Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

HUHH! -Hitler utolsó hadbanálló harcosai

2015.06.28. 06:00 Hiryu 2,0

 

Akik még a fegyverletétel után is kitartottak - volt hogy csak véletlenül.

getimage.jpg

Götterdummerung

 

Hitler ugyan ezeréves Birodalmat vizionált, de a tízenöt évet sem kapta meg. A Nagyvezér pedig 1944 végére már totál becsavarodott, ahogy ez már  az Adolf hiányzó genitáliáit is tárgyaló bejegyzés kommentjeiben is szóba került, más furcsaságaival egyetemben:

 

hitler_dili.jpg..Más téren is meglehetősen fogékony volt a babonákra. Közismert, hogy vegetáriánus volt, az már viszont kevésbé, hogy étkezési szokásai megváltoztatásának kiváltó oka unokahúga öngyilkossága volt. A húsmentes táplálkozás emésztési zavarokat okozott nála, amelyek orvosai gyógyszeres kezelései ellenére sem enyhültek. A sokféle gyógyszer egyre súlyosabb mellékhatása viszont, egészségi állapotát drasztikusan lerontotta. Ekkorra már egy, speciálisan a Führer számára összeállított gyógyszert kezdett szedni, ami magas pervitin és coffein tartalommal rendelkezett. (A pervitin éberség és agresszivitás fokozó szer, ma „speed” néven ismeretes.) Eldugult orrának tisztán tartásához pedig kokaint használt, amelyhez rövid időn belül hozzá is szokott és ragaszkodott a rendszeres adagolásához. Az említett tudatmódosító szerek szedésének tünetei, kezdeti eufória utáni ingerültség, depresszió, paranoia, görcsök, természetesen idővel jelentkeztek Hitlernél is."

 

Megjegyzem, egy 1943-ban összeállított,  a brit titkosszolgálat által megrendelt tanulmány komplett paranoiásnak írta le a kancellárt, a gyógyszereknek tehát nem volt nehéz dolguk.

Nem tudom a Vezér tényleg elhitte-e amit a német propaganda terjesztett: jönnek a csodafegyverek, Amerika hirtelen hadba száll Sztálin ellen, és Adolfék lesznek felkérve szövetségnek etc, vagy csak attól félt hogy simán fellógatják az első fára, mint Mussolinit, ha megpróbál lelépni?

Egy idő múlva minden mindegy is volt: a szövetségesek Jaltában bejelentették, Németország részéről csak a feltétel nélküli megadást fogadják el, a komplett vezetőség pedig bíróság elé kerül. Lesz egy gyors és igazságos tárgyalás, aztán akasztás.

 Ekkorra már  Adolfot új ötlet kerítette hatalmába: ha már pusztulnia kell, pusztuljon  vele együtt egész Németország. Terveiben a saját "Istenek alkonya" szerepelt. Ő meghal ugyan, de a nép és az ország követni fogja őt: harcolni fognak az utolsó utáni töltényig, aztán ha az is elfogyott, puszta fogukkal fogják szétrágni az előtörő szövetséges páncélosokat. Hűséges Werefoljai pedig mint megannyi SzásaGünther, a partizánként fogják támadni a országot elfoglaló katonákat.

f942304273a283e1c9defbfcd5896b23.jpg

 

Volkssturm, Hitlerjugend, hulladék fegyverek...

De semmi nem segített. Elesett Berlin, elnyerve azt a véget amit Hitler szánt neki, ő pedig öngyilkos lett.

De a teljes  Apokalipszis-re Wagnerrel, a lovagló valkűrökkel, és a reggeli napalm szagával még várni kellett.

"...április 30-án reggel Helmuth Weidling tábornok, a város parancsnoka bejelentette, hogy estére várhatóan elfogy a Berlint védő német csapatok lőszere. Nem maradt tehát vesztegetni való idő: a diktátor megebédelt, búcsút vett a bunkerben kitartó katonai és politikai vezetőktől – köztük helyettesétől, Martin Bormanntól és a Goebbels családtól –, majd délután fél 3 körül Eva Braunnal együtt visszavonult a szobájába. Egy órával később lövés hallatszott a lakosztály felől, az odaérkező Bormann és Heinz Linge, Hitler komornyikja pedig már mindkét személyt holtan találta. A vallomások szerint Eva Braun ciánkapszulával, míg a Führer pisztolyával vetett véget életének.

 

A diktátor előzetes rendelkezése nyomán a holttesteket kiszállították a bunkerből, majd benzinnel lelocsolták és elégették őket. A náci Németország vezérét és annak feleségét a kora esti órákban, egy bombatölcsérben temették el. Karl Dönitz admirális, Hitler kijelölt utódja május 1-jén jelentette be, hogy „a Führer hősi halált halt a Reich fővárosában”, és a végrendelet értelmében átvette az államfői szerepkört. A kancellári pozíciót Joseph Goebbels örökölte meg, a berlini bunkerban tartózkodó propagandaminiszter azonban még aznap megmérgezte családját, és követte Hitler példáját.

teeth.jpg

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1945_aprilis_30_hitler_ongyilkossaga_a_fuhrerbunkerban

 

 

Ha Adolf azzal a gondolattal lőtte is szét a fejét, hogy egész Németország a lángok martaléka lesz mint Berlin,  a "hozzá méltatlan" német nép pedig elpusztul a végsőkig harcolva, hatalmasat tévedett.

A náci vezetés, a katonák és a lakosság?  Menekült, aki csak tudott. Érthető módon nem akartak találkozni a  keleti nyitás következményeképpen beözönlő Vörös Hadsereg csapataival. Legfőbb vágyukat a Village People (is) megénekelte, évtizedekkel később:  GO WEST!

 

Adolf teteme még ki sem hűlt igazán, amikor

1945. május 7. A reimsi főhadiszálláson Alfred Jodl vezérezredes, Hitler vezető katonai tanácsadója, Hans-Georg Friedeburg tengernagy és Wilhelm Oxenius vezérőrnagy aláírt egy fegyverletételi dokumentumot. Eisenhower és angol légimarsall helyettese távol maradt a fegyverletétel reimsi aláírásától.

A német erők keleten még folytatták hadműveleteiket, de a nyugati szövetségesek tevékenységi sávjában minden német erő letette a fegyvert. Ezért a szovjetek ezt a dokumentumot nem fogadták el kapitulációnak.

Egy nappal később, 1945. május 8-án Berlinben éjfél után pár perccel írták alá a végleges fegyverletételi okmányt. Az aláírás helyszíne a karlshorsti katonai műszaki iskola nagyterme volt.

