Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Az amerikai Ismeretlen Katona

2010.11.11. 11:02 Markgraf

 

Ma, november 11-én a világ számos országában az I. világháború befejezésére emlékeznek. Az USA-ban azonban a mai nap egy kicsit különlegesebb: ott november 11-e a Veteránok Napja néven ismeretes: ez az a nap amikor megemlékeznek valamennyi amerikai veteránról.

 

Egészen 1954-ig Amerikában is „csak” az I. világháború befejezésének emléknapja volt november 11-e, ekkor azonban egy kansasi boltos ötlete nyomán a Kongresszus úgy határozott, hogy a Fegyvernyugvás Napját az amerikai háborús veteránok emléknapjává teszi.

 

A mai nap kiemelt jelentőséget kap egy emlékmű, amely az Arlingtoni Nemzeti Temetőben található és az Ismeretlenek Sírja néven ismeretes.

 

Egy évvel ezelőtt a brit Ismeretlen Katona sírjáról olvashattatok a lemilen, akit 90 esztendővel ezelőtt, 1920. november 11-én helyeztek örök nyugalomra a Westminsteri Apátságban. Ugyanazon a napon egy francia katonát temettek el Párizsban, a Diadalív alatt. A franciaországi ünnepségek előkészületeit hallva az ott állomásozó amerikai erők parancsnokának, William D. Connor dandártábornoknak a fejében megfogalmazódott a gondolat, hogy hazájának is szüksége lenne egy hasonló emlékhelyre.

 

Javaslatát kezdetben nem támogatták, mivel ekkor még úgy tűnt, hogy valamennyi, a háborúban elesett amerikai katona holttestét sikerül majd azonosítani. 1920 decemberében egy new york-i képviselő, bizonyos Hamilton Fish, Jr. a Kongresszusban javaslatot tett, miszerint egy azonosítatlan amerikai katonát az Arlingtoni Nemzeti Temetőben kellene eltemetni. Fish eredeti előterjesztése szerint a temetési ceremónia 1921-ben a hősi halottak emléknapján (Memorial Day, május utolsó hétfője, a polgárháború elesettjeinek emléknapja) lett volna, ezt azonban nem tartották kivitelezhetőnek. A kongresszusi vita idején ugyanis még 1237 elesett amerikai katona személyazonosságát vizsgálták és meg kellett várni amíg ez a folyamat lezárul. Időközben az elnök személye (Wilsont Harding váltotta 1921. március 4-én) is változott így a dátumot végül november 11-ére, a Fegyvernyugvás Napjára tűzték ki.

 

1921. október 22-én nyolc holttestet exhumáltak négy franciaországi amerikai katonai temetőben (Aisne-Marne, Meuse-Argonne, Somme, és St. Mihiel). Négyről elhunytról megállapítást nyert, hogy az Amerikai Expedíciós Erők kötelékébe tartoztak, halálukat harci sérülés okozta, és személyazonosságuk ismeretlen (a másik négy tartalékként szerepelt, arra az esetre ha vizsgálat során valamelyik katonát sikerülne azonosítani). A négy tetemet egyforma koporsókba helyezték, majd teherautón szállították Chalons-sur-Marne-be, október 23-án. Itt a városháza épületébe vitték őket és az éjszaka folyamán francia és amerikai katonákból álló díszőrség vigyázta a ravatalt.

Másnap reggel Robert P. Harbold őrnagy néhány katona segítségével megváltoztatta a koporsók sorrendjét – ez után már senki sem tudhatta melyik holttest melyik temetőből érkezett. Harbold őrnagy jelölte ki Edward F. Youngert, az 50. gyalogezred őrmesterét az Ismeretlen Katona kiválasztására.

A ceremónia kezdetén az amerikai delegáció vezetője, Harry L. Rogers vezérőrnagy, főszállásmester mondott rövid beszédet, ezt követően Duport tábornok, a francia 6. hadsereg parancsnoka szólt néhány szót. Ezután lépett elő Younger őrmester egy csokor fehér rózsával a kezében. A virágokat egy francia polgár adta ajándékba, aki két fiát veszítette el a háborúban.

 

Az őrmester később így emlékezett:

 

Egyedül maradtam a négy jelzés nélküli, névtelen koporsóval. […] Háromszor körüljártam őket, aztán hirtelen megtorpantam, nem tudom miért. Valami mintha visszatartott volna. Az előttem lévő koporsóra helyeztem a rózsákat.

