Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vitaposzt - Kiss Ernő

2010.02.09. 02:09 tiboru



Nem szokásunk napi aktualitású hírekre reagálni, de engedtessék meg nekem egy szubjektív kivétel: most olvastam, hogy Kiss Ernő nyugállományú rendőr dandártábornokot egy óra leforgása alatt kétszer is ittas vezetésen kapták Budapesten. Erre a hírre szeretnék reflektálni pár mondatot.



Húsz évet töltöttem a rendőrség bűnügyi szolgálatánál, különböző beosztásokban és munkakörökben – most nem is erről van szó, egyszer talán mesélek róla. Három évet (amíg létezett) a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) berkein belül, Kiss Ernő beosztottjaként dolgoztam.

Csak hogy tisztázzuk: nem a '48-as hősről van szó...

Lévén, hogy most már tényleg semmiféle sanda gyanú nem érheti a ház elejét (én egy éve, Kiss Ernő kábé két éve nyugdíjas, tehát fix leszarhatjuk egymást), nyugodtan jelenthetem ki, amit ki akarok: Kiss Ernőnél korrektebb, szakmai szempontból felkészültebb vezetőm nem volt a Cégnél eltöltött két évtized alatt.

Volt olyan, hogy egy nyolcdossziés (alsó hangon négyezer oldalas) ügy anyagát vittem le neki, mert bekérte és látni akarta. Péntek délután kapta meg a dossziékat, s hétfő reggel, amikor ismét lerendelt magához, azt a tíz kérdést tette fel az üggyel kapcsolatban, amit csak egy olyasvalaki kérdezhet, aki mind a négyezer oldalt (odafigyelve!) elolvasta…

Nála a jutalom és az elismerés nem pofára ment, hanem tényleg teljesítményre. Szétrúgta a seggünket, ha valamit elkúrtunk (olyan mocskos szájú káromkodást azóta sem hallottam tábornoktól), de a végletekig elment az emberei védelme érdekében; rossz nyelvek szerint Horn Gyulát is elküldte a picsába egyszer (tán mindketten ittasak voltak; amúgy nem lepne meg túlságosan), mert a miniszterelnök valami marhaságot mondott a rendőrséggel kapcsolatban. S végül Ernőnek lett igaza.

Nem tisztem megvédeni Kiss Ernőt; tény, hogy szereti a tütüt (Unicum+pezsgő rulez!), ez nem lep meg senkit, aki ismeri őt. Leginkább arról szeretnék lemil-véleményt kapni a kommenteknél, hogy mi ez az oltári disznóság (ugyanakkor törvényi és erkölcsi előírás), ami arról szól, hogy alkoholista (oké: iszákos) nem lehet felelős vezető?!  

Tudom persze, hogy nem szerencsés olyan rendőrtábornokot üzemben tartani, aki bármikor képes seggrészegen összetörni egy szolgálati autót vagy egy teljes lakótelep parkoló gépkocsijait végigmogyorózza, ha a szolgálatos magánpuncihoz igyekszik. De ha azt mondom, hogy Kiss Ernő volt az elmúlt húsz év legtehetségesebb rendőri vezetője (akinek az olyan szükségmegoldás-politikai kinevezett műrendőr-műköltők, mint ez a nevetséges Bencze jelenlegi főrendőr, még nemhogy a cipőfűzőjét sem köthetné meg, de a seggét sem törölhetné ki), akkor egy szemvillanásnyit sem túlzok.

Mai költői kérdésem: mennyire lehet egy demokráciában szétválasztani az államigazgatási és az emberi tulajdonságokat? Ha egy gyarló emberi tulajdonságokkal rendelkező valaki amúgy nagyszerű állami vezető, mi a teendő?

Nem a politikusok érdekelnek (rájuk magas ívben szarok, de tényleg, pártállástól függetlenül), hanem a rendvédelmi, katonai vezetők: szerintetek mi az elsőbbség, mi a prioritás? Legyen valaki ideális férj és családapa, s aztán kacsintgathat az állami (közszolgálati) pozíciók felé, vagy az elsődleges dolog a szakmai tudás, aztán majd meglátjuk a magánéletet?

Nem titkolom, és újfent megismétlem: Kiss Ernő r. ddtbk. egy nagyszerű szakmai felkészültségű faszi, elképesztő agyi kapacitással, elemző és értékelő képességgel, de nem tudja kivonni magát a pia vonzereje alól… 

Kérdésem újfent, röviden: egy felsőosztályú állami (rendvédelmi) tisztviselő esetében mi legyen a prioritás: a személyes tulajdonságok (jó apa, csak ásványvizet iszik és minden vasárnap templomba jár), vagy a szakmaiak (lehet, hogy idült alkoholista és leszarja a vasárnapi misét, de ragyogóan és rekordidő alatt átlátja egy-egy bűnügyi akta buktatóit, és nagyszerűen tudja irányítani a végrehajtó állományt?)

Hálás lennék, ha minél nagyobb számban kommentelnétek. Ernő, tábornok úr, te pedig baszd meg: valahol megérdemled.. és szégyelld magad... Potenciálisan az
elmúlt 50 év legragyogóbb képességű és legszebb karriert befutó magyar rendőrtábornoka lehettél volna, de te megint elbasztad azzal a kurva Unicummal...

282 komment

Címkék: szubjektív magyar rendvédelem vitaposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.10. 01:09:36

Van kedves kocsmai ismerősöm, aki ittasan jobban odafigyel a KRESZ-re, rendezett családi- és magánélete mellett több beépített asszonyságot tart, viszont kiváló ember és talpraesett szakember. Ernő bácsinak épp ezért én a felfelé tartott hüvelykujjat ítélem!

vumbi 2010.02.10. 01:37:28

Ez egy olyan ország ahol ennek a kérdésnek jogaalapja van. Zavaros és fenekestől felfordult, igéretes lehetősegekkel. Tehetségeink dettő.
Jelen eseteben csatlakozom az előttem szólóhoz, és bizalmat szavazok.

Mindemellett úgy érzem normális esetben a kérdés fel sem vetődne. Aki nem képes mag felett kontrollt gyakorolni, az ne vezesen semmilyen testületet. És kész. Tekintet nélkül a benne rejtőző képességekre.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.10. 01:40:15

Nehéz kérdés. Én nem tudom különválasztani a témát a politikától. Ennek legfőbb oka, hogy az aktuális miniszter nevezi ki, és akárhogy is, ez már egyfajta politikai felelősséget takar. Még ha hivatalosan, elvben nem kellene így legyen. A minisztert az általa kinevezett főkapitány által támadják, a főkapitányt a miniszter által.

Véleményem szerint külön kellene kezelni a magánembert a szakmai dolgaitól. Ha valaki magánemberként nem a legpéldásabb, az megbukhat szakmai teljesítményeiben is, de nem feltétlenül kell így történjen. Csakhogy, kibaszott álszentek vagyunk. Az élet legapróbb dolgaiban is, nem hogy egy ilyen méretűben.

Legyen szó politikusról, bármilyen magas rangú vezetőről, ha nem felel meg az elvártaknak, amik sok esetben olyan dolgokat foglalnak magukban, amiket hivatalosan elítélünk, ámbár akár nap mint nap mi is használunk, akkor rossz-rossz-rossz. Ez pedig sajnos sosem fog változni.

Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokan magánemberként valami szenvedélynek hódolnak, gyakran kihat a munkájukra, és ha olyan pozícióba kerül, elkúrhatja a dolgokat igen csak. És ebből a szempontból jogos a félelem.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.10. 01:41:13

@Thaddeus Griffin: Igazából én is gondoltam erre, de ittas vagyok, így köszönöm!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.10. 01:45:22

Most látom csak az időpontot a poszt datálását illetően :D Cseles-cseles :P Hogy te már tegnap reggel is láttad előre, minden elismerésem :)

xstranger 2010.02.10. 01:56:41

Azert az ember sok mindent lathatott a rendszervaltas elott alatt utan, annak siman lehet a piazas az eredmenye. Ha jol ertem most sokkal kevesbe "erdekes" beosztasban dolgozik mint regen, lehet ez mar a piazasanak es egy karriernek a levezetese.

Rola es Tonnhauserrol hallottam (olvastam) hogy kicsinaltak oket az olajos ugyek kornyeken ha annyira normalis amennyire leirod akkor lehet ez annak az eredmenye.

Gondolom ti is gyanusnak talaljatok hogy az osszes ilyen ugyben exponalodott rendorrol kiderul valami aztan tortenik valami aztan a karrierjenek annyi (ha meg nem ongyilkolja magat egy kivulrol bezart szobaban). Szerintem ti is ossze tudjatok kotni a szamokat 1-100ig.

Es ez vegtelenul elszomorit.

Dirty Harry 2010.02.10. 02:00:31

Ebben az esetben is a Clinton-effektus a legfelháborítóbb.

Ha nem szolgálatban piál, az még csak-csak elmegy, akkor álljon fel a gyűlésen és mondja hogy: jó napot kívánok, Ernő vagyok, alkoholista, le akarok szokni. És ebben akár támogassuk is.

De azt azért ne csinálja már, hogy alsó tagozatos színvonalú hazugságokkal mentegeti magát, hogy "menedzsertablettát szedtem" meg "a hasonmásom ült az autómban"...

És pont egy rendőr mondja, akiről azért feltesszük, hogy tudja milyen a hihetetlen hazugság, esetleg azt is hogy milyen a hihető :).

vén betyár 2010.02.10. 03:42:25

@Dirty Harry:
Ez nem ilyen egyszerű.
Tiboru kérdése költői, benne a válasz, meg az utolsó mondatban.
Én a magam részéről anno azt a kompromisszumot választottam, hogy nyilvánosan, munkaidőben, stb. NEM, este otthon doszt /már ha jólesett/.De azt is belátom, hogy nem mindenki képes erre, meg máskor is szükség lehet gyors feszültségoldásra.
Azért ezen még agyalni kell.

vén betyár 2010.02.10. 03:45:51

Még annyit.
A poszt nagyon jó, jellemző a "tárgyra" és írójára is.Azt hiszem kevesen szólnának manapság jó szót /is/ K.E. mellett.
Bár ne kellett volna megírnia.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.10. 06:59:41

Most utálni fogtok, de szerény véleményem szerint a törvény hősökre is vonatkozik.
A kérdésre válaszolva alapvetően a szakmai alkalmasságát a szakmai képességei döntik el. Ha ezek alapján alkalmas az alkoholizmus ellenére is, akkor nincs mese alkalmas. Viszont ő nem hegedűművész, hanem rendőr. A rend és jog őre. Ha csak ittas az annyi baj legyen, ellenben az ittas vezetést tiltja a törvény, amit védeni hivatott. Bizonyos magánéletben történő viselkedéseket más cégek (magáncégek, vagy épp egyetemek) is büntetnek, mert rossz fényt vet a cégre. Nem igazán látom, hogy pont a rendőrség miért lenne más. Szerintem, ha a valakinek igazán ügyelnie kell a munkatársai magánéletben elkövetett törvénytelenségeire az leginkább a rendőrség.

Old Man 2010.02.10. 07:15:00

@Dirty Harry:Milyen indokkal támadta meg Hitler Lengyelországot, SZU Finnországot?
Milyen indokkal végezték ki Rajkot?
Az igazságot mégsem mondhatta Kiss Ernő, hogy megint bebasztam, mint a szamár, mert akkor rögtön le kellett volna /neki is/ vonni a következtetéseket, szembesülni a következményekkel, de az ilyen-olyan indoklásokba szinte mintegy mentőkötélbe kapaszkodhatott, még ha ő is, mindenki tudta, hogy nem igaz.
A legkisebb baj az ilyen ügyekben a hazudozás, az is már csak következmény, és nem a legsúlyosabb.

Hírtelen, csak emlékezetből egy pár név:
Beethoven
Muszorgszkij
Ady Endre
Hajnóczy Péter
Jaroslav Hasek
Jack London
E.A.Poe
Edit Piaf
Nagy Sándor
Churchil
és még hosszan folytathatnánk a sort.
Szegények!
DE szegényebb lenne a világ is nélkülük.

RoFä 2010.02.10. 07:17:38

Tiboru!

Rövid válaszom: fegyver nélkül, nem bevetésen, agyi pozícióban, és szigorúan sofőrrel tőlem korongrészeken is bemehet minden reggel. Csak rúgja szét a rosszfiúk seggét.

A gond ott kezdődik, ha a pia átveszi a hatalmat, és a rosszfiúk elkezdenek nem seggbe rúgva lenni. És ez a pont nem mindenkinél jön elő, nem egyik napról a másikra, és nem biztos hogy könnyű észrevenni.

És még olyankor is fennáll a Május 1 úton királlyá koronázott küklopsz esete. Hogy már csak kétdossziés anyagot bír két nap alatt feldolgozni az öreg? Hát ha a következő legtehetségesebb örül ha ötven oldal jogászfaszságot értelmezni tud naponta...akkor végül is a válasz egyértelmű.

A gazdasági elit tele van szoftabb-hardabb piásokkal. (Meg drogossal, perverzzel, szociopatával). A területükön hatékonyak vagy sem, azon áll.

RoFä 2010.02.10. 07:22:54

Ps: nem vagyok szakmabeli, de amennyit a rendőrmunkáról tudok, annak alapján Magyarországon azon csodálkozom ha valaki nem lesz piás. hogy is mondjam, ha amúgy megvan a genetikai hajlam, akkor biztos nem ez a szakma nyújt védettséget ellene.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.10. 08:09:18

Nehéz kérdés. Ha kompetencia irányából közelítünk kedves Tiboru, akkor Ernő szakmai szempontból csúcskompetens, azonban rendőri vezetőnek egyéb okból csúcs-inkompetensnek számít. Az lehet, hogy jól osztja szét a munkát, jól irányít, de alkoholizmusából fakadóan rendszeresen olyan helyzetekbe keveredik, amelyből finoman szólva sem keveredik ki jól. Most nem saját renoméjáról beszélek, hanem arról, hogy ezek kapcsán nettó bűncselekményeket követ el, sőt másokat is ilyenbe rángat bele, csak hogy megússza, miáltal nem csak rossz példát mutat (erősíti azt a hiedelmet, hogy vannak egyenlőbbek, akiket nem üt el a villamos), hanem lejáratja a Yardot is. Az, hogy valaki szereti a piát és szép csendben tütükézik úgy hogy nem okoz galibát nem volt soha sem gond a Királyi Rendőrségen, ha visszaemlékszel Tiboru. De Ernő rendszeresen nem fért a bőrébe és khm az ismert eseteihez képest sok balhét csinált, amik ki sem derültek a sajtóban, mert azokat megúszta. Azt, hogy hogyan és miért úszta meg, azt nem hiszem, hogy kéne neked magyarázzam, másoknak meg nem fogom. Szerintem Ernő a KBI élén érte el karrierje csúcsát, és onnantól meredek leszállóágba került, ami a bevitt pia mennyiségén is meglátszott. Ernő azért tudott hírhedt bajkeverővé válni, mert olyan elévülhetetlen szakmai érdemei voltak, ami a dilemmát okozta. Más esetében az első randalír után 5 perccel kirúgással végződött volna a történet.

APImásik 2010.02.10. 08:29:13

Szerbusztok...
Nos. Én aszondom: "egy angol lord pizsamában, otthon a kandalló előtt pipázgatva is angol lord..."
Ha vki szolgálatban van, magas pozícióban /tök mindegy, hogy fegyveresen, vagy sem, vagy politikus, vagy sem/ igenis mutasson példát. Lásd: az olimpikonok kihágásai és a pénzmegvonás.
Ez az ember nyugdíjas, de bakker. 2x is elkapják... vaszneg nem volt seggrészeg, hanem csak ivott pár pohárral és elképzelhető, hogy a piálás után vki szólt valahová, hogy az extábornok megint részegen vezet... és már figyelték... de akkoris. Nálunk fejlettebb demokráciákban sokkal kevesebbért is hullanak a fejek... szal... Kedves Kiss Úr... Mié nem teccik használni azt a penge eszet?!...:O
Vaszneg nem fogják nagyon megbüntetni, hiszen civilben csinálta azt, amit a MO. férfilakosságának a 60-70-80%-a csinálja húsvétkor...
de akkoris.
szerintem rendet kell tenni a fejekben. ittasan nem vezethet senki. SENKI. Ha mégis, akkor meg kell büntetni. Tök mind1, h kicsoda.

berkut111 2010.02.10. 08:32:23

UK-bol irok tehat nincs ekezet, mert lusta vagyok.

Nekem csak 2 evet sikerult KE alatt szolgalnom a XIII. ker. RK-n. Nem vitatkozom csak leirom a sajat tapasztalatom.

KE mind emberileg mind szakmailag tokeletesen alkalmatlan BARMILYEN ( vezetoi ) beosztasra.
Ez a r. vezetok joval tobb mint felerol elmondhato. Alkohol, hatalommal valo visszaeles, beosztott allomany semmibevetele.

Az en konkret peldam. Elorebcsatom en is bunos vagyok, mert a leirt magatartasrol a teljes szolgalati idom ( 16 ev ) alatt tudomasom volt, de nem tettem ellene semmit csak akkor amikor mindenapi dolgok miatt KE elkezdett basztatni. Szobeli vegzalas, semmi vizsgalat,fenyites.

Tehat csak hogy tudjatok a Magyar Koztarsasag Rendorsegenel bevett szokas hogy a vezetoi allomany a tulora keret, vezetutol fuggoen, kissebb-nagyobb reszet egyszeruen ellopja. Sajatmaganak, plussz a slepnek. Sajat hataskorben kifizetik sajat maguknak. :)

Na inne suritve. KE basztatasa miatt meguntam az egeszet. Felbasztam oket, ment a level a BM,Ugyszseg,BRFK haromszogbe. Vizsgalat indult, de persze mukodott a tabornok lobby Gergenyi vezetesevel. Megmondtak kontkretan hogy roszba ( erinthetetlenbe )kotottem bele. En nem birtam a nyomast, leszereltem. Nem mentem el mashova, nem blicceltem ki az idot nyugdijig.

5 eve London, es tollem osszedolhat az egesz R. csak temesse maga ala az osszes tabornokot.

KE-nek pedig mar reg bortonben kellene ulnie csak a nilvanossagra kerult ugyei miatt.

Ps.: KE csak az allatorvosi lo. Eklatazs peldaja a rendszernek. A " jo fonok volt a KBI-nel" velelemenyt en is hallottam masoktol, de az engem nem erdekel. Egy alkoholistaban nem lehet megbizni.
Ja, csak ugy eszembe jutott. Az is szep volt a mikor a 90-es evek elejen a VI-VII.ker.-ben szivessegbol/kenyszerbol napi 1-1 liter vodkat hordtam be a ket UTI-nek bu. helszinelokent.

Most eppen sibalesetem van, nem dolgozok. Tudok irni sztorikat egesznap. Irok neveket,beosztasokat, leszarom a szemelyisegi jogokat.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.02.10. 08:39:51

Összesen egyszer talákoztam vele, személyesen nem ismerem.

A fenti poszttal abszolút nem értek egyet. Aki jó szakember, az legyen profi a szakmájában, aki meg vezető, az legyen menedzser. A kettő egyetlen személyben ritkán egyesül és alig-alig van rá szükség. Itt a valódi profizmusra gondolok, nem sima hozzáértésre. Tehát maradhatott volna a kaptafánál, ha nem bírja a nyomást és lehetne a mai napig is jó szakember, nem pedig nyugger tábornok. Ahogy hallom kár érte.

Viszont, ha valaki ennyire előtérbe kerül, odafigyelnek rá és megjelenik a médiában (annak ellenére, hogy nagyon nem kellene) az viselkedjen! Ne járasson le egy ilyen szervezetet. van elég probléma enélkül is. Az alkoholizálás a gyengeség jele. Ha elfáradt félre kell tenni, hogy pihenjen. Erre a hazai rendszer nem ad olyan lehetőséget, amit bárki emelt fővel választana. Eredmény: iszákos tábornok vissza-visszatérő piás, balesetes ügyeivel.

Ahogy ZigZag írta. Az érdemei miatt maradhatott. Gondolom, azért akart, mert nem tudott tisztességgel háttérbe vonulni, vagy nem tudták érdemei elismérése mellett kicsit pihentetni a balhék előtt.

