Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Bet-li: A SAS

2008.01.25. 07:00 bet-li, kínai játékos

Első alkalommal a lemil.blog.hu történetében jelenik meg vendégoldal, amelyet Bet-li, egy kínai játékos barátunknak köszönhetünk. Mások is ígértek már ilyet, de Bet-li vitte be az első jobbegyenest. Nem is akármilyet. Nem vitás: kétszer ad, ki gyorsan ad. A brit SAS kommandóról lesz tehát szó. Akik:

Szárnyalnak

 

1940 nyarán Dudley Clarke alezredes meggyőzte feljebbvalóit, hogy fontolják meg egy speciális egység létrehozását, amely az ellenség elleni villámtámadásokat hajtaná végre. Ötlete egészen Sir Winston Churchillig jutott, és így hamarosan megérkezett az engedély az egység felállítására. (Úgy látszik, a demokráciákban is gyakran egész magas szinten dőlnek el a dolgok.) 1940 végére az akkori 2. kommandó minden tagja részt vett ejtőernyős kiképzésen, és döntés született arról is, hogy az egységet 11. SAS zászlóaljnak nevezik el. Az első bevetésükre 1941 februárjában került sor, amikor az olaszországi Tragino folyón egy római kori vízvezetéket támadott a SAS X. százada.   

 

Az ejtőernyős kommandó ötlete nem bizonyult egészen életrevalónak, amíg a németek le nem rohanták Krétát.

 

1940-ben egy fiatal titán, bizonyos David Stirling főhadnagy megunva a Skót Gárda szolgálatát, átjelentkezett az akkori 8. kommandóba, amelyet később két másikkal együtt dandárrá szerveztek, és az észak-afrikai hadműveletben szántak nekik szerepet. Nos főhadnagyunk gyakorolgatta az ejtőernyős ugrásokat, és az egyik kevésbé sikeres földet érés után két hónapra kórházba vonult. Ez adott számára lehetőséget és időt, hogy rádöbbenjen: az ellenséges vonalak mögé mélyen ledobott kisebb egységek komoly károkat okozhatnak a könnyebb célpontokban. Legjobb megoldásnak az ejtőernyősök tűntek erre a feladatra. A kórházat elhagyva elvitte ötletét a Közel-Keleti Főparancsnokságra de nem engedték be a Főparancsnokhoz. Stirling nem adta fel, csak szintet váltott és Neil Ritchie vezérőrnaggyal - az akkori vezérkari főnökkel - osztotta meg elképzelését. A vezérőrnagy továbbította az ötletet Sir Claude Auchinleck tábornoknak, aki vevő volt az ötletre. Ezután Stirlinget már semmi sem mentette meg az előléptetéstől és feladattól: parancsot kapott egy 66 főből álló új egység felállítására. Ez lett az SAS L különítménye. Az első időszak kiképzéstől rögös útján, nagy hangsúlyt fektettek a sivatagi tájékozódásra, a fegyvertípusok megismerésére, az éjszakai mozgásra és a fizikai állóképesség növelésére.

Az ejtőernyős földetérés gyakorlása eleinte úgy történt, hogy az egység katonái mozgó tehergépkocsikról ugráltak le háttal - milyen kitűnő módszer ?!  Az egység 1941 novemberére elérte az alkalmazási képességet, már akinek a teherautóról ugrálás nem törte porrá a bokáját...

 
A SAS - angolul Special Air Service, azaz Különleges Légi Szolgálat megalapítója David Stirling 1915-ben született. Képünkön jobbszélt láthatjuk cseppet sem légies szituációban. A Jeep-ekben ücsörgő Vickers géppuskát szorongató fickók viszont a látszat ellenére nem beduinok. Stirling - neve is ízig vérig skót - meglehetősen nyugtalan ifjúkorában építészetet tanult a Cambrigde-ben, szerette a szabadtéri elfoglaltságokat, kiváltképpen a hegymászást. Az általa létrehozott egységbe megnyert kiemelkedő képességű emberek éltették tovább az SAS-t, amikor Stirling 1943-ban fogságba esett. Stirlinget 1990 elején lovaggá ütötték és sajnos az 1991-es esztendőt már nem érte meg.

Ismertető pedig nincs jelvény bemutató nélkül.
 
