Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Blogbuli és könyvajánló

2019.06.04. 19:13 tiboru

bornyitkat.jpgA kötelező sorkatonai szolgálatról számtalan, késhegyre (és söröskorsóra) menő vitát folytattunk ebben a blogban és máshelyütt is, most nem ezt akarom feltétlenül feleleveníteni. Inkább egy abszolút ontopik könyvet ajánlok minden Tiborublog-, Lemilblog- és Milstoryblog-olvasó és kommentelő figyelmébe.

A kötet nem csak azért különleges, mert én írtam az egyik fejezetét, hanem azért is, mert műfaját tekintve frankón unikum és előzmény nélküli: öt olyan egykori sorkatona visszaemlékezéseit tartalmazza, akik nagyjából egyidőben (hetvenes évek vége - nyolcvanas évek eleje) voltak sorkatonák, s mind az öten magyarok. A jelentős különbség az, hogy mindegyikük más-más állam hadseregében szolgált (majdnem azt írtam, hogy más-más állam hadseregét erősítette, de idejében észbekaptam, hogy ne írjak már hülységet).

Az alábbiakban - eléggé el nem ítélhető, exhibicionista és önző módon - a saját, 130 ezer leütésnyi fejezetemből adok egy kis mozaikszerű ízelítőt, de máris szólok, hogy a szerzőtársak fejezeteit is érdemes elolvasnotok. És még mielőtt elfelejteném: egy Lemibuli keretein belül 2019. június 21-én, pénteken 18.00 órai kezdettel az érdeklődőknek alkalmuk nyílik majd egy kis beszélgetésre, kérdezz-felelekre a könyvről és mindenről, ami kapcsolódik a témához. Vagy nem kapcsolódik, de ez majd ott eldől. A helyszín a Grund kocsma "Teréz" különterme Budapesten, a nyóckerben (Nagytemplom utca 30). cimerek2.jpgA helyeket az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni, úgyhogy szerintem érdemes idejében megjelenni. Már csak azért is, mert néhány kötet a Cser kiadó jóvoltából ott is megvásárolható lesz, ha esetleg könyvesboltban vagy a neten nem jutottál volna addig hozzá. Még egy pontosítás: a mostani posztban látható illusztrációkat (egy-két kivétellel) ne keressétek a könyvben, abban jórészt csak betűk (és számok) vannak.

És akkor lássuk a - reményeim szerint figyelemfelhívó - részleteket.

[...]

Ott üldögéltem a többi sorstársammal már túl az orvosi vizsgálaton és vártuk, hogy a sorozóbizottság majd szólít bennünket és hivatalosan is közlik, hogy gépesített lövész lesz belőlünk, találkozunk egy hét múlva Lippán a laktanyában. Pusmogtunk, próbáltunk ismerkedni, amikor a sok, fel s alá járkáló, fontoskodó zöld egyenruhás között egyszer csak feltűnt egy kék uniformisos főhadnagy. A keki ruhájú lövésztisztekkel ellentétben, akik köznapi viseletben voltak, ő gyakorlót viselt. Lábán nem cipő, hanem lábszárközépig érő, bőrfűzős, vörösesbarna bilgericsizma, ingujja könyékig lazán feltűrve, fején tányérsapka helyett kék, hetykén jobboldalra csapott barett virított, s amikor megfordult, bal ingujján láttam a színes karjelzést, rajta egy méretes ejtőernyővel és a három betűvel: PAR (Paraşutist al Armatei Române, azaz a Román Hadsereg Ejtőernyőse). Látványos és impresszív belépő volt, talán nem véletlenül. Engem mindenesetre azonnal megvett kilóra. Aztán bejelentették, hogy aki úgy gondolja, jelentkezhet ejtőernyősnek és rögtön tudtam, hogy anyámmal lesz még egy komoly meccsem, amint hazaértem.fegyvernemjelzes.jpg

A főhadnagy beült egy külön kis szobába, az önként jelentkezőkkel egyenként elbeszélgetett néhány percet, átolvasta a személyi és orvosi anyagukat, majd meghozta a döntést. Akit elfogadott, annak kitöltötte a behívóparancsát, amit átadott, kezet rázott és jöhetett a következő. Akit nem talált megfelelőnek, az visszaült a többiek közé és várt sorára a lippai bizottságnál.