Mellékesen az a megérzésem, hogy a jelenlegi politikai helyzetben esély lett volna a visszatérésére valamiféle pozícióban, de ezzel az érdekes dupla lebukással és (annak ellenére, hogy nyugállományú) a hirtelen média megjelenéssel szegényt kiherélték. Szürke eminenciásnak még jó lehet, ha valóban jó szakember. Azt nemtom, nem dolgoztam vele.

Még valami. Ha mégis szóba kerül, akkor az esetleges reaktiválásánál kezdjük mindjárt a fizikai felmérővel...legyen inkább politikus! :)

Non plus utlra: Ha a fenti elmélkedésem igaz, akkor az is igaz, hogy a Rendőrséget dirketben politikai célok elérésére használják esetenként?

phaidros 2010.02.10. 08:50:54

Konkrét esetben probléma, hogy rendőr. Ha pl. óvóbácsi lenne, akkor is probléma lenne. De ha pl. Nobel-díjas tudós, akkor nem.

CyberPunK 2010.02.10. 08:56:45

Nem értek én ehhez az Úri huncutságokhoz, mint KBI, meg rendőrség és hasonló dolgok, de azért az picit szemet szúr, hogy miért is magánélet az, hogy valaki szolgálati kocsival végigcarmageddonoz egy fél parkolót tökrészegen?

CyberPunK 2010.02.10. 08:58:38

@phaidros: Ezzel speciel nem értek egyet, teljesen mindegy, hogy ki ő, agyonlőni, ha ittasan vezet. Főleg, ha nem tud ittasan vezetni. De ez nem tartozik most a témához.

APImásik 2010.02.10. 09:03:01

@phaidros:
de, ha a tudós részegen vezet, akkor az lenne...:)

Münci66 2010.02.10. 09:03:55

Möszjők!

Az én véleményem: nyugodtan igya magát segg részegre, nem zavar. Mással is előfordul.
De! Ha felelős poszton van (igazgató, politikus, rendőr, stb)ne mutatkozzon nyilvánosan, főleg ne vezessen segg részegen! Aki piásan vezet, az nem tudja magát függetleníteni az italtól (nem a vis maior esetekre gondolok). Aki levizeli a Tve utcai székház oldalát, az vagy a munkahelyén piált keményen, vagy nagyon - nagyon piásan ment be dolgozni. Ráadásul nem csak az önkontrollját veszti el, hanem a logikus gondolkodási képességét is (tudnia kellett a kamerákról).
Mégegyszer mondom: az ellen nincs kifogásom, ha otthon, vagy egy ismerősénél, vagy az anonim alkoholistáknál, ganz egal hogy hol, eszméletlenre issza magát. Hasonlót én is tettem. De Kiss Ernő SzVSz túlment ezen, elfogadhatatlanul.
Aki ilyeneket tesz, az már nem tudja függetleníteni magát az alkoholtól -vagy nem tudja, nem érzi mikor kell-, így nincs helye semmilyen vezető beosztásban, bármilyen jók egyébként a képességei.

Tisztelettel, Münci

APImásik 2010.02.10. 09:08:20

@ScoTTThun:
"az is igaz, hogy a Rendőrséget dirketben politikai célok elérésére használják esetenként?"

hmmm. ez így nem igaz, hiszen, akkor diktatúra lenne...
ellenben a politika használja a rendőrséget a saját céljai eléréséhez. ez inkább így igaz.

"a jelenlegi politikai helyzetben esély lett volna a visszatérésére valamiféle pozícióban, de ezzel az érdekes dupla lebukással és (annak ellenére, hogy nyugállományú) a hirtelen média megjelenéssel szegényt kiherélték"

ennek jó esélye van, lehet, h fülest kapott, h a választások után ismét beindul a nagyüzem... és megünnepelte...

-d(-_-)b- 2010.02.10. 09:12:00

Ez az a faszi, aki azt mondta, hogy a hasonmása vezetett, nem ő? Hát elmehet a picsába, akár jó szakember, akár nem.

Majd ha én is megúszom a gyorshajtást azzal, hogy az alteregóm vezetett, na majd akkor talán meggondolom magam.

vén betyár 2010.02.10. 09:22:01

@-d(-_-)b-:Nyugi, nyugi!Egy kis feszültségoldó:
Kérdik a székelyt, hogy történt?
Meghámoztam az almát, eszegetem, erre jön ez a román, megcsúszik, pont bele a bicskába.
Oszt még vagy háromszor!

Cifu78 2010.02.10. 09:26:39

Nehéz ügy, de személy szerint én úgy vélem, hogy aki felelős pozícióban van, annak magának kell látni, hogy szenvedélybetegségei mennyire befolyásolják a munkáját. Nem vitatom el a szakmai tudását, nem ismerem személyesen, soha nem dolgoztam vele, csak a vele kapcsolatos híreket olvastam, és igen, tényszerűen így nem lehet egy emberről véleményt mondani. Lehet, hogy ha olyan pozícióban vagyok, olyan körülmények között, olyan beosztottakkal, olyan felettesekkel, akkor én is az alkoholhoz, drogokhoz, kurvákhoz nyúltam volna napi rendszerességgel.

Viszont személy szerint én mindig azokra az emberekre néztem, nézek fel, akik tudják hogy hol a határ, ne adj isten megfontoltan jó példával járnak elöl, nem isznak (vagy csak szigorúan munka után, és akkor sem a sárga föld szintjéig), nem drogoznak, nem csinálnak hülyét magukból feleslegesen, _és_ emellett szakmailag és emberileg is ott vannak a toppon. Tudom, ilyen emberrel nagyon ritkán találkozni, és egy kis defektje mindenkinek van.

A kérdésre válaszolva, ha választani kell, hogy egy szakmailag toppon lévő, de amúgy alkoholista, vagy egy szakmailag sehol sem tartó, de életében színjózan felettes között kell válasszak, nem tudnék jól dönteni. Számtalan esetben voltan tanúja én is annak, hogy alkoholmámoros állapotban miket művelnek egyes, amúgy általam tisztelt emberek - és nehezemre esik e felett csak úgy átlépni...

-d(-_-)b- 2010.02.10. 09:28:08

@vén betyár: Nem vagyok ingerült, a véleményemet mondtam el. Aki ekkora egy tapló (mint ez a rendőr), az nem érdemli meg, hogy tisztelet övezze.

berkut111 2010.02.10. 09:37:05

Na mi van? senkit nem erdekel a R-en beluli lopas. Nem kellenek nevek, beosztasok? Nem tudok sokat de szornyulkodni/rohogni eleget.

vén betyár 2010.02.10. 09:47:35

@berkut111: Halljuk!Lássunk csodát!Legfeljebb én is leiszom magam a végén /de kocsiba nem ülök!/.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 09:47:50

@berkut111:

Arra kérünk, hogy ha a történeteket meg is osztod velünk, a személyiségi jogokat azért tartsd tiszteletben; nem kívánunk pletykabloggá zülleni.

Ha van ontopik véleményed, szívesen meghallgatjuk, de mást (alaptalanul és/vagy bizonyítékok nélkül) bűncselekménnyel megvádolni minimum erkölcstelen.

Köszönöm előre is a megértésed.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.10. 09:57:14

Hát szerintem ha valaki tábornoki parkettát visel babérlevéllel a galléron, akkor az a valaki már VALAKI. (jó esetben) És a sírig tábornok marad. Ez az egyenruha kötelez. Ezt nem viselheti akárki. Ha egyszer bemattul, és kitudódik, kérjen elnézést, és viselkedjen. Viszont ha folyamatosan be van állítva mint vasvilla a ganyéba, és még kárt is okoz (erkölcsit, anyagit, egyre megy)ráadásul kínosan magyarázkodik is, akkor legyen megfosztva rangjától. És innen ha hivatkoznak rá, akkor csak úgy, mint VOLT tábornokra.
(ugye neki volt még pár esete ez előtt az ittas vezetés előtt is)

pirosmate 2010.02.10. 10:03:08

Nem hiszem, hogy a mulatozós, bővérű életmód felróható lenne egy vezetőnek. Van olyan kultúra is, ahol ez egyenesen elvárás. Ha valaki tud, és szeret élni, az csak a karakterét erősíti. Teheti ezt addig, amíg nem hoz szégyent magára, a szervezetre, és jelen esetben a mundérra. Álszent és/vagy szenteskedő módon persze ezt is el lehet ítélni.

Azonban van egy szint, amitől már nem tolerálható a dolog. Aki a mulatozósból átlép iszákosba, netán alkeszba, az menjen szépen mást csinálni. Gondolom, mindenki emlékszik arra, amikor Jelcin megfogdosta a tolmács hölgy fenekét, vagy Berlinben elvette a husángot a tamburmajortól. Ez még elmenne viccesnek, talán. De amikor annyira beszittyózott, hogy a különgépből ki sem tudott mászni, ezért elmaradt egy nemzetközi találkozó, az már más káposzta.

Személy szerint tiboru utolsó bekezdésével értek egyet.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.10. 10:05:41

Engem meghatott, ahogy tiboru írt, és nagyon megértem a dilemmát. Szörnyű látni, ha 1 zseniális ember tönkreteszi magát és persze maga körül még sokmindent, sokmindenkit. De az ittas vezetés meg a többi disznóság tényleg megengedhetetlen. Egyéb, nem törvénybe ütköző dolgok, mint szeretőtartás, abszolút más kategóriába tartoznak, ahhoz senkinek semmi köze.

APImásik 2010.02.10. 10:21:51

@berkut111:
asszem ezek az infók a Blikknek fognak kelleni...
vagy az MNO-nak, vagy a Népszabadságnak... attól függően, h mellik pártot lehet jóóól besározni a segítségükkel...

Alig várom, hogy egy politikamentes rendőrségünk legyen /ill. politikától független/... ahol a belügyminicter mondjuk 1 főrendőr, aki csak szakmailag van a képben... és akihez a politikusok nem is férhetnek hozzá...
de ilyen nem lesz...

Tiboru!. Asszem azé' a konzekvencia levonható kb... Ez az exrendőrgóré elvetette a súlykot és a vérére szomjas e föld.
Ezzel nincs bajom... inkább azzal van bajom, hogy olyanok fognak pálcát törni fölötte, akik a mentelmijog mögé bújva sunyiznak... de ez egy másik sztóri.

berkut111 2010.02.10. 10:22:42

Ok. Vettem az adast, de az ugy ne jo hogyha irok neveket akkor az a baj, ha nem irok akkor meg az.

Tovabra is fentartom a velemenyem hogy a Magyar Koztarsasag Rendorsegenel jelenleg is bevett szokas a tulorakaret vezetok alltalai ellopasa/jogosulatlan kifizetese.

Amirol en tudok/tudtam, 2003-2004 eveben K. A r. ornagy ( XIII. ker. RK. ) reszere kb. 100 ora tulorat fizettek ki tulszogalat, hetvegi ellenorzes, korlettakaritas cimen.

Velem ket esetben latott el 24 oras szolgalatot, helszinelokent, hetvegen, papiron. En SOHA nem lattam el szolgalatot K.A r. ornagyal. Az adott hetvegen semmilyen szolgalati dikumentumon, szemlejegyzokonyv, bunjeljegyzek, menetlevel ) nem szerepelt K.A. alairasa.

A BRFK ellenorzesi Fo.-ja vizsagalat soran nem sikerult talalni egyetlen Ellenorzesi Naplot sem amin K.A. keszitette bejegyzest.

Az meg hogy egy r.ornagy hetvegen, tuloraban korletet takarit egyen erteku az " alteregoval".

Ennek az ugynek az elsikalasaban vette reszt aktivan K.E. Gergenyival valvetve.

Ez igy jogilag OK? Ha nem, torold.

Dok 2010.02.10. 10:22:48

Engem konkrétan pont nem érdekel, hogy a főnököm a szabad idejében iszik, kurvázik, kártyázik, vagy füvet nyír és gyereket nevel.
Vezetőnek legyen jó vezető, a magánélet meg szvsz magánélet.
DE!
Ittasan ne vezessen, akármilyen jó vezető.
Sikkasztani ne sikkasszon, akármilyen jó vezető.
Törvénytelent ne kövessen el, akármilyen jó vezető.
Etc...

Itt most szerintem nem az a probléma, hogy a tábornok úr, iszik, hanem az, hogy ittasan vezet. Egy 'árnyalatnyi' különbség azért van.
Ha azt írja a Blikk, hogy Ernőt seggrészegen találták 3 kurvával a kiserdőben hancúrozva, akkor azt mondom, hogy egészségére. :-D
De ha részegen vezet, autókat zúz le, az nem jófejség....

Szerintem
Gondolom nem kenyérre gyűjt ő sem.
Miért nem lehet ilyenkor taxival, sofőrszolgálattal megoldani?

Cifu78 2010.02.10. 10:25:09

@proletair: Ha hallottál már a "felfelé buktatták" c. dologról, akkor azért annyira nem fekete-fehér a tábornoki rendfokozat jelzés megítélése. Hidd el, túl sok ember visel tábornoki jelzést a nélkül, hogy arra valóban érdemes lenne...

berkut111 2010.02.10. 10:26:11

Ja. Ezt ne torold legyszi mert ez egy jotanacs. 16 evig voltam bunugyihelyszinelo. Tudom hogy mi zajlik a BRFK-n. Ha valakinek van egyedulallo idos rokona aki hirtelen elhalalozik az nagyon, de nagyon tartsa nyitva a szemet a szemle soran. Ugymint aranytargyak, kezpenz. Figyelje a helyszinelot, az orvost, a hullast. NAGYON.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 10:32:05

@berkut111:

Sajnos a túlórakeret már évek óta szinte csak elméleti szinten létezik; biztosan van, aki velem együtt emlékszik a fejenként és havonta kifizethető 5 (azaz öt) túlórára, aztán a parancsnok agyal, hogy mit mondjon az embereknek, akik esetleg egy nap alatt ennyit húztak rá a kötelező nyolcra- de nem akarom félrevinni a témát.

És természetesen én is elítélem, ha egy rendőr bűncselekményt követ el; remélem, ez nyilvánvaló volt.

APImásik 2010.02.10. 10:44:13

ez most teljesen más, de arra is kiváncsi lennék, hogy ez hogy jutott a médiához...
mert /asszem/ hajnalban volt ez az eset... amikor is /sarkítva/ egy civil ittasan vezetett... és lebukott... szóval ez sztem naponta megesik...
csak azt szeretném tudni, hogy a rendőrségnek a napi statisztikát muszáj leadnia?... hogyan szivároghat ki egy ilyen dolog?...

berkut111 2010.02.10. 10:47:04

@tiboru:

Nem veled vitatkozom, a rendszerrel. :)

Te elhitted az 5 orat? Azert volt/van 5 ora mert a tobbit kifizetik maguknak.

Nekem az R. mar csak mult. Londonban magasabb a nyomorszint :)

Summa summarum. Az en peldam azt mutatja meg, hogy ha valaki olyan kovett el ami ramutatt a rendszer teljes korruptsagara azt nem derulhet ki.

Cak egyeni botlasok vannak, a renszer mindig tokeletes. Aki benne volt az tudja.

Ja es egy kerdes. Elhiszem hogy neked jo fonok volt K.E., de mond meg oszinten Te valoban megbiztal/megbizol egy alkoholistaban?

taser 2010.02.10. 10:47:23

2007-ben egy kisebb malőr miatt menesztették az Észak afganisztáni Régió német parancsnokát.
Persze megadták a módját. Dísz szemle, csinnadratta, állófogadás miegymás.Az állófogadáson persze mindenki arról beszélt, hogy mekkora f@szság volt őt leváltani.
Amikor őt is megkérdezték mi erről a véleménye csak annyit válaszolt:
"Főtisztnek lenni viselkedésforma, Tábornoknak lenni életforma."
Ennyi...

taser 2010.02.10. 10:50:45

@APImásik:

A bulvár újságírók csúsztatnak rendesen egy kis lóvét a sajtófelelősök zsebébe, hogy ők kapják meg legelőször a sztorikat.
KE belerúgott jó néhány emberbe a Halálcsillagon úgyhogy az ő esetben "No mercy!!!" a jelszó.

Ui: Halálcsillag = Teve utca

GrG 2010.02.10. 10:53:31

Sziasztok
Nekem nem az a bajom, hogy iszik, ettől még tényleg lehet jó szakember. De valótlant állitott, amikor megtörtént a dolog (nem én voltam, ellopták, stb), és miért is vezet ittasan???? Pont mint rendör tudhatná ez mit jelent. Akármilyen jó rendőr simán megölhetett volna bárkit, amikor lezúzott egy fél utcát. Szerintem a megoldás az autóvezetéstől való eltiltás (örökre, de legalább 5 évre), taxicsekk (a szolgálati kocsi költségei, amortizációja fedezi), elvonokúra és dolgozzon tovább. Egyébként gondolom a rendőrség, kevés idő a családra és az ivás együttjár, de ettől még kezelni kell.
Szóval dolgozzon mint rendőr és vonják be a jogositványát (és ne is vezethessen). Viszont ha valótlant állit, akkor azért ott más gond is van...
G

APImásik 2010.02.10. 11:06:48

@taser:
mennyire utálom a bulvársajtót...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 11:20:24

@berkut111:

Akkoriban nem tudatosult bennem, hogy alkoholista, noha absztinenciával már akkor sem lett volna vádolható. És én egyetlen szakmai jelét sem láttam annak, hogy a pia negatívan befolyásolta volna a döntéseiben. Az meg, hogy milyen a magánélete, nem érdekelt.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.10. 11:25:47

@Cifu78:
persze hogy láttam már felfelé bukott egyenruhást. Azt viszont nehezen hiszem, hogy valaki ezredesből tábornokká bukik. Oda azért több kell. Mondjuk a tiboru által említett szakmai hozzáértés. Sajnos azonban a civilben elkövetett "ballépéseit" a közvélemény ugyanúgy egy rendőrhöz, sőt, a rendőrséghez fogja viszonyítani. Na ezért nagy a felelősség egy tábornokon. Még ha nyugalmazott is az a tábornok.

Valandil 2010.02.10. 11:28:08

Tizensok évet lehúzott exrendőrként csak azt tudom mondani, hogy egy bizonyos szint (rendfokozat/beosztás) felett nem vezethet olyan ember, aki magának sem tud parancsolni.
Ellenpélda Sanyibácsi (várhatóan a következő belügyér) emberileg egy g*ci, de önkontrollja van. Ja, és kiváló vizsgáló volt.

Amúgy a mi időnkben nem volt olyan nagy probléma (részünkről), hogyha túlóráznunk kellett. Mentünk a tettes után, a túlórapénz meg a "vakok javára".

Fabius 2010.02.10. 11:38:47

@tiboru: Jó poszt. Árnyalja a képet Kiss Ernőről, mint rendőrről. De a lényegen mi sem változtat. Egy rendőri vezető se érezze magát törvények feletti csodalénynek. Sőt, ők azok, akiknek példát kéne mutatni nekünk és az állománynak is. De ami a legjobban felháborított Kiss Ernő ügyben mindig, azok a képtelen kifogások. Valóban ennyire hülyének látszunk a tábornoki egyenruha alól? Legalább a fáradtságot vehették volna "rendes kifogások" gyártásához, ha már...Tudod, nem az a baj, ha hülye valaki néha. Hanem ha annak is látszik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 11:39:21

@Valandil:

Hehe, ismerős szitu: én utoljára valamikor 2002-ben vettem a fáradságot, hogy leírjam és elszámoltassam a túlóráimat, pedig isten a tanúm, hogy nem nyolcóráztam azután sem :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 12:01:12

@Fabius:

Szerintem azokat a mulatságos hülyeségeket a menedzsertablettáról meg a hasonmásról az ügyvédje találta ki; Ernő ennél azért kreatívabb :-)

berkut111 2010.02.10. 12:26:36

Ez igy termeketlen borsohegyezes.

K.E. alkoholista, valoszinuleg regota. Istantudja milyen okokbol mindent meguszott. Ezt is megfogja. Igazabol bukni nem fog semmit. Egy nyugdijas tabornoknak valoszinuleg nem kell ingyenkonyhara jarnia. Kifizett, ha kifizett ( ld. Prager tabornok ur VIII.ker.-i ugyeskedesei ) par 10.000HUF-t es annyi.

O csak az n+1-dik pelda hogy Mo.-n a tarsadalmi elit mit enged/engedhet meg maganak.

Aprilisban lehet szavazni. En nem fogok mert nem fizetek adot a M. Allamnak. Ez nem zavar.

