Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Titkosszolgálatok 1.0

2008.01.09. 07:55 Zig Zag

Blogunkban tiboru belekezdett egy igen nagy témába, amelyet nem hagyhatunk szó nélkül. Az utolsó posztján az NDK volt titokzatos szolgálatával, annak egy kissé röhejes momentumával, azaz kelet-német állambiztonság szolgálati telefonkártyájával örvendeztetett meg bennünket.

A témával (Stasi) kapcsolatban a minap láttam egy nagyon jó filmet - A mások élete (Das Leben der Anderen). Ajánlom mindenkinek.

Így első ízben rendészeti és katonai témák mellett felütötte fejét - az egyébként az előző kettőhöz gyakran szervesen kapcsolódó - titkosszolgálati témakör.
A kocka tehát el van vetve.

 

 

Másként pedig pont most került a kezembe régi barátunk: Bet-li egy kínai játékos (angolosoknak: Bet-Lee) irománya, amely a különféle felderítési irányokat taglalja nagy szakértelemmel. Tehát barátunk kimondott kérésére és előzetes írásbeli engedélye birtokában felhasználom e remekművét az eljövendőkben és  némileg  átvariálva, az ott írtakból elvéve, majd kiegészítve  kissé... szóval kanyarintok belőle néhány posztot. Az eredeti anyag olyan nagy terjedelmű, aprólékosan precíz és teletűzdelt különféle topikokkal, képekkel és egyéb kizárólag nyílt forrású adatokkal, hogy a blog műfaj keretei között azt így rövidebb elemekre szétszerkesztve kívánatos publikálni. Nem is beszélve arról, hogy olvasóink számára nem kívánunk feltárni olyan nüanszokat, minthogy a SIGINT és az ELINT között mik a különbség. (A válasz persze egyszerű: mert nem érdekli őket.)

 

Bet-li-nek még egyszer köszönet az anyagért. 

Kifürkészni az ellenség, az ellenfelek szándékát, helyzetét, erőinek állapotát, az emberiség legősibb “foglalkozásai” közé tartozik. A kínaiak, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak több ezer esztendővel ezelőtt már rendszeresen alkalmazták az ellenség kikémlelésének módszerét. A Bibliában egy konkrét esetet is olvashatunk: “És elküldé őket Mózes a Kánaán földjének megkémlelésére. Nézzétek meg a földet, hogy milyen az; és a népet, mely lakozik azon: erős-é az vagy erőtlen, kevés-é vagy sok?” (Mózes IV. könyve)
Rövid kiegészítés ide: asszem minden kémes, szörcsögős, titkosszolgálatos, körmönfontan gumitalpas könyv első fejezete hasonló szösszenettel kezdődik. :-)
A felderítés irányai

A hadtudomány különböző ágai közül a felderítés elméletének és gyakorlatának jelentős irodalma keletkezett. A legismertebb az emberi erővel végzett felderítés (NATO szabvány szerint: HUMINT, azaz Human Intelligence), amelynek nemcsak a tudományos, de irodalmi, filmművészeti tárháza is számottevő. Ki ne ismerné James Bond-ot, Stirlicet, Ujszászy István vezérőrnagyot és társaikat, akik nem csak a titokzatos dolgok kikémlelésén, hanem a lányok frontján is maradandót alkottak. (nagymellű szőkék, örömlányok, Karády - fentiek ebben a sorrendben)

A légi és űrfelderítés módszerével végzett képi felderítés (IMINT, Imagery Intelligence) fényképfelvételei az ismeretterjesztő szakfolyóiratokon túl a képes magazinokban is gyakran megjelennek. Amatőrök és kevésbé amatőrök is előszeretettel abajgatják a Google Earth-öt. (Példa: a felvétel készítésekor hány tengeralattjáró vesztegelt a Havaii-i flottatámaszponton?)

