Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Plakátpropaganda 6.0 Hallgatni arany

2011.08.15. 08:00 proletair

Hosszú szünet után a lemilblogon újfent az amerikai háborús propaganda plakátterméséből válogatunk. Jelen posztban azonban nem nagyon találunk majd acélos tekintetű rangereket, rettenthetetlen nyugalmú tengerészeket, vagány pilótákat.

A mai poszt témája ugyanis az elővigyázatosságra felhívó plakátok lesznek. Mint majd láthatjuk, ezek sem nélkülözik a vicces, karikaturista megjelenéseket, viszont itt már láthatunk majd süllyedő hajót, száját jártató tiszteket, hadifoglyot, szomorú kokkerspánielt és vízihullát is. Na, de nem spoilerezek, lássuk a plakátokat.

  

Kezdjük rögtön egy széles plakáttal, amin az amerikaiak három legfőbb ellensége látható. Mussolini, Tojo, Hitler, amint épp hallgatóznak. Rövid és tömör szövegezés szerint az ellenség füle mindent hall.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Az első három plakát a bevezetőben már említett karikaturisztikus elemekkel operál. Az elsőn Hitler Adolf érdeklődve ücsörög a telefonvezetéken és épp hallgatja, miről folyik a beszélgetés. A plakát felirata figyelmezteti nézőjét, hogy sosem lehet tudni, ki van a vonal túlvégén, úgyhogy csak óvatosan a bizalmas információkkal. A második plakát nem kicsit udvarias módon Mr. Hitlert ír. Az apróbetűs rész nagyjából arról szól, hogy a führer tudni akarja, hogy mi mit tudunk. A harmadik képen a kis mocsok japcsi pont annak örül, hogy valaki fecseg. Sajnos a japánokat az amerikaiak nem nagyon tudták démonizálni, vagy legalábbis rettentő gonosznak ábrázolni, így mindig ilyen kis rágcsálónak rajzolták meg őket.

 A következő hármas első plakátja maga a veszedelem, egy véres pofájú csörgőkígyó képében. Kevesebb a veszély, ha nem pofázunk meggondolatlanul… nagyjából ennyit mond. Ennél is lényegre törőbb a középső plakát, amely tudatja velünk: ha sokat jár a szánk, a képen látható szegény matróz meghal. Tudniillik ha kiderül egy konvoj indulási ideje, az ellenség felkészülhet a fogadására. Ez a hajós-konvojos motívum amúgy sokszor visszatér még majd. De ha nem is hal meg a delikvens, akkor is járhat úgy az egyszeri jenki katona, mint a harmadik képen. Hadifogolyként szomorkodhat valamelyik náci táborban.

Nos, a következő három plakát igazán mesteri. Az elsőn csupán egy tengerésztiszt támasztja a korlátot, na de a felirat! Nagyjából: …és áldd meg odahaza azokat, akik tudják merre hajózunk, de ezt megtartják maguknak. ( Ha rosszul értettem, kéretik nem anyázni, hanem kommentben beszúrni. Köszönöm.) A középső plakáton egy aggódó házaspár, sőt, szülő látható; a dolgos családfő (dolgos, hisz munkásruhában van) vigasztalja feleségét, a falon pedig ott van mögöttük a zászlócska, ami tudatta minden arra vetődővel, hogy egy gyermekük épp háborúban van. A plakát szövege pedig azt tudatja, hogy mérhetetlen szenvedést okoz, ha felesleges locsogás miatt hal meg valaki. No és akkor itt át is kötjük a fonalat a harmadik poszterre. De mit is látunk: fotel, fotelen egy matrózing, matrózingen egy elárvult spániel szomorkodik. Mögötte a falon ott a zászlócska… de a rajta látható csillag már aranyszínű: aki miatt varrták, már elesett. Mert valakinek eljárt a szája - így a kép rövid félmondata. Roppant hatásos.

Az alábbi hármas hol viccesen, hol komolykodva utasít arra, hogy tartsuk a szánkat, mert a meggondolatlan fecsegés ára emberélet. Az elsőn csak szimplán beragtapaszozták főhősünk száját, a másodikon a mandzsettából ítélve maga Sam nagybácsi fogja be delikvensnek, a harmadikon meg... ööö izé. (Na ezt benéztem, akkor mint kakukktojás és popkulturális unikum itt marad, sorry) A kesztyűt nézve maga Lord Vader kussoltatja be az egyik birodalmi tisztjét, bár ez túlzás, hisz a históriák megemlítik, hogy a látottakkal ellentétben nem bánt kesztyűs kézzel a beosztottjaival. Sőt, rendszerint hozzájuk sem nyúlt…

Az alábbi jó széles plakáton egy lány beszélget(ne) telefonon valakivel, de mint azt láthatjuk, itt már nem csak a falnak van füle, hanem rögvest az egész glóbusznak. Amúgy a plakátot a haditengerészet adta ki. Ezzel a méretes poszterrel érkeztünk el azokhoz a plakátokhoz, amiken így vagy úgy, de a hölgyek a főszereplők.

