Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - mr nemo: Horthy 2.0

2008.10.28. 12:40 mr nemo




Hamar munka ritkán jó! - mondja az ősrégi szólás, amit mr nemo nyugodtan fel is írhatna mottónak virtuális címerére. Festina lente!, azaz iparkodj komótosan! - szól az évezredes bölcsesség; a nagysikerű első rész megjelenése után alig 82 nappal, íme, máris olvashatjuk a várva várt folytatást.

Nemzetünk legismertebb és legdaliásabb admirálisáról szóló második posztja következik. Kellemes időtöltést!



Jön Orty!

Az olasz tengerészek többsége ugyanis nehezen ejtette ki a „H” hangot, ám jól tudta, hogy ki a Novara gyorscirkáló parancsnoka - de ne szaladjunk ennyire előre!


1914 nyarán Horthy Miklós sorhajókapitány jól megérdemelt szabadságát töltötte, amikor egy napsütötte júliusi napon behívóparancsot kapott. Két nappal később, az éjjeli órákban a Temes monitor (itt balra) lőni kezdte Belgrádot. A többi már történelem.



És pont ezért vagyunk most itt!

A világháborút a Habsburg csatahajó parancsnoki hídján kezdte meg, amit derék tengerészünk kissé sértődötten vett tudomásul. Hajónak hajó volt, de öreg, lassú és némileg alulfegyverzett, ám a part menti védelmi feladatokra, és a Szerbiában harcoló csapatok utánpótlás-biztosítására pont megfelelt. A naszádok és tengeralattjárók kapták a huszárosabb feladatot, a brit-francia hajók zaklatását. Ebből a legügyesebb az U12 legénysége volt, akik egy bravúros, 600 méteres indítással a háború végéig szárazdokkba küldték a Jean Bart csatahajót, és elérték, hogy a franciák ne merjenek több csatahajót az Adriára küldeni (bár rombolót és cirkálót igen).

Csigaevő barátaink alaposan elszámították magukat előzőleg. Nem volt tengerészeti bázisuk a térségben – Olaszország ekkor még semleges –, Carappo-t meg nem tudták elfoglalni. Csak páncélosokat hoztak magukkal, cirkálók és naszádok nélkül. Az utánpótlást és hadianyagot a tengeren kellett felvenniük, nappal a Monarchia búvárhajóinak periszkópját lesték, éjjel a torpedónaszádok sziluettjét.

Közben hősünk dúlt-fúlt kabinjában, és nem kevés irigységgel tekintett szerencsésebb társaira, akik részt vehetnek a harcokban, míg ő tétlenségre van kárhoztatva. Decemberben karácsonyi ajándéknak egy új megbízatást kapott: kinevezték az akkor még felszerelés alatt álló Novara gyorscirkáló (itt balra megcsodálható) parancsnoki posztját. Immáron megjavult hangulatban 1915 tavaszán indult első éles bevetésére, amikor is Németországból vasúton az Adriára hozott UB8 tengeralattjárót kellett Gallipoli közelébe vontatnia. Úgy okoskodott, hogy ami nem megy erővel, azt megoldjuk sunyítással. Hajóját kifeszített vászondarabokkal, és ál-kéményekkel szállítógőzösnek álcázta, amikor más hajókkal találkozott, csökkentette a sebességét és végig a kereskedelmi útvonalat használta. A küldetést sikerrel végrehajtotta, amiért a németek is kitüntették.

Ám nem tartott sokáig az öröm, hisz május 23-án délután Olaszország hadat üzent a Monarchiának. Az akkori vezetést igen szíven ütötte a 30 éves szövetség ilyen aljas árulása, ezért kissé elragadtatták magukat. Jóformán a teljes hajóhadat kiküldték, és még aznap este rommá lőttek Velencétől Brindisiig mindent, amit láttak, különös tekintettel a vasútvonalakra, hidakra, hadianyagraktárakra, laktanyákra és bármire, amit csak érintőlegesen is lehetett használni háborús célokra. Jellemző az olaszokra, hogy mire kifutottak a hajóik, a mieink már visszatérőben voltak, így jó két héttel késleltették is a talján sereget.

