Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A háború kutyái - a tankrobbantók

2013.12.02. 11:56 Hiryu 2,0

Kényszerű szünetünket megszakítva itt az ideje, hogy újra olvasóink kedvét keressük.

 Tehát: egyet fizet, kettőt kap: egy téma, ami mindjárt két minisorozatot folytat: szovjetek és kutyák egyben.

Sokan hallottunk már az egykori szovjet "csodafegyverről" a páncélosok elpusztítására idomított "kamikaze" kutyákról. 

Akik nem is voltak mind önrobbantásra idomítottak...

Állatok bevetése az ellenséges célpontok elpusztítására a bibliai idők óta ismert dolog, és itt nem a sáskajárásra akarok utalni:

samsonfox.jpgÉs monda néki Sámson: Teljesen igazam lesz most a Filiszteusokkal szemben, ha kárt okozok nékik. 
  4. És elment Sámson, és összefogdosott háromszáz rókát, és csóvákat vévén, a rókák farkait egymáshoz kötözé, és egy-egy csóvát tett minden két rókának farka közé. 
  5. És meggyújtá tűzzel a csóvákat, és beeresztette azokat a Filiszteusok gabonájába, és felgyújtá a gabonakalangyákat, az álló vetéseket, a szőlőket és az olajfaerdőket. 
  6. Akkor mondának a Filiszteusok: Ki cselekedte ezt? És mondák: Sámson, Thimneus veje, mert elvette tőle az ő feleségét, és adta azt az ő társának. Felmenének annakokáért a Filiszteusok, és megégeték az asszonyt és annak atyját tűzzel. 
  7. Sámson pedig monda nékik: Bátor ezt cselekedtétek, mégis addig nem nyugszom meg, míg bosszúmat ki nem töltöm rajtatok. 

Megj: már akkor látszott, hogy a kutyafélék ilyetén alkalmazása a hadviselésben kontraproduktív dolog...

 A szovjet tudósok

Ugorjunk egy kicsit az időben, más kor, más emberek:

 Ivan Petrovics Pavlov Nobel-díjas orosz-szovjet orvos tízgyermekes papi családból származott. Ő is papnak készült, de a szemináriumban  kezébe akadt Darwin műve, A fajok eredete, s ez megváltoztatta életét. A szentpétervári egyetem kémia és élettan szakára iratkozott be, majd orvosi diplomájának megszerzése után Németországban képezte magát.


Hazatérve a vérkeringés idegi szabályozását kezdte kutatni, ma már barbárnak ható kísérlete során egy kutya nyelőcsövét kivezette az állat nyakán. Így az állat lenyelhette a falatot, de az a földre esett, nem ért el a gyomorba. A gyomorban mégis megkezdődött az emésztőnedvek elválasztása, amiből Pavlov azt a következtetést szűrte le, hogy a szájban ingerelt idegek "üzentek" az agyba, amely további idegek révén megindította a gyomorműködést.

Amikor Pavlov ellenpróbaként átvágta a megfelelő idegeket, a kutya ugyanolyan mohón evett (volna), de most már nem történt semmi az emésztőrendszerben. Emésztés-élettani kutatásaiért 1904-ben megkapta a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjat - különös módon akkor, amikor az angol Bayliss már bebizonyította, hogy az ingerlés nem az idegek révén, hanem jobbára kémiai módon megy végbe.

A kedveszegett Pavlov más témát keresett, amely sokkal fontosabb felfedezésre vezette. Azt már tudta, hogy az étel által kiváltott inger a szájban, majd a gyomorban feltétlen, azaz tapasztalattól független, az állattal vele született. Pavlov azt akarta kideríteni, ő létre tud-e hozni egy új viselkedésformát. Klasszikus kísérletében éhes kutyának ételt mutatott, és természetesen megindult a nyálelválasztás. Ha ezután az étel látványához csengőszót is társított, a nyálképződés egy idő után a csengő hangjára is megindult, akkor is, ha az állat nem látott eledelt. A kutya tehát a csengő hangját az étel látványával társította, és ugyanúgy reagált rá - ez a feltételes reflex.