A győztes nagyhatalmakat Dwight Eisenhower tábornok helyettese, Carl Spaatz tábornok, az Egyesült Államok hadászati légi erejének parancsnoka, Arthur Tedder, a brit légierő marsallja, J. de Lattre de Tassigny tábornok, a francia hadsereg főparancsnoka és Georgij Zsukov marsall, a szovjet fegyveres erők legfelsőbb főparancsnokának helyettese írta alá.[1

 

Nem igazán harc a végsőkig.

De a voltak akik később tették le a fegyvert, hűségből, félelemből, vagy épp egy technikai malőrnek köszönhetően.

Egy nappal

a hivatalos fegyverletétel után ezrek  adta meg magukat a szövetségeseknek:

-  a szovjetek megszállta Danzig közelében a partmenti állásokban elszigetelt német egységek 9-én estig harcoltak a Vörös Hadsereggel,

- a német  4. hadsereg maradványai Kelet--Poroszországban a heiligenbeil-i katlanban is kitartottak estig, és hivatalosan az égei-tengeri görög szigetek helyőrsége is csak aznap tette le a fegyvert.

Öt nappal  

a megadás után, 13-án a Csehszlovákiában még harcoló Wehrmacht és SS alakulatok is rájöttek, hogy mennyire csehül állnak, és bejezték a harcokat.

A lengyel Hel-félszigetre szorult alakulatok is majdnem egy hétig kitartottak: az utolsó katonákat a szovjetek 13-án és14-én piszkálták ki a lövészárkokból és bunkereikből. Jugoszláviában is dörögtek aznap a fegyverek, az ott rekedt, Ausztria felé menekülő németbarát horvátokból, csetnikekből,  az 1943-óta Jugoszláviában állomásozó 15. SS lovas hadosztályból aki csak tehette, megpróbált átjutni Ausztriába. Poljana közelében a jugoszlávok megpróbálták lezárni az utat, a menekülők pedig harcolva akartak áttörni. Az ütközetnek, amiben tüzérséget is bevetettek, jugoszláv részről nagyjából száz, a menekülők oldaláról legalább 350-400 áldozata volt.

Végül becslések szerint legalább 90 000-en jutottak át brit megszállás alatti területre, de legnagyobb részüket a britek erőszakkal visszaküldték Sztálinnak és Tito marsallnak. Sorsuk közismert.

Az XB típusú U-234-es tengeralattjáró

fehler_johann-heinrich.jpgaz Atlanti-óceán közepén hajózott, amikor a háború hivatalosan véget ért. A nagyhatótávolságú  szállítóeszköznek átépített tengeralattjáró április 16-án futott ki  a norvég Kristiansand kikötőjéből Johann-Heinrich Fehler Kapitänlieutenant parancsnoksága alatt, azzal az utasítással, hogy hajózzon Japánba.

Szállítmánya az volt, amiről azt gondolták, hogy a japánok még hasznukat vehetik: stratégiai nyersanyagok, (pld. cink, tallium, higany, speciális torzításmentes üveg, etc.) A  szállítmány része volt még több tonna diplomáciai irat a tokiói nagykövetségnek, és Me-262 tervrajzok, szerszámgéptervek, utasítások,  mérnökök, stb, amik azt szolgálták volna, hogy a japánok (legalábbis saját reményeik szerint) a közelgő invázióra készülve több száz példányt építhessenek a német csúcsvadász helyi változatából.

A rakomány legtitkosabb része 560 kilogramm uránium-oxid volt, a náci atomprogram sovány végeredménye, és két 1943. óta Németországba akkreditált tiszt a japán tengerészettől.

Fehler kapitány nem akarta azt a hibát elkövetni, hogy  angol, vagy kanadai erőknek adja magát, ezért a tengeralattjáró az USA partjai felé vette az irányt. (Vonakodása érthető, még ha mást nem is hasonlítunk össze, mint az amerikai és brit fogolytáborok életkörülményeit.)  A tengeralattjáró legénysége május 16-án adta meg magát az USS Sutton  rombolónak. A lenti képen a tengeralattjáró kapitánya a fehér tányérsapkában épp a romboló fedélzetére lép, hogy elintézze az elintéznivalókat:

0846902.jpg

 A két japán tiszt ekkor öngyilkos lett. A Sutton a tengeralattjárót portsmouth-i haditengerészeti bázisra kísérte, ahol az amerikai hatóságok lefoglalták a szállítmányt - és gondolom megnyugodva dőltek hátra, látva hogy a németek milyen messze voltak a működőképes atomfegyver elkészítésétől. A tengeralattjárót végül 1947 november 20-án süllyesztette el az USS Greenfish.

argo_u234_300.jpg

 

 

A Csatorna - szigeteket 

a németek 1940-ben megszállták. (Tudtommal ez volt az egyetlen brit földdarab, amit sikerült elfoglalniuk.) A szigeteken helyőrségeket állítottak fel, amelyek végül az U-234 legénységével egy napon adták meg magukat.

Azok akik 

az alvómacijukra is Vaskeresztet aggatnak, ne olvassák tovább. Ugyanis azok a harcoló  német egységek, akik utoljára letették a fegyvert Európában, nem németek voltak. (Igaz, a németek ellen harcoltak) 

A grúz egységek felkelése a holland Texel-szigeten a németek ellen április 5-én robbant ki, és csak  április május huszadikán tették le a fegyvert a szövetségesek előtt, ez volt a európai háború utolsó ütközete.

111azer.jpg

Texel szigete részét képezte az Atlanti Falnak, a háború végén a szigeten német és grúz katonák állomásoztak, a Wehrmacht részeként hadifoglyokból felállított Grúz Légió 882.Tamara királynő zászlóaljának (800 grúz, 400 német ) katonái.

A grúz "önkéntesekből " álló alakulatot 1943-ban állították fel Lengyelországban, több más hasonló egységgel együtt. A szovjet hadifoglyoknak  felajánlották, hogy vagy maradnak a fogolytáborokban, és szinte biztosan meghalnak, vagy vállalják hogy a németek oldalán harcolnak.  A grúz légió és több hasonló alakulat azokból a hadifoglyokból állt fel, akik a második lehetőséget választották. Az alakulat Hollandiában állomásozott, 1945 februárjában szállították át őket Texel szigetére.

Március végen parancsot kaptak, az alakulat készüljön fel: átszállítják őket a szárazföldre, hogy Hollandiában bevessék őket a szövetségesek ellen. Ez vezetett az alakulat a lázadáshoz. 

Április 6-án, nem sokkal éjfél után a grúzok rátámadtak a német csapattársaikra, és több mint négyszázat lemészároltak belőlük, legtöbbjüket  alvás közben ölték meg a szálláshelyeken, késeikkel,  (és igen, baltákkal is).

