra gondolok, kik vannak a %-ok mögött. Bosnyákok, horvátok, szerbek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 20:11:30

@Pár dollárral többért:

Sajnos nem, ennél a felmérésnél tudomásom szerint nem értékelték külön a válaszadók nemzetiségét vagy régiós hovatartozását egy-egy országon belül. Csak vélelmezem, hogy igennel főleg a bosnyákok, nemmel főleg a szerbek és a horvátok válaszoltak.

tena_lady 2018.09.16. 20:13:21

Elnézve a magyar történelmet 10-ből 9 esetben minket támadtak meg, nem pedig mi másokat. Általában honvédő háborúkat folytattunk, illetve szabadságharcokat. Erre abszolút igent mondanék. Biztos vannak olyanok, mint a 2. világháború előtti arisztokrácia, akik fogták az értéktárgyaikat, bankban lévő pénzüket és vidáman új életet kezdtek belőle valahol külföldön, de én ezt nem tudnám megtenni, nincs miből. Muszáj lenne tehát megvédenem azt, amim itt van. Az átlagember, aki mindent hátrahagyva menekülni kényszerül az egy nincstelen senki. A semmiből felépíteni valamit ezerszer nehezebb, mint abból a kevés kis valamiből, ami eleve van. Másfelől meg szentimentális vagyok és itt vannak a gyökereim, amiket nem akarok eltépni. Van, akinek ez nem fáj, ezért nem érti azt, akinek igen.
A másik opció, hogy az ország megtámad egy másikat és az embereknek menni kell háborúba. Én ezt Magyarország tekintetében nehezen hiszem, mert a háborúhoz 3 dolog kell, nekünk meg egyik sincs. Ezért sem szoktunk háborút kezdeményezni. Amúgy is nőként nem harcolnom kéne, hanem végezni itthon a férfi és a női munkát párhuzamosan és eltartani a családomat tök egyedül. Próbálni nem éhen halni. Ez sem lebecsülendő feladat szerintem.

contractor 2018.09.16. 20:16:03

Mint magyar állampolgár nem védhetem meg a családomat, magamat, tulajdonomat fegyverrel. Ezért az országot sem fogom megvédeni. Ennyi.

Alick 2018.09.16. 20:17:14

@Pár dollárral többért: "Legyenek férfiak és hívják ki párbajra azt a másik államférfit akivel összekülönböztek!"

Mondjuk Putyin ellen ez kevés lenne, de a pufi Kim-et talán meghentergetné... :)

www.youtube.com/watch?v=MMKFIHRpe7I

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.16. 20:19:25

@tena_lady:

A legjelentősebb és legfontosabb "honvédő" győzelmünk a pozsonyi csata volt. 907. július 4. és 7között. Bár előtte azért volt jónéhány, ami a többi hasonló európai akkori csatákhoz hasonlóan csak a jövedelem és hatalomszerző céllal indult.

Itt van róla bővebben anyag:
890és 980 közt összesen 48 hadjáratról tudunk, amelyből 38 nyugat felé, 10 déli irányba történt. Másfelé is voltak hadjáratok, csak azokról nem maradtak fenn semmilyen adatok

vilagnezet.blog.hu/2012/08/20/vajk_a_hitehagyott

Alick 2018.09.16. 20:19:31

@tena_lady: "Elnézve a magyar történelmet 10-ből 9 esetben minket támadtak meg"

Az utóbbi két nagy háborúban a kezdeményezők között voltunk és persze a szerbek ezért valószínűleg nem zártak a szívükbe.

soarvány 2018.09.16. 20:20:48

Ha az USA Oroszország ellen indul, akkor dolgozzon csak meg érte, de senki nem fogja neki kikaparnia gesztenyét a tűzből. Máshol süsse el a piszkos trükkjeit. A japánok németek angolok is így gondolhatják.
Hitler idején a németek csak azután követelték a direkt csapatkontingesek küldését keletre, miután Moszkva alatt kissé megfogyatkoztak. Ellenben az USA szereti másokkal learattatni a babérokat csapatokat követel és elvárja hogy körbenyalják a seggét.

kewcheg 2018.09.16. 20:23:41

Nincs orszag amely megtámadna intézményesen, még talán a román sem.Ellenben veszélyesek lesznek az idővel többséggé váló kisebbségek, továbbá valószínű hogy néhány évtizeden belül a víz is konfliktusforrás lesz.Tehát nem kifejezetten a hazát kell majd megvédeni, hanem magunkat.Ez már most is látszik É.Borsod nogo zónáiban az állam már nem védi meg az öregeket.És ennek tükrében a világ legnagyobb geciségeinek egyike az önvédelmi jog elvétele, pl. fegyvertartás...

incze 2018.09.16. 20:23:49

@Pár dollárral többért: @tiboru: ez viszonylag egyszerű. az ottani horvátok rögtön arra gondolhatnak, hogy bizony harcolnának egy szerb intervenció ellen, a szerbek meg arra, hogy harcolnának egy horvát intervenció ellen, a bosnyákok meg.

így is volt ez, nem is olyan rég. nem annyira elméleti a kérdés nekik.

falugazda 2018.09.16. 20:26:11

A hazáért, otthonért, családért gondolkodás nélkül. A politikai rendszerért meg sem mozdulnék. Már a kérdés feltevése sem jó, csakis védekező háborúról beszélhetünk.

scsaba1: Szeged és Bcsaba 3-4 óra alatt esne el, nemhogy napok alatt. Ha dél felől jő az ellen akkor keleten a Körösök az első védvonal, nyugaton a Balaton vö.: Margit-vonal. Középen meg semmi.
Szvsz, itt a Lemilen az igenek megkapják a kétharmadot.  67,01% az igenekre.

Behaton 2018.09.16. 20:28:10

Hollandia, 64% nem...15% igen...
Érdekes adat, főleg annak fényében, hogy a holland társadalom szinte egyöntetűen ítélte el és tartotta gyávának azokat a holland békefenntartókat, azokat a holland katonákat, akik 1995-ben tétlenül nézték végig a srebrenicai mészárlást.

Behaton 2018.09.16. 20:29:44

@falugazda:

"Már a kérdés feltevése sem jó, csakis védekező háborúról beszélhetünk."

Így van.

Walrus The Inflexible 2018.09.16. 20:30:06

@Pár dollárral többért: Majd pedig kisvártatva mindhárom országocska elkezdett pedálozni az EU tagságért, ami hosszú távon értve a nemzetállamiság elhalványodásának útja. No comment.

Visceroid 2018.09.16. 20:32:24

"Harcolnál-e az országodért?"

Nem. Viktorért semmiképp. Viktor ellen talán.

Kullancs1983 2018.09.16. 20:32:47

@HEL Blog: A kérdés, hogy lenne-e elegendő önkéntes. A szavazásból majd kiderül, legalább részben.

@Pár dollárral többért: A horvátok először Horvátországért harcoltak, Bosznia csak utána jött. Ráadásul a szerb és a horvát vezetők szépen meg is egyeztek, hogy csak a helyieket támogatják, és nem kezdenek egymás elleni általános háborúba. (Persze a szerbeknek a vérében van, és nincs aki őket megállítja, mint azt a '90-es évek négy zsinórban elveszített háborúja is mutatja. De te csak rettegj tőlük.)

Monsieur 2018.09.16. 20:34:32

@Thomas Dantes: nekem ez a megközelítés tetszik..

kolomparlole1114 2018.09.16. 20:35:24

@scsaba1: "azzal a 8 db T80-as harckocsinkkal, amink van"

Honnan van T80-asunk? Én csak 72-eseket láttam.

2018.09.16. 20:36:15

@tena_lady:

Tökéletesen értelek, de...
Honvédő háború vagy szabadságharc. Az elmúlt 500 évben nem tudsz egy olyan honvédő háborút mondani, nem tudsz egy olyan szabadságharcot mondani, ahol mi magyarok nyertünk volna. Ahol mondjuk az lenne a krónikában, hogy a Magyar Királyság Mohácsnál majd 4 évszázadig állta útját az Ottomán seregnek.
Vagy nem tudunk olyat olvasni, hogy az 1848-1849-es szabadságharc a Schönbrunni kastély előtt ért véget ahol is Haynau letette a fegyvert.
Nem tudunk olyat olvasni, hogy 56-ban a pesti srácok legyőzték a Vörös Hadsereget, akik 1956 november 10-én Záhonynál elhagyták az országot és vissza sem tértek.
Tehát mindazonáltal, hogy sok emberben van hazafiasság nem biztos, hogy megéri a véráldozat.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 20:37:07

@Behaton:

Szrebrenica és a felmérés között eltelt 20 év.

fhdgy 2018.09.16. 20:38:22

Ki lenne az ellenséges csapat parancsnoka? orbán? Akkor harcolnék! -:)

kolomparlole1114 2018.09.16. 20:40:20

Hé Tibi atya! Hiába törlöd ki a hsz-emet, a lényeg akkor se változik. Ezért a rablóbandáért hazafi nem harcolna, nem segítene nekik senki a Kanári szigetekre reptetni a közpénzmilliárdokat, meg hogy a családjukkal ott lubickolják ki magukat amíg mi a lövészárokban halunk meg értük. Az 1. gondolat ami mindenkiben felmerül a címbeli kérdésre hogy: EZEKÉRT? Nem!

Behaton 2018.09.16. 20:44:06

Érdekes még a felmérés ezen része is:

A válaszadó

muszlimok 78%-a,
hinduk 77%-a,
buddhisták 66%-a,
ateisták 57%-a,
keresztények 52%-a,
izraeliták 51%-a

szavazott igennel.

Tiangong 2018.09.16. 20:45:11

30%-nál többet nem merek az igenre feltenni.

gringe 2018.09.16. 20:51:06

Szerencsére a közelmúlt és a jelen hazai hatalmasságai elérték, hogy eszközök híján addig se tudjam tartani a frontot, amíg elérik a t. családdal és a csomagokkal a feltankolt szürke Airbusokat a kifutópályán.
Itt fognak megdögleni velem együtt.
Kretének.
Ennyit a hazáról.

2018.09.16. 20:53:53

@tena_lady:
"Elnézve a magyar történelmet 10-ből 9 esetben minket támadtak meg, nem pedig mi másokat. "

Ez egyáltalán nem igaz, illetve már azt is nehéz meghatározni, hogy ki az a mi, hiszen pl. a Habsburg korszakban a kor törvényei szerint az osztrák császárok magyar királyok is voltak, akkor megtámadtunk-e valakit, ha a király indított háborút, és magyar seregek is részt vettek benne. Még bonyolultabb kérdés, hogy az erdélyi fejedelmek, és a magyar királyi címmel rendelkező Habsburgok háborújában ki voltunk a mi. De az I. és a II. világháborúba is támadóként léptünk be. Mindenesetre akárhogy is nézzük, nagyon sok olyan háború volt a magyar történelemben, ahol megérkezhetett a behívó egy támadó háborúba (nyilván a feudalizmusban a nemesekhez), és a magyar hadköteles állampolgár előtt ott volt a dilemma, menjen, meneküljön, vagy mi legyen.

kolomparlole1114 2018.09.16. 20:57:30

@Kullancs1983: A szerbeknek addig megy a háború ameddig a hegyek között kell partizánkodni. Nem túl sok győztes szerb csatát tudnék felsorolni az elmúlt 1000 évből, és a balkáni háborúk során is inkább a meghúdítottak szerepe ment nekik, partizánkodni is leginkább az ilyen 0 harcértékű operetthuszárok ellen, mint pl. mi tudtak. Mondjuk ebben nem különböznek a románoktól, akik Pesten is csak akkor jártak amikor mi már eldobáltuk a fegyvert. A partizánsikereknek meg leginkább propagandaértéke van, a harci az sokkal csekélyebb, amit a vietnami háború is mutat. Ott ugye mindenkinek az a kép van meg hogy az USA-t jól megszopatták a sárgák, de inkább csak aludni nem hagyták őket nyugton, sokkal több a vietkong veszteség mint az amcsi. A különbség csak az hogy nekik bármennyi elviselhető volt, az amcsiknak meg nem. A szerb partizánok is csak a már visszavonuló németek ellen tudtak sikereket elérni, amikor lendületben voltak a görögök felé, akkor nem nagyon állítottak meg azok senkit.

2018.09.16. 20:57:48

@Visceroid:

Egyetértek.
Ezért a rablóbandáért harcoljon az, akinek hat anyja van.

anarhista 2018.09.16. 20:58:51

hát, ha fegyvert kapnék a kezembe, először a parlamentbe mennék...

falugazda 2018.09.16. 20:59:21

Csak halkan kérdezem:
Senkinek nem tűnt fel, hogy 1836-ban egy Vörösmarty Mihály nevű költő írt egy verset, amit minden iskolai rendezvény (és sok más alkalomkor is) végén „vigyázz!” állásban hallgatunk meg?
Az utolsó versszakot idézném:
„A nagy világon e kívűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.
Persze ezzel lehet vitatkozni, sokan szavaztak már a lábukkal…

Dekatlon 2018.09.16. 21:06:22

a hazámért igen
a hazám a családom

2018.09.16. 21:07:35

@Kullancs1983:

Tudom, hogy utána jött Bosznia. Vagy mégsem. Párhuzamosan zajlott.
Olvass, tájékozódj Nagy-Horvátország témában!
en.wikipedia.org/wiki/Greater_Croatia

A másik meg. A horvátok fel tudták venni a harcot a szerbekkel. Viszont már ők is kaptam amerikai (NATO) segítséget. Utána meg már ha valakit támadtak a szerbek, mentek az amerikaiak és lőtték a rakétákat.
Ennyi.
Nem rettegek, de a magyar hadsereg az bizony nem tudná megállítani a szerbeket.
Ezek a tények!

kistamás 2018.09.16. 21:11:18

Tipp: 24,3% lesz igen

ubermeister 2018.09.16. 21:35:09

@Könnyen elkaptuk, uram! "húsz év nem sok...még mindig vannak élő magyarok, akik gyűlölik az oroszokat..."

90-ben az MSZMP+ MSZP az első fordulóban kb. 14,6%-ot kaptak összesen (vegyük ügy hogy ők szerették a ruszkikat), ma a szavazók 49%-a szavaz a komcsi főnököt leszopó III/III ivadékra

LebensraumamOsten 2018.09.16. 21:44:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor elkapják könnyen, és rögtönítélő bíráskodás keretében azonnal felakasztják nyilvánosan. :DDD

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 21:44:59

@kolomparlole1114:

A mondandód megfogalmazásának módja miatt töröltem a kommented és nem az érdemi tartalma miatt. Amint látod, téged nem bannoltalak.

ubermeister 2018.09.16. 21:47:02

Harcolna a fene, az összes barmot aki harcolni akar bebaszni a Szahara közepére dobni nekik az utánpótlást amíg csak 1 marad. A katonaság a társadalom söpredéke, vagy agresszív fegyver=hatalom mániás balfaszok vagy olyan szerencsétlenek akik maguktól semmire sem képesek feltétlen kell nekik valaki aki megmondja mit tegyenek még akkor is ha ez a megaláztatásukkal jár együtt.

Ariete 11 2018.09.16. 21:51:33

@ébrenjáró: gyorsan menj át ukrajnába, szívesen befogadnak a pravij szektorban, még puskát is adnak, hogy irtsad a fajtádat :D Ezek a rohadt magyar honfitársaid annyira a bögyödben vannak... :D

Hiryu2,01 2018.09.16. 21:53:54

Nem olvastam végig a kommenteket, és nem látom mi a szavazás eredménye.
De gondolom a blogon szavazók magasabb arányban nyomtak igent, mint az felmérés EU szavazói.

Két kérdés: a bevállalók hallottak már éles lövedéket elzizzeni a fejük mellett? Láttak már valódi hullát, és tisztában vannak azon, menni esélyük lenne az életben maradásra a harcmezőn?

A valóság nem videojáték, itt nincs újraszavazás. Ja és még valami? Az igennel szavazók harcoltak volna a NATO ellen VSZ oldalán? Nem? De hiszen épp olyan rendszer épül ki épp Magyarországon.

Cawac 2018.09.16. 21:56:01

Védelmi célból igen - de elnézve a technikát inkább osztrák vagy német felszereléssel mint hazaival. Így is leginkább múszakiként (ha már gépész az ember) vagy felcserként - nem életcélom ölni...

u.i.: Kíváncsi lennék egy olyan felmérésre, hogy EU-s hadsereg részeként (normális felszereléssel) ki lenne hajlandó az EU-ért síkra szállni. Mert ha egyszer teszem azt megindulnak a Képzeletbeli Afrikai Partizánok, rohadtul nem fogja őket érdekelni a Szlovénia vége tábla...

Tottone 2018.09.16. 22:00:38

Érdekes "látlelet", különösen ami az európai morált illeti.
Azt gondolhatnánk, hogy az európai civilizáció és életszínvonal lenne a leginkább védendő, mégis az európaik által lenézett félsivatagos, diktatórikus porfészkek jobban kiállnának magukért. Persze ahogy gondolkozom, tudnék válaszokat, többet is.

Jogosan teszik fel többen is a kérdést, hogy milyen jellegű háborúról beszélünk? Azt gondolom, hogy az európai ember okkal szkeptikus: ha csak nem a saját közvetlen otthonát kell védeni, akkor miért is kell ide meg oda mennie, hogy ott valakivel hadakozzon. Mondjuk a határozott nem érdekes, ráadásul az afrikai/ázsiai válaszadók nem lamentáltak ezen a kérdésen.

Individualizmus: a nyugat európai ember számára manapság minden korábbinál erősebb az illúzió, hogy nincs szüksége államra, országra, hazára. Jogai vannak, de kötelességei, legalábbis az előbb felsorolt közösségek irányába nem nagyon. Fegyvert fogni főleg nem. "Haljon meg a haza értem!"

Globalizáció: ha meg gond van, gyorsan el lehet húzni máshova. A globális mobilitás a történelem leengedő szelepe lett a XXI. század elejére: nem kell megvívni a konfliktusokat, inkább elmegy az ember máshova. Kérdés, hogy meddig van erre lehetőség, meddig lehet halasztani a történelmet. (Érdekes kérdés: vajon hamarabb megbukna-e Orbán, ha a Kádár érához hasonló feltételekkel lehetne nyugatra menni, és itthon gyűlne a feszkó...vajon lett volna-e márc. 15 ha Petőfiék inkább Németországba mennek?)

És ha már itt tartunk: pacifizmus, 68, történelem vége. A két világégést megszenvedett Európa szeretne hinni abban, hogy nincs többet háború, ha valaki mégis erről beszélne, azt gyanakodva méregeti, propagandát, nacionalizmust, militarizmus kiállt. Érthető, ha nem akarja magát megvezetni hagyni, csak nehogy koppanjon, ha visszatér a történelem.

Végül: vajon mennyire hatékony szövetség a NATO (biztonságérzetünk alapja, garanciája, ugyebár), ha a tagországok saját magukért ilyen morállal szállnak harcba. Meghalna-e egy holland Magyarországért? Egy olasz? Egy német? Jó éjszakát!

agarik 2018.09.16. 22:00:51

Fegyvert fognék a hazám érdekében a fideszkdnp kormány ellen. És ha besorozna a fideszkdnp, akkor lelőném a felettesem. Igazából várnék, hátha alkalom nyílik maga a Viktátor likvidálására.
Na erre varrjál gombot.

Havi 50K nettó nekem ennyit ér meg.

Parajpuding 2018.09.16. 22:02:17

Miért kéne harcolnom egy maffiaállamért és 2/3-adában hitvány nemzetért?

Milky Horse 2018.09.16. 22:02:25

Ezért a Magyarországért?
Nem.

Hiryu2,01 2018.09.16. 22:03:28

ja, Tippem 34.5 százalék Igen.

agarik 2018.09.16. 22:05:57

@Tottone: Te nagyon sötét vagy, és nem figyeltél történelemórán, a szociológiához/pszichológiához meg semmit nem értesz, hm?

A bugris vallási fanatikus keresztény, judaista, vagy akárki nem fogja fel hogy pocsék dolog ha levagdossák a fejedet, aztán csodálkozik mikor kardlengetve belesétál a gépágyútűzbe.
Fel sem fogja, hogy másként is lehet háborúzni, oda meg pláne nem jutott el hogy az a háború a legjobb, ahol mindenki nyer.

kofolafan 2018.09.16. 22:07:08

nemmel szavaztam és 38,55%-ra tippelem az igeneket, szerintem a nemek aránya meg fogja haladni az igenekét

nyolc éve biztosan több lett volna az igen, de kábé ezt érte el ez a rezsim azzal, amit 2010 óta művel, egyre kevesebben érzik a magukénak ezt az országot és sajnos jól érzik

Négyes_ 2018.09.16. 22:08:44

A gond ott van, hogy van két másik szempont is a "vérgőzös, melldöngető hazafiság" mellett:

Az egyik, hogy az önálló gondolkodásra képesek felteszik a kérdést: egy idióta és felelőtlen kormányzat hibás politikája következtében kialakuló háborús válságban miért legyen áldozat?

A másik, hogy az értelmetlen harc, sokszoros túlerővel szemben nem éppen a hazafiság, hanem sokkal inkább az ostobaság és megszállottság jele!

Tottone 2018.09.16. 22:13:39

@agarik: kedves hozzászóló! Nagyon is figyeltem történelem órán, és tudod mit vettem észre? Hogy nagyon szar a háború, rengetegen meghalnak, gyakran értelmetlenül, jómagam a világért sem akarnék részt venni egyben, de időről-időre sajnos bekövetkezik, ez objektív tény, szóval valamit kezdeni kell ezzel.

Amúgy én nem tudok egyértelmű válaszokat, csak felvetek dolgokat. Eszembe jut, hogy a II. vh. alatt mennyien áldozták fel magukat, hogy legyőzzék a nácikat. Vajon ma mit csinálnának? Persze az is lehet, hogy többet már nem lesznek "hagyományos háborúk". Erről nagyon érdekes 1910-14 közötti írásokat lehet olvasni. Nem jöttek be.

Bobby Newmark 2018.09.16. 22:15:08

Egyébként azon is múlik a dolog, hogy _pontosan_ mit jelent az, hogy "harcolnék-e az országomért".
Pl én történetesen építőmérnök vagyok. Ha valami műszaki vagy utász egységhez kerülnék, ahol a szaktudásomat akarják használni, akkor talán igen.
Ha kapnék egy szar puskát, és kizavarnának golyófogónak, akkor meg kb azzal a lendülettel dezertálnék. Dögöljön meg a politikai berendezkedésért az, aki másra nem jó.

kolomparlole1114 2018.09.16. 22:22:56

@anarhista: Ez sorozásnál simán A kategóriát jelentene. Nekem se számított hogy a teszten akartam én minden lenni, öngyilkostól parancsmegtagadóig. :D

Almandin 2018.09.16. 22:23:05

Döbbenetesek ezek a számok. A japánok különösen megleptek. Átestek a ló túloldalára, a második világháborúban túlzásba vitték a harciasságot, de hogy most kb. 90 % futna, mint a nyúl...nos, a szamuráj ősök forognak a sírjukban.
Ezek a számok a mai fejlett civilizációk hanyatlását is mutatják. Az emberek többsége önző, elkényelmesedett, gyáva lett, aki bambán nézné, hogy elveszik azt, ami az övé. Nincs felelősségérzetük a hazájuk iránt. Szaladnának ide-oda, de nem fogják fel, hogy ha elfutnak, és jön az agresszív ellenség, egy idő után nem lesz hova szaladni, jobb esetben nincstelen földönfutók lesznek, rosszabb esetben meg is öli majd őket az ellenség.
Ebből a szempontból az amerikai szemlélet jobb, mert ott az állampolgárnak joga van fegyveresen megvédeni magát és az otthonát. Ha valakit úgy szocializálnak, hogy fogj pisztolyt arra, aki betör a lakásodba, és védd meg, ami a tiéd, valószínűleg a honvédelem jelentőségét is felfogja és tenni is hajlandó érte. Hiszen a haza nem más, mint honfitársaink közös otthona.

kolomparlole1114 2018.09.16. 22:24:05

@falugazda: Azóta a 2. legnagyob város már nem Pozsony, hanem London.

jajdehülyevagyok 2018.09.16. 22:24:18

Nem kell aggódni, vannak akik harcolnának Magyarországért, s majd az övék is lenne utána.

kolomparlole1114 2018.09.16. 22:30:10

@jajdehülyevagyok: Az országért elég sokan, de leginkább nem külső ellenség ellen.