Az mar zavar hogy itt sem szavazhatok ahol adot fizetek. Itt is vannak K.E.k + tarsaik.
Es Ok nagyobb palyan jatszanak.

www.google.com/hostednews/ukpress/article/ALeqM5h0HDagaFvQN1juAhGDfmMsOasGOw

Viszont magasabb a nyomorszint, joval.

De ez mar off.

Rókabilly 2010.02.10. 12:31:50

Ezt a kérdést legalább két felé kell bontani. Az alkohol, a nemi eltévelyedés, minden ami az átlagtól eltér, nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Egy rendőr tábornok esetében magas beosztásnál már illik figyelembe venni, és számolni vele.
A másik része a dolognak a mértéktelen italozás oka. Miért iszik: nem bírja józanon a feszültséget, és ezt oldandó innia kell? Az ital minden esetben torzítja az ember értékítéltét, gyengévé tesz etc. Nem vitatva senki tehetségét, ha válaszatni kell, válaszd azt aki nem iszik. De soha ne a teljesen absztinenst, mert az is gyanús. Graham Green-nek van ebben a tárgyban egy jó könyve, ott a hírszerző piál keményen, de csak este, magányosan és titokban. Van is baja a sok üres üveggel. :))) Pszichológus tudná talán kihozni ebből az állapotból, és a mai rendőrségnek sokkal őszintébben szembe kellene ezzel a problémával nézni. A jelenleg aktívak között is van rengeteg, aki ezzel a problémával küzd, több kevesebb sikerrel. Nekünk, akik már kint vagyunk belőle (mármint a rendőrségből és lehet hogy a piából is) feledatunk lehetne a segítség.
Aki meg ittasan vezet, az ocsmány bűncselekményt követ el, nincs kegyelem!!!! Súlytsa a (nép) köztársaság törvénye és a (dolgozó) népünk megvetése.
Egyébként jó ötlet volt feldobni ezt a kérdést, foglalkozzunk vele folyamatosan, szerintem érdekes
kérdéskör.

Rbilly

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 12:37:03

Álszent világ ez. Amég nem derül ki, h a főnök iszik/drogozik/kurvázik, addig mindenki csak mosolyog, h " hát ja, nagy a nyomás". Aztán ha botrány lesz belőle, akkor meg mindenféle erkölcsre hivatkozva fel vannak háborodva. (nehogy bárki magára vegye, úgy általában írtam)
Azt gondolom, h a vezetői alkalmasság nemcsak szakmai hozzáértés kérdése. a vezetéssel reflektorfénybe is kerül, ehhez is tudni kell alkalmazkodni. Akiből egyik vagy másik hiányzik, az nem alkalmas. Ha jó szakember, akkor inkább legyen tanácsadó. Ha jó "politikus" akkor meg szóvivő, kapcsolattartó, akármi.

Másrészt, azt hiszem nálunk nem jó a rendszer. Ha valakinek problémája van, nem tud hova fordulni. Mindegy, h ez az alkohol, nyugtatók szedése, vagy akármilyen gond. El kell titkolni, mert segítséget kérni a gyengeség jele. Szerintem az adott szervezetnek figyelnie kell az embereire, főleg a vezetőire, és nem félrenézni, ha vmi gond van. Gondolom mindenki tudta, hogy iszogat. Amikor először feltűnt, akkor kellett volna félrevonni, kezelést/nyaralást/lelki támogatást adni, az alázást elkerülve.
Vlsz sem ezt nem kapta meg, sem a lehetőséget, h tisztességesen visszavonuljon.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.02.10. 12:40:07

jó ez a poszt, mert én nem voltam/vagyok rendőr, uh a tábornok ügyeiről kizárólag a sajtóból értesültem mindig. és az alapján azt hittem, hogy egy igazi idióta. aztán most kiderült, hogy a dolgok összetettek.

tiboru: vki szóba hozta itt tonhausert, erről jutot eszembe, nem lehetne róla poszt? tudom, hogy ez a kiss ernős kivétel volt, és ez a blog nem egy ilyen "rendőrportrék"-blog :)

ja, és off, illetve nem annyira: mikor jön már tucano brazilos cikkének második része?

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.02.10. 12:40:26

1. Voltam katonatiszt, van némi fogalmam a magyar egyenruhások életéről. Aki nem lesz alkoholista, mire főtisztté válik, vagy tábornokká, az vagy idegbeteg, vagy egy seggnyaló nulla. Sajnos ez van, a stressz megeszi az embert.
2. A legjobb zsaru jelzővel azért vigyáznék, Tonhauser Úr Kiss Ernőnél nagyságrendileg jobb volt szakmailag, emberileg, igaz, ő egy kivétel, mert nem iszik. Ő erősíti a szabályt.
3. A menedzsertablettás akció azért kicsit erős volt.

blist 2010.02.10. 12:42:48

Azért arról se feledkezzünk meg, hogy egy rendőri vezetőnek, a civilek nagy átlagával szemben, munkaidőn kívül is, éjjel-nappal döntésképesnek kell lennie, mert bármikor történhet olyan dolog, ami az ő szintjén csapódik le. És mint tudjuk, az ittasság nem enyhítő körülmény.

blist 2010.02.10. 12:45:21

@Bodzaszedő Manager: Ha voltál hivatásos, akkor azt is tudod, hogy a társaság kinézi maguk közül azt, aki nem iszik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 12:46:00

@mirko vosátka:

Tonhauser ezredes négy évig a főnököm volt, s noha tudom, hogy sokan nem szerették, nekem ő az egyik emberi és szakmai etalon. Nem tudnék elfogulatlan posztot írni róla, habár garantált lenne a több száz komment :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 12:54:39

@blist:

Tonhausert ki is nézték maguk közül a többiek, mert nem ivott, nem kurvázott és nem járt vadászni.

Ja: és mindig leszarta a politikát és a politikusokat. Sajnos ennek mindig hangot is adott; többek között ezért ment el nyugdíjba 1996-ban.

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.02.10. 12:59:05

@tiboru: Szóltak neki, hogy nyugdíjba akar menni. nem ugyanaz a kettő. Amúgy tudom , hogy kinézik azt aki nem alkesz. Engem is kinéztek, ott is hagytam. Szolgálja a hazát Szekeres Imre.

Kiss Ernő pedig nagy nulla, igazi hulladék kommunista.

Tonhauser lenne a belügyér, ha lenne itt igazság.

Kisgonosz meg közönséges maffiózó lett

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 13:00:31

@mirko vosátka:

A brazilos poszt második részéről meg nem tudok, tucano kolléga az illetékes...

Gukker 2010.02.10. 13:01:26

A probléma nem az, hogy iszik. Hanem iszik ÉS vezet. Ez a kettő nem fér össze. Ha innia kell tartson sofőrt. Tudtommal sok vezető beosztású rendőrnek van. Ő is megtehette volna. Sok más vezető beosztású ember is iszik (pl. a fent említett horngyuszibá is), de legalább annyi eszük van, hogy nem ülnek ittasan volán mögé.
Az iszákosságot ki/meg lehet magyarázni az ittas vezetést nem. Sehogy sem.

Árpádka 2010.02.10. 13:09:54

Nos nem hiszem hogy az én véleményem mérvadó vagy akár fontos. De ha Kiss Ernő tényleg annyira jó rendőr, nem hisze hogy egy betegszabadság plussz elvonó kettős nem segitett volna.
Megha csak a reggeli felestől megy a szekér akkor azt nem kell reklámozni és ha piás vagy szólsz valakinek aki haza visz esetleg a beosztottak nem engednek volánhoz ülni, vagy felveszel egy sofőrt.
Szerintem ennyi.

Walmer 2010.02.10. 13:10:31

@Old Man: azért ez nem egészen ugyanaz.
Az, hogy Jack London mit csinált, vagy Jim Morrison, vagy janis Joplin egy dolog. De egy felelős vezető ne legyen alkoholista. Se szexfüggő. Mert ez egy ggyengeség, amit kihasználhatnak ellene. Én ha iszom (szeretek gyakran is, meg sokat is:-) folyton jártatom a pofámat. Ezért például nem lennék alkalmas mondjuk arra, hogy a Nemzetbiztonságnak dolgozzak, holott lehet, hogy vannak olyan képességeim, amelyek messzemenően alkalmassá tennének rá. lehet, hogy Porfumo is qrva nagy mágus volt, de volt egy olyan tulajdonsága, hogy pofázott az ágyban.

Szóval én készséggel elhiszem tiborunak, hogy Kiss Ernő egy mágus a maga területén, de ezen apró hibája egyben egy időzített bomba is lehet, mert nem tudni, ha egy kicsit többet piál kinek mit, hol, hogyan mond el.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.10. 13:15:23

@tiboru:
@mirko vosátka:
Tucano azt ígérte, hogy lesz második poszt

taser 2010.02.10. 13:25:44

@paranoid T.R. marcipan:

Ott a pont .... :)

@blist:

Voltam én is olyan személyzeti elbeszélgetésen ahol a személyügyes a következőkkel vezette fel a jelöltet.
.." Nagyon rendes srác, de nem iszik ..."

Az is igaz, hogy a világot a három P mozgatja
Pénz, Pia, P.na, Ha ezek közül valamelyikből kimaradsz -nem használod fel az érdekedben- akkor sosem leszel vezető sehol.
A megfelelő mértéket azonban nem egyszerű megtalálni.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.02.10. 13:43:21

@tiboru: oké, azért köszi a választ.

habár nem is lenne baj, ha elfogult a poszt :)

a könyvét egyébként olvastam, és tetszett, de mondjuk én nem vagyok szakmabeli.

Valandil 2010.02.10. 13:53:44

@tiboru: Tonhauser volt az egyik olyan tanárom, akire felnéztem (én a 70-es évek végén jártam az RTF-re). Minden ön- és egyéb fényezés nélkül ő volt az egyetlen, aki cigányvonalon többet tudott nálam. Mondjuk már akkor voltak meredek kijelentései, de azóta mind beigazolódott. (egyrészt a szervezett bűnözés és a politikai hatalom kapcsolata (figyelem: az átkosban vagyunk!), másrészt a cigányság bűnözési rátájának növekedése)

Fabius 2010.02.10. 14:01:50

@Rókabilly: Én absztinens vagyok. További hiányosságom, hogy nem voltam/vagyok rendvédelmi testület tagja. De az érdekelne, mitől vagyunk mi absztinensek gyanúsak, ha vezető szerepbe kerülünk? :-)

@tiboru: a Tonhauser posztot én is szívesen látnám. Akkor is, ha nem elfogulatlan. Laikusként kora legjobb rendőrének tartottam, a könyvét is olvastam én is. Szóval, esetleg megfontolhatnád azt a posztot.

Old Man 2010.02.10. 14:03:07

@Walmer: Nem egészen ugyanaz, egészen más.Csak arra próbáltam utalni, hogy köztük is vannak, voltak, lesznek értékes, jobb sorsra érdemes emberek, akár zsenik is.Nehéz velük, nehéz velük élni, tudom,próbáltam.Azért is tetszett minden olyan hozzászólás, amelyik a megoldás, a segítség, a megelőzés oldaláról is közelített, hogy megelőzzük az egyén tragédiáját és azt is, hogy ne potenciális gyilkosok szaladgáljanak köztünk.

Dmarci 2010.02.10. 14:16:07

Nem olvastam végig minden kommentet, nem tudom írta-e már valaki, de pl. J. F. Kennedy is gyógyszer, drog és szexfüggő volt, mégis egész jól elkormányozta Amerikát. Kiss Ernőt személyesen nem ismertem, de én leginkább rosszakat hallottam róla. Úgy tudom, hogy aki tehette, menekült a XIII. Rk.-ról az ő regnálása alatt. Ja, és most, ha jól tudom havi 2 azaz kettő darab túlóra van fejenként engedélyezve.

Hullafotós 2010.02.10. 14:19:25

Mester,

Jóllehet SchoTTThun uraság még mindig tartozik nekem egy alkalommal, a 2. lemulbulis csapatnyereményes NnyI-s palack elfogyasztása céljából, véleményével teljesen egyetértek.

Nagyszerű és társadalmi szempontból elvárt, h egy szaki értsen a szakmájához, láss csodát ezért hívják szakértőnek. Egy vezető viszont nem szakértő és nem is a szakértősdit várják el tőle elsődlegesen. Továbblépve egy közszereplőtől végképp nem szakértősdit várunk el, mert az ő esetében megjelennek a társadalmi konvenciók, erkölcs, morál, ízlés stb. szempontjai (ha ez vígasz, nem csak rendőrök esetében).

Következésképpen, ha vki elkúrt módon jó szaki, az még nem mentesíti őt vezetői hibái alól. Továbbmenve nem mentesíti őt a közszereplőként elkövetett hibái alól sem. Ha vki ilyen összetett szerepre vállalkozik, akkor legyen tudatában, h a vele szemben támasztott elvárásrendszer is összetett és alkalomadtán hibát nem tűrő lesz.

hullakatt

PS
A Benczés részért kár volt. Az egyébként (beismerten) személyes elfogultságot tükröző poszt itt átcsúszott személyeskedésbe és céltalan vádba. A poszt címben megjelölt témájától és Ernő személyétől/esetétől függetlenül indiferens, h mennyire fos szakértő/vezető/közszereplő a jelenleg rengáló zsaruvezér, pláne, h mi a szerző róla alkotott véleménye.

PicUr2 2010.02.10. 14:46:54

Szerintem nem lehet külön választani a magánéletet és a szakmai tudást egy ilyen esetben. Mert az hogy pl. csalja a főnök az asszonyt az magánügy, de ha alkoholista, akkor nem csak otthon a TV előtt az, hanem non-stop jelleggel, az pedig jelentősen kihat a környezetére. És aki egyszer megtéved, az hajlamos arra, hogy másodszor, harmadszor is megtegye. Szóval lehet h nagy szaktekintély, de nem való rendőrnek, pláne nem vezetőnek. Mert ezzel megint csak azt a képet erősíti, hogy az egyenruhások hülyék, alkoholisták, megpróbálnak kibújni a felelősségre vonás alól stb... A rendőrség tekintélye amúgy is a béka segge alatt van, nem kéne még ilyeneknek is tetézni a dolgot. És magánvélemény, de ha nem a politikai kapcsolatainak, és seggnyalásnak köszönhette a tábornoki rendfokozatát, akkor tényleg elég pancser, hogy a pia miatt képes elb@sznil...

nabazzmeg 2010.02.10. 15:12:52

az alkoholista egy időzített bomba: lehet akármilyen jó képességű, kiváló szakember, éppen szenvedélybetegsége miatt kiszámíthatatlan, egyenletes teljesítmény leadására képtelen, megbízhatatlan ember. Ha néha villant, akkor azzal talán egy adott ügyben előbbre vagyunk, mégis, én többre becsülöm a kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt. Ez olyan, hogy van egy király ferrarid, ha megy , maga a mennyország, de ha nincs jó napja, akkor nem visz el a munkába. Viszont neked minden nap be kell jutnod.
Az Ernő regnálása alatt én is dolgoztam a fenti szervezetnél, kétségtelen, hogy utódainál szakmailag messze jobb volt (pl. az érdi pörköltfőzőversenyek királya)
egyet azonban nem bocsátok meg neki:
ha balhét követünk el, azt el is kell vinni (hiszen a másik féltől is mindig ezt kértük, csak férfiasan bevallani, nem?) nem pedig hazudozni, hogy menedzsertabit szedek, meg a hasonmásom volt...védekezésnek szánalmas, nem éppen egy nagy elméről tanúskodik, a legpitibb csibész frankóbb kifogással jönne.

nabazzmeg 2010.02.10. 15:14:35

@tiboru: ott voltam azon az állománygyűlésen, amikor az Orbán elküldte nyugdíjba, és azt javasolta neki, hogy írjon könyveket....szégyen gyalázat volt.

Hullafotós 2010.02.10. 15:30:01

@PicUr2:
Közszereplő esetében magánügy az, amit otthon a négy fal között csinálsz (vedelsz, vagy új nőt próbálsz), minden más, amit nyilvános helyen teszel közügy (vizelés, új nő próbálása, vagy hozzá igyekezvén közterületi autótörő mutatvány).

Szakértői erény nem mentesít a vezetői hibák alól, pláne, ha a média tud csámcsogni róla. A média pedig akkor tud, ha alkalmat adsz rá.

gaborov 2010.02.10. 15:38:09

Szerintem egyertelmuen a szakmai hozzaertes, es tehetseg kell(ene) a donto legyen. Ugyanis, hogy ki mit csinal a szabadidejeben, annak semmi koze (nem kellene legyen) ahhoz, hogyan vegzi a munkajat.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.10. 15:43:23

@Valandil: Tannhäuser bácsinak ezirányú gondolatai szerepelnek a Bűn az életben, ha jól emlékszem külön fejezet szól erről, amit ugye Moldova György sem mostanában írt.

szferi 2010.02.10. 15:44:01

@gaborov: csakhogy (ezen a szinten) ez nemcsak szakma, hanem hivatás. a pap ne menjen mise után a bordélyba, az ovóbácsi ne nézegessen otthon pedofil képeket, a rendőr meg ne randalírozzon részegen. Az alkoholizmus konkrétan akkor is befolyásolja az ember munkáját, mikor az épp józan, ezt nem lehet elválasztani a személyiségtől úgy, mintha valami szabadidős hobbi lenne.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 15:47:30

@Hullafotós:
ez ugyan nem egy én blog, de nem is tudományos értekezés. lehet fura tiboru magánjellegű kirohanása, mert nem szokott ilyet, de az h indifferens, szerintem túlzás. saját blogban az ember azt és úgy írja le, ahogy jónak látja. én legalábbis azért olvasom, mert szórakoztat, és általában kiváncsi vagyok a szerző véleményére a témával kapcsolatban. max nem értek egyet:)

de nem akarom elvinni a témát offba. kivételesen:)

oregapoca 2010.02.10. 15:54:48

Az összes kalapomat megemelem tiboru előtt, mert manapság - sajnos - nem nagyon szoktak a megbukottak mellett kiállni, légyen az volt főnök, vagy beosztott!
Véleményem szerint a munkája alapján kell megítélni mindenkit, nem egyéb dolgai után.
Egyébként azért tart itt a rendőrség is, mert az értelmetlen törvényeket sem tudják betartatni, nincs hozzá jogkörük. Bezzeg az ellenkező oldalon lévőknek van személyiségi joguk!
További jó egészséget Cimbora!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.10. 16:02:08

Lehet, hogy kicsit felkavarom ezzel az indulatokat, de nekem úgy tűnik hogy az asszonycsalás/kurvázás bocsánatos bűnnek számít a kommentelők népes táborában. Tekintettel azonban arra, hogy olyan főzsaruról van szó, aki szervezett bűnözés és egyéb űberkényes ügyekben irányít nyomozókat, nem véletlen az sem, hogy biztonsági szempontból is kikezdhetetlennek kell(ene) lennie. Most nem csak arról fecsegek, hogy milyen nemzetbiztonsági vizsgálat során szűrik az illetőt, hanem arról hogy tudatosan a lehető legalacsonyabb szintre kell szorítania azokat az ügyeket, amiken keresztül zsarolhatóvá, kompromittálhatóvá válhat. Mert ugye ezeken keresztül próbálkoznak majd, kikezdenek, befolyásolnak, majd lejáratnak, ha ugye valamit tesz, nem tesz, vagy eltűr ;-) A rendezetlen családi élet is ilyen - ha tetszik, ha nem. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki eljár, jókora támadási ferületet teremt. Gondoljuk csak meg pl. hogy Ernőnek aktív korában mit érhetett volna meg néhány fénykép, amelyen in flagranti ábrázolják egy olyan közlekedés balesetben, ami szerinte meg sem történt.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 16:11:35

@Zig Zag: nekem is úgy tűnik. ugyanezt gondolom, bár
nem akartam leírni, mert arra tippeltem, h a felháborodásomat a nememnek tudják be.
de jó, h helyeselhetek neked :D

Everyl 2010.02.10. 16:38:24

csak, hogy hozzam a vércinikus énemet:

Szerintem a cikk szereplője nem olyan különleges, hogy egy ilyen sorozatos botlást elnézenek neki.