A lázadást a holland ellenállás is támogatta, abban a hitben, hogy egy szövetséges partraszálló művelet várható a szigeten, de ez téves információ volt. A grúzoknak nem sikerült elfoglalniuk az egész szigetet: a sziget északi és déli részére telepített haditengerészeti ütegek német kézen maradtak (az ütegek legénysége csak németekből állt).

Pár napon belül a németek a 163. tengerész-lövészezred mintegy kétezer katonáját dobták át a szigetre, és a következő öt hétben a haditengerészeti ütegek támogatásával megkísérelték felszámolni a lázadást.

A lázadás során feljegyzések szerint 565 grúz, legkevesebb 812 német, és legkevesebb 120 holland lakos vesztette életét. A harcok a fegyverletétel után is zajlottak, egészen addig, amíg az április  május 18-án beérkező kanadaiak szét nem választották a küzdő feleket,  és azok le nem tették a fegyvert -utoljára a grúz egység maradéka.

dragon-models-georgian-legion-normandy-1944.jpg

A német alakulatokat átszállították a szárazföldre, a grúzokat a szigeten őrizték, június közepéig.

Ekkor megérkeztek a szovjetek is, a katonai rendőrség és a kémelhárítás alakulatai. Összeterelték a "hazaárulókat", vagonba rakták őket és irány "Oroszország anyácska." A nagyjából 250 grúz túlélő  szovjet hadbíróság elé került (futószalagon),  a vádpont hazaárulás, az ítélet halál vagy életfogytig tartó kényszermunka volt.

(Jaltában abban is megegyeztek a "nagyok" hogy a német fegyveres erőkben szolgálatot teljesítő ex-hadifoglyokat, önkénteseket visszaadják származási országuknak)

Később a hatvanas években a hivatalos szovjet politika fordult száznyolcvan fokot, és a lázadás mint "antifasiszta felkelés" szerepelt a cirillbetűs történelemkönyvekben.

A felkelés grúz áldozatainak azóta emlékműve áll a szigeten,  ahol  a "szovjet években" a hollandiai szovjet  nagykövet vagy attasé  rendszeresen  megemlékezett az elesettekről. A szovjet birodalom összeomlása után ez abbamaradt,  De 2005-ben a grúz elnök, Mihail Szakasvili hivatalos látogatása során újra  koszorúzta.

(A helyi lakosok viszont évente megemlékeznek az elesettekről -pártállástól függetlenül, és a grúz történelemnek is egyik kiemelt pontja lett a Texel-szigeti felkelés.

 

texel-georgian-cemetery-05.jpg

Alig egy héttel

az összeomlás előtt, május másodikán futott ki a tengerre az U-977 a norvég Kristiansdand kikötőjéből, az első bevetésére - egy újonc kapitánnyal, Heinz Shaffer-el a parancsnoki hídon.

submarino_aleman_u-977.jpg

Utasításai szerint be kellett volna hatolnia Portsmouth kikötőjébe, és a lehető legtöbbet elsüllyesztenie az ott horgonyzó hadihajókból. A 24 éves kapitánynak azonban nem állt szándékában öngyilkosságot elkövetni, ezért egy hosszabb útra vállalkozott: 107 nap után, amiből 66-t töltöttek a víz alá merülve, a tengeralattjáró befutott Mar del Plata kikötőjébe, ahol az argentín hatóságoktól hivatalosan menedékjogot kértek, 101 nappal a fegyverletétel után. Igaz, átadták őket az amerikai haditengerészetenek, de gond nélkül hazajutottak, és Schaffer később könyvet írt útjáról  U-977 – 66 Tage unter Wasser azaz U-977 - 66 nap a felszín alatt címmel.

Legvégül  119 nappal 

a V-nap után norvég fókavadászoknak adták meg magukat németek 1945 szeptember 4-én a Barents-tengeri Medve szigeten.  A kis meteorológiai alakulatnak tönkrement a rádiókészüléke, így nem volt tudomásuk arról, hogy a háború már négy hónapja véget ért.  Amikor a 11 fős alakulat halomba dobálta fegyvereit a norvégok előtt, az utolsó német alakulat is letette a fegyvert. 

haudegen_02_1.jpg

 Más források szerint  május nyolcadikán a rádióból értesültek Hitler haláláról, ekkor felszerelésük egy részét megsemmisítették, félárbócra engedték a lobogót, és várni kezdték hogy értük jöjjenek. A munkájukat is folytatták, de az adásokat immár kódolatlanul küldték. Augusztus végén a  térségbe érkezett a Blaasel fókavadászhajó, ennek a kapitányának adta meg magát az alakulat parancsnoka, Wilhelm Dege hadnagy.

 

 Felhasználtam:

http://www.history.com/news/history-lists/6-soldiers-who-refused-to-surrender

http://militaryhistorynow.com/2014/04/30/hitlers-holdouts-meet-the-last-german-troops-to-surrender-in-ww2/

 http://uboat.net/boats/u234.htm

http://uboat.net/allies/warships/ship/3097.html

 http://militaryhistorynow.com/2013/10/09/poljana-the-ww2-battle-that-was-fought-a-week-after-ve-day/

http://www.taringa.net/posts/ciencia-educacion/18733009/Operacion-Haudegen-Svalbard-Spitzbergen-1944.html

 http://7grad.org/Exkursionen/Atlantikwall/Niederlande/Texel/texel.html

 

 

88 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.06.28. 08:50:06

Az u-234 volt története volt egy spektrumos ismeretterjesztő izében. Úgy emlékszem ott pont az volt az egyik poén hogy az amerikaiak helyett kanadai hajónak adta meg magát a kapitány pedig amikor rádión tisztázták hogy megadás lesz, a kanadai hajó volt messzebb...

Tiangong 2015.06.28. 09:17:35

"A grúz egységek felkelése a holland Texel-szigeten a németek ellen április 5-én robbant ki, és csak április huszadikán tették le a fegyvert a szövetségesek előtt, ez volt a európai háború utolsó ütközete."

Nem május 20?

"A harcok a fegyverletétel után is zajlottak, egészen addig, amíg az április 18-án beérkező kanadaiak szét nem választották a küzdő feleket, és azok le nem tették a fegyvert -utoljára a grúz egység maradéka."

Ez meg nem május 18?

Egyébként tetszett a cikk.

2015.06.28. 10:40:19

Fehler kapitány nem akart hibát elkövetni. Csodás szójáték. :) Én egyébként úgy tudtam, hogy Hitler a hústól puffadt és azért lett vega.

Érdekes, hogy Kesselring szerint azért nem volt semmilyen merényletnek társadalmi támogatottsága, mert mindenki a weimari összeomlás utáni káosztól félt plusz a vörösöktől. Arra számítottak, hogy előbb utóbb megadják magukat, a vereséget már régen látta mindenki. Lesz majd valami megszállás plusz pár akasztás. Csak Hitler elborulásával nem számoltak. Mire igen, addigra már késő volt.