Ez a felismerés új utakat nyitott a kutyák idomításában is. Addig  az idomításban   legelterjedtebb a  „par force” módszer volt, melynek lényege, hogy a kutyát a kívánt feladatra fájdalom alkalmazásával veszik rá-- ha megteszi amit az idomító elvár tőle, akkor elmarad a büntetés.

De Pavlov kutatásai nyomán elterjedt az a nézet, miszerint  a kutyára, mint „gépre” tekintettek, ami a megfelelő idomítás („beprogramozás”) után egy adott ingerre (parancs) egy adott automatikus választ ad (a betanított cselekvés).

Szép dolog, de hogy kerültek az antitank-kutyák a harctérre?

 Az 1920-30-as években a tankok,  az első világháború lassú vaskoporsói gyors fejlődésnek indultak, és a Szovjetunió  ebben az élen járt.  De a páncélosok elleni harc eszközei és módszerei bizony komoly lemaradásban voltak.

tm-35.jpg A Vörös Hadsereg első harckocsiaknáját, a TM-35-t például csak az 1930-as évek közepén rendszeresítette. Bár már ez az akna több mint 2.5 kg TNT-t tartalmazott, és az akkori harckocsik fenékpáncélzata igencsak sérülékenynek bizonyult, gyakorlatban a korai szovjet harckocsiaknák nehezen gyárthatónak és alkalmazhatónak bizonyultak.

De az akkori harckocsik sem voltak mozgó erődök:

Jelentés egy műszaki zár (harckocsiakadály) próbájáról

A T-26 harckocsi, miután ráhajtott az akadályra, mozgásképtelenné vált, mivel leszakadt az olajpumpa fedele és elszakadtak az olajvezető csövek, minek következtében az olaj pár perc leforgása alatt kifolyt a motorból. Emiatt állt le a harckocsi. A BT-5 harckocsi, mivel jóval nagyobb dinamikus hajtóerővel bír, eleinte leküzdötte az akadályokat, de erősen deformálódott a fenékpáncélzata, ami kihatott irányíthatóságára, működésére, a fordulékonyságra. Két óra javításra volt szükség és a futóművek új beállítására, korrigálására..."

 Így valahol, valahol egy aktákkal zsúfolt irodában megszületett a Nagy Szovjet Ötlet: "Idomítsunk be kutyákat, azok megtanulják, hogy a  tank alá fussanak. Ott pedig felrobban a hátukon szállított töltet, megsemmisítve az ellenséges, a proletárhatalmat megdönteni akaró kapitalista-fasiszta harckocsit. Sőt!  Ezek a hős kutyák berohanhatnak ellenséges fedezékekbe, vagy raktárakba, mozdonyok alá! Milyen nagyszerű terv!"

Ha pedig valami nagyelvtárs rábólintott valamelyik ötletre, akkor nem volt megállás, így nemsokára elkészült a eszköz.

Az akna 

 

Következzék a kissé nehezen emészthető műszaki leírás:

 

tnakdog5.jpgMűködési rendeltetése és elve alapján ez egy nehéz, billenő karral ellátott, fenéklemez elleni romboló akna, amit egy külön erre a célra kiképzett kutya juttatott a célponthoz.  Az akna egy "málhamellény", két oldaltáskával, amikben 6-6 kg trotil töltet kapott helyet, (ez a mennyiség még most is hazavágná a legtöbb MRAP járművet) és egy kicsiny fanyeregből, amelyre felszerelték a gyújtószerkezetet. A célérintő felület szerepét egy fából készült billenő rúd töltötte be.

 tnakdog 4.jpgAz oldaltáskákban lévő 6 kilós trotil töltetek egy-egy robbanó gyújtózsinór darabbal voltak összekötve az állat hátán lévő gyújtószerkezettel. A gyújtózsinór mindkét végére egy-egy N”8 gyutacs volt szerelve

