Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Rendvédelem - Guardia di Finanza (GdF) 1.0

2007.11.29. 08:10 Zig Zag

Ki ne találkozott volna Olaszországban járva a fináncokkal? Már a határátlépéskor láthatjuk szürke-sárga színekben pompázó egyenruhájukat, csillagos parolival és sapkájukon aranyló lángokkal. Menet közben pedig az autópályák fizető kapui után is gyakorta találkozunk velük és láthatjuk – szerencsés esetben – hogy másokat milyen szakszerűen ellenőriznek, esetleg szednek szét.

 

Közúti határátkelő valahol Dél-Tirol…, khhhm, akarom mondani Trentino/Alto Adige tartományban.

A taljánok földjén az első „kettős felhasználású” rendészeti szervezetet III. Viktor Amadeus Szardínia királya hozta létre 1774-ben egy esős októberi délutánon. A kettős felhasználás pedig azért kap itt oly nagy hangsúlyt, mert az így létrejött Könnyűgyalogos Légió – amelytől a GdF származtatja magát, béke időben rendvédelmi feladatokat látott el, azaz a határok mentén a pénzügyek, az árumozgás felügyeletével és a csempészek kardélre hányásával foglalatoskodott, de ha jött az ellen, gyorsan könnyűgyalogos regimentekbe szerveződött és nagy arányban ritkította az ellenséges erőket. Hogy ezt a kettős felhasználású izét honnan vették?

Közúti ideiglenes checkpoint - a kép előterében álló finanzieri kezében a náluk rendszeresített Beretta Mod 12 géppisztoly látható.

A történész kollégák kedvéért említenem kell, hogy 1862-ben az olasz egység az új ország területén működő szervezetek tekintetében is nagy egységesülési hajlamot indukált, melynek köszönhetően létrejött az addig elszórtan működő vámosokból a Vámőri Testület, amely szintén kapott hadi időkben védelmi feladatokat. 1881-ben pedig törvényt hoztak arról, hogy ezeket az előbbieket mind jól egy kalap alá veszik, és átkeresztelik Királyi Pénzügyőri Testületnek (Regia Guardia di Finanza), akiknek a feladatuk lett a „csempész tevékenység megakadályozása, megszakítása, valamint az ilyen cselekmények jelentése; illetve minden más olyan cselekménynek is, amely sérti a pénzügyi törvényeket és más szabályokat”. Ha ez önmagában nem lenne elég, még olyan további jogköröket is kaptak, mely szerint „őrködniük kell az adóigazgatáshoz kapcsolódó érdekek teljesülése felett, mint ahogy részt kell venniük a rendészeti feladatok ellátásában és a polgárok biztonságának szavatolásában”. Szép bő feladatkörök, ugyebár… és hát legyünk őszinték: ami "sért más szabályokat" felhatalmazás lényegében minden bajra való felhasználhatóságot lehetővé tesz. Tulajdonképpen ezért feladatkörük szempontjából olyanok a mai fináncok, mint az orvoslásban a Kalmopiryn, minden betegségre azt írják fel.

Vajon kapott nyugtát?

 

De valahogy arrafelé ráérzett a jogalkotó, hogy lesz is dolga e karakán fináncoknak, hiszen az olasz csizma területén lakozó polgárok – tisztelet a kivételnek - alaptermészetüknél fogva és köztudomásúlag általában jogkövető magatartást tanúsítanak, fő szabályként nem igazán csempésznek, fizetik maguktól az adót és adják a nyugtát, ha kell, ha nem.

 
 

Menet közben újabb törvényeket hozott az Uralkodó melyben szabályozta az egyenruha viselését és a katonai kódex alkalmazását a fináncokra is elrendelte. A bajuszkötő alkalmazását tüzérlovak esetére szabályozó passzus várakozásaink ellenére sem került be a törvény végleges szövegébe. (sajnos)

 

Ezek bizony nem spórolnak a lőszerrel...