A körülbelül 200 rekrutából vagy húszan jelentkeztünk, én a negyedik vagy az ötödik lehettem a sorban. Amikor beléptem, kezet nyújtott, bemutatkozott és hellyel kínált. Leültem, lapozgatta egy kicsit a dossziémat, majd felnézett és megkérdezte: magyar vagy?

Nabazmeg - gondoltam -, ezt most vajon miért kérdezi? Ott van, hogy a magyar líceumban végeztem és Tóth Tibornak hívnak, nagy valószínűség szerint se szerb, se német nem vagyok... De túl durvának találtam volna, hogy ezt hangosan is megismételjem, ezért egy farkasszem kíséretében csak egy rövid igennel feleltem. Néhány másodperc csend után ezt mondta: amennyire tudom, a magyarok jó katonák.fegyvernemjelzes3.jpg

Mit lehet erre válaszolni? Hogy nagyapám szerint mindenesetre jobbak, mint a románok? Nem, ezt természetesen még gondolatban is csak futólag zongoráztam át az agyamon, hangosan annyit mondtam, hogy akárcsak a románok. Ez tetszett neki, mert elmosolyodott és azt mondta: okos srác vagy, meg kell hagyni. Aztán még olvasgatott valamit, majd feltette a kérdést: miért akarsz ejtőernyős lenni? Ráadásul temesvári vagy, Lippa itt van 50 kilométerre, mi pedig Caracalon, Olténiában vagyunk, az meg majdnem 350 kilométer, gyorsvonattal is négy óra.

[...]

Ami pedig a vécéket illeti, olyan nagyon már nem lepődtünk meg azon, hogy csak pottyantósok voltak, de legalább volt köztük elválasztó fal. Ezt azért emelem ki, mert több olyan katonaviselt emberrel beszéltem, akik olyan laktanyában voltak, ahol a pottyantós vécét jelentő lyukak egymás mellett sorakoztak, szám szerint hat-nyolc és semmiféle privacy nem illette meg az éppen szükségét végző katonát. Ehhez csak annyit, hogy a bajtársiasság fogalmába szerintem is rengeteg minden belefér, de hogy ürítés közben ne csak halld, szagold, hanem lásd és szinte tapintsd is a melletted nyögdécselő rokonlelket, na ez azért egy kicsit még az én militarista lelkemnek is sok lett volna.

[...]

Néha megleptük egymást egy kis hazaival. Mi megkóstoltuk a kolozsváriak által hozott bihari és szatmári szilvapálinkát meg az olténiai cujkát, cserébe hoztunk bánsági rakiját és szerb körtepárlatot (kruškovačát). Az első ilyen iddogálás előtt dicsekedett az egyik olténiai társunk, hogy ő nagy cujkaivó, két decit lazán meg tud inni úgy, hogy nem nagyon látszik rajta. Erre kapcsolt a kolozsváriak közül az, aki éppen egy 65 fokos szilvapálinkát készült bedobni a közösbe. eskutetel.jpgAzt javasolta a hencegőnek, hogy ha az ő cujkájából megiszik két decit és ezek után körbe tudja futni az alakulóteret anélkül, hogy elesne, a legközelebbi kimenőn minden fogyasztását ő fogja állni. Ha viszont elesik, mindez fordítva lesz. A kihívott óvatlanul kezet adott rá, majd a kolozsvári elővette az üveget. Mi közben hírnököt menesztettünk a körleten kívül bóklászó kollégákhoz, hogy jöjjenek gyorsan, mert móka és kacagás várható. Ez végül elmaradt, mert amikor az olténiai megkóstolta a szilvóriumot, elsápadt és megadóan felemelte mindkét kezét: vesztettem, ezt nem is próbálom tovább - mondta megszégyenülten. Aztán persze kiderült, hogy szegény a 22-25 fokos cujkákhoz szokott, amiből két deci tényleg nem a világ, ennél keményebbet pedig még nem is kóstolt. A kolozsvári nagyvonalúan visszalépett a fogadástól, az oltyán gyerek pedig örökre megtanulta, hogy mi a cujka és a pálinka közötti különbség.