András Horkay 2018.09.16. 22:31:53

A kérdés költői. Jelenleg a kiképzetlenség, a fegyverek, és a szervezettség hiánya miatt nincs idő egy komolyabb támadás esetében a lakosság, vagy annak a hadrafogható része által eredményes katonai tevékenység folytatására. Az ország olyan kis területű hogy mire elindulna valami szervezés egy hosszú háborús veszélyhelyzet nélkül (amikor egyáltalán elindulna egy felkészülés) össze lehetne vonni egyáltalán bármire alkalmas erőket. Az nem katona akinek a kezébe nyomnak egy fegyvert de arra sincs idő, meg lőni sem tud és az sem sokat ér ha igen (nem azon múlik). 1956 is csalóka, mert a lakosság nagy része még részt vett a II. VH.-ban és ki volt képezve legalább minimális szinten, vagy látott már háborus cselekményeket, Budapest ostroma stb. tehát tök mindegy ki mit mond (ez csak érzelmi reakció), nem kerülhet sor igazi, hirtelen bervonultatottak áltak vívott harcra, mivel az ország földrajzi helyzete nem is alkalmas erre. Feltételezve hogy a támadó kiképzett és felszerelt haderővel támad. Ilyen hondédelmi cselekmény eredményessége érdekében teljesen át kellene alakítani a mostani helyzetet, így ez nem működik. A határvadász képes lenne harcban is védeni a határt? Az I és II VH-ban is a kiképzetlen alakulatok veszteségei voltak hatalmasak.

Tottone 2018.09.16. 22:31:56

@Almandin: sokban egyetértünk.

Egyébként már a II. vh. előjátéka is hasonló moralitás alapján játszódott le, a szégyenletes müncheni egyezmény és társai.

Aztán jött Hitler és meg sem állt az Atlanti óceánig. A lengyelekkel és a jugókkal több gondja volt mint ny és é-európával. Churchill keménysége, meg a fanatizált-terrorizált szovjet-oroszok kellettek ahhoz hogy 41-ben ne dőljön el minden.

Almandin 2018.09.16. 22:37:27

@Behaton: Az a véleménynyilvánítás kb. 20 éve lehetett. Azóta felnőtt egy elkényeztetett generáció.

kolomparlole1114 2018.09.16. 22:40:53

@András Horkay: Itt igazából csak városharcra lehet berendezkedni, ami nekünk mindenképp elég nagy polgári áldozattal járna, de nagyjából az az egyetlen hely az országban ahova ellenség nem szívesen tenné be a lábát. Már feltéve ha lenne is mivel lőni rájuk, a molotov + davajgitár azért a 21. században már nem annyira ütőképes, sőt 56-ban is inkább csak időhúzásra volt jó.Nemtom mi lenne az ideális fegyverzet, de mindenképp olcsó, gyalogság által kezelhető, mert minden mást azonnal szanaszéjjel lőnének, és csak úsznának elfele a drága milliárdok amibe kerültek. Leginkább a rakétázást, drónok használatát, kézi indítású ezt-azt tudok elképzelni. 1-2 földbe ásott lőszegyár se ártana, a legnagyobb tré ha kifogy. Nagyjából ilyen Svájc féle felállás, csak nekik el lehet bújni a hegyekben, nálunk meg csak a városban. De egyszerű ctrl+c, ctrl+v nem megfelelő, mert azért nekik van miből álmodozni, nekünk meg nincs.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 22:42:00

@Tottone:

A jugókkal tényleg akadtak gondjai Adolfnak, de a lengyelekkel..? Ne vicceljünk már, szeretjük lengyel testvéreinket, de a Wehrmachtnak gyakorlatilag két hetébe került, hogy '39 szeptemberében zsebrevágja a lengyel hadsereget.

Treff Bubi 2018.09.16. 22:43:00

A háború legfontosabb eleme a propaganda, pont azért, hogy ne egy ilyen általános fogalomért vigyenek harcba embereket, mint a "haza". A városodért, a kerületedért, a családodért... ha a hatalmak vágóhídra akarják küldeni az embereket, meg fogják találni a módját, hogy mindenki személyes ügyként, bosszúként fogja fel a dolgot.

Hiryu2,01 2018.09.16. 22:47:28

@tiboru: miután a politikai vezetés volt olyan hülye, hogy elővett a "az egyetlen centi lengyel földet se adunk át" kártyát. plusz volt ott egy orosz hátbadöfés is...

Bobby Newmark 2018.09.16. 22:48:34

@falugazda: Nekem egy száz éve halott bő'csész ne akarja megszabni, hogy mit kell vagy nem kell csinálnom.

Hiryu2,01 2018.09.16. 22:50:28

Ja ige, és a francia*-angol furcsa háború. olvastam valahol Jodl mondta később, ha megindulnak, akkor Adolfnak már 39-őszén kampec.

Tottone 2018.09.16. 22:53:11

@tiboru: a sebesség tényleg elképesztő volt, de néhány dolgot vegyél figyelembe:

1) Ez volt a Wehrmacht első bevetése a világháborúban, frissen, egy irányba, teljes hadosztályokkal támadtak, nem kellett megosztani haderejüket.

2) Szeptember közepén a szovjetek hátba támadták a lengyeleket.

3) Nyilván relatív, amit írtam a lengyelekről, de é és ny-európában gyakran kevesebb haderővel még ennyi ideig sem tartott lerohanni országokat.

Összegezve a lengyelek esélytelenek voltak, de keményen küzdöttek, van egy-két sztori legendás ellenállási gócpontokról. Ha nem jönnek a szovjetek, simán lehet, hogy több ideig tartott volna mint Franciao. (az mennyi is volt 5-6 hét?)

énisfélek 2018.09.16. 22:55:21

A két háborúzó ország határán ácsolni egy arénát 3 méter magas falakkal és két oldalról belökdösni a háború párti politikusokat, kezükben egy-egy késsel. Csak egy maradhat. Azt az egyet érdemei elismerése mellett száműzzük. Utána pezsgős parti hajnalig.

Hiryu2,01 2018.09.16. 22:55:44

Még egy gondolat: hogy mennyit is ér egy ilyen felmérés?

1941 dec 6-előtt mekkora is volt a Tengelyhatalmak elleni háborút támogatók aránya?

András Horkay 2018.09.16. 22:56:03

@kolomparlole1114: Minek folytatna város harcot a gaz ellen? Megvárja amíg elunod a harcot. Nem lenne órákon belül mit enni, senkinek sincs otthon hetekre elég élelmiszer, a vizet el fogják zárni, áram ás gáz nem lesz, még főzni sem fogsz tudni (a II. VH idején még voltak fatüzelésű tűzhelyek) Nem lenne fűtés sem de tüzelni sem tudsz még a Népliget fáival sem mert fatüzelésű kályha sincs. Na meddig bírná ki a nép a honvédelmet? Közlekedés sem lesz nyilván. A boltok kiürülnek két nap alatt, utánpótlás nincs. Fegyver sincs. Ugyan mi a fenét csinálna Budapest 2 milliós lakossága? Tehát a gaz ellen eltáborozgatna a városok körül és várná a fehérzászlós küldötteket.

Gleccsertetű 2018.09.16. 22:57:14

@ubermeister: aki megmondja annak ki mondja meg?

Hiryu2,01 2018.09.16. 22:59:14

@András Horkay: valóban: 1948-53: Készülődés a jugoszláv állam elleni háborúra (aka láncos kutya), Munkára, harcra kész! mozgalom, ország teherbíró képességén felüli hadsereg... szóval 56 körül nem csak fényképről ismerete a lakosság nagyobbik része a fegyvereket.

Hiryu2,01 2018.09.16. 23:10:17

@Tottone:

"....A tragikus hadjáratban 344 162 jugoszláv katona esett német, 30 ezer pedig olasz hadifogságba. A németek vesztesége mindössze 1100 halott és 3750 sebesült. 390 fő eltűnt, a Wehrmacht egyik legkönnyebb győzelmét aratta Jugoszláviában."

www.masodikvh.hu/hadszinterek/europa/kelet-europa/116-jugoszlavia-lerohanasa-1941-tavasza

Almandin 2018.09.16. 23:11:54

@András Horkay: Ez tényleg rémisztő, mert ma nagyon nagy lett a függőség a modern technikától. A polgári védelem feladata ilyenkor etetni a népet. Jó esetben az ilyen viszonyok gyorsan cselekvésre (ön-és honvédelemre) sarkallják az embert. Rossz esetben menekülésre. A mai fiatalság gyakran már 10 percet se bír ki net nélkül, velük vajon mi lenne?
Amúgy okos ember ma is spájzol, egy-két heti tartalék élelem jó, ha van otthon, mivel beüthet személyes válság is, amikor jól jön. Pl. kirabolják, ellopják a pénzét, vagy váratlan nagy kiadás jön.

Kard 2018.09.16. 23:12:08

Mondjuk elég végignézni egy Ryan közlegény megmentése vagy egy Black Hawk Down filmet és az ember kurvára nem akar semmilyen háborúba menni. Van pár csökött agyú akiket még rá lehet venni az is főleg keleten meg a muzulmán tudatlan országokban de nem csodálom, hogy az unióban ilyen gyenge értékek jöttek ki. A legrosszabb ha nem is halsz meg akkor is lelki nyomorékként jössz haza azért mert melletted jó pár számodra kedves ember meghal.
Havert elvitték a jugók 95-ben katonának. Mikor 97 környékén újra találkoztunk az egy év szolgálat után teljesen más ember volt és abszolút nem pozitív értelemben. Egy vicces jó kedélyű srácból egy ilyen befordulós zombi lett.

Kard 2018.09.16. 23:17:54

@Almandin: "Pl. kirabolják, ellopják a pénzét, vagy váratlan nagy kiadás jön. " - ezen a kirabolják, ellopják a pénzét dolgon jót mosolyogtam. Ki az a hülye manapság aki otthon pár 10e forintnál többet tart?
Nem kaját kell bespájzolni hanem pénzt a bankba esetleg valami külföldi számlára.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 23:18:06

@Hiryu2,01:

Hogy mennyit ér, azt nem tudom, de hogy a világ valamennyi katonai és polgári titkosszolgálatánál figyelik ezeket és figyelembe veszik az ilyen és hasonló felméréseket a katona- és biztonságpolitikai prognózisok elkészítésénél, abban biztos vagyok.

Almandin 2018.09.16. 23:18:38

@Kard: Normális ember valóban nem vágyik háborúzni. De ha arról van szó, hogy el akarják venni, amid van, akkor egészséges emberből kijön az önvédelmi reflex. Szerintem igaz a mondás, hogy gyáva népnek nincs hazája. El lehet futni, de akkor ne nyavalyogjon később, hogy elvették az országát, a hódítók laknak az elhagyott lakásában, neki meg külföldön rendes fedél sincs a feje fölött, meg hasonlók.
A haverodat meg őszintén sajnálom. Tényleg nagy lelki trauma lehetett neki. Ráadásul neki valószínűleg a szerb soviniszta érdekekért kellett magyarként harcolnia, ha jól sejtem, ami egy nagyon más helyzet, mint a saját hazát védeni a támadóktól.

Almandin 2018.09.16. 23:21:52

@Kard: Bankból is tudnak lopni ügyes bűnözők. A bankkártyák különösen alkalmasak visszaélésekre. Neten bankolni se veszélytelen. Tehát attól még el tudják lopni, hogy nincs fizikailag otthon.

nulysses 2018.09.16. 23:26:08

Tippem:

- igen: 30%
- nem tudja: 25%
- nem: 45%

Roan 2018.09.16. 23:30:13

52,2 fog igent mondani, de csak azért, mert ez a Lemil blog, máshol ez 10%-kal lejjebb lenne

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 23:33:19

@Kard:

Mert milyen jól is jön a bankbetét mondjuk egy hirtelen beállt rendkívüli állapot, neadjisten egy hadiállapot esetén :-)

Van ismerősöm, akinek a családi vastartalékát a mai napig az a tíz darab egy unciás Krügerrand jelenti, amit még a nagyapja vásárolt a hetvenes évek elején, amikor valamelyik afrikai országban dolgozott építőmérnökként. Mint a filmekben: a cucc el van ásva valahol, a pontos helyszín leírása meg két részre osztva, két különböző ügyvédi letétben :-)

kgaba82 2018.09.16. 23:34:56

Úgy látom a számok alapjában véve hozzák az örök igazságot; miszerint a legprimitívebbek és a mentálisan zakkantak a legharciasabbak. A finnek és izraeliek kivételt képeznek. Egyrészt nagyobb eséllyel alkalmas vezetésre számíthatnak, másrészt mindkét nép inkább csak rövid idejű konfliktusként képzeli el a háborút. Az egyiknek addig kell kitartani míg a NATO be nem segít, a másiknak meg van vagy száz atomtöltete. A finneknél az orosz medve árnyékában gyakorlatilag állam érdek a harcra készség kimutatása.

A mi esetünkben a szervezetlenség, megfelelő felszerelés, hozzáértés, felelősségtudat és a bajtársiasság hiánya csakis katasztrófához vezetne. A felszerelésen javítani pénzkérdés, míg jobb hozzáálláshoz más emberek kellenek. Egyébiránt szerintem gondolkodó ember passzolná a kérdést, mert túl sok körülménytől függ a válasz. Pl. hogy lezárták-e már (hermetikusan) a határokat :)

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2018.09.16. 23:38:04

A tipp legyen mondjuk 54,3.
Amúgy ahogy jópáran már megfogalmazták, a jelen Magyarországért nem. De ne legyen félreértés, amióta felfogom ezt a kérdést, azóta még nem volt olyan Magyarország, amiért megérte volna - félek nem is lesz sosem. Nem tudom egyáltalán létezik-e olyan ország, amiért megérné, ahol van olyan kölcsönös a tisztelet és építő jellegű kapcsolat állampolgár és állam között, ahol megérné?!
De persze a szűk környezetemért, családért, jóbarátokért, sőt, ismeretlen ártatlanokért már igen, az más. Igazából az időm és pénzem egy kis részét tanulásra, gyakorlásra szánom, hogy egy esetlegesen bekövetkező ilyen esemény legalább ne érjen teljesen felkészületlenül.

Kard 2018.09.16. 23:38:21

@Almandin: Volt itt párszor. Mikor is kellett utoljára a hazát védeni úgy hogy előtte ne kezdtünk volna bele valami háborúba? Pár száz éve biztos.
Amúgy én biztos lépnék mert a gyerekemnek fontosabb, hogy legyen apja semmint országa (azt lehet újat választani). Inkább bevállalnék egy nullázást mert a lóvé az csak lóvé mindig újra lehet keresni de életed csak egy van. Ott nincs újra tábla.
Mondjuk nekem könnyű olyan tudás van a kezemben amivel bárhol el tudnék a világban jó pénzért helyezkedni bármikor.

Kard 2018.09.16. 23:41:18

@tiboru: Ezért írtam külföldet.
Ez az arany elásás aztán nagyon logikus. Ha menekülni kell majd rohansz az ügyvéd után (aki már lehet halott addigra), mész ásni, próbálod átcsempészni a határon stb.

kolomparlole1114 2018.09.16. 23:44:49

@András Horkay: Várni lehet jó sokáig, de azért közben lehet sniperkedni, partizánkodni, lövöldözni egy sort aztán eltűnni, szóval bosszantani az ellenséget ami válaszlépésre sarkaljja. Ha egy szúnyog már fél órája nem akar leszállni rólad, előbb-utóbb csak le akarod csapni. A középkori várunk és majd jól kiéhezik mindenki és feladja modell ma már nem annyira működik, nem fix kőfalak vannak, van kommunikáció a többi haverral akik épp nincsenek körbezárva és hátulról basztatják aki téged éheztet épp, szóval nem hiszem hogy a várunk hogy éhendogöljön mind az működne. Áldozatokat persze az is éppúgy tud szedni mint a katyusa. Nálunk nincs más terepadottság ahol jól lehetne védekezni, csak a város. És az még romosan is fedezék marad. Győzni pedig úgy is lehet ha az ellenségnek már túl sok a belefeccölt energia, hulla, pénz, lásd: Vietnam. Nem kell legatterolni minden egyes támadót, csak meguntatni vele az ostromot.

"Nem lenne órákon belül mit enni, senkinek sincs otthon hetekre elég élelmiszer, a vizet el fogják zárni, áram ás gáz nem lesz, még főzni sem fogsz tudni"

Igen, a playstation valószínőleg nem fog működni, meg a gigabites net is valszeg akadozni fog, de ha a túlélés a cél, akkor azért az arabok példája megmutatja hogy megfelelő igénytelenségi szintre lemenve elég jól kivitelezhető. Ha a halál az alternatíva, akkor azért lesz hozzá akaraterő. A 2. vh se a habzsidőzsiről szólt, mégis túléltük mint magyar nép. Aztán ha majd elment az ellenség, lehet újjáépíteni. Persze lehet mondani hogy akkor megint visszajön, de minek tenné? Ha már tudja hogy győzni úgyse tud, akkor minek megpróbálni. Max akkor lenne értelme ha több kárt tud nekünk okozni mint amennyit ő elszenved, de akkor meg ugye már elsőre se adta volna fel.

"Ugyan mi a fenét csinálna Budapest 2 milliós lakossága?"

Nyilván sok lenne a halott, Sztálingrád se a túlnépesedésről szólt. De feltartóztatta a németeket, felőrölte a németek anyagi és emberi tartalékait. Persze ott a ruszkiknak volt az Uralon túl háttéripar, meg a jenki import, ami nekünk nyilván nem játszik, de ha Afganisztánt, Irakot és hasonlókat nézzük, gyakorlatilag már azért nem bombázzák őket mert többet ér a bomba mint amire ledobnák. Mégis a helyiek az urak, az amcsik alig mernek kimozdulni a bázisaikól, amit napi szinten aknavetőznek, autóbombáznak szét a helyiek. Nálunk is csak ez a szegény ember harcmodora működne, mert nyersanyagunk, iparunk, emberanyagunk nincs, és mivel sík terep vagyunk, vagy kiállunk a mezőre western stílusban, vagy elbújunk a lakótelep aljában. Az utóbbinál azért nagyobb túlélési esélyt látok. Alternatíva a megadás, de azt meg nehéz lenne honvédelemnek nevezni, most meg pont arról kezdtünk elmélkedni hogy hogyan lehetne megvédeni az országot, nem a megadási módokról, amiben történelmileg elég jóük vagyunk.

kolomparlole1114 2018.09.16. 23:49:19

@András Horkay: Nem mondom hogy ez a legjobb ami velünk történhet, csak azt hogy háború esetén ez lenne a sok rossz forgatókönyv közül a legjobb. Nagy alföldi tankcsaták itt nem lesznek a 7-8 T72-esünkkel, meg a 10-ből nemtom hány még épp le nem zuhant Grippenünkkel. Csórók vagyunk, csóró harcmodorra futja, abból meg kb. az arab fajta ami működőképes is. Természetesen áldozatokat követel, életszínvonalban mindenképp, még a túlélőktől is, de másképp nem nagyon látom hogy tudnánk védekezni. Nincs halálcsillagunk meg jedi mesterünk, csak ewok mackóink.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.16. 23:54:19

Legyen 30%, az egy jó arány a szerencsétlen balekoknak, akik kockáztatnák az életüket olyanokért, akik ezt nem teszik meg értük.

Olyan országért érdemes harcolni, ahol mindenki harcol, és aki nem, azt legalább kivégzik. Már csak azért is, mert a halált kockáztatja bárki, aki fegyveres ellenállást tanusít az idegennel szemben, tehát bármilyen kisebb büntetésnek nem lenne sokakkal szemben elrettentő ereje. Olyan országért, ahol ez egy szabad döntés, és akik az árulást választják, nyugodtan megtehetik, egyszerűen buta dolog lenne bárkinek megöletnie magát.

kolomparlole1114 2018.09.16. 23:54:47

@kgaba82: Az izraelieket ma is napi szinten lövik az arabok, a terrorizmus már akkor is aktuális divat volt, amikor mi még csak az újságban olvastunk ilyesmiről, jó hogy harciasak. Előtte a néemetek akarták végső megoldani őket, most az arabok, sosincs nyugtuk, nincs más választásuk.

A finn történelemben meg más nagyon nincs is csak a ruszki invázió, meg előtte a megszállás. Gondolom nem is az afrikai migránsoktól rettegnek. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.16. 23:56:09

@Kard:

Az ügyvédek csak akkor játszanak, ha ő meghal és a családnak kell átadni a helyszín leírását :-)

Amúgy én nem nagyon tudok reálisan manapság olyan vészhelyzetet elképzelni itt, Európa közepén, ami órák vagy percek alatt köszönt be, az atomcsapást most hagyjuk :-). Ha lesz komoly balhé, annak az előjelei szerintem napokkal, de inkább hetekkel vagy hónapokkal előre látszani és érződni fognak, bárkinek lesz ideje kiásni a kiásnivalót :-)

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.16. 23:58:44

@kolomparlole1114: "A középkori várunk és majd jól kiéhezik mindenki és feladja modell ma már nem annyira működik"

Az ostrom az ostrom. Az mindig arról szólt, hogy elvágunk valakiket a külvilágtól, a forrásaiktól. Ha az ENSz nem avatkozik be, most is nyugodtan körbe lehet keríteni városokat és kiéheztetni őket. Erről is ment a vita a szíriai polgárháborúban, hogy beengedték-e a konvojokat, hova és mennyit.

Kard 2018.09.17. 00:02:13

@tiboru: Ez pontosan így van. Emiatt a bankbetét (mondjuk több országban) ugyanolyan jó mint az arany.
Amúgy meg ez a háborúsdi fejtegetés totál értelmetlen. Amióta van atombomba alig van háború és ha egy olyan csapatba tartozol ahol valakinek van sok (ugye ilyen szempontból mindegy, hogy NATO vagy orosz) akkor te is védve vagy. Csak regionális konfliktusok vannak olyan országok között akiknek nincs.
Izraelt se cseszteti már senki olyan igazán főleg mióta tudják, hogy 73-ban közel voltak a bevetéséhez. Csak amikor láttak az amcsik, hogy készülődnek a silók akkor gyorsan adtak mindenféle fejlett haditechnikát a zsidó államnak, hogy megfordítsák a háborút.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.17. 00:02:50

@tiboru: ipari katasztrófa és nagyobb méretű evakuáció előfordulhat, tehát célszerű közel elásni, hogy mondjuk amíg anya csomagol addig apa elmegy és ás.

