Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (158) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (11) rendvédelem (54) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vitaposzt - Az IH és az országimázs

2011.01.05. 16:00 tiboru

A Lemilblog olvasói tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy fórumunk betegesen irtózik minden olyan témától, amelynek aktuálpolitikai zöngéi lehetnek, noha (zömében) mi is itt élünk, s hétköznapjainkat ugyanúgy befolyásolják a mindenkori hazai kormány (és Országgyűlés) döntései, mint mondjuk a Cukiság vagy az Autózz blogok törzsközönségéét.

Azt is tudjuk (és örülünk is neki), hogy a nagy számok törvénye alapján szerzőink, olvasóink és kommentelőink között egyaránt vannak jobb- és baloldaliak, centristák, megrögzött radikálisok és a politikától magukat távoltartók egyaránt, azt pedig külön köszönjük, hogy (ritka kivételektől eltekintve) ti is tiszteletben tartjátok a lemilpolicy vonatkozó szabályait. 

Az aktuálpolitika-mentességünket a jövőben is meg kívánjuk tartani; ugyanannyira érdekel bennünket az, hogy valaki hová húzza az ikszet a szavazófülkében, mint az, hogy mi a neve a kutyájának, vagy hogy sörös- e vagy boros, netán kólás, esetleg ásványvizes az illető (noha ez utóbbi szempont azért megérdemelne egy kis mérlegelést…)

Mindezeket figyelembe véve mai vitaposztunk témája első látásra talán megütközést kelt, hiszen azzal kívánunk egy csöppet foglalkozni, hogy mi a fene is történik a Magyar Köztársaság külföldi imidzsével (főként az új médiatörvény, illetve a magánnyugdíjpénztárakról szóló jogszabályok elfogadása körüli hacacárében). Pontosabban: miért is történik az, ami? És hangsúlyosan nem a politikai paletta szereplőinek felelősségét kívánjuk feszegetni – kérünk benneteket, hogy (bárhová is húz a szívetek) itt ti se tegyétek.

Azt, hogy valami nincs rendben a kormányzati kommunikációval, tán még a Való Világ-szurkerek is látják, érzékelik; nem akarok itt hályogkovácsként okoskodni, ez a mai Index-cikk szerintem egészen korrekt módon összefoglalja a lényeget.

A probléma egyik vetületét azonban nem említi, no de ezért vagyunk mi (többek között) rendvédelem- és titkosszolgálat-szakosodott blog, hogy megtegyük.

És akkor (a kicsit hosszúra nyúlt, de szerintem feltétlenül szükséges bevezető után) lássuk a mackót.

A tavaly nyáron, az elsöprő támogatottságot felmutatni tudó új kormány egyik első intézkedései közé tartozott a hazai titkosszolgálati rendszer átszervezése, új vezetők kinevezése, új vonalvezetési elképzelések felvázolása a katonai és polgári gumitalpúaknál, a hírszerzés, az alkotmányvédelem, a terrorelhárítás, továbbá a rendvédelmi szervek belső biztonsági szervezeteire vonatkozóan. Az Alkotmányvédelmi Hivatallá átnevezett nemzetbiztonságiak (a titkos információgyűjtést a háttérből, logisztikailag és humán oldalról támogató Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal együtt) a Belügyminisztérium alá kerültek, a katonák viszonylag változatlan hierarchiában maradtak a honvédelmi miniszter felügyelete alatt, polgári hírszerzésünk (az Információs Hivatal, a továbbiakban: IH) pedig a külügyminiszter irányítása alá csúszott.

Szegény
Martonyi János... Úgy hiányozhatott ez neki, mint eszkimónak a hűtőszekrény. Vagy inkább mint Szlota Jánosnak a kettős állampolgárság.

És el is érkeztünk a fő mondani-, illetve vitatnivalónkhoz.

Egy állam hírszerzésének kurvasok dolga van, s itt most nem kell feltétlenül James Bondra vagy Sorge doktorra gondolni. Akit tételesen érdekelnek az IH feladatai, az  lapozzon vissza erre a régi posztunkra, vagy kattintson a vonatkozó törvényre és nézze meg a 4. §-t (feltételezem, nem változott az utóbbi hetekben).

A jelzett paragrafus legelső, a.) bekezdését azért beidézem:

a) megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat, továbbá a Magyar Köztársaság érdekeinek érvényesítését szolgáló tevékenységet folytat.

Kéremszépen, erről beszélek: hát ebbe nem fér bele az, hogy hírszerzésünk színe-virága azon kéne hónapok óta dolgozzon, hogy a kormányzati intézkedések várható külföldi visszhangját feltérképezze, kipuhatolja? Hogy felkészítse a köztársaság politikai és gazdasági döntéshozóit arra, hogy mi a várhatóság Moszkvától Berlinig, Washingtontól Tokióig, Oslótól Bukarestig? Hogy a rendelkezésére álló valamennyi (valamennyi!!!) erővel, eszközzel és módszerrel olyan tevékenységet végezzen, amellyel Magyarország külföldi érdekeinek érvényesülését elősegíti? Hogy előrejelezze a várható szopást, s kisebbítse ennek nemzetközi hatásait? Hogy pozitív irányba befolyásolja a hazánkról kialakult nemzetközi képet? Hogy problémamegoldási alternatívákat kínáljon, ha kötésig gázolunk a külföldi  kommunikációs offenzívában?

Igen, ez (is) a feladata lenne. És nem azon görcsölni (szintén a törvényből idézek, 4.§. c.) bekezdés, tessék megnézni), hogy bűnüldözői, nyomozói aggyal és logikával gondolkodni nem képes titkosszolgákkal szervezett és kábítószerbűnözés elleni jogosítványokat vindikáljon magának (s ezzel gyakran bekavarva a rendőrök életébe). Egy zsarunak mindig is más srófra járt az agya, mint egy titkosszolgának, de ez így is van rendjén; a kazánkovácsokra se szokták rábízni a gyeprendezést, és viszonylag kevés szociológus végez főállásban szívműtéteket.

Vajon jó helyen van egy hírszerző szolgálat abban a Külügyminisztériumban, ahol eddig maximum fedőállásban voltak kémek (ez külföldön legalábbis így van évszázadok óta, s noha totál amatőr vagyok e tekintetben, nincs okom feltételezni, hogy idehaza másként működött volna, vagy másként működne). Külügyes ismerősöm mondta, hogy ő, aki aztán tényleg ízig-vérig diplomata és soha semmi köze nem volt a hírszerzéshez,
most kínosan vigyorog a diplomáciai fogadásokon, mert röhögve azzal cukkolják külföldi kollégái, hogy „Na, öregem, most már hivatalosan is..?

Vajon mivel foglalkozott az elmúlt hónapokban az illetékes vonalakon dolgozó magyar hírszerző apparátus (amellett, hogy vélelmezhetően – és az eredményekből következtetve – a seggét vakarta, pasziánszozott a pécéjén és aggódott az állása miatt)? Miért hagyták, miért engedték, hogy a magyar kormány ilyen kínos helyzetbe kerüljön? Véleményem szerint a mostani helyzetben az IH-nak legalább akkora a felelőssége, mint a Külügy többi (civil) részének.

És nagyon bízom abban, hogy – ha már elvonultak a viharfellegek –, ennek a trehány, nemtörődöm, szakmaiatlan impotenciának meglesznek a felelősei. Tudom-tudom: az IH-nál is vannak kiválóan felkészült, hazájukat és hivatásukat szerető, nagyszerű profik, de az ő szakmaiságuk mintha nem nyilvánult volna meg az utóbbi időben. És most ne jöjjön senki azzal a közhellyel, hogy a titkosszolgálatok eredményei nem kerülnek a nyilvánosság elé, csak a kudarcok, mert ebben az esetben ezt nem tudom elfogadni: ekkora kudarc mögött (hangsúlyozom: az adott vonalon) semmiféle
rejtett eredmény nem létezhet...

Mert milyen feliratot is tart karmai között az a turul..?

Mindezeket természetesen ünnepélyesen visszavonom és nyilvánosan meakulpázom egy hatalmasat, ha esetleg kiderülne – soha nem fog kiderülni persze –, hogy kisezer jelentés, elemzés és értékelés született a tárgyban, de a politikai döntéshozók valamilyen okból kifolyólag ezeket nem olvasták. Esetleg olvasták, de szartak rájuk.

Vagy csak rosszul látom, és szükségtelenül dramatizálom el a helyzetet? Most mondjam azt: remélem… Persze velem is lehet vitatkozni!

Ez tehát az a téma, amiről a véleményeteket szeretném hallani (nem fideszezve-szocizva, nem orbánozva-gyurcsányozva, hanem higgadtan, megfontoltan és - a lehetőségekhez képest legalábbis - objektíven.)

Tudom, hogy unjátok, de ilyenkor el szoktam mondani, hogy nem egymással vitatkozunk, hanem egymás érveivel és véleményével; az öncélú durvulást, kurvaanyázást és egymás csuklóból történő lehülyézését továbbra sem díjazzuk. És itt ülök a gép előtt, ujjam a moderálási gombon :-)


Köszönöm.

246 komment

Címkék: magyar titkosszolgálat vitaposzt kémek és hírszerzők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kszabo 2011.01.06. 18:48:44

Magyar Köztársaság valós érdekeit kellene először tisztázni és akkor lenne mit védeni. Ezt utoljára 1867-ben Deákék tették meg utoljára és gálánsan végig is verték egész Európában:) És tenger mélyen fütyültek arra, mit szeretne velünk tenni a világ. Azóta csak maszatolás folyik. Üdv

t.lala 2011.01.06. 18:56:53

Az országimázs csorbulásával kapcsolatos intézkedésekkel összefüggő kritikák elsősorban EU-tagországok illetékeseitől, illetve az EU hivatalos szerveinek képviselőitől fogalmazódtak meg. Az IH speciális eszközei és módszerei nem alkalmazhatóak a politikai és katonai szövetségi rendszerhez tartozó országokban, illetve azokkal szemben (ha ezt tenné, lenne is belőle diplomáciai bonyodalom), tehát a témával kapcsolatos információgyűjtés nem az IH, hanem a Külügyminisztérium adott országok magyar külképviseletein dolgozó diplomatáinak lenne (lett volna) feladata.
Feltehetően a megfelelő külügyi csatornákon azonnal jelezték is a különféle kormányok ( tisztségviselőinek) legális forrásból származó hivatalos álláspontját.