Máig emlékszem az érzésre ami eltöltött, ahogy ott álltam egyed
ül”

 

 

A kiválasztott koporsót átvitték a szomszéd helyiségbe, ahol az amerikai tisztek jelenlétében Mr. Keating, a küldöttséggel tartó temetkezési szakember áthelyezte a tetemet egy új koporsóba, majd lepecsételte azt. A másik három holttestet még aznap újratemették a Meuse-Argonne temetőben.

 

A kiválasztott koporsót amerikai zászlóval takarták le, tetejére pedig visszakerült a rózsacsokor. Ezután visszavitték a városháza nagytermébe, majd megnyitották a kapukat a nagyközönség előtt.

Másnap, október 24-én francia katonai díszkíséret (zenekar, egy dragonyos-, egy gyalogezred, két tüzérüteg és egy szállítószázad), valamint az amerikai küldöttség vitte az Ismeretlen Katonát a város vasútállomására. Vonattal először Párizsba vitték, majd a következő reggelen tovább Le Havre-ba.

Itt a kikötőben várakozott az USS Olympia cirkáló, amely Dewey admirális zászlóshajója volt a spanyol–amerikai háborúban. A d'Escale mólónál horgonyzott a hajó, itt zajlott a búcsúztatás is. A francia kormány képviseletében Maginot miniszter a Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki az ismeretlen amerikait. A himnuszok elhangzása után a zenekar belekezdett Chopin gyászindulójába, a koporsót pedig az Olympia legénységéből hat matróz és két tengerészgyalogos vitte fel a fedélzetre. A cirkáló nemsoká kifutott az USS Reuben James romboló és nyolc francia hadihajó kíséretében. A kikötő elhagyásakor a francia lövegek 17 ágyúlövést adtak le, majd ugyanezt megtették a kísérő hadihajók is, amikor a francia felségvizek határán visszafordultak.

 

Az Olympia november 9-én futott be a Potomac folyó torkolatába, majd kikötött a Washington Naval Yard-on. Itt katonai fogadóbizottság várta: John J. Pershing hadseregtábornok, vezérkari főnök, Robert E. Coontz admirális, a haditengerészet parancsnoka, John A. Lejeune vezérőrnagy, a tengerészgyalogság parancsnoka, valamint John Weeks hadügy-, illetve Edwin Denby haditengerészeti miniszter. A ceremónia főszervezője a Washingtoni Katonai Körzet parancsnoka, a jó emlékezetű Harry Hill Bandholtz dandártábornok volt, a díszőrséget a 3. lovasezred katonái adták.

 

A koporsót ágyútalpra helyezve vitték a Capitolium épületéhez, az odavezető utat pedig a 13. utászezred katonáiból álló kordon biztosította. Az Ismeretlen Katonát az épület rotundájában ravatalozták fel, azon a katafalkon, amely eredetileg Lincoln elnök számára készült. A ravatal elkészülte után nem sokkal megjelent az elnöki pár is, hogy lerója kegyeletét: Mrs. Harding egy saját maga készítette széles fehér szalagot helyezett a koporsóra, férje pedig ezüstből készült csillagos címerpajzsot tűzött rá. Utánuk sorban a közjogi méltóságok, az alelnök, a legfelsőbb bíróság elnöke és számos más katonai és polgári tisztségviselő helyezte el koszorúját és hajtott fejet a ravatal előtt, egészen naplementééig. Éjszaka díszőrség vigyázta a koporsót, majd 10-én reggel megnyitották a kapukat és különféle civil szervezetek, diplomaták, egyszerű polgárok érkeztek virágokkal és koszorúkkal, hogy tisztelegjenek az Ismeretlen Katona előtt. Este 10 óráig 90 000 ember fordult meg a rotundában.

 

November 11-én reggel a Capitolium előtt megalakult a menet. A zenekar gyászjelet fújt, a csapatok fegyverrel tisztelegtek. A Washington-emlékműnél felállított tüzérüteg leadta első lövését, majd percenként egy újabbat, végig a ceremónia alatt. Ezután megindult a menet végig a Pennsylvania Avenue-n. A koporsót ágyútalpon vitték, mellette haladt nyolc koporsóvivő őrmester (egy-egy gyalogos, lovas, utász, tábori és partvédő tüzér, két haditengerész és egy tengerészgyalogos), valamint 12 tiszteletbeli koporsóvivő, kilenc tábornok és a haditengerészet három zászlóstisztje.

 

Mögöttük Bandholtz tábornok lóháton a segédtisztjeivel, a zenekar, dobosok, egy gyalogezred zászlóaljrendben, egy lovasított tüzérosztály, és egy század lovasság. Utána következett négy lelkész, majd a közjogi méltóságok és a haderő parancsnoksága, gyalogosan. Mögöttük újabb dobosok, majd ismét katonák következtek, valamennyien a Congressional Medal Of Honor tulajdonosai. Őket követte a korábbi elnök Woodroow Wilson, (betegsége miatt kocsin) majd ismét katonák és különféle veteránszervezetek képviselői az egész USA-ból.