András Horkay 2018.09.17. 00:04:30

@Almandin: A polgári védelemnek kétlem hogy több hétre elegendő tartalék lenne raktározva. Ha meg mégis, azt védeni is kellene. Ha tudott a helye azt támadni fogják. Szóval egy 2 milliós város napi szükséglete hatalmas tétel, és a városi lakások ellátása nem olyan mint egy vidéki, de már ott is gond van, nincsenek állatok, csirke, disznó is alig. A vidéki ember is a tes**-ban akar vásárolni. A bank nem ér semmit, zárolják, de a pénz sem, mert nincs mit venned és bolt sincs ami feltöltött. Régen volt lisztes láda, amiben volt egy mázsa liszt, volt otthon 20 kiló só, lencse, stb. Ma minek lenne? Ezt a gondod ismerem, apám dolgozott Csepel ellátásán 1956-ban, teherautókkal rohangáltak vidékre hogy hozzanak ennivalót a gyári munkásoknak (munkástanács). Ha nem lettek volna sikeresek, sokezer ember kerül bajba. Ma ki menne vidékre és hová? A vidékieknek sincs otthon tartalék és eladható mennyiség, még búza, kukorica sem. A nagy gabona tárolókat igyekezne a hatóság zárolni, de ha harcok vannak onnan sem jön az élelem, mert az utak is támadhatóak. A búzát előbb a malmokba kell vinni és csak a liszt amivel tud kezdeni valaki valamit, de ugyan hol süt kenyeret? A mikróban? :)

Bobby Newmark 2018.09.17. 00:04:32

@Kard: A másik a számítógépes játékok. Egy átlag játékos élettartama egy multiplayer, egymás elleni lövöldözős játékban maximum percekben mérhető. Csak ott van respawn, vagy új meccs.

kolomparlole1114 2018.09.17. 00:04:46

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ez igaz, de a mai világban azért nem 100 méter a lőtávolság, a védők is lövöldözhetnek az "ostromlókra" (= éheztetőkre), akik csak nem várják meg míg egyesével lesniperkedik őket, előbb-utóbb átmegy harcba az ülősztrájk. Feltéve hogy az ostromlók nem railgunnal, mi meg csúzlival vagyunk felszerelve, hanem legalább Dragunovval.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 00:06:07

Szolgálati közlemény

Elértük a nyolcezer szavazót, köszönöm, csak így tovább!

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.17. 00:08:42

@kolomparlole1114: ha a védők olyan nagyon tudnának lövöldözni, akkor inkább nem záratnák körbe magukat. Ostromgyűrűt bőven lehet 30-40km-re is szépen megvonni egy nagyváros körül, nem arról van szó, hogy látótávolságon belül néz farkasszemet a két sereg. De felesleges is az okoskodás, hogy lehet-e, mert elég utánanézni a modern ostromoknak, van bőven gyakorlati példa.

kolomparlole1114 2018.09.17. 00:10:06

@András Horkay: A 2 milliós városból 100k se marad, de nem is az volt a cél hogy mindenki életben maradjon, mert az lehetetlen, hanem hogy meg legyen védve a hely, ne kerüljön az ellenség kezére. Nézd meg Moszult, a kb. 10k ISIS-est vagy 1 évig nem tudták kifüstölni onnan a teljes helyi hadsereg, síták + kurdok, még amcsi légibombázással is vagy 1 év volt. Ilyen volumenű támadást itt max a ruszkik tudnának felmutatni, azok meg valszeg előbb ledobnák az atomot és kérdés eldöntve, bár akkor ők se jönnének ide atomborsót kapálni, szal nem nagy nyereség lenne. Ilyen román-szerb-akármi féle brigád meg sokkal komolytalanabb lenne, csak hozzánk viszonyítva lenne túlerő. Azokat ISIS-es módszerrel azért el lehetne picsázni.

Bobby Newmark 2018.09.17. 00:10:23

@kolomparlole1114: De milyen ostromról beszélünk? Ahhoz valahogy meg kéne tudni állítani a támadót a város határán. Van arra nekünk bármi esélyünk? Érzésre nem nagyon. Kb az ostrom második napján már húznák fel az ellenséges zászlót a parlamentre, és onnantól megszállásnak hívjuk, nem ostromnak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 00:11:22

@Kard:

"Amióta van atombomba alig van háború"

Ez most valami poén volt, amit csak én nem értek?

Az elmúlt 73 évben úgy ötven komolyabb háború volt a Földön (saccra mondom, lehet, hogy több), több millió halálos áldozattal (szintén sacc volt, de nem hinném, hogy távol áll a valóságtól).

kolomparlole1114 2018.09.17. 00:11:38

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Persze lehet, de a sniperek is közelebb tudnak menni. Partizánakcióra, az ellenség zaklatására az is megfelelő. A cél csak annyi hogy az ellenség megunja, nem kell minden tankot kilőni, minden katonát lefegyverezni.

Bobby Newmark 2018.09.17. 00:14:15

@kolomparlole1114: Naa, van azért raktáron egy párszáz bevethető... T-55-ösünk. :D
(Tudom, "hadrendből kivonva", meg nincs rá személyzet, szóval valójában nem bevethető, hanem ócskavas)

ubermeister 2018.09.17. 00:16:45

@Gleccsertetű
"aki megmondja annak ki mondja meg?"

A katonai vezetés általában a politikusok kezében van (őket ne soroljuk a katonasághoz szerintem), tehát kikerül a gyámságra szorulók keze közül az utasítási lánc, ill. lehet az agresszív bunkók közül is valaki, azt ugyanis nem állítottam hogy csak önálló gondolatoktól mentesek vannak, csak azt hogy balfaszok és a gyámolítandók.

kolomparlole1114 2018.09.17. 00:17:54

A témában kedvenc dokufilmem:

www.documentarytube.com/videos/national-geographic-when-aliens-attack

Ez mondjuk az ilyen Függetlenség napja féle feltételezett alien invázió elleni lehetséges védekezést mutatja be, de hozzánk képest mondjuk egy ruszki hadsereg kb. ezt a szintet takarja, szal... :) Mivel az egész tudományos alapon megy, nem Stephen King a hasára ütött, azért érdemes megfontolni pár dolgot, nem hülyeség.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.17. 00:19:47

@kolomparlole1114: a mesterlövészeknek kell valami fedezék. Ezért is urban warfare esetén, vagy ha szabadon tud mozogni terepen és beszivárogni, akkor van értelme, de egy megvont frontvonalat, ostromgyűrűt szétzilálni velük elég impresszív lenne, nem egy könnyű dolog.

@Bobby Newmark: inkább, ha nem valami apokaliptikus, totális háborúról beszélünk, elsősorban humanitárius okokból nem akarja lebombázni, szétlőni a támadó sereg az egész várost, akkor az ellenállás megtörése érdekében kicsit puhítja a védőket, hogy ne kelljen annyit harcolni gerillákkal a városon belül.

Bobby Newmark 2018.09.17. 00:21:51

@kolomparlole1114: Én speciel személy szerint még csúzlival sem vagyok felszerelve, nemhogy Dragunovval. Talán annyit már láttam fegyver kezelést filmen és játékban, hogy amíg minden rendben van a fegyverrel, addig tudnék vele lőni, de karbantartani már esélytelen lenne részemről. Szétszedni mondjuk biztos sikerülne, de aztán elkezdődnének a gondok.
Tényleg nem tudom, hogy a gyakorlatban hogyan képzeled ezt a gerilláskodós városvédést.
Egyébként pont egy sarokra tőlem van egy épület, ahol '56-ban lehetett egy ilyen ablakból puffogtató gerilla, szarrá van lőve az ablak környéke. Meg úgy az egész ház homlokzata. Gondolom nem járt jól a végén a gerilla honfitársunk...9

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.17. 00:22:09

@Kard: "Mikor is kellett utoljára a hazát védeni úgy hogy előtte ne kezdtünk volna bele valami háborúba?" 1956?

Nem volt egy esélyes harc, de sokan ott is megölették magukat.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.17. 00:28:47

@Bobby Newmark: az ellenállás gondolom attól is függ, hogy mit akar és ki az ellenség. Ha mondjuk az oroszok megjelennek, hogy visszavegyenek és csatlós ország legyünk, és az amerikaiak nem mozdulnak, ha persze hülye lennék ellenállni. Azért se lövetnék le magukat sokan, ha az amerikaiak vagy a franciák akarnának itt megdönteni egy általuk illegitimnek tartott kormányt.

Ha muzulmánok jönnek azzal, hogy bevezetik a kalifátust, akkor már jobban gondolkodnék, de ott is az esélyektől függ a dolog. Ha van esély a védekezésre és toboroznak, ahol adnak rendes felszerelést akkor meggondolandó. De ha csak rögtönözni kellene, akkor persze az ember menekül, vagy a Korán után nyúl.

Kard 2018.09.17. 00:35:13

@tiboru: Nem, ez a valóság. Volt világháború? Nem. 1939-ben 2.3 milliárd ember élt a földön és 73 millió ember halt meg. Ez a föld összlakosságának a 3.2%-a volt és 6-7 év alatt "jött össze".
Azóta - az adatokat innen véve: en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_by_death_toll és mindenütt a maximumot számolva - 36 millió ember halt meg mindenféle háborúkban. Mindez 73 év alatt miközben a föld lakosság folyamatosan nőtt és 7.4 milliárd már és mint mondtam a maximumot vettem a saccolásoknál, könnyen lehet a szám ennél jóval kevesebb.

Ha jobban megnézed mindegyik valami regionális konfliktus volt olyan államok között akik nem rendelkeztek atom fegyverrel.
Az atombomba elhozta a tartós békét a világba. Ezért írtam csak olyan csapatba kell kerülni akinek sok bombája van és azt a csapatot nem meri megtámadni senki sem. Ezért voltak hülyék az ukránok, hogy elengedték az atom fegyvereiket. Most biztos nem baszakodnának velük az oroszok.

kolomparlole1114 2018.09.17. 00:37:07

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Nem úgy képzelem el hogy a sniper szép sorban leszed mindenkit, hanem csak elkezdi ezt, aztán előbb-utóbb rámozdulnak, csak küldenek valakiket ellene, azokra újabb emberek mozdulnak rá, vagy távirányítású bomba az út alatt, a lényeg hogy a frontvonalak merevségét megtörje, szúnyogként kirpvokálja a válaszreakciót, ami már nincs a fedezék mögött, ezért rá lehet csapni. Apró szúrásokkal gondoltam elzavarni az ellenséget, aki ha megunja hogy itt sok a szőnyog, inkább továbbáll egy szúnyogmentes területre. Nem megsemmisíteni kell az ellent, csak értelmetlenné, től költségessé tenni a hadjáratát, hogy már ne érje meg nekik. Nekünk az is jó ha hazamennek, nem kell mindnek itt pusztulnia.

2018.09.17. 00:37:41

Az jó, ha nem veszitek ezt komolyan, mert:
1. Az USA a dollár olajhoz rögzítése miatt olyan helyzetbe került, hogy összeomlik a fedezetlen pénzkibocsátása miatt, ha megszűnik
a.) az olajtechnológia
b.) a az a trend, ami a dollár egyedüli értéket adja, hogy csak vele lehet olajjal kereskedni
2. Kaddhafi aranyfedezetű egységes afrikai pénzt akart, Szaddám pedig euroban akarta olajat eladni
3. Az oroszok és a kínaiak mostanában indítják el a jüanban/rubelben kereskedést
3. Az oroszok a legnagyobb hadgyakorlatot tartották, az amerikaiak pedig gőzerővel kezdték fejleszteni a támadókapacitást
4. Ha kitör egy világháború, az még mindig jobb esély az USA "elitnek" a túlélésre, mint egy szart se érő dollár
5. A svéd kormány tájékoztatta a lakosságot, hogyan tudnak élelmet szerezni háború esetén

Szóval ennek a világnak hamarosan vége és egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy Orbán "szóljunk az osztrákoknak, hogy takarítsák el a havat" Viktor és bandája képes lenne megfelelően megszervezni a lakosság ellátását. Főleg annak tükrében, hogy számára a hívein kívül nem létezik élet, úgyhogy ha ezeken múlik,meg fogtok dögleni.

kolomparlole1114 2018.09.17. 00:39:22

@Bobby Newmark: Ilyen Sztálingrádos-ISIS-es módon. Ennél többet nem reális elérnünk, nincs semminek amire alapozzunk. Ez a maximum. Ha ez nem jó, akkor tényleg csak a megadás marad. De arra meg felesleges milliárdokért tankot meg Grippent venni, csak hadizsákmány lesz belőle.

András Horkay 2018.09.17. 00:45:43

@Bobby Newmark: Ilyen hősi akció elképzelése nálunk is volt a házban 56-ban. Megjelent 5-6 fiatal harcos pár puskával meg dobtárassal és szerettek volna tüzelőállást foglalni a padláson (a ház az Attila úton volt (van) a Tabánban tehát látótávolságra a citadellától).. Miközben már a citadellát megszállták az oroszok és felállítottak egy pár tucat löveget, nyilván harckocsik is voltak ott. A katonaviselt lakók megszakították a sakkozást és a kártyázást, majd ezt a kitűnő harci lehetőséget elhárították, mondván a fiúknak hogy kettőt pofogtatnak hősiesen és utána a házat hirtelen felindulásból rommá is lövik a ruszkik. Egy nagy házban - nem messze -csak felkapcsoltak egy villanyt valami kaját keresve a kamrában, mire megküldték a lakást pár gránáttal, hogy a fél tűzfal padlót fogott. A hősök akadékoskodtak egy kicsit, de néhány pofon kilátásba helyezése után áthelyezték a frontot a vár közeli bástyájára amit szintén gyorsan elhagytak mert küldtek oda egy gránátot az oroszok (valahogy észrevették őket - gondolom feltalálták már náluk a távcsövet. Ezzel a szabadságharc véget is ért ezen a környéken, bár egy ideig tele volt a játszótér egy szétlőtt zongora billenytűivel - mint emlék.

András Horkay 2018.09.17. 00:59:30

@kolomparlole1114: Mesterlövész? Szerinted hány ember van ma az országban aki mesterlövésznek mondhatja magát? Egy ma korszerűnek mondható mesterlövész fegyver (a neten találsz ilyet) megfizethetetlen, több millióba kerül. Ha a gaz ellennek van ilyen egy pár darab, akkor a Dragunovval felszerelt harcost is kilövik egy kilométerről (de kettőről is a jobbak), ameddig ő el sem lát. A legjobbak gyakorlatilag számítógép vezérlésűek, minden paramétert kiszámolnak és követik is a mozgó célt, ki sem kell dugni a fejét a kezelőnek. A lőkészsége meg olyan volt a sorkatonáknak is, hogy 200 méterről nyugodt körülmények között sem nagyon találták el a táblákat pedig nem lőtt rájuk senki (direkt buktatták le a célt a lőteresek, hogy meg legyen a megfelelő eredmény).

Turbomagyarok kíméljenek 2018.09.17. 01:14:45

Eléggé pacifista vagyok, szóval nehezen tudom elképzelni ezt a szituációt. Ráadásul a turbómagyarok lassan teljesen kiölik belőlem a hazaszeretetet. A kormányzat ellen lehet hogy fognék fegyvert, más ellen csak elvi szinten tudom elképzelni. A válaszom összességében egy talán.

Turbomagyarok kíméljenek 2018.09.17. 01:24:28

Módosítok, amíg ez a kormányzat van hatalmon, addig nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy fegyvert fogjak bárkire is rajtuk kívül. Mondjuk ez az előző kormányra is igaz volt... Szóval nem.

kolomparlole1114 2018.09.17. 01:29:03

@András Horkay: Nem ezen kell lovagolni, a lényeg hogy olcsón lehet vele basztatni az ellenséget. Ha lelövik, max a másik mezítlábas paraszt kezd el játszadozni a csúzlival. A lényeg hogy olcsó. Olcsóbb mint egy Grippen.

Az egészből azt akartam kihozni hogy mielőtt nagy védelmi stratégiákat állunk neki gyártani meg bevásárolni mindenféle csillagrombolóból, először mérjük fel mire is van lehetőségünk, képességünk. Ez kb. az arab gerillaháború szintje. Nekik vannak hegyeik, nekünk csak a városok meredeznek ki a pusztából. Hát ahhoz kell igazítani a dolgot. Ha csak ennyire telik, akkor ne költsünk presztízsberuházásra többet, mert csak hadizsákmány lesz belőle az ellenségnek. Nálunk hadibeszerzésnél a mit lehet kevésből kihozni kell hogy az alap legyen. 14 Grippen árából biztos nem lehetett volna jobbat? Nem lett volna jobb 50 tgk tele SAM meg tankelhárító rakétával, radarral? Netán fejleszteni olcsó, nagy tömegben bevethető drónokat, amit nehezebb lelőni, de ha elveszik, se nagy érvágás, majd a tömeges bevetésből pár úgyis betalál? Mindig nagyokat álmodunk, most épp asszem helikoptereket veszünk, de minek? Parádézni biztos jó, de növeli a harcértékünket, vagy csak drága céltáblának lesznek jók? Én úgy látom hogy leginkább csak presztizsre hajtunk, az operetthuszárságra, ez a mentalitás alapvetően hibás a valódi honvédelemhez. Így aztán nem csoda hogy az ember inkább a futást választja min thogy nekiálljon megvédeni a hazát.

ételizésítő 2018.09.17. 02:24:21

Harcolni, ezekért?
Meg a rájuk szavazó, pofátlanul magyar állampolgárságért ácsingózó haszonleső románokért, akik erdélyi magyarnak hazudják magukat?

Harcolna a faszom.

ételizésítő 2018.09.17. 02:47:37

@Molnárgörény:
Bárcsak mennétek már Nagy-Magyarország visszaszerzéséért harcolni. Ha nyernétek, jó, de ha mind ott döglenétek meg, az még jobb lenne az értelmes magyarok számára.

ételizésítő 2018.09.17. 02:48:29

Ja, még valami egy Dürrenmatt nevű német hülyétől:

"Az állam akkor nevezi hazának magát, amikor a halálba küldi a fiait."

ételizésítő 2018.09.17. 03:37:02

@András Horkay:
Kenyeret sütni mondjuk lehet a légkeveréses villanysütőben vagy a gáztűzhely sütőjében is. Az meg szinte minden lakásban van. Lehet, hogy nem olyan lesz, mint amit a boltban veszel (hanem kis szerencsével még jobb is, boltja válogatja), de kenyér lesz.

@kolomparlole1114:
"Azokat ISIS-es módszerrel azért el lehetne picsázni."
Valaki biztos meg tudná tenni. De azok nem a magyarok.
A sniperre meg van magyar szó: mesterlövész.

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
Ahogy az urban warfare-re is. Gondoljátok, hogy ha idegen szavakkal dobálóztok, azzal okosabbnak tűntök? Pedig nem, sőt, épp ellenkezőleg.

@Bobby Newmark:
Tudtommal nincs, eladtuk nagy részüket.

Kullancs1983 2018.09.17. 04:32:56

@Pár dollárral többért: Nos, Horvátország 1991 június 25.-én kiáltotta ki a függetlenségét, és 1992 január 15.-én ismerték el. Bosznia 1992 elején kiáltotta ki a függetlenségét, népszavazás, elismerés, majd a szerbek kiválási törekvései következtek, és bár vannak nézeteltérések a háború kezdetének pontos időpontjáról általában 1992 április 6.-ára teszik. Azt eltaláltad, hogy párhuzamosan zajlott, de ha szerinted a horvátok rögtön Nagy-Horvátországot akartak, mire vártak majdnem egy évet? Voltak persze akik szerették volna, csak előbb a szélsőjobboldali párt vezetőjét lőtték le "véletlenül" majd az utódját.
A másik meg. Mire gondolsz? Remélem nem az ENSz-csapatokra. Utána meg már több mint egy éve harcoltak az albánokkal, mire mentek mentek az amerikaiak, és lőtték a rakétákat.
Úgyhogy ennyikézés helyett javaslom olvass és tájékozódj, nyuszifül.
A magyar hadsereg meg olyan amilyen, de ki mondja, hogy nem lehet rajta változtatni? És akkor a NATO-tagságot még nem is mondtam.

Kullancs1983 2018.09.17. 04:42:28

@András Horkay: Jaj Bandi, már megint kezded? Máshol, máskor, már kiderült mennyire el vagy tévedve, ne terjeszd már itt is a téveszméidet, valaki még majd komolyan találja venni. :)

csakférfi 2018.09.17. 05:06:09

@ételizésítő:
"Harcolna a faszom."
:)
Én sem.
A farkam sem. Azaz egyetlen porcikám sem.
Magamért és a családomért igen. De egy helyért....amit "hazának hívnak ha halálba vezényelnek"....na azt már nem.
"Jobb az élő kutya mint a döglött oroszlán"
Salamon

Gyávaság? Nem, józan ész ami élni akar nem hősködni.
Mivel.....

"73 A bátor vakmerő halála gyászos, a bátor nem-merő élni tud. Kétfajta bátorság: egyik hasznos, másik káros. Amazt a természet mért nem szívleli, ki bírja megérteni? A bölcsnek is homályos. Az égi út nem harcol, mégis győzni tud, nem szól, mégis válaszol, nem hív, mégis sereget gyűjt, tétlen, mégis irányít. A természet hálója hatalmas: bár ritka-szövésű, rajt át nem hatolhatsz"
Lao Ce
:)

ComLo 2018.09.17. 05:20:46

Két kiegészítés:
- A listáról (talán érthető okokból) hiányzó, észak kórea valószínüleg magasan nyerte volna az "igen" eket. Több generáció óta, nagyon masszív agymosás megy, az ott élők zöme, szó szerint azonnal ugrana ha a kedves vezető azt mondaná.
- Ami számomra fura az Singapore hiánya. Itt van sorkötelesség, és az iskolákban, valamint az állami ünnepeken nagyon erős a nacionalista politika (kicsi, gazdag állam, félnek a megszállástól). Helyiek ismerete alapján, szubjetíven, simán 70-80% közé tippeltem volna az igen-ek számát.

Periodista. 2018.09.17. 06:37:49

@Equalizer.: Sokan tévesztik össze manapság a hazaszeretetet a kormányszeretettel. Ha egy gőgös, nemzetieskedő kormány háborúba rángat bennünket, miért is kéne a véremet ontani értük (és miattuk)? Nem tenném.
Viszont körülményre felhivnám a figyelmét: 1. Nincs választásunk háború esetén 2. A szavazás eredménye csak a blog olvasótáborára utal

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 06:56:24

@ComLo:

A Gallup a Föld mintegy 195-205 független állama közül általában 60-70-ben végzi a felméréseit. Van úgy 40-45 állam, amelyik mindegyikben szerepel, a többit rotációs alapon választják ki, nem tudom milyen szempontok alapján.

Mondjuk olyan esetről nem tudok, hogy Észak-Korea benne lett volna bármelyik kutatásban is, de lehet, hogy mégis.

MTi 2018.09.17. 07:22:17

@tiboru: mint a "régi" szép időkben! :)

csakférfi 2018.09.17. 07:24:48

@Főszerkesztő.:
Mindig van választási lehetőség.

"Amikor feszültek vagyunk, akkor a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, ami az ősi időkből származó "küzdj, vagy menekülj" reakciót idéz elő a szervezetben, ami hosszú távon káros hatással van a szervezetre."
Wiki idezet.