Rögtön az első képen egy félreérthetetlen utalás arra, hogy nem beszéljünk feleslegesen. Sőt, a felirat szerint ez a legfontosabb biztonsági rendszabály. A második plakát már-már a vadnyugatot idézi: körözzük a képen látható gyilkost, mert eljárt a szája illetékteleneknek, és ezért emberek haltak meg. A harmadik plakáton már csak egy szvasztikával, vaskereszttel és brillekkel díszített fülbevalót (függőt? Hölgyolvasók majd kijavítanak) látunk, és magát A fület. NA ebbe nem kell suttogni semmit. A plakát szövege magyarázatra szorul: A Stetson kalap az amerikai nemzeti viselet része (erről mondjuk az indiánok másként vélekednének, de ezt most ne feszegessük), így a mondat nagyjából úgy értelmezhető, hogy amit tudunk, az maradjon is a „kalap alatt”, vagyis a kis fejünkben, és ne kürtöljük világgá. Ez a Stetson motívum is visszatérő eleme a vizsgált plakátoknak.

A következő plakátok első darabján is egy matróz kínlódik; úgy látszik, mindenki hadiflották és konvojok kifutásáról érdeklődik. Ha senkinek se, akkor még neki se! Vagyis még a babádnak sem árulhatsz el titkokat! A második képen egy vörösbe öltözött kacér dög néz sokatmondóan, és a szöveg is ütős: Te elfelejted (ti. mit mondtál neki) ő  viszont emlékezni fog.

Hja, hogy ez nem csak hadititkokra vonatkozik, hanem békében is így van: a nők MINDIG emlékeznek arra, amit a férfiak mondtak nekik. (Gyémántgyűrű, koktél a Floriditában, egy hetes látogatás a Drága Mamánál…)

A harmadik plakáton igazán életszerű jelenetnek lehetünk szemtanúi. A szemrevaló leánynak szinte az összes haderőnem delegáltja csapja a szelet, ám a felirat óva int: ő azért nem hülye… ergo lehet akár kém is. Amúgy a nőkre osztott kémszerep nem csak Mata Hari esetéből fakad: volt a háborúban egy kémnő, nevezetesen Valvalee Dickinson, a „Játékbabás hölgy”, aki történetesen a japánoknak kémkedett. Aki többet akar róla tudni, klikkelhet az FBI Dickinsonról szóló oldalára, vagy megvárhatja, míg valamelyik lemil-szerző megírja itt magyarul a sztoriját.

A most következő három plakáton a nácik a főszereplők. Az első plakátot illetően: szerintem nincs olyan ember, aki ne látta volna már. Rendkívül kifejező, nincs is mit hozzáfűzni, hacsak nem azt, hogy sokáig ez volt versenyben a Poszt Nyitóképe megtisztelő címért. A következő plakáton egy szép vaskeresztet kap az, aki kikotyogja a bizalmas információkat. A harmadik képen szinte ugyanez, csak itt a mit sem tudó „főhős” is meg lett rajzolva, és egy kedves kis köszönőlevél („A meggondolatlan pofázásért - köszike: Adolf”) kíséretében kapja meg az egyáltalán nem áhított vaskeresztet. Kis (na jó, nem kis) túlzással az előbbi két plakáton több volt a szvasztika, mint egy náci pártgyűlésen.