 

A menet három óra alatt ért az arlingtoni temetőbe (időközben több közjogi méltóság autóba szállt, illetve a hadsereg zenekarát tengerészgyalogosok váltották). A végcél a nem sokkal korábban felavatott Arlington Memorial Amphitheater (gyakorlatilag ravatalozó) volt, itt jelölték ki az Ismeretlen Katona végső nyughelyét. A katonai kíséret sorfalat állt az amfiteátrum bejáratáig, a tüzérek pedig egy távolabbi ponton lemozdonyoztak és felkészültek a díszlövéshez.

 

A ceremónia 11:55-kor vette kezdetét a himnusszal, majd a hadsereg főkáplánjának bevezető szavai után egy kürtös háromszor elfújta a felhívójelet. Ekkor két percre valamennyi jelenlévő elcsendesedett.

Ezután az My Country, 'Tis of Thee című hazafias dalt játszotta a zenekar, majd Harding elnök emelkedett szólásra. Beszéde végeztével az Ismeretlen Katona koporsójára helyezte a Congressional Medal of Honor-t és a Distinguished Service Cross-t, az amerikai haderő tagjai számára elnyerhető két legmagasabb kitüntetést. Őt a külföldi delegációk követték, szintén magas kitüntetéseket helyezve a koporsóra, többek között a Viktória-keresztet, melyet Lord Beatty flottatengernagy hozott el Nagy-Britannia képviseletében. A ceremónia ezen szakaszát a Nearer, My God, to Thee c. egyházi ének zárta. Ezután felcsendült az Our Honored Dead dallama, a megjelentek pedig a koporsó nyomában átvonultak az amfiteátrum elé, a sírhoz. A zenekar a Lead Kindly Light-ot játszotta míg mindenki elfoglalta a helyét.

A temetési szertartást Charles H. Brent tiszteletes, az Amerikai Expedíciós Haderő egykori főkáplánja végezte. A tiszteletes beszéde után Fish képviselő lépett elő és elhelyezte koszorúját. Őt további megemlékezők követték, köztük Aleek-chea-ahoosh, a varjú indiánok főnöke, aki saját nyelvén tisztelgett az Ismeretlen Katona előtt, majd tollas fejdíszét és hadibotját helyezte a koporsó elé.

A sírgödör aljára Franciaországból hozott földet terítettek, erre helyezték el a koporsót, az ágyúk hármas sortüze közepette. Utána a kürtös elfújta a takarodót, majd a lövegek 21-szer dördültek el – a legnagyobb tisztelet jeleként.

 

A sírt kezdetben csupán egy kőfedél takarta, majd 1926-ban a Kongresszus 50000 dollárt szavazott meg egy reprezentatívabb síremlék kialakítására. A tervezés és a kivitelezés több évig zajlott, a jelenleg is látható fehér márvány szarkofág 1932-ben készült el Thomas Hudson Jones szobrász és Lorimer Rich építész tervei alapján.

A síremlék a colorado-i Marble városka kőfejtőjéből származik, ugyanonnan ahonnan a Lincoln-emlékmű kőanyaga. A Washingtonra néző rövidebb oldalát a Győzelmet, a Bátorságot és a Békét szimbolizáló emberalakok díszítik. Hosszabb oldalain három-három koszorú jelképezi a világháború hat nagy csatáját: Ardennek, Belleau Wood, Chateau-Thierry, Meuse-Argonne, Oisiu-Eisue és a Somme. Az amfiteátrum felőli oldalán a következő felirat olvasható:

 

HERE RESTS IN HONORED GLORY AN AMERICAN SOLDIER KNOWN BUT TO GOD”

 

ITT NYUGSZIK DICSŐSÉGBEN EGY AMERIKAI KATONA, KINEK NEVÉT CSAK ISTEN ISMERI”

 

A síremlék az arlingtoni temető egyik legmegbecsültebb emlékhelye. 1930 óta 24 órás őrség vigyázza, ezt a feladatot 1948 óta a 3. gyalogezred (becenevén The Old Guard) egy szakasza látja el, melynek tagjai különleges kiképzésben részesültek.