Sorolhatnám tovább a „nagyközönség” számára is ismert felderítési eljárásokat, - még jó néhány INT-re végződő izét - de talán nem tévedek, ha azt gondolom, hogy a rádióelektronikai felderítés (SIGINT, azaz Signal Intelligence) a legkevésbé közismert felderítési nem, hiszen minden országban fokozott titoktartás mellett, zárt szakmai közösségek különleges munkamódszerekkel és speciális technikai eszközökkel végzik ezt a feladatot. Hiszen ettől olyan különleges ám! :)

A hőskor: a rádióelektronikai felderítés hajnala

Ki töltött be e téren úttörő szerepet? Néhány szó arról az emberről, aki lerakta a hazai rádiófelderítés alapjait. Ő Pokorny Hermann, íme. A második képen a Tanácsköztársaság Külügyi Népbiztossága (népbiztos: Kun Béla) által kiállított diplomata útlevél látható - ezidőtájt Pokornyt a Bécsben működő "S" csoport (hírszerző csoport) felállításával és vezetésével bízták meg, ami a követségnek a Bank utcában lévő épületben székelt. De ne menjünk ennyire előre az időben...

 

A német családból származó Pokorny Hermann 1882. április 7-én született a morvaországi Kremsierben. Szülőföldje kétnyelvű terület volt, ezért gyermekként megtanult németül és csehül. Későbbi tanulmányai során - bécsi Landwehr hadapródiskola, felsőtiszti tanfolyam - elsajátította a lengyel és a bolgár nyelveket, majd egy szibériából szökött forradalmártól tökéletesen megtanult oroszul is.


Nyelvismeretét hasznosítva, 1913-ban mint vezérkari századost Moszkvába vezényelték. Az első világháború kezdetén már az osztrák-magyar hadsereg-parancsnokság hadműveleti irodájában teljesített szolgálatot. Fő feladata az "ellenséges helyzet" nyilvántartása volt. Ez elemző-értékelő munkát jelentett, azaz a beérkező csapatjelentések, katonai attasé és külképviseleti tudósítások, valamint a kémhírek folyamatos rendszerezését.

 

1914. szeptember 6. jelentős fordulatot hozott Pokorny életében. Ugyanis ezen a napon a Przemyslben (valaki kommentben leírhatná most már a város nevének helyes kiejtését!) lévő, a hadsereg-főparancsnoksághoz tartozó rádióállomás orosz rádiótáviratokat rögzített. Pokorny a hadműveleti iroda vezetőjétől - Metzger tábornoktól azonnal - engedélyt kért és kapott, hogy csak és kizárólag az oroszok lehallgatásával foglalkozzon.

Na innentől kezdve az oroszok jól le voltak hallgatva. :)

Kiderült, hogy az iroda addig csak a nyílt szövegű táviratokat figyelte, ezért utasította a személyzetet a rejtjelzett táviratok rögzítésére is. 1914. szeptember 6. és 1916. március 1. közötti időben sikerült majdnem az összes orosz rejtjelkulcsot megfejtenie, számszerint tizenkilencet. Az így kapott óriási híranyagnak döntő hatása volt az osztrák-magyar hadvezetőség három kimagasló jelentőségű hadműveletének tervezésére. Nevezetesen: az "orosz gőzhenger" megállításánál és "visszagördítésénél" 1914 november-december folyamán, a gorlicei áttörésnél 1915 májusában és Breszt-Litovszk várának elfoglalásánál 1915. augusztus 25-én.

Pokorny: Emlékeim c. könyvének V. fejezet - Magyar szolgálatban (1918-1920) - találtam az alábbi utalást, amely abból az időszakból származik, amikor az alábbi útlevél birtokában tevékenykedett Vrangel vezérkaránál Szevasztopolban, mint "nem hivatalos összekötő".

"Majdnem minden nap megjelentem az orosz vezérkari irodában. Mint összekötő tisztet, Stuhlmann századost, Vrangel egyik segédtisztjét osztották be mellém. Igyekeztem minden réteggel érintkezésbe lépni, és az általános helyzetbe minél mélyebben betekinteni. Magas rangú, Krímbe menekült tábornokok és szenátorok felkértek, hogy tartsak nekik előadást Magyarország viszonyairól. Sok olyan tábornok volt jelen, aki a háborúban kiadott parancsaival akaratlanul segített a sifrekulcsok (rejtjelkulcsok) megfejtésében (mint például Ewerth, gróf Keller - a két "e" betűjével)."

Ebből az utalásból is jól látható, hogy a rejtjelek megfejtésénél alkalmaztak gyakoriság-analízist. A BME jegyzetének 22. oldalán elolvashatják, hogy hogyan?
Zimmermann Sándor úr útlevele, amelyet a fejléc szerint a várnai orosz alkonzul állított ki:

 


































Zimmermann=Pokorny, ha a kép alapján esetleg nem lenne egyértelmű.

