Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Az ellenségem ellensége

2013.07.17. 22:00 Hiryu 2,0

Ha egy háborúnak vége, gyakori hogy a politika fordultával az addigi ellenségek egymás szövetségesei lesznek. De hogy már a háborúban?

1945 májusában volt, hogy Wehrmacht katonák harcoltak az SS egységei ellen - amerikai  segítséggel.

1945 május negyedike. Ausztria, gemütlich tájék, ahogy germán kultúrkörökben illik, virágzó almafák, kastély és hattyúk a tavon.

jacklee.jpgPár kilométerre vagyunk csak délnyugatra a német határtól, az Inn folyó déli partján, nem messze Kufstein híres-hírhedt várától.  A csendet harckocsimotorok zúgása töri meg: három amerikai tank araszol a tájon.  A Könnyű Nyolcasok- (ezek a Shermanok becenevüket típusváltozatukról- M4A3E8 - kapták) óvatosan haladtak előre.

A tankok a 12. páncéloshadosztály 23.zászlóaljához tartoztak, és a kis alakulatot John C. ‘Jack’ Lee Jr. hadnagy vezette. (feljebb) A hivatásos páncélos tiszt Norwichban végzett, és végigharcolta a nyugat-európai hadszínteret.

Pár napja részt vettek München elfoglalásában, majd a 36. gyalogoshadosztályt támogatva haladtak tovább dél felé. Előző nap foglalták el Kufsteint, felszámolva a védők megerősített úttorlaszait.

u6_s4069_i98hr.gif

A hadnagy és emberei is hihetetlenül fáradtak voltak. Az járt a fejükben, Berlin már elesett, Hitler halott, de ezek az eszement nácik még mindig nem adták fel. Legyünk őszinték, nem volt nagy kedvük most az utolsó napokban meghalni egy német golyótól itt, Krautföldön.

  Úgy tűnt kívánságuk teljesül, hiszen a friss jelentések szerint már nem voltak német egységek a körzetben, de ekkor a hadnagy új parancsot kapott: azonnal induljanak, és vonják az ellenőrzésük alá Itter várkastélyát , alig húsz kilométernyire délre.

 A vár- Schloss Itter- képeskönyvekbe illik. 1240-ben történik róla az első  írásos említés, napjainkig több család is birtokolta. Az Anschluss után az eldugott, jól őrizhető épületet a német hatóságok elrekvirálták - " meg nem nevezett célra, meghatározatlan időtartamra".

300px-German_anti-smoking_ad.jpeg1942-ig az árja trafikosok szövetsége   az egyik államilag támogatott dohányzás elleni szervezet (talán a Wissenschaftliches Institut zur Erforschung der Tabakgefahren?) használhatta, de 1943 február 7-én megérkezett az új földesúr: az SS.

A várkastélyt átalakították, hivatalosan a dachaui koncentrációs tábor kisegítő részlege, altábora lett. Evakuierungslager -"evakulációs tábor". (tud valaki jobb kifejezést?)

A koncentrációs táborokban 1942-ben gyorsan emelkedő halálozási arány miatt a németek elhatározták, azoknak a VIP foglyoknak, akiket a felsőbb utasításra mindenképp életben kellett tartani,  speciális táborokat hoznak létre.

Schloss_Itter.jpg

A kastély átalakítása nem tartott sokáig - a vastag falak, az erős, jól őrizhető kaputorony  ideális helyszínné tették az épületet.  Szinte csak a szögesdrótkerítést kellett felhúzni, kicserélni a százéves zárakat, és már hozhatták is a rabokat.

A tábor parancsnoka Sebastian Wimmer Hauptsturmführer lett, aki alá pár tucatnyi SS-t osztottak be. Legtöbbjük már szolgált a nagyobb koncentrációs táborokban, ők ezt a szolgálatot főnyereménynek tekintették.

Ahogy elkészültek az átalakítással,  megérkeztek az első foglyok. Ha a névsorukat így együtt  valaki a háború előtt olvassa, biztos lett volna abban, hogy egy fényes fogadás meghívottjait sorolja fel.

Közöttük volt Alfred Lebrun, volt francia miniszterelnök, Francesco Saveriao Nitti, egykori olasz miniszterelnök, és elkötelezett antifasiszta, André François-Poncet, aki francia nagykövet volt Németországban és Olaszországban.

Felsőbb szinten később az a döntés született, Itter a francia VIP foglyok gyűjtőhelye lesz. Ezért ide szállították többek közöttt Édouard Daladier-t és Paul Reynaud-ot,  a szakszervezeti vezető Léon Jouhaux-t;  Maxime Weygand és Maurice Gamelin tábornokokat,  a teniszcsillag Jean Borotra-t, jobboldali mozgalmakban vezető szerepet kapó François de La Rocque, ezredest,  és Michel Clemenceau-t,  Georges Clemenceau fiát.

Francia foglyokról volt szó, tehát az őröknek leginkább arra kellett figyelni, egymásnak ne essenek. Ha lett volna TV, remek vetélkedőt lehetett volna készíteni, Ki Kit Utál címmel. Reynaud és Daladier esküdt ellenfelek voltak a politikában. A tábornokok szerint a csakis  a MÁSIK miatt vesztette el Franciaország a háborút.