 

Eredetileg úgy terveztem, hogy mind a négy amerikai Ismeretlen Katonáról fog szólni a poszt, de terjedelmi okok miatt most egyelőre csak ennyi. Ha van igény rá, lesz folytatás és talán a díszőrök témáját is hosszabban kifejtem :)

 

 

 

62 komment

Címkék: amerikai évforduló áldozatok i. világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titus Pullo Urbino 2010.11.11. 11:55:06

Nagyon teccett a cikk, gratula Markgraf! Az is szép, hogy Bandholtz tábornokról megemlékeztél, az ő erélye mentette meg a Nemzeti Múzeumot a román kifosztástól.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.11.11. 12:24:40

Nagyon jó írás, köszönöm! A folytatásra, akár csak az antiszemitizmusra vidéken, igény az vóna :)

Circus 2010.11.11. 12:40:35

Az itteni 'ismeretlen közlegények' nevében elsőként gratulálok, szép és érdekes munke - illeszkedik a sorba. Köszönjük :)

(és természetesen a folytatás az várandós!)

ui.: szerintetek lenne-e értelme, jelentősége DNS vizsgálatok alapján elkezdeni beazonosítani/megpróbálni az ismeretlen katonákat?

Iustizmord 2010.11.11. 12:42:27

Angliában is a 11. hó 11. napjának 11 óra 11. percekor tisztelegnek az egyik londoni katonai emlékműnél, ami ha jól emlékszem a whitehall-nál van a hadüggyel kb egy magasságban, a horse guards parade-tól délre.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.11. 12:47:49

@Titus Pullo Urbino: Köszönöm! Nemrég olvastam végig Bandholtz naplóját :)

@Thaddeus Griffin: Vettem :)

@Circus: Ahol van igény és pénz ilyesmire (USA) ott végeznek ilyen vizsgálatokat, ha nem is túl nagy számban. Külön szervezetük is van erre, a Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC). A II. vh-ig visszamenőleg foglalkoznak ilyesmivel.

@Iustizmord: Lásd a poszt időzítését :)

Iustizmord 2010.11.11. 12:53:46

The Cenotaph, asszem ez lesz az a monument,

www.roll-of-honour.com/London/Cenotaph.html

www.roll-of-honour.com/London/Cenotaph.html

és a Foreign and Commonwealth Office előtt áll. a whitehall-on, valóban

Iustizmord 2010.11.11. 12:54:23

@Markgraf: hoppá, fel se tűnt, de mesteri

Circus 2010.11.11. 12:55:43

@Markgraf: oké, akkor keresek valami más projektet népszerűsítésre... :)

Mondjuk a kérdés elméletice még áll - van értelme, lenne értelme, vagy maradjon meg Ismertetlen Katonának? Az egyik legmengindiítóbb (nekem legalábbis) a jeli arborétumban van az egyik fa tövében. Nem néztem utána, mikor esett el, de ha ismeritek a helyet úgy április közepe-június időszakban, akkor nagyjából értitek mire gondolok...

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.11. 14:00:26

@Circus: Itthon nincs ilyen, pedig igény volna rá. Csak hogy alegutóbbi esetet említsem, Horváth György m. kir. repülő hadnagy maradványait hozták nemrég haza Szlovákiából.

www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/hazahoztak-a-lezuhant-repulo-hadnagy-maradvanyait-fotok-331004

A levéltári adatok és a visszaemlékezések mondjuk az ő esetében majdnem 100%-osra vehető a személyazonosságot, de úgy tudom lesz DNS vizsgálat is. Viszont van olyan eset ahol csak azzal lehet biztosra menni.

És a poszt folytatásában majd megtudhatod hogy miért nincs (már) Ismeretlen Katonája a vietnami háborúnak :)

Értelme pedig van szerintem, méghozzá pont úgy, hogy ismeretlen. Mert így mindenki magáénak érezheti aki elvesztett valakit a háborúban és ilyen vagy olyan okok miatt nincs sír amire virágot tehetne.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.11.11. 16:52:41

@PsycloneJack:

"Soviet forces destroyed 38 German fighter planes and lost 9."

Aha...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.11.11. 22:18:08

Az utolsó betett kép egy döbbenetesen jó kép szerinem. (Plusz az eredeti minősége is valami elképesztő.)

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2010.11.12. 11:00:19

Elsírtam magam (de én nő vagyok).
Szívszorító történet, felmelő érzés, ahogy tisztelni tudják a halottaikat.
(az más kérdés, hogy szerte a világban hullanak az ifjaik).
Láttam a normandiai temetőket (ami a Ryan private-ben is van,) láttam a skót nemzeti emlékhelyet, ahol minden skót katona neve albumokban van felvezetve, háborúnként, csapatonként, századokra visszamenőleg.
De láttam a csóti katonatemetőt, I.vh-s, és láttam a fehérvári katonatemetőt is, amit gyönyörűen rendbetettek és gondoznak.
Mindekettőben sokféle náció katonái nyugszanak.
Hol vannak a mi katonáink?
Hová lehet letenni egy szál virágot, emlékezve mindre?
(A Nemzeti emlékhely sorsát évtizedek óta nem lehet eldönteni, mert állandón a az ostoba pártpolitika áldozatává válik.)