Az MKIH honlapja:

„ Az Információs Hivatal polgári hírszerző szolgálat, mely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a Magyar Köztársaság nemzeti érdekeinek érvényesülését, működjék közre az ország szuverenitásának biztosításában és alkotmányos rendjének védelmében. „

„A hírszerzési információk a kormányzati döntések megalapozását szolgálják. A Kormány meghatározza azokat a témákat, amelyekről a hírszerzés útján tájékozódni kíván. E hírigények alapulvételével az Információs Hivatal - különleges eszközrendszere révén - olyan adatokat, értesüléseket, dokumentumokat szerez, amelyek a hivatalos csatornákon egyáltalán nem vagy csak korlátozottan ismerhetők meg. „

Tehát: a kormány határozza meg azokat a hírigényeket, amikre adott esetben konkrétan szüksége van.
Ha nem határozott meg ilyet, akkor nyilván nincs szüksége rá, de az is lehet, hogy az új szuperszervezet (TEK) kapta meg ezt a feladatot is.

3. A jelenlegi kormány intézkedéseinek legkritikusabban bírált, és most már a leghevesebb reakciókat kiváltó témája a médiatörvény. Annak külföldi bírálata alapvetően a sajtószabadság megítélésében, annak európai felfogásában csúcsosodott ki, ami valljuk be legfőképpen politikai beállítódás kérdése. isten mentsen meg bennünket attól, hogy a polgári titkosszolgálatok bármelyike is elmélyedjen a politikai (legyen az külföldi vagy hazai) csatározások mocsarában.

A blog szerzője ezen az alapon felelőssé tehetné az Alkotmányvédelmi Hivatalt is, amiért az országimázs gyengülését kiváltó intézkedések ugyancsak kritikus hazai fogadtatásának, kritikájának intenzitásáról, annak hátteréről nem folytat (folytatott) titkos információgyűjtést. Ettől mentsen meg bennünket a jóisten….

Megítélésem szerint a fentiekből a teljesség igénye nélkül is az adódik, hogy ezekben a témákban a titkosszolgálatok egyike sem lehet kompetens.

Ebben erősít engem a blog írójának egyik kérdése is: „Miért hagyták, miért engedték, ( mármint az IH munkatársai) hogy a magyar kormány ilyen kínos helyzetbe kerüljön?

Azért, mert nekik szerencsére nincsen semmilyen ráhatásuk a hazai aktuálpolitika alakítására, ezt a mindenkori kormány teszi, ez az ő feladata. Ha ez kínos helyzetbe hozza az országot, miért felelne ezért a titkosszolgálatok bármelyike. Miért hallgatna egy kormány saját – megítélésem szerint nem túl kedvelt – hírszerzésére, ha nem hallgat sem a hazai, sem a külföldi kritikákat megfogalmazókra.

Úgy tudom, az egyébként nem új keletű jelenség, hogy egy kormány nem tart kellő mélységben igényt saját tikosszolgálatának véleményére. Volt már erre példa az előző kormányok esetében is. Ehhez – tetszik, nem tetszik- elegendő a 2/3, vagy az adott kormány megkérdőjelezhetetlen elszántsága, hajthatatlansága.

A blog írója nem járhat messze a valóságtól akkor sem, amikor ezt írja: „ kisezer jelentés, elemzés és értékelés született a tárgyban, de a politikai döntéshozók valamilyen okból kifolyólag ezeket nem olvasták. Esetleg olvasták, de szartak rájuk.

Arról most nem is beszélek, hogy egy titkosszolgálat feladata elsősorban nem az utólagos tűzoltás. Normális esetben ez úgy zajlana, hogy a kormány hírigényként meghatározza a szolgálat számára: ez és ez a tervezett intézkedés, a szolgálat a saját speciális eszközeivel szerezzen információkat arról, hogy ez az adott országban milyen hivatalos reakciókat válthat ki ennek megvalósítása. Ha ez a reakció a magyar kormánynak (az országnak, urambocsá’ a hazának) nem megfelelő, akkor a reakcióknak megfelelő módon változtat a tervezeten és úgy véglegesíti azt.
Ez bizony gyakran nem így ( vagy egyáltalán nem) történik meg.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.06. 18:57:09

@rdos: tulkép te azt mondod, hogy a nem nyilvánosságra hozott szalagokból az következik, h az oroszok állnak az egész mögött?

@Zig Zag: ezért is hoztam fel, hogy nem a semmiből jött ez az alázzuk rommá hozzáállás. OV megdolgozott érte személyesen is és a kormány is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:17:34

@t.lala:

Most csak így, a kommented elejéről:

"Az IH speciális eszközei és módszerei nem alkalmazhatóak a politikai és katonai szövetségi rendszerhez tartozó országokban, illetve azokkal szemben.."

Ezt te komolyan mondod, vagy közben hamiskásan kacsintottál, csak nem jött át..?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:20:42

@t.lala:

"Úgy tudom, az egyébként nem új keletű jelenség, hogy egy kormány nem tart kellő mélységben igényt saját tikosszolgálatának véleményére."

Engem ez csak azért lep meg, mert a jelenlegi kurzus nem kevés kiemelkedő alakja köztudomásúan igen érdeklődik a titkosszolgálatok iránt.

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2011.01.06. 19:23:40

@tucano:
@juditmanó:

Évekkel korábban a sajtófigyelés egy másik (nem a berlini) nagykövetségen a bel- és külpolitikai referens munkája volt, aki "sima" külszolgálattal került ki. Ellentétben az IH-s kollegájával, akit külszolgálata idejére a Külügyminisztérium átvett a saját állományába.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:24:07

@t.lala:

No, még egy utolsó :-)

(Ne érts félre, nem csesztetlek, sőt, örülök, hogy egy újabb gondolkodó olvasót üdvözölhetünk a kommentelők között!)

"Normális esetben ez úgy zajlana, hogy a kormány hírigényként meghatározza a szolgálat számára: ez és ez a tervezett intézkedés, a szolgálat a saját speciális eszközeivel szerezzen információkat arról, hogy ez az adott országban milyen hivatalos reakciókat válthat ki ennek megvalósítása."

Ha egy hírszerzésnek külön feladatként konkrétan meg kell fogalmazni, hogy külföldön figyeljen oda mindenre, ami az ország jó hírének árthat, és erről soron kívül tájékoztassa a kormányt, akkor az nem hírszerző szolgálat, hanem önkéntes tűzoltóegylet, és jobb, ha csomagolnak...

t.lala 2011.01.06. 19:40:21

Bizony pedig ez így van, meghatározzák.
Vannak általános és konkrét hírigények:

"Az Információs Hivatal a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 4. § felhatalmazása alapján megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat.

E tevékenység keretében a kül- és biztonságpolitika területén az információszerző tevékenység az alábbi főbb irányokra koncentrál:
A hazánk kül- és biztonságpolitikai érdekeit veszélyeztető fejlemények és események, valamint ezen érdekek érvényesülését akadályozó, illetve azt előmozdító tényezők.
A globális biztonságot stratégiai értelemben fenyegető jelenségek.
A transzatlanti és európai biztonsági struktúrákkal, illetve kül- és biztonságpolitikai együttműködéssel szemben ható erők tevékenységének figyelemmel kísérése. A kül- és biztonságpolitika terén hazánk nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését elősegítő információk.
A hazánk, valamint a NATO és az Európai Unió tagállamai stabilitását és biztonságát veszélyeztető nemzetközi, illetve regionális konfliktusok és válságok.
Régiónk stabilitása és biztonsági helyzete.
A kormányzat aktuális igényeinek megfelelően a nemzetközi kül- és biztonságpolitika egyéb kérdései.
Az Információs Hivatal a fenti kérdéskörökben megszerzett információit értékelésével és elemzésével kiegészítve rendszeres tájékoztató munkája keretében bocsátja a kormányzat rendelkezésére."

Ezek azok.

Egyébként ebbe hogyan is fér bele az országimázs megmentése?

Igazából szerintem nem a lényegbe kapaszkodtál bele.
Szerintem a többi érvem lényegibb, mint az utolsó megjegyzésem :-))

Mr. Hilter 2011.01.06. 19:47:44

@tiboru: Kösz.
Közben rájöttem, hogy az új jól szervezet jól konspirál és a honlapjukat a vatera mögé rejtették, l. ah.hu/
:)

t.lala 2011.01.06. 19:49:03

"Engem ez csak azért lep meg, mert a jelenlegi kurzus nem kevés kiemelkedő alakja köztudomásúan igen érdeklődik a titkosszolgálatok iránt."

Az érdeklődés célja, oka sokféle.
Lehet, hogy csupán azért, mert valódi tevékenységükre szerencsére csak kevesek látnak rá kellő mélységben. Ez egyébként így is van jól.

Az ismeretlen, a misztikum vagy érdeklődésre tart számot, vagy félelmet válthat ki :-)

t.lala 2011.01.06. 19:54:22

Ezt te komolyan mondod, vagy közben hamiskásan kacsintottál, csak nem jött át..?

Ezt én hamiskás kacsintás nélkül komolyan gondolom, másként nem is lehet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:55:21

@t.lala:

Úgy értettem, hogy nem kéne MINDEN EGYES esetben külön megfogalmazni a hírigényt, mert egy hírszerzőtől alapelvárás (szerintem), hogy legyen kreatív és ne kelljen mindent a szájába rágni...

De mindegy, csak okoskodom, nem igazán értek hozzá.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:57:06

@t.lala:

Hm. Tehát szerinted az egyazon szövetségi rendszerhez tartozó titokzatos szervízek nem dolgoztak, nem dolgoznak és a jövőben sem fognak egymásra dolgozni?

Csak hogy tudjam, hányadán állunk.

t.lala 2011.01.06. 19:58:14

@bet-li, kínai játékos:
No meg a TEK kapott vagy 1,8 milliárdot, a rendőrség nem tudom mennyit, és még ki tudja melyik szervet dobták meg egy kis plusz pénzzel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:58:51

@t.lala:

Kövér Lászlót nem nevezném érdeklődő amatőrnek a területen. Simicskó Istvánt sem. Szerintem egyiküknek sem kell különösebben magyarázni a szolgálatok jelentőségét.

t.lala 2011.01.06. 20:01:05

@tiboru:

Úgy bizony,legalábbis a korrektebbjei biztosan nem. Bár kakukktojást bárhol lehet lelni. Emiatt ne forgolódj álmodban :-)

teddybear01 2011.01.06. 20:25:26

Nem tudom, hogy miért is lepődik itt meg mindenki, az országparancsnok hülyeségén?