Persze az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy egy olyan embert sem ismerek, aki nem követett volna még el legalább szabálysértést, de inkább büncselekményt. :-)

pár egyszerű kérdés:

jogi értelemben fogyasztottál e már kábítószert?
MINDIG kértél és adtál számlát?
Feljelented e a főnöködet, ha minimálra jelent be, de egy zsák pénzt ad?
követtél már el bünpártolást (talán a legegyszerübb, hogy ismersz e olyan embert aki már lopott)?
stbstb

Egyébként nem tudom mit hőbörögnek it egyesek, ha AVH-ok parádéznak a parlamentben. :-)

Különben is, egy olyan országban, ahol szétekizve, rendőrgyilkosságért csak felfüggesztet jár, ott szvsz mindent szabad. :-)

Everyl 2010.02.10. 16:43:46

@Zig Zag:

hehe, erről az a "mese" jut eszembe, hogy réges-régen hírement, hogy az ukrán határnál egy olyan határőr (anno) dologzik, aki a fejébe vette, hogy becsületes lesz, mikor bódés volt megállt szépen egy S600-as (az a felrobbanós fajta), keleti szomszédok átnyújtják az útlevelet, kinyitja, hát nem benne volt a lánya képe ahogy jön ki az oviból?
Mindent rendben talált és további jó utat kivánt.

Hullafotós 2010.02.10. 16:46:01

@paranoid T.R. marcipan:
Ha rólad van szó, más témába is elmerülök szivesen. :-)
Éppen, mert nem szokott ilyet tenni, volt fura a dolog, és éppen, mert nem ennek akartam jelentőséget tulajdonítani, tettem PS-be. A blogja saját indítású, a témája, csakúgy, mint a stílusa szabadon választott. Hála neki, mert ezért vagyunk itt mindannyian, és bár eddigi munkássága leggyengébb mondatának érzem a fentit, még nem mentesül néhány következő kupica baráti pálinkától a következő lemilbulin, ami remélem legkésőbb a tavaszi rügypattanáskor eljő - bár sztem arcátlanság lenne addig várni vele. :)

Zárójeles PS. Én kérek elnézést, ha tudományoskodónak tűntem volna. A rendvédelemhez fikarcnyit sem értek, a köz és annak véleménye/vélelme inkább közelebbi témám. Zárójelbezárva.

Annak viszont igencsak örülök, h a történelmi távolba helyezett, aktuálpolitikailag semleges témák után élőbb vitatémát vezetett fel Tiboru. Egyrészt mert van már itt egy úri közönség, amely indulatok helyett érveket sorjáz (s ezzel igazodási pontot ad másoknak) (ilyen volt a nb-i kisszótár is), másrészt igenis legyen kultúránk aktuális/érzékeny/személyes szakmai témákat is ki/megbeszélni. A lemilen felhalmozódott összevont szakmai ismeretek alapján ez a közönség alkalmas rá, ennek én, kívülálló kibicként csak örülni tudok – és alkalomadtán okuli belőle.

Everyl 2010.02.10. 16:55:38

@Zig Zag:

de ha már off:

megcsalás: a férfiak nagy része nem elégszik meg azzal, hogy elmondhassa, hogy már ott térdelt előttem, de én vigyorogva felhúztam a sliccem, adtam egy játékos barackot a fejére és a fülébe súgtam, hogy barátnőm van nem lehet, pedig úúúúúgy szeretném.

Ha csak egy kicsi igényed van rá, akkor félre fogsz kefélni és tök mindegy hogy fiú vagy vagy lány.

kurvázás: ezek az emberek sok esetben csak türelmetlenek, meg spórolósak

mert hát: kávézó, virág, vacsora, szőrös nyuffancs, vacsora, sex (elejétől a végéig pedig megugrott telefonszámla) ha szeretsz vadászni és nem sajnálod a pénzed, akkor ugye ez.
ok, ha fiatal vagy és trendin jóképü, akkor: márkás cucc, parfüm, belépőjegy, 2 whisky neked, 2 koktél az "önkéntesnek", némi gyüsz toppogni gecó, majd letérdel és boldog leszel. itt még telefonáln sem kell ;-)
és hát ugye akik mindig sietnek: Szia! szaxi? mennyi?

jeje szép új világ

LouiS 2010.02.10. 17:01:18

tiboru: én úgy tenném fel a kérdést: mi az, amit a derék tábornok tud a jelenlegi és/vagy az érkező "vezetésről"? Magyarán miért akarják évek óta lejáratni és eltakarítani a színről? Vagy ez már a konteóblog témája lenne?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 17:09:01

@oregapoca:

Köszönöm. És persze viszont kívánom!

nabazzmeg 2010.02.10. 17:17:37

@Valandil: szinte nem telik el úgy 2-3 év, hogy ne olvasnám el újra és újra a Bűn az életet. Kiválóan beigazolódtak azok a prognózisok, amelyeket Tonunzer úr előre megjósolt. Amúgy is nagy Moldova rajongó vagyok, szerintem rettenet jó riportkönyveket írt, de novellái is magas színvonalúak. A legutóbbi Érik a vihar c. miskolcról írt kétkötetese nekem annyira nem jött be, egy kicsit mintha elfáradt volna Gyuribácsi.
De visszatérve a témára, cigánybűnözés igenis volt, van és lesz is, erről pedig nem beszélni szintén bűn.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 17:24:50

@LouiS:

Ernő szerintem mindenkiről nagyon-nagyon sok mindent tud, és a tudását képes okosan felhasználni.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 17:26:01

@Hullafotós: nem tűntél tudományoskodónak, nem leszúrásnak szántam. ha a butykosodban marad nekem is, azzal a kézben elmerülünk akármilyen témában :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 17:26:16

@nabazzmeg:

Azon én is ott voltam...

Nézegettem az avatarod és tényleg mintha ismernélek :-)))

Árpádka 2010.02.10. 17:42:45

@tiboru: Az olajszőkitésre célzol illetve az ott szerepet játszó emberkékre?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 17:47:01

Nehéz ügy. Ha valaki valamiben zseniális, az rendszerint valami másban kiállhatatlan durva fráter. Ezt a világ amúgy hallgatólagosan el is várja. Pl. Pete Sampras sokkal jobb teniszező volt mint John McEnroe, de mindenki McEnroe-ra emlékszik, amikor épp cask fel nem rúgta a vonalbírót, hajigálta az ütőt, aztán amikor épp a játékra figyelt, ütött két olyat, amitől az ellenfél azt hitte, hogy röplabda meccsen van, mert a teniszlabdát nem látta...
Természetesen Glenn Gouldnak a faksznikat elnézték a Goldberg variációk miatt. Sok mindenkinek elnéznek sok mindent (nem tudjuk pl. hogy Manstein tábornagy vajon hányt kört lőtt az évi minősítő lövészeteken) de ha a kiválóság kevesek számára érthető szakmai kérdésekben mutatkozik meg, akkor sokkal nehezebb a dolog.
Gyakorló aktakukacként tudom, hogy milyen képesség több ezer oldalt átlátni. De a laikus egy piás hülye rendőrt lát. Aki ráadásul még egy csíkot is kapott a pizsamára. Ha ez a rendőr alkalmatlan vezető és kiváló szakember, akkor a főnökeinek gondoskodni kell arról, hogy dugják el a világ elől. Kapjon sofőrt, helyezzék át valami nem túl szem előtti beosztásba és dolgozzon.
De a mi demokráciánk olyan szempontból már teljesen nyugati, hogy a látszatra ügyelni kell. ha piás, hát piás, de akkor legyen egy segédszárnyas aki segít fenntartani a látszatot. Nem akarok senki felett ítélkezni. Ha valaki piás az rendszerint az ő hibája. Ha a cégnek kell az ember és nem tudja megoldani, hogy rendben legyenek a dolgai, az meg a cég hibája. Rendszerint. A konkrét ügyben nem tudom hogy van.

A kiváló szakemberség rendszerint más kiváló szakemberek szemében látszik. Egy edző tarthat kiválónak egy norvég focistát aki nem tud hármat dekázni a labdával viszont valahogy mindig ott a feje, ahova a beadás jön. És tarthat pocséknak egy rongylábú brazilt, aki a kapufát is kicselezi de értelmes passza nincsen, az edzéseken meg linkel. Megint másik focista csajozik, verekszik, piál, fürdőgatyát reklámoz, de amúgy meg George Best a neve vagy Paul Gascoigne vagy Antonio Cassano vagy David Beckham és van egy meccsen három passza és abból van a három gól.
Mást fog gondolni a közönség és mást az edző. Jobb helyeken van olyan klubtulaj, aki azt mondja, hogy az edzőnek szakmailag kell a norvég favágó meg a piás link disznó, akkor játszani fog. Egyensúlyt kell találnia a felső vezetőnek és ez nagyon-nagyon nehéz.

A szomorú az, hogy (kívülről nézve) Kiss Ernő esetében senki semmilyen egyensúlyt nem keresett.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 18:00:06

@tiboru: erről Rejtő komplett regényt írt nyolcvan éve. Nem azt léptetik elő, aki 7 óra negyven percet dolgozik és húsz perc alatt ír jelentést, hanem azt, aki 20 percet dolgozik, három órán át ír jelentést és 4 óra negyvenet smúzol a jelentés elbírálójának.

GrG 2010.02.10. 18:14:16

@Everyl: A férj egy átmulatott éjjel után reggel arra ébred, hogy a felesége reggelivel várja, majd közben egy laza oboa és a fürdőbe is elkiséri egy gyors "tisztogatásra". Mivel egyáltalán nem emlékszik az estére megkérdi a feleségét végül is mi történt? A csaj elmondja, hogy hullarészegen jöttél haza, állni sem tudtál a lábadon, én elkezdtelek vetköztetni, mire lekentél egy irtózatos pofont és közölted hagyj békén ribanc feleségem van!
G

Hullafotós 2010.02.10. 18:15:43

@Zig Zag: Ennek kapcsán viszont adódik a kérdés (Everyl gondolatmenete kapcsán is): Biztonsági szempontból a lemil olvasók szakközönsége (R, VPOP, MH, NBH stb. alkalmazottak) hány olyan vezetőt ismer, akinél a jelzett ilyen típusú biztonsági kockázat alacsonynak mondható? (Kizárólag a Kiss Ernő féle kiemelt funkciókra gondolok) Azaz no pia, pina, pénz, egyéb, otthon szép, rendezett családi élet, civilben a bélyeggyűjtők egyesületének megbecsült tagja...stb.

Kívülállóként csak én gondolom, h egyre ritkábbak az ilyenek, mint a fehér holló? Ha igen, jogos Tiboru felvetése és el kéne dönteni, balfék megbotló vezetőket akarunk magunknak, vagy szakértő megbotlókat...(ha csupán ez a választék)

GrG 2010.02.10. 18:20:20

@Hullafotós: Szia én elég sokat ismerek, pedig egy ellenörzéssel foglalkozó központi közigazgatáshoz tartozó intézményben dolgozom. Sőt dolgoztam együtt az egyik minisztériumban egy gyógyult alkoholistával (a folyosói hirek szerint), aki tényleg az egyik legjobb szakember volt a közigazgatásban.
Azt gondolom, hogy nagy a különbség az egyenruhás és a hagyományos közigazgatás között. Az egyenruha nélküliben több az "átlagos ember", átlagosabb az értékrend, kisebb az elfogadottsága az ilyen fajta devianciáknak. Még akkor is, ha nálunk a munkavállalók 40% jogász....

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 18:26:57

@Hullafotós:

Bevallom, én a szó szoros értelmében vett feddhetetlen felső rendvédelmi vezetőt (mondjuk főosztályvezetőtől, igazgatótól felfelé) úgy hármat-négyet ismerek személyesen. Statisztikailag ez úgy 15-20 %.

Persze lehet, hogy rossz körökben mozogtam.

Everyl 2010.02.10. 18:33:24

@GrG:
:-)

én is ez a típus vagyok, de a kutya sem hiszi el, a pofon kivételével

taser 2010.02.10. 18:44:33

Biztos kapok a fejemre de én azt látom:
- ha nem piálsz sosem lesz belőled felső vezető mert a fontos dolgok mint előléptetés.. stb ott dőlnek el,az asztalnál és nem az értekezleteken meg stratégiai tanácskozásokon. Ugye az a kemény csávó aki bírja a piát tehát alkalmas arra is hogy vezessen.
- ha nem csajozol sosem lesz belőled vezető mert egy impotens f@sz vagy akinek még nője sincs. Másik,hogy ott lehet ám olyan információkat begyűjteni amit aztán felhasználhatsz, hogy magasabbra kerülj vö. Kitty szalon kicsiben.
infók riválisokról főnökökről stb.
A belső körben ez már úgy mondjam elvárás, hogy ilyesmiket tegyél mert ezzel tudsz bent maradni a körben és ezzel tudsz előrébb kerülni.
Az nem szempont, hogy ezáltal te biztonságilag vagy sebezhető, ha veled szemben ez az elvárás.

Én így látom ...

Everyl 2010.02.10. 18:47:35

@Hullafotós:

és az a vicc, hogy nem vicc

nálunk pár kollega át akar pattani az NBH-hoz, és már a telefonban megkérdezik, hogy ugye nem volt 3-nál több drogos élményed, már ha igaz amit mondanak, mert ha igaz, és eljátszok a gondolattal, hogy ne csak olyan cégnek dolgozzak akik kapcsolatban vannak az ilyesmikkel (ORFK, KFKI, stb), akkor ki kéne találnom, hogy, hogy a viharba játszam ki a poligráfot.

Tényleg, körkérdés, de a témába vág:
tételezzük fel, hogy én egy csudi jó elemző vagyok (nem vagyok, csak fikció), de mondjuk ifjú titán koromban töbször belegeltem a komplett periódusos rendszert, persze szigorúan 2000 előtt (blablabla), és a poligráf meg kiakad a drogos kérdéseknél, akkor én nem lehetek NBH-s?
És mindezt úgy, hogy mondjuk nem egy "kollegának" nem éppen a jótápláltságtól puffad az arca, én meg verseny sportoltam 8 évet, okos vagyok, de végig bulizott pár év miatt kompromitálódom. :-(
Esetleg rivotrillal megyek vizsgálatra, ez igazán nem fer. :-(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 19:16:29

@Everyl:

Ha már a poligráf felmerült: az én szerény véleményem az, hogy akit fel akarnak venni (esetleg fel KELL venni), azt akkor is felveszik, ha a poligráftűket háromszor kellett cserélni a vizsgálat alatt és a pszichológus már sírvafakadt. Ha pedig nem akarnak, akkor egy jógi nyugalma is kevés.

Úgyhogy nyugodtan találj ki valami hihető magyarázatot a bőrnedvesség és a pulzusszám növekedésére; mondd például, hogy tíz évvel ezelőtt egy köpcös ismeretlen arra kényszerített a Teve utcánál, hogy szívj bele a füves cigijébe és egyél a menedzsertablettájából :-)

tistedur 2010.02.10. 19:24:10

@Everyl:a poligráf nem megbízható

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 19:27:06

@GrG: a jogászok kivétel nélkül erotomán, alkoholista, multitoxikomán véglények.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 19:31:50

@Professor Pizka: állandóan azon jár az agyuk, hogy miképpen lehetne a nőket puskavégre kapni, lehetőleg egyidejű sörfogyasztás mellett. Vagy fordítva. Én legalábbis így látom. Cinikus, megkeseredett fazon mind, akiknek feszt mások kijátszásán jár az esze.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.10. 19:34:35

@Hullafotós: már ne dolgom, hogy ilyen kérdések foglalkoztassanak ;-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 19:44:00

@tistedur:

Ez azért elég sommásra sikerült :-)

Láttam már olyan poligráfos vizsgálatot, amely (megfelelő kezekben) hasznosabb és eredményesebb volt, mint három hónap nyomozás. Csak nem szabad tutibiztos eszköznek, illetve módszernek tekinteni, de kiegészítőként (hangsúlyozom: bűnügyekben és nem hókuszpókusz nemzetbiztonságiakban meg személyügyekben) egészen szépen produkál.

És azt is szögezzük le gyorsan: nem minősül cáfolhatatlan bizonyítéknak; a bíró vagy figyelembe veszi, vagy nem.

Mentula 2010.02.10. 19:49:46

Nem akarom itt ismételni az előttem szólókat, de a miénk egy jó kis mácsó társadalom. A piálást elnézik, sőt elvárják, kb. ahogy @taser kolléga kicsit eltúlozva felvázolta. Kezdve az egyetemeken, főleg teszem azt a jogi karon, ahol maguk a példakép nagyöregek tanítják a dzsentroid iszákos viselkedést az ifjaknak. Aztán nem változik ez később sem, csak úgy kell tudni piálni, hogy minden helyzetben a pontosan elvárt mértékű ittaságot tudja produkálni az ember. KE itt vétett. Na meg még pár dologban.

A mácsó társadalom viszont a kurvázás ügyében mára meghátrálni látszik. Az okokat kereshetnénk mindenféle társadalmi hatásokban, de inkább arról lehet szó, hogy túl sok a női vezető, meg keményen fogott nős férfi fejes. :)

tistedur 2010.02.10. 19:52:07

@tiboru: 80%-os a megbízhatósága, ha jól tudom :)

Everyl 2010.02.10. 19:53:08

@tiboru:
Úgyhogy nyugodtan találj ki valami hihető magyarázatot a bőrnedvesség és a pulzusszám növekedésére; mondd például, hogy tíz évvel ezelőtt egy köpcös ismeretlen arra kényszerített a Teve utcánál, hogy szívj bele a füves cigijébe és egyél a menedzsertablettájából :-)

ne ezen hangosan felröhögtem :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 19:59:08

@Professor Pizka:

Könnyű neked, egy inszeminátornak ilyen kategorikus ítéletet mondani társadalmunk egyik legnagyobb tekintélynek örvendő szakmai rétegéről...

Ilyenkor mindig eszembe jut az az amerikai vicc a patkányokról és az ügyvédekről meg a féknyomról :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 20:01:27

@tistedur:

Hát ez az. Tudsz ennél magasabb megbízhatóságú technikai eszközt (a kotyogó, a Zippo meg a svájci bicska kivételével)?

franta 2010.02.10. 20:02:04

Nagyon nehéz ehhez az ügyhöz hozzászólni. A posztírónak hiszek, mert miért ne hinnék. Hozzászólt(ak) a poszthoz más (mások), akik szintén ismerték a célszemélyt, aztán pro és kontra.
De belekeveredett ebbe politika is.
Nos, maradjunk a blognál: Tiboru ez és más blogjai jó pár palit bemutattak, akik hatékonyak voltak, bár piáztak, pináztak stb., de az általuk vagy mások által kitűzött célt elérték.
Sztalin leszarta, hogy Berija piázott?
Kádár leszarta, hogy Czinege piázott?
Kádár leszarta, hogy BJ - a kijelölt utód - piázott és pinázott?
És sorolhatnánk jó sok törénelmi példát.
A kérdés nem az, hogy a nevezett úr piázott-é avagy nem, hanem az, hogy a munkáját megfelelőléppn látta-é el, vagy sem.
Ehhez a kérdéshez kéne visszatérniük a tisztelt kommentelőknek.
P.s.: amúgy ha valaki hadvezéri pozíció (pl. Nagy Sándor) alatt helyezkedik el, azért tényleg nem ártania visszafognia magát - tekintettel a főnökre, meg a vállalt ügyre, no meg a gonosz ellenségra.

Everyl 2010.02.10. 20:02:08

@Mentula:
kurvázás/nemkurvázás

hááát én egy két éve láttam a HM-be olyan cicamicákat, olyan ruhákban (finoman szólva sem előirt), hogy na, amolyan castingos cica/ruha kombó, és hát titkárnők, meg hopp a céges astra elég hamar, persze lehet, hogy nagyot változott a világ az elmult 2 évben :-)

tistedur 2010.02.10. 20:04:45

@tiboru: fejsze, kalapács, szög meg a spanyol inkvizíció :)
talán majd a funkcionális MRI biztosabb lesz, de erre sem mernék megesküdni :)

nabazzmeg 2010.02.10. 20:09:33

@tiboru: háát, ha tényleg az alapján lennék ismerős, és arra a személyre gondolsz, akire a kép hasonlít, akkor azt kell mondjam, hogy őt, akire a kép hasonlít már sajnos eltemettük..
ha megnézted alaposan és szerintem megnézted, akkor viccből írtad, mivel tudod jól, hogy kit ábrázol és azt is, hogy őt is eltemették már, viszont te írtál róla:-)))
azonban én egy picit máshogy emléxem: az az állománygyüli nem 98 vagy 99-ben volt? már csak azért, mert 96-ban még nem lehettem ott, az fix :-)bár a lényeget tekintve mindegy, mikor volt
on topicban még annyit, hogy professor pizka nagyon jól összefoglalta mindazt, ami alapján megítéltetik egy ilyen magaslatokba jutott vezető és azt is, hogy kb. mik a viszonyok.
Pálcát törni nekem sincs jogom senki felett mégsem, lévén, hogy férfiemberhez méltón sem az italt, nőket, jó ételeket nem vetettem meg soha, de már attól lelkiismeretfurdalásom volt (néha van is) ha másnaposan mentem be melózni...hiába, mindenki másképp szocializálódott na.

nabazzmeg 2010.02.10. 20:10:43

@Professor Pizka: ezért hagytam ott a jogi egyetemet :DDD nem akartam olyanná válni, mint ők :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.10. 20:10:46

@franta: nos, ha egy rendőr 100 ügyből 99-et jól old meg, de egyben bűncselekményt követ el, akkor szerinted mi a válasz?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 20:12:45

@nabazzmeg:

Az avataros persze poén volt :-)

És igazad van, '98 ősze volt (asszem november), én kevertem egy másikkal.