A rádiófelderítéseknek ezt a hőskorát Pokorny 1935-ben történt nyugdíjazása után "A láthatatlan kém" című, hadtudományi jellegű, a mai napig is csak kéziratban hozzáférhető könyvében írja le. A német nyelvű megjelenést az akkori, hitlerista Németország vezérkara akadályozta meg, kifizetve ugyanakkor mégis a kiadás meghiúsulása miatt elmaradt honoráriumot. Még folytak Budán a harcok, amikor Malinovszkij marsall vezérkarának képviselői magukkal vitték a tábornok pesti lakásáról az értékes kéziratot, ki tudja miért, pont arra jártak, de könyvárusi forgalomban elérhető orosz nyelvű kiadásra sem került sor (bár bizalmasan kezelt fordítására, tényanyagának felhasználására évek múltán Pokorny a szovjet katonai szakirodalomban talált utalásokat). A könyvben lényeges hadtörténelmi tényekre történik szakavatott utalás, amelyeket nagyvonalakban, epizódszerűen a visszaemlékezés is jelez. A Pokorny szervezte rádiófelderítés adatai megbízhatóak voltak, gyorsan a magasabb parancsnokságok rendelkezésére álltak, elősegítve a hadműveleteket irányítók döntéseinek hatásosságát, amit az akkori német hadvezetés oly kiemelkedő személyiségei is elismertek, mint Hindenburg, a weimari Német Köztársaság későbbi elnöke, vagy az egyik legsikeresebb hadvezér, Mackensen tábornok.

Érdekes dilemma, hogy a darabjaira hulló Monarchiában az emberek hogyan lettek az utódállamok polgárai. Pokorny erről szintén az V. fejezetben így ír:

Előre látva a Monarchia végét, már 1918 nyara folyamán nehéz elhatározás előtt álltam. Melyik utódállam polgára legyek. Úgy éreztem, Ausztriában mint morva születésű "Zugraster" (Zugereist, bécsi dialektusban - befurakodott), mindig csak másodrangú állampolgár lennék. Cseh állampolgár nem akartam lenni, mert mint német ajkú születésűnek, ellenszenves lett volna most magamat egyszerre csehnek kiadni. Azért választottam a magyar állampolgárság kérését, hogy ott egészen új életet kezdjek, különben is már régen úgy hírlett, hogy Magyarországnak önálló hadserege lesz. Az erre vonatkozó kérvényemet már nyáron előterjesztettem, amikor pedig kitört a forradalom, telefonon és személyesen is érintkezésbe léptem a magyar vezérkariakkal, nevezetesen Stromfelddel és Tomborral, akik készségesen és örömmel fogadtak maguk közé, és még az állampolgárság iránti kérvényem elintézése előtt bevettek a magyar hadseregbe. Így távoztam 1918 novembere elején az osztrák hadseregből, és a Bécsben nyertem ideiglenes beosztást.

Innen már csak egy ugrás volt a Kun Béla Művek diplomáciai futár útlevele - amint azt fent már láttuk.

Pokorny valóban kalandos életébe történő bepillantásra a már hivatkozott könyv valóban kitűnő alapanyag. Mindazonáltal sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a kéziratos "A láthatatlan kém" című könyve mindezidáig nem talált hazai kiadóra.

Jegyzet

Pokorny Hermann: Emlékeim - A láthatatlan hírszerző c. könyve a Hadtörténelmi Levéltári Kiadványok sorozatban az Interneten is olvasható. (Köszönet érte.)

 

70 komment

Címkék: orosz monarchia titkosszolgálat kriptográfia i. világháború osztrák magyar sigint kémek és hírszerzők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.01.09. 08:29:54

gratulálok 20. poszthoz..:)
és igen,az embereknek mata hari jut eszébe,ha első világháborús hrszerzésről hallanak,nem olyanok mint pokorny..

erik 2008.01.09. 13:59:18

Przemysl = Pzsemiszl

igazán jó írás :)

spook 2008.01.09. 14:02:26

Przemysl ejtve = psemiszl

Éles György 2008.01.09. 14:02:30

Przemysl. Hát igen. Először is helyesem: Przemyśl, kiejtés szerint pedig Psemisl

mérgesöreg 2008.01.09. 14:56:39

Tényleg nagyon jó cikk. A témához:
R.V. Jones: The most secret war
Millar: A nagy lokátor háboru

belax 2008.01.09. 15:16:10

Álljunk meg egy szóra!