 A kutya hátára erősített gyújtószerkezet tokja  egy fémdoboz, amit egy deszkadarabra szereltek fel.. A doboz  nyitható fedéllel rendelkezett, amely alá egy 400 grammos trotil préstestet helyeztek. A belső polcoknak köszönhetően a préstest nem ér le a deszkáig, amelyen négy rugós fémtartó volt található, amelyek a detonátorok gyutacsait és a robbanó tűzvezető zsinórt rögzítették. A gyújtózsinórokat a  két oldalnyíláson vezették ki a fő töltetek felé. A doboz elején volt még egy egy nyílás, amin keresztül be lehetett helyezni az MD-2 típusú gyutacsot. Ugyan itt volt egy fészek (2) a MUV gyújtó számára.

A doboz elülső falára felszegecseltek egy sín-lappal ellátott burkolat-lemezt, (3), ami hogy támasztékul szolgált a kétkarú célérintkező billenő rúd számára (4), és  védte a gyújtószerkezetet a  külső hatásoktól. A burkolat-lemezen elől van egy ovális rés a gyújtó számára, egy hosszúkás nyílás a billenő rúd számára, és egy ovális nyílás az oldalán, amelyen keresztül ellenőrizni lehetett a gyújtó beszerelését, el lehetett távolítani belőle a biztosító szeget, illetve az akna biztosító szögét. Mindezeken kívül volt még egy fémhurok, ami a feszítő rugó rögzítését szolgálta, és amely segítségével a célérintkező billenő rudat függőleges helyzetben lehetett rögzíteni.

A kétkarú billenő rúd egy dobozból áll, amelybe beleállítottak egy fából készült rudat (botot), mely egyik vége fémhorogban végződött, melyet belevezettek a MUV gyújtó P-alakú biztosítószögbe. A fémhorgon van egy furat, amelyen átfutott a billenő rúd tengelye, mely végei a doboz oldalaiban voltak rögzítve (3), illetve egy furattal az akna biztosítószöge számára, amely szintén átment a doboztest mindkét falán, a számára fenntartott nyílásokon át.Amikor az aknát bevetéshez előkészítették, a dobozba (1), a megfelelő nyílásokon át, betették a két tűzvezető szálat (két robbanó gyújtózsinór darabot a rájuk szerelt gyutacsokkal), és ezeket rögzítették a tartókban. Ezután a dobozba, fentről, berakták a köztes robbanótöltet préstestét. Ezután adtak rá a kutyára a málhatáskákat. Az oldaltáskákba 30 db 400 grammos trotil préstesteket pakoltak (15-15 db egy-egy táskába) Az oldaltáskák táska egy-egy préstestébe bevezették a gyújtózsinór szabadon maradt gyutacsait.

Az összes többi, akna élesítését szolgáló műveletet már a bevetési területen hajtották végre. Ehhez a burkolólemez(3) elejében lévő nyílásba behelyezték az MD-2 gyutaccsal ellátott MUV gyújtót úgy, hogy a billenő kar kampója beleakadjon a gyújtó P-alakú biztosítószög fülébe. Ezután a nyílást egy takarótárcsával lezárták. Az akna innen kezdve bevetési készenlétben, előélesítve volt.

Amint a harcmezőn felbukkant az ellenséges harckocsi, a kutyát kivezették a lövészárokból, és amint felismerte a célt, illetve kész volt megindulni irányában, az aknából kihúzták a biztosítószöget(5). Ettől a pillanattól kezdve a billenő kart (4) már csak a rugó tartotta függőleges állapotban.


Az aknát cipelő kutya megközelítette a harckocsit, és elölről beugrott alá. A billenő kar, beleütközve a tank fenékpáncéljába hátrabillent, leküzdve a rugó ellenállását.

tnkdog3.jpgA kétkarú billenő bot elkezdet elmozdulni a tengelyén. A kampó felemelkedett és kihúzta a P-alakú biztosító szöget.A felszabaduló ütőszeg, saját rugója hatására, előre csapott, működésbe hozta a gyutacsot, ami felrobbantotta a  töltetet. A 400 grammos köztes robbanóanyag présteste a robbanó gyújtózsinórokon át továbbította a lángot a táskákban található töltetekhez.