Mentula 2010.02.10. 20:14:33

@Everyl: vagy csak engem hagynak ki :)

Amúgy az átkosban minden kisvárosban volt külön klub az állami vezető hivatalnokoknak, ahol a plebset kizárva züllhettek egymás között, a rendőrkapitánytól a tanácselnökig. Egyrészt nem kellett kerülgetni a potenciális ügyfeleket, és hát zárt körben addig aljasodhattak, amíg csak bírtak, utólag meg csak egymást zsarolhatták kölcsönösen.

sztalaktit 2010.02.10. 20:22:57

Részemről nagyon sajnálom, hogy KE ilyen helyzetbe került. Annak idején, a 60-as években, a Dózsában eveztünk mindketten. Én kenuztam, Ő kajakozott. Akkoriban semmilyen deviáns viselkedést nem tudtam felfedezni nála. Mégegyszer, nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került.

franta 2010.02.10. 20:53:00

@Zig Zag: nem tudom. De erről is volt jó pár film, pro és kontra, hogy ítélkezzenek a népek erkölcsileg.
Szerintem súlyozni kell.
Ha a kinyomoz 99 piszlicsáré ügyet és 1 esetben megöli az anyját, akkor egyértelmű.
Ha 99 búncselekményt megold, és egyszer lehugyozza a munkahelye falát, az is egyértelmű.

Gaius Marius 2010.02.10. 21:09:49

Na egy Tonhauser poszt engem is nagyon érdekelne. Most olvasom az ÁBTL-ben a nyolcvanas évekbeli tanulmányait.

Viszatérve az eredeti poszt tartalmára: mint vezető (és nem parancsnok, mert a kettő között óriási különbség van) példamutatás nélkül hogyan irányítsam a csapatom?
Én pl. absztinens vagyok, nem vadászom és nem írom a túlóráimat, viszont majd minden akciót - közel hat éve - személyesen vezetek.

Kiss Ernő vislekedése, mivel ő főrendőrként nem csak önmagát, hanem egy szervezetet képviselt, elfogadhatatlan. Akármilyen jó rendőr is volt, ilyen személyiséggel semmilyen vezetői beosztást nem érhetet volna el, ha működött volna valamilyen alkalmassági szűrő.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.02.10. 21:11:01

@Thaddeus Griffin:

Kedves barátom.
Vannak olyan foglalkozások amelyeket csak hivatásként lehet űzni.

Pl. A tanítónéni aki délelőtt a kisiskolásokat oktatja a szépre és a jóra délután nem állhat ki az út szélére hogy szaxizzon a török kamionosoknak.
Nem mondhatja hogy bocsi most munkaidőn kívül vagyok most nem az Ildikó néni vagyok a 3A ból hanem a csöcsös ildi a legjobb csaj a hatos úton.

Bizony a rendőrökre és a rendőri vezetőkre is fokozattan igaz ez a dolog.
A blog írója kifelejtette azt az aprócska momentumot hogy nem is azzal volt a baj részegen lezúzta az autókat hanem az hogy utána olyan szánalmas dolgokkal állt elő hogy nem is ő volt hanem a hasonmása.
Szerintem egy gerinces vezető (egyáltalán egy gerinces ember) kiáll és azt mondja:
Bocsi be voltam állva és én törtem össze, itt a jogsim kifizetem a büntetést stb. és elnézést kérek mindenkitől.

Damavend 2010.02.10. 21:28:53

tiboru! úgy látom felhúztad magad rendesen.Még sosem olvastam tőled ilyen, hogyismondjam emocionálisan telített posztot.
DE minden tiszteletem a tiéd,hogy kiállsz az emberért!! Mivel te ismerted. Az a baj,hogy a bulvárhírek után tényleg rossz kép alakul ki valakiről.Jó lett volna, ha esetleg egy kolléga /persze rajtad kívül/ nyilvánosan is elmondja, amit te itt megtettél.Csak úgy,mondjuk ezt bajtársiasságnak,kollegalitásnak.
A kérdésedre a válaszom: a jó szakember a lényeg, nem az,hogy ki milyen álszent fasz és jó /rossz politikus. De a nép az istenadta az ilyen sztorikra ugrik, mert a szar hulladék TV csatornákon és újságokon lóg.
Mégegyszer gratula és minden tiszteletem a Tiéd.

Viktus 2010.02.10. 21:34:34

Rendőrnek példát kell mutatni ez van minden többszörösen vonatkozik rá, azért kap a köztársaság állampolgáraitól felhatalmazást. Lehet bármilyen szuperzsaru, ha alkesz ...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 21:35:55

@Mentula:

Most is van főkapitányi vagy tábornoki klub (vagy mi a fenének hívják), ugyanolyan funkcióval, mint az átkosban az, amiről beszélsz. Egyszer régen beszéltem az egyik megyei főkapitány bizalmasával, aki részt vett egy ilyen összejövetel megszervezésében. Meghívottként akkor fellépett egy VPOP-vezető is, aki ebben a minőségében a viszkifelelős volt.

A buli minőségének érzékeltetésére mondom: a harminc résztvevős, kétnapos bulira a finánc ötven üveg (magyar zárjegy nélküli) ír és skót viszkit vitt...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 21:55:19

@tiboru: nehéz a mi életünk. egy holstein fríz ma is puszit akart előtte.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 22:02:35

@Mentula: jajj, a jogi egyetemi berúgások. Én pl. kiestem a társaságból, mert normális, egyszerű emberek között tanultam meg berúgni és csesztem megjegyezni az összes egyetemet, amit szidni kell közben.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 22:18:16

@Mentula: és egyes munkahelyeken előírják a kurvázást, mert az ügyfél akarata szent.
keményen fogott nős férfiak? hm, ha nem akarjuk h kurvázni menjen az ember, jól meg kell gondolni, hol is fogjuk meg keményen :)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 22:23:37

@Professor Pizka: gyanús vagy te nekem. nem akartál felsorolásokat megtanulni? hát h lett belőled jogász?:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 22:33:08

@paranoid T.R. marcipan: hülye vagyok. megpróbáltam rájönni, hogy miért az van a felsorolásban, ami...

paranoid T.R. marcipan 2010.02.10. 22:45:06

@Professor Pizka: majdnem elfelejtettem:) emailt nézz, ne itt csetelj:)

Valandil 2010.02.10. 22:48:32

@tiboru: Röhögni fogsz: (zárjegy nélküli) pálinkát a fináncoktól szoktam venni, meg most rendeltem moldáv konyakot tőlük. :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.10. 22:51:28

@Valandil:

Miért röhögnék, maximum irigykedem :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.10. 22:57:06

@Valandil: így mondták régen, hogy jó pálinkánk van, a fináncnak is szokott tetszeni

Rókabilly 2010.02.10. 23:18:55

@Fabius:
Nem a vezetői képességekkel van baj, hanem az absztinesekről esetenként kiderül, miért nem isznak egy cseppet sem. Az pedig nem mindig szívderítő.
Egyébként pedig teljes elismerésem nekik. Én nem rendelkezem ekkora akaraterővel.
Megbántani meg végképp nem akarok senkit sem.
Tisztelettel
Rbilly

Empty 2010.02.11. 00:29:19

Érdemes írnod aktuális témákról.

Nekem nem JFK, hanem - sokkal inkább - Edward élete ugrott be.

en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kennedy

bryan 2010.02.11. 02:27:11

Kiss Ernő a civileknél súlyosabb büntetést érdemel (BTK ittas vezetésre vonatkozó törvényein belül,ezzel mellesleg lehet, hogy megmentenék az életét). Mert eljátszotta azt a bizalmat amit a társadalom az egyenruhával és a pozícióval ráruházott. Tudom, modorosan hangzik, de ettől még a sima ittas vezetésnél komolyabb dolgot követett el.
Nektek rendőröknek akik itt kommenteltek, nektek kéne rá a legdühösebbnek lennetek. Így is megvan a többségnek a (gyakran alaptalan) véleménye a rendőrökről, most ez még inkább megerősödött.
Az, hogy Kiss Ernő idáig eljuthatott részben a kurva nagy bajtársiasság, meg kollegialitás miatt is történt. Nem volt egy felettese, kollégája sem, aki elküldte volna egy alkoholelvonóra, most meg ott áll azzal a kilátással, hogy van talán öt-tíz éve, míg halálra issza magát.
Milyen kérdés már az, hogy vezethet-e alkoholista, fegyveres embereket, vagy akármilyen másmilyet? (bocs tiboru nem személyeskedés, csak kicsit felhúztam magam) Nem nyilván nem vezethet, az alkoholistának az elvonóban van a helye, aztán meg AA vagy hasonló, ha pedig mindent meg tud úszni legalább egy területen az életben, akkor erre ő maga soha nem fog rájönni. Az is érdekes, hogy az itt kommentelőkben, még azokban sem, akik szeretik és/vagy tisztelik KE-t fel sem merült, hogy segítségre lett volna szüksége, hanem csak, hogy alkalmas volt-e rendőri vezetőnek. Az van, hogy a rendőrség leszarta, mi lesz ezzel az emberrel, kihasználta a tehetségét, gyanítom a zsarolhatóságát is, aztán ráhúzta a vizes lepedőt. Az, hogy ez a kérdés felmerül, az jól mutatja, milyen állapotban van a rendőrség. Ennek egy része nyilván a politikának köszönhető, a túlórás sztori például vérlázító, de emellett részben pont a rendőrségi állomány szemlélete miatt történhet meg Kissén kívül még rengeteg hasonló eset, a politika is gyakran ilyesmik miatt játszadozhat a rendőrséggel. Szerintem a releváns kérdés az lenne, milyen közösség az, amelyik hagyja, hogy az egyik (állítólag) legtehetségesebb embere szép lassan mindenki szeme láttára halálra issza magát?
(Tudom, nem a magyar rendőrség az egyetlen ilyen hely, ahol ezt meg lehet tenni, de az ilyen bajtársiasságot hangsúlyozó helyek lennének azok, ahol a legkönnyebben közbe lehetne avatkozni és ez mégis csak nagyon ritkán történik meg.)

bet-li, kínai játékos 2010.02.11. 02:30:52

@tiboru:
Csak későn jutottam internet közelébe:)

Beszélgettem egy emberrel, aki szép karriert futott be és a következő három pontban foglalta össze a jó és sikeres vezető tulajdonságait:

- Kompetencia
- Elhivatottság
- Törődés

Ezek alapján Kiss Ernő r. tábornok úr mellett állok én is, ne a magánélete (és a bulvársajtó) miatt állítsanak félre valakit.
(Ha az első helyszínen elvették a jogsiját, nem kellett volna vérvételre vinni? És a jegyzőkönyv felvétel? Mert akkor egy órán belül nem ült volna autóba... Szóval, hogy is volt ez az intézkedés?)

Ja, majd elfelejtettem, a hozzászólásom elején említett ember a JTF Guantanamo parancsoka volt 2004-től 2006-ig.

bet-li, kínai játékos 2010.02.11. 02:32:27

@bet-li, kínai játékos: Bocs, a vérvételes részt töröljétek, egy másik hír maradt meg a fejemben. Elnézést!!!!!!!

rognork 2010.02.11. 06:16:43

tiboru, én gyűlölöm az alkeszokat, ezért az elfogult véleményem az, hogy húzzon a picsába. a kevésbé elfogult véleményem pedig az, hogy legyen alkesz, de ne legyen már balfasz. egyetemisták viselkednek így, nem főrendőrök. szóval másodszor is húzzon a picsába.

hazitroll 2010.02.11. 08:52:54

@bet-li, kínai játékos: Szeritnem az egész sztori kár a gőzért. (mármint nem tiboru írása, hanem az eredeti cikkek) Egy nyugalmazott tábornokról van szó per pillanat. Amúgy meg azért vannak - lennének - szóvívők, hogy ők beszéljenek. Meg ha egy ügyvéd talál ki baromságokat, akkor nyilatkozza le az ügyvéd. Több olyat láttunk már, hogy egy ügyvéd nyilatkozott a védence helyett. Amúgy meg egyetlen vezető sem makulátlan. Nekem is volt alkoholista főnököm, nem vele volt bajom, hanem a közvetlen felette levő nagyobb főnökkel, aki egy kis pondró volt. De a pondrónak lett jogalapja arra, hogy baszogassa a szakmailag, emberileg normális főnököt, aki amúgy beszélni is tudott bármikor, merthát ugye azazember aziszik. A költői kérdésre a költői válasz pedig szeritnem az, hogy ha nem lehet jobb vezetőt találni az adott helyre, mint az adott (bizonyos szempontból) jellemhibás embert, akkor inkább ő legyen a vezető, mint egy jellemében kiváló, ám szakmailag emberileg rosszabbul teljesítő másik.

Walmer 2010.02.11. 09:54:27

@Dmarci: hát JFK olyan sokat azért nem kormányozta Amerikát, lévén 1961-ben választották elnökké, '63 novemberében meg megölték. De értem mit akarsz mondani

Hullafotós 2010.02.11. 12:41:07

Nem szeretnék magamra haragítani semmilyen öntudatos egyenruhást embert, de finánctól kéz alól kapott pálinkával még nem vettek le a lábamról. A fater gönczi barackját sem zamatban, sem tisztaságban nem múlták még felül.

Bocs az offért, de ez nálam elvi és identitásbeli kérdés, gyarló civil életemben itt húzódik a hazafiság tartalomhatára. Más fegyverrel, vagy paragrafusbűvüléssel, én bor és pálinka ügyében minségbiztosítással harcolok hazánk jóhírének öregbítéséért. Kérek megértést ez ügyben. :-))

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.11. 16:05:27

Csak előevett a fene megint a homályból... naná, hogy nem milsztoryn. Na, mindegy. Beleugatok egy kicsit én is a nagyok dolgába.

"Leginkább arról szeretnék lemil-véleményt kapni a kommenteknél, hogy mi ez az oltári disznóság (ugyanakkor törvényi és erkölcsi előírás), ami arról szól, hogy alkoholista (oké: iszákos) nem lehet felelős vezető?! "
Ennek a kérdésnek több variációja lett feltéve a posztban. Egyre szelidebb formában, melynek a végére el is sikkad az egész: had igyon meg nyugodtan pár ezt-azt alkalmanként akárki.

Igen, tegye nyugodtan. Ha épp nem kocsival szaladgál, ha nem döntési helyzetben van, magánemberként nyugodtan rúgjon be, kurvázzom, szívjon, vagy ami épp szimpi neki.
Magánemberként, hangsúlyozva.
Egy vezető beosztású rendőrtábornok igen ritkán és igen keveset tud magánember lenni. Még a szabadnapján sem. Akkor is felcibálhatja valami ügyeletes, akkor is van esély arra, hogy döntéseket kel hoznia, mintahogy a napi rutinban sem fog menni ugyanez másnaposan, kitikkadva, parázva. Egyszer-egyszer fiatalon még talán. öregen, elhízva, biztos nem. Rég el van kórva, ha úgy hoz döntéseket valaki, hogy közben a kis unikumjára vágyik, vagy a tegnapi napot próbálja szilánkokból összerakni.
Emellett nem kispályás egyéb biztonsági veszélyei is vannak az ilyesminek. Simán csőbe húzható, zsarolható, vagy épp beszervezhető egy ilyen pozícióban levő ember, ezzel az aprócska kis magánügyével.

Tehát legyen rendőrtábornok, és akkor még a kedélyes társasági ivás szintjét se érje el, vagy ne legyen rendőrtábornok, és maradjon meg maximum ezen a szinten. Speciel ebbe már nem fér bele a részeg kocsizúzás sem.

Nme ismerem se a tagot, se a szakmai felkészültéségét, se tábornokok iránti elvárásokat, csak a sajátomat.
Abba meg ez nem fér bele.
Valaki, valahol randán tévedett, ha abba a pozicióba helyezte, amibe került. profi szakemberként alacsonyabb személyi, de szakmailag még bőven magas szinten levő szakembernek kellett volna meghagyni egy "optimális" világban. Tudom, nincs olyan...

A szakmai felkészültségét nem vonom kétségbe, ahogy a többiét sem. Miért is tenném? Hisz Budapesten élve látom a rám eső napi bűnügyi statisztika nem túl szimpi részét, a rendőri intézkedések színvonalát utcán, rendőrségen egyaránt, olvasom, hallom az elképesztő baklövéseket, míg a kimagasló sikereket nem annyira bírom észrevenni, noha próbálom. Hát, ezek alapján nem vagyok túlzottan elájulva a rendőri vezetők és úgy cuzámen a teljes rendőrségi apparátus felkészültségének napi, gyakorlati eredményességétől. Pedig ez elsősorban a rendőrségi csúcsvezetőkön múlik, beleértve a fent említett tábornokot is.

A kommenteket egyáltalán nem olvastam, beléjük se néztem, de de részemről olyan csúcsvezetőt szeretnék minden elképzelhető egyenruhás (és tulképp egyéb) állami szervezet élére, akinek az esetleges a szakmai profizmusát, ítélőképességét, döntéshozatalát nem befolyásolja még az unikum sem. Egyébiránt meg nem kötelező tábornoknak lenni...

Vagy ez nagyon elrugaszkodott elvárás?

Condottiere 2010.02.11. 17:22:30

Nézzétek el nekem, de most nem volt időm elolvasni a kommenteket, mielőtt beleugatnék a témába, így lehet, hogy az általam megfogalmazottakat, korábban már más is felvetette.

Nem olyan rég beszélgettem egy cimborámmal, aki még régebben egy nagy állami céghez jelnetekezett (nem vették fel és így járt jobban), ahol a "rendezett családi háttér" előkövetelmény.
ezeken a helyeken ugye elsősorban a azsarolhatóság és a manipulálhatóság az a két tényező, amit minimálisra akarnak redukálni egy ilyen szűrővel. Bennem azonban felmerült ezzel kapcsolatban néhány kérdés.

Ki zsarolhatóbb:
- Aki hagyományosan elfogadott családbodellben él. De szeretőt tart, viszont otthon is rendben minden meg a szeretőnél is.
- Aki nem tart szeretőt de hagyományos családmodellben él, viszont hála az otthoni feszültségeknek, az első puncira rástartol adott esetben.
- Aki egyedül él, falja a nőket, amolyan james bond karakter, de nem lehet tudni, mikor találkozik ellenkező nembeli hasonló kvalitásokkal megáldott riválissal.
- egyedül él már-már szerzetesi magányban, ám nem tudható, hogy mikor pattan el nála a cérna és jön az első nő...
- Továbbá akinek családja van azt acsaládtagjain keresztül lehet zsarolni.
Akinke nincs, azt meg mi akadályozná meg abban hogy könnyedén elárulja munkaadóját.

tribunus 2010.02.11. 17:39:59

Tisztelt T!Én semmilyen cikket nem találtam arra vonatkozólag,hogy K.E. úr szakmai tevékenységét bárki megkérdőjelezte volna.Az általa elkövetett vétség viszont megas rangjára és a folytatólagosságra való tekintettel abszolut bulvár hir.....