Tiboru! Emlékszel még milyen szépen sikerült összevesznie az előző kormánya alatt a lengyelekkel? Azóta valahogy sokkal kevésbé szeretnek bennünket, mint rég...

teddybear01 2011.01.06. 20:26:54

Az országimázsról meg Torgyán kisvendéglője ugrik be nekem, valahol Bankokban, vagy hol...

tomcsák 2011.01.06. 21:37:56

Sziasztok!

Mivel az érintett szakértők tevékenységéről, eredményeikről értelemszerűen nyilvános információk nincsenek, ezért vizsgáljunk olyan részt az események kapcsán, ahol az eredményeket mi magunk is érzékelhetjük. Még vegyünk két előfeltételezést: tegyük fel, hogy politikusaink ugyanúgy reagálnak különböző területek szakértői elemzéseire, és ezek a szakértők területüktől függetlenül egyenszilárdságúak.
Én a kormány kommunikációját vizsgálnám meg az egész hercehurca során. Biztos, hogy van szakértője kormányzati-politikai szinten, legalább három központtal (kormány, miniszterelnökség, frakció), s az is biztos, hogy a dolgok természetéből adódóan kénytelenek voltak dolgozni az ügyön.
Az eredményeket látva-hallva-olvasva, ilyen tanácsokat, elemzéseket csak az a szakértő ad, aki a lehető legrosszabbat akarja a megbízójának.
Ez a szándék a felvetett témában és szakértői körben valahol a hazaárulás határait feszegeti.
De és mivel az elmúlt hét hónapban ez a kommunikációs ámokfutás politikusaink részéről a sokadik eset, én sokkal inkább hajlok arra, hogy a politika magasról és vastagon ... nem foglalkozott a saját szakértői stábjának az eredményeivel.

Kentaur67 2011.01.06. 22:31:27

Általában csak olvasgatok, most két dolog miatt írok.

Az egyik, hogy valaki beregisztrált egy, a sajátomhoz a végsőkig hasonló nicket, és már láttam más olyan blogokon, ahol magam is elő szoktam fordulni, így arra kérnék mindenkit, mielőtt egy-egy komment alapján ítéletet mondana rólam, győződjön meg,valóban én vagyok-e az elkövető.
Az én nickem Kentaur67, a hamisítómé Kentauró7, azaz K.e.n.t.a.u.r.ó.7

A másik a témához kapcsolódik többé-kevésbé, és mivel itt többségében a történelmet jól ismerő emberek vannak, érdekelne a véleményetek. Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy mennyire más a történelmi helyzet mint a 30-as években, (és Magyarország sem egyenló a Német Birodalommal) az idézetet sokkal inkább a hatalommegszerzés és -gyakorlás hasonlósága miatt másolom be.

”Az 1920-as években Németországban jelenik meg a fasizmus másik válfaja, a nemzetiszocializmus. Mi ennek az oka? Németország elveszti az első világháborút. A háború után óriási nyomor, munkanélküliség sújtja az országot. Az ország egy részét francia csapatok szállják meg, Németországot kiközösítik. Az emberek tömegével érzik azt, hogy nincs kiút. Készek elfogadni bármit, amiről úgy vélik, hogy megoldást jelenthet.

A nemzetiszocializmus megzavarja az embereket, a dolgozó tömegeket is. A recept viszonylag egyszerű. Kell egy markáns vezető. Adolf Hitler ilyen. Kiváló szervező, kitűnő szónok. Érti és felhasználja a modern tömegpropaganda minden eszközét.

Kell egy program, amely mindenkinek ígér valamit. A nemzetiszocialisták a német nép minden nyomorúságáért az 1918-as forradalmakat és a weimari köztársaság liberális politikáját teszik felelőssé. Ebből adódik a program is, amely sok embert megfog: az elnyomott és kizsákmányolt Németországból megteremteni az új német birodalmat. A nemzetiszocializmus megoldást ígér a dolgozó tömegeknek is: a munkásságnak munkaalkalmat és több bért, a parasztságnak földet. Mindenki számára vonzó, hogy Hitler fellép a nagytőke, a nagy bankok hatalma ellen, a „kamatrabszolgaság” eltörlését helyezi kilátásba.

A nemzeti szocialista program látszólag tőkeellenes. Ez azonban nem általában a tőkés kizsákmányolás ellen irányul, hanem sajátos módon a zsidók ellen. Megkülönböztetnek ugyanis árja, azaz „teremtő”, és zsidó, azaz „spekulatív” tőkét.”

Forrás: www.kommunista.net/konyv/magyar-kommunistak-illegalitasban-1919-utan-14-resz

Iustizmord 2011.01.06. 22:52:49

nem olvasta a kommenteket, de eg rövid meglátás:

honnan a rákból derítse fel az IH a kormány lépéseinek lehetséges hatásait ELŐRE ha

1. kormányzat ad hoc ötletel, se stratégia, se taktika, se látható célok
2. a legszűkebb párt/kormányvezetés senkit be nem avat az intézkedésig

szal honnan találja ki az egyzsri IH-s hogy a sajtótv-t kell megszondáznia, ha nem tudja h

1. lesz sajtótv
2. kb mi lesz a tartalma.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.06. 23:03:16

@t.lala: A TEK nem annyit kapott, hanem sokkal többet. De nem értem miért TEK-eztek, amikor nekik ehhez semmi közük sincsen.

Azt viszont már többen pedzegették, hogy
- hírigény: miért ne lehetne olyan rövid hírigény, hogy szólnak a csúcsról, hogy izé, A) igazgatóság nézzétek már meg, hogy mit szólna Merkel, Sarko, Cameron és a többi tényező! Berlusconi nem számít, mert már tudjuk, hogy nem önálló, hanem Putyin beosztottja. Határidő: azonnal. B) Igazgatóság: kérdezzétek meg Putyin balettes barátnőjét, milyen ukázt kapott Berlusconi a héten? És a Gy.Feri? Hi: szintén azonnal.
- elolvassák, nem olvassák: szerintem simán elképzelhető, hogy bár elolvassák mégsem bíznak meg abban ami le van írva, ill. azokan akik leírták. Sztálin se hitte el, hogy igaz amit Sorge leír. Az osloi táviratban se bíztak. A CIA/DI honlapján volt egy elemzés, amit egy elemző írt, és abban arról is esett szó, hogy ha a megrendelő nem bízik abban amit kap, akkor a legjobb hírszerzés se ér fabatkát se.
Ne feledjük el, hogy tegnap még ezek a szolgálatok (főleg a Falk Miksa Művek) szívatta őket, aztán a KBH is lőtt pár kapufát, a többiről meg nem tudunk.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.06. 23:06:21

@Iustizmord: szerintem megvoltak ezek a lépések előre, csak az IH nincs abban a körben, akik akár feladatként is kaphattak infót arról, hogy mi készül.

Kentaur67 2011.01.06. 23:07:37

@Panther_V:

Nem látok ellentmondást a dologban, a náci ugyanis a nemzetiszocialista rövidítése. Tudom, sokan úgy gondolják, hogy a komcsik és a fasiszták az a két véglet, holott szerintem ez olyan, mint a színskála, ahol a két vég egyben a másik oldal kezdőpontja is.

Éppen ezért érdekelne a véleményetek, mert az én meglátásom szerint szélsőbalos szöveggel (tőke és bankellenesség stb.) és a nemzeti húrokat pengetve (határokon átívelő magyar nemzet stb.) jutott hatalomra, és most éppen ennek a demagógiának a foglya. Annyiban pedig mnindenképp húz a jelenlegi helyzet a Rákosi korszakhoz, hogy Bolseviki kiírtott mindenkit a párton belül (és lassan kívül is), aki ellent mert volna mondani neki. Ez a teljes személyi kultusz, aminek eredményeképpen egyébként esetleg jobb képességű emberek is a mélyen saját tudásuk alatt teljesítenek, hiszen senki nem meri elmondani neki, hogy Főnök, bocs, de ez egy nagy baromság. Nem számít a tudás, a tapasztalat, egyedül a párthoz és annak egyszemélyi vezetőjéhez való feltétlen és odaadó hűség számít.

Nem is tudom hirtelen, hogy Brezsnyeven kívül volt-e olyan politikus a XX. századbanm, aki Bolsevikinél tovább állt volna egy párt (egy egypárt) élén.

Persze, ha végiggondoljuk (kedvenc régi vesszőparipám), lehet, Magyarország még éretlen a demokráciára. Hagyományaink nincsenek e területen, leszámítva az elmúlt húsz évet, amely a csodára váró többség számára mindenképpen csalódás volt, hiszen ők a Kánaánt várták és nagyon kevesen értették meg, hogy ezért tenni is kellene.

Gondoljatok bele, az 1848-as szabadságharcunk elfolytóját és a brutális, Európa szerte megbotránkozást kiváltó megtorlások kiötlőjét és engedélyezőjét alig két-három évtized múltával már Jóságos Ferenc József Atyánkként emlegette a többség, a románokkal külön alkut kötő, a hazáját (és királyát, kire felesküdött) eláruló Vitéz Kőbányait is istenítették, holott Európa egyik legterrorisztikusabb államát alakította ki, ahogy az országát egy idegen megszálló hatalomnak kollaboránsként eláruló és saját lelkiismeretfurdalása miatt a kevés igaz hazafit (is) kivégeztető gerinctelen Kádár Jánosből is mindenki szeretett Jani bácsija lett, a legvidámabb barakk vezetője.
Lehet, nekünk diktátorok kellenek és nem a szabadság, a jóságos állambácsi, annak karizmatikus vezetőjével, aki kötelező jelleggel megmondja, hogy mi a jó nekünk?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 23:36:53

Emlékeztetem a tisztelt kommentelőket az alábbiakra:

Mai posztunk fő témája a magyar hírszerzés (vélt vagy valós) felelőssége a jelenlegi hazai hivatalos kommunikációs trágyadombi káosz kialakulásában, s a Magyar Köztársaság imázsának külföldi romlásában.

Eddig nem kellett moderálnom...

Iustizmord 2011.01.06. 23:49:47

@tiboru: nehéz egy aktuálpolitikával átszőtt szakkérdést úgy vizsgálni h az aktuálpolitikát kihagyod.

mint amikor az orvos tükörben vizsgálja a lefátyolozótt mohamedán női páciensét. csukott szemmel.