A GdF számos háborúban is kitüntette magát, így nem csoda, hogy az első világháborúban is volt alkalma a cs. és kir. haderőnek is tengelyt akasztani az olasz fináncokkal, de Abesszíniában is ritkították szépen az ellenséget. (Emlékezetem szerint ugyan ez utóbbi helyre a kutya sem hívta őket, bár a katonai érdemeken ez az apró tényező nem szükségszerűen csorbít.)

Nem különben pedig hasznosnak bizonyul segítségük, mikor is természeti katasztrófák helyszínén jeleskedtek az emberi élet mentése, vagy a károk enyhítése terén jó fináncaink.

 
 

Így jött el 1923 forró nyara, amikor is a pénzügyi bűncselekmények nyomozásával is megbízták a csukaszürke – sárga színkombinációjú egyenruhába bújtatott fináncokat. A második világháború  végéhez köthető pedig az, hogy az 1946-os népszavazásnak köszönhetően III. Vittorio Emanuele királynak és a savoyai háznak utilaput kötöttek a talpára olasz hon derék polgárai és kikiáltották a Köztársaságot.  A Fináncia nevéből tehát nyomtalanul eltűnt a királyi jelző és maradt a Guardia di Finanza név az utókornak. Ezzel így igazán boldogok lehetünk.

 
 

Nec Recisa Recedit – azaz soha se visszavonulást, olvasható a GdF jelképén 1933 óta.

 
 

Hegy, griffmadár, tenger, hajóláda (?!), színes szalagok: bal oldali legalsón II, jobb oldali alulról a második VI, az alsón pedig IX olvasható. Úgy néz ki, hogy a II, VI és IX kerületek voltak arrafelé a favorit.

 

tiboru bizonyosan tudja, hogy a hegy nem az Ararát, a griffmadárnak köze sincs a Saab-hoz, a hajóládákról már volt szó, de mi lehet az a tetszetős kis lógós izé a pajzs alakú címer alatt? Nem is beszélve a II, VI, IX számokról? Talány. Esetleg kínzó kérdés.

 

Végezetül a már ismerős jelképzavarra szeretném a Kedves Olvasó figyelmét felhívni: a Köztársaság rendvédelmi szerve royalista szimbólumoktól sem mentes. Mi keresnivalója van hát – a várnak álcázott, mégis jól kivehető – koronának a Respublikát védeni hivatott GdF címerében? Bár ha jól emléxem ilyen képzavaroktól államok címerei sem mentesek. Hogy ne saját magunkról beszéljünk, például Szerb Köztársaságnak is van (nem is egy) koronája a címerben. Úgy látszik a hagyomány legyőzi a logikát itt is.

 
 

* * *

Manapság a Fináncia szervezete mintegy 68 ezer tagot számlál, melyből legfeljebb 3200 fő a tiszti állomány, 13 ezer a biztosok száma (tiszthelyettes), 23 ezer „normál” pénzügyőr felügyelő (tiszthelyettes), 27 ezer ügynök és különleges ügynök. A szervezet vezetője egy háromcsillagos tábornok, aki a várakozásokkal ellentétben nem finánc, hanem katona, és nem mellesleg tagja a katonai vezérkarnak. (Nevek említésétől eltekintünk.) (folyt. köv.)

7 komment

Címkék: olasz pénzügyőrség rendvédelem vezérkar guardia di finanza

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2007.11.29. 12:45:59

olyan lógós izé már volt egy címeren, amit tiboru vesézett a másik blogon, de nem emlékszem, melyik posztban, és nem emlékszem, mit jelentett.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2007.11.29. 19:51:26

A GdF címerével kapcsolatban megszólíttattam, ezért kötelességem válaszolni.

Menjünk sorban.

1.) A hegycsúcs a Cimon della Pala, amely a Dolomitokban (figyelsz, Error?!) bírja ezt a körvonalat, valamint a 3184 méteres magasságot produkálni. Ne kérdezzétek, miért ezt választották szimbóleumként az olasz fináncok; csak vélelmezem, hogy ha elég időt kapnak, a román pénzügyőrök is a Hargitát tették volna be valami hasonló izébe. Már ha érthető a célzásom az Alto Adige (Dél-Tirol) nevű ősi olasz tartományban található természeti képződményre.