Spiritmonger 2010.02.11. 20:12:49

@prostatikus vogon jeltz: nincs igazad
ha a tanítónéni qrválkodni nakar, ahhoz addig senkinek semmi köze, amíg ez nem megy a tanítói állása rovására, pl nem megy be az iskolába összeverve, piásan, vagy lábán csorgó hímirvarsejt-gyűjteménnyel

az, hogy valaki a szabadidejében mit csinál, alapvetően az ő dolga, senkinek sincs hozzá köze

Spiritmonger 2010.02.11. 20:58:11

visszatérve a tiboru által feltett kérdésre.

szerintem az emberi kvalitások és a szakmai tudás és alkalmasság között alapvetően semmilyen összefüggés nincsen. egy adott szakmai feladat végrehajtásához nem előfeltétel a viktoriánus erkölcsök 150%-os betartása

vezetőkiválasztásban dolgozom már lassan 15 éve, így amikor a kliens felé kellene tanácsot mondani, a legjobb, amit ilyenkor tehetek, az az, hogy rábízom a döntést, ugyanis az oké, hogy a jelölt mit tud, milyen előnyei és hátrányai vannak, de egy másik kérdés az, hogy ebből a megrendelő mit tart fontosabbnak

szakemberként azt mondom, hogy a szakmai tudás csak egy része a sikeres munkavégzésnek, de van egy olyan terület is, ahol az összeférhetőséget is vizsgálni kell. ha a jövendő környezetben a viktoriánus erkölcs, amit a sok beteg és prűd médiamunkás a piedesztálra emel, az adott környezetben nem létszükséglet, sőt, inkább káros, akkor olyan szakember kell oda, aki nem e szerint él. máshova másmilyenre van szükség
magánvéleményem az, hogy amíg valaki képes ellátni a feladatát, addig senkinek semmi köze ahhoz, mit csinál amúgy

boomsly 2010.02.11. 21:54:34

Üdvözlet mindenkinek!

Már régóta olvasgatom az oldalt és nagyon tetszik!
Most azonban elérte az ingerküszöböm, hogy bevéssem a saját véleményem a dandártábornok úrról.
Én is ex-hivatásosként szólok hozzá: fiatalabb generációhoz tartozva számomra nagyon visszatetsző - sőt!, undorítónak hat, amikor magas beosztású emberek lazán hülyének nézik a közönséget!
Nekem a Gergényi-féle önkényuralmi rendszer tette be a kiskaput, amikor is kollégákat rúgtak ki 1 nap leforgása alatt valós indokok nélkül.
Csak egy példa: az objektum őr "kikéredzkedett" ebédért a szemben lévő boltba, közben az "ütihá" beült a helyére. Ez teljesen bevett dolog, bár nem szabályos, viszont aki csak egy kicsit belelát a rendszerbe az tudja: a rendszer hatalmas embererő hiánnyal küzd.
Emberünk a "vasprefektus" épp aznap, abban a pillanatban betoppan és számon kér. Totál bukás. Egy ember repül, egy fegyelmivel zöldül.
Van értelme?
Valahol Tarjányi Péter jegyzi meg a könyvében a Meglátni és megveretni egyik oldalán, hogy rendet a kis rendőr és nagy rendőr szintjén egyaránt kell megteremteni.
És itt kanyarodnék vissza ahhoz, hogy egy rendőr miért is legyen fedhetetlent: mert amikor a kollégái a Hős utcában intézkednek, akkor igenis számít az, hogy mennyire tisztelik őket! Lássuk be: egy-egy ilyen hír után a rendőrséget kollektíven leblamálja az úr.

Valahol valaki mesél egy tábornoki buliról: megerősítem! Én is tudok róla!
Bár én csapatépítő tréningként ismertem és valahol az Alföldön esett meg a dolog (becsületkasszával). :)

eMM2 2010.02.11. 22:02:08

Ha jól tudom most nagyszerű zéró tolerancia van.Márpedig akkor egy nyá. rendőrtábornoknak is kijár a bünetetés akátcsak nekem ha ilyent teszek.
(Az egy másik dolog hogy ő majd mellényzebből kifizeti a bírságot én meg leülném)
És ehhez semmi de semmi köze annak hogy az illető milyen jó rendőr volt.

Iustizmord 2010.02.11. 22:15:36

@Professor Pizka: "jajj, a jogi egyetemi berúgások. Én pl. kiestem a társaságból, mert normális, egyszerű emberek között tanultam meg berúgni és csesztem megjegyezni az összes egyetemet, amit szidni kell közben"

nohát:

kööööörúton a TTKáááá-sok
meeeeeeg a buzi Közgazdáááááászok
kúúúúúúrva hülyék mégis túúúúdják
a Bölcsészek mind nullák.

jogászdal.

más:

megismerni a jogászt délceg járásáról
gyönyörűszép két szeméről, magas homlokáról
mert a jogász déig alszik egyetem,re nem jár
szerényen él, meghúzódik
mégis ő a császár

ref: heeeej, élet, élet jogástz élet ez aztán az élet
ha jogásszal tallkozol holt biztos hogy részeg.

megismerni a ttk-st folyosó végéről
két nagy kifli, fél liter tej lóg ki a zsebéből
korán kel és korán fekszik, kégis mindig fáradt
hogyha így vigyáz magára
a mája kiszárad

mgismerni a bölcsészt szűk tarisznyájáról
éjfekete ruhájáról, elborult agyáról
hóna alatt orosz szótár, moszkvai képeslap,
hogyha éppen nem tanul csak koncz zsuzsát hallgat

Iustizmord 2010.02.11. 22:26:02

@tiboru: amúgy meg egy teljes (kényszervalatással egybekötött) poligráfos vizsgálaton mindmáig őszintén vallottam volna hogy te a szolnoki felderítőknél szocializáslódtál, aztán a III-as főcsoportfőnökség vmely része jött, majd némi kúltúrattasé-i munka a Kül.Min állományában, Ulánbátotról Bonnig...

de most h látom a KBI-t, dezorganizálódtál. nem, demilitarizálótál. azsem. dekonspirálódtál, ez az.

:o))))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.12. 00:15:17

@Iustizmord:

Basszus, egyik bukta a másik után :-)

Amúgy egészen ügyesen következtetsz; Ulánbátor nem volt, de majdnem :-)

2010.02.12. 05:25:32

Tiszteletem

Azt hiszem, a temaval kapcsolatban megemlithetek egy friss
kanadai hirt: a napokban tartoztattak le a legnagyobb kanadai
legitamaszpont parancsnokat, egy 46 eves repulos ezredest. Azzal
gyanusitjak - tobbek kozott - hogy az elmult 4 honapban megero-
szakolt es megolt ket not. Az ezredes kivalo katona, kivalo pilo-
ta: az altala vezetett gepeken olyan hiressegek voltak az utasok,
mint Kanada fokormanyzoja, miniszterelnoke, hadugy minisztere. A
legitamaszponton (Trenton, Ontario) tegnap maga a vezerkari fonok
tartott allomanygyulest, amin az egyenruha buszke viselesere hivta
fel a katonak figyelmet. Ennek demonstralasara egyenruhaban ment be
egy, a tamaszpont mellett levo kavezoba. Elozmeny: a kornyeken lako
civilek ujabban lekopdosik az egyenruhat viselo katonakat :-(

(Felelos beosztasban levo kivalo katona "maganeletetenek" kovetkez-
menye)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.12. 07:31:09

@Iustizmord: na, pont ezeket nem volt gusztusom megtanulni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.12. 07:40:50

@Professor Pizka:

Tipikus: amikor valami értelmes dolgot kellene elsajátítani, akkor sunnyogunk, mi?!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.12. 08:06:27

@tiboru: lófalloszt. ismerek én elég nótát, azon kívül (akkor, 19 évesen) nem értettem, hogy mit akarnak ezek a pestiek. isszák a vizes sört, meg a "bóti" pálinkát, 2-3 után már azt se tudják, hol vannak. És baromságokat énekelnek és nagyra vannak azzal, hogy jogi egyetemisták és nem bírják a piát. Na mindegy, mindig is anticucilis alak voltam.

Iustizmord 2010.02.12. 10:47:51

@Professor Pizka: pusztán ismeretterjesztő céllal tájékoztattalak, milyen jogásznótákat gajdolnak a népek. biztos van hasonló a mérnököknél, közgázosoknál, miegymás, ahol a jogászok a buták/feketeseggűek/bénák/lenézettek/ingyenélők/stb

az egyik jogász gólyatáborban megtörtént, hogy egy szóváltás követően azegyik idősebb diák egy szépen kivitelezett válldobással tett pontot a vita végére, és a pultos amolyan rejtői szaltóval landolt a raktárkészleten/ben

kihívták a rendőröket, akik a tábor kapujában megszólítottak egy még relatíve józan diákot:

- Jó estét kivánunk, egy részegen randalírozó jogászhoz hívtak ki minket; hol találjuk?
_ EGYHEZ? De törzs úr, abból itt háromszázat talál...

a járőr röhögött és elment.

Iustizmord 2010.02.12. 10:50:53

@tiboru: nézd, nekem is az a szakmám hogy súlyosan infohiányos /dezinformációs környezetben, mindenféle jelekből próbálok következtetéseket vonni.

a sötét szobában keresem nemlétező macskámat.

aztán utólag néha kiderül hogy van macska, de nem a szobában, és már nem lehet megtalálni.

Iustizmord 2010.02.12. 11:11:00

@Iustizmord: hm, ennyi erővel még akár vizsgáló is lehetnék :o)

Nash vs. Keynes 2010.02.12. 11:11:18

Amikor részeg Jelcineket Horn Gyulákat Szekeres Imréket stb látok, mindig az jut eszembe, hogy vajon ma, seggrészegen mennyi pénz csorgott ki a zsebemből amiatt, mert ez az agyatlan barom oldani kívánván túlkompenzált alsó/felsőbbrendűségi komplexusát, beivott megint és eljátszotta a "Janit" a tárgyalópartnereinek a beosztottainak stb stb..
A pia az tudatmódosító. Nekem az én adómból ne vezessen (hivatalt se!) olyan ember, aki nem ura önmagának. Piálni jó, jó társaságban a legjobb 3 dolog közt van, de bemenni részegen melóba és rossz (autó) vezetői döntésekkel mások sorsát/életét veszélyeztetni (hagyni magad mások által manipulálni), nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a sportág.. (you know, touchin' his wife's feet, and stickin' your tongue in her Holiest of Holies, ain't the same fuckin' ballpark, it ain't the same league, it ain't even the same fuckin' sport.)

Nash vs. Keynes 2010.02.12. 11:14:12

@Iustizmord: ebből a súlyosan infóhiányos felvetésből azonnal levontam a következtetést, hogy fizikus vagy és Schrödinger macskáját keresed ;)

Iustizmord 2010.02.12. 11:16:39

@Nash vs. Keynes: ez annyira jó hogy mostantól ez lesz a legendám :o)))

hazitroll 2010.02.12. 12:12:12

@Iustizmord:
BME Villanykaros nóta-részlet:
"Közgázos, gépészmérnök utánad lohol,
A jogász ellened ezer vádat kohol."

Iustizmord 2010.02.12. 12:30:57

@hazitroll: mondtam én , mindenkinek van mindenkiről valami alázó stófája / nótája :o)))

Laeviathan 2010.02.12. 12:49:57

Olvasom a blogot, de nem szoktam hozzászólni; ez most a kivétel. Kiss Ernő személyét én csak a sajtóból ismerem, de azt gondolom, hogy ügye inkább politikai természetű. Működő (más kérdés lenne hogy mennyire működő) nyilvánosság mellett ezt nem lehet megcsinálni. Czinege kettéhugyozhatta volna a laktanyákat, nem írta volna meg az újság; ebből azonban egy többé-kevésbé működő demokráciában Ügy lesz. Különösen akkor, ha valaki igazán jó szakmailag, ez ugyanis törvényszerűen szüli az ellenségeket a gyengébbek köréből. A társadalom pedig farizeus; amit elnéz magának, nem nézi el a vezetőinek (persze fordíthatjuk ezt oda, is, hogy az emberek többsége azt szeretné, ha magánál jobb emberek lennének vezető pozícióban)

Számomra az, hogy ennyire kiváló szakmai kvalitásokkal rendelkezett, éppen azt magyarázza meg miért maradhatott ilyen sokáig pozícióban,miért kapott újabb és újabb esélyt. És ne feledkezzünk meg az alkohol fiziológiai hatásairól sem; a mértéktelen piálás bizony előbb-utóbb mentális hanyatlással jár együtt, az egyéb betegségekről nem is beszélve.
Az igazság azt gondolom, valahol közében van; addig, amíg a munkáját képes a megfelelő színvonalon elvégezni, és amíg a szervezetet nem hozza lehetetlen helyzetbe, a magánélete nem lehet kérdés.

Iustizmord 2010.02.12. 14:04:34

@tiboru: www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=103384#c

akkor erről kérnék egy szigorúan szakmai véleményt. lehet-e eztet így?

Nash vs. Keynes 2010.02.12. 14:07:34

@Laeviathan: "A társadalom pedig farizeus; amit elnéz magának, nem nézi el a vezetőinek".
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy akire (köz)hatalmat bízunk, az legyen megbízható. Nem tudom magánemberként vagy a szakmai kvalitásait megítélni hiszen nem ismerem, de amit a sajtó összeírt szegényről az nagyon durva volt és megtépázta az egész rendőrség tekintélyét, pedig abból amúgy sem áll jól a mundéros testület.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.12. 14:27:06

@Nash vs. Keynes: A társadalom farizeus. Se a tévéadás, se a rendőrök, se a foci, se az ennivaló, semmi nem különb az országban, mint az ország társadalma.
Száz statisztikai magyarból hetven dohányzik, húsz súlyosan alkoholista, hetvennek súlyfeleslege van és nyolcvanöt nem fizet adót. Hetven nem köti be a biztonsági övet, nyolcvan nem indexel sávváltás előtt. Napról-napra hárommillió néz olyan filmsorozatot, amelynél hatszor jobbat tudna ő maga csinálni.
Hetven elhiszi azt amit valamelyik politikus mond neki.

Mégis, a fentieket mind, egytől-egyig letagadja :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.12. 14:34:39

@Iustizmord: tisztelt kollega, ami napon vett nb. tájékoztatását tisztelettel tudomásul veszem :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.12. 14:40:17

@Iustizmord:

Hát hogyne lehetne, ott van ni :-)

hazitroll 2010.02.12. 14:56:19

@Nash vs. Keynes: Itt akkor elvihetnénk oda a kérdést, hogy a sajtó miért olyan, amilyen. Nemrég olvastam Steinbeck Oroszországi napló című könyvét. 1947-ben a bevezetőben arról panaszkodott, hogy a mai híradások mennyire pocsékak, már nem is a híreket olvassuk, halljuk, hanem csak valakinek (egy szekértőnek) a véleményét valamiről, és azt hisszük, hogy ez a hír.

Iustizmord 2010.02.12. 15:25:08

@tiboru: nade komolyan.... hoy vetemedhet erre az ORFK guruja... jó hogy nem titkosítja a bizonyítékokat... ez olyan nkvd-s módszer...

@Professor Pizka: a dolgozó népért, a hazáért, előre !

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.12. 15:29:05

@Iustizmord:

Nekem az is tetszik, hogy az elmúlt évben kevesebb ölés volt, mint a tavaly :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.12. 15:31:16

@hazitroll:

Hát igen, Johnt is megvették kilóra Ivánék :-)

Iustizmord 2010.02.12. 15:51:38

@tiboru: A LÉNYEG A STAT, UGYE...

Kullancs1983 2010.02.12. 21:01:08

Majdnem irtam egy hosszu szoveget, de megse. Roviden. A tabornoknak ra kell fizetni, mert o egy rendor, es mint ilyen egyszeruen nem teheti ezt. Van ahol nem eleg a szakmai hozzaertes, hitelesseg is kell. Es a rendorsegnek ilyennek kell(ene) lennie. Es most tenyleg nem szeretnek a pedofil papok esetevel peldalozni...

Iustizmord 2010.02.12. 22:00:56

@tiboru: szal, back to subject, nekem is mondta XIII.ker RK-s vizsgáló hogy nagyon nagy volt ott a fluktuáció. és ezt kifejezetten a "pisilős tábornpk" számlájára írta, azt mondta hogy az állomány nem örült ha "a főnök az objektumban van".

konkrét példát/okot nem mondott, de nem örvendett népszerűségnek a szabolcs u-ban. a vezetői képessgei tán megkoptak a KBI óta...

Nash vs. Keynes 2010.02.13. 00:14:40

@Professor Pizka: Ezzel nehéz vitatkozni :) én is inkább abeli jámbor óhajomnak akartam hangot adni, hogy ha már én vagyok olyan naív/ügyetlen, hogy befizetem azt a nyamvadt sarcot, azt legalább olyanok költsék el akiket ha vízvezeték szerelők lennének akkor be mernék engedni a lakásomba..

Nash vs. Keynes 2010.02.13. 00:19:30

@hazitroll: erre kicsit kiforgatva Márait lehetne mondani, hogy minden országnak olyan és annyi a sajtója amennyit megérdemel. Nekem ezektől simán sírhatnékom van. Főleg az fáj, hogy az egyszeri SzJ maunika saú nézőnek ugyanannyit ér a szavazata, mint annak akinek nincs ideje/igénye ezekre.

Nash vs. Keynes 2010.02.13. 00:21:41

Amúgy simán el tudom képzelni, hogy Kiss Ernő is a "rendszer" áldozata. Ki tudja hány jó szakember élete egzisztenciája karrierje ment tönkre ebben a feje tetejére állított rendszerben.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.13. 10:38:26

@Iustizmord:

Hát lehet, hogy egy kerületi kapitányságot nem olyan vezetői alapelvek szerint (és nem olyan stílusban) kell irányítani, mint egy KBI-t.

Ernő világéletében bűnügyes volt (gazdaságvédelmis ráadásul), míg egy kapitányság állományának (és tevékenységének) 70 százaléka közrendes...

Nem t'om. Azt én is hallottam, hogy Angyalföldön nagyon nem találta meg a hangot az embereivel.

Iustizmord 2010.02.13. 13:23:35

@tiboru: nézd, ő is tudta hogy a központi szerv után az RK vezetése nettó lefokozás. dandártábornoki rendfokozattal csinálta amit alezredesi-ezredesi rfokban szoktak. de tán őrnagy is állt már RK élén.

abban valszeg igazad van hogy egy kiemelt központi szerv vezetése más, ott biztos lehet nagyon katonásan eljárni, egyszemélyi vezetés, komoly ügyek, megmondják azt is ki mikor s merre pisilhet.

ehhez képest pl az igrend vagy a szabs ügyekben nem kell komolykodni, meg kézivezérelni. valszeg ezt nem értette meg. egy RK-t talán "családiasabban" is el lehet vezetni. (pláne kis vidéki RK-t)

szobatars 2010.02.13. 17:41:49

@Professor Pizka: kéretik ezt a megjegyzést az ügyvédekre leszűkíteni..

_Toto_ 2010.02.14. 00:14:15

Én a multivilágban robotolok tíz éve. Ott mindig azt tanítják: nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.
Kiss Ernő lehet, hogy hihetetlenül jó volt, de nem látszott annak, aki úgy dönthetett a sorsa felől, hogy fingja sem volt a szakmáról.

Emellett a sajtó is megette - én az általad leírtakról korábban semmit sem hallottam. Mégis Neked tiburu, valahogy jobban hiszek mint a zIndexnek.
Mégis, a sajtóban Kiss Ernő úgy jött le, mint egy rendőrpalotát oldalba vizelő, részegen autókat összetörő full alkoholista dagadék lúzer rendőr.
Egy szó sem esett soha sehol az érdemeiről, képességeiről, eredményeiről.
Talán ez is közrejátszott abban, hogy elmeszelték.
Így nyírják ki a tehetségeket, és jutnak csúcsra a szavakban tetszetős dolgokat csillogtató, de voltaképpen segg hülye, hozzá nem értő baromállatok.

Iustizmord 2010.02.14. 09:25:31

@_Toto_: én most konkrétan Bencze dandártábornokon képedtem el, hogy vagy ennyire nem ismeri a Be-t, vagy ennyire figyelmen kívül hagyja (Cozma ügyben tett nyilatkozatára gondolok, link fentebb), mindkettő súlyos hiba.

kószák egyike 2010.02.14. 16:08:44

Először is gratula tiborunak a tökösen felvállalt véleményért és a témáért.

Többen írtátok, hogy hát nem könnyű véleményt mondani egy ilyen esetben. A szart nem könnyű, már bocsánat.

1, Ha valaki a törvény védelmére esküdött fel akkor rá halmozottan vonatkozik az amit neki kell betartania. Abban a pillanatban ahogy vét a törvény ellen, tök mindegy, hogy egy csomag szotyolát lopott el a boltból vagy kenőpénzt fogadott el, vagy piásan vezetett méltatlanná vált az esküjéhez így a jelvényhez az egyenruha viseléséhez.
Lehet kenni a szart, hogy jó szakember és jó vezető. Aha. Abban a pillanatban ahogy elkövette a hibát, ami esetünkben nem is olyan apró, megnyomta a delete gombot bármit is tett le az asztalra.