@Zig Zag: gondolom szijjártó meg benne van de még ő is csak nézett mint öreg buzi a kuplerájban.

de egy frankó hasonlattal élve: ha nem mondom el az ügyvédemnek hogy mi a stájsz, nagy meglepetés lesz ha a tárgyaláson derül ki ez-az. ha nem mondják el az IH-nak hogy mi készül, akkor ELŐRE nem lehet gondplkodni meg felmérni, csak utólag kármenteni

@Kentaur67: off, de sok dolog sajna ül

@Professor Pizka: mind thatcher vs brit négykerekűgyártás, mind anem IM hanem már KIM állományában a jogszabálybányában sínylődő tengeri emlősök körében elmondottakat csak támogatni tudom.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 00:07:29

@Iustizmord:

"nehéz egy aktuálpolitikával átszőtt szakkérdést úgy vizsgálni h az aktuálpolitikát kihagyod."

Semmi baj ezzel, de ezt anélkül is meg lehet tenni,hogy Orbánt itt és most folyamatosan és visszatérően démonizálnánk. Neki (autoriter személyisége okán) kurvanagy felelőssége van a poszt topikjaként feldolgozott dologban (mindenki fosik visszaszólni neki, neadjisten ellenvéleményt megfogalmazni vele szemben, mert környezetének 90%-a foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz a kibaszott íróasztalhoz és szolgálati kocsihoz, hogy a többiről most ne is beszéljünk...), de ne ez legyen már a fő csapásirány...

Iustizmord 2011.01.07. 00:19:47

@tiboru: Neki ... kurvanagy felelőssége van a poszt topikjaként feldolgozott dologban...

...de ne ez legyen már a fő csapásirány.

érzek némi ellentmondást. az a baj hogy ez a blog egy elvileg tök politikamentes blog, ahol (felteszem) pol. hovatartozásuktól független módon idetaláló emberk kommentelnek, mégis mindenkinek AZ jut eszébe. érdekes, na.

Kentaur67 2011.01.07. 00:25:21

Hogy kevésbé legyek OFF topic:

Sztálin sem hitte el, hogy Hitler támadni fog. A hatalommánia betegség, egyrészt a cézárok jellemzően soha nem bíznak senkiben, csak a saját véleményük lehet helyes, másrészt teljesen elvesztik a realitásérzéküket.

Mindezeken túl szerintem van egy hatalmas adag amatőrizmus is a dologban, lehet, Orbán a második kormányzását kezdve sincs azzal tisztában, hogy milyen erőforrásokkal, lehetőségekkel rendelkezik. Nincs tisztában azzal, hogyan működik a diplomácia, nemzetközi terepen is ugyanazokkal az eszközökkel próbál operálni, ami idehaza már bevált.(Pofátlan hazugságok, az ellenvéleményt megfogalmazók megtámadása stb.) Számára ezt jelenti a politika, a klubb többi tagja számára nem. Valaki hamarosan hódolni fog az orális szex örömeinek, és tartok tőle, hogy Bolseviki és sajnos az általa képviselt ország a férfinemiszerv rosszabbik végén fog helyet foglalni.

Orbánról.

Nézd, Tiboru, ahogy a Rákosi- vagy a Kádár- rendszert névadójából kiindulva lehet igazán megérteni, ugyanúgy az Orbán-rendszert is. Személyisége, illetve annak torzulásai rányomják a bélyeget az általa irányított szervezet működésére is. Hidd el, nincs szükség arra, hogy démonizáljam, megteszi ő ezt saját maga.

Kentaur67 2011.01.07. 00:31:51

OFF

Egyébként megtisztelnél Tiboru, ha (akár privátlevélben is) elmondanád a véleményed az általam látott (látni vélt) párhuzamokat illetően.

Én senkit nem akarok megtéríteni, csak látok valamit, ami nagyon nem tetzik, és szeretném,ha valaki meggyőzne róla, hogycsak képzelődöm.

ON

Kullancs1983 2011.01.07. 01:02:30

Nem tudom hogy lehetne ezt megfogalmazni... Nem (csak) egyik vagy másik politikai oldal vagy vezető a ludas a dologban, hanem az egész "politikai elit" akik hagyják (sőt elősegítik) hogy üresfejű seggnyalókon kívül senkinek se legyen maradása az állami szervek, hivatalok és vállalatok vezetőségében. Más is írta már (meg én is), hogy az állam (mint olyan) általános színvonala köszönt vissza a titkosszolgálatoknál is. Nyugat-Európában úgy száz évvel ezelőtt volt a nagy demokratizáció, de nem egyik napról a másikra, és a gazdasági elit is megvolt már. Kelet-Európában a gazdasági és a politikai elit egyszerre és együtt alakult ki, ráadásul egyik napról a másikra kellett bepótolni 50-60 évnyi tananyagot. Nem is folytatom...

paranoid T.R. marcipan 2011.01.07. 01:11:37

@Kentaur67: van azért különbség aközött, hogy egy problémát vizsgálva arra a következtetésre jutsz, hogy az ok emocionális és egy adott ember tulajdonságaiban kell keresni/vagy legalábbis az jelentősen hozzájárult a helyzet kialakulásához, meg aközött, hogy eleve abból indulsz ki, hogy az egy őrült és biztos az ő hibája. az adott kérdésnél: mondhatod, hogy szerinted a rossz helyzetértékelés miatt történt és ez a miniszterelnök hibája, ez lehet pártsemleges. de ha azt mondod, h az me egy diktatórikus idióta akkor nem tudtál felülemelkedni a saját szimpátiádon, ami pártállás-alapú anyázásba fullasztja a beszélgetést.
képzelődés: nem kell szeretni senkit, természetesen. de attól, h valaki karizmatikus személyiség és esetleg nem találja el, hogyan éljen a hatalmával még kevés a diktatúrához.

Kentaur67 2011.01.07. 01:23:52

@paranoid T.R. marcipan:

”van azért különbség aközött, hogy egy problémát vizsgálva arra a következtetésre jutsz, hogy az ok emocionális és egy adott ember tulajdonságaiban kell keresni/vagy legalábbis az jelentősen hozzájárult a helyzet kialakulásához”

Igen,épp erre jutottam magam is, ha ez nem ment át, akkor elnézést, rosszul fogalmaztam.

”meg aközött, hogy eleve abból indulsz ki, hogy az egy őrült és biztos az ő hibája.”

Nem ő az első őrült, úgy látszik, a hatalom nem használ a józan észnek. Bár az általunk tárgyalt személynek azt hiszem, a 2002-es és 06-os vereség okozott komolyabb problémákat a személyiség-fejlődésében.

”egy diktatórikus idióta akkor nem tudtál felülemelkedni a saját szimpátiádon,”

Szomorúan be kell vallanom, hogy a mai magyar politikai mezőnyben nekem nincs saját szimnpátiám, látok rosszat és még rosszabbat. Egyébiránt tőlem soha nem fogsz olyat olvasni,hogy OV idióta lenne. Műveletlennek tartom, aki nem tud sokszor viselkedni, de mindemellett egy fajta Aurturó Ui féle zsenialitása is van. Véleményem szerint: sajnos.

”esetleg nem találja el, hogyan éljen a hatalmával még kevés a diktatúrához.”

Ezen kérdésben nem értünk egyet, véleményem szerint ma már diktatúra van Magyarországon, annak is a Kádári puhábbik fajtája.

Kedves Marcipán!

Emberek vagyunk, és mint ilyenek, különbözőek, nem muszáj mindenben egyetértenünk.

Én, ha nem is túl szerencsés módon, arra próbáltam rávilágítani, hogy egy diktatórikus, kézivezérlésű rendszerben a vezető zsenialitása vagy hiányosságai, fóbiái alapvetően határozzák meg az általa irányított szervezet működését, hatékonyságát, illetve amikor a szakértelemnél fontosabb szemponttá válik a párt vagy annak vezetője iránti feltétlen odaadó hűség, akkor kialakul egy kontraszelekció, amely feltétlen minőségromláshoz vezet.

Béke!

paranoid T.R. marcipan 2011.01.07. 01:44:07

@Kentaur67: béke van:)
arra akartam rávilágítani h az objektív helyzetelemzés és a pártszimpátia alapú között van különbség, és h szerintem tiboru ez utóbbit nem szereti. itt kicsit keskeny a határvonal, de azért meg lehet próbálni betartani. támadás, lekicsinylés és bármi hasonló nem volt benne.

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 01:55:04

Szeretek ilyen későn írni hozzászólásom, mert ilyenkor kevesebben vitatkoznak:)

Nem értem azokat a kollégákat, akik itt a TEK-et emlegetik. Létrehozták, adtak nekik pénzt, fél évre kb. annyit amiből a két katonai titkosszolgálat működik évente. A TEK ezért hálából próbál magának feladatot keresni. (Gépkocsitolvajok elfogása, csúnya fiúk földre vitele bevásárlóközpontban, stb.) Vannak olyan országok, ahol a TEK vezetőjének nyilatkozata, miszerint majd a saját emberei kiszabadítják a Szudánban elrabolt békefenntartót, kevésbé használt Magyarország imidzsének.

Elér a véleményem azoktól, akik az IH-t mint intézményt, és az ott dolgozókat próbálják menteni. Függetlenül attól, hogy ki milyen hírigényt adott ki, vagy a másik oldalról nézve, ki mit olvasott el a vonatkozó feladatszabásból, Magyarország külföldi megítélésének helyzete, mindig benne van az első háromban.
Elmesélek egy képzeletbeli történetet: Máktermésben gazdag ország területén, a hegyi kiképzőbázis két marcona (nem azonos nemzetbeli) katonája az angol nyelv brooklyni dialektusában tereferélt. A "hunglisht" használó harcos véletlenül elejtette, hogy a könyökének támasztékul szolgáló, erősen páncélozott harcjárművekből szerinte már kevesebb kell, mert hamarosan úgyis kevesebb honfitársa "élvezheti" a magaslati levegőt. A beszélgetés eme pontja néhány órán belül az Óperenciás tengeren, és még az Üveghegyen is túl landolt hivatalos kérdés formájában, ékes külföldi nyelven. A kitalált ország nem létező képviselője pedig csak pillogott kérdés hallatán udvariasan cáfolta a hír alapját, majd megkérte Felix Edmundovics késői kollégáit, hogy óvatosan lépjenek a locsi-fecsi harcos szájára.