  La Rocque, aki az 1930-as években a vadul antikommunista Croix-de-Feu ("Tűzkereszt") szervezetet vezette, ki nem  állhatta Jouhaux-t, aki Confédération Générale du Travail,  Franciaország legnagyobb szakszervezeti csoportjának vezetője volt.  

Und so weiter....

 

A foglyok természetesen mindent megtettek, hogy méltóak legyenek a francia trikolórhoz.  Villámgyorsan kis csoportokra szakadtak politikai meggyőződés szerint, és látványosan utálták egymást, mint gourmand a gyorskaját.

Külön kis asztalkánál az étkezőben, viták hogy kinek miből mennyi jár, ki az oka mindennek... Képzeljük el fogva tartóik elégedettségét, amikor időről-időre szét kellett választani ezeket az egykor nagyhatalmú, saját igazukhoz csökönyösen ragaszkodó személyiségeket.

(Vagy képzeljük el helyettük Magyarország utóbbi húsz évének politikai-gazdasági elitjét egy ilyen helyre összezárva...)

  A visszaemlékezések szerint a németek viselkedése a foglyok felé "furcsa keveréke volt a nyers erőnek és udvariasságnak, alkalmi kísérletekkel a barátságra". A rabok élete messze jobb volt mint bármelyik más hasonló helyen. Átalakított szobákban alhattak, használhatták a kastély könyvtárát, rendszeresen használhatták testgyakorlásra a várudvart. Daladiernek még egy titkos rádiója is volt a szobájában, amin rendszeresen hallgatták a BBC-t.

  De 1944/45 telén itt is rosszabbra fordultak a körülmények: egyre kisebbek lettek a fejadagok, idővel a generátorokba sem jutott  üzemanyag, a villanylámpákat felváltották a gyertyák és a petróleumlámpák.

A foglyok április végére a jelekből felismerték, közeleg a Németország veresége, de jól tudták, életük is egyre nagyobb veszélyben van, a náci vezetők akármikor elrendelhetik kivégzésüket.

Ezért  Clemenceau, aki folyékonyan beszélt németül, Gamelinnel és Reynaud-dal oldalán  találkozót kért Wimmertől. Emlékeztette a parancsnokot, hogy a vár parancsnokaként ő a felelős a foglyok életéért.

Wimmer azt felelte, a foglyok halála semmiképpen nem szolgálná a háború utáni Németország érdekeit, és megígérte segíteni fogja a menekülésüket.

 De április 30-án egy magasrangú tiszt érkezett: Eduard Weiter, Dachau utolsó parancsnoka,  aki beosztottjaival és azok családjaival elmenekült szolgálati helyéről.

Weiter, aki Daladier szerint "egy brutális arcú, kövér és vérmes alak" volt, mielőtt mielőtt elhagyta a dachaui tábort, parancsot adott  mintegy kétezer fogoly kivégzésére.

A francia foglyok felkészültek rá, hogy ők lehetnek a következő áldozatok, de egészen más történt: Weiter végzett magával. Szíven akarta lőni magát, de elhibázta, így maradék erejével fejbe lőtte magát. El akarták temettetni a helyi temetőben, de a pap megtagadta az engedélyt, ezért  a "dachaui hentest" egy névtelen sírban földelték el a vár mellett.

Wimmer is úgy döntött, nem marad végig a foglyok mellett.  Családjával elhagyta a kastélyt,  de előtte egy fiatal, alacsony rangú, ott lábadozó SS-tisztet rávett arra, vegye fel az egyenruháját, és játssza el a szerepét a szövetségesek megérkezéséig.

A parancsnok távoztával az őrség is a tettek távozás mezejére lépett, így a foglyok ott találták magukat az üres kastélyban. 

Weygand és Gamelin feltörték a fegyverszobát és felfegyverezték a foglyokat. Reynaud és Gamelin tanácsára úgy döntöttek, hogy nem várakoznak passzívan, hanem megpróbálják felvenni a kapcsolatot a szövetséges erőkkel, mert a környéken épp elég SS-egység kóborolt.

Az egyik fogoly,  Zonomir Cuckovic aki a jugoszláv ellenállás tagja volt, (hogy idekerült Dachauból, az valószínűleg annak volt köszönhető, hogy "André " név szerepelt irataiban, és villanyszerelő volt) vállalta, hogy megkeresi az amerikaiakat, és elhozza őket a kastélyba.

A közeli faluban felszabadított egy kerékpárt egy boltból, azzal a tervvel, hogy kilenc kilométerre fekvő Wörgl-ben próbálkozik először.

Bátraké a szerencse:  elkerülte a környéken kóborló SS alakulatokat, és egy kisebb Wehrmacht egységbe botlott. A katonákat egy sok csatát túlélt tiszt, Joseph "Sepp" Gangel  őrnagy vezette. joseph gangl.jpgA keleti-fronton is működött a darwini evolució: az őrnagy azonnal rájött, milyen előnyös lehet ő és emberei számára, ha a háborút a VIP foglyok védelmezőjeként fejezné be. Felajánlott Cuckovicnak hogy emberei elviszik őt Innsbruckba, amit nemrég foglalt el az amerikai hadsereg 103. gyalogoshadosztálya. (Parancsnokuk ekkor: Anthony C. McAuliffe.) Katonái másik felével pedig autóra szállt, és elindultak Kufstein/Itter felé.