Nem érzitek az ellentmondást? Jó szakember, de azért picsa részegen vezet és pisálja oldalba a falat. Na egy jó szakember ilyet nem csinál. Felméri a súlyát annak mi aranylik a vállán.

2, Egy függő, tök mindegy milyen szenvedély betegségben szenved, nem egészséges lelkileg. Orvosi kezelésre szorul. Beteg segíteni kell rajta. Innentől kezdve alkalmatlan munkája elvégzésére. A fegyveres testületeknél ez halmozottan igaz.

A fő problémát ott látom, hogy a mai szervek vezetői, főtisztjei, ahogy KE is, a diktatúrában szocializálódtak. Vagyis gyakorlatilag bármit meg lehetett úszni, nem volt következmény, védte őket a jelvény. Nagy hiba. Ilyen dolgok tőlünk nyugatabbra elképzelhetetlenek.
És ez folytatódott a rendszerváltás után is...

A másik dolog, hogy mi magyarok, mint a kommentekből is kitűnik, valahogy elnézőek vagyunk az itallal szemben. Ez is nagy hiba. Senkinek, de senkinek ne férjen bele, hogy piás állapotban vezet. Tök mindegy mi a munkája! Volt szerencsém ittas sofőr által gázolthoz. A piás vezetés nálam fő bűn, de ez szubjektív.

Egy személyes történet. Együtt dolgoztam egy öreg bútortarabbal. Mindig azzal szívattam, hogy Jani bácsi te olyan öreg rendőr vagy, hogy a 60'-as években még gumibotoztál március 15.-én, és ez így is volt :), de ettől függetlenül az öreg baromi jó rendőr volt. Ő mondta egyszer egy piros lámpánál éjszaka, a kutya se járt arra hajnali 3-kor, mikor nógattam menjünk már minek állunk, hogy:"Fiam ha én most átmegyek a búbos kocsival szabály ellenesen, hogy rúgjam seggbe az állampolgárt ugyanezért. Ahhoz nincs pofám. Azért ülök ebbe a kocsiba, hogy betartsam és betartassam a törvényt, nem azért, hogy megszegjem még akkor is ha bolhafing az eset."
Ennyi.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2010.02.14. 20:17:04

Mint lelkes törzsolvasó azt hiszem hogy ezúttal némileg félrevezető a kérdés. De előbb

Igen. Az eredmény és a szakmai kompetencia nagyobb tűréshatárt enged meg az emberi gyarlóságoknak, akár ilyen posztokon is. Lehet inni, kurvázni stb, bár nyilván van az a pont, ameddig lehet. Egy állami vezető, az államot és az államba fektetett bizalmat is képviseli. Amikor az utóbbinak már több kárt okoz, mint amennyi szakmai hasznot hajt, nagyjából addig. Ez persze csak elméleti okoskodás, az egyes esetekben fehérhollóritkán ez a szempont, de azt hiszem nagy átlagban, mégiscsak valami ilyesmi a a döntések kicsengése. Prioritás tehát szerintem nincsen. Mindenki azzal jut előre, amilye van. Ki inkább a feddhetetlen életével, ki a tehetségével (egy ideális világban). Végül aztán elválik ki meddig jut vele.

Viszont KE esetében nem a napi tütü fogyasztás és a szakmai alkalmassági hányados a döntő. Ha részgen, letolt gatyában hugyozik le a Margit hídról, az max vicces, és egy kicsit sajnálatraméltó. Az ittas vezetéssel viszont gond van. Ha a törvény (akár nyugdíjas) őre törvényt sért, akkor egyrészt felmerül, hogy ez aktív rendőrként is előfordulhatott (mint ahogy tökcivilként is tudok nem egy rendőri vezető hasonló, sőt durvább esetéről), és szerintem teljes joggal merül fel bennem, hogy milyen hely az, ahol a törvény csak rámnézve kötelező? Vagy akár csak ez az optikája.

Ha ez a kérdés sokakban merül fel, akkor meg ugye szarban vagyunk.

anya01 2010.02.15. 10:29:43

Ennek a problemakornek azert tobb aspektusa is van, nem csak egyszeruen a jo rendor vs. gyenge ember.

Egy parhuzammal elve:

Lehet-e jo orvos aki iszik?

Ha egy haziorvosrol van szo, aki 8-tol 5-ig rendel, akutt helyzetben nem kell beavatkoznia, akkor szerintem szodaval elmegy. Emberileg lenezem az ilyet, de a szakmai munkajat nem befolyasolja, felteve hogy munkaidon kivul vedel.

Egy sebesznel mar mas a helyzet. Egy atmulatott ejszaka utan masnaposan szivmutetet vegezni felelotlenseg. Raadasul minel tapasztaltabb sebesz valaki, annal kevesbe engedheti meg maganak a mertektelen alkoholizalast. Ha ot hivjak be varatlanul a mutobe, akkor az azt jelenti hogy az atlagosnal nehezebb a mutet. Tehat ha otthon fetreng reszegen akkor olyan helyzetben nem all rendelkezesre, amit a kevesbe tapasztalt kollegak nem tudnak megoldani a tapasztalat hianya miatt.

Ritka az, hogy egy fiatalember ne rugjon ki neha a hambol, akar egyenruhas, akar nem. Viszont a kezdok dontesi felelossege kisebb. Ha egy nyomozo masnaposan kerdez ki egy tanut, es gondoldozni nem tud a fejfajastol, az mas nagysagrendu hibahoz vezet egy ugyben, mint ha egy vezeto ugyanilyen allapotban dont a nyomozas tovabbi iranyarol.

Nem azt mondom, hogy egy vezeto soha ne igyon, vagy ne lehessen gyenge ember. Viszont igenis hatranynak kell lennie az ilyen emberi gyengesegnek a karrieruton. Ha valaki ennek ellenere lesz vezeto, akkor annak mas adottsagainak kiemelkedonek kell lennie, ezzel kompenzalva ezt a jellemhibat.

Ha figyelmen kivul hagyjak az ilyen emberi gyengeseget, mondvan hogy ez maganugy, azzal a testulet sajat magat gyengiti tudatosan.

Osszegezve: Lehet valaki zsenialis rendor (vagy barmi mas) akkor is ha alkoholista. De ha egy kisse tehetsegesebb de alkoholproblemakkal kuzdo, es egy kevesbe tehetseges, de konszolidalt munkatars kozul kell valasztani egy kinevezesnel, a felettesnek a testulet erdekeben kell az utobbit valasztania. Szerintem.

Silwer77 2010.02.15. 15:57:55

Rögtön hadd valljak be egyszerre több mindent is :)

a) nem olvastam végig a kommenteket, előre is elnézést, ha ismételném valakinek a véleményét.

b) tökéletesen más szférában mozgok, nincsenek "belsős" tapasztalataim...feketén a fehérre csak azt szeretném leírni, ami a vitaposttal kapcsolatban felmerült bennem

c) rühellem a politikát. A létező összes szinten. Bár divat, mégsem vagyok agitátor/szószóló/hangszóró. Max állampolgár. Vagyok.

d) nem olvastam más, a témához kapcsolódó médiát, tuti hogy nem vagyok tisztában az ÖSSZES részlettel.

No, kicsit messziről futottam neki, de eddig csak olvastalak titeket (+konteo), még izgulok, ez az első hsz :)

Amennyiben tehát elvonatkoztatunk a környezettől, levesszük a jelzőket és a többi díszt, mi marad? Egy vezető (hétköznapi, igenis!) gyengesége, állami kontóra. Miért kell felfújni? Precedens. Miért őt? Nyugalmazott (itt segithetnél tiboru, van vesztenivalója?), ergo az én olvasatomban ha szépen kiteszik szélre, nagyot nem zuhan, a közvéleménynek meg használ a példaállítás és média-Golgota.

A fél-költői miért?-re a Politika a válaszom, nagy kezdőbetűvel. A Népnek meg kell mutatni, hogy "Vigyázunk rátok!" és "Lám, nincs kivétel!". Röhögni (?) fogtok, annak a bizonyos Népnek kb. a 80%-át (kevés?) ki is elégíti, hogy lehozza a Blikk a tortúrát. Jönnek a választások, a politikusaink pedig nem lámpalázasak, megragadják az adódó lehetőséget.

(Háttérinfo: NEM szokásom mindent Politikával magyarázni, sőt...de ok és okozat nekem így kapcsolódik össze.)

Azon lehet vitatkozni, hogy etikus és erkölcsös-e a fenti cselekmény, valamint lehet morogni valamit a rivaldafénybe állított közszereplőkről, mégis úgy gondolom más személyekkel a bőrfotelben Ernő bá' (tisztelettel!) lehet hogy nem is lett volna beszédtéma.

Na, ide lőjetek! ;o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 19:05:07

@Silwer77:

Szia, nincs mit izgulnod, mi is csak sima istenek vagyunk :-)

A felvetésedre csak szubjektív választ tudok adni: Ernőnek (első látásra, nyugdíjasként) nincs félni- vagy veszítenivalója.

Ha azonban átmegyünk a konteók világába, bizony lehetett ez bosszú is (amint említettem, rengeteg ellensége van), másfelől pedig a Hatalom részéről talán figyelmeztetés is - és nem neki, hanem másnak, akit így próbálnak megrendszabályozni: vigyázz, mert te is megjárhatod..!

Esetleg válasz (vagy megelőző intézkedés) egy olyan lépésre, amit Ernő kilátásba helyezett - és itt megint csak találgatni tudunk.

I_Isti 2010.02.15. 22:05:41

Szvsz nem az a probléma, hogy 'alkesz'. Az a probléma, hogy akár alkesz, akár rendőrtábornok, a törvényeket be kell tartani, és semmilyen rang, vagy pozíció nem ad felmentést a törvények betartásának kötelezettsége alól.

wlakos 2010.02.16. 01:14:43

Üdv urak!

Igazából ennek hírnek sem kellene lenni. Egy nyugdíjas ember megbukott ittas vezetéssel, ennyi. Legalább ötven ilyen eset történik naponta országunkban, ha ezt a média közzé tette akkor én /1senki/ arra kérném őket tegyék közzé a napi ittasan vezetők sofőrök teljes listáját.:)

Bigskorpio 2010.02.16. 17:03:15

Bocs, kicsit későn olvastam a posztot.
Az eredeti kérdésre: Senki nem várja a tisztelt vezetőtől, hogy templomba járjon, gyónjon-áldozzon, esetleg körülmetélkedjen. Még azt sem, hogy absztinens legyen. A kurvájával sem törődik senki, esetlega felesége. Sőt, akár homokos is lehet. DE ezeket a dolgokat ne nyilvánosság előtt művelje. Lévén ezek MAGÁNügyek. Viszont a törvényeket ne csak betartassa, hanem tartsa is be! Piásan vezetni, közbotrányt okozni nem szabad. Ha az egyszerű állampolgárnak tilos, akkor a vezetőnek méginkább tilos. Hiszen ő a példa. Itt sok katonaviselt olvasó van: lesz-e tekintélye a parancsnoknak, ha a laktanya szeme láttára hetente matt részegen hozzák haza? Volt tekintélye Furkó őrnagynak?)
Bigskorpio

Ilia Chavchavadze 2010.02.16. 17:28:25

Tisztel poszt író!

Kiss Ernő r.ddtbk. 2000 utáni tevékenységét csak ámokfutásként tudnám jellemezni. Én fiatal vagyok a cégnél és nagyon nem szeretem az ilyen begyepesedett, keményfejű rugalmatlan, idős kopókat, akik csak morogni tudnak, meg felemlegetni, hogy ők milyen nagyok voltak egyszer, a balhéikról nem is beszélve. A magyar köz- és rendőrségi állapotok szegénységi bizonyítványa, hogy egy ilyen ember még felelős vezető beosztást is kapott.

A menedzsertablettás balhéja után szívfájdalom nélkül útilaput kötöttem volna a talpára!

Nekem 10 év hiv. szolg van a hátam mögött, ami nem sok, de ha figyelembe vesszük, hogy engem már az új szablyozások, etikai kódex, szolg.szab. stb szerint már egy szabálysértés miatt kirúgnak a cégtől, akkor marhára nem tartom fair-nek, hogy egy ilyen csóka azok után a balhék után ugyanazt az egyenruhát hordja mint én. (Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán lesz-e nyugdíjam.)

A 2000 előtti dolgairól nem tudok nyilatkozni, nem érdekelt még akkor a Rendőrség, bizonyára úgy van, ahogy leírtad.

Ernő bácsi tőlem forogjon nagyon sokat álmatlanul és szenvedjen, mert pl. a családom szemében a szakmámat minősíti egy ilyen ember, amivel csak annyi a baj, hogy szeretem a szakmámat.

Személy szerint a poszt írójának egészségben eltöltött (boldog, izgalmas, nyugalmas - igény szerint) nyugdíjas éveket kívánok!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.16. 18:10:35

@Ilia Chavchavadze:

A poszt írója köszöni a jókívánságokat, neked pedig, kedves kolléga, biztonságos, emelt fővel történő eredményes munkavégzést kívánok, mindannyiunk nevében és érdekében!

Lafite 2010.02.17. 00:55:26

Kedves Tiboru!
Iszonyúan olcsó közhely, de az élet már csak ilyen olcsó céda, hogy még a legjobb sztorikat is felülírja. A Te szorid Kiss Ernőről nemcsak jó volt - ezt a közel 200 hozzászólás is bizonyítja-, hanem aktuális is volt. Mert mit éppen mit hoz az élet: lekopírozta a kérdésedet!

Vagyis mi legyen egy felsőosztályú állami (rendvédelmi és e topikban oly sokszor előforduló katonai) tisztviselő esetében a prioritás:
- a személyes tulajdonságok (jó apa, csak ásványvizet iszik és minden vasárnap templomba jár);
- vagy a szakmai hozzáértés és tudás (lehet, hogy idült alkoholista és leszarja a vasárnapi misét, de ragyogóan és rekordidő alatt átlátja egy-egy bűnügyi akta buktatóit, és nagyszerűen tudja irányítani a végrehajtó állományt);
- avagy, teszem én hozzá, mondjuk betartja annak az országnak az alkotmányos törvényeit, amelyekre annak idején ő maga is letette a tiszti esküt.
És akkor beúszik a televízió képernyőjén a következő hír (amit lassan már mindenki kivülről ismer): előzetesbe helyeztek a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát (csakhogy a siketek is értsék: a demokratikus magyar hadsereg leeendő tisztjeit képző legmagasabb nemzeti felsőokatatási-, és nem egészen mellékesen a vezérkari képzésnek is otthont adó intézmény első számú vezetőjét) hivatali befolyással való üzérkedés vádjával. A történetet mindenütt olvasható a világhálon, ezért annak másolásától inkább eltekintek.

Erre mondják jobb helyütt: uff! és méla csönd, mert a kés, villa és kanál megáll a levegőben. Ehhez képest Kiss Ernő ügye(i) - ministráns történet, akármennyi igaz is belőlük pro és kontra.

És csak egy utolsó - összetett - kérdés:
- ki beszél majd most a dicső honvéd hagyományokról (kis áthallással erről is lehetne értekezni oda vissza alapon az elmúlt 100 év eseményeit felidézve);
- ki veti majd fel a rendvédelem és a hadsereg morális állapotát (szakmai és nem politikai, ergó bulvár szinten), hiszen a Prof. dr. Rektor úr, mint az MTA doktora és rendes tagja sem tudja magát függetleníteni abból a környezetből, ahol pályafutását eltöltötte és vélhetően befejezte (mint ahogyan Kiss Ernő sem);
- ki meri majd egyszer nyilvánosan is kimondani a nagyrabecsült SZAKMA részéről és nevében azt a fájdalmas mondatot, hogy tisztelettel nem a Kiss Ernőkről és nem is a Szabó Jánosokról van szó, hanem "ömagunkról". Azokról, akik mindezt láttuk, tudtuk, eltűrtük és egyáltalán barátságunkkal, jól-rosszul értelmezett tiszteletünkkel, félrenézésünnkel egyáltalán ezt egészet (a rítusokat, a haveri üzleteket, a piálós feladatellátást, az öncélú szabályok át- és meghágását) lehetővé tettük;
- mikor értik meg már végre ezek a "papirusz félistenek", hogy a folyamatos feladatellátás érdekében állandó szabály át- és meghágásra kényszerített rendvédelmet, és hadsereget (éppen ezen tényállás miatt) csak olyanok vezethetik, akik a közmondásos mércét saját magukkal szemben emelik a legmagasabbra.

Egy letünt kor ideáljait követve azt is mondhatnánk, hogy a szóban forgó vezetőknek (kortól és politikai rendszertől függetlenül) tartásuk volt. Nem voltak áldozati bárányok, lehet, hogy esetenként kifogástalan úriemberek sem, de volt tartásuk, és volt önbecsülésük.

bet-li, kínai játékos 2010.02.17. 00:56:00

OFF

Ha már nyugállományú és ha már dandtártábornok:

index.hu/belfold/2010/02/16/hazkutatas_a_zrinyi_miklos_nemzetvedelmi_egyetemen/

Nekem ez a hír is szól akkorát, mint K.E. ddtbk autózása....Sajnos!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 01:55:59

@bet-li, kínai játékos:

Hát ja... És ha a szimatom nem csal, lesz még ügye a DHL-en kívül is a rektor úrnak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 01:59:42

@Lafite:

Amikor először meghallottam, őszintén mondom, hogy a telefonálót elküldtem a p***ba, mondván: szórakozzon a nénikéjével.

Aztán megjelent a hír a neten, és nem birtam ki: kocsiba ültem és kimentem a Hungária körúti campus elé, megnézni a fekete paravánt és a főépület elé beparkolt buszokat...

Elképesztő, gyerekek, elképesztő... Olyan abszurd ez az egész. Biztosan nem a Monty Python írta a forgatókönyvet..?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 02:00:51

@Lafite:

És nagyon korrekt komment volt, köszönöm!

bet-li, kínai játékos 2010.02.17. 03:26:07

@Lafite: Jól látod! SZ. J. gyakorlatilag saját magát helyezte félisteni pozícióba az egyetem honlapján található önéletrajzában.

bet-li, kínai játékos 2010.02.17. 03:51:42

@tiboru: Mivel szubjektív vitaposzt ezért bátorkodom egy pár bekezdéssel illusztrálni, hogy mennyire nincs köze a Honvédelmi Minisztériumnak a ZMNE-hez és annak rektorához.
A kivonat a hm.gov.hu-ról azon oldaláról származik, amelyik felsorolja többek között a Honvédelmi Miniszter feladatait, kötelezettségeit:

"Gyakorolja a ZMNE fenntartói irányítói és az ágazathoz tartozó szak- és közoktatási intézmények vonatkozásában az alapítói és fenntartói jogokat.
A köztársasági elnöknek, illetve a miniszterelnöknek felterjeszti – az oktatási és kulturális miniszter egyetértésével - a ZMNE rektori, valamint az egyetemi tanári, illetve a főiskolai tanári kinevezésekre vonatkozó javaslatokat."
"Jóváhagyja a ZMNE szervezeti egységeinek létrehozásával, átalakításával, megszüntetésével, valamint a honvédtiszt-képzés körébe tartozó szakok alapításával, indításával és a szakirányokkal kapcsolatos javaslatokat.
Szabályozza a ZMNE honvédtiszt-képzésre évenként felvehető hallgatók számát és a felvétel különös feltételeit, a külföldi hallgatók felvételének, tanulmányaik folytatásának rendjét."

Old Man 2010.02.17. 07:35:42

@tiboru: Hát, Tibor!Nem is Te lennél, ha nem így tettél volna /láttam én Z atyát, ha becsuktam a szemem/.Én meg csak csóválom a fejem és még nem is tértem igazán magamhoz.@Lafite: Még ezt végig kell gondolni, megemészteni, de addig is:minden szavaddal egyetértek.Igaz gondolatok.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 08:56:58

@bet-li, kínai játékos:

Jól látom, hogy marxizmus-leninizmust és tudományos szocializmust tanított a Kiliánon, majd hasonlóan katonás pályafutás után '98-01 között államtitkár-helyettes..?

Minden kurzus büszke lehet rá.

Silwer77 2010.02.17. 10:52:33

Gyors önvizsgálat után rájöttem, a hír miért is nem lepett meg...pontosabban miért vettem tudomásul oly rezignáltan.