Hiryu2,01 2015.06.28. 11:00:51

javítva április...

Uss Sutton : ahol én találkoztam vele au USS Sutton-nal foglalkozó oldalakon, azt írták ennek a rombolónak adta meg magát a tengeralattjáró.

oranje2010 2015.06.28. 13:55:41

Nem mindenkit adtak ki a grúzok közül a szovjeteknek! Többek között Dimitrij Shalikashvilit sem, akinek a fia John amerikai tábornok lett és 1993-1997 között Chairman of the Joint Chiefs of Staff (egyesített vezérkar főnöke) volt.

kószák egyike 2015.06.28. 16:34:10

Érdekes cikk volt. Kösz!

Minorkavidor 2015.06.28. 20:13:15

A Tengelyhatalmak feltétel nélküli kapitulációját már az 1943 január 14-24 között tartott casablancai konferencián meghirdették. Később ez annyiban enyhült, hogy a kisebb tengelyállamoktól nem követelték meg a kiugrásukat elősegítendő, sőt még az olaszok is kedvezményt kaptak, a németek és a japánok viszont nem.

Minorkavidor 2015.06.28. 20:22:48

Egy vmit kihagytál: a prágai felkelés sikerében a vlaszovisták átállása bizonyult döntőnek. "Jutalmuk" jó esetben? a gulág, rossz esetben? a halál.

Minorkavidor 2015.06.28. 20:25:29

@oranje2010:

Sőt, a szövik oldalán harcoló antikommer lengyel tisztek "alibit" igazoltak a Galícia SS-hadosztály tagjainak, miszerint vallják magukat lengyelnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.06.29. 10:03:07

Plusz volt még egy valamivel szórakoztatóbb csata is az Itter kastélynál.

Ezekiel 25,17 2015.06.29. 10:17:55

@Minorkavidor: A feltétel nélküli kapituláció elvárása legalább akkora háborús gaztett, mint egy háború kirobbantása.

porthosz 2015.06.29. 10:18:27

@Hadrian77: A feltétel nélküli kapituláció volt a probléma. Ha ezt nem hirdetik meg a szövetségesek, akkor lehet hogy már egy évvel korábban is véget ért volna a háború. Ja és nem lett volna fél európa 50 évig szovjet elnyomás alatt...

A probléma az volt hogy az amerikaiak már akkor is olyan jól meg tudták jósolni tetteik következményeit mint mostanság amikor afrikai országokba akartak demokráciát exportálni aztán elinditottak vele egy népvándorlást.

gigabursch 2015.06.29. 10:27:53

Érdekes lehet megadni magamat egy bálnavadász hajónak.
Rámszegeznek egy szigonyt és nézek...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.06.29. 10:29:22

@Hiryu2,01:
Igen, közben én is rájöttem, hogy az 2 nappal előtte volt. Nem szóltam.

f@sk4l4p 2015.06.29. 10:50:29

A sors furcsa fintora volt, hogy a lefoglalt uránt felhasználták a japánokra ledobott atombomba gyártásánál.Tehát eljutott hozzájuk,csak nem úgy ahogy várták.

Acsabi44 2015.06.29. 10:56:49

érdekes amit írsz, de egészen elképesztően rosszul van tagolva...

Hiryu2,01 2015.06.29. 11:09:03

@f@sk4l4p:

Hát azt biztos nem...

Emlékeim szerint a német Urán 10%-os dúsítottságú volt, a fegyverhez 90 % kell. Dusítókapacitás már előre le volt kötve, kiszámolva. Az valószínű hogy valamikor felhasználták a bombagyártásban, de hoigy júliusig?

Hiryu2,01 2015.06.29. 11:11:24

@gigabursch:

a történet szerint a német tiszt fogadta a fókavadászhajó parancsnokát, és közölte, hogy ő akkor megadja magát az embereivel
A kapitány csak nézett, és megkérdezte, Na de mégis, hogyan?

A német fogta kitette a pisztolyát az asztalra a hajóskapitány elé:_

"Hát így."

Hiryu2,01 2015.06.29. 11:13:50

@porthosz:
könnyű hozzászólni 70 év után, így demokratikusan.

Ők viszont nagyon jól tudták, hogy eszükbe sem lesz elkövetni méegegyszer azt a hibát, mint az első világháború után:
-vezérkar a helén marad, etc, etc etc...

De hogy nekik, vagy neked van igazad:: ott a környéken 1945 óta nem volt háború.

Tudományos libsizmus 2015.06.29. 11:14:17

@porthosz:
Roosevelt és Churchill nem ülhetett le tárgyalni Hitlerrel. Egyszerűen nem tehették meg. Nyilván ez a feltétel nélküli kapituláció követelésének oka.

Sztálin és Hitler sokkal inkább tárgyalhattak volna egy kiegyezéses békéről. A SZU többszöri nógatás után csatlakozott csak a casablancai nyilatkozathoz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 11:52:50

@f@sk4l4p: parkkiado.hu/termek/az-atombomba-tortenete.html Ezt olvasom. Ha ebben nem lesz említve, akkor ez kamu. Egyébként én erősen kételkedek benne pont azért, amit Hiryu írt.

Kis ember 2015.06.29. 11:55:24

Külön köszenet a "Götterdummerung"-ért!
Ez (meg a már említett Fehler kapitányos nyelvi poén) sokat dob az élvezeti értéken.

GERI87 2015.06.29. 12:00:13

"a grúz történelemnek is egyik kiemelt pontja lett a Texel-szigeti felkelés."

Hát...szép kis "nemzeti hősök", álmukban leszúrni az ellenséget/bajtársakat..én maximum leszarnám, de nem emlegetném, főleg hogy semmit nem ért és később ki is nyírták őket, mert hát átálltak.

porthosz 2015.06.29. 12:07:49

@Hiryu2,01: És mi köze van itt a vezérkarnak a történetnek?
A 2. vh nem azért tört ki mert az 1. vh után helyén maradt volna a német vezérkar, ráadásul a 2. vh német vezérkara az elsőben még csak max kisdobos volt Hitlerrel az élen. Ennyi sületlenséget összehordani...

Pont azért is tudtak a németek annyi harci sikert besöpörölni és szinte akadály nélkül elfoglalni európát, mert az ő fiatal tábornokaik és tisztjeik nem szuronyrohamban meg statikus erődben képzelték a csatát ahogy az történt az előzőben.

'45 óta meg nem azért nem volt itt háború mert annak bármi köze lett volna ahhoz hogy németország kapitulál vagy csak békét kötnek, hanem mert feltalálták az atombombát!
Ha nem lett volna atombomba, azóta már lehet hogy 4. vh is lett volna errefelé, de az 100% hogy a szovjetek és az amerikaik már réges rég egymásnak estek volna európában is.