2.) A heraldikában a korona nem feltétlenül royalista jelkép; itt az úgynevezett heraldikai változatával találkozunk (lehetne még rangjelző korona is, például nemesi családoknál), ami jelen esetben mindössze oromdísz. Ha emlékszünk rá, minden olasz rendvédelmi szervezetnek koronás a címere. Állami címerben simán a függetlenséget jelzi, és az államformához nincs sok köze. Ha van címerállat, akkor gyakran annak a fején találjuk – lásd a lengyelek esetét, akik a kommenizmus ideje alatt kénytelenek voltak levenni a koronát a fehér sasuk fejéről, majd 1990 után visszatették.

3.) A griffmadár az griffmadár; a görögök szerint az aranybányák (államkincstár) őrzője.

4.) A római számokról: a szalagok a testület által összegyűjtött mindenféle kitüntetéseket jelzik. A római hatos például azt, hogy a katonai érdemrendet hatszor kapta meg a GdF, a kettes, hogy valamilyen hadikeresztet ennyiszer, a kilences meg hogy valami polgári izét kilencszer. Ezzel a technikával megspórolták, hogy a címert annyi szalaggal kelljen elcsúfítani, ahányat valójában odaítéltek nekik.

5.) Ami lóg, az megint valami hadi kitüntetés, amit a rettenthetetlen talján pénzügyőrök némi galád kettős könyvelés felfedezése, esetleg számlaadás elmulasztásának kiderítése vagy hasonló fegyvertények okán kaptak. Ha minden igaz, ez Olaszhon valamelyik katonai elismerésének lovagrendi fokozata.

Ennyire futotta most. Tudom, lehettem volna precízebb és részletesebb, de irtóra fáradt vagyok, bocsesz.

mentula 2007.11.30. 15:43:58

Ezek a fináncok tényleg nem vacakolnak. A Vatikán melletti egyik utcában olyant láttam, hogy a bangladesi táskaárus szakemberek nyugtatömb nélkül árusították az eredeti :) Prada márkájú termékeket, mindezt rendőri felügyelet mellett, vígan, háboratatlanul. Egy szép zöld prada-táskát már lealkudoztam a nejemnek 15 euróra, amikor az alkufolyamat megszakadt (éreztem, hogy még öt lejött volba), és az egész utca bemenekült egy kapualjba, majd onnan valamiképpen eltűntek. Na persze, hogy a fináncok kezdték oszlatni őket, míg a poliziás kollégáik csak néztek.

Nekem is van egy kínzó kérdésem: a f***é van ennyi bangladesi Rómában ? Ja bocs ez a másik blogba való. Vagy oda se :))

ErrorFlynn 2007.11.30. 17:02:06

bocsánat előre, mert ez sem az a blog, de ha ez a zöld prada az a zöld prada volt, amire gondolok, akkor irigykednék a nejedre, ha megvetted volna.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2007.12.03. 10:04:57

mentula,
jómagam is voltam már szemtanúja arrak a kapkodásnak, rohanásnak, valamint csend-rend-fegyelem villámgyors kialakulásának, midőn a finánc járőr megérkezett. Legutoljára Firenzében az Uffizi előtti téren láttunk ilyet. De az autópálya fizetőkapu utáni térben szétkapott személyautó emléke is megmaradt, mikoris egy (másik) atót szdtek pillanatok alatt szanaszét és úgy tűnt: találtak is. Hát így megy ez ottan.

LouiS 2007.12.31. 10:11:30

Nekem is van ilyen bangledsis élményem Rómából (nekünk viszont sikerült megvennünk a zöld Pradát :)) ). Csórikáim úgy árulnak az utcán, hogy egy zacsira van letéve a motyó, de az egészet olyasformán adják elő, hogy kb. egy szemvillanás alatt fel lehet nyalábolni a cuccost. Láttuk, hogy árulás közben ide-oda jár a szemük (nyilván már edzettek az utcai "harcban").

tiboru · http://blogrepublik.eu 2007.12.31. 10:19:06

Van egy bangladesi közmondás, mely szerint a jó kereskedőnek a lábizmainál már csak a szeme jobb.
süti beállítások módosítása