Bumm.....

Az akna tervezőinek elgondolása szerint, a kutya, miután hozzászoktatták ahhoz, hogy a harckocsi alatt kapja ételét, a harctéren is az ellenséges tankok alatt fogja keresni a mindennapi betevőt. A lövészárkokból kiengedett kutyának, elméletben, az ellenséges tank alá kellett bújnia. Közben, ezalatt, a hátrabillenő érintőrúd beindíthatta a MUV gyújtót, a 12,4 kg trotil robbanása, közvetlenül a harckocsi alatt, beszakította volna a fenéklemezt, megsemmisíthette a legénységét, és berobbanthatta a lőszer-javadalmazást.

Az aknát eleve úgy tervezték, hogy nem számítottak a hatástalanítására. Pontos adat arról, hogy mennyi akna volt legyártva, és miben tárolták – nem maradt fenn. Az aknán nem volt jelzés. Az akna fém alkatrészeit sötétzöldre festették, a vászontáskák khaki színűek voltak. A málhát minden egyes kutyára méretezve be lehetett állítani

 A tervezők elgondolásai szerint a kutya (az akna hordozója) különleges kiképzésen esett át, és ezért többször is be lehetett vetni, méghozzá nem csak harckocsik ellen, hanem bármely másfajta objektum ellen, amelyeket robbanással meg lehet semmisíteni vagy meg lehet rongálni ( páncélkupolák, raktárak, bunkerek, üzemanyagraktárak, stb.). tnakdog1.jpg Ebben az esetben a málha ledobható  volt. A kutya, megközelítve az objektumot, önállóan vagy síp-jelre megrántott egy kart ami a pofájától balra állt ki a hámhevederből. A málha zárai (amik hasonlóak voltak az ejtőernyők gyorskioldói, szétnyíltak és az akna a földre esett. A kutya hívásra visszatér a gazdájához miközben az akna vagy a billenőkarra történő ráhajtás után, vagy (ha objektumról volt szó) az időzített gyújtó hatására felrobban.

De  való életben lehetetlen volt beidomítani a kutyákat ilyen bonyolult feladatsorra  (rejtve megközelíteni az objektumot, megállapítani az akna elhelyezésének optimális helyét, végrehajtani a málha ledobását).

A katonai vezetőség előtt végrehajtott bemutató, amely alapján elrendelték egy málha próbasorozat legyártását, és elfogadásra került az akna, nem volt más, mint egy egyszerű szemfényvesztés. A valóságban, az Inga névre hallgató cirkuszi kutyát hosszú ideig ugyanazon a moszkvai lőtéren, ugyanazon a célponthoz szoktatták, amíg az tökéletesen el nem sajátította mutatványt.

images (2).jpg

Ennek ellenére 1941-ben a háború elején ezeket a kutyákat is bevetették.  A legendákkal ellentétben konkrét eredmények nélkül.  Több orosz katonát öltek meg, mint németet, mert a kutyák legtöbbje a harctéren ahelyett hogy az ellenséges tankok alá futott volna, inkább elmenekült, és rejtekhelyet próbált keresni magának az ismerős helyeken  - az orosz fedezékekben és lövészárkokban..... De ettől függetlenül biztos, az ötletért valaki  érdemrendeket/elismerést kapott a  ,,még az oktalan állatok is a Hazát védik" címszó alatt.

https://www.youtube.com/watch?v=_Lv_vd30s5s

Zárszó: amikor arra gondoltam, írok ezekről az hiábavalóan feláldozott kutyákról, elkezdtem anyagot keresni. Kiderült, hogy az index.hu fórumán az Aknák, aknaháborúk topicban Zicherman István hozzászólásaiban részletesen leírta történetüket. Az technikai rész az ő hozzászólásainak szerkesztett változata

32 komment

Címkék: állat szovjet harckocsi akna harci elefánt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2013.12.03. 16:32:52

Szegény kutyák.
Bár ahol 20 millió emberi áldozat van, ott a kutyák is feláldozhatóvá válnak. Kivéve persze azok a kutyák, amiket megettek.