Kentaur67 2011.01.07. 02:04:22

@paranoid T.R. marcipan:

Nem is éreztem ki semmi ilyet. Nekem sajnos objektíven az a véleményem a jelenlegi kormányfőnkről, ami. Egyszerűen úgy gondolom, hogy túl nagy veszély jelent az országra nézve.

Amíg Antalt egy tekintélyelvű, gőgös dzsentrinek tartottam, aki teljesen alkalmatlan volt miniszterelnöknek, addig Hornt egy ”zseniális” hatalomtechnikusnak, aki nagyon ügyesen használta fel és ki a környezetében levő embereket, de kormányfőként a korábbi komcsi beidegződései rabjaként teljesen alkalmatlan volt arra, hogy megkezdje a már akkor elkerülhetetlen szerkezeti átalakításokat, Bokrostól is megszabadult, ahogy tehette.

Jött Orbán, aki már akkor is az ”Oszt jónapot!” filozófiáját vallva vett semmibe minden törvényt (három hét—egyhét stb.)
Az utána következő Meggyesi volt annyira hülye, hogy komolyan vette a saját ígérgetéseit, újabb lejtőre állítva a gazdaságot, amihez a népszerűség (és saját zsíros koncocskáik )elvesztésétől rettegő szoci képviselők lelkesen asszisztáltak, aztán Gyurcsány, akinek vannak víziói, aki talán képes lehetett volna valóban elkezdeni valamit, de egyrészről az MSzP frakció fogjaként ő sem volt képes érdemben lépéseket tenni a modernizáció és az átalakítások irányába, másrészt nekem pl. a hajam égnek állt, amikor hetente új világmegváltó tervekkel jelentkezett, anélkül, hogy egyetlen korábbi tervét is végigvitte volna.

Talán Bajnaival jártunk a legjobban, de azt nem tudhatjuk, milyen lenne politikusnak, hiszen csak a csődbiztos szerepére ugrott be, bár azt kétségkívül elegánsan és kiválóan oldotta meg, nem foglalkozva sem a jobbról jövő nonstop rágalmakkal, sem az előre tökön rúgott MSzP frakcióval, akikkel kormányzása előtt aláíratott egy papírt, hogy csak akkor vállalja, ha kkussban bírnak maradni, amíg ő dolgozik. Az utódról meg már leírtam a véleményem, talán hosszabban is, mint ahogy azt néhányan olvasni szerették volna.

Én így látom őket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 02:05:31

@paranoid T.R. marcipan:

Kedves TR, a számból vetted ki a szót. Ezért a következő lemilbulin jövök neked eggyel.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.07. 02:13:22

@tiboru: ha szerencséd van, elfelejtem behajtani:)

Kentaur67 2011.01.07. 02:15:33

@tiboru:
Köszönöm, válasz ment.

Iustizmord 2011.01.07. 02:35:27

mi van mindenki inszomniás?

Iustizmord 2011.01.07. 02:36:16

@Kentaur67: ez a törökgábor c blgon picit aktuálisabb lenne :o)

még akkor is ha nagyrészt gyetértek

Iustizmord 2011.01.07. 02:39:00

@bet-li, kínai játékos: Nem értem azokat a kollégákat, akik itt a TEK-et emlegetik. Létrehozták, adtak nekik pénzt, fél évre kb. annyit amiből a két katonai titkosszolgálat működik évente. A TEK ezért hálából próbál magának feladatot keresni.

ez a szép. amikolr a szervezet önmaga bővíti hatáskörét, hgy igazolja létét, s amire aztán további források is kellenek. a végén még a balatoni vízirendészet is beolvad a TEK-be. merthogy ürgebőrbe bújt búvárok a kormányüdülőnél bármikor partraszállhatnak...

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 03:10:45

@Iustizmord: Ha jövőhéten a Magyar Közlönyben megjelenik a fenti tárgyú módosítás, akkor a TEK lóg két sörrel Tiborunak:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.07. 08:43:53

Hamár szocio-politizálunk, én is írok egy érintőlegesen kapcsolódó gondolatot. Kádár alatt ezt az országot pártvonalon előrejutott jóelvtársak, ügyes és a többieken ésszel felülkerekedő okoselvtársak, és egy csomó jó szakember (nem írok technokratát, mert annak magyarul konnotációi vannak) irányította. Az elsőre lehet példa Czinege elvtárs a HM-ben, a másikra Fekete elvtárs az MNB-ben, a harmadikra meg Gipsz Jakab vízépítő mérnök az X megyei vízügyi igazgatóság vezető_helyettesi_ beosztásában, harminc éven át.
Kádár egyik nagy ötlete vagy megérzése a rendszer stabilizálásában az volt, hogy megérezte azt a mértéket, ameddig a hatalom stabilitása érdekében felk kell tölteni pártkáderrel az egyes gazdasági-politikai ágazatokat, és amelyen túl viszont jól-rosszul de hagyni kell a szakembereket dolgozni.
Ebben segítette őt több olyan tényező, amely a mi politikusoknak nincsen kéznél. Ilyen volt a karhatalom és a nyíltan létezhető pártalapszervezet. Természetesnek vette a kor embere a Munkásőrség és a 3/3 létezését, mint ahogy azt is, hogy van üzemi párttitkár, aki nem azért lett párttitkár, mert ő hegeszt a legkevesebb zárvánnyal, hanem mert ő a legjobb kommunista közel s távol. Az üzem ettől még termelt, és ha kiemelt üzem volt, akkor jól is termelt. A kor emberében kialakult az a tudat, vagy beidegződés, hogy képes volt párttag, és elvtársnak szólítandó embert tisztelni, mert egyébként jó szakember volt és mert rajta múlott a kollektíva sikere.

Antallék generációjának az egyik legnagyobb frusztrációja az lehetett, hogy az emberek nagy részének alapvető baja nincs azzal ahogy él és dolgozik. Ez így persze meredek, mert nyilván nem lett volna rendszerváltás, ha mindenki maradéktalanul boldog. De rá kellett jönni, hogy a "gyűlölt elvtársak" jó része köztiszteletben álló, adott esetben nemzetközileg is elismert szakember. Rá kellett jönni, hogy nem lehet bankrendszert csinálni pl. Fekete és tanítványai nélkül, hgoy az épkézláb rendőr-katona főtiszti kar Moszkvában tanulta meg a szakmát, satöbbi.
Innen ered az első "polgári" kormány furcsa szembenállása a magyar polgárság kezdeményeivel. Ezek az emberek húztak el a privát szférába sokszor komplett vállalatokkal, gyengítve az ország politikai erejét-irányíthatóságát.
A helyükre talált emberek között számtalan homo novus volt, aki nem bízott a saját embereiben, akik vagy visszasírták X elvtársat, vagy pedig le is léptek X elvtárs cégébe. Megkezdődött a helyek feltöltése megbízható emberekkel, így felborítva a Kádár-rendszer egyik legfontosabb egyensúlyát.
Így lett a polgári rendszerváltásból egy olyan rendszer amely egy 70% diktatúrából és 30% józan ország-működtetésből álló rendszert 100% zűrzavarrá változtatott.
Új és alacsony rangú elvtársak ültek a gombokhoz, és élvezték, hogy alapíthatnak Hivatalt, Főosztályt satöbbit.

Itt érünk el katonáékhoz, ahol ez az egész egybeesett a tömeghadsereg leépítésével, a Varsói Szerződés megszűnésével. A régi erőszakszervezetek megszűnésekor - jól tudjuk - kiöntötték a gyereket is a fürdővízzel együtt. Miután kialakult egyfajta ösztönös lenézés-irtózás ezekkel a szervezetekkel (HM, hírszerző szolgálatok) megkezdődött a lelkes amatőrökkel való feltöltés, ami úgy tűnik, mára eljutott a teljes züllésig.
Megfigyelhető, hogy amíg az MSZP-kormányok használják az intézményrendszert és a régi garnitúrából igyekeznek embereket pakolni az élére (pl. Laborc) addig a Fidesz-kormányok, amelyek saját hatalom-gyakorlásuk során eljutottak addig a felismerésig, hogy külső-belső elhárításra szükség van, mindenféle alternatív szervezetek kiépítését kezdték meg (Kehi, adórendőrök, TEK, Médiahatóság) hogy valamelyest uralják a hatalmukat veszélyeztető tényezőket.
Orbán generációjának a bukástól való félelme, a sok kicsi közül egyedüliként megkapaszkodás generációs élménye korlátozza a horizontjukat. A kifelé figyelés az ő államférfivé-nagypárttá válásuknak ebben a stádiumában korai. Orbán Viktor ezerszer jobban tart egy alternatív csoporttól a Fideszen belül, mint attól, hogy Merkel, Sarközy és Obama közös közleményben ítéli el. Hiba lenne ezt a szemére hányni, sajnos ez a rendszerváltásunk velejárója. Fekete elvtársnak egy idő után nem kellett attól tartani, hogy holnap nem lesz MNB alelnök és Czinege elvtárs hadügyminiszterségét se sok minden veszélyeztette. Ilyen helyzetből már tud az ember kifele figyelni, főleg akkor, ha Magyarországnak, mint akkor, kialakult, figyelendő ellenségképe van, amely ma nincs.
Összegezve: jobboldali kormány alatt hatékony hírszerző szolgálatunk akkor lesz, haa fiúk megtanulják azt is, hogy ez mire való. Könnyen lehet, hogy nem Információs Hivatalnak fogják hívni, mivel az elejétől felépül egy szervezet, amelyik szaktudás ide vagy oda, teljesen az új rendszer logikája alapján fog működni. Persze mivel ez szakma, és nincsen jobb- meg baloldali Beethoven-szonáta, ugyanazt fogják ott csinálni, mint Álomország normálisan működő Információs Hivatalában. Azonban ez sajnos nem most lesz, meg nem is ebben a hónapban, de lehet nem is ebben a kormányzati ciklusban. Bár utóbbira már csak mérsékelt összegekben fogadnék.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 08:44:55

@bet-li, kínai játékos:

Amiből Iustizmord is kap majd egy kortyot, elvégre az ötlet az övé, én csak katalizáltam :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 08:49:37

@Professor Pizka:

Hogy te milyen friss vagy így kora reggel...