 

 

 

A jelvény állítólag Bob Tait őrmester találmánya, aki 1941-ben ezzel nyerte meg a jelvény megalkotására kiírt versenyt. A tőr valójában az Excaliburt jelképezi, amely az igazságosság szimbóluma. A szárnyak színe megegyezik az oxfordi és cambridge-i kékkel, mert az eredeti L különítményben szolgáló „Jock” Lewis Oxford, míg Langton hadnagy a Cambridge csapatában evezett. A penge alsó részén a csavart szalagon (amely a szárnyakkal megegyező kék) olvasható az egység jelmondata: "Who dares wins", vagyis aki darázik, az nem parázik. Na jó, jó. A mottó helyesebben: „Aki mer, az nyer”. Az egység jelmondatát állítólag David Stirling találta ki, 1941-ben miután vett egy szelvényt a Skandináv Lottón. Jelvényük ritkán láthatóak, a SAS bázis falain kívül, hiszen az egység tagjainak személyazonossága (is) kevésbé nyilvános. Meg még egy sor dolog velük kapcsolatban. Ha látni is képet róluk, az arcukat felismerhetetlenné teszik - utólag. (lásd a lenti képen) Mindenesetre a sapkájuk jól felismerkető. Ime a legendás bézs színű barett jobbra a képen.

 
 
A kiképzés
Őfelségének a Hereford megyei Credenhill-ben állomásozó 22. Különleges Légi Szolgálati Ezredéhez csatlakozni szándékozó hivatásos  állományúak rendkívül kemény felvételi eljáráson esnek keresztül. Csak olyanok jöhetnek számításba, akik a brit hadsereg más reguláris erejénél is teljesítettek szolgálatot, legalább három év és három hónap időtartamban. Az ördög tudja, hogy ez a hármas számmisztika honnan jön? Mindenesetre ennyi idő alatt az ember azért meg szokott tanulni biztonsággal tárat cserélni a fegyverén.
Maga a kiképzési tematikát nemigen marhatta ki az idő vas foga, mert még mindig az 1953-ban megírt program alapján dolgoztatják meg a friss húsokat. A válogató kiképzés egy hónapig tart, majd egy kicsit alapoznak is. A tisztek két hétig, más állomány-kategóriájúak három hétig. A fizikai állóképességre helyezik a legnagyobb hangsúlyt ezért az első hetet csak az egyre hosszabb futásokkal teszik változatossá.
A hagyományos harci állóképesség vizsgát tekintik alapnak az SAS-nél. A nyilvánvaló lemorzsolódás miatt csak igen kevesen vághatnak neki az utolsó időszaknak, ami a „Próba Hete” nevet viseli.
A rendes kiképzés előtti utolsó nagy vízválasztó „program” a „Hűsítő Tánc”. 60 kilométeres tájékozódási gyakorlat, 20 óra alatt a Brecon Beacons legmagasabb pontjain. Aki ezen is túljutott, megkezdheti a 14 hetes SAS alapismereti kiképzést. (A jelentkezők közül átlag minden ötödik katona jut el ide.)
A kiképzés záró fázisában a túlélést gyakorolják, majd az utolsó nap 24 órás „ellenállás a kihallgatásnak” foglakozás veszi kezdetét. Ez nemigen hasonlít arra, mint amikor az egyszeri férj hajnalban ér haza; haja kócos, ingnyaka rúzsfoltos, lehellete acetonos :)
Aki még bírja szusszal, feledhetetlen 30-40 napot tölthet el a Távol-Keleten, egy izmos dzsungelkiképzésen. Helyi diétán természetesen, ami az azt eszel, amit találsz konyhát jelenti.
Nyilván a záróvizsga eredményes abszolválása váltja meg a belépőt a négyhetes ejtőernyős kiképzéshez. Ez idő alatt nyolc ugrást kell teljesíteni, ebből egy éjszakai. Ezek után tűzheti fel magára a hallgató a „Sabre” szárnyakat, és a SAS elismert tagjává válik. Igaz, a kiképzés ezek után a terrorelhárítással folytatódik, meg még ki tudja mivel, hiszen ezek a fiúk ha éppen nem harcolnak valahol, újabb és újabb képzési programokkal múlatják az időt. 

 


Дальше читать:

Kicsit bővebben az SAS-ről, ugyancsak magyarul
http://www.sasrogues.co.uk/index.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Air_Service
Steve Crawford: SAS enciklopédia, ISBN 9630030497
M Ryan-C Mann-A Stilwell: A világ különleges katonai alakulatai, ISBN 9638633387


32 komment

Címkék: brit különlegesek ejtőernyős ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.25. 08:49:22

Lassan a második kávé ideje is eljön...

(A SAS név, illetve rövidítés annyira bejött, hogy Ausztráliának és Új-Zélandnak is így hívják a különleges legényeit.)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.25. 09:39:04

Meg ugye ott van még a Birodalmi SAS, meg a Párt SAS, amiról már tiboru voltál szíves kimerítően értekezni.

csurtus.blog.hu/2007/10/11/olaszorszag_fasces

Ezek is SAS alteregók, nem?