A háboru a fegyveres konfliktus....a legkárosabb az egészségre.
Halálos.

A tudomány sosem téved! 2018.09.17. 07:32:17

Nem.
Semmilyen értelmetlen csatározásban nem kívánok részt venni, sem valóságos, sem virtuális csatatéren.
Vagyis a libbantak vs fidesz internetes propaganda háborúban sem.

De... attól tartok, hogy nem számít mit akarok, a harc kötelező lesz, mint ahogy a mérgező "védő"oltások, vagy a tudomány nevű szekta dogmáinak bemagolása.

...és már a harc ellen sincs kedvem harcolni. :(

Lobo Marunga 2018.09.17. 07:50:42

A béke szent dolog. De ha menni kell, akkor menni kell. Vagy így látod, vagy magyarázol, és nagy elméletekkel mentegeted magad. A mai nyugazi kultúra (már ha van még ilyen) embere szélsőségesen individualista. A világképében az egyén vagy inkább az ÉN egy teljes mikrokozmosz, aminek teremtéstől beteljesedésig kell eljutnia, mindezt úgy, hogy természetesen kapcsolatba kerül más mikrokozmoszokkal, de alapvetően zárt egység. Ebbe nem fér bele az a gondolat, hogy másokért meghaljon, legfeljebb valamilyen önmagvalósító hőstett által, magányos hősként. Beállni a sorba, menni, és parancsot teljesítve, nem kérdezve, mélyebb okokat nem keresve egyszerű, apró fogaskerékként elesni nem fér bele ebbe az énképbe. Ma már nincsenek (értsd, nem ez a jellemző a társadalom többségére, mert persze van példa bőven) önkéntesek, Dugovics Tituszok, Szondi Györgyök. Hogy ez most jó-e vagy rossz, az meg már egy következő történet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.09.17. 07:52:33

Az én válaszom, hogy a konfliktus természetétől függ. Bizonyos típusú konfliktusokban nem vagyok hajlandó részt venni.

Kivlov 2018.09.17. 07:53:07

Harcolna a f*sz.
Tipliznénk innen, mint a huzat.

citrix 2018.09.17. 08:04:51

Hogyne harcolnék, de még mennyire. De kizárólag abban az esetben ha előttem harcol mint a tigris Orbán, Kövér, Hídvégi és lehet sorolni az összes fideszes szájkaratést, Mészáros Lölő és Tiborcz. Ha ők harcolnak életüket nem kímélve a Hazáért és ezt látom a saját szememmel, akkor én is. Ha nem, ha ők a kis kastélykájukból osztják az észt, akkor rám nem számítsanak.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.17. 08:06:13

Nem olvastam végig a Nagy Nemzeti Hazavédő orbánista komcsik agymenéseit, de jeleznék nekik egy apró tényt kedvenc vezetőjük legnagyobb példaképe, és rendszerének első verziója, Kádár Olvtársatok idejéből:

Pár hete volt egy cikk a PSZH-val (szarok a buta trollra akinek nem tetszik a neve, tojok rá, hogy az ABC milyen betűivel jelölik) megpattanó katonáról aki kerékpárosokat gázolt még az előző rendszerben.
Csak jelzem az orbánistáknak, hogy akkor volt egy "Néphadseregünk", amelyiknek a fél országon keresztül nem sikerült megállítania a komát.

Szóval felmerül a sorok között olvasható kérdés, most, a mai világban, az akkori haditechnika mennyiségének és emberszámának töredéke mellett mennyi idő alatt gyalogolná le a hazai, max. libsizésben kommandógyőztes fotelhősöket egy valódi háborúban az ellenség?

2018.09.17. 08:16:38

@Lobo Marunga:
Az a helyzet, hogy Dugovics Tituszról, Szondi Györgyről nagyrészt a 19. századi romantika alapján tájékozódunk, és a romantikus nacionalozmus nagyon torz képet fest a nemzeti összefogásról, ez az ami miatt a mai, amúgy teljesen egészséges individualizmus tűnik sokak szemében torznak, ugyanis magunk is a 19. századi romantikán nevelkedtünk, ilyen az oktatási rendszerünk.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.17. 08:16:53

@András Horkay:

Csak szólok, anno a Polgári Védelem PV 369x sz. alakulatánál a TBK telefon olyan verziója volt rendszeresítve, amelyik régebbi konstrukció volt, mint az akkor a Hadtörténeti múzeumban kiállított TBK készülék. Megnézném, hányan tudnák felállítani az őskövület antennát, hozzáhangolni az őskövület adót. Nem hiszem, hogy azóta sokat fejlődtek volna.

2018.09.17. 08:24:26

Egyébként nagyon ritka a valódi honvédő háború, amit nem csak a politikai vezetés állít be annak. Ezen kivételek közé tartozott pl. a finn-orosz háború a finnek oldaláról nézve, nem véletlen, hogy náluk a lakosság nagy része bevonulna, mert az ő rövid államiságuk alatt a katonaság valóban a honvédelemről szólt ezidáig.

szepipiktor 2018.09.17. 08:27:01

A felvetés - szokás szerint - torz.
Ugyanis a kérdéshez a "ki ellen"-t is meg kell fogalmazni.
Ma hazánknak nincs természetes ellensége a környezetében, A két nem EU és NATO tagállam (Ukrajna és Szerbia) nem ellenségünk.
Tehát egyetlen ország lehetne támadó: az oroszok, akiknek előbb az ukránokat kellene elfoglalniuk, de addigra a NATO - a szerződés alapján - már lépne.
Tehát a kérdés: harcolna-e a magyar nép az aktuális kormány tervei érdekében?
Nem!
Orbán nem Petőfi, nem kell idegen igából kiszabadítani az országunkat.
Kizárólag ideológiai vitáink vannak, akinek jó az orbán-rezsim, azok érthetően hallgatnak rá és az EU-t tekintik ellenségnek.
Nem az EU tagállamait, hanem a szervezetet - miközben azok pénzéből működik ma már az országunk. Ha harcot indítanánk - ideológiai okokból - ellenük, a pénzcsapok elzáródnak, az országunk "megsemmisül", tehát forrás sem lenne a harchoz.
De a nép nagyobb része nem EU ellenes és "élvezi" hogy elmehet máshova melózni, élni, azaz emberhez méltó körülményeket kap tőlük, szemben az itthonival.
Tehát a kérdésfelvetés inkább az, hogy egy polgárháborút felvállalna-e a magyar nép?

Heremóka 2018.09.17. 08:28:38

@csúti csüngőhasú tolvaj: Kb. annyi esélye lett volna megállítani a néphadseregnek az orosz harckocsizót, mint egy afgánnak ma egy amerikait.
A mai fotelhősöknek (bárkik legyenek is azok) tényleg nem lenne esélye egy mai ellenséggel szemben, mert kevesen vannak. Az ellenség pont a nálunk uralkodó libbant szellemiség miatt indul el minket leigázni. A libsik pedig azért örülnek ennek, mert azt gondolják, az elinduló kretének nyakán ülni sokkal könnyebb lesz, mint rajtunk. Az igazi Jóisten tudja csak, hogy mi fog történni. Én benne bízom. Téged pedig mélységesen megvetlek.

szepipiktor 2018.09.17. 08:30:16

@csúti csüngőhasú tolvaj:
Dehogy olvastad...
Az írás - valódi történetről szólt! - egy szovjet kiskatona szökését írta le, aki Ukrajnába akart hazamennni mert nem engedték el - ha jól emlékszem - egy szeretett családtagjának a temetésére.
És HARCKOCSIVAL akart szökni (a kedvedért TANK) és nem egy PSZH-val...
Semmi köze az egésznek orbánhoz, kádárhoz és a többi trollkodáshoz.

szepipiktor 2018.09.17. 08:32:22

@Heremóka: Miért ne tudta volna?
Akkor T55-ösök voltak itt és azt egy hétköznapi páncéltörő löveg azonnal letudta volna. Egy harckocsi volt és csak politikai okokból nem lőtték ki, az oroszkra bízták a saját dolguk lerendezését.
Ennyire ne szeresd már az országunkat.

2018.09.17. 08:35:04

@szepipiktor:
A szomszédaink bármikor változhatnak valamels szélsőséges ideológia, illetve politikai irányzat hatására, ahogy nálunk is nem egyszer történt.

killercsiga 2018.09.17. 08:37:41

ez így egy megválaszolhatatlan kérdés, túl sok múlik a mögöttes feltevéseken. van olyan helyzet, amire azt mondaná az ember, hogy hát muszáj lesz harcolni, de ma magyarországon (és egyébként nyugat-európában is) az ilyesmi nagyon-nagyon kevéssé valószínű.

Heremóka 2018.09.17. 08:40:59

@Kivlov: Akik itt berendezkednek, utánad fognak menni. Ilyen a természetük, tudod. Ahová mentél, ott mit csinálsz majd, ha utolérnek ott is? Tovább állsz onnan is? Meddig?

Visceroid 2018.09.17. 08:43:13

@ubermeister: " A katonaság a társadalom söpredéke"

Naaaa, ez azért kicsit erős. Katonaság KELL. Bármelyik idióta hatalmon lévő balfasz dönthet úgy, hogy akkor most neki ez meg az a terület kell, és akkor mi lesz? A helyi háborúkat a nagyok lesz@rják, csak annak van hírértéke, amikor a nagyhatalmak verekszenek egymással. Pl régen Irak, most Szíria. De Ukrajnáról pl nem hallunk semmit, és nem azért mert ott "fegyverszünet" van, hanem azért, mert nem érdekel senkit (meg fehér háború, akiknek az élete már nem számít). MOndjuk nem nagyon tudom, hogy ez a Magyrország ki ellen és hogyan viselne háborút. Kiküldünk pár katonát NATO missziókra és ennyi. A harciasság is addig tart, amíg Viktor nem kerül hatalomra, azóta amióta ő diktátorkodik, azóta se tüntetések, se zavargások, se semmi. A mostani Magyarország gazdaságilag lesz elintézve, illetve már el van, innen már nincs visszaút. Viszont legalább lehet tapsikolni Viktornak, az is valami...

Bobby Newmark 2018.09.17. 08:47:12

@kolomparlole1114: Na jó, akkor most már értem.

Szóval két eset van:
1. Figyelembe veszed, hogy egy katonai szövetség része vagyunk
2. nem veszed ezt figyelembe.

Te a 2. pontból indulsz ki. Ez esetben nettó semmi esélyünk az ország megvédésére. Se Gripent, se Dragunovot nem éri meg venni, mert úgyis lenyomnak.
Ha viszont az 1. pontból indulunk ki, akkor az van, hogy egy lófaszka terület vagyunk a Nyugat-Európai tömb keleti végén, egy reptér a sokból. Ez esetben viszont csak a Gripennek van értelme, hogy védje a közös légteret. Ha háború van, akkor majd a közös NATO haderő fog harcolni, nem átlag Béla Dragunovval. Ha már oda jutottunk, hogy átlag Bélának kell gerilláskodnia, akkor a NATO elvesztette a háborút, és effektíve mindegy, hogy Béla mit csinál.

Bobby Newmark 2018.09.17. 08:49:26

@ételizésítő: Tudom, viccnek szántam. Wiki azt írja, van még 505 darab, de gondolom nem tartják naprakészen a szócikket.

room_101 2018.09.17. 08:49:58

És a legnagyobb csapás egy konfliktusban, hogy igen hamar nem lenne net, meg mobil se, anélkül pedig igazán halál a halál :-)

Berelhetoreklamfelulet 2018.09.17. 08:51:23

Japánba úgy látszik a több évtizedes elnyomás és propaganda meghozta a gyümölcsét, és az egykori fanatikusan nacionalista nemzet már nem állna ki a hazájáért.

Legalábbis nyilvánosan. A 1# nem válaszolok száma azt mutatja ,hogy a nagy részük nem meri bevállalni, hogy igen/nem, megvannak félemlítve...

Amúgy nem tudom mi lep meg téged azon, hogy az UK-ban, nem harcolnának a bevándorló söpredékért, és az azokat támogató kormányért? :D

Bobby Newmark 2018.09.17. 08:54:30

@Lobo Marunga: Végre eljutott oda az emberek többsége, hogy nem lehet őket a politikusok által hazugságokkal megvezetni, hogy menjenek megdögleni mások gazdasági-politikai haszonszerzéséért.

Ez szerintem pozitív.

2018.09.17. 08:59:30

A katona soha nem az országáért harcol és döglik meg/lesz egy életre nyomorék roncs, hanem az ilyen Cézár-Napóleon-Hitler-Sztalin-Maó-féle köcsög faszok kénye-kedvéért.
Tehát a tömör válasz: A Nagy Büdös Lófaszt!

Lobo Marunga 2018.09.17. 09:07:19

@Zabalint: Levetted a lényeget, látom. Pont erről beszélek, hogy régen más volt a szemlélet. És ebből a szempontból most tök mindegy, hogy Dugovics Titusz vagy bárki már egyáltalán létezett-e (olvastam cikket arról, hogy ő pl. aligha valós személy). De hogy van ilyen történet, az pont ennek a szemléletnek az egykori létét bizonyítja.

Berelhetoreklamfelulet 2018.09.17. 09:17:10

@Kispangit:
Hát Napóleonnál (meg cézárnál) a zsoldért haltak meg, azaz a pénzért, szal mire fel ez a nagy ego?

Wildhunt 2018.09.17. 09:28:14

Egyértelmű igen. A hazáért - amiben benne van náci, libsi, meg minden itt élő nemzetiség. Hiszem, hogy van itt olyan érték, ami túlélhet mindannyiunkat. Azt is, hogy Magyarország nélkül az egész világ szegényebb lenne.

2018.09.17. 09:32:16

@Lobo Marunga:
De én meg pont arról beszélek, hogy régen sem volt olyan a szemlélet, mint ahogy a 19. század romantikus művészei beállítják, és ami miatt mi is ebben a sztereotípiában gondolkodunk a múltról. Csak egy egyszerű tény: Dugovics Titusz idején feudalizmus volt, nem volt mai értelemben vett nemzet, csak a nemesek voltak hadkötelesek, a parasztoknak egy-két paraszti felkelést leszámítva nem volt közük a háborúhoz. A török uralom alatt ráadasul nem csak a törökök, hanem magyar urak is fosztogattak magyar jobbágyok lakta határvidéki falvakat. Vagy simán gondolj csak Szapolyai János és Ferdinánd belharcára, vagy a Hunyadiak és rivalisaik harcaira, még nemesség körében sem volt az a nemzeti egység.

De még a 19. század sem volt olyan, mint amilyennek Jókai megrajzolta, Mikszáth regényei talan közelebb allnak a valósaghoz, bár ő meg megint mashogy színezte azt ki.

Hiryu2,01 2018.09.17. 09:42:40

Látom előjöttek az "akkor majd jól lepartizánkodjuk az ellent" kommentek.

Na akkor:
-Sikeres partizánháborúhoz három dolog kell: megfelelő terep. Sok sikert az alföldi, bakonyi partizánkodáshoz a drónkorszakban.
- belső támogatottság - na ez nem lesz.

- külső támogatás- ez lehet olyan mint anno a szovjet vezetés küldött poltisztek a megszállt területen, vagy a lista másik végén a mudzsahedineknek küldött Stingerek, ill hogy a az afgán rosszfiúk szépen átjárnak télre Pakisztánba kempingezni, a jemeni lázadónak befutó iráni cuccok, Scud kaliberű rakétával etc etc.. na most, ez Mo részéről kimerülne egy szomorú elítélő Ensz közleményben.
(más kérdés, hogy egy környező állam se rendelkezik akkora erővel, zsebjobbantaknak üzenem, nem, még a pirézek sem, hogy képes lenne MO. megszállására.

Lobo Marunga 2018.09.17. 09:44:57

És a fosztogató magyar urak csapataiban egyszerű katonák meneteltek, akiknek nem az önmegvalósítás ketyegett a fejében, hanem az, hogy éljenek, amíg élnek, és ha meghalnak, hát ennyi volt. Nem ÉN vagyok a világ, hanem van A VILÁG, amiben benne vagyok én is a magam kis szerepével, mint hérosz, vagy mint legyilkolt jobbágy, vagy mint fosztogató katona. Én ezt magyarázom, nem a hazafiasságot, meg a nemzeti öntudatot. Amúgy meg nem 19. század, amiről beszélsz, már bőven megvan pl. Zrínyinél is. De mondok közelebbi példát: A II. vh idején még önként jelentkeztek harcolni egy csomóan, és volt aki öngyilkos lett, mert nem vették be. Ma ez már ott is elképzelhetetlen. És ismétlem, nem azt hajtogatom, hogy régen jobban szerették a hazájukat az emberek, és azt sem, hogy régen jobb volt. Más volt az életszemlélet.

Attila Zsolt Sajo 2018.09.17. 09:54:31

Védekező háború: egyértelmű igen.
Támadó: nem tudom (a helyzettől függ)

Szóval inkább igen.

Tudom primitív vagyok, de a fiam jövőért megtenném. Amikor látom a Kínában elő rokonokat, mindig megerősödik bennem a kép, hogy aki nem képes valamiért harcolni az él a legnagyobb (lelki) nyomorban.

Hiryu2,01 2018.09.17. 10:02:54

polgári titkosszolgálatánál figyelik ezeket és figyelembe veszik az ilyen és hasonló felméréseket a katona- és biztonságpolitikai prognózisok elkészítésénél, abban biztos vagyok.

Ebben én is..

De ellenséget kreálni modern média segítségével seperc. (van olyan ismerősőöm, aki nem engedi ki a gyereket a kertbe egyedül játszani, mert jönnek a migránsok..)

-nyugtai alacsony arányban pedig véleményem szerint bejátszik két dolog
- demokrácia és nyíltság: pld a német/angol választó elolvashatja a címlapon hogy ép mit baszaréntottak el haderőreform címén, ld milyemn gondok vannak. Bundeswehr légierejének bevehetősége, a Zumwalt ügy. etc etc Pld Oroszország polgáránal meg az ömlik a médiából, hogy ők a legszuperebbek.

- profi hadseregek: a polgár ott tudja, hogy ez nem az ő dolga, a modern eszközök használatára nem lehet berángatott Joe-t három hónap alpkiképzéssel megtanítani, oszt irány a front...

-Afganisztán /Irak. Jajjaelvesztettük. azt látja hogy krva sok pénz elfolyt szinte semmi eredményre, maghalt többezer szövetséges katona és zéró eredmény, - (megjegyzem, 2003-ben megmondtam, ezt nem ejrópai elvek szerint kellett volana megvívni, hanem kb ahogy Cézár a germánok ellen) - ott csak akkor fognak tisztelni, ha aki fegyvert emel rád fejbelövöd, a tárgyalgatást gyengeség jelének tekintik- szóval ha elég Abdullal lett volna telehintve az út széle, másképp alakul... ) ++ a Szaddam rendszer szétzavarása és az itt demokrácia lesz, oké? a legnagyobb baromság volt, amit meg lehet csinálni.... Más kérdés, hogy ha fejbelövöd Abdult, amint épp IED-et szállít, akkor saját országod jogrendszere fog keresztre feszíteni. Szóval innen háborút nyerni az ilyen asszimetrikus háborúk korában elég nehéz lesz. Mármint nekünk, nem az oroszoknak/kínaikanak...

2018.09.17. 10:09:03

@Lobo Marunga:
Az önmegvalósítás koronként eltérő fogalom. A fosztogató urak maguk pont hogy az adott szinten megvalósítottak önmagukat azzal, hogy saját szakállra fosztogattak. A katonák meg azért, mert zsoldot kaptak, vagy csurrant-cseppent nekik is valami, esetleg maguk is kisnemesek voltak, akiknek az ősei a főúrtól kapták a földet, cserébe kötelesek voltak a főurat szolgálni a haborúban. Ezeket a mai emberek ugyanúgy megtennék, ha az lenne a szemlélet, egy a minknl is lazább, utópisztikus tarsadalomból meg az adófizets is ilyennek hangzana. Ahogy ugyanúgy pár év alatt ma is fanatizálni lehetne az emberekrt a háborúra, mint anno az 1. világháború elején.

Ráadasul ha megnézed, az individualista vs. kollektivista vita az egész 20. századunkat végigkíséri. Valószínűleg ez korábban is megvolt, csak nem voltak olyan jók a kommunikációs csatornák hozza, illetve minden korabbi korról van egy "letisztult" képünk, mint ha nem lett volna vita, holott de, csak valamikor a többi irány elfelejtődött

Dr.Démonmac1 2018.09.17. 10:22:24

Ezekért a korrupt országrontó kormányért? Soha.
Amúgy sem látom értelmét bármiféle háborúnak ebben a térségben, az oroszokkal "jóba vagyunk" más meg nem jön erre:)

2018.09.17. 10:25:11

@Lobo Marunga:
De mondok még egy dolgot. A 20. század diktatúrái példaul mindent megtettek az individualizmus elfojtására. Nem véletlen az, hogy mindegyik ilyen diktatúranak megvoltak az ifjúsági szervezetei, amelyek az ideológiai agymosás mellett szabadidős programokat szerveztek, ezzel átvéve az egyénektől a szabadidő szervezését, illetve barmilyen önszerveződést. Ugyanúgy felnőtt mozgalmakban is, lásd pl. szocializmusban gyári sport- és szabadidő klubok, erősen szervezett turista mozgalmak, stb., stb. Ha az emberek felfogása a 20. szazadot mrgelezően annyira kollektivista lett volna, nem lett volna ezekre annyira szükség. Bizonyos értelemben az I. vilagháború előtti korszakban nagyobb szerepe volt az individualizmusnak, mint most 2 vilaghaború, egy Horthy rendszer, nyilasok és 40 év szocializmus után, amelyek mindegyike a kollektivizmust próbálta belé nevelni az emberekbe, és mindez nem maradt nyomtalanul.

citrix 2018.09.17. 10:34:59

Magyarországot a történelem során csak az nem szállta meg aki nem akarta. Tatár, török, osztrák, az első vh. után a románok majd a német és a szovjet. Lehet ábrándozni arról ki hogyan harcol a (szerencsére) nem is létező ellenséggel, de ez az ország kompország. A lakosság és a regnáló kormányok a megszállókkal kollaboráltak, kivéve ha a megszállók konkrétan kiirtották a lakosságot, pl. tatárjárás.

Bobby Newmark 2018.09.17. 10:36:45

@Zabalint: Na várjál azért azokkal a parasztokkal. A nemes volt hadköteles, de neki a tulajdona voltak a jobbágyai, és ha kellett, belőlük is ki kellett tudni állítani egy harcoló talpas egységet. Jellemzően ez valami gyenge vért meg egy lándzsa volt, és kb annyit ért, hogy kicsit lassította a lovasrohamot, de attól még a jobbágy is harcolt.

humániákus 2018.09.17. 10:42:06

Én meg magamat lőném agyon abban a pillanatban, hogy be kellene vonulnom, vagy kénytelen lennék harcba bocsátkozni. Annyira szégyellem ugyanis magam az egész emberiség nevében, hogy egy ilyen végtelenül méltatlan helyzetben nem szeretnék tovább élni, és látni az elkövetkezendő, elkerülhetetlen szörnyűségeket. A Holdra tudunk szállni, maholnap a Marsra is, de azért nyírjuk egymást... az ész megáll. Tudom, idealista vagyok, de esküszöm, megtenném. Hogy én egy másik embert megöljek, vagy egy másik ember engem? Soha!