Gangel őrnagy terve hamarabb bevált, mint remélték: a szövetségesek elé küldött katonái már félúton Wörgl és Innsbruck között belefutottak az amerikaiakba. Találkoztak egy németül jól beszélő tiszttel, John Kramers őrnaggyal, aki a történetet hallva hívatott egy francia összekötő tisztet, Eric Luttent, és  ketten gyorsan kidolgoztak egy tervet. Összeállítottak egy harccsoportot négy M10-es páncélvadászból, három terepjáróból, teherautókból, és egy szakasznyi katonából a 411. gyalogezredből. A kis alakulathoz csatlakozott egy haditudósító, Meyer Levin, és egy francia fotós, Eric Schwab.

893st.jpgDe az út nem lett olyan egyszerű, mint remélték: pár mérföldnyire Wörgl-től német fegyveresek intették le őket, akik a környékbeli SS-alakulatokkal harcoltak, és az amerikaiak segítségét kérték. (!)

A leparkolt, az új helyzetben utasítást váró alakulatra tüzérségi lövedékek kezdtek záporozni: a közelben egy német egység úgy döntött, részükről még nincs vége a háborúnak. A könnyen páncélozott tankvadászok és a gépjárművek gyorsan behajtottak egy közeli erdőbe, hogy elrejtőzzenek a zárótűz elől.

 Gangel őrnagy és katonái eközben, egy hatalmas fehér zászlót tűzve az őrnagy Kübelwagenjére  gond nélkül eljutottak Kufsteinbe. Itt találkoztak a 23. páncélos zászlóalj katonáival. Elmesélték nekik a történetet a közeli kastélyban őrzött VIP foglyokról.  Ez volt az a perc, amikor Jack Lee hadnagy álma arról, hogy számára véget ért a háború, füstbe ment.

A zászlóaljparancsnoka úgy döntött, "önkéntes" jelentkezőkből összeállít egy járőrt, akik elkísérik a németeket a kastélyba, hogy vigyázzanak a franciákra.

Lee úgy döntött,  két tankot visz magával, sajátját, a  "Besotten Jenny"-t, és a "Boche Buster"-t.  A tankokra felültetett 6-6 katonát a 17. zászlóalj afro-amerikiaikból álló D. századából.

 

 Az utolsó pillanatban hozzájuk rendeltek még öt Shermant a  36. gyalogoshadosztály 142. ezredéből. A járművek sorát a németek zárták a Kübelwagennel és egy teherautónyi német katonával. Eljutottak Wörglig, ahol a tájékon eddig nem ismert lényekkel találkoztak: osztrák partizánokkal, akik a segítségüket kérték.  Lee a 36. hadosztály tankjait a város északi határán hagyta, hogy biztosítsák a városba vezető főútvonalat.  A városközpontban a folyón csak egy híd vezetett át, amit aláaknáztak. A németek leszerelték a tölteteket, a Boche Buster-t és a rajta ülőket hátrahagyták az átkelőhely védelmére,  a Besotten Jenny pedig óvatosan továbbhaladt. Az óvatosság indokolt volt: pár mérföldre a várkastélytól az egyik kanyarban szinte keresztülhajtottak egy csoport SS-en, akik útakadályt akartak felállítani A tankon utazó gyalogosok és teherautón utazó németek tüzet  nyitottak a SS katonákra, akik elmenekültek a közeli erdőbe. Lee hadnagy a tankkal széttiportatta az útakadályt,  és besötétedés után, a lassan nekieredő esőben ott voltak céljuknál, a kastély főbejáratánál..

Láttatok már képeket a felszabadító amerikaiakat üdvözlő, ünneplő franciákról? Na, azok nem itt készültek.  A "vendégek" legalább egy oszlopnyi páncélosra, és a kísérő alakulatokra számítottak.  Ehelyett: egy magányos tank,  néhány fekete katona, és hogy örömük teljes legyen, egy teherautónyi német...

 

ampl1.jpg Gangel őrnagy ugyan udvarias maradt, és nem reagált a francia duzzogásra, de Lee hozta az általában hmmm...."pimasz" önmagát... Olyannyira hogy Paul Reynaud emlékirataiban külön megemlékezett róla: 

"nyersnek nézett ki,  és olyan volt a modora is... ha Lee viselkedése tükrözi az amerikai politikát, szegény Európának nagyon nehéz dolga lesz..."

 

Nyers vagy nem, Lee tudta a dolgát. Gyorsan összeállítottak egy listát a foglyokról,  a Shermant tüzelőállásba helyezték a főkapunál, és elhelyezte az embereit.

Miután túlestek az ilyenkor kötelező tósztokon Lee,  Gangel, és a Wimmer szerepét játszó fiatal SS tiszt szemrevételezték a várat, hogy eldöntsék, mi legyen a teendő.