Mike 2008.01.25. 10:14:32

Ez hogyan maradhatott ki az olvasnivalók közül?
Andy McNab:Hívójele:Bravo Kettő Nulla
Bevetésre Készen
+
Anthony Kemp:S.A.S. Békeévek vad háborúi 1947-1991
Terry White:A világ elit katonái

ErrorFlynn 2008.01.25. 14:50:49

azért az a kis fekete kitakarás legalább annyire teszi őket felismerhetetlenné, mint Zorrót a szemálarca.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.25. 18:19:50

Error, ez biztos azért van, hogy otthon el tudjanak anyánál számolni a "szabadidővel".

tistedur 2008.01.26. 10:13:24

viszont nem divatos a SAS-nál a borotválkozás..:)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.26. 13:21:45

Úgy látszik, ez a borotválkozás mellőzés a különlegeseknél általános. vö. Spanyol Idegenlégió

Thomas Bindig 2008.01.26. 14:09:16

A Különleges Erőknél néha kifejezetten szükséges szakállat növeszteni, például Afganisztánban a helyi szokások szerint a szakáll tekintélyt parancsol, nem tekintik férfinak azt, aki csupasz képű. Mivel ezeknek a katonáknak az egyik feladata a helyi civil lakossággal való jó kapcsolat kialakítása (PSYOPS , CIMIC), alkalmazkodniuk kell. Lásd például: a Gideonos post-ban szereplő -leginkább a ZZ Top-ra hasonlító - katona fotóját.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.26. 18:28:49

Ennek a borotválkozás-elhagyós dolognak szerintem lélektani vetülete is van; annó én sorállományúként éppencsakhogy különleges voltam az ejtőernyősöknél, de amikor elmentünk azokra a gyakorlatokra, amiket hivatalosan ilyen kacifántosan hívtak: "komplex taktikai gyakorlat az állomány fizikai és pszichikai állóképességének fenntartása és javítása érdekében", szóval amikor ilyenen voltunk, a legnagyobb élmény nem az élethű körülmények modellezése, vagy az éleslőszer volt a tárakban, hanem az, hogy a tisztek és tiszthelyettesek cinkosan eltekintettek a napi borotválkozás reggelenkénti ellenőrzésétől.

Na, mi ettől (is) kvázi különlegeseknek éreztük magunkat. Sajnos mosakodni akkor is kellett, pedig az lett volna igazi, ha bűzlünk, mint egy istálló, ahogyan az valódi harcosokhoz illik.

Condottiere 2008.01.26. 19:29:38

Thomas Bindig

Az említett területeken a szakáll viselése vallási kérdés. Attól még hogy a külföldi katonák szakállt növesztenek, ugyanúgy hitetlenek maradnak a helyiek szemében. Szerintem nem itt van a kisnyuszi elásva.

Thomas Bindig 2008.01.27. 01:11:52

A szakáll viselése iszlám hagyomány egészen egyszerűen azért, mert Mohamed próféta is szakállas volt. Ha egy kefefrizurás, szolgálati szabályzat szerint borotvált katona próbál érintkezni afgán helyiekkel, simán körberöhögik. Ahhoz, hogy az operátorok a helyiek bizalmába férkőzzenek, azoktól információkat szerezzenek, alapvető fontosságú, hogy alkalmazkodjanak a helyi kultúrához, szokásokhoz. Ennek egyik fontos külső megnyilvánulási formája a szakáll viselése.

Thomas Bindig 2008.01.27. 12:05:54

Akkor egy kis kihagyás ( és egy jól sikerült házibuli) után folytatnám a hajnalban elkezdett bejegyzésemet :)
Természetesen más előnye is van annak, ha ezek a katonák úgy néznek ki, úgy öltözködnek és viselkednek mint a helyi lakosság. Például rontják az ellenség reakcióidejét: ha Humvee terepjárókon, kevlár sisakban közlekednének a kanyargós hegyi utakon, akkor kilométerekről kiszúrnák őket a tálibok, így viszont nem.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.27. 14:06:04

Egy volt brit kollegám, aki szolgált arrafelé, annyit mondott erről a szép országról: csak ne menj oda! - Ezt tartom is.

Mike 2008.01.27. 15:59:02

"Egy volt brit kollegám, aki szolgált arrafelé, annyit mondott erről a szép országról: csak ne menj oda!"
Nagy kár.Pedig simán megélnének a túristákból.A '60-as években még rallyversenyt is szerveztek az országon keresztül és a kutya sem bántotta a résztvevőket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.27. 21:38:14

Mike,

a hatvanas években még Svédország is élhető hely volt...