Hiryu2,01 2015.06.29. 12:10:04

@Tudományos libsizmus:
Pletykaszinten 1943(?)-ban az orosz küldött Molotov? át is repült a frontvonalon, egyezkedni a németekkel.

Csak aztán fordult a hadiszerencse...

GERI87 2015.06.29. 12:11:57

@Ezekiel 25,17:

Ha tárgyalásokba kezdenek velük, a minimum elvárás német részről az lett volna hogy a führer és a nácik a helyükön maradnak, büntetlenül, de nyilván ennél többre vágytak volna, területre stb. (Hitlerék ugye leszarták volna mi lesz a német néppel, ha nem ők vezethetik..)
Nem reális német részről hogy "oké feladunk mindent, fel is akaszthattok, csak a faterland maradjon ép.."

Egy ilyen bandát, (a militarista fanatikus japánokkal együtt) nem lehetett a helyén hagyni.

Az más kérdés hogy lehetett volna bujtogatni a német vezérkart vagy a népet hogy kelljen fel a nácik ellen, cserébe ez meg az...de amikor ennek reális esélye volt 43 körül, már eldöntötték hogy Németországból kárpótolják magukat a szovjetek és mindenki viszi amit lát...

Hiryu2,01 2015.06.29. 12:13:36

Atombombák, 1945: érdemes ránézni, hogx hogyan alakult a felek részérőlk az atomtöltetek szám a 1940-50es években.
Na és a célbajuttató eszközöké...

többezer b-29 versus tucatnyi Tu-4?

Hiryu2,01 2015.06.29. 12:18:52

@GERI87: hmm-.... átállás... lázadás... érdekes esetek voltak a magyar kir honvédséggel is lázadásügyileg...
mind az első, mind a második világháborúban.

Dolgozgatok egy íráson, de az eredrti forrásanyag írójának azért még kell az engedélye, de már rajt vagyok:)

martineden 2015.06.29. 12:19:25

@porthosz:,, a 2. vh német vezérkara az elsőben még csak max kisdobos volt Hitlerrel az élen. Ennyi sületlenséget összehordani"...hat igen,sok suletlenseget osszehordasz.Hitler mar az elso haboruban katona volt es kituntetest is kapott.Masreszrol ha feltetelekkel kotnek beket meg tobb bunos meguszta volna a dolgot,ami szinte cinkossaggal ert volna fel a szovetsegesek reszerol.

Hiryu2,01 2015.06.29. 12:27:36

Hmm a Molotov frontátrepülős esetét nem találom.
Helyette érdeklődőknek:
epa.oszk.hu/00900/00995/00018/pdf/fulopm09-2.pdf

Egy írás a szovjet béketervekről.
Bár szerintem annyit sem értek, mint a papír, amire nyomták őket.
Pld anno sztálinék aláírtá

"július 30-án Londonban a Szovjetunió és Lengyelország (a Wladislaw Sikorski vezette lengyel emigráns kormány) is megállapodást kötött. Ezen megállapodás szerint „A Szovjetunió kormánya az 1939-es szovjet-német megállapodások Lengyelország területi változásaira vonatkozó részeit érvénytelennek tekinti.” Ez természetesen csak ideiglenes engedmény volt Sztálin részéről. Lengyelország kötelezettséget vállal, hogy semmilyen szovjetellenes egyezményt nem köt. A két ország között helyreállnak a diplomáciai kapcsolatok. Segítséget nyújtanak egymásnak a Németország elleni harcban. Lengyel csapatokat hoznak létre a Szovjetunió területén (július 31.).
oroszvilag.hu/?t1=tortenelem&hid=4334

Na és hol van most a lengyel határ?

porthosz 2015.06.29. 12:38:26

@martineden: Szerinted mit értettem a kisdobos alatt? Szövegértés rulez (a kontextust is nézd ne csak a szavakat).

Itt arra volt egy célzás valakitől hogy a 2. vh azért tört ki mert az első vh végén nem fejezték le a német vezérkart.
Ami nettó sületlenség, mert k.rvára nem az 1. vh német hadvezetése irányitotta a 2.vh német hadseregét...

Érted, Hitler és kompániája nem tartozott a német vezérkarhoz az 1. vh alatt, ezért irtam hogy "max csak kisdobos" volt, azaz jelentéktelen figura.

Másfelől meg senki nem mondta hogy Hitlerrel kellet volna tárgyalni, vagy hogy ő megúszta volna. Csak épp a feltétel nélküli megadás kizárta hogy bármiféle belső ellenzék kialakuljon. Pedig amúgy lett volna, pl. Rommel sem volt jóban Hitlerrel és a nácikkal és ő az egyik legnagyobb német tábornok volt.

helixpomatia 2015.06.29. 12:43:47

Fantasztikus téma, fantasztikus stílus, (igen, baltákkal is, nem akarta azt a hibát elkövetni stb. :) )
Köszönjük!

Texel sziget totál új nekem, pedig épp most csócsáltam végig pár háború végét taglaló könyvet.

Titus Pullo Urbino 2015.06.29. 13:03:01

Gratula Hiryu! Ismét egy remekmű!

gigabursch 2015.06.29. 13:09:01

@Hiryu2,01:
Értem én, csak elmerengtem egy hálivúdi formán...
:-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 13:49:53

@porthosz: Fiatal tábornooooooooooook....? A német katonai vezetés legtöbb tagja I. vh-s frontkatona volt...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 13:50:41

@Hiryu2,01: Nem egészen, majd küldök át anyagot este, ha el nem felejtem.

2015.06.29. 14:16:10

@porthosz: amúgy a vezérkar nagyrésze nem volt jóban Hitlerrel, a legmesszebb Guderian ment. Rommel meg egy középszerű katona volt, akit a lengyel és francia hadjárat után a sajtó a rendszer utasítására emelt piedesztádra és kirakatember lett. Hagyjuk már, hogy folyton ő van előrángatva, amikor a Wermacht vs. Hitler ellentétet kell hangsúlyozni.

porthosz 2015.06.29. 14:23:02

@molnibalage: Remélem egyetérthetünk abban hogy az 1 vh-os frontkatona nem tartozott az első vh német vezérkarához.