Baines 2013.12.03. 17:52:02

"Emésztés-élettani kutatásaiért 1904-ben megkapta a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjat - különös módon akkor, amikor az angol Bayliss már bebizonyította, hogy az ingerlés nem az idegek révén, hanem jobbára kémiai módon megy végbe."

Bayliss (és társa Starling) Pavlov felfedezését (idegi kapcsolat) akarta igazolni a hasnyálmirigyre. Ekkor fedezték fel a hormonok működését. Pavlov érdemeit ez egyáltalán nem kisebbíti. Való igaz, hogy Pavlov ezután kutatási témát váltott és későbbi kutatásaiért jobban megérdemelte volna az orvosi Nóbel-díjat.
Mind az idegi, mind a hormonális szabályozás jelen van a szervezetben. Pavlov elsőként egy idegi kapcsolatot tárt fel az emésztőrendszerben, ezért eleinte úgy gondolták, hogy az egészet idegi kapcsolatok irányítják.

Pavlovot és elismerésre méltő munkásságát "A szovjet tudósok" fejezet alatt tárgyalni is erősen túlzó, hiszen a Szovjetunió csak 1922 decemberében alakult meg...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.03. 18:36:49

Az amerikaiak egy időben delfineket idomítottak aknák felrobbantására hajók ellen.

Minorkavidor 2013.12.03. 20:12:19

Könyvformátumban meg Martin J. Dougherty: A világ legrosszabb fegyverei Egyéb fegyverek fejezet.

Így adja meg a paramétereket:

típus: egyéb páncéltörő
hordozórendszer: állat
robbanótöltet: nagy feszítőerejű robbanószer
hatás: robbanás
Hatótávolság: 100 méter (érintkezés szükséges a detonációhoz)
Hatékonyság: elhanyagolható:))

De szó van még a lángoló disznókról és a harci elefántokról is.

A fő ok amiért ezek az állati hordozórendszerek nem váltak be: az állatok féltek a zajtól, így igyekeznek elbújni, gyakran a saját soraik mögött keresnek menedéket.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.12.03. 20:43:36

Más források nem ezt írják.

Hanem azt, hogy még a kurszki csatában is bevetették ezeket a kutyákat, s 16 kutya bevetésével 12 német tankot semmisítettek meg.

S azt is, hogy 1996-ig képeztek ilyen kutyákat.

Ha ennyire nem váltak volna be ezek a kutyák, akkor miért tették volna?

Border 2013.12.03. 20:51:56

A klasszikus kondicionálás nem ugyanaz az operáns kondicionálással és az averzív kondicionálással.

Sírköves Slomó 2013.12.03. 20:52:04

Leszarom a kutyákat, tény hogy a zoroszok nyerték meg nekünk a háborút, enbloc.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.12.03. 20:52:10

@Minorkavidor:

A lángoló disznó fut össze-vissza, nem csak az ellenség felé,d e azt erősen kétlem, hogy a harci elefántok ne lettek volna hatékonyak.

Azokat az elefántokat 8-10 évig képezték a harcra. Azaz rengeteg pénzt öltek beléjük. Éppen ezért mivel nagyon drága volt egy harci elefánt képzése, fenntartása, sokszor páncélozták is őket, márpedig egy elefánt páncél megint csak nagyon drága mulatság.

Nem vesződtek volna ennyit az elefántokkal vagyonokat rájuk költve, ha nem érte volna meg.

Már csupán mozgó kilátóként is nagy előnyt jelent.