OkoskaTo:rp 2010.11.12. 11:51:04

("A kiválasztott koporsót átvitték a szomszéd helységbe"... - Feltételezem, hogy nem a szomszéd faluról van szó.)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.12. 12:01:01

@OkoskaTo:rp: Jogos, kösz hogy szóltál, sajnos a blogmotor most valamiért nem enged szerkeszteni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.11.12. 12:10:27

@húsgombóc: Az 1 évvel ezelőti bejegyzést is elolvasad?

BradBrutal 2010.11.12. 12:12:56

Nagyon érdekes poszt volt számomra.

zsitva 2010.11.12. 12:16:25

De láttam a csóti katonatemetőt, I.vh-s, és láttam a fehérvári katonatemetőt is, amit gyönyörűen rendbetettek és gondoznak.
Mindekettőben sokféle náció katonái nyugszanak.
Hol vannak a mi katonáink?
-----------

Amikor kisgyerek voltam jártunk a nagypapa sírjához a rákoskeresztúri köztemetőbe. Kb. 1958-1962 között.
A bejárathoz közel volt az Ismeretlen Katona emlékműve ahol mindíg volt friss virág.
Persze közel volt még a háború.
Nem tudom meg van e még az emlékmű és van e rajta virág ?

almeer 2010.11.12. 12:19:29

Akkor idézzük fel az egyik legszebb katonákra emlékező dalt:
Marlene Dietrich: Where have all the flowers gone?
www.youtube.com/watch?v=rpwK7xsOGpA

M65od 2010.11.12. 12:50:09

A magam, mint az USA világháborús hadseregeinek témájában kicsit elmélyedt amatőr történelembúvár nevében csak egyet kérnék: Folytasd! :))

M65od 2010.11.12. 12:52:43

Ja és, hogy ne maradjon nyelvtani folt a szép munkában ezt lehetne javítani:
"A kiválasztott koporsót amerikai zászlóval takarták le, tetejére pedig visszakerült a rózsacsokrot."

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.12. 12:57:04

@M65od: Köszi, sajnos ezen kívül is van elgépelés benne, de a blogmotor továbbra sem enged szerkeszteni. Amint lehet, azonnal javítom!

hazitroll 2010.11.12. 14:21:47

Nekem is tetszett, köszönöm! És én is kérnék folytatást, de a díszőrökről elsősorban! Ha már kívánságműsor van...

sziba 2010.11.12. 22:59:40

Markgraf sz@rd le a blogmotort, az írás rendkívül részletes és élvezetes volt, volt benne munka rendesen.
Grat

tucano 2010.11.12. 23:33:35

Nagyon szép lett, meg a hangulata is passzol! Az én kedvenc katonasírom a Martinovics-hegy oldalában van Kovács J. honvédé, állíttatta a Budai Polgári Lövészegyesület. Annyira nem illik oda, a kopott, kísérteties lépcső mellé, hogy bárki elmegy mellette, biztosan megáll elgondolkodni.
A vietnámi utalást viszont nem értem a kommentek között, C.N. mindenkit kihozott végül? Mindenesetre kíváncsian és felettébb türelmetlenül várom...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.13. 00:42:50

Remek poszt! És nem kérek folytatást .... neeeem .... csak halkan megjegyzem, hogy a macskák már elindultak :P

Lenne egy aprócska csacska macska mocska ... izééé, egy aprócska javításom: Pershing nem hadseregtábornok, hanem tábornagy volt (general of the armies = 5 csillagos tábornok, azaz tábornagy).

Ami meg az őrséget illeti: láttam őket akcióba ... és igen erélyesen kioktatni minket, amikor túl hangosan beszéltünk :D (Mentségünkre legyen mondva, már 45 perce vártunk az úrségmártásra és a hüle szervezők még a vécére se akartak elengedni)

Itt egy videó az ominúzus mártogatásról:
www.youtube.com/watch?v=kIB9ungp1P0

Michael Collins 2010.11.13. 09:03:17

Nagyon jó a poszt!
Két dolgot szeretnék megemlíteni.
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a Fekete Vipera sorozat utolsó részét, annak is az utolsó jelenetét!
www.youtube.com/watch?v=0SLH_rsjG1s&feature=related

Illetve nem szabad megfeledkezni a Gallipolinál elhunyt aussikról és kiwikről!
www.youtube.com/watch?v=WG48Ftsr3OI&feature=related

kószák egyike 2010.11.13. 09:56:48

Gratulálok! Nagyon jó és főleg hiányt pótló írás!