Panzer 2011.01.07. 08:59:03

@bet-li, kínai játékos:

"Függetlenül attól, hogy ki milyen hírigényt adott ki, vagy a másik oldalról nézve, ki mit olvasott el a vonatkozó feladatszabásból, Magyarország külföldi megítélésének helyzete, mindig benne van az első háromban."

Nem tudtam, hogy ez ennyire kiemelt tema naluk - ugyhogy koszonom.

Viszont mi van akkor (ahogy azt korabban is irtam), hogy a kis gumitappancsok szorgalmasan jelentgetik, hogy ebbol baj lesz, esetleg meg Fo Gumitalp is leirja a politikai vezetesnek keszult anyagaban, hogy nem annyira jo otlet ez a mediatorveny ebben a formaban - am a politikai vezetes tudatosan ignoralja ezt a figyelmeztetest, es az egyetlen erdemi ellenintezkedese az, hogy kozvetlenul karacsony elott fogadtatja el a torvenyt, abban bizva, hogy a vilag nem veszi eszre...?
Merthogy en tartok tole, hogy nagyjabol ez tortent. Marpedig akkor sem a kulugyi stab, sem a gumitalpuak, sem mas egyeb szervek nem hibasak - az mas kerdes, hogy a balhe nyilvan rajuk lesz verve utolag.

Mit gondolsz?

Iustizmord 2011.01.07. 09:31:22

@Professor Pizka: szólj a főnöködnek ha már olyan szép nagy bömöse van, parkolni igazán megtanulhatna :o)

Iustizmord 2011.01.07. 09:32:52

totál off, de ha már Prof.Pizka iderittyentett egy kis történelmi-szociológiai áttekintést, mindekinek ajánlom az alábbi elemzést, az sem piskóta, ráadásul, ahogy elgondolkodom, annyira nem totál off hogy bszervesen kapcsolódik a poszthoz.

tehát dezinfo off, cikk on:

: konzervatorium.blog.hu/2011/01/07/forradalom_utan_orban_beismero_vallomasaig#comment-form

Iustizmord 2011.01.07. 09:36:33

@Panzer: hitler is ebbe bukott bele: ami nem történhet meg, az nem is fog megtörténni, vö normandiai parti-party, sztálingrádi katlan elláthatatlansága, ilyesmi. továbbá amiről nem veszek tudomást, az nem van.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.07. 09:38:14

@Iustizmord: 1130kor áthúzok előttetek, előreláthatólag, már a Fényes Tekintetű Főítélőszékről jövetben. Észlelésed és az ebből levont következtetésed nem részletezendő okokból téves :-)

Panzer 2011.01.07. 09:42:37

@Iustizmord:

Egyetertek. A strucc-mentalitas taktikanak meg lehet jo, de strategiakent tobbnyire katasztrofahoz vezet.
Epp ezert aggodom...

Iustizmord 2011.01.07. 09:50:38

@Professor Pizka: na jó lehet h nem bömös volt, de az arany kormánykereket nem kapja meg :o)

@Panzer: nem struccpolitika. csak más szemszögből vizsgálja az eseményeket :o)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.07. 10:24:50

@paranoid T.R. marcipan:

"tulkép te azt mondod, hogy a nem nyilvánosságra hozott szalagokból az következik, h az oroszok állnak az egész mögött"

Ez alapján és korábbi érveim alapján, igen. Bizonyítani természetesen nem tudom, de orosz nagyhatalmi szempontból logikusnak vélem.

juditmanó 2011.01.07. 11:17:37

@Professor Pizka: tetszett az elemzésed, Herr Professor!

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 12:52:07

@Panzer: Sajna más helyről is azt hallom, hogy politikusaink kevésbé hallgatnak az előrejelzésekre, még akkor se nagyon, ha az esetleg emberi életeket is veszélyeztethet.......

Így a megállapításoddal egyetértek, hogy ignorálják a gumitalpú megállapításokat.

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 12:53:11

Bocs a szóismétlésért....

helyesen a második helyett: tájékoztatókat.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2011.01.07. 13:39:19

a konteós blog kapcsán merült fel bennem egy kérdés... lehet, hogy naív :)

szóval, a konteó cikkek végén vannak lehetséges magyarázatok, benne olyan információkkal, amik a korábbi szövegben nem fordultak elő.
kérdésem ez lenne:
ezen információk túlnyomó része addig nem meg nem villantott, valós mellékszál?
vagy ellenőrizhetetlen adalék, amit így kell leválasztani a fősodorról?

megmondom azt is, miért írtam ezt ide...

a legújabb fizika szerint elképzelhető, hogy minden érzékelésre képes élőlény saját, egymással csak lazán kapcsolt valóságban él a multiverzumban.

ha megnézem a különböző kommentelőket, itt is ez a helyzet. mindenki, az általa ismert tények alapján a leghelyesebb következtetésekre jut (ezért is olvasom szívesen a véleményeket, hisz új infókat tudok meg)

a nagy kérdés az objektív helyzetnél az, hogy valaki tényleg csak annyi infót kapott, mint amit beépít a világképébe, vagy a világképe meggátolja az ellentétes infók feldolgozását. a szimpátia ellenére ezért is maradok távol a pártoktól, hogy ne kelljen felvennem az információszűrős szemüveget.

dekonstruktőr 2011.01.07. 18:19:07

@tiboru: Én abban látom a kormányzati kommunikációs deficitet (a biztonságpolitikához nem értek), hogy amikor adott egy hipercentralizált kormányzat (legalábbis annak a nem titkolt szándéka és dürbörgően gyors kiépülése), akkor az ilyen típusú ügyetlenskedések, felkészületlenségek, szinte kötelező módon elszaporodnak. Magyarán mindenki parancsra vár, senki semmit nem mer tenni a saját helyén és sokan nem is a saját helyükön ülnek... Ráadásul mindezt úgy, hogy az "irányvonal" korántsem tisztázott, mert csak nagyon kevés felsővezető fejében létezik - vagy még ott sem.

dekonstruktőr 2011.01.07. 19:26:51

@Professor Pizka: Tetszik. Az államszocializmus idején (nem csak Kádár Magyaroszágán) valóban kialakult egy időn túl egyfajta egyensúly a politikai és a szakmai rész párhuzama között.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 22:27:35

@Gildor Inglorion:

Ez az egyénre szabott, párhuzamos és némely pontokon egymással találkozó univerzumok teóriája nekem speciel tetszik...

dekonstruktőr 2011.01.07. 23:22:53

@tiboru: Tekintettel arra, hogy nem csak egy konkrét posztra válaszolunk hanem annak kapcsán saját reflexiókat is megfogalmazunk, asszem ez a párhuzamosság nem baj.

Johann Landa 2011.01.08. 18:07:06

Sok bába között elvész a gyermek. (TEK,AH,IH)

PR-küszöb 2011.01.08. 21:32:25

@Professor Pizka:

Érvényes megállapítások.
(Ezzel a legtöbbet akartam mondani.)

PR-küszöb 2011.01.08. 21:39:16

@tucano:

Te a rendszert, a koherenciát kéred számon, ugye?

Reader61 2011.01.08. 21:56:44

Szvsz az IH-nak semmiféle információja nem volt a készülő - és vihart kiváltó - törvényekről. Ergó, semmiféle előzetes felmérést, elemzést sem készíthetett azok várható fogadtatásáról.

Az egész kormányzati apparátus béna-kacsa állapotban leledzett a nemzetközi kommunikáció terén, nem hiszem, hogy éppen egy titkosszolgálatnak kellet volna a hiátust kitölteni. Felelősöknek természetesen kellene, hogy legyenek (három szóvivői apparátus is létezik egymással párhuzamosan, de nem feltétlenül az IH-nál.

Valószínűleg az utóbbi napokban, hetekben az IH elemzőin keresztül nagy mennyiségű visszajelzés került a KÜM és a MEH illetékeseihez, de hogy mit kezdenek vele az már erősen kétséges.

Dr Smit Plagius 2011.01.08. 22:14:18

érdemes elolvasni moldova et. karcolatait a homo kadaricusról (pl Elátkozott hivatal, Magyar atom).
meg fogtok lepődni, mennyire aktuális!
lehet, hogy jelenlegi elitünk ezen szocializálódott?

más

meggyőződésem, hogy mind a szegfű, mind a narancs ugyanannak a befektetői körnek az érdekeit érvényesíti, minden politikai marhaságuk csak nekünk szól, befele.
kérdés: kinek kell egy erős magyarország? mármint rajtunk kívül?

remélem, nem voltam off!

Dr Smit Plagius 2011.01.08. 23:00:15

"Mondok konkrét példát. Ha a politikai elit érvényben tartja azt a törvényt, amely szerint a
választási kampányra a 386 képviselő összesen 386 millió forintot költhet, miközben tudjuk,
hogy 5-6 milliárd, vagyis 5-6 000 millió forint megy el erre négyévenként – akkor ne
csodálkozzon, ha néhol sok-sok adat gyűlik össze a finanszírozás stiklijeiről. Ha valamelyik
bank VIP-listát működtet politikusok számára, ne álmélkodjon, amikor ezt „fölvágják”. Aki
pártpénzeket emel ki innen-onnan, ne furcsállja, ha megveretnek valakit, hogy azzal elindítsanak
olyan lavinát, amely maga alá temet sokakat. De a robbantások sorozata, a bankbotrányok és
még csomó más eset mögött is könnyen lehet, hogy a Cég mozog, a politikusoknak pedig egyik
fele fél, a másik meg reménytelennek tartja a szolgálatok elleni fellépést, belenyugodva, hogy
hovatovább a pártokénál akár nagyobb hatalom is összpontosuljon ott. Ettől keletkezik aztán az a
látszat, hogy mindenki csak rálegyint a balhékra, senki nem áll a sarkára, nincs, aki
nekigyürkőzne rendet rakni a Cégnél. Túl nagy falat. Komolyan nem is kísérletezett vele senki.
Látszat-intézkedések követték egymást, alibi-lépések sorjáztak, és istenigazából mindenkit csak
az érdekel, hogy neki kellően erős pozíciói legyenek mindegyik szolgálatnál, tudjon mindenről,
ami fontos, és őt, illetve pártját lehetőleg hagyják békén. És a harmadik megfontolás: nálunk a
fél-diktatúrába hajló kormányokat kivéve eléggé jellemző az összevisszaság, a politikusok
slendrián széthúzása: ahányan vannak, annyifelé határoznak, intézkednek, kineveznek,
leváltanak, megszüntetnek és alapítanak. Rém ritka az egységes kormányzati akarat, tehát
rengeteg függ egy-egy vezető személyiségétől, habitusától. Befolyásolással hivatásszerűen
foglalkozó titkosszolgálatiak számára pedig a vezető személyisége hamar és könnyen
kiismerhető, majd kijátszható. Ezek a „csibész brigantik” perceken belül „megvezethetik”, olyan
zsákutcába viszik be, amelyből szó szerint nincs szabadulás, amelybe beszorul a politikus."
www.kende.hu/books/kp_titkos_magyar_szolgalatok.pdf

emesz 2011.01.09. 00:05:10

Sziasztok!