Lee terve egyszerű volt: mivel nem volt szállítójárművük, hogy a franciákat elvigyék Kufsteinba, helyben kellett megvárniuk a beérkező amerikai erőket. A közelben kószáló SS egységek ellen megfelelő védelemnek találta a vár vastag falait.

mg422.jpgAz ötletét sokkal hamarabb próbára tették, mint várták.  Még aznap éjjel egy Waffen-SS egység kézifegyverekből és géppuskákból tüzet nyitott a várra. (Máig nem tisztázódott, azért jöttek-e  hogy végezzenek a foglyokkal,  vagy a várat akarták kifosztani, esetleg a felbukkant  amerikai alakulatot akarták megsemmisíteni.)

Nem sokkal négy óra után Lee egy  Garand  dörrenésére ébredt,  amit a Kar98-ok élesebb ropogása követett. Hallotta .a .30-as gépfegyver ropogását, ahogy kezelői rövid sorozatokkal tüzet nyitottak. Lee, felismerve hogy a zaj a kaputorony irányából érkezik, felragadta fegyverét és sisakját, és rohant az udvarra.  A keleti oldalon a dombgerincen egy MG42-es is tüzet nyitott,  nyomjelzős lövedékei átíveltek az alacsonyabb falak  falak fölött és gellert kapva az udvaron pattogtak szanaszét

 

Az amerikaiak és újdonsült francia-német szövetségeseik visszahúzódtak állásaikba, és viszonozták a tüzet. A lövöldözés rendszertelenül folytatódott hajnalig, amikor is a helyzet igencsak komolyra fordult. Géppuskák összpontosított tüze kezdte verni a falakat, az ablakokat, a központi épületet. 8882.jpgEgy 88 mm-es löveg gránátja  csapódott be a lakótoronyba, telibe találva  Gamelin tábornok szerencsére üres szobáját. Pillanatokkal később egy másik gránát felgyújtotta a kapunál leállított Shermant, de a benne ülő tizedes, aki épp el akarta indítani, szerencsére ki tudott menekülni a járműből, mielőtt a páncélos felrobbant volna.

A két ágyúlövés az általános támadás jel volt: SS-katonák indultak rohamra a főkapu ellen, mások a nyugati oldalon próbáltak átmászni  az ott alacsonyabb falon.  Az védők szerencséjére a német géppuskások  echte Götterdammerung  hangulatban lehettek, mert lőttek mindenre, ami mozgott, beleértve a sajátjaikat is..

A várba szorult szövetségesek is megtettek mindent amit lehetett, még  a "régi gárda"is  -Reynaud, Clemenceau, La Rocque,  Borotra és a többiek - minden rendelkezésükre álló fegyverrel ritkították az  - ellenséges- németeket.

  De az SS-ek tüze, és  a 88-as gránátjai is  többeket megölt a védőkhöz csatlakozott Wehrmacht katonák közül. A halottak között volt Gangel őrnagy, akit megölt  egy mesterlövész, amikor ő és Lee megpróbálta egy tőtétéri állásból megtalálni a 88-as tüzelőállását.

Nagyjából ekkor lehetett, hogy az Innsbruck felől érkező Kramers őrnagy, elérte a wörgl-i hídat és találkozott Lee hátrahagyott embereivel.  De bár tisztán hallották az itteri várkastély felől a csatazajt, nem igazán segíthettek: mivel Kramers időközben átlépte a 103. hadosztály számára kijelölt működési területet, ezért  embereit hátrább kellett hagynia a városban..

Szerencséjükre odaért a 142. ezred 2. zászlóalja is, élén egy valódi alezredessel, Marvin J. Coyle-al. Ő azonnal engedélyt adott Kramers harccsoportjának, hogy "csatlakozzanak"  a várkastély felmentésére indulókhoz. Mielőtt elindultak, Kramers megpróbálta elérni Lee-t és embereit rádión, sikertelenül.  De egy helyi lakos tanácsára a városházáról  telefonon hívta a kastélyt - sikerrel.  Lee elmondta hogy a SS-ek egyre többen vannak, ők pedig kezdenek kifogyni a lőszerből.

Kramers visszaszállt a dzsipjébe,és a felmentő sereg élén - az ő és Lee emberei és páncélosai, a 142.ezred harckocsijai és katonákkal megrakott féllánctalpasai  amúgy Patton stílusában elrajtoltak Itter, és a kastély  felé...

A felmentő seregről szóló hírt a várban megéljenezték a védők, bár a közvetlen gondjaikon nem segített. A támadók ugyan még nem jutottak át a falakon, de a bentiek lassan teljesen kifogytak a munícióból. Az egykori teniszcsillag, Borotra vállalta, hogy elébe  megy a felmentő seregnek, és átkíséri őket a legrövidebb úton a falu girbegurba utcáin. Lee ebbe beleegyezett, és következett az igazán Grand Prix: Borotra a lövöldözésben beállt pillanatnyi szünetet kihasználva átrohant negyven méternyi nyílt terepen, bevetette magát az erdőben, és több SS csoportot elkerülve sikerrel lejutott a Wörgl felé vezető úthoz.

De kora délután a bentiek szinte teljesen kifogytak a lőszerből, ezért Lee kiadta a parancsot:

"Szuronyt fel!"

Azt tervezték, lassan visszahúzódnak a kastély legvédettebb részébe, és kézitusában, szuronnyal védekeznek, szobáról-szobára, emeletről-emeletre.