Mi ennek a cikkek az eszmei mondanivalója? Van benne összedobálva betli, telefonkártya, életrajz, okmánymásolatok és néhány "int"-re végződő értelmező rendelkezés. Ez nálatok szakmai ártalom?

mentula 2008.01.09. 17:49:55

Hát azért látni vélem a koncepciót:) Van kérem egy áttekiktő alapvetés, amit az egyik témakor, a SIGINT kezdeteinek bemutatása követ, amihez szorosan kötődnek a hiánypótló flashek Pokorny úr életrajzábol.

Én, köszönhetően a linknek, bele is olvasgattam, nagyon érdekes. Szegény fószert élete végére jól elfelejtették.

ErrorFlynn 2008.01.09. 18:28:18

nincs sajátkezü aláirás Pokorny útlevelének "sajátkezü aláirása" c. rubrikájában. cö-cö.
szóval akkor hogy kell kiejteni, hogy Przemysl? a pszemiszl, pzsemizsl, psemizsl, pzsemisl és pszemisl változatok még nem szerepeltek.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 18:45:45

belax,
a poszt nem szól semmiről. azért olvassák annyian, meg azért volt kint az indexen is. szóval nincs benne semmi. ;-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 18:47:24

Error,
Ez engem is elgondolkodtatott, hogy Pokorny nem írta alá sem saját, sem pedig valami álnéven. Ami szintén foglalkoztatott, hogy az arca tojásdad! :))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.09. 18:57:40

Hősünk (szakmájából kifolyólag) ismerte az alapigazságok egyikét: ne írj alá semmit, s ha mégis aláírtál: semmin ne csodálkozz!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.09. 19:01:11

Amúgy meg csodálatos KuK név: a magyar Pokorny Herman...

(Egyszer majd írok egy posztot a csurtusba egykori gimnáziumi osztály- és iskolatársaim neveiről... Ha valaki egyszer érzékeltetni szeretné, hogy mi is a multikulti meg mi volt a Monarchia, nézzen bele egy temesvári osztálynévsorba a nyolcvanas évekből...)

tistedur 2008.01.09. 19:15:10

Error!
elkezded,hogy ps,és itt tüsszentesz egyet :)

ErrorFlynn 2008.01.09. 19:16:23

és a tekintete nagyon szúrós. biztos ezzel a szúrós tekintettel nézett a hivatalnokra, mikor az sajátkezű aláírásra kérte fel. majd én is próbálok ezzel nézni a bkv-ellenőrökre, mikor a bérletszám hiányát reklamálják.

ErrorFlynn 2008.01.09. 19:17:49

tistedur 2008.01.09. 19:15:10
abból psmsl lesz, ez már megint egy újabb verzió :-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 19:55:09

Köszike a gratulációt mindenkinek!
Szintén köszi a Przemyśl kiejtési útmutatót! :)

belax 2008.01.09. 20:22:14

Zig Zag!

Nem dehonesztálólag említettem. Mózes idézet pl. minden mennyiségben jöhet még.

De bonbaksztési receptet ne tegyetek fel, mert azért megmogyoróznak!

tistedur 2008.01.09. 20:29:44

belax!
mi taktiki atomfegyverben utazunk..a bomba régimódi :D

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 20:57:46

belax,
semmi gond. bombát nem készítünk, nem telepítünk és nem is hatástalanítunk. eddig sem tettük, meg nincs is tervbe véve. :) technikai tanácsadást is inkább másokra hagynánk. a rossz embereket nem kedveljük. érdeklődésünk had/rendvédelem történeti, és ~tudományos jellegű a blog műfaj keretei közt. és persze szigorúan törvényes

grabowski 2008.01.09. 21:02:53

Przemyśl: Pzsemisil, szinte lehetetlen kimondani :)

Gratulálok a cikkhez és a bloghoz is!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 21:17:18

Szia grabowski,
Köszönjük az elismerést. Külön öröm, hogy Wisniowiecki-vel egy nagyon szép külföldi városkából köszönthetünk olvasóink közt. A karácsony most kicsit felborította a programot, de látjuk, hogy gyakran vendégeskedtek nálunk. Szoktam nézni.
Az egyetemre jártok arrafelé, vagy munka?
Mégegyszer üdv és sziasztok! :)

mentula 2008.01.09. 21:22:09

Én is nézegettem, hogy árválkodik üresen a saját kezű aláírás rublika. Ezt így biztos nem használhatta :) Maga írja a visszaemlékezéseiben, hogy keménykedtek az új határokon, az új államok új tiszviselői.