"Ha van igény rá, lesz folytatás és talán a díszőrök témáját is hosszabban kifejtem :)"

Már hogyne lenne igény! Hajrá! Várjuk! Elő a díszőrökkel! ;)

GeoThrasher 2010.11.13. 13:07:41

@Markgraf:
Esetleg magyarul olvastad Bandholtz naplóját, mert, ha igen akkor érdekelne, hol lehet beszerezni...

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.13. 13:16:06

@GeoThrasher:Bandholtz, Harry Hill. Napló nem diplomata módra - román megszállás Magyarországon. Magyar Világ K (1993). ISBN 963-7815-50-3

Könyvtárból vettem ki otthon, emlékeim szerint FSZEK-ben is megvan.

PsycloneJack 2010.11.13. 13:36:55

@Rammjaeger83: Jogos a kétség. De szerintem a korabeli hadijelentések számadatainak firtatása ebben a témában épp olyan részletkérdés, mint azok a jellemzően lengyel kommentelők, akik az egyik elütött évszámba kötöttek bele...

PsycloneJack 2010.11.13. 13:40:09

Bocs, 'részletkérdés' helyett 'felesleges' olvasandó. :)

GeoThrasher 2010.11.13. 20:53:35

@Markgraf:
Köszi, akkor rá is pattanok a témára. Egyébként szerintetek az én hülyeségem, hogy bizalmatlan vagyok a '90 előtt kiadott történelmi témájú könyvekkel, vagy van alapja? Például a Nemeskürty féle Requiem egy hadseregért olvasása közben úgy felidegesítettem magam a propaganda miatt, hogy csak másodszorra bírtam végigolvasni.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.13. 21:35:19

@tucano: Fú...az 48-as sír nem? Sokszor hallottam már róla, de azt nem tudtam kideríteni hogy hol van. Elmondanád hogy miként lehet odajutni?

@NagyTeve: Hát...a rendfokozat fordításán hezitáltam. A korszak miatt tábornagy lenne a megfelelő, a fordítás végett a hadseregtábornok. Végső soron mindkettő a legmagasabb katonai rendfokot jelzi magyarul, 45 előtt és 45 után.
Az angol alak miatt döntöttem a hadseregtábornok mellett.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.13. 21:35:57

Ja és nincs se gyepem, se kertem :D

Kismy 2010.11.14. 00:18:48

@Markgraf: mázlista!

ja, és grat, meg köszi, és folytatást!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.14. 07:52:33

@Markgraf: a hadseregtábornok 4 csillagot visel, a tábornagy 5-t. Egyébként Pershing valójában 6 csillagos tábornok kéne legyen, az ő rendfokozatát csak Washington kapta még meg, de ő csak post mortem 1976-ban - igaz, örökös elsőbbséggel. Ergo: ő fő-tábornagy kéne legyen.

Szóval a hierarchia kb. így néz ki: General of the Armies (Washington) - General of the Armies (Pershing) - General of the Army (ezt ma is élő rendfokozat) - General - Lieutenant General - Major General - Brigadier General.

tucano 2010.11.14. 13:16:35

@Markgraf: 49-es:)
Szoval ha gyalog, akkor a leszallsz a Pethenyi ut megallonal a 90, 90a vagy 212 buszrol es besetalsz magan a Pethenyi uton nyilegyenesen kb. 250 metert, ahol van a nagy balkanyar, ott rejtozik a lepcso. Javallat az, hogy ha havas-jeges az ido, akkor csak szankoval. Ha meg osszies, borongos, akkor keszitsd elo otthon a Satan Kutyaja cimu remeket, mert a hangulat meglesz:) Jut eszembe a Pethenyi uton lefele latszik a Martinovics-hegy teljes loveszarok rendszere es a jobboldali ures telekrol a lepcso elott szinte uvolt, hogy mekkora II. vh-s bunker-rendszer van alatta. Legalabbis ekkora rosszul alcazott szellozot (az ido vasfoga)utoljara talan Lucifer csinaltatott a pokolnak.