1xsoyuzniki+v+germanii+zapadnij+front+vtoraya+mirovaya+vojna+89698293477.jpgAz ostromlók, látva hogy visszahúzódnak a falakról, felbátorodtak, három óra körül egy csoportjuk egy rakétavetővel vette célba a főkaput, amikor a helyzet gyökeresen megváltozott:  a falu felől beérkezett a felmentő sereg, a tankok lövegeiből és a nehézgéppuskáikból tüzelve mindenre, ami csak egy kicsit is ellenségesnek tűnt. Az SS-ek is látták, itt már nem terem babér számukra, és eltűntek az erdőben. A kastélyért folyó csata véget ért.

Percekkel később a Boche Buster és a többi jármű leparkolhatott a vár kapujánál, ahol az ujjongó fekete és fehér védők fogadták őket, angol, francia és német nyelven hálálkodva az épp időben érkezésért.

A francia VIP-eket gyorsan elszállították a rendelkezésükre bocsátott autókon Insbruckba, ahol rangjuknak megfelelően fogadták őket a szövetséges erők magas rangú tisztjei.

jeepout.jpg 

A hét amerikai és német bajtársaik "felszabadítottak" egy teherautót, és visszahajtottak Kufsteinbe. Az amerikaiak visszatértek alakulataikhoz, a németek pedig indultak a hadifogolytáborba.

Jack Lee az itteri csatáért  megkapta a Distinguished Service Cross-t, és május végén a rég megérdemelt századosi rangot.

 

 

ajánlott:


http://mandiner.blog.hu/2011/12/12/kz_dachau

38 komment

Címkék: usa koncentrációs tábor ii világháború harckocsi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2013.07.18. 06:31:07

"Weiter végzett magával. Szíven akarta lőni magát, de elhibázta, így maradék erejével fejbe lőtte magát. El akarták temettetni a helyi temetőben, de a pap megtagadta az engedélyt, ezért a "dachaui hentest" egy névtelen sírban földelték el a vár mellett."

Eléggé csodálom, hogy a pap ennyire gerinces tudott maradni. Amennyire ismerem a történelmi helyzetet, a német egyházak lazán összefeküdtek Hitler kormányzatával. A háború végén/után is egyházi segítséggel léptek le a háborús bűnösök Dél-Amerikába.

ace22 2013.07.18. 08:21:21

Remek poszt!

Az ellenségek hirtelen szövetsége nagyobb skálán is tervbe volt véve a második világháborúban: cseles amerikai politikusok úgy gondolták, hogy ha az oroszok nem állnak meg Berlinnél, hanem továbbsétálnak egy kis felszabadításra, a fogolytáborokban levő német katonákat fegyverzik fel, hogy harcoljanak ellenük.

2013.07.18. 11:03:33

@teddybear01: ez már osztrák terület volt, lehet, hogy a pap már az Anschlusst sem kedvelte. :)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.18. 11:15:56

khmm....

-- egyházi személyek közül (is) voltak akik vállalták az elveiket, annak ellenére hogy gyorsan kaphattak is egy jegyet Dachauba, vagy még csúnyább helyre...
(Például Jehova tanúit, és más kisebb egyházakat Adolfék nagyon tudták nem szeretni...)

- de hogy előjöjjön a gonosz is belőlem...
Azért csak könnyebb volt bátornak lenni Adolf lobotómiája után, mint mondjuk egy évvel azelőtt...ld. még magyar partizánok és ellenállók számának exponenciális növekedése 45 UTÁN.

/azért elképzelem a fenti amerikaiak arcát,amikor minden bokorból osztrák partizánok kezdtek potyogni..../

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2013.07.18. 12:53:50

Parádés történet :)

A felfegyverzendő németekről valahol "Churchill német hadserege"-ként olvastam.

teddybear01 2013.07.18. 17:06:27

Közben eszembe jutott, hogy a pap talán az öngyilkossága miatt nem akarta szertartásosan eltemetni ezt az alakot. Ha jól emlékszem, az öngyilkosokat a temető árkában földelték el mindenféle ceremónia nélkül. Legalábbis a középkorban biztosan így volt, és a gyepmester egyik kötelessége volt az ilyesmi.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2013.07.18. 19:45:00

Nem semmi sztori, annyira elképesztő hogy még igaz is lehet :-)

Asidotus 2013.07.18. 20:02:02

Ha nem itt olvasom, hanem "csak" filmen látom, nem hiszem el.

Minorkavidor 2013.07.18. 20:56:58

@Combat Gear Admin:

A Csendes-óceáni hadszintéren is felhasználták a japcsikat helyőrségi szolgálatra.

teddybear01 2013.07.19. 00:41:38

@Hiryu 2,0: Ez a három pap egyedi eset volt. Mindig akadnak tisztességes, gerinces emberek, ha nem is sokan.

Az igazság azonban az, hogy a háború kitörésétől kezdve a katolikus egyház kizárólag a német, és a németekkel szövetséges államok egyházi adójából élt. A szövetségesek ellenőrzése alatt álló, illetve a semleges államok(kivéve Svájc és talán Svédország) egyszerűen nem fizettek be semmit a pápai kincstárba.
Utólag meg követelhették, de a pénzt behajtani? Annál meddőbb elfoglaltságot nem nagyon tudok elképzelni.

nandras01 2013.07.19. 18:44:50

""evakulációs tábor". (tud valaki jobb kifejezést?)"