A 2. vh német vezérkara az 1. vh idején még huszonéves suhanc volt.

ihasz laci 2015.06.29. 14:32:00

@Hiryu2,01: ,,érdekes esetek voltak a magyar kir honvédséggel is lázadásügyileg...
mind az első, mind a második világháborúban''

Engem erdekelne ez a tema, valami bovebbet irnal?

martineden 2015.06.29. 14:34:56

@porthosz: ,,Érted, Hitler és kompániája nem tartozott a német vezérkarhoz az 1. vh alatt, ezért irtam hogy "max csak kisdobos" volt, azaz jelentéktelen figura"....attol fuggetlenul a regi vezerkari es egyeb tiszteknek koszonhette az elso sikereket,nem a fiataloknak ,mint ahogy te hiszed.Tudod a part vonalon kinevezett tisztek csak a zabralashoz ertettek.lsd,most a fidesz.Mikor a regi tapasztalt tiszteket felre allitotta,lsd.Rommel.onnantol kezdett veszteni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 14:46:00

@porthosz: A vezérkarhoz nem, de számtalam százados és őrnagy volt. Ami azért nem bokorugró szint... Nem a kor számított, hanem az, hogy idomultak és alakították a hadviselést. Egyébként jellemző, hogy a nyugati hadjárat sikerek őket is meglepte. Nem kicsit.

Kicsit túl van misztifikálva a nácik katona képessége. Nem ők voltak annyira jók, az ellenfél volt egy óvódás szintjént majdnem az I. vh sokkja miatt, ami rányomta bélyegét az egész koncepciójukra.

Alick 2015.06.29. 14:50:08

@porthosz: "huszonéves suhanc" simán harcolhatott tisztként az I. vh. alatt. Rommel pl. harctéri hősiességért többszörösen kitüntetett százados volt a háború végén, 27 évesen.

oranje2010 2015.06.29. 15:05:08

Rundstedt már az 1. háborúban a felső vezetéshez tartozott. Hadtest vezérkari főnök volt.

Minorkavidor 2015.06.29. 15:09:08

@Tudományos libsizmus:

Volt is tárgyalás 1941-43 között, aztán a kurszki csata után Sztálin megszakított minden tárgyalást Hitlerrel.
1941-ben hajlandó lett volna átadni a Baltikumot, Belurussziát és Ukrajnát a békéért cserébe (Mintegy 2. breszt-litovszki békét kínált Hitlernek)
Sztálingrád után, de még Kurszk előtt viszont már csak az 1941-es szovjet-német határt kínálta a béléért cserébe.

oranje2010 2015.06.29. 15:16:48

A másik, hogy tényleg elmaradt a részükről a felelősség tisztázása és az elszámoltatás. Nem derült ki, hogy kik a felelősek a tábornoki karban az elvesztett háborúért! pedig egy saját részről a teljes tábornoki karral szemben lefolytatott eljárásnak már tapasztalták a pozitív következményeit, amikor a Napóleonnal szemben elkúrt 1806 és 1807-es években tett dolgokért, valamennyi porosz tábornokot hadbíróság elé állítottak! 143 tábornok élte túl a franciák elleni háborút, ebből 29 hagytak életben. A többit felakasztották és agyonlőtték! A túlélő kevesek Blücher, Yorck von Wartenburg stb. által beindított katonai reformcsomagnak köszönhetően Lipcsénél már egyenrangú ellenfelei voltak Napóleonnak

oranje2010 2015.06.29. 15:19:52

@Minorkavidor: 1942 novembertől megtiltott minden tárgyalást a németekkel! Sőt leállította a Hitler elleni merényletterveket is Sztálin. Már ekkor úgy látta, hogy megtudja nyerni a háborút, és egyenesen hasznos a számára, ha Hitler marad a német állam élén!

Minorkavidor 2015.06.29. 15:22:34

@Ezekiel 25,17:

Tévedsz! Az EVH-ban a fegyverszünet aláírásakor a német csapatok Franciaország, Oroszország, a Balkán és Törökország területén állomásoztak. Erre alapozták a "tőrdöfés" legendáját, tudniillik a német katona hősiesen helytáll a túlerő ellen a fronton, de azok a civilek: a komcsik a szocik, a zsidók, a szabadkőművesek stb. forradalmat robbantanak ki és belülről támadják hátba. 1945-ben Németország egészét megzállta az antifasiszta koalíció sergei, a fegyverszünetet pedig nem a 3. vonalból előrángatott civil politikusok írták alá, hanem a német fegyveres erők magasrangú tábornokai.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 16:04:21

@oranje2010: Vagy iknább csak elfogyott a francia hadrafogható veterán férfi és a túlerő legyűrte végül Napóleont, meg a saját kora és egészségi állapota...

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.29. 16:11:54

A japánok között még nyilván a hetvenes években is volt olyan, aki azt hitte, még tart a háború. Az egyikük azt hiszem valami kis helyőrségen rejtőzött a Csendes-óceánon, és csak véletlenül fedezték fel.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.29. 16:16:15

@molnibalage: Azért az amcsikkal szemben a pár évvel több tapasztalat bizonyosan segített, bár ellenük tudtommal főleg gyerekekből és öregekből álló csapatokat küldtek, a java részük a keleti fronton harcolt. Meg is érezték az amcsik, amikor az Ardennekben jöttek a veterán SS tankosok.

GERI87 2015.06.29. 16:34:39

@Hiryu2,01:

Szerintem kb '43-tól kezdve mind MO-on, mind Németországban egy esetleges katonai puccsot, hatalomátvételt a lakosság már eltűrt/támogatott volna.

Hiryu2,01 2015.06.29. 16:35:15

@XJ8:
lázadásügy -vagy három írás várja hogy befejezzem, utána jönnek.
Tervek szerint
Vietnam/Katonazene/nyugati front/ Közel Kelet - utána jön pár szó a lázadásról.

Hiryu2,01 2015.06.29. 16:38:39

@oranje2010:
khmm... hát nekiesni a saját tbornoki karnak, amikor az egész rendszer hibás....

Beugrik még egy ilyen, bizonyos Joszif talált magyarázatot elkúrt dolgokra a tábornoki karban....

Eredmény ismert.

GERI87 2015.06.29. 16:38:48

@Minorkavidor:

Érdekes.
Mind a két ajánlat korrekt lett volna a németek szempontjából, el kellett volna fogadnia, vagy bevonni keleten a japánokat is a szovjetek ellen...

Lensver 2015.06.29. 16:39:10

@Hadrian77: Az, hogy Rommel középszerű volt, túlzás (de értem mire gondolsz). Forrófejű, nyughatatlan, offenzivákban gondolkodó már jobb jelző rá. Egyébiránt a piedesztálra emelés a francia hadjárat után következett be, hiszen a lengyel hadjárat alatt leginkább Hitler és kísérete körül látott el feladatokat. Ami viszont tény, hogy Rommel a háború során soha nem vezetett néhány hadosztálynál többet (még Afrikában is max 4-5öt az olaszokkal együtt), szóval hol van ő egy Guderianhoz, Bockhoz vagy Rundstedthez képest, akik olykor tényleg milliók felett rendelkeztek.