[...]

cp_caracal.jpgAz egyik olténiai katonatársam arra kért egyszer, hogy írjak már le neki valamit magyarul, mert meg akarja osztani a barátnőjével a hírt, hogy milyen egzotikus bajtársai vannak. Kérdem, hogy hívják a barátnődet? Mondja, hogy Adelina. Nosza, elővettem egy darab papírt és ráírtam: Szia Adelina, ismeretlenül is üdvözöllek, ha van csinos barátnőd, küldj róla egy bikinis képet. Üdv, Tibor.

A srác átvette a papírlapot és egy kicsit csalódottan ezt mondta: ó, hát latin betűkkel írtad? Miért nem írod magyar betűkkel? Én meg csak néztem ki ostobán a fejemből, amíg le nem esett, hogy ennek a fiúnak a magyar tényleg annyira egzotikusan hangzik (hallhatta, amint magyarul beszéltem valamelyik kolozsvári társammal), hogy azt hitte, speciális írásjeleket használnunk.

Aztán ki is derült, hogy hallott a magyarok ázsiai eredetéről és ebből arra következtetett, hogy akárcsak az ázsiaiak többsége, mi is krikszkrakszokkal írunk.

[...]

A katonáknak címzett, otthonról érkező csomagok tartalmának legalább 25-30 százaléka olyan árucikk vagy termék volt, ami a totális hiánygazdaságban és áruhiányban vergődő Romániában szabadon konvertálható értéket képviselt. A kizárólag a valutás boltokban vagy a feketepiacon megvásárolható negyedkilós Wiener Kaffee, néhány doboz Kent cigaretta vagy akár a magyarországi rokonoktól származó Amo szappan, zöldalma illatú Velmetina hajsampon, Mackó sajt, néhány tubus gulyáskrém, na és a Fa dezodor diszkrét átadása ("egy apró figyelmesség a hadnagy elvtársnak és kedves feleségének édesanyámtól") csodákat bírt tenni.

[...]

Az első ute_1983_1.jpggrás sokkoló élménye a csend. És nem csak relatív csend, ami a gép belsejéhez képest az, hanem abszolút csend. Az első pánikreakciód, hogy megsüketültél, mert még a távozó Ancsát sem hallod, csak látod. Nincs madárcsicsergés, nincs szélzúgás, nincs semmi, csak a hihetetlen csend. Körülnézel, körülötted ott zuhan még vagy nyolc ember, mindegyiknek nyitva a stabilizátora, ez jó. Aztán észbe kapsz, mert az agyad egy zuga továbbra is számol: 104, 105. Most kéne nyitnia a főernyőnek (ez bekötött ugrás volt), mert ha nem nyit, akkor gond van és a hasi ernyőt kell működésbe hozni, az viszont veszélyes, ha közben mégis kinyílik a nagy... Na mi van már..? Hirtelen erős rántást érzel a teljes testeddel, a fejed fölött óriási fejér kupola keletkezik a semmiből. A fenét a semmiből - szólal meg a józan éned - ez az ejtőernyőm és SIKERÜLT!