Az alábbi sorozat a már előbb említett Stetson kalapos motívum három szép példánya, és mind arról szól, mihez vezet, ha valaki fecseg. Az első képen egy vélhetőleg Liberty osztályú teherhajó kapja meg egy német tengeralattjáró torpedóját. A második kép akár az első folytatása is lehetne: két hajótörött matróz egy gumicsónakban hánykolódik a nyílt vízen, míg az utolsó képen egy német pilóta épp örömmel jelenti rádión, hogy előtte úszik egy jókora konvoj. Hogy német a pilóta, azt a náci karszalag tudatja, mert ugye a német pilótáknak ez a kiegészítő is szerepelt az öltözködési utasításban. (Na jó nem, de akkor is hülyeség)
A most következő plakátokra már a véres valóság ábrázolása a jellemző. Mi is lehetne elrettentőbb, mint a saját halott katonáink ábrázolása. Azért az első plakát még csak sejteti a tragédiát. A húsos német mancs épp beilleszti az elkotyogott információkból származó utolsó kirakódarabkát. Lám, meg is tudták, hogy ma éjjel konvoj hajózik Angliába. A középső plakáton egy tengerészgyalogos rogyik épp össze: arcához kap, fegyverét elejti, háttérben viharos égbolt, a felirat szerint pedig ha eljár a szánk, ő az első, aki otthagyja a fogát. A harmadik plakáton ugyanez, csak ejtőernyőssel.

Ismét a tengereken vagyunk, vagyis az első poszteren már a tenger alatt. Ott az elsüllyedt teherhajó, rakománya jópár Sherman tank volt, felette pedig ott úszik kevélyen a kivégzője, egy német tengeralattjáró. A szöveg a szokásos stetsonos. A második képen ismét egy süllyedő Liberty a főszereplő, és a mentőcsónakba kényszerült túlélők. A valóság sajnos ennél is borzasztóbb volt, mert a hadianyaggal megrakott hajók, ha torpedót kaptak, korántsem maradtak ennyire egyben. És főleg nem volt a hajókról túlélő. A harmadik poszter is arról szól, hogy valaki pofázott. Az újságmintás kéz (aminek szövege szerint amerikai hajó süllyedt el) rá is mutat a bűnösre.

Egyre sötétebb képi világú plakátjaink következő darabja egy matróz, vagy annak talán a szelleme, aki tudtunkra adja, hogy ő bizony a meggondolatlan beszéd áldozata. És ott a koporsója is, egy kettétört, elsüllyedt teherhajó. A középső plakáton egy partra vetett matróz holtteste látszik, és a lényegre törő, egyben elrettentő szöveg: óvatlan szavak-szükségtelen veszteség. A harmadik poszteren egy fuldokló matróz vádolja meg a szemlélőt: valakinek eljárt a szája. Kemény képek.

Az utolsó hármas első darabja egy mindenki által ismert kép: Az elesett katona fejfája, rajta a sisakjával és a tértáskájával (övével). Óvatlan szavak - egy újabb kereszt. A második képen egy lángoló, süllyedő félben lévő teherhajó látszik, és a menekülő matrózok. Itt az óvatlan szavak kísérője a „szükségtelen süllyedés”, vagyis hajóveszteség.  Az utolsó plakát arról tájékoztat, hogy tollunk akár az ellenség fegyvere is lehet, ha nem figyelünk arra, mit írunk a levélbe.



Mint azt láthattunk, a jenkik nem voltak híján a kreativitásnak, mikor ezeket a plakátokat megtervezték. Hogy ezeknek mennyire volt hasznuk, nos arról már lehet vitatkozni, mindenesetre tudatosította az emberekben, hogy óvatosan bánjanak a szájukkal, és illetékteleneknek ne kotyogjanak ki semmit.

54 komment

Címkék: amerikai plakát ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taser 2011.08.15. 08:27:12

Fel vörösök Proletairek ... :) Huh ez jól jött a mészárolós poszt után.

A csajok valóban mindenre emlékeznek. Nem csak emlékeznek hanem pontoznak is. És arra is emlékeznek.... Állítólag a génkészletük 15 ezer évvel idősebb mint a férfiaké. :) Mit csinálhattak annyi ideig nélkülünk? :)Se szex se háború se foci még autóverseny se volt :) ami a hét végi nagybevásárlással egy időben kell hogy legyen :)

Kullancs1983 2011.08.15. 09:20:15

Hú, a spánieles tényleg szívbemarkoló..:D
Egyébként (bár nem vagyok nagy angolos) a a 4. sorban stimmel az ima szövege, de a 3. sorban a csörgőkígyósnál szerintem inkább azt írja, hogy kevésbé veszélyes, mint az óvatlan fecsegés. És le a kalappal a korabeli rajzolók előtt, a tanácsokat adó, vagy buzdítő nőket tényleg szépre és szimpatikusra rajzolták, a kémkedő, hallgatózó nőkön viszont minden szépségük ellenére látszik hogy micsoda gonosz dögök. :P

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.08.15. 09:49:09

Ez egy nagyon kelleme poszt. Szerintem jobb, mint a sorozat előző elemei. Kifejezetten jól esett, de most már azért dolgoznom is kéne valamit....
Lám-lám: az óvatlan poszt-írogatás többmilliós veszteséget termel az ország cégei számára. :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.08.15. 10:00:33