Viszont ha igazak a történetek, akkor egyrészt valóban nem volt elkötelezett híve a nácizmusnak, fair és bátor ellenfél volt (nem a frontvonal mögött 100 kilométerre adta ki a parancsait), másrészt meg tényleg okozott "kellemetlen pillanatokat" a szövetségeseknek (plusz köze volt vagy lehetett a júliusi merénylethez is), ez pedig jó alapanyagot ad filmekhez, könyvekhez, etc. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy többet hallunk róla, mint teszem azt Keitelről. Hasonlóan többet hall az ember pl. Pattonról, mint mondjuk Bradleyről.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 17:07:27

@Zombi elvtárs: Ez megint csak sztereotípua. Egy kőkemény full supportos német támadóerő elkapott egy nehézfegyverzet és support nélküli alakulatot. Az eredmény ismert. Ellenben a német parancsnokok visszaemlékeizései is, akik megjegyezték, hogy ez az erő az újabb technika ellenére közelében nem volt az 1940-es állománynak...

2015.06.29. 17:08:33

@Lensver: Tény, hogy túloztam. :) Mindenesetre Afrikában a visszavonulásnál derültek ki igazán a gyengéi. Amikor Kesselring átvette a csapatait, sokkal hatékonyabban dolgozott velük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.29. 17:08:53

@GERI87: A japánoknak a korábbi pofon után eszük ágában nem volt a Szu-val háborúzni úgy, hogy rádásul abból a szemonból, hogy nyersanyagért ment és az a Csendes-óceán és talán India felé számukra 100%-ik megfelet az, ami korábban volt...

GERI87 2015.06.29. 17:36:41

@molnibalage:

Pedig ha összedolgoznak a németekkel és két fronton támadnak, akkor a SZU megszállható lett volna vagy kiiktatható és akkor nyersanyag, utánpótlás jön szépen Szibériából vagy azon át...
Nyilván nem úgy hogy közben Hawaii-nál meg Indiában bókásznak a fő erőikkel.
Így meg Németország és Japán kb két külön háborút vívott párhuzamosan ugyanazok ellen.

Ortodox 2015.06.29. 18:23:04

'Megjegyzem, egy 1943-ban összeállított, a brit titkosszolgálat által megrendelt tanulmány komplett paranoiásnak írta le a kancellárt, a gyógyszereknek tehát nem volt nehéz dolguk.'

- az se lehet kutya amit Churchillről összeraktak...:))

Fritz Gerlich 2015.06.29. 18:39:41

A valódi jelentőséggel bíró német erők a Rajnánál, Pomerániában, Észak-Itáliában és Magyarországon lettek legyőzve, mégpedig 1945 elején. Hitler a legutolsó jelentős német tartalékokat - konkrétan a 6. SS páncélos hadsereget - vezérkara tiltakozása ellenére - a nyugati frontról nem Berlin védelmére, hanem Magyarországra vezényelte. A Tavaszi ébredés hadművelet 1945 március 6-án Székesfehérvárnál, 600 német harckocsival (köztük a legendás 60-70 tonnás Tigrisekkel) indult meg, azzal a merész céllal, hogy a frontvonalat visszanyomják a Dunához. Ennek az erőnek a vereségével gyakorlatilag megszűnt a jelentősebb német ellenállás szerte Európában.

bontottcsirke 2015.06.29. 18:59:00

Pedig most lenne a srácokra.....

oranje2010 2015.06.29. 20:00:58

@Hiryu2,01: Pedig megcsinálták! Nem álltak le a tábonoki karnál! Scharnhorst vezetésével megalakult Katonai újjászervezési Bizottság átvilágította a teljes tisztikart is, és a tisztek többségét kizárta az újjászervezett Porosz Királyi Hadseregből! megszüntetett számos addigi tiszti privilégiumot is! Jéna után szerintem nem is lehetett másként csinálni!

dr. mesterséges színezék 2015.06.29. 21:18:01

"fellógatják az első fára, mint Mussolinit"

A ducénak a vastartalmát növelték a halálos adagig.

Hiryu2,01 2015.06.29. 21:19:43

és igazából egy garázs fémszerkezetére lógatták fel, a csajával együtt.

Greg36 2015.06.30. 09:32:29

@oranje2010:
És mert lipcsére az 1807-es francia sereg en block ott maradt Ukrajnában...

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.06.30. 13:08:07

@Hiryu2,01: Az első földi atomrobbantás '49-ben volt és hordozó repülőgépük még sehol

A TU4-es fejlesztése illetve hadrendbe állitása 49-ben fejeződött be ekkor fejlesztetek ebböl egy atomhordozót is TU4-A jellel,
és a Cár bombához alakitottak át egy TU95-öt 1961-ben

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.30. 13:30:11

@Hiryu2,01: Itten némi anyag a fenyegetésről és a védelemről.

www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/89801/DOC_0000269335.pdf

kepkezelo.com/images/2j3a29a2dk13dzw5tmnc.jpg

kepkezelo.com/images/rep4fzy7haft94yvncku.jpg

kepkezelo.com/images/6jrm8kqzcnbnbnou4da.jpg

kepkezelo.com/images/98f0fwd90rpx092g7k2k.jpg

Köszönd meg Hpasp-nek, tőleg kaptam.

A Nike-Ajax SAM telepítése 1954-ben kezdődött.
1954, Baltimore (7), Chicago (22), New York (19), Philadelphia (12), San Francisco (12), Washington (13).
1955, Boston (12), Detroit (15), Hanford (4), Los Angeles (16), Milwaukee (8), Niagara Falls (4), Norfolk (9), Pittsburgh (12), Seattle (11).
1956, Bridgeport (6), Buffalo (4), Cleveland (8), Fairchild AFB (4), Hartford (6), Providence (7).
1957, Ellsworth AFB (4), Loring AFB (4), Travis AFB (4).

A részletesebb listát otthon tudom csak elérni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.30. 13:35:27

@molnibalage:

MIM-3 Nike Ajax
From 1954, Baltimore (7), Chicago (22), New York (19), Philadelphia (12), San Francisco (12), and Washington (13) started to receive Nike Ajax batteries.

From 1955, Boston (12), Detroit (15), Hanford (4), Los Angeles (16), Milwaukee (8), Niagara Falls (4), Norfolk (9), Pittsburgh (12), Seattle (11) continued the Ajax deployment.

From 1956, Bridgeport (6), Buffalo (4), Cleveland (8), Fairchild AFB (4), Hartford (6), Providence (7) received Ajax systems.

In 1957, three SAC bases received the Ajax; Ellsworth AFB (4), Loring AFB (4), Travis AFB (4).

MIM-14 Nike Hercules
From 1958, several Nike Ajax sites were modernized with the Nike Hercules system, allowing the closure of other sites, by reduction the number of batteries per defended area.