Harald Blåtand 2010.11.14. 17:07:29

A poszt kiváló és megható.
Az én kedvenc ismeretlen katona - sírjaim az isaszegi erdőben lévő névtelen 1849-es fejfák kis csoportja.
Már nem tudom melyik Vonnegut-regényben volt az a gonosz beszólás, hogy azért lett Fegyvernyugvás Napjából Veteránok Napja, hogy a halottakra való emlékezés helyett lehessen ünnepelni az élőket, a béke helyett pedig a háborút. Hiába, Vonnegut szerette a gonosz beszólásokat :-)

tucano 2010.11.14. 20:00:51

@Harald Blåtand: Pedig milyen igaza van, például munkások ünnepéből munka ünnepét csinálni is elég cinikus lépés volt.

M65od 2010.11.15. 10:30:29

@NagyTeve: örülök, hogy mást is ilyen szinten érdekel ez a téma (már azt hittem én vagyok a beteg:D), de egy apró javítást eszközölnék:

John. J. Pershing tábornok (a négycsillagosnak ennyi a hivatalos neve és nem több, mert ez a rendfokozat pl ma már gyakorlatilag a legmagasabb rendfokozatot jelenti a hadseregen és általában az összes fegyvernemen belül, ezért nem lehet ráhúzni nagyon az európai hadseregtábornok címet) soha nem volt ötcsillagos, mert az ő idejében ez a rendfokozat még nem is létezett. Ellenben az USA hadtörténetében az egyetlen katona volt négy aranycsillaggal amikor a Szövetségi Kongresszus nekiadományozta a "General of the Armies" címet 1919-ben (más kérdés, hogy vezérkari főnökként sem használta a címet és a hozzákapcsolódó rangjelzést sem).
Az első ötcsillagos (hivatalosan: "General of the Army", amihez az altábornagy fordítás lehetne a korrekt megfeleltetés) John Marshall lett a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának élén 1944-ben. Ezt a rendfokozatot egyébként a Szövetségi Kongresszus adományozza a katonai érdemekre tekintettel és összesen nyolc tábornoknak sikerült elérnie, habár a rangjelzés a poszt-polgárháborús időkben még a maitól eltérő volt pl Grant vagy Sherman esetében.
ÉÉÉÉs, hogy ne legyen ilyen egyszerű:)):
A Szövetségi Kongresszus 1956-ban fogadta el az általad is helyesen említett hat csillagos fokozatot, amihez Pershing négy-arany-csillagos hajdani rendfokozata után szintén "General of the Armies" (ez a tábornagy)elnevezést társították.
Hozzátartozik a tényekhez, hogy szintén helyesen említetted azt, hogy ezt a fokozatot csak ketten érdemelték ki az amerikai hadtörténelemben: George Washington posztumusz a függetlenség 200. évfordulójára 1976-ban és John J. Pershing.
Huuuuh, elmegyek gépírónak ezek után:))

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.15. 15:43:39

@NagyTeve: @M65od: Uraim, fejet hajtok érveik előtt!

@tucano: Nagyon szépen köszönöm!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.16. 17:18:13

@M65od: a csillagok száma stimmel, de az hogy venné már ki magát, hogy "négy aranycsillagos tábornok" vs. "négy ezüstcsillagos tábornok"??? Egyébként a 4 csillag Pershing saját ötlete volt - a Kongresszus felhatalmazta, hogy találja ki a saját jelvényét.

Egyébként meg szvsz ha a legmagasabb kurrensen adományozható rendfokozat az 5-csillagos, ő és Washington pedig törvény által mindenki elé van rendelve rendfokozatilag, akkor egyértelmű, hogy 6 csillagosok (esetleg Washington 7, mint a francia tábornagyok).

Ami a hadseregtábornoki rendfokozatot illeti: az csak az USA-ban a legmagasabb, Európában a general d'armée, general armija, general broni, armadni general, Armeegeneral, general de armata illetve az átkeresztelt magyar hadseregtábornok egyértelműen 4 csillagos. Ha értelemszerűen akarok fordítani, akkor pl. Eisenhower tábornagy (még akkor is, ha tudjuk, hogy azért general of the US Army mert Marshall nem akarta, hogy őt marshall Marshall-nak szólítsák - l. még: Major Major), egy négycsillagos hábornok meg magyarul vezérezredes (még akkor is, ha saját nyelvén hadseregtábornok vagy 4 csillagos tábornok [nem vicc, Romániában hivatalosan is így hívják])

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.16. 17:29:41

@NagyTeve: persze, esetleg lehet úgy is tekinteni az egészet, hogy Washington és Pershing nem rendfokozatot, hanem személyre szabott, egyéni címet kaptak ...

teddybear01 2010.11.16. 22:46:33

Tudtommal Magyarországon nem volt ötcsillagos tábornok. Az oroszoknál viszont igen, ők marsallnak hívták ezt a rangot.