Az lehet, hogy a munka és VIP belépővel felérő úlevél jellege miatt minimum egy példány maradt a nébiztos et. irattárában, vitás esetekre. Na így logikáztam ki.

Bet-li, kínai játékos 2008.01.09. 21:32:31

Köszi Zig Zag a melót, tetszetős lett!

Aki pedig a poszt első részében idézett Ujszászy tábornokról szeretne többet tudni:

hu.wikipedia.org/wiki/Ujsz%C3%A1szy_Istv%C3%A1n

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=14800

www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/vallomasok_a_holtak_hazabol

Talán Belax kolléga számára ez elegendő PSYOPS, bár látom azért korai álláspontját már revidiálta::))

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 22:02:45

mentula,
nem hiszem, hogy Népbiztos et-vel vitás esetek tudtak volna kialakulni. Vele mindenki csak egyetértett - már akinek kedves volt az élete.
Érdekes momentum róle, hogy miután vitéz Nagybányai ellentengernagy lrkezett Budapestre a fehér lovon, NB et-nek már nem volt maradása. Aztán felbukka a Krímben a Forradalmi Bizottság élén és nagy számu hullát gyárt. Az ukrán Kormány honlapján is megemlékeznek Béláról, mint véreskezű hóhérról. Lásd Pokorni hivatkozott könyve lábjegyzet 33. és

www.kmu.gov.ua/control%5Cen%5Cpublish%5Carticle?art_id=1319830&cat_id=1290694

Strobi 2008.01.09. 22:31:57

Üdv!
A bibiliai idézethez annyit, hogy a titkosszolgáknak állítólag már az első órán el is mondják, hogy nem az ám a legősibb foglalkozás, amire mi általában gondolunk, hanem bizony a kémkedés, mert ... [és itt jön a bibliai idézet...] :)

mentula 2008.01.09. 22:46:49

Óh Zig Zag, nem úgy értettem, csak ugye ez a szakma nem a kölcsönös bizalomról szól, így hát szokás mindent eltenni - biztonságos széfbe - két példányban...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 22:47:15

Honnan tudod? Csak nem ott voltál ;-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 22:51:38

Igen, nekem is vannak ilyen dolgaim - fénymásolatban. Előrelátás.

Strobi 2008.01.09. 23:03:11

Mármint a "honnan tudod" kérdés nekem szólt? Tudod, hogy ilyen jellegű kiképzést még nem kaptam, valszeg akkor nem nagyon írogatnék ilyeneket... (persze egyéb fontos iskolát sem jártam még ki!:) - tudod, mire gondolok)
Csak az ismerősöm ismerősének az ismerőse mesélte, hogy hallott már olyanról, akinek mesléte valaki, akinek az apja titkosügynök volt :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.09. 23:13:52

Nem keveredtél te valami rossz társaságba?

Strobi 2008.01.09. 23:16:11

"Az ki van zárva, mert azt nem tudom!"

tistedur 2008.01.09. 23:17:58

:DD
az ellenség megtévesztésének a legegyszűbb módja,ha igazt mondunk.:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.09. 23:53:34

Gratula a poszthoz, ismét remek lett:)
Amit nem értek, hogy a francba nem került még a blogsalátába ez a blog. Ha valaminek ott a helye, akkor ez az...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.10. 07:56:13

Peat, ha úgy tetszik, akár javasolhatod is, hogy bekerüljön - blog.hu néhány kattintás, klimpírozás a billentyűzeten és kész

Dani Csaba 2008.01.10. 09:18:00

Remek kis összeállítás, igényes és pontos. Gratulálok hozzá azoknak, akiket ez megillet. A 20. jubileumhoz is gratulálok.
Tiboru!
Ne csak a temesvári névsorokat vedd górcső alá, hanem mondjuk a budapesti telefonkönyvet is!