Sosem voltam hivatásos, de sikerült belülről megnéznem a laktanyát - szóltak, hogy meg akarom nézni :) Végül egy olyan üdülőfélébe kerültem csókosnak, de amilyen forgalmat az bonyolított nőben és piában a sok arany és ezüst vállapos muksó hathatós együttműködésével...nem mondom hogy a mundér leszerepelt, de hogy a becsülete erősen tépett (hozzáteszem: sajnos), az ziher.

Tettüknek oka: ismeretlen...talán majd egy szociológus vagy társadalomkutató megfejti, mer' így ez most csak filosz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.17. 22:24:05

ha nagyon jó a szakmai munkája, akkor italozhat kicsit,

de több már nem fér bele a magánéletbe

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.17. 22:27:42

BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA

ez mi egyébként?
és a kirándulással mi van?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 22:33:06

@tesz-vesz:

A kirándulásra tavasszal szeretnénk sort keríteni, de részletek még nincsenek.

mement 2010.02.18. 19:25:05

Hat nem tudom, egy ember aki kepes annyira tajt reszegen kocsiba ulni, hogy parkolasnal osszetor meg harmat, az nem alkalmas semmien vezetoi pozicio betoltesere nem csak a rendorsegnel, sehol mashol sem. Tiszta szerencse, hogy mondjuk nem a csaladomat kaszalta el parkolo autok helyet.

Az ittas vezetes az en szememben feler a gyilkossagi szandekal, es az az ember aki igy cselekszik a szememben csak egy jellemhibas fereg.(nyilvan esetenkent vannak kivetelek... nagyon ritkan)

Az meg egyenesen elszomorit mennyire sulytalan ugykent kezelitek az alkoholizmust.

bonobonohu · http://bono.hu 2010.02.20. 19:36:18

végezhesse a munkáját szabadon, amiben jó.
de a "bűneiért" kapja meg ugyanazokat a retorziókat, mint egy akármilyen másik állampolgár kapná.

szerintem így lenne korrekt.

jiha 2010.02.23. 13:48:28

mit szólnátok ha a gyerekeiteket egy jó tanár tanitaná , aki a szabad idejében az utcán mindenki szeme láttára részegen hugyozik , és buzi kurvákhoz jár szopni...
semmi gond ugye?! hát a munkájába tökéletes !
:-))))

Iustizmord 2010.02.23. 22:13:59

@tiboru: ójajjelnézést h rendfokozatban visszavetettem.

de a hüjjjesége mértéktelen volt, csak erre a nyilkatkozatra szűkítve.

Iustizmord 2010.02.23. 22:34:43

btw, érdekes ez a 2009-2010 fordulója, masztodonok kerülnek előzetbe, lassan szólni éne a nyom. bíráknak hogy a bolti cigánytolvajokat meg a rablókat ne vegyék előzetbe mert jönnek a brókerek, managerek, exképviselők, polgármesterek

a venyige kaphatna még 1 csillagot. rendfokozsatban meg elhelyezésben is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.23. 22:43:27

@Iustizmord:

Hát biztosan nem kerülne pontszerző helyre egy IQ-bajnokságon, akkor sem, ha duplázós kártyát húzhatna.

Iustizmord 2010.02.23. 22:51:15

@tiboru: látom figyeled. cozma ügyben majd updatellek. de csak privatim. btw, az is megérne egy cikket. meg 1-2 nni-s nyomozás.

de ha jelentést írsz róla letagadom. nem is ismerlek, nem is vagyok. meg ügy sem.

tuom h a szolgálatok nem védik meg a tagokat (ide nem értve az egyenruhásokat), de a "civilekre" se szabad lőni...

:o)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.19. 13:26:42

Ápdét:

index.hu/bulvar/2010/03/19/artatlannak_vallotta_magat_a_vizelos_tabornok/

Felhívnám a figyelmet a cikk utolsó mondatára:

"Kiss jelenleg a XIII. kerületi rendőrkapitány."

Ennyit az újságírói pontosságról; Kiss Ernő két éve nyugdíjban van.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.19. 13:47:47

@tiboru:

No, írtam nekik és már ki is vették az ominózus utolsó mondatot a cikkből.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.19. 13:54:16

És még egy reflexió a cikkben foglaltakra:

"A tárgyaláson Kővári Tibor bíró felolvasta azt a jegyzőkönyvet, amely Kiss Ernő és több rendőrtiszt lehallgatott telefonbeszélgetéseit rögzítette."

Ez csak nekem szúrt szemet? Tehát Ernő telefonja lehallgatás alatt volt a szóbanforgó időszakban? És nyílttá tették a lehallgatás anyagát, hogy egy ittas járművezetés és egy hatóság félrevezetése megalapozott gyanúját bebizonyítsák?

Nem értek hozzá, de egyszer azt olvastam egy újság vasárnapi mellékletének egyik cikkében, hogy telefonlehallgatások anyagait csak nagyon súlyos bűncselekmények esetében szokták beemelni a büntetőeljárás bizonyítékai közé, mert kurvára kell védeni a módszer és az eszköz titkosságát.

Segítene valaki megérteni? Persze konteók nélkül, mert azokban nem hiszünk.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.25. 10:51:54

Ehhez végképp nem tudok mit hozzátenni:

nol.hu/mozaik/atomreszeg_tabornok_az_ut_szelen

Ennyi. Nincs tovább.

Akrab 2010.03.25. 11:11:37

Kedves Tiboru.

megelőztél. Épp ezt szerettem volna ide linkelni.

Megáll az eszem, hogy egy jó szakember, egy tehetséges zsaru mivé tudja tenni magát...
Ennyi.
------
Az ezt megelőző hozzászólásodban feltett kérdés a telefonok lehallgatása és annak adatainak közzététele ügyében, meg csak annyit:
"Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes."

Milyen szerencse, hogy mi földi halandók ettől a dologtól messze vagyunk és szerencsére nem tudhatjuk, ismerhetjük ezeket...
Üdv.

Old Man 2010.03.25. 11:12:34

@tiboru: "...tábornok úr, Te pedig baszd meg:valahol megérdemled...és szégyelld magad..."

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.25. 11:45:10

nekem is egyből tiboru bejegyzése ugrott be, amikor olvastam ezt a merevrészeges, zokninélkülis hírt. be is akartam linkelni, de már mindenki megelőzött :)

viszont tiboru, jó, hogy megírtad anno ezt a posztot, mert így teljesen más szemmel nézem a dolgot. kicsit sajnálom a fickót. ha nem olvasom a posztodat, akkor most annyi jön le nekem ebből a hírből, hogy 'na megint megtalálták a hugyos tábornokot, mostmár cipő sem volt rajta'.

Viktus 2010.03.25. 11:49:10

@Ilia Chavchavadze:

Megint alkotott a szent ember :P

oriza triznyák 2010.03.25. 11:49:38

Őőő, azt hittem, új leszek a hírrel.

Tiboru, ebből látszik, milyen mély nyomokat hagyott a bejegyzésed, az új hír hallatán mindenki idejön egyből :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.25. 13:20:38

Aki későn kel... Tudtam, hogy nem leszek első, de nem hittem, hogy ennyien belinkelik.

Té- hivatalosan is nagy körben meghatározóak a posztjaid :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.25. 13:34:59

Vérző fejjel találtak rá Kiss Ernő dandártábornokra
Az egykori rendőri vezetőt egy járókelő találta meg mezítláb, öntudatlan állapotban egy buszmegállóban.

index.hu/belfold/2010/03/25/verzo_fejjel_talaltak_ra_kiss_erno_dandartabornokra/

Nem hagyunk hátra sebesülteket a harctéren. Egy rendes szesztestvér ilyenkor tudja a dolgát.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.25. 13:59:01

@Zig Zag: Bizony mi is ezen az elven szervezzük brigádjainkat. Sebesültet és alkoholt soha nem hagyunk hátra :)

Old Man 2010.03.25. 14:38:50

@Zig Zag: @Thaddeus Griffin: Hallottam a rádióban a múltkori nyilatkozatát a rádióban, miszerint:...nagyképűség nélkül állíthatom, hogy a szervezett bűnözés elleni harcban sok mindenki lábára léptünk, ezek nem felejtenek, most akarnak bosszút állni..." A végén még igaza van, nem leitta magát, baráti társaságban, hanem leitatták az ellenségei.Nem is lehetett másképp!MOSZAD, KGB, az UFÓ-k?
Na már itt is beleszóltak a földönkívüliek, az első "rádióban" törölve./Mentek innen!/

stoppos76 2010.03.25. 15:07:35

@tiboru:
"Ehhez végképp nem tudok mit hozzátenni:

nol.hu/mozaik/atomreszeg_tabornok_az_ut_szelen

Ennyi. Nincs tovább."

Mivel nem láttuk az esetet, nem tudunk nyilatkozni. A média viszont szokás szerint szenzációhajhászik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.25. 17:05:02

Tiboru, ez a pali ez tud élni, basszus.

Titus Pullo Urbino 2010.03.25. 17:24:16

Tisztelt Tábornok úr, érdeklődnék, hogy van-e még ennél lejjebb?

mackensen 2010.03.25. 18:17:59

Megjelent már az indexen is.

index.hu/belfold/2010/03/25/verzo_fejjel_talaltak_ra_kiss_erno_dandartabornokra/

Eőettyyszerééélőőőazembeeer heejjeeehujjjahajjjj....

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.25. 18:53:49

@Bluesmen:

Húha...

Ha ismerném a konteóblog szerkesztőjét, most megindulna a fantáziám és javasolnám neki, hogy járja körül a Kiss Ernő személyét övező találgatásokat...

Életveszélyben az az ember, aki talán mindenki másnál többet tud az olajmaffiáról, a szervezett bűnözés és a politika közötti összefonódásokról az 1992 és 2000 közötti időszak vonatkozásában...

Bluesmen · http://bluesmen-worldmusic.blogspot.com/ 2010.03.25. 18:57:27

Érdekes, nekem is valami hasonló jutott az eszembe...

Linux fan 2010.03.25. 18:59:35

@tiboru: De az, hogy "csak" életveszélyben van, eléggé cáfolja a szervezett bűnözés közrehatását, nem? Vagy pancser félmunkát végeztek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.25. 19:07:42

@Linux fan:

Ki tudja: meg is zavarhatták őket, vagy csak figyelmeztetésnek szánták...

Hoppá, szerepet tévesztettem; ez a lemil, nem a konteó!

Linux fan 2010.03.25. 19:16:22

@tiboru: Akárhogy is, elolvasnék egy ilyen konteós posztot, ha rá tudnád bírni a szerzőt...

boomsly 2010.03.25. 19:36:52

Lássuk csak mi történhetett:
1. Berúgott mint az a bizonyos ökör és kirabolták.
2. Nyugdíjazták és az első adandó alkalommal bosszút álltak rajta a kollégák, beosztottak vagy egykori ellenlábasok.
3. Nem is ő volt az, hanem az alteregója!

Elsőre már láttunk példát.
Másodikra is láttunk már példát.
Harmadikra is képes volt példát prezentálni.

Nem hiszem, hogy bármiféle politikai vagy maffia dolog állna a háttérben.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.25. 21:49:13

@tiboru: szerintem is megírhatnád.

ilyenkor szerinted vizsgálják az 'idegenkezűséget'? (mondjuk tatárszentgyörgyön is, vagy melyik molotovos támadásnál elbaszták a helyszínelést.)

a reggeli hírek alapján azt hittem, hogy a fejsérülése csak egy részeg horzsolás, ilyet már magamon is találtam egy-egy alaposabb bebaszás után. de ezek szerint baromira beverte/beverték a fejét.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.25. 22:31:22

@mirko vosátka:

Ha van egy csöpp becsület az ORFK (és a BRFK) vezetésében, megnézetik egy szakemberrel a sérüléseket, és ha felmerül, hogy bűncselekmény történt, elrendelik a nyomozást.

Ha van...

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.26. 11:47:59

@tiboru: na, ezt láttátok?

www.hirado.hu/Hirek/2010/03/26/09/Megfenyegettek_az_intenziven_fekvo_tabornokot.aspx

off: tiboru, a berepülő izraeli kérepülőkről nem lesz konteós poszt?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.26. 11:59:39

@mirko vosátka:

Hm, a Budakeszi úton találták meg..? Remélem, nem a 600-as postafiók közelében :-)

www.mkih.hu/hivatal_elerhetoseg.shtml

A kémrepülőkön meg még gondolkozom, de most pár napig nem lesz időm semmire :-(

APImásik 2010.03.26. 12:44:08

velemenyvezer.blog.hu/2010/03/26/kiss_erno_a_rendorseg_szimboluma

mikor hagyják már békén ezt az embert... még esélyt sem adnak neki, hogy összeszedje magát...

miezitt (törölt) 2010.03.26. 14:05:38

Kiss Erno felepult.
Mindenre feny derul, ha megszolal az ugyben.
index.hu/belfold/2010/03/26/kiss_erno_kijott_a_korhazbol/

boomsly 2010.03.26. 14:34:34

Kijózanodott és hazament.
Olaj csak a törött Hondájában van.

APImásik 2010.03.26. 15:38:13

@tiboru:

index.hu/belfold/2010/03/26/kiss_erno_kijott_a_korhazbol/

a szerv kilökte magából a beteg sejtet...
brávó...

és csupa kisbetűvel írják eztán: nemecsek... izé... kiss ernő nemrendőr-nemdandártábornok...

hát... basszus. én mostmár az emberünkkel szimpatizálok. ez olyan, mint a földönfekvőt jól megrugdosni...

remélem, hogy a tábornok összekapja magát, meggyógyul és ír egy könyvet:

"A KBI igazgatója voltam" címmel... a qva nénikéjét a sok álszent faszagyereknek...:S

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.03.26. 19:39:35

Ez mar kezd gyanúsan gyakori médiaszerepléssé fajulni. Miért van ez?

Ha ezek után kipakol ki fog hinni neki? Valószínűleg hiteltelen lett.
KONTEO poszt kell ide. :)

mackensen 2010.03.26. 19:43:34

Szerintem ebben a fázisban az ember képtelen egyedűl talpraállni. Család, barátok stb valahogy be kéne erőszakolják egy elvonóklinikáraintézetbe, ahol elzárják előle a piát.

Viktus 2010.03.26. 21:57:54

vastagbor.blog.hu/2010/03/26/ket_pasi_meg_egy_kicsi_1

ilyen országban egy részeg rendőrön mit akadunk fel :D

vén betyár 2010.03.27. 05:06:36

@Viktus: Nem akartam elhinni...ezt sem...

mosogató 2010.09.22. 22:03:42

Én dr. Kiss Ernőnek köszönhetem a nyomozói szakmai tudásomat, pályafutásomat. Apám helyett apám volt. Dolgoztatott, tanított, követelt, elismert és dicsért. Ha megérdemeltem ( ilyen is volt: akkor lebaszott ).
Folyamatosan érdekelte a csalái életem, egészségem.
Csak fel tudok rá nézni, tisztelni és becsülni. Ő Delfinia ( 5 éves ) kicsi lányom keresztapja. Én Ernő mellett kiállok jóban és a rosszban is. Rám mindig számíthatsz. Tábornok Úr, Ernő! Köszönöm, amit értem tettél. Tisztelettel: Kerekes Péter, "GURIGA".

mosogató 2010.09.22. 22:14:30

@sarius: Én dr. Kiss Ernő mellett dolgoztam sok éven át a KBI-n. Fasza csapat volt. Tisztelem és becsülöm Ernőt, mert apám helyet is apám. Sokat tanultam tőle, felnézek rá szakmailag. Nem szgyenlem a nevem: Kerekes Péter nyugállományú rendör alezredes vagyok és mindog TT.s. GV-s op.vonalon dolgoztam itthon és külföldön is.

HighTroller 2015.12.03. 14:08:34

Általában minden nyomozós sorozat arról szól, hogy valaki piál, vagy szétesett családja van, vagy egyéb, de egyébként meg jó szakember... gondolom a szakmaisága okán nem volt teljesen érinthetetlen, szóval elmeszelték.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2015.12.03. 19:10:15

1. 2015-ben azért az alkoholizmus nem egy olyan dolog, amit ne lehetne kezelni. Ha le akarna szokni, megtenné.
2. Részegen viszont ne üljön autóba, tök mindegy, hogy agysebészről, targoncavezetőről vagy nyugdíjasról van szó.
3. Már nyugdíjas, nem tök mindegy mit csinál? Ha aktív állományú rendőr, akkor gáz, de így max a többi hasonlóan részegen kacsázó Bélabához lehet hasonlítani.
4. Azért a Kémes könyvből is eléggé lejött, hogy az életvitelszerű rendszeres alkoholfogyasztás és a felelős beosztás az nem feltétlenül szerencsés, ha kéz a kézben jár.
5. De a bejegyzésből most nem derül ki, hogy munkaidőben vagy szabadidejében tette. Szabadidőben kit érdekel (amíg el nem gázol valakit ittas állapotban - bár Stól Boucika példája mutatja, hogy van az az ügyvéd, meg bíró, aki simán futni hagyja az ilyesmit). Munkaidőben viszont gáz.
6. M'ér kell nálunk mindenkinek ennyire kövérnek lennie?

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2015.12.03. 19:16:24

@tiboru: Uff, csak most nézem, hogy a bejegyzés 2010-ből származik (FB most dobta fel).
"KBI egykori vezetője pénzt kért Kocsis Istvántól, az MVM korábbi vezérigazgatójától és Szász András MVM- főtanácsadótól, azt ígérve, hogy az ellenük folyó 15 milliárdos hűtlen kezeléssel kapcsolatos eljárást a Pintér Sándor és Polt Péter segítségével elsimítja.

Kiss Ernő a per során végig tagadta bűnösségét, állítása szerint csupán azért kért pénzt Kocsis Istvántól, illetve annak közvetítőjétől, hogy kiderítse, Kocsis saját büntetőügyének elsikálása érdekében képes lenne-e akár vesztegetni is."
Azért ez így ebben a formában már kicsit tovább mutat annál, hogy ivott-e vagy sem. Ha Kiss valóban folytatott bármiféle nyomozást, akkor igen rossz módszerek alkalmazásával tette. Hát, ha meg nem, akkor ezúttal nem igazolódott a nagy ember nagy embert mos elve. Vagy csak valaki tyúkszemére lépett és példát kellett vele statuálniuk a tuggyukiknek, de ez már konteo.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2016.03.17. 12:10:31

Néhány órája elhunyt dr. Kiss Ernő, a KBI egykori főigazgatója, az elmúlt 30 év egyik legtehetségesebb rendőri vezetője (szerintem).

Nyugodjék békében!

Lunkán István 2016.03.17. 19:40:10

Idézet az egyik hozzászólásból.
(Kiss Ernő r.ddtbk. 2000 utáni tevékenységét csak ámokfutásként tudnám jellemezni. Én fiatal vagyok a cégnél és nagyon nem szeretem az ilyen begyepesedett, keményfejű rugalmatlan, idős kopókat, akik csak morogni tudnak, meg felemlegetni, hogy ők milyen nagyok voltak egyszer, a balhéikról nem is beszélve. A magyar köz- és rendőrségi állapotok szegénységi bizonyítványa, hogy egy ilyen ember még felelős vezető beosztást is kapott. )
Nem akarom elvinni a témát de mi van akkor Pintér úrral.
Elég felelős beosztásban van...

salamander 2016.10.15. 15:10:31

A feltett kérdésre a válasz az, hogy egy összetett bűnügyi kérdés megoldása precíz szakmai munka. Jó nyomozási terv, frankó verziók és szorgalmas nyomozók nagy tehetséggel. Egy iszákos nagypofájú főrendőr - amilyen Kiss Ernő volt, mindenhol csak púp.
Neki nem az volt a feladata hogy 4000 oldalt elolvasson, hanem hogy a csapatot összefogja irányítsa. Mellesleg ember nincs aki 1 hétvége alatt értően ennyit elolvas - még tütüke mellett...
Összességében annyi elmondható, hogy nagy szélhámos volt, ezt a bíróság ki is mondta. Nagyot nem tudott vakkantani, de eredménye sem igazán volt. Szinte minden rohadt nagy bűncslekményt az orra előtt követtek el különösebb következmény nélkül. A döglött ügyesek oldottak meg egy rakás ügyet 18 evvel később... na ennyit a bulldog fejű főrendőrről. Nyugodjék békében.
süti beállítások módosítása