Unio 2018.09.17. 10:43:44

Azért Vietnamiakon és a Finneken nem lepődtem meg, a történelmük és a mentalitásuk miatt simán eltudom képzelni, hogy harcolnának a hazájukért. A Finnekkel amúgy is úgy vagyok (akár van nyelvi kapcsolat, akár nem), hogy felnézek rájuk, sok dologban példát vehetnénk róluk.
Amúgy szerintem se jó a felmérés. Túl egyszerű 3 kérdés, plusz mikor ott lenne, hogy behívó, akkor kíváncsi lennék, hogy mennyi ember lenne űbersoldat :D

András Horkay 2018.09.17. 10:44:58

@kolomparlole1114: kolomparlole1114 2018.09.17. 01:29:03 Nagyjából egyetértek, de a katonaföldrajzi helyzet nálunk nem előnyös a védelemre. Ha technikailag fejlett a gaz ellen, akkor nézd meg a mintapéldát a Kuvaitot megszálló irakiak elsöprését bemutatva. Veszteségek stb.

SzLH 2018.09.17. 10:51:01

Mivel nem az Alba kör honlapjáról van szó, a szavazók 80,1%-a lenne hajlandó vérét hullatni Magyarországért.

András Horkay 2018.09.17. 10:51:05

@ételizésítő: ételizésítő 2018.09.17. 03:37:02 Szerinted lenne villany és gáz? Az első lépés ezeknek a szolgáltatóknak a kikapcsolása. Természetesen a víz szolgáltatással együtt. Nem sütsz majd semmit mert nincs mivel. HA az oroszok is ezt tették volna 1956-ban pár nap és vége az ellenállásnak. Nem hal meg senki. Most az egyéb huncutságokat kihagytam, mint pld a víztározók valamilyen vegyianyaggal való szennyezése. Legyen akár csak hashajtó is mert humánusak :) mert röhögni akarnak ahogy az egész város összefossa magát. :) Még ha tudod hogy mérgezett azt sem fogja tudni senki mert a tévét és a rádiókat olyan szépen lehet zavarni hogy még Bauer Zsóti sem fog hallatszani ás látszani. A lovas futár meg mire elviszi a hírt hogy ne igyál a vízből addigra elárasztotta a házat a nafta. Az ember nem olyan stabil lény mint a papucsállatka.

András Horkay 2018.09.17. 10:53:19

@Kullancs1983: Tudom, az a lecke tőled hogy vegyünk 500 harckocsit mert az olyan szép. Két óráig kb. - tanulmányozd az iraki háborúkat.

AritaReal 2018.09.17. 10:55:27

Én biztosan nem. Egyrészt nem látnám értelmét, és nem csak azért, amilyen a jelenlegi kormányunk-vezetésünk és az itthoni helyzet, amit már sokan leírtak - én egy normális országért se tudnék érdemben harcolni, hiszen életemben nem volt más fegyver a kezemben légpuskán és konyhakésen kívül: mit kezdenék a modern haditechnikával, amit kezelni külön szakma és évekig tanulják az emberek? És félnék is, az tuti, nem szégyellem bevallani. Egy valódi háború nem olyan mint egy háborús film vagy egy számítógépes játék, szerintem ezt sokan nem veszik számításba, amikor azt mondják, hogy ők aztán de nagy hősök lennének.

Amúgy nem meglepő, hogy milyen eredmények jöttek ki, de szerintem ebben nem az a negatív, hogy a nyugaton ilyen sokan nem fognának fegyvert - ha jólétben él az ember, minek akarna háborúzni - hanem az a szomorú, hogy a világ nagy részén még mindig olyan szörnyű társadalmi-gazdasági körülmények között kénytelenek élni az emberek, hogy simán feláldoznák a saját és életüket és a másokét azért, hogy javítsanak a helyzetükön. Sajnos az emberiség soha nem fog eljutni oda, hogy mindenkinek olyan jó életszínvonalat tudjon biztosítani, hogy a háborúk közérdeklődés híján elmaradjanak...

SzLH 2018.09.17. 10:56:47

@citrix: Mond neked valamit I. András honvédő háborúi? Vagy kicsivel korábban Pozsonynál 907-ben történtek? Esetleg I. Mátyás háborúi? Ne légy kishitű!

András Horkay 2018.09.17. 11:01:36

@Lobo Marunga: "önkéntesek, Dugovics Tituszok, Szondi Györgyök" ez tévedés. A középkori várostromok etikája egyszerű volt. Amikor odaérkezett az iostromló akkor kitüzött egy szines zászlót ami a megadásra szólított fel, ha megadta magát a vár népe akkor elvonulhatott általában. Ezt megengedték hogy máshol is megadják magukat, különben kiesik ez az eset. ez volt a legolcsóbb vársotrom féle. HA ez nem jött be, akkor a következő zászló azt jelentette hoyg az ellenááló férfilakosságnak annyi lesz ha nem adják meg magukat azonnal határidőn belül (nők gyerekek ékve mentek a piacra. Ha erre sem történt semmi (közben elkezdték az ostromot) jött a következő zászló, hogy most már nincs kegyelem senkinek. Lásd Buda ostroma, a keresztények ugyanezt tették a vár népével. Az hogy a nőket megerőszakolják az alap eset.

citrix 2018.09.17. 11:09:12

@SzLH: Valóban, dicsőséges és legendákkal is megszépített idők jártak akkor. 500+ éve volt mindez. Nem vagyok kishitű de a történelem kérlelhetetlen tényekkel szomorít el.

agarik 2018.09.17. 11:09:58

@Tottone: Hát ha a forrásaid megálltak 1915-nél, akkor nem csoda ha olyanokat böfögsz ide amilyeneket sikerült.
Plusz demagóg is vagy, hiszen a poszt is arról szólt, az alapkérdés erősen hiányos. Az alapkérdés nem nácikról szólt, hanem pl. hogy megtámadja-e Orbánia "Brüsszelt" (ami azért is érdekesmert azzal saját magát is megtámadja, hiszen "Brüsszel" az Agyarország is!), vagy hogy egyáltalán akarnál-e háborút indítani.

A féltörzsi kultúrában felnőtt arab/izraeli fejlevagdosó fog igent nyomni egy ilyen kérdésre. És aki azt hiszi ez jó, az nincs tisztában a dolgokkal.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.09.17. 11:10:08

Napok óta címlap, ez segít kiegyenlíteni az egyébként barátságos olajzöld és csukaszürke négyszínmintás hangulat hígult, ezért a tippem:

37% igen
28% nem
35% nem tudja/nem válaszol. (Tizedesjegyekkel nem foglalkozom.)

SzLH 2018.09.17. 11:16:33

@citrix: Igazad van, a tények elszomorítóak. Lehet egy kicsit kozmetikázni, feltevésekbe bonyolódni, de az eredményen nem változtat.Pl.: Ha az orosz cár nem küldi csapatait 1849-ben, ha... stb. Tudod, mit nem értek? Talán tudsz ebben segíteni. Hol siklott ki a nemzeti érzés a Magyarországon élő emberek többségéből? Mi indította el ezt a folyamatot?

András Horkay 2018.09.17. 11:16:34

@csúti csüngőhasú tolvaj: "mennyi idő alatt gyalogolná le a hazai, max. libsizésben kommandógyőztes fotelhősöket egy valódi háborúban az ellenség?" Nagyjából ki lehet számolni a haladási sebességet + a logisztika, ellátás lassító adatait. Ha mindent jól csinálnak kb. annyi idő mint amikor egy MTZ traktor elindul Nyíregyházáról Budapestre. Feltéve hogy haderő támad és nem kiscserkészek. Az oroszoknak meddig tartott 1956 -ban? Ha a támadó minimum háromszoros túlerővel és megfelelő harcértékkel rendelkezik (ha nincs neki akkor minek támadna) akkor az önálló (nem NATO) védelem elégtelen. A Dragunovos ellenállás ki lett próbálva 56-ban is, szét is lőtték a templomtornyot Mezőkövesden is - a lövésszel együtt.

SzLH 2018.09.17. 11:19:26

@András Horkay: Volt-e valódi ellenállás a szovjet csapatokkal szemben? Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ők már a spájzban voltak, nem kellett átkelniük a Vereckei-hágónál.

András Horkay 2018.09.17. 11:27:09

@csúti csüngőhasú tolvaj: Már a meglévő óvóhelyek karbantartását is feladták. Pince sincs. Egy komplett lakótelep hová bújik el? A csatornába? Milyen kitűnő ötlet :) stadion helyett építsünk óvóhelyeket, végtelen lehetőség, kiépíthető hatalmas kapacitás, fogy a beton, ugrik a pannon puma, nő a GDP, stb. A csapat másik fele megépíti a körkörös védelmet, mint az albánok, bunkereket minden falu körül (békében lehet benne tárolni krumplit - esetleg camping (és népszaporulat bővítő) szállásnak is legyen jó.) Hétvégén meg lehet sörmecset vívni a helyi lőtéren és gyakorolni az I. VH. szintű gyalogsági rohamokat (kivéve ha Pista bácsi többet iszik narancsléből + vodka.). Elindult a lőtér program is, már csak ingyen sör kell.

Muhammad Balfas 2018.09.17. 11:28:30

A csehek 64 %-a nem harcolna a hazáért.. Hát igen, ők már '38-ban, és '68-ban sem erőltették meg magukat túlzottan.
Pedig a középkorban a cseh vitéz fogalom volt. Sic transit gloria mundit..

citrix 2018.09.17. 11:28:43

@SzLH: A nemzeti érzés végképp elveszett az '56-os szh. szovjet leverése után. Vesztes háborúk sorozata, forradalmak és ellenforradalmak a maguk anyagi és érzelmi vonzatával. Ésszel fel nem fogható anyagi és emberi veszteség után a szovjet megszállás és a kollaboráló rezsim kiirtotta a reményt is ami a nemzeti öntudatot illeti. Kivonultak mert a szovjet rendszer összeomlott. Nagy szerencse hogy jó helyen vagyunk, a hidegháború elmúlt, békét és normális életet szeretne minden épeszű ember. Ha nincs ellenség akkor lehetőleg ne is csináljunk magunknak mert abból jól nem jövünk ki.

Muhammad Balfas 2018.09.17. 11:32:19

@citrix: Hülyeséget írsz, mert nem ismered a magyar történelmet. Már 907-ben megpróbálta kiirtani ezt a népet a nyugat, aztán szépen hazakotródtak inkább. Szent István alatt II. Konrád vezetett hadjáratot a Magyar Királyság ellen, aztán hazafelé menekülőben Bécsnél szépen be lett kerítve. Egészen a török hódoltság idejéig kifejezetten sikeres volt katonailag az ország.

SzLH 2018.09.17. 11:35:03

@citrix: Nagyon jól megfogalmaztad, kalapot le! Az utolsó mondatodhoz annyit füznék hozzá, hiába akarunk mi jót, ha a többiek ránk ellenségként tekintenek. Nálam sokkal képzettebb ember után szabadon: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" ;-)

Muhammad Balfas 2018.09.17. 11:35:44

@citrix: "Vesztes háborúk sorozata, forradalmak és ellenforradalmak a maguk anyagi és érzelmi vonzatával."

'48 nélkül nincs később Kiegyezés, dualista állam és a boldog békeidők közel fél évszázada..

citrix 2018.09.17. 11:40:32

@Ches Desmond: Ne feledkezzünk meg a "kalandozások" koráról se amikor a jó magyarok feldúlták és kifosztották a nyugati városokat. Aztán jött az augsburgi csata ami lezárta ezt a korszakot. Hiba lenne úgy tenni mintha a gaz nyugat sanyargatta a szegíny magyarokat. Már csak az hiányzik hogy ismét orosz csatlósok legyünk.

Muhammad Balfas 2018.09.17. 11:46:25

@citrix: No igen, megint a történelmi ismeretek hiánya..A kalandozások idején nem beszélhetünk egységes államról a német nyelvű területeken. Egymással háborúzó hatalmi centrumok voltak, amelyek egymást is dúlták pusztították, és nem ritkán egyikük-másikuk zsoldjában harcoltak a magyarok ( Vörös Konrád követei Bulcsúnál..)
A Német-római Birodalom csak később alakult meg..

citrix 2018.09.17. 11:46:55

@SzLH: Ha békét akarsz akkor tegyél is úgy. Háborúra készülni, azt is lehet ha van hozzá három eszköz: pénz, pénz és pénz. Az meg pont nincs. És harci szellemmel (nem játékkonzol előtt küzdő) megáldott fiatalok sincsenek akik szívesen beugranának a kormány kedvééért golyófogónak. A szájkaratés Orbán, Kövér és Szíjjártó etc. kedvéért. Esélytelen.

2018.09.17. 11:52:28

okafogyott kérdés!
minek?!
a mi drága jó miniszterelnökünk megvéd minket mindentől és mindenkitől!
hogy az isten áldja meg a szent embert!

citrix 2018.09.17. 11:53:33

@Ches Desmond: Kalandozások voltak? Igen. Egészen Svájcig eljutottak: Igen. Lehel kürtje megvan? Igen. Augsburg? Az is megvolt. Ha lehet inkább a mának próbáljunk élni mint vélt vagy valós sebeinket nyalogatva ellenségeket keresni és másokban keresni az okot.

András Horkay 2018.09.17. 11:54:58

@SzLH: Nem volt ellenállás. Katonai értelemben nem volt hadműveleti szintű védelmi harc, a magyar hadsereg magasabb egységei nem léptek harcba.
A zászlóalj, század szintű ellenállás az harcászati szint, nem hadművelet, tehát nem mondható el hogy ellenálltunk, háborút folytattunk.
Ha egy ember felmegy puskával a templomtoronyba és rálő egy harckocsi ezredre, az inkább elmebeteg, mert utána szétlövik a fél várost és az nem vezet eredményre - maximum az építő kisiparosoknak okoz örömet.

Kullancs1983 2018.09.17. 11:56:50

@András Horkay: Rosszul emlékszel, az volt a lecke, hogy fogalmad sincs semmiről, úgyhogy nem kéne arcoskodni. A NATO működésének utánanéztél már legalább?

András Horkay 2018.09.17. 12:05:55

@Kullancs1983: Jól van tábornok úr, de most nincs kedvem harckocsikat vásárolni az már lefutott esemény. Ha szükségem van információkra, egyszerűen megkérdezem tőled és kész, minek törjem magam?

HEL Blog · http://he-liga.blog.hu 2018.09.17. 12:33:02

Erkölcsös csak az önkéntességen alapuló profi hadsereg lehet

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" előadásából. 2000 április 14.

A kötelező katonai szolgálat az emberi jogok széles skálájának folyamatos és súlyos megsértésével jár. Szinte nincs olyan emberi jog, ami ne sérülne. Az emberi jogoknak ilyen mértékű, tömegekre kiterjedő megsértése a modern polgári államokban az élet egyetlen más területén sem képzelhető el. Radikálisan fogalmazva: a hadkötelezettség a modern állami rabszolgaság intézménye. Ezt a radikális megfogalmazást sokan durvának tartják, elutasítják. Ám ha belegondolunk, hogy ez az intézmény az állampolgár életének szinte minden részletét szigorúan szabályozza, előírja, hogy mit és mikor egyen, hogyan öltözködjön, kinek és hogyan köszönjön, kinek engedelmeskedjen, kivel és hol lakjon egy szobában, és olyan esküre kötelezi, amelyben még a saját életének feláldozását is vállalja - nos, akkor nem tagadható, hogy a rabszolgasággal való analógiának van alapja.

Nem véletlen, hogy olyan sok kiemelkedő értelmiségi ellenzi a hadkötelezettséget. Azzal, hogy az egyéniségükre büszke, az egyenruhától egyébként is irtózó személyeket a hadseregbe bevonultattak és ott megaláztak, a sorkatonaság intézménye számos esküdt ellenséget szerzett magának.

he-liga.blog.hu/2011/12/14/hadkotelezettseg_nem_mas_mint_rabszolgasag

SzLH 2018.09.17. 12:34:19

Gondoljuk át és értelmezzük a kérdést! "Harcolnál-e az országodért?" Felejtsük el a kis gömböcöt és csapatát! Csupasz -elméleti- kérdésre mellébeszélés nélkül adjunk választ! Igen vagy Nem.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.17. 12:43:51

Mikulás vs katonaság

Mielőtt gúnyolódnál a gyerekeken, akik hisznek a Mikulásban, emlékezz rá, hogy vannak emberek, akik továbbra is azt hiszik, hogy a katonák a szabadságért harcolnak.

erkolcstan.blog.hu/2018/09/17/mikulas_vs_katonasag

Berelhetoreklamfelulet 2018.09.17. 13:10:58

@András Horkay:
Amúgy a helyes érték egy védet pozíció biztos bevételére 10-szeres túlerő, nem 3-szoros de nvm...

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.17. 13:21:58

@Heremóka:

@szepipiktor:

Azt szeretem az agyhalott buta fajtátokban, hogy bármilyen témában hülyét tudtok csinálni magatokból:

"egy szovjet katona beszállt egy kétéltű gumikerekű páncélozott járműbe," (részlet a cikkből)

Nyekeghettek még, hogy még nagyobb idióták legyetek, de a gumikerekű elég messze van a harckocsitól.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.17. 13:31:00

@András Horkay:

"Nem sütsz majd semmit mert nincs mivel. HA az oroszok is ezt tették volna 1956-ban pár nap és vége az ellenállásnak. "

Aha. Széntüzelésű kályhát láttál már? Sparhelt?

Akkoriban még a fővárosban is ez volt a divat, a pincékben mindenhol a tüzelőt tárolták, nem a bringát. A csrépkályhákba a 60-as évek közepe felé kezdték a gázt bevezetni... No meg azt sem ártana elfelejteni, hogy akkoriban nem volt divat az, hogy még a budi is 30 fokos legyen télen, fűtötték a konyhát (a főzés miatt) oszt vitték be a téglát vagy a cserepet a dunyha alá amikor lefeküdtek.

kiskutyauto 2018.09.17. 13:34:05

Bár igent válaszolok, mert általánosságban, nyilvánvaló hogy a hazáját mindenki hajlandó védelmezni. De azért itt igen széles a paletta. Mert nyilván ha önkényes politikai célt kell valójában védeni, abban nem lennék hajlandó részt venni, tehát pl Hitler jellegű háborúban, bár ott is sok hazafit sikerült beetetni egy hazug maszlaggal (kb ugyanez zajlik most nálunk, egy torz Hitler klónnal ugyebár)... Pl ilyen célért nem mennék hogy vegyük vissza Erdélyt. MIVEL JÓ VOLNA MÁR FELFOGNI, HOGY ERDÉLYT NEM MAGYARORSZÁGTÓL VETTÉK EL, HANEM AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIÁTÓL, ami csak egy név volt, valójában nem volt más mint a HABSBURG BIRODALOM. Tehát visszavenni, csak esetleg Ausztria tudná elméletben, ha felállna egy új habsburg hadsereg... Mi magyarok utoljára mint saját ország igen rég bírtuk Erdélyt és azt is igencsak szakaszosan, hiszen MÁSIK ORSZÁG VOLT UGYEBÁR az Erdélyi Fejedelemség. Tehát az erdélyi magyarok ill a székelyek jogosultak valójában elméletben visszaszerezni a hazájukat és esetleg testvérországuktól kérni segítséget, majd beleolvadni, azonban ez nem honvédő háború lenne. Ebbe beszállnék, ha a székely nép felkérne minket erre a segítségre; de ez nem realizálható, mivel az EU-ban vagyunk és a XXI században, tehát kár erről álmodozni. Sajnos az van, hogy nekik kell ezért kiállni, megküzdeni, nyilván nem fegyveresen, hanem politikailag, és nekünk Magyaroszágnak a segítséget mindenben meg kell adni nekik ehhez, ennyi lehet a mi "háborúnk"... Más valós veszély nincs, azaz semmi veszély nincs jelenleg, amitől védeni kéne az országot, a migránsok vándorolnak, és NEM TUDTA MEGVÉDENI jelen kormány az országot tőlük, hiszen 2-300 ezren vonultak át egy nagy csordában, sőt inkább leginkább ugyebár segítette az orbánkormány őket, buszoztatással... Aztán eső után köpönyeg, felhúzták a szánalmas kerítésüket. De ha változna a politikai klíma, valamikor a jövőben, pl az EU szétesne, Putyin hódítani kezdene, és már nem orbán pincsiként pitizne neki, hanem végre egy szabad ország lennénk és mondjuk az orosz invázió, vagy éppen az USA invázió, iszlám invázió, szláv invázió stb ellen kéne védeni a hazánkat, gondolkodás nélkül áldoznám érte az életem, ha kell!!!!!!

Heremóka 2018.09.17. 13:41:10

@csúti csüngőhasú tolvaj: Hiába a gumikerék, te kretén önjelölt! Mivel páncélozott, csak harcjármű állítja meg.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.09.17. 13:47:48

@Berelhetoreklamfelulet: Erre van valami hivatkozás is van? Valahol rémlik, hogy olvastam ilyesmit, de rátalálni nem tudok.

2018.09.17. 13:54:55

Bocs, hogy beleszólok, de a kérdést fel lehet tenni, de felesleges. Tessenek csak a horvát-szerb háborúra gondolni, amikor itt voltak az usákok, és mégis átjáróház volt a régi jugó határ.
Hol a szerbek mentek keresztül az országon , hol a horvátok vonultak át és támadták meg a szerbeket. Hol horvát rakéta csapódott magyar területre hol pedig szerb. Pedig akkor még talán volt egy hadseregnek nevezett katonaságunk. Igaz, abba a játszmába beleszólni nem igen volt szabad. Talán jobb is így.

De ma már mi ellen harcolnál puskával, lovasbandériummal és huszár egyenruhában ? Nincs harckocsink, nincs légvédelmünk, nincs légierőnk , nincs légideszantunk és nincs gépesitett gyalogságunk , határőrségünk sem. De van nagy mellény, nagy duma és van lenézés a politikusok részéről.