Sajnos nem tudok sokat az IH profizmusáról és működéséről, de így látatlanba el tudnám képzelni, hogy ha tudtak is a tervekről, egyszerűen senki nem fogta fel, hogy most fog betelni külföldön a pohár. Nem lehet, hogy úgy voltak vele, hogy ha az AB jogkörének módosítása, magánnyugdíj, stb., nem váltott ki komoly kritikát, akkor ez se fog? Nem számoltak azzal, hogy mennyire jól csengő, könnyen negatívvá alakítható sztori ez, és pl. egy német politikus/újság sokkal hitelesebben neki tud menni a sajtószabadságot csorbító törvénynek, mint mondjuk annak, hogy extra-adót vet ki a kormány a német multikra?

Emlékezzünk vissza, azért mindenki meglepődött, hogy pont most és ennyire hirtelen és keményen nekimentek Orbánéknak. Elemzőként könnyebb beállni a sorba, kikopipésztelni az előző, hasonló törvény alkalmából írt jelentést és kész, mint új elméleteket gyártani.

Nagyon negatív vagyok, és ennél sokkal magasabb szinten működik azért a dolog?

Persze az se valószínű, hogy túl szoros lenne az együttműködés mostanában, vagy hogy hallgatna bárki a döntéshozók közül ezekre a jelentésekre.

Kentaur67 2011.01.09. 00:50:51

Én most már komoyan képtelen vagyok eldönteni, hogy zokogjak vagy fetrengjek a röhögéstől, ekkora amatőrizmus láttán:

nol.hu/belfold/20110108-_eselyunk_sem_volt_

”Információink szerint a kormány év elején tartott kétnapos ülésén a döbbenet, a meghökkenés uralkodott, amikor a médiatörvény nemzetközi sajtóvisszhangjáról adott helyzetértékelést Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.”

Nem értik.
Értitek?
Nem értik, hogy ez most akkor miééééért?!

Dr Smit Plagius 2011.01.09. 03:52:40

www.kende.hu/books/kp_titkos_magyar_szolgalatok.pdf

gondoltam, beleolvasok... elolvastam egy lendületre...

nos, ha Kövér szisztematikusan meghóditotta a szolgálatokat és ott is a Fidesz kinevezési gyakorlata érvényesül, akkor sajnos az IH vezetése is tele van lojális középtehetségekkel.
(Karinthy szerint középtehetség az, aki nem nagyon okos és nem kicsit szamár)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.09. 09:52:29

Ha jól értem, hogy most már, ha bárki magyar diplomatával tárgyal, akkor oka van azt gondolni, hogy a magyar titkosszolgálatnak ad ki infót?
Erre nem is gondoltam. Ha így van, akkor most komolyan tökön rúgtuk magunkat.

trabant 2011.01.09. 12:00:06

@Kentaur67:
"A hatalommánia betegség, egyrészt a cézárok jellemzően soha nem bíznak senkiben, csak a saját véleményük lehet helyes, másrészt teljesen elvesztik a realitásérzéküket."

Nagyon passzol ehhez a cézárság kiváltó okait és beigazolódott fejleményeit részletesen boncolgató, közel egy éves összeállítás:

Cézárarcmás

aristotle.5mp.eu/web.php?a=aristotle&o=Zklf6SNpIF

Kullancs1983 2011.01.09. 15:14:57

@Lord_Valdez: A Brit Birodalomnál eddig is így volt, mégse tudok róla hogy különösebben rossz hírnevük lenne az angol/skót/velszi diplomatáknak..;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.09. 22:56:08

@Lord_Valdez:

Igen, tökéletesen jól érted. És ez csak az egyik aggály...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.09. 22:58:40

@Kullancs1983:

A magyar és az angol gyep közötti különbséget azért mások is érzékelik...

Kullancs1983 2011.01.10. 00:05:00

@tiboru: Öööö, de mindkettőnél fűültetéssel kezdenek? Szerintem maga az alapelv nem lenne okvetlenül elvetendő, de megfelelő külügyminiszter is kellene hozzá, és nem ártana egy, az aktuális kormánypárttól független, hosszútávú, következetes külpolitizálás sem. Mert azért az sem túl egészséges ha a titkosszolgálatok mind közvetlenül a miniszterelnök alá, vagy épp egy miniszternek kinevezett pártkatona alá vannak beosztva, aki egyszemélyben irányít/felügyel egyszerre mindent...

tucano 2011.01.10. 00:22:15

@PR-küszöb: Igen.
Szerintem pl. a követségeken ott porosodnak a polcon a használatlan működési szabályzatok. Lefogadom, hogy mindenféle esetlegesen előforduló probléma esetér van kész terv. Ráadásul azt is lefogadom, hogy az ilyenek kb. a monarchia korabeli utasítások magyar tükörfordításai, és azóta sem változtak lényegesen.
Ami pedig otthoni brigádot illeti:dolgoztam sokat (húúúú, de utáltam), mint sajtfigy és azt hiszem nagyon kiborult volna a bili, ha nem írtam volna be a keresőbe a cég(ek) neveit. Majd para esetén nem írtam volna azonnal egy mailt a megrendelőnek. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy vannak olyan egyáltalán nem bizalmas, hanem a szabadpiacon hozzáférhető szolgáltatások, amelyek konkrétan az egész világ sajtóját figyelik. Tv-t, rádiót, netet, újságokat, üzemi kiadványokat, bankok nyilvános hírleveleit, szakszervezeti kiadványokat, stb. A kezelőfelületet egyszerű kezelni, mint egy kerékpárt. Reggel bemegyek a hivatalba, beírom a gépbe, hogy hungary. Nem keveset lehet finomítani a kérdésen, de így kijön napi 25-100 találat, amelynek több mint 80 százaléka határozottan gazdasági, de a többi is szinte mind valami kapcsolódó, tehát szinte kizárt a kritizáló hír. Ha csak egyetlenegyszer változás van, akkor para van, de legalábbis történés. Oka van annak, ha rólunk írnak, mert az álmoskönyvekben is benne van, hogy nem okosság újságba kerülni, ha nincs aranyérem a nyakadban vagy nem fizetsz érte. Egy kivonat elkészítése nyomtatótól függően pár perc és máris mehet jelenteni az ember. A művelet összesen a gép bekapcsolásától számítva legfeljebb 25 percet igényel (kávéval). Hát erre is képtelenek voltak. Vagy, és ez a legrosszabbat vetíti előre, hogy a sajtfigyek elvégezték a munkát. A rendszer működött, ráadásul hajnalban ott ültek a követségeken, nemzetközi testületekben delegált (nem tökhülye)magyar diplomaták és várták az eligazítást, hogy milyen ismérvek mellett mentsék az országimázst. És nem jött semmi, csak az újévi malac visított egy utolsót a piros telefonba és a részeg óévbúcsúztatók verték egymáshoz a pezsgőspoharat. Bármi is történt, ha nincs rendszer, akkor itt az eredmény. Számokban kifejezhető óriási gazdasági károkozás és számokban kifejezhetetlen, ami a magyarokról kialakult (és egyébként szinte mindenhol kedvező) képpel történt. És ez mindenkit érint. Ilyen az adminisztráció pártszínétől függetlenül nem történhet meg.
Kicsit kapcsolódik: a sokat támadott külföldi sajtótermékek gyakorlatilag mindig megszólaltatják mind2 felet, tehát lehetőséget adnak a támadott félnek, hogy megvédje igazát. Kivéve ebben a "váratlan" év végi kampányban és szinte minden bíráló sajtótermékben. Vajon miért?
1. a hazai történéseket nem lehet megmagyarázni
2. nagyon rossz a kapcsolatuk a magyar államot képviselő kommunikációs/diplomáciai szakemberekkel
3. nem lehetett senkit sem elérni, aki értelmes választ ad
4. gyűlölik a magyarokat és/vagy a jelenlegi adminisztrációt.

Hullafotós 2011.01.10. 16:20:50

Sztem itt mindenki kitárgyalt már minden aspektust, én csak azért foglalom össze az egy palack furmint mellett azért bővebb levű nézeteim, h a hivatal Poszthoz Hozzászólt listáját kezelő tisztviselő az én nevem után is kitehesse a pipát. Köszönöm, jól vagyok, nem szükséges meglátogatni a lakásomon munkaidő alatt, egyúttal büszkén vállalom, ha bekerülök a Hírnevünkért Aggódó Elkötelezett Hazafiak címkéjű kartotékba.

ad 1) Elbaszott belpolitikai döntéssorozatokat nemigen szoktak annak várható külső megítélése alapján előzetesen végiggondolni - legalábbis a jelek szerint nem ilyen vezetési iskola dívik idehaza legfelsőbb körökben.

ad 2) Annak tanulsága, h 2008 év vége óta hangsúlyozottan semmit nem tehet egy pénzügyileg a külföldnek kiszolgáltatott ország úgy, h annak ne legyen külső megítélése, úgy látszik még mindig nem gravírozódott a döntéshozó/előkészítő alaplapokba.

ad 3) Fogalmam sincs arról, h pl. a hitelintézeti szektorban évek óta kötelezően vezetett, a hatóságnak naprakészen riportolt reputációs kockázati elemzésekhez hasonló vajon készül, v készült-e a Külügyben, arról pláne nem, h mindez kapcsolódott-e szervesen a politikai üzletmenet folytonossági tervhez a közelmúlt azon időszakában, amikor a beszámolók kisebb ipari konjunktúra csúcsot jeleztek a kormányzati irodabútor rendelésekkel összefüggésben.

ad 4) Ha defenzíve figyeljük a blogokat (szélsőjobb, bal, zöld, biciklis, autós, felvonulós stb.), talán offenzíve sem lenne rossz ugyanezt tenni, s nem is hiszem el, h ilyen nincs. Amelyik hírszerzés nem a befolyásolásra törekszik, az napvégi fröccsöt sem érdemel, sztem ezt még az aranykalászos gabonatermesztői tanfolyam bukott hallgatói is tudják.