Vajon ez békeidőben hogy lehet? Arra gondolok, hogy vannak nemzetek, ahol hagyományos a titkolózás - számtalan tabu téma van, sőt jellemzően mindent titkosítanak, vagy ami nyilvános adat, azoknál arra kell számítani, hogy államilag hamisított. (lásd: szovjet térképek) Aztán ennek ellentéte, amikor amikor a féktelen fecsegésnek köszönhetően mindenfélét hall az ember - olyan dolgokat is, amiket normál épeszű társadalmakban nem vernek nagydobra. Sőt nem csak hallhatja ezeket, hanem megírja az újság.

Ajánlott irodalom pölö: lemil.blog.hu/2008/01/16/titkosszolgalatok_a_miot

juditmanó 2011.08.15. 10:20:08

@taser: :) Persze, hogy mindenre emlékezünk, mert odafigyelünk rátok, férfiakra :P

Proletair, nagyon jó lett a poszt!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.15. 10:33:07

Akkor pár fordítás:

A csörgőkígyós plakát azt jelenti, hogy a csörgőkígyó kevésbé veszélyes a meggondolatlan beszédnél.

A Careless talk got there first, az pedig azt, hogy a meggondolatlan szájalás hamarabb odaért (a csatatérre) mint a katona. Így már várták és lelőtték szegényt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.15. 10:34:56

Nekem bejön a plakáton színvilága és hangulata. Azt kell, hogy modjam sok marketingesnek nem ártana külcsín szepontjából megénzni ezeket, ha nem tették. Nem rosszabbak a mai bugyuta hirdetésgeknél, sőt. Már már művészai értékkel bírnak a történelmi jellegüknél fogva.

Titus Pullo Urbino 2011.08.15. 11:02:55

Gratula Prol, szép írás! Tényleg ugrottak úgy az ejék, hogy kezükben volt a fegyver, vagy csak a rajzolónak szállt el az agya?

Kismy 2011.08.15. 11:23:11

Proletair végrevégre! már hiányoltam a posztjaid!

@Titus Pullo Urbino: nem, a hátizsákjukban volt lezsírozva :)

Jockey11 2011.08.15. 12:30:49

Szép volt! Nekem eddig ez jött be legjobban az összes plakátos közül!

Jockey11 2011.08.15. 12:36:09

@Zig Zag: Talán a témába vág:

www.flickr.com/photos/21/3212618949/

A vörös betűs felirat magyarul: "Figyelem! Az ellenség lehallgat!"

Kivétel nélkül minden szovjet katonai rádió adó-vevőre rávésték.

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.08.15. 12:50:10

Köszönöm a dícséreteket és a nyelvi kiegészítéseket/helyesbítéseket.

@Titus Pullo Urbino:
Szerintem sosem ugrottak fegyverrel a kézben, mert a földet érésnél sérülést okozhatott. De amúgy el tudom képzelni, hogy ha már lövik az ejést, akkor leakassza a fegyvert és visszalőjön.

@Jockey11:
A magyar készülékeken magyarul ez volt: Az ellenség is hallja!

Jockey11 2011.08.15. 13:03:04

@Professor Pizka: Igen, ezek még a гиря-t is kettlebellnek hívják.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.15. 14:14:56

@proletair: Valahol vicces, mert ez beismerése annak, hogy mekkora ótvar cucc volt. Beszédtikosításról nem is hallottak még a '80-es években sem...? :)

teddybear01 2011.08.15. 15:22:52

@molnibalage: Amit titkosítanak, azt fel is lehet törni. Ha nem beszélsz össze-vissza az a legegyszerűbb.

A japánok is "feltörték" az amik navahó kódolását, mert elkaptak egyet-kettőt az indián kezelőkből. Persze ezt az amerikaiak hivatalosan sohasem ismerték be.

Amúgy az az R111-es, amin dolgoztam, rendelkezett beszédtitkosító egységgel, csak békeidőben nem volt rászerelve. És ezt a gépet valamikor a hetvenes években konstruálták.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.15. 15:34:05

@teddybear01: Én úgy tudom, elkaptak néhányat, ezt soha nem is tagadták. Mivel a kóbeszélők nem teljesen nyíltan beszéltek, hanem "virágnyelven", ezért simán annyit vallottak be, hogy igen, ez navahó nyelvm, de értelmetlen zagyvaság.