Nagy Sándor eljutott Indiáig, de onnan visszafordult, mert ha ő nem is, de a katonái már tudták, hogy India ellen nem nyerhetnek, köszönhetően a rengeteg embernek és a 3000 harci elefántnak.
A harci elefántok Észak-Afrikától Indiáig mindenhol ismertek voltak, de annyi sok elefánt, mint Indiában sehol sem volt.

Hannibalnak 37 elefántja volt, ami komoly erő, de eltörpül az indiaik 3000 harci elefántja mellett.

Az állatok félnek a zajtól?
Az amúgy félénk préda állat lovak és tevék akkor hogyan is válhattak be a csatákban?

Az elefánt sem félősebb a lónál. Sőt!

Kis ember 2013.12.03. 20:52:24

Állati elmék, hm.
Kedves Lemil! Eddig nagy örömmel olvastam minden bejegyzést, ami eljutott hozzám, de ez most rosszul esett. Ez mit sem von le a blog színvonalából, inkább csak a lelkem tiltakozik a világ leghűségesebb lényei ilyetén kihasználásának.
Mert gonosz emberek vannak, de gonosz kutyák nem léteznek.

kutyás majmok vagytok (törölt) 2013.12.03. 21:04:00

@Akitlosz: "Hanem azt, hogy még a kurszki csatában is bevetették ezeket a kutyákat, s 16 kutya bevetésével 12 német tankot semmisítettek meg."

Eszed a szovjet propagandát? Nem gondoltam, hogy még mindig hatékony hazánkban... bár a kétharmad után hiszek az agymosásban.

"Nagy Sándor eljutott Indiáig, de onnan visszafordult, mert ha ő nem is, de a katonái már tudták, hogy India ellen nem nyerhetnek, köszönhetően a rengeteg embernek és a 3000 harci elefántnak."

Doki, ilyen ostoba lett volna Nagy Sándor? Lehet, hogy a katonái is kiröhögték a háta mögött? Amúgy, be tudnád linkelni a korabeli indiai forrást az elefántok pontos számáról, esetleg fejenként az ellátásuk költségét (rupiában)?

kutyás majmok vagytok (törölt) 2013.12.03. 21:05:53

@Kis ember: "gonosz kutyák nem léteznek"

Ez volt a nap vicce.

Sírköves Slomó 2013.12.03. 21:07:58

@Akitlosz: Azt gondolom hogy az elefántok, égő disznók, robbanó kutyák valószínü semmilyen gyakorlati haszonnal nem jártak, ahogy az I. VH tankjai sem.

Lélektani hadviselésre meg hisztikeltésre lehettek jók, mint a dögkatapultálás a középkorban. Ma bizonyos regényes lelkü hadtörténészek ezt a biológiai hadviselés ősének is mondják, de ez inkább hollywood.

Kis ember 2013.12.03. 21:10:58

@kutyás majmok:
Nos, a mondásom első részére már találtuk is példát.

a poszthoz még: Gratulálok a címválasztáshoz, Frederick Forsyth büszke lenne rátok. :)

Sandor Akarki 2013.12.03. 22:18:53

@Sírköves Slomó: a dögkatapultálás a középkorban nem csak lélektani, hanem biológiai hadviselés is volt

Cs 2013.12.03. 22:58:55

@Akitlosz: Az állatok félnek a zajtól. Lehet őket szoktatni a zajhoz, mint a katonalovakat, de ez sem jelenti, azt, hogy 100%-ban félelemmentesek lesznek.

A harci elefántok meg azért rossz példák, mert pont a zaj és a mindenféle tárggyal való dobálásuk együttes hatásaként bepánikoltak, s taposták a sajátjaikat, mint pl a magnéziai csatában a falanxokat. A rómaiak hamar megtanulták az elefántok elleni alternatív taktikákat.