xstranger 2010.11.16. 23:41:50

@NagyTeve: Tobbek kozott azert is lett amerikai otcsillagos rang hogy az europai katonai vezetok ne "outrankeljek" (na ez hogy van magyarul). Tipikusan ugye Montgomery akinek field marshall volt a rangja.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.17. 05:52:56

@teddybear01: Oroszországban volt és van tábornagyi rendfokozat, a Szovjetúnióban viszont volt 3: fegyvernemi marsall, fegyvernemi főmarsall és a Szovjetúnió marsallja, l. itt: http://www.uniforminsignia.net/index.php?insignia[19]=10&era[0]=3&cont=0&state=134&Itemid=53&option=com_insigniasearch&search_id=main#

M65od 2010.11.17. 12:14:41

@NagyTeve: Pedig Pershing esetében bizony így történt, mert az ő szolgálati idejében nem létezett ennél magasabb fokozat, így a "General of the Armies" címet is a négy csillagból "oldották (vagy oldotta ő maga, ahogy írtad) meg" 1919-ben, amely rendfokozatra őt egyébként 1917. október 6-án léptették elő (ezüstcsillagokkal:)).

A 2. pontban igazad van, a mai értelemben vett 6 csillag valóban csak Washingtonnak és neki jár(t), mert McArthur végül nem foglalta el japánt szárazföldi invázióval.
Manapság egyébként az 5 csillag sem igazán elérhető egy amerikai tiszt számára, maximum (ne adja az Isten) totális háborús időkben és a sajátokkal egyetemben alárendelt külföldi szövetséges alakulatok nagyszabású hadműveletekben való vezetésével + ugye kongresszusi jóváhagyással.

A 4 csillagos elnevezés pedig lehetne akár hadseregtábornok is, ha éppen egy hadsereg esik a területi illetékességébe (ahol az összes végrehajtott hadműveletért felelős, az egységek számától függetlenül), de ez a legmodernebb hadviselésben persze inkább kevesebb.

Amúgy meg örömömet fejezem ki, hogy végre hasonló érdeklődésű értelmes emberekkel "futok" össze és remélem lesz még ilyen jó beszélgetésünk.

üdv

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.17. 19:34:42

@M65od: Na, itt azért vitatkoznék veled: az MH tele van dandártábornokokkal, de dandárral kevésbé ... sztem a fordítás legyen értelemszerű, a saját terminológiát használva és ne szó szerinti. De persze, ezen lehet vitatkozni :D

(egyébként ha érdekel, a nickem melletti lap fórumán találsz néhány érdekes eszmecserét ezzel kapcsolatban (is))

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.11.17. 19:35:30

@M65od: "és remélem lesz még ilyen jó beszélgetésünk." - hogyne, ha eljössz a következő lemilbulira :D

manes 2010.11.18. 14:51:17

"szinte uvolt, hogy mekkora II. vh-s bunker-rendszer van alatta. " Látogatható?

M65od 2010.11.19. 12:14:56

@NagyTeve: Értem amit mondasz, de a magyar rendfokozatot is elnevezték egyszer valamiért, valamiről, valamihez, valahogyan (jaj bocsánat az igénytelen szótolulásért:))) és nyilván ezért maradt az a neve ami, ha a feladat, az alárendelt haderő nagysága stb. változott, differenciálódott is az idők folyamán. Na az amcsik ilyenekkel (már elnevezés tekintetében) nem szarakodtak:)) és a 4csillagosok már a második világháborúban is inkább főparancsnoki (vagy hadtestparancsnoki) tisztet töltöttek be és nem "csak egy" hadsereg felett parancsnokoltak.
A lapodat megnézem mindenképpen.
A lemilbulikra én nem szoktam hivatalos lenni és nem is tudom mi ennek a menete, befurakodni meg nem akarok, mert majd jól kinéz az elit:)))
Ja és, nehogy úgy érezd véletlenül, hogy egy "frankómegmondogató" trollkirály vagyok, csak én tényleg ezt szűröm le a témában való szerény jártasságomból és bármikor meg lehet fogni az enyémnél jobban alátámasztott érvekkel:)
Alig várom már Markgraf kolléga újabb villanását, hogy folytassuk az eszmecserét:)
Addig is jó hétvégét, üdv

tucano 2011.02.11. 16:55:49

@Etniez:
Hahó!
A Sárospatak-Pethényi kereszteződésben indul tovább a kettő között még egy Pethényi út, amit teljesen kitakarnak a lombok. Szóval az nem út, hanem lépcső, és ott majdnem a tetején!

Etniez 2011.02.12. 17:22:32

@tucano: Köszi, majd elnézek arrafelé nyáron!
süti beállítások módosítása