Én így ismerem a történetet.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2011.08.15. 15:54:52

Tetszik a poszt! Bár titkon reménykedtem, lesz benne a grafikailag általában egyszerűbb szovet plakátokból... "Maul halten, vagy a Gulagon lő agyon a komisszár elvtárs!" Vagy valami ilyesmi ha jól emlékszem.

Khmm... Hol van a klaszikus?
Próbálom megtalálni, asszem angol, a szövg illő fordításban: "Akinek eljár a szája, rámehet a bárkája."

teddybear01 2011.08.15. 15:55:38

@molnibalage: A szókódot pillanatok alatt fel lehet törni. A navahó nyelv volt az élőbeszédes kódolás lényege. Ha a fordítást megoldották a szókódolás már nem volt gond.

"Mivel a kóbeszélők nem teljesen nyíltan beszéltek, hanem "virágnyelven", ezért simán annyit vallottak be, hogy igen, ez navahó nyelvm, de értelmetlen zagyvaság."

Ez a duma csak egy szépségflastrom az amerikaiak dagadtra vert képén.
Ami pedig a közreműködést illeti, a japánok nem csak a kínai szépirodalmat és írásmódot vették át, hanem a kínai hóhérművészetet is.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2011.08.15. 17:55:53

@teddybear01: Érdekelne ennek a feltört navaho kódnak a története, ha te tudsz róla, írj ide kommentben valami forrást légyszíves.

teddybear01 2011.08.15. 18:00:42

@Sigismundus: A Discoveryn volt tavaly, vagy tavaly előtt egy dokumentumfilm, abban pár túlélő rádiós beszélt róla. Pontos címmel nem tudok szolgálni.

Jockey11 2011.08.15. 18:12:19

@Hiryu 2,0: Adtál egy igen jó ötletet!
Ha van időtök kivárni, én csinálnék egy orosz plakátos posztot. Kiváncsiságból szétnéztem csak úgy a neten, és csudálatos dolgokat láttam, több posztra valót.

tudi 2011.08.15. 18:15:49

Elég ütősek ezek a poszterek. Felülről a negyedik középső képen a jóember enyhén hasonlít Franklin D. Rooseveltre.

Titus Pullo Urbino 2011.08.15. 18:19:38

A navahó témához annyit, hogy amire rájöttek volna a japánok a kódra, már nem volt mivel harcolniuk, nem volt flottájuk, még a kereskedelmi hajóikat is kinyírták a jenkik 44-re. Volt pár szigetük, repülőterekkel, repülők nélkül, beásott gyalogsággal, akik napokig ültek a barlangjukban és várták, hogy véget érjen a négynapi bombázás, aztán puskákkal, szuronnyal rátámadtak a tengerészgyalogosokra. Puskás hadosztályok maradékai késleltették a szigetek megszállását, nem volt jelentősége, hogy lehallgatják-e a kódot. Elképzelem:

- Nagaszaki hadnagy, megfejtettük a jenkik adását, ma három hullámban jönnek, 11000 yardon.

- Na, akkor gyorsan ássuk be magunkat, mert vadászgépeink nincsenek, a légvédelem meg már régen kilőtte az utolsó lőszert.

Persze ez 44-re, meg a navahó témára igaz, 42-ben még talán erős volt a japán haderő, akkor nyilván volt értelme a titkosításnak, de ebben jók voltak a jenkik, mint ahogy kódfejtésben is, a Midway műveleteket is hetekkel előtte megtudták. Pearl Harbort is nagy valószínűséggel tudták előre, csak hát...

Rosszindulatú Vászka 2011.08.15. 20:24:53

Navaho ügyben én olyasmikre emlékezek, hogy: géppisztoly = kis puska gyorsan lő, meg ilyenek. De lehet, hogy nem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.15. 21:06:41

@teddybear01: Nem igazán értam a dagadtra vert képet. Egy lényegében ingyenes kódot vesztettek el. A JN-25 feltötére és elvesztésével hogyan mérhető ez össze...?