Fredddy 2013.12.03. 22:59:36

Én úgy tudom, hogy ez a kutyás okosság háborús szükségmegoldás volt, a háború előtt az oroszoknak rengeteg harckocsijuk volt, ha akkor valaki felveti azt az ötletet, hogy a dicsőséges szovjet harckocsiágyúk helyett kutyák fogják az ellenséges harckocsikat megsemmisíteni, talán ki is röhögik. Csak aztán jött a Blitzkrieg, és gyoran ki kellett találni valami okosat.

Az is baj volt, hogy a német járművek benzinesek voltak, a kutyákat az oroszok a saját, dízelmotoos járműveikhez szoktatták.

@Akitlosz: volt itt egy cikk a harci elefántokról, tényleg brutális fegyverek voltak, amíg a gyenge pontjukra rá nem jöttek. (a ,,csak lélektani" fogalma kb mindegy is, ha az ellenség beszarik és szétszalad, az egy ókori háborúban a sereg megsemmisülését jelenti)

@Sandor Akarki: lélektani hadviselésre a fejkatapultálást használták, az a karóbahúzós-kerékbetörős középkorban is leolvasztotta az agyakat. Mátyás király cseh ellenfelei el se tudták képzelni (mikor fejek kezdtek a várukba bepotyogni), milyen barbár állat csinál ilyet, de a már akkor is állandóan forrongó török határról cseh várak ostromára átirányított magyar katonáknak ez csak amolyan mindennapos vidám csínytevésnek számított:)

Minorkavidor 2013.12.04. 11:14:38

@Sandor Akarki:

Sőt, a biológiai hadviselés rekordja, mind a mai napig a "fekete halál"-nak nevezett pestisjárvány. Ez a járvánx eredetileg Kínából indult ki,(egyes történészek szerint kulcsszerepe volt a Jüan-dinasztia bukásában), majd a Selyemúton és Közép-Ázsián át eljutott a Krím- félszigetig. Itt éppen háborúság dúlt,- a tatár seregek a gebovaiak által uralt Kaffát (ma: Feodosszíja) ostromolták. Az ostrom a pestis megjelenése miatt sikertelen volt, de "búcsúajándékként" pestisben meghalt katonáik holttestét katapulttal belőtték a városba. Ahol szintén kitört a járvány és ami ennél is fontosabb : a pánik. A menekülők először Konstantinápolyba, majd Velencébe és Genovába hurcolták a pestist. Onnét meg szétterjedt a kontinensen: az európai veszteség lista 30, más (szerintem túlzó) adatok szerint 60 %.
A halottak száma 20-30 millió fő.
A járvány pozítiv hozadéka: mivel elsősorban a szegényebb rétegek közt pusztított, így csökkent a rendelkezésre álló munkaerő, ezért a tulajoknak magasabb bért kellett fizetniük. Angliában pl. a 15. század végére meg is szűnt a jobbágyság: a parasztokból zömmel szabad bérlő lett, kis részük maga is tulajdonossá vált. Egyes történészek innét számítják a középosztály kialakulását. Ami majd elősegíti a reneszánsz és különösen a reformáció elterjedését.
Az is igaz, hogy a fentiek csak Nyugat-Európára igazak, Közép-Európában (az Elbától keletre) a második jobbágyság kialakulása következett be a 16.században.
Sőt Oroszországban a Nyugat,- és Közép-európai értelemben vett jobbágyság csak Nagy Péter idejére alakult ki. Nem kis részben a cár reformjainak köszönhetően is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.04. 12:59:22

ez bruti, nem ismertem/tudtam erről, de igen durván hangzik.

2013.12.04. 13:02:40

Az amcsik meg delfineket és denevéreket akartak befogni háborús célra. Még mindig a németek voltak a leghumánusabban a távirányítós Goliat tankkal :)

teddybear01 2013.12.04. 13:47:01

@Minorkavidor: A halottak száma jó lesz olyan 150 milliónak is. Európa egész vidékei néptelenedtek el, és ez még csak a 30%-os veszteségnek felel meg. Jópár történész a járvány előtti Európa népességét kb. 450-500 millióra teszi.