[Nem akarok én feleslegesen régi sebeket feltépni, de azért jó, ha mindenkiben tudatosul, hogyan is nézett ki az az első világháború a térképen. Pirossal mi (azaz a Monarchia és szövetségesei: Német Birodalom, Bulgária, Törökország, na meg egy pár kósza gyarmat Afrikában és még kószább Ázsiában), zölddel az ellen (ugyancsak gyarmataival és a velük összekacsintókkal együtt), szürkével a semlegesek. Nem mondanám, hogy túlságosan kiegyensúlyozott mérkőzés volt. És ehhez képest elég sokáig álltuk a sarat.

tiboru kiegészítését olvastátok.]

A háború nagy részében ilyen part menti rajtaütéseket hajtott végre, ellenséges hajókat próbált meg elfogni, vagy ő maga menekült, ha túlságosan előremerészkedett felderítés közben. Hol magányosan, hol rombolókkal, naszádokkal, cirkálókkal, tengeralattjárókkal, tengerészeti repülőkkel megerősítve. Lényegében szabad kezet kapva vitézkedett, a parancsnokával csupán előzetesen egyeztetett, de a kisebb vállalkozásokat ő találta ki és tervezte meg. Ja és persze ő is hajtotta végre.

[Szerintem nem tévedünk túl nagyot, ha azt mondjuk, hogy Horthy volt akkoriban az Adria osztrák-magyar Robin Hoodja. tiboru megjegyzése.]

Horthy kettőssége itt is megmutatta magát. Egyrészt hajójának minden helyiségébe riadócsengőket szereltetett fel, így a legénység az utolsó pillanatig tudott pihenni, és csak akkor kellett elfoglalniuk állásaikat, amikor már tényleg nyakukon volt az ellen. Másrészt mindig gondot fordított arra, hogy az elsüllyesztett, kigyulladt ellenséges hajók legénységét kimentsék; sokszor még az üldözésről is lemondott emiatt.

Külön ki kell emelni az Otrantói tengerzár elleni nagy – azért nagy, mert korábban is járt már itt segíteni a briteknek az éles tesztelésben – rajtaütést 1917. május 15-én (amikor már az itt jobbra látható IV. Károly próbálta helyrehozni a helyrehozhatatlant). A Novara vezette flottilla sikeres támadása hosszú időre szabadon – a tengeralattjárók addig is átjutottak, csak sok volt vele a macera – járható tette az utat, az akciót egyébként nemzetközi szinten is elismerték, a városi legendák szerint a mai napig tanítják egyes haditengerészeti akadémiákon.
A hazafelé tartó út először csak roppant izgalmas volt, majd ahogy az ellenfél túlereje mind nyilvánvalóbbá vált, inkább közelített a kétségbeejtőhöz. Horthy megsebesült, a Novara mozgásképtelenné vált, az erősítés még nem ért ide. Ám az üldözők még a monarchia többi hajójának érkezése előtt távoztak. A mai napig rejtély, hogy pontosan miért.

Ez volt a legjelentősebb adriai ütközet, amit a Monarchia nyert meg, hisz egyetlen hajót sem vesztett, míg a másik oldalon másfél tucat süllyedt el; igaz, a javuk egyszerű gőzös bárka volt.

Illetve ekkor vívta utolsó tengeri csatáját is. Miután felépült, 1918 februárjában a Prinz Eugen – amely hajó szégyenletesen, francia tengerészeti célpontként végezte, de azért vessetek rá itt balra egy pillantást – kapitánya lett, de itt lényegében halára unta magát, hisz a nagy hajók nem futottak ki. Még megpróbálták megismételni a ’17-es sikert, ezúttal csatahajókkal,
hogy meglepetésszerű támadással térdre kényszerítsék az antant flottát, de számításaikat egy olasz motoros hajó keresztülhúzta, a Szent István hullámsírba merült, a köteléket visszahívták.

Ezt követően már nem volt jelentősebb tengerészeti akció, ha a csírájában elfojtott matrózlázadást nem vesszük annak.

Összességében elmondható, hogy a mindenki által lesajnált és már az első napon temetett k.u.k. flotta gyengébb hajókkal, és kisebb létszáma ellenére méltó ellenfele volt a nagy testvéreknek. Komolyan akadályozta őket a térség tengerészeti manővereiben, és a közelébe sem kerültek, hogy elpusztítsák, pedig ezek voltak az eredeti brit és francia tervek. A flotta tettei sikerekről szóltak, még ha nem is voltak olyan nagyok, mégis egyedülállóak, hisz máshol
erőteljesen szopóágon voltunk. A kapitányokat szerették és tisztelték az emberek, közülük is kiemelkedett Horthy, aki nagy kedvence volt a kor zsurnalisztáinak.