Ilyenkor jut eszembe, hogy a rendszerváltás első évtizedében Lányi Zsolt, honvédelmi államtitkár ezt találta mondani: „A magyar katona egy szál szuronnyal többet ér, mint egy amerikai katona ötezer rakétával.” Ezt mondta. (Hát akkor kell ide ide hadsereg ? )

2018.09.17. 14:00:36

Ha, mondjuk, lőni nem, de napi 16 órán át kész lennék lőszert pakolni, olajat cserélni a harckocsiban, légifotót elemezni, vagy kiglettelni az óvóhelyet, az "igennek" számít. Amúgy szükség esetén lőnék is, csak futni ne kelljen (se előre, se hátra), mert ahhoz már öreg vagyok.

mindenhova 2018.09.17. 14:30:15

Istenem... mennyi buta ember van ebben az országban az valami félelmetes. Igennel szavaztam, bölcseletlenül. Előbb a kommenteket kellett volna elolvasni. Nem! Határozott nemmel felelnék ha előbb olvastam volna. Volt egy baromira egyszerű kérdés. Harcolnál-e az hazádért... Erre jöttök ti mindenféle kifogással, a kormány, meg a fűtés, ellátás stb had ne soroljam fel a temérdek marhaságot. Nem azt kérdezték, h. te ezt meg tudod-e szervezni, vagy, h. gondoskodtál-e az M zárolt készletekről! Persze mindenki okos. Na ezért nem lenne nektek (sem) kb. 10 perc múlva hazátok. Sok kommunista liberális, buzeráns, tápos kislány kommentelget munkaidőben, ahelyett, h. dolgozna inkább. Ja! Hogy az is derogál? Vagy inkább arra sem alkalmas!?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.09.17. 14:52:50

A hazámért igen, de szavazni nem tudok. (azt írja már szavaztam, pedig nem)

András Horkay 2018.09.17. 14:56:27

@csúti csüngőhasú tolvaj: ismerem az eszközöket természetesen. Csak azt is ismerem hogy mi történt akkor. Az 1956 őszén kezdődött küzdelem pont elvágta a tüzelő beszállítások szokásos évi menetét. Helyi tüzelőanyag kereskedők voltak körzetenként akik taligával vitték ki a szenet és a fát mázsánként. (nem egyszerre vették meg a tüzelőt mert nem is fért volna el, és a pincék nedvesek is voltak általában - apró kérdés). A kereskedők ellátása akadt meg, tehát kialakult a hiány. Később a szenes kályhákhoz vitták teherautókkal a szenet - ha éppen kaptál- hordták le a pincébe egy kis csalásos mérlegeléssel, de az is elakadt, hiszen szénbányák jó távol vannak a várostól. Nem csak a lakossági szénellátás akadt el, hanem a gyáraké is, meg jöttek a sztájkok is - direkt a nyomásgyakorlás miatt. Ez komoly gond lett a Kádár kormánynak is. Olvass korabeli cikkeket is. De a mai helyzet ennél sokkal rosszab hol látni még konyhai fatüzeléses eszközt? Maximum kandallók vannak, de fa ahoz is kellene.

András Horkay 2018.09.17. 15:09:15

@mindenhova: picit olvass többet a háborúkról. Ha nincs ellátás és egyéb szolgáltatások (lőszer, üzemanyag, élelem, irányítás, légvédelem, stb.) akkor megáll a harckocsi és otthagyják a fenébe. Mivel akarsz harcolni - konzervnyitóval? Ki vagy képezve bármire is? A feltevés az volt hogy hadsereg ellen kell küzdeni, nem kocsmai verekedésről volt szó, és ehez kapcsolódott kolléga a városi harc elképzelésével, ahol napok alatt éhenhalna a társulat (lásd taxis blokád, pedig harc sem volt - csak nem jött a kenyereskocsi). Vannak államok ahol otthon tartják az egyenruhát és a fegyvert és ha megszólal a jelzés akkor le kell menni a sarokra és felvesz a szállítóeszköz, majd félóra múlva elfoglalod az állásodat - amit ismersz - és tudod mit kell tenned, ami a haza elvár. Egyébként az egyenruha fontos kérdés, különben csúnyán néz rád a gaz ellen ha fegyverrel fog el téged. Az nem előnyös eset - mert terrorista leszel azonnal - ami hátrányos az egészségre amint tudjuk.

András Horkay 2018.09.17. 15:15:30

@Berelhetoreklamfelulet: Ez általános érték, a támadáshoz szükséges háromszoros fölény, de a két fél harcértékét is meg kell becsülni. A különleges erők ellen küzdelemnél lehet alkalmazni a hússzoros szórzót is, ezért szívnak pár helyen ha összeakadnak mondjuk a francia idegenlégióval. Ha még az adott terepszakasz más eszközeit is figyelembe veszed akkor tovább romlik a dolog, lásd USA-Iraki páncélos eről küzdelme gyakorlatilag lenullázták őket akkora volt a külöbség a két erő között. Két különböző típusú harckocsit is össze lehet hasonlítani, de ha légifölény (pld A10)az ellenfélnél van, akkor nem javul a helyzet csak nagyon romlik. Tehát formálisan lehet a kezdetekkor 10:1 szeres az előny ami pár órán belül leolvad nullára.

visz 2018.09.17. 15:16:53

Ez a Gallup felmérés legfeljebb azt mutatja meg, hogy milyen mértékű a propganda/agymosás mértéke az egyes országokban. Valós háborús helyzetben kizártnak tartom, hogy a lakosság több, mint egy százaléka jelentkezzen önkéntes harcoló szolgálatra, de szerintem a legtöbb helyen még egy ezrelék sem lenne. Magyaroszág esetén az egy ezrelék tízezer embert jelent és nem tudom elképzelni, hogy lenne ennél több harcolni akaró önkéntes.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 15:28:03

@enpera:

Akkor valaki már szavazott arról az IP-címről, amelyikről te megpróbáltál.

pushup 2018.09.17. 15:28:41

országért nem. hazáért persze.
elég baj, hogy a jelenlegi hazám olyan 50-100 fő lehet

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 15:31:00

@visz:

Ki beszélt itt önkéntes szolgálatról? "Harcolni a hazádért" és "Önkéntesnek jelentkezni a hadseregbe" két különböző dolgot jelent, csak jelzem.

kiskutyauto 2018.09.17. 15:32:55

@visz: Invázió esetén, ne mondd már hogy 1% lenne hajlandó védekezni szervezetten (azaz beállni a honvédő csapatok közé önkéntesnek), inkább bevárná hogy legyilkolják a családjával együtt az otthonában...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.09.17. 15:38:29

@tiboru: ami fura, eddig tudtam itt szavazni. De persze lehet az egész cég egy (külföldi) ip-t mutat. De mindegy, nem rajtad múlik sajnos.

visz 2018.09.17. 15:38:54

@tiboru: Esetleg fejtsd ki a különbséget. Szerintem a Gallup kérdése arra vonatkozik, hogy ha valódi döntési helyzetben vagy (tehát nem arról van szó, hogy felakasztanak, ha megtagadod a besorozást), akkor - tehát önkéntesen - harcolnál-e. Egyébként önkéntes harcoló szolgálatot írtam.

visz 2018.09.17. 15:43:51

@kiskutyauto: Akkor gondolkozz, hogy mennyien harcoltak önkéntesen 56-ban vagy előtte a világháborúban. Garantálom, hogy bőven tízezer alatt volt a szám Magyarország esetében. Az utóbbi pár évszázad tapasztalata egyébként egyértelműen az, hogy mind a menekülés mind pedig a támadók otthonunkban történő bevárása lényegesen nagyobb túlélési eséllyel kecsegtet, mint a harc, ezért az emberek 99.9% ezt is választja, ha csak nem kényszerítik másra.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 16:09:32

@visz:

Hogy a Gallup konkrétan mit gondolt, amikor leírta a kérdést (If there were a war that involved [insert your country], would you be willing to fight for your country?), vagy hogy mire vonatkozott egészen pontosan, azt én nem tudom, de ha te igen, akkor jó neked.

Nem tudom, te mit értesz "önkéntes harcoló szolgálat" alatt, ha nem azt, hogy önkéntesként jelentkezel egy fegyveres erőbe.

"Harcolni a hazádért" azt is jelentheti például (az én értelmezésemben), hogy mittudomén, havonta egyszer éjszaka kimész a hazádat megszálló katonaság laktanyájához és egy molotov-koktélt bebaszol az ott parkoló teherautók közé, vagy bújtatsz és gyógyítasz egy sebesült saját katonát, esetleg futárszolgálatot vállalsz két fegyveres alakulat között és még száz más dolgot is jelenthet. De ezek egyike sem jelenti azt, hogy "önkéntesnek jelentkeztél egy harcoló alakulatba".

Megismétlem: nem tudom, mire gondolt a Gallup, de feltételezem, hogy nem véletlenül fogalmazott ilyen általánosságban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 16:11:51

@enpera:

Az lehet a magyarázat, hogy eddig csak sütik alapján tiltotta az ismételt szavazást a polldaddy, most már sütik ÉS IP-cím alapján is figyeli.

kiskutyauto 2018.09.17. 16:14:31

@visz: Inkább te gondolkozz! A világháborúk, nagyhatalmi politikai játszmák voltak, beteg és hazug ideológiák nevében. Még csak azt sem lehetett tudni, hogy mi is a cél (leszámítva hatalom- terület- ill zsákmány szerzést), kinek is van igaza (nyilván senkinek sem volt); nyilván nagyhatalmak ellen meg nincs értelme egy ilyen kis nemzetnek menni (ha nem segít senki), akkor tényleg jobb menekülni.
A világháborúkban nagyhatalom volt nagyhatalom ellen; persze hogy nem akartunk harcolni... Pont erről írtam, ilyen esetben én sem harcolnék. Nemzetközi invázóról ill agresszióról beszéltem példaként, amikor egy ország, sehány vagy kevés szövetségessel hódítani, elfoglalni, területet szerezni akarna tőlünk. Akkor igenis minden mozgóképes férfi fegyvert fogna, hidd el. Mint ahogy így is volt a korábbi történelem során. Pl tatárok és törökök esetén ugyebár; de a Habsburgok ellen is igen sokan harcoltak, csak ott már ugyebár az volt, ami a szovjet polgárháborúnál, hogy az arisztokrácia a nemzet jelentős részét volt képes maga mellé állítani, ugyebár ezek voltak a fehér hadak; mindegy hogy pusztán buta vallási alapú demagóg baromságokkal, vagy éppen konkrét lekenyerezéssel, megvásárlással, vagy azért mert egyéb módon, akár rokonilag érdekelt hogy védje az arisztokrácia érdekeit...
Szóval sajnos nagyon úgy néz ki, megnemértésben gyökeredző, hangzatos populista demagógiákat zöngessz, pont ezt szívták be azok a pórnépek is, akik a fehérek mellé álltak, illetve akik akár nácik és komcsik mellé is hiszen, hamar kiderült, hogy azok szintén erőszakos diktatúrát akarnak... Egy szó mint száz általában eddig a háborúk önérdekért mentek, igazságtalan célokért. Az iszlám országokon látszik amúgy, hogy a lakosság többsége boldogan fogna fegyvert egy nemzetközi honvédő háborúban. Nyilván a nyomor is benne van, mert még harcban meghalni is jobb, mint otthon éhen... Továbbá ezekben a régiókban van valós sansz arra, hogy a szomszéd ország támad ugyebár, vagy országon belül egy társadalmi (leginkább vallási) csoport egy másik csoportra. Európában illetve egyéb fejlett országokban ilyesmire minimális esély van, hiszen eleve bölcs szövetségekben vagyunk, pontosan az újabb ilyen esetek elejét veendő... folyt elég vér már ugyebár...
Azonban a világrend sajnos nagyon ingatag mostanában, bármikor borulhat minden. Ezután ki tudja mi lesz, és kialakulhatnak olyan helyzetek hogy VALÓS honvédelemre kerülhet sor...

András Horkay 2018.09.17. 16:19:36

@visz: Igazad is van. Az ellenpélda az etnikai tisztogatások, ami azt mutatja hogy nem biztos hogy életbiztosítás a megadás. Előfordult hogy a helyiek (nemzetiségek) is írtották egymást azonnal kapva az alkalmon és még ha biztatták is (pld Ukrajnában, Lengyelországban, Afrika meg egy külön téma).

Mivel nálunk nincsenek a lakosságnál fegyverek nagy számban, nincs esély az önálló partizán mozgalmakra, meg a földrajz sem olyan.

A "Harcolnál e az országodért?" nem pontos, mert pld mennyire érzed magadénak? Milyentársadalmi rétegből vagy (egy hajléktalant mit érdekli hogy az országával mi van?) Ha Ausztria akarja elfoglalni az országot nem ugyanaz mintha Szerbia, Ukrajna, vagy Oroszország, és még csak ezután kell vizsgálni éppen milyen politikai rendszerről van szó a másik félnél.

A fordított esetben a Burgenlandi magyar nemzetiségű örülne ha mi akarnánk elfoglalni Ausztriát?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.09.17. 16:45:47

Eszemben sincs harcolni! Elvből nem fogok fegyvert. Ezt már akkor is megírtam (1994-ben), amikor be akartak hívni tartalékos szolgálatra. Végül nem hívtak be, de nem biztos, hogy emiatt... :-)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.17. 17:06:39

Amerikában terveztek egy népszavazást1916-ban, hogy legyen, vagy sem kötelező sorozás. Aki az igennel szavazott volna az automatikusan önkéntesnek jelentkezett volna a seregbe. Hiszen ő támogatta és nem lehet ellene kifogása. Ha más akar, akkor ez őrá is vonatkozik.

omron 2018.09.17. 17:10:54

@Hiryu2,01: Igen, harcoltam volna, ugyanis nem volt más választásom. Nem azért, mert felesküdtem a néphadseregre, meg a népköztársaságra, hanem mert ott állt volna a komisszár mögöttem, csőre töltött Makarovval, hogy ha előre nem megyek, akkor hátra se kéne.
Persze különbséget kell tenni támadó és védekező tevékenység közt! Ahogy Kassai Lajos megfogalmazta: Kalandozáson részt venni nem volt kötelező. Országot védeni az volt. És aki nem így gondolta, azzal nem a pszichológus foglalkozott.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 17:20:53

@TanNé:

Az azért nem pont így történt :-) Ha egy szakmai blogon szakmai érveket akarunk felhozni, akkor előtte nem árt tájékozódni.

Nem a kötelező sorozásról, hanem a hadüzenet népszavazásra bocsájtásáról volt egy kezdeményezés, ami nem ugyanaz. Mi is írtunk róla:

lemil.blog.hu/2018/07/07/nepszavazas_haduzenet_esetere_vitaposzt

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.17. 17:24:55

@tiboru:

Neked kellene tájékozódnod. Egy ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÓ JAVASLATkapcsán merült fel. A blogodban helyesen is írtad valamelyest, de itt nem. Itt igyekezdted elmaszatolni a jelentőségét

visz 2018.09.17. 17:25:00

@tiboru: Arra gondoltam, hogy a hazáért harcolni, ha már valahogy, akkor leginkább szervezett keretek között van értelme, szóval ez leginkább úgy zajlik, hogy az ember jelentkezik valami ilyen profilú szervezetnél, hogy szívesen szanitéckedne vagy mondjuk lenne hírvivő. De igazad van, lehet spontán módon Molotov koktélokat dobálni is. Akárhogy számoljuk, nem lenne meg az az egy százalék sem.
Egy hazáját érintő fegyveres konfliktus során az embernek jellemzően három választása lehet. Vagy harcol, vagy menekül, vagy marad otthon. Azt állítom, hogy az emberek döntő többsége azt az opciót választaná, ami számára személyesen a legkedvezőbb és ezrelékben (sem) mérhető azok száma, akik a személyes érdekeik ellenében a hazának, nemzetnek, istennek, akárminek az érdekében döntenének. Ezt nagyjából minden történelmi statisztika alátámasztja és azt is, hogy nagyon ritka esetben a harc a legjobb egyéni döntés a három közül. Nem véletlenül létezik a sorozás intézménye.

visz 2018.09.17. 17:33:08

@kiskutyauto: Nézd, a II. világháborúban a hivatalos narratíva szerint Magyarország egy katonai szövetség tagjaként vett rész azért, hogy az ellenség által meghódított területeinket visszaszerezzük és határon túlra került nemzettestvéreinknek segítsünk. 56-ban pedig a megszálló Szovjetúnió ellen küzdöttünk. Lehet, hogy neked egyik sem támogatandó cél, amiért hajlandó volnál harcolni, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak lehetett az. Harcolni (önként) mégsem nagyon harcolt senki. Én még a szovjet megszállás alatt nőttem fel és nemhogy Molotov koktélra nem emlékszem, de egyetlen falfikára sem, ami a megszállás ellen tiltakozott volna.

Kullancs1983 2018.09.17. 17:33:14

@András Horkay: Nagyon beakadt neked ez a harckocsi, pedig volt ott más is. De látom töretlen önbizalommal beszélsz azóta is hülyeségeket. :)

@HEL Blog: A kötelező oktatás ugye gyermekrabszolgaság? És az adókötelezettség minek számít? És miért gondolom, hogy te ugyanaz vagy mint a másik madaras, és felváltva nyomod itt a hülye propagandát, mert azt hiszed ezzel majd megváltod itt a világot, pedig nem?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.17. 17:34:39

@visz:

Egy biztos, ha nem küldünk a don-kanyarhoz Voronyezs környékére, ami Budapesttől cirka 1500-2000 km kb. 210 000 kénszersorozott embert, (hazát védeni!!!!) akkor ma Magyarország kb 130-140 ezer négyzet kilóméter területű lenne és nem 93 0000. Sztálin megüzente diplomata utakon, ha nem támadunk, semlegesek maradunk, komoly területek megtartását és visszaszerzését támogatja.

Nem is beszélve 110 -130 ezer meghalt ember ott, továbbiak az szovjet ostromnál és a málenkij robotra elhurcoltaknál.

Nagyapán évekig bujkált így ő meguszta a málenkij robotot.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 17:37:10

@TanNé:

Nekifutok mégegyszer, hátha csak fáradt vagy, ezért nem érted:

Nem a SORKATONAI SZOLGÁLATRÓL akartak népszavazást, hanem arról, hogy a HADÜZENETET népszavazással kelljen megerősíteni.

Segítek, a posztban ez így szerepel:

"Még mielőtt a Kongresszus hadat üzenne bármelyik idegen hatalomnak, a szavazókat kötelező jelleggel kérdezzék meg, mit gondolnak az ötletről."

Lehet, hogy ez a kettő neked ugyanaz, de bárki, akinek a leghalványabb köze van a katonasághoz, érti a különbséget :-)

Úgyhogy fuss neki mégegyszer, nem olyan nehéz, csak figyelni kell egy egészen picit.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 17:38:39

@visz:

"Nem véletlenül létezik a sorozás intézménye."

És nem véletlenül szorult vissza az elmúlt 30 évben a professzionális hadsereg javára.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.17. 17:39:08

@tiboru:

Nem szakmai vita, hiszen összeesküvés elméletek gyártása és cáfolása is inkább a manipulációk köre. Nem nyitnénk és folytatnék éppen ezért vitát. Mindenki gondolja azt amit akar.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 17:58:22

@TanNé:

Tényleg utoljára, mert bevallom, hogy már kezdelek unni.

A kötelező sorkatonai szolgálat NEM AZONOS a hadüzenettel. Márpedig 1916-ban az USA-ban ez utóbbinak népszavazásra bocsájtásáról folyt társadalmi vita és NEM a kötelező sorkatonai szolgálatról.

Ha ezt valaki harmadszorra se érti, az menjen vissza a kézimunkaszakkörbe vagy a rózsatermesztési blogba, de ne csináljon itt a fesztivált egy katonai blogon. Én se osztom az észt a kozmetikai fórumokon, mert hülyét csinálnék magamból és engem ez zavarna. Látom, téged nem zavar.

radiris 2018.09.17. 18:04:42

@tiboru: nem faradt, hanem agressziv idiota, akinek fingja sincs arrol, amirol itt folyik a szo, egyszeruen nem fogja fel a szavak jelenteset, ne foglalkozz vele :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 18:14:55

@HEL Blog:

Látom, te is összemosod a kettőt. Mondd, ti egy Pilates-szakkörbe jártok TanNé-vel?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 18:26:08

@HEL Blog:

Többedszer linkelsz be olyan blogposztot, aminek nincs semmi köze a témához, viszont legalább reklámozni akarod. Azt a kommented kitöröltem, de még nem bannoltalak ki. Még.

kiskutyauto 2018.09.17. 18:30:20

@visz: Jaj nemár... Hát nem érted, hogy nem voltak hülyék az emberek mégha két elemije volt sem és TUDTÁK, hogy egyik oldalon a kommunisták, másikon a nácik vannak és még a harmadik sem sokkal jobb a gyarmatositó arisztokratikus kapitalisták... három zsarnok birodalom feszült egymásnak gyakorlatilag, az csak egy dolog hogy kettő ebből összefogott átmenetileg, a harmadik ellen... szerencsére... ilyenek oldalán, akármit igérget (az ördög semmit nem ad ingyen, sőt mindenért mindent kér cserébe), akkor sem harcol tisztaszívű ember.... nekem ne segítsen sem náci, sem komcsi, sem arisztokrata abban hogy azokat a területeket, amiket ismétlem NEM MAGYARORSZÁGTÓL CSATOLTAK EL, hanem a HABSBURG BIRODALOMTÓL!!! Honvédő-, saját terület visszaszerző háború azt jelenti hogy a magyar nemzet összegyűlik minden főtéren és azt mondjuk magyar testvéreim honfitársaim kapára villára irány Erdély, mert Kolozsvárnak vissza kell térni! Na az más akkor biztos hogy őrjöngve rohannék én is az első sorban... Érted már a különbséget végre? Elszomorító hogy százéves demagógiát is nyelsz mint kacsa a nokedlit.

Indriq 2018.09.17. 18:40:08

Kimaradt az egyik legfontosabb ország. Észak-Kórea szinte biztos,hogy 150% felett lenne. :)

mindenhova 2018.09.17. 18:43:58

@András Horkay: Te egy igazi ökör vagy. Nem értem miért reagálok egyáltalán a baromságaidra. Honnan tudod, h. nincs semmi amivel harcolhatnál? Ki mondta, h. 5 perc múlva "csatába" kell indulnod mindenféle kiképzés nélkül? Feltételezésekbe bocsátkozol, kombinálsz, okoskodsz, feleslegesen. "Harcolnál-e az országodért?" Ennyire primitív ember vagy, h. kihívás egy ilyen kérdés megválaszolása? Felteszek egy hasonlóan egyszerű kérdést. Nyalnál-e fagyit? Nem arról szól a kérdés, h. milyen ízűt, h olaszt vagy csavart gépit, és arról sem, h. a Nyugati-Pu.-előtt január 24.-én -20°-ban. Csupán azt kérdezem: Nyalnál-e fagyit? Látsz ott a válaszadásnál az Igen, Nem, Nem tudom/nem válaszolok lehetőségeken kívül mást is? Nem az agyfosásodra kíváncsiak, hanem egy borzasztóan egyszerű válaszra. Nem tudok semmit a háborúról... azért erre ne igyál sokat, mert énrám már lőttek... Háborúban. Nem is olyan régen. Egy háború mint említettem nem 5 perc alatt kezdődik el mint az általad említett kocsmai verekedés. Annak vannak előjelei. Arra készülnek. A védők is készülnek. Lelkileg épp úgy mint fizikailag, vagy a hátország, munícióval. Fegyverkezés is folyik, még a háború alatt is. A horvátok úgy fogtak bele a háborúba, h. szinte csak fakardjuk volt. A Jugoszláv Néphadsereg ellen, ami nyakig fel volt fegyverezve, technikailag erősebb volt mint a Magyar Néphadsereg. Mégis megverték őket. Visszafoglalták a hazájukat! Valószínűleg azért, mert nem egy puha pöcsű magyarázkodó troll hadsereget állítottak ki a betolakodókkal szemben! Na ez a hazafiasság "barátom" amit te soha nem fogsz megérteni, mert túlon-túl ostoba vagy ehhez! Fogod?

Indriq 2018.09.17. 18:59:23

@TanNé: tudsz erről a sztálin féle üzenetről valami hiteles linket? Érdekelne

SzLH 2018.09.17. 19:04:58

@mindenhova: Legyen szabad megkérdeznem: - A délszláv háborúban?