én igen.
pl.: evakuációs tábor...

a posztot még nem olvastam végig, hál' istennek jó hosszú :)- de abban biztos vagyok, hogy(mint mindig) nagyon jó.

nandras01 2013.07.19. 19:41:10

nos, elolvastam a posztot.
nem semmi történet :)

eddig csak pattonról hallottam, hogy akár a németek felfegyverzésével is neki akart menni az oroszoknak -volt is belőle balhé...-, de arról még nem, hogy másnak, magasabb szinten is megfordult volna a fejében.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.19. 22:38:09

Sőt, utánanéztem, ez volt állítólag az egyerlen eset a második Vh-ban hogy amerikai csapatok várat védtek:)

NAR 2013.07.21. 10:30:05

@Hiryu 2,0: Bastogne környékén nem volt épkézláb vár, amit védhettek?

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.21. 10:58:48

nem tudok róla. erődítményként azért beugrik a Corregidor.

Titus Pullo Urbino 2013.07.22. 12:06:58

Jó volt, köszi! Kettő észrevétel:

1. Kufstein már a 48-as szabadságharcunk előtti időkben is hírhedtté vált, a XVIII. századtól kezdve sok magyar és más birodalmi nemzetiségű "másképp gondolkodó" börtöne lett, a több tucat magyar fogoly híresebbjei: Wesselényi Miklós (árvizi hajós) apja, a kivégzett jakobinus Szentjóbi, Batsányi János költő, a nyelvújító Kazinczy Ferenc (1759–1831), Teleki Blanka grófnő, Leövey Klára, Rózsa Sándor (akiről festmény is készült a várban), Haubner Máté püspök, Czuczor Gergely. A Várban ma is kiállítás található, a sok magyar látogató miatt minden ki van írva magyar nyelven is, sőt, a 10-es cella külön magyar múzeumi rész.

2. A katolikus egyházat gyűlölték a nácik, a lengyel és az osztrák részeken a papság sosem állt Hitler szolgálatába. Magyarországon is hasonló volt a helyzet, a nyilas megszállás után sok vértanú és rab bizonyítja ezt, a kivégzett Salkaházy Sára, vagy a rab Mindszenty jó példa arra, hogyan kell a diktatúra ellen lázadni. Mindszenty hercegprímás minden püspökével együtt aláírta azt a nyilatkozatot, amelyet aztán SZEMÉLYESEN vitt fel Szállasihoz. Be is varrták Sopronkőhidára az összes papjával együtt, szegénynek a "felszabadulás" is csak a börtönváltást jelentette, a nyilas kínzók után mehetett az ÁVH börtönébe. A klasszikus viccet idézve: rabtartói és kínzói nem változtak, csak a rendszer. Visszatérve a papság szerepére: Hitler új egyházat akart, nyíltan üldözte a katolikus és református méltóságokat egyaránt, gőzös, északi mondakörbeli vallást akart Walhallával, meg egyéb baromságokkal, körmenetekkel, fáklyás pogány szertartásokkal.

Rosszindulatú Vászka 2013.07.22. 16:01:43

@Titus Pullo Urbino: az új vallás, meg a Rőtszakállú, meg a Valkűrök, no igen. Köszönhetően többek között Hörbiger mérnöknek, akinek talán a legjelentősebb "találmánya", hogy a hó meg jég természetes szövetségese az igaz árja harcosnak. Úgy vélem mondhatjuk, hogy ez nem jött be.

teddybear01 2013.07.22. 19:16:33

@Titus Pullo Urbino: A kettes ponthoz. Szálasi Ferenc nyilasai nem az egész náci mozgalom. Az, hogy a nyilasokkal összetűztek, nem jelenti azt, hogy a Hitler vezette Németország pénzét nem fogadták el.

A Magyar Katolikus Egyház viszont teljes lendülettel áll a Horthy-rendszer mellé. Mindszentyt ugyan most kifejezetten dicsőítik, de annak idején nem volt annyira elfogadott a kormány és egyházi vezetői körökben. Bár 44-ben(a német megszálláskor) ugyan hercegprímásnak nevezte ki a pápa, azért előtte a tábori püspöki kinevezését nem kapta meg.

von Piers 2013.07.24. 12:50:07

Ha belegondoltuk meg is valósították azt, hogy a németeket felhasználják a ruszkik ellen. Csak kicsit nagyobb léptékben. Nem véletlenül tólták a pénzt a nyugat németekbe. Ha a vöröshadsereg megindul akkor német területen fogják meg őket.

Unio 2013.07.27. 16:37:36

Remek poszt lett ez is, gratulálok! Csak nem a Last battle könyv adta az ötletet? :)

Kérdések: Biztos, hogy Gangel őrnagy főként azért segített a franciknak és az amcsiknak mert így pozitívabb színben jöhetett ki ő és az emberei az egészből? Nem akarok én itt naiv lenni meg nagyon fantáziálni, de az is lehet, hogy volt valami afférja az ss valamelyik tisztjével, vagy ez szóba se jöhet? Pl: beküldték őket egy vállalhatatlan akcióba stb stb..