Ekkori tettei alapozták meg későbbi kormányzóságát, de erről a korról már nem fog poszt születni – legalábbis az én „tollamból” – hisz a politikai témáktól tisztes távot tartunk.

48 komment

Címkék: magyar életrajz horthy hadtörténelem haditengerészet i. világháború vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.10.28. 13:21:16

Egy csatahajón nagyjából egyformák az esélyei a matrózoknak és a tiszteknek, ezért respektálják jobban a feletteseket, mint a szárazföldieknél, ahol a parancsnok nem mindig az első vonalból harcol.
Horthy a flottánál lett népszerű, de a Nemzeti Hadsereg vezetőjeként vált igazán "kormányzókész" politikussá. Ennyit a politikáról.

Titus Pullo Urbino 2008.10.28. 13:26:52

"A flotta tettei sikerekről szóltak, még ha nem is voltak olyan nagyok, mégis egyedülállóak, hisz máshol erőteljesen szopóágon voltunk." Ez szerény véleményem szerint nem igaz. 1918 októberi térképekre nézzetek rá, minden fronton jól állt a Monarchia. A hátország, Bécs és Budapest, na, ott voltak a gondok. Gondoljatok bele, szerbeket még 14-ben agyonütöttük, románokat 16-ban, a muszka frontvonal meg 18-ban nagyon messze volt (ahhoz képest, hogy 1914. decemberében az uzsoki hágónál folyt a harc). Nem voltunk szopóágon 1918-ban, csak a fegyverletétel után kerültünk bele a trutyiba.

Amúgy ezt az egy citált mondatot kivéve jó a cikk, teccik, gratula.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.10.28. 14:13:38

nr nemo,
jó cikk ismét. láttam benne még két kisebb elírást, meg még annyi, h az SMS Novara szélessége 12,77 m.

Egy ajánlott irodalom jegyzékét esetleg még odabiggyeszthetnél a végére update-ként, ha van rá érkezésed...

mr nemo 2008.10.28. 14:14:42

Urbino: valóban kissé szerencsétlen a fogalmazásom. És köszönöm.

mr nemo 2008.10.28. 14:18:59

Ajánlott irodalom:

Horthy a tengerész (dr. Csonkaréty Károly; Zrínyi, ISBN 963 327 319 6)

Admirális fehér lovon (Thomas Sakmyster; Helikon, ISBN 963 208 700 3)

Nekem ez a két könyv jött be a legjobban a témában.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.10.28. 14:36:07

Krámli Mihály és Nagy Miklós Mihály neve még ide kívánkozik - majd otthon körülnézek a könyvespolcon és felemlegetek még néhányat.

(Csonkaréty nagy Dr)

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.10.28. 14:40:26

Urbino,

A szerbeket 15-ben sikerült kiütni, az után, hogy a bolgárok is beléptek a háborúba.

Titus Pullo Urbino 2008.10.28. 14:52:49

Nem a katonai összeomlás okozta az álladalom vesztét, hanem a hátországi viszályok, a frontok helyzete meglepő módon 1918-ban stabil volt. Amíg a magyar ezredek pusztultak, véreztek, addig a csehek szépen átsétáltak az oroszokhoz, veszteség nélkül. Románia is megúszta komoly vérveszteség nélkül a háborút, majd 1918-ban friss erővel betört Erdélybe. Mi meg ugye először kivéreztünk, aztán bíztunk Wilsonban. Megérte...

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.10.28. 15:04:18

Urbino,

Azért adta meg magát a monarchia, mert a katonai összeomlás határán volt. Délről közeledett az antant haderő, Bulgária kiszállt, nem volt erő, amivel az antant balkáni haderejét meg lehetett volna állítani.

Api 2008.10.28. 15:28:27

Sajnos nem sokat jelent, hogy mikor voltunk/nem voltunk azon a bizonyos ágon... mert a végeredmény számít...
de ez a cikk /is/ naon tetszik... éés... öö... a vikingesnek miko leszen folytatása?:)

Titus Pullo Urbino 2008.10.28. 15:29:15

1918 október 3-án Németországban Max von Baden alakít kormányt, és fegyverszüneti ajánlatot állít össze, ez egy hónappal megelőzi a Monarchia fegyverletételét. Közben Törökország is kapitulál, dátumot nem tudom, de valahogy október vége. Nem katonai folyamatok döntöttek 1918 októberében, hidd el.