ad 5) A „legvidámabb barakk” nemzetközi wish image képét sikeresen abszolváló 70-80-as évekbeli hírszerző/külügyes generációt felváltók számára jócskán megváltozott nemzetközi környezetre kellene új megrendelői PR briefet írnia a politikának. Az ugyanis nem cél, h „erősebb külügyi érdekérvényesítést akarunk”. Ezt a brief „felhasználandó eszközök” részébe kell írni, ám ettől a célmező rész még ordítóan üresen tátong.

ad 6) Fel nem foghatom – redikálliberál, köveket a kézbe! – h egy kormányfői irányítású, külgazdaságilag nyitott, politikai és katonai szövetségben élő ország hírszerzése miért nem a kormányfő alatt serénykedik. Emellett persze azt sem gondolom, h pusztán ettől hatékonyság és eredményesség vonatkozásában szignifikánsan jobban működne a szervezet, azt sem, h többször kérnék ki a véleményét, de talán gyakrabban találkoznának a döntéselőkészítők a dohányzóban, menzán, parkolóban stb.

ad 7) Elképzelni sem tudom, h milyen humánkapacitással rendelkezik a hírszerzés (legjelentősebb) külföldi véleményformálók orientálása c. üzletága. Azt azonban igen, h az időt és pénzt igénylő törekvés az elmúlt két évben elsősorban gazdasági véleményhangoztatók (emlékszünk még, 300%-os kamatemelés, államcsőd, mi nem magyarok vagyunk, toronymagas kockázati felár 24 óra alatt stb.) célcsoportra gyúrt, általános politikai, pláne humán/emberi és médiajogi témára harapók célvektoron kívüliek voltak, mert másról szólt ugyanis a megrendelés.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.10. 18:54:04

@Hullafotós:

Ez szép volt, grat!

És - noha alapból veresboros vagyok - abból a furmintból majd én is kérek :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.10. 18:55:10

@tucano:

És persze ez is parádés komment; az ilyenekért érdemes vita-, illetve véleményposztot írni!

PR-küszöb 2011.01.10. 19:03:10

@tucano:

www.origo.hu/itthon/20110109-kulfodi-tudositok-a-magyar-kormanyrol-es-a-mediatorvenyrol.html

Ez az érem egyik oldala, ami valószínűleg döntően befolyásolja a másik oldalt is.

Amúgy követségeink írásos know-howjával sincs baj. És a társszervek viszonya is kielégítő, bár adott esetekben nagykövet-függő. A Központ fogadókészsége ugyanakkor már az antalli érában is problémás volt.
Amit pedig tudni illik: Ma az információ már nem annyira tényekre, mint lehetőségekre, valószínűségekre vonatkozik. Ám ahhoz, hogy választ lehessen kapni, előbb bizony fel kell tenni a kérdést. Ez ilyen egyszerű.

tucano 2011.01.10. 19:51:43

@tiboru: köszönöm, bárcsak valami távolabbi helyről vitázhatnánk:)
@PR-küszöb: Nagyon érdekes a cikk.
"Az egyetlen változás, hogy az [origo] egyik forrása szerint a Médiatanács képviselői erre a hétre találkozót kértek a tudósítóktól." Szerintetek hányan kértek eddig a tudósítók közül interjút tőlük? Arra meg nem is merek mit mondani, hogy "erre a hétre". Na, mindegy ennek a kommunikációs konfliktusnak nagyon gyorsan véget kell vetni. Az újságoknak laponként egy tudósítói fizetésbe és pár kiló papírba kerül (és még nyernek is rajta), nekünk meg ajajajj.
Na mindegy, kicsit offolok, ismeritek a nagy 2005-ös fortalezai übernagy bankrablást? Egy hete megcsinálták az alagutat Buenos Airesben is!
www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-12109636
Már az egész brazil sajtó vmi Dr. No kategóriájú bűnözőzseniről értekezik!
Aki nem ismerné a fortalezai történetet(65 millió dollár cash):
news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4133388.stm

boomsly 2011.01.10. 19:55:56

Urak!

Bár nem kétlem, hogy köztünk szakértői is vannak eme rendkívüli titkos szolgálatnak, de mindenki bevallja: képtelenség pontos, épkézláb véleményt alkotni munkájukról. Ugyanis nincs miből vagy nincs miről.
Én magam azon csodálkozom, hogy a lemil elsiklott olyan témákon, mint a wikileaks magyar vonatkozású "szivárgásain" vagy a másik, a rendőrségünket érintő újabb átszervezéséről. Az a több mint 10 oldalas horror tv., amit a "védett állomány" ellenőrzésről alkottak.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 00:01:13

Van még egy aspektus. A bulvársajtónak is megvannak a maga stabil konzervjei. Ha éppen senki sem vágta fel az ereit vagy vitte el a rendőr, akkor mindig van egy celeb aki a héten hatodjára szakított, utálja a másik celebet, a nagyanyjának szemölcs nőtt a valagára, stb...

A politikai újságírásnak is megvannak ezek a bekészített kliséi, amelyeket időnként elő lehet venni. A Tea Party mozgalom valamelyik tagja, akiről kiderül, hogy homokos, valami széljobbos hülye aki ki akar irtani valakit, Hugo Chavez, amint épp bejelenti, hogy hidat épít Venezuelából Skóciába, valami jó kis komcsi, aki még tartja magát stb.
Ha nincs lényegi hír, akkor ezek közül vesznek elő valakit.
A médiatörvény egyszerűen egy rosszkor bevezetett rossz jogszabály. Idejétmúlt információelméleti és jogtechnikai megoldásai vannak, ráadásul hiteltelen személyekhez köthető a bevezetése. Ilyen volt már szinte minden országban, a baj az, hogy az ügyetlenkedő kommunikációval oda manőverezték magukat, hogy Orbán Viktorból és kormányából olyan társulatot csináljanak aki leszorul a politikai bulvárhírek közé. Pedig ez a kormány, lehet hogy nem az elérhető kormányok legjobbika, de volt más országnak is már jobb és rosszabb kormánya, és jobb kormányoknak is voltak már rosszabb döntései. De megindultunk egy olyan kényszerpályán, amelyet sürgősen ott kellene hagyni. Innen nagyon sok pozitív hírt kell sorozatosan produkálni ahhoz, hogy pozitívan beszéljenek újra rólunk. Hazaszerető emberként remélem hogy ezt a pozitív kampányt szép csendben megkezdik...

Hullafotós 2011.01.12. 09:50:52

@tucano: "nagyon rossz a kapcsolatuk a magyar államot képviselő kommunikációs/diplomáciai szakemberekkel"

A többösszetevős valóság egyik vaskos része biztosan vhol itt van. A nagy PR álmoskönyv szerint ugyanis nem jó ómen, ha:
a) komplett bútorcsere esetén azonnal lapátra teszik a teljes személyzeti állományt megbízhatatlanság ürügyén, mivel ha másnap vki(k) rosszat szól(nak), amitől fejest ugrik a forint árfolyama, explicite nincs kinek felhívnia a szerzőket, szerkesztőket. A régiek már bedobozoltak, az érkezők meg az új karrierszakasz feletti pezsgőzést pihenik.
b) a világ legjelentősebbnek tartott gazdasági hírszerző/közvetítő társulata, a Reuters több (alapfokú PR tanfolyás rossz példák tárába illő) eset (lásd államtitkári szinten hétfőn nyilatkozunk, másnap visszavonjuk, szerdán mégis, aztán mégse) után kijelenti, h nagy tisztelettel, de többet nem kívánja megkeresi a gazdpol-ért felelős magyar illetékességet, elég lesz neki a hazai piacon működő elemzői kórus állománya. Ezzel ő kipipálja a másik (magyar) oldal is hallgattassék meg szakmai követelményét, a szobája csendjében önnön aláírását próbálgató kompetens autoritás meg vízionáljon zavartalanul naphosszat, ezúton kívánnak neki jó egészséget és hosszú életet.

A kapcsolatépítési funkciókat ellátó hírszerzők és diplomaták mellett az ugyanilyen feladatkörrel rendelkező nemzetközi kapcsolatokat ápoló sajtós/PR/PA/IR szakikat sem lehet átmenet nélkül büntetlenül lecserélni. Óhatatlanul sérül ugyanis az általuk fenntartott, mindaddig hozadékkal járó kapcsolatrendszer. Válságos reputációs időkben (2008 vége óta permanensen ilyet élünk át) ezek a bizalmi kapcsolatok ugyanúgy felértékelődnek, mint ahogy bajban ismerszik az igaz barát/bajtárs stb.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.12. 15:58:49

A korábban elhalt szálhoz (kormányunknak van titkosszolgálata, vagy fordítva) egy két adalék. A film nem kevesebbet állít, mint hogy a rendszerváltást a szolgálataink rendezték le! Eszerint titkos szolgálatainknak vannak pártjaik, és kormányuk. Illetve a titkos szolgálatoknak vannak pártjaik és kormányuk.

port.hu/az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=115178&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=2

konzervatorium.blog.hu/2011/01/10/kadari_reflexek_a_kadar_korra_az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek#more2573742

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.21. 23:02:04

@rdos:

A közép-kelet-európai rendszerváltásokat mindenhol az állambiztonsági szolgálatok szervezték meg és bonyolították le, a kulőr lokáloknak megfelelően, Szófiától Bukaresten és Budapesten keresztül Prágáig és Varsóig.

Csak a nagyon korlátolt (egykori és mai) politikusok ringatják magukat abba a (tév)hitbe, hogy ők voltak.

Ami persze mégis igaz, ha a két halmaz elemei között (egykori gumitalpúak és mostani politikusok) jelentős az átfedés...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.02.24. 07:52:22

@tiboru: Ezek a közép-kelet-európai és isztáni (Kazah, Üzbég, Kirgiz, ..) biztonsági szervek nem véletlenül moszkvai irányítás alatt álltak? Akkor.

Vagy még állnak ma is? Egy mai hír;

www.oroszvilag.hu/?t1=sajtoszemle&hid=1716

Kölcsönösen előnyös?
Eu-nak 308 $, Magyarországnak (Abszurdisztánnak) 380 $.

annuit_coeptis 2014.05.31. 02:39:00

Szerintem meg egész egyszerűen csak bakfity.
süti beállítások módosítása