Nem azt mondom, hogy én a 3. birodalom pusztulásának utolsó napjaiban nem élnék ilyen lehetőséggel, pláne ha az embereimmel kijöhetünk az egészből úgy, hogy túléljük. De a cikk olvasása közben ez is megfordult az agyamban, hogy lehet nem főként azért vállalta el az őrnagy az akciót mert kellett a jó pont, hanem 1: Mindvégig gyűlölte az SS-t 2: Talán a náci pártot is 3: Később gyűlölte meg őket valami miatt 4: csak az klasszikus emberi túlélés hajtotta, bár szerintem ezt a hegyekben elbújva is megtehették volna. Mondjuk ez se fog kiderülni, mivel Gangel őrnagy nincs már az élők között, hogy megcáfolja vagy megerősítse ezen feltevéseimet.

Nem akarok összeesküvéseket kitalálni de furdal a kíváncsiság na :D.

Amúgy nagyon ordít, hogy film készül majd belőle szaga van az egésznek szerintem. Annyira kitűnik a sztori az alap háborús/filmes sémákból/klisékből, hogy ebből azonnal filmet kell csinálni! Ha ezt a 60-90-es években valamelyik rendező bevállalta volna, akkor valószínűleg nyársra húzzák a patrióta ámerikánusok (meg a média + nagy valószínűséggel a zsidóság is). Bár ha belegondolok a változni képtelen hollywood még most se bírja levetkőzni a minden német „gonosz nászi” volt szindrómát :).

Jelzem a könyvet még nem olvastam, csak hallottam róla.

Kullancs1983 2013.07.27. 19:22:02

@Unio: Nem tudom láttad-e a Kelly hőseit... De annak a rendezője szerintem simán megcsinálhatta volna ezt is. :)

Unio 2013.07.27. 21:01:34

@Kullancs1983:
Áá igen, a nagy klasszikus. Persze, hogy láttam, rongyosra néztem VHS-en kölyökként és igen abban a "jó" oldalra állt (mani mani mani) a "Tigris" parancsnoka és csapata :). A meglehetősen egyedi fejszerkezetű színész játszotta a parancsnokot, név szerint Karl-Otto Alberty. Érdekesség, hogy a saját nevét adta a tiszt karakteréhez, ő ismerős nagyon sok 60-as, 70-es évekbeli háborús filmből, gyakran hozta a "szőke" gonosz „nászi” tisztet. :D Persze ez a hálivúdi anyag mondható kivételnek, de inkább a „gonosz németek” jellemző amerikában. Van pár kivétel, hisz mindig van, azok viszont az európai filmekre igazak és ott se gyakoriak.

A rendező,Brian G. Hutton meg készített vagy 10 filmet és ebből kettő ugye klasszikus: A Kelly meg a Kémek a Sasfészekben. Szóval valamit tudott az öreg, kár, hogy már nem alkot, ő rá mostanra nem bízhatnának ilyet :S. Majd J.J Abrams vagy Nolan megcsinálja :D XD.

Kullancs1983 2013.07.28. 18:32:44

@Unio: Hát én még akkoriban gondoltam. A kémek a sasfészekben is egy érdekes darab, ott ugye a két ügynök halomra mészárolja az egész erődöt, miközben a könyvben csak egy német hal meg majdnem, de őt is megmentik..:D

Unio 2013.07.28. 19:14:36

@Kullancs1983: Az biztos, hogy nagyot durrant volna egy ilyen film, de tuti, hogy bizonyos emberek/érdekek hápogtak is volna rendesen :).
Nem ismerem az eredeti sasfészek történetét pontosan, de valahogy éreztem én is, hogy ez nagyon nem úgy volt mint ahogy a filmben :). Fiatalon, gyerekként még szerintem megbocsájtható bűn ha azt hiszi a lurkó, hogy ez biza így volt, de ahogy nő és kitágul előtte a világ, akkor már sejthető/tudható, hogy amit általában a filmek 95%-a bemutat, az biza szembemegy a realitásokkal/valósággal :D. Egyébkéntis az ilyen klasszikus háborús/történelmi "műveket" másképpen kell kezelni felnőtt fejjel. Miközben nézed, az agyadat kikapcsolod mert ha nem, akkor könnyen a fájdalom és a röhögőgörcs társaságában találod magadat, inkább az előbbinél :D. Én pár hónapja így jártam a Company of Heroes - Hősök szakasza becses xy zs kategóriás műnél. Felvonultatta az összes gagyi 40-60-as évekre jellemző háborús filmes baromságot, nem ajánlom senkinek se :D.

teddybear01 2013.07.29. 14:00:37

@Unio: Azt hiszem valamit elnéztetek.
Ami a Kémek a Sasfészekben-t illeti, a film eléggé hűen követi a könyv sztoriját. Kisebb eltérések persze vannak benne, de azok nem jelentősek(pl. a gestapós tiszt a filmben egy ostoba szépfiú, a könyvben meg egy kifejezetten intelligens nyomozó, stb.).
A filmben épp úgy hullanak a németek, mint ahogy a könyvben, nem számoltam, de úgy összejön legalább egy gyalogszázad. Angol részről ha jól emlékszem, két hulla van, meg a 3+1 áruló.