Collingwood 2008.10.28. 15:37:04

Nagyon jo post, gratulalok. A Csaszari es Kiralyi Haditengereszet az egyik kedvenc temakorom, nem tudom megunni.
Olaszorszag adriai partvidekenek a lovetese 2 szempontbol is nagyon fontos:
- egyreszt ez volt az egyetlen alkalom a haboruban, hogy az osszes cs. es kir. nehez egyseg (4 csatahalyo - divizio) egyszerre kifutott
- masreszt azzal, hogy utak, vasutvonalak, hidak semmisultek meg, a hadvezetesnek volt 2 hete, hogy csapatokat dobjon at az olasz frontra, a flotta 2 nagyon fontos hetet adott a hadseregnek.

Egy utolso megjegyzes: a cattaroi matrozlazadas (1918 februar) a Szent Istvan elsullyedese (1918 junius) elott volt.

mr nemo 2008.10.28. 16:08:34

Collingwood: igazad van! Úgy látszik véletlenül rossz helyre illesztettem be azt a mondatot. Pedig a béta verzióban még stimmelt.

Urbino:minden igaz amit mondasz, DE itt egy kicsit lazábban vesszük a dolgokat... legalábbis én :-)

Titus Pullo Urbino 2008.10.28. 16:32:24

Okker, lelazultam. Egyébként Némó, gratulálok, jó a poszt.

Titus Pullo Urbino 2008.10.28. 16:33:54

Az igaz, hogy Horthynak egy zöld sárkány volt az alkaljára tetoválva, jelezvén, hogy megjárta a Horn-fokot? Vagy csak városi legenda?

mr nemo 2008.10.28. 16:41:40

Igaz, a korábbi posztban a kommentek között ment róla egy élénk eszmecsere.

És még egyszer köszönöm mindenkinek már eddig vagy ezután fog gratulálni :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 17:00:16

Api 2008.10.28. 15:28:27

A vikinges poszt következő részének megjelenési időpontjától csak maga a Teremtő, illetve - közvetlenül utána - Mentula kolléga tudna felvilágosítást adni.

Mentula 2008.10.28. 18:44:57

mr. nemo, ezután is gratulálok!

Api, sajna sok meló van a gyárba', úgy két hét...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 19:28:28

Mentula 2008.10.28. 18:44:57

OFF

Mentula, még soha nem gondoltál arra, hogy összetörd azt a rohadt kivehetőágyas esztergapadot?!

Lucius Flavius Arrianus 2008.10.28. 20:18:46

Urbino:
Horthynak sok tetoválása volt, emlékezetem szerint Kínában szerezte be őket. Valahol, valamikor láttam egy fotót (meg nem mondom, miben és hol), amint teniszezés közben, a felcsúszott ingujj alatt jól látszik a varrás.

Hennessy 2008.10.28. 20:22:50

Egy pár évvel ezelőtt kezembe került a RUBICON c. folyóirat 2001/1-2 példánya, mely teljes egészében Horthy Miklóssal fogalkozott, "Ki volt Horthy Miklós?" címmel. Kb 80 oldal, de magában foglalja Horthy teljes pályafutását a tengeren és a szárazföldön.

mr nemo: tölem is congrats

Mentula 2008.10.28. 20:49:43

Há' nem vagyok én luddita, a munkadarabok fegyelmezetten öltenek testet szakértő kezeim alatt. :)

ScoTTThun 2008.10.28. 20:57:28

Izé...
"Kilincsem rángatta ordítva. Jól csinálta csak fordítva"
:)

Szóval, akkor most jön az a rész, ami a II. Vh. után történt?

mr nemo 2008.10.29. 07:50:03

Ki beszélt itt harmadik részről? A lemilen nincsenek trilógiák. :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.29. 09:50:44

mr nemo 2008.10.29. 07:50:03

Háááát... most aládfűrészelek:

Tessék csak a "mesterlövész" cimkére kattintani itt oldalt :-)

mr nemo 2008.10.29. 11:48:34

argh tiboru! Ez nem volt szép. :-)

De, ha a második rész kevesebb embert mozgat meg mint a becses telefonkártyáid, akkor nem is kell ide harmadik felvonás :-)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.29. 15:02:21

Csonkaréti Károlynak van egy nagyon szép könyve Horthy a tengerész címmel. Jó a poszt különben nagyon, mentes a politikai hatásoktól, pedig kényes témáról szól. Ezért külön gratulálok.