András Horkay 2018.09.17. 19:05:26

@mindenhova: Látszik hogy egy barom vagy (ha már ezt a stílust választottad) A horvátok semmit sem tudtak volna tenni ha nem kapnak fegyvert többek között tőlünk is. A feltételekről van szó te lökött, de ez neked magas. A Jugoszláv Néphadserege szarrá verte volna őket ha a politika úgy akarta volna, de nem tette ezer okból és jól döntöttek. Amikor meg kemébnykedtek vissza is bombázták őket majdnem a középkorba. Ennek semmi köze a te nagy ész elképzeléseidhez. Tudod a háborúhoz pénz is kell meg sok pénz. Nem ilyen hülyék mint te, te csak golyófogónak vagy jó maximum, de annak kitűnő. De amint látod azok akik rádlőttek nem voltak kiképezve rendesen, ahogy te sem. A hazafiság nem egyenlő a hülyeséggel fogod?

teéjesenmindegy 2018.09.17. 19:23:52

@TanNé: Hát igen, Sztálin volt az az ember, akinek a szava szent volt. Ha ő azt mondta, akkor az hétszentség, hogy úgy lett volna..

tiboru · http://blogrepublik.eu 2018.09.17. 19:24:35

@Indriq:

attól tartok, hogy urban legend, de a nagyon tartós fajtából :-) Rengetegen és rengeteget írtak róla, de hiteles bizonyítékot (mondjuk levéltári hivatkozást) én még nem láttam, pedig a sztorit úgy 40 éve hallottam először.

mindenhova 2018.09.17. 19:29:34

@András Horkay: Tényleg? Kaptak tőlünk fegyver? Nahát! Ha nem mondod hülyén halok meg. És ha már ennyire jól értesült vagy meg tudnád mondani nekem oktondinak, h. 1. mikor, 2 mit, 3. mennyit, 4. mennyiért? Csak azért faggatlak mert nagy tudásúnak tünteted fel magad. 1. Mennyi hitel vett fel Horvátország a háború alatt, (az első és a második előtt/alatt tételesen) 2. kitől, 3. milyen valutanemben, 4. visszafizették-e már? Milyen hatással van/volt ez (ha volt ilyen) a horvát gazdaságra, ill. van még ma is? Szerintem te a Dél-szláv háborút hagyjad mert nagyon nem vagy képben az ottani eseményekkel. Félrebeszélsz de már tovább nem minősítelek mert értelmetlen. A hülye se tudja magáról, h. hülye.

teéjesenmindegy 2018.09.17. 19:29:37

Elég fura lesz ez a szavazás.
Szóval érdekelne, hogy azok, akik nemmel szavaznak mégis hogy képzelik el a dolgot. Szóval megindul a román vagy ukrán hadsereg, átlépi a határt. Erre aki él és mozog az megy a határra lőni, kivéve a t. nemmel szavazót, aki a gyerekekkel meg öregekkel retteg valami pincében? Szerinte nem ütik agyon ott az óvóhelyen? Vagy mégis hogy? Elmenekül mint valami arab patkány és megy könyörögni valami segélyt osztrákban, amíg az egész családja itthon huppog?

Bobby Newmark 2018.09.17. 19:38:21

@teéjesenmindegy: Szerencsére vagyunk azért néhányan, akiknek a családja SEM segghülye. Gondolom te a sajátodból indultál ki.

Felőlem te előrerohanhatsz megdögleni, de gondolom neked ennyit is ér az életed. Amúgy is kurva hasznos megvédeni a tulajdonod, de megdögleni, hogy ne használhasd végül mégse.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.09.17. 19:40:43

@frikazojd: próbáltuk 2006-ban, de maradt a diktatúra

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.09.17. 19:43:13

@TanNé: ez urban legendnek is kevés, ez a sztálin üzenet

xclusiv 2018.09.17. 19:44:43

@A tudomány sosem téved!: Már bocs, de az ostobaság mérgező, nem a védőoltás. A tudomány pedig nem szekta, és módszertana van nekim nem pedig dogmái.

Bobby Newmark 2018.09.17. 19:48:58

@xclusiv: Wmiki kezeletlen skizofrén, igen súlyos kényszerképzetekkel, szerintem hagyd rá. 15 év alatt nem fogta fel a legelemibb összefüggéseket, nem te fogod észhez téríteni.

xclusiv 2018.09.17. 19:50:16

@Heremóka: az ostobaságod egészen megdöbbentő.

Tiboru, címlapos lett a post, ideje lenne kihányni kicsit a ganyéból, mert kezd már nagyon büdös lenni itt...

mindenhova 2018.09.17. 20:23:10

@TanNé: Csakhogy a magyarok (vezetők) sem akarták a szocializmust. De ha a történelem könyveket felütöd, rájössz, h. az oroszok még sosem segítettek nekünk, viszont a németek már igen. Ráadásul a magyarok, akik nem azonosak a románokkal már elköteleződtek, senkinek sem jutott eszébe, h. hinta-palinta politikát folytassanak. Ezért nem is volt kérdés, h. ki mellé állunk és miért. A közkatona nem tudja valójában miért is harcol. Csak harcol, mert azt mondják neki, büntetéssel megfélemlítik, mert fanatizálják, vagy megtévesztik, vagy valami fajta meggyőződésből. Vagy csak pusztán azért öl, mert ember. Nincs igazán jelentősége.

Almandin 2018.09.17. 21:22:16

@mindenhova: Sajnos ez így igaz. De szerintem a kommentelők többsége férfi. Ez mutatja, hogy Európa elveszett. A politizáláson is látszik (gyertek, kedves migránsok), hogy nincs már egészséges önvédelmi reflex. Nagyon szomorú vagyok. Ráadásul ezeket az eredményeket a muszlim hódítók is olvassák és tudják, nyert ügyük van.

xclusiv 2018.09.17. 21:26:22

@mindenhova: igen, "rengeteg buta ember van ebben az országban", és sajnos mind nagyon okosnak is képzelik magukat. Pl. itt vagy mindjárt te, aki egy baromi egyszerű kérdésre gondolkodás nélkül rávágja hogy igen, sőt, mit rávágja, ráordítja hogy naná, simán, persze. Mert nyilván gondolkodni az egy "kommunista liberális, buzeráns, tápos" trükk, tehát nem teszi.

De van aki képes erre is, következzen egy rövid gondolatmenet.
Mondjuk a játék kedvéért tegyük fel, hogy 2018.09.18.-án hajnalban a piréz hadsereg megtámadja Magyarországot, és ellenük kevésnek bizonyul a Magyar Honvédség harci cselekményre hellyel-közzel alkalmas kb. 2-4000 valódi katonája, valamint a NATO se nagyon látszik mozdulni. Na ez az a szituáció, amire persze nyilván ilyenkor is gondolkodás nélkül rávágnád hogy igen, mennél te kővel megdobálni a piréz tankot, nagyapád bugylibicskájával is rátámadnál ám bátran. Hát persze, csakis azzal, mert ugye fegyvered az nincs, innen indulunk.

De még ha lenne is, a 40 alatti férfilakosság nagy része nem volt katona (2004-ben vonultak be utoljára, 14 éve), aki pedig volt az is olyan minőségi kiképzést kapott, hogy még Chuck Norris is összerezzen kicsit ha valaki megemlíti neki a magyar sorkatonát. Szóval még ha lenne is fegyver, az átlag magyar hadköteles korú férfi bánni akkor se tudna vele, akkor se ha volt is sorkatona, mert az a színvonalas kiképzés akkor is minimum 15-25 éve volt. És a gyakorlatban ellőtt talán egy egész tár lőszert is....

És ugye a valódi, profi katonák is felsültek, akkor vajon mire lenne jó egy ilyen magyar "katona"? Vegyük végig: meg tudna halni, meg tudna sebesülni, tudna hadifogságba esni, tudná a vérével áztatni az anyaföldet, és kb. itt a felsorolás vége.

És ez mind nagyon hősies és dicsőséges dolog ugyan, de gyakorlati haszna sajnos nincs. Nyilván lennének az ENSZ-ben komoly beszédek a magyarok véráldozatáról, de sajnos ott a BT az egyedüli valamire való banda. És ott hiába a vérdürdő, simán leszavazná a pirézek elleni fellépést valamelyik állandó tag patrónusuk, putyin elvtárs vagy micimackó elvtárs. Esetleg mindketten együtt.

Persze a POTUS ettől függetlenül persze simán indíthatna támadást, akár háborút is a magyarokra támadó csúf pirézek ellen, de ha ezt a NATO tagállam Magyarországra támadó pirézek ellen nem indította meg, akkor...

Hát, röviden ennyi, ez a reális szituáció ma.

Almandin 2018.09.17. 21:27:06

@Almandin: Amúgy nem is kellene attól félni, hogy tömegesen behívnák a lakosságot, mert a modern hadviselésben csökken az élőerő szerepe, ugyanúgy, mint a munkaerőpiacon is a gépesítés csökkenti az emberigényt. Nem úgy kell elképzelni egy esetleges háborút, mint a második világháborút.

Muhammad Balfas 2018.09.17. 21:52:18

@citrix: Az a baj, hogy egy olyan korszakról próbálsz véleményt formálni, amely korszkról láthatóan nem sokat tudsz. Olvass többet, írj kevesebbet..!:)

xclusiv 2018.09.17. 21:56:08

@mindenhova: "Egy háború mint említettem nem 5 perc alatt kezdődik el mint az általad említett kocsmai verekedés. Annak vannak előjelei. Arra készülnek. A védők is készülnek. Lelkileg épp úgy mint fizikailag, vagy a hátország, munícióval."

Egy háború simán ki tud törni olyan rövid idő alatt is, hogy arra a mai Magyarország a mai helyzetéből, azaz kb. a 0-ról nem tud felkészülni. TFH lenne 3 hónap, vagy mondjuk fél év felkészülni, az mire lenne elég? Hát kb. semmire.

Turbomagyarok kíméljenek 2018.09.17. 22:43:12

@teéjesenmindegy: Annak, ha támad a román vagy az ukrán hadsereg vannak jól látható előjelei, az nem csak úgy hipp hopp megy. Ugyanúgy, mintha valaki megszilárdult autokráciát szeretne bevezetni. Szóval mikor már látszik a dolog, azelőtt tipli, te meg lelövetheted magad Viktorért.

teéjesenmindegy 2018.09.17. 23:25:03

@Bobby Newmark: Oké, értjük, tehát a te egész családod egy gyáva patkány. Gondolom anyád egy pillanatig nem rúgkapálna, ha valaki épp meg akarná gyakni, meg te se nagyon.
Egyébként, csak hogy tudd, azért van a világon a szaros segged, mert a felmenőid anno nem voltak hozzád hasonló gyáva szarok.

teéjesenmindegy 2018.09.17. 23:29:21

@Turbomagyarok kíméljenek:
Lelövetheted magad Viktorért.
TE értetted a kérdést, te szerencsétlen?

Szóval persze, mindig vannak látható jelek jó előre, mint Kuvait, vagy a Krím esete, mi? És a látható jelek alapján értem, hogy tipliznél. Aztán? A többiek? Azok ott rohadjanak meg?
Anyád? Nagyanyád? Hugod? Barátaid (már ha vannak)? Bármi, amit elértél az életben, mint lakás, vagy ház?
Végignézed a hiradóban hogy halomra gyilkolják azokat akiket ismersz? Utána meg belenézel a tükörbe?

András Horkay 2018.09.17. 23:44:16

@mindenhova: Szerinted ki a francot érdekel az hogy ők hogyan finanszírozták a háborújukat? Az információ határozatlanságot szüntet meg, de nekem ez az indformáció nem mond semmit, mert nem vagyok horvát (tisztelem őket) de ilyen kérdések amit te kérdezel miért érdekelt volna bármikor is? Ukrajna pénzügyi helyzete sem érdekel érdekes módon. Nézzek utána? Minek? De a délszláv háborút azért megnéztem egészen közelről a horvátoknál ha hiszed ha nem :) csak rám nem lőttek szerencsére (bár előfordulhatott volna, az esély meg volt). A kérdéseid egy részére tudom a választ, de ne kérdezz erről.

Turbomagyarok kíméljenek 2018.09.18. 01:03:54

@teéjesenmindegy: Vannak olyan értékek amikért küzdenék, ha arra kerülne a sor, bár eléggé pacifista vagyok, de akár meg is halnék érte, de a mai magyar társadalmi színvonal, és az a trend ami felé tartunk jelenleg nem tartozik közé. A szüleimet magammal vinném, nagyszüleim már nem élnek sajnos. Tesóm meg eldöntheti, hogy mit szeretne, már nagy fiú. Barátaim is mind felnőtt emberek, el tudják dönteni, hogy miért szeretnének meghalni, nem felelek az ő döntéseikért, mint ahogy a magyar társadalom döntéseiért sem, így természetesen tükörbe tudnék nézni. Amennyiben úgy látnám, hogy a magyar társadalom megérné azt az árat, hogy én feláldozzam az életemet érte megtenném. Jelenleg homlokegyenest az ellenkező irányba tartunk.

Mannlicher 2018.09.18. 01:42:05

Filóztam egy darabig, de a válaszom sajnos egy határozott nem. Sajnos jelenleg ez az ország nem az a hely amiért érdemes lenne megdögleni.
Sokan mondogatják, hogy Mo. demokráciából kezd átmenni diktatúrába, de szerintem tévednek, mert hazánk valódi államformája mindig is "bürokrácia" volt. Most tekintsük el attól, hogy ki melyik pártot látná szívesen hatalomban, mert valahol mind1, attól még ez az ország egy seregnyi hivatalnok által Budapestről kézi vezérelt lassan élhetetlen valami, az elmúlt években csak a csinovnyikok újabb tündöklését láthatjuk.
Az egész rendszerbe bele van kódolva a szabályszegés, hiszen szinte napi szinten akarva vagy akaratlanul megszegünk valamilyen élhetetlenül szigorú szabályt, legyen szó adózásról, vállalkozásról, drogfogyasztásról, fegyvertartásról, vagy akár egy nyamvadt lakásbővítésről. De persze meg nem büntetnek, mert egyrészt ki tud minden baromságot ellenőrizni, másrészt "Mi" jó fejek vagyunk, de ha éppen olyanunk van akkor egyből előkerül a faszkorbács. Így viszont az egyszeri jobbágy is hálából elnézőbb a nagykutyák durvább stiklijeivel szemben.
Apropó fegyvertartás, javítsatok ki ha tévednék, de az állami vízfej, potenciális államellenségnek tekinti a fegyvertartás pártiakat. Harcba menni azokért, akik tűzzel-vassal üldöznek bárkit, aki békeidőben, saját költségen elsajátítaná legalább, az alapfogásokat, akár csak egy 22-sel, amivel tényleg csak az alapok alapjait lehet megtanulni? Harcba menni valaki parancsára, aki nem tekinti a nagykorú lakosságot elég felnőttnek, hogy saját fegyvere legyen ésszerű szabályozás mellett, lehúzás nélkül, de ha a saját seggét félti, akkor elég felnőttek az emberek, hogy nulláról két hetes gyorstalpaló, után kalassal rohangásszon? Harcolni, amíg ezek az alakok vannak a hátunk mögött?

citrix 2018.09.18. 07:12:38

@Ches Desmond: Javítsd ki a tévedéseimet, azért sose haragudtam senkire.
A hazáért akkor harcolnék amikor a szájkaratés fideszes górék... Előttem kell legyenek a sorban.

Négyes_ 2018.09.18. 07:37:51

@Főszerkesztő.: A voksolás arra világít rá hogy az Index és a Lemil olvasótábora (eddig 40 ezer látogató) milyen politikai összetételű. Hozzátenném: egy tényleges háborús válságban a dezertőrök mindkét politikai oldalról származnának. Sőt lefogadom, hogy a legnagyobb melldöngető turbó-magyarok és fidesznyikek lennének többségben. Azok, akik ma legnagyobb hanggal nyomatják a hazaárulózást mindenkire, akik vonakodna vérét ontani az országért (vagy Orbánért).

Agyverzes 2018.09.18. 07:43:30

Volt itt olyan konment, hogy egy aktuális háborúnál nem a második vh színvonalú élőerőre lenne szükség.. Én mást sem látok, minthogy relatíve idehaza csak az van. Harckocsi, tüzérség, modern pszh-k minimális darabszámban, a 14 Gripen noha modern, lehetne vele sakkozni mert azért nem olyan sok, hogy nem lehet lekapkodni őket még ha javítható állapotban is térne vissza. Amit itt írtatok, a sorkatonaság hiánya csak még nehezebbé tenné ezt az egészet, hiába is öntenének bele akármennyi pénzt. Évekkel ezelőtt valamelyik makkfejű azt mondta itt modern, kicsi gerilla hadsereg lesz aztán szépen még annyi pénzt se raktak bele ami a modern részéhez kell. De a kicsi az megvalósult. Ami meg a ki támadna meg minket részhez tartozik, egyelőre viktorka ugat mindenkinek, mintha komoly elrettentő hatalom lennénk akárhol is.

SzLH 2018.09.18. 08:57:04

@Agyverzes: Vonatkoztass el a jelenlegi kormánytól! Nem a kormányt kell megvédeni, hanem az országot.

Pervenimus 2018.09.18. 09:42:26

@Equalizer.: Mire egy gondolkodó, értelmes átlagpolgár választ ad a poszt kérdésére, három tényezőt mérlegel:
1. A "haza" fogalmát el tudja e vonatkoztatni a politikától. (Sokan nem. Én is ide tartozom, bármennyire is nem akarom.)
2. Életét és családja életét is Magyarországon képzeli e el es ez fontos e számára.
3. Erősebb e benne a félelem a fenti két szempontnál, ha azokra "igen" a válasza.

2018.09.18. 10:51:18

azé nefelejcsük el elftikék, hogy mijóta nincsenek határok, mindenki mindenfelé kóvályog mit gólyfos alevegőben, egész más lett ám a zország mega haza fogalma!!
úgyhogy nincs mit rugózni a dolgon...

Muhammad Balfas 2018.09.18. 11:02:16

@citrix: A kalandozások korát teljesen tévesen látod. Egyszerűen nem vagy tisztában az akkori közép-európai politikai helyzettel. Attól, hogy ehhez a korszakhoz kapcsolódó történetek vannak a magyar mondavilágban, még a történelmi tények is hozzáférhetők.

Agyverzes 2018.09.18. 11:07:56

@SzLH:
Nem tudok elvonatkoztatni valahogy sem a kormánytól, sem a politikától, mert mindig azok keverik a sz@rt de más döglik bele. Ha védekezésről van szó, az más mert a szeretteit megvédi az ember.

Turbomagyarok kíméljenek 2018.09.18. 11:08:08

@Ches Desmond: Kalandozások = fosztogatás, gyilkolászás, erőszakolás, zsákmányszerzés.

Négyes_ 2018.09.18. 14:11:41

@Pervenimus: Manapság a fiatalok már inkább a nyugathoz kötődnek: Nyugat-Európában terveznek munkát keresni, amerikai filmeken nőnek fel és nem akarják idehaza leélni az életüket. Az országért önszántából és lelkesen egyre kevesebben akarnak már harcolni. Az más kérdés hogy ha tényleg harcra kerülne a sor egy másik országgal, akkor KÖTELEZŐEN be kellenr vonulnia bizonyos korosztályiknak. Nem kívánságműsor.

Wildhunt 2018.09.18. 17:42:22

@mindenhova: Speciel de, és udvariasan haza is mentek utána. Talán II. András idején, a németek ellen, de utána kellene még nézni. Se addig, se azóta nem volt ilyen a történelemben :D.

Wildhunt 2018.09.18. 17:45:14

@Almandin: Az ukránok pont hogy a tömeges behívásokat csinálják az oroszok ellen már pár éve.

balkan 2018.09.18. 18:23:26

Üdv a blog minden lakójának!
Lehet hogy naív vagyok, de szerintem a legfőbb ellenség maga a háború. Lehet hogy az emberi természet egyik sajátossága, de ép ésszel senki sem akarhatja azt ami egy háborúval jár. Nem véletlen hogy a fejlettebb, civilizált társadalmak mondanak erre nemet. Szóval ha úgy vesszük nem, nem fogok a vezetőink utasítására más embereket megölni, vagy azt elősegíteni. Másrészről viszont -képletesen értve- harcolni kell a hazáért, hogy ne legyen háború. És ebben benne van, hogy nem engeded hogy agresszív, totalitárius rendszer vegye át a hatalmat, gyerekeidet sem félelemre és gyűlöletre neveled. Segíteni kell hogy a háború mégtöbb helyen csak generációs emlék legyen. Kicsit el vagyunk kényelmesedve, hogy azt hisszük dicső dolog valami kitalált dologért egy embertársadba döfni valami éleset. Az agresszió levezetésére meg ezeregy más és jobb megoldás van.

Almandin 2018.09.18. 22:29:31

@balkan: Nemcsak támadó háború létezik. Másrészt a mai világ se csupán magasan civilizált népekből áll, hanem sok elmaradott, barbár népcsoport is van, akik szerint egyrészt dicsőség az erőszak, másrészt túl is szaporodják a civilizált népeket. Az ő támadásuk ellen védekezni kell (vagy sajnos inkább kellene), mert ők győzni akarnak és ha nincs ellenállás, fognak is.

Muhammad Balfas 2018.09.18. 23:04:36

@Turbomagyarok kíméljenek: Nem ,nemcsak ennyi. Jól illusztrálod, hogy mit gondolnak a történelmet nem ismerők erről az időszakról.
Mint már mondtam, a magyarokat nemritkán egyik másik helyi uralkodó bérelte fel a másik ellen, vagyis zsoldosként avatkoztak be a forrongó konfliktusmezőben, ahol a szereplők egymás területeit is dúlták fosztogatták.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.09.19. 04:15:09

Érdekes, látok összefüggést az magad oktatási színvonal/jóléti államok hozzáállása igen csak passzív, mig az elmaradottabb/kevésbé fejlett oktatással rendelkezőké ellenben nagyon patrióta, innentől aktív.
Ebből csak Finnország lóg ki nagyon, a világ egyik legjobb oktatási rendszerével. Furák ezek a finnek. A szovjeteket is elgyepálták, talán innen van ez az "Ugaron túli" önbizalom :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.09.19. 07:28:24

@Chaoyang:
A finnek esetében ebben van egy adag fenyegetettségérzet is. Nem igazán érzik magukat biztonságban a hosszú orosz határ miatt.

Bobby Newmark 2018.09.19. 08:58:09

@teéjesenmindegy: Igen, bazdmeg, a sztrókból felépülgető anyámat BIZTOS kurvára itt hagynám, hogy védje meg az országot.

Felőlem te leöletheted magad, meg az egész rokonságot tökfeleslegesen, nekem kicsit mások a prioritásaim.

Berelhetoreklamfelulet 2018.09.19. 10:19:57

@balkan:
Hát jó nagy faszságot írtál. Majd biztos megállítja a határon átlépő tankokat az, hogy a gyerekedet nem gyűlöletre meg félelemre neveled...

De legalább majd megértően fog bepucsitani a lányod, mikor bekopogtatnak egy kis szolgáltatásért az épp megszálló katonák :)

Berelhetoreklamfelulet 2018.09.19. 10:27:23

@xclusiv:
Lenne előjele egy háborúnak, de felkészülni nem tudnánk rá.
Nem lehet a semmiből modern hadsereget építeni pár hónap alatt. Évek, vagy akár évtizedek kellenének hozzá.

Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy szomszédunk sem rendelkezik komolyan vehető hadsereggel, így nem kell félni a támadástól. Európában a politikusok mindenhol arra asszociálnak, hogy mások sem fegyverkeznek akkor mi sem.