Nem bírsz magaddal és óriásit üvöltesz, de ezzel nem vagy egyedül: a levegőben sorra kinyíló ejtőernyők alatti apró alakok mindegyike kurjongat, mintha eszét vesztette volna, átkiáltotok egymásnak is. A csendnek vége, s rajtad valami leírhatatlan nyugalom, magabiztosság és derű lesz úrrá. Van időd körülnézni egy kicsit, játszani az irányítózsinórokkal, kipróbálni, hogy milyen irányítottan forogni egy kicsit (ezzel óvatosan, mert lentről figyelnek a tisztek és cirkusz lesz, ha túlzásba viszed). Egyre közelebb kerülsz a talajhoz, kiválasztod, hogy hol szeretnél földet érni a kijelölt zónában. Természetesen minél közelebb a teherautókhoz, mert a két, összesen 25 kilót nyomó ernyőt vissza is kell vinni, ez nem egy háborús film, hogy majd elássuk az erdőben és délcegen továbbmegyünk nélküle... Aztán a földetérés, odafigyelve, hogy a bokád se ficamítsd ki és időben le tudd magadról kapcsolni az ernyőt, mert már egy közepes szél úgy belekap és magával vonszol, hogy összevissza zúzod magad, amíg sikerül megszabadulnod tőle. Erősnek, keménynek, bátornak, férfiasnak és boldognak érzed magad. Igen, boldognak is, és nem csak azért, mert néhány másodpercig odafönn úgy érezted, hogy nem fogod túlélni. Boldog vagy, mert... nem is tudom. Csak.

xxx XXX xxx

Zárásként megismétlem: ha ráérsz, várlak június 21-én 18.00 órai kezdettel a budapesti Grund "Teréz" különtermében, ahol nem csak velem, hanem a Lemilblog több szerzőjével is találkozhatsz, ami olyan élmény lesz, amit majd az unokáidnak is mesélni fogsz, amikor hazajönnek Angliából.

Ha van Facebook-profilod, itt is jelezheted részvételi szándékod.

tiboru

22 komment

Címkék: ajánló magyar szovjet csehszlovák román könyv ajánló jugoszláv sorkatonaság oral history

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.06.04. 21:18:22

"(majdnem azt írtam, hogy más-más állam hadseregét erősítette, de idejében észbekaptam, hogy ne írjak már hülységet)."

Apró typo de nagyon vicces :D

seadxdx 2019.06.04. 23:42:47

Az öt jelvény közül a középső lenne a csehszlovák? A többit sikerült megfejteni, de arra csak következtetni tudok

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2019.06.05. 18:24:06

W36GqDKz1zj26zXVA

Ezt a képet találtam. Be kell írni a keresőbe a
hátétépées://gú.gl/maps/ után.

Plieur 2019.06.05. 22:20:58

Szóval ilyen jó világ volt az UM1841 Caracal-nál, becsületes nevén a Rgt.56:)
Érdekes, valahogy eddig az jött le hogy Boteni-i voltál, de tévedni emberi dolog mondta süni:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.06. 08:56:45

@Plieur:

A caracali 56-osokat úgy hoztál létre (tán 1980-ban), hogy a Boteni-i 60-asok egy részét diszlokálták délre. Később a caracali ezredparancsnokom, Dan Gabor ezredes lett a légierő ejtőernyőseinek főgóréja :-)

Drizari 2019.06.06. 17:01:46

Sorkatonaság? Elfecsérelt idő ... kivéve azoknak, akik imádnak "katonáskodni".

Plieur 2019.06.06. 21:16:03

Igen, ez volt, osztódással szaporodtak és boldogították a 7 csodás várost, hadd legyen egy 8-ik is:)
Col. Gabor-hoz ( szép nagydarab csávó volt, no:)) volt szerencsénk elég sokszor- látásból és távolabbról:)

Untermensch4 2019.06.07. 19:46:01

"Aztán ki is derült, hogy hallott a magyarok ázsiai eredetéről és ebből arra következtetett, hogy akárcsak az ázsiaiak többsége, mi is krikszkrakszokkal írunk."