:-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.28. 08:03:11

Nos, az említett volt kollegám megmászott néhány hegyet, lopakodott, lövöldözött az ellenre CAR-15-öséből, felrobbantottak néhány bombát a közelében, meg lőttek rá néhány aknát...
Szóval nem turista volt Afganisztánban. :-)

ErrorFlynn 2008.01.28. 13:06:30

Afganisztánban gyönyörű hegyek vannak. gyönyörű, gyönyörű hegyek. :(

Mike 2008.01.28. 13:18:10

"Afganisztánban gyönyörű hegyek vannak. gyönyörű, gyönyörű hegyek."
Ugyanezt mondja az egyik sziklamászó barátom:)
Mindig izgatottan lesi a híreket-na persze nem a történések miatt,hanem azok a hegyek...
Erről jutott eszembe,hogy simán megélnének a turistákból.

ErrorFlynn 2008.01.28. 14:26:16

Mike 2008.01.28. 13:18:10
sziklamászó barátoddal, mint sziklamászó, mélységesen egyetértek.
és hogy teljességgel önzően viszonyuljak a világtörténelem nagy eseményeihez, mégiscsak tapintatlanság olyan hegyek környékén háborúzni, mint azok. ott aztán lehetne "Hűsítő Táncokat" rendezni, csak amúgy polgárilag.

mentula 2008.01.28. 19:16:26

Nincs emez SAS-éknak valami hivatalos liedjük ?
Vagy Tistedur volt csak felületes :)

tistedur 2008.01.28. 19:28:02

nos,ez nem egy hivatalos SAS nóta,sőt..:)
www.youtube.com/watch?v=ifC9J6TdFrY
de egyszerűen telhetelen vagy,kedves mentula..

mentula 2008.01.28. 19:45:34

Ammá biztos, hogy ez nem az ő hivatalos indulójuk DD

LizardX 2008.01.29. 15:01:07

Thomas Bindig:
Tudja a fene, de valahogy nekem az SAS nem tűnik kimondottan PSYOPS+CIMIC egységnek, hacsak azt nem vesszük PSYOPS-nak, hogy ellenségként már a hírük hallatán is összeszarnám magamat... :)

Thomas Bindig 2008.01.29. 19:36:50

LizardX:
Olvasd el újra amit írtam. A Különleges Erők katonáinak (is) úgy általában egyik feladata a civil lakossággal való jó kapcsolat kialakítása saját jól felfogott érdekükben. Már régen rájöttek, hogy a civileknél sokszor - persze nem mindig - szép szóval többet érnek el, mint erőszakkal. Anno például Vietnámban a Zöldsapkások is jó hasznát vették a helyi Montagnard törzsek barátságának, akik sokszor még a harcba is beszálltak az amerikaiak oldalán a Vietcong ellen. Az amerikai Hadseregben a PSYOP Command jelenleg is az US Army Special Operations Command alárendeltségébe tartozik, és sok más országban is ez a helyzet. És nem konkrétan a post témája, az SAS - ami valóban nem az a barátkozós fajta - révén hoztam szóba a dolgot, hanem a műveleti területen előforduló szakállviseléssel kapcsolatban.

LizardX 2008.01.30. 11:15:44

Thomas Bindig:
Elolvastam újra, és igazad van, nem figyeltem eléggé. Bocsi!

Emree 2008.04.06. 10:52:28

tiboru az új-zélandiak ill az ausztárok azért hívják így a különleges 1ségeiket,mert mind2 állam kapott 1-1 ezredet a 2 vh után illeve még belgium is mivel az egyik első SAS ezred félig meddig belga állománnyal volt feltöltve.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.07. 07:17:39

Köszi Emree; ezt a belgás részletet nem ismertem.

Emree 2008.04.07. 21:38:50

Nincs mit.Anno már nem is tom meik elit alakulatokkal foglalkozó könyvben olvastam.

Amerigo 2008.07.09. 09:33:50

Üdv
Ha itt tartunk,a francia 1er RPIMa jogelődje:)
a szabad francia SAS volt,akik a veretes jelmondatot,Qui Ose Gagne -ként ismerték,vörös(más források szerint amarante)berettet hordtak ha jól emlékszem.....viszont nem tudom már, ők hanyas számú regiment voltak.
Ne feledkezzünk meg a rhodésiai SAS ről se,akik C squadronként villogtak......

Robinzon Kurzor 2009.08.22. 16:22:48

Tegnap Afganisztánban meghalt az iráni nagykövetséget sikeresen megrohamozó SAS-egység egyik tagjának fia.

Ha jól számolom, pont abban az évben született ...

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8215490.stm

vén betyár 2010.08.23. 16:35:35

Ajánlott irodalom /habár a poszt messze magasan jobb/:
A SAS titkos katonai akciói /Géczi Zoltán
Vagabund kiadó 2oo6
süti beállítások módosítása