zum trucc 2011.08.15. 21:39:55

@taser: Igen, nagyon jó dolog a műfaji változatosság -- is. De azért felesleges az előző posztot így sunyiból leszólni. Attól ez a cikk nem lesz több. Nagyon jó ez egyébként, megáll a lábán.
Egy kor és egy nép szellemisége jött át, köszönöm a szerzőnek.
@Zig Zag:Az amerikaiak 1939 végén, amikor Hitler megtette azt a szívességet, hogy hadat üzent az USÁ-nak, teljesen felkészületlenek voltak a tengeralattjáró-háborúra (is). Ma már tudjuk, olyan német kém, aki rendszeresen jelentett volna, működő rádiója lett volna, alig volt. A nagy titkolózási kampány zömmel pótcselekvés lehetett. De a plakátok egy világra nyitnak ablakot, a kísérő szöveg pedig élvezetes.
@molnibalage: az oroszok kísérleteztek egy nagyfrekvenciás (viszokaja császtátá) beszédkódoló rendszerrel, még a háború alatt, meg utána is. Valamelyik foglyokkal üzemelő kutatóintézet erre volt ráállítva. A cél az volt, hogy Sztálin hangja felismerhető legyen kódolás-dekódolás után, de csak a címzettnek. Értek el eredményeket, de nem került rendszeresítésre.

teddybear01 2011.08.15. 22:47:47

@molnibalage: A kilencvenes évek végéig hatalmas pofával hirdették, hogy a navahó nyelven leadott üzeneteiket sem a németeknek, sem a japánoknak nem sikerült megfejteni. Most viszont végre beismerték, hogy mégis. Viszont most meg azt állítják, hogy még így sem tudták megfejteni az üzeneteket egy primitív szócserés kód miatt. Röhej.

teddybear01 2011.08.15. 22:59:08

@zum trucc: Az a "viszokaja császtátá" rendszer úgynevezett tükrözött kódolású oldalsáv-modulációt takar.
Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a normál beszéd frekvenciasávját fogták, és megfordították. Ami eddig kisfrekvenciás mélyhang volt, az ettől fogva nagyfrekvenciás magashanggá változott, és vice versa. A kisugárzott kódolt hang puszta füllel értelmezhetetlen zagyvasággá degenerálódott. Persze a vevőállomáson az eljárás tükörfordításával visszakapták az eredetit.

Nem túl bonyolult, bár a hangminőség nagyon sok mindentől függött, mert az egész még tisztán analóg technika volt.

Az alapötletet még sokáig alkalmazták élőbeszéd kódolására, de egyre bonyolultabb módokon. Például több sávra bontották a teljes spektrumot, és a sávokat egyenként kódolták, késleltették egymáshoz képest. Az egészt a digitális PCM rendszer aztán kukázta.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.15. 23:32:10

@teddybear01: Továbbra sem értem, hogy mi az égő ebben. Nem hatalmas pofával hirdették. Tudták, hogy a rendszer humán oldalról nagyon is sérülékeny. A rendszer szépsége az olcsósága volt és a sebessége.

Azt ugye tudod, hogy mikor derült ki az, hogy az Enigmát feltörték? Évtizedekkel később és önkét hozták nyilvánosságra.

Mai szemmel döbbenetes, hogy 20-30 évig senki nem köpött róla, mikor tízezrek voltak részesei.

Nem igazán értelek, mostanában elég szélsőséges véleményt nyilvánítasz majnem mindenhol, ahol belédfutok...

teddybear01 2011.08.15. 23:41:27

@molnibalage: Nem olvastál ezek szerint régebben amerikai(nyugati) szerzőtől az ügynökháborúról, a titkosításokról szóló könyvet.
Akkora mellénnyel sajnáltak le minden más, nem amerikai titkosítási módszert, hogy az már nekem volt kínos.

Ami pedig az Enigmát illeti, az már régen nem titok hogy feltörték. Már a hatvanas évekbeli könyvekben is benne volt, hogy feltörték. A német és a japán változatát is. A titok az volt, hogy mivel? Az első digitális számítógépek voltak eltitkolva.

teddybear01 2011.08.15. 23:43:24

@molnibalage: "Nem igazán értelek, mostanában elég szélsőséges véleményt nyilvánítasz majnem mindenhol, ahol belédfutok..."

Neked is voltak az én mostani hangulatomnál is szélsőségesebb véleménynyilvánításaid.

xstranger 2011.08.16. 00:04:12

Europaban sose alkalmaztak navahokat, Hitler a haboru elott kuldott antropologus csoportot az indianokhoz "kutatoexpediciora", elvileg tudomanyos okokbol, gyakorlatilag pont a kodolas ellen.

Errol az amik is tudtak es nem alkalmaztak europaban oket.

A masik oldalrol a gond az hogy beszelt nyelvi kod egyszeruen nem tud eleg bonyolult lenni, szvsz az egyetlen elonye barmi mashoz hogy nagyon gyorsan lehet vele viszonylag nagy mennyisegu informaciot atadni es a dekodolas is nagyon gyors.