Éppen lehetne modoroskodni a rovás-ábécével, csak az meg nem túl közismert :)

kószák egyike 2019.06.08. 23:47:19

@tiboru:
Off, bocsánat, epedve várjuk az elemző írásodat természetesen szigorúan szakmai alapon vagyis hogyan válasszunk fedett lakást egy oknyomozó portál szájában avagy ilyen Rejtő Jenő is nehezen írt volna.
444.hu/2019/06/08/a-magyar-kulugyminiszterium-helyettes-allamtitkaraval-talalkozott-a-444-melletti-lakasban-nikola-gruevszki

;) :D :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.09. 20:36:42

@kószák egyike:

:-) Ez egy olyan elbaszott mozzanata a - mulatságos eseményekben amúgy sem szűköldködő - legújabb kori magyar titkosszolgálati történelemnek, hogy nem is nagyon szeretnék ezzel részletesen foglalkozni (mert még mindig azt hiszem, hogy csak álmodom az egészet)...

korxi 2019.06.12. 10:22:05

@tiboru: És mi a helyzet a másik aktualitással?
Sokan felhördültek, amikor két nap után továbbengedték a Viking Sygint, de akkor azt mondta a rendőrség, hogy azért, mert minden de minden szóbajöhető bizonyítékot begyűjtöttek. Amire sokan mondták, hogy ez objektíve lehetetlen, és erre vall az is, hogy most amikor a hajó egyébként is erre jár, újra vizsgálja a nyomozóhatóság.
Ezzel ugyebár eleve ellentmondanak saját korábbi állításuknak. Ha korábban mindent begyűjtöttek, nem volt már mit vizsgálni, akkor most miért vizsgálják mégis? Ha pedig mégsem volt (nem lehetett) teljeskörű a vizsgálat, akkor miért engedték tovább?
Szóval csak a kommunikációban történt valami nagy bénázás, vagy tényleg kapitális hiba történt (és ez is még csak az enyhébb olvasat)?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.12. 23:24:52

@korxi:

Ó, ez nem a Konteóblog :-)

Amúgy az a privát véleményem, hogy a rendőrség simán elbaszta, amikor (külső nyomásra vagy saját hülyeségből - ezt nem tudom innen eldönteni) továbbengedték 2 (3?) nap után. Most meg próbálják helyrehozni, amit egyáltalán lehet.

A rendőrség az első 24 óra kritikán aluli töketlenkedése után amúgy is kihúzta a gyufát Pintérnél, nem véletlenül bízta végül az egészet a TEK-re.

Digitális Dzsihád 2019.06.13. 12:04:39

@tiboru: Hát őőő, na és miért pont a tek, ha a tek is ezt nyilatkozza: "Olyat kellett tennünk, amit eddig nem, és kellő rutinnal nem rendelkeztünk"

Szóval arra céloznék halkan, hogy ők is ugyanúgy nem értettek hozzá.

index.hu/belfold/2019/06/12/hableany_mentes_utani_sajtotajekoztato

Miért nem mondjuk a tűzoltókra bízták a vezetést?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.13. 18:11:58

@Digitális Dzsihád:

Tudomásom szerint a katasztrófavédelem (ahová a tűzoltók is tartoznak) még mindig nem heverte ki Bakondi ámokfutását.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.13. 18:15:15

@Digitális Dzsihád:

Hogy objektívek legyünk: ezen a területen nem igazán van olyan hazai szervezet, amelyik "kellő rutinnal" rendelkezne, elvégre senki nem emelt még ki egy 25 halottat eredményező vízibalesetben elsüllyedt hajót a Dunából.

Skorzeny 2019.06.13. 19:21:00

Elképzelhető, hogy lesz E-könyv formátumban is?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.14. 07:32:17

@Skorzeny:

Erre a kérdésre a Cser Kiadó illetékese tud majd válaszolni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.06.14. 10:42:20

Ha van FB-profilod, itt is jelezheted részvételi szándékod:

www.facebook.com/events/373075116649880/
süti beállítások módosítása