hasekapu 2008.01.10. 10:10:02

A cikk utolsó linkje egy internetes hozzáférés a kézirathoz.
Ajánlanék én is egy kéziratot, -ami szintén csak a neten elérhető-, a Don kanyarról:
mek.oszk.hu/02200/02238/html/
hasek

Sabbas · sabbas.blog.hu 2008.01.10. 10:47:04

Lehet, hogy tévedek, de én úgy tudom, hogy a szovjetek nemcsak Pokorny könyvét, hanem magát Pokornyt is magukkal vitték.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.10. 11:23:11

Nem tartom magam járatlannak a magyar (had)történetben, sőt vannak bizonyos kedvenceim is, amelyeknek nagy részletességgel utánanéztem. Mindig örömmel olvasok olyan dolgokról, amelyek az elmúlt időszakban (rendszerben) nem kaptak publicitást - a hátom T közül az utolsók voltak. És olyan dolgokat is, amelyek abban a formában, ahogy publikálták, az első T kategóriában nyertek elhelyezést az Aczél György féle periódusos rendszerben, viszont manapság már kiderült, hogy nem egészen úgy, sőt teljesen másképp történtek. pl. Kis Novemberi Bolsevista Puccs - ahhogy Horváth Csaba a PTE-n 1990-ben tanította. Talán az utóbbi kategória Ságvári Endre figuráját példaként hozva írható le a legjobban. Az előzőre - a számunkra kedvesebbre - pedig Pokorny Hermann személye, életútja és cselekedetei a példa; azok, amelyekre érdemes emlékezni.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.10. 11:48:33

Zig Zag,

én úgy tudom, hogy csak blogbejegyzést lehet ajánlani, ami főlapra kerüljön.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.10. 11:52:17

Én is, de oda a szabadszöveges mezőbe bármit ír6tsz :D

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.10. 12:14:20

Sabbas,
Utánanézek a dolognak, habár a szovjetek akárkit elvittek, aki rosszkor volt rossz helyen. Köztük a nagyapámat is elvitték hadifogságba, aki viszont életében egy percet sem volt katona - közben meg otthon maradt a nagyanyám négy gyerekkel. Nem lehetett egyszerű...

tistedur 2008.01.10. 12:25:08

pokorny nem említi a könyvében,hogy az oroszok magukkal vitték volna..békésen tolmácsolgatott itthon és intézte pl. a hadifoglyok ügyeit,jóvátételi ügyeket stb...
legalábbis az emlékiratai szerint :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.10. 12:28:14

ott én is így olvastam - de a hadifogság az ember intim szférája, nem szívesen reklámozza

tistedur 2008.01.10. 13:28:47

de akkor mikor volt hadifogságban? ha volt egyáltalán..

Zig Zag · http://lemil.blog.hu 2008.01.10. 15:07:47

a nagyapám 1945-47-ig, Pokorni szerintem nem volt, mert kellett idehaza, meg fontos beosztása volt a SZEB és a "magyar" Kormány közötti összekötésileg, ha jól emlékszem

mentula 2008.01.10. 16:24:36

Ki tudja... A visszaemlékezései pl. 56 nyaráról elegánsan átugranak 58-ra. Persze megértem, akkor nem volt divatos táűéma.

Egyébként meg az lehetett, hogy - ahogy ő írja - unta tökölést Pesten, és elment, tkp. végülis vitték, egy ruszki tiszttel Debrecenbe, ahol különböző elemző feladatokat kapott. De utána a fronttal együtt viszament Pestre. (Míg a többség előtte rohant nyugat fele...)

De lehet, hogy az első háborúban el is fogták. Azt a részt nem olvastam.

grabowski 2008.01.10. 16:52:51

Szia Zig Zag,

részemről egyetem :)

tistedur 2008.01.10. 16:56:12

mivel részt vesz a breszt-litovszki különbéke aláírásában,kétlem,hogy akkor lett volna hadifogoly..hacsak a vranglernél töltött időszak után nem fogják el-de ezt megint kétlem..

tistedur 2008.01.10. 16:56:45

aláirásánál és nem aláírásában..