Ami a társadalom fejlődését illeti Kelet-Európában, az egy ideig fej-fej mellett haladt a Nyugat-Európaival, csak aztán jött a török, és évszázadokra visszavetette.

Minorkavidor 2013.12.04. 17:46:40

@teddybear01:

500 millió, a 14.század közepén? Nézd ez az adat 1910. évi népességnek felel meg. Az 500 milliós adat a világ akkori összes népességének felel meg.

Az 1 milliárdot 1830-ban lépte át a világ össznépessége., végül mindig is Ázsiában élt a legtöbb ember leszámítva az emberiség kialakulását és a kirajzás előtti időszakot.
Ez az 500 milliós adat minimum 1,5 milliárdos feltételezne a 14.században!

teddybear01 2013.12.04. 19:40:50

@Minorkavidor: Nézd, nem kellene a modern idők népességszaporulatával számolnod. A középkorban sokkal nagyobb volt például a gyerekhalandóság, sorozatban jöttek a járványok(kolera, pestis, himlő, stb), meg hát ott voltak a szinte folyamatos háborúk is. Ennek okán a középkorban a sokkal nagyobb gyermekszaporulat ellenére nehezen nőtt a lakosság.

Ettől függetlenül, Franciaország több tartományáról olvastam olyan történelmi feljegyzéseket, amelyben a nagy pestisjárvány előtti népességadatokat csak a 19. században érte el ismét a lakosság.
Spanyolországban is volt olyan terület, amely a középkorban nagyobb lélekszámmal dicsekedhetett, mint utána évszázadokig. A régen a mórok által uralt vidékeknek például egyáltalán nem tett jót a visszafoglalás, és a Magyar Királyság is megszenvedte mind a tatár, mind pedig a török, de a sorozatos osztrák/német támadásokat is.

Különben én csak más történészek adatait ismételtem, ők a nagy pestisjárvány áldozatainak számát általában 70 és 200 millió közé becsülik. Pontos számot meg azért sem lehet kimondani, mert nem volt a maihoz hasonló népességnyilvántartás, de a korabeli krónikások sem tudtak feljegyzéseket írni, mert többségük meghalt.

Serathis 2013.12.05. 19:34:08

De off topic kommentek vannak itten.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.12.05. 23:07:33

Üdv.
Az offtopic itt, ezen a blogon elég tág fogalom, ha felmerül valami akár, áttételesen is, nyugodtan folyhat az eszmecsere.

Mint kocsmában a sör mellett.

ihasz laci 2013.12.06. 20:00:18

@Sírköves Slomó: ,,a zoroszok nyertek meg nekunk a haborut'' Ezt megis, hogy gondoltad?

kószák egyike 2013.12.09. 14:56:16

Köszönöm az írást! Remélem folytatódik a Háború kutyái sorozat!

Egy kis javítás. Jól írod, hogy Pavlov után indult el az a folyamat amikor már nem úgy tanították a kutyát, hogy elkerülje a fájdalmat.

De után mégis az idomítás szót használod. Az idomítást arra használjuk mikor a kutya a fájdalom elkerülése érdekében megtesz bármit. Tudja jön majd a fájdalom elkerülő magatartással igyekszik azt megelőzni.

A kiképzés, tanítás pedig az, ami felé Pavlov nyitotta meg az utat, mikor a jutalmazással érjük el a dolgokat.

Sajnos elég sok időnek kellett eltelnie itthon is a munkakutya képzésben mire az idomításból kiképzés lett.

neddie 2013.12.10. 01:03:11

Hm. Úgy látom lenne igény egy elefántos cikkre...

Titus Pullo Urbino 2013.12.11. 13:25:39

Örömmel olvastam a cikket. Köszi Hiryu! Egyébként a szovjet-finn háborúban mindkettő fél alkalmazott kutyákat, főleg lőszer szállításra. Ráadásul a fogoly kutyát is lehetett használni, rögtön átállt a másik oldalra, ha enni kapott érte.
süti beállítások módosítása