Nyilván ez azt a nem kimondott tényt okozza, hogy ha az oroszok megindulnának, akkor a kontinens túloldaláig jutnának úgy hogy kb. észre se vennék, hogy volt valami előttük, de hát ez már csak ilyen. Majd ha szerencsénk van a nato felszabadít.

balkan 2018.09.19. 10:48:43

Ez olyan szép és romantikus elképzelés, hogy védeni a hazát,(igen, nekem is bejött a Red Dawn Patrick Swayze -vel) de nincs realitása. Mint ahogy a barbár népek támadásának sem. De, HA átlépik a tankok a határt, akkor már régen rossz, és nem hiszem el hogy nem lehet a történelmünkből ezt visszaidézni, hogy hiába szép és romantikus a népfelkelés, de érdemi haszna nincsen. Az az egyéni önelégültség szintje, ha azt gondolja valaki hogy civilként komoly harci erőt képviselne. (ez kb. az egy szurony kontra ötezer rakéta)
Eleve a mostani hadviseléshez szakemberek kellenek, de már ott bukik, ha saját földön kell dolgozniuk. És ezért kell -politikai nézettől függetlenül- olyan rendszereket támogatni, amelyek inkább a konfliktusok megoldására, a háborúk megelőzésére, illetve alternatív változataira törekednek. Így lehet "harcolni" a hazáért.

Muhammad Balfas 2018.09.19. 12:32:26

@Chaoyang: ? A Szovjet-finn téli háború szovjet győzelemmel végződött(1940 februárjában a Vörös Hadsereg áttörte a Mannerheim-vonalat, elfoglalta Viipuri városát, ezzel pedig Finnország az összeomlás szélére került.)Ezután finnek kénytelenek voltak átadni Karélia jó részét. A szovjet veszteségen nagyok voltak, az igaz..

András Horkay 2018.09.19. 13:59:28

@balkan: Sajnos ez igaz. A katonai kiképzés nem véletlenül van szakszerűen felépítve. Ha a lövészek kiképzését nézzük, az egyes harcos kiképzése, (támadás, védelem mint alap) a lövészet, műszaki munkák, kommunikáció, fegyverek kezelése, időt igényel. Ez csak alap a raj, szakasz, század, zászlóalj szintű kiképzéshez. A különleges feladatok mint pld a városharc, időjárástól és napszaktól függő műveletek (tél, éjszaka, köd, eső) és az önálló feladatvégrehajtás mind időt igényel. Ha tanulmányozza valaki hogyan működtek a német népfelkelők a háború végső szakaszában és mit tudtak elérni az jó alap lehet. A minimum idő teljes aktivitás mellett is több hónap, kiképzés nélkül meg hatalmas a veszteség. Ezért van az hogy alap kiképzésen átesett rendőröket nem biztos hogy jó gondolat harcbavetni háborúban, mert ilyen ismeretekkel nem terhelték őket, és nem is gyakorolták. 1848-ban sem sokat értetek a népfelkelők, Görgey köszönte szépen a lehetőséget, de nem kivánta őket alkalmazni mert csak zavart okoztak.

balkan 2018.09.19. 14:12:16

@András Horkay: Így igaz. Én mondjuk a besorozott katonákat kb. a betanított munkáshoz tudnám hasonlítani, egy több okleveles gépészhez viszonyítva, aki az analógia szerint akár egy mesterlövész vagy egy páncéltörő rakéta kezelő.
Ami szerintem igazán fontos, az a pszichikai felkészítés, arra a traumára, hogy ölni fog és meg is halhat, vagy rosszabb megnyomorodhat.

András Horkay 2018.09.19. 14:19:22

@balkan: A közelharc azért ritka. Legtöbbször távolra lő és nem is tudja hogy talált e. HA viszont az ellenfél közelharcra is képzett katonájával kerül kapcsolatban, éjszaka lerohanják az állást vagy egyéb módon, akkor ha nincs erre felkészülve (késharc, szurony, lőfegyver használat, fizikai küzdelem, és tényleges véres küzdelem,) akkor rosszul teljesít vagy bármi lehet vele, esetleg pánik és menekül. Ez a rendőrre is igaz, bár ott gyakoribb a közvetlen kontaktus, csak nem ölésre irányul általában. Ha viszont a rendőrre lőnek akkor az is lehet pánik áldozata, lásd Györkös papa rövid sorozata. Már önmagában a tűzvonal is kiválthat olyan reakciókat ami képtelenné teszi a katonát a harcra (idegkimerülés, hasmenés, pánik, stb.) Az I. VH. idején történtek ezeket ismertetik pár iró által. A lelkesedés gyorsan elmúlik :)

balkan 2018.09.19. 14:36:57

@András Horkay: Ami még roppant érdekes, hogy a pszichikai terhelés milyen indirekt is tud lenni. Például a drónkezelők munkája nyugis, biztonságosnak tűnik egy légkondícionált helyiségben de színes szélesvásznon nézik a tevékenységük eredményét. Érthető hogy nehezen birkóznak meg ezzel az "isten" szereppel.

Minorkavidor 2018.09.19. 20:47:45

@tena_lady:

Az évszám is fontos. Más választ kapsz, ha 1400 előtti időszakot nézed és mást, ha az utánit. Azért 1400 a választóvonal, mert akkortól kényszerült a magyar állam állandó védekezésre az Oszmán Birodalommal szemben. Nézd meg, hogy hol harcolt a magyar sereg Nagy Lajos, I. Károly, III. Béla, Imre, II. András, IV. Béla korában (1242 után). Vagy épp Szent László és Könyves Kálmán regnálása alatt.

Minorkavidor 2018.09.19. 20:57:59

@falugazda:

Igen csak pl. a Monarchia idején Magyarországról 1,5 mllió ember "tántorgot ki" Amerikába, közte félmillió magyar nemzetiségű. Vagy '56 200.000 emigránsának 80-90 % gaudasági menekült volt, semmit politikai ( a felkelők úgy 10-12 ezren lehettek, közülük sem ment mindenki ki, ahogy a munkás-és nemzeti tanácsok tagjai közül sem).

Minorkavidor 2018.09.19. 21:10:25

@Hiryu2,01:

Ez katonaföldrajzi szempontból jogos felvetés. Csakhogy vedd figyelembe, hogy a föggetlenné vált Lengyelország nagy erőfeszítéseket tett az országuk iparosításáért. Ami '39-ig megszületett, annak legértékesebb részei a nyugati határuk és a Visztula között terült el.

Minorkavidor 2018.09.19. 21:46:39

@tiboru:

Nem a Kristóffy-távíratra gondolsz. Erdős Márton
1941. június. Magyarország hadba lépése
a Szovjetunió ellen c. dolgozata 44. sz.lábjegyzetében megadja a távirat lelőhelyét: DIMK 867.SZ.IRAT.

Ha nem erre akkor elnéztem.

Minorkavidor 2018.09.19. 21:56:26

@SzLH:

A kormánytól nem lehet elvonatkoztatni, minden államnak van kormánya, olyan állam nincs ahol ne lenne kormány, mert az olyat bukott államnak hívja a szakirodalom. Az persze előfordul, hogy egy államban több kormány van, ez polgárháborút. jelent. Normál helyzetben 1 állam, egy kormány. Háborús időben a kormány háborús kabinetté alakul, mely irányítja a háború minden szegmensé: a hadászati döntésektől a jegyrendszer működtetéséig.

SzLH 2018.09.19. 22:10:12

@Minorkavidor: nem a kormányért, hanem a Hazáért harcolunk.

Bobby Newmark 2018.09.19. 22:42:51

@Berelhetoreklamfelulet: Ja, mert a NATO az nem ám a "kontinens túloldaláig" nyúló katonai szövetség, atomfegyverekkel.

Hasonló okos gondolat van még?

Bobby Newmark 2018.09.19. 22:48:06

@SzLH: Tévedés. A "Haza" egy megfoghatatlan fogalom, ami azért van kitalálva, hogy a kormányért harcolj.

SOHA ne az ideológiát nézd, hanem a tényeket!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.09.19. 22:50:52

@SzLH:
Bocs, hogy beleszólok, de van, amikor a kettő szétválik. Pl. az Öböl-háború. Senki nem akarta elfoglalni Irakot, vagy bántani az irakiakat, csak Szaddámot akarták visszazavarni az anyjába. Egyáltalán nem annyira szokatlan, hogy egy háború nem népirtási, vagy területszerzési céllal történik, hanem kimondottan egy ország vezetése ellen. Persze, egyetlen vezető se fogja azt mondani, hogy álljatok félre, ezt majd lebokszoljuk egymást közt, vagy lemondok, csakhogy béke legyen, hanem élőpajzsként fogja használni a népet.

András Horkay 2018.09.20. 06:23:55

@Bobby Newmark: Véleményem szerint ezeket a fogalmakat egyrészt ismerni kell, vagy definiálni a téma kedvéért ahogy a jogszabályokban szokták (hogy konkrétan most mit jelent). Az ország, a kormány(politikai vezetés, vagy uralkodó, stb.) és a haza nem szinonímák, új elem a katonai szövetség is (VSZ vagy NATO). Lehet bármelyikért harcolni adott esetben ha az egyén úgy gondolja hogy számára bármi okból ezt azt áldozatot meg kell hozni akár az élete árán is, vagy az eskű önkéntes vagy kikényszerített volta miatt, vagy az állami erőszak alkalmazása miatt. Az is egy eset amikor már az egyén úgy érzi és /vagy minden szempontból meggyőződése hogy már nem harcolni kell a győzelemért hanem menekülni, visszavonulni, védekezni, vagy feladni (hadifogság) stb. A címbe foglalt "harcolni az országért" pontatlan. Az ország egy adott történelmi pillanatban kijelölt földrajzi egység. Pld. mi van ha nekem mondjuk Szlovákia a hazám, de itt élek mint magyar állampolgár, és Szlovákia a támadó vagy mi támadjuk meg? A határ meg kit érdekel, éppen most igazítottak rajta, TEHÁT FÉLÓRÁJA MÉG AZ ORSZÁGHOZ TARTOZOTT MOST MEG NEM, TEHÁT FÉLÓRÁJA MÉG HARCOLOK ÉRTE MOST MEG NEM? Van még pár variáció matematikailag. Egyszer a NATO volt az ellenfél, egyszer meg akárki. Formailag csak annyi hogy letesz a polgár egy másik esküt és kész. A pénzért folytatott harc még ki is maradt, pedig zsoldosok is vannak nem?

András Horkay 2018.09.20. 06:29:11

Ami még egy megfontolandó kérdés, a küzdelem végén bekövetkező hála és elismerés kérdése. Vajon azok aki a hazáért, országért meghaltak vajon milyen elismerést és hálát kaptak az utókortól, és a családjuk ezt mennyire érzi ma. Az I.VH.ban meghaltakért mikor szól a harang? Van pár régen emelt szobort, amit nem értékelünk, események, koszorúzás vagy a fiatalság előtt példa, megszünt. Ha ez a következménye a hazáért , országért való önfeláldozásnak akkkor ugyan miért harcolna a fiatal magyar katona?

Bobby Newmark 2018.09.20. 23:31:07

@András Horkay: " Az ország, a kormány(politikai vezetés, vagy uralkodó, stb.) és a haza nem szinonímák,"

Valóban nem, pont ezt mondom. A "haza" egy politikai termék, arra kihegyezve, hogy meghalj a kormányért önként és örömmel. Lásd a sok agyhalott bátor hőst a kommentek közt.

András Horkay 2018.09.20. 23:38:12

@Bobby Newmark: A harcolni a szövetségért is érdekes kérdés, mint pld. I.VH. Gallipoli frontja az ausztrál katonáknak. Nyilván nem támadta meg Törökország Ausztráliát. A háború ezen a fronton igen hibásan vezetett volt, stb. Na most akkor az "igen" szavazók is mentek volna oda harcolni?

Bobby Newmark 2018.09.24. 22:44:00

@András Horkay: Sorozott katonaként addig van erről döntésed, amíg be nem vonulsz. Onnantól felejtős bármiféle aggályod, csinálod, amit mondanak, mert ugye rád erőltettek egy esküt, amit megszegsz, ha bármi saját gondolatod támadna. Aztán hadbíróság.
Szerződéses katonaként ugyanez, csak abban az esetben ugye önként vállaltad ezt.

cavalry 2018.09.25. 22:24:42

@Bobby Newmark: ma már a fegyverek fejlettsége miatt majdnem mindegy hogy katona vagy civil valaki, sőt a katona jobb helyzetben van általában, mert védekezik és őt is védik. A civilt meg nem képesek megvédeni, már óvóhelyek sem igazán vannak nálunk, igaz ha lenne az sem sokat védene a bunkerromboló bombák ellen. Lásd a Szíria veszteség listáit.

Bobby Newmark 2018.09.26. 23:19:32

@cavalry: Persze, nyilván. Arról beszélgettünk itt, hogy mezei katonaként mi a motiváció, hogy harcolj az országért, katonai szövetségért, meg hogy ez a motiváció meddig tart.

Amcsi katonáknak tudnak eleget fizetni, hogy harcoljanak. Főleg egy gettóból ezzel kiszakadó niggernek, akinek nincs igazán más legális lehetősége onnan kitörni.
Végülis nálunk is hasonló lehet a helyzet...

Csak érintőlegesen tartozik ide, de elmesélem:
Van egy volt középiskolás osztálytársam, aki honvédségi tűzszerész lett. Őt az elbaszott rendszer kényszerítette ebbe. Veszprémben tanult vegyésznek, át akart jelentkezni vegyészmérnöknek. Közölte vele a TO, hogy ahhoz, hogy átvegyék, ezt az x darab tárgyat kell teljesítenie. Felvette a tárgyakat, teljesítette. Minden feltétel megvolt, hogy átvegyék a másik szakra. Csak éppen mivel az átjelentkezős tárgyait végezte abban a félévben, a vegyész szak tárgyait meg nem, ezért az a helyzet állt elő, hogy minden feltétel megvolt, hogy átvegyék a másik szakra a következő félévben, DE mivel az eredeti szak tárgyait nem teljesítette, ezért azok miatt kibaszták az egyetemről.
Mivel a bürokrácia így elkúrta a szakmai előrehaladását, elment tűzszerésznek az addig megszerzett tudásával.
Én meg a mai napig aggódva várom a hírt, hogy mikor robban fel. A 2010 környéki, gyors egymásutánban meghalt tűzszerészek a közvetlen kollégái voltak...

cavalry 2018.09.26. 23:40:37

@Bobby Newmark: A tűzszerész lehet hogy matematikailag nagyobb biztonságban van, mint akit ma bevisz a mentő a kórházba valami komolyabb de elhárítható bajjal :)

Bobby Newmark 2018.09.27. 00:33:40

@cavalry: A közvetlen főnöke halt meg.
Értem a politikai odaszúrást, de az adott esetben meghalt egy ember. Aki a haverom közvetlen főnöke volt. Bocs, de ezt annyira nem tudom viccnek venni, odaszúrt szmájlid ide vagy oda. Szolgálatteljesítés közben, önhibáján kívül meghalt egy ember. Ez nekem sehogy sem mulatságos.

cavalry 2018.09.27. 00:58:11

@Bobby Newmark: Általánosságban mondtam, semmi köze a konkrét esethez. Minden foglalkozásnak van egy veszélyességi statisztikai adatsora, pld a favágó munka sokkal veszélyesebb mint a tűzszerészet átlagosan. A kózházbakerülésnek is van veszélyessége (már eleve azért mert betegség miatt kerül be valaki) és erre rakódik rá a kózház minősége (tisztaság, műszerezettség stb.) és a személyzeté is külön. Tehát valószínüleg - ha lehet választani -inkább szedek fel egy aknát, mint hogy vakbélgyulladással bekerüljek a kórházba. Ilyen alapon a háború is mérhető veszélyességű, a II.VH.-ban kb 10000 db. feletti számban kilőtt lőszerből egy talált el valakit. A tűzszerész képzettsége nyilván számít, a betegé kevésbé - tehát jobban függ másoktól. A háború veszélyessége viszont hatalmas sebességgek nőtt azóta - de elmarad a kórházétól.

cavalry 2018.09.27. 00:59:47

@cavalry: Így a "háborús kórház" vezeti a listát.

Bobby Newmark 2018.09.27. 22:48:23

@cavalry: Ja oké, értem.
Az a baj ezzel a megközelítéssel, hogy a kórház veszélyességi statisztikája valójában magába foglalja a világ összes tevékenységének a veszélyességét. Mert ugye ha bárhol máshol behúztad a veszélyességi százalékodat, akkor a kórházba kerülsz be (kivéve persze, ha belehaltál az eredeti veszélybe).
Vagy ezt ki tudod szűrni, és csak a kórház saját veszélyességét vizsgálni?

(Ja, kérlek nézd el, ha orbitális faszságot kérdeztem! Az összetett valószínűségek volt az a téma, amiből úgy vizsgáztam le, hogy bevágtam, hogy mikor milyen képletet kell használni. De hogy miért azt, meg mi a képletek tartalma, arra egyszerűen nem állt rá az agyam. Szerencsére szakmámhoz nem kell, csak alapozó matek volt.)

cavalry 2018.09.28. 09:56:12

@Bobby Newmark: Nyilván a kórház belső eseményeinek a veszélyeségét kell nézni. Fertőzések, mert nem fertőtlenítenek elég jól, műhibák, elhanyagolások, téves diagnosztika, kapacitáshiány sürgősségi esetben, ápolói hibák, anyaghiba, gyógyszer érzékenység ami nincs felderítve, géphibák, és millió egyéb.A frontkórház pedig további nehézségekkel számolhat. Általában ninc selég kapacitás, egy ismerős nő pld ápolónő volt a koreai háborúban, és betanították az amputálás elvégzésére, rengeteg akna miatt sérült embernek levette a lábát kitűnően. Többet műtött mint nálunk az összes orvos az országban összesen. Mesélt hogy mi volt ott. szóval tűzszerésznek lenni laza szóürakozás ahoz képest. De a favágó is ilyen, elszakad a lánc, felhasad a fa, ráddől, más dönti rád, gép alá lerülsz, ezer baj van ott is. A robbanóanyagokkal és különböző lőszerekkel gyerekkoromban foglalkoztunk eleget, a budai vár mellett laktunk, és teherautószámra volt ott minden, előfordult hogy szétszedtek ezt azt, és sok mindent fel is robbantottunk, tűzberaktuk stb. Néha meghalt egy egy gyerek - előfordult, de kiképeztek a szülők mit lehet csinálni - inkább mint hogy elrontsuk (ma egy akna miatt lezárják a környéket is). Szerintem ma is van ott sok minden csak be van temetve. Pld tarack töltettel tele van szórva minden park, 10 perc alatt fel lehet szedni félkilót, csak nem ismerik fel mi az. Tele szórták a németek ejtőernyős konténerekkel, ami hol aknákat, aknavető gránátokat, gyalogsági lőszert stb. tartalmazott. Ezeket betemették a robbanások, és amikor ma vezeték árkokat ásnak előkerülnek. Ha nincs ott még tíz kamionnyi akkor tévedtem.

Bobby Newmark 2018.09.28. 12:48:44

@cavalry: Értem. Nem nagyon tudok mit hozzáfűzni... :)

Akkor még azt elmesélem, hogy nemrég olvastam egy tűszerész jelentést a déli vasúti összekötő hídfői mögötti töltés vizsgálatáról. Korrekt kis iromány volt, történelmi áttekintéssel az elején, de olyan mélységig, hogy melyik nap hány órakor hány tonna milyen típusú bombát szórt ide melyik amerikai bombázószázad, honnan felszállva.

Aztán meg volt helyszínrajzot a fémkeresős vizsgálat eredményeiről, ami kb szivárványszínben pompázott, és teljesen le volt fedve. A különböző színek a dolgok méretét és mélységét jelezték.

Aztán hogy azok fel nem robbant bombák, vagy a felrobbantak darabjai, vagy egyéb fém szemét a föld alatt, az majd csak akkor derül ki, ha elkezdenek hozzányúlni a töltéshez.

cavalry 2018.09.28. 13:16:25

@Bobby Newmark: Ez van mindenhol errefelé. Egyszer beültem gyerekként egy kotrógépbe és beszélgettem munka közben a vezetővel, aki egy villamos pályát csinált éppen. Egyszercsak dobott egyet a tolólap. Kiszállt megnézte és remegő lábakkal szó nélkül ült a földön. Kérdeztem mi a gond? Akkor láttam hogy egy nagy szemeteskukányi bombát tisztított meg a gépe. Volt egy tonna minimum. Azt mondta felrepültünk volna a fenébe ha elműködik.

mindenhova 2018.10.09. 10:25:09

@Wildhunt: Nézz utána légyszíves mert nekem nem rémlik. Csak trónkövetelőre emlékszem a keresztes hadjáratok idején. Az meg ugye nem segíteni érkezett, hanem III. Konrád hatalmát erősíteni.

mindenhova 2018.10.09. 10:28:34

@András Horkay:
Mondtam már, h. egyszerű vagy mint a faék? Az összes kommentelő közül a legbutább. Csak mondom, Az igazi katona nem azért harcol, mert gyűlöli azt ami előtte van, hanem mert szereti ami mögötte. Te ha 10.000 évig élnél sem jutnál el erre a szellemi, erkölcsi szintre.

cavalry 2018.10.09. 20:39:19

@mindenhova: Nem szoktam értékelni az ilyen egy bites hozzászólókat. Nem minősítjük egymást, tudod - csak a véleményre reagálunk - jobb helyeken. A véleményemre mondhatod hogy butaság, és elsorolod az érveidet amivel bizonyítod hogy miért. De ezt a véleményedet valami tábortűz melletti cserkész mesedélutánon szedted össze?
"Az igazi katona nem azért harcol, mert gyűlöli azt ami előtte van, hanem mert szereti ami mögötte."
Hát ez költői az tuti. Hol éltél eddig a holdon?
A katona (a sorozott és nem a zsoldos) nem gyülölet, meg szeretet miatt megy el katonának hanem mert viszik. Lehet lelkes is, olyan is volt, de az csak addig tart amíg nem ázik fázik, meg kap enni, és nem lőtték még seggbe. Utána a lelkesedés elmúlik mint a fogfájás. Továbbá az ember nem azért él hogy másokat lelövöldözzön valami homályos marhaságként megjelölt célokért. Talán megmondanád mi a franc célja volt az I. VH ban meghalt milliónyi magyarnak? Életében nem is látott még külföldi katonát.
Ergo ha te most szereted a nagymamádat, akkor kimész valahová a mezőre és agyonlősz harminc ember hirtelen felindulásból, mert csak úgy - mondta valaki?

Kb ennyi is lehet a te magas "szellemi és erkölcsi szinted". plusz ha mondják akkor őrzöd a koncentrációs tábort is igaz?

Tudod mit nem is szeretnék eljutni a te szintedre. Jó nekem itt is ahol vagyok.

cavalry 2018.10.09. 20:45:41

@mindenhova: "A közkatona nem tudja valójában miért is harcol. Csak harcol, mert azt mondják neki, büntetéssel megfélemlítik, mert fanatizálják, vagy megtévesztik, vagy valami fajta meggyőződésből. Vagy csak pusztán azért öl, mert ember. Nincs igazán jelentősége."

ezt ki írta? tudod? na akkor ha igen akkor keress meg egy tükröt.
Igyál inkább egy sört, ne irogass, nem megy ez neked, még saját magaddal is ellentmondásba keveredsz. :)
süti beállítások módosítása