Mondjuk kivancsi lennek hogy ennek az egesznek mekkora a strategiai jelentossege, nyilvan nem volt az egesz hadsereg szamara elegendo navaho ferfi. Nade akkor mit csinaltak a tobbiek.

xstranger 2011.08.16. 00:05:43

@molnibalage: gyanitom az enigma jelentoseget nem tul sokan ismertek, az irodistak 99% szazaleka gondolom azt hitte valami konyvelest csinal a tobbit meg az MI5 figyelte a haboru utan (es gondosan preparalt almakat hagyott szerte a lakasukban).

ace22 2011.08.16. 02:38:41

Gratula, ismét egy remek poszt!

Angoléknál hasonló szlogenek mentek, a kissé erotikus felhangú "Loose lips sink ships" ugrik be. (kb. "Könnyelmű ajkak hajókat süllyeszenek el", de a "loose" szónak van sok más jelentése is...)

teddybear01 2011.08.16. 05:34:07

@xstranger: Mivel az amerikaiak már az első világháború alatt is használtak indiánokat kódbeszélőnek az európai hadszíntéren, Hitlerék tényleg tanulmányozták az indiánok nyelvét. 30 antropológust küldtek át, de a program nem volt különösebben sikeres.
Mivel a navahókat elsősorban a tengerészgyalogság alkalmazta és főleg a csendes-óceáni hadszíntéren, így Európában kódbeszelőnek csak kisebb számban, és főleg komancsokat és baszkokat használtak.

taser 2011.08.16. 06:32:28

@zum trucc:

Vegyél egy értelmező kézi szótárt és olvasd el a sunyi szó jelentését mert nem tudod helyesen használni.

Egyik poszt sem lett leszólva. Sőt... Ha van időd olvasd végig a kommentjeimet én még a LEMIL-en posztot nem szóltam le ( ellentétben veled.)

Minden elismerésem posztíróké mert rengeteg időt és energiát fektetnek bele ingyen hogy az olvasónak meglegyen a napi szellemi rágógumija és ne ragadjon le a történelem olvasókönyv 8 osztályosok számára - szintjén.

Na de van ennél fontosabb is.

Fegyver vs ejtőernyős

A németek a II VH ban csak pisztollyal vagy gpi vel ugrottak mert másképp nem fértek ki a JU 52 ajtaján.
A cucc többi részét kis kerekes konténerben dobták utánuk. Ez a módszer Krétáig be is jött. Ott aztán nagyon nem.

Az Angolok a gyorskioldó heveder alá rögzitették a fegyverüket, tehát ereszkedés közben elég macerás lett volna elővenni.

Az orosz módszer a mai napig ez azzal a különbséggel, hogy ők a hasernyő alá dugják be ami legalább jó veszélyes ha pofára esel érkezés közben, de ők úgy vannak vele, hogy ejtőernyős katona ne essen hasra.

A puhány amerikaiak a mindenféle párnázott zsákokat és hevedereket használnaka hátukon meg a hónuk alatt de az ejésnek legalább kb 50 kg egyéb cuccot képesnek kell magára fel aggatnia és azzal ugrani.
Szóval ugrás közben elég nehéz előcibálni bármilyen fegyvert és azzal hatékonyan tüzelni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.08.16. 08:06:50

@teddybear01: Nem azért a két fillérért, de az első gépek elektomechanikusak voltak...

drazsé 2011.08.16. 08:31:08

@molnibalage:
attól még digitális....

(és ráadásul ott van ugye Zuse bácsi is, akiről azért illene jobban megemlékezni az oktatásban)

zum trucc 2011.08.16. 08:33:25

@taser: "felesleges az előző posztot így sunyiból leszólni" Én ezt írtam. Vagyis a sunyi szót ragozva és elvontan alkalmaztam, semmiképpen sem személyeskedve. Csak nem éreztem méltányosnak, hogy, egyébként jogosan, ezt a cikket dicséred, de közben rejtve rúgsz egyet az előzőbe.
Egyébként mielőtt másokat indokolatlan szótárvásárlásra buzdítanál, vegyél egy helyesírási szótárt és használd. Mert kéziszótár pl., az egy szó.
Ezen a blogon nem szokás a nyelvtannácizkodás. Ne kezdjük el.
Mikor is szóltan én le posztot? Soha. Most is csak a hozzászólásodat furcsáltam.