Baltimore (5), Boston (3), Bridgeport (1), Buffalo (1), Chicago (9), Cleveland (3), Detroit (6), Hanford (1), Hartford (2), Los Angeles (9), Milwaukee (3), New York (10), Niagara Falls (2), Norfolk (3), Philadelphia (5), Pittsburgh (6), Providence (2), San Francisco (5), Seattle (3), Washington (5).

Ellsworth AFB (1), Fairchild AFB (1), Loring AFB (2), Travis AFB (2).
New systems were deployed around the Thule AFB – Greenland (4).

From 1959, new Nike Hercules systems were deployed at; Anchorage (3), Fairbanks (5), Kansas (4), Minneapolis (4)

From 1960, new Nike Hercules systems were deployed at; Cincinnati (4), Dallas-Fort Worth (4), St. Louis (4)
Barksdale AFB (2), Bergstrom AFB (2), Dyess AFB (2), Lincoln AFB (2), Offutt AFB (2), Robins AFB (2), Turner AFB (2).

Walker AFB - Roswell* (2)

1961 Oahu – Hawaii (4)

1962 Miami (5)

Véleményen szerint a fenyegetéshez méltó volt a reakció, reális esély volt megállítani a viszonylag limitált számú szovjet bombázót.

Őszintén szólva sokan a Szu-t tartják a légvédelmi rakéta spílereknek, pedig a jenki sem voltak nyeretlen kétévesek a témában, csak az ő rendszereik élőben nem nagyon működtek...

Hiryu2,01 2015.06.30. 17:08:49

Köszönöm az infot!

Hiryu2,01 2015.06.30. 17:19:56

Cserébe: nekem ezt most mutatták, lehet már ismered.
Új variáció a régi témára.
medium.com/war-is-boring/test-pilot-admits-the-f-35-can-t-dogfight-cdb9d11a875

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.30. 22:21:37

@Hiryu2,01: Ismerem és eléggé felületes, egy rakás faktor ismeretlen. Egy korábbi tesztpilóta meg fél-egy éve azt nyilatkozta, hogy egyenrangú ellenfele az F-16-nak.

Akkor most tegyél igazságot...

Zsidófalvi Zsidó 2015.07.01. 16:07:58

@molnibalage: Csak én látom azt az ellentmondást, hogy ha a rendszereik nem nagyon működtek élőben, akkor a jenkik NEM lehettek olyan jók...

Greg36 2015.07.02. 07:17:16

@Zsidófalvi Zsidó:
Nem, ez arra utal, hogy amerikai fejlesztésű légvédelmi rendszert összehasonlíthatatlanul kevesebbszer használtak élesben. (Kevesebbszer működtették élőben).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.07.02. 13:36:30

@Greg36: Igen, ezt. Konkrétan a jenkik 10+ évvel a szovjetek előtt megalkották a monopulzus antennával dolgó SAM rendszert at '50-es években, amit ők maguk sem tudtak zavarni jó sokáig...

Az első monompulzus antennával dolgozó szovjet rendszer a Krug volt.

SzLH 2015.07.03. 07:30:11

Valahol Alsó-Szászországban az angolok német ejtőernyősöket "kértek fel" a Hitlerjugend tagjainak meggyőzésére; a fiatalok mindhalálig akartak harcolni. Más. Werefolja helyett Werwolfjai a helyes szó.

starace 2015.07.03. 21:10:57

Wilhelm Oxenius nem vezérőrnagy volt, hanem (csak) őrnagy.

Untermensch4 2015.07.09. 12:10:06

mult-kor.hu/amikor-egymast-meszaroltak-le-a-wehrmacht-katonai-20150709
A grúzok utóéletét tekintve a források ellentmondásosak lehetnek...

GOLAZ111 2015.07.24. 23:19:26

Az Erdei Testvérek a Baltikumban kimaradtak.

mostus 2015.08.14. 09:56:24

@porthosz: tulajdonképpen az is nagy probléma, hogy a szövetségesek háborús bűncselekményei nem lettek elítélve, mint a németek. Gondolok itt pl a szovjetek részéről Katynra, az amerikaiak részéről Hiroshima, Nagasaki, az angolok részéről Drezda.

Mindezek fényében nem lehet "gyors és igazságos tárgyalásról, aztán akasztásról" beszélni.

mostus 2015.08.14. 10:01:37

@Ortodox: édes, amikor az ellenfél 'szakértői' komplett hülyének írják le az ellenfelet.

legalább a napóleoni háborúk idején még nem volt ilyen hülye az emberiség, mert az ellenfelei tisztelték napóleont, még akkor is, ha legyőzték.

Bicepsz Elek77 2015.08.20. 23:28:03

@mostus: Ez nem az igazsagossagrol szolt, hanem egyfajta "jogi peldastatualasrol". Speert peldaul megmentettek, majd kiengedtek, mivel segitette az amerikaiakat kesobb. Akire nem volt szukseg az ment a levesbe.
Ma is a hagai nemzetkozi birosagnak meg van tiltca bizonyos kivaltsagos nemzetek tagjaibak a perbe fogasa..

kolompa lole 1111 2016.12.24. 16:16:45

@GERI87: Értelemszerűen a saját életüket védték, aminek a németek (élve) pont hogy árthattak volna, hát kiiktatták a problémát. Nyilván sejtették hogy a szép szó nem fogja meghatni a nácikat, a pisztolypárbaj meg max a westernfilmekben szokott célravezető lenni, és hát ők nem hősi halottnak készültek, hanem túlélőnek. Ami leginkább úgy sikerülhetett volna ha felveszik a kapcsolatot a helyi partizánokkal még mielőtt a visszaszolgáltatós hivatásos csapatok megérkeznek, és nekik adják meg magukat szabad eltáv felételével.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.01.01. 12:02:33

@porthosz: Mondjuk a "mi lett volna ha...?" a történelem legfeleslegesebb és egyben a legkevésbé megválaszolható kérdése. Ráadásul a döntés Jaltán közös volt, tehát nem kizárólag az Usákok határozták el, hogy nem lesz megbocsájtás Németország bűneire. Utólag persze mindig akadnak bölcsek akik mindet jobban látnak utólag előre ( ahogy egy futball klubvezető mondta egy "mi lett volna ha.." riporteri kérdésre,"Ha egy edző csak fele olyan okos lenne a meccs UTÁN, mint a leghülyébb riporter a meccs ELŐTT, akkor a legnagyobb edző lenne a világon."), például MOST sokan reklamálják, hogy a rendszerváltás során mért nem lettek elszámoltatva az előző rendszer bűnösei, mért titkosak még ma is az ügynökakták. Talán hasonló okból mit amit most épp hiányolsz mint megoldást a II. világháborúra.
süti beállítások módosítása