A vereséget meg az antant gazdasági fölénye okozta, ez nem vitás. A 18-as német tavaszi offenzíva bukása után meg már katonailag se volt esély, hiába adtunk még egy utolsó pofont a digógnak 18-ban, mint az oly szépen láthatjuk a Búcsú a fegyverektől című regényben.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2008.10.29. 15:11:16

Az I VH. és Vietnam közös vonása az, amit az amerikaiakok úgy fogalmaznak meg, hogy We lost the war. But we won the battles!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.29. 16:10:11

Mit tudtok James Joyce és Horthy kapcsolatáról? Állítólag az Ulysses-ben is szerepel. Van itt valaki, aki képes volt elolvasni ? :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.29. 16:20:43

OFF

Tényleg, ha valaki akarna írni a Google Earth-on fellehető haditengerészeti bázisokról, akkor van pár jó koordinátám.

mr nemo 2008.10.29. 16:24:06

Joyce és Horthy kapcsolatáról én csak annyit tudok, hogy összebarátkoztak, és tőle tanult meg angolul. Valahol olvastam, hogy voltak közösen vadászni is...

sagittarius 2008.10.29. 17:24:53

na tessék mr nemo,cimlapos lettél

reakcio.blog.hu

sagittarius 2008.10.29. 17:25:50

bocs őrnagy őrnagy,látom,megelőztél

mr nemo 2008.10.29. 18:40:07

És az jó nekem?

Őrnagy Őrnagy 2008.10.29. 19:19:37

Gondolom, többen olvasnak.
Az index címlap már nem lenne jó, ugrana a sok troll a kényes politikai témára.

sirmorton 2008.10.30. 12:43:11

Illés "Panzer" András hol vagy? Vagy álnéven kommentelsz?

Matfu 2008.10.31. 08:39:54

"Horthy kettőssége itt is megmutatta magát. Egyrészt hajójának minden helyiségébe riadócsengőket szereltetett fel, így a legénység az utolsó pillanatig tudott pihenni (...) Másrészt mindig gondot fordított arra, hogy az elsüllyesztett, kigyulladt ellenséges hajók legénységét kimentsék (...)"

Ez miért kettősség? Régimódi ritterek jelleme ez...

Mentula 2008.10.31. 22:56:37

mr nemo 2008.10.29. 11:48:34

Úgy nézem hogy a "A napokban ezeket olvastátok a legtöbben" rovatban még-már megen az 1. helyen van. Köll az az Episode III.

mr nemo 2008.11.01. 10:03:11

Matfu:

Azért kettősség, mert a harceljárásait korát meghaladó szellemiséggel építette fel. HR alapelveket alkalmazott, és hajlamos volt néha kicsit kötetlenebbre venni a hangnemet, ha kellett eltért a szabályoktól. Persze mindezt a hatékonyság és az emberei életének óvása érdekében.

Ugyanakkor csökönyösen ragaszkodott a fair play elvéhez, pontosan betartott a hadviselésre vonatkozó minden írott és íratlan szabályt.

Mentula:
argh :-) Akkor megnézem mit tehetek. A kormányzóságáról tetemes anyagom és ismeretem van, de azt a politika érintése nélkül nem tudom, hogy lehetne megírni... az utolsó éveiről meg kevés az infó, de utánaszaglászok.

Kukurusnyák Rémus 2008.11.06. 23:04:35

Tetszik:)
Témajavaslat ha szabad:)
Magyar folyamőrség? Ha már a Temes őrnaszáddal kezdődött a szerbek elleni háború

mr nemo 2008.11.10. 20:20:55

Sajna annyira nem vagyok otthon tengerészeti témákban.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2008.12.14. 13:41:03

Horthy tetoválásairól látványos képek szerepelnek a közelmúltban megjelent "Horthy Miklós élete képekben" c. kiadványban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.12.14. 23:24:19

@Kukurusnyák Rémus,
Lesz róla kép nemsokára, mikoris odaérünk az emlékműblogon

nemfelejtjuk.blog.hu

Hogy pontosan mikor? Na azt az egyet nem tudom, de nemsokára.

Nash vs. Keynes 2009.01.01. 23:53:50

én is gratulálok. Kellene egy 3. rész. Nem tudom hogy lehetne távol tartani a trollokat, de momentán (szvsz) a megítésélése pont a politikai trollok miatt sokkal sötétebb mint amit megérdemelne..
süti beállítások módosítása