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.10. 17:44:49

Szia grabowski, ez nagyon dícséretes. Úgy tűnik, hogy nem vagy egyedül. Meg a város is legendásan szép - már egy ideje tervezzük anyával hogy átugrunk egy hosszú 7végére. Tiboru és felesége Csuri utazási blogján (csurtus.blog.hu) sajnos nincs még poszt erről a városról, csak egy északi kikötővárosról, mondjuk arról 2 is. Nincs kedved kanyarintani valamit az egyetemvárosról, hátha lenne belőle valami vendégposzt mindenki örömére?
_kíváncsi_

mentuéa 2008.01.11. 20:14:45

Egy hízelgő részlet a visszaemléksezésekből : "1918 nyara folyamán nehéz elhatározás előtt álltam. Melyik utódállam polgára legyek. Úgy éreztem, Ausztriában mint morva születésű "Zugraster" (Zugereist, bécsi dialektusban - befurakodott), mindig csak másodrangú állampolgár lennék. Cseh állampolgár nem akartam lenni, mert mint német ajkú születésűnek, ellenszenves lett volna most magamat egyszerre csehnek kiadni. Azért választottam a magyar állampolgárság kérését, hogy ott egészen új életet kezdjek, különben is már régen úgy hírlett, hogy Magyarországnak önálló hadserege lesz."

A derék új szomszédaink által súlykolt képbe a "pöffeszkedő nacionalista magyar elnyomókról" nehezen illeszthető bé, hogy egy morva-sváb nemzetiségű arra jutott, hogy új életet egyedül nálunk kezdhet, ahol származása miatt nem basztassák.

mentula 2008.01.11. 20:23:22

mentula=mentéa még iszom egy fröccsöt és mentatea leszek :)

mentula 2008.01.11. 20:25:02

Megjegyezné, hogy a "legfissebb kommentek" a főoldalon, jó 20 perces késében vannak.

mentula 2008.01.11. 22:31:58

Sőt, valami nagyobb gáz van, jó rég beírtam, hogy a fenti kijlező egyáltalán nem is működik, de annak má nyoma sincs.

mentula 2008.01.11. 22:33:54

na meggyógyult.

cap csaba 2008.01.13. 15:58:48

a rádiofelderitéshez,a komáromi erodben volt a laktanyánk,ott volt 1alakulat ami nem is létezet...rádiofelderitést végesztek,az akkor még mukodo pápai rpt.rádio forgalmát figyelték,1lkalomal elveszteték oket na azt a pánikot..spici tányérantenát hoztak,1hétig csak azt keresték..

mentula 2008.01.13. 16:18:24

Vigyázz Csaba, ha nem tudod biztosan, hány évre jegelték ezt az infót, a net forgalamt ugyanaúgy nézegetik, mint anno a rádióforgalmat:). Amúgy szép a baráti országok ilyen mértékű kölcsönös bizalma. (A szövegkörnyzetből gondolom csak, hogy ez mág az átkosban volt.)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.13. 16:37:12

Cap csaba, mentula, skacok,
ilyenre én is emléxem, hogy megírta a Népszabi, hogy az osztrák-magyar, meg a szlovák-magyar határ mentén leszereltek volt rádiólehallgató állomásokat.
Mindazonáltal rádióval hallgatózni szabad, csak az adáshoz kell engedély, nem? ;-) Aki meg ad, az számítson rá, hogy mások meghallgatják.
Annak az időnek már egyébként is vége, amikor tilos volt az Amerika Hangját, meg a Szabad Európa Rádiót hallgatni.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.13. 16:43:06

Ja, és eszembe jutott egy nagy igazság, ami így a rádióelektronikai felderítésre is áll:

HALLGATNI ARANY!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.13. 16:44:07

Vagy rendvédelmi/titkososszolgálatos megközelítésben:

(LE)HALLGATNI ARANY

cap csaba 2008.01.13. 22:27:19

95,ben volt...azota a komáromi erod megszunt kaszárnya leni a város tulajdona lett.

Amanitin 2008.01.14. 15:26:25

az imaginary meg az imagery az eléggé nem ugyanaz, sajnos. Az imaginary az kb az lehet, amit a magyar hírszerzés művel. Az imagery meg ami lenni akart az IMINT.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.14. 15:32:58

Amanitin,

nem te leszel az IH legjobb barátja, már látom :-)))

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.14. 15:50:32

Húúúú, köszike - kijavítottam :)
Asszem erre mondják azt, hogy Freudian slip

woodland 2010.07.05. 00:02:32

Sziasztok!A link amit a BME-s jegyzethez adtal szerintem fel van torve.Valami poker oldalra visz.
A post egyebbkent remek.
süti beállítások módosítása