Tulajdonképp minden fél megteremtette a saját hőslegendáját, az ilyen kaliberű filmek főleg az ötvenes évek végétől voltak közkedveltek.

Unio 2013.07.30. 14:46:32

@teddybear01:

A filmben nekem nagyon sok volt a német halott, de ha a könyvbe is így van, akkor nem szóltam. Egy kicsit kötekednék :): A Gestapos tisztet miért kellett a forgatókönyvébe ostobának átírni? Nem illett volna bele az akkori kor felfogásába, hogy nem minden "nászi" hülye? Vagy a színész játszotta el rosszul?
Mindegy, így alakult.

teddybear01 2013.07.30. 16:14:00

@Unio: Fogalmam sincs miért írták felül a könyvet. Viszont az amerikai hadnagyot alakító Clint Eastwood is egészen más figurát hozott ki a filmben, mint aki a könyvben szerepelt.

A pusztítás viszont többé-kevésbé stimmelt, a kastélyt felgyújtották, miután össze-vissza robbantgattak benne, meg szétlőtték az egészet. Persze a speciálisan kiképzett német hegyivadászok meg úgy hullottak, mint ősszel a legyek...

Unio 2013.07.30. 19:16:58

@teddybear01: Értem. Úgy látszik ideje lesz majd újranézem a klasszikusokat meg pár könyvet is fellapozni :).

Na igen a hegyivadászok :S: Sajnos csak speciális elhalálozásban vannak megírva, egydimenziós karakterek :(. Igaz teljesen más kategória, de ilyenkor mindig a szikla legendás jelenete jut eszembe, mikor a hiperszuperül kiképzett Swatosok vagy Sealesek bemennek a zuhanyozóba és ott cselekedve a forgatókönyvíró/rendező parancsának elhaláloznak mint a birkák :). Igaz a szikla egy lapon nem említhető egy komolyabb háborús filmmel mivel "ákció", meg ugye májkül béj remekműve, de azért a vicc kategória na :D.

tjunior 2013.07.31. 12:35:58

Az élet utánozza Rejtőt

Titus Pullo Urbino 2013.07.31. 14:30:33

A filmet jó régen láttam, valami olyasmi dereng, hogy helikopter is leszállt a kastélyban. Volt a nácikoknak olyanjuk?

Unio 2013.07.31. 18:01:18

@Titus Pullo Urbino:

A filmben szereplő kávédaráló egy Bell 47-es, amit 1946-ban kezdtek el gyártani, szóval mondhatni "korhű" de mégse ugye :). Emlékszem, hogy én is néztem, mikor először láttam a filmet, hogy mi a péklapátot keres ott egy helikopter, de erről is megtudtam később, hogy voltak ám akkor forgószárnyasok és a fritzek mondhatni ebben is élen jártak.

en.wikipedia.org/wiki/Focke-Achgelis_Fa_223

en.wikipedia.org/wiki/Flettner_Fl_282

Úgy tudom, hogy felderítésre és futárszolgálatokra használták őket, szóval ebben nem tévedett hollywood, csak ugye érthető módon nehéz lett volna szerezni egy repülő példányt a két típus valamelyikéből :).

Persze ezen kávédarálók előtt voltak a "helikopter-repülők"
mint pl:

en.wikipedia.org/wiki/Flettner_Fl_265

en.wikipedia.org/wiki/Focke-Wulf_Fw_61

Hanna Reitsch női sztárpilóta pl a Fw-61-sel tartott bemutatót a Deutschlandhalle sport stadionban 1938 februárjában.

Remélem, hogy tudtam segíteni ;). A lemilen mintha lett volna egy ilyen cikk, vagy én tévedek?

Titus Pullo Urbino 2013.08.01. 05:02:41

@Unio: Köszi, szeretem az ilyen kifejtős és egyértelmű válaszokat. Lemiles cikkről ilyen témában nem tudok, de ettől még lehetséges, a XX. század nem az én csapásirányom.

Unio 2013.08.01. 14:25:19

@Titus Pullo Urbino:

Szívesen! Örülök, hogy segíthettem ;).

Viszont javítom magamat! A németek már akkor minden olyan feladatra használták, használni akarták ezen gépeket, amikre mi ma rendszeresen felhasználjuk őket. Szóval a kimaradtak: Mentés (szárazföldön/vízen), teherszállítás, harctéri támogatás stb..

egy kis videóanyag a végére :):

www.youtube.com/watch?v=xAr3hdm4MsQ

www.youtube.com/watch?v=qQTkWWWBbOQ

kószák egyike 2013.08.13. 21:05:17

Köszönöm ezt a remek írást! Teljesen új volt számomra. Érdemes volt ma benéznem. ;)

Kösz a halakat! 2014.01.18. 14:40:37

"A tankokra felültetett 6-6 katonát a 17. zászlóalj afro-amerikiaikból álló D. századából."

élőpajzs hadművelet:D

kolompa lole 1111 2016.12.25. 22:01:03

"ide szállították ... Michel Clemenceau-t, Georges Clemenceau fiát"

Azt lehetett volna egyből Auschwitzba is, Trianonért cserébe.
süti beállítások módosítása