Plieur 2011.08.16. 10:33:48

@Hiryu 2,0: Ha,ha-ha, nem úgy ment az...
englishrussia.com/2011/01/27/art-of-soviet-propaganda/
A helyiek úgyis tudták hosszú tapasztalat alapján mi következik ha ....., a külföldnek meg minek romboljuk le a kellemes illúzióit?:)
englishrussia.com/2011/08/05/camp-horrors-of-the-past/

taser 2011.08.16. 10:43:37

@zum trucc:

De olvasd el a poszt első mondatát

...Az elmúlt hetek lazább posztjai után ma egy betonkemény történet van napirenden....

A Te logikád mentén Hiryu2.0 sunyi módon leszólta a korábbi posztokat?

De ezt tette Papirzsepi olvtárs is?

..Ez egy nagyon kelleme poszt. Szerintem jobb, mint a sorozat előző elemei. ....

Ehhez hasonló bejegyzéseket több tucatot is találsz az elmúlt időszak posztjai mögött, de eddig senki nem tételezett fel az ilyen kommentek mögött hátsó szándékot.

...Huh ez jól jött a mészárolós poszt után....

Ebben hol a sunyiság ???? Mi ebben a furcsa ..???
Ha ez neked sunyi és furcsa akkor ott nagy baj van.Tudod ott nyakon felül.

zum trucc 2011.08.16. 15:51:30

@taser: "Huh ez jól jött a mészárolós poszt után."
1. Ez egy látens, de határozott negatív ítélet az előző posztról.
2. Az előző poszt pont arról szólt, hogy volt ott minden, hatásköri súrlódás, balfaszkodás, ostobaság, ellátatlan sebesültek, lőszerhiány...de mészárlás, szemben a korabeli propagandával, hát az nem volt.
3. Hiryu értékmentes szópárt választott.
Lazább--betonkemény
4. Papírzsepi a plakátos cikkeket hasonlította össze, tehát nem is értem, miért idézed.
5. amúgy köszönöm az orvosi diagnózist, de ha szükségem lesz ilyesmire, akkor majd orvosomhoz (gyógyszerészemhez) fordulok. Addig viszont kiröhögöm a kéretlen távdiagnosztákat.

zum trucc 2011.08.16. 16:04:00

@Plieur: Nagyon jók a linkek, de csak úgy csendben jegyzem meg, a szovjet propagandáról szóló link kb 1925 előtti plakátokat stb. tartalmaz, ez a stiláris sokszínűségből is sejthető.

Plieur 2011.08.16. 18:14:53

@zum trucc: Alink inkább tájékoztató jellegű volt, lehet ott kotorászni.
englishrussia.com/2011/02/15/hugest-collection-of-soviet-posters/

taser 2011.08.17. 14:22:02

@zum trucc:

Nincs tovább miről beszélgetnünk. Csak sajnálni tudlak, meg azokat is akik kénytelenek veled élni.
Bye.

zum trucc 2011.08.17. 14:32:37

@taser: Röhög a vakbelem. (Röhög)

zum trucc 2011.08.17. 22:58:56

@Circus: Persze, 2. Ukrán Front.
Tényleg felröhögtem, amikor elolvastam levelezőtársam legutóbbi bejegyzését. Gondoltam megosztom a jókedvemet.
Amúgy, persze, hogy igazad van, én már megtanultam, hogy itt nem szabad személyeskedni. Nem is teszem. Nem fantáziálok pl. ilyesmiről:"Csak sajnálni tudlak, meg azokat is akik kénytelenek veled élni."
Még a mondatból hiányzó vesszőt sem említettem meg. Mert én béketűrő vagyok. Egy darabig.

Jockey11 2011.08.18. 10:19:00

@David Bowman: Nagyon sok anyag van mindenfelé, de elment a kedvem, mert jól lespoilerezték az egészet.

munci66 2011.08.19. 11:03:22

Möszjők!

Ha megengeditek kissé megkésve -így értelmetlenül?- a navahó kódbeszéléshez:
Tudtommal az USMC kimondottan hadszíntéri titkosításra használta. Így azzal nem sokat értek a japánok, ha Tokióban megtudták, hogy 2 héttel korábban szakasz szintű erősítés és 3 av ment 2.zászlóalj megsegítésére 1000 km-rel odébb.
Még egy apró kötözködés: az utolsó hármasnál tártáska lóg a kereszten és nem tértáska :-)))

Tisztelettel, Münci

Makk Satt 2011.08.29. 09:54:12

Ami a Stetson-os plakátokat illeti, azok bizony csak háborús propagandának álcázott kereskedelmi reklámok. A Stetson Inc. saját pénzén készítette és terjesztette őket, elsősorban ruházati boltokba, ahol lehetett Stetson-kalapokat kapni